som remissyttrande anta och till justitiedepartementet översända

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "som remissyttrande anta och till justitiedepartementet översända"

Transkript

1 Yrkande V, S, MP Kommunstyrelsen Yrkande avseende Remiss från Justitiedepartementet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) AB Framtiden har sedan flera år tillbaks ett utmärkt arbete med hyresgästinflytande. Med stöd i stadens budget sker arbetet i dotterbolagen vilket resulterat i goda resultat i kundundersökningar. AB Framtidens arbete bedrivs redan på en sådan nivå att förslagen i remissen inte innebär en reell förändring. Tjänsteutlåtandet visar på de positiva effekter ur barn-, jämställdhets- samt mångfaldsperspektiv som ett ökat hyresgästinflytande medför. Stadsledningskontorets förslag till remissvar har därför en onödigt alarmistisk ton då den berör dessa delar av remissen och dess eventuella effekter. Vi delar inte stadsledningskontorets bedömning att ett utökat hyresgästinflytande riskerar att medföra betydande konsekvenser för stadens innehav av allmännyttiga bostäder. Särskilt då några sådana inte kan konkretiseras eller pekas ut. Kommunstyrelsen föreslås besluta Att som remissyttrande anta och till justitiedepartementet översända Göteborgs Stad tillstyrker lagförslagen. Göteborgs Stad anser att det finns all anledning att stärka hyresgästers ställning. Stadens allmännytta har gått före och arbetar redan enligt förslagets intentioner. Vi värdesätter både hyresgästers ökade inflytande i sig så väl som de mervärden, både ekonomiska och andra, som inflytandet ger staden.

2 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0999/17 Juridiska avdelningen Juridik Christina Broad Telefon E-post: Remiss från Justitiedepartementet - Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU2017:33), i bilaga 2 till stadsledningskontorets tjänsteutlåtande, översänds till justitiedepartementet. Sammanfattning Göteborgs Stad har erhållit rubricerad remiss. Yttrandet ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast , ärendet medger därmed ingen bordläggning. Hyresgästutredningen har i betänkandet genomlyst sex olika hyresrättsliga problemområden och lämnat flera förslag. Syftet med utredningen har varit att främja hyresrätten som boendeform. De olika områdena är: - Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus - Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten - Privatpersoners uthyrning av bostäder - Kriminella grupperingars användning av lägenheter - Förfarandet vid uppsägning av lokalhyresavtal och avtal om anläggningsarrende - Substitution. Betänkandet har remitteras till Higab AB och Förvaltnings AB Framtiden. Higab har tillstyrkt förslagen i betänkandet medan Framtiden har valt att inte lämna något remissvar. Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till yttrande, se bilaga 2, och tillstyrkt förslagen utom såvitt gäller förslagen avseende avsnittet Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten. Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 juli Ekonomiska konsekvenser Förslagen kommer enligt utredningen endast att medföra marginella kostnader för kommuner. Det uttalandet kan knappast ha beaktat kommunen som fastighetsägare utan bygger sannolikt på kostnaden för kommuner att tillhandahålla en förteckning över fastighetsförvaltare som är villiga att åta sig uppdraget att tvångsförvalta misskötta hyresfastigheter. Beträffande kostnaden för att upprätthålla en förvaltarförteckning instämmer stadsledningskontoret med utredningens bedömning. Förslagen om 1(7)

3 hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten avser att förstärka hyresgästernas inflytande och att stärka dialogen med ägare till hyresfastigheter. Detta kommer sannolikt att förlänga byggprocessen och därmed öka kostnaden. Göteborgs Stads bostadsbolag arbetar redan frivilligt enligt en del av förslagen i betänkandet. Det är därför svårbedömt vilka ekonomiska konsekvenser som förslagen kan få för Göteborgs Stad. Barnperspektivet Förslaget om hyresgästsinflytande har bl.a. som syfte att så många hyresgäster ska kunna flytta tillbaka efter förbättrings- och ändringsarbete. Om hyresgästerna anser att hyran blir för hög efter renoveringarna och flyttar, visar statistiken att det är till områden med sämre skolresultat. Förslagen om ökning av hyresgästinflytande är positiv ur ett barnperspektiv. Jämställdhetsperspektivet Eftersom kvinnor generellt tjänar sämre än män så är det större risk att kvinnor drabbas av att inte ha råd att bo kvar eller flytta tillbaka efter förbättrings- och ändringsarbete. Förslagen om ökning av hyresgästinflytande är positiv ur ett jämställdhetsperspektiv. Mångfaldsperspektivet Grupper med låg arbetsinkomst utan ekonomiskt bistånd har högre sannolikhet att flytta eftersom de är mer priskänsliga för en förändring i boendekostnaden. Flyttningar från renoverade fastigheter tenderar att gå mot områden med lägre genomsnittsinkomst och skolresultat. Förslagen om ökning av hyresgästinflytande är positiv ur ett mångfaldsperspektiv. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet I Göteborgs Stad finns stor efterfrågan på bostäder. Särskilt svårt för det för ungdomar och studenter att hitta prisvärda bostäder. Förslaget kan medföra en ökad vilja för privatpersoner att hyra ut sina bostäder vilket kan underlätta för dessa grupper at hitta en bostad. Bilaga 1 Sammanfattning Bilaga 2 Förslag till yttrande Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(7)

4 Ärendet Göteborgs Stad har fått möjlighet att besvara justitiedepartementets remiss av SOU 2017:33. Betänkandet har skickats ut på remiss till Framtiden och Higab. Betänkandet har tagits fram av en särskild förordnad utredare och har inte behandlats politiskt. Yttrandet ska vara Justitiedepartementet tillhanda senast Ärendet medger inte någon bordläggning. Bakgrund Utredningen har haft som uppdrag att göra en översyn av hyresrättsliga regler, däribland regler om hyresgästers inflytande vid renovering och ombyggnation. Syftet med översynen har varit att främja hyresrätten som boendeform. I detta tjänsteutlåtande har särskilt de delar av betänkandet som berör kommuner lyfts fram. Utredningen kan delas upp i sex områden. Dessa är A) Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus B) Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten C) Privatpersoners uthyrning av bostäder D) Kriminella grupperingars användning av lägenheter E) Förfarandet vid uppsägning av lokalhyresavtal och avtal om anläggningsarrende F) Substitution A) Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus Reglerna ska skydda hyresgäster från boendeförhållanden som inte kan anses godtagbara. Tidigare fanns en förvärvslag som krävde tillstånd för den som avsåg att köpa en hyresfastighet. Systemet var dock tidskrävande och blev problematiskt eftersom köpet av fastigheten inte blev giltigt förrän tillstånd beslutas. Utredningen har haft i uppdrag att analysera konsekvenserna av upphävandet av lagen och den efterföljande skärpningarna i bostadsförvaltningslagen. Utredningen har belyst frågan om det finns anledning att återiföra en förvärvslag. Betänkandet gör bedömningen att det inte finns anledning att införa en ny förvärvslag. I stället bör andra åtgärder övervägas när det gäller att komma tillrätta med problemen som finns. I dag är kommuner när tvångsförvaltning aktualiseras skyldiga att föreslå hyresnämnden en fastighetsförvaltare. Enligt det nya förslaget blir kommunerna skyldig att ta fram och tillhandahålla en förteckning över fastighetsförvaltare som är villiga att åta sig uppdraget som fastighetsförvaltare. Det blir fortfarande hyresnämnden som avgör vilken förvaltare som utses. Utredningen bedömer att det extra arbete som blir aktuellt rör sig om en handfull timmar per år och kommun. B) Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten Utredningen har undersökt hur reglerna om hyresgästers inflytande över förbättringsoch ändringsarbeten tillämpas och tagit ställning till att hyresgästers ställning behöver stärkas. Utgångspunkten för hyreslagstiftningen och för utredningen är att den ska vara en skyddslagstiftning som stimulerar till förhandlingslösningar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(7)

5 De senaste lagändringar som införts har inte haft avsedd effekt när det gäller att förbättra hyresgästers inflytande. Informationen till hyresgäster om att en ombyggnation planeras varierar mycket till sitt innehåll och kvalitet. Därför föreslås krav på vilket innehåll ett meddelande till hyresgästen om ombyggnation ska innehålla. Den föreslås innehålla bl.a. uppgifter som tidplan, behovet av alternativ bostad och annan relevant information som hyresgästen behöver för att kunna ta tillvara sina intressen vid förhandlingar med fastighetsägaren. Därutöver förslås att hyresvärden inte får ansöka om tillstånd att genomföra åtgärden hos hyresnämnden förrän tidigast tre månader, till skillnad från två månader nu, efter det att hyresgästen fått information om åtgärden. Hyresnämnden ska i sin prövning göra en intresseavvägning mellan parternas intressen vid en rättslig prövning. Hyresgästernas intressen ska i större utsträckning än nu beaktas vid den rättsliga prövningen. Utredningen anser att det är hyresgästerna själva som ska få inflytandet och har inte öppnat upp för att en hyresgästorganisation ska utöva inflytandet. Utredningen vill vidare att ökad tonvikt läggs på förhandlingarna så att färre tvister förs till hyresnämnden. C) Privatpersoners uthyrning av bostäder Den 1 februari 2013 infördes lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad. Syftet var att minska bostadsbristen i landet genom att öka utnyttjandet av befintliga bostäder. Reglerna i privatuthyrningslagen är få och ganska enkla att förstå. Hyreslagen gäller fortfarande för uthyrning av egen bostad i vissa delar. Det uppstår komplicerade avvägningar eftersom två parallella regelverk ska gälla I huvuddrag behålls reglerna oförändrade men bestämmelserna i privatuthyrningslagen flyttas över till hyreslagen. Den största materiella ändringen som föreslås gäller prissättningen och innebär att en fysiska person kan hyra ut upp till två ägda bostäder samtidigt till en kostnadsbaserad hyra, istället för som idag en bostad. Den kostnadsbaserade hyran innebär att bostadsägaren får möjlighet att genom hyran tillgodogöra sig ersättning för de kostnader som är förbundna med att äga den uthyrda bostaden. Det är ett avsteg från hyressättning genom bruksvärdesmetoden. D) Kriminella grupperingars användning av lägenheter Hyresgästutredningen har gjort en genomlysning av problem med kriminella gruppers användning av såväl lokaler som hyreslägenheter. Uppgifter har i detta arbete bl.a. inhämtats från Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg. Utredningen har kommit fram till att problemen med kriminella grupperingar användning av hyreslägenheter inte är en hyresrättslig fråga. Däremot har den pekat ut tre olika områden som behöver utvecklas i särskild ordning. Det gäller dels att polismyndigheten bör får uppdraget att ge stöd och utarbeta förstärkande åtgärder vid hot och annan otillåten påverkan i förhållande till fastighetsbolag, dels bör BRÅ se över hur samarbetsprojekt i kommunerna kan ge stöd till fastighetsvärdar vid uppsägning av hyresavtal, dels att BRÅ får ett utökat uppdrag att ge stöd åt samarbetsprojekt i bostadsområden. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(7)

6 E) Förfarandet vid uppsägning av lokalhyresavtal och avtal om anläggningsarrende När det gäller uppsägning av lokalhyresavtal har uppdraget varit att utreda om förfarandet kan göras mer effektivt. Utredning har pekat ut tre större problemområden och kommit med flera olika förlag till förbättringar. Ett problem är att utformningen av medlingsbestämmelserna i princip tvingar parterna att begära medling hos hyresnämnden trots att parterna löser större delen av ärendena på egen hand. Med förslaget kommer hyresnämnderna att få minskad belastning. I övrigt utökas bl.a. möjligheten att få ett yttrande från hyresnämnden om marknadshyran och reglerna om avflyttning ändras. Avtal om anläggningsarrende har samma bestämmelser som lokalhyra. F) Substitution En hyresgäst får inte utan hyresvärdens samtycke överlåta hyresrätten. Om en hyresgäst skickar en begäran om överlåtelse av hyresavtal till hyresvärden har denne tre veckor på sig att svara. Underlåter hyresvärden det så har hyresgästen rätt att säga upp hyresavtalet. Denna regel kallas semesterparagrafen och används av hyresgäster för att komma ur ofördelaktiga hyresavtal genom att skicka sin begäran under semesterperioder. Utredningen förslår att semesterparagrafen tas bort. Stadsledningskontorets synpunkter Higab har tillstyrkt förslagen och inte haft något att tillägga. Higab har inte utvecklat sitt ställningstagande. Framtiden har valt att inte lämna något remissvar men yttrat: Förvaltnings AB Framtiden väljer att inte lämna något remissvar. Vår intresseorganisation SABO har avgivit ett expertutlåtande till utredningen och är även remissinstans till Justitiedepartementet. Vi väljer att följa SABO:s remissvar då det särskilt beaktar de allmännyttiga bolagens situation. Med hänsyn till den korta remisstiden är remissen inte styrelsebehandlad men remissen är avstämd med bolagets presidie. I skrivande stund har såvitt framkommit SABO:s styrelse ännu inte fattat beslut om sitt remissvar och det finns inte tillgängligt. SABO:s expertutlåtande har inte bifogats betänkandet och finns inte heller tillgängligt. Betänkandet berör flera frågor som är viktiga för Göteborgs Stad. Båda remissvaren inkom till stadsledningskontoret den 21 augusti. Ingen av remissinstanserna har utvecklat sina ståndpunkter. Framtidens hänvisning till SABO måste uppfattas vara ur en fastighetsägares perspektiv. Göteborgs Stad har inte enbart ett fastighetsägarperspektiv utan måste i remissarbetet även beakta andra perspektiv. När det gäller hyresgästsinflytande vid förbättrings- och ändringsarbete så har Göteborgs Stad att beakta både fastighetsägarrollen men även hyresgästers situation. Framtiden ska, som moderbolag för stadens allmännyttiga bostadsbolag, enligt sitt ägardirektiv i samband med upprustning och ombyggnad involvera hyresgästerna i en dialog. Detta med ambitionen att hyresgäster inte ska behöva lämna sina hem på grund av social omvandling och kostnadsökningar. Detta arbetssätt ligger helt i linje med betänkandet. Utredningen har i en schematisk skiss under kolumnen kommuner angett påverkansgraden till 2 av 5 avseende skälighetsbedömning vid prövning om tillstånd till åtgärden (sid 350). I övriga fyra kolumner anges påverkansgraden för kommuner ett Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(7)

