KFUM Sveriges kommunikationspolicy

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KFUM Sveriges kommunikationspolicy"

Transkript

1 KFUM Sveriges kommunikationspolicy Kommunikation sker på många olika sätt, är beroende av flera olika faktorer och skapar sammantaget bilden av KFUM. Genom ett planerat och väl fungerande kommunikationsarbete kan vi medvetet påverka hur vi vill att KFUM ska uppfattas. KFUM Sveriges kommunikationspolicy samlar riktlinjerna för vår kommunikation. I detta dokument samlar vi alla riktlinjer som rör KFUM Sveriges kommunikation. INNEHÅLL Kommunikationsplattform s 2 Dokumentet är grunden för all kommunikation och reglerar hur vi beskriver vår verksamhet. Styrdokument för marknadsföring s 4 Dokumentet reglerar hur vi vill marknadsföra och berätta om KFUM. En Guide för Grafisk Profil s 6 Dokumentet reglerar vårt visuella uttryck, dvs text och bild. Rutiner för sociala medier s 12 Dokumentet reglerar vår kommunikation i sociala medier. Uppförandekod s 16 Dokumentet reglerar förväntningar på styrelse, anställda och volontärer som representerar KFUM Sverige. KFUM Sveriges policy för synpunkter och klagomål s 19 Dokumentet reglerar vår syn på och hantering av klagomål och synpunkter. 1 (15)

2 Kommunikationsplattform Kommunikationsplattformen är KFUK-KFUM:s gemensamma grund för all intern och extern kommunikation. Dess syfte är att vara stöd och vägledning i alla kontakter vi har inom organisationen och med våra externa målgrupper. Den ska ligga till grund för produktion av trycksaker, digitala medier, möten, events samt alla andra tillfällen då KFUK-KFUM:s idé och verksamhet kommuniceras. VERKSAMHETSIDÉ Vi erbjuder mötesplatser där unga kan utvecklas till sin fulla potential. Vi utgår från en helhetssyn på människan och möter unga människors aktuella behov. KÄRNVÄRDE Vi är världens största och äldsta ungdomsrörelse och kvinnorättsrörelse som skapar mening för stunden och framtiden. POSITIONERING Vi är den organisation i Sverige som är bäst på att genom meningsfull verksamhet engagera barn och unga för en bättre framtid. KOMMUNIKATIONSKONCEPT All kommunikation samlas under devisen: FRAMTIDEN JUST NU. Denna devis används i kommunikationen med alla målgrupper. Vid tillfällen då företrädesvis unga är målgrupp ska kommunikationen kompletteras med begreppet: BODY. MIND. SPIRIT. MÅLGRUPPER - Barn och unga, primärt år, sekundärt 7 12 samt Föräldrar och andra vuxna - Massmedier, myndigheter och beslutsfattare, opinionsbildare, organisationer, sponsorer samt givare KOMMUNIKATIONSMÅL Veta: Att vi är världens största ungdomsrörelse och att verksamheten ger unga människor möjligheter att utvecklas nu och i framtiden. Tycka: Att verksamheten tillför goda värden inte bara för individen utan för hela samhället. Göra: Välja ett aktivt medlemskap, ledarskap eller ge ekonomiskt stöd till organisationen. 2 (15)

3 HUVUDBUDSKAP Var med och skapa mening för stunden och framtiden! STÖDARGUMENT Du mår bättre om du är aktiv och engagerad i dig själv och andra. Unga människor som mår bra och utvecklas är bra för hela samhället. Framtiden skapas just nu Styrdokument för marknadsföring Dokumentet ger riktlinjer för KFUM Sveriges arbete med marknadsföring och gäller både medarbetare och förtroendevalda. Ansvaret för uppdatering av riktlinjerna ligger hos KFUM Sveriges kommunikationsutskott och genomförs en gång per år. GRUNDLÄGGANDE FÖRHÅLLNINGSSÄTT KFUM Sveriges kommunikation ska präglas av öppenhet och ärlighet och skapa förtroende genom att vi är ansvarstagande och håller det vi lovar. Utifrån värdegrunden om alla människors lika värde möter vi andras behov och både positiva och negativa kommentarer med respekt. Personligt engagemang och insikten om att vi alla gemensamt skapar bilden av KFUM, både i arbete och privat, är grunden i vår helhetssyn på kommunikation. TILLTAL OCH TONLÄGE KFUM arbetar med ungas behov i nuet och deras drömmar inför framtiden. Sträva därför efter att vara positiv och andas framtidshopp. Våga se verkligheten som den är, både allvarlig och lättsam, både mörk och ljus. KFUM är rörelsen som för många ger mening och livslust. Sträva efter ett personligt tilltal. Att skriva en text som riktar sig till EN läsare istället för flera är mer tilltalande och lockande. Visa att du är öppen för dialog och att du är intresserad av kontakt. Gör det enkelt att få kontakt med dig eller någon annan inom rörelsen. Inget är mer betydelsefullt än det personliga mötet. Sträva efter att undvika onödigt krångliga ord och använd istället ett enkelt språk som gör ditt budskap lätt att ta till sig och förstå. LOGOTYPEN Det främsta kännetecknet för KFUM är logotypen med den röda triangeln och den blå balken. Låt logotypen finnas med i alla sammanhang där KFUM finns och gör den så synlig som möjligt. Eftersom logotypen är röd och blå passar den mindre bra att trycka på vissa färger för att bli tydlig. Marinblått fungerar tillräckligt bra medan rött oftast är svårare. Sträva efter underlag som gör logotypen så tydlig som möjligt. Om du gör för stora ändringar i logotypen är risken stor att den uppfattas som en annan logotyp. Exempel på det är om du väljer att göra logotypen inverterad eller gör en vit ram runt logotypen. Du bör även undvika att lägga till andra bilder, ex bollar, i den vanliga logotypen. Tänk på att ge logotypen tillräckligt med utrymme runt omkring för att bli så tydlig som möjligt. Logotypen kan även läggas på en bild så länge den inte försvinner in i bilden. I vissa fall kanske du inte kan följa riktlinjerna fullt ut. Om du behöver trycka logotypen på rött underlag så sträva efter att göra den så tydlig som möjligt och var medveten om att logotypen kanske inte uppfattas som du vill. 3 (15)

