Rapport om situationen för EU-medborgare som vistas i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om situationen för EU-medborgare som vistas i Göteborg"

Transkript

1 Rapport Utfärdad Diarienummer 0504/15 Handläggare Teresa Woodall Bernadett Pakucs Telefon E-post: Rapport om situationen för EU-medborgare som vistas i Göteborg Rapporten beskriver situationen för EU-medborgare som lever i social- och ekonomisk utsatthet i Göteborg. Antalet intervjuade är 83 personer och intervjuerna är genomförda under några veckor hösten Finansiering för de medarbetare som genomfört intervjuerna kommer från EU-projektet Welcome Policies, där kartläggningen är en av aktiviteterna. I rapporten ges målgruppens egen bild om deras livssituation, möjlighet till försörjning och hur man lever i Göteborg, synen på deras framtidsmöjligheter men även synen på de insatser som förvaltningen driver i samarbete med idéburen sektor samt vilken hjälp man önskar att få i Sverige. Michael Ivarson Förvaltningsdirektör 1(37)

2 Innehåll Sammanfattning Kartläggningsmetod och genomförande Bakgrundsinformation om de intervjuade Utbildning och arbetslivserfarenhet Information gällande vistelsen i Sverige Orsaken till att man valt att komma till Sverige Vistelse i andra länder Resan till Sverige Planen med resan till Sverige Boendeförhållande i Sverige Framtidssyn Hälsa Utvärdering av befintliga insatser Kännedom om befintliga insatser Besöksinformation Bedömning av de befintliga insatserna Stjärnklart Famnen Crossroads Öppna förskolan Övrigt som undersökts Socialtjänsten Skola/Utbildning Ordningsregler Hot och våld Önskad hjälp i Sverige Avslut Bilagor Semistrukturerad intervjuguide Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 2(37)

3 Tabellförteckning Tabell 1. Utbildningsnivå hos de intervjuade... 9 Tabell 2. Yrkesområde man har haft i hemlandet Tabell 3. Det sättet man rest till Sverige Tabell 4. Boendeförhållande hos de intervjuade Tabell 5. Framtidssyn Tabell 6. De intervjuades hälsosituation Tabell 7. Kännedom om befintliga insatser Tabell 8. Besöksinformation gällande de befintliga insatserna Tabell 9. Besöksinformation om nattboendet och orsaken till att man inte sover där Tabell 10. Utvärdering av nattboendet Stjärnklart Tabell 11. Utvärdering av dagcentret Famnen Tabell 12. Utvärdering av informationscentret Crossroads Tabell 13. Utvärdering av Öppna förskolan Tabellförteckning Tabell 1. Antal intervjuer gjorda på olika intervjuplatser... 5 Tabell 2. Antal intervjuer uppdelat på ursprungsort... 7 Tabell 3. Antal intervjuade uppdelat efter kön, ålder, familjesituation och barn... 8 Tabell 4. Vistelsetid i Sverige Tabell 5. Planerad vistelse i Sverige Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 3(37)

4 Sammanfattning Den här kartläggningen av EU-medborgare som tillfälligt vistas i Göteborg och lever i social- och ekonomisk utsatthet är baserad på 83 intervjuer gjorda under hösten Syftet med kartläggningen var att få en bättre bild av målgruppens situation. Intervjuerna är både gjorda ute på fält vid olika bosättningar och hos idéburna organisationer som riktar sig mot målgruppen genom olika insatser inom IOP. Intervjuerna är genomförda av två som tillfälligt anställdes vid förvaltning. Båda behärskar målgruppens språk. Samtliga intervjuade utom en härstammar från Rumänien, de flesta från städerna Buzău och Râmnicu Vâlcea. Personen med annat ursprung kommer från Bulgarien. Generellt sett har personerna som intervjuats en mycket låg utbildningsnivå och det framgår tydligt att kvinnor är ännu mindre utbildade än männen. En stor del av gruppen saknade både yrkes- och arbetslivserfarenhet. De flesta med någon form av arbetslivserfarenhet hade detta från kortare och ofta så kallade svartjobb inom byggbranschen eller från säsongsarbete inom jordbrukssektorn. De mest förekommande försörjningarna under deras vistelse i Göteborg, är genom att tigga eller sälja någon av de gatutidningar som finns. Vissa personer har ibland anlitats av privatpersoner för att utföra hushållsnära tjänster. Den främsta orsaken till att man valt att komma till Sverige var att man hört positiva saker från andra som varit här och man därför valde att själva prova möjligheten till en bättre inkomst än man ansåg att man hade möjlighet till i hemlandet. Tanken med resan hit för de allra flesta har varit att hitta någon form av försörjning och man saknade i allra flesta fall någon konkret plan för detta. Många av de intervjuade utrycker en önskan om att hitta ett riktigt jobb men tar dagen lite som den kommer. Som en del av denna kartläggning har även de intervjuades kännedom om och erfarenheter av de befintliga insatserna som finns inom förvaltningen i samverkan med idéburen sektor undersökts. Målgruppens önskemål om hjälp i Sverige har också undersökts. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 4(37)

5 1. Kartläggningsmetod och genomförande Kartläggningen av situationen för EU-medborgare som tillfälligt vistas i Göteborg, och befinner sig i en socialt- och ekonomiskt utsatt situation har utförts genom intervjuer med målgruppen under perioden och Syftet har varit att få en bild av målgruppens situation utifrån deras egna perspektiv kring behov, erfarenheter och tankar. Kartläggningsprocessen genomfördes med hjälp av två personer som intervjuade och med stöd av fältassistenterna på Uppsökarenheten av Göteborgs Stad och Stadsmissionen. En av de som intervjuade ansvarade för att organisera och styra upp arbetet i samverkan med förvaltningens utvecklingsledare/samordnare för EUmedborgare. För att utföra arbetet på ett bra sätt under en relativ kort period, var det nödvändigt att ha bred kännedom om målgruppen och de organisationer som målgruppen brukar besöka. Språk- och kulturella kompetenser har också varit nödvändiga med tanke på att målgruppen kommit från sydöstra Europa, framför allt från Rumänien. Inom det EUfinansierade projektet Welcome Policies, har möjlighet att under hösten anställa två personer för att utföra detta arbete möjliggjorts. De två personerna rekryterades därmed för att utföra arbetet. Det har totalt genomförts 83 intervjuer varav hälften ute på fält - på tolv olika geografiska platser, mestadels bosättningar på både kommunal och privat mark. Den andra hälften av intervjuerna är gjorda hos de olika partnerorganisationerna inom det IOP som finns för insatser till EU-medborgare. Intervjuerna på fält är gjorda på kvällarna för att säkerställa att man påträffar målgruppen, då många av platserna är tomma dagtid då de som vistas där är iväg och försörjer sig. Fältbesöken är gjorda tillsammans med fältassistenterna som har god kännedom om bosättningarna. Tabellen nedan visar antalet intervjuer gjorda på de olika platserna. Tabell 1. Antal intervjuer gjorda på olika intervjuplatser Intervjuplatser Antal intervjuer Olika fältplatser/ bosättningar 41 Bräcke Diakoni nattboendet Stjärnklart 23 Frälsningsarmén dagcentret Famnen 14 Stadsmissionen informationscentret Crossroads 1 Räddningsmissionen - Öppna förskolan 4 Total 83 Semistrukturerad djupintervju har använts som kartläggningsmetod vilket innebär att samma intervjufrågor har ställts till alla de intervjuade men inte nödvändigtvis i samma ordningsföljd. Samtidigt ställts det även kontroll- och följdfrågor för att på så sätt bättre förstå svaren eller för att se till att de intervjuade svarar på frågan. (Bilaga 1 Intervjuguide). Intervjuguiden sammanställdes efter områden som ansågs intressanta att studera. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 5(37)

6 Intervjuerna har genomförts på den intervjuades hemspråk direkt av den som intervjuar, ingen tolk har använts. Varje intervju har tagit cirka 30 minuter att genomföra. Den som intervjuats har tillfrågats och har valt om de vill deltaga eller ej. Intervjuerna har transkriberats med hjälp av anteckningar gjorda på intervjuplatser under varje intervjutillfälle. De intervjuade har varit slumpmässigt valda med speciell uppmärksamhet taget till att få olika åldersgrupper och kön representerade. Dessutom har man försökt att göra intervjuer på flera olika fältplatser där större grupper befinner och det har undvikits att intervjua flera personer från samma familj. Under kartläggningen har sju olika ämnesområden efterforskats: - generell bakgrundsinformation om målgruppen - utbildning, arbetserfarenhet och försörjning - vistelse i Sverige - framtidssyn - generell hälsosituation - utvärdering av de befintliga insatserna riktade mot målgruppen, delvis finansierad av Göteborgs Stad - övriga aspekter gällande socialtjänsten, skolan, ordningsregler, hot och våld samt önskad hjälp i Sverige Anledningen till att dessa områden valdes var att det är områden som ansågs kunna ge en bild av både de enskildas behov och även en bild av hur de insatser som redan finns möter dessa behov. Redovisningen av resultatet följer de här olika ämnesområdena och med en sammanställning och en kort analys av svaren på frågorna. I vissa fall har det varit nödvändigt att kvantifiera vissa svar för att göra en procentuell sammanställning av intervjusvaren. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 6(37)

