1. Viktiga händelser under perioden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Viktiga händelser under perioden"

Transkript

1 1 (10) Teknik och fastighetsförvaltningen FN 2018/00235 Fastighetsnämndens delårsrapport per Viktiga händelser under perioden MARK OCH EXPLOATERING Exploatering Arbetet med Stomnätet och Kvistberga avancerar. För Stomnätet beräknas gatubyggnationen vara klar till sista augusti och för Kvistberga till sista september, vilket innebär att tomter till tomt- och småhuskön kan släppas under hösten Under våren har staden både köpt och sålt fastigheter på Finnslätten. ABB har till staden sålt fastigheterna Effekten 12 och Strömkällan 1. Förvärvet har skett genom bolagsköp eftersom fastigheterna var paketerade i bolag. Bolaget med Effekten 12 har sålts vidare till Northvolt. På Effekten 12 ska Northvolt bygga en utvecklingsfabrik för tillverkning av batterier. Den första byggnaden kommer att ha en storlek på strax under kvm. Staden har även till ABB sålt del av Västerås 3:69 genom jordabalksöverlåtelse. Den 27 april 2018 genomfördes The Next Phase, en kick off för Northvolts nya Forsknings- och utbildningsanläggning på Finnslätten. Anläggningen beräknas stå klar 2019 och kommer att användas för att utveckla, testa och industrialisera litiumjonbatterier inför en storskalig produktion. Under tertialperioden har fastighetsnämnden genomfört markanvisningar som kan ge upphov till ca 147 bostäder på kommunal mark. Aktuella områden är Orientalen på Önsta Gryta och Stadsträdgården.

2 VÄSTERÅS STAD 2 (11) Mark- och tomträttsförvaltning Mark Arbetet med Stenpiren, intill Färjekajen, pågår. Det blev ett lite längre vinteruppehåll än väntat på grund av isförhållandena. Planen är att piren ska stå klar i början av sommaren. Markförvaltningen kommer att ta över fler järnvägsspår i hamnområdet samt få fler ytor att förvalta i och med ändringar av hamnavtalet. Tomträtter Det finns idag 2858 st tomträtter varav 105 st är flerbostadstomträtter och 143 st är industritomträtter. Intresset för att friköpa en tomträtt med dessa ändamål fortsätter att vara stort. Hittills under år 2018 är 12 st friköpta och 17 st förfrågningar kvarstår. Antalet friköpsförfrågningar under hela 2018 antas öka. Det friköps också cirka 30 st småhustomträtter per år. Gemensamma resurser Sedan årsskiftet finns en resurs på plats med funktionen att samordna tomträttsverksamhet, exploateringsverksamhet och markförvaltning. Under perioden har mycket tid gått till arbetet med den nya dataskyddsförordningen som träder i kraft den 25 maj i år. LOKALFÖRSÖRJNING Arbetet med återflytten av årskurs sex till mellanstadiet fortsätter. Anpassningarna av lokalerna är beroende av att förskolor flyttar ut från dessa grundskolor. Sommaren 2018 kommer återanpassningen av Piltorpsskolan att påbörjas, på tur efter den kommer Blåsboskolan. Från juni 2018 fram till december kommer fyra nya förskolor att öppnas, ett bruttotillskott på totalt 28 avdelningar. Översynen av en ny grundskola i västra centrala Västerås pågår där flera alternativ övervägs och utreds, bland annat möjligheten att komplettera Fridnässkolan med ytterligare en byggnad för att kunna återföra årskurs sex till skolan. En rapport förväntas vara framtagen till sommaren. På östra sidan av Västerås planeras en ny grundskola F-6 i kombination med ett äldreboende. Samverkansformer i lokalerna mellan dessa olika verksamheter kommer under våren att utredas och möjliga lokaleffektiviseringar att konkretiseras för vidare arbete i kommande lokalprogram. Utvecklingen av Wenströmska gymnasiet och Södra Källtorp fortsätter. I juni kommer Hemsö att riva A-huset till förmån för det kommande äldreboendet. Widénska gymnasiets kommer under en övergångsperiod vara kvar i byggnaderna norr om Hemsös fastighet, till dess att de nya lokalerna vid Carlforsska är klara i januari När skolan har flyttat kommer staden att riva resterande delar av Wenströmska gymnasiet för att möjliggöra bostadsexploateringen.

3 VÄSTERÅS STAD 3 (11) Årets första kvartal har utmärkts av flertalet inhyrningar av verksamhetslokaler i varierande omfattning, vissa som en följd av nya individ- och familjeförvaltningen andra som en följd av ett utökat lokalbehov. En översyn av lokalsituation för Förvaltningen för stöd fritid o entreprenad har genomförts, förvaltningen lämnar tre lokaler och kommer främst att lokalisera verksamheter till lokalerna på Elledningen samt Training partners gamla lokaler vid Edströmska gymnasiet. Projektering och framtagande av förfrågningsunderlag för äldreboendet på Öster Mälarstrand pågår. Boendet planeras vara färdigställt till Q Socialtjänsten hus har tilldelats Hemfosa fastighets AB. Arbetet med framtagande av lokalprogram och rumfunktionsprogram kommer att påbörjas innan sommaren. Lokalerna beräknas vara färdigställda till Q FASTIGHETSFÖRVALTNING Verksamhetslokaler Under första tertialen har försäljning av Borgmästargården slutförts. Planering pågår om att sälja fastigheten Murgrönan 62 i samband med att nuvarande hyresgäst flyttar ut. Byggnationen av nya Lögarängsbadet följer planerna med slutbesiktning i maj En ny projektledare för hamnen har anställts för att ta hand om de stora kommande investeringarna där. Ett projekt pågår med att bygga om stadshusentrén. Syftet är att höja säkerheten samt förbättra framkomligheten vid besök till Stadshuset. Första etappen beräknas vara klar före valet i höst. Därefter fortsätter projektet under hösten. Särskilt boende Under april månad invigdes de ombyggda lokalerna på Gryta demensboende. Äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson klippte bandet, därefter bjöd verksamheten på en rundvandring i de fina lokalerna. Arbetet med att få en ny ändamålsenlig utemiljö pågår för fullt och planeras vara färdig under sommaren. Ett LSS boende för barn och ungdomar är under uppförande på Markenterigatan. Den beräknas stå färdig för inflyttning i januari Daglig verksamhet i Skultuna flyttade i januari in i nya lokaler på Västeråsvägen. Lokalen är externt inhyrd av Landstinget. Löpande arbete pågår med inköp av sociala bostäder Skollokaler I januari invigdes en ny förskola vid Öster Mälarstrand - Tritons förskola. Trycket på kringliggande förskolor minskar tack vare öppnandet av förskolan. Fortsatt byggnation av konceptförskolorna där Önsta förskola och Vallby förskola kommer vara de som väntas stå färdiga under sommaren Senare under året öppnar även Blåsbo förskola och Bellmansgårdens förskola.

4 VÄSTERÅS STAD 4 (11) Nya paviljonger sätts under våren upp på Ekbergaskolan och Hamreskolan som ett led i att klara av det elevtryck som just nu råder i Västerås. Önstahallen ser ut att hålla sin tidplan och beräknas stå klar under sommaren Större renoveringar på bl.a. Piltorpskolan och Skiljeboskolan kommer att bli av under På Piltorpskolan handlar det om att årskurs 6 flyttar tillbaks från Ormkärrskolan, därav behovet av lokalanpassningen. Skiljeboskolan tillgänglighets anpassas och renoveras då inflytt av elever med särskilda behov kommer att ske under andra halvan av Utredning och genomförande av säkerheten på utemiljön fortsätter även under Nya investeringar ska göras av lekutrustning på de skolgårdar som har en bristfällig säkerhetsmiljö. Rivningen av Wenströmska kommer påbörjas under juni månad. Tanken är att all skolverksamhet ska ha flyttat ut i början av Arbetet med internhyresmodellen fortsätter där en utvärdering av modellen väntas under När det gäller gränsdragningslistan är inriktningen att förvaltningen i möjligaste mån använder en gränsdragningslista oavsett egenägd eller inhyrd lokal. Underhåll Utrymmet för planerat underhåll minskas från ca 80mnkr till 75mnkr till följd av bl.a. ökade kostnader för inhyrd personal. Omprioriteringar kan göras inom respektive avdelning. För året kan nämnas ett fortsatt fokus att säkerställa utomhusmiljön på skolgårdar samt flera projekt avseende utvändiga arbeten på skolor, boenden och verksamhetslokaler. TEKNIK OCH PROJEKT Den höga investeringstakten innebär fortsatt högt tryck på stadens olika byggprojekt, framför allt inom skola och barnomsorg. Enheten har under våren haft flera vakanser, flera tjänster har återbesatts men fortfarande är några tjänster vakanta. Det är bland annat tjänster som projektledare, byggprojektledare, säkerhetsstrateg, teknikchef och energicontroller som har varit eller är berörda. Kortsiktigt har bemanningen kunna lösas med inhyrda konsulter. Ett arbete pågår nu med att se över den egna bemanningen. Enheten ansvarar bland annat för att genomföra energisparinvesteringar, dessa tros, trots vakanser kunna genomföras enligt senaste prognos. I samband med att den nya lagen Dataskyddsförordningen, DSF, träder i kraft i maj har mycket tid lagts ned inom förvaltningen för att inventera vilka personuppgifter som hanteras. Samtliga system och lagringsytor gås igenom för att kartlägga vilka personuppgifter som sparas ner och var de sparas. Det återstår arbete med att utse förvaltningens gemensamma dataskyddsamordnare kring alla tillkommande arbetsuppgifter.

5 VÄSTERÅS STAD 5 (11) VÄRDEGRUNDSARBETE Under vintern/våren har ett stort arbete pågått med att implementera stadens värdegrund alltid bästa möjliga möte samt att skapa en gemensam kultur. Ett nytt arbetsätt har provats där ambitionen har varit att värdegrunden ska tränas och omsättas i praktiken. Detta har bland annat skett genom att medarbetarna har jobbat med olika idéer och tagit fram förslag på lösningar. Uppföljning av det här arbetet kommer att ske under juni månad. 2. Uppföljning Styrkort PERSPEKTIV KUND Programmet för bostadsförsörjning som antogs av kommunfullmäktige i december 2017 anger nu mål om färdigställda bostäder Handlingsplan för bostadsförsörjning behandlades av fastighetsnämnden i april 2018, där fastighetsnämnden föreslår kommunstyrelsen att anta handlingsplanen. Detta väntas ske i maj Fastighetsnämnden ansvarar för eller medverkar till genomförande av åtgärder i handlingsplanen så som markanvisning med fokus på boendekostnad, unga och äldres bostadsönskemål ska analyseras och konkretiseras, en tvärsektoriell grupp bildas som tillsammans med marknaden ska stimulera till mod och nytänkande i bostadsproduktionen. Arbetet med stadens erbjudande ska utvecklas och en årsplan tas fram för vilka områden som ska vara med i stadens erbjudande. Fortsatt arbete med att ta fram detaljplaner, på stadens mark, utan byggherre för att kunna erbjuda marknaden färdiga detaljplaner. Rutinerna ska utvecklas kring och uppföljning av tecknade markanvisningsavtal där byggherren förbinder sig att teckna samverkansavtal och/eller lämna 5 % av antalet lägenheter i aktuellt projekt. Utveckling av bostadsbyggnadsprocessen och arbete med ständiga förbättringar för att effektivisera och öka kvaliteten i processen fortgår. Arbetet i idéskedet med beredningsgruppen är en del i processen. Berörda förvaltningar och bolag har god kännedom om planerad bostadsbyggnation (bostadsbyggandsprognoser) genom karttjänster, informationsträffar och liknande. Arbetet med att bjuda in till bostadsseminarier och utveckla samarbetsformer med byggaktörer ska fortsätta. En analys om det finns byggbar mark i närheten av skolor och förskolor, utöver skolans och idrottens behov av mark, ska göras. Dessa aktiviteter är införda i mark- och exploaterings verksamhetsutvecklings-plan och följs upp kontinuerligt. Visst arbete har redan påbörjats. Att uppnå målet med att markanvisa 500 bostäder på kommunal mark bedöms som goda. De två markanvisningar som hittills lämnats under året kan ge upphov till drygt 147 bostäder. Utöver dessa finns det ytterligare markanvisningar som framöver kommer att behandlas i fastighetsnämnden.