4 TEXT- OCH BILDSPRÅK All kommunikation via bilder och texter ska präglas av respekt och hänsyn för den som betraktar och den som betraktas. Ingen ska behöva känna sig kränkt, utlämnad eller illa berörd. Personliga porträtt ska alltid göras i samtycke och godkännas av berörda parter. Bilder och texter som syftar till att beskriva verkligheten ska inte överdrivas eller förstärkas utan vara så verklighetsnära som möjligt. Sträva efter att låta både text och bild genomsyras av KFUM-rörelsens uppdrag och kärnvärde. Ställ dig frågor som Vad säger den här bilden om KFUM? eller Hur beskriver den här texten mångfalden inom rörelsen? Använd gärna bilder för att förstärka budskapet i en text och för att lätta upp textmängden. Välj hellre ett foto före en ritad bild för att bättre visa verkligheten som den är. En bild kan säga så mycket. Både innehållet i bilden men även hur den är tagen. En skarp och tydlig bild ger oftast ett bättre intryck än en oskarp och otydlig bild. Sträva efter en så hög kvalitet på bilden som möjligt och som är beskuren på ett sätt som framhäver det viktigaste. Visa på mångfald och gemenskap genom att välja bilder av människor i par eller grupp. Visa på jämställdhet genom att lyfta fram både tjejer och killar. Använd gärna närbilder för att förstärka relation och personlighet. KANALER Vi bör gemensamt hålla oss till få och koncentrerade kommunikationskanaler. Funderar du på att starta en ny kanal bör du först stämma av med KFUM Sveriges kommunikationsansvariga för att bedöma vad som är mest lämpligt. Om du vill starta alternativa kanaler för rörelsen ska den officiella logotypen användas om möjligt. I annat fall ska namnet KFUM tydligt framgå. HEMSIDOR Finns behov att skapa hemsidor för verksamheten ska du använda KFUMs webbplattform där vi gemensamt kan dela samma designmallar. Läs mer om webbplattformen på MALLAR För att underlätta ditt arbete finns det färdiga mallar som du ska använda dig av. Mallar för brev, dokument och presentation finns att ladda ned på Alla mallar är gjorda i Word och Powerpoint och innehåller de typsnitt som du ska använda. En guide för grafisk profil Tanken med en grafisk profil för KFUM är att rörelsens uttryck i text, bild och grafisk produktion ska ge ett liknande intryck oavsett var rörelsen finns representerad i form av en förening, region eller förbund. Ett gemensamt och sammanhållet uttryck bidrar till att KFUM uppfattas som en medveten, seriös rörelse och lägger grunden för att bygga ett starkt varumärke. Den grafiska profilen för KFUM är INTE en samling regler som begränsar din kreativitet och säger vad du får och inte får göra. Den grafiska profilen för KFUM är en guide som ger dig riktlinjer för vårt gemensamma uttryck. Guiden ger dig tips på vad som fungerar bra respektive mindre bra och är en källa till inspiration för att få din kreativitet att flöda. 4 (15)

5 UPPDRAG OCH KÄRNVÄRDE Sträva efter att låta både text och bild genomsyras av KFUM-rörelsens uppdrag och kärnvärde. Ställ dig frågor som Vad säger den här bilden om KFUM? eller Hur beskriver den här texten mångfalden inom rörelsen? KFUMs uppdrag är att skapa meningsfulla mötesplatser för unga människor. Sätten KFUM gör det på färgas av vårt gemensamma kärnvärde, en helhetssyn på människan där Body, Mind och Spirit är lika viktiga. TILLTAL OCH TONLÄGE KFUM arbetar med ungas behov i nuet och deras drömmar inför framtiden. Sträva därför efter att vara positiv och andas framtidshopp. Våga se verkligheten som den är, både allvarlig och lättsam, både mörk och ljus. KFUM är rörelsen som för många ger mening och livslust. Sträva efter ett personligt tilltal. Att skriva en text som riktar sig till EN läsare istället för flera är mer tilltalande och lockande. Visa att du är öppen för dialog och att du är intresserad av kontakt. Gör det enkelt att få kontakt med dig eller någon annan inom rörelsen. Inget är mer betydelsefullt än det personliga mötet. Sträva efter att undvika onödigt krångliga ord och använd istället ett enkelt språk som gör ditt budskap lätt att ta till sig och förstå. BILDSPRÅK Använd gärna bilder för att förstärka budskapet i en text och för att lätta upp textmängden. Välj hellre ett foto före en ritad bild för att bättre visa verkligheten som den är. En bild kan säga så mycket. Både innehållet i bilden men även hur den är tagen. En skarp och tydlig bild ger oftast ett bättre intryck än en oskarp och otydlig bild. Sträva efter en så hög kvalitet på bilden som möjligt och som är beskuren på ett sätt som framhäver det viktigaste. Visa på mångfald och gemenskap genom att välja bilder av människor i par eller grupp. Visa på jämställdhet genom att lyfta fram både tjejer och killar. Använd gärna närbilder för att förstärka relation och personlighet. 5 (15)

6 LOGOTYPEN Det främsta kännetecknet för KFUM är logotypen med den röda triangeln och den blå balken. Låt logotypen finnas med i alla sammanhang där KFUM finns och gör den så synlig som möjligt. Eftersom logotypen är röd och blå passar den mindre bra att trycka på vissa färger för att bli tydlig. Marinblått fungerar tillräckligt bra medan rött oftast är svårare. Sträva efter underlag som gör logotypen så tydlig som möjligt. Om du gör för stora ändringar i logotypen är risken stor att den uppfattas som en annan logotyp. Exempel på det är om du väljer att göra logotypen inverterad eller gör en vit ram runt logotypen. Du bör även undvika att lägga till andra bilder, ex bollar, i den vanliga logotypen. Tänk på att ge logotypen tillräckligt med utrymme runt omkring för att bli så tydlig som möjligt. Logotypen kan även läggas på en bild så länge den inte försvinner in i bilden. I vissa fall kanske du inte kan följa riktlinjerna fullt ut. Om du behöver trycka logotypen på rött underlag så sträva efter att göra den så tydlig som möjligt och var medveten om att logotypen kanske inte uppfattas som du vill. 6 (15)

