VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN"

Transkript

1 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2016

2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening ändrade föreningen namn till De Synskadades Förening i Jönköpings län var det åter dags för namnbyte, nu till Synskadades Riksförbund i Jönköpings län. Distriktet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation av blinda och synsvaga personer i Jönköpings län. Distriktet är anslutet till Synskadades Riksförbund. I vårt arbete utgår vi från att synskadade har samma behov, rättigheter och skyldigheter som andra. Synskadan utestänger emellertid från full delaktighet i samhällsgemenskapen. De problem våra synskador medför är samhällsfrågor och kan endast undanröjas genom en förnuftig utformning av samhället. För att nå målet "ETT SAMHÄLLE FÖR ALLA" måste var och en som bedriver en verksamhet ansvara för att den blir tillgänglig också för människor med synskador. Ett samhälle som är planerat utifrån funktionshindrades förutsättningar och behov är ett bra samhälle för ALLA. MEDLEMSANTAL Röstberättigad medlem kan den bli som är synskadad med så nedsatt synförmåga att det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig skrift eller att med synens hjälp orientera sig eller på grund av synskadan ha andra väsentliga svårigheter i den dagliga livsföringen, eller vara vårdnadshavare till barn med synskada enligt ovan som ej fyllt 18 år. Stödjande medlem kan den bli som vill stödja vårt opinionsbildande arbete och vår interna föreningsverksamhet. Distriktets medlemsregister upptog den 31 december röstberättigade medlemmar samt 123 stödjande.

3 STYRELSE 3 Endast röstberättigade medlemmar kan väljas till distriktets styrelse. Under året har styrelsen haft följande sammansättning: Kenneth Jägsander Eksjö ordförande Göran Johansson Bredaryd vice ordförande Anita Svenningsson Jönköping sekreterare Cecilia Lindén Tranås vice sekreterare Bengt Kanstedt Sävsjö ledamot Paulina Lallerman Gränna ledamot from april-16 Karl-Erik Persson Nässjö ledamot from april-16 Astrid Jonsson Huskvarna ledamot tom april-16 Bertil Lantz Tranås suppleant Ledamot tom april-16 Ulla-Britt Marksten Värnamo suppleant Ingvor Carlsson Jönköping kassör adjungerad Arbetsutskott Kenneth Jägsander Anita Svenningsson Göran Johansson Ingvor Carlsson Eksjö Jönköping Värnamo Jönköping (adjungerad) Revisorer Jonas T. Bernersson Jönköping ordinarie Karin Widerberg Jönköping ordinarie Martin Knuthsson Jönköping suppleant Bengt Olsson Jönköping suppleant KANSLI Distriktets kansli är sedan 2005 lokalmässigt samlokaliserade med SRF Södra Vätterbygden. Detta medför fördelar genom att inventarier och lokaler kan samutnyttjas.

4 4 Lokalerna är anpassade för personer med funktionshinder och belägna på Ekhagsringen 17 i Jönköping. Dessa inrymmer för distriktets räkning två arbetsrum, ett personalkök och ett maskinrum samt ett sammanträdesrum. Det finns även en större samlingssal som kan samutnyttjas. Vi har numera lokalmässiga förutsättningar för att kunna bredda verksamheten samt ge lokalföreningarna och deras medlemmar en bra kansli- och mediaservice. Personal I början av juni anställdes en ny ombudsman på 50 %, som enbart har Jönköpings län som arbetsområde. Vidare har distriktet en seende kanslist, som anställdes från och med första februari med tjänstgöringsgrad 50 %. Distriktet har även en tidigare kanslist som är anställd på 15 % med ansvar för ekonomi och bokföring. Fortbildning Introduktion för nyanställd kanslist april 1 deltagare Almåsa Introduktion för nyanställd ombudsman 6 september 1 deltagare Almåsa Grundutbildning för nyanställda ombudsmän december 1 deltagare Enskede Fortbildning för ombudsmän 7-8 september 1 deltagare Almåsa november 1 deltagare Almåsa 1 december 1 deltagare Almåsa Utbildningsdag i Alvesta för all personal på kanslierna i Region Syd 15 november 1 deltagare Alvesta

5 REPRESENTANTSKAP 5 Distriktets högsta beslutande organ är ett representantskap, som fram till 16 april 2016 bestod av 30 ombud. Endast röstberättigade medlemmar kan utses till ombud. Årets representantskap hölls den 16 april på Eksjö Stadshotell, Eksjö. STYRELSEMÖTEN Styrelsen har under året hållit 8 protokollförda sammanträden. Därutöver har AU samrått i aktuella ärenden. REPRESENTATION LFF LFF (länsrådet för funktionsnedsättningar) har under 2016 haft fem protokollförda sammanträden. Vid sammanträdena har bland annat diskuterats de olika brukarråden och hur de fungerar. Vidare har vid ett par tillfällen diskuterats hur vi ska nå de unga i våra föreningar. Så ofta tillfälle givits, har vi från SRF lyft frågan om ITtillgänglighet, och försökt få gehör för att det måste finnas även andra sätt att nå vården än via IT. Från SRF ingår vi i den större HSO-gruppen. Representanter från SRF har varit: Anita Svenningsson Jönköping ordinarie Kenneth Jägsander Eksjö ersättare Regionens grupp för byggfrågor Under 2016 har gruppen haft två protokollförda sammanträden. Vid sammanträdena har vi diskuterat om- och tillbyggnader på länets tre sjukhus. Vi har diskuterat för- och nackdelar med ledstråk. Vi konstaterade då att ledstråk är mycket bra, men att den som inte ser alls, ofta också kan behöva personlig service. Till grund för gruppens arbete ligger FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar. Gruppens arbete startade redan 1997.