7 2. Bakgrundsinformation om de intervjuade Alla de som intervjuerades vid deras besök hos de ideburna organisationer inom IOP kom från Rumänien. På två fältplatser träffade man även personer från Bulgarien, men på de andra platserna kom samtliga personer från Rumänien. Som ett resultat av detta är alla intervjuade utom en rumänsktalande. Bild 1. Karta över ursprungsort bland de intervjuade Kartan visar var de olika platserna ligger i Rumänien där de intervjuade kommer från.tabell 2 visar antalet intervjuade fördelat på de olika orterna. De intervjuade från Rumänien kom från 15 olika städer men det har identifierats två städer där de allra flesta personer härstammar från, Buzău (40 %) och Râmnicu Vâlcea (25 %). Även när det gäller vår kartläggning som görs inom ramen för IOP, är det Buzau som är den dominerande hemstaden. Detta är anledningen till att förvaltningen arbetar på att etablera en kontakt med kollegorna i Buzau. Personen från Bulgarien kom från en stad som ligger just vid gränsen till Rumänien. Tabell 2. Antal intervjuer uppdelat på ursprungsort Rumänien Ursprungsort Antal intervjuer Buzau 33 Galati 2 Braila 1 Targu Jiu 4 Sibiu 2 Craiova 2 Bucuresti 1 Constanta 1 Ramnicu Valcea 21 Mizil 1 Bistrita 1 Tulcea 2 Babadac 1 Macin 6 Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 7(37)

8 Onesti 4 Ruse 1 I Tabell 3 visas de intervjuades fördelning med avseende på kön och ålder, familjesituation och barn i familjen. Majoriteten uppgav att de var gifta och att de har minderåriga barn. Av dessa är det dock bara fyra personer har uppgett att de haft minderåriga barn med sig och tre av de intervjuade personerna har haft med sig minderåriga barnbarn med sig i Sverige, dock har även förälder/föräldrar även varit här. Ett barn vistades nu tillfälligt ensam med sin farförälder, då föräldern satt i fängelse. Bg De flesta har ett eller två barn (66 % av de som har minderåriga barn) men det finns även personer som haft större familjer med 5-8 barn (13 % av de som har minderåriga barn). Sammanfattningsvis är det få föräldrar som tar med sig barnen till Götborg. Tabell 3. Antal intervjuade uppdelat efter kön, ålder, familjesituation och barn Kön Ålder Familjesituation Minderårigt barn i familjen Kategori Antal pers. man 47 kvinna ensamstående 11 gift 68 sambo 3 inget svar 1 ja 56 nej 27 De flesta intervjuade (77 % av de som har minderåriga barn) berättade att deras barn går i skola eller förskola i hemlandet. De som inte går i skola/förskola är för små och är hemma med någon familjemedlem. Fyra personer ville inte berätta i detalj om sin familjesituation. Av de som uppger att barnen går här går tre familjers barn på Öppna förskolan, den fjärde familjens son är en äldre tonåring och går inte i skola i Göteborg men gjorde så i hemlandet. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 8(37)

9 3. Utbildning och arbetslivserfarenhet Tabell 1. Utbildningsnivå hos de intervjuade Som det framgår av Tabell 1, har de flesta av de intervjuade grundskoleutbildning men nästan lika många personer saknar helt någon utbildning (23 personer). Antalet personer som ej har avslutat grundskolan, utan endast gått 1-4 år i skola, är också relativt högt bland de intervjuade. Det intressanta är att de som saknar utbildning eller inte har avslutat grundskolan har i stort sett varit kvinnor. Endast fem av de 36 intervjuade kvinnorna har haft grundskoleeller yrkesutbildning. Trots att de intervjuade männen generellt har varit mer utbildade än kvinnorna, har lite mer än hälften av männen endast haft grundskoleutbildning. Det visar på att många i målgruppen är lågutbildade. Tabell 2 illustrerar jämförelsen mellan vilket yrkesområde man har och inom vilket område de intervjuade har arbetat i hemlandet senaste tiden. Hälften av dem har uppgivit att de saknar ett yrke och cirka en tredjedel saknar helt arbetslivserfarenhet. De flesta av dem som saknar ett yrke är kvinnor som mestadels varit hemmafruar. En del av dem uppger att de ibland utfört tillfälliga jordbruksarbeten åt privatpersoner för en dagersättning. De som uppgav att de har haft sitt yrke inom byggbranschen var främst murare eller målare och nästan alla av dem har lärt sig sitt yrke genom praktik men saknar en yrkesspecifik utbildning och därmed formell kvalifikation. Det framgår i Tabellen att det var många fler personer som arbetat inom byggbranschen i hemlandet än de som uppgav sig ha sitt yrke inom detta område. De har främst arbetat som hantlangare och hjälparbetare vid byggen. Det har även framkommit att flertalet av de som arbetat inom byggbranschen eller inom jordbruk endast haft tillfälliga så kallade svartarbeten eller säsongsarbeten. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 9(37)

10 Tabell 2. Yrkesområde man har haft i hemlandet De som haft yrken inom industribranschen har arbetat som mekaniker, svetsare, rörmokare, metallarbetare eller gastekniker. De flesta av dem har avslutat grundskolan och kompletterat med en yrkesutbildning eller kvalifikation. Men även inom gruppen som hade haft yrke och utbildning/kvalifikationer, så uppger bara ett fåtal att de senaste tiden haft ett arbete som motsvarar den kompetens de har. Det har varit yrken såsom mekaniker, svetsare eller rörläggare. De har istället arbetat med andra uppgifter, oftast inom byggbranschen. De intervjuade som uppgav att de har sina yrken inom transportbranschen har dock inte haft några speciella kvalifikationer bortsett från sina körkort och några års erfarenhet som chaufför, med undantag av en person. Denna person hade avslutat gymnasiet och hade också specifika kvalifikationer som lastbilschaufför samt flera års erfarenhet. En del av de intervjuade har berättat att de brukar ha tillfälliga säsongsarbeten inom jordbruk, oftast i närområdet där de bor. Då brukar de hjälpa till med plantering och skördearbeten där det krävs fysiskt arbete men flera personer har nämnt att det blivit svårare att hitta sådana jobb under senare tid på grund av allt högre automatiseringsgrad inom jordbruket. Några enstaka personer som tidigare har arbetat som slaktare, kock, frisör, gyminstruktör eller brandkårschef uppgav nu att de inte har arbetat inom sitt yrkesområde på sistone utan tagit de jobb som funnits inom byggbranschen. Samtidigt har 14 % av de intervjuade jobbat inom andra områden som inte kräver någon speciell kvalifikation såsom köksassistent, städ, vakt, konfektionsarbetare eller inom handel. Fyra av dessa personer hade haft dessa yrken utomlands (i Italien, Spanien, Norge och Tyskland) och resten hade erfarenheten från hemlandet. En stor del av de intervjuade har aldrig varit anställda med ett avtal (37 %). De flesta av dem är kvinnor. Utav dem som varit anställda någon gång hade endast tre personer haft en anställning med avtal under det senaste året. Ser man tio år tillbaka så har 31 % av personerna varit anställda med avtal. Resten av de intervjuade har uppgivit att de haft Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 10(37)