7 ORTNAMNSMONTERING Den vanliga logotypen räcker långt för att använda i de flesta sammanhang. I de fall som du vill tydliggöra att du menar KFUM i en viss stad eller en viss verksamhet bör du använda vår gemensamma ortnamnsmontering. I annat fall är risken stor att vi får många och spretiga alternativ på ortnamnsmontering. Om du vill skapa en grafisk profil för en viss verksamhet så läs delen om Vinjetter. Beställ en logotyp med ortnamnsmontering genom att mejla till itsupport@kfum.se. VERKSAMHETSLOGOTYPER För att tydliggöra att all vår verksamhet är en del av KFUM bör vår gemensamma logotyp alltid vara synlig i samband med den. Därför bör du undvika att använda verksamhetslogotyper som inte tydliggör KFUM. Du bör även undvika att lägga till andra bilder, ex bollar, i den vanliga logotypen. Om du vill skapa en grafisk profil för en viss verksamhet så läs delen om Vinjetter. 7 (15)

8 TYPSNITT Sättet att skriva en text på och vilken stil du väljer på brödtext och rubriker spelar roll för vilket intryck du vill ge. För att skapa ett gemensamt intryck bör du främst välja att använda Bevan som kampanjtypsnitt, Gill Sans till rubriker och Garamond till brödtext. FÄRGPALETT De typiska färgerna för KFUM är de samma som i logotypen, rött, blått och vitt. Många ytterligare färger kan passa ihop med logotypen och det får din smak avgöra. För att skapa ett gemensamt intryck kan du sträva efter att välja dessa färger: FÄRGKODER I LOGOTYPEN Den röda triangeln i logotypen motsvaras av färgkoderna CMYK , RGB och #EA3B3D. Den blåa balken i logotypen motsvaras av färgkoderna CMYK , RGB och #004B8D 8 (15)

9 BODY MIND SPIRIT Våra värdeord Body Mind Spirit kan både användas i text och grafisk form. Det finns inga riktlinjer för hur du bör formge Body Mind Spirit utan det avgör du helt själv. Eftersom värdeorden är gemensamt viktiga inom rörelsen kan du med fördel använda dem så ofta du vill för att förstärka vårt budskap. MALLAR För att underlätta ditt arbete finns en del färdiga mallar som du kan använda dig av. Mallar för brev, dokument och presentation finns att ladda ned på KFUM Sveriges hemsida. Alla mallar är gjorda i Word och Powerpoint. På samma sida kan du även ansöka om ett konto till vår gemensamma web to print-tjänst för att enkelt beställa visitkort, kuvert och brevpapper. HEMSIDOR För att skapa ett gemensamt uttryck för rörelsens olika webbplatser har du möjlighet att använda KFUM webbplattform där vi gemensamt kan dela samma designmallar. Läs mer om KFUM webbplattform på UPPDATERING Den grafiska profilen för KFUM ska vara ett stöd för de aktuella behov och syften som finns inom rörelsen. Det är därför viktigt att den grafiska profilen känns angelägen och användbar. Med hjälp av dina tips och tankar kan den grafiska profilen kontinuerligt uppdateras och hållas levande. Välkommen att höra av dig: Mattias Wihlgaard Kommunikationsansvarig KFUM Sverige +46 (0) mattias.wihlgaard@kfum.se Rutiner för sociala medier VAD ÄR SOCIALA MEDIER? 9 (15)

10 Sociala medier är kanaler där användare själva kan skapa innehållet, kommentera och diskutera med varandra. Det omfattar inte bara texter utan även möjligheten att dela med sig av bilder, filmer och ljud. Idag använder många organisationer sociala medier för att kommunicera med sina målgrupper, eftersom det är ett snabbt och enkelt sätt att nå fram och skapa en dialog. VARFÖR BEHÖVER VI RIKTLINJER FÖR SOCIALA MEDIER? Att erbjuda möjligheten för våra målgrupper att hålla kontakt med rörelsen via sociala medier skapar förväntningar. Det förväntas att hemsidan innehåller uppdaterad information och att frågor som ställs via sociala medier besvaras inom rimlig tid. Det i sin tur leder till praktiska frågor om vem som gör vad och hur vår närvaro i sociala medier ska se ut. Ett medvetet arbete med sociala medier kan bidra till att bygga ett starkt varumärke medan det omvända kan få motsatt effekt. Riktlinjerna är ett stöd för rörelsen att arbeta med sociala medier på ett bra sätt. SOCIALA MEDIER SOM RIKTLINJERNA HANDLAR OM Riktlinjerna för sociala medier omfattar webbplatsen samt KFUM Sveriges officiella konton på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube. VAD DU SJÄLV KAN GÖRA Håll koll på vad som sägs De sociala medierna är ett relativt enkelt och billigt sätt att arbeta med omvärldsbevakning. Att ägna en liten stund varje dag till att följa inlägg på både Facebook och Twitter kan ge en uppfattning om vad som pratas om just nu. Berätta om det du är med om Ju fler som berättar om vad som händer inom rörelsen desto bättre. Idag är det många som twittrar eller facebookar om det som de just nu är med om. Via mobilen är det relativt enkelt att dela med sig av sina tankar samtidigt som du är med på ett arrangemang. Agera och reagera Eftersom innehållet i de sociala medierna skapas av oss användare kan du själv vara med och både agera och reagera. Agera genom att berätta om det du arbetar med och visa att du gärna delar med dig. Reagera genom att svara på andras inlägg och visa att du är intresserad av kontakt. Tipsa och dela När du läser något intressant på Twitter eller Facebook är det troligt att andra du känner är intresserade av samma sak. Med bara ett par klick är det enkelt att dela och sprida information vidare. Inlägg som delas vidare av många fortsätter ofta att delas vidare av fler. Gilla och gillas På Facebook finns funktionen Gilla som gör det enkelt att gilla ett inlägg som någon annan skrivit. Att gilla ett inlägg är ett bra sätt att visa sitt stöd för det som står. Att själv gilla mycket ger ofta gillanden tillbaka från andra. De inlägg som gillas av många fortsätter ofta att gillas av fler. Följa och följas På Twitter finns möjligheten att följa andra twittrare och är ett sätt att kunna följa vad de skriver. Att följa en twittrare är ett sätt att visa sitt intresse för vad twittraren skriver. På Twitter är det vanligt att den du väljer att följa, följer dig tillbaka. Vill du få många som följer dig bör du därför börja med att följa andra. 10 (15)

