VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN"

Transkript

1 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2015

2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening ändrade föreningen namn till De Synskadades Förening i Jönköpings län var det åter dags för namnbyte, nu till Synskadades Riksförbund i Jönköpings län. Distriktet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation av blinda och synsvaga personer i Jönköpings län. Distriktet är anslutet till Synskadades Riksförbund. I vårt arbete utgår vi från att synskadade har samma behov, rättigheter och skyldigheter som andra. Synskadan utestänger emellertid från full delaktighet i samhällsgemenskapen. De problem våra synskador medför är samhällsfrågor och kan endast undanröjas genom en förnuftig utformning av samhället. För att nå målet "ETT SAMHÄLLE FÖR ALLA" måste var och en som bedriver en verksamhet ansvara för att den blir tillgänglig också för människor med synskador. Ett samhälle som är planerat utifrån funktionshindrades förutsättningar och behov är ett bra samhälle för ALLA. MEDLEMSANTAL Röstberättigad medlem kan den bli som är synskadad med så nedsatt synförmåga att det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig skrift eller att med synens hjälp orientera sig eller på grund av synskadan ha andra väsentliga svårigheter i den dagliga livsföringen, eller vara vårdnadshavare till barn med synskada enligt ovan som ej fyllt 18 år. Stödjande medlem kan den bli som vill stödja vårt opinionsbildande arbete och vår interna föreningsverksamhet. Distriktets medlemsregister upptog den 31 december röstberättigade medlemmar samt 128 stödjande.

3 STYRELSE Endast röstberättigade medlemmar kan väljas till distriktets styrelse. 3 Under året har styrelsen haft följande sammansättning: Kenneth Jägsander Eksjö ordförande Astrid Jonsson Huskvarna 1:a vice ordförande Göran Johansson Bredaryd 2:a vice ordförande Anita Svenningsson Jönköping sekreterare Cecilia Lindén Tranås vice sekreterare Bengt Kanstedt Sävsjö ledamot Sven-Alf Karlsson Värnamo ledamot t o m aug-15 Bertil Lantz Tranås suppleant Ledamot fr o m sep-15 Ulla-Britt Marksten Värnamo suppleant Ingvor Carlsson Jönköping kassör adjungerad Arbetsutskott Kenneth Jägsander Anita Svenningsson Astrid Jonsson Ingvor Carlsson Eksjö Jönköping Huskvarna Jönköping (adjungerad) Revisorer Jonas T. Bernersson Jönköping ordinarie Karin Widerberg Jönköping ordinarie Barbro Karlsson Jönköping suppleant Bengt Olsson Jönköping suppleant KANSLI Distriktets kansli är sedan 2005 lokalmässigt samlokaliserade med SRF Södra Vätterbygden. Detta medför fördelar genom att inventarier och lokaler kan samutnyttjas. Lokalerna är anpassade för personer med funktionshinder och belägna på Ekhagsringen 17 i Jönköping. Dessa inrymmer för distriktets räkning ett arbetsrum, ett personalkök och ett maskinrum samt ett sammanträdesrum. Riksförbundet hyr och disponerar i anslutning till lokalerna ett arbetsrum för en regionalt placerad ombudsman. Dessutom finns en större samlingssal som kan samutnyttjas. Vi har numera lokalmässiga förutsättningar för att kunna bredda verksamheten samt ge lokalföreningarna och deras medlemmar en bra kansli- och mediaservice.

4 4 Personal I vårt distrikt har, del av året, en synskadad ombudsman tjänstgjort. Tjänsten är regional, finansierad av riksförbundet med placering i Jönköping med Region syd som arbetsområde. Vidare är av distriktet en seende kanslist anställd med tjänstgöringsgrad 75 % samt tidigare kanslist anställd på 10 % med ansvar för ekonomi och bokföring. Fortbildning Kompetensutbildning kanslist sep 1 deltagare Almåsa REPRESENTANTSKAP Distriktets högsta beslutande organ är ett representantskap bestående av 30 ombud. Endast röstberättigade medlemmar kan utses till ombud. Årets representantskap hölls den 18 april på Kulturhuset i Sävsjö. STYRELSEMÖTEN Styrelsen har under året hållit 7 protokollförda sammanträden. Därutöver har AU samrått i aktuella ärenden. REPRESENTATION LFF LFF (länsrådet för funktionsnedsättningar) har haft 5 protokollförda sammanträden och en utbildningsdag under året. Vid utbildningsdagen lämnade vi information om synskadade. Ett av sammanträdena hölls i SRFs lokaler. Vi har väckt, ett par för synskadade viktiga frågor, dels om typsnittet på kallelser och provsvar och dels om att man inte kan lämna synpunkter på länstrafikens hemsida. Vidare har vi aktualiserat den av riksförbundet framtagna rapporten om IT-tillgänglighet.

5 Föreningens representanter ingår i den större HSO-delegationen. 5 Representanter från SRF har varit: Anita Svenningsson Jönköping ordinarie Kenneth Jägsander Eksjö ersättare Byggrupp SRF Jönköpings län har medverkat i Länsrådet för funktionsnedsatta (LFF):s byggrupp tillsammans med regionfastigheter och representanter från Funktionshinderrörelsen. Till grund för gruppens arbete ligger FN standardregler och numera FN-konventionen och arbetet startade Målet med gruppens arbete är att få en tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning inom regionens fastighetsbestånd. Under året har vi BL a följt ombyggnaden av Eksjö klinikerna och alla förändringar som sker på olika vårdcentraler och samtliga fastigheter inom Region Jönköpings län. Vårdcentraler har under året inventerats när det gäller tillgänglighet. Gruppen har sedan hösten 2015 förändrats organisatoriskt. Den är inte längre en grupp under LFF utan står direkt under regionfastigheter. I samband med denna organisatoriska förändring slutade vår representant Astrid Jonsson och ersattes med Tomas Vennberg. Tillgänglighetskraven från vår sida utfaller positivt, som t ex ledstråk, läsbara hisspaneler, tal i hissar och kontraster. Regionfastigheter tar till sig, lyssnar och verkställer. Våra representanter i arbetsgruppen har varit Astrid Jonsson Huskvarna Tomas Vennberg Värnamo Syncentralen Våra representanter i Syncentralens brukarråd har till uppgift att tillvarata synskadade hjälpmedelskonsumenters intressen. I rådet förs också diskussion om hur behovet av grundläggande habilitering och rehabilitering på bästa sätt kan tillgodoses. Synskadade som är i behov av punkt och eller talsyntesanpassning för sitt datoranvändande kan via syncentralen ansöka om såväl dator som anpassning. Även daisy-läsare för talböcker och taltidningar kan sökas som tekniskt hjälpmedel.

6 6 I syfte att öka samarbetet mellan syncentral och audionommottagning har frågor kring praktiska konsekvenser av kombinationen syn hörselskada väckts. Tyvärr har inom verksamheten en kurator med kompetens inom hörselområdet slutat under året. Våra representanter i rådet har under året understrukit vikten och behovet av utökade resurser inom datapedagogområdet. Ett behov som under en längre tid på olika sätt framförts genom vår organisation. Samarbete mellan Syncentralen och distriktet med fokus på olika former av användarutbildningar har diskuterats. En informations- och introduktionskurs med grundläggande användarutbildning för Iphone och Ipad planeras till våren Även ett samarbete kring en gemensam aktivitet inför Ögats dag 2016 har inletts. Verksamhetens organisatoriska placering är nu inordnad under habiliteringen. En ny enhetschef för syncentralen har under hösten tillträtt. Behovet av nya ändamålsenliga lokaler för verksamheten börjar bli akut. Nuvarande lösningar för att tillgodose personalutrymmen är av arbetsmiljöskäl inte godtagbara. Regionfastigheter har uppdraget att se över lokalfrågan. Representanter i Syncentralens brukarråd har varit: Norra sjukhusområdet Bert Carlsson Kristina Abrahamsson Östra sjukhusområdet Kenneth Jägsander Cecilia Linden Södra sjukhusområdet Göran Johansson Krister Ekström Jönköping Jönköping ersättare Eksjö Tranås ersättare Bredaryd Gislaved ersättare Därutöver har Unga Synskadade region syd beretts tillfälle att delta i rådets arbete. Brukarråd Syn/hörsel Brukarrådet Syn/hörsel har haft två möten under året.

7 Representanter i brukarråd Syn/hörsel har varit: Sven-Alf Karlsson t o m aug-15 7 Brukarråd Teater/musikhuset Spira Teater- och musikhuset Spiras ambition och mål är att arbeta för full tillgänglighet såväl lokalmässigt som verksamhetsmässigt. För att så långt möjligt uppnå detta mål har ett brukarråd tillsatts för att ur tillgänglighetssynpunkt följa verksamheten. Rådet består av personer med behov av syn- och eller hörseltolkning. I Rådet ingår representanter för döva, hörselskadade, blinda, synsvaga och dövblinda samt representanter från verksamheten. Även regionens syntolknings- och övrig tolkverksamhet är representerad i rådet. En utveckling av syntolkningsverksamheten samt en ökad marknadsföring av syntolkning och syntolkade föreställningar är en stående punkt på dagordningen. En ny hemsida har under året utvecklats där delar av rådet har utgjort en testgrupp. Den nya hemsidan testkördes och togs i bruk under senhösten. Frågor kring syntolkade premiärer och syntolkning av föreställningar för barn och ungdomar har aktualiserats. Även behovet av ledsagning/assistans inom huset för besökare, till och från föreställningar och under pauser, har väckts. En översyn av verksamhetens ledning, organisation och marknadsföring har under våren genomförts. En portabel hörselslinga som kan användas inom verksamheten vid olika möten och sammanträden har genom rådets initiativ inköpts. Våra representanter i rådet har varit: Bert Carlsson Jönköping Vera Svensson Bankeryd Skådebanan Distriktet har vid 6 tillfällen varit representerad vid skådebanans möten. samt vid Skådebanans planeringskonferens på Birka Krusing två dagar i september och höstkonferens i Kiruna tre dagar i oktober. Representant: Dennis Ernst ordinarie ledamot Gislaved Dennis Ernst är även ersättare i riks skådebanans styrelse.

8 Folkrörelsearkivet Vi är sedan många år medlemmar i Folkrörelsearkivet. Kenneth Jägsander, Eksjö är ledamot i Folkrörelsearkivets styrelse. 8 HSO (Handikappföreningarnassamarbetsorgan) 1986 beslutade kongressen att samtliga led skulle lämna HSO. Under talet blev det åter möjligt för distrikt och lokalföreningar att bli medlemmar, och under 2011 beslutade styrelsen att vi åter skulle ansöka om medlemskap i HSO. Under 2015 har vi deltagit i ordförandemöten och varit representerade vid årsmötet i maj. Sedan årsmötet finns en synskadad i HSO:s styrelse. Efter de samtal vi hade med HSO-s kanslichef kan en viss förbättring vad gäller tillgängligheten märkas, dock finns mycket kvar att göra innan vi fått full förståelse för vad synskadan innebär. Representant: Cecilia Lindén, Tranås/Eksjö (ersättare) KURSVERKSAMHET Distriktet är medlem i ABF och samarbetar då det gäller kurser, konferenser mm med detta bildningsförbund. Funktionärsutbildningar Under året har två funktionärsutbildningar genomförts: Funktionärsutbildning 14 mars 25 deltagare SRF-lokalen 7 november 24 deltagare SRF-lokalen Övriga kurser Hjälpmedelsdag Vardagshjälpmedel 14 november 29 deltagare SRF-lokalen Externa kurser, konferenser m.m. Organisationsutveckling januari 1 deltagare Almåsa kursgård Information Bidragsregler 12 februari 2 deltagare Jönköping

9 Organisationsråd 20 mars 1 deltagare Stockholm 9 Arbetsledarkurs juni 2 deltagare Almåsa kursgård Kreativ kurs för flerfunktionshindrade augusti 2 deltagare Vara Folkhögskola Ordförandekonferens september 2 deltagare Almåsa kursgård Arbetsledar/kassörs kurs 9-10 november 2 deltagare Almåsa kursgård Dialog med patientföreningar 14 December 1 deltagare Jönköping LEDARHUNDSUTBILDNING Ledarhundsutbildning i Flisby Onsdagen den 13 maj träffades ledarhundsförare från Jönköpings län med sina hundar hemma hos Staffan Gustavsson i Flisby för en endagarsutbildning. Återigen var det SRF hundskolan instruktör Barbro Carlberg som kom för att hålla i utbildningen. Vi startar med promenad med lydnadsövningar samt inkallningar. Senare under dagen ägnade vi oss åt kontaktövningar mellan hund och förare. Även apportering stod på programmet. Aina Carlsson från Syncentralen deltog med blivande hundförare. Staffans fru Eva och två goda vänner till dem serverade oss lunch och fika under dagen. Vi startade kl och avslutade kl med en liten utvärdering. Vi var 7 hundförare samt 2 från Syncentralen. Ansvarig för utbildningen var: Kristina Abrahamsson, Jönköping

10 10 Ledarhundsutbildning på Solhaga Den återkommande regionala ledarhundsutbildningen arrangerades 2015 av SRF Kronoberg på Solhaga den 4 6 september. Kurstemat denna gång var hinderbana och apportering. Allt varvades med praktiska övningar och teorilektioner. Kursledare var även detta år Annika Olsson och Ronny Olsson. Vi hade också med oss 3 hjälptränare däribland SRF hundskolans Bengt Borg. På fredagen utförde veterinär hälsokontroll på våra hundar. Vi sökte och blev beviljade pengar från KMA och stiftelsen. Vi var sammanlagt 10 ledarhundsförare. JULMARKNAD Lördagen den 5 december deltog 10 medlemmar inklusive ledsagare i Julmarknaden i Eksjö. Dagen inleddes med kaffe och information i Pingstkyrkans café Lyckan. Tyvärr var inte vädret det bästa, men vi kände ändå av julstämningen. Förutom att man kunde handla i mängder från stånd både ute och inne, träffade man tomtar, gycklare och musikanter i Gamla Stan och på Stora Torget kunde man höra både sång och musik. Ingela Ernsts ledarhund Troja fick säkert göra skäl för maten denna dag. En ledarhund sätts verkligen på prov, då matte skall lyckas komma fram bland mängder av besökare. Dagen avslutades på restaurang Sunrise, där vi avnjöt restaurangens goda och välsmakande rätter.. Deltagarna kom från Eksjö Gislaved, Jönköping och Vetlanda samt deltog några vänner till familjen Ernst i årets Julmarknad. Ansvarig för planering och genomförande av dagen var: Kenneth Jägsander, Eksjö FRITIDSVERKSAMHET Arrangemang för fritidsverksamheten 2015 Guidad visning av Spira Lördagen den 28 februari ordnades en guidad visning av kulturhuset Spira i Jönköping. Allt såväl salonger och loger som verkstäder m m visades. Guiden berättade både om huset och verksamheten. Dagen avslutades med lunch i restaurangen. Deltagare från flera lokalföreningar deltog.

11 28 februari 12 deltagare Kulturhuset Spira, Jönköping 11 Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Besök med guidning av Milliseum Lördagen den 28 mars bjöds medlemmar in till det unika militärhistoriska museet Milliseum som är beläget på skjutfältet/övningsfältet i Skillingaryd som har flera hundra år på nacken. Museet däremot är ganska nyöppnat. Vår guide och ciceron berättade om soldaternas liv och umbäranden, både i freds och krigstider, även om deras familjer. Sedan vidtogs sopplunch på närbelägna Tina & Översten. En intressant och lärorik dag tyckte deltagarna som kom från flera lokalavdelningar. 28 mars 15 deltagare Milliseum, Skillingaryd Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Bussresa till Vadstena Efter gemensam frukost på Ekhagsringen 17 styrdes färden till Vadstena. Först besöktes det gamla klostret, byggt på 1400 talet, där vi fick guidning och rundvandring både inne och ute. Lunch intogs på det närbelägna Klosterhotellet. Sedan gick färden till Heliga Hjärtats kloster i Borghamn utanför Vadstena. I detta nya kloster, invigt 1997, bor ca 20 nunnor som är aktiva. Vi fick information om klosterlivet och deltog i en gudstjänst, Vesper. Detta var en trevlig, intressant, ovanlig resa med inblick i klosterliv både i dåtid och nutid. Deltagarna kom från alla lokalföreningar. 22 augusti 34 deltagare Vadstena Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Julpyssel Fredagen den 27 november var det åter dags för det årliga julpysslet. Vi träffades på SRF lokalen på Ekhagen där vi startade med lite glögg och pepparkakor. Även i år var det Barbro och Ulla som höll i trådarna och som kom med roliga idéer om vad vi skulle tillverka. Naturen fick bidraga med mossa, kottar, ris och strån, och av detta skapades vackra grupper. Även tomtar av garn och trådrullar fick se dagens ljus.

12 Som vanligt gjorde vi ett uppehåll för att äta Ulfs goda skinkmackor. Vi var 13 deltagare samt Ulla och Barbro. 12 Ansvarig för Julpysslet var: Kristina Abrahamsson, Jönköping SYNTOLKNINGSVERKSAMHET Synskadan är ett orienterings- och informationshandikapp. Detta innebär att vi synskadade i olika omfattning visuellt är utestängda från kultur och informationsutbud. Det som visas i bild, sker på teatern, idrottsarenan eller vid modevisningen kan med hjälp av syntolkning tillgängliggöras för oss synskadade, detta med särskild teknik och en utbildad syntolk. Syntolken återger i tal det vi på grund av våra synskador inte kan uppfatta. Den tekniska utrustning som krävs består av en sändarmikrofon för syntolken och ett headset för mottagning avsett för deltagare. Smålands musik och Teater har under året generöst ställt upp med såväl syntolk som syntolkningsutrustning. Syntolkad DVD visning Statens kulturråd har genom anslag till filminstitutet gjort det möjligt att via syntolkning tillgängliggöra ett antal DVD filmer för oss synskadade. På DVDfilmerna finns ett särskilt spår med syntolkningsinformation. Syntolkade filmer som har visas under året: 18 mars Monica Z SRF-lokalen 23 deltagare 21 september Tyskungen SRF-lokalen 13 deltagare Syntolkade idrottsevenemang I distriktets syntolkningsverksamhet har det under året ingått att erbjuda synskadade inom länet syntolkade idrottsupplevelser. Evenemangen har bestått av såväl syntolkad speedway som ishockey. För varje aktivitet rekryteras särskild syntolk som har kunnande och kompetens för det specifika evenemanget. Även ledsagare rekryteras vid behov. Vårt distrikt förfogar över och har serviceansvar för en syntolkningsutrustning bestående av 17 mottagarenheter. Inom vårt län har under året följande idrottsevenemang syntolkats: Ishockey 21 feb Kinnarps Arena, Jönköping 14 deltagare Speedway 26 maj Motorstadion, Vetlanda 11 deltagare Ishockey 21 nov Kinnarps Arena, Jönköping 6 deltagare

13 Ansvarig har varit: Bert Carlsson, Jönköping 13 SAMARRANGEMANG LOKALFÖRENINGAR Syntolkad teater SRF Södra Vätterbygden har vid ett flertal tillfällen inbjudit till syntolkad teater. 17 april Teater Amadeus Jönköping 10 oktober Teater Vad betjänten såg Jönköping 18 november Teater La Paloma Jönköping Syntolkad teater och syntolkade filmer är numera tillgängliga för hela distriktet. Bussutflykt till Visingsö 5 deltagare från övriga länet deltog i SRF Södra Vätterbygdens bussutflykt 20 maj till Visingsö. Distriktet rekryterade ledsagare till en av deltagarna. SRF Höglandets sommarresa 1 deltagare från Jönköping deltog i SRF Höglandets resa till Blekinge i augusti. Även här rekryterade distriktet en personlig ledsagare. Distriktet betalar resekostnader överstigande 100 kronor i alla samarrangemang med lokalföreningarna. REGIONALT SAMARBETE Förutom de två ordinarie planeringsmötena som årligen hålls på hotell Rådmannen i mars och september samt ordförandemöte per telefon har det regionala samarbetet bestått av följande. Projektet medlemsundersökning Detta projekt hade sin uppstart under april månad, Karin Hjalmarsson från riksförbundet deltog och var behjälplig i framtagandet av frågor man skulle ställa till de personer man ringde till. Sammanlagt var det nio lokalföreningar i regionen som ringde till sina medlemmar för att fråga vad det var som var hindret till att man inte deltog på föreningens aktiviteter.

14 14 Under uppföljningsmötet i november konstaterade vi att man ringt till ca medlemmar med gott resultat. Region syd uppmanar att man försöker följa upp projektet och ringer sina medlemmar och diskuterar andra relevanta frågeställningar. Intressepolitiska gruppen Den intressepolitiska arbetsgruppen är ett försök att hitta nya arbetsformer för samarbetet i regionen. Att inte fokusera på kursverksamhet som vi har gjort tidigare, utan att mer arbeta hands on. Detta sätt innebär att de distrikt som vill och kan skicka representanter till gruppens planeringsträffar gör detta. På dessa träffar kommer man fram till vad vi skall arbeta med, därefter åker deltagarna hem och startar upp arbetet. Under höstens möte hade vi en föreläsning ang. upphandling vilket resulterade i att de distrikt som deltog uppmanades att kolla upp när nästa upphandling är för färdtjänst, kollektivtrafik och synhjälpmedel. Detta för att vi skall kunna påverka innehållet i upphandlingen. Synskadade föräldrar Regionen planerade också att genomföra en helgträff för synskadade föräldrar. Tyvärr kan vi konstatera att intresset för denna aktivitet inte var stort nog och aktiviteten ställdes därför in. Föreningens representanter i styrgruppen har under året varit: Kenneth Jägsander, Eksjö Astrid Jonsson, Huskvarna EKONOMI Till distriktet har under året influtit intäkter från Region Jönköpings län, Synskadades Riksförbund m fl. Distriktet har lämnat ekonomiska bidrag till arrangemang vilka redovisas i verksamhetsberättelsen samt bilagda rapporter. På den auktoriserade revisorns begäran har under året Blomsterfonden och Verksamhetsfonden flyttats från långfristiga skulder till eget kapital. Även de medel under övriga långfristiga skulder, som avsatts till forskning och utveckling, samt kvarvarande medel under projekt 3 har sammanförts och flyttats till eget kapital I övrigt hänvisas till årets resultat och balansräkning.

15 MERKOSTNADER 15 Personlig assistans - ledsagning För att ingen medlem på grund av brist på ledsagare/assistans skall utestängas från vår fritids- och kursverksamhet har distriktet påtagit sig denna uppgift. I praktiken innebär detta att distriktet i huvudsak externt rekryterar ledsagare till de olika arrangemangen. Denna kostnad är att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp. Informationsanpassning Distriktet har under året haft kostnader för bland annat överföring av skriftlig föreningsinformation till storstil, punktskrift och CD/daisy. Eftersom dessa kostnader normalt inte återfinns i andra föreningars verksamhet är de att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp. LOKAL VERKSAMHET Lokalföreningar Den lokala verksamheten är organiserad i lokalföreningar. Medlemsvårdande och kamratstödjande verksamhet i form av telefonkontakter, hem- och sjukbesök sker inom ramen för den lokala verksamheten. SRF Finnveden Dennis Ernst Gislaved ordförande SRF Höglandet Kenneth Jägsander Eksjö ordförande SRF Södra Vätterbygden Astrid Jonsson Huskvarna ordförande SRF Sävsjö Bengt Kanstedt Sävsjö ordförande SRF Tranås-Aneby Gun-Britt Lundqvist Aneby ordförande SRF Vetlanda Laila Jansen Vetlanda ordförande SRF Värnamo Sven-Alf Karlsson Värnamo ordförande t o m aug-15 Tomas Vennberg Värnamo tillförordnad ordf. fr o m sep-15

16 BARN- OCH FÖRÄLDRAVERKSAMHET 16 Avsikten med barn- och föräldraverksamheten är att särskilt tillvarata synskadade barn och ungdomars intressen. Ca 60 % av barn med synskador har ett eller flera tilläggshandikapp. INFORMATIONSVERKSAMHET Information om organisationen och dess verksamhet har lämnats av styrelsen, övriga funktionärer och kanslipersonal. Det är vår erfarenhet då det gäller nysynskadade att personligt riktad information i form av samtal och uppsökande verksamhet är överlägsen all annan form av information. Mediaservice För att medlemmarna själva skall kunna ta del av och tillgodogöra sig distriktets och lokalföreningarnas information, upprätthålls inom organisationen ett mediavalsegister. Därigenom kan anpassad information distribueras på storstil, punktskrift och CD/daisy. Registerarbetet kräver god synförmåga och utförs av seende kanslist. SLUTORD När vi nu överlämnar styrelsens verksamhetsberättelse för år 2015 är det med tillfredsställelse vi kan se tillbaka på ett framgångsrikt verksamhetsår. Styrelsen, lokala funktionärer, enskilda medlemmar samt kanslipersonal har under det gångna verksamhetsåret försökt tillvarata synskadades intressen och vi tycker oss ha vunnit förståelse och respekt hos politiker och beslutsfattare på olika nivåer. Styrelsen vill i detta sammanhang tacka alla som under det gångna året på skilda sätt arbetat för och bidragit till organisationens verksamhet.

17 17 Vi vill rikta ett särskilt tack till, Region Jönköpings län för de bidrag vi under året erhållit för täckande av merkostnader vi har i föreningens verksamhet till följd av synhandikappet. JÖNKÖPING 3 Februari Kenneth Jägsander Astrid Jonsson Göran Johansson Ordförande 1:a vice ordförande 2:a vice ordförande..... Anita Svenningsson Cecilia Lindén Bengt Kanstedt Sekreterare Vice sekreterare Ledamot.. Bertil Lantz Ledamot

18 18

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län

Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län Verksamhets- Berättelse 2014 Synskadades Riksförbund i Jönköpings län VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 2 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening. 1976 ändrade föreningen namn till

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

För. SRF Jönköpings län

För. SRF Jönköpings län STADGAR För SRF Jönköpings län Antagna vid SRF:s kongress 2014 Reviderade vid SRF Jönköpings läns representantskap 16 april 2016 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Synskadades egen organisation

Synskadades egen organisation Mer än du anar Synskadades egen organisation Att Synskadades Riksförbund kan erbjuda sina medlemmar mer än du anar, det får du veta i den här foldern. Du får också lite information om hur organisationen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-01-01 2017-12-31 Styrelsens sammansättning: Ordförande Bo Birgersson Vice ordförande Eva Nordell Kassör Lars-Erik Carlsson Falkenberg Sekreterare Lars-Erik Carlsson Falkenberg

Läs mer

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 STADGAR FÖR SRF ÖSTRA VÄRMLAND Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Länsföreningen Jönköping HjärtLung

Länsföreningen Jönköping HjärtLung Länsföreningen Jönköping HjärtLung ÅRSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Länsföreningen Jönköping HjärtLung lämnar här berättelse för verksamhetsåret 2016 Styrelsen Ordförande Yvonne Johansson Värnamo Vice

Läs mer

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd Årsmöte Jönköpings län 08-10-25 Bankeryd Verksamhetsberättelse för SMC Jönköpings län 07090 901-08083 831 Styrelsemedlemmar Ordförande Inge Svensson Skede Vice Ordförande Berndt Lööf Eksjö Kassör Pamela

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Dövas Förening i Kristianstad med omnejd Bildad den 12 mars 1950-1 - ÅRSBERÄTTELSE Styrelsen för Dövas Förening i Kristianstad med omnejd får härmed avgiva sin berättelse över

Läs mer

Årsberättelse för verksamhetsåret 2014

Årsberättelse för verksamhetsåret 2014 Söderhamns Kust& Skärgårdsförening Årsberättelse för verksamhetsåret 2014 Årsmötet äger rum ONSDAGEN den 18 mars kl 1900 i SMS-lokalen (Båtklubbens lokal) Kallelse till Kust & Skärgårdsföreningens Årsmöte

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Kongress...7 6 Organisationsråd... 9 7 Förbundsstyrelse...10 8 Revision och granskning...

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Verksamhetsberättelse för 2011 ILCO:s Jönköpings länsförening 2012-03-10 Best Wester Hotell Småland i Klevshult Kallelse till ILCO:s årsmöte 2012 Lördagen den 10 mars håller vi årsmötesförhandlingar på

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Läs mer

Verksamhet - och ekonomisk berättelse

Verksamhet - och ekonomisk berättelse Medlem i Hallands godmans och förvaltarförening Verksamhet - och ekonomisk berättelse 2018 Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Beslut om årsmötet är behörigt utlyst 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Riksförbundets organ...7 6 Kongress... 8 7 Organisationsråd...10 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 hrf VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR2014 Styrelsen för HÖRSELSKADADES DISTRIKT I VÄSTERBOTTENS LÄNfår härmed lämna följande verksamhetsberättelse. Hörselskadades distrikt i Västerbottens

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 5-- -- 5--3 Målbeskrivning Länsföreningen Halland HjärtLung har till målsättning att arbeta för de hjärt-och lungsjukas intressen genom kärnverksamheterna - opinionsbildning, livsstilsförändring

Läs mer

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 FUB SKÅNE VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 Styrelsen för FUB SKÅNE (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) avger härmed följande verksamhetsberättelse för tiden 1/1 31/12 2006. Föreningens

Läs mer

REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT. TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD

REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT. TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD REPSKAP RSMH STOCKHOLMS LÄNS DISTRIKT TISDAGEN 30:e OKTOBER 2012 ÖSTERMALMS FÖRENINGSRÅD Stockholm den 24 september 2012 Till våra lokalföreningar Inbjudan till representantskapet tisdagen den 30 oktober

Läs mer

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Stadgar Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Dessa stadgar gäller från och med den 1 januari 2016 2 Stadgar för Förbundet Sveriges

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2016-09-08 kl.13:00-16:00 Plats: Regionens hus, Jönköping, sal A Närvarande: Mattias Ingeson, RJL, ordförande Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL

Läs mer

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015.

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.45. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar:

Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar: Naturskyddsföreningen Jönköpings länsförbund ÅRSBERÄTTELSE för år 2005. Medlemsutveckling Antalet medlemmar i till Jönköpings länsförbund anslutna kretsar: Krets Medlemsantal Medlemsantal Ordförande 2005

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

Höglandet. Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar

Höglandet. Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar Höglandet Protokoll fört vid årsmötet med Posten Seniorerna Höglandet i Nässjö Missionskyrka onsdagen 7 februari 2018 Närvarande: 55 medlemmar 1 Mötet öppnas Ordförande Berit Andersson hälsade alla varmt

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1 (6) Stadgar för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1. Namn, Syfte, Uppgifter. Namn. Syfte. Uppgifter. Samverkansor- Samarbetsorganet

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Närvarande: Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL Conny Erixon, HSO, ersättare

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2017-11-14 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum 1, kl. 10.00-11.40 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S), ordf. Percy

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011.

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Styrelsen för Scenkonst Kalmar lämnar härmed följande rapport för året 2011. 1 Styrelsens sammansättning Ordinarie ledamöter:

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 NEUROFÖBUNDET KUNGSBACKA LOKALFÖRENING Styrelsen för Neuroförbundet Kungsbacka lokalförening får härmed avge följande årsberättelse för verksamhetsåret 2015. MEDLEMSANTALET Föreningens

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Föreningen för Instruktörer i Spädbarnsmassage (FIS) Verksamhetsberättelse 2016

Föreningen för Instruktörer i Spädbarnsmassage (FIS) Verksamhetsberättelse 2016 Föreningen för Instruktörer i Spädbarnsmassage (FIS) Verksamhetsberättelse 2016 FIS:s är en ideell förening för instruktörer i spädbarnsmassage som är religiöst och politiskt obunden, den utgör en lokalavdelning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunala rådet för funktionsnedsättningar. Innehåll Innehåll 1 Information från Länsrådet för funktionsnedsättningar... 3 2 Godkännande av ärendelista... 4 3 Föregående sammanträdesprotokoll... 5 4 Information från Länstrafikens trafik- och tillgänglighetsråd...

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008. Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter 1 FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2008 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Gunilla Svanbeck Karina Ekwall Gudrun Sandström Carin Mellberg Jan-Erik Nordlund Anita Edström

Läs mer

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. STADGAR FÖR RFSL VÄSTMANLAND Antagna 2008-10-22 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Västmanland 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Hjärt- och Lungsjukas förening i Östhammars kommun, org.nr 802429 3352, får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2016. Styrelsen har under året haft

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte

Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM. Antagna av ordinarie årsmöte samt bekräftade av extra årsmöte Stadgar EPILEPSIFÖRENINGEN I STOR-STOCKHOLM Antagna av ordinarie årsmöte 2002-03-21 samt bekräftade av extra årsmöte 2002-10-10. 1 Namn och verksamhetsområde Mom 3 Föreningens namn är Epilepsiföreningen

Läs mer

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping

Årsmöte 2015. Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping Årsmöte 2015 Lokalavdelningen Norrköping/Söderköping DAGORDNING 1. Val av mötesordförande, sekreterare och justerare för mötet 2. Godkännande av kallelsen 3. Godkännande av dagordningen 4. Styrelsens kassa-

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm

SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm SPF Seniorerna Norrmalm Stockholm Årsmöteshandlingar 21 februari 2019 Innehållsförteckning sid Dagordning årsstämma 2019 2 Årsredovisning 2018 - Förvaltningsberättelse 3 - Resultat- och balansräkning 4

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 2015-03-24 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

Styrelsen för Östgötadistriktet av Riksförbundet Unga Musikanter avger följande berättelse för verksamhetsåret 2011.

Styrelsen för Östgötadistriktet av Riksförbundet Unga Musikanter avger följande berättelse för verksamhetsåret 2011. 1(5) Verksamhetsberättelse för RIKSFÖRBU DET U GA MUSIKA TER ÖSTERGÖTLA D 2011 Styrelsen för Östgötadistriktet av Riksförbundet Unga Musikanter avger följande berättelse för verksamhetsåret 2011. Föreningar

Läs mer

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Möjligheternas medlemskap bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Jag vill vara med och påverka min egen framtid och det kan jag göra i SRF. På det personliga planet har jag kommit in i

Läs mer

Nordiskt juniorläger, Kloten Nordiskt juniorläger, Kloten. Språkresa, Santa Fé, USA. Dövas Dag, Örebro

Nordiskt juniorläger, Kloten Nordiskt juniorläger, Kloten. Språkresa, Santa Fé, USA. Dövas Dag, Örebro SDUs styrelse 2004 Ridläger, Alingsås Nordiskt juniorläger, Kloten Nordiskt juniorläger, Kloten Språkresa, Santa Fé, USA SDUs förbundsstämma Nordiskt juniorläger, Kloten Dövas Dag, Örebro SDUs förbundsstämma

Läs mer

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014

2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 2015-03-24 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅR 2014 Antal medlemmar vid årets slut: Vid årets slut hade Attention Sollentuna 353 medlemmar varav 11 st. Var stödmedlemmar. Antal tillkomna medlemmar under året:

Läs mer

Ordförande. Årets verksamhet har genomförts med god ekonomisk balans genom återhållsamhet och kostnadsmedvetande.

Ordförande. Årets verksamhet har genomförts med god ekonomisk balans genom återhållsamhet och kostnadsmedvetande. Sid 1 Ordföranden: Föreningens verksamhet under det gångna året, 2015, har uppvisat fortsatt intresse för vår huvudaktivitet, vattengymnastik. Styrelsen har representerat föreningen vid ett flertal arrangemang

Läs mer

2. MÅLGRUPP Ungdomsklubben är en sammanslutning av döva barn och ungdomar i (Län, kommun, stad, ort eller distrikt).

2. MÅLGRUPP Ungdomsklubben är en sammanslutning av döva barn och ungdomar i (Län, kommun, stad, ort eller distrikt). Normalstadgar för SDU:s lokala ungdomsorganisationer antagna vid årsmöte 2008 1. KLUBBENS NAMN Ungdomsklubbens namn är (Ungdomsklubbens namn). 2. MÅLGRUPP Ungdomsklubben är en sammanslutning av döva barn

Läs mer

Motion till årsmötet 2018

Motion till årsmötet 2018 Motion till årsmötet 2018 Begränsad valbarhet Undertecknad anser att bestämmelsen i 7 mom 1 om begränsning av antalet år i styrelsen för ordförande, ordinarie ledamöter och ersättare kan utgöra ett hinder

Läs mer

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved.

Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. Kallelse till ILCO:s årsmöte 2010 Söndagen den 21 mars håller vi årsmötesförhandlingar på Hotell Nissastigen i Gislaved. 10.30 Kaffe och fralla 11.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar 12.30 Lunch 13.30

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Söderhamns Kust & Skärgårdsförening

Söderhamns Kust & Skärgårdsförening Söderhamns Kust & Skärgårdsförening Årsberättelse för verksamhetsåret 2017 Årsmötet äger rum Onsdagen den 21 mars kl. 1900 i SMS-lokalen (Båtklubbens lokal) Sture Claesson visar skärgårdsbilder Kallelse

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR HRF DISTRIKTET I VÄSTERNORRLAND 2012 Styrelse och ombudsförteckning. Styrelsen Jan-Olav Lindberg tom 120514 Stig-Axel Nilsson, Kassör, Sekr. Siv Fotmeijer-Jovanovic, Vice Ordf.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

SeniorNet Lidingö Handlingar inför årsmöte 12 mars 2018

SeniorNet Lidingö Handlingar inför årsmöte 12 mars 2018 1 Handlingar inför årsmöte 12 mars 2018 Lidingö 19 februari 2018 Monica Movell Ordförande Tomas Lagerhed Vice Ordförande Åke Wilhelmsson Sekreterare Stefan Ternvald Kassör Webbansvarig Vanja Gröndahl Ledamot

Läs mer

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm PROGRAMFÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring Föreningar Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2014 i Kungälv Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014

Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Verksamhetsberättelse för Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg 2014 Rädda Barnens lokalförening i Trelleborg har Trelleborgs kommun som sitt verksamhetsområde. Styrelsen under verksamhetsåret 2014

Läs mer

Årsmöte Onsdag , 18.30

Årsmöte Onsdag , 18.30 Årsmöte Onsdag 2016-04-27, 18.30 Stjärnholms Slott Årsmöteshandlingar Version 1.0 Innehåll FÖRSLAG TILL DAGORDNING... 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015... 3 REVISIONSBERÄTTELSE... 4 ÅRSREDOVISNING FÖR 2015...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Medlemsansökan information

Medlemsansökan information Medlemsansökan information Synskadades Riksförbund, SRF, är synskadades intresseorganisation i Sverige. Vi har slutit oss samman för att utifrån tanken om alla människors lika värde gemensamt hävda synskadades

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 VILLAÄGARNA SKARABORG ORG. NR 802441-4883 1 Villaägarna Skaraborg VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2009-01-01 2009-12-31 Styrelsen för Villaägarna Skaraborg får härmed

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Styrelsen Ordförande Vakant Vice ordförande

Läs mer

Bredsjö. Folkets Hus Förening

Bredsjö. Folkets Hus Förening Verksamheten 2006 Bredsjö Folkets Hus Förening Alla andelsägare i Bredsjö Folkets Hus förening kallas härmed till årsmöte 6 mars kl 18.30 i Bredsjö Folkets Hus. Vi bjuder på fika! DAGORDNING VID ÅRSMÖTE

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Lördag den 21 februari 2015 kl 14.00, The Guitars ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 21 februari 2018 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Lars Andersson hälsade de drygt 130 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat.

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte onsdagen den 17 februari 2016. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.15. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011

Verksamhetsberättelse. Västra Regionen 2011 Verksamhetsberättelse Västra Regionen 2011 Västra Regionen omfattar Hallands län, Jönköpings kommun samt hela Västra Götaland utom Göteborg och Mölndal Verksamhetsberättelse för 2011 Styrelsen för Västra

Läs mer

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja VÄLKOMMEN till årsmötet 2012 SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja DAGORDNING ÅRSMÖTE 10 MARS 2012 1 Årsmötet öppnas 2 Val av mötesfunktionärer a. Mötesordförande

Läs mer

Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening

Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2007-01-01 2007-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2007 Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening Styrelse Ordförande Lars Elmqvist Kassör Ingvar Bengtsson

Läs mer

FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014

FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014 FUB Östergötlands län verksamhetsberättelse 2014 Styrelse Revisorer Gunnar Besson Elisabeth Ingvarsson Sven-Erik Blixt Ingegerd Carlman Katarina Sandberg Angelica Mörner Johanna Palm Karin Heggby Margareta

Läs mer

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt

Dessutom närvarande: Eva Danielsson och Gunilla Slätt Sveriges Kristna Handikappförbund, SKrH PROTOKOLL fört vid förbundsmöte/årsmöte med Sveriges Kristna Handikappsförbund, SKrH, söndagen den 7 juni 2009 på Vätterbygdens folkhögskola, Jönköping. Närvarande

Läs mer

Kommunala rådet för funktionshindrade

Kommunala rådet för funktionshindrade 2018-11-20 1 (8) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, kl 10.00-11.10 Beslutande Från handikapporganisationerna Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Agneta Lindberg (S),

Läs mer

Stadgar för SYLF Blekinge

Stadgar för SYLF Blekinge Stadgar för SYLF Blekinge Erkänd som lokalavdelning av Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF). Senast ändrade vid SYLF Blekinges årsmöte 20:e januari 2016 och ändringen godkänd av SYLF:s styrelse XX månad

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA

IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA IDEELLA FÖRENINGEN EKETÅNGA MONTESSORISKOLA STADGAR 1. ÄNDAMÅL Ideella Föreningen Eketånga Montessoriskola har till ändamål att bedriva montessoriförskola, montessoriförskoleklass, montessoriskol- och

Läs mer

Stadgar för. Jönköpings Teckenspråkiga Ungdomsförening Reviderad vid årsmötet den 5 mars 2016

Stadgar för. Jönköpings Teckenspråkiga Ungdomsförening Reviderad vid årsmötet den 5 mars 2016 Stadgar för Jönköpings Teckenspråkiga Ungdomsförening Reviderad vid årsmötet den 5 mars 2016 1. FÖRENINGENS NAMN Ungdomsklubbens namn är Jönköpings Teckenspråkiga Ungdomsförening och går under förkortningen

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland. Antagen 2009-10-24. Sidan 1 av 7

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland. Antagen 2009-10-24. Sidan 1 av 7 Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2010 Antagen 2009-10-24 Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Hörselskadades distrikt i Västra Götaland kommer under år

Läs mer

Ordförande. Årets verksamhet har genomförts med god ekonomisk balans genom återhållsamhet och kostnadsmedvetande.

Ordförande. Årets verksamhet har genomförts med god ekonomisk balans genom återhållsamhet och kostnadsmedvetande. Sid 1 Ordföranden: Föreningens verksamhet under det gångna året, 2016, har uppvisat fortsatt intresse för vår huvudaktivitet, vattengymnastik. Styrelsen har representerat föreningen vid ett flertal arrangemang

Läs mer