Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte"

Transkript

1 Ortsanalys för Skolsta Sammanställning av dialogmöte Den 22 maj 2014 hölls ett dialogmöte i Skolstaskolans matsal. Närmare 60 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans med cirka 12 kommuntjänstemän och politiker. Dialogmötet var ett av momenten för att ta fram en ortsanalys för Skolsta. Skolstas identitet 3-minuterstalare Som inspiration för det första passet om Skolstas identitet berättade tre personer från bygden om sin syn på Skolsta, utifrån sitt eget perspektiv. Jenny Strehle Jenny Strehle var först ut och hon berättade att hon fortfarande räknas som nyinflyttad efter 5 år på bygden. Tidigare bodde hon i en lägenhet i en förort söder om Stockholm. Under de senaste fem åren har hon byggt upp en stark anknytning till orten och trakten. Främst genom hennes två barn som går i Skolstaskolan. Utöver skolan tycker hon att det var svårt att som ny att hitta naturliga mötesplatser så hon och några andra nyinflyttade kvinnor startade för några år sedan en kvinnoförening. Genom föreningen lär de känna nya människor och gör trevliga aktiviteter tillsammans. Nu några år senare är de 70 medlemmar i föreningen. Hon tycker att det fortfarande saknas bra mötesplatser för barn, i alla fall de som inte är sportintresserade. Där hoppas hon på förändringar i framtiden.

2 Jenny tycker att trakten bjuder på fantastisk natur, som Hjälstaviken. Fantastiska miljöer finns vart man än vänder sig. Hon tycker det är unikt för Skolstatrakten att man kommer varandra nära. Det är också en styrka att här finns så många kreativa och driftiga personer. Skolsta handlar om människorna som finns där och omkring, inte om själva orten. För de boende är korsningen vid 55:an den stora utmaningen. Övergångsställen saknas generellt anser hon. Eftersom Jenny pendlar till Stockholm hoppas hon på ett pendeltåg i framtiden. En annan sak hon hoppas ska bli bättre är tillgången till bredband. Att bredband och telefoni fungerar är en förutsättning för att kunna jobba hemifrån. Och det är enda gången hon vill flytta härifrån, när bredbandet krånglar och hon blir riktigt arg. Annars har hon tänkt sig att stanna och nu har hon till och med fått sina föräldrar att flytta hit. Maria Bendz Efter Jenny pratade Maria Bendz som inledde med att säga att hon i mångt och mycket är överens med Jenny. Hon flyttade till Kysinge gamla skola Innan dess hade hon levt hela sitt liv i Stockholmsområdet, född på södersjukhuset. Snart upptäckte hon att hon hade flyttat till Sveriges närmaste landsbygd. En vital och engagerad landsbygd. Hon drog snart igång en förskola och tyckte att hela orten red på svallvågor från uppslutningen kring Skolstaskolans bevarande. Det gav sådan surfenergi. Med bygden värderar hon särskilt samklangen med naturen. Människor och natur lever i ett naturligt samband här. Jordbruket är basnäringen och en förutsättning. En psykolog kanske man behöver någon gång under sitt liv, en läkare några gånger, men en jordbrukare behöver man tre gånger om dagen. Maria vill också lyfta Hjälstaviken som har besökare varje år. Turism i samklang med naturen. Hon ser en stor potential i den skimrande triangeln Ekolsundsslott, Hjälstaviken och Husby Sjutolfts kyrka. Där kan man utveckla besöksnäringen med hantverk och så vidare. När hon nyligen tittade upp i Sävstaholmträdets blom, hörde bina och kände vinden så tänkte hon på de tusentals år av traditioner som finns att förvalta i trakten. Hon hoppas på en fortsatt vital och engagerad landsbygd. Åsa Tinnerholm Sist ut var Åsa Tinnerholm som är boende i Hallarby. När hon funderade på Skolstaandan tänkte hon att den var omöjligt att identifiera för här finns sådan variation av människor. Hon och hennes familj flyttade hit för 10 år sedan och de är fortfarande kända som de som köpte Robertssons hus. Och så är det, Skolsta består av blandningen av dem som bott där i många, många generationer och de som flyttade dit förra veckan. I bygden finns mycket företagsamhet. Åsa vill slå ett slag för hästverksamhet som kan vara så mycket mer än bara en pålle i hagen. Många pendlar för att det är en sådan bra position. Många pendlar ut för att arbeta men några pendlar också hit. Runt om bygden finns också mycket kreativitet, trevliga caféer och till exempel ett fantastiskt