11 Samordning och administration Att starta sidor i rörelsens namn Vi bör gemensamt hålla oss till få och koncentrerade kommunikationskanaler. Funderar du på att starta en ny sida bör du först stämma av med den som är kommunikationsansvarig för att bedöma vad som är mest lämpligt. Om du vill starta alternativa sidor för rörelsen ska den officiella logotypen användas om möjligt. I annat fall ska namnet KFUM tydligt framgå. Logotypen finns att hämta på KFUM Sveriges hemsida. Vem får administrera KFUM Sveriges officiella kanaler? Behörigheten att administrera KFUM Sveriges officiella sociala medier är främst tilldelad medarbetare på KFUM Sverige. Dock kan du som är intresserad och vill vara med och ta ett övergripande ansvar för administrationen, kontakta den som är kommunikationsansvarig. Att tänka på när du skriver i de officiella kanalerna Språket bör vara enkelt och kortfattat. Dialog bör präglas av ärlighet och ansvarstagande. Skapa förtroende genom att bara lova det du kan hålla. Oavsett om du möter positiva eller negativa kommentarer om rörelsen ska de tas emot med respekt. Om du svarar på frågor i rörelsens namn ska det ändå framgå att det är just du som person som svarar. Det blir då lättare att följa upp samtalet i efterhand. Innan du svarar ska du känna att du är påläst. I annat fall ska du hänvisa till någon annan. När du skriver i officiella kanaler, tänk på att du för KFUM Sveriges talan. Vill du uttrycka personliga kommentarer bör du använda ditt personliga konto. Hur du bör använda bilder och filmer Använd gärna bilder och filmer för att förstärka det som du skriver eftersom det lättare skapar uppmärksamhet i de sociala medierna. Tänk på att endast använda bilder och filmer som du får använda, helst sådana du tagit själv. Sträva efter att endast använda bilder och filmer av så bra kvalitet som möjligt. Bevakning av arrangemang Vid arrangemang som KFUM Sverige deltar i och som vi vill bevaka och sprida i sociala medier är det bra om en eller flera personer får ett uttalat ansvar för sociala medier. Av erfarenhet finns annars risken att vi glömmer bort att sprida och kommentera det vi är med om, alternativt att flera personer skriver okoordinerat vilket kan ge ett rörigt intryck för läsarna. Tänk på helheten! Om du skriver om ett av KFUM Sveriges projekt eller arrangemang i officiella kanaler, tänk på att alla som läser kanske inte vet vad projektet eller arrangemanget handlar om. Se till att läsarna förstår sammanhanget för dina inlägg. Innan du publicerar ett inlägg, tänk över hur ditt inlägg passar in med resten av inläggen i kanalen. Hur ofta och när bör vi skriva? Det är viktigare att vi har ett jämnt flöde i vår kommunikation än att vi gör det stötvis med långa mellanrum. De sociala medierna ger möjlighet att vara närvarande i människors vardag. Vi kan förstärka känslan av rörelsens närvaro genom att varje dag eller åtminstone några gånger i veckan ta initiativet till kommunikation. 11 (15)

12 OM DU VILL VETA MER OM HUR DU KAN ARBETA MED SOCIALA MEDIER: Mina Lilja Swedberg Kommunikationsansvarig KFUM Sverige +46 (0) Guidelines för KFUM Sveriges Instagram FÖR DIG SOM GÄSTPOSTAR UNDER EN AVGRÄNSAD PERIOD 1. Första dagen inleder du med en presentation av vem du är, vad du gör och vad du kommer att presentera under perioden och vad det bästa med KFUM är. 2. Posta hur många bilder per dag du vill, minst en per dag, som beskriver och visar upp er verksamhet, er vardag, ett specifikt tema eller din agenda för perioden. 3. Sista dagen tar du en avslutande bild, tackar för uppmärksamheten och berättar vart läsarna kan nå dig om de har frågor. ANVÄND ALLTID EN BRA BILD Använd bilder och filmer som är OK att använda och som har bra skärpa och ett tydligt motiv. Visa verkligheten som den är och förstärk inte utsatthet. Förmedla gärna glädje genom att visa glada människor i grupp och undvik därför bilder med många ryggar i en möteslokal. Inspireras av KFUMs värdeord body, mind och spirit! SKRIV ALLTID EN BRA TEXT Var personlig och skriv enkelt och kortfattat. Överdriv inte verkligheten och undvik starka ord som kan missuppfattas eller vara kränkande. Berätta alltid vem du är som skrivit texten. Om du kan, lägg till hashtags som passar din post för att öka sökbarheten och för att få fler som läser. NÄR DET KOMMER FRÅGOR ELLER KOMMENTARER Så svarar du om du vill och har lust. Det är roligt och bra med interaktion. Oavsett om du får positiva eller negativa kommentarer ska de mötas med respekt. Om du svarar på frågor se till att det är tydligt att det är just du som svarar. Innan du svarar på särskilda frågor ska du känna att du är påläst annars ska du hänvisa till någon annan. 12 (15)