6 6 Målet med gruppens arbete är att få en tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning inom regionens fastighetsbestånd. Tillgänglighetskraven från vår sida utfaller positivt, som t ex ledstråk, läsbara hisspaneler, tal i hissar och kontraster. Regionfastigheter tar till sig, lyssnar och verkställer. Våra representanter i arbetsgruppen har varit: Anita Svenningsson Jönköping Tomas Wennberg Värnamo Syncentralen Våra representanter i Syncentralens brukarråd har till uppgift att tillvarata synskadade hjälpmedelskonsumenters intressen. I rådet förs också diskussion om hur behovet av grundläggande habilitering och rehabilitering på bästa sätt kan tillgodoses. Synskadade som är i behov av punkt och eller talsyntesanpassning för sitt datoranvändande kan via syncentralen ansöka om såväl dator som anpassning. Även daisy-läsare för talböcker och taltidningar kan sökas som tekniskt hjälpmedel. I syfte att öka samarbetet mellan syncentral och audionommottagning har frågan kring praktiska konsekvenser av kombinationen syn hörselskada varit aktuell. Våra representanter i rådet har under året understrukit vikten och behovet av utökade resurser inom datapedagogområdet. Detta är ett behov som under en längre tid på olika sätt framförts genom vår organisation. Ett samarbete mellan Syncentralen och distriktet med fokus på olika former av användarutbildningar har under året inletts. Inom ramen för detta samarbete har en grundläggande kurs med användarutbildning för iphone genomförts. Även ett större arrangemang i oktober kring Ögats Dag har ingått i detta samarbete. Nuvarande lösningar för att tillgodose syncentralens lokal och personalutrymmen är av arbetsmiljöskäl inte godtagbara. Regionfastigheter har därför sedan en tid uppdraget att se över denna fråga.

7 Representanter i Syncentralens brukarråd har varit: 7 Norra sjukhusområdet Bert Carlsson Kristina Abrahamsson Östra sjukhusområdet Kenneth Jägsander Cecilia Linden Södra sjukhusområdet Göran Johansson Jönköping Jönköping ersättare Eksjö Tranås ersättare Bredaryd Därutöver har Unga Synskadade Region syd beretts tillfälle att delta i rådets arbete. Brukarråd Syn/hörsel Brukarrådet Syn/hörsel har haft två möten under året, ett på våren och ett på hösten. Vår representant har närvarat på båda mötena. Representant i brukarråd Syn/hörsel har varit: Bertil Lantz, Tranås Brukarråd Teater/musikhuset Spira Teater- och musikhuset Spiras ambition har sedan invigningen 2011 varit att arbeta för full tillgänglighet såväl lokalmässigt som verksamhetsmässigt. För att så långt som möjligt uppnå detta mål har ett brukarråd tillskapats för att med fokus på tillgänglighet följa verksamheten. I detta råd ingår bl. a personer med behov av syn- och eller hörseltolkning. I Rådet ingår representanter för döva, hörselskadade, blinda, synsvaga och dövblinda samt representanter från verksamheten. Även regionens syntolknings- och övrig tolkverksamhet är representerad.

8 8 En utveckling av syntolkningsverksamheten samt en ökad marknadsföring av syntolkning och syntolkade föreställningar har varit en stående punkt på dagordningen. En ny hemsida har under året i detta syfte tagits i bruk. Frågor kring syntolkade premiärer och syntolkning av föreställningar för barn och ungdomar har diskuterats. Även frågan angående behovet av ledsagning/assistans inom huset för besökare, till och från föreställningar och under pauser, har varit aktuell. En översyn av verksamhetsledning, organisation och marknadsföring har under året genomförts. Vår representant i rådet har varit: Bert Carlsson Jönköping Skådebanan Distriktet har vid 11 tillfällen varit representerat vid skådebanans möten. SRF Jönköpings län är medlemsorganisation i Skådebanan region Jönköping. Föreningen har representerats av Dennis Ernst som är ledamot i skådebanan. Dennis Ernst representerar även som ersättare i Riksskådebanan. Skådebanan har haft 11 möten varav föreningen deltagit vid tio möten. Dennis har även deltagit vid tre möten med Riksskådebanan. Folkrörelsearkivet Vi är sedan många år medlemmar i Folkrörelsearkivet. Det innebär att även lokalföreningarna kan lämna sitt arkivmaterial till arkivet i Jönköping. Styrelsen gjorde september en studieresa till några arkiv i Östergötland. Representant: Kenneth Jägsander, Eksjö är ledamot i Folkrörelsearkivets styrelse. HSO (Handikappföreningarnassamarbetsorgan) 1986 beslutade kongressen att samtliga led skulle lämna HSO. Under talet blev det åter möjligt för distrikt och lokalföreningar att bli medlemmar och under 2011 beslutade styrelsen att vi åter skulle ansöka om medlemskap i HSO. Under 2016 har vi deltagit i ordförandemöten och varit representerade vid årsmötet i april. Sedan årsmötet finns en synskadad i HSO:s styrelse.