3 morsdagsfika i helgen. Alla bra småsaker. För inte så länge sedan sprang 150 löpare genom bygden och njöt av omgivningarna. Förbi Skolsta går den fantastiska, hemska vägen som både är en pulsåder och en avskärmare. Du kommer inte över där. Inte med livet i behåll. På ena sidan finns skolan men du kommer inte dit. På andra sidan finns en fantastisk bygdegård med en massa aktiviteter, men du kommer inte dit. Och sen skolskjutsarna drogs in måste barnen skjutsas. I Åsas vision för framtiden kommer man se allt det fina på något annat sätt än genom bilrutan. Då kan man säga till sitt barn cykla du till macken och köp glass! Då kan man ta fina utflykter med cykeln. Njuta på annat sätt än genom bilfönstret! Ordmoln över Skolstas identitet Inför dialogmötet i Skolsta skickades vykort ut till referensgruppen. På vykortet ställdes frågan: Vad kännetecknar Skolstas identitet? Finns det någon speciell Skolstaanda/mentalitet? Ett tjugotal av dessa skickades tillbaka till kommunen. Orden på vykorten sammanställdes sedan till ett ordmoln över Skolstabygden där de olika ordens storlek angavs av hur många gånger de nämndes på vykorten.

4 Ord beskrivande Skolstas identitet utifrån inskickade vykort. Diskussionspass 1: Skolstas identitet Under dialogmötets första pass fick grupperna fortsätta att diskutera Skolstas identitet. Till sin hjälp hade de ett frågeformulär som återkopplade både till 3- minuterstalarna och ordmolnet. De ord som bäst kännetecknar Skolsta var enligt mötesdeltagarna Skolstaskolan, macken och det centrala pendlarläget. Andra identitetsskapande ord var gammal kulturbygd, skolstabaren, bygdegårdarna, engagemang och kokosbollar. Även på frågan om det finns någon speciell Skolstaanda lyftes skolan och deltagarna menade på att skolan är grunden/navet på bygden. Andra förslag på beskrivning av Skolstaandan var engagemang, tryggt och familjärt samt att alla accepteras.

5 Styrkor och svagheter Under det andra passet diskuterades Skolstas styrkor och svagheter. Varje grupp fick lista bygdens fem främsta styrkor och fem saker som kunde bli bättre. Under fikapausen som följde fick mötesdeltagarna rösta fram de fem viktigaste styrkorna och de fem viktigaste svagheterna att åtgärda. Detta genom att sätta klistermärken på listorna. Resultatet har sedan räknats samman från de totalt 20 listorna: Skolstas 5 styrkor främsta styrkor: 5 saker som kan bli bättre i Skolsta: 1. Skolan och dess rykte 2. Det geografiska läget 3. Macken 4. Skolstakrogen 5. Kommunikationerna 1. Mer cykelvägar 2. Passage över/under 55:an för oskyddade trafikanter 3. Trafiklösning korsning 55:an 4. Olika typer av bostäder 5. Påfart vid Ekolsund (E18) Övriga styrkor var bland annat det vackra naturlandskapet, bygdegårdarna runtom på bygden och närheten till såväl städer som natur och kultur. Andra svagheter som nämndes var behovet av ett motionsspår, tågtrafikering till Uppsala, Enköping och Bålsta samt behov av mötesplatser, gångbanor och en förbättring av den befintliga idrottshallen. Viktiga framtidsfrågor Det sista diskussionspasset hade fokus på Skolstas framtida utveckling. De olika grupperna fick diskutera framtiden inom ämnena bostäder, näringsliv och turism, fritid och service samt kollektivtrafik och vägnät. Nedan följer en sammanfattning av frågor och svar.

6 Bostäder Det största behovet gällande nya bostäder anses i Skolsta vara en mix av olika former av lägenheter, radhus, boklok -hus, ekohus, villor och lyxigare gräddhyllor. Även en variation av upplåtelseformer och av olika typer av boenden för äldre efterlyses. Hög prioritet har dock små hyreslägenheter för ungdomar och pensionär som skulle kunna få dessa grupper att i allt högre grad stanna kvar på bygden. Om pensionärer skulle ha möjligheten att flytta till lägenheter skulle flyttkedjor skapas och nya invånare kunna lockas att flytta till bygden. Även en utbyggnad av fiber skulle kunna locka såväl företagare som invånare till bygden. Boende runt om i bygden ser ett intresse hos många om att kunna bo lantligt och anser därför att bönderna i större grad borde få stycka av sina marker till boende. Näringsliv och turism Under fikapausen var en av aktiviteterna att peka ut vilka platser man gärna visar upp när man får besök och vilka platser man undviker att visa upp. Under det sista diskussionspasset fick sedan näringsliv- och turismgrupperna fördjupa diskussionerna runt de utpekade platserna. Vilka platser visar du gärna upp för vänner som inte kommer från bygden? - Härkberga kyrka - Bygdegårdarna - Ekolsunds slott - Hjälstaviken - Djurbygård - Skillinge gårdsbutik - Löt kyrka - Kromsta lantbod - Min hästgård - Husby-sjutolfts kyrka - Litslena kyrka - Bäcken - Fäbon - Kaplansgården För att utveckla platserna föreslogs framförallt bättre kommunikation och rätt sorts marknadsföring. Kommunikationen måste vara tillgänglig och marknadsföringen bred för att nå så många som möjligt. Att marknadsföra platser både via webben och via affischering, att tydligare skylta till platserna och att bygga ut så kallade turistvägar (bruna skyltar med vit text) var konkreta förslag på åtgärder. Ytterligare åtgärder för att förbättra turismen i bygden ansågs vara samarbete i form av exempelvis kombinerade guidade turer och samordnade kyrkovisningar. En tur förbi Ekolsunds slott för att sedan fortsätta till Husby-Sjultolfts kyrka gavs som förslag på en kombinerad utflykt. Finns det någon plats som du helst undviker att visa upp? - Vägsituationen genom Skolsta - Bussövergången över 55:an - 55:an i rusningstrafik - Vår skällande hund

7 För att förbättra trafiksituationen vid 55:an gavs förslag på en säker övergång i form av exempelvis en tunnel eller en bro. En sådan förbättring skulle även bidra till busshållplatsen vid samhället skulle upplevas som tryggare. Gällande situationen igenom Skolsta nämns främst förslag på skyltning för att exempelvis leda om den tunga trafiken så att den kommer in från Grillby-hållet istället för från 55:an. Näringsliv och arbetstillfällen För att utveckla företagandet på orten och för att skapa fler arbetstillfällen ansåg grupperna att man behöver samarbeta mer. Exempelvis skulle samarbetet kunna ske genom en företagarförening. I företagarföreningen skulle man kunna hålla dialogmöten (workshops) för at diskutera olika frågor och på så vis stärka det lokala hantverket. Man skulle även kunna hjälpas åt med marknadsföringen. Fritid och service Exempel på kommersiell och offentlig service som fritids- och servicegrupperna ansåg skulle vara ett positivt tillskott till dagens utbud var ett större utbud av livsmedelsaffärer (typ lanthandel) samt bättre pendlarparkering vid Litslenarondellen. En annan åtgärd som tas upp som viktig är att entrén till Litslena kyrka åtgärdas så att det blir tillåtet att ta in fler i kyrkan. Utbudet av fritidsaktiviteter ansågs inte heltäckande men vilka det är som saknar aktiviteter nämns inte. De viktigaste frågorna för att förenings- och idrottslivet ska kunna utvecklas är bland annat ett motionsspår, tillgång till en större idrottshall, fler cykelvägar och en isabana på skolgården. Förslag gavs även på att skolan eller någon av bygdegårdarna skulle kunna användas som en fritidsgård under kvällar och helger. För att sprida information om de nuvarande föreningarnas aktivitetsprogram lyftes behov om samordning i form av en gemensam Skolstaflik på kommunens hemsida.

8 Kollektivtrafik och vägnät Grupperna som diskuterade ämnet kollektivtrafik och vägnät ansåg att kollektivtrafiken fungerade bra längst större vägar som riksväg 55 och väg 263. I övrigt anses kollektivtrafiken vara obefintlig vilket resulterar i en stor andel biltrafik. En bilpendlarparkering skulle kunna göra kollektivtrafiken mer attraktiv och locka fler landsbygdsboende till att ställa bilen hemma. Även busslinjer med fler stopp på landsbygden skulle underlätta. Pendlare upplever att linjerna 803 och 804 bättre skulle kunna synkroniseras vid hållplatserna vid Skolsta och Litslena. Detta skulle minska restiderna och underlätta för de som byter buss. När det gäller brister i vägnätet på bygden är det främst problematiken vid infarten till samhället, vid riksväg 55, som nämns. Här lyftes förslag om gångtunnel, gångbro, trafikljus, tunnel för bilar som kommer från Skolsta samhälle och så vidare. Även avsaknaden av en påfart till E18 vid Ekolsund nämns som en brist i bygdens vägnät. Några av grupperna pekade ut behovet av nya gång- och cykelvägar på kartan nedan.

9 Vad händer nu? Denna sammanställning skickas ut till alla som medverkade på dialogmötet. Även den kommunala arbetsgruppen som medverkar i projektet kommer få ta del av det som kom fram under mötet. Vi välkomnar era synpunkter och reflektioner på sammanställningen om det är något som inte stämmer eller har glömts bort. Arbetet med att fördjupa och förädla materialet kommer att fortgå i referensgruppen. Sammanställningen kommer även att presenteras för kommunstyrelsens plan-, markoch exploateringsutskott i mitten av juni. Politikerna kommer då få en bild av vilka frågor som är viktiga att jobba vidare med i Skolsta. Utifrån allt inkommet material kommer vi ta fram ett utkast på ortsanalys som skickas ut till de mötesdeltagare som anmälde intresse av att korrekturläsa materialet. Vår förhoppning är att skicka ut den efter sommaren. Fram till dess vill vi tacka för ert engagemang under dialogmötet! Med vänlig hälsning Anna Hallberg Karin Komstadius Isabell L. Eklund

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte 2014-10-30 1 Ortsanalys för Hummelsta Sammanställning av dialogmöte Den 16 oktober 2014 hölls ett dialogmöte i Hummelstaskolans matsal. Närmare 50 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte 2015-05-28 1 Ortsanalys för Fjärdhundra Sammanställning av dialogmöte Den 21 maj 2015 hölls ett dialogmöte i Fjärdhundraskolans matsal. Omkring 125 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte 2015-03-10 1 Ortsanalys för Grillby Sammanställning av dialogmöte Den 26 februari 2015 hölls ett dialogmöte i Grillbyskolans matsal. Närmare 100 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte 2014-03-06 Ortsanalys för Örsundsbro Sammanställning av dialogmöte Den 26 februari 2014 hölls ett dialogmöte i Örsundsbroskolans matsal. Närmare 120 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte 2015-10-13 1 Ortsanalys för Lillkyrka Sammanställning av dialogmöte Den 1 oktober 2015 hölls ett dialogmöte i Lillkyrkaskolans matsal. Omkring 60 invånare, föreningsaktiva och företagare deltog tillsammans

Läs mer

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Laholm LEADER LEADER HALLAND HALLAND Laholm g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Laholm Workshop i Laholms kommun Den 23 september 2013 samlades 50 personer i Ysby bygdegård för att

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Hylte LEADER LEADER HALLAND HALLAND Hylte g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Hylte Workshop i Hylte kommun Den 1 oktober 2013 samlades 29 personer i Nyarps bygdegård för att diskutera

Läs mer

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund

Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Sammanställning Näringslivsträff mabel.pena@eskilstuna.se 016-710 82 38 barbro.sollen.wilcox@vasteras.se 021-39 17 58 Näringslivsträff ortsanalys med utvecklingsplan för Kvicksund Dialog i Kvicksund -

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte

Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte 2016-08-11 1 Ortsanalys för Arnö Sammanställning av dialogmöte Den 6 augusti 2016 hölls ett dialogmöte i Magasinhallen på Arnöbergs säteri. Omkring 50 invånare deltog tillsammans med tjänstemän från kommunen.

Läs mer

Rävlanda. 4 december 2018

Rävlanda. 4 december 2018 Rävlanda 4 december 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? 19:30 20:20 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort? Övning

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS

ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Vy över jordbrukslandskapet i Jäderfors. ORTSFÖRDJUPNING JÄDERFORS Ortsanalys Jäderfors 39 Jäderfors ligger en halvmil norr om Sandvikens centrum, efter vägen mot Järbo och Kungsberget. Byn ligger vid

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL

Arbete med Lokal Utvecklingsplan. Varbergs kommun BYGDEPROFIL Arbete med Lokal Utvecklingsplan Varbergs kommun BYGDEPROFIL Vad och varför en Lokal Utvecklingsplan? - Vad hette det sa du? ( kan kalla den vad vi ) Tre delar 1. Bygdeprofil - beskriver den lokala identiteten,

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering

Skinnskattebergs Företags Nätverk. Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Skinnskattebergs Företags Nätverk Samarbete mellan kommunen och näringslivet: Från idé till realisering Nätverks syfte Att främja näringslivet i Skinnskattebergs kommun och utvecklingen av den enskilde

Läs mer

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE

UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE UTVECKLINGSPROGRAM FÖR TRÖNNINGE FRAMTID TRÖNNINGE Antaget av kommunstyrelsen den 15 november 2016 FÖRORD Utvecklingsprogrammet beskriver den gemensamma framtidsbilden och viljeinriktningen för Trönninge.

Läs mer

Sammanställning av synpunkter

Sammanställning av synpunkter Sammanställning av synpunkter Samrådsträff och workshop på Seaside FÖP Björkö Naturen Villasamhälle Gemenskap Växtlighet Mysigt Grönska Nära till allt Vi känsla Småskaligt Samvaro Friluftsliv Byliv Hjälpsamhet

Läs mer

Sammanfattning workshops

Sammanfattning workshops Sammanfattning workshops Bakgrund Under april, maj och juni månad 2013 har sex workshops genomförts med olika grupper som representerar Eskilstuna på olika sätt. Följande frågor ställdes till samtliga

Läs mer

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING

BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16. Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING BORÅS NYA ÖVERSIKTSPLAN ÖP16 Medborgardialog SAMMANSTÄLLNING Medborgardialog fördjupar demokratin genom medborgarnas synpunkter på aktuella frågor. Dialogen låter de förtroendevalda lyssna av opinioner

Läs mer

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder)

Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ide lista (konkreta fo rslag pa a tga rder) Ej beslutade åtgärder, prioriteringar från höstmötet 2017. Övriga idéer är inte rangordnade. Förskola och skola Större skola, större matsal och bättre underhåll

Läs mer

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000

Infrastruktur. Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 Befintligt vägnät SKALA 1:50 000 0m 1000m 2000m 3000m 43 Infrastruktur Vägnätet Att ha tillgång till bil är nästan en förutsättning för att kunna leva i Säve stationssamhälle idag eftersom bussen inte

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling

Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Bygdegårdens roll i bygdeutveckling Redovisning av processarbete den 26 februari 2009 Arrangör: Uppsala Läns Bygdegårdsdistrikt Syfte: Processarbetet utgick från frågeställningarna Vad vill vi åstadkomma?

Läs mer

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna

Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Jönköping i maj 2012 Sammanställning av synpunkter vid seminarierna Vision för utveckling av Varbergs stadskärna Under våren 2012 hölls fem seminarier för att lägga grunden för visionen. Mötena hade följande

Läs mer

Sammanställning av grupparbete på informationsmöte

Sammanställning av grupparbete på informationsmöte Sammanställning av grupparbete på informationsmöte den 14 juni 2016. Inför påbörjan av framtagande program för utveckling av Svanviksområdet bjöd kommunens tjänstemän och politiker in till ett informationsmöte.

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Utmaningar på bostadsmarknaden

Utmaningar på bostadsmarknaden ) 1 (5) Handläggare Datum Kikki Liljeblad 20140116 Samhällsplanerare 072-247 13 56 Utmaningar på bostadsmarknaden Bostadsplanering är en komplex fråga. Många faktorer påverkar och kommunen har bara rådighet

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Arkelstorp den 23 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer

Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Vision 2030 Sammanfattning och analys av tankar och åsikter från olika aktörer Sammanfattning och analys Under arbetet med insamling och sammanställning av inkommet material är det tydligt att deltagare

Läs mer

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020!

Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! Varför unga? Involvera unga i strategiarbetet inför programperioden 2014-2020! För att skapa en hållbar landsbygd är unga en viktig grupp att få med i arbetet med att ta fram nya lokala och regionala strategier.

Läs mer

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun

Förslag Framtid Ånge 2.0. Strategi för utveckling av Ånge kommun Förslag 2013-03-28 Framtid Ånge 2.0 Strategi för utveckling av Ånge kommun 2014-2020 1 Du håller framtiden i din hand Framtid Ånge 2.0 är Ånge kommuns utvecklingsstrategi för den bygd som vi lever och

Läs mer

Antagen i kommunstyrelsen Ortsanalys för Skolsta

Antagen i kommunstyrelsen Ortsanalys för Skolsta Antagen i kommunstyrelsen 2015-05-19 Ortsanalys för Skolsta Enköpings kommun UTGIVARE Enköpings kommun Kungsgatan 42, 745 80 Enköping Tfn: 0171-62 50 00 Fax: 0171-392 68 E-post: information@enkoping.se

Läs mer

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Bilaga Enkät 2 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 93 00,00% 2. Kön Antal Procent. Kvinna 5 55,43% 2. Man 4 44,57% Totalt

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Arbetar i Fagersjö. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Arbetar i Fagersjö Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Otrygga sluttningar Brist på besöksparkering Ungdomar tycker om Lidl Positiva och negativa platser Positivt

Läs mer

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid

Tillsammans skapar vi. Vision 2030 Storfors framtid Tillsammans skapar vi Vision 2030 Storfors framtid VISION? Hur får vi ett bra liv för boende, besökare och företagare i Storfors kommun? Hur tar vi tillvara och utvecklar hela vårt geografiska område?

Läs mer

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29

HÄRADSBÄCK. Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN. Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan. Sammanfattning rev 2014-08-29 HÄRADSBÄCK Medborgardialog ÖVERSIKTSPLAN Sammanfattning rev 2014-08-29 Mer information hittar du på hemsidan: www.almhult.se/oversiktsplan Samrådsredogörelse, Version Familjefestivalen 2014-08-29 Kontakt:

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde.

Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde. Hej! Tack så mycket för en inspirerande och givande dag i gamla idrottshallen! Vi hoppas att du tyckte det var lika roligt som vi gjorde. Nedan hittar du observationer, några bilder från dagen och era

Läs mer

Karlskrona Vision 2030

Karlskrona Vision 2030 Karlskrona Vision 2030 Attraktiva livsmiljöer Vi ska ta vara på våra unika miljöer med skärgården, staden och landsbygden. Karlskrona ska sjuda av aktivitet och ha ett kreativt och öppet kulturliv med

Läs mer

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge

FJÄLKINGE BYPLAN. Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge FJÄLKINGE BYPLAN Anna Haraldson Jensen, processledare Leader Skånes Ess, med och för Byfrämjarna Fjälkinge 1 BAKGRUND Fjälkinge är en så kallad basort i Kristianstad kommun med ca 1700 invånare. På orten

Läs mer

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm.

Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Näringslivsstrategi Det ska vara roligt och lönsamt att driva företag i Laholm. Om en av Sveriges mest spännande företagarkommuner. Läge: Laholm berättar om fördelarna med att driva företag i Laholms kommun

Läs mer

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt

Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? Lugnt och tryggt Lugnt och tryggt Vad tycker ni är bra med Lomma i dag? Hur vill ni att Lomma ska se ut när ni är vuxna? WORKSHOP Elevråden i Lomma kommun 2009-04-15 Naturen och omgivningarna Trafik och kommunikationer

Läs mer

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157.

Omslagsbild: Christer Engström/ETC BILD. Kartbilderna har medgivande från lantmäteriverket 1998. Ur GSD Blå kartan, diarienummer 507-97-157. Växtplats Ulricehamn, Översiktsplan 2001 för Ulricehamns kommun, antogs av kommunfullmäktige 2002-02-21, 12. Planen består av tre häften, del 1 Mål och strategier, del 2 Kunskapskälla och del 3 Konsekvensbeskrivning,

Läs mer

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort.

Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. Vision och strategisk plan TRANEMO, kommunen som tolkar tillvaron ur ett barnperspektiv, är familjernas naturliga val av bostadsort. En väl utbyggd service skapar trygghet och trivsel som i kombination

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR!

FRAMTIDSDEKLARERA! SENAST 31 AUG VILL VI HA DINA TANKAR! En Översiktsplan Den här informationen har tagits fram som en del i arbetet med en översiktsplan; en vision för hur mark och vatten i Ovanåkers kommun ska utvecklas under åren 2015-2030. Översiktsplanen

Läs mer

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl -

SÖLVESBORG. - av naturliga skäl - SÖLVESBORG - av naturliga skäl - Jag pendlar en halvtimme inåt landet. När jag kommer hem och öppnar bildörren känner jag lukten av hav, det är underbart. Jimmy, 42 år värme och engagemang Sölvesborg är

Läs mer

Trygghetsvandring tankar på vägen

Trygghetsvandring tankar på vägen Trygghetsvandring tankar på vägen 1 LÄTT SVENSKA Innehåll Sätt ner foten för ett tryggt, jämställt och mer demokratiskt samhälle... 3 Din kunskap behövs!... 4 Förmöte... 5 Andra mötet vandringen... 5 Avslutande

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer

Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Mötesanteckningar: Vinningarådet Tid och plats Deltagare 2019-06-18 Vinninga Från kommunen: Jonas Sundström, Rasmus Möller, Bengt-Göran Nilsson, Monika Andersson Från Vinninga: 47 personer Välkomna Ordförande