13 Uppförandekod KFUM Sverige Denna uppförandekod beskriver KFUM Sveriges förväntningar på styrelse, anställda och volontärer då de representerar organisationen. Den bygger på KFUM Sveriges idé och värdegrund. KFUMS VÄRDEGRUND Vi erbjuder mötesplatser där unga människor kan utvecklas till sin fulla potential. Vi utgår ifrån en helhetssyn på människan och möter unga människors aktuella behov. Inom KFUM ser vi till hela människan. Vi tror att den enskilda individen har behov av att utvecklas kroppsligt, själsligt och andligt för att bli hel som människa. Det kroppsliga står för människans behov av en sund kropp. Med en hälsosam livsstil, fri från droger, ökar förutsättningarna för ett gott liv. KFUK-KFUMs verksamheter ska bidra till drogfria miljöer där fysiska aktiviteter uppmuntras. Det själsliga symboliserar människans behov av att bredda och utöka sina kunskaper och färdigheter, stärka självförtroendet och viljan att använda sina förmågor till att nå sina mål. KFUK-KFUMs verksamheter ska uppmuntra och stimulera sökandet efter kunskap, till egna initiativ och till att ta ansvar. Det andliga står för människans behov av att hantera existentiella frågor. KFUK-KFUM ska genom sin verksamhet tillhandahålla miljöer och utforma aktiviteter, där individen inbjuds till och känner sig trygg att utforska existentiella frågor som tro, moral och etik. Denna treenighet symboliseras av den röda triangel som också är symbolen för vår rörelse. Att i handling visa på förlåtelse och människokärlek är grunden för KFUK-KFUM. Förlåtelsen, att alltid bjuda på en chans till, och Kärleksbudskapet, att älska sin nästa som sig själv, genomsyrar vår verksamhet och gör att alla möts med respekt, empati och möjlighet till försoning med sig själv och andra. Kristlighet beskriver ett sätt att i handling möta människor, utan att döma eller fördöma. Det betyder att alla människor är välkomna i vår verksamhet oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har. Alla ska bli sedda och respekterade. Kristligheten innebär för KFUK- KFUM att vi i vår verksamhet vill ge utrymme för unga människor att föra samtal om sin livssituation och existentiella frågor. Vi ser kristligheten som en grund för dialog och samarbete med människor med annan livsåskådning. Alla som representerar KFUM ska känna till vår värdegrund och den ska genomsyra vårt handlande. DISKRIMINERING Principen om alla människors lika värde är grundläggande inom KFUK-KFUM. Vi eftersträvar att principen om alla människors lika värde får större genomslagskraft i praktiken i vårt samhälle och i resten av världen. KFUK-KFUM verkar för internationell solidaritet och rättvisa. Vi vill förändra ojämlika strukturer och värna om oprivilegierade grupper både i vårt land och i andra länder. Detta visar sig genom tydliga ställningstaganden av oss som organisation och av enskilda medlemmar. Du ska inte diskriminera någon enskild eller grupp, oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, religion, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, politisk åskådning eller funktionshinder. ALKOHOL KFUK-KFUMs verksamheter ska bidra till drogfria miljöer där fysiska aktiviteter uppmuntras. KFUK-KFUM Sverige skall inte underlätta konsumtion av alkohol. Vi varken tillhandahåller eller betalar för alkoholhaltiga drycker. Vid arrangemang i KFUK-KFUM Sveriges regi där ungdomar deltar skall inte alkohol förekomma. Vi vill att alla ska ta personligt ansvar samt tänka på att vara goda förebilder när man representerar KFUK-KFUM Sverige. 13 (15)

14 MILJÖANSVAR I en rörelse som KFUM, som har en helhetssyn på människan, uttryckt genom begreppen: body, mind och spirit, är givetvis arbetet för en bättre miljö av vikt. Detta då en god miljö gynnar alla delar i en personlig utveckling. Det uttrycks inte minst i vår målsättning, bland annat genom vår vilja att ta aktivt ansvar för kommande generationers livsvillkor. För att bidra till att den svenska miljöpåverkan minimeras skall all verksamhet inom KFUM Sverige bedrivas med en miljöpåverkan lägre än det svenska riksgenomsnittet. Detta innebär i korthet att allt som görs i KFUMs namn skall göras på ett sådant sätt att vi bidrar till att förbättra miljösituationen. Det innebär som exempel att om förra årets statistik visar att det konsumerades 10 % ekologiska produkter inom ett visst segment så skall KFUM Sverige ha en andel ekologiska produkter om minst 10 %. Vad detta innebär i praktiken för dina val av resor, mat och energianvändning läser du om i vår miljöpolicy och klimatstrategi. Allt man gör som individ spelar roll, det är som i talesättet: varje tusenmilavandring börjar med ett steg. INTRESSEKONFLIKTER OCH OBEROENDE I KFUM Sverige blandar vi inte privata intressen med organisationens verksamhet. Vi sätter organisationens bästa främst, i de fall det inte är risk för den egna säkerheten. I de fall där det finns risk för jäv, meddelar vi detta till styrelsen och erbjuder oss att lämna vårt uppdrag. Anställda av KFUK-KFUM Sverige, region eller anställd hos medlemsförening är inte valbar som ledamot i styrelsen för KFUM Sverige. KOMMUNIKATION KFUM Sveriges kommunikation ska präglas av öppenhet och ärlighet och skapa förtroende genom att vi är ansvarstagande och håller det vi lovar. Utifrån värdegrunden om alla människors lika värde möter vi andras behov och både positiva och negativa kommentarer med respekt. Personligt engagemang och insikten om att vi alla gemensamt skapar bilden av KFUM, både i arbete och privat, är grunden i vår helhetssyn på kommunikation. ERSÄTTNING KFUM Sverige tillämpar inte provisionsbaserad ersättning. ÖVRIGA DOKUMENT ATT KÄNNA TILL: - Alkoholpolicy KFUM Sverige - Rutiner för sociala medier - Miljöpolicy och klimatstrategi - Antikorruptionspolicy - Idé och värdegrund TILLÄMPNING OCH EFTERLEVNAD AV UPPFÖRANDEKODEN Styrelsen för KFUM Sverige beslutar om uppförandekoden som uppdateras löpande och finns tillgänglig på organisationen hemsida tillsammans med övriga policys. Det är ett chefsansvar i KFUM Sverige att säkerställa information och förankring av uppförandekoden samtidigt som det är varje medarbetares och ideells ansvar att efterleva koden. Denna uppförandekod har godkänts av styrelsen för KFUM Sverige den 22 september (15)