9 9 En viss förbättring vad gäller tillgängligheten kan märkas, dock finns mycket kvar att göra innan vi fått full förståelse för vad synskadan innebär. Representant: Cecilia Lindén, Tranås/Eksjö (ersättare) Informationskampanjen Gata för alla Mellan den 20 augusti och den 15 oktober genomförde SRF en stor informationskampanj, Gata för alla. Syftet med kampanjen var att informera allmänheten om synskadades livsvillkor, med fokus på gatu- och trafikmiljön. Hela riksförbundet stod bakom denna kampanj och distriktet deltog aktivt från början till slut. Arbetet i distriktet började med en kursdag den 21 maj då 22 personer samlades i vår föreningslokal för att gå igenom syfte och mål och diskutera hur vi ville arbeta i vårt län. Vi fick besök av Caroline Gollungberg från riksförbundet, som höll en föreläsning för oss om kommunikation. Kampanjgruppen hade sedan tre planeringsmöten före starten, där själva genomförandet planerades mer i detalj. Den 14 september lappade vi otillgängligheten i gatu- och trafikmiljön i Jönköping, Eksjö, Nässjö, Tranås och Vetlanda. Den 6 oktober skedde ytterligare en lappning i Eksjö och Nässjö. Under kampanjen höll vi dessutom ett antal föredrag i skolor, körskolor, pensionärsföreningar, en dagverksamhet och en Rotary-förening. Vi informerade även om kampanjen på Ögats dag. Vi upplever att vi lyckades föra fram vårt budskap och vi hade mycket stor hjälp av riksförbundets framtagna informationsmaterial. På vita käppens dag den 15 oktober avslutade vi kampanjen genom att stå på Västra torget i Jönköping och informera allmänheten om hur det är att leva med en synnedsättning och om den vita käppen. Medlemmar i Jönköping hade ett planeringsmöte inför avslutningen, där 4 personer deltog. Under själva avslutningen deltog 6 synskadade medlemmar, plus ledsagare. Det var ganska många som kom fram till oss och tog material och lyssnade intresserat på det vi hade att berätta. Ansvariga för planering och genomförande av kampanjen var: Anita Svenningsson, kampanjansvarig, Jönköping Göran Johansson, Värnamo Cissi Lindén, Tranås Julia Lindahl, Huskvarna

10 KURSVERKSAMHET 10 Funktionärsutbildning Lördagen den 26 november hade distriktet en funktionärsutbildning i vår lokal på Ekhagsringen 17. Utbildningen riktades till distriktsstyrelseledamöter och representanter från lokalföreningarna. Sammanlagt deltog 17 personer, inklusive personal och föreläsare. Förmiddagen ägnades åt medlemsutveckling och eftermiddagen åt hur vi på bästa sätt når ut med information internt och externt. Externa kurser, konferenser m.m. Organisationsråd 16 september 1 deltagare Stockholm Arbetsledarkurs juni 2 deltagare Almåsa kursgård Distriktsordförande och förbundsstyrelsen 16 september 1 deltagare Almåsa kursgård Dialog med patientföreningar 28 oktober 2 deltagare Jönköping LEDARHUNDSUTBILDNING Ledarhundsutbildning i Flisby Fredagen den 20 maj träffades ledarhundsförare från Jönköpings län med sina hundar hemma hos Staffan Gustavsson i Flisby, för en endagars utbildning. Återigen var det SRF hundskolans instruktör Barbro Carlberg som hjälpte oss med utbildningen. Vi startade med promenad, lydnadsövningar och inkallningar. Senare under dagen körde vi en hinderbana samt mer lydnadsövningar och apportering.

11 11 Ajna Carlsson från syncentralen deltog och hade med sig en ny medarbetare som skulle introduceras i vår verksamhet. Vi vill även tacka Staffans fru Eva och två goda vänner till dem som serverade oss lunch och fika under dagen. Vi startade kl och avslutade kl med en liten utvärdering. Totalt var vi sex hundförare samt två från syncentralen. Ansvarig för utbildningen var: Kristina Abrahamsson, Jönköping Ledarhundsutbildning på Mullsjö Folkhögskola. Den återkommande 3-dagars regionala ledarhundsutbildningen arrangerades 2016 av SRF Halland på Mullsjö Folkhögskola den augusti. Kurstemat denna gång var kroppsspråk och hundriktiga signaler. Allt varvades med praktiska övningar och teorilektioner. Kursledare även detta år, var Annika Olsson och Ronny Olsson. Under utbildningen hade vi också med oss två hjälptränare. Sammanlagt var vi fem ledarhundsekipage. För att kunna genomföra denna utbildning sökte vi och blev beviljade pengar från KMA samt stiftelsen. Vi fick också ett statligt utbildningsbidrag som folkhögskolan sökte åt oss. Ansvarig för utbildningen var: Anne Engvall SRF Halland. JULMARKNAD Lördagen den 3 december deltog 6 medlemmar inklusive ledsagare i Julmarknaden i Eksjö. Dagen inleddes med kaffe och information i Pingstkyrkans café Lyckan. Lagom till Julmarknaden hade det kommit ett par cm snö, vilket bidrog till en fin julstämning i Eksjö. Mängder av besökare kom till Julmarknaden och man beräknade antalet besökare till ca personer under två dagar.

12 Förutom att man kunde handla i mängder från stånd både ute och inne, träffade man tomtar, gycklare och musikanter i Gamla Stan och på Stora Torget kunde man höra både sång och musik. Dagen avslutades på restaurang Vaxblekaren, där vi avnjöt restaurangens goda och välsmakande julbord. Deltagarna kom från Eksjö, Jönköping och Vetlanda Ansvarig för planering och genomförande av dagen var: Kenneth Jägsander, Eksjö ÖGATS DAG Fredagen den 7 oktober uppmärksammade vi Ögats dag tillsammans med syncentralen. Vi höll till i Rosensalen på Rosenlund i Jönköping. Deltagarna fick lyssna till föreläsningar om ögonhälsa och synrehabilitering. En kort stund ägnades åt information om vår kampanj Gata för alla. Denna dag var vi även med och firade syncentralens 40-årsjubileum. Syncentralen bjöd på tårta och ett antal personer gav återblickar från tiden då syncentralen har funnits. Evenemanget var riktat både till medlemmar i SRF och till allmänheten. Totalt deltog 78 personer. Ansvariga för planering och genomförande av dagen var: Kenneth Jägsander, Eksjö Julia Lindahl, Huskvarna Astrid Jonsson, Huskvarna Syncentralen, Jönköping 12 SYNMÄSSAN Synmässan hölls i Jönköpings hotell och konferenscenter. Distriktet hade ett bord med kampanjmaterial, broschyrer och medlemsansökningsblanketter. Distriktet representerades av: Julia Lindahl, Huskvarna Sofia Alves, Norrahammar Astrid Jonsson, Huskvarna

13 FRITIDSVERKSAMHET 13 Arrangemang för fritidsverksamheten 2016 Guidad visning av Rudenstams Den 19 september arrangerades en äppleguidning/safari på Rudenstams frukt utanför Huskvarna. Deltagarna fick åka på traktorflak liknande remmalag på Visingsö, genom äppleodlingarna på sluttningarna vid Vättern. Sedan fick deltagarna gå runt i anläggningen där det tillverkas must och juice. Dagen avslutades med fika och då serverades äppelkaka givetvis. Deltagarna fick även möjligheten att shoppa i gårdsbutiken. 19 september 9 deltagare Huskvarna Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Ukuleleunderhållning Den 17 april arrangerades en ukulele underhållning i SRF:s lokaler på Ekhagsringen 17 i samband med Södra Vätterbygdens månadsmöte. Ukuleleuktekten är en grupp om ca 10 personer som spelar ukulele och sjunger. Kvällen fylldes av diverse musik i olika instrument och lite allsång. Kvällen avslutades med fika, därefter var det möte och information från föreningen. 17 april 35 deltagare Jönköping Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Astrid Jonsson, Huskvarna Tändsticksmuseet Det genomfördes en guidad visning av Tändsticksmuseet i Jönköping den 7 maj. Under dagen erbjöds visning av museet samt film om dess anrika historia, därefter en gemensam marsch till Napoleon-konditoriet för avslutande fika. 7 maj 9 deltagare Jönköping

14 14 Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Julpyssel Fredagen den 2 december var det dags igen för det årliga julpysslet. Vi träffades på SRF-lokalen på Ekhagen där vi startade med glögg och pepparkakor. Även i år var det Barbro och Ulla som höll i aktiviteten och hade fina idéer om det vi skulle tillverka. Som vanligt var det naturen som bidrog med material. I år gjorde vi vackra kransar av mossa, blåbärsris, lingonris och gran. Även en snögubbe fick se dagens ljus. Som vanligt gjorde vi ett uppehåll för att äta Uffes goda skinkmackor. 2 december 15 deltagare Jönköping Ansvarig för Julpysslet var: Kristina Abrahamsson, Jönköping SYNTOLKNINGSVERKSAMHET En synskada är i hög grad funktionsnedsättande i orienterings- och informationssammanhang. Förutom tryckt information är även arrangemang som bygger på visuella upplevelser av förklarliga skäl inte tillgängliga för oss synskadade. Bildmaterial och det som visas på filmduken och det som sker på teaterscenen eller på idrottsarenan kan med teknikens hjälp tillgängliggöras. Detta blir möjligt genom att evenemangen syntolkas. Det innebär att en person med hjälp av en syntolkningsutrustning under arrangemangens gång berättar vad som händer på teaterscenen eller idrottsarenan. Syntolkad teater I nära samarbete med Smålands Musik o teater har distriktet under året arrangerat syntolkade föreställningar enligt nedan: 27 april Musikal Spelman på taket 42 deltagare 29 oktober Musikal Passion 32 deltagare

15 Syntolkad DVD visning 15 Statens kulturråd har genom anslag till filminstitutet gjort det möjligt att via syntolkning tillgängliggöra ett antal DVD filmer för oss synskadade. På DVDfilmerna finns ett särskilt spår med syntolkningsinformation. Syntolkade filmer som har visas under året: 10 november Medicinen SRF-lokalen 14 deltagare Syntolkade idrottsevenemang I distriktets syntolkningsverksamhet ingår även att erbjuda synskadade inom länet syntolkade idrottsupplevelser. Dessa idrottsevenemang har under året bestått av såväl syntolkad speedway som ishockey. För varje aktivitet rekryteras särskild syntolk som har kunnande och kompetens för det specifika evenemanget. Även ledsagare rekryteras vid behov. Inom vårt län har under året följande idrottsevenemang syntolkats: Ishockey 20 jan Kinnarps Arena, Jönköping 11 deltagare Speedway 9 aug Motorstadion, Vetlanda 10 deltagare Ishockey 26 nov Kinnarps Arena, Jönköping 7 deltagare Ansvarig har varit: Bert Carlsson, Jönköping SAMARRANGEMANG LOKALFÖRENINGAR Resa till Skåne SRF Höglandet gjorde en resa till Skåne den 1-5 augusti och man bodde på Sundsgårdens folkhögskola strax utanför Helsingborg. Man bodde i enkel- eller dubbelrum med dusch och toalett. De flesta måltider åts i skolans matsal, där man serverade god husmanskost. Vi hade ett bra väder under dagarna i Skåne med sol och någon regnskur. Temperaturen höll sig på ca 20 grader. Folkhögskolan ställde upp med en lärare vid förberedelserna och genomförandet av resan. Läraren var Erik Nilsson och han visade sig vara en trevlig och kunnig guide. Vi besökte Sofiero och Ramlösa Brunn, där vi smakade på det järnhaltiga vattnet.

16 16 Vi besökte även Råå fiske och Sjöfartsmuseum. En av dagarna hade vi en utflykt till ön Ven, där vi besökte Tycho Brahes museum och den gamla kyrkan S:t Ibb. Vi gjorde även en utflykt till Falsterbo fågelstation och det var verkligen en höjdpunkt under resan. Vidare besökte vi Bärnstensmuseet med Leif Brost som guide. Vi besökte Sveriges sydligaste udde Smygehuk och där berättade Karl- Erik Persson om sina sommarbesök hos släktingar i trakten. På vägen till Skåne gjorde vi ett besök i Båstad och åt lunch i Norrvikens trädgårdar. På hemresan besökte vi Tylösand utanför Halmstad samt Apelviken utanför Varberg. Vi besökte även Grimetons radiostation och där berättade Cornelia Magnusson om anläggningen. Reseledare och planerare för resan var Kenneth Jägsander med Bengt-Åke Lövemyr som chaufför. Vi var totalt 22 deltagare med Bengt-Åke inräknad. En medlem från länet samt en ledsagare deltog i SRF Höglandets resa. REGIONALT SAMARBETE Förutom de två ordinarie planeringsmötena på hotell Rådmannen i mars och september, har man även haft ett ordförandemöte per telefon. EKONOMI Till distriktet har under året influtit intäkter från Region Jönköpings län, Understödstiftelsen, Synskadades Riksförbund m fl. Distriktet har ekonomiskt bidragit till arrangemang vilka redovisas i verksamhetsberättelsen samt bilagda rapporter. Vidare har verksamhetsbidrag lämnats till US syd samt tre av distriktets lokalföreningar. Årets ekonomiska omslutning skiljer sig avsevärt från föregående års. Detta på grund av att distriktet fr.o.m övertagit arbetsgivaransvaret för all personal. Samtliga lönekostnader inkl. beviljade lönebidrag och bidrag för arbetsbiträde administreras numera över distriktets budget. Vidare anställdes, av distriktet, en ombudsman/ verksamhetsutvecklare med tjänstgöringsgrad 50 %. Löne- och lönebikostnader för denna tjänst ersätts av riksförbundet.

17 17 På rekommendation av vår auktoriserade revisor har ackumulerade medel avsatta för förvaltning i SRF Jönköpings läns understödsstiftelse för Blinda och Synsvaga redovisats i årets balansräkning. Dessa medel återfinns under balansräkningens tillgångar Understödstiftelsen och redovisas under Eget kapital Understödsstiftelsen. I övrigt hänvisas till årets resultat och balansräkning. MERKOSTNADER Personlig assistans - ledsagning För att ingen medlem på grund av brist på ledsagare/assistans skall utestängas från vår fritids- och kursverksamhet har distriktet påtagit sig denna uppgift. I praktiken innebär detta att distriktet i huvudsak externt rekryterar ledsagare till de olika arrangemangen. Denna kostnad är att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp. Informationsanpassning Distriktet har under året haft kostnader för bland annat överföring av skriftlig föreningsinformation till storstil, punktskrift och CD/daisy. Eftersom dessa kostnader normalt inte återfinns i andra föreningars verksamhet är de att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp. LOKAL VERKSAMHET Lokalföreningar Den lokala verksamheten är organiserad i lokalföreningar. Medlemsvårdande och kamratstödjande verksamhet i form av telefonkontakter, hem- och sjukbesök sker inom ramen för den lokala verksamheten. SRF Finnveden Dennis Ernst Gislaved ordförande SRF Höglandet Kenneth Jägsander Eksjö ordförande SRF Södra Vätterbygden Anita Svenningsson Jönköping ordförande SRF Sävsjö Bengt Kanstedt Sävsjö ordförande

18 SRF Tranås-Aneby Gudrun Holmström Ydre ordförande SRF Värnamo Tomas Vennberg Värnamo ordförande SRF Vetlanda Föreningen är vilande from INFORMATIONSVERKSAMHET Information om organisationen och dess verksamhet har lämnats av styrelsen, övriga funktionärer och kanslipersonal. Det är vår erfarenhet då det gäller nysynskadade att personligt riktad information i form av samtal och uppsökande verksamhet är överlägsen all annan form av information. Mediaservice För att medlemmarna själva skall kunna ta del av och tillgodogöra sig distriktets och lokalföreningarnas information, upprätthålls inom organisationen ett mediavalsregister. Därigenom kan anpassad information distribueras på storstil, punktskrift och CD/daisy. Registerarbetet kräver god synförmåga och utförs av seende kanslist. Kommunikation Under året har distriktet utvecklat hemsidan samt skapat en sida på Facebook. Syftet med en hemsida och Facebook är att nå ut till medlemmarna och allmänheten med aktuell information. Distriktet har även en diskussionsgrupp på Facebook som endast är för medlemmar. SRF Jönköpings län i media Distriktet och lokalföreningarna har synts i olika medier såsom P4 Jönköping, Jönköpings posten, Värnamo Nyheter och Smålands tidningen mm. Inslagen har bland annat handlat om informationskampanjen, färdtjänsten, ledsagning och syntolkning.

19 SLUTORD 19 När vi nu överlämnar styrelsens verksamhetsberättelse för år 2016 är det med tillfredsställelse vi kan se tillbaka på ett framgångsrikt verksamhetsår. Styrelsen, lokala funktionärer, enskilda medlemmar samt kanslipersonal har under det gångna verksamhetsåret försökt tillvarata synskadades intressen och vi tycker oss ha vunnit förståelse och respekt hos politiker och beslutsfattare på olika nivåer. Styrelsen vill i detta sammanhang tacka alla som under det gångna året på skilda sätt arbetat för och bidragit till organisationens verksamhet. Vi vill rikta ett särskilt tack till, Region Jönköpings län för de bidrag vi under året erhållit för täckande av merkostnader vi har i föreningens verksamhet till följd av synhandikappet. JÖNKÖPING Kenneth Jägsander Göran Johansson Anita Svenningsson Ordförande Vice ordförande Sekreterare..... Cecilia Lindén Karl-Erik Persson Bengt Kanstedt Vice sekreterare Ledamot Ledamot.. Paulina Lallerman Ledamot

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 2 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län

Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län Verksamhets- Berättelse 2014 Synskadades Riksförbund i Jönköpings län VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet

Läs mer

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening. 1976 ändrade föreningen namn till

Läs mer

Synskadades egen organisation

Synskadades egen organisation Mer än du anar Synskadades egen organisation Att Synskadades Riksförbund kan erbjuda sina medlemmar mer än du anar, det får du veta i den här foldern. Du får också lite information om hur organisationen

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

För. SRF Jönköpings län

För. SRF Jönköpings län STADGAR För SRF Jönköpings län Antagna vid SRF:s kongress 2014 Reviderade vid SRF Jönköpings läns representantskap 16 april 2016 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Dövas Förening i Kristianstad med omnejd Bildad den 12 mars 1950-1 - ÅRSBERÄTTELSE Styrelsen för Dövas Förening i Kristianstad med omnejd får härmed avgiva sin berättelse över

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Verksamhetsberättelse för 2011 ILCO:s Jönköpings länsförening 2012-03-10 Best Wester Hotell Småland i Klevshult Kallelse till ILCO:s årsmöte 2012 Lördagen den 10 mars håller vi årsmötesförhandlingar på

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-01-01 2017-12-31 Styrelsens sammansättning: Ordförande Bo Birgersson Vice ordförande Eva Nordell Kassör Lars-Erik Carlsson Falkenberg Sekreterare Lars-Erik Carlsson Falkenberg

Läs mer

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 STADGAR FÖR SRF ÖSTRA VÄRMLAND Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Länsföreningen Jönköping HjärtLung

Länsföreningen Jönköping HjärtLung Länsföreningen Jönköping HjärtLung ÅRSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Länsföreningen Jönköping HjärtLung lämnar här berättelse för verksamhetsåret 2016 Styrelsen Ordförande Yvonne Johansson Värnamo Vice

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Kongress...7 6 Organisationsråd... 9 7 Förbundsstyrelse...10 8 Revision och granskning...

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 5-- -- 5--3 Målbeskrivning Länsföreningen Halland HjärtLung har till målsättning att arbeta för de hjärt-och lungsjukas intressen genom kärnverksamheterna - opinionsbildning, livsstilsförändring

Läs mer

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Riksförbundets organ...7 6 Kongress... 8 7 Organisationsråd...10 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd Årsmöte Jönköpings län 08-10-25 Bankeryd Verksamhetsberättelse för SMC Jönköpings län 07090 901-08083 831 Styrelsemedlemmar Ordförande Inge Svensson Skede Vice Ordförande Berndt Lööf Eksjö Kassör Pamela

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015.

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.45. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Förhandlingsverksamheten

Förhandlingsverksamheten Förhandlingsverksamheten Avtalsförhandlingarna sköter Ledarna centralt. Det så kallade Ledaravtalet har fortfarande diskuterats och ifrågasatts om det fungerar som det var tänkt ute bland våra medlemmar.

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 FUB SKÅNE VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 Styrelsen för FUB SKÅNE (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) avger härmed följande verksamhetsberättelse för tiden 1/1 31/12 2006. Föreningens

Läs mer

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Stadgar Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Dessa stadgar gäller från och med den 1 januari 2016 2 Stadgar för Förbundet Sveriges

Läs mer

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt Sveriges Kristna Handikappförbund, SKrH PROTOKOLL fört vid förbundsmöte/årsmöte med Sveriges Kristna Handikappsförbund, SKrH, söndagen den 7 juni 2009 på Vätterbygdens folkhögskola, Jönköping. Närvarande

Läs mer

Verksamhet - och ekonomisk berättelse

Verksamhet - och ekonomisk berättelse Medlem i Hallands godmans och förvaltarförening Verksamhet - och ekonomisk berättelse 2018 Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Beslut om årsmötet är behörigt utlyst 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande Anne-Christine Lind Hammarström förklarade distriktsstämman öppnad.

1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande Anne-Christine Lind Hammarström förklarade distriktsstämman öppnad. Protokoll fört vid SPF Jönköpingsdistriktets distriktsstämma i Torghuset, Smålandsstenar, den 14 april 2015 kl. 10.00 11.30 Närvarande: ca 180 personer 1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2010

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2010 Verksamhetsberättelse för i Halland, verksamhetsåret 2010 Styrelse och funktionärer Ordförande Barbro Maijgren Vice ordförande Olle Nilsson Sekreterare Bengt Lindqvist Kassör Allan Berg Ledamot Asta Berg

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING Styrelsen för Neuroförbundet Kungsbacka lokalförening får härmed avge följande årsberättelse för verksamhetsåret 2015. MEDLEMSANTALET Föreningens

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

SMC Kronoberg. Verksamhetsberättelse

SMC Kronoberg. Verksamhetsberättelse SMC Kronoberg Verksamhetsberättelse 2012-2013 Årsmöte SMC Kronoberg 131006 DAGORDNING 1. Mötets Öppnande. 2. Val av mötesordförande. 3. Val av mötessekreterare. 4. Val av 2st justeringspersoner, tillika

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011 Verksamhetsberättelse Västra Regionen 2011 Västra Regionen omfattar Hallands län, Jönköpings kommun samt hela Västra Götaland utom Göteborg och Mölndal Verksamhetsberättelse för 2011 Styrelsen för Västra

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Lördag den 21 februari 2015 kl 14.00, The Guitars ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH

Läs mer

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1 (6) Stadgar för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1. Namn, Syfte, Uppgifter. Namn. Syfte. Uppgifter. Samverkansor- Samarbetsorganet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter 1 FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Gunilla Svanbeck Karina Ekwall Gudrun Sandström Carin Mellberg Jan-Erik Nordlund Anita Edström