6 VÄSTERÅS STAD 6 (11) Aktiviteten som avser: utveckling av tjänster som efterfrågas av kunderna, har lett till en ny upprättad befattning med inriktning FM tjänster. Den ansvarige ska hålla ihop olika leverantörsförslag som sedan anpassas till kundernas olika behov. I ett led att underlätta den långsiktiga planeringen av framförallt förskolor, grundskolor, äldreboenden och gruppboenden har förvaltningsöverskridande workshops inletts, för att se över framtida möjliga etableringar i staden. Identifierade potentiella lokaliseringar kommer sedan att presenteras för stadens beredningsgrupp. Arbetet har skapat en större och bredare förståelse hos respektive förvaltning, för problematiken som föreligger vid nyetablering och komplettering av t ex grundskolor. Uppföljande workshops kommer att hållas under året. PERSPEKTIV EKONOMI En aktivitet har varit att inrätta funktion för fastighetsköp utifrån markstrategi och översiktsplan. Under årets första månader har en upphandling av markstrateg gjorts och konsulten finns nu på plats. PERSPEKTIV KVALITET Energianvändningen inom fastighetsbeståndet minskar jämfört med tidigare år. Jämfört med samma period 2017 har värmeanvändningen minskat med 5,7 % och elanvändningen har minskat med 8,3 %. Mål för 2018 bedöms uppfyllas för el samt CO 2, däremot inte för värme. Även om värmeanvändningen har minskat markant haltar den något efter målbilden. Då många enklare åtgärder redan är genomförda krävs det att allt mer omfattande åtgärder genomförs, vilket tar längre tid och resultatet kommer inte längre i lika jämn takt, då projekten tar längre tid att genomföra. I början av året implementerades automatisk förkontering av fakturor kopplade till en arbetsorder. Förutom att ge ett förslag på kontering av fakturan stängs även arbetsordern med automatik. Systemet har varit i gång i några månader och fungerar bra. PERSPEKTIV MEDARBETARE Efterfrågan på arbetsplatser i stadshuset har föranlett att framtagandet av ett gemensamt lokalprogram för TFF har pausats. Lokalförsörjningen tillsammans med konsulter kommer efter sommaren påbörja en översyn av stadshuset som helhet. Som en följd av generellt hög arbetsbelastning på Fastighetsförvaltningen har en omprioritering i styrkortets aktiviteter gjorts. Flera aktiviteter har parkerats under våren. Ett antal verksamhetskritiska aktiviteter kvarstår dock under året. Ett omfattande övergripande strategiarbete kommer påbörjas under hösten för att säkerställa en långsiktigt hållbar förvaltningsprocess. Detta arbete kommer att tas med i planeringen inför 2019.

7 VÄSTERÅS STAD 7 (11) 3. Uppföljning Följekort För närvarande finns det ca 90 möjliga styckebyggartomter i lagakraftvunna detaljplaner. Gatubyggnationerna för såväl Skälby som Tillberga följer tidsplanen, vilket innebär att ett 40-tal tomter kan släppas till tomt- småhuskön under Övriga nyckeltal följs upp årsvis. 4. Nämndens bidrag till måluppfyllelse av de strategiska utvecklingsområdena. KRAFTSAMLING FÖR ATT STÄRKA DEN SOCIALA HÅLLBARHETEN OCH DEN FYSISKA LIVSMILJÖN: Markanvisningar på stadens mark föregås av en undersökning för att kontrollera vad som är den dominerande upplåtelseformen inom stadsdelen. Staden anvisar marken, i den utsträckning det är möjligt, så att det bidrar till att det blir en jämnare fördelning av upplåtelseformerna i de olika stadsdelarna. Sätra finns omnämnt i Västerås översiktsplan 2026 som ett område som ska utvecklas till en ny stadsdel med en blandning av bostäder med olika bostadstyper, storlekar och upplåtelseformer - en stadsdel med mycket goda boendekvaliteter. De olika typerna av boende ska varieras inom Sätra för att motsvara den varierande ekonomiska efterfrågan på bostäder så långt som möjligt. Sätras uppbyggnad med gator, grönytor, parker m.m. ska knyta samman områden på många sätt och i olika riktningar. Bostadskvarter med olika bybyggelsevarianter ska studeras noggrant för att åstadkomma så god boendekvalitet som möjligt samt att Sätra ska planeras för en så god hållbar stadsdel som möjligt och som ska locka andra delar av Västerås. Kopparlunden ska bli en levande stadsdel med blandat innehåll av bostäder, service, arbetsplatser och lokaler för möten och aktiviteter samt bidra med ett rikt utbud av mötesplatser och levande stadsrum där det historiska arvet ska leva vidare. Staden kommer att projektera och färdigställa den allmänna platsmarken i stadsdelen i takt med att fastighetsägarna färdigställer sina byggnationer av bostäder och lokaler. I Kopparlunden planerar man för ca bostäder totalt. Projekt Mälarporten är en mycket viktig pusselbit i Västerås utveckling, en pusselbit lika stor som 100 fotbollsplaner. Den övergripande ambitionen med projekt Mälarporten och Västerås nya resecentrum är att bygga ihop Västerås centrala delar med Mälaren och de nya stadsdelarna bort mot Öster Mälarstrand. I den planering som pågår av Mälarporten är målsättningen att skapa en innovativ stadsdel där alla är välkomna. I detta planeringsarbete är mötesplatser och inkludering mycket viktigt för att vi ska nå den höga ambition som finns. Det kan komma att handla om allt från mötesplatser som parkers utformning, var skolor placeras, att det finns möjlighet för rekreation och rörelse samt möjligheten för flera olika inkomstgrupper att ha möjlighet att efterfråga de

8 VÄSTERÅS STAD 8 (11) bostäder som byggs. Här krävs innovation och nytänkande, något som står högt på agendan i projekt Mälarporten. KRAFTSAMLING FÖR ATT MINSKA MILJÖ- OCH KLIMATPÅVERKAN. Inom Fastighetsnämndens ansvarsområde genomförs ett antal aktiviteter för att minska miljö- och klimatpåverkan. Bland dessa kan nämnas: Krav på nybyggnationer/större ombyggnader, dessa skall utföras minst enligt Miljöbyggnad silver, vilket innebär krav på såväl energianvändning som materialval. Införandet av materialvalsystemet BYGGVARUBEDÖMNINGEN är genomförd. Genomförande av energibesparingsåtgärder enligt klimatplan. Driftoptimering av stadens byggnader. Pilotprojektet med giftfri förskola, vald 1:a förskola är Önsta förskola. Genomförandet av energi- och klimatinvesteringar har genomförts genom egenfinansiering av fastighetsnämnden vilket medför att kapitalkostnaderna för dessa äter upp delar av underhållsutrymmet. Framtida utmaningar är att kunna etablera en funktionell plattform för Styr och övervakning av stadens byggnader så att såväl anställda inom staden såsom stadens driftentreprenör kan få ett verktyg för att arbeta med driftoptimering och analys i realtid. Framtida utmaningar är även att kunna identifiera och genomföra energibesparande åtgärder med acceptabla ekonomiska utfall (återbetalningstid). För framtiden är det av stor vikt att kunna arbeta långsiktigt och samordna genomförande av åtgärder som är beroende av byggnadens behov (underhåll), verksamhetens behov (anpassningar) och möjliga energi- och miljöpåverkande faktorer. INVESTERINGSPROGNOS Investeringar för 2018 väntas uppgå till 776 mnkr inom ram, vilket innebär en minskning med 159 mnkr jämfört med budget (935 mnkr). Avvikelserna som redovisas nedan avser projekt med större avvikelser mot årets investeringsbudget, och inte projektets totala budget. Avvikelserna kan grupperas i olika kategorier, dels förändrad beställning/genomförandeplan, felperiodisering av budget mellan åren, bygglov och detaljplaneprocesser som av olika anledningar dragit ut på tiden samt tillkommande och stoppade projekt. Grundskola (-25) Irstaskolan (-25 mnkr) har en fortsatt försenad tidplan även 2018, på grund av att lokalprogrammet omarbetats flera gånger samt att komplettering av bygglovet krävdes pga takhöjden. Vallbyskolan (-22,5 mnkr) har omprioriterats då man utreder ett större geografiskt område, och har flyttats till Rönnbyskolan (-15 mnkr). Omarbetad och kompletterad verksamhetsbeskrivning. Framtagen lösning innebär en omfattande utökning av projektets ursprungliga omfattning, samt att placeringen av planerad utbyggnad har förändrats.

9 VÄSTERÅS STAD 9 (11) Piltorpsskolan (+13 mnkr), tidigarelagd (var planerad till 2019) samt utökade omfattning. Malmen skola (+8 mnkr), tidigarelagd (var till stor del planerad till 2019) Paviljonger Hamre (+4 mnkr), ny. Ej med i budget. Hökåsenskolan (+8 mnkr), budgeterades från början till 2017, men pga överklagan av bygglovet så är utfallet omfördelat till Blåsboskolan (+5 mnkr), åtgärder skolgård tidigarelagda pga ombyggnationen av förskolan Övriga projekt som pågår: Apalby matsal mm, Anpassningar Skiljeboskolan Förskola (-15) Önsta förskola (+4 mnkr). Omfördelning av investeringen mellan 2017 och Projektet löper i övrigt enligt plan. Brandthovda förskola (-9 mnkr). Projektet omprojekteras pga fördyringar, därför förskjuts en del av investeringen till Barkarö/Skogsbacken förskola (-13 mnkr). Omtag av tidigare projekt, nu planeras paviljonglösning. Enhagen (-5 mnkr). Framflyttad. Emaus (-5 mnkr). Utredning/förstudie pågår fortfarande. Malmen förskola (+10 mnkr), tidigarelagd (var till stor del planerad till 2019) Övrigt (+3 mnkr) Övriga projekt: Blåsbo fsk pågår och följer plan. Gymnasieskolor (-5 ) Projektering pågår avseende ombyggnad av Rudbeckianska (-5) skolans kök mm och byggnationen förväntas starta i slutet av året. Investeringar i lås & larm mm på Tranellska och Widénska pågår. Idrottsfastigheter (+4) Lögarängsbadet (+11 mnkr). Periodiseringsfel av investeringsbudgeten Byggnationen av det nya Lögarängsbadet är i full gång och beräknas vara klar enligt fastställd tidplan.

10 VÄSTERÅS STAD 10 (11) Önstahallen (-5 mnkr). Periodiseringsfel av investeringsbudgeten. Hallen beräknas färdigställd sommaren Övrigt (-2 mnkr) Energiinvesteringar (-10) Tidskrävande utredningar och åtgärder, samt resursbrist. Hamnen (-27) Projekten som avser kajkonstruktioner (-27 mnkr) har omfördelats mellan 2018 och 2019 Bostäder (-71) Den största avvikelsen förklaras av Äldreboendet på Öster Mälarstrand (-56) och Stenåldern LSS (-11) där budgeten har periodiserats om mellan åren Gruppbostad Service (-5 mnkr) är framflyttat till Övriga projekt: Trossbacken pågår. Gryta demensboende blev klart för inflyttning våren Övriga investeringar (-12) Renoveringen av Stadshuset (-18) pågår. Projektet är försenat på grund av begränsade möjligheter till utflyttning av befintligt verksamhet under pågående åtgärder. Projektet kommer att pågå även under Projekt Stadshusentréen (+6 mnkr) pågår. Stenpiren (+5,9 mnkr) var budgeterat 2017, men väderförhållanden har förskjutit delar av investeringen till i år. Färjekajen (-10 mnkr). Utredning pågår fortfarande och projektet är framflyttat. Bjurhovda fritidsgård (+3 mnkr) periodiseringsfel mellan åren EKONOMISK UTVECKLING Fastighetsnämnden exkl. exploatering Resultatet efter finansiella poster väntas överensstämma med budgeten för året. Årets resultat, på sista raden, beräknas uppgå till ca 68,8 mnkr mot 5 mnkr i budget. Denna resultatpåverkande prognosjustering, +63,8 mnkr, avser jämförelsestörande poster, främst försäljningar av tomträtter för industritomter och flerbostadshus. Hyresintäkterna beräknas öka med +16,9 mnkr. Det beror bland annat på en ökning av inhyrningar +11,4 mnkr varav 6 mnkr avser nytt gruppboende i Skultuna och 1,9 mnkr skolpaviljonger. Tilläggshyrorna ökar med ca +2,7 mnkr. Hyrorna för privatbostäder

11 VÄSTERÅS STAD 11 (11) beräknas öka med + 2,7 mnkr. På Wenströmska skolan förlänger gymnasieskolan sitt avtal vilket ger en ökning med +1,9 mnkr. Gryta sjukhem justeras ned med -1,6 mnkr, då inflyttningen blev något senare än budgeterat. Hyreskostnaderna ökar med -10 mnkr som en följd av den ökade inhyrningen. Beloppet är något lägre än intäkterna för inhyrda fastigheter och beror på hyresintäkter kopplade till stadens egna investeringar som är gjorda i inhyrda fastigheter. Kostnaderna för arbetskraft beräknas öka med 2,0 mnkr, vilket beror på tillkommande tjänster som ej var budgeterade samt ökade kostnader för inhyrd personal. Övriga kostnader, ökar med 2,9 mnkr. Det beror bland annat på ökade kostnader för verksamhetssystem, annonseringskostnader i samband med rekrytering, något högre mediakostnader samt tillkommande kostnader för tillsyn och skötsel kopplat till nya objekt. Avskrivningarna ökar med 5,1 mnkr. Nya investeringar påverkar resultatet med -2 mnkr. Utrangering av en kylmaskinsanläggning påverkar med -3,1 mnkr. Till följd av kostnadsökningarna sänks utrymmet för underhåll med 4,7 mnkr och beräknas hamna på ca76 mnkr. Avkastningskravet bedöms kunna utökas med 1,1 mnkr. Det beror på förändrat positivt resultat för privatbostäder. Exploatering Prognos 1 sätts till budget. Årets första projektuppdatering med vinstavräkning sker per 31 augusti i samband med rapportering av delår Bilaga 1 Resultaträkning exkl exploatering Bilaga 2 Resultaträkning Exploatering Bilaga 3 Investeringar Bilaga 4 Uppföljning projekt Bilaga 5 Fastighetsaffärer Bilaga 6 Styrkort Bilaga 7 Följekort

Underlag för revidering av årsplan 2020

Underlag för revidering av årsplan 2020 Dnr: 2019/00362 Underlag för revidering av årsplan 2020 Fastighetsnämnden Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Annika Andersson Annika.andersson@vasteras.se

Läs mer

Resultaträkning, exkl.exploateringsverksamhet Bilaga 1 Mkr Prognos 2 Prognos 1 Budget

Resultaträkning, exkl.exploateringsverksamhet Bilaga 1 Mkr Prognos 2 Prognos 1 Budget Resultaträkning, exkl.exploateringsverksamhet Bilaga 1 Mkr Prognos 2 Prognos 1 Budget 2018 2018 2018 Intäkter 1 012,0 1 006,2 990,3 Kostnader -776,1-769,9-760,2 Avskrivningar -137,1-137,3-132,2 Rörelseresultat

Läs mer

Fastighetsnämndens delårsrapport per

Fastighetsnämndens delårsrapport per 1 (12) 2017-09-14 Teknik och fastighetsförvaltningen FN 2017/00188 Fastighetsnämndens delårsrapport per 2017-08-31 Mark och exploatering Exploatering Utvecklingen av Kungsängen och Västerås Resecentrum

Läs mer

Uppföljning styrkort

Uppföljning styrkort Uppföljning styrkort 2018-04-30 Perspektiv Kund Övergripande mål- Vi har nöjda kunder och invånare Framgångsfaktorer Fastighetsnämnden bidrar till att stadens mål för bostadsbyggandet uppnås samt bidra

Läs mer

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp

Datum Beslut avseende förhyrning av förskola på Södra Källtorp TJÄNSTEUTLÅTANDE 2019-05-15 Sida 1 (2) Diarienr FSN 2018/00446-3.6.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Marie Nysveen Epost: marie.nysveen@vasteras.se P. 21 Kopia till Kommunstyrelsen Kristina Tykosson

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (6) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jazmin Pettersson Sammanträdesdatum 14 november 2013 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (8) 2017-08-16 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 24 augusti 2017 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal (Stadshuset rum A287), 08:30

Läs mer

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd

FN 2018/303. Verksamhetsplan Fastighetsnämnd FN 2018/303 Verksamhetsplan 2019 Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...5 4.1 Hög kvalitet...5 4.2 Hög effektivitet...5

Läs mer

Fastighetsnämndens delårsrapport per

Fastighetsnämndens delårsrapport per 1 (14) 2016-05-31 Fastighetskontoret 2016/285-FN Fastighetsnämndens delårsrapport per 2016-04-30 I efterdyningarna av fjolårets stora försäljningsaktivitet har 310 småhustomträtter friköpts. Flera tomträttshavare

Läs mer

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut).

2. Exploateringsnämnden ger kontoret i uppdrag att fortsätta utredningsarbetet (inriktningsbeslut). Andris Rozenbachs Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 270 25 andris.rozenbachs@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-03-14 Markanvisning för bostäder vid kv Glidet till Åke Sundvall

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun

Bostads- och markförsörjningsprogram 2013-2026 för Lomma kommun Sidan 1 av 7 Södra kommundelen Vinstorp Utbyggnadsprogram/tidplan/kommmentar/förslag Vinstorpskolan kommer inte att behövas för skoländamål när Karstorpskolan är helt utbyggd, och kan därför komma att

Läs mer

Strategi för grundskolelokaler i Västerås

Strategi för grundskolelokaler i Västerås Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2015-05-18 Dnr: 2015/273-GSN-291 Grundskolenämnden Strategi för grundskolelokaler i Västerås Förslag till

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista KALLELSE 1 (11) 2019-05-21 Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Jesper Brandberg Sammanträdesdatum 28 maj 2019 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal (Stadshuset rum A287), 14:00

Läs mer

Fastighetsaffärer, Mkr Bilaga 5

Fastighetsaffärer, Mkr Bilaga 5 Fastighetsaffärer, Mkr Bilaga 5 Försäljningar Mkr Förs.intäkt Bokf.värde Förs.omk Resultat Tomträtter småhus, 315 st 60,3 69,7 9,4 0,0 60,3 Tomträtter flerbostadshus, 6 st 85,9 87,2 1,3 0,0 85,9 Tomträtter

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Daniel Linder Förslag till beslut. Håkan Falk Förvaltningschef Dnr Sida 1 (6) 2016-10-27 Handläggare Daniel Linder 08-508 265 66 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Slutredovisning av utbyggnad för bostäder och förskola inom fastigheterna Reket 1, del av Tallkrogen

Läs mer

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial

Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial Årsbokslut 2018 Fastighetsområdet Tertial 3 2018 Innehållsförteckning 1 Verksamhetens uppdrag... 3 2 Hänt i verksamheten 2018... 4 3 Ekonomiskt resultat... 6 4 Investeringar... 7 Fastighetsområdet, Årsbokslut

Läs mer

Planeringsunderlag för Fastighetsnämnden

Planeringsunderlag för Fastighetsnämnden Planeringsunderlag 2019-2022 för Fastighetsnämnden Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Innehållsförteckning 1. Fastighetsnämnden ansvarar för... 3 2. Omvärldsanalys...

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Helena Lombrink Förslag till beslut Exploateringskontoret Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) Dnr E2018-03826 2019-02-22 Handläggare Helena Lombrink 08-508 266 11 Till Exploateringsnämnden 2019-03-07 Markanvisning för bostäder till Wästbygg Projektutveckling

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder Dnr Sida 1 (7) 2017-11-06 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2017-12-07 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Fagersjö till AB Familjebostäder

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Bilagor Karta över Wegas föreslagna framtida placering Kalkyl nya lokaler Wegas Carlforsska Inhyrning av lokaler för Wegas i kvarteret Rosenhill

Bilagor Karta över Wegas föreslagna framtida placering Kalkyl nya lokaler Wegas Carlforsska Inhyrning av lokaler för Wegas i kvarteret Rosenhill TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-03-14 Dnr: 2016/204-UAN-291 Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till Fastighetskontoret Rektor Carlforsska

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Bostadsplaneringen i Västerås

Bostadsplaneringen i Västerås Bostadsplaneringen i Västerås Så får vi det att funka! Helena Felldin, Bostadsstrateg Västerås Växer! Västerås Översiktsplan 2026 Fysisk planering och hållbar utveckling och tillsammans kan vi göra det

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB. Dnr Sida 1 (7) 2018-04-27 Handläggare Lisen Lans 08-508 265 23 Till Exploateringsnämnden 2018-06-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ålsten 1:1 i Ålsten och Olovslund till Primula byggnads AB.

Läs mer

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp

Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Tjänsteskrivelse 1 (5) Datum Diarienummer 2018-10-04 BIN 2018/3222:4 Calle Karlsson Stabschef calle.karlsson@trelleborg.se 0410-73 39 35 Nybyggnad av förskola inom Södra Gränstorp Ärendebeskrivning I december

Läs mer

DELÅRSRAPPORT AB BOSTÄDER I LIDKÖPING

DELÅRSRAPPORT AB BOSTÄDER I LIDKÖPING DELÅRSRAPPORT 2 AB BOSTÄDER I LIDKÖPING Viktiga händelser Färdigställda lägenheter I samband ned renovering och byte av tak har 2 vindslägenheter färdigställts på Mellbygatan. På Vinbergsgatan (f.d. skattehuset)

Läs mer

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut

Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat genomförandebeslut Dnr Sida 1 (7) 2016-05-25 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2016-08-25 Bostäder m.m. inom fastigheterna Djursätra 1, Djursätra 2 samt del av Sätra 2:1 i Sätra. Reviderat

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (6) 2016-11-16 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till AB Stockholmshem Förslag

Läs mer

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Algoritmen, Hagastaden.

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Algoritmen, Hagastaden. Styrelseärende 2016-11-28 ÄRENDE NR 16 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2016-12-06 DNR 2016/1440-1.2.1 HANDLÄGGARE Ulla-Britt Cederlund Projektledare Tfn 08-737 20 45 Ulla-britt.cederlund@familjebostader.com Genomförandebeslut

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen i Rinkeby till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Dnr Sida 1 (7) 2014-05-20 Handläggare Per-Eric S. Siljestam 08-508 275 37 Till Exploateringsnämnden 2014-06-12 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Akalla 4:1 vid Rinkeby Allé/Hjulstavägen

Läs mer

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen

Plan- och markkontoret. Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun. Beslutad av kommunstyrelsen Plan- och markkontoret Riktlinjer för markanvisning i Borlänge kommun Beslutad av kommunstyrelsen 2016-10-04 En växande stad Borlänge tillhör det nya Dalarna. Här finns traditionen kvar, men fokus ligger

Läs mer

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden

Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden November 5 september 2018 Ekonomiavdelningen Mikael Stadin-Steffen Kommunstyrelsen Inhyrning av lokaler för äldreboende i Najaden Bakgrund Äldrenämnden gav februari 2018 (21 februari 15) i uppdrag att

Läs mer

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd

Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Reviderad budget 2017 (ombudgeteringar från 2016) Fastighetsnämnd Innehållsförteckning 1 Ombudgeteringar och tilläggsanslag... 3 2 Reviderad budget... 4 2.1 Reviderad budget drift... 4 2.2 Reviderad budget

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Stenåldern 3 på Bjurhovda

Stenåldern 3 på Bjurhovda Datum 1 (4) Stenåldern 3 på Bjurhovda Markanvisning Intresseanmälan Västerås Stad söker en byggaktör för nybyggnation av radhus eller likvärdig småskalig bebyggelse på fastigheten Stenåldern 3 på Bjurhovda.

Läs mer

Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder inom del av

Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder inom del av Lars Svensson Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 287 36 lars.ls.svensson@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Programarbete för Kista Äng samt markanvisning för studentbostäder

Läs mer

Verksamhetsredovisning per mars 2019, Fastighetskontoret (TN19/3)

Verksamhetsredovisning per mars 2019, Fastighetskontoret (TN19/3) Sammanträdesprotokoll 2019-05-02 Tekniska nämnden 40 Verksamhetsredovisning per mars 2019, Fastighetskontoret (TN19/3) Beslut Tekniska nämnden godkänner verksamhetsredovisning per mars 2019 för Fastighetskontoret

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till Vindpropellern AB DNR 2013-513-01600 Sida 1 (6) 2013-10-22 Handläggare Margareta Catasús 08-508 260 62 Till Exploateringsnämnden 2013-11-14 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Farsta 2:1 i Hökarängen till

Läs mer

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut.

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2014-02-11 Handläggare Hanna Andersson 08-508 264 57 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Sidan 1 av 7 Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Kultur Kulturskolan Kulturskolans lokalbehov önskas tillgodoses, med inriktning på samverkan och gemensam utveckling med skolverksamheten och andra aktörer

Läs mer

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder vid Övre Hallegatan del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2016-01-18 diarienummer 1487/07 Avdelningen för strategisk planering Lars Johansson telefon 368 10 55 e-post: lars.johansson@fastighet.goteborg.se Markanvisning

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB.

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare Elsafemhundranio KB. Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Emma Nilsson 08-508 264 68 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Hemholmen 1 i Vårberg till befintlig tomträttshavare

Läs mer

Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Micasa Fastigheter i Stockholm AB

Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten Skarpnäcks gård 1:1 i Skarpnäcks gård till Micasa Fastigheter i Stockholm AB Margareta Catasús Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-11-22 Markanvisning för vård- och stödboende inom del av fastigheten

Läs mer

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning

Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Återrapportering av handlingsplan för utveckling av fastighetsförvaltning Ärende Under vintern/våren 2019 har kontoret tagit fram en handlingsplan

Läs mer

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden

Genomförandebeslut gällande Stockholm Parkerings nyproduktion av parkeringshus i Hagastaden Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Sida 1 (6) 2017-08-22 Ärende 9 Handläggare SLK: Ebba Agerman Telefon: 08-508 29 790 Stadshus AB: Peter Dahlberg Telefon: 08-508 29 323 Till Koncernstyrelsen

Läs mer

Tjänsteutlåtande - Verksamhetsberättelse Förslag till beslut Fastighetsnämndens verksamhetsberättelse 2018 läggs till handlingarna.

Tjänsteutlåtande - Verksamhetsberättelse Förslag till beslut Fastighetsnämndens verksamhetsberättelse 2018 läggs till handlingarna. TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2019-02-07 Sida 1 (1) Diarienr FN 2019/00072-1.3.6 Teknik- och fastighetsförvaltningen Annika Andersson Epost: annika.andersson@vasteras.se Kopia till Fastighetsnämnden Tjänsteutlåtande

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-07-01 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-22 rev 2009-05-05 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Färsna 1:2, Etapp 2 (Baldersbrå, Balders Hage, del av Norra Brå och del av Österbrå) i Norrtälje-

Läs mer

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 1:46 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Riktlinjer för kommunala markanvisningar och exploateringsavtal antagen av kommunfullmäktige 2017-04-19, 55 Gäller från 2017-05-01 Den långsiktiga utvecklingen av Svedala kommun

Läs mer

Beslutsärende Markanvisning Lindholmen 40:1 Restaurangtomten

Beslutsärende Markanvisning Lindholmen 40:1 Restaurangtomten Beslutsärende Markanvisning Lindholmen 40:1 Restaurangtomten Förslag till beslut Styrelsen beslutar att Norra Älvstranden Utveckling tecknar ett markanvisningsavtal med Serneke Fastigheter AB via direktanvisning

Läs mer

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan Barn- och utbildningsnämndens lokalbehovsplan Södra kommundelen Vinstorp Avveckling av Vinstorpskolan, när utbyggnaden av skollokaler i södra kommundelen är klar. Bilaga Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015

DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 INNEHÅLL DELÅRSBOKSLUT PER AUGUSTI 2015 TEKNISKA NÄMNDEN Fastighet Dnr TEN 2015/518 ANSVARSOMRÅDE 2 KOMMENTAR TILL BUDGETUPPFÖLJNING PER AUGUSTI 2 PROGNOS DRIFTBUDGET 3 PROGNOS INVESTERINGSBUDGET 4 VIKTIGA

Läs mer

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET

FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET 2010-05-20 Kontaktperson fastighetskontoret Peter Dahlberg Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 270 23 peter.dahlberg@fsk.stockholm.se Kontaktperson exploateringskontoret

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

ÅRSPLAN 2019 UTVECKLING VÄSTERÅS

ÅRSPLAN 2019 UTVECKLING VÄSTERÅS 0 ÅRSPLAN 2019 UTVECKLING VÄSTERÅS Stora utmaningar Vi fyra partier Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet har kommit överens om att under mandatperioden 2018-2022 gemensamt utveckla

Läs mer

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen

Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (7) Fastighetsnämnden Reviderat uppdrag, LSS-boende Stationsvägen Ärende I mars 2015 beslutade kommunstyrelsen att ge fastighetsnämnden i uppdrag att påbörja projektering

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16. Emma Nilsson 08-508 264 68. Förslag till beslut Dnr Sida 1 (11) 2015-09-03 Handläggare Maria Jansson 08-508 265 16 Till Exploateringsnämnden 2015-09-24 Emma Nilsson 08-508 264 68 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Skärholmen 2:1 i Vårberg till

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Algoritmen, Hagastaden

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Algoritmen, Hagastaden ÄRENDE NR 17 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2015-12-01 DNR2015/1642-1.2.1 2015-11-06 HANDLÄGGARE Anja Norman T.f. Projektledare Tfn 08-737 21 48 Anja.norman@familjebostader.com Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders

Läs mer

Riktlinjer för exploateringsavtal

Riktlinjer för exploateringsavtal Diarienr 2015/000864-FN nternati Riktlinjer för 2016-10-10 Beslutade av kommunfullmäktige den 2 februari 2017 program policy handlingsplan riktlinje program policy handlingsplan riktlinje uttrycker värdegrunder

Läs mer

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder.

Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska bostäder. Dnr Sida 1 (7) 2014-03-07 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2014-04-03 Markanvisning för tillfälliga bostäder inom fastigheten Grimsta 1:5 i Norra Ängby till AB Svenska

Läs mer

MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN

MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN MARKANVISNING FÖR FASTIGHETEN PASSAREN 2, FLINTEBRO I SKURUPS KOMMUN På Flintebro-området i den västra delen av Skurup vill vi se en förtätning med nya bostäder. En detaljplan är antagen som möjliggör

Läs mer

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen

Markanvisning för bostäder i östra Gårdsten del av Jubileumssatsningen Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2015-10-19 diarienummer 4940/15 Strategisk planering Kristin Cadier telefon 031-368 10 66 e-post: kristin.cadier@fastighet.goteborg.se Markanvisning för bostäder

Läs mer

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Drevvikshöjden, Farsta

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Drevvikshöjden, Farsta Styrelseärende 2018-05-23 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2018-06-05 DNR FB 2018/889 KONTAKT Björn Sjölander 08-737 24 58 bjorn.sjolander@familjebostader.com Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion

Läs mer

Månadsrapport mars 2019

Månadsrapport mars 2019 Månadsrapport mars 2019 Stadsledningskontoret 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lindblom Lundh, Maria 021-391193 maria.lindblom.lundh@vasteras.se Innehållsförteckning Månadsrapport mars 2019...

Läs mer

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut

Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen 1 i Solberga till AB Familjebostäder. Inriktningsbeslut Tjänsteutlåtande Dnr Dnr E2013-513-01155 Sida 1 (6) 2014-10-20 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-11-13 Markanvisning för studentbostäder inom fastigheten Prästgårdshagen

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Dnr Sida 1 (7) 2017-10-12 Handläggare Sofia Iderheim 08-508 264 90 Till Exploateringsnämnden 2017-11-09 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Ulvsunda 1:1 i Bromma till AB Stockholmshem Förslag till

Läs mer

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB)

Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand till Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) Dnr Sida 1 (6) 2019-03-20 Handläggare Therese Ericsson 08-508 266 12 Till Exploateringsnämnden 2019-04-25 Markanvisning för förskola inom fastigheterna Risselö 2 samt del av Farsta 2:1 i Farsta strand

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand, Farsta

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand, Farsta Handläggare Pia Ninche 08 737 22 09 Styrelseärende 2014-05-27 Ärende nr 17 Dnr 2014/1043-3.2.3 DATUM 2014-05-07 Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i Magelungen Strand,

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET

TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN FASTIGHETSKONTORET GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2005-01-25 Handläggare: Larisa Freivalds Region Ytterstad Markbyrån Tel: 508 263 20 larisa.freivalds@gfk.stockholm.se Dnr 04-411-4005 2004-12-16 Till Gatu-

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Kristinebergs slott 10, Västra Kungsholmen.

Inriktningsbeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv Kristinebergs slott 10, Västra Kungsholmen. Styrelseärende ÄRENDE NR 20 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2016-02-23 DNR 2016/0186-1.2.1 2016-02-23 HANDLÄGGARE Valentina Lind Projektledare Tfn 08-737 22 48 valentina.lind@familjebostader.com Inriktningsbeslut

Läs mer

BUP Tekniska nämnden. Kvartal

BUP Tekniska nämnden. Kvartal BUP 1 2016 Tekniska nämnden Kvartal 1 2016 Utskriftsdatum: 26 maj 2016 BUP 1 2016 2 Innehållsförteckning 1 Teknisk nämnd... 4 1.1 Sammanfattning skattefinansierad del... 4 1.2 Ekonomiskt resultat för nämnden

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista 1 (7) Fastighetsnämnden Kallelse och föredragningslista Enligt uppdrag Ordförande Magnus Edström Sammanträdesdatum 16 april 2015 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30 Ledamöter Ersättare

Läs mer

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Väddö, Farsta

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Väddö, Farsta Styrelseärende ÄRENDE NR 9 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2018-10-09 DNR 2018/1176 KONTAKT Björn Sjölander Projektutvecklingsavdelningen Tfn 08-737 24 58 Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion

Läs mer

DELÅRSRAPPORT KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE

DELÅRSRAPPORT KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE DELÅRSRAPPORT 1 2018 KOMMUNSTYRELSEN/INTERN SERVICE Delårsrapport 1 2018 för Intern Service Strategi: En organisation i framkant Framgångsfaktor: Engagerade medarbetare, god ekonomi och hög kvalitet Ekonomisk

Läs mer

Markanvisning för skoländamål inom fastigheten Stjärnvalvet 2 i Bandhagen till Föreningen Aktiva Studier

Markanvisning för skoländamål inom fastigheten Stjärnvalvet 2 i Bandhagen till Föreningen Aktiva Studier Dnr Sida 1 (7) 2015-04-22 Handläggare Katarina Johansson 08-508 264 20 Till Exploateringsnämnden 2015-05-21 Markanvisning för skoländamål inom fastigheten Stjärnvalvet 2 i Bandhagen till Föreningen Aktiva

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB.

Förslag till beslut. 1. Exploateringsnämnden anvisar mark för bostäder inom fastigheten Årsta 1:1 och Postgården 1 till Svenska Hus i Stockholm AB. Dnr Sida 1 (8) 2014-11-12 Handläggare Nina Morling 08-508 265 20 Till Exploateringsnämnden 2014-12-11 fastigheterna Årsta 1:1 och Postgården 1 i stadsutvecklingsområdet Årstafältet etapp 3, till Svenska

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2016/203-UAN-291 Roland Axelsson - KNRA01 E-post:

Barn- och utbildningsförvaltningen Dnr: 2016/203-UAN-291 Roland Axelsson - KNRA01 E-post: TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2016-03-15 Dnr: 2016/203-UAN-291 Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till Fastighetskontoret Rektor Carlforsska

Läs mer

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014

Uppföljning av lokalbehovsplan 2014 Sidan 1 av 7 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2014-11-11 Er referens: Vår referens: Direkttel: Direktfax: E-postadress: Diarienr: BUN 2014:106.214 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning av lokalbehovsplan

Läs mer

Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt Vallgården 3

Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt Vallgården 3 Stadskontoret 1(6) Datum 2006-10-27 Handläggare Thore Johansson Controller Er referens Vår referens Kommunstyrelsen Äldre- och omsorgsnämndens begäran om utökad ram för ökade hyreskostnader för ett ombyggt

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hässelby- Villastad 28:1 i Hässelby till IKANO Bostaden AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hässelby- Villastad 28:1 i Hässelby till IKANO Bostaden AB. Elisabeth Rosenberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 87 elisabeth.rosenberg@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 009-10- Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hässelby- Villastad

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Margareta Catasús Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 260 62 margareta.catasus@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2011-05-19 Markanvisning för radhus inom fastigheten Baslinjen 1 i Skarpnäcks

Läs mer

2. Exploateringsnämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner uppgörelsen med Fabege Stockholm AB, Fastighets AB Redlab samt Fabege Lästis AB.

2. Exploateringsnämnden föreslår att kommunfullmäktige godkänner uppgörelsen med Fabege Stockholm AB, Fastighets AB Redlab samt Fabege Lästis AB. EXPLOATERINGSKONTORET FASTIGHETSKONTORET 2007-11-07 Kontaktperson exploateringskontoret Åsa Wigfeldt Mark och värdering Telefon: 08-508 262 83 asa.wigfeldt@expl.stockholm.se Kontaktperson fastighetskontoret

Läs mer

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider

Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Dialog med byggherrar angående förkortade ledtider Teknik- och fastighetsförvaltningen 721 87 Västerås 021-39 00 00 www.vasteras.se Lundin, Isabelle 021-391277 isabelle.lundin@vasteras.se Innehållsförteckning

Läs mer

Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret

Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret Ny ekonomisk redovisning av exploateringsprojekt Fastighetskontoret 90 medarbetare Fastighetsförvaltning och exploatering Intäkter 2011, drygt 1 miljard kr Peter Olmårs,chef mark-och exploatering, fastighetskontoret,

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Hönsfodret 1 inom Södermalm till Folksam ömsesidig sakförsäkring 00266 2012-02-20 DNR E2012-513- Christina Winberg Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 262 66 christina.winberg@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2012-03-15 Markanvisning för bostäder

Läs mer

Budgetuppföljning och prognos efter september

Budgetuppföljning och prognos efter september TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Yvonne Norman 2015-10-12 SFN 2015/0802 0480-450572 Servicenämnden och prognos efter september Förslag till beslut Servicenämnden fattar inget beslut

Läs mer

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande.

2. Gatu- och fastighetskontoret ges i uppdrag att träffa markanvisningsavtal med Svenska Bostäder i enlighet med detta tjänsteutlåtande. GATU- OCH FASTIGHETSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE GFN 2001-12-11 Handläggare: Yussuf Hassen Region Innerstad Projekt Hammarby Sjöstad Tel: 508 262 87 yussuf.hassen@hammarbysjostad.stockholm.se 2001-11-21 Handläggare:

Läs mer

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Dalarö, Farsta

Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion av bostäder i kv. Dalarö, Farsta Styrelseärende ÄRENDE NR 10 DATUM FÖR STYRELSEMÖTET 2018-10-09 DNR FB 2018/1177 KONTAKT Björn Sjölander Projektutvecklingsavdelningen Tfn 08-737 24 58 Genomförandebeslut gällande AB Familjebostäders nyproduktion

Läs mer

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden

Förslag till beslut. Sammanfattning. Till Exploateringsnämnden Christopher Pleym Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 265 06 christopher.pleym@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för kyrka med tillhörande samlingslokaler inom

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Information har skett genom anslag. 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-08:50 Beslutande Daniél Tejera (L), ordförande Andreas Nilsson (C) Ulrika Tollgren (S), vice ordförande Christina Silverbern (M) Ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till Wallenstam AB. Karl Gylje Avdelningen för Projektutveckling Telefon: 08-508 264 82 karl.gylje@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2014-03-14 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Västberga 1:1 i Solberga till

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta till D. Carnegie & Co AB Dnr Sida 1 (7) 2018-01-09 Handläggare Jenny Lindén 08-508 266 99 Till Exploateringsnämnden 2018-02-01 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Tensta 4:10 samt inom del av fastigheten Akalla 4:1 i Tensta

Läs mer

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET

Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Bokslut 2018 FASTIGHETSVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Medarbetarna ska utvecklas inom sitt arbetsområde,

Läs mer

Markanvisning för kultur- och bostadsändamål inom del av fastigheten Sabbatsberg 16 i Vasastaden till Folkhem.

Markanvisning för kultur- och bostadsändamål inom del av fastigheten Sabbatsberg 16 i Vasastaden till Folkhem. ff TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson Christina Winberg Innerstad Telefon: 08-508 26266 christina.winberg@mk.stockholm.se Till Marknämnden 2005-12-15 Markanvisning för kultur- och bostadsändamål inom del av

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder.

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby till AB Familjebostäder. Dnr Sida 1 (9) 2016-10-21 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till Exploateringsnämnden 2016-12-15 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Stureby 1:7 samt del av fastigheten Örby 4:1 i Stureby

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB

Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm AB Dnr Sida 1 (5) 2014-11-28 Handläggare Marie Ekberg 08-508 266 10 Till Exploateringsnämnden 2015-01-29 Markanvisning för bostäder inom fastigheten Sköndal 2:1 i Sköndal till Stena Fastigheter Stockholm

Läs mer

VASA REAL. Informationsmöte

VASA REAL. Informationsmöte VASA REAL Informationsmöte 2017-04-18 Välkommen Program för kvällen: Bakgrund, planering/behov av skolplatser i staden och i Norrmalm (Utbildningsförvaltningen) SISAB:s uppdrag och processer generellt

Läs mer

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB.

Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen till Skolfastigheter i Stockholm AB. Lars Fyrvald Avdelningen för projektutveckling Telefon: 08-508 263 61 lars.fyrvald@stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2013-02-07 Markanvisning för skola inom del av fastigheten Årsta 1:1 i Liljeholmen

Läs mer