Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012"

Transkript

1 Strategirapport för Kosovo september 2011 september 2012 SAMMANFATTNING I oktober 2012 presenterades EU-kommissionens förstudie inför förhandlingar av ett Stabilisation and Association Agreement. Den konstaterade att Kosovo är i redo för förhandlingar om man uppfyller ett antal kortsiktiga åtgärder. Regeringen avser göra detta före årsskiftet. Därmed skulle en förhandlingsstart vara möjlig under Sida bedömer att genomförandet av samarbetsstrategin för Kosovo fortskrider i huvudsak enligt plan och att arbetet för att nå strategimålen fortskrider, dock med vissa förseningar. Inom samtliga sektorer finns stora utmaningar, men framsteg har gjorts. Kosovos miljöstrategi låg färdig 2011, men har ännu inte antagits av regeringen. Tillräckliga resurser att hantera de stora utmaningarna inom miljö och klimat saknas. Kommunala miljöstrategier har utarbetats 1. Sida bedömer att kapaciteten att planera och genomföra miljöplaner har stärkts såväl på lokal som på nationell nivå. Jordbruksministeriet har genomfört det första årliga sektormötet 2, där olika aktörer diskuterade planering och uppföljning. Produktiviteten inom skogsbruket har ökat 3 och framsteg har gjorts i genomförandet av den nationella skogsbruksstrategin. Privata skogsägare är mer aktiva, 16 lokala intresseorganisationer är etablerade 4. Utbildningsministeriets kapacitet har ökat, men är fortsatt svag. Sverige och EU har stött ministeriet att organisera ett första årligt sektormöte där resultat och framtida utmaningar diskuterades. 5 International Business College of Mitrovica är nu etablerad med en EUanpassad läroplan, elevantalet ökar stadigt 6. Sida bedömer stödet som ett högriskprojekt, men med potential att nå värdefulla resultat för kvalitativ yrkesutbildning och minskade etniska spänningar. Inom demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter finns stora utmaningar. Uppbyggnaden av offentliga institutioner går långsamt. Stöd till systemet för fastighetsskatt 1 Local Environmental Action Planning for Sustainability in Kosovo, Progress Report 2, November 2011 March Joint Annual Review of the Forestry sector 2012, Aid Memoire 3 Forestry Sector Progress Report SNV Progress Report January June Kosovo Education Sector Joint Annual Review 2012 Aide Memoire May 2012 (final draft) 6 Final Progress Report, SPARK, 20 March 2012 & Evaluation of Phase 1 of the SPARK project: International Business College of Mitrovica, MDF Training & Consultancy, 22 May 2012 Sida 1 (17)

2 har gett goda resultat, kommunernas skatteintäkter har ökat med 81 %. 7 Utvecklingen av statistikproduktion går framåt, en ny statistiklag antogs Resultaten av Kosovos folkräkning redovisades i september Civila samhället är etablerat men dess kapacitet och resurser att bevaka och föra dialog med den offentliga makten brister. Genom nätverk stärker civila samhället sina positioner. Kosovo s Women s Network har ökat från 68 till 86 medlemsorganisationer på ca ett år. Med svenskt stöd har nätverket utvecklat en strategisk plan. Starkare samarbete mellan lokala kvinnoorganisationer och statliga/kommunala institutioner har utvecklats. 10 Dialogarbetet har fokuserat på öppenhet, ansvarstagande och vikten av fler satsningar på miljö och jämställdhet. Sverige har varit aktivt i dialogen om biståndseffektivitet och givarkoordinering. Framförallt inom de sistnämnda områdena har framsteg gjorts. Bristande kapacitet inom den offentliga förvaltningen är en risk för genomförandet av strategin. Samtliga insatser inbegriper därför komponenter av kapacitetsstöd. Säkerhetsläget kan innebära risker för såväl enskilda insatser, som Kosovos utvecklingsagenda generellt. 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av strategin för Kosovo Det övergripande målet är stärkt EU-närmande, ökad stabilitet och ekonomisk tillväxt. Samarbetet är inriktat på följande områden: miljö och klimat, utbildning samt demokrati och mänskliga rättigheter. 2. EKONOMISKT UTFALL Allokeringen för Kosovo för 2012 uppgår till 88 MSEK. Till och med den 30 september 2012 har totalt 52,3 MSEK utbetalats. Detta motsvarar 59 % av anslaget för Bemyndiganderamen för 2012 är 140 MSEK, varav 80,9 MSEK är intecknat. Allokering 2012 Utfall 1 jan-30 sep Prognos jan-dec Miljö och klimat Utbildning 10 10,3 Demokrati och mänskliga rättigheter 33 46,7 Totalt 52, Property Tax in Kosovo, Annual Report, Morina & Mathiasson, August SCB: Statistics Development at the Kosovo Agency of Statistics, Progress Report January-June 2012 och Indevelop: Evaluation of the Co-operation with Statistical Office of Kosovo, Kosovo Population and Housing Census 2011, Final Results 10 Final Report, Kvinna till Kvinna s Program, Kosovo Sida 2 (17)

3 Prognosen för 2012 når upp i nivå med allokerade medel för Kosovo. Det finns dock en mindre risk att någon av höstens beredningar försenas och då påverkar det slutliga utfallet negativt. 3. RESULTAT 3.1 Sektor 1: Miljö och klimat Antal avtalade insatser: 4 Under perioden januari september 2012 har en insats slutförts. Ett nytt insatsavtal har undertecknats Bedömning av strategins sektormål för Miljö och klimat Sektormål: a) Ökad kapacitet att hantera långsiktiga ekologiska och klimatrelaterade problem i enlighet med EU:s normer. b) Förstärkt kapacitet för genomförande av miljöplaner på nationell och lokal nivå. c) Ökad produktivitet inom skogsbruket och ökad kapacitet för hållbart utnyttjande av skogsresurser. (a, b) Det är Sidas bedömning att miljöministeriets kapacitet har ökat men saknar ändå såväl kvalitativa som kvantitativa resurser att fullt ut hantera Kosovos stora miljömässiga utmaningar. Anpassningen till europeiska standarder har påbörjats men mycket återstår. EU stödjer processen och ger stöd till områdena vatten och avlopp, främst genom europeiskt myndighetssamarbete. På lokal nivå är många givare aktiva och bättre koordinering av insatserna är nödvändigt för att inte överbelasta redan svaga kommuner. En kartläggning gjord av UN-HABITAT visar att det i vissa kommuner pågår upp till 13 olika projekt parallellt. Sverige har givit stöd till Kosovos nationella miljöstrategi (NEAP ). Trots att förslaget låg färdigt 2011 har strategin ännu inte antagits av regeringen, troligen på grund av det ekonomiska läget. Processen har dock, i Sidas mening, bidragit till ökad kapacitet inom ministeriet. På liknande sätt har utarbetandet av lokala miljöplaner stärkt kommunernas förståelse för planeringsprocesser och vikten av ett brett deltagande. (c) Skogssektorn står inför ett antal utmaningar, där de mest angelägna frågorna är olaglig skogsavverkning och svaga institutioner. Samtidigt utgör skogen en stor outnyttjad potential, 46 % av landets yta täcks av skog. Insikten om skogens värde är ännu inte fullt utvecklad. Det är Sidas bedömning att såväl produktiviteten som kapaciteten för hållbart utnyttjande av skogsresurser har ökat sedan strategistarten Framsteg har gjorts vad gäller genom- Sida 3 (17)

4 förandet av den nationella skogsbruksstrategin. Trots stora utmaningar har kapaciteten och produktiviteten i sektorn ökat 11. Förvaltningsplaner för skogsområden har utarbetats och avverkning sker i högre utsträckning enligt utarbetade planer. Kosovo har erhållit ackreditering i Forest Stewardship Councils standarder 12, vilket möjliggör för träförädlingsindustrin att exportera trävaror. Revideringen av skogslagstiftningen har däremot gått långsamt. EU stödjer processen genom europeiskt myndighetssamarbete. Svenskt stöd till utarbetandet av ett sektorprogram för skog har bl a resulterat i att det första årliga sektormötet anordnades av ministeriet för jordbruk, skogsbruk och landsbygdsutveckling i april Det resulterade i identifieringen av prioriterade projekt och att ministeriet utarbetade genomförandeplaner för dessa. Årsmötet är ett led i en årlig process som Sverige hjälpt ministeriet att etablera. Processen är ett verktyg för olika aktörer inom skogssektorn att diskutera övergripande planering och uppföljning av skogsbruket i landet Resultat på insatsnivå Insats 1: Lokal Fysisk Planering Insatsens huvudsakliga mål: Förbättrad kapacitet för kommunal strategisk planering, med särskilt fokus på miljön. Ökad lokal demokrati genom en öppen och deltagande planeringsprocess. En förbättrad miljö genom genomförande av ett prioriterat projekt. Avtalat belopp 32 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) ,2 UN HABITAT Projektstöd 100 % Resultatredovisning: Som en följd av en i huvudsak positiv utvärdering 13, fattades beslut om en treårig förlängning med start i november Fokus under projektets första del är planeringsprocessen. De resultat som finns att rapportera är än så länge uteslutande prestationer kopplade till de lokala processerna, såsom genomförda möten i en viss kommun. Dock kan det vara av intresse att särskilt lyfta några gjorda erfarenheter 14 : 11 Forestry Sector Progress Report FSC National Forest Stewardship Standards assessment status: 18/06/ Review of Sustainability of the Capacity Building Component in the Municipal Spatial Planning Support Programme in Kosovo, Warowicki&Mohlund, April-May UN-HABITAT Progress Report, Novembre-March 2012 Sida 4 (17)

5 Inledningsvis upplever de kommunala företrädarna planeringen som enbart en byråkratisk process. Projektet genomför därför särskild utbildning riktat till just den här gruppen. Allmänhetens deltagande försvåras av att det inte finns avsatta medel i kommunernas budget för sådana aktiviteter. Det är dessutom svårt att få kvinnor att delta i offentliga möten. Projektet försöker hantera dessa svårigheter genom att utforma riktlinjer för processen och genom dialog. Som ett led i att förbättra företagarklimatet har regeringen inlett en översyn av lagen om byggnadslov. Projektet har framfört kritik mot den föreslagna nya lagen, då man anser att det finns risk att den kan äventyra kvaliteten av kommunernas fysiska planering. 15 Insats 2: Stärkande av hållbart privat och decentraliserat skogsbruk Insatsens huvudsakliga mål: En utvecklad och testad modell för decentraliserat skogsbruk. Ökad kompetens för skogsbruk. Etablerade regionala och lokala intresseorganisationer för privata skogsägare. Avtalat belopp 36.2 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) SNV Projektstöd 80 % Resultatredovisning: 16 Planer för småskaligt och uthålligt skogsbruk utifrån respektive deltagande kommuns potential och invånares behov. Tre pilotkommuner har utarbetat tioåriga skogsbruksplaner för skogsrehabilitering och återplantering. Sex studenter studerar skogsbruk vid universiteten i Zagreb och Wien. 16 lokala avdelningar av organisationen för privata skogsägare har startats. 640 privata skogsägare, inklusive ett antal kvinnliga, är nu medlemmar. Organisationen är representerad i regeringens styrkommitté för genomförande av den nationella skogsstrategin. Ett regionalt nätverk (REFORD) har samlat privata skogsägare från Albanien, Kosovo och Makedonien. Projektet har pågått under större delen av den avtalade perioden. Det är Sidas bedömning att det levererar goda resultat. Särskilt den privata skogssektorn har utvecklats väl, skogsägarna 15 Minutes from TPR Meeting April SNV Progress report January June 2011, Sida 5 (17)

6 är organiserade och är centrala aktörer i reformeringen av Kosovos skogsbruk. Det pågående arbetet för att utarbeta en ny skogslagstiftning som ska tydliggöra roller och ansvar vad gäller decentraliserat och privat skogsbruk är försenat. Den otydlighet som nu råder utgör en risk för projektet. Sverige arbetar, i rollen som fokalpunkt för givarsamordning inom skogssektorn, aktivt för att komma vidare i processen. Insats 3: Lokala miljöplaner Insatsens huvudsakliga mål: - Förbättrad lokal miljöplanering. - Lokala miljöinvesteringar. - Förbättring av miljöledningssystem. Avtalat belopp 10 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) REC Projektstöd 100 % Resultatredovisning 17 : - Ytterligare tio kommuner, varav några med serbisk majoritetsbefolkning, har utarbetat utkast till lokala miljöplaner. - Arbetet har skett i en deltagande och öppen process. Parallellt med arbetet för lokal fysisk planering ges också särskilt stöd till ett antal kommuner att utarbeta lokala miljöplaner. Utarbetandet av miljöplaner är en lång process, varför resultaten hittills endast kan redovisas som prestationer. Dock kan vissa iakttagelser rapporteras. Samarbete med kommunerna har skett på ett tillfredsställande sätt. Planeringsprocessen inbegriper ett brett deltagande och särskilt vikt läggs vid såväl kvinnors som minoriteters representation. I processen noteras inga större skillnader mellan könen i miljöfrågor, men kvinnor är mindre negativa i utvärderingen av miljöproblemen, vilket kan bero på att kvinnor är mindre informerade om miljöfrågor. De kommunala EU Integration Officers deltar i arbetsgrupperna, vilket bidrar till förbättrad information om EU:s insatser och möjliga synergier. 3.2 Sektor 2: Utbildning 17 Local Environmental Action Planning for Sustainability in Kosovo, Progress Report 2, November 2011 March 2012 Sida 6 (17)

7 Antal avtalade insatser: 2 Under perioden januari september 2012 har två insatser slutförts. Ett nytt insatsavtal har undertecknats Bedömning av strategins sektormål för Utbildning Sektormål: a) Kosovo uppnår ökad kapacitet för planering, genomförande och uppföljning av sektorplanen för utbildningsområdet. b) Fler kvinnor och män blir yrkesverksamma inom det område inom vilket de erhållit yrkesutbildning. (a) Även om kapaciteten inom ministeriet, och sektorn i stort, har ökat måste den ändå sägas vara fortsatt svag, vilket, tillsammans med brist på ägarskap och samordning, medför risker relaterat till det första sektormålet ovan. Att stärka en hållbar förmåga att planera, genomföra och följa upp sektorplaner är ett långsiktigt arbete och kommer att ta längre tid än denna strategiperiod. Sida bedömer att arbetet för att nå sektormålen fortskrider, dock med vissa förseningar. Svenskt stöd för att öka utbildningsministeriets kapacitet pågår, och i samarbete med ett EUprojekt ges stöd till ministeriet för att etablera en programansats inom sektorn. I mars 2012 genomfördes ett första årligt sektormötet baserat på Kosovos strategiska utbildningsplan. Uppnådda resultat och framsteg 2011 belystes och centrala utmaningar och prioriteringar för sektorn identifierades 18. Detta lägger grunden för förbättrad planering, genomförande och uppföljning inom sektorn. EU:s projekt avslutas i oktober Dialog med EU-kontoret pågår för att säkra fortsatt kompletterande stöd i processen för en sektoransats. Sverige leder arbetet med att inrätta en gemensam finansieringsmekanism för sektorn. Initialt är det tänkt att ge stöd till kapacitetsutveckling. Sverige är också informell fokalpunkt för andra givare och arbetar för att stärka samordningen genom dialog. (b) Det svenska stödet till International Business College Mitrovica syftar till att skapa en kvalitativ EU anpassad högre yrkesinriktad utbildningsinstitution som utbildar professionella yrkeskvinnor/män och entreprenörer. Att stödja inrättandet av en ny läroanstalt och att säkerställa dess kvalitet är en relativt långsiktig process. Det tar tid innan eleverna examineras och blir yrkesverksamma. De geopolitiska spänningarna i norra Kosovo utgör en risk för projektet. Å andra sidan bedöms möjligheten att nå de avsedda resultaten som god och det finns få alternativ för stöd till norra Kosovo. 18 Kosovo Education Sector Joint Annual Review 2012 Aide Memoire May 2012 (final draft). Sida 7 (17)

8 3.2.2 Resultat på insatsnivå Insats 1: Stöd till utvecklandet av ett sektorprogram i Kosovo Insatsens huvudsakliga mål: - Att stödja utbildningsministeriet att utforma och implementera en sektoransats som utgår ifrån ett effektivt genomförande av Kosovos utbildningsstrategi. - Att stödja utvecklingen av årliga prioriteringsplaner, ett ramverk för systematisk uppföljning, årliga sektormöten och en gemensam finansieringsmekanism. Avtalat belopp 2,8 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) ,5 SIPU Expertstöd 100 % Resultatredovisning: - Ett första årsmöte 19, med brett deltagande genomfördes i mars Dokumentation från mötet var styrande för det årliga planeringsarbetet för Sverige leder en arbetsgrupp för inrättandet av en gemensam givarfond i syfte att i ett initialt skede, stödja ministeriets kapacitetsutvecklingsplan Sverige har i nära samarbete med ett EU-projekt, stött ministeriet i att utforma och börja genomföra en sektoransats. Resultat från tidigare svenskt stöd är bland annat färdigställandet och antagandet av Kosovos utbildningsstrategiska plan Hittills är resultaten av konsultstödet synliga främst på prestationsnivå. Sida bedömer att det görs långsamma framsteg mot målet att stödja ministeriet i utformandet och genomförandet av en programbaserad stödmodell. Kapaciteten inom ministeriet är fortfarande låg, vilket utgör en allvarlig risk. Således är det viktigt att få igång givarfonden och stödet till kapacitetsutveckling. En annan risk är de många givarna och det fragmenterade stödet till utbildningssektorn. Genom svenskt stöd för ökad samordning mellan givarna, genom dialog och gemensam finansiering, bedömer Sida att det finns potential att nå de förväntade resultaten. Därmed ökar utbildningsministeriets ägarskap och förmåga att styra utvecklingen i sektorn. EU hade ursprungligen tänkt gå med i givarfonden men beslutade senare att istället ge stöd genom europeiskt myndighetssamarbete. Insats 2: International Business College in Mitrovica (IBCM) Insatsens huvudsakliga mål: 19 Kosovo Education Sector Joint Annual Review 2012 Aide Memoire May 2012 (final draft) Sida 8 (17)

9 - Att öka anställningsbarheten och/eller egenföretagande i regionen - Att skapa en hållbar, högre yrkesinriktad skola med yrkeskvinnor/män redo att arbeta i multi-etniska team - Att förse studenter med en EU anpassad läroplan för ökad kunskap om EU integrering och företagande med EU 20. Avtalat belopp 30,1 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) SPARK Projekt 40 % Resultatredovisning: - Skolan har utarbetat en EU-anpassad läroplan, lärare har rekryterats och utbildats och antalet studenter har stadigt ökat (i maj 2012, var 189 elever inskrivna) Genom att organisera ett förberedande år samt genom stipendier har möjligheter till studier på IBCM ökat för ungdomar med sämre grundförutsättningar. - Undervisningen omfattar en obligatorisk praktikperiod. Dessutom erbjuder ett karriärcentrum hjälp i att söka arbete och hur man startar eller expanderar ett företag. - Den första årskullen utexaminerades i mars Resultat kan än så länge främst rapporteras som prestationer och härrör från Sveriges första fas av stöd till IBCM. Stödet är nu utvidgat till en andra fas. Sida bedömer att projektet gör goda framsteg. Genom ett nära samarbete med Tietgen College i Danmark, säkerställer man en kvalitativ och EU-anpassad utbildning. 22 Skolan har också en pågående internationell ackrediteringsprocess. Den obligatoriska praktiken och karriärcentrat bedöms som relevanta verktyg för att underlätta anställningsbarheten och/eller egenföretagande. Projektet är försenat, i hög grad beroende på det mycket känsliga geopolitiska läget men också på grund av byggförseningar. Kosovo-regeringens delfinansiering av byggnationen är säkrad och fler givare (inklusive EU-kontoret) förbereder stöd. På grund av den politiskt situationen i Mitrovica-regionen bedömer Sida stödet till IBCM som ett högriskprojekt. Den genomförande organisationen, SPARK, har utvecklat en riskanalys och säkerhetsåtgärder och har god kompetens för konfliktkänsligt projektgenomförande. SPARK håller ambassaden informerad om 20 Project document International Business College of Mitrovica (IBCM) from establishment to sustainability, SPARK 3 February Final Progress report, SPARK, 20 March 2012 & Evaluation of Phase 1 of the SPARK project: International Business College of Mitrovica, MDF Training & Consultancy, 22 May For more information on the process of receiving international accreditation, see European Institutional and Programme Accreditation of the IBCM Definition of action plan, EVALAG, 23 March Sida 9 (17)

10 situationen. Projektet är relativt dyrt och kostnaden per elev är hög, 23 men Sida bedömer att givet den känsliga situationen i området finns det få alternativ med samma potential att nå resultat. 3.3 Sektor 3: Demokratisk samhällsstyrning och mänskliga rättigheter Antal avtalade insatser: 11 Under perioden januari september 2012 har fem insatser slutförts. Fem nya insatsavtal har undertecknats Bedömning av strategins sektormål för Demokrati och mänskliga rättigheter Sektormål: a) Kosovos förvaltning stärks genom att aktuella institutioner arbetar demokratiskt, effektivt och enligt EU:s normer. b) Stärka det civila samhällets förmåga att delta mer aktivt i samhällsutvecklingen. (a) Kapaciteten inom den offentliga förvaltningen är fortsatt svag. Endast begränsade framsteg har gjorts vad gäller reformer. Vissa lagar och förordningar har antagits, men svagheten ligger i genomförandet. 24 Dock red Kosovo ut krisen 2011, då IMF förklarade Kosovo off track. IMF bedömer nu att genomförandet av den makroekonomiska politiken har förbättrats avsevärt. 25 EU ger stöd till reformprocessen främst inom områdena finansiella system, upphandling och revision. Dessutom ger man stöd till statistikmyndigheten. (b) Det civila samhället är väl etablerat, men saknar kapacitet och resurser att agera självständigt och att ställa den offentliga makten till svars på ett verkningsfullt sätt. Enligt Kosovo Civil Society Foundation fanns det 2010 över 6000 registrerade organisationer, men man uppskattar att endast cirka 10 % är aktiva. Några av civilsamhällets främsta tankesmedjor har utvecklat tydliga organisatoriska identiteter och fungerar som watchdogs för civila och politiska rättigheter, men det stora flertalet organisationer brister i finansiell och organisatorisk stabilitet. Biståndsberoendet är stort. Det är Sidas bedömning att såväl Kosovos förvaltning som det civila samhället är svagt och behöver ytterligare stöd. Dock kan framsteg ses i förhållande till 2009 både vad gäller civila samhället och vissa delar av den offentliga förvaltningen. (a) Sveriges stöd till statistik, skatter och riksrevision bidrar till att stärka väsentliga och grund-läggande områden för reformer inom statsförvaltningen. Resultaten av Kosovos folkräkning 2011 har presenterats och håller EU-standard. Stödet till fastighetsskatt har ökat 23 Evaluation of Phase 1 of the SPARK project: International Business College of Mitrovica, MDF Training & Consultancy, 22 May EU:s framstegsrapport Staff Report for the Request for Stand-By Arrangement, April 2012 Sida 10 (17)

11 skatteintäkterna på lokal nivå. Genom att skatten redovisas öppet ökas medborgarnas möjlighet till insyn. Svenskt stöd till två ministerier att utarbeta sektorprogram har varit en viktig del av stödet till Kosovos förvaltning. Båda ministerierna visar tecken på ökad kapacitet vad gäller planering- och genomförandecykeln, vilket även gäller de kommuner som deltagit i utarbetandet av stadsplaner och lokala miljöplaner Resultat på insatsnivå Insats 1: Fastighetsskatt 26 Insatsens huvudsakliga mål: Kraftigt ökade kommunala intäkter från fastighetsskatten. En effektiv administration av fastighetsskatt i alla kommuner. En rättvis och lika behandling av skattskyldiga i hela Kosovo. Avtalat belopp 30 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) Skatteverket Projektstöd 86 % Resultatredovisning: Fastighetskatten i Kosovo har ökat från 8,3 MEUR till 14,6 MEUR (81 %) sedan projektets start; vilket är något högre än målet. Inom projektet har kommunanställda utbildats och fastighetsskatten administreras på ett effektivt sätt, baserat på ett datoriserade system som utvecklats inom projektet. Antalet fastighetsägare som betalar fastighetskatt har ökat betydligt de senaste åren, intensiva informationskampanjer har bidragit till detta. Projektet har i hög grad motsvarat förväntningarna på att utveckla ett modern och fungerande skatteuppbörd för byggnader på kommunal nivå. Under det senaste året har fastighetstaxeringarna reviderats över hela landet. Parlamentet har beslutat att höja miniminivån för fastighetsskattesatsen, med tillämpning från Därmed förväntas skatteuppbörden öka ytterligare de kommande åren. Vidare arbetar man inom projektet på att förbättra påminnelserutiner och indrivning - ett viktigt arbete för att bibehålla, och helst öka, skattemoralen. En risk med insatsen är bristen på permanenta tjänstemän för att uppdatera och underhålla systemet på finansministeriet. Insats 2: Statistik 27 Insatsens huvudsakliga mål: 26 Property Tax in Kosovo, Annual Report, Morina & Mathiasson, August 2012 Sida 11 (17)

12 Bidra till ett hållbart offentligt statistiksystem i Kosovo som möjliggör evidensbaserat beslutsfattande; särskilda förbättringar inom områdena ekonomisk statistik inklusive jordbruk, energi- och miljöstatistik samt social statistik inklusive jämställdhet. Allmän kapacitetsutveckling av Kosovos statistikbyrå med ledarskaps- och ITutveckling. Avtalat belopp 27 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) SCB Projektstöd 100 % Resultatredovisning: Kvalitetsförbättringar vad gäller statistikproduktionen har under året noterats för olika prisindex, jordbruksstatistik, miljöstatistik och hushållsbudgetundersökningen. Den nya statistiklagen som antogs i slutet av 2011 har skärpt kraven på ledningen, såsom att producera en årsplan, utarbeta förordningar och se till att ett nationellt statistikråd inrättas. Inom IT-området har resultaten av folkräkningen 2011 löpande presenterats, vidare har en ny applikation för att beräkna konsumentprisindex utarbetats. Utvecklingen inom den offentliga statistikproduktionen i Kosovo går stadigt framåt. Den största risken med insatsen är bristen på personal inom statistikmyndigheten, kompetensen är bristfällig inom vissa områden. För att i någon mån råda bot på detta anställs en handfull yngre statistiker finansierade med Sida-medel och med handledning av SCBs rådgivare på Kosovos statistikmyndighet. Förhoppningsvis kan detta bidra till myndighetens framtida kompetensförsörjning. En ny modern statistiklag har antagits, vilket ger en stabil bas för att på sikt utveckla den offentliga statistiken till EU:s kravnivå. Vidare har en ny generaldirektör tillsatts på tre år. Tidigare har det varit täta byten av chef för statistikbyrån. Tyvärr har inte de nya kraven i statistiklagen följts av motsvarande resursförstärkningar, vilket försvårar genomförandet. En projektutvärdering genomfördes tillsammans med DfID hösten Denna pekade på att statistikmyndigheten behöver strukturera sitt arbete genom årsplaner som följs upp systematiskt och med bättre dokumentation av rutiner och arbetssätt. Detta har påbörjats och ligger helt i linje med den nya statistiklagen. En omorganisation av myndigheten är också på gång, vilket ytterligare bör stärka detta förändringsarbete. 27 Källor: SCB: Statistics Development at the Kosovo Agency of Statistics, Progress Report January-June 2012 och Indevelop: Evaluation of the Co-operation with the Statistical Office of Kosovo, 2011 Sida 12 (17)

13 Insats 3: Kvinna till Kvinna (KtK) Insatsens huvudsakliga mål: Bidra till en hållbar kvinnorörelse i Kosovo genom stöd till ett antal kvinnoorganisationer. Organisationer som fått stöd av KtK har intensifierat sitt arbete för hållbar fred och ökad säkerheten för kvinnor i Kosovo. KtK:s partnerorganisationer har bidragit till kvinnors ökade delaktighet i beslutsfattande. Avtalat belopp 19,8 Avtalsperiod Utfall Samarbetspartner Samarbetsform Svensk andel av totala stödet (%) KtK Projekt 100 % Resultatredovisning: Avtalet med Kvinna till Kvinna (KtK) undertecknades i mars Ingen rapportering har ännu inkommit. Några resultat från tidigare fas kan dock rapporteras 28 : KtK:s samarbetsorganisationer har genom utbildning och informationsutbyte avseende resolution 1325 bidragit till ökad medvetenhet inom Kosovopolisen och Kosovo Security Force. Kosovo Women s Network är en av de lokala kvinnoorganisationer som fått stöd av KtK. Under 2010 och 2011 har nätverket fått stöd i att utveckla en långsiktig strategisk plan, som nu antagits. Antalet registrerrade medlemsorganisationer har ökat från 68 i slutet av 2010 till 86 i början av Några av KtK:s samarbetspartners har rapporterat ett starkare samarbete med statliga och kommunala institutioner. Kvaliteten i samarbetet varierar dock kraftigt mellan olika kommuner och organisationer. Detta är den sista fasen av ett mångårigt stöd till KtK i Kosovo. Det är viktigt att i utfasningen särskilt arbeta för uthållighet även efter projektavslut. KtK ska inkomma med ett reviderat projektdokument, ett resultatramverk och en utfasningsstrategi i september BISTÅNDSEFFEKTIVITET Biståndseffektivitetsmål/processmål i strategin är: 28 Final Report, Kvinna till Kvinna s Program, Kosovo Sida 13 (17)

14 i ökad utsträckning sträva efter att använda Kosovos egna strukturer för att planera, genomföra och följa upp utvecklingsinsatser. Sverige driver aktivt arbetet för ökad biståndseffektivitet i Kosovo. Stödet till Kosovo är med få undantag projektbaserat och splittrat. Den ganska nyligen uppbyggda strukturen för givarkoordinering fungerar dåligt. Erfarenheter av att arbeta med programansats är högst begränsad, såväl hos regeringen som hos givarna. Det svenska stödet till utbildnings- och jordbruksministeriet att utveckla sektoransatser har fortsatt. Våren 2012 genomfördes sektormöten (Joint Annual Reviews) för de två sektorerna. Representanter från ministerier, civila samhället, privata sektorn och givare deltog. Under mötena diskuterades uppnådda resultat, prioriteringar för fortsatt genomförandet av strategin samt finansiellt utrymme, såväl i den nationella budgeten som framtida möjligt bistånd. 29 Vidare har Sverige bistått ministerierna i att möjliggöra finansiellt stöd genom Kosovos egna system. Det finns nu i den nationella budgeten särskilda delposter med specifika koder vilket möjliggör såväl kanalisering som uppföljning av biståndsmedlen. Inom utbildningssektorn sker diskussioner som förväntas leda till en gemensam givarfond från och med I processen har stor vikt lagts vid att utveckla särskilda kontrollsystem, främst vad gäller upphandling och revision. Förutom det direkta stödet till de två ministerierna har Sverige i olika sammanhang kommunicerat att sektoransatsen stärker ministeriernas ägarskap och kompetens för planering, genomförande och analys. Sverige har också pekat på effekter såsom ökad transparens och ansvarstagande samt förbättrad kvalitet på givarkoordinering. Dialogen har resulterat i ett ökat givarintresse, även om tveksamheten mot metoden fortfarande är stor. Biståndseffektivitet är inte en prioriterad fråga i Kosovo. Busan varken diskuteras eller har någon nämnvärd påverkan på samarbetet. Sverige har lyft frågan för diskussion, men mötts av ointresse. I stödet till sektoransats lyfter Sverige ofta frågor om resultat och transparens. Näringslivet i Kosovo består i hög utsträckning av småföretag, ofta ensamföretagare. Det finns få utländska företag representerade. Givarna har varken förtroende eller intresse för direkt samverkan med näringslivet. Sverige är aktiv i givarkoordinering i samtliga sektorer där vi är representerade, och är formell fokalpunkt för delsektorn skog, har tagit på sig en informell fokalpunktsroll i utbildningssektorn samt leder givarkoordinering för stöd till civila samhället. Det är Sidas bedömning att, trots stora utmaningar, det svenska arbetet har gett resultat väl i linje med processmålet. 5. DIALOGFRÅGOR 29 Joint Annual Review of the forestry sector 2012, Aid Memoire, Kosovo Education Sector Joint Annual Review 2012 Aide Memoire May 2012 (final draft). Sida 14 (17)

15 Övergripande dialogfrågor enligt strategin är: Den svenska regeringens tematiska prioriteringar ska utgöra utgångspunkt för dialogen. Inga specifika dialogfrågor omnämns i strategin för utvecklingssamarbete med Kosovo, förutom att såväl val av sektorer som utgångspunkt för dialog är regeringens tre tematiska prioriteringar. Dessutom lyfts frågan om biståndseffektivitet enligt Parisagendan i relation till dialogen med Kosovos regering och EU-kommissionen. Någon dialogplan har inte utarbetats. Den politiska och biståndsrelaterade dialogen har varit väl koordinerad och fokuserat på olika ämnen och fora. Genomgående teman har varit öppenhet och ansvarstagande, vikten av satsningar på miljön samt jämställdhet. Särskilt kan lyftas svenska framgångar i dialogen kring biståndseffektivitet och givarsamordning, vilket bland annat resulterat i att arbetet mot sektorprogram som Sverige arbetat för nu lyfts fram som förebilder för andra sektorer/ministerier. Dialogen har förstärkts, och dragit nytta av, Svenska Institutets utställningar Facing the Climate och Article One. Den senare kom att fungera som ett viktigt stöd för HBTrörelsen i Kosovo, i deras ökade ansats att bli synliga i samhället. 6. DE TRE TEMATISKA PRIORITERINGARNA Demokrati och mänskliga rättigheter I stödet till kommuner har stor vikt lagts vid att planeringsprocessen är inkluderande vad gäller både kön och etnicitet. Denna princip genomsyrar arbetet för utvecklandet av lokala miljöplaner, restaurerandet av kulturarv och kommun- och stadsplanering. I arbetet med att utarbeta ett sektorprogram för skogssektorn har Sida parallellt med stödet till ministeriet också givit stöd till kommuner, privata skogsägare och civilsamhället i syfte att dessa grupper ska bättre kunna bevaka sina intressen och aktivt delta i diskussionen om prioriteringar för genomförandet av skogsstrategin. Miljö och klimat Sverige har i dialogen med såväl regeringen som med andra givare aktivt påtalat vikten av ett större fokus på miljö och klimat och koordinerat stöd till den nationella miljöstrategin. Då miljöproblemen är stora och kostsamma att åtgärda kommer ansträngningarna för att påverka större givare att behöva fortsätta. I anslutning till skogsstödet har ett center för miljöutbildning i skolor öppnats. Utbildningen sker genom utomhusaktiviteter, liknande mulleverksamheten i Sverige. Syftet är att öka allmänhetens medvetenhet för hållbar utveckling Jämställdhet och kvinnors roll i utvecklingen Sverige har lyft frågan om vikten av könsneutrala frågeformulär i den kommande nationella jordbruksöversynen, och efterfrågat en kvalitetssäkring ur ett jämställdhetsperspektiv. Sida 15 (17)

16 Kvinnor står sällan angivna som formell/juridisk ägare till mark eller skog. Genom att ändra termen privat skog till familjeskog har kvinnor kunnat engageras och organiseras. Detta har bland annat resulterat i tre kvinnliga ledamöter i styrelsen för den nationella intresseorganisationen för privata skogsägare. Stor vikt har också lagts vid att skapa möjligheter för kvinnor att studera skogsbruk vid ett antal europeiska universitet, vilket resulterat i att nio kvinnor antagits. 7. DE TVÅ PERSPEKTIVEN Rättighetsperspektivet och de fattigas perspektiv med tillhörande principer är centrala för flertalet insatser. Inom till exempel stadsplanering har de flesta insatserna det uttryckliga syftet att främja ansvarstagande och delaktighet. Särskilda ansträngningar görs att inkludera kommuner med serbisk majoritet. Stödet till fastighetsskatt är en insats där öppenhet och möjligheten att utkräva ansvar varit ledande för utformningen. Varje kommun redovisar intäkter från fastighetsskatten på en webbsida. I beredningen av insatsen International Business College in Mitrovica har vikt lagts vid att skolan har ett inkluderande förhållningssätt till marginaliserade grupper. I stadsdelen Roma Mahala har innevånarna genom ett stadsdelsråd möjlighet att påverka utformning och prioritering av projektet. Dialogen med jordbruksministeriet om prioriterade projekt ledde till att valet föll på ett projekt som är arbetsintensivt och därmed skapar arbetstillfällen för säsongsarbetare och kvinnor. 8. DEN KONTEXTUELLA RAMEN I oktober 2012 presenterades EU-kommissionens förstudie inför förhandlingar av ett Stabilisation and Association Agreement. Den konstaterade att Kosovo är redo för förhandlingar om man uppfyller ett antal kortsiktiga åtgärder. Regeringen avser göra detta före årsskiftet. Det konstateras också i förstudien att det inte föreligger något juridiskt hinder för EU att ingå avtal med Kosovo och att utmaningarna i norra Kosovo är omfattande men inte heller utgör ett hinder. Därmed skulle en förhandlingsstart vara möjlig under SÄRSKILD EU RAPPORTERING FÖR LÄNDERNA INOM REFORMSAMARBETET EU-kontoret i Pristina organiserar regelbundet givarmöten tillsammans med ministeriet för europeisk integration. Såväl medlemsstater som andra givare deltar. Man har dock haft svårt att utforma ett substantiellt innehåll som tillfredsställer såväl ambassader som större givare. Några särskilda koordineringsmöten specifikt för medlemsstaterna förekommer inte. Några av de medlemsstater som har större biståndsportföljer arrangerar därför egna informella koordineringsträffar. Föreslagna IPA-projekt presenteras på sektormöten. IPA-programmet upplevs som splittrat och svåröverskådligt. Från övriga givare har framförts kritik mot att samordning sker för sent i processen. EU-kontoret har försökt åtgärda, men kritiken kvarstår. Det nationella och regionala IPA-stödet är inte koordinerat och EU-kontoret i Pristina är inte alltid informerade om regionala projekt som berör Kosovo. EU-kontoret ställer alltid upp på förfrågningar om bilaterala möten. Samarbetet på sektornivå fungerar bra, EU är väl representerat och aktivt i givarkoordineringen. Däremot Sida 16 (17)

17 kommer samstämmiga rapporter från genomförandepartners att samarbetet med EU-projekt är svårt. EU-projekten upplevs ha i förväg detaljerade genomförandeplaner som inte går att påverka i varken inriktning eller tid. Detta försvårar samarbete och koordinering. Medlemsstaterna önskar en närmare dialog med EU-kontoret, särskilt vad gäller specifika policyfrågor eller förhållningssätt. Ett sådant exempel är norra Kosovo och frågan om stöd till de norra kommunerna kan ske genom samarbete med de så kallade parallella strukturerna, eller med företag som inte är registrerade i Kosovo. Ett gemensamt förhållningssätt, eller åtminstone tydlighet i olika länders/eus ståndpunkt, är önskvärt. Sveriges dialog med EU-kontoret har fokuserat på behovet av ökad kvalitet i givarkoordinering. Sverige har uttryckt vilja att, med svenska medel och flexiblare beslutsprocesser, påbörja insatser som senare kan fortsätta med EU-medel. Sektoransatsen i IPA II skulle kunna leda till ett mer sammanhållet och effektivt IPA-stöd. Erfarenhet av ett sådant arbetssätt saknas hos såväl regeringen som givarna, inklusive EU. Ambassaden, UD och Sida bör följa upp hur EU-kontoret hanterar frågan om sektorstöd. Risken finns att stödet fortsätter på samma fragmentariska sätt under ett sektornamn. Sida 17 (17)

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län

Strategi. Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län Strategi Länsstyrelsens arbete med Jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Titel: Strategi - Länsstyrelsens arbete med jämställdhetsintegrering i Södermanlands län 2014-2016 Utgiven av:

Läs mer

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18

Verksamhetsplan. för jämställdhet. Diarienummer: Ks2015/0392.192. Gäller från: 2016-01-01. Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Diarienummer: Ks2015/0392.192 Verksamhetsplan för jämställdhet Gäller från: 2016-01-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen, 2016-01-12 18 Utarbetad av: Jämställdhetsstrategerna Revideras

Läs mer

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012

Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Makedonien. januari 2010 december 2012 Utfasningsstrategi för utvecklingssamarbetet med Makedonien januari 2010 december 2012 Bilaga till regeringsbeslut 2010-08-12( UF2010/47609/EC ) Utfasningsstrategi för det svenska stödet till Makedonien

Läs mer

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikplats: Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikperiod: 30 augusti 2010 14 januari 2011 Handledare: David Holmertz

Läs mer

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU

ADE ADAS AGROTEC- Evaluators.EU Kort sammanfattning Den här utvärderingen avser genomförandet av systemet för jordbruksrådgivning. Det övergripande målet med utvärderingen är att granska systemets effektivitet och verkningsfullhet när

Läs mer

Policy Fastställd 1 december 2012

Policy Fastställd 1 december 2012 Policy Fastställd 1 december 2012 1 1. Syfte med Policyn Denna policy innehåller vägledning till SAKs ledning, personal och medlemmar för hela verksamheten. Den antas av årsmötet och uttrycker SAKs vision,

Läs mer

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD

SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD K KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA AVDELNINGEN FÖRSLAG SID 1 (14) 2011-08-30 SAMRÅD OM: FÖRSLAG TILL KULTURSTÖD INLEDNING Detta dokument är kulturförvaltningens förslag till system för kulturstöd.

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18

Folkhälsokommitténs sekretariat. Johan Jonsson 2013-03-18 1(9) PM Folkhälsokommitténs sekretariat Referens Datum Diarienummer Johan Jonsson 2013-03-18 FOLKHÄLSOKOMMITTÈN Regionfullmäktiges uppdrag regionstyrelsen ska utvärdera regionens samlade folkhälsoinsatser

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012

Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 Strategirapport för Makedonien september 2011 augusti 2012 SAMMANFATTNING Enligt en utvärdering 1 av samarbetet med Makedonien, som gjordes under 2012, har Sidas portfölj varit relevant för EU:s integrationsprocess.

Läs mer

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION

UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 29.1.2015 B8-0000/2014 UTKAST TILL FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av ett uttalande av kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om 2014

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM65. Vägen från Paris. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Vägen från Paris Miljö- och energidepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 110 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet Vägen efter

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-,

2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET. Handlingsplan för konkretisering av. Sidas arbete med Homo-, 2006 (DESO) JÄMSTÄLLDHETSSEKRETARIATET Handlingsplan för konkretisering av Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet 2007 2009 Sidas arbete med Homo-, Bi- och Transfrågor i utvecklingssamarbetet

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige.

Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Antaget vid Europaforum Norra Sverige XXI, Östersund 13 mars 2015 Europaforum Norra Sveriges synpunkter och rekommendationer kring ESI-fondernas programskrivningsprocess i Sverige. Europaforum Norra Sverige

Läs mer

Socialdemokraterna i Mora

Socialdemokraterna i Mora Socialdemokraterna i Mora FÖRSLAG STRATEGISK PLAN 2015-2018 Vision/målbild Mora, regionstaden för ett aktivt liv Mora är år 2022 en levande stad med en tydlig profil och positiv utvecklingstrend. Staden

Läs mer

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Direkt telefon Vår beteckning Er beteckning Datum Ann-Christin Östbergh, Hans Juhlin 0455-303611, 303267 DIA 2012.3907 2012-11-19 Internbudget 2013 och verksamhetsplan 2013-2015 för Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS

Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS Att starta en kunskapspilot inom Unesco LUCS En kunskapspilot är ett arbete för att utveckla och förändra något inom området mänskliga rättigheter. Arbetet sker lokalt på en eller flera platser i Sverige

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009

Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete. Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Enkät / Attitydundersökning Skånska kommuners integrations- och mångfaldsarbete Beredningen för integration och mångfald oktober 2009 Sammanfattning (I) 25 av Skånes 33 kommuner har svarat. 84 procent

Läs mer

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun

Granskning av EU-arbete inom Motala kommun Revisionsrapport Granskning av EU-arbete inom Motala kommun November 2008 Elisabeth Björk Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund...4 1.2 Syfte och metod...4 1.3 Revisionsfråga...4

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Strategirapport för Makedonien 2010

Strategirapport för Makedonien 2010 Strategirapport för Makedonien 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrdes fram till sommaren 2010 av samarbetsstrategin för Makedonien 2006-2010. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering

Strategi. Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Strategi Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering 1 Dokumenttyp: Strategi Dokumentnamn: Luleå kommuns strategi för jämställdhetsintegrering Dokumentansvarig: Anna Lindh Wikblad Senast reviderad:

Läs mer

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017

Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 Handlingsplan för nordiskt samarbete om funktionshinder 2015-2017 MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER MÅNGFALD FRI RÖRLIGHET Innehåll Nordiskt samarbete om funktionshinder...2 Mänskliga rättigheter...2 Nordisk nytta

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet

2012-02-29. Promemoria. Utrikesdepartementet Promemoria 2012-02-29 Utrikesdepartementet Strategi för regionalt arbete med hiv och aids och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) samt arbete för homo-, bi- och transsexuella personers

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret

Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Jämställd medborgarservice i praktiken Ekonomikontoret Inledning I denna guide återfinns förslag och exempel på genomförande av praktiskt jämställdhetsarbete. Tanken är att denna ska användas som en hjälp

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2007/08:FPM127127. Nytt EG-direktiv mot diskriminering. Dokumentbeteckning. Sammanfattning Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt EG-direktiv mot diskriminering Integrations- och jämställdhetsdepartementet 008-08-11 Dokumentbeteckning KOM (008) 46 slutlig Förslag till rådets direktiv om genomförande

Läs mer

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen

Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen Revisionsrapport Granskning av kommunens jämställdhetsarbete i enlighet med CEMRdeklarationen David Boman Revisorerna Söderhamns kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Iakttagelser... 2 2.1.

Läs mer

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun

STRATEGI. Dnr KK15/410. EU-strategi för Nyköpings kommun STRATEGI Dnr KK15/410 EU-strategi för Nyköpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015 Dokumentrubrik från kortet 2/12 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Bakgrund... 4 3 Mål,

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Gimo, Östhammars kommun 2015-12-01 1 Innehåll Samverkan... 3 Resurser för samverkan... 3 Organisering av samverkan inklusive samlokalisering... 3 Arbete i samverkan... 4

Läs mer

HANDIKAPP. Sundbyberg 26 maj 2015

HANDIKAPP. Sundbyberg 26 maj 2015 HANDIKAPP Sundbyberg 26 maj 2015 Vår referens: Mia Ahlgren Referens: Fi2015/781 Mottagare: fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7 Handikappförbunden

Läs mer

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken

Strategi för Sveriges samarbete med. Afrikanska utvecklingsbanken Strategi för Sveriges samarbete med Afrikanska utvecklingsbanken 2016 2018 Protokoll II:5 vid regeringssammanträde 2016-01-21 UD2016/01034/MU Utrikesdepartementet Organisationsstrategi för Sveriges samarbete

Läs mer

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011

Revisionsrapport. Stadsrevisionen Örebro kommun. Samordning och redovisning av EUprojekt. Liz Hultgren. 28 november 2011 Revisionsrapport Samordning och Liz Hultgren Stadsrevisionen Örebro kommun 2011-12-13 Liz Hultgren Projektledare Kurt Westerback Kundansvarig Örebro kommun 1 av 12 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016

Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION. om Maltas nationella reformprogram 2016 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.5.2016 COM(2016) 338 final Rekommendation till RÅDETS REKOMMENDATION om Maltas nationella reformprogram 2016 med avgivande av rådets yttrande om Maltas stabilitetsprogram

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

Här står vi. Dit går vi.

Här står vi. Dit går vi. december 2006 Färdriktning för Sida Här står vi. Dit går vi. Tid för förändring Utvecklingssamarbetet omvandlas. FN har satt Millenniemål. Sverige har fått en Politik för Global Utveckling, PGU, som gäller

Läs mer

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013

Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med. Turkiet. januari 2010 december 2013 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet januari 2010 december 2013 Bilaga till regeringsbeslut UF2010/2097/EC 2010-01-21 Samarbetsstrategi för utvecklingssamarbetet med Turkiet 2010-2013

Läs mer

Hälsoinsatser syftar till att ge grundläggande barn- och mödravård för grupper. Enskilda insatser för tandvård och behandlingar samt medicinering.

Hälsoinsatser syftar till att ge grundläggande barn- och mödravård för grupper. Enskilda insatser för tandvård och behandlingar samt medicinering. Namn Biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta Organisationsnummer 82 20 02-01 87 Juridisk form Ideell förening Vad vill er organisation uppnå? Biståndsorganisationen Hjärta till Hjärta vill genomföra

Läs mer

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015

Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Plan för elevhälsoarbetet på Emanuelskolan 2015 Vision På Emanuelskolan har eleverna en fysiskt bra arbetsmiljö, är trygga och trivs i skolan. Man kan komma till skolan som man är och man utvecklas som

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET

Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Granskning för utveckling vi säkrar Sverige som kunskapssamhälle EN STRATEGI FÖR UNIVERSITETSKANSLERSÄMBETET Strategi Kunskapskälla och betydelsefull aktör UKÄ ska vara den självklara kunskapskällan om

Läs mer

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23.

Beslut för förskola. ' Skolinspektionen. efter tillsyn i Göteborgs kommun. Beslut. Göteborgs kommun. goteborg@goteborg.se 2016-03-23. Beslut ' Göteborgs kommun goteborg@goteborg.se Beslut för förskola efter tillsyn i Göteborgs kommun Beskt 2 (15) Tillsyn av s, c) fwmen f vskoia i Götete[rgs kommun har genomfört tillsyn av Göteborgs kommun

Läs mer

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26

(MSEK) Demokratisk samhällsstyrning 30 6 19 Fred och säkerhet 0 7 Totalt 30 1] 6 26 PROMEMORIA 1(10) 15 november, 2010 Strategirapport för Burundi 2010 1. INLEDNING Utvecklingssamarbetet styrs av samarbetsstrategin för Burundi 2009-2012. Det övergripande målet för det svenska utvecklingssamarbetet

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN

LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM UTVECKLING AV INTRODUKTIONEN FÖR FLYKTINGAR OCH ANDRA INVANDRARE I NÄSSJÖ KOMMUN 1 INLEDNING... 1 1.1 MÅLGRUPP... 1 1.2 MÅL FÖR INTRODUKTION... 1 1.3 DELMÅL FÖR INTRODUKTION...

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande.

Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Utbildningsinspektion i Kristianstads kommun Centrum för vuxnas lärande Dnr 53-2006:3213 Utbildningsinspektion i vuxenutbildningen, Centrum för vuxnas lärande. Vuxenutbildning Inledning Skolverket har

Läs mer

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR

SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR SVENSK UTBILDNING I ETT UTIFRÅNPERSPEKTIV ANALYS AV OECD-GRANSKNINGAR Jan Hylén 1 BAKGRUND Många OECD-projekt jämför och analyserar svensk utbildning. Om man lägger alla studier bredvid varandra går det

Läs mer

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet

Ansökan från Kooperativet Fjället avseende överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap för ungdomsverksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-05-26 Diarienummer N131-0259/14 Sektor Kultur och fritid Hasse Ohlson Telefon 031-365 27 05 E-post: hasse.ohlson@angered.goteborg.se Ansökan från Kooperativet Fjället avseende

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Innovation i offentliga organisationer

Innovation i offentliga organisationer Innovation i offentliga organisationer om SCB:s deltagande i projektet Measuring Public Innovation in the Nordic Countries: Toward a common statistical approach Per Annerstedt, 2011-05-24 Kort om projektet

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015

Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 Effektrapport, Skåne Stadsmission 2015 1. Vad vill Skåne Stadsmission uppnå? Stiftelsens ändamålsparagraf, 1 i organisationens stadgar: Skåne Stadsmission är en stiftelse, vilande på kristen grund, som

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

RAPPORT December 2014

RAPPORT December 2014 RAPPORT December 2014 Sammanfattning av undersökningen: Så kan ett professionellt styrelsearbete utveckla Dalarnas näringsliv och generera fler arbetstillfällen Finansiärer: Region Dalarna Länsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsrapport 2001

Verksamhetsrapport 2001 Verksamhetsrapport 2001 Hälso- och sjukvårdsberedning Mitt Hälso- och sjukvårdsberedningarna har i och med år 2001 funnits och verkat enligt landstingets nya organisation för ledning och styrning i ett

Läs mer

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap Hälso- och sjukvårdsavdelningen September 20 Överenskommelse om Idéburet Offentligt partnerskap Bakgrund 2009 tog Regionstyrelsens ett beslut som innebar

Läs mer

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande

BiLD KVALITETSREDOVISNING. Verksamhetsövergripande BiLD KVALITETSREDOVISNING Verksamhetsövergripande 2013 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET BUDGETENHET Verksamhetsövergripande TIDSPERIOD 2013 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Verksamhetsövergripande Verksamhetsövergripande

Läs mer

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015.

Konstnärsnämndens styrelse. Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. Konstnärsnämndens styrelse Stockholm 2013-05-27 Dnr KN 2012/9298 STRATEGI FÖR KONSTNÄRSNÄMNDENS INTERNATIONELLA ARBETE 2013-2015. 1. Bakgrund Internationalisering och globalisering är några av de viktigaste

Läs mer

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna

Landsbygdsnätverkets virtuella tankesmedja om samordningsmöjligheter mellan GSR-fonderna Promemoria 2012-10-12 Näringsdepartementet Arbetsmarknadsdepartementet Landsbygdsdepartementet Camilla Lehorst Telefon 08-405 16 30 Mobil 070-519 01 18 E-post camilla.lehorst@enterprise.ministry.se Landsbygdsnätverkets

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020. Sara Persson, Region Skåne Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning för Skåne-Blekinge 2014-2020 Sara Persson, Region Skåne 1 Vad är strukturfonderna? EU-perspektiv - Ekonomiska styrmedel för

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

S-studenters långtidsplan fram till 2020

S-studenters långtidsplan fram till 2020 S-studenters långtidsplan fram till SOCIALDEMOKRATISKA Inledning S-studenter är det socialdemokratiska studentförbundet i Sverige och har sin ideologiska och organisatoriska grundsyn inom socialismen och

Läs mer

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER

TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER TIDIGA INSATSER FÖR BARN I BEHOV AV STÖD (ECI) MEDDELANDEN OM RIKTLINJER Inledning Här följer en översikt över slutsatser och rekommendationer av den analys om tidiga insatser för barn i behov av stöd

Läs mer

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument

Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar. Finansiella instrument Ett hållbart tillvägagångssätt att uppnå EU:s ekonomiska och sociala målsättningar , som samfinansieras av Europeiska strukturoch investeringsfonder, är ett hållbart och effektivt sätt att investera i

Läs mer

2002-07-02 Dnr 02-702-DIR. Utrikesdepartementet Enheten för global utveckling. 103 39 Stockholm

2002-07-02 Dnr 02-702-DIR. Utrikesdepartementet Enheten för global utveckling. 103 39 Stockholm 2002-07-02 Dnr 02-702-DIR Utrikesdepartementet Enheten för global utveckling 103 39 Stockholm Yttrande över Betänkandet SOU 2001:96 En rättvisare värld utan fattigdom Sammanfattning Riksbankens allmänna

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 till lokal överenskommelse mellan Eskilstuna Kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna Verksamhet i samverkan Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen i Eskilstuna har identifierat samverkansområden

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd

Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Sociala företag Social resursförvaltnings strategi för stöd Bakgrund och avsikt Social resursförvaltning beviljade under 2014 drygt sju miljoner kronor i ekonomiskt stöd till sociala företag. Dessa företag

Läs mer

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013

Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsberättelse/kvalitetsanalys 2012/2013 Verksamhetsområde förskoleklass Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Arbetet i verksamheten Kunskaper, utveckling och lärande Den fria leken

Läs mer

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25)

Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Utlåtande 2005: RIV (Dnr 424-484/2000) Vuxna dövas, bl.a. döva invandrares, möjlighet till kommunal vuxenutbildning Motion av Lars Rådh (s) (2000:25) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Kommissionens arbetsdokument

Kommissionens arbetsdokument Kommissionens arbetsdokument En kontinuerlig och systematisk dialog med sammanslutningar av regionala och lokala myndigheter i utformningen av politiken. INLEDNING Som svar på den önskan som uttrycktes

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem. Lextorpsskolans fritidshem 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Fritidshem Lextorpsskolans fritidshem 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas...

Läs mer

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER!

RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! RAPPORTERA KRITIK AV DEN SOCIALA UTESTÄNGNINGEN AV PAPPERSLÖSA MIGRANTER! Dokumenten Självbeskrivning av organisation och Rapporteringsmall har tagits fram av PICUM med stöd av två sociologer och dess

Läs mer

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige

Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige Verksamhetplan för 2013 för CONCORD Sverige 1. Inledning CONCORD Sveriges uppdrag är att inom ramen för EU:s utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik bedriva påverkans- och informationsarbete med fokus

Läs mer

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete

Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Revisionsrapport Elevhälsans uppdrag, organisation och arbete Viktor Prytz Trelleborgs kommuns revisorer Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...2 2.1. Revisionsfråga...2 2.2. Revisionskriterier...2

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun

Beslut för förskola. i Sandvikens kommun x Skolinspektionen Beslut Sandvikens kornmun kommun@sandviken.se Beslut för förskola i Sandvikens kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00,

Läs mer

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA"

106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014. RESOLUTION från Regionkommittén STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA 106:e plenarsessionen den 2 3 april 2014 RESOL-V-012 RESOLUTION från Regionkommittén "STADGAN OM FLERNIVÅSTYRE I EUROPA" Rue Belliard/Belliardstraat 101 1040 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tfn +32 22822211

Läs mer

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan.

En jämställdhetsanalys behöver inte vara lång och krånglig. Med några få rader kan man som regel svara på de frågor som ställs i checklistan. Checklista för jämställda beslut. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i alla verksamhetsområden och i alla led av beslutsfattande, planering och utförande av verksamheter. Konkret innebär det att

Läs mer

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland

Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Januari 2014 Jukka Törrö PwC Kommunal Sektor Uppföljning av Läkemedel för äldre samgranskning i Sörmland Oxelösunds kommun Bakgrund & revisionsfråga Våren 2012 genomförde PwC på uppdrag av revisorerna

Läs mer

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847)

Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Skolinspektionen Box 23069 104 35 Stockholm Åtgärder med anledning av tillsyn av Bergetskolan (Dnr 43-2011- 4847) Undervisning och lärande 1. Se till att undervisningen i olika ämnesområden samordnas så

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Miljö- och byggnämnden Året har präglats av hög personalomsättning inom delar av organisationen. Det är svårt att rekrytera rätt kompetens varför det har funnits ett generellt

Läs mer