15 Policy för synpunkter och klagomål KFUM SVERIGES ÄNDAMÅL OCH VÄRDEGRUND I KFUM Sveriges ändamålsparagraf står bl a att läsa att vi med vår verksamhet vill: - Stimulera till personligt ansvarstagande i samhället - Verka för samarbete och gemenskap i ett mångkulturellt samhälle, som är baserat på övertygelsen om människors lika värde. - Verka för solidaritet och rättvisa VÄGLEDANDE PRINCIPER Ovanstående värdegrundsuttryck ska även genomsyra vår syn på klagomål eller synpunkter på vår verksamhet. Vi välkomnar feed back och ser det som ett hjälpmedel i arbetet med att kvalitetssäkra och stärka vår verksamhet. Vi arbetar med människor och vi vill stärka unga människors delaktighet och inflytande. Då vi är olika som människor kommer vi inte alltid vara överens. Alla som vänder sig till KFUM Sverige med klagomål eller synpunkter ska mötas med respekt. För att KFUM Sverige ska kunna hantera och vidareförmedla klagomål på ett effektivt sätt uppmanas klagande att skicka en skriftlig redogörelse per post eller epost med sin berättelse om vad som skapat missnöjet eller synpunkten. Klagomål och synpunkter ska bemötas sakligt och korrekt från KFUM Sveriges sida och återkoppling om vilka ändringar som gjorts för att förbättra situationen ska den klagande alltid få ta del av. Ett klagomål ska besvaras snarast möjligt, dock senast två veckor efter det att KFUM Sverige mottog klagomålet. KONTAKTUPPGIFTER KFUM SVERIGE KFUM Sverige Rosengatan Stockholm Epost: info@kfum.se 15 (15)

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL 1 Innehåll Grafisk profil 2 Uppdrag och kärnvärde 3 Tilltal och tonläge 3 Bildspråk 4 Logotypen 5 Ortnamnsmontering 6 Verksamhetslogotyper 6 Vinjetter 7 Typsnitt 8 Färgpalett

Läs mer

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER

HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER HUR VI ANVÄNDER SOCIALA MEDIER 1 Vad är sociala medier? Sociala medier är kanaler där användare själva kan skapa innehållet, kommentera och diskutera med varandra. Det omfattar inte bara texter utan även

Läs mer

Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet

Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet DEN RÄTTA KÄNSLAN Framtiden just nu! Det är nu dagens barn och unga växer upp. Det är nu, just nu, de skapar många av de attityder och värderingar de bär med sig livet ut. Attityder och värderingar som

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete

Policy för KFUK-KFUMs internationella utvecklingssamarbete SAMMANFATTNING KFUK-KFUM bedriver internationellt utvecklingssamarbete med KFUK- och KFUM-partners runt om i världen. Det övergripande målet är att stärka KFUK- och KFUM-rörelsen globalt och inriktningen

Läs mer

Verksamhetsplan. Bromma KFUM

Verksamhetsplan. Bromma KFUM Verksamhetsplan 2018 Bromma KFUM Innehåll Uppdragsgivare... 2 Styrande dokument... 2 Uppdraget... 3 Verksamhetsidé... 3 Intressenter... 3 Förhållningssätt och värdegrund... 4 Inriktningsmål & resultatmål...

Läs mer

Visions guide i sociala medier

Visions guide i sociala medier Datum: 2018-08-28 Visions guide i sociala medier Undrar du hur du kan jobba med sociala medier? Här hittar du tips och råd för att använda sociala medier på ett effektivt sätt. Guiden vänder sig till Visions

Läs mer

Riktlinjer för digitala medier

Riktlinjer för digitala medier Policy Mind/styrdokument Senast uppdaterad: 2015-04-07 Ansvarig: LS Riktlinjer för digitala medier Om Minds riktlinjer för digitala medier Dessa riktlinjer är till för att vägleda hur Mind agerar i digitala

Läs mer

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2

OM KODCENTURM 1 DET HÄR ÄR KODCENTRUM 1 VÄRDEGRUND 1 VARFÖR PROGRAMMERING 1 MÅLGRUPP 1 VERKSAMHETSOMRÅDEN 1 KODCENTRUMS KÄRNVÄRDEN 2 VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Göteborgs scoutdistrikt 2018-01-01 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn finns för att skapa en så enhetlig kommunikation som möjligt med en tydlig avsändare. Den är tänkt att

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun Informations- och kommunikationspolicy för Hällefors kommun 2(8) Innehåll 1 Syfte... 3 2 Målsättning... 3 3 Informations- och kommunikationsansvar... 4 3.1 Ledningsansvar... 4 3.2 Individens ansvar...

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27.

ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27. ABF Gotlands policy för användande av sociala medier Antagna vid styrelsemöte 2012-09-27. Bakgrund Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för såväl privatpersoner som företag

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

kärnvärden & grafisk profil

kärnvärden & grafisk profil kärnvärden & grafisk profil 1 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens mångfald. Studiefrämjandets vision antagen 2007

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Kommunikationspolicy Innehåll Inledning 1 Övergripande mål 1 Principer 2 Ansvarsfördelning 3 Massmediekontakter 4 Marknadskommunikation 5 Kriskommunikation 5 Grafisk Profil 5 Kommunikationsstrategi 5 Inledning

Läs mer

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län

Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Riktlinjer för verksamheter som kommunicerar via sociala medier, Landstinget i Jönköpings län Landstinget har öppen och positiv inställning till att verksamheter använder sociala medier i sin kommunikation

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping

En Lathund. om kyrkans närvaro i Sociala medier. för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping En Lathund om kyrkans närvaro i Sociala medier för anställda och förtroendevalda i Svenska kyrkan i Linköping Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många

Läs mer

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund

Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier. En lathund Svenska kyrkan i Linköpings närvaro i Sociala medier En lathund Inledning Nya internetbaserade kommunikationsformer skapar nya möjligheter för kyrkan. Många av Svenska kyrkans anställda använder dagligen

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

PROFILMANUAL. Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial

PROFILMANUAL. Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial PROFILMANUAL Riktlinjer för grafi sk produktion, informations- och presentationsmaterial INNEHÅLL Vårt varumärke 3 Grafi ska riktlinjer Logotyp 4 Färger 5 Format och papper 6 Typsnitt 7 Ton och attityd

Läs mer

Det här kan du få hjälp med

Det här kan du få hjälp med Det här kan du få hjälp med Ta fram broschyrer, affischer med mera som följer vår grafiska profil Annonsera på Facebook och LinkedIn Pressmeddelanden Se över ton och språk, textbearbetning Nå ut med intern

Läs mer

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier

Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Sid 1 (5) Försvarsutbildarnas riktlinjer för digitala medier Försvarsutbildarna har en positiv inställning till och uppmuntrar ingående förbund och föreningar att använda sig av digitala medier och att

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun TRA2000, v 2.0, 2011-06-08 Vår ref: Anette Nordberg Informationssamordnare Datum: 2012-06-11 Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun 1. Inledning All kommunal verksamhet i Tranemo kommun

Läs mer

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag?