11 någon form av anställning under den kommunistiska regimen (18 %) och 10 % har inte svarat på frågan. Gällande nuvarande försörjning har de flesta av de intervjuade uppgivit att de tigger och/eller samlar burkar (64 %). En del av de som tigger anlitas ibland av privatpersoner för hushållsnära tjänster såsom städ- eller trädgårdsarbeten. Fyra personer av de intervjuade uppgav att de försörjer sig enbart genom tillfälliga arbeten men bara en av de intervjuade har haft ett fast jobb i Sverige. Denna person hade arbete inom byggbranschen. Försäljning av gatutidningarna Faktum, Folk är Folk eller Romfolk står för den främsta försörjningsformen för 19 % av deltagarna. Några av de intervjuade uppgav att de sökte jobb och levde på sina besparingar eller fick viss ekonomisk hjälp från familjen. Överlag var barnbidraget den enda kontinuerliga inkomsten för familjerna i hemlandet vilken inte räcker för att försörja hela familjen enligt flera av de intervjuade. 4. Information gällande vistelsen i Sverige I det här kapitlet tas orsaken till att man kom till Sverige upp, hur planen var och hur det blev. Dessutom redogörs när, hur, och med vem man har rest och hur länge man planerar att stanna. Det kommer också att redovisas om man varit i andra länder och vad man i så fall gjorde där Orsaken till att man valt att komma till Sverige Många personer nämner som anledning till att de valt att komma just till Sverige är att inkomsterna här är bättre än i andra länder. De har kommit hit med en förhoppning om en bättre försörjning och ett bättre liv, detta uppges av 30 % av de intervjuade. Vi hörde att man kan tjäna mycket bättre här än någon annanstans. Sverige drabbades inte så hårt av krisen. (man, 40 år) Jag kom pga. svårigheter hemma. Jag bor i hyreslägenhet och hörde att man kan tjäna pengar här. (kvinna, 34 år) Livet är bättre här och man kan få ihop tillräcklig med pengar för att klara sig. (man, 32 år) Alltid varit förtjust i norra Europa. Tror att man kan tjäna mycket bättre än någon annanstans. (man, 35 år) Nästan lika många personer (29 %) har uppgav att de kom hit eftersom de känner andra som varit här tidigare och de fått berättat positiva saker om Sverige till sig. Exempel på vad som berättats är att man kan leva bättre här, att man kan få ihop mer pengar genom tiggeri, att det är bättre än i andra länder, att man kan hitta jobb och man kan tjäna bättre samt att svenskarna är generösa och har medlidande för de fattiga. Människorna är bra här. De är snälla och vill hjälpa. Här får man mat och kan jobba ihop pengar. I andra länder får man ingenting. (man, 54 år) Det är svårare i andra länder. Hörde från andra att det är bra här. (man, 56 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 11(37)

12 Det var många som kom till länderna i Norra Europa. Människorna är bra här. I andra länder går det inte längre bra. Barnen är hemma med mor och farföräldrar och vi måste försörja våra familjer. (kvinna, 35 år) Varit i många andra länder tidigare och hört att det är bra här. Det är mycket bättre här än i andra länder. Folk tycket synd om oss. Jag har varit i Stockholm, Malmö och överallt i Sverige. (kvinna, 35 år) Hörde från bekanta att man kan tjäna bättre här än i andra länder och att svenskarna är generösa. Jag ville jobba och bygga ett hus i Rumänien eftersom vi är åtta personer som bor i ett rum. (kvinna, 45 år) Hörde från andra att man kan hitta jobb här för att kunna försörja familjen hemma. Jag är den enda som kan jobba i familjen. Min man är sjuk. (kvinna, 43 år) Människorna är goda och generösa. De diskriminerar inte pga. att jag är rom. (man, 47 år) En del av de intervjuade följde med andra bekanta som kommit hit (14 %) eller har haft familjemedlemmar som varit här tidigare och de ville också prova (7 %). Någon annan planerade komma hit och jag hade ingenting annat att göra hemma. Så jag följde med. Jag hamnade i en svår situation hemma. Min fru dog för två år sedan och sex månader därefter dog min mamma också. Jag var väldigt nedstämd. (man, 56 år) Jag kom tillsammans med andra från min hemstad. Jag ville också prova. Flera personer berättade att det går bra här och man kan få ihop pengar. Jag ville försöka eftersom hade ingenting att äta hemma. (kvinna, 57 år) Min mamma har varit här två år och jag kom med henne nu. (kvinna, 45 år) Kom tillsammans med hela familjen och kom för att vara nära familjen och hjälpa till med försörjning. Jag hjälper familjen genom att ta hand om mina barnbarn. Människorna tycker synd om folk och är generösa här. (kvinna, 50 år) Några personer talar om att deras konkreta mål har varit att söka jobb. Jag hade inte längre jobb i Italien och lönerna var mycket lägre än här. Jag hörde att det finns chans att hitta jobb här. (man, 21 år) Hörde att det är möjligt att hitta jobb som frisör. (man, 28 år) Kom med förhoppningen om att hitta ett jobb för att kunna betala hyran för familjen i hemlandet och kunna köpa mat. Hörde att man kan tjäna bättre här än i andra länder. (man, 26 år) Några av de intervjuade är personer som berättar att det kommit till Göteborg från Norge. Några av dem har tidigare sysslat med tiggeri och två personer berättar att de har blivit lurade av arbetsgivaren genom att inte få sina löner. I Norge kan man inte längre tjäna bra. (man, 23 år) Var i Norge men de låter en inte längre att tigga och jag fick höra att här i Sverige är man mer överseende. (man, 26 år) Jag varit här förut för tre år sedan. Nu kom jag från Norge. Har jobbat där två månader men fick inte betalt. Någon har stulit mina papper och id handlingar. Jag anmälde det till polisen. Vet inte vad jag ska göra. (man, 42 år) Varit i många andra länder i Europa, senast i Norge. Många kom hit från Norge. Så jag kom också med dem. Det är ju nära. Det fungerar inte längre i andra länder. Man kan inte jobba ihop pengar. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 12(37)

13 Så vi provar nu på andra ställen. Det är bättre i Sverige. Det är en av de bästa länderna jag varit i. Folk tycker synd om oss. Det finns många bra människa här. (man, 36 år) 4.2. Vistelse i andra länder Lite mer än hälften av de intervjuade varit i andra länder tidigare. De flesta av dem är män (65 % av de som varit utomlands). De mest förekommande länderna där de intervjuade varit tidigare är länder där språket är besläktad med rumänskan, dvs. Italien, Spanien och Frankrike. Anledningen till detta antas vara att det är enklare att kommunicera i dessa länder, och möjligheten till arbete ökar. En del av personerna har tidigare varit i Tyskland eller Norge. 20 % av de intervjuade har varit i flera olika länder inom EU innan de kom till Sverige, inklusive länderna i norra Europa som Danmark, Norge och Finland. Vi har varit i många länder. Först gången var jag 14 år gammal när jag åkte till Spanien för att tigga. (kvinna, 33 år) Varit i många länder ända sedan jag fyllde 20 år. (kvinna, 35 år) Några personer uppgav att resandet blivit en livsstil för dem sedan flera år tillbaka. På så sätt kan de försörja sina familjer som är kvar hemma. De har provat på olika sätt att försörja sig, såsom att arbeta på tillfälliga arbeten, tigga, samla burkar, samla järnskrot eller genom att sälja gatutidningar. När det inte fungerar längre åker de vidare. De brukar oftast resa i grupp med andra familjemedlemmar och barnen är kvar i hemlandet med mor- eller farföräldrar eller någon annan släkting. En stor del av de som varit utanför hemlandet (37 %) uppger att de arbetat i andra europeiska länder. De har oftast haft tillfälliga arbeten inom jordbruk eller inom byggbranschen. En person har jobbat inom hemtjänst. En del (26 %) har berättat att de tiggde även i andra länder eller att de sålde gatutidningar (11 %). Vid sidan av detta har några av dem som varit i Spanien samlat järnskrot och sålt till insamlingsplatser som finns. De intervjuade som tidigare varit i flera andra nordiska länderna uppger att det inte längre går att försörja sig genom tiggeri där eftersom folk inte ger pengar och vill inte hjälpa dem Resan till Sverige Tabell 4 visar vistelsetiden i Sverige. De flesta av respondenterna uppgav att de kom hit för 1-3 månader sedan, men vistelsetiden varierar för de intervjuade. De som intervjuades vid öppna förskolan har vistats här mer kontinuerligt under flera år. Detta är en skillnad jämfört med svaren som erhållits när man intervjuat vid andra platser och verksamheter. Det kan tolkas som att av de fåtal som har sina barn med sig så planerar de att stanna längre i Sverige. Detta kan vara anledningen till att barnen kommer med föräldrarna. En del av de intervjuade berättar också att det inte är första gången att de är här utan de varit i Göteborg flera gånger under de senaste åren (19 %). En person uppgav att han redan för 12 år sedan kom till Sverige för första gången. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 13(37)

14 Tabell 4. Vistelsetid i Sverige När kom man till Sverige? Antal pers. % av total under de senaste veckorna/ dagarna % för 1-3 månader sedan % varit här längre än 3 månader % varit här 1 år eller längre % inget svar % Total 83 Den största andelen av de intervjuade kunde inte svara på hur länge de planerade att stanna i Sverige. Vistelsetiden är beroende på det som händer här uppger flera personer. Till exempel om man kan betala tillbaka skulden för resekostnader eller beroende möjligheten att spara lite pengar. Många sparar för ett särskiljt ändamål, vilket oftast är att kunna skicka hem pengar till familjen kontinuerligt för deras försörjning eller att för att kunna fixa/renovera boendet i hemlandet. När man kunnat göra det börjar man tänka på att åka hem för en period. Om vädret och boendeförhållandena tillåter kan man stanna längre men drivkraften att försörja sig är oftast starkare än de dåliga förutsättningarna här. Flera personer uppger att de ska stanna så länge som möjligt eller tills de inte orkar längre. Tabell 5. Planerad vistelse i Sverige Hur länge har man planerat att stanna i Sverige? Antal pers. % av total några veckor 1 1 % några månader 8 10 % fram till jul % vill etablera sig % vet inte % inget svar % Total 83 En del av de intervjuade berättade att de planerat stanna till december eller till jul. Då blir det kallare här och det är svårare att sova ute eller i bil och dessutom vill de spendera julen tillsammans med barnen i hemlandet. Flera kvinnor framhäver julens betydelse och samvaron i familjen. Några personer talar om att de vill etablera sig men detta är snarare kopplat till förutsättning än till en konkret plan. Exempelvis att man vill stanna här om man hittar arbete eller någon uppger att man vill stanna här tills man går i pension. Några av de intervjuade uppger att de inte vill åka hem eftersom de ingenting har i hemlandet eller inte möjligheten till att någon i deras familj kan hjälpa dem. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 14(37)

15 Tabell 3. Det sättet man rest till Sverige Som man ser i Tabell 3, nästan hälften av de intervjuade rest till Sverige med vanlig buss. Samtidigt har flera personer rest hit med minibussar som är organiserade av privatpersoner. Man betalar för resekostnader i efterskott när man har fått ihop tillräcklig med pengar. De som kom med egen bil kom tillsammans med andra resenärer och de har delat på resekostnaderna. Nästan hälften av de intervjuade har sin maka/make med sig till Sverige. En del kom med släktingar (16 %), vänner/grannar (18 %) eller andra bekanta från samma ort (7 %). Det är vanligt att man rest i grupp. Bara 8 % (7 personer) av de intervjuade kom ensamma hit Planen med resan till Sverige Tanken med resan till Sverige var med syfte att söka försörjning för de allra flesta intervjutagare (88 %). Dock har merparten inte kunnat berätta om hur de planerar försörja sig, utan de berättat om sina problem i hemlandet eller om vad de planerar göra med pengarna de har tjänat. Det verkade som att de flesta saknar en konkret plan för sin försörjning. Vill samla ihop pengar för att köpa ved och mat under vintern. (kvinna, 45 år) Jag planerade att göra samma sak som de andra gör. (man, 52 år) Att ge en bättre framtid till barnen. Kom för barnens skull, att kunna ge dem mat och boende i Rumänien. (kvinna, 36 år) Att få ihop pengar för hyran, mat och att kunna skicka pengar hem till barnen. (kvinna, 34 år) Jag vill ha ett bättre liv och vill spara pengar för att bygga ett rum eftersom vår boende rasade. (kvinna, 35) Planen var att tjäna lite pengar för att kunna bygga ett rum till där jag och min man kan bo. Vi bor med min sons familj i samma hus. (kvinna, 59 år) Vill försörja mig själv, att kunna köpa mat. Ingenting annat. (man, 62 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 15(37)

16 En del personer har berättat att de kom hit för att söka jobb (26 personer) men det har i de flesta intervjuer inte framkommit hur man har sökt arbete i Sverige. För de flesta var jobbsökningsplanerna snarare förhoppningar om att någon kanske ska erbjuda dem något jobb än att man skulle söka. Planen var att hitta jobb med en högre lön än det man får i Italien. (man, 21 år) Kom med förhoppningen om att hitta något jobb och etablera mig om jag skulle hitta boende med hyra. (kvinna, 24 år) Min son vill köpa en bil nu och min fru har något jobblöfte i ett hotell. (man, 46 år) Några av de intervjuade talade om att de vill etablera sig, dock endast ett fåtal. Vill stanna här. En översvämning förstörde huset där vi bodde. Nu har vi ingenting i Bulgarien. (man, 54 år) Vill hitta jobb och etablera mig. (kvinna, 58 år) Några personer uppgivit att de har planerat att tigga (12 personer) eller sälja gatutidning (5 personer). Planen var att tigga och skicka pengarna hem till familjen. (kvinna, 65 år) Planen var att sälja gatutidning. Jag kände andra som sålde tidningen här förut från Ramnicu Valcea. Jag hörde att det går jättebra. (man, 45 år) [Planen var] att sälja tidningen Folk är folk. Först ville jag söka jobb (andra i familjen tiggde) men det går inte utan att kunna språket. (man, 40 år) Planen var att sälja tidningen RomFolk. I Norge fungerar inte längre. (kvinna, 35 år) [Planen var] att hitta någon form av försörjning. Vi tiggde i andra länder också så jag visste vad jag ska göra här. Ingen vill anställa oss. Vi måste överleva på något sätt. (kvinna, 35 år) Planen var att tigga och tjäna lite mer pengar eftersom i Norge får man inte längre göra det. (kvinna, 24 år) Planen var att tigga för att kunna skicka pengar hem till barnen och för att renovera taket på vårt hus i Rumänien som gick sönder. (kvinna, 52 år) Ett fåtal personer har nämnt att de kom hit för att skaffa något boende eller att få socialbidrag. När det gäller kontakt, som senare redovisas, är det en majoritet som inte haft denna kontakt. Dessutom har en person berättat att han hoppades att få vård i Sverige. Jag behöver sjukvård och behandling. Hoppades att jag ska få hjälp här. Kan inte utföra fysiskt arbete. (man, 39 år) Nästan hälften av de intervjuade har varit besvikna med vistelsen i Sverige eftersom det inte blev som de tänkt sig. En del som har planerat söka jobb har träffat på olika hinder och har inte hittat arbete. Vissa personer upplevde sig lurade, genom att man exempelvis att en bekant sagt att de skulle hjälpa till för att finna ett arbete. Men, när man kommer till Sverige hörde inte den bekanta av sig. Någon nämner att de har arbetat, men inte fått betalt. Jag söker och söker, lämnat mitt CV på många ställen men det verkar så att jag träffar många rasister. Förstår inte varför man inte vill anställa rumäner. De gillar inte rumäner här. (man, 46 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 16(37)

17 Det är jättesvårt att hitta jobb. Jag kan ta vad som helst. Jag har jobbat i många branscher tidigare. Jag sökte jobb genom privatpersoner jag träffat här men ingen vill hjälpa. (man, 40 år) Jag trodde att det ska gå fortare att hitta jobb som i Italien. Om man pratar där med restauranger och med folk man träffar hittar man jobb efter en vecka. (man, 37 år) En person jag känner har lovat jobb här. Så jag kom med tanken att jobba. Han sa att det finns gott om jobb för lastbilschaufförer. Han kände en rumän som just behövde någon. När jag kom hit svarade han inte på telefon. Jag samlar burkar nu. Vet inte vad jag ska göra. (man, 59 år) Jag har hittat något svartjobb men det hjälper inte utan papper [anställningsavtal]. (man, 41 år) En del personer var missnöjda eftersom de inte lyckades spara tillräcklig med pengar och flera av de intervjuade har berättat att man inte kan tjäna så bra med tiggeri så som de hade föreställt sig. De som kom hit för att tigga så att de kunna försörja sina familjer uppger att de lyckats skicka pengar hem men bara så att det räcker för mat och kanske kläder men inte till någonting annat. Familjerna i hemlandet har oftast inga andra inkomster utom barnbidraget. Man kan inte återvända så länge familjen i hemlandet inte har någonting. (man, 60) Man tjänar jättedåligt med tiggeri. (kvinna, 37 år) Det är inte så som jag föreställde mig. Man kan inte tjäna så mycket genom att tigga. (kvinna, 57 år) En del av de intervjuade (10 %) säger att det inte blev så som de hade föreställt sig men att det ändå är bättre än om de skulle ha stannat i hemlandet. Flera personer har berättat att boendeförhållandena i Göteborg är svåra. Man berättar att man sover ute, i bil eller att man bor med barnen i ett mögligt rum samtidig som man menar att det är ändå bättre än hemma eftersom de har en inkomst. De kan skicka hem lite pengar även om det bara räcker till mat. Det är svårt. Man kan inte hitta jobb. Jag är inskriven på Arbetsförmedlingen men de gör ingenting, de hjälper inte. Det är meningslöst att vara inskriven där. Jag får ihop pengar genom tiggeri och tillfälliga arbeten hemma hos privatpersoner, ca kr/dag. Det är mer än lönerna i Rumänien. Jag har hittills pendlat mellan Rumänien och Sverige. (man, 56 år) Det är ju svårt att sova i bil men det är bättre än att sova ute. Det går att sälja tidningen RomFolk. Folk är intresserad av vår kultur och våra traditioner. (kvinna, 35 år) För vissa personer (20 %) blev vistelsen i Sverige som de tänkte sig. De har berättat att de har mer pengar nu och kan försörja sina familjer eller att de kunnat förbättra sina boendeförhållanden i hemlandet under den tiden de varit här. Flera personer har talat om sina positiva upplevelser om hur folk bemöter dem. En del av de intervjuade var särskilt nöjda, de som säljer någon gatutidning, de som fått hjälp av olika privatpersoner, från andra frivilliga eller kyrkor med svensk undervisning och jobb. Vi bor i husvagn och sover i bil ibland. Vi får mat och har mer pengar. Det är bättre än i Bulgarien. Där hittar man inget jobb. Socialen hjälper inte. De är glada att vi åker iväg. (man, 54 år) Vi har återhämtat oss ekonomiskt. Vi kunde betala tillbaka en del av vårt lån till banken. Jag ska inte stanna här länge nu eftersom vindruvsäsongen börjar. (man, 46 år) Jag är nöjd. Det är en skillnad att tjäna 2000 kr under tre dagar eller under en månad. Jag säljer 6-7 tidningar dagligen. Jag säljer en tidning för 100 kr och jag köper dem för 25 kr. Det är bra. Jag lyckades skicka pengar hem. (man, 45 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 17(37)

18 Nu studerar jag svenska i en kyrka två gånger i veckan [genom privatperson]. Det går bra med tidningsförsäljningen. Jag väntar nu på nästa upplaga. (man, 40 år) Det är bra här. vissa dagar går det jättebra med försäljningen, andra dagar går det sämre men vi är nöjda. Tidningen säljer man för 100 kr men man kan ge mer pengar om man vill. Många gör det. (kvinna, 35 år) Det är bättre nu. Jag gör detta för familjens skull. Ingen utav mina barn har jobb och mina barnbarn måste ha någonting att äta och de måste gå i skolan. Vi hade ingen toalett förut. Jag lyckades skicka pengar hem för att kunna bygga en toalett intill huset. Vi köpte handfat och WC. (kvinna, 57 år) Det är bättre för oss nu. Barnen har mat på bordet, har kläder och kan betala allt som krävs i skolan. Vi har ved för vintern. Så det är bättre. Min man har hittat jobb i byggbranschen nu efter två års lidande. (kvinna, 35 år) Jag har börjat jobba direkt med avtal. Min vän hjälpte mig och en annan bekant hjälpte med husvagnen. (man, 42 år) 4.5. Boendeförhållande i Sverige De flesta av de intervjuade sover på någon av bosättningarna (70 %). En del av dem brukar sova på nattboendet Stjärnklart ibland eller har sovit där tidigare. Som det framkommer på Tabell 4 varierar boendeförhållandena för de intervjuade. De flesta av dem sover i bilar, i tält eller i husvagnar. Tabell 4. Boendeförhållande hos de intervjuade De som inte sover på bosättningar (14 %) uppger att de vistas på centralstationen medan det är öppet och sover sedan ute. Några personer uppger att de sover i bil, en av de intervjuade i husvagn och vissa har sovit enbart på nattboendet sedan de kom till Sverige. En person får hjälp med boende ibland genom sin arbetsgivare som anlitar honom vid behov, men för övrigt sover han på nattboendet. Det blir inte helt uppenbart var resten av de intervjuade sover (16 %). Vissa av dem sover sannolikt i bil eller i husvagn. 5. Framtidssyn Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 18(37)

19 Tabell 5. Framtidssyn Tabell 5 visar en procentuell sammanställning på de intervjuades framtidssyn. Största delen av dem har uppgivit att de vill jobba i framtiden (40 %), men samtidigt så är det fler än så som troligen önskar det och att det är inbakat i svaren om en bättre framtid eller att vara i hemlandet. Perspektivet för vad framtiden är kan också se olika ut för olika respondenter. De flesta av dem ser inte en framtid i hemlandet utan vill helst jobba utomlands. Flera personer nämner dock att det är svårt att hitta jobb i Sverige om man inte kan språket, saknar utbildning, saknar boende eller om man är för gammal. De som har förhoppningar om att de ska få arbete i Sverige är de som har någon yrkeserfarenhet, oftast i byggbranschen eller de som fått tillfälliga arbeten hemma hos privatpersoner. Vissa vill hitta jobb här och etablera sig med hela familjen om försörjning och boende skulle finnas. Samtidigt finns personer som helst vill jobba här och skicka pengarna hem. Några hoppas på att de i framtiden får jobb i hemlandet och kan vara med familjen men samtidigt nämner de att det inte finns så mycket hopp om den möjligheten eftersom fabrikerna stängde kring deras hemtrakter. Några personer som kom direkt från Italien till Sverige berättar att de kom för att söka jobb här med förhoppning om bättre lön. Om de inte hittar något här ska de åka tillbaka Italien. Jag ser inte framtiden i Rumänien. Vill hitta jobb här eller i Norge. Om man inte får hjälp hamnar man i samma situation som andra, börjar tigga eller stjäla. Vi är inte i samma situation i Sverige och har olika förutsättningar. Även om jag har utbildning och ett yrke vill ingen anställa mig. Man kanske inte gillar rumäner här. (kvinna, 58 år) Jag vill jobba. Hoppas att jag hittar jobb i Göteborg. Jag jobbar ibland hemma hos privatpersoner. Många känner mig redan från affären där jag sitter och även de som har sina garage här. De vill hjälpa. De erbjuder ibland tillfälliga jobb. Jag ville helst vara anställd. (man, 56 år) Hoppas allt blir bättre. Jag vill också få något jobb. Jag skulle kunna få något jobb hemma hos privatpersoner, kanske hushållsnära tjänster. Om jag skulle ha jobb och något boende skulle jag även ta med barnen. (kvinna, 35 år) Jag vill så gärna jobba som städerska för att jag inte kan någonting annat. Om jag skulle ha möjlighet skulle jag jobba var som helst. (kvinna, 57 år) Jag skulle vilja jobba inom byggbranschen eller jordbruk i Sverige men vill inte etablera mig här. Skulle vilja vara här max. 10 år. Vill jobba och åka tillbaka till Rumänien efteråt. Jag har mitt hus där. (man, 38 år) Det som tagits upp i nästan samtliga svar gällandesynen på framtiden är att tankarna inte sträcker sig så långt, man tänker inte så mycket på framtiden. Man lever i nuet och är Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 19(37)