Läs mer

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Möjligheternas medlemskap bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Jag vill vara med och påverka min egen framtid och det kan jag göra i SRF. På det personliga planet har jag kommit in i

Läs mer

Höglandet. Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar

Höglandet. Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar Höglandet Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar 1 Mötet öppnas Ordförande Berit Andersson hälsade alla varmt

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 2015-03-24 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 hrf VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR2014 Styrelsen för HÖRSELSKADADES DISTRIKT I VÄSTERBOTTENS LÄNfår härmed lämna följande verksamhetsberättelse. Hörselskadades distrikt i Västerbottens

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1 Frösön VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013, del 1 Styrelsen för SPF Frösön får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2013. STYRELSE OCH FÖRTROENDEVALDA Ordförande Ingrid Borgström Vice ordförande

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 21 februari 2018 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Lars Andersson hälsade de drygt 130 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015

Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015 DAGORDNING 2 (8) Vid PRO Skarpnäcks årsmöte tisdagen den 10 mars 2015 1. Årsmötets öppnande 2. Parentationer (en tyst minut) 3. Fråga om mötet har behörig kallas 4. Fastställande av dagordning 5. Val av

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Hjärt- och Lungsjukas förening i Östhammars kommun, org.nr 802429 3352, får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2016. Styrelsen har under året haft

Läs mer

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. STADGAR FÖR RFSL VÄSTMANLAND Antagna 2008-10-22 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Västmanland 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012

FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 FÖRENINGEN NORDEN PITEÅ Vårbrev 2012 Styrelsen hälsar medlemmarna välkomna till årets verksamhet i Piteå. Kallelse till årsmöte. Tisdagen den 14 februari 2012 Plats: Vardagsrummet, Gamla Bryggeriet samma

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND 2012 Styrelse och ombudsförteckning. Styrelsen Jan-Olav Lindberg tom 120514 Stig-Axel Nilsson, Kassör, Sekr. Siv Fotmeijer-Jovanovic, Vice Ordf.

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2016-09-08 kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Närvarande: Mattias Ingeson, RJL, ordförande Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL

Läs mer

FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014

FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014 FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014 Styrelse Revisorer Gunnar Besson Elisabeth Ingvarsson Sven-Erik Blixt Ingegerd Carlman Katarina Sandberg Angelica Mörner Johanna Palm Karin Heggby Margareta

Läs mer

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00

Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari :00 Plats: Folkets Hus, Kungshamn Datum: Onsdagen den 27 februari 2019 15:00 På mötet kommer bland annat att behandlas frågan om ett samgående med SPF Seniorerna Sotenärbygden. Efter förhandlingarna bjuder

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Söndag 25 febrauri, HSO i Umeå ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH RUTINER VID ÅRSMÖTET...

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Närvarande: Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL Conny Erixon, HSO, ersättare

Läs mer

6 Fråga om stadgeenlig kallelse Kallelse till årsstämman har skett enligt stadgarna. Kallelsen godkändes.

6 Fråga om stadgeenlig kallelse Kallelse till årsstämman har skett enligt stadgarna. Kallelsen godkändes. Protokoll fört vid SPF Jönköpingsdistriktets årsstämma i Holavedsgymnasiet, Tranås den 9 april 2011 kl.14.15-16.10 Närvarande: ca 170 personer 1 Årsstämmans öppnande Distriktsordförande Lars Stenbäck förklarade

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Uthammar Udds Samfällighetsförening

Uthammar Udds Samfällighetsförening Uthammar Udds Samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma lördagen den 9 juli 2016 kl 10.00 i Smedjan Uthammar. Närvarande enligt deltagarlista (bilaga 1) 1 Ordförande Karl-Åge Skansberg

Läs mer

Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar:

Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar: Naturskyddsföreningen Jönköpings länsförbund ÅRSBERÄTTELSE för år 2005. Medlemsutveckling Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar: Krets Medlemsantal Medlemsantal Ordförande 2005

Läs mer

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm Årsmöteshandlingar 21 februari 2019 Innehållsförteckning sid Dagordning årsstämma 2019 2 Årsredovisning 2018 - Förvaltningsberättelse 3 - Resultat- och balansräkning 4

Läs mer

Årsberättelse för verksamhetsåret 2014

Årsberättelse för verksamhetsåret 2014 Söderhamns Kust& Skärgårdsförening Årsberättelse för verksamhetsåret 2014 Årsmötet äger rum ONSDAGEN den 18 mars kl 1900 i SMS-lokalen (Båtklubbens lokal) Kallelse till Kust & Skärgårdsföreningens Årsmöte

Läs mer

Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30

Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30 Årsmöte Trollhättesektionen 2015-01-30 DAGORDNING vid årsmötet fredagen den 30 januari 2015 1 Mötets öppnande 2 Fråga om mötets behöriga utlysande 3 Val av ordförande och sekreterare för mötet 4 Val av

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Styrelsen Ordförande Vakant Vice ordförande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/ SPF Seniorerna 485 Björken

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/ SPF Seniorerna 485 Björken 1 485 Björken VERKSAMHETSBERÄTTELSE 1/1-31/12 2017 SPF Seniorerna 485 Björken Organisationsnummer 817605-4891 2 Verksamhetsberättelse 2017 för SPF Seniorerna 485 Björken Medlemsantal enligt statistikrapport

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006

Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare. verksamhetsåret 2006 Verksamhetsberättelse för Yrkesförbundet Sveriges Socialarbetare verksamhetsåret 2006 Styrelsen för YSS har under verksamhetsåret varit: fredag den 24 augusti 2007 Ordföranden fram till årsmötet i Skövde

Läs mer

Tjörns Fotoklubb. Verksamhetsberättelse för 2017

Tjörns Fotoklubb. Verksamhetsberättelse för 2017 Tjörns Fotoklubb Verksamhetsberättelse för 2017 Under året har vi haft 56 betalande medlemmar, styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden förutom årsmötet. Styrelsen har haft följande sammansättning

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg har Trelleborgs kommun som sitt verksamhetsområde. Styrelsen under verksamhetsåret 2014

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2012 FÖRENINGEN NORDEN SKÅNEDISTRIKTET Verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsen för Föreningen Norden, lämnar följande redogörelse för verksamheten år 2012. Styrelse Ulla Stenow ordförande Ängelholm Sonja Svensson

Läs mer

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap.

Föräldraföreningens stadgar STADGAR. För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening. 1 Ändamål. 2 Obundenhet. 3 Medlemskap. Föräldraföreningens stadgar STADGAR För Martingårdarnas och Martinskolans Föräldraförening Antagna vid konstituerande årsmöte den 2011-09-29 1 Ändamål Martinskolans och Martingårdarnas föräldraförening

Läs mer

Agneta Rudsänger Sandviken ordförande. Anders Mosell Österfärnebo vice ordförande. Anneli Åhlander Vallsta kassör t.o.m. 13/3.

Agneta Rudsänger Sandviken ordförande. Anders Mosell Österfärnebo vice ordförande. Anneli Åhlander Vallsta kassör t.o.m. 13/3. 1 Februari 2012 Föreningen hade den 31/12 2011, 92 huvudmedlemmar och 27 familjemedlemmar=totalt 119 medlemmar. Den 31/12 2010 var antalet huvudmedlemmar 104 och antalet familjemedlemmar 30. STYRELSE 2011

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011.

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Styrelsen för Scenkonst Kalmar lämnar härmed följande rapport för året 2011. 1 Styrelsens sammansättning Ordinarie ledamöter:

Läs mer

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund

Stadgar antagna av kongressen 2013, Riksförbundet HjärtLung Juridiskt namn: Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund , 1 Hjärt- och Lungsjukas lokalförening i Uppsala Hjärt- och Lungsjukas förening i Uppsala är en lokalförening inom Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund. Lokalföreningen är en egen juridisk person och dess

Läs mer

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70

Stadgar. Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall. e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com. Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr. 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Stadgar Adress: Skepparegatan 5 A 4 tr 852 34 SUNDSVALL Tel: 12 50 70 Org. Nr. 889201-0466 Hemsida: www.hjart-lung.se/sundsvall e-mail: hjart-lung.sundsvall@telia.com Stadgar för lokalföreningar antagna

Läs mer

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn

Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Stadgar Sveriges Makalösa Föräldrar & Barn Ursprungliga stadgar 1 november 1996, Stockholm Antagna 22 april 2007, Stockholm Reviderade 19 april 2008, Helsingborg Reviderade 19 april 2009, Stockholm Reviderade

Läs mer

Medlemsansökan information

Medlemsansökan information Medlemsansökan information Synskadades Riksförbund, SRF, är synskadades intresseorganisation i Sverige. Vi har slutit oss samman för att utifrån tanken om alla människors lika värde gemensamt hävda synskadades

Läs mer

Årsmötet Med vänliga hälsningar Styrelsen

Årsmötet Med vänliga hälsningar Styrelsen Årsmötet 2016 I år anordnar vi vårt årsmöte i Kristianstad på Mötesplatsen. Vi börjar med vårt årsmöte där vi har bjudit in politiker till mötesfunktionärer. Efter årsmötet har vi lite fika och sen ska

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2012 Verksamhetsberättelse för 2012 ILCO:s Jönköpings länsförening 2013-03-16 Hasse på Sjökanten Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2013 Lördag den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening 1(5) Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2014. Styrelsen för Scenkonst Kalmar lämnar härmed följande rapport för året 2014. 1 Styrelsens sammansättning: Ordinarie

Läs mer

Plattform för ledsagning

Plattform för ledsagning Plattform för ledsagning 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning...3 Definitioner...3 Synskada...3 Ledsagning...3 Stöd i lagar och konvention...3 Ledsagning av god kvalitet...4 Ledsagning för barn och unga...5

Läs mer

REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT. TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD

REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT. TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD Stockholm den 24 september 2012 Till våra lokalföreningar Inbjudan till representantskapet tisdagen den 30 oktober

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening Styrelsen för lokalföreningen i Karlskoga-Degerfors får härmed avge följande rapport för verksamheten 2013. Styrelsen har under året bestått av Ordförande:

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Nykterhetsfolkets länsarkiv Styrelse och funktionärer Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot Revisorer

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/

Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/ Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap Verksamhetsberättelse 1/1 31/12 2018 Årets temautställning Idrottsparken Framnäs 100 år Verksamhetsberättelse. Styrelsen för Lidköpings Idrottshistoriska Sällskap

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt

Lunds KFUK-KFUM Scoutdistrikt Följebrev Hej Dessa handlingar är skickade i pappersform till postmottagarna i respektive kår. Årsmötet kommer äga rum söndagen den 13 mars med början klockan 15.00 i Uppåkra scoutkårs lokal i Hjärup.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE Södra borg lokalavdelning februari 2017 (Sida 1 av 5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE för år 2016 Den 31 december 2016 hade föreningen 62 huvudmedlemmar och 25 familjemedlemmar/ stödjande = 87 Den 31 december 2015

Läs mer

Årsredovisning. Södra Avdelningen av Sveriges Advokatsamfund

Årsredovisning. Södra Avdelningen av Sveriges Advokatsamfund c/o Advokat Eva Jensen Advokatfirman Lindahl KB Studentgatan 4 211 33 MALMÖ Telefon: 040-664 66 50 Telefax: 040-664 66 55 Årsredovisning för 846001-6499 Räkenskapsåret 2011 01 01-2011 12 31 Årsredovisningen

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer