Organisationsöversyn av Svensk Idrott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisationsöversyn av Svensk Idrott"

Transkript

1 Riksidrottsförbundet Idrottens Hus STOCKHOLM Organisationsöversyn av Svensk Idrott Svenska Fäktförbundets remissvar Inledning Utredningen har gjort ett gott arbete. Svensk idrotts starka och svaga sidor visas upp. Enkäter har genomförts, och uppgifter har tagits fram, som förbättrar förståelsen av svensk idrott. Beskrivningen av de ekonomiska resurserna för svensk idrotts samlade elitsatsning är speciellt bra. Utredarna har förtjänstfullt genomfört intervjuer med många företrädare för svensk idrott. En del arbetsuppgifter har genomförts med sämre kvalitet eller inte alls. Bl.a. är den internationella redovisningen summarisk och alltför idyllisk. Riksidrottsstyrelsens direktiv till utredningen blev alltför omfattande och överensstämde inte heller till alla delar med besluten från RF-stämman 2007, vilket till viss del förklarar varför utredarna inte har hunnit med allt. Utan att det ska uppfattas som negativ kritik, kan vi konstatera, att utredningen också slår in ett antal öppna dörrar. Bl.a. vill utredningen att RF ska genomföra ett antal viktiga åtgärder, som inget hittills har hindrat RF från att redan genomföra. Förslag om s.k. stärkt elitsatsning är liksom vårblommorna perenna, liksom förslag om sammanslagning av RF och SOK. De dyker inte upp varje vår, som snödroppar, men ungefär vart femte år. Det är för Svenska Fäktförbundet svårt att förstå varför en förstärkt och sammanhållen elitsatsning inte redan har skett, med tanke på alla goda förslag som lämnats tidigare, och som hade kunnat beredas i det s.k. elitidrottsrådet. 1 (11)

2 Den ekonomiska bakgrunden Det finns anledning att något beröra den ekonomiska situationen i svensk idrott, bl.a. för att skapa förståelse för de mindre kommersiella specialförbundens situation och för Svenska Fäktförbundets ställningstaganden i det följande. Så här skrev Svenska Fäktförbundet i sitt remissvar över utredningen om statens stöd till idrotten som lämnades i september 2008: 1. Genom folkrörelsernas minskade andel av spelmarknaden till förmån för bl.a. Svenska Spel är möjligheterna idag betydligt sämre för den förening som vill skaffa egna intäkter, och därmed också själv bestämma om hur intäkterna ska användas, än för ca 15 år sedan. 2. Allt större andel av det totala statliga stödet går nu istället ut till föreningarna. Det gynnar förbund med många föreningar och därmed stor aktivitet. För de enskilda förbunden blir det stöd som går till förbundets föreningar totalt sett mycket viktigare än det stöd som går från RF till förbundet centralt. Svenska Fotbollförbundet fick t.ex. tidigare ca 10 procent av RF-stödet till förbunden, trots att fotbollen har drygt 20 procent av RF: s medlemstal. Av de medel som går ut till föreningarna genom det s.k. Idrottslyftet får nu fotbollen mellan 30 och 40 procent på grund av att deras andel av föreningarna och aktiviteterna är så stora. Solidaritetsprincipen har i praktiken fått vika för storleks- och aktivitetsprincipen. Det finns risk för en allvarlig splittring inom svensk idrott, om inget görs för att förändra de förhållanden vi har beskrivit ovan. Några få kommersiellt starka förbund, med resurser till utveckling, kommer att bli ännu större och starkare, medan huvuddelen av förbunden, med lägre kommersiella intäkter, kommer att sakna resurser. Utredningen har visat upp denna risk. 3. Svenska Spel har tagit stora andelar från Folkspel. Det gynnar bl.a. de idrotter som har sponsoravtal med Svenska Spel, som ger direkt sponsorstöd till dessa. Det är huvudsakligen sådana förbund som också har gynnats av den utveckling som beskrevs ovan. RF har medverkat i stärkandet av Svenska Spel genom att bl.a. se mellan fingrarna, när företaget har startat traditionella föreningslotterier, en spelform som skulle vara förbehållen Folkspel. 4. De kommersiella intäkterna har ökat kraftigt för de kommersiellt starkaste förbunden. Svenska Fotbollförbundets totala intäkter är över 550 Mkr och andelen externa intäkter var 93 % år Den svenska idrottsrörelsen har blivit alltmer spelberoende. Intäkterna, som är kopplade till Svenska Spels vinst avgörs av svenska folkets vilja att spela på de olika spel som Svenska Spel tillhandahåller. Utredningen konstaterar på sid. 29, att detta medför att fördelningssystemet i praktiken gynnar förbund med stora kommersiella intäkter. 2 (11)