20 upptagna med att klara sig till nästa vecka eller nästa månad. En del av de intervjuade (12 %) har uppgivit att de inte har planer alls gällande framtiden eftersom de inte tänker så mycket på den. Vet inte. Det är bra nu. Jag är nöjd. Det vore bättre om jag skulle ha något mer permanent boende. (man, 45 år) Vet inte. Både jag och min man är här för barnens skull. Vi skickar hem pengar så de kan gå i skola. Om man har tre barn som går i skola då slipper man betala till skolan för böcker och allt. (kvinna, 35 år) Vet inte. Sälja mycket tidning och skicka pengar till barnen. (kvinna, 33 år) Vet inte. Det räcker med att tänka på dagen som kommer. Jag vill att mina barn ska gå i skola och ha en bättre framtid. Jag är här för deras skull. (kvinna, 35 år) Några personer hoppas på den svenska staten eller kungahuset skall kunna hjälpa dem i framtiden. Det finns också de som lyfter att de är ganska nöjda med sin vistelse i Sverige när de jämför med hur de haft det i hemlandet, trots svårigheterna man utsätts för. En person utav dem som är nöjd med sin vistelse har fått jobb inom byggbranschen hos ett svenskt företag, några andra har jobbat tillfälligt med hushållsnära tjänster och några personer har kunnat förbättra sin ekonomi med pengarna de jobbat ihop. Hoppas vi kommer på fötterna snart och vi kan fortsätta arbetet vi har gjort förut inom handel. Vi hade en affär som inte längre fungerar. (man, 46 år) Hoppas att det blir bättre i framtiden. Nu är jag nöjd med att ha jobb. Det är svårt med boendet bara. Hoppas att vår ekonomi ska förbättra sig. (man, 42 år) Tror att regeringen och kungen kommer att ge oss mer uppmärksamhet och hjälp någon gång för att kunna integrera mig i det svenska samhället. (man, 47 år) Tror att det blir bättre och den svenska staten kommer att hjälpa med jobb. Om jag skulle ha jobb skulle jag kunna försörja min familj utan att vara tvingad att leva i tält och tigga. (man, 53 år) Hoppas att jag får komma hit även i framtiden för att kunna försörja min familj och att kronprinsessan eller politikerna ska hjälpa mig. (man, 32 år) Hoppas att jag hittar jobb och att svenskarna ska hjälpa mig. Jag är jätterädd nu för att de ska ta min dotter eftersom vi bor i en husvagn. (kvinna, 24 år) Vissa av de intervjuade saknar framtidshopp helt (8 %). De tror att deras liv kommer att bli mycket svårare i framtiden. Några personer är övertygade om att de är för gamla och att ingen vill anställa dem, samtidigt som de är medvetna om att de inte kommer att kunna försörja sig med pensionen de kommer att få. Det finns personer som är rädda för att de inte kommer att få någon pension alls eftersom de aldrig varit anställda. Några andra är bekymrade över att de inte kan tjäna tillräckligt med pengar för att kunna försörja familjen och tror att de kommer att bli hemskickade av exempelvis myndigheterna inom en nära framtid vilket för dem skulle betyda att de inte skulle ha någon inkomst alls. Ingen vill anställa en person i min ålder. Jag har sex år tills jag kan gå i pension men vad det blir för pension vet jag inte eftersom jag inte varit anställd den senaste tiden. (man, 59 år) Har en känsla av att det inte kommer gå så bra med tiggandet och att det blir mycket svårare. (man, 23 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 20(37)

21 Det blir jättesvårt. Jag vill spara för att kunna bygga ut huset men jag är övertygad att det inte går eftersom man bara får ihop lite pengar. (kvinna, 59 år) Vill åka tillbaka till hemlandet och få en bra pension men vet att detta inte kommer hända eftersom pensionerna för jordbruksarbetare är väldigt låga i Rumänien. (kvinna, 57 år) Några personer (4 %) tycker att den enda försörjningsmöjligheten de har är tiggeriet. Deras plan för framtiden är i stort sätt att fortsätta det de gör nu. De uppger att de ska åka till hemlandet snart men de planerar komma tillbaka eller åka till något annat land om de inte längre kan få ihop pengar här. Vill åka tillbaka till Rumänien och vara med familjen men ska komma tillbaka hit eller till vilket land som helst inom EU för att tjäna pengar. (kvinna, 30 år) Planen är att resa tillbaka till hemlandet men jag ska komma tillbaka hit eller ska åka till ett annat land inom EU för att tigga. (kvinna, 45 år) Jag ska komma tillbaka till Sverige för att få ihop pengar. Ska tigga. (kvinna, 35 år) Hoppas jag får lov att tigga så länge som möjligt för att kunna försörja min familj i hemlandet. Hoppas att svenskarna tycker synd om mig och inte kommer skicka mig hem. (kvinna, 52 år) En del av de intervjuade kunde inte svara på frågan gällande vad de vill i framtiden men de utryckte en vilja till att åka hem och vara tillsammans med familjen. Samtidigt har några varit oroade över att det inte går att förändra sitt liv om man inte vet vad man ska göra för att försörja familjen. De vill helst jobba i hemlandet men de anser att deras möjligheter är begränsade. De flesta av de intervjuade (72 %) har uppgivit att de skulle vilja jobba på ett arbetskooperativ i hemlandet om de skulle få möjlighet. Samtidigt har flera personer tillagt att de har dåliga förutsättningar för att jobba i Rumänien eftersom ingen vill anställa någon som är analfabet, saknar utbildning, inte har ett yrke, har hälsoproblem eller om man är för gammal. Några har berättat att i det området där de bor finns det inga jobb att söka. Andra har sagt att de skulle jobba var som helst bara att få vara tillsammans med familjen och ha någon inkomst och trygghet. Vissa yngre av de intervjuade har sagt att de skulle jobba i ett arbetskooperativ men bara för en rimlig lön som motsvarar ungefär det man skulle få i Sverige. De intervjuade som inte vill jobba på ett arbetskooperativ i hemlandet har nämnt flera olika orsaker, till exempel att man vill inte stanna i hemlandet för att det är inte värt att stanna där, det är inte lönsamt att arbeta på kooperativ eller att det inte finns tillgång till sådana jobb. En säger att man är diskriminerad som rom, och tillgängligheten av de lediga jobben är bara siffror säger en annan person. Andra orsaker är att man inte kan arbeta på grund av hälsoproblem eller att man vill jobba inom sitt yrkesområde. En person uppgav att han skäms att söka arbete i hemlandet eftersom han suttit i fängelse och alla vet det. En stor andel av de intervjuade (69 %) har svarat nej på frågan om man är intresserad av att jobba i hemlandet för en minimilön. De flesta uppger att minimilönen inte räcker för att försörja hela familjen. Vissa säger att man kan tjäna mycket mer utomlands. Minimilönen skulle inte täcka våra skulder till banken och det skulle inte räcka till försörjning. (man, 46 år) Hur kan man med minimilön försörja en familj med elva personer och mina gamla föräldrar? Det går inte. (man, 36 år) Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 21(37)

22 Det är en stor skillnad mellan lönerna här och i hemlandet. Nu tjänar jag kr (efter skatt) men i hemlandet får man inte mer än lej (ca 200 euro). Det är ju en skillnad. (man, 42 år) Jag har jobbat för minimilön tidigare, men det räcker inte ens för mat för att inte prata om medicin för barnen. (man, 24 år) Varför jobba för minimilön om man kan få mer pengar utomlands. (man, 37 år) Man får ihop mycket mer pengar här än att jobba för en minimilön i Rumänien hela dagen. (man, 22 år) De som svarat ``ja`` på den frågan skulle välkomna en kontinuerlig inkomst i hemlandet eftersom de skulle kunna vara kvar hemma med sina familjer då. Vissa säger att minimilönen också är pengar vilket skulle räcka för dem. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 22(37)

23 6. Hälsa En stor andel av de intervjuade anser att de har bra eller jättebra hälsa, är friska och inte har några särskilda hälsoproblem som det visas i Tabell 6. Tabell 6. De intervjuades hälsosituation De som tycker att deras hälsosituation är sådär, dålig eller jättedålig berättar oftast att de inte får vård i hemlandet. Vissa har olika besvär efter någon operation och behöver fortsatt behandling som de inte har råd med. De kan inte utföra fysisk betungande arbete på grund av detta. Framför allt de äldre pratar mycket om sina hälsoproblem när frågan tas upp. Hälsoproblem som lyfts är besvär med ryggen, ögonbesvär, reumatism, diabetes, gynekologiska problem, hepatit, problem med hjärtat, sköldkörtelproblem hos en gravid kvinna, olika infektioner, problem med tandhälsan, njurproblem och magsår. Några av de intervjuade kvinnorna uppgav att de är gravida, och haft besvär av graviditetsillamående. De flesta av de intervjuade (77 %) uppger att de inte har varit i kontakt med sjukvården i Sverige. De som haft kontakt har oftast varit på akuten och flera personer berättar att de fått en räkning efteråt, skickad till hemlandet som de inte kan betala. Några personer berättar att de har fått hjälp med sjukvård genom Crossroads. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 23(37)

24 7. Utvärdering av befintliga insatser I det här kapitlet redovisas utvärderingen av de befintliga insatserna inom IOP- (Idéburet Offentlig Partnerskap). Förvaltningen har i samarbete med den idéburna sektorn arbetat i partnerskap sedan 2013 för att förbättra situationen för EU-medborgare som vistas i Göteborg och lever i utsatthet. I partnerskapet ingår organisationen Bräcke Diakoni som driver nattboendet Stjärnklart, Frälsningsarmén med dagcentralen Famnen, Stadsmissionen med informationscentret Crossroads och Räddningsmissionen med Öppna förskolan. Även uppsökande verksamhet som utförs dels av förvaltningen dels av Stadsmissionen ingår i avtalet. Målgruppens kännedom om verksamheterna, om de besöker dem samt deras bedömning av de olika insatserna ligger till grund för utvärderingen. Analysen baseras på 83 intervjuer gjorda på olika bosättningar och hos partnerorganisationer som målgruppen besöker Kännedom om befintliga insatser Tabell 7. Kännedom om befintliga insatser De flesta av de intervjuade känner till nattboendet och dagcentret. Däremot är informationscentret Crossroads endast känt av ca hälften av de intervjuade vilket redovisas i diagrammet ovan. Öppna förskolan är den verksamhet som är minst känd bland respondenterna. Det är vanligt att personerna som känner till nattplatserna Stjärnklart även känner till dagcentret Famnen eftersom inbokningen för sovplatser görs på dagcentret. Endast ett fåtal personer som intervjuades på nattplatserna var obekanta med Famnen. Dessa hade hänvisats till nattplatserna genom fältassistenterna och behövde därför inte boka in sig via Famnen. Detta gällde tre av de 23 personer som intervjuades på Stjärnklart. Göteborgs Stad Social resursförvaltning, tjänsteutlåtande 24(37)

Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö

Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö Sociala resursförvaltningen Malmö stads handlingsplan för arbetet med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare i Malmö 2015-03-17 Sociala resursförvaltningen Innehåll Bakgrund... 2 Särskilda insatser

Läs mer

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014

Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Uppföljning av somaliska ensamkommande flickor i Sverige Konferens Ny i Sverige 14 november 2014 Magdalena Bjerneld, Vårdlärare, Excellent lärare, MSc, PhD Nima Ismail, Distriktsläkare, Msc Institutionen

Läs mer

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga

Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Ann-Britt Sand Stockholms universitet/nationellt kompetenscentrum Anhöriga Jag arbetar på Stockholms universitet och på Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka. Mitt område på Nka är Förvärvsarbete,

Läs mer

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg

Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Newo Drom har gett romerna en tillhörighet och en röst i Göteborg Det är dags att försöka hitta lösningar och förmedla hopp istället för att fokusera på problemen I Newo Drom har deltagarna hittat nya

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna

Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna den 4 maj 0 Praktikanterna Den sjätte sammanställningen av enkäter till praktikanterna Allmänt om enkäten Enkäter skickas till deltagare i FIVE cirka tre veckor efter att de har avslutat sin praktik. Om

Läs mer

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande

Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Bostadsmarknadens roll för äldres välbefinnande Marianne Abramsson Nationella institutet för forskning om äldre och åldrande (NISAL) Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Bygg bostäder så att

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Företagarens vardag 2014

Företagarens vardag 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag 2014 3 av 10 Många företagare tycker att det har blivit svårare att driva företag under de senaste fyra

Läs mer

Ålder Kön Stad Från Försörjning Hälsa Bor Barn i skola

Ålder Kön Stad Från Försörjning Hälsa Bor Barn i skola Ålder Kön Stad Från Försörjning Hälsa Bor Barn i 30 Kvinna Bacau Rumänien pantar burkar svårt sjuk Betalar hyra 3 år 30 man pantar burkar 11 Pojke 9 Flicka 1 pojke med annhörig 21 Kvinna Bacau Rumänien

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg Innehåll Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg... 1 Bakgrundsförutsättningar för avtalet...

Läs mer

EU- den fria rörligheten. Uppehållsrätt Ekonomiskt aktiv Sjukvårdsförsäkring Att inte belasta sociala välfärdsystem

EU- den fria rörligheten. Uppehållsrätt Ekonomiskt aktiv Sjukvårdsförsäkring Att inte belasta sociala välfärdsystem Po drom- På väg Målgrupp Utsatta EU- medborgare som vistas i Göteborg utan tydlig uppehållsrätt Personer som försörjer sig i gatubilden Särskilt fokus på barnperspektiv och romsk delaktighet EU- den fria

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Bryssel den 13 maj 2011 Flash Eurobarometer Unga på väg

Bryssel den 13 maj 2011 Flash Eurobarometer Unga på väg MEMO/11/292 Bryssel den 13 maj 2011 Bryssel den 13 maj 2011 Flash Eurobarometer Unga på väg Av Europas unga kan 53 % tänka sig att flytta utomlands för att arbeta Mer än hälften (53 %) av personer i de

Läs mer

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar

SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar November 2016 SVENLJUNGAS NYA INVÅNARE En intervjustudie med tretton personer som kommit som flyktingar METOD OCH

Läs mer

Genomförandet av mätningen 2015

Genomförandet av mätningen 2015 Genomförandet av mätningen 015 I sammanställningen redovisas resultaten från den enkät som genomfördes vid Socialförvaltningens Vuxensektion under 015. Enkäten utförs årligen. Enkäten riktades till alla

Läs mer

Åk 1-3 Gymnasiet 28,1% 25,8% 23,6% 21,6% 21,6% Någon i min familj

Åk 1-3 Gymnasiet 28,1% 25,8% 23,6% 21,6% 21,6% Någon i min familj Orättvis behandling I undersökningen ställdes ett antal frågor som handlade om orättvis behandling med vilket menas att någon eller några medvetet har behandlat ungdomarna orättvis på ett allvarligt sätt.

Läs mer

KS 23 5 FEBRUARI 2014

KS 23 5 FEBRUARI 2014 KS 23 5 FEBRUARI 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-02-04 Diarienummer KSN-2014-0127 Kommunstyrelsen Ansökan om samverkansmedel till planering av Cross-Road i Uppsala

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Fattiga EU-medborgare

Fattiga EU-medborgare Rapport från Göteborgs kyrkliga stadsmission Fattiga EU-medborgare i Göteborg Kontakt: Lennart Forsberg, socialchef, 031-755 36 06, lennart.forsberg@stadsmisionen.org 1 FATTIGA EU-MEDBORGARE I GOÖ TEBORG

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Undersökning om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Den här undersökningen handlar om hur män är våldsamma mot kvinnor med funktionsnedsättning. Kvinnorna har svarat på frågor om och hur mycket

Läs mer

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1

Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter. 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Vem blir man i Vård och omsorgsutbildningen? En studie om vuxenstuderandes erfarenheter 2014-10-30 /Katarina Lagercrantz All 1 Syfte Att undersöka och få en ökad förståelse för hur utbildningen påverkar

Läs mer

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder

MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder MÖTE MED TONÅRINGAR som har mist en förälder Ulrica Melcher Familjeterapeut leg psykoterapeut & leg sjuksköterska FÖRE 21 ÅRS ÅLDER HAR VART 15:E BARN UPPLEVT ATT EN FÖRÄLDER FÅTT CANCER Varje år får 50

Läs mer

MedUrs Utvärdering & Följeforskning

MedUrs Utvärdering & Följeforskning MedUrs Utvärdering & Följeforskning Preliminära uppgifter Fort Chungong & Ove Svensson Högskolan i Halmstad Wigforssgruppen för välfärdsforskning Förväntningar verkar stämma överens med upplevt resultat

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

Sammanfattning av rapport om länders beskrivning av utsatta EU-medborgare

Sammanfattning av rapport om länders beskrivning av utsatta EU-medborgare Nationella Samordnaren utsatta EU-medborgare S2015:01 Sammanfattning av rapport om länders beskrivning av utsatta EU-medborgare Bakgrund Unionsmedborgares rätt att fritt röra och uppehålla sig i andra

Läs mer

Förskolelärare att jobba med framtiden

Förskolelärare att jobba med framtiden 2010 Förskolelärare att jobba med framtiden Skribenter och fotografer: Elin Anderberg Tove Johnsson Förskollärare som yrke Som förskollärare jobbar du inte bara med barnen i sig utan även med framtiden.

Läs mer

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator

Diabetes- och endokrinologimottagningen. Medicinkliniken. Välkommen till kurator Diabetes- och endokrinologimottagningen Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator vid diabetes- och endokrinologimottagningen Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet

Läs mer

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ.

Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. ISSP 2005 Siffrorna anger svarsandel i % för varje alternativ. Först några frågor om arbete i allmänhet Fråga 1 Föreställ Dig att Du kunde förändra hur Du använder Din tid, och ägna mer tid åt vissa saker

Läs mer

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige.

Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Hur det är att vara arbetslös i fina Sverige. Är det inte meningen att samhället ska hjälpa de som har det mindre bra? Är det inte meningen att man ska få stöd till ett bättre mående och leverne? Är det

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Lättläst FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna Lättläst Om FN och de mänskliga rättigheterna FN betyder Förenta Nationerna. FN är en organisation som bildades efter andra världskriget. Alla länder

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap. Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Insatser för migrerande EU-medborgare i Göteborg Januari 2015 till december 2016 1 Innehåll Bakgrundsförutsättningar för avtalet... 3 Överenskommelse

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

Lite pengar gör stor skillnad

Lite pengar gör stor skillnad Lite pengar gör stor skillnad Om undersökningen Undersökningen genomfördes i Sverige i månadsskiftet oktober-november 2007. Datainsamlingen gjordes i form av en e- postenkät tillsammans med datainsamlingsföretaget

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Första analys av projektet Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända den 10 maj 2012 Evaluation North Analys - Arbetsmarknadsintroduktion för nyanlända

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181

Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(6) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Kartläggning av hemlösheten i Lund 1 oktober 2014 Dnr SO 2014/0181 Sammanfattning

Läs mer

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

Januari 2008. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Januari 2008 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare

Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare Stockholms stad socialjourarbetet med EU-medborgare The Capital of Scandinavia Agenda Situationen i Stockholm Uppsökande arbete Arbetet på boplatser Handläggning av ärenden Sid 2 Bostadssituation i Stockholm

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Kvinnor och män med barn

Kvinnor och män med barn 11 och män med barn Det kan ta tid att få barn De som hade barn eller väntade barn blev tillfrågade om de hade fått vänta länge på den första graviditeten. Inte överraskande varierar tiden man försökt

Läs mer

Tjänsteutlåtande avseende Plan för insatser som rör EUmedborgare

Tjänsteutlåtande avseende Plan för insatser som rör EUmedborgare TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(7) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2016.105 Datum: 2016-05-13 Utvecklingschef Gunilla Dörner Buskas E-post: gunilla.dorner-buskas@ale.se Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande avseende

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig

Kvalitetsindex. Rapport 2011-11-03. Änglagårdens Behandlingshem. Standard, anhörig Kvalitetsindex Standard, anhörig Rapport 20111103 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall

Läs mer

HEMLÖSHETEN I SVERIGE

HEMLÖSHETEN I SVERIGE HEMLÖSHETEN I SVERIGE Antalet människor som lever i hemlöshet har ökat kraftigt. Från cirka 8 000 år 1999 till 34 000 år 2011. Socialstyrelsens senaste kartläggning gjordes under en vecka i april 2017.

Läs mer

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden.

Om unga föräldrar. och arbetsmarknaden. Om unga föräldrar och arbetsmarknaden Text: Elisabet Wahl Inledning Ungdomsstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att öka kunskapen om hur föräldrar under 25 års ålder kan

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans

INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNAN LEVDE JAG Effekter av bristande personlig assistans INNEHÅLL 8 14 18 20 22 26 29 Hur vi har gjort rapporten Livet före och efter det förändrade beslutet Så påverkar beslutet vardagsliv och fritid

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Att ta avsked - handledning

Att ta avsked - handledning Att ta avsked - handledning Videofilmen "Att ta avsked" innehåller olika scener från äldreomsorg som berör frågor om livets slut och om att ta avsked när en boende dör. Fallbeskrivningarna bygger på berättelser

Läs mer

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap

Samhällskunskap. Ett häfte om. -familjen. -skolan. -kompisar och kamratskap Samhällskunskap Ett häfte om -familjen -skolan -kompisar och kamratskap 1 I det här häftet kommer du att få lära dig: Vad samhällskunskap är Hur olika familjer och olika slags vänskap kan se ut Hur barn

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17

LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR. Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län. Meddelande 2005:17 LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Meddelande 2005:17 Verksamhetstillsyn av hemtjänsten i sex kommuner i Kalmar län Utgiven av: Meddelande

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Om att planera för sitt boende på äldre dagar

Om att planera för sitt boende på äldre dagar Om att planera för sitt boende på äldre dagar Marianne Abramsson Institutet för forskning om äldre och åldrande, NISAL Linköpings universitet marianne.abramsson@liu.se Kunskapsläget äldres boende Vanligt

Läs mer

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13

Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 1 Innehåll Sammanfattning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd av Vanja Höglund på Volontärbyrån våren 2014. Om du vill komma

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel

Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Hållbar utveckling Nyblivna föräldrar om ekologiska livsmedel Tekla Mattsson.9c Gunnesboskolan 2010-05- 21 Innehållsförteckning: Inledning...3 Bakgrund...3 Syfte/ frågeställning...4 Metod...4 Hypotes...4

Läs mer

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder

lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder lättläst broschyr En lättläst broschyr om samband mellan fattigdom och funktionshinder MyRight Att erövra världen, mars 2018 Vi som driver MyRight är organisationer för personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare

Vinternatt 2 - extra insatser avseende fattiga EUmedborgare Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2014-11-10 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2014-11-25 Vinternatt 2 - extra

Läs mer

Joana startar eget ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Joana startar eget ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR CARITA ANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CARITA ANDERSSON ORDFÖRSTÅELSE privata hem (s 6, rad 1), hemma hos familjer, inte företag sällan (s 6, rad 3), nästan aldrig, inte ofta envis (s 7, rad 7), ger inte upp uppdrag

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Målgruppsutvärdering Colour of love

Målgruppsutvärdering Colour of love Målgruppsutvärdering Colour of love 2010 Inledning Under sommaren 2010 gjordes en målgruppsutvärdering av Colour of love. Syftet med utvärderingen var att ta reda på hur personer i Colour of loves målgrupp

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden

Intervju Guide. Europeiska flyktingfonden Intervju Guide Europeiska flyktingfonden Egna anteckningar 1. Presentation 4 2. Grundregler 4 3. Inledning av intervjun 5 4. Substantiella fasen 5 5. Paus 8 6. Kompletterande frågor 9 7. Förtydliganden

Läs mer

Välkommen till kurator

Välkommen till kurator Njurmedicinska enheten Medicinkliniken Välkommen till kurator Välkommen till kurator på njurmedicinska enheten Kuratorns roll Kronisk sjukdom innebär förändringar i livet både för dig som patient och för

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten

Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten Eget val och brukares uppfattningar om kvalitet i hemtjänsten En sammanfattning av utvärderingen av införandet av Eget val ur ett brukarperspektiv Bo Davidson Linköpings universitet och FoU-centrum Under

Läs mer

Svenskarna och sparande 2012. Resultatrapport

Svenskarna och sparande 2012. Resultatrapport Svenskarna och sparande 2012 Resultatrapport Innehåll Inledning 3 Om undersökningen 4 Sammanfattning av resultaten 5 Svenskarnas sparande idag 8 Svenskarnas attityder till sparande 9 Icke-spararna 13 Spararna

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare.

En samordnare tillsattes på MCC. Under åren har det varit fyra (4) olika samordnare. 1 Rapport MCC:s fadderprogram hösten 2012 Bakgrund Rapporten gjordes av Linda Hårsta-Löfgren under hennes praktik vid MCC under hösten 2012. Innan Linda for till Sri Lanka fick hon ett underlag med frågeställningar

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov

Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Sammanställning 1 Lärande nätverk; Att möta anhörigas känslor och existentiella behov Bakgrund Syftet med blandade lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap. Samtliga lokala lärande nätverk består

Läs mer

8. Att åldras i Sverige

8. Att åldras i Sverige Foto: Colourbox 8. Att åldras i Sverige Innehåll Åldrande Pensioner Äldreomsorg Begravning Arvsrätt Göteborgs Stad och Länsstyrelsen Västra Götalands län Om Sverige 167 Åldrande Människor lever länge i

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 6 Fredag 24 februari 2012. säger sjuksköterskan Kerstin Nordqvist i Kalix. Operationer flyttas från Kalix LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 6 Fredag 24 februari 2012 NORRBOTTEN Operationer flyttas från Kalix Snart är det stopp för alla planerade operationer vid sjukhuset i Kalix. Operationerna kommer att flyttas till sjukhusen

Läs mer

Hälsa och kränkningar

Hälsa och kränkningar Hälsa och kränkningar sammanställning av enkätundersökning från Barnavårdscentralen och Vårdcentralen Camilla Forsberg Åtvidabergs kommun Besöksadress: Adelswärdsgatan 7 Postadress: Box 26, 97 2 Åtvidaberg

Läs mer

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15

Pest eller kolera. Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson SA14c Samhällskunskap/Svenska VT15 Matilda Larsson Atlingbo Resarve 122, 622 40 Romakloster matilda222@live.se, tel. 0720062382 Wisbygymnasiet Söder 621 82 VISBY Rektorsassistent Karin

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

Till soliga, regniga och äldre dagar

Till soliga, regniga och äldre dagar RAPPORT Till soliga, regniga och äldre dagar en rapport om svenskarnas syn på eget sparande, privat pensionssparande och sparandet inom avtalspensionen Länsförsäkringar, juni 2010 Om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret.

Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan står sedan svaret. Lådövning Flykting eller invandrare, taget från UNHCR:s Mot alla odds -spel Antal deltagare: 1-5 Tid:10 min Avgör om varje person är flykting eller invandrare. Sortera upp korten i två högar, på baksidan

Läs mer