Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal"

Transkript

1 Sidan 1 av 6 Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Enligt lagstiftning från 1 januari 2015 ska samtliga kommuner anta riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Dessa riktlinjer ska beslutas om i kommunfullmäktige i enlighet med 3 kap. 9 kommunallagen. Mindre revideringar och tillägg kan göras efter beslut i kommunstyrelsen. 1.1 Riktlinjer för markanvisningar Markanvisningar är en överenskommelse mellan kommuner och byggherrar där byggherren erhåller ensamrätt att under begränsad tid och under givna villkor förhandla med kommunen om överlåtelse eller upplåtelse av ett markområde kommunen äger för bebyggande. Riktlinjernas innehåll regleras i Lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar. Riktlinjerna ska innefatta kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelse eller upplåtelse av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer vid markprissättning. 1.2 Riktlinjer för exploateringsavtal Ett exploateringsavtal definieras i 1 kap. 4 plan- och bygglagen (PBL) som: ( ) ett avtal om genomförande av en detaljplan mellan en kommun och en byggherre eller en fastighetsägare avseende mark som inte ägs av kommunen, dock inte avtal mellan en kommun och staten om utbyggnad av statlig transportinfrastruktur. Riktlinjerna ska ange grundläggande principer för utbyggnad samt fördelning av kostnader och intäkter för genomförandet av detaljplaner samt andra förhållanden som har betydelse för konsekvenserna av att ingå exploateringsavtal. Åtgärderna som regleras i avtal ska vara nödvändiga för att en detaljplan ska kunna genomföras. 1.3 Vägledande roll Riktlinjerna ska vara övergripande och har en vägledande roll och kommunen kan i enskilda fall frångå sina riktlinjer. Riktlinjerna är tillkomna bland annat för att skapa tydligare spelregler och öka transpararensen i marktilldelningsprocessen. En underliggande tanke är att exploatörer ska få möjlighet att i god tid sätta sig in i vilka krav och förutsättningar som gäller vid förhandlingar med kommunen.

2 Sidan 2 av 6 2. Riktlinjer för markanvisningar - kommunen äger marken En viktig del av kommunens utvecklings- och tillväxtarbete är planeringen och byggandet av nya bostäder och lokaler för nyetableringar. Det övergripande målet med kommunens markanvisningar är att underlätta för att kommunen tillsammans med byggherrar ska få till stånd en effektiv och bra process för ökat byggande i kommunen. Följande utgångspunkter har Östhammars kommun för överlåtelse av mark genom markanvisningar. 2.1 Markprissättning Utgångsläget för markförsäljning är att mark inte får säljas under marknadsvärdet. Försäljning till ett pris under markandsvärdet skulle bryta mot kommunallagen och EU:s statsstödsregler om förbud mot stöd till enskilda näringsidkare. Prissättning av mark kan följaktligen ske på två sätt: 1. Genom oberoende expertvärdering av markområdet som genomförs innan försäljning. 2. Genom ett öppet anbudsförfarande där det ekonomiskt mest fördelaktiga alternativet väljs (givet att det finns flera byggherrar). 2.2 Utbyggnad av nödvändig infrastruktur Huvudprincipen är att exploatören bygger ut och bekostar utbyggnaden av allmänna platser, så som gator, cykelvägar och digital infrastruktur inom planområdet. Exploatören bygger även ut och bekostar utbyggnaden av vatten-, dagvatten- och avloppsledningar inom planområdet. Vid utbyggnaden ska utformning och krav följa det som anges i detaljplanen. Kommunen anvisar förbindelsepunkter för vatten- och avloppsledningar om exploateringsområdet ligger inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. 2.3 Tidsplan för exploatering Kommunen och exploatören enas om en tidsplan för utbyggnaden. 2.4 Bindningstid En markanvisning gäller i tre år, om ingen annan överenskommelse görs. 2.5 Kommunalt huvudmannaskap Kommunen äger och sköter drift av allmänna platser så som gator, vägar, parker och torg om inget annat anges. Kommunen erhåller dessa markområden utan kostnad efter

3 Sidan 3 av 6 att detaljplanen vunnit lagakraft och utbyggnad skett om ingen annan överenskommelse görs. 2.7 Projekteringskostnader Exploatören bekostar samtliga projekteringskostnader inom planområdet. 2.8 Förrättningskostnader Exploatören bekostar samtliga förrättningskostnader inom planområdet. 2.9 Anbudstävling Om kommunen har ett markområde lämpligt för bebyggelse kan ett förfråganingsunderlag tas fram. Underlaget innehåller specifika krav och urvalskriterier om till exempel upplåtelseformer, bebyggelse service och kostnader. När en markanvisning tas fram kan byggherrar ta del av ett förfrågningsunderlag på kommunens hemsida. Därefter kan intressenterer lämna in anbud, förslag och skisser m.m. Kommunen utvärderar inkomna anbud och fattar ett markanvisningsbeslut där en eller flera byggherrar utses. Slutligen tecknas ett markanvisningsavtal med vald byggherre Direktanvisning Direktanvisning kan ges när kommunen äger mark och det inte finns eller förligger något behov av anbudstävling. Direktanvisning kan även ske när byggherren själv funnit ett lämpligt område, presenterar detta för kommunen och detta bedöms vara förenligt med kommunens mål. Centralt i sådana fall är att eventuell marköverlåtelse följer marknadspriset Intresseanmälan och handläggningsrutiner vid anbudstävling eller direktanvisning Intresseanmälan Exploatören kan inge en skriftlig intresseanmälan till kommunens tekniska kontor för handläggning. Det är möjligt för byggherrar själva att komma med projektidéer som kommunen sedan utvärderar Innehåll och bedömningsgrunder Det finns ingen mall för intresseanmälan. Följande punkter kan dock med fördel tas med: Beskrivning av företag.

4 Sidan 4 av 6 Beskrivning av projektidé, ekonomisk kalkyl, samarbetspartners samt referensprojekt. Beskrivning av byggherrens erfarenhet av snarlika projekt. Redogörelse över att byggherren har de resurser som krävs för att genomföra tänkt projekt och klara ekonomiska åtagande. Övriga faktorer som tas i beaktanden vid bedömning är områdets förhållande till översiktsplan, detaljplaner och andra strategiska dokument och planer. Kommunens kostnader i föreslaget projekt spelar även in. Beslut om markanvisning tas av kommunstyrelsen Rätt att frångå riktlinjerna Om det föreligger starka skäl kan riktlinjerna i enskilda fall frångås Överlåtelse av markanvisning Överlåtelse av markanvisning får ej ske utan kommunens godkännande.

5 Sidan 5 av 6 3. Riktlinjer för exploateringsavtal - exploatören äger marken Kommunen ingår exploateringsavtal när exploatören äger marken för att säkerställa att exploatören fullgör sina åtagande mot kommunen och mot blivande fastighetsägare i enlighet med detaljplan. Exploateringsavtalet kan även innehålla byggtekniska egenskapskrav och övriga krav förenliga med byggnadslagar, va-lagar och andra lagar. Huvudsyftet är att på ett övergripande sätt redogöra för utbyggnad, finansiering och ansvar för respektive part. 3.1 Utbyggnad av nödvändig infrastruktur Exploatören bygger ut och bekostar utbyggnaden av allmänna platser så som gator cykelvägar och digital infrastruktur inom planområdet. Exploatören bygger även ut övrig nödvändig infrastruktur så som utbyggnaden av vatten-, dagvatten- och avloppsledningar inom planområdet. Kommunen anvisar förbindelsepunkter för vatten- och avloppsledningar om exploateringsområdets ligger inom kommunens verksamhetsområde för vatten och avlopp. Vid exploatering utanför tätorterna kan det i vissa fall finnas möjlighet att ansluta området till det kommunala vatten- och avloppsnätet. I sådana fall ska ett separat avtal upprättas där detta regleras. 3.2 Tidsplan för exploatering Kommunen och byggherren enas om en tidsplan för utbyggnaden. 3.3 Bindningstid Exploateringsavtal gäller tills det att utbyggnaden av exploateringsområdet färdigställts. 3.4 Kommunalt huvudmannaskap Kommunen äger och sköter drift av allmänna platser så som gator, vägar, parker och torg om inget annat anges i detaljplan. Kommunen erhåller dessa markområden utan kostnad efter att detaljplanen vunnit lagakraft och utbyggnad skett om ingen annan överenskommelse görs. 3.5 Gemensamhetsanläggningar I de fall gemensamhetsanläggningar ska bildas, exempelvis vid exploatering utanför tätorterna, ansvarar exploatören för utförande och ansökan till inskrivningsmyndigheten. 3.6 Projekteringskostnader Exploatören står för samtliga projekteringskostnader inom planområdet.

6 Sidan 6 av Förrättningskostnader Exploatören står för samtliga förrättningskostnader inom planområdet. 3.8 Rätt att frångå riktlinjerna Om det föreligger starka skäl kan riktlinjerna i enskilda fall frångås för att på ett ändamålsenligt sätt genomföra en detaljplan. 3.9 Beredning och handläggning av exploateringsavtal Kommunen bereder och handlägger exploateringsavtal skyndsamt genom kommunens tekniska kontor. Beslut om att ingå exploateringsavtal tas av kommunstyrelsen. Avtalsförhandlingar pågår med fördel parallellt med en planprocess.

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande

Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Kommunfullmäktige Utdrag ur SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2015-06-09 Sid 54 Dnr KS 2015-306 Dpl 23 Förslag till riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagande Enligt ny lagstiftning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal. Antagen av Kommunfullmäktige POLICY. Datum Kommunledningskontoret, samhällsbyggnadsenheten POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(6) Diarienummer 251 Foto: Marcus Reidevall Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Antaget av kommunfullmäktige 2017-11-27, 124 att gälla fr.o.m. 2017-12-01 Ansvarig: Teknisk chef Revidering: vid behov RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Inledning Enligt lag

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Sida 1/10 Beslutad av: Kommunfullmäktige, 2018-03-06 Ansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadskontoret, Kommunstyrelsens förvaltning Kontakt: Kungsbacka

Läs mer

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal

Markanvisningar och exploateringsavtal. Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinje för markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll 1 Sammanfattning 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 3 1.3 Avgränsning 3 1.4 Definitioner 4 2 Markanvisningar 4 2.1 Utgångspunkter och mål 4 2.1.1 Olika

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGS- OCH EXPLOATERINGSAVTAL I FÄRGELANDA KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 142, 2016-11-16 Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal i Färgelanda kommun Inledning

Läs mer

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige

Exploateringsavtal. Riktlinjer i Leksands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige Exploateringsavtal Riktlinjer i Leksands kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-21 113 0 Mål Riktlinjerna ska bidra till transparens och ökad tydlighet som medverkar till att en mångfald av aktörer/exploatörer

Läs mer

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare.

Riktlinjer för. exploateringsavtal Riktlinjer. markanvisning och exploateringsavtal KS 133. Kommunstyrelsen. Tillsvidare. Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Mark- och exploateringschef Dokumentnamn Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentet gäller för Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar

Riktlinjer för markanvisningar Riktlinjer för markanvisningar Mot bakgrund av att det 2015 infördes en lag, SFS 2014:899, om markanvisning har följande riktlinjer utformats till stöd för hantering av markanvisningar. Begreppet markanvisning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I VÄRMDÖ KOMMUN Mot bakgrund av att lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar trädde i kraft den 1 januari 2015 har följande riktlinjer antagits av kommunfullmäktige

Läs mer

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument

1(7) Riktlinjer för exploateringsavtal. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-01-30 9 Dokumentansvarig Verksamhetschef Samhällsbyggnad Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL

Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx. RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av kommunfullmäktige 2015-mm-dd xxx RIKTLINJER för MARKANVISNING och EXPLOATERINGSAVTAL Innehåll Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal 3 Markanvisning generellt 5 Markanvisning vid

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN RIKTLINJER FÖR ÖVERLÅTELSE AV KOMMUNALÄGD MARK OCH EXPLOATERINGSAVTAL I SKURUPS KOMMUN Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2019-06-17 185 Ansvarig Exploateringsingenjör Styrdokument Gäller fr.o.m.

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:373-003 Mark- och exploateringsenheten 1/2 Handläggare Fredrik Granlund 0152-292 95 Kommunfullmäktige för kommunala markanvisningar Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL 2015-12-28 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING, FÖRSÄLJNING AV TOMTMARK OCH RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 Syftet... 3 2. Riktlinjer för markanvisning och försäljning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Mål Riktlinjerna ska bidra till: Transparens Skapa tydliga spelregler för ar. Växtkraft Skapa förutsättningar för ett varierat utbud av bostäder med

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande

Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Bilaga 14:1 Handläggare Kersti Hellström 0152-291 37 Teknik- och servicenämnden Riktlinjer för kommunala markanvisningar, remissyttrande Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning i Mjölby kommun

Riktlinjer för markanvisning i Mjölby kommun Riktlinjer för markanvisning i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter Markanvisningar i Mjölby kommun

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATERINGSAVTAL ANTAGET AV: Kommunfullmäktige DATUM: 2015-03-26, 47 ANSVAR UPPFÖLJNING: Samhällsbyggnadschef

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Tjänsteutlåtande 0 Österå Samhällsbyggnadsförvaltningen Linnéa Faming Datum 2015-05-20 Dnr KS 2015/0223-253 Till Kommunstyrelsen Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Beslutsförslag

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun,

Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun, 1/6 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:2 DIARIENUMMER KS/2017:593-251 Riktlinjer för kommunal markanvisning och exploateringsavtal i Burlövs kommun, 2018 2022 Antagna av kommunfullmäktige 2018-03-19, 24 Träder

Läs mer

Markanvisningspolicy

Markanvisningspolicy Markanvisningspolicy Riktlinjer för markanvisning och genomförandeavtal Foto: Flygare Palmnäs Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-18 1(5) MARKANVISNINGSPOLICY Riktlinjer för markanvisningar och genomförandeavtal

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar Riktlinjer för kommunala markanvisningar Framtagen av: Antagen av kommunfullmäktige: 2017-04-12 54 Innehåll... 3 Lag om riktlinjer för kommunala markanvisningar... 3 Syfte... 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Mjölby kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-12-20 143 Namn:Hanna Hammarlund Datum: 2016-11-02 Kommunstyrelsens förvaltning Utgångspunkter I Mjölby kommun tecknas

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markanvisningar och hur byggherrar som vill delta i markanvisningar ska göra i sin kontakt med Eslövs kommun. Avser endast försäljning

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinjer för exploateringsavtal Gävle kommun Revidering 2018. 17KS465. Antagandehandling Riktlinjer för exploateringsavtal Revidering 2018. Antagandehandling 17KS465 Övergripande

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning KS.2017.0178 Sida 1 (6) 2017-04-04 Gustav Svebring 0413-625 47 Gustav.Svebring@eslov.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Riktlinjer för markanvisning Ärendebeskrivning Den 1 januari 2015 trädde ny lagstiftning

Läs mer

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4

1. Definition av begreppet markanvisning Initiativ till markanvisning Metod för markanvisning Direktanvisning 4 1 Innehåll sida Bakgrund och syfte 1. Definition av begreppet markanvisning 4 2. Initiativ till markanvisning 4 3. Metod för markanvisning 4 4. Direktanvisning 4 5. Anbudsförfarande 4 6. Markanvisningstävling

Läs mer

Vad kan styras genom exploateringsavtal respektive markanvisningsavtal?

Vad kan styras genom exploateringsavtal respektive markanvisningsavtal? Vad kan styras genom exploateringsavtal respektive markanvisningsavtal? Nacka den 27 september 2018 Olof Moberg, förbundsjurist SKL 08 452 79 88 olof.moberg@skl.se Definitioner Exploateringsavtal (1 kap.

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 14:46 Diarienr: 14/6415 Handläggare: Avdelning: Olof Moberg Datum: 2014-12-19 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommunstyrelse Detaljplanering och bygglov Fastigheter Infrastruktur

Läs mer

Mark- och boendeprogrammet

Mark- och boendeprogrammet Mark- och boendeprogrammet Hur bygger vi i Helsingborg? Staden vi vill bygga År 2035 ska Helsingborg vara en skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad stad för både människor och företag. För

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar 1/5 Beslutad när: 2018-01-29 13 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-02-06 Gäller t o m: Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2016:373-003 Markanvisningspolicy

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL. Antagen av KF RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL Antagen av KF 2017-09-13 67 RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 4 1.1 Syfte...4 1.2 Utgångspunkt för exploateringsavtal...4 2. RIKTLINJER

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Dnr TN/2015-0277 0277 Strömstads kommuns Styrdokument Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Beslutande organ Kommunfullmäktige Förvaltningsdel Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringsavdelningen

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Ösl Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens planarbetsutskott 2015-06-17 PLAU 5:3 Dnr. KS 2015/0223-253 Riktlinjer för kommunala markanvisningar i Österåkers Kommun Planarbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för 1 Riktlinjer för Utgångspunkter och mål Utgångspunkter I Söderköpings kommun tecknas och plankostnadsavtal mellan kommunen och en byggherre eller en fastighetsägare i samband med detaljplaneläggning

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Antagen av Kommunstyrelsen 2016-02 - 03, 2 www.upplands - bro.se Bakgrund Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Riktlinjer för Markanvisning... 4 2.1 Vad är en

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-05-03 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Samhällsutveckling

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR MARKANVISNINGAR I NORRTÄLJE KOMMUN Kommunstyrelsekontoret, Samhällsbyggnad, Mark och exploatering Förslag 2017-05-02 Eva Källander Mark- och exploateringschef Norrtälje kommun växer Norrtälje

Läs mer

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Kst 2016/212. Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Kst 2016/212 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (6) Vad är en markanvisning? Enligt 1 Lagen om riktlinjer för kommunala markanvisningar

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal Innehåll Innehåll... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Mål- och policydokument... 4 Definition... 4 Riktlinjer för kommunala markanvisningar...

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L

RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARKA N V I S N I N G O C H E X P L O AT E R I N G S AV TA L S A M H Ä L L S B Y G G N A D S F Ö R V A LT N I N G E N 2 0 1 9-0 3-2 5 1 RIKTLINJER FÖR KOMMUNAL MARK, MARK-

Läs mer

riktlinjer för exploateringsavtal I NYNÄSHAMNS KOMMUN Förslag till riktlinjer för markanvisningar i Nynäshamns kommun

riktlinjer för exploateringsavtal I NYNÄSHAMNS KOMMUN Förslag till riktlinjer för markanvisningar i Nynäshamns kommun riktlinjer för exploateringsavtal I NYNÄSHAMNS KOMMUN Förslag till riktlinjer för markanvisningar i Nynäshamns kommun 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter och mål... 3 Vad är ett exploateringsavtal...3

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning

Riktlinjer för kommunal markanvisning VERSION 1.0 DIARIENUMMER KS 2014.352 2015-02-19 Riktlinjer för kommunal markanvisning 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-27 Innehåll Riktlinjer för kommunal markanvisning... 1 1. Kommunala markanvisningar...

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd.

Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att låta de framtagna riktlinjerna för exploateringsavtal gå ut på samråd. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-01-12 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se exploateringsavtal KS/2015:450 Riktlinjer för Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

1(7) Riktlinjer för markanvisning. Avesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2017-MM-DD

1(7) Riktlinjer för markanvisning. Avesta kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2017-MM-DD 1(7) PM Riktlinjer för markanvisning Avesta kommun Antaget av kommunfullmäktige 2017-MM-DD 2(7) Uppdraget Uppdragets omfattning Uppdraget omfattar att utforma riktlinjer för markanvisning som utgår från

Läs mer

Riktlinje för markanvisningar

Riktlinje för markanvisningar Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för markanvisningar Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-04-25 9 Sid 2(9) Riktlinje för markanvisningar Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-04-25 9 www.gavle.se Sid

Läs mer

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten

KS14.924. Gult = kommunens markinnehav. Markpolicy. för Lerums kommun. 2015-01-09 Mark- och projektenheten KS14.924 Gult = kommunens markinnehav Markpolicy för Lerums kommun 2015-01-09 Mark- och projektenheten Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Markreserv 4 3 Strategiska markförvärv 5 4 Exploatering 5 5 Markanvisning

Läs mer

Riktlinjer. markanvisningar, exploateringsavtal och försäljning av kommunägda fastigheter. Gäller fr.o.m

Riktlinjer. markanvisningar, exploateringsavtal och försäljning av kommunägda fastigheter. Gäller fr.o.m be markanvisningar, exploateringsavtal och försäljning av kommunägda fastigheter Gäller fr.o.m. 2016-03-03 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-03 7 Innehållsförteckning INLEDNING... 1 Grundprinciper...1

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Riktlinjer för exploateringsavtal Antagna av kommunfullmäktige 2019-05-23, 82 Ersätter tidigare antagna riktlinjer om exploateringsavtal 2015-05-18, 82 1 2 Innehållsförteckning Riktlinjer för exploateringsavtal

Läs mer

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Välkomna myndigheter, byggherrar, konsulter och alla kommunrepresentanter!

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal i Vårgårda kommun

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal i Vårgårda kommun Datum 2016-05-03 Samhällsbyggnad Diarienr:2016-000213 x-xx-xx av x KF Antagen och exploateringsavtal i Vårgårda kommun 1(9) 1 Bakgrund och syfte Samhällsbyggnad har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer

Läs mer

Markanvisningar i Falun

Markanvisningar i Falun falun.se/ Markanvisningar i Falun Så går det till MARKANVISNINGAR I FALUN 1 Inledning Markanvisningar i Falun Så går det till Inledning 2 Riktlinjer för markanvisningar i Falun 3 Handläggningsrutiner och

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140

Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140 Riktlinjer för markanvisning - Antagande Ärende 15 KS 2015/140 Sida 144 av 263 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-10-15 Dnr: KS 2015/140 Kommunstyrelsen Riktlinjer för markanvisning Förslag till beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Exploateringsavtal i Falun

Exploateringsavtal i Falun falun.se/ Exploateringsavtal i Falun Så går det till EXPLOATERINGSAVTAL I FALUN 1 2 EXPLOATERINGSAVTAL I FALUN Inledning Exploateringsavtal i Falun Så går det till Inledning 3 Riktlinjer för exploateringsavtal

Läs mer

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL I SÖLVESBORG KOMMUN

RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL I SÖLVESBORG KOMMUN RIKTLINJER Sid 1 (9) RIKTLINJER FÖR EXPLOATERINGSAVTAL I SÖLVESBORG KOMMUN Sölvesborgs kommun, upprättad 2015-12-14, KF 153/2015 Vad är ett exploateringsavtal? Ett exploateringsavtal är ett avtal för genomförande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH EXPLOATRERINGSAVTAL Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Daterad 2015-09-29 Fastställd Kommunstyrelsen 2016-02-23 26, Reviderad Produktion Kommunledningskontoret

Läs mer

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun

Riktlinjer för kommunal markanvisning i Oxelösunds kommun markanvisning i Oxelösunds (framtagen enligt SFS 2014:899) Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Mark- och exploateringsstrateg KS.2015.134

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter Fastställd av Kommunfullmäktige 96.2017 Dokumentansvarig Mark och Exploateringsansvarig Diarienummer KS

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun RIKTLINJER Riktlinjer för exploateringsavtal i Ängelholms kommun Dnr 2015/925. Antagna av kommunfullmäktige 2015-01-25. INNEHÅLL 1. Inledning Lagtext sid 2 2. Riktlinjerna Vad är ett exploateringsavtal?

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-05-03 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Förvaltningsområde Samhällsutveckling

Läs mer

Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för kommunal mark, markanvisning och exploateringsavtal Stenungsunds kommun vill öka bostadsbyggandet. Syftet med riktlinjerna

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning Riktlinjer för markanvisning Antagen av kommunfullmäktige 2019-05-23, 81 Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 3 Markanvisning i olika skeden... 3 Allmänna villkor för markanvisning i tidiga skeden...

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar

Riktlinjer för kommunala markanvisningar TIERPS KOMMUN Riktlinjer för kommunala markanvisningar 4"4, Bill - -?-s Dokumenttyp Riktlinjer för kommunal markanvisningar att gälla från och med 15 juni 2016 Gäller för Kommunstyrelsens verksamheter

Läs mer

Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande. Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 17

Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande. Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad , 17 Markförsäljningspolicy för Vaxholms stads markområden för bebyggande Beslutad av kommunfullmäktige i Vaxholms stad 2015-04-13, 17 2 av 8 Innehåll 1. Inledning...3 2. Markförsäljning begrepp och metoder...3

Läs mer

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen Plan- och markkontoret Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2016-10-04 En växande stad Borlänge tillhör det nya Dalarna. Här finns traditionen kvar, men fokus ligger

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Riktlinjer för exploateringsavtal 1 Bakgrund 3 1.1 Syfte 3 1.2 Kommunens organisation 3 1.3 Kommunala avtal 3 2 Tillvägagångssätt 4 2.1 Detaljplaneläggning 4 2.2 Exploateringsavtal 4 3 Exploatering 4 3.1

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning 2018-11-07 Riktlinjer för markanvisning KLK.2018.532 Riktlinjer för markanvisning antogs av kommunstyrelsen den 7 november 2018. Riktlinjer för Markanvisning tydliggör hur kommunen arbetar med markanvisning.

Läs mer

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag

Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag 2017-04-19 5(6) Policy för exploateringsavtal Utgör kommunens riktlinjer för exploateringsavtal enligt lag Antagen av kommunfullmäktige 2017 Antagen av: Kommunfullmäktige Dokumentägare: Tillväxtchef Ersätter

Läs mer

Riktlinjer för kommunala markanvisningar. Nordmalings kommun

Riktlinjer för kommunala markanvisningar. Nordmalings kommun Riktlinjer för kommunala markanvisningar Nordmalings kommun 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Allmänt om riktlinjer för markanvisning... 3 3 Omfattning... 3 4 Tidsbegränsning... 4 5 Markprissättning...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal 2 (7) Inledning Järfälla är en av Sveriges snabbast växande kommuner. Ansvaret för bebyggelseutvecklingen

Läs mer

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisnings- och exploateringsavtal RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisningsoch exploateringsavtal Fastställd av regionfullmäktige Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-03-25 Gäller fr o m 2019-05-01 Ärendenr RS 2018/720 Version

Läs mer

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN

EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN 1 (7) EXPLOATERINGSRIKTLINJER BOTKYRKA KOMMUN Riktlinjerna är framtagna av kommunledningsförvaltningen och beslutade i kommunfullmäktige 84. Exploateringsavtal Ett exploateringsavtal är ett avtal för genomförande

Läs mer

Riktlinje för exploateringsavtal

Riktlinje för exploateringsavtal Sid 1(6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Riktlinje för exploateringsavtal Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-04-25 10 Sid 2(6) Riktlinje för markanvisningar Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-04-25 10 www.gavle.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I SÖLVESBORGS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I SÖLVESBORGS KOMMUN Sid 1 (8) Dokumenttyp Riktlinje Dokumentansvarig Kanslichef Beslutad av (datum och ) KF, 2015-12-14, 153 Gäller för Alla kommunens verksamheter Giltig fr o m 2015-12-14 Senast reviderad 2016-11-21 RIKTLINJER

Läs mer

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun

Tjänsteskrivelse Förslag till riktlinjer för kommunal markanvisning i Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNING 2014-09-22 DNR KS 2014.352 ANNA-CARIN MATTSSON SID 1/1 EXPLOATERINGSCHEF ANNA-CARIN.MATTSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNFULLFMÄKTIGE Tjänsteskrivelse

Läs mer

Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140

Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140 Kommunstyrelsens förslag till antagande av riktlinjer för markanvisning Ärende 9 KS 2015/140 Sida 64 av 170 Tjänsteskrivelse 1(2) 2018-11-05 Dnr: KS 2015/140 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå.

Riktlinjer. Luleå kommun. VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. Riktlinjer VISION Ger en bild av det samhälle vi vill nå. RIKTNINGAR Visar vad som är avgörande att prioritera för Luleå som samhälle halvvägs till Vision Luleå 2050. Balanserar de värden och intressen

Läs mer

Riktlinje Markanvisning

Riktlinje Markanvisning Kommunfullmäktige Ärendenr: KS 2018/206 Fastställd: KF 2018-11-26 Reviderad: - FÖRFATTNINGSSAMLING Riktlinje Markanvisning 2/7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Dokumentansvarig Emmy Thidell Handbok RIKTLINJER Beslutande Kommunfullmäktige 132 2018-08-28 Giltighetstid 2018-1(11) Beteckning Aktualitetsprövning/revidering senast 2019 Dokumentkategori Dokumentkoppling

Läs mer

Markanvisningspolicy Samrådshandling

Markanvisningspolicy Samrådshandling Markanvisningspolicy Samrådshandling 2016-01-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Utgångspunkter för markanvisningar... 2 2. MARKANVISNINGSPOLICY... 2 2.1 Vad är en markanvisning?...

Läs mer

Dnr KK15/99 RIKTLINJER. Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal

Dnr KK15/99 RIKTLINJER. Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal Dnr KK15/99 RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal Antagen av kommunstyrelsen 2015 Dnr KK15/99 2/5 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Bakgrundsanalys och överväganden...

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Diarienr 2015/000864-FN nternati Riktlinjer för 2016-10-10 Beslutade av kommunfullmäktige den 2 februari 2017 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60

Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige , 60 Riktlinjer för exploateringsavtal Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-06, 60 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riktlinjer för exploateringsavtal... 4 Syfte... 4 Exploateringsavtal...

Läs mer

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113

Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige , 113 Datum Sida 2016-08-16 1 (5) Markanvisningspolicy för Sunne kommun KS2016/357/06 Antagen av kommunfullmäktige 2016-08-29, 113 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter.

Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter. Planering:en process, som innebär att nå ett framtida mål genom ett systematiskt och målinriktat handlande från givna utgångspunkter. Vilket mål? Vilka utgångspunkter? Vilken systematik? Vilket mål? att

Läs mer

Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Linda Nyström Datum KS-2015/677 Nämndsekr/jurist Kommunstyrelsen

Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Linda Nyström Datum KS-2015/677 Nämndsekr/jurist Kommunstyrelsen Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Linda Nyström Datum KS-2015/677 Nämndsekr/jurist 2016-01-22 Kommunstyrelsen Laglighetsprövning enligt kommunallagen gällande markanvisningsavtal mellan

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105

RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING I VÄSTERVIKS KOMMUN ANTAGNA AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-06-07, 105 Markanvisning innebär en rätt för byggherren att efter godkänt markanvisningsavtal

Läs mer

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik

Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-09-21 NORMALT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Rönnäng 1:267 Bostäder i Kårevik Tjörns Kommun, Västra Götaland 2/5 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING Upprättad

Läs mer

Markanvisningsriktlinjer Södertälje kommun

Markanvisningsriktlinjer Södertälje kommun 1 (8) 2015-04-28 Samhällsbyggnadskontoret Markanvisningsriktlinjer Södertälje kommun Vad är en markanvisning? Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren

Läs mer

MARKANVISNINGSRIKTLINJER. Per-Anders Framgård

MARKANVISNINGSRIKTLINJER. Per-Anders Framgård MARKANVISNINGSRIKTLINJER Per-Anders Framgård Markanvisning - en option Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre. Byggherren har ensamrätt att under en begränsad tid och

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun

Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Beslutade av Kommunfullmäktige 17 september 2018 Dokumentnamn Riktlinjer för exploateringsavtal i Uppsala kommun Diarienummer Berörd verksamhet KSN-2018-1131

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Josefine Blomlöf 2019-09-04 KS 2019/0898 50088 Kommunfullmäktige Riktlinjer för markanvisning och riktlinjer för exploateringsavtal Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899)

Riktlinjer för markanvisningar (Enligt SFS 2014:899) Innehåll 1 Bakgrund och syfte 3 1.1 Handläggningsrutiner 3 1.1.1 Ansvarsfördelning för markanvisning 3 1.1.2 Ansökan om markanvisning 3 2 Allmänna villkor vid markanvisning 4 3 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN

Riktlinjer för markanvisning Säters kommun. Antagen av KF , 107 SÄTERS KOMMUN Riktlinjer för markanvisning Säters kommun Antagen av KF 2017-09-21, 107 SÄTERS KOMMUN Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Innehåll... 1 Bakgrund... 1 Definition markansvisning... 1 Markupplåtelse

Läs mer