Läs mer

Dialog i Ransta - sammanställning av material

Dialog i Ransta - sammanställning av material Sammanställning 2010-06-02 Sofia Forsberg KSF, planering och utveckling isabell.lundqvist@sala.se 0224-55292 Dialog i Ransta - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och

Läs mer

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan

Sammanställning. Workshop Framtidsbilden. Ängelholms kommun har en översiktsplan Sammanställning Ängelholms kommun har en översiktsplan från 2004. Kommunfullmäktige har tagit beslut att en ny översiktsplan ska tas fram. Den nya översiktsplanen ska utgöra ett strategiskt dokument, en

Läs mer

Genomfo rda a tga rder

Genomfo rda a tga rder Genomfo rda a tga rder 2014-03-04 (Efter beslut i styrgrupp) Föreningar har möjlighet att använda skolans lokaler utanför skoltid Beskrivning: Det finns nu möjlighet för föreningar och andra aktörer att

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL

TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL RAPPORT TRAFIKUTREDNING HÄLLEVIK STIBY 4:17 MFL 2016-01-20 Uppdrag 265929, Trafikutredning Hällevik Titel på rapport: Trafikutredning Hällevik Stiby 4:17 mfl Status: Slutversion Datum: 2016-01-20 Medverkande

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism

Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av turism Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum:2011-03-23 Diarienummer:2008-001 R Turismcheckens namn Elinor Krabbe Sökande (Namn/Förening) Ansökan för Leader Sjuhärads Turismcheck - projekt för utveckling av

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET

Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Hur ser framtiden ut i Rengsjö? Sammanställning av medborgardialog 8 december, 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET 2 Kvällen den 8 december 2011 samlades medborgare i Rengsjöbygden och tjänstemän från Bollnäs

Läs mer

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöte Landsbygdsutveckling Arnemark 2014-02- 26 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Utkast 2014-09-05. Ortsanalys för Skolsta. Enköpings kommun

Utkast 2014-09-05. Ortsanalys för Skolsta. Enköpings kommun Utkast 2014-09-05 Ortsanalys för Skolsta Enköpings kommun UTGIVARE Enköpings kommun Kungsgatan 42, 745 80 Enköping Tfn: 0171-62 50 00 Fax: 0171-392 68 E-post: information@enkoping.se Webbplats: www.enkoping.se

Läs mer

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT

MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT MARKNADSANALYS BERGS KOMMUN 2016 RAPPORT OM UNDERSÖKNINGEN Undersökningsperiod: Juli/augusti 2016 Metod: Telefonintervju Antal svar: 150 Målgrupper: Åldersgrupper;,, 45-59, 60-74 Ansvarig hos Bergs Kommun:Anders

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Prata framtidens Sävar med oss!

Prata framtidens Sävar med oss! Prata framtidens Sävar med oss! Fördjupad översiktsplan för Sävar Umeå kommun arbetar med en fördjupad översiktsplan för Sävar. Översiktsplanen ska visa hur Sävar kan komma att se ut och utvecklas i framtiden.

Läs mer

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet

Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Fördjupad översiktsplan för norra kustområdet Just nu arbetar Varbergs kommun med att ta fram en fördjupad översiktsplan för det norra kustområdet som sträcker sig från kommungränsen i norr till och med

Läs mer

Tillägg till kommunikationsplan: Förslag till kommunikation vid samråd om översiktsplan för Österåkers kommun 2040

Tillägg till kommunikationsplan: Förslag till kommunikation vid samråd om översiktsplan för Österåkers kommun 2040 Tillägg till kommunikationsplan: Förslag till kommunikation vid samråd om översiktsplan för Österåkers kommun 2040 Datum 2016-11-30 Dnr KS 2014/0321-212 Beslutad: styrgrupp, tjänstemän 2016-11-30 styrgrupp,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem!

VÄLKOMMEN TILL. Laxåhem! VÄLKOMMEN TILL Laxåhem! Läget är perfekt Mittemellan Stockholm och Göteborg, Knappt fem mil till Örebro. Mitt i en natur med underbara badsjöar och det trolska Tiveden som juvelen i kronan. Fler och fler

Läs mer

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem.