Instagram. Vad kan Instagram göra för ditt företag? Instagram Vad kan Instagram göra för ditt företag? Lite statistik 46 % män 54 % kvinnor 75 miljoner dagliga användare 1,2 biljoner gilla dagligen Många företag och offentliga personer väljer att använda

Läs mer

Policy för sociala medier

Policy för sociala medier Policy för sociala medier Degerfors kommun Antagen av kommunfullmäktige 127/2014-11-24 Innehållsförteckning Strategi...3 Nyttan med sociala medier... 3 Syftet med kommunens närvaro i sociala medier...

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Vi skapar möjligheter för unga människor

Vi skapar möjligheter för unga människor RIKTLINJER FÖR GRAFISK PRODUKTION Ett stöd för de -verksamheter som vill arbeta med egna presentationer, t.ex. foldrar, skyltar, annonser, bildspel och storformat samt anvisningar för beställning av dörrskyltar,

Läs mer

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation

Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation Riktlinjer för Knivsta kommuns användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Fastställt av kommunstyrelsen 5 november 2012 Sidan 1 av 5 Inledning Knivsta kommun vill

Läs mer

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17

Datum 2013-09-18 1 (6) Antaget av Kommunstyrelsen 2013-11-14 17 2013-09-18 1 (6) Sociala medier ger möjligheter till ökad öppenhet och dialog. Genom att använda sociala medier kan vi nå fler människor och fler målgrupper. Vi kan möta medborgarna på nya sätt och på

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier Antaget av kommunstyrelsen 2018-10-16 159. Gäller från: 2018-11-01 Ansvarig: Kommunikatör Revideras: Vid behov Beslutsinstans: Kommunstyrelsen Riktlinjer för användning av sociala medier I de här riktlinjerna

Läs mer

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy

KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUM Kristianstad Pingis Medlemspolicy KFUK-KFUM (YMCA) är världens största och äldsta ungdomsrörelse. YMCA finns i 130 länder och har 70 miljoner medlemmar, varav 70 000 i Sverige. Bokstäverna i KFUK-KFUM

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Kommunikationsplan

Kommunikationsplan Kommunikationsplan Innehåll Inledning... 3 Kommunikationsmål... 3 Budskap... 4 Målgrupper... 4 Kanalval... 4 Tonalitet, logga och färger... 6 Uppföljning... 6 Aktivitetsplan... Error! Bookmark not defined.

Läs mer

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper.

Målgrupper Kommunens kommunikation och information berör många målgrupper. Sida 1/5 Policy för kommunikation Med kommunikation skapar vi kännedom om vilka vi är, vad vi kan och vad vi gör. Kommunikationen speglar de värden som kommunen står för och bidrar till att utveckla goda

Läs mer

What We Want INTRODUKTION

What We Want INTRODUKTION What We Want INTRODUKTION 1844 startade George Williams Young Men s Christian Association, YMCA, en tillflykt från det hårda livet på gatan och ett alternativ till att döva sina sorger på krogen. 1855

Läs mer

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram

Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Cheat Sheet Nybörjarguide för Facebook och Instagram Sätt i gång med Facebook Om Facebook Mer än hälften av Sveriges befolkning använder Facebook. Sverige är dessutom det land i Norden med flest antal

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun

Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun sid 1 (7) Kommunikationspolicy för koncernen Karlstads kommun Postadress: Kommunledningskontoret, informationsenheten, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 32 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post:

Läs mer

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER

VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER VOLONTÄRPOLICY VOLONTÄRPOLICY FÖR KODCENTRUMS VOLONTÄRER Volontärpolicyn syftar till att skapa trygghet och tydlighet för alla som bidrar till Kodcentrums arbete. Volontärpolicyn fungerar som ett stöd

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

Bilaga D: Ledarguiden

Bilaga D: Ledarguiden Bilaga D: Ledarguiden Ledarguiden 2014-09-02 2 (7) Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Shogun Halmstads värderingar... 4 2.1. I vår förening ska vi lära barn och ungdomar att ta hänsyn till

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Fyrbodals kommunalförbund Kommunikationsstrategi 2019 2022 Version 1.0 Beslutat 2019-xx-xx Reviderad 2019-xx-xx Ansvarig: Morgan Ahlberg Innehåll Om kommunikationsstrategin... 3 Mål och syfte... 3 Målgrupper...

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012

POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 POLICY FÖR SOCIALA MEDIER skapad 2012 Denna policy gäller för organisationen Svenska Blå Stjärnan, både anställda och medlemmar med överenskommelse eller förtroendeuppdrag, som skapar eller skriver i sociala

Läs mer

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF

Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge. Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Den nationella värdegrunden för äldreomsorg Den lokala värdighetsgarantin för äldreomsorgen i Huddinge Erika Svärdh, kommunikationschef, SÄF Nationell värdegrund i socialtjänstlagen Den 1 januari 2011

Läs mer

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation

KOMIN. UNF:s policy för intern kommunikation KOMIN UNF:s policy för intern kommunikation Om KOMIN Detta är UNF-förbundets policy för kommunikationen internt i organisationen, KO- MIN helt enkelt. Syftet med dokumentet är att säkerställa en tydlig,

Läs mer

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR!

VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! VÄRDERINGAR VI STÅR FÖR! I varje givet ögonblick gör varje människa så gott hon kan, efter sin bästa förmåga, just då. Inte nödvändigtvis det bästa hon vet, utan det bästa hon kan, efter sin bästa förmåga,

Läs mer

Policy för sociala medier i Stockholms stad

Policy för sociala medier i Stockholms stad Stadsledningskontoret Kommunikationsenheten Sida 1 (7) 2017-06-26 Tillämpning Policyn gäller för alla förvaltningar och bolag i Stockholms stad och riktar sig till alla medarbetare i staden. Avsnitten

Läs mer

Grafisk manual. version 1.2

Grafisk manual. version 1.2 Grafisk manual version 1.2 Innehåll 1.0 Varför en grafisk manual? 1.1 När ska manualen användas? 1.2. Använda profilmaterial 1.3 Lämna synpunkter 2.0 Namnet och organisationen 2.1 Namnet 2.2 Presentationstext

Läs mer

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123

Kommunikations. policy. Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikations policy Antagen av kommunfullmäktige 2015 12 14 123 Kommunikationspolicy 1 Kommunikationspolicy Innehåll Inledning... 4 1. Kommunikationspolicy... 5 1.2 Definition 5 1.3 Lagar 5 1.4 Kommunikationsmål

Läs mer

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01 Örebro Kommunikationsplattform Version 1.2 2015-10-01 Innehåll Inledning................................... 3 Målet med vår marknadsföring....................... 4 Våra kärnvärden...............................

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. och. sociala medier

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. och. sociala medier TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun och sociala medier Sociala medier Vad är sociala medier? Sociala medier betecknar aktiviteter som kombinerar teknologi, social interaktion och användargenererat innehåll

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR

Förskolan TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR TRYGGHETSPLAN YDRE KOMMUNS FÖRSKOLOR 2019 Innehåll Till dig som barn -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 3 Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar.

Policy. Policy för sociala medier i Herrljunga kommun. Dokumentet antas av kommunfullmäktige och gäller för kommunens samtliga förvaltningar. DIARIENUMMER: FASTSTÄLLD: KS 81/2017 945 2017-05-16 VERSION: 1 SENAS T REVIDERAD: -- GILTIG TILL: -- DOKUMENTANSVAR: Kanslichef Policy Policy för sociala medier i Herrljunga kommun Dokumentet antas av

Läs mer

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy s kommunikationspolicy 1. Bakgrund s kommunikationspolicy utgör grunden för en gemensam syn på intern och extern kommunikation och anger ramarna för vårt arbete med kommunikation. Policyn fastställer Svenska

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2018.2.7.1-2 Sakområde: Kommunikation och media Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Kommunikationschefen Avdelning/kansli: Kommunikationsavdelningen Handläggare: Mia

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Att arbeta med sociala medier

FÄRGELANDA KOMMUN. Policy. Att arbeta med sociala medier FÄRGELANDA KOMMUN Policy Att arbeta med sociala medier Jonas Berggren och Josefine Blid 2016-11-16 Dnr: 2016/732 Version: 1 Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-16, 146 Den senaste versionen finns tillgänglig

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se

Lathund och inspiration. Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Lathund och inspiration Så utformar du din föreningssida på celiaki.se Presentation - föreningens huvudsida Bilder Gör sidan levande och välkomnande. Ger ett ansikte på människorna i föreningen. Bli medlem

Läs mer

Riktlinjer för sociala medier

Riktlinjer för sociala medier Beslutad av: Kommunstyrelsen 2018-10-30 Reviderad: Dokumentet gäller för: Hallsbergs kommun Dokumentansvarig: Kommunikationsavdelningen Ärendenummer: 18/KS/187 Riktlinjer för sociala medier Användandet

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör

Antagen av kommunfullmäktige Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31 122 Ansvarig förvaltning: kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: kommunikatör Riktlinjerna för sociala medier beskriver hur vi ska hantera konton och kommunikation

Läs mer

Riktlinjer för användning av sociala medier

Riktlinjer för användning av sociala medier 2012-06-12 Riktlinjer för användning av sociala medier Beslutade av kommunstyrelsen 2012-06-12, 91. Sociala medier är ett sätt att kommunicera, föra dialog och dela kunskap på. Exempel på sociala medier

Läs mer

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet

Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Kommunikationspolicy för Svenska Skidskytteförbundet Inledning Kommunikation handlar inte bara om att prata, det handlar också om att lyssna samt att kunna ta till sig information genom de olika kanaler

Läs mer

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK

PROSPEKT MEDIAS HANDBOK PROSPEKT MEDIAS HANDBOK 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING 3 FACEBOOK 4-5 INSTAGRAM 6-7 TWITTER 8-9 LINKEDIN 10 YOUTUBE 11 2 INLEDNING Idag är sociala medier ett måste i ett företags mediemix. Det har blivit

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

SK Laxen Halmstad. Kommunikationsplan. SK Laxen

SK Laxen Halmstad. Kommunikationsplan. SK Laxen Kommunikationsplan SK Laxen 1. Syfte Laxens kommunikationsplan är en förlängning av Laxens verksamhetsplan (när sådan finns). Laxens interna och externa kommunikation sker idag via flera kanaler på olika

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Grafisk manual Våren 2014 Besök vår webb: www.lillahjartatipitea.se Eller maila på: info@lillahjartatipitea.se Vår grafiska manual Här hittar du riktlinjer och praktiska exempel på hur vår profil ska användas.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program 1 (7) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KF 2010-04-20, 18 Uppdateras: 2015 Styrdokument för personalarbetet på samtliga arbetsplatser i Strömsunds kommun. Strömsunds kommun

Läs mer

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld

Arbetsplan Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Arbetsplan 2020-2021 Alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld Junis strävan är att alla barn får växa och ha kul i en demokratisk drogfri värld. Vårt mål är att göra positiv skillnad

Läs mer

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837

Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information och kommunikation KS-2012/837 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/837 2012-10-29 Kommunstyrelsen Beslut angående riktlinjer för användning av digitala medier vid extern information

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande

Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Värdegrund, lokala värdighetsgarantier och bemötande Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 133/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer