Strategirapport för Albanien september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Albanien september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Albanien september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING Sida bedömer att genomförandet av samarbetsstrategin för Albanien fortskrider i huvudsak enligt plan. Den största riskfaktorn för att strategimålen inte ska uppnås är den hårda politisering som tidvis omöjliggör samarbete mellan regering och opposition och därigenom försenar och försvårar reformarbetet. 10 oktober 2012 presenterade EU presenterade en ny framstegsrapport för Albanien. 1 Albanien rekommenderades en villkorad kandidatlandsstatus. Fortsatta reformer inom rättsområdet framförallt vad gäller kampen mot korruption och organiserad brottslighet -, parlamentariska och administrativa reformer samt ett väl genomfört val 2013 är avgörande för om EU-kommissionen skall rekommendera en förhandlingsstart. Inom sektorn demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter har framsteg på lagstiftningsområdet skett. På central nivå har sektormålet kring ökad effektivitet, öppenhet och transparens i förvaltningen delvis nått genom reformer inom strategiska organ. Det svenska stödet till skattemyndigheten och statistikbyrån har bidragit till ökad professionalitet, transparens och öppenhet gentemot allmänheten. 2 Möjligheterna för Albaniens deltagare att delta i och påverka reformprocessen och EU-närmandet är fortsatt begränsade. Det civila samhället är svagt och har svårt att påverka beslutsfattare. Sida bedömer dock att organisationer och media stärkts i sin granskande och ansvarsutkrävande roll och att stödet genom svenska organisationer varit avgörande. 3 De första stegen mot att civila samhället i ökad utsträckning ska ha tillgång till ett rättssäkert och effektivt polisväsende som står under civil kontroll och insyn har tagits med ett svenskt stöd till en närpolisreform inom den albanska polisen. Det finns fortsatt stora utmaningar vad gäller att få ökat kvinnligt deltagande i politik och förvaltning. Kvinnor är underrepresenterade som kandidater till offentliga ämbeten och i statsförvaltningen. Projektet Women in Governance 1 European Commisson; Albania Progress Report Drejtoria e Pergjithsme E Tatimeve & Skatteverket; Cooperation between Albania s General Tax Directorate (GTD) and Swedish Tax Agency, Phase II, Final Report, September 2012 and Statistics Sweden & ALBSTAT; Partnership in statistics in Albania, phase III, Draft Progress Report 1 January-30 June Sida Review 2010:20; Nilsson A, Anger J, Newkirk J; Evaluation of Support to the Civil Society in the Western Balkans, Olof Palme s International Center Final Report Albania 2011, Kvinna to Kvinna Final Report Albania 2011, Civil Rights Defenders Final report Albania Sida 1 (18)

2 som genomfördes av OSSE med svenskt stöd bidrog till ett ökat val av kvinnor till kommunfullmäktige. 4 Sektorn naturresurser och miljö är ett område där EU bedömt att det krävs omfattande ansträngningar och stora investeringar för att förbättra det institutionella ramverket. 5 Landets relativt svaga miljöministerium får låg tilldelning av statsbudgeten. Sida delar EUs bedömning och flera av de svåra reformerna har försenats eller periodvis helt gått i stå. Den decentralisering som genomfördes 2008 av ägande- och/eller nyttjanderätten för mer än hälften av landets skogs- och betesmark skall förhoppningsvis leda till såväl minskad sårbarhet inom energiområdet, effektivare användning av förnybara energikällor samt ökad albansk kapacitet att hantera och förvalta naturresurser. Den omfattande reformen har lett till nya roller, befogenheter och ansvarsutkrävande för medverkande aktörer. Det finns fortsatt ett stort behov, men också potential att förbättra samverkan mellan det civila samhället och staten inom miljö och klimatfrågor och Sverige har nyligen beslutat om stöd till civilsamhällesorganisationen REC 6. För att nå strategimålet att öka kapaciteten för hållbar användning av landets vattenresurser krävs omfattande arbete. Ett planerat svenskt stöd inom vattenförvaltningen förväntas stärka Albaniens efterlevnad av EUs vattenregleringsdirektiv. I dialogen prioriterar Sverige frågor om nationellt ägarskap och jämställdhet. Att Sverige konsekvent driver dessa frågor både i samtal med den albanska regeringen, andra givare och inom projekten har gett stor trovärdighet och bra genomslag. Sitt fokus på det nationella ägarskapet visar Sverige även i handling med direktstöd till albanska institutioner och användande av nationella upphandlingssystem INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av strategin för Albanien Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet med Albanien är en stärkt demokratisk stat, långsiktigt hållbar utveckling samt förbättrade förutsättningar att uppnå EU-medlemskap. Samarbetet är inriktat på följande områden: 1 Demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter 2 Naturresurser och miljö 2. EKONOMISKT UTFALL 4 OSCE; Enhancing Women s Role in Governance, Final Report December 2008 December 2011 & Semi Annual Report January-June European Commisson; Opinion on Albania s Application for membership of the European Union, Bryssel, Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe 7 För direktsstödet till INSTAT och National Employment Service 8 Samarbetsstrategin förlängs till 31 december Därefter tar en regional strategi för Västra Balkan vid, där Albanien kommer att ingå. Sida 2 (18)

3 Allokeringen för Albanien för 2012 uppgår till 80 MSEK. Till och med den 30 september 2012 har totalt 23 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 29% av anslaget för Albaniens bemyndiganderam för 2012 är 135 MSEK. 77MSEK är intecknat. Allokering 2012 (MSEK) Utfall 1 jan-30 sep (MSEK) Prognos jan-dec (MSEK) 1 Demokratisk samhällsstyrning & MR Naturresurser och miljö -5 (återbet) 9 10 Totalt Utbetalningsprognosen på helårsbasis förväntas motsvara delegerade medel. Merparten av utbetalningarna kommer ske under senare delen av Utbetalningar sker i enlighet med avtalsvillkoren. En jämnare fördelning över året bör eftersträvas och genomföras, men tar några år att få genomslag med nya avtalsvillkor. 3. RESULTAT 3.1 Sektor 1: Demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter Antal avtalade insatser: 13. Under perioden januari september 2012 har 1 insats slutförts medan 3 nya avtal om insatser har undertecknats Bedömning av strategins sektormål för Demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter 10 Sektormål: 1. Ökad effektivitet, öppenhet och transparens i den albanska förvaltningen 2. Ökad möjlighet för Albaniens medborgare att delta i och påverka reformprocessen och EU-närmandet. 3. Att det civila samhället i ökad utsträckning har tillgång till ett rättssäkert och effektivt polisväsende som står under civil kontroll och insyn 4. Ökat kvinnligt deltagande i politik och förvaltning Inom sektorn demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter ingår ett stort antal viktiga verksamheter, där flera reformer är kopplade till de tolv prioriterade områden som EU angivit. Motorn för den ambitiösa reformagendan är en stark önskan om att uppnå EU- 9 För 2012 har utbetalningar på 1,6 MSEK gjorts för insatser inom Naturresurser och miljö, men samtidigt har en återbetalning inom samma sektor gjorts på 7,0 MSEK, vilket ger ett tillfälligt negativt resultat på -5,4, eller avrundat nedåt -5MSEK. 10 Sektorn heter så i samarbetsstrategin och används därför i redovisningen, även om den nya sektorbeteckningen är Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Sida 3 (18)

4 medlemskap. En stor riskfaktor för att målen inte skall uppnås är den hårda politisering som tidvis omöjliggör samarbete mellan regering och opposition, och därigenom försenar och försvårar reformarbetet. Finanskrisen kan också komma att drabba Albanien hårdare på sikt, vilket kan minska budgetutrymmet. På central nivå har sektormålet kring ökad effektivitet, öppenhet och transparens i förvaltningen delvis nått genom reformer inom vissa strategiska organ. Det svenska stödet till skattemyndigheten och statistikbyrån har bidragit till en ökad professionalitet, moderniserade strukturer, transparens och öppenhet gentemot allmänheten. 11 Den lokala demokratin är dock fortsatt dåligt utvecklad. Möjligheterna för Albaniens deltagare att delta i och påverka reformprocessen och EUnärmandet är fortsatt begränsade. Det civila samhället i Albanien är svagt och har svårt att påverka beslutsfattare. EUs framstegsrapport konstaterade att även om det civila samhället rådfrågats om vissa lagstiftningsinitiativ, så saknas en systematisk dialog och samrådet med civilsamhällesorganisationer är genomgående otillräcklig. Under 2010 och 2011 deltog flera av Kvinna till Kvinnas partnerorganisationer i lokala samråd för det civila samhället som arrangeras av EUD i Albanien. Några av dessa organisationer har deltagit i möten i Bryssel och lämnat synpunkter. Med denna nya kunskap och erfarenhet av utvidgningsprocessen, kan de nu mer aktivt påverka reformprocessen. De första stegen mot målet att det civila samhället i ökad utsträckning ska ha tillgång till ett rättssäkert och effektivt polisväsende som står under civil kontroll och insyn har tagits med det nya svenska stödet till en närpolisreform inom den albanska polisen. Den albanska polisen omorganiserar sig och placerar fler poliser i regionerna och har etablerat gemensamma arbetsgrupper där representanter för det civila samhället ingår. Det finns fortsatt stora utmaningar vad gäller att få ett ökat kvinnligt deltagande i politik och förvaltning. Kvinnor är underrepresenterade som kandidater till offentliga ämbeten och i statsförvaltningen. I sektorer med hög andel kvinnliga anställda upptar de främst de lägre positionerna. Ett nätverk av civilsamhällesorganisationer arbetade för att få in förändringar avseende jämställdhet i vallagen. 13 Den ändrade vallagen godkändes 18 juli 2012, med betydligt bättre skrivningar om jämställdhet. Ett första steg på papper, vars efterlevnad och uttolkning dock behöver följas noga. 11 Drejtoria e Pergjithsme E Tatimeve & Skatteverket; Cooperation between Albania s General Tax Directorate (GTD) and Swedish Tax Agency, Phase II, Final Report, September 2012 and Statistics Sweden & ALBSTAT; Partnership in statistics in Albania, phase III, Draft Progress Report 1 January-30 June European Commission, Albania Progress Report Olof Palmes International Center; Final report Albania Sida 4 (18)

5 Bedömning av UMs/Sidas bidrag till målen: UMs/Sidas bedömning är att de insatser som stöds är relevanta för Albaniens närmande till EU och de fyra breda områdena inom sektorn. Det svenska stödet till det integrerade planeringssystemet (IPS), ESV, skattemyndigheten och statistikbyrån har alla bidragit till ett ökat fokus på effektivitet, transparens och resultat. Det svenska stödet till SNV som arbetar med skogsprogrammet, det albanska kommunförbundet AAC, miljöorganisationen REC och FN (inom ramen för One UN) har alla skapat plattformar för dialog mellan regering/politiker och det civila samhället. Dessutom har det nya närpolisprogrammet lagt grunden för ett närmare samarbete mellan polisen och allmänheten. Projektet Women in Governance som genomfördes av OSSE med svenskt stöd bidrog till ett ökat val av kvinnor till kommunfullmäktige och inrättandet av en nationell plattform för kvinnor) som blev en stark lobbyaktör också inom partierna. Efter EU är Sverige den näst största givaren till det civila samhället i Albanien. Sida bedömer att organisationer och media stärkts i sin granskande och ansvarsutkrävande roll och att stödet genom svenska organisationer varit avgörande. 14 Sida hanterar risker i det allmänna genomförande av projekt genom att stödja både regeringen direkt och civilsamhällesorganisationer som kan granska och utkräva ansvar, men också stötta och multilateraler som kan vägleda och bistå Resultat på insatsnivå Insats 1: Stöd till Civil Rights Defenders (CRD) program: Ökad tillgång till frihet och rättvisa i Albanien Insatsens huvudsakliga mål: 1) Människor i Albanien har stärkts i att hävda sina mänskliga rättigheter. 2) Den albanska staten tar större ansvar för uppfyllandet av mänskliga rättigheter. 3) Människorättsförsvarare i Albanien har stärkts i sitt arbete. Avtalat belopp (MSEK) 18,0 12/ /2015 Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 6,0 Civil Rights Defenders 15. Stöd till specifikt program genom en organisation 100% 14 Sida Review 2010:20; Nilsson A, Anger J, Newkirk J; Evaluation of Support to the Civil Society in the Western Balkans, Olof Palme s International Center Final Report Albania 2011, Kvinna to Kvinna Final Report Albania 2011, Civil Rights Defenders Final report Albania Sida 5 (18)

6 Resultatredovisning: 15 Det nuvarande programmet inleddes i januari 2012, men bygger på resultaten från Civil Rights Defenders (CRD) tidigare program i Albanien Genom att övervaka rättsväsendet, fängelser och val har den albanska Helsingforskommittén (AHC) bidragit till ett ökat ansvarstagande från den offentliga förvaltningen och efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. AHC representerar offer för kränkningar av mänskliga rättigheter inför Europadomstolen och bevakar hur domstolens beslut hanteras i det albanska rättsväsendet. Förbättrad tillgång till rättslig prövning för mer än medlemmar av de romska och egyptiska folkgrupperna i Albanien har uppnåtts genom CRDs samarbete med Tirana Legal Aid Society (TLAS). En expertgrupp från TLAS har utarbetat stadgar för kommissionären för rättshjälp. Lagen om rättshjälp och dessa stadgar kommer att utgöra grunden för det framtida rättshjälpssystemet. I februari 2012 beslutade det albanska parlamentet om en avkriminalisering av förtal och ärekränkning. Albanian Media Institute har drivit denna fråga. Alliansen mot diskriminering av HBT-personer i Albanien (Aleanca) har lyckats etablera sig som en stark förespråkare för HBT-personers rättigheter och bidragit till en ökad medvetenheten om HBT i Albanien. UM/Sidas bedömning: Resultaten ovan utgör endast en del av resultaten från CRDs partners. Sida bedömer att CRDs program i Albanien har uppnått intressanta och viktiga resultat både vad gäller relevans för landet och de svenska strategimålen, men också när det gäller hållbarhet (särskilt med förbättringar i lagstiftningen). En indikator på Sidas positiva bedömning är beslutet att stödja programmet , utifrån de resultat som uppnåtts under det föregående programmet. CRD har visat stor gensvar på Sidas efterfrågan på bättre resultatredovisning och styrning. Det reviderade resultatramverket för har tagits fram genom en omfattande deltagandeprocess och har hög kvalité. Sida bedömer ett stort mervärde med att ett fältkontor etablerades i Tirana De ökade kostnaderna för detta motiveras väl av att CRD kan öka samordningen med andra aktörer, ge bättre stöd till partners och kan agera snabbare vid kränkningar av medborgerliga rättigheter i landet. En positiv bieffekt är att CRD har kunnat bli en närmare samtalspartner till den svenska ambassaden. Insats 2: Statistik Insatsens huvudsakliga mål: Att bidra till produktion av nationell albansk statistik, som uppfyller EUs och internationella kvalitetskrav. Statistiken skall kunna ge relevant och pålitligt underlag för politiska beslut. 15 Civil Rights Defenders; Final report Albania & Result Assessment Framework Albania Sida 6 (18)

7 Avtalat belopp (MSEK) 23,3 04/ /2013 Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 13,9 01/10/ /06/2014 Resultatredovisning: 16 17,9 INSTAT/SCB 16.Projektstöd 100% 13,7 INSTAT direktfinansiering 15. Stöd till specifikt program genom en organisation INSTAT har framgångsrikt genomfört en räkning (census) av ekonomiska företag och de första resultaten har presenterats för allmänheten. En ny interaktiv websida har producerats. Sidan innehåller en stor databas för statistik som går att söka i och arbeta med för allmänhet, beslutsfattare och media. Förbättrad statistik inom området Konsumentprisindex genom regelbunden månatlig rapportering till interna användare. Databasen med företagsregister har uppdaterats med nya variabler och en ny publikation om s.k korttidsstatistik har utarbetats i enlighet med EUs regelverk. Effektivitet och noggrannhet i databehandlingen har förbättrats efter att skannrar införts. UMs/Sidas bedömning: De flesta av projektets komponenter utvecklas enligt plan och med synliga resultat. Projektet har bidragit till ökad transparens och öppenhet gentemot allmänhet, media och beslutshavare då statistiken görs mer lättillgänglig och förståelig. Förseningar för arbetet med metadata beror på att de stora (folk)räkningarna prioriteras och tar mycket tid för såväl ledning som personal. Räkningen av hushållen inom jordbrukssektorn (agriculture households) har inneburit att mindre tid kunnat läggas på att utveckla interna strukturer för att arbeta med jordbruksstatistik. Samtidigt har genomförandet av folkräkningarna genererat en stor mängd data och har stärkt INSTATs professionella och organisatoriska kapacitet. Arbetet med ledningsfrågor har hittills fokuserat på projektledning, med mindre betoning på den högsta ledningen. Ambassaden för en regelbunden och samordnad dialog med INSTATs ledning och de mest berörda givarna som EU, Schweiz och FN. Ambassaden delar ordförandeskapet i sektorarbetsgruppen för statistik och kan där uppmärksamma problem som påverkar de svenska insatsmålen på en mer generell nivå. Kostnadseffektiviteten i samarbetet mellan SCB och INSTAT har ökat under 2012, då långtidsrådgivaren för IT-komponenten har slutfört sitt arbete och ansvaret tagits över av INSTATs egen IT-avdelning. I det direktfinansierade stödet är kostnadseffektiviteten än högre eftersom projektet har en lokal administrativ samordnare. 30% 16 Statistics Sweden & ALBSTAT; Partnership in statistics in Albania, phase III, Draft Progress Report 1 January- 30 June 2012 Sida 7 (18)

8 Insats 3: Stöd till Albaniens närpolisreform Insatsens huvudsakliga mål: 1) Stärka den albanska polisens förmåga att tillhandahålla trygghet och säkerhet och vara service-inriktade ( i allmänhetens tjänst ). 2) Öka förtroendet för polisen och stärka individers och närsamhällens 17 vilja att samarbeta med polisen för att minska brottsligheten. Avtalat belopp (MSEK) 25,2 03/ /2016 Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 1,7 Albanian State Police/SIPU Int. 16. Projektstöd 95% Resultatredovisning: 18 Projektet har etablerat effektiva arbetsstrukturer med partners, från inrikesministeriet och den albanska polisen till det civila samhället och eventuella genomförare av aktiviteter. Studier har genomförts för att bedöma nivån på allmänhetens och det civila samhällets förtroende för polisen. Fokus har legat på polisens arbete med våld i nära relationer och partnerskap med samhällen och särskilt ungdomar. En kommunikationsstrategi har utvecklats i samarbete med den albanska polisen. UMs/Sidas bedömning: Även om denna insats började i maj 2012 så har den inledande fasen använts maximalt för att utforma det fortsatta genomförandet och stärka de albanska myndigheternas ägarskap. Det finns inga nya större identifierade risker. Det största problemet som påverkar projektet är undertecknandet av insatsavtalet försenats från den albanska sidan, delvis beroende på plötsliga förändringar i personal och högsta nivå i inrikesministeriet. Ambassadens dialog med inrikesdepartementet har varit intensiv, på både minister- och tjänstemannanivå, och avtalet undertecknas förhoppningsvis under november. Valet att redovisa denna insats, trots att den är ny, beror dels på dess storlek men också för att den är en direkt följd av sektormålet om ett rättssäkert och effektivt polisväsende som står under civil kontroll och insyn. Inom projektet har man valt att nu lägga kostnaderna för att bedriva ett mindre bidragsprogram (small grants scheme) inom kostnaderna för projektledningen, vilket innebär att arbetet kan genomföras med mindre administrativa kostnader. En av tre långtidsrådgivare fasas ut nästa år och arbetsuppgifterna tas över av den övriga projektledningen. 17 Communities 18 SIPU; Swedish Support to the Albanian Ministry of Interior (MOI), Albanian State Police (ASP) on Community Policing, Inception report August 2012, Draft 31 July Sida 8 (18)

9 Insats 4: Markförvaltning och fastighetsregistrering Insatsens huvudsakliga mål: 1) Ett rättssäkert, effektivt och uppföljningsbart system för fastighetsregistrering och beviljning av byggnadslov. 2) Ökad insyn i användning av offentliga medel på lokal nivå och engagemang för att påverka stadsplaneringen 3) Ökat inflytande från allmänheten vad gäller urban förvaltning och stadsplanering. Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 4, ,1 Lantmateriet, Justitiedept, IPRO 40, ,5 Världsbanken, IPRO, Justitiedept 16.Projektstöd 100% 16.Projektstöd 10% Resultatredovisning: av målet på lagfarter registrerade. Mer rättssäkra rutiner för arbetsprocesser vid Albaniens lantmäteriverk (IPRO) centralt och vid tre av tolv regionala kontor. Reducerad tid (47 till 10 dagar) för att genomföra köp och försäljning av fastigheter till följd av webbaserad tillgång till IPROs databas för notarius (E-förvaltning). UM/Sida s bedömning: Världsbanken (VB) har lyckats med att vitalisera projektet efter 2011 då man tagit in senior ämnesspecifik 20 kompetens (lantmäteri) i ledningen av projektet. Projektet har hittills registrerat cirka 25 % av det reviderade 21 effektmålet på fastigheter. Sida bedömer att det varit strategiskt viktigt att VB tagit in specifik ämneskompetens för att driva konkreta tekniska frågor i dialogen med Albanien. Det senaste året har VB villkorat fortsatt genomförande av projektet till att IPRO effektiviserar uppföljningen av kvalitén hos de fyra internationella konsultbolagen som genomför registreringen. Sida bedömer att även om projektet inte uppnått sina effektmål har resultat uppnåtts eftersom en strategi för antagits 22. Strategin har integrerat åtgärder för att registrera båda makar i ett äktenskap som ägare till fastigheter och infört ett tvärsektoriellt angreppssätt för registrering av fastigheter på landsbygden. Sida bedömer att det är ett betydande framsteg att IPRO från 2013 blir ett affärsdrivande verk. En tidsplan är angiven för att avskaffa de två temporära institutioner som har ansvar för Värdering, kompensering och återförande och Legalisering. Däremot bedömer Sida att tidsplanen 19 World Bank, Land Administration and Management Programme/Review Mission Oct Land Program Team Leader, Europe and Central Asia Division, tidigare profil var stadsplanering 21 Registrera lagfarter I urban och peri-urbana områden enligt PAD EUs framstegsrapport 2011 hade äganderätten som ett av 12 områden där åtgärder krävdes Sida 9 (18)

10 delvis är orealistisk liksom de finansiella medel som staten måste mobilisera för att kompensera forna ägare till dagens marknadsvärde på fastigheter. Sida delar Världsbankens bedömning att dagens marknadsvärde inte är realistiskt för kompensation till forna ägare. E-förvaltning har reducerat risken för korruption och byråkrati vid manuell hantering och processen har därmed blivit mer kostnadseffektiv. Lantmateriets stöd till en datorisering av registreringen har resulterat i att det idag är möjligt för notarius att inhämta och kontrollera uppgifter i IPRO databas. Det är första steget i en E-förvaltning vilket reducerat tiden (47 till 10 dagar) för att genomföra köp och försäljning av fastigheter. 3.2 Sektor 2: Naturresurser och miljö Antal avtalade insatser: 5. Under perioden januari september 2012 har 1 insats slutförts. Två beredningar om insatser görs under hösten och beslut fattas och avtal ingås under november-december Bedömning av strategins sektormål för Naturresurser och miljö Sektormål: Minskad sårbarhet inom energiområdet och effektiv användning av förnybara energikällor Ökad albansk kapacitet på nationell och lokal nivå för att hantera naturresursfrågor hållbart och på lång sikt Ökad och bättre samverkan mellan det civila samhället och staten inom miljö och klimatfrågor Ökad kapacitet för hållbar användning av landets vattenresurser Miljö och naturresursförvaltningen är ett område där EU bedömt att det krävs mycket omfattande ansträngningar för att förbättra det institutionella ramverket under lång tid förutom massiva investeringar. 23 Den decentralisering som genomfördes 2008 av ägande- och/eller nyttjanderätten för mer än hälften av landets skogs- och betesmark i 240 av landets 357 kommuner skall förhoppningsvis kunna leda till såväl minskad sårbarhet inom energiområdet, effektivare användning av förnybara energikällor samt ökad albansk kapacitet att hantera och förvalta naturresurser. Mindre erosion skulle leda till mindre igenslamning av vattenkraftsdammarna och av bevattningssystemen med ökad ekonomisk livslängd och effektivitet. Den omfattande reformen har lett till nya roller, befogenheter och ansvarsutkrävande för medverkande aktörer. Den innebar de facto att ansvaret för förvaltningen av 60% av skogs- och betesmarken övergått från miljöministeriet till inrikesministeriet. Därmed kan miljöministeriet renodla sin roll som rådgivande och normgivande. 23 European Commisson, European Commisson; Opinion on Albania s Application for membership of the European Union, Bryssel, 2010 & Albania Progress Report 2012 Sida 10 (18)

11 Det finns fortsatt ett stort behov, men också potential att förbättra samverkan mellan det civila samhället och staten inom miljö och klimatfrågor. För att nå strategimålet att öka kapaciteten för hållbar användning av landets vattenresurser krävs omfattande arbete. Bedömning av UMs/Sidas bidrag till målen: Sverige via Världsbanken är den helt dominerande givaren i sektorn. Sidas bedömning är att insatserna lett till minskat sårbarhet inom energiområdet och en effektiv användning av förnybara energikällor som ved och vattenkraft. Decentralisering av skogs- och betesmark leder till rationell användning av brännved och minskad erosion i avrinningsområdet vid vattenkraftsdammarna. Insatserna har lett till en ökad albansk kapacitet på nationell och lokal nivå för att hantera naturresursfrågor hållbart och på lång sikt. Det innebär en ökad resiliens/buffringskapacitetför klimatförändringar och en ökad EU-tillnärmning vad beträffar vattendirektivet. Samarbetet med Världsbanken är omfattande, vilket reducerar Sidas administrativa arbete och ger tillgång till en betydande kompetensbas. Det nya svenska stödet till civilsamhällesorganisationen Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC) syftar till att främja ökat samarbete mellan regering, civila samhället, näringslivet och andra aktörer samt stödja information och deltagande i diskussioner och beslut om miljö. Den planerade insatsen inom vattenförvaltning förväntas stärka Albaniens efterlevnad av EUs vattenregleringsdirektiv och bidra till det fjärde sektormålet i strategin Resultat på insatsnivå Insats 1: Förbättrad naturresursförvaltning Insatsens huvudsakliga mål: Bistå miljöministeriet att fortsätta 24 reformera förvaltningen av landets naturresurser, främst genom nytt legalt och institutionellt ramverk för skogs-och betesmark. (i) stöd till 250 kommuner för förvaltning av sina skogsinnehav (ii) aktiviteter för erosionsbekämpning och kolupptagning 25 (iii) utarbeta nytt projektförslag för finansiering (IBRD; EU och utsläppsrätter etc.) (iv) utarbeta system för finansiering av ekosystemtjänster (miljövänligt skogs- och jordbruk) (v) stötta miljöministeriets projektledning för genomförandet av de ovan nämnda aktiviteter. Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 21, ,14 Världsbanken 16. Projektstöd 100% 24 Projektet är en fortsättning av ett Världsbanksprojekt där Sverige bidrog med MSEK 40,8. 25 Erhålla ersättning från utsläppsrätter genom kollagring Carbon Sequestration Sida 11 (18)

12 Resultatredovisning: 26 Inga resultat att rapportera till följd av förseningar. UMs/Sidas bedömning: Sida har begärt en albansk motfinansiering på 11 % vilket inte finansministeriet godtog och idag har Sida accepterat en motfinansiering på 5% för konsulter och arbete men vidmakthållit 11 % för lönekostnader för externt rekryterad personal (upphandling och finansiell kontroll). Miljöministerietsförlag till personer för dessa externt rekryterade kunde inte godkännas av Världsbanken och Sida med följden att projektet försenats. Idag är rekryteringen klar. Revisionen för 2011 var kraftigt försenad och godkändes i oktober Fortsatta utbetalningar var villkorade till en ren revision. Sammantaget är projektet försenat mer än nio månader. Trots att Albaniens förhållandevis goda ekonomiska tillväxt har Världsbanken idag inga krav på albansk motfinansiering vid IBRD lån. Landet är redan maximalt (58%) belånat och kan inte mobilisera en motfinansiering. Enligt Sidas bedömning främjar en albansk motfinansiering ett ägarskap, trots det kan man överväga att följa Världsbankens exempel. Insats 2: SNV Netherlands Development organisation Insatsens huvudsakliga mål: Att utveckla modeller att förvalta skogs- och betesmark som överförts från statlig regi till byföreningar i 12 av landets 250 kommuner i landet. Avtalat belopp (MSEK) Avtalsperiod Utfall (MSEK) Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av stödet (%) 28, SNV 16. Projektstöd 80% Resultatredovisning: 27 Insatsen har utvecklat modeller och metoder för överföring av nyttjanderätt till skogs- och betesmark. Effektiva metoder där enskilda bönder medverkar vid kartering har utvecklats. Modeller för kontrakt har upprättats där ansvar och skyldigheter för bönderna, skogs-och betesföreningen, kommunen och skogsmyndigheten specificerats. Kvinnors har beretts samma nyttjanderätt som männen. Modeller och metoder har utvecklats för att samla in avgifter och tariffer från byns mark vid insamling av brännved men även hyra från telekom master. Insatsen har vidare lett till att en ökade inkomster för bönderna vid försäljning av nötter (mandlar, valnöt och hassel) och medicinalväxter till följd av bättre prisinformation och bättre kunskap om betydelsen av vidareförädling. Detta har gynnat i synnerhet kvinnors ekonomiska aktörskap och arbetsvillkor. 26 World Bank, INRDMP/Review Mission October SNV Annual Report Strengthening Sustainable Community Forestry July 2012 Sida 12 (18)

13 UMs/ Sidas bedömning; Programmet som genomförs av SNV utgör en motkraft till miljöministeriets/statens centraliserade styrning och förändrar relation och attityder mellan stat och civila samhället. Sida bedömer att SNV bidrar till skapa debatt och har mobiliserat flera av skogs- och betesföreningarna att kräva åtgärder från ministerierna och kommunerna. Genom att visa på fungerande modeller har även rådgivningsenheten på miljöministeriet kunnat ändra sin roll. Under 2012 har SNV bestämt att man vill avveckla all verksamhet på Balkan vilket lett till att man vill avknoppa (demerger) en regional icke vinstdrivande struktur CNWP 28 för att fortsätta arbeta med skog, jordbruk och förnyelsebar energi. 4. BISTÅNDSEFFEKTIVITET Biståndseffektivitetsmålet/processmålet i strategin är: Att sträva efter ett ökat lokalt ägarskap i utvecklingen. Sedan Albanien antog en bred nationell utvecklings- och integrationsstrategi 29 samt introducerade en nationellt ägd struktur för sektordialog mellan givare och regering har landets ägarskap ökat. 30 Den albanska regeringen har ett ambitiöst planeringssystem (Integrated Planning System, IPS) som säkerställer och bidrar till insyn i den albanska budgeten och regeringens politik. Under 2011 arbetade Sverige i landets centrala givarsamordningsgrupp tillsammans med fyra multilaterala och en bilateral givare. Sveriges förslag att givarna skulle avstå från egna möten och integrera sin agenda med regeringens koordinatör antogs och resulterade i att all samordning sker i gemensamma möten mellan givarna och Albanien. Den albanska regeringen har under 2012 inlett en översyn av sin nationella utvecklings- och integrationsstrategi och uppdaterar den för perioden Sverige fortsätter att stödja arbetet med det integrerade planeringssystemet för att hantera politiska och ekonomiska processer på ett enhetligt och effektivt sätt. IPS är en av få programansatser som stöds i Albanien och det handlar i grunden om att förverkliga agendan för biståndseffektivitet. Schweiz och Sverige har varit drivande för en fortsättning och har genom dialog lyckats engagera EU-delegationen att vara del av den andra fasen, IPS 2. Sverige står för en relativt hög andel av budgeten och kommer fortsatt spela en viktig roll i givargruppen genom praktiskt ledarskap i dialog och uppföljning. 28 Connecting Nature With People 29 Government of Albania, National Strategy for Development and Integration, Se indikator i OECD/DACs rapport 2011; Sida 13 (18)

14 Sverige har valt att i två pilotprojekt med direktstöd till albanska institutioner låta dessa använda sig av det albanska upphandlingssystemet. 31 Övriga givare använder sig enbart av sina egna, EUs eller Världsbankens system. En möjlighet för ökad biståndseffektivitet är att EU DG Enlargement visar ökat intresse för sektorstöd. Inom miljösektorn har Sverige finanserat framtagandet av en verksamhetsplan som miljöministeriet och EUD nu diskuterar som grund för samarbete och samordning. I OECD/DACs rapport 2011 omnämndes detta stöd som ett innovativt stöd till ökat ägarskap och anpassning till nationella system. 32 En utmaning för arbetet för biståndseffektivitet är den snabba minskningen av bilaterala givare i Albanien (inom EU-kretsen är Sverige, Tyskland, Italien, Grekland och Österrike kvar. Schweiz ingår i gruppen likasinnade). 5. DIALOGFRÅGOR Övergripande dialogfrågor enligt strategin är: Det civila samhället ska ha möjlighet att följa upp regeringens reformåtagande Svenskfinansierade insatser ska ha en tydlig profil avseende transparens och jämställdhet, samt betona det nationella ägarskapet Verka för att de nationella strukturerna för jämställdhetsfrågor får en ökad kapacitet och status Ambassaden har prioriterat några frågor för att få större genomslag. Fokus har framförallt legat på frågor om nationellt ägarskap och jämställdhet, där dialogarbetet rönt både framgång och uppskattning. Dialogen med den albanska statistikbyrån, INSTAT, syftar till att främja ökad öppenhet, tillförlitlig statistik och INSTATs trovärdighet. Det svenska direktstödet till INSTAT ses som ett tecken på växande förtroende för landets egna system och har gett ökade möjligheter att påverka och diskutera svåra frågor. Sverige har varit en av de starkt pådrivande aktörerna för att frågan om kvinnors äganderätt kommit upp på agendan. Detta märks såväl i den allmänna dialogen som i strategiska dokument från albanska regeringen och från FN. Ambassaden har lyft frågan med den albanska regeringen, andra givare och inom berörda program. UN Women, OSSE, Sverige och Världsbanken har kommenterat utkastet till strategi för ägandereform. Den senaste versionen av strategin återspeglar ett mycket tydligare jämställdhetsperspektiv. Slutligen påpekar Sverige ständigt att jämställdhet kan integreras på ett mer synligt sätt i EU-IPA sammanhang både på lokal nivå och i dialogen med IPA kommittén i Bryssel. Det nya stödet till civilsamhällesorganisationen Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe (REC) kommer att ge en ny plattform för dialog inom miljöområdet. RECs mandat handlar om att föra samman och främja samarbete mellan regering, civila 31 NES National Employment Service och INSTAT - statistikbyrån 32 OECD/DAC Report 2011; Sida 14 (18)

15 samhället, näringslivet och andra aktörer samt stödja information och deltagande i diskussioner och beslut om miljö. 6. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Demokrati och mänskliga rättigheter Sveriges stödjer ett pluralistiskt och aktivt civilt samhälle med stor geografisk spridning i landet vilket bidrar till Albaniens demokratiseringsprocess. Sverige understryker vikten av stöd till lokalt civilt samhälle i de årliga diskussionerna med Albanien om svenskt utvecklingssamarbete. Sveriges stöd blir alltmer viktigt då många givare lämnar landet och de som finns kvar ofta ger sitt stöd till professionella organisationer som ibland har karaktären av konsultfirmor. Sidas bedömning är att den svenska modellen, med stöd till en bred grupp av lokala aktörer genom en ramorganisation 33, motverkar en sådan risk. Arbetet spänner över båda sektorerna och i miljöprogrammet finns goda resultat inom skogsprogrammet 34 och i det nya stödet till lokala miljöorganisationer genom REC 35. Jämställdhet och kvinnors roll I februari 2012 beställde ambassaden en studie för att granska äganderättsreformen i Albanien, med fokus på situationen för kvinnors rättigheter. Studien gav underlag för ambassaden som för dialog om denna fråga samt i diskussionen om fortsatt stöd till markförvaltningsprogrammet LAMP (Land Administration and Management Programme). Resultaten från rapporten och råd från Sida/RESs metodstöd för jämställdhet (helpdesk) delades i juni 2012 med inrikesministeriet. Efter synpunkter från UN Women, EUD, ambassaden och OSSE integrerar det reviderade förslaget till strategi för ägandereform nu jämställdhet på ett tillfredsställande sätt 36. Miljö och klimat Albanien är mer sårbart för ett förändrat klimat än andra länder i regionen. Det svenska stödet till miljö- och naturresurser förväntas öka landets resiliens. Dels genom ett jämnare vattenflöde och därmed färre översvämningar och en förlängd odlingssäsong med bevattning. En förbättrad förvaltning av skogs- och betesmark, där människor lär sig att utkräva ansvar och själva ta ansvar för miljö- och klimatfrågor är också ett sätt att knyta an till frågor om decentralisering och deltagande. Klimatarbetet blir i sig en skola för hur demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet kan och bör fungera. 7. DE TVÅ PERSPEKTIVEN De två perspektiven och dess principer om ansvarsutkrävande, deltagande, ickediskriminering, transparens och öppenhet beaktas vid relevansbedömning av nya insatser. Flera av de reformer som Sverige stöder handlar om att förbättra kapaciteten i den offentliga förvaltningen och modernisera strukturer och attityder så att arbetet kan ske med transparens 33 Sidas beslut och bedpm för stöd till CRD, KtK och OPIC. 34 Sidas beslut och bedpm för stödet till SNV 35 Sidas beslut och bedpm för stödet till REC. 36 Möte med UN Womens representant. Sida 15 (18)

16 och öppenhet gentemot allmänhet. Detta kan bland annat ses i stöden till skattemyndigheten, statistikbyrån och polisen. Det finns ett brett svensk stöd till civilsamhällesorganisationer och media som behöver stärkas i sin granskande och ansvarsutkrävande roll. Detta stöd inkluderar utsatta och resurssvaga grupper som t.ex roma. De svenska ramorganisationerna för detta stöd analyserar och organiserar i stort sett sin verksamhet utifrån de fyra principerna. En viktig del av stödet genom Civil Rights Defenders, Kvinna till Kvinna och Olof Palmes Internationella Center handlar om att öka den interna demokratin i partnerorganisationerna, vilket gör dessa mer öppna och närmre de medborgare de representerar. Ett bra exempel på tillämpningen av rättighetssperspektivet och och de fattigas perspektiv på utveckling kommer från programmet för skogsbruk. Det handlar om skogsägare/brukare och deras relation till lokal och central förvaltning. I början av maj 2012 organiserade Skogsbrukarföreningen olika aktiviteter för att förbättra skogsbruket. Kommuner samlar in avgifter och tariffer för skogar och betesmarker och tanken är att dessa medel skall återinvesteras inom kommunen. För att uppmärksamma dessa budgetposter och besluta om var och hur återinvesteringarna skulle göras så hölls konsultationer med människor i byarna. I Boge och Rec by deltog män och kvinnor, inklusive de fattigaste, för att bestämma om och genomföra återinvesteringen. En gallring gjordes av 70% av byns mark inklusive 400 hektar skog. Arbetet kommer att förbättra ljusinsläppet och öka ytan och utrymmet i hasselnöt- och kastanjskogarna. Målet är att bidra till ökad produktion. Processen gjordes i samråd mellan kommunen och Skogsbrukarföreningen för att få insyn och säkerställa medverkan av de mest utsatta grupperna i kommunen. Kvinnorna i gruppen var mycket aktiva i planeringen och genomförandet av aktiviteten DEN KONTEXTUELLA RAMEN EU-närmandet är den absolut viktigaste faktorn för de reformer som genomförs. Albaniens regering lade i januari 2011 fram en arbetsplan för de 12 områden där EU särskilt lyft fram behovet av reform 38. Dessa 12 prioriterade områden är: 1) upprättandet av ett väl fungerande parlament, 2) utnämning av en ombudsman, 3) utnämning av domare till författningsdomstol och högsta domstol, 4) översyn av vallagen, 5) väl genomförda val, 6) effektiviserad offentlig förvaltning, 7) stärkt rättsstat, 8) bekämpning av korruption, 9) bekämpning av den organiserade brottsligheten, 10) utvecklad strategi för lantmäterifrågor, 11) stärkta mänskliga rättigheter samt 12) en förbättrad kriminalvård. Efter en längre tid av politiskt låst läge, då oppositionen bojkottade arbetet i parlamentet och inga lagar kunde antas eller större reformer sjösättas, så ökade reformtakten 2012 exponentiellt ju närmre landet kom till datumet (10 oktober) då EU presenterade sin nya framstegsrapport. De stora förhoppningarna som knöts till rapporten infriades då Albanien rekommenderades en villkorad kandidatlandsstatus. Fortsatta reformer inom rättsområdet 37 SNV Annual Report Strengthening Sustainable Community Forestry, July Government of Albania, Action plan Addressing the Recommendations of the European Commission Opinion of Albania, 21 March 2012 Sida 16 (18)

17 framförallt vad gäller kampen mot korruption och organiserad brottslighet -, parlamentariska och administrativa reformer samt ett väl genomfört val 2013 är avgörande för om EUkommissionen skall rekommendera en förhandlingsstart. Budskapet från EU om att regering och oppositon måste nå konsenus för att genomföra reformer är mycket tydligt. Tidvis hårda förhandlingar med högt tonläge har inneburit beslut om en stor mängd lagar samt begränsning av parlamentledamöternas immunitet. Det kommande parlamentsvalet i juni 2013 förväntas dock ytterligare politisera en redan mycket politiserad miljö. Reformarbetet kommer att påverkas och nya (kostsamma) initiativ kan komma att presenteras som vallöften. Sannolikt kommer fokus att helt förskjutas till valkampanjen, så utifrån tidigare erfarenheter kommer givarsamfundet att få svårare att få tillgång till politiker, beslutsfattare och högre tjänstemän. Detta kan försämra möjligheterna att föra dialog samt påverka genomförande och uppföljning av projekt och program. Vid val, och särskilt vid regeringsskifte, byts en stor del av tjänstemannakåren ut. Detta innebär att de kompetenshöjningar och satsningar på att stärka människors kapacitet som skett i olika projekt inom statsförvaltningen, delvis kan komma att förloras. Reformtakten kan också komma att påverkas av finanskrisen. Ekonomiskt har Albanien hittills inte drabbats lika hårt som grannländerna och landet fortsätter att ha tillväxt, även om den uppges sjunka SÄRSKILD EU RAPPORTERING FÖR LÄNDERNA INOM REFORMSAMARBETET EU är den klart största givaren i Albanien, med ett IPA 40 -program 2012 på 94,5 MEuro. Informell dialog och samordning med EU-delegationen (EUD) fungerar utmärkt. Det förs en öppen dialog om policyfrågor, Albaniens utvecklingsutmaningar och sektorspecifika frågor. EUD är aktiv i de olika sektorarbetsgrupperna och deltar i och tar initiativ till informell givarsamordning vid sidan av formell dialog med landet och givarna. Det sker bland annat ett mycket nära samarbete inom miljöområdet där EUD uppskattar det svenska stödet till framtagandet av en verksamhetsplan var ambassaden formellt skrivarstöd till EUD och koordinatör av medlemsstaterna (MS) i processen för att rapportera utifrån EUs handlingsplan för jämställdhet, något som fungerade väl och blev uppskattat i kretsen. Maskineriet runt IPA är enormt, men trots tung administration och stora mängder medel att utbetala, hanterar EUD processen relativt väl. EUD och Sverige möter samma flaskhalsar och utmaningar i genomförandet av stöd till komplexa reformområden och/eller statliga institutioner. En stor del av IPA-stödet utgår till de prioriterde reformer som anges i EUs framstegsrapporter. På den albanska sidan koordineras IPA av NIPAC/EUintegrationsministeriet och övriga givare av Department of Strategy and Donor Cordination 39 Bedömningarna skiljer sig åt, regeringens prognos ligger på 2-3%, medan IMF och EBRD uppskattar en tillväxt runt 0,5-0,6%. 40 Instrument for Pre-accession Assistance, förmedlemskapsinstrument Sida 17 (18)

18 (DSDC). Det är svårt att hitta samordnade projekt som utgår från Albaniens behov eftersom landet har två parallella strukturer en för IPA och en för de andra givarna. Den formella IPA-informationen har börjat fungerar bättre då EUD/KOM valt att kalla till gemensamma möten med MS vid IPAs programmeringsresor från Bryssel. Kvarvarande problem är att MS sällan får agenda eller underlag vilket försvårar förberedelserna inför dessa möten. Gruppen av MS med eget stöd till Albanien krymper, vilket medför att dessa möten riskerar att få karaktären av ensidig information från EUD. Endast i undantagsfall får MS se ficher före formell delning, när det i praktiken är för sent att kommentera. Inom DG Enlargement finns generellt en låg förståelse och kapacitet för biståndseffektivitet, programansatser och jämställdhet. Detta påverkar EUDs genomförande, dialog och samordning kring dessa områden. Det är därför viktigt att ambassaden tillsammans med Utrikesdepartementet och Sida i Stockholm konsekvent fortsätter att driva frågor om ägarskap, biståndseffektivitet och jämställdhet. Sida 18 (18)

Årligt allokerat belopp. consultants) Bedömning av strategigenomförande och resultat

Årligt allokerat belopp. consultants) Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Strategin för utvecklingssamarbetet med Albanien Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser Utkast 30 okt 2013 29

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B

10997/19 em/mhe 1 RELEX.1.B Bryssel den 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 LÄGESRAPPORT från: av den: 8 juli 2019 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 9233/19 Ärende: DEVGEN 142 SUSTDEV 103 ACP 88 RELEX 683 Främjandet

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat

52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK. 54 Strategiperiod 2009 2013. Bedömning av strategigenomförande och resultat September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Vietnam Utbetalt belopp 2013 Antal avtalade insatser 52 MSEK Årligt allokerat 75 MSEK belopp 54 Strategiperiod 2009

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet

Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet Regeringens och svenska civilsamhällesorganisationers gemensamma åtaganden

Läs mer

PROMEMORIA 1(16) Strategirapport för Albanien september 2010 augusti

PROMEMORIA 1(16) Strategirapport för Albanien september 2010 augusti PROMEMORIA 1(16) Strategirapport för Albanien september 2010 augusti 2011 2011-11-01 SAMMANFATTNING Albanien uppfyller trots relativt hög ekonomisk tillväxt 1 och bred utveckling sedan tidigt 90-tal inte

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 12 december 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 12 december 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 12 december 2017 (OR. en) 15587/17 COVEME 9 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 15183/17 COVEME

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Europakorrespondentenheten Kommenterad dagordning (reviderad version) Ministerrådet Kommenterad dagordning för rådet för utrikesfrågor (utveckling) den 12 maj 2016

Läs mer

Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012

Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012 Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING I oktober 2012 presenterades EU-kommissionens förstudie inför förhandlingar av ett Stabilisation and Association Agreement. Den konstaterade

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om samarbets- och kontrollmekanismen som antogs av rådet (allmänna frågor) den 7 mars 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 7 mars 2017 (OR. en) 7048/17 COVEME 4 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 7 mars 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 6548/17 COVEME 3 Komm. dok.

Läs mer

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet.

Kommunikations- och informationsarbetet ska omfatta såväl det bilaterala som det multilaterala svenska utvecklingssamarbetet. Bilaga till regeringsbeslut 2009-09-10 UD2008/35922/USTYR 2009-09-10 Strategi för informations- och kommunikationsverksamhet, inklusive genom organisationer i det civila samhället, 2010-2014 Sammanfattning

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015

Kommittédirektiv. Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan. Dir. 2015:79. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Kommittédirektiv Utvärdering av Sveriges engagemang i Afghanistan Dir. 2015:79 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juli 2015 Sammanfattning En särskild utredare ska utvärdera Sveriges samlade engagemang

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:1 2014-05-15 UF2014/32089/UD/FMR Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för särskilda insatser för mänskliga

Läs mer

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B

8361/17 sa/ss 1 DG B 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8361/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7783/17 + ADD 1 Ärende: FIN 266

Läs mer

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden

Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden Strategi för stöd genom svenska organisationer i det civila samhället för perioden 2016-2022 Inriktning Syftet med verksamheten inom ramen för strategin är att arbeta för ett livskraftigt och pluralistiskt

Läs mer

Vår rödgröna biståndspolitik

Vår rödgröna biståndspolitik 2010-08-20 Stockholm Vår rödgröna biståndspolitik En rättvis värld är möjlig 2 (8) Solidaritetspolitik Det finns stora orättvisor och svåra utmaningar som världen måste ta sig an för att kunna utrota fattigdomen,

Läs mer

15571/17 anb/ss 1 DG C 1

15571/17 anb/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 11 december 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 14446/17 Ärende: DEVGEN

Läs mer

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling)

Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet Kommenterad dagordning Ministerrådet Enheten för Europeiska unionen Kommenterad dagordning för Rådet för Utrikes frågor (utveckling) den 26 oktober 2015 Biståndsministrarnas

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 25.9.2017 JOIN(2017) 36 final 2017/0236 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-06-19 (UF2014/40173/UD/MU) 2014-06-19 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s barnfond (Unicef) 2014-2017 1 Förväntade resultat Denna strategi ska ligga

Läs mer

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner

IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner IULA:S deklaration om kvinnor i världens kommuner Inledning 1. Styrelsen för International Union of Local Authorities (IULA), kommunernas världsomspännande organisation, som sammanträdde i Zimbabwe, november

Läs mer

UF2010/75749/UD/EC. Ärendet

UF2010/75749/UD/EC. Ärendet Protokoll 5 2010-12-10 UF2010/75749/UD/EC Utrikesdepartementet Bidrag till Western Balkans Investment Framework (WBIF) Ärendet Western Balkans Investment Framework (WBIF) inrättades 2009, med syftet att

Läs mer

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet

Bilaga 1 Promemoria Utkast. Handlingsplan för ökad samverkan mellan utvecklingssamarbetet och det svenska näringslivet Bilaga 1 Promemoria Utrikesdepartementet 2007-05-11 Utkast Enheten för utvecklingspolitik (UP) Enheten för exportfrämjande inre marknaden (FIM-PES) Bakgrundspromemoria till: Handlingsplan för ökad samverkan

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om EU:s strategi för Centralasien som antogs av rådet den 19 juni 2017. Europeiska unionens råd Bryssel den 19 juni 2017 (OR. en) 10387/17 COEST 142 CFSP/PESC 556 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 19 juni 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 9911/17

Läs mer

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B

8461/17 ck/ss 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 25 april 2017 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 7875/17 + ADD 1 Komm. dok. nr:

Läs mer

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A

14182/16 SA/ab,gw 1 DGG 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14182/16 LÄGESRAPPORT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna ECOFIN 1017 BUDGET 37 SAN 379 SOC 678 Den gemensamma rapporten

Läs mer

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap

NEW PUBLIC MANAGEMENT. Pia Renman Arbetsvetenskap NEW PUBLIC MANAGEMENT Pia Renman Arbetsvetenskap 2014-02-10 Dagens översikt 1 New Public Management 2 3 Kritik mot offentlig sektor Interaktiv samhällsstyrning New Public Management, NPM Samlingsbegrepp

Läs mer

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad

Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikrapport Sida, Svenska ambassaden i Belgrad Praktikplats: Svenska ambassaden i Belgrad Praktikperioden är från 2012-09-06 till 2013-01-25 på heltid. Handledare: Torgny Svenungsson Telefon: +381 633

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik

Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik P5_TA(2003)0471 Asyl och migration: insamling och analys av gemenskapsstatistik Europaparlamentets resolution om kommissionens meddelande till rådet och Europaparlamentet om en handlingsplan för insamling

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS BESLUT

Rekommendation till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 25.4.2018 COM(2018) 240 final Rekommendation till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att inleda förhandlingar på Europeiska unionens vägnar för att ingå

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 12/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: PROTOKOLLET, BILAGA IX UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN 27.4.2007 Europeiska unionens officiella tidning L 110/33 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B

14127/16 SA/ab,gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 8 november 2016 (OR. en) 14127/16 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 8 november 2016 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 13265/16 Ärende: FIN 774

Läs mer

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar:

Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem strategiska målsättningar: EU KOMMISSIONENS STANDARDISERINGSPAKET: MEDDELANDE OCH FÖRORDNING HUVUDINNEHÅLL Meddelandet om strategisk vision för europeiska standarder inför 2020 (2020 COM (2011) 311 final) innefattar följande fem

Läs mer

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén.

För delegationerna bifogas ett utkast till rådets slutsatser om EU-statistik som utarbetats av ekonomiska och finansiella kommittén. Europeiska unionens råd Bryssel den 29 oktober 2014 (OR. en) 13845/14 ECOFIN 874 STATIS 111 UEM 348 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Coreper II och rådet Utkast till rådets slutsatser

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete

2015 Europaåret för utvecklingssamarbete 2015 Europaåret för utvecklingssamarbete vår värld vår värdighet vår framtid 1 2015 är ett avgörande år för det globala utvecklings samarbetet. Millenniemålen från 2000 ska uppnås och nya globala utvecklingsmål

Läs mer

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not.

Vid mötet den 26 maj 2015 antog rådet rådets slutsatser enligt bilagan till denna not. Europeiska unionens råd Bryssel den 26 maj 2015 (OR. en) 9140/15 DEVGEN 75 ACP 79 RELEX 412 OCDE 11 FIN 376 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Rådets slutsatser om Europeiska

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Sida 2 (8) Hållbar upphandling

Sida 2 (8) Hållbar upphandling Sida 2 (8) Hållbar upphandling 1. Sammanfattning Sida verkar för att hållbarhetskriterier tillämpas i bilateral och multilateral biståndsfinansierad upphandling genom att belysa behovet av reformarbete

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Bilaga till regeringsbeslut 2018-03-08 (UD2018/04249/FMR) Ändrad strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016-2020 1. Inriktning Demokratistödet genom svenska partianknutna

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1

Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete. de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete avseende arbetet med de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer 2018 2022 Strategi MR DEMO RÄTTSS 1 1. Inriktning Målet för svenskt internationellt

Läs mer

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010

STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 PROMEMORIA 1(8) STRATEGIRAPPORT FÖR SIERRA LEONE, SEPTEMBER 2010 AUGUSTI 2010 SAMMANFATTNING Samarbetsstrategin för Sierra Leone anger att stöd endast ska ges till utbildningssektorn. Tillgänglig information

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.9.2011 KOM(2011) 537 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, RÅDET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Utvärdering

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 22.9.2016 JOIN(2016) 45 final 2016/0299 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande,

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017.

För delegationerna bifogas rådets slutsatser om främjande och skydd av barnets rättigheter antagna av rådet vid dess 3530:e möte den 3 april 2017. Europeiska unionens råd Luxemburg den 3 april 2017 (OR. en) 7775/17 LÄGESRAPPORT från: av den: 3 april 2017 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna COHOM 44 CFSP/PESC 300 DEVGEN 49 FREMP 37 Föreg.

Läs mer

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden

Denna strategi ska ligga till grund för svenskt samarbete med FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, för perioden Bilaga till regeringsbeslut 2014-07-17 nr 2 L2014/1042/EUI Landsbygdsdepartementet Resultatstrategi för Sveriges samarbete med FN:s Livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) 2014 2017 1. Förväntade resultat

Läs mer

Sociala tjänster för alla

Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla Sociala tjänster för alla 4 En stark röst för anställda i sociala tjänster i Europa EPSU är den europeiska fackliga federationen för anställda inom sociala tjänster. Federationen

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM132. Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria 01/13:FPM13 Meddelande och rekommendation om nationella strategier för romsk integrering Arbetsmarknadsdepartementet 01/13:FPM13 013-07-15 Dokumentbeteckning KOM (013)

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i

Ryssland. Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Albanien. januari 2009 december 2012

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Albanien. januari 2009 december 2012 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Albanien januari 2009 december 2012 Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Albanien 2009-2012 SAMMANFATTNING Det övergripande målet för det svenska

Läs mer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer

Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer Strategi för särskilt demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 Strategi fo r sa rskilt demokratisto d genom svenska partianknutna organisationer 2016 2020 1. Inriktning Demokratistödet

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den

KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / av den 3.10.2016 om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer Christian Svanfeldt Europeiska kommissionen Regional- och stadspolitik Regional & SKL, Stockholm 18 November 2014 EU:s urbana

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av Utrikesdepartementet Nr 57 Avsiktsförklaring mellan Sydafrika och Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige om partnerskap i Afrika

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016

Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 Promemoria Bilaga till regeringsbeslut 2014-08-21 UF2014/52305/UD/MU 2014-08-21 Resultatstrategi för Sveriges samarbete med Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria (GFATM) 2014-2016 1. Förväntade

Läs mer

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm

YTTRANDE 1(5) Utrikesdepartementet (U-STYR) Stockholm YTTRANDE 1(5) 2014-02-12 Ärendenummer: 2014-000015 Utrikesdepartementet (U-STYR) 103 39 Stockholm Remissvar: Biståndspolitisk plattform Sammanfattning Sida anser att regeringens ambition att öka tydligheten

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien

Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien September 2012 september 2013 Del 1: Rapportering av strategigenomförande och resultat Serbien 2009-2013 Utbetalt belopp 20,8 MSEK Årligt allokerat 115 MSEK 2013 belopp Antal avtalade 28 Strategiperiod

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin.

Regeringen uppdrar åt Sida att genomföra resultatstrategin. Regeringsbeslut III:2 2014-02-13 UF2014/9982/UD/MU Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Resultatstrategi för globala insatser för miljö- och klimatmässigt

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 21.9.2016 JOIN(2016) 43 final 2016/0298 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

BILAGA. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) /

BILAGA. till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 3.10.2016 C(2016) 6265 final ANNEX 2 BILAGA till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) / om den gemensamma övervaknings- och utvärderingsram som föreskrivs i Europaparlamentets

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016

CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 CEMR Jämställdhetsdeklaration Handlingsplan för implementering 2014-2016 Beslut Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträdet 2014-06-16 att anta följande handlingsplan för implementering av CEMR Jämställdhetsdeklaration

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Kambodja. januari 2012 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Kambodja januari 2012 december 2013 REGERINGSKANSLIET Utrikesdepartementet 2012-03-08 Enheten för Asien och Oceanien Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete

Läs mer

Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1

Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1 2009-06-29 Utrikesdepartementet Arbete med biståndseffektivitet i olika landkategorier Samarbetsländer med långsiktigt programsamarbete - Kategori 1 Förutsättningarna för att arbeta med biståndseffektivitet

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 SAMMANFATTNING Enligt en utvärdering 1 av samarbetet med Makedonien, som gjordes under 2012, har Sidas portfölj varit relevant för EU:s integrationsprocess.

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening

Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Antikorruptionspolicy IOGT-NTO-rörelsen ideell förening Inledning Korruption utgör ett allvarligt hinder för en rättvis utveckling och medför ökad fattigdom. Att motverka korruption i samhället såväl som

Läs mer

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A

15774/14 ul/aw/chs 1 DG D 2A Europeiska unionens råd Bryssel den 24 november 204 (OR. en) 5774/4 EJUSTICE 8 JUSTCIV 30 COPEN 296 JAI 90 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Rådets

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 10 december 2010 (13.12) (OR. en) 17769/10 DEVGEN 399 COHAFA 111 ACP 327 RELEX 1100 FIN 730

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 10 december 2010 (13.12) (OR. en) 17769/10 DEVGEN 399 COHAFA 111 ACP 327 RELEX 1100 FIN 730 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 10 december 2010 (13.12) (OR. en) 17769/10 DEVGEN 399 COHAFA 111 ACP 327 RELEX 1100 FIN 730 NOT från: Generalsekretariatet till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 17477/10

Läs mer