Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhets- Berättelse. Synskadades Riksförbund i Jönköpings län"

Transkript

1 Verksamhets- Berättelse 2014 Synskadades Riksförbund i Jönköpings län

2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening ändrade föreningen namn till De Synskadades Förening i Jönköpings län var det åter dags för namnbyte, nu till Synskadades Riksförbund i Jönköpings län. Distriktet är en partipolitiskt obunden intresseorganisation av blinda och synsvaga personer i Jönköpings län. Distriktet är anslutet till Synskadades Riksförbund. I vårt arbete utgår vi från att synskadade har samma behov, rättigheter och skyldigheter som andra. Synskadan utestänger emellertid från full delaktighet i samhällsgemenskapen. De problem våra synskador medför är samhällsfrågor och kan endast undanröjas genom en förnuftig utformning av samhället. För att nå målet "ETT SAMHÄLLE FÖR ALLA" måste var och en som bedriver en verksamhet ansvara för att den blir tillgänglig också för människor med synskador. Ett samhälle som är planerat utifrån människors med funktionsnedsättningar och deras behov är ett bra samhälle för ALLA. MEDLEMSANTAL Synskadad medlem kan den bli som är synskadad med så nedsatt synförmåga att det är svårt eller omöjligt att läsa vanlig skrift eller att med synens hjälp orientera sig eller på grund av synskadan ha andra väsentliga svårigheter i den dagliga livsföringen, eller vara vårdnadshavare till barn med synskada enligt ovan som ej fyllt 18 år. Stödjande medlem kan den bli som vill stödja vårt opinionsbildande arbete och vår interna föreningsverksamhet. Distriktets medlemsregister upptog den 31 december röstberättigade medlemmar samt 129 stödjande. STYRELSE Endast röstberättigade medlemmar kan väljas till distriktets styrelse.

3 Under året har styrelsen haft följande sammansättning: Anita Svenningsson Jönköping ordförande Kenneth Jägsander Eksjö vice ordförande Dennis Ernst Gislaved sekreterare Astrid Jonsson Huskvarna vice sekreterare Göran Johansson Bredaryd ledamot Sven-Alf Karlsson Värnamo ledamot Bengt Kanstedt Sävsjö ledamot Bertil Lantz Tranås suppleant Krister Ekström Gislaved suppleant Ingvor Carlsson Jönköping kassör adjungerad Arbetsutskott Anita Svenningsson Kenneth Jägsander Dennis Ernst Jönköping Eksjö Gislaved Revisorer Jonas T. Bernersson Jönköping ordinarie Karin Widerberg Habo ordinarie Bengt Olsson Jönköping suppleant Barbro Karlsson Jönköping suppleant KANSLI Distriktets kansli är sedan 2005 lokalmässigt samlokaliserade med SRF Södra Vätterbygden. Detta medför fördelar genom att inventarier och lokaler kan samutnyttjas. Lokalerna är anpassade för personer med funktionsnedsättningar och belägna på Ekhagsringen 17 i Jönköping. Dessa inrymmer för distriktets räkning ett arbetsrum, ett personalkök och ett maskinrum samt ett sammanträdesrum. Riksförbundet hyr och disponerar i anslutning till lokalerna ett arbetsrum för en regionalt placerad ombudsman. Dessutom finns en större samlingssal som kan samutnyttjas. Vi har numera lokalmässiga förutsättningar för att kunna bredda verksamheten samt ge lokalföreningarna och deras medlemmar en bra kansli- och mediaservice. Personal I vårt distrikt tjänstgjorde en synskadad ombudsman till och med september Tjänsten var regional och finansierades av riksförbundet och var placerad i Jönköping med region syd, Smålandslänen, Blekinge, i någon mån Skåne som arbetsområde. Vidare är av distriktet en seende kanslist anställd, 2010 på 75 %. Dessutom är tidigare kanslist anställd på 10 % med ansvar för ekonomi och bokföring.

4 Fortbildning Kompetensutbildning kanslist februari 1 deltagare Enskede Hörselrehabilitering för yrkesverksamma hörselskadade Under tiden 7-11 april åkte vår kanslist på en rehabiliteringsvecka för yrkesverksamma hörselskadade på Mullsjö Folkhögskola. REPRESENTANTSKAP Distriktets högsta beslutande organ är ett representantskap bestående av 30 ombud. Endast röstberättigade medlemmar kan utses till ombud. Årets representantskap hölls den 12 april på Carlssons Matsalar & Pensionat, Anderstorpsvägen 24, Gislaved. STYRELSEMÖTEN Styrelsen har under året hållit 7 protokollförda sammanträden. Därutöver har AU samrått i aktuella ärenden. KONGRESS SRF:s kongress hölls under året i Sundsvall. Förutom styrelse, granskningsutskott och personal deltog 82 ombud från hela landet. Från vårt distrikt deltog ombuden Dennis Ernst, Astrid Jonsson och Kennet Jägsander. En mängd viktiga beslut fattades Bl. a. togs det nya stadgar, ett nytt principprogram och ett nytt etiskt program. Det togs också ett nytt verksamhetsprogram där målet är FRIHET I VÅR VARDAG. Vi ska framförallt arbeta med 3 områden: 1. Tillgänglighet och användbarhet 2. Organisationsutveckling 3.Informationsverksamhet externt och internt Det hade inkommit nästan 100 motioner bl.a. 2 från vårt distrikt. Motionen om syntolkning i vardagen antogs medan motionen om fotvård ansågs vara en distriktsfråga och avslogs efter omröstning. Verksamhetsberättelsen godkändes. Ny styrelse valdes. Håkan Thomsson valdes som ordförande. Vår distriktsordförande Anita Svenningsson invaldes i riksförbundets styrelse. Från vårt distrikt invaldes Bert Carlsson till granskningsutskottet och Kennet Jägsander valdes som sammankallande i valberedningen. I SRF Jönköpings distrikt kan på så vis påverka arbetet även på riksplanet.

5 REPRESENTATION LFF Representanter i länsrådet för funktionsnedsättningar har varit: Kenneth Jägsander Eksjö ordinarie Anita Svenningsson Jönköping suppleant Byggrupp SRF Jönköpings län medverkar i Länsrådet för funktionsnedsatta (LFF):s byggrupp tillsammans med Landstingsfastigheter och representanter från Funktionshinderrörelsen. Till grund för gruppens arbete ligger FN standardregler och numera FN-konventionen och arbetet startade Målet med gruppens arbete är att få en tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning inom landstingets fastighetsbestånd. Under året har vi bl.a. följt ombyggnaden av Eksjö klinikerna och alla förändringar som sker på olika vårdcentraler och samtliga fastigheter inom landstinget. Vårdcentraler har under året inventerats när det gäller tillgänglighet. Eventuellt kommer en ny golvbeläggning att läggas i entrén på Ryhov och då är kravet och målet att ett ledstråk ska läggas till Syncentralen. Under året har gruppen förändrats med en del nya representanter från landstingsfastigheter. Tillgänglighetskraven från vår sida utfaller positivt, som t ex ledstråk, läsbara hisspaneler, tal i hissar och kontraster. Landstingsfastigheter tar till sig, lyssnar och verkställer. Våra representanter i arbetsgruppen är Christer Svenningsson Jönköping (till juli 2014) Astrid Jonsson Huskvarna Brukarråd Syncentralen Våra representanter i Syncentralens brukarråd har till uppgift att tillvarata synskadade hjälpmedelskonsumenters intressen. I rådet förs också diskussion om hur behovet av grundläggande habilitering och rehabilitering på bästa sätt kan tillgodoses. Synskadade som är i behov av punkt och eller talsyntesanpassning för sitt datoranvändande kan via Syncentralen ansöka om såväl dator som anpassning. Även Daisyläsare för talböcker och taltidningar kan sökas som tekniskt hjälpmedel. I syfte att öka samarbetet mellan Syncentral och audionommottagning har frågor kring praktiska konsekvenser av kombinationen syn hörselskada väckts. Det finns nu inom verksamheten en kurator anställd med kompetens inom hörselområdet. Samarbete mellan Syncentralen och distriktet med fokus på olika former av användarutbildningar har diskuterats.

6 Distriktet har i skrivelse till ansvariga för verksamheten pekat på behovet av utökade resurser inom datapedagogområdet. Ett behov som under en längre tid framförts av brukarrådet. En informations- och introduktionskurs med grundläggande användarutbildning för Iphone och Ipad har under året genomförts. Verksamhetens organisatoriska placering är nu inordnad under habiliteringen och Syncentralens reception har åter flyttats till Syncentralen. Representanter i Syncentralens brukarråd har varit: Norra sjukhusområdet Bert Carlsson Jönköping Kristina Abrahamsson Jönköping ersättare Östra sjukhusområdet Kenneth Jägsander Cecilia Linden Södra sjukhusområdet Göran Johansson Krister Ekström Eksjö Bredaryd Tranås ersättare Gislaved ersättare Vidare har Barn och Föräldrakommittén en representant i rådet. Därutöver har Unga Synskadade beretts tillfälle att delta i rådets arbete. Brukarråd Syn/hörsel Brukarrådet Syn/hörsel har haft två möten under året. Representanter i brukarråd Syn/hörsel har varit: Sven-Alf Karlsson Brukarråd Teater/musikhuset Spira Teater- och musikhuset Spiras ambition är, att genom kontakter med besökare med funktionsnedsättningar, arbeta för tillgänglighet såväl lokal som verksamhetsmässigt. För att så långt möjligt uppnå detta har nu ett brukarråd tillskapats bestående av representanter med behov av syn- och eller hörseltolkning. I Rådet ingår representanter för döva, hörselskadade, blinda, synsvaga och dövblinda samt representanter från verksamheten. Även syntolknings- och övrig tolkverksamhet är representerad.

7 Fokus har under året lagts på att bygga upp arbetsformer för rådet. En utveckling av syntolkningsverksamheten samt en ökad marknadsföring av syntolkning och syntolkade föreställningar har aktualiserats. Även behovet av individuell ledsagning assistans för ensamkommande besökare, till och från föreställningar och under pauser, har väckts. En översyn av verksamhetens ledning, organisation och marknadsföring har under hösten påbörjats. Våra representanter i rådet är: Bert Carlsson Jönköping Vera Svensson Bankeryd Föräldrakommittén Representant i Riksförbundets föräldrakommitté har varit: Mona Forsberg Jönköping Skådebanan Distriktet har vid 6 tillfällen varit representerade vid skådebanans möten. Samt vid Skådebanans höstkonferens i Saltsjöbaden i oktober. Representant: Dennis Ernst, ordinarie Gislaved Folkrörelsearkivet Vi är sedan många år medlemmar i Folkrörelsearkivet. Kenneth Jägsander, Eksjö är ersättare i Folkrörelsearkivets styrelse. HSO (Handikappföreningarnas samarbetsorgan) 1986 beslutade kongressen att samtliga led skulle lämna HSO. Under 2000-talet blev det åter möjligt för distrikt och lokalföreningar att bli medlemmar, och under 2011 beslutade styrelsen att vi åter skulle ansöka om medlemskap i HSO. Under 2014 har vi deltagit i ordförandemöten och varit representerade vid årsmötet i maj. Sedan årsmötet finns två synskadade i HSO:s styrelse. Representanter: Cecilia Lindén, Tranås/Eksjö Christer Svenningsson, Jönköping(till och med 30 juli) Under året har HSO fått ny kanslichef, Lars Winborg. Han var under hösten inbjuden till ett av distriktets styrelsemöten, där vi fick tillfälle att framföra synpunkter på bl.a. tillgängligheten i HSO län.

8 PANELDEBATT Den 18 augusti bjöd Synskadades Riksförbund Jönköpings län och Unga Synskadade Syd in samtliga partier som är representerade i landstingsfullmäktige. Paneldebatten var även öppen för intresserade medlemmar. I paneldebatten togs frågor upp rörande: 1. Sjukvård 2. Kultur 3. Tillgänglighet 4. Resandefrågor Moderator för dagen var: Pelle Nyqvist (Sveriges Radio) 18 augusti 43 deltagare SRF-lokalen KURSVERKSAMHET Distriktet är medlem i ABF och samarbetar då det gäller kurser, konferenser mm med detta bildningsförbund. ABF:s folkbildningskonferens och halvårsmöte Den 22 november deltog vi i ABF:s folkbildningskonferens och halvårsmöte Kulturhuset Pigalle i Nässjö. på 22 november 1 deltagare + ledsagare Pigalle, Nässjö Funktionärsutbildningar Under året har två funktionärsutbildning genomförts: Funktionärsutbildning 1 februari 20 deltagare SRF-lokalen Gästföreläsare var Gabriella Sjöberg, ABF. 8 november 18 deltagare SRF-lokalen Gästföreläsare var Åsa Nilsson, SRF Riks. Kursledare: Anita Svenningsson, Jönköping

9 Externa kurser, konferenser m.m. Organisationsråd 24 mars 1 deltagare Gotlandssalen, Stockholm Telefonmöte 11 juni Arbetsledarutbildning juni 1 deltagare Almåsa, Västerhaninge LEDARHUNDSUTBILDNING Ledarhundsutbildning Mullsjö Fredagen den 9 maj träffades ledarhundsförarna från Jönköpings län med sina hundar på Mullsjö folkhögskola för en endagars utbildning. Återigen var det SRF hundskolans instruktör Barbro Carlberg som kom för att undervisa oss. Promenad med övningar samt lydnadsövningar med inkallningar och fritt följ stod på programmet. Ajna Carlsson från Syncentralen deltog tillsammans med praktikant från Syncentralen. Dagen började kl och avslutades kl med en utvärdering. Vi intog också en måltid och fika under dagen. 9 maj 8 deltagare Mullsjö Folkhögskola Ledarhundsutbildning Solhaga Det var Jönköpings län som 5-7 september 2014 höll i arrangemanget för den regionala ledarhundsutbildningen på Solhaga/ Majenfors. En 3-dagars utbildning med mycket praktiska övningar samt teorilektioner. Temat var kroppsspråk och hundriktiga signaler. Kursledare var Annika och Ronny Olsson. Med var också 3 av våra vanliga hjälptränare. SRF hundskolans veterinär Jenny Garland utförde hälsokontroll på våra hundar.

10 Vi sökte och blev beviljade pengar från KMA och Stiftelsen. Vi var sammanlagt 13 ledarhundsförare från 4 län varav 7 stycken från Jönköpings län. 5-7 september 13 deltagare Solhaga/Majenfors Kursledare: Kristina Abrahamsson, Jönköping SRF 125-ÅR Helgen den maj anordnade distriktet en bussresa till SRF:s 125-års jubileum i Örebro. Alla aktiviteter under Jubileet, förutom utomhusaktiviteter under fredagen på Olof Palmes Torg, ägde rum på Conventum i Örebro. På programmet stod bl a historiska tillbakakablickar under 125 år, olika seminarier, utställningar, hjälpmedelsvisningar, konst o hantverk, underhållning av Maria Möller m m samt festlig jubileumsmiddag under lördagskvällen. Förläggningen av vår grupp skedde på Best Western City Hotell. 50 medlemmar från hela länet deltog i jubileet. En jubileumsgrupp tillsattes under hösten 2013 vilken planerade och tog fram förslag till styrelsen. Gruppen bestod av: Ingvor Carlsson Astrid Jonsson Bengt Kanstedt Göran Johansson Bredaryd Jönköping sammankallande Huskvarna Sävsjö Ansvarig för genomförandet av resan var: Ingvor Carlsson Jönköping JULMARKNAD Lördagen den 6 december deltog 10 deltagare i Julmarknaden i Eksjö. Dagen inleddes med kaffe och information i Pingstkyrkans café Lyckan. Man fick uppleva ett vintrigt och vackert Eksjö med några minusgrader och snöfall på förmiddagen. Vi kände verkligen av julstämningen. Förutom att man kunde handla i mängder från stånd både ute och inne, träffade man tomtar, gycklare och musikanter i Gamla Stan och på Stora Torget kunde man höra både sång och musik. Ingela Ernsts ledarhund Troja fick säkert göra skäl för maten denna dag. En ledarhund sätts verkligen på prov, då matte skall lyckas komma fram bland mängder av besökare. Dagen avslutades på Eksjö Stadshotell, där vi avnjöt hotellets goda och välsmakande måltid i Kungarummet.

11 Deltagarna kom från Eksjö Gislaved, Jönköping och Vetlanda. Ansvarig för planering och genomförande av dagen var: Kenneth Jägsander Eksjö FRITIDSVERKSAMHET Arrangemang för fritidsverksamheten 2014 Berättarafton På initiativ av Tomas Wennberg bjöds lördagen den 1 mars en berättare från sagomuseet i Ljungby in till SRF-lokalen i Jönköping. Ca 36 personer kom för att lyssna på skrönor och andra berättelser och ta en fika. Evenemanget var mycket uppskattat. Deltagare från de flesta lokalföreningarna deltog. 1 mars 36 deltagare SRF-lokalen Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Travåkning På initiativ av Tomas Wennberg bjöds intresserade medlemmar till chansen att få köra travhäst i så kallad dubbelsulky på Vaggeryds Travbana söndagen den 29 juni. Bakom satt en riktig kusk och hjälpte till om det behövdes. Dagen började med att deltagarna fick köra ca 1,5 varv runt banan som är 1000 meter lång, därefter blev det fika och information om travbanan och hästarna. Evenemanget var mycket uppskattat av deltagarna, och regnet höll sig borta under dagen. 29 juni 9 deltagare Vaggeryds travet, Vaggeryd Ansvarig: Tomas Wennberg, Värnamo Julpyssel Fredagen den 5 december var det åter dags för det årliga julpysslet. Vi träffades på SRF lokalen på Ekhagen, för att starta med lite glögg och pepparkakor. Även i år var det Barbro och Ulla som kom med fantastiska idéer om vad vi skulle tillverka. Bland annat stora härliga tomtar av gran med käcka luvor. Som vanligt gjorde vi ett uppehåll för att äta Ulf Lundgrens goda skinkmackor. 5 december 15 deltagare SRF-lokalen

12 SYNTOLKNINGSVERKSAMHET Synskadan är ett orienterings- och informationshandikapp. Detta innebär att vi synskadade i olika omfattning visuellt är utestängda från kultur och informationsutbud. Det som visas i bild, sker på teatern, idrottsarenan eller vid modevisningen kan med hjälp av syntolkning tillgängliggöras för oss synskadade, detta med särskild teknik och en utbildad syntolk. Syntolken återger i tal det vi på grund av våra synskador inte kan uppfatta. Den tekniska utrustning som krävs består av en sändarmikrofon för syntolken och ett headset för mottagning avsett för deltagare. Smålands musik och Teater har under året generöst ställt upp med såväl syntolk som syntolkningsutrustning. Syntolkad DVD visning Statens kulturråd har genom anslag till filminstitutet gjort det möjligt att via syntolkning tillgängliggöra ett antal DVD filmer för oss synskadade. På DVD-filmerna finns ett särskilt spår med syntolkningsinformation. Syntolkade filmer som har visas under året: 1 mars Skumtimmen SRF-lokalen 16 september Hundraåringen SRF-lokalen SAMARRANGEMANG LOKALFÖRENINGAR JAG SER DIG Under hösten hade filmen jag ser dig, som är en dokumentär om en ung synskadad kvinna premiär. Filmen visades på två ställen i vårt län, den 9 oktober i Eksjö, och den 21 oktober i Smålandsstenar. Vid filmvisningen gavs möjlighet att testa en ny form av syntolkning. Den krävde en Smartphone och en app. Tekniken upplevdes inte som helt tillförlitlig vid visningen i Smålandsstenar. Filmen gav också upphov till tankar och samtal efteråt. Toppilopp Den 27 juni såg ca 30 personer teaterföreställningen Toppliopp i Femtinge. Syntolkad teater SRF Södra Vätterbygden har vid ett flertal tillfällen inbjudit till syntolkad teater. 28 mars Teater Den flygande handläggaren Jönköping 11 oktober Teater Bröderna Marx Jönköping 28 november Teater Chaplin Jönköping Syntolkad teater och syntolkade filmer är numera tillgängliga för hela distriktet.

13 Distriktet betalar resekostnader överstigande 75 kronor i alla samarrangemang med lokalföreningarna. Under året har allt fler lokalföreningar öppnat sina arrangemang för distriktets medlemmar. REGIONALT SAMARBETE Under året har det regionala samarbetet med Smålandslänen, Blekinge och Skåne fortsatt. De två regionala planeringsträffarna har även under året varit heldagsträffar. Där vi förutom att planera regionens gemensamma aktiviteter har fått tillfälle att fördjupa oss i något aktuellt ämne. Föreningens representanter i styrgruppen har under året varit Astrid Jonsson, Huskvarna och Anita Svenningsson, Jönköping. Regional konferens Kurs i politisk påverkan januari Rådmannen, Alvesta Jämställdhet och kongressen 5-6 april Rådmannen, Alvesta Temadag kongressombud Den 18 september genomfördes en temadag för distriktens kongressombud, där kongresshandlingarna diskuterades. Dessutom har två planeringsmöten hållits på rådmannen i Alvesta (ett i mars och ett i september). Två ordförandekonferenser via telefon har genomförts. Intressepolitisk samverkan Under hösten har en arbetsgrupp kring intressepolitisk samverkan börjat sitt arbete. Vi årsskiftet har gruppen haft två möten, som båda varit förlagda till rådmannen i Alvesta. 6 november Rådmannen, Alvesta 17 december Rådmannen, Alvesta Syntolkade idrottsevenemang I det regionala samarbetet har det under året ingått att erbjuda synskadade inom regionen syntolkade idrottsupplevelser. Evenemangen har i huvudsak varit förlagda till Kalmar, Kronoberg och Jönköpings län och har bestått av såväl syntolkad fotboll, speedway som ishockey. För varje aktivitet rekryteras särskild syntolk som har kunnande och kompetens för det specifika evenemanget. Även ledsagare rekryteras vid behov av

14 respektive distrikt. Vårt distrikt förfogar över och har serviceansvar för en syntolkningsutrustning bestående av 17 mottagarenheter. Inom vårt län har under året följande idrottsevenemang syntolkats: Ishockey 1 feb Kinnarps Arena, Jönköping 12 deltagare Speedway 27 maj Motorstadion, Vetlanda 7 deltagare Ishockey 1 nov Kinnarps Arena, Jönköping 10 deltagare Ansvarig har varit: Bert Carlsson Jönköping EKONOMI Till distriktet har under året influtit intäkter från landstinget, Synskadades Riksförbund m fl. Distriktet har lämnat ekonomiska bidrag till arrangemang vilka redovisas i verksamhetsberättelsen. Värdepapper Fonder Innehavet i vår fondportfölj har sedan 1960-talet förändrats en hel del. Detta på grund av att, genom åren, en del fonder lagts ner och andra fonder omstrukturerats. En del fondförändringar gjordes Detta på grund av att flera fonder då upphörde med vinstutdelning vilket distriktet för sin löpande verksamhet är beroende av. Dessa åtgärder har medfört att redovisad tillgång under värdepapper i balansräkningen ej längre stämmer överens med den faktiska anskaffningskostnaden i de fonder som återstår. På den auktoriserade revisorns begäran har därför under året värdet av vårt fondinnehav justerats upp till faktisk anskaffningskostnad. Detta för att lättare framöver kunna följa fondernas marknadsmässiga utveckling. Den vinst som redovisas under värdepapperstillgångar, på grund av förändring av anskaffningskostnaden, har tillförts distriktets verksamhetsfond i balansen. I övrigt hänvisas till årets resultat och balansräkning. MERKOSTNADER Personlig assistans - ledsagning För att ingen medlem på grund av brist på ledsagare/assistans skall utestängas från vår fritids- och kursverksamhet har distriktet påtagit sig denna uppgift. I praktiken innebär detta att distriktet i huvudsak externt rekryterar ledsagare till de olika arrangemangen. Denna kostnad är att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp.

15 Informationsanpassning Distriktet har under året haft kostnader för bla överföring av skriftlig föreningsinformation till storstil, punktskrift och CD/daisy. Eftersom dessa kostnader normalt inte återfinns i andra föreningars verksamhet är de att betrakta som en direkt merkostnad till följd av synhandikapp. LOKAL VERKSAMHET Lokalföreningar Den lokala verksamheten är organiserad i lokalföreningar. Medlemsvårdande och kamratstödjande verksamhet i form av telefonkontakter, hem- och sjukbesök sker inom ramen för den lokala verksamheten. SRF Finnveden Dennis Ernst Gislaved ordförande SRF Höglandet Kenneth Jägsander Eksjö ordförande SRF Södra Vätterbygden Astrid Jonsson Huskvarna ordförande SRF Sävsjö Bengt Kanstedt Sävsjö ordförande SRF Tranås-Aneby Gun-Britt Lundqvist Aneby ordförande SRF Vetlanda Laila Jansen Vetlanda ordförande SRF Värnamo Sven-Alf Karlsson Värnamo ordförande BARN- OCH FÖRÄLDRAVERKSAMHET Avsikten med barn- och föräldraverksamheten är att särskilt tillvarata synskadade barn och ungdomars intressen. Ca 60 % av barn med synskador har ytterliggare en eller flera funktionsnedsättningar.

16 INFORMATIONSVERKSAMHET Information om organisationen och dess verksamhet har lämnats av styrelsen, övriga funktionärer och kanslipersonal. Det är vår erfarenhet då det gäller nysynskadade att personligt riktad information i form av samtal och uppsökande verksamhet är överlägsen all annan form av information. Mediaservice För att medlemmarna själva skall kunna ta del av och tillgodogöra sig distriktets och lokalföreningarnas information, upprätthålls inom organisationen ett mediavalsegister. Därigenom kan anpassad information distribueras på storstil, punktskrift och CD/daisy. Registerarbetet kräver god synförmåga och utförs av seende kanslist. SLUTORD När vi nu överlämnar styrelsens verksamhetsberättelse för år 2014 är det med tillfredsställelse vi kan se tillbaka på ett framgångsrikt verksamhetsår. Styrelsen, lokala funktionärer, enskilda medlemmar samt kanslipersonal har under det gångna verksamhetsåret försökt tillvarata synskadades intressen och vi tycker oss ha vunnit förståelse och respekt hos politiker och beslutsfattare på olika nivåer. Styrelsen vill i detta sammanhang tacka alla som under det gångna året på skilda sätt arbetat för och bidragit till organisationens verksamhet. Vi vill rikta ett särskilt tack till, Jönköpings läns landsting för de bidrag vi under året erhållit för täckande av merkostnader vi har i föreningens verksamhet till följd av synhandikappet. JÖNKÖPING 25 Februari Anita Svenningsson Kenneth Jägsander Dennis Ernst Ordförande Vice ordförande Sekreterare..... Göran Johansson Astrid Jonsson Sven-Alf Karlsson

17 Ledamot Vice sekreterare Ledamot.. Bengt Kanstedt Ledamot

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2012 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2012 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 2 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN

FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns Blindförening. 1976 ändrade föreningen namn till

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 1 VERKSAMHETS- BERÄTTELSE SRF JÖNKÖPINGS LÄN 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 2 FÖR SYNSKADADES RIKSFÖRBUND, JÖNKÖPINGS LÄN Synskadades Riksförbund Jönköpings län bildades 1931 under namnet Jönköpings läns

Läs mer

STADGAR. För. SRF Finnveden

STADGAR. För. SRF Finnveden STADGAR För SRF Finnveden Fastställda av SRF:s kongress 2008 Inledning SRF är en organisation som präglas av öppenhet och demokrati, där alla medlemmar kan göra sin röst hörd och allas synpunkter är välkomna.

Läs mer

För. SRF Jönköpings län

För. SRF Jönköpings län STADGAR För SRF Jönköpings län Antagna vid SRF:s kongress 2014 Reviderade vid SRF Jönköpings läns representantskap 16 april 2016 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2011

Verksamhetsberättelse 2011 Verksamhetsberättelse 20 Härmed lämnas redogörelse för föreningens verksamhet under ovanstående period. Föreningens styrelse har under verksamhetsåret 20 haft följande sammansättning: Ordförande Marinette

Läs mer

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015

Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 STADGAR FÖR SRF ÖSTRA VÄRMLAND Antagna vid årsmötet den 21 mars 2009 Ändrade i enlighet med kongressbeslut i oktober 2011 och 2015 Inledning Synskadades Riksförbund är en organisation som präglas av öppenhet

Läs mer

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13

INNEHÅLL. Inledning...5. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 13 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Kongress...7 6 Organisationsråd... 9 7 Förbundsstyrelse...10 8 Revision och granskning...

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2010 Dövas Förening i Kristianstad med omnejd Bildad den 12 mars 1950-1 - ÅRSBERÄTTELSE Styrelsen för Dövas Förening i Kristianstad med omnejd får härmed avgiva sin berättelse över

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 1 Inledning Funktionsrätt Norrbotten består av 41 länstäckande medlemsföreningar. Det är partipolitiskt och religiöst obundet. Genom Funktionsrätt arbetar medlemsförbunden tillsammans

Läs mer

Inte bara för. syns skull

Inte bara för. syns skull Inte bara för syns skull För ett tillgängligt samhälle Vet du att bankomaten kan prata med dig? Det har vi på Syn skadades Riksförbund (SRF) arbetat fram för att vi med synnedsättning ska kunna ta ut pengar

Läs mer

Synskadades egen organisation

Synskadades egen organisation Mer än du anar Synskadades egen organisation Att Synskadades Riksförbund kan erbjuda sina medlemmar mer än du anar, det får du veta i den här foldern. Du får också lite information om hur organisationen

Läs mer

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15

INNEHÅLL. Bilaga 1 till Synskadades Riksförbunds stadgar paragrafer som distriktens stadgar måste innehålla... 15 1 Stadgar 2 INNEHÅLL Inledning...5 1 Namn och ändamål...5 2 Medlemskap...5 3 Organisation... 6 4 Omröstning...7 5 Riksförbundets organ...7 6 Kongress... 8 7 Organisationsråd...10 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2017-01-01 2017-12-31 Styrelsens sammansättning: Ordförande Bo Birgersson Vice ordförande Eva Nordell Kassör Lars-Erik Carlsson Falkenberg Sekreterare Lars-Erik Carlsson Falkenberg

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

Stadgar för RFSL Sundsvall

Stadgar för RFSL Sundsvall Sidan 1 av 6 Stadgar för RFSL Sundsvall Dessa avdelningsstadgar antogs av RFSL:s kongress 140502-0504. Avdelningsstadgarna gäller för alla avdelningar samt dess verksamheter och ska gälla för alla föreningar

Läs mer

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015.

Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte torsdagen den 17 september 2015. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.45. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2013 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Carina Burman Ann-Britt Sundström Jan-Erik Nordlund Daniel Jönsson Anita Edström

Läs mer

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015

Stadgar. Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB. Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Stadgar Förbundet Sveriges Dövblinda, FSDB Stadgarna senast ändrade vid Förbundet Sveriges Dövblindas kongress 2015 Dessa stadgar gäller från och med den 1 januari 2016 2 Stadgar för Förbundet Sveriges

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 16 mars 2013 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom Riksförbundet

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 5-- -- 5--3 Målbeskrivning Länsföreningen Halland HjärtLung har till målsättning att arbeta för de hjärt-och lungsjukas intressen genom kärnverksamheterna - opinionsbildning, livsstilsförändring

Läs mer

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001

Stadgar för. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1 (6) Stadgar för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Eskilstuna (HSO Eskilstuna) Antagna vid årsmöte den 22 maj 2001 1. Namn, Syfte, Uppgifter. Namn. Syfte. Uppgifter. Samverkansor- Samarbetsorganet

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Rita Carlsson Ann-Britt Sundström Mikael Svedberg Daniel Jönsson Elin Vesterlund

Läs mer

Historik kalendarium. Kalendarium 2016

Historik kalendarium. Kalendarium 2016 Historik kalendarium Kalendarium 2016 Nätverk 1 16/1 tema integration AU 18/1.kl 16.30 DS 1/2 kl. 18 Kommundagar 5-6/2 DS 29/2 kl. 18 CKN 18/3 kl. 9-16 Stämma 19/3 kl. 9.30 15.00 DS-konf. 8-9/4 (lunch

Läs mer

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping

Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Protokoll Länsrådet för funktionsnedsättningar, LFF Tid: 2015-09-03 kl.13:00-16:00 Plats: SRF:s lokal, Ekhagsringen Jönköping Närvarande: Eva Blomquist, HRF Eva Eliasson, RJL Conny Erixon, HSO, ersättare

Läs mer

Länsföreningen Jönköping HjärtLung

Länsföreningen Jönköping HjärtLung Länsföreningen Jönköping HjärtLung ÅRSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Länsföreningen Jönköping HjärtLung lämnar här berättelse för verksamhetsåret 2016 Styrelsen Ordförande Yvonne Johansson Värnamo Vice

Läs mer

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006

FUB SKÅNE. VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 FUB SKÅNE VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR år 2006 Styrelsen för FUB SKÅNE (föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) avger härmed följande verksamhetsberättelse för tiden 1/1 31/12 2006. Föreningens

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Verksamhetsberättelse för 2013 ILCO:s Jönköpings länsförening 2014-03-16 Mäster Gudmunds Källar Jönköping Kallelse till ILCO:s årsmöte 2014 Söndagen den 16 mars håller vi årsmötesförhandlingar på restaurang

Läs mer

Verksamhet - och ekonomisk berättelse

Verksamhet - och ekonomisk berättelse Medlem i Hallands godmans och förvaltarförening Verksamhet - och ekonomisk berättelse 2018 Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Beslut om årsmötet är behörigt utlyst 3. Fastställande av dagordning

Läs mer

Stadgar RFSL Stockholm

Stadgar RFSL Stockholm Stadgar RFSL Stockholm 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm 2 Tillhörighet Reviderade vid årsmöte 2015-03-24 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR)

Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Stadgar för Anhörigas Riksförbund (AHR) Organisationsnummer 802402 4831 Grundstadgar antagna vid årsmöte den 2 maj 1996 Ändring av stadgar antagna vid årsmöte 19 mars 2005, 25 mars 2006 Stadgar reviderade

Läs mer

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011

PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 2011 PRO Karlskoga Södra Verksamhetsberättelse 2011 Styrelsen har under året bestått av: Ordförande / studieorganisatör Vice ordförande / pressombud Kassör Sekreterare Styrelseledamot / medlemsvärvare

Läs mer

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014

Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Skara-Götene FUB Verksamhetsberättelse 2014 Sid 1 (5) Verksamhetsberättelse FUB Skara-Götene år 2014 Styrelsen för FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning i Skara-Götene får härmed

Läs mer

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Verksamhetsberättelse Styrelsen för Örebro länsförening av Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2010. Styrelsen Ordförande Vakant Vice ordförande

Läs mer

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2

Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 2 apitel 2 Organisation apitel 3 Medlemskap 1 2 1 Stadgar Skuldjouren Kapitel 1 Syfte 1 Skuldjouren är en allmännyttig ideell förening öppen för alla som är engagerade i frågor om överskuldsättning, fattigdom och dess konsekvenser. Föreningen är tvärpolitisk

Läs mer

Samorganisation Sundsvall

Samorganisation Sundsvall Samorganisation Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 PRO Alnö, PRO Attmar, PRO City Sundsvall, PRO Holm, Pro Indal, PRO Liden, PRO Matfors-Tuna PRO Njurunda, PRO Selånger, PRO Sköns Norra, PRO Sköns Södra,

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2011

Verksamhetsberättelse för 2011 Verksamhetsberättelse för 2011 ILCO:s Jönköpings länsförening 2012-03-10 Best Wester Hotell Småland i Klevshult Kallelse till ILCO:s årsmöte 2012 Lördagen den 10 mars håller vi årsmötesförhandlingar på

Läs mer

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin

Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter. Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson. Mikael Svedberg Carina Burman Maria Holmberg Britt-Inger Westin FUB Sundsvall VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Funktion Ordinarie ledamöter Suppleanter Ordförande Vakant Vice ordf Carin Mellberg Daniel Jönsson Rita Carlsson Elin Vesterlund Mikael Svedberg Carina Burman Britt-Inger

Läs mer

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. STADGAR FÖR RFSL VÄSTMANLAND Antagna 2008-10-22 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Västmanland 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Västmanland är en ideell förening och en avdelning inom RFSL - Riksförbundet

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013

Föreningsstadgar. Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 Föreningsstadgar Hörselskadades förening i Stockholm Antagna av årsmötet 2013 HRF, Hörselskadades förening i Stockholm Instrumentvägen 19, 126 53 Hägersten Telefon 08-462 24 30, texttelefon 08-462 24 35,

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2014 Verksamhetsberättelse för Nordmalings PRO-förening 1 januari 31 december 2014 Styrelse Ordförande Vice ordförande Studieorganisatör Sekreterare Kassör Övriga ledamöter Suppleanter:

Läs mer

Stadgar för RFSL Stockholm

Stadgar för RFSL Stockholm Stadgar för RFSL Stockholm Antagna vid RFSL Stockholms årsmöte den 23 mars 2019. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är RFSL Stockholm. 2 Tillhörighet 2.1 RFSL Stockholm är en ideell förening och en

Läs mer

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna.

1 Namn och sätesort Föreningens namn är Agera Kvinnojour. Föreningen har sin sätesort i Solna. Stadgarna antogs 2014-10-17 Agera Kvinnojour är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som arbetar med våldsutsatta personer definierar sig som kvinnor eller tjejer och deras eventuellt medföljande

Läs mer

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser

Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Stadgar för Riksförbundet Sällsynta diagnoser Antagna av ordinarie förbundsårsmöte 1 mars 2008 och extra förbundsårsmöte 16 november 2008 Stadgarna trädde i kraft den 1 december 2008 1. Namn Organisationens

Läs mer

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS)

Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Föreningen för datorhjälp i släktforskningen (DIS) Org.nr: 822001-6052 35:e ordinarie årsmötet Lördagen den 7 mars 2015 kl. 15.00 på Valla Folkhögskola, Linköping. 1 Årsmötet öppnas Årsmötet öppnades av

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 Styrelsen för Hjärt- och Lungsjukas förening i Östhammars kommun, org.nr 802429 3352, får härmed avge följande berättelse för verksamhetsåret 2016. Styrelsen har under året haft

Läs mer

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av..

Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. Sköldkörtelförbundet Normalstadgar för regional förening inom Sköldkörtelförbundet. Antagna av.. 1 Ändamål Sköldkörtelförbundet har till ändamål att stödja personer med sköldkörtelsjukdomar och relaterade

Läs mer

Protokoll från Jönköpings läns Luftvårdsförbunds ordinarie årsmöte på Peltor AB i Värnamo den 24 april 2007

Protokoll från Jönköpings läns Luftvårdsförbunds ordinarie årsmöte på Peltor AB i Värnamo den 24 april 2007 Protokoll, sid 1 (5) Protokoll från Jönköpings läns Luftvårdsförbunds ordinarie årsmöte på Peltor AB i Värnamo den 24 april 2007 1. Sammanträdet öppnas Förbundets ordförande Erling Johansson hälsade alla

Läs mer

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja

VÄLKOMMEN. till årsmötet 2012. SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja VÄLKOMMEN till årsmötet 2012 SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk och soja DAGORDNING ÅRSMÖTE 10 MARS 2012 1 Årsmötet öppnas 2 Val av mötesfunktionärer a. Mötesordförande

Läs mer

Verksamhetsberättelse för 2012

Verksamhetsberättelse för 2012 FÖRENINGEN NORDEN SKÅNEDISTRIKTET Verksamhetsberättelse för 2012 Styrelsen för Föreningen Norden, lämnar följande redogörelse för verksamheten år 2012. Styrelse Ulla Stenow ordförande Ängelholm Sonja Svensson

Läs mer

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27

Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 Stadgar för distrikt inom Autism- och Aspergerförbundet reviderade vid riksmöte 2014-09-27 1 Namn och Distriktets namn och geografiska verksamhetsområde geografiskt fastställs av Autism- och Aspergerförbundets

Läs mer

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost

Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Stadgar för Gymnastikförbundet Sydost Kap 1 Allmänna bestämmelser 1 Uppgift Gymnastikförbundet Sydost skall, enligt dessa stadgar och Svenska Gymnastikförbundets stadgar, såsom Svenska Gymnastikförbundets

Läs mer

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T)

STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) STADGAR FÖR HANDIKAPPFÖRENINGARNA ÖREBRO LÄN (nedan kallat HSO-T) 1 ORGANISATIONENS NAMN 1.1 Handikappföreningarna Örebro län (HSO-T) är ett partipolitiskt och religiöst obundet samarbetsorgan för länstäckande

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 hrf VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR2014 Styrelsen för HÖRSELSKADADES DISTRIKT I VÄSTERBOTTENS LÄNfår härmed lämna följande verksamhetsberättelse. Hörselskadades distrikt i Västerbottens

Läs mer

Normalstadgar för RFSL

Normalstadgar för RFSL Normalstadgar för RFSL Antagna på årsmötet 2008 samt 2009 Normalstadgarna ska vara gällande för samtliga avdelningar senast år 2010 och ska gälla för alla nybildade avdelningar som upptas i RFSL. Inom

Läs mer

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010.

Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret 2010. VERKSAMHETSBERÄTTELSE DISTRIKT NORRBOTTENS Styrelsen för Sveriges Ingenjörer distrikt Norrbotten, får härmed avge följande redogörelse för verksamhetsåret. Årets som gick 2 Distriktsverksamheten 3 Distriktstyrelsens

Läs mer

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm

Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken Ängelholm PROGRAMFÖRKLARING och STADGAR för Förbundet Aktiv Ungdom Programförklaring Föreningar Antagna på Aktiv Ungdoms förbundsstämma 2014 i Kungälv Gäller fr.o.m. 2015-01-01 Förbundet Aktiv Ungdom - Dansfabriken

Läs mer

Stadgar för Personskadeförbundet RTP

Stadgar för Personskadeförbundet RTP Stadgar för Personskadeförbundet RTP Antagna vid kongressen 2009.11.06-08 1 Namn och säte Förbundets namn är Personskadeförbundet RTP. Personskadeförbundet RTP är en handikapporganisation som är en partipolitiskt

Läs mer

Neuroförbundet Västervik

Neuroförbundet Västervik Neuroförbundet Västervik org.nr. 833600 8175. VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2 0 1 3 1. Styrelsen för Neuroförbundet Västervik får härmed överlämna Verksamhetsberättelsen för. 1 januari 31 december 2013 Inledning.

Läs mer

Stadgar för Equmenia region Svealand

Stadgar för Equmenia region Svealand Stadgar för Equmenia region Svealand 1 Regionens grund, namn och uppdrag JESUS KRISTUS ÄR HERRE. Equmenia region Svealand delar denna bekännelse från Filipperbrevet 2:11 med kristna genom alla tider. Barn-

Läs mer

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat. Länsbygderådet Protokoll Medlemsmöte Länsbygderådet i Kalmarlän 2010-11-29 Plats: Forum Oskarshamn 1 Mötets öppnande Ordförande för Kalmar länsbygderådet Eva Svensson förklarar medlemsmötet för öppnat.

Läs mer

Årsredovisning Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening

Årsredovisning Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2015-01-01 2015-12-31 Östra Stranden i Halmstad Ekonomisk förening Årsredovisning 2015 Östra Stranden i Halmstad ekonomisk förening, org.nr 769609 7620 Styrelse Ordförande Kassör Sekreterare

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011.

Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Verksamhetsberättelse för Scenkonst Kalmar Riksteaterförening verksamhetsåret 2011. Styrelsen för Scenkonst Kalmar lämnar härmed följande rapport för året 2011. 1 Styrelsens sammansättning Ordinarie ledamöter:

Läs mer

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND

STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND STADGAR FÖR SVERIGES DÖVAS RIKSFÖRBUND Antagna vid kongressen i Stockholm 2017 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte sid. 3 2 Ändamål sid. 3 3 Organisationer sid. 3 4 Medlemmar sid. 4 5 Medlemsavgift sid.

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Agneta Rudsänger Sandviken ordförande. Anders Mosell Österfärnebo vice ordförande. Anneli Åhlander Vallsta kassör t.o.m. 13/3.

Agneta Rudsänger Sandviken ordförande. Anders Mosell Österfärnebo vice ordförande. Anneli Åhlander Vallsta kassör t.o.m. 13/3. 1 Februari 2012 Föreningen hade den 31/12 2011, 92 huvudmedlemmar och 27 familjemedlemmar=totalt 119 medlemmar. Den 31/12 2010 var antalet huvudmedlemmar 104 och antalet familjemedlemmar 30. STYRELSE 2011

Läs mer

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening

Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening Stadgar för Veterinär Omtanke om Våldsutsattas riksförening VOOV, Veterinär Omtanke om Våldsutsatta, är en ideell partipolitiskt och religiöst obunden förening i Sverige. 1 Förening, namn och säte Veterinär

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse SKPF:s avdelning 29 i Degerfors år 2016 Den 14 juni på resan till Södermanland stannade vi och tittade på Stora Sundby Slott Dagordning vid årsmöte med SKPF avd. 29 Degerfors. Onsdag

Läs mer

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland.

Glödlampan. hsod.se. Sörmland. I detta nummer. Ordförande har ordet. Ny mandatperiod i LRFF. Presentation Synskadades förening Sörmland. Glödlampan December 2014 Sörmland Representanter till LRFF 2015-2018 I detta nummer Ordförande har ordet Lena Talman Solveig Fredriksson Ulf Nordström Helge Andersson Ny mandatperiod i LRFF Christer Arnrup

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd

Årsmöte. Jönköpings län. 08-10-25 Bankeryd Årsmöte Jönköpings län 08-10-25 Bankeryd Verksamhetsberättelse för SMC Jönköpings län 07090 901-08083 831 Styrelsemedlemmar Ordförande Inge Svensson Skede Vice Ordförande Berndt Lööf Eksjö Kassör Pamela

Läs mer

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige

Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige Normalstadgar för lokalföreningar i Afasiförbundet i Sverige 1 Lokalföreningens namn Föreningens namn är Afasiföreningen i. och ansluten till läns-/regionföreningen i.. län/region och därigenom är den

Läs mer

Årsmöte Onsdag , 18.30

Årsmöte Onsdag , 18.30 Årsmöte Onsdag 2016-04-27, 18.30 Stjärnholms Slott Årsmöteshandlingar Version 1.0 Innehåll FÖRSLAG TILL DAGORDNING... 2 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015... 3 REVISIONSBERÄTTELSE... 4 ÅRSREDOVISNING FÖR 2015...

Läs mer

Medlemsansökan information

Medlemsansökan information Medlemsansökan information Synskadades Riksförbund, SRF, är synskadades intresseorganisation i Sverige. Vi har slutit oss samman för att utifrån tanken om alla människors lika värde gemensamt hävda synskadades

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning

STADGAR FÖR FUB. föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning STADGAR FÖR FUB föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Dessa stadgar gäller från och med 31 augusti 2013 och ersätter tidigare stadgar STADGAR FÖR RIKSFÖRBUNDET Riksförbundet för barn,

Läs mer

SPF Seniorerna Vikbolandet

SPF Seniorerna Vikbolandet SPF Seniorerna Vikbolandet Protokoll fört vid årsmötesförhandlingar den 21 februari 2018 kl. 14.00 i Östra Husby bygdegård Ordföranden Lars Andersson hälsade de drygt 130 närvarande medlemmarna välkomna

Läs mer

Stadgar. HSO Stockholms stad

Stadgar. HSO Stockholms stad Stadgar Antagna 1994-04-25 Reviderade 1997-04-07 Reviderade 1998-04-22 Reviderade 1999-04-27 Reviderade 2001-04-24 Reviderade 2003-04-10 Reviderade 2006-04-05 Reviderade 2008-04-09 Reviderade 2009-04-20

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2009 Verksamhetsplanen har varit föremål för samråd med föreningarna på distriktsmötet 2008-11-08 och fastställdes av styrelsen den 2008-12-06.

Läs mer

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH)

Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Stadgar för SULF-föreningen vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) Förslag till stadgar antogs av SULF/KTH:s årsmöte 2013-11-05 och fastställdes av SULF:s förbundsstyrelse XXXX-XX-XX. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman

Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer Antagna av kårstämman Stadgar för scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår, organisationsnummer 802468-2471 Antagna av kårstämman 2012-1 1-06 1 Allmänt Scoutkåren Torslanda Sjöscoutkår är en sammanslutning av enskilda personer och

Läs mer

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat.

Anita Örum hälsade de närvarande välkomna och förklarade mötet öppnat. FSDB Stockholm Gotland PROTOKOLL Fört vid medlemsmöte onsdagen den 17 februari 2016. Plats: Gotlandssalen, Gotlandsgatan 44, Stockholm. Tid: 17.00 20.15. Ordförande: Anita Örum Sekreterare: Guy Perdhe

Läs mer

Normalstadgar för equmenias regioner

Normalstadgar för equmenias regioner Normalstadgar för equmenias regioner Inom equmenia finns sju regioner. Geografi och uppdrag fastställs av equmenias riksstämma. Verksamheten i regionerna sker i nära koppling till den verksamhet som sker

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna

Stadgar. För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Stadgar För SULF-föreningen vid Högskolan Dalarna Innehåll Allmänna bestämmelser 1 Ändamål 3 2 Organisation 3 3 Regler för beslut och val 3 Årsmöte 4 Årsmöte 4 5 Årsmötets sammansättning 4 6 Närvarorätt

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL

3 FÖRBUNDETS MEDLEMSKAP I SAMMANSLUTNINGAR OCH VÄNFÖRENINGSAVTAL STADGAR FÖR AUTISM- OCH ASPERGERFÖRBUNDET Reviderade vid riksmöte 2017-04-22 1 NAMN Förbundets namn är Autism- och Aspergerförbundet. Förbundet är en ideell förening. 2 ÄNDAMÅL Autism- och Aspergerförbundet

Läs mer

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01

Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 Svenska Vitiligoförbundet S T A D G A R 2008-05-01 1 Förbundets namn och ställning Förbundets namn är Svenska Vitiligoförbundet. Förbundet är religiöst och partipolitiskt obundet. Förbundet har sitt säte

Läs mer

Celiakiföreningen i Västerbottens län

Celiakiföreningen i Västerbottens län Sida 1 / 9 ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten Lördag den 21 februari 2015 kl 14.00, The Guitars ÅRSMÖTESHANDLINGARNA INNEHÅLLER: ÅRSMÖTE FÖR CELIAKIFÖRENINGEN i Västerbotten... 1 1 REGLER OCH

Läs mer

Röstlängden består av 23 röstberättigade medlemmar enligt bifogad röstlängd. 1 stödjande medlem fanns även på plats, dock utan rösträtt.

Röstlängden består av 23 röstberättigade medlemmar enligt bifogad röstlängd. 1 stödjande medlem fanns även på plats, dock utan rösträtt. FSDB Stockholms och Gotlands Län Årsmötesprotokoll 2016 Dag: lördag den 19 mars 2016 Tid: 13.00-17.00 Plats: Gotlandsgatan 44 Närvarande: 23 röstberättigade medlemmar 1 Årsmötets öppnande FSDB Stockholms

Läs mer

Stadgar NTF Gävleborg

Stadgar NTF Gävleborg Stadgar NTF Gävleborg Styrelsens förslag till nya stadgar för NTF Gävleborg. Beslutsordning. Beslut om stadgeändring skall ske på två på varandra följande årsmöten, varav ett skall vara ordinarie. Minst

Läs mer

1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande Anne-Christine Lind Hammarström förklarade distriktsstämman öppnad.

1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande Anne-Christine Lind Hammarström förklarade distriktsstämman öppnad. Protokoll fört vid SPF Jönköpingsdistriktets distriktsstämma i Torghuset, Smålandsstenar, den 14 april 2015 kl. 10.00 11.30 Närvarande: ca 180 personer 1 Distriktsstämmans öppnande Distriktsordförande

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

SMC Kronoberg. Verksamhetsberättelse

SMC Kronoberg. Verksamhetsberättelse SMC Kronoberg Verksamhetsberättelse 2012-2013 Årsmöte SMC Kronoberg 131006 DAGORDNING 1. Mötets Öppnande. 2. Val av mötesordförande. 3. Val av mötessekreterare. 4. Val av 2st justeringspersoner, tillika

Läs mer