7 streck, d.v.s. ingen påverkan. Samtidigt skriver utredningen på sidan före att den gör bedömningen att förslagen sammantaget kommer att ge upphov till stora konsekvenser. Konsekvensen för kommuners innehav av allmännyttiga bostäder nämns inte särskilt. Frågan är om det utretts ordentligt. Lagförslagen i detta avsnitt är långtgående och stadsledningskontoret delar inte utredningens bedömning om att konsekvenserna för kommuner inte kommer att medföra några betydande direkta konsekvenser. Konsekvensen för Göteborgs Stads innehav av allmännyttiga bostäder riskerar att bli betydande. I Göteborgs Stad finns stor efterfrågan på bostäder. Särskilt svårt är för det för ungdomar och studenter att hitta prisvärda bostäder att hyra. Förslag som kan medföra ökning av antalet privatpersoner som är villiga att hyra ut hela eller delar av sina bostäder är positivt för Göteborg och bör tillstyrkas. När det slutligen gäller ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus, kriminella grupperingars användning av lägenheter, förfarandet vid uppsägning av lokalhyresavtal och avtal om anläggningsarrende och substitution gör stadsledningskontoret bedömningen att förslagen bör tillstyrkas. Lagändringarna föreslås träda ikraft den 1 juli Stadsledningskontoret har tagit fram förslag till yttrande, se bilaga 2, och tillstyrkt förslagen utom såvitt avser avsnittet Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbeten. Stadsledningskontoret Christina Broad Stadsjurist Markus Landahl Förste stadsjurist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(7)

8

9

10

11

12

13

14

15 GÖTEBORGS KOMMUNSSTYRELSE Bilaga 2 Till Justitiedepartementet Stockholm Yttrande över SOU 2017:33, Stärkt ställning för hyresgäster Göteborgs Stad tillstyrker lagförslagen, utom såvitt avser förslagen under kapitel 4 Hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbete. Göteborgs Stad anser att det finns all anledning att stärka hyresgästers ställning. Lagförslagen i detta avsnitt är långtgående och Göteborgs Stad delar inte utredningens bedömning om att konsekvenserna för kommuner inte kommer att medföra några betydande direkta konsekvenser. Konsekvensen för Göteborgs Stads innehav av allmännyttiga bostäder riskerar att få en betydande påverkan. För Göteborgs kommunstyrelse Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(7)

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33)

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-347/2017 Sida 1 (5) 2017-06-21 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden 2017-08-22

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:65)

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:65) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-07 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Jan-Ove Östbrink Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:65) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster Betänkande av Hyresgästutredningen

Stärkt ställning för hyresgäster Betänkande av Hyresgästutredningen R2B REMISSYTTRANDE 1 (7) Anne Bratt Norrevik, anne.brattnorrevik@dom.se, 08-561 665 17 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stärkt ställning för hyresgäster Betänkande

Läs mer

Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster

Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och Associationsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) (Ju2017/03853/L1) Allmänt

Läs mer

- Avstyrker förslaget om ändrade regler (tid) för ansökan om medling. - Tillstyrker förslaget om formulär/meddelande vid hyresvärdens uppsägning

- Avstyrker förslaget om ändrade regler (tid) för ansökan om medling. - Tillstyrker förslaget om formulär/meddelande vid hyresvärdens uppsägning 2017-09-11 1(5) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt E-post: ju.l1@regeringskansliet.se Remissyttrande Stärk ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Er ref: Ju2017/03853/L!

Läs mer

Kommittédirektiv. Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet. Dir. 2008:20. Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008

Kommittédirektiv. Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet. Dir. 2008:20. Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008 Kommittédirektiv Tillval och frånval vid hyra av bostadslägenhet Dir. 2008:20 Beslut vid regeringssammanträde den 21 februari 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska överväga hur förutsättningarna

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om modernisering av hyreslagen (Ju 2007:01) Dir. 2007:9

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om modernisering av hyreslagen (Ju 2007:01) Dir. 2007:9 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om modernisering av hyreslagen (Ju 2007:01) Dir. 2007:9 Beslut vid regeringssammanträde den 1 februari 2007. Sammanfattning Uppdraget att se över reglerna

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33)

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Sida 1 (10) 2017-08-14 Handläggare Sara Löfqvist 08-508 289 64 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden MHN 2017-08-29, p 9 Stärkt ställning för hyresgäster (SOU

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för hyresgäster. Dir. 2015:83. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2015

Kommittédirektiv. Stärkt ställning för hyresgäster. Dir. 2015:83. Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2015 Kommittédirektiv Stärkt ställning för hyresgäster Dir. 2015:83 Beslut vid regeringssammanträde den 30 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga vissa frågor om hyra av lägenheter. I uppdraget

Läs mer

Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt

Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Från hyresrätt till äganderätt (SOU 2014:33) Justitiedepartementets diarienummer

Läs mer

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll

Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer för kollektiv/bogemenskaper med gemensamt hushåll Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-22 Diarienummer 0513/18 Handläggare Sonia Gallo Telefon: 031-368 11 28 E-post: sonia.gallo@fastighet.goteborg.se Göteborgsförslag [582] Trygga kontraktsformer

Läs mer

Inledning Boverket tillstyrker utredningens lagförslag såvitt avser hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbete, kapitel 4.

Inledning Boverket tillstyrker utredningens lagförslag såvitt avser hyresgästinflytande vid förbättrings- och ändringsarbete, kapitel 4. Boverket Myndigheten för samhållsplanerrng, byggande och boende Yttrande Datum 2017-09-12 3.1.2 Diarienummer 2917/2017 Ert diarienummer ]u2017/03853/ll Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt

Läs mer

Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss av betänkande av Utredningen om förvärv och förvaltning av hyresfastighet

Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss av betänkande av Utredningen om förvärv och förvaltning av hyresfastighet Christer Starkenberg Mark och värdering Telefon: 08-508 269 80 christer.starkenberg@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-11-05 Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss av betänkande

Läs mer

Kommittédirektiv. Åtgärder mot handel med hyreskontrakt. Dir. 2017:9. Beslut vid regeringssammanträde den 2 februari 2017

Kommittédirektiv. Åtgärder mot handel med hyreskontrakt. Dir. 2017:9. Beslut vid regeringssammanträde den 2 februari 2017 Kommittédirektiv Åtgärder mot handel med hyreskontrakt Dir. 2017:9 Beslut vid regeringssammanträde den 2 februari 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska överväga och föreslå åtgärder som motverkar

Läs mer

Förslag till ändringar i hyreslagen angående avstående från besittningsskydd Remiss från Justitiedepartementet

Förslag till ändringar i hyreslagen angående avstående från besittningsskydd Remiss från Justitiedepartementet Bilaga 4:2 till kommunstyrelsens protokoll den 19 februari 2003, 10 PM 2003 RIII (Dnr 643-2391/2002) Förslag till ändringar i hyreslagen angående avstående från besittningsskydd Remiss från Justitiedepartementet

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet

Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet PM 2008:33 RV (Dnr 316-4557/2007) Upplåtelse av den egna bostaden (SOU 2007:74) Remiss från Finansdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på remissen från

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster, SOU 2017:33

Stärkt ställning för hyresgäster, SOU 2017:33 JU2017/03853/L1 2017-08-23 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stärkt ställning för hyresgäster, SOU 2017:33 Pensionärernas Riksorganisation, PRO, har fått möjlighet att

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter

HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter 1 HYRA I Allmänna nyttjanderätter, bostadshyra, II Lokalhyra, andra nyttjanderätter ALLMÄNNA NYTTJANDERÄTTER Nyttjanderätt, en rätt att använda något Många fler regler betr. nyttjanderätt till fast egendom

Läs mer

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86)

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning (SOU 2017:86) SABOs synpunkter Allmänt SABO anser att det är mycket viktigt för

Läs mer

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016

Kommittédirektiv. En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion. Dir. 2016:100. Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Kommittédirektiv En utvecklad modell för hyressättning vid nyproduktion Dir. 2016:100 Beslut vid regeringssammanträde den 24 november 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska se över modellen för hyressättning

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2951. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Utredningens direktiv

Motion till riksdagen: 2014/15:2951. Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Utredningens direktiv Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2951 av Ewa Thalén Finné m.fl. (M) Ägarlägenheter i befintliga hyreshus Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB

Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB 1 Diarienummer: 0098/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till organisatorisk placering av Boplats Göteborg AB Beslut i styrelsen för Göteborgs

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 19 oktober 2017

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 19 oktober 2017 PM 2017:212 RIX (Dnr 110-1017/2017) Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 19 oktober 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning

Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-01-26 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Jan-Ove Östbrink Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning SOU

Läs mer

Sammanfattning Justitiedepartementet. Hyresgästföreningen 1 (14) Handläggare

Sammanfattning Justitiedepartementet. Hyresgästföreningen 1 (14) Handläggare Tele Handläggare 1 (14) Datum 2017-09-11 Diarienummer Justitiedepartementet Remissyttrande överbetänkandet Stärkt ställning för hyresgäster, SOU 2017:33 Hyresgästföreningen Riksförbundet har beretts tillfälle

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder

Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder US1000, v 1.0, 2010-02-04 REMISSYTTRANDE 1 (5) Dnr 2012-05-14 17-0604/12 Promemorian Ökad privatuthyrning av bostäder (Ju2012/3159/L1) Detta remissyttrande avser förslagen i den inom Regeringskansliet

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden

Motion 38 Motion 39. med utlåtanden Motion 38 Motion 39 med utlåtanden 106 Motion 38 Kortare handläggningstider vid behov av tvångsförvaltning. Hyresgästföreningen får ibland ärenden om dålig teknisk förvaltning och bristande underhåll.

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). R-2009/0981 Stockholm den 14 oktober 2009 Till Justitiedepartementet Ju2009/3453/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 maj 2009 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Moderna

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 121 Ökade möjligheter att erbjuda kooperativ hyresrätt inom stadens bostadsförvaltande enheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen har för egen del

Läs mer

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) 3 Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus

Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) 3 Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) SABOs synpunkter 3 Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus 3.6.1 En ny förvärvslag eller

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Josefsson (M) och Hampus Magnusson (M) om att prioritera bostadslösa ungdomar hos Boplats Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-03 Diarienummer 3312/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Hyran vid nyproduktion en utvärdering och utveckling av modellen med presumtionshyra (SOU 2017:65)

Hyran vid nyproduktion en utvärdering och utveckling av modellen med presumtionshyra (SOU 2017:65) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Hyran vid nyproduktion en utvärdering och utveckling av modellen med presumtionshyra (SOU 2017:65) SABOs synpunkter Allmänt SABO anser att när

Läs mer

Betänkande Moderna hyreslagar (SOU 2009:35)

Betänkande Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remissvar Dnr 09/11/64 Sid. 1(5) 2009-08-21 Handläggare: Roland Strömgren, tfn 08-508 29 748 Till Ytterstad- och bostadsbolagsroteln Betänkande Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Svar på remiss från Ytterstad-

Läs mer

Nytt ägardirektiv för Higab AB

Nytt ägardirektiv för Higab AB Bilaga J Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0055/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Nytt ägardirektiv för Higab AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94

Kommittédirektiv. Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden. Dir. 2006:94 Kommittédirektiv Ekonomiska och juridiska förutsättningar för privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden Dir. 2006:94 Beslut vid regeringssammanträde den 31 augusti 2006 Sammanfattning av uppdraget

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. 2012 års ägarlägenhetsutredning

Ägarlägenheter i befintliga hyreshus. 2012 års ägarlägenhetsutredning Ägarlägenheter i befintliga hyreshus 2012 års ägarlägenhetsutredning Disposition Vilka arbetar i utredningen? Hur bedrivs arbetet i en statlig utredning? Utredningens uppdrag Vilka arbetar i utredningen?

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-11 Diarienummer 0972/16 Juridik Nora O Dowd Telefon 031-368 03 97 E-post: nora.odowd@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål 6428-16,

Läs mer

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP)

Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) PM 2011: RVII (Dnr 326-319/2009) Avbryta hyreshöjningarna i gruppbostäder enligt LSS Skrivelse från Stefan Nilsson och Ylva Wahlström (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt

Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt Föreläsare: Signe Lagerkvist Signe.lagerkvist@jus.umu.se Allmänt om nyttjanderätter Hyra Bostadsrätt 2 Allmänt om nyttjanderätt En begränsad rätt till

Läs mer

Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen

Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen? Jörgen Mark-Nielsen Hyresbostadsmarknaden i Tyskland Hyresrätt är den vanligaste boendeformen De flesta hyresbostäderna ägs av privatpersoner Hyresrätten

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B 1 (8) Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Ju2018/03102/L1 1. ALLMÄNNA SYNPUNKTER 1.1 Behovet av lagändringar Hyresnämnden delar uppfattningen att det

Läs mer

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen

Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-09 Remissyttrande 4.3 Dnr 1288/16 Yttrande angående Remiss från Justitiedepartementet Åldersbedömning tidigare i asylprocessen Sverigedemokraterna ställer sig positiv

Läs mer

Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss från Justitiedepartementet

Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss från Justitiedepartementet PM 2008:233 RI (Dnr 316-2153/2008) Ägande och förvaltning av hyreshus (SOU 2008:75) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Som svar på remissen

Läs mer

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten Stockholm 2008-09-19 Dnr 384/08 SVEA HOVRÄTT Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2008:47) Frågor om hyra och bostadsrätt (Ju2008/4174/L1) Sammanfattning Hovrätten instämmer i allt väsentligt

Läs mer

CHECKLISTA. För uppsägning av lokalhyresavtal. www.svenskhandeljuridik.se

CHECKLISTA. För uppsägning av lokalhyresavtal. www.svenskhandeljuridik.se CHECKLISTA För uppsägning av lokalhyresavtal www.svenskhandeljuridik.se 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Det indirekta besittningsskyddet...3 Hyresvärdens uppsägning för villkorsändring...3

Läs mer

REMISSYTTRANDE. Ökad privatuthyrning av bostäder. SABOs synpunkter. Allmänt

REMISSYTTRANDE. Ökad privatuthyrning av bostäder. SABOs synpunkter. Allmänt Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Ökad privatuthyrning av bostäder SABOs synpunkter Allmänt SABO instämmer i bedömningen att en väl fungerande bostadsmarknad är viktig för Sveriges

Läs mer

VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING?

VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING? VAD HÄNDER VID EN UPPRUSTNING? 1 UPPRUSTNING PÅ GÅNG I DITT BOSTADSOMRÅDE Din hyresvärd planerar att genomföra en upprustning i ditt hus. En upprustning är en omfattande renovering av fastighetens lägenheter

Läs mer

Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som anmodats yttra sig i rubricerat ärende, får härmed anföra följande.

Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som anmodats yttra sig i rubricerat ärende, får härmed anföra följande. 1 (5) YTTRANDE 2009-10-15 Dnr SU 302-1242-09 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss: Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Juridiska fakultetsnämnden vid Stockholms universitet, som anmodats yttra sig

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter - remiss från kommunstyrelsen KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-01-26 Matilda Ekström Sundberg Telefon: 508 08 079 Till Kungsholmens stadsdelsnämnd Sammanträde 2010-02-17 Riktlinjer för

Läs mer

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande.

Föredragande borgarrådet Roger Mogert anför följande. PM 2016:164 RII (Dnr 110-1185/2016) Kompletterande promemoria avseende Boverkets rapport 2014:38 Översyn av lagen om bostadsanpassning m.m. Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 7 oktober 2016

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B PM 1 (6) Till Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Regeringskansliets

Läs mer

Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 april 2013

Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 april 2013 PM 2013:42 RI (Dnr 001-83/2013) Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 10 april 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster

Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma tjänster Bilaga G Styrelsen 2017-06-12 1 Diarenummer: 0026/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Ansökan från Higab AB om avsteg från anslutning till kommungemensamma

Läs mer

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning.

Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning Här kommer en sammanställning av viktigare regler att tänka på kring andrahandsuthyrning. 1. Uthyrning av hel bostad Hyresavtal Hyresrätter, bostadsrätter och villor kan hyras ut i

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33)

Yttrande över betänkandet Stärkt ställning för hyresgäster (SOU 2017:33) REMISSYTTRANDE 1 (10) Justitiedepartementets diarienr: Ju2017/03853/L1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Stärkt ställning

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tillval i hyresrätt Betänkande av tillvalsutredningen (SOU 2008:94) Remiss från Justitiedepartementet

Tillval i hyresrätt Betänkande av tillvalsutredningen (SOU 2008:94) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009:7 RV (Dnr 001-2618/2008) Tillval i hyresrätt Betänkande av tillvalsutredningen (SOU 2008:94) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1.

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Axel Darvik (L) om fler små bostäder (Attefallshus) i småhusområdena Tjänsteutlåtande Till Fastighetsnämnden 2016-02-08 Diarienummer 5979/15 Analys och utredning Lars-Gunnar Krantz Telefon: 368 12 16 E-post: lars-gunnar.krantz@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Förskottering av medel till förvaltare i samband med tvångsförvaltning

Förskottering av medel till förvaltare i samband med tvångsförvaltning Förskottering av medel till förvaltare i samband med tvångsförvaltning Riktlinjer Fastställt av Kommunstyrelsen Datum för fastställande 2016-01-11 15 Giltighetstid Tills vidare. Första översyn 2018-12-31

Läs mer

Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS?

Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS? Hyra eller avgift? Vad gäller för bostad med särskild service för vuxna enligt LSS? Socialstyrelsen klassificerar sin utgivning i olika dokumenttyper. Detta är en Skrivelse. Det innebär att den innehåller

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390

Vård- och omsorgsberedningen. Reservation. Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Vård- och omsorgsberedningen Motion om ändrad uthyrningspolicy för Malmös kommunala fastighetsbolag STK-2015-390 Reservation Vi Sverigedemokrater yrkade bifall till motionen. När den styrande minoriteten

Läs mer

Göteborgs Stadshus AB Org nr Styrelsen Rapport rörande ökade möjligheter att erbjuda kooperativa hyresrätter

Göteborgs Stadshus AB Org nr Styrelsen Rapport rörande ökade möjligheter att erbjuda kooperativa hyresrätter Utfärdat 2014-12-16 Diarienummer 0036/14 Handläggare Carl Bartler Telefon 031-3680564 E-post: carl.bartler@gshab.goteborg.se Rapport rörande ökade möjligheter att erbjuda kooperativa hyresrätter Förslag

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Kommittédirektiv. Utveckla hyresrättens förutsättningar. Dir. 2011:108. Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011

Kommittédirektiv. Utveckla hyresrättens förutsättningar. Dir. 2011:108. Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011 Kommittédirektiv Utveckla hyresrättens förutsättningar Dir. 2011:108 Beslut vid regeringssammanträde den 8 december 2011 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera marknaden för uthyrning av bostäder

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Thomas Edling (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Thomas Edling (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Digitaliserade hyresförhandlingar Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 19 juni 2019 Morgan Johansson Thomas Edling (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

SAMRÅD VID OMBYGGNAD. December 2017 FASTIGHETSÄGARNA HYRESGÄSTFÖRENINGEN SABO ETT STÖD FÖR BÄTTRE SAMRÅDSPROCESS SAMRÅD VID OMBYGGNAD SABO 1

SAMRÅD VID OMBYGGNAD. December 2017 FASTIGHETSÄGARNA HYRESGÄSTFÖRENINGEN SABO ETT STÖD FÖR BÄTTRE SAMRÅDSPROCESS SAMRÅD VID OMBYGGNAD SABO 1 SAMRÅD VID OMBYGGNAD ETT STÖD FÖR BÄTTRE SAMRÅDSPROCESS December 2017 FASTIGHETSÄGARNA HYRESGÄSTFÖRENINGEN SABO SAMRÅD VID OMBYGGNAD SABO 1 Innehåll Ombyggnad berör både fastighets - ägare och hyresgäster

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Hyresfrågor i fokus Vilka är vi? Vad är ett hyresförhållande - när är hyreslagen tillämplig avtal, genom vilka hus eller delar av hus upplåts till nyttjande mot ersättning (12 kap.

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Remissen över betänkandet "Moderna hyreslagar" (SOU 2009:35). Svar på remiss

Remissen över betänkandet Moderna hyreslagar (SOU 2009:35). Svar på remiss Martin Lundberg Verksamhetsstöd 076-129 46 23 Martin.lundberg@fsk.stockholm.se Till: Fastighetsnämnden 2009-08-25 Remissen över betänkandet "Moderna hyreslagar" (SOU 2009:35). Svar på remiss Förslag till

Läs mer

Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet

Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RV (Dnr 001-1076/2009) Moderna hyreslagar (SOU 2009:35) Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande Som svar på remissen Moderna hyreslagar

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter

Riktlinjer för handläggning av försöks- och träningslägenheter BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNST OCH FRI TID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2011-01-12 SDN 2011-02-17 Handläggare: Solveig Blid Telefon: 508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Riktlinjer för handläggning

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN

HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN HYRESGÄSTERNAS VAL 2018 TA PARTI FÖR MÄNNISKAN ALLA HAR RÄTT TILL ETT BRA HEM Alla har rätt till ett bra hem. I hemmet lever vi våra liv. Där vilar vi, umgås, lagar och äter mat, studerar, arbetar, gör

Läs mer

Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus, m.m

Ingripande mot misskött förvaltning av hyreshus, m.m Linköpings universitet Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Masteruppsats 30 hp Masterprogram i Affärsjuridik - Affärsrätt HT2017/VT2018 LIU-IEI-FIL-A--18/02709--SE Ingripande mot misskött

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33

FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33 FRÅN HYRESRÄTT TILL ÄGANDERÄTT SOU 2014:33 Vårt uppdrag Redogöra för skäl för och emot att det införs en omvandlingsmöjlighet Utforma ett ändamålsenligt omvandlingsförfarande Följa upp den tidigare ägarlägenhetsreformen

Läs mer

Kommittédirektiv. Modernisering av hyreslagen. Dir. 2006:85. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2006.

Kommittédirektiv. Modernisering av hyreslagen. Dir. 2006:85. Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2006. Kommittédirektiv Modernisering av hyreslagen Dir. 2006:85 Beslut vid regeringssammanträde den 20 juli 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare skall se över reglerna i 12 kap. jordabalken

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Agneta Lefwerth. Avdelningen för juridik. Kommundirektör Fastighet

Agneta Lefwerth. Avdelningen för juridik. Kommundirektör Fastighet Cirkulärnr: 10:17 Diarienr: 10/1180 Handläggare: Avdelning: Agneta Lefwerth Datum: 2010-03-09 Mottagare: Avdelningen för juridik Kommundirektör Fastighet Rubrik: Bilagor: Hyresförvärvslagen upphävd och

Läs mer

Remiss av Betänkandet Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82)

Remiss av Betänkandet Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82) Remissvar Dnr 2013/3.2.2/19 Sid. 1 (11) 2013-02-07 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Finansroteln Remiss av Betänkandet Hyres- och arrendetvister i framtiden (SOU 2012:82) Svar på remiss

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Utlåtande 2009:62 RI (Dnr 149-238/2009) Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Nya stadgar för föreningen Blomsterfonden godkänns.

Läs mer