3 Utredningens skriver också, att Statsbidraget bör värna om mångfald och att särskild hänsyn måste tas till små förbund och idrotter med begränsade möjligheter till marknadsintäkter. Vi vill kraftigt understryka detta och önskar att den ovanstående analysen får ligga till grund för hur framtidens totala stöd till idrotten utformas. Detaljutformningen av det särskilda stödet till SF har mindre betydelse i en tid när de 1, 4 miljarderna från Svenska Spel fördelas i stort sett helt enligt storleks- och aktivitetsprincipen. Om den s.k. processen Utredningen och utredarna presenterades av RF med ett mycket seriöst anslag. Det skedde bl.a. vid en konferens på Bosön. Flera av oss som var åhörare trodde att riksidrottsstyrelsen verkligen tog utredningen på allvar. Bl.a. utgick många ifrån att denna fråga skulle lösas genom en bred och traditionell demokratisk process. Först skulle utredningen få arbeta i fred. Sedan skulle den presenteras, och remissinstanserna skulle få säga sitt. Därefter skulle riksidrottsstyrelsen lämna ett förslag till RF-stämman. Så visade sig dock inte vara fallet. I augusti 2008 tog riksidrottsstyrelsen ställning för att RF och SOK borde gå samman. Först tre månader därefter presenterade utredningen samma slutsats vid Riksidrottsforum i Umeå. Vid presentationen i Umeå gjordes försök att påverka de närvarande att omedelbart ställa sig bakom utredningens slutsatser och förslag. Bl.a. medverkade företrädare för några av de stora förbund som hade skrivit den ursprungliga motionen om översynen. De berömde, några timmar efter att utredningen blev offentlig, utredningens slutsatser. Speciellt berömdes förslaget om sammanslagning. Några nyanserade röster, och några som tyckte annorlunda, fick ej komma till tals i det allmänna forumets scenpresentation. Däremot fanns det möjlighet att under ordförandekonferensen göra sin stämma hörd för dem som inte utan betänketid accepterade förslagen bl.a. om sammanslagning. Det var besynnerligt, att företrädare för stora förbund pläderade för förslag i en utredning som endast var några timmar gammal istället för att ge beskedet, att man nu skulle gå hem och tänka och senare lämna remissvar. Samma förbund hade vid SOK: s årsmöte på våren 2007 klargjort, att sammanslagning inte alls var avsikten med motionen. Medan remissarbetet sedan pågår, bl.a. om en samordnad elitsatsning, samlar RF till ordförandekonferens den 20 januari och presenterar i princip den elitsatsning, som föreslogs av utredningen. Handlingen kallades En samlad elitsatsning ytterligare ett steg på vägen och hade antagits som diskussionsunderlag av riksidrottsstyrelsen den 18 januari (11)

4 När SOK kallar till extra möte den 12 februari för att skapa en plattform för den fortsatta dialogen med RF, skickar RF: s ordförande fem sidor argumentation emot SOK-styrelsens förslag till SOK: s medlemsförbund. Dessutom skickas kopior av både SOK- styrelsens förslag och det egna brevet till alla de SF, som inte alls har anledning att delta i diskussionen inför SOK: s möte. Detta är, enligt Svenska Fäktförbundet, ett mycket anmärkningsvärt ingrepp i en annan organisations demokratiska debatt, något som tidigare aldrig förekommit vare sig inför SOK: s årsmöten eller RF-stämmor. Vi vill uttrycka vår besvikelse över riksidrottsstyrelsens sällsynt märkliga agerande. Förslagen i sak Vi kommenterar nedan några av de för oss viktigaste sakfrågorna. En samlad elitsatsning Svenska Fäktförbundet vill kraftfullt stödja utredarnas förslag till en stärkt elitsatsning liksom RF: s utveckling av tankarna, redovisade vid ordförandekonferensen. Liknande förslag har tidigare funnits i svensk idrottsdiskussion, men tyvärr har de ännu ej blivit verklighet. Det är dags för ett nytt och avgörande försök. I remissvaret över utredningen om statens stöd till idrotten, skrev Svenska Fäktförbundet: Övergripande mål bör vara att ge alla idrotter rimliga grundförutsättningar för att bedriva och utveckla landslagsverksamhet, skriver utredningen. Vi delar den synen och noterar samtidigt, att extra insatser måste göras för de förbund med begränsade kommersiella intäkter, som inte är medlemmar i SOK. När nu 135 miljoner kan användas ett första år för en förstärkt elitsatsning är det naturligt att ge ett särskilt stöd till de ofta små och icke-kommersiella förbunden utanför SOK-familjen. För Svenska Fäktförbundets del kommer de nya medlen att användas som ett förstärkt stöd till landslagssatsningarna, medan stödet från SOK också i fortsättningen bör gå till den yttersta toppen. Tillsammans med stödet från SOK kommer den nya satsningen att kunna lyfta svensk fäktnings internationella konkurrenskraft avsevärt. Vi vill vidare tillägga, att det i olika sammanhang betonas, att elitsatsningen ska ske på ett sådant sätt, att specialförbunden får ökat inflytande. Inte sällan kritiseras indirekt SOK: s sätt att arbeta. Vi vill starkt varna för ett system, där ekonomiska medel för elitsatsningen utan hårda kvalitetskrav skickas iväg till förbunden. Vi är inte heller övertygade om att stöd till enskilda idrottare bör tas bort. Vi har god erfarenhet av detta. Det är i dialogen mellan förbundet och företrädarna för den elitutvecklande organisationen, i vårt fall SOK, som framgångarna skapas. 4 (11)

5 En nödvändig förutsättning för framgång är att all den kompetens inom detta område som finns samlad inom SOK kan ställas till den samlade elitsatsningens förfogande. Det förutsätter en samverkan och ett öppet arbetsklimat. Det är omöjligt att skapa detta klimat, om riksidrottsstyrelsens ständiga utspel om en sammanslagning mellan RF och SOK fortsätter. Vi utgår ifrån att elitsatsningen genomförs utan villkoret, att SOK och RF slås samman. För oss är det viktigt att lyfta blicken från destruktiva sammanslagningsfrågor till konstruktivt arbete för en framgångsrik elitsatsning. Vi vill starkt ta avstånd från den formulering som finns i riksidrottsstyrelsens PM En samlad elitsatsning från den 18 januari 2009 För att få full effekt förutsätter det förslag till en samlad elitsatsning för svensk idrottsrörelse som skisseras i detta dokument att följande grundvillkor uppfylls: Att medlemsorganisationerna i RF, SOK och SPK - dvs. specialidrottsförbunden - tar ställning för en sammanslagen stödorganisation för idrottsrörelsen på nationell nivå. Vi upplever det som utpressning mot i första hand SOK: s medlemsförbund. Dock söker vi tröst i det faktum, att riksidrottsstyrelsens ordförande vid ordförandekonferensen den 20 januari 2009 konstaterade, att det inte skulle tolkas på det sättet, och att elitsatsningen skulle göras även utan sammanslagning mellan SOK och RF. I tidningen Svensk idrott, nr 2/2009, tar riksidrottsstyrelsens ordförande återigen till orda i denna fråga: I ledaren sägs följande: Det är därför självklart att den samlade elitsatsningen är integrerad i svensk idrotts centrala stödorganisation. Och på sid. 30 svarar ordföranden på ett debattinlägg: En samlad elitorganisation är med andra ord en förutsättning för det nya elitidrottsstödet. Svenska Fäktförbundet utgår ifrån, att en samlad elitorganisation, på sid. 30, inte betyder en sammanslagning av SOK och RF utan just den samlade organisation som Svenska Fäktförbundet, precis som utredarna och riksidrottsstyrelsen, verkligen vill vara med och bygga upp. Tydliggöra Svensk Idrotts värdegrund Idrotten vill är enligt Svenska Fäktförbundet ett utmärkt dokument och en bas för vårt egna program Fäktningen inför framtiden. Att ständigt återerövra de goda värderingarna, när brott mot dem begås, är en viktig uppgift i en folkrörelse. Vi anser, att SISU, vårt eget studieförbund, inte har lyckats 5 (11)