Datum: Den nya gatan är endast sex tomter. Allt styrs av efterfrågan. Vi går igång ganska snart med att tillgängliggöra dem. Datum:2018-02-21 Sidan 1 av 5 Mötesanteckningar Vinningarådet Tid och plats Vinninga 2018-02-21 Deltagare Närvarande: Från Vinninga 20 personer. Jonas Sundström, Rasmus Möller, Malin Olsson Lundqvist,

Läs mer

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner

Vi har en plan! Samråd 9 mars 6 maj 2010. Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Vi har en plan! Förslag till gemensam översiktsplan för Karlskoga och Degerfors kommuner Samråd 9 mars 6 maj 2010 Smakprov Hela översiktsplanen med tillhörande dokument finns på Karlskoga och Degerfors

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Hanna Ivarsson 2018-03-09 SKDN 2018/0032 0480-45 29 00 Södermöre kommundelsnämnd Sammanställning av inkomna synpunkter kring vägar i Södermöre kommundel.

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu!

Varför en vision? Och det roliga arbetet börjar nu! Varför en vision? Det finns en sådan stolthet och vilja till utveckling i Hjo, men för att samla våra krafter och få draghjälp av varandra behöver vi också en gemensam målbild en vision som talar om för

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016.

MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS KOLLEKTIVTRAFIK 2012 2016. Styrdokument Dokumenttyp: Plan Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2012-10-08 154 Ansvarig: Utredningssekreteraren Revideras: Vart fjärde år Följas upp: Årligen MÅL FÖR TÄTORTERNAS OCH LANDSBYGDENS

Läs mer

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg

Enkät 1 - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg Enkät - Utveckling av servicecentra på landsbygden i Dalarna och Gävleborg. I vilken by bor du? Antal Procent 5. Stora Skedvi 7 00,00%. Kön Antal Procent. Kvinna 6 55,3%. Man,68% Totalt 7 00,00% Medelvärde,5.

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material

Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material Sammanställning 2010-11-12 KSF, planering och utveckling isabell.lundqvist@sala.se 0224-55292 Dialog i Sätrabrunn - sammanställning av material Detta är en sammanställning av de spännande och givande diskussionerna

Läs mer

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda Sektorn för administrativt stöd Emelie Ivarson Kommunstyrelsen Datum 2016-12-07 2015KS360 006 Dnr Kommundelsdialog om vision och utveckling av Rävlanda, Landvetter, Mölnlycke, Hällingsjö, Hindås och Härryda

Läs mer

Hagforsstrategin den korta versionen

Hagforsstrategin den korta versionen Tillsammans skapar vi en attraktiv kommun Hagforsstrategin 2017-2027 den korta versionen Vill du ta del av fullversionen av Hagforsstrategin? Den hittar du på hagforsstrategin.se och hagfors.se Mitt liv

Läs mer

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö

Vuxna med barn under 15. Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Vuxna med barn under 15 Sammanställning workshop Bygg ditt Fagersjö Positiva och negativa platser Lidl är bra, men parkeringen är inte för stor Jag har fått nya vänner i och med asylboendet Vitsippor och

Läs mer

Framtid Simlångsdalen

Framtid Simlångsdalen Framtid Simlångsdalen Projektbeskrivning April 2015 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Projektbeskrivning för Framtid Simlångsdalen Innehåll Bakgrund... 2 Omvärldsanalys... 2 Geografiskt läge... 2 Befolkning och

Läs mer

Framtid Kvibille. Samrådsversion

Framtid Kvibille. Samrådsversion Framtid Kvibille Samrådsversion 1 Förord Utvecklingsprogrammet Framtid Kvibille är ett samverkansprojekt mellan Halmstads kommun och invånarna, verksamma och på andra sätt berörda i Kvibille. Kommunen

Läs mer

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16

WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Stadsarkitektkontoret WORKSHOP INFÖR PROGRAM FÖR KUNGSBERGA dnr PLAN.2013.16 Ekonomisk karta med det aktuella området markerat 2013-09-02 2(14) Bakgrund till workshopen Stadsarkitektkontoret har av kommunstyrelsens

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000 Antagen av kommunfullmäktige i januari 2008. Bygger vidare på kommunfullmäktiges utvecklingsprogram från 1998. VISION FÖR KARLSTADS KOMMUN Karlstads kommun, 651 84 Karlstad LIVSKVALITET KARLSTAD 100 000

Läs mer

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län.

Hej. Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län. Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län. Uppsala län växer Jessika Vilhelmsson Ordförande Nya Moderaterna Uppsala län Enköping Åsa Sikberg Ordförande landsbygdsgruppen Nya Moderaterna Uppsala län Gåvastbo i Tierps kommun Hej. Vi vill berätta

Läs mer