6 bli den smältdegel för bl.a. diskussioner om värderingar och visioner, så som vi hoppades, när SISU bildades. En ännu mer värderingsstyrd svensk idrottsrörelse förutsätter också en stark ledning. RF-ledningen har, verifierat bl.a. i den statliga idrottsstödsutredningen, under senare år medvetet lagt sig till med en låg profil och poängterat specialförbundens självständighet. Stora och kommersiellt starka förbund har andra förutsättningar än de mindre förbunden med lägre självfinansiering. Dessa förbund präglar en stor del av bilden av svensk idrott. En tydlig värdegrund blir allt svårare att visa upp och leva efter, om t.ex. förslagen om slopande av den s.k. 51-procentspärren blir verklighet i några förbund. Då kommer två världar att mötas inom svensk idrott. En där folkrörelsens ideal fortfarande lever, och en annan, där allt, inklusive inflytandet i föreningslivet, kan köpas för pengar. Bilden av svensk idrott kommer då dramatiskt att förändras efter ett antal år. Exemplen från andra länder förskräcker. Fokusera folkbildningen för förenings- och demokratiutveckling Svenska Fäktförbundet delar till fullo den syn som utredarna har i detta avsnitt. Ett självständigt SISU måste förstärka utbildningen i demokratins och organisationskunskapens grunder. Här skulle vi gärna vilja se en omfattande studiekampanj med mål för varje förbund. Att få genomslag för något liknande i förbund utan en lång studietradition kräver extra insatser och betydligt mer arbete än att få till stånd studiecirklar om populära mer specialiserade förbundsmaterial. Här har SISU, centralt och regionalt, en viktig uppgift att prioritera det svåra före det lätta. Resurser för internationella relationer samt internationella tävlingar Svenska Fäktförbundet har en unik och stark ställning i den internationella fäktvärlden med företrädare i viktiga internationella kommittéer. Svenskar har varit högsta ansvariga för både OS-tävlingen i Beijing och i de senaste världsmästerskapen både för seniorer och för juniorer. Det är vår uppfattning, att svenskt ledarskap är uppskattat, och att svenska specialförbund, i förhållande till vårt lands storlek, har en god position internationellt. Vi vill gärna framhålla, att det stöd för internationell verksamhet, som RF har bidragit med i flera år, har gett ett gott resultat, när det gäller vår internationella plattform. Svårigheterna består för vår del i att arrangera större tävlingar på hemmaplan, och att få dem att gå ihop ekonomiskt, inte att få dem till Sverige. I januari 2009 arrangerades landets största fäkttävling hittills, junior- och kadettävlingen Vigor Challenge, med nästan 600 startande från 31 länder. 6 (11)

7 Svenska Fäktförbundet skrev följande i remissvaret över RF: s finansieringsutredning i januari 2007: Det är viktigt att svensk idrott också kan bjuda igen och inte endast vara gäster vid internationella tävlingar utomlands. För oss betyder inte stora idrottsevenemang endast de evenemang som drar flest utländska besökare med t.ex. friidrotts-vm och europamästerskapen i fotboll som aktuella exempel. För oss betyder det istället betydligt oftare arrangemang som är stora för varje enskilt förbund. Ett litet förbund tar stora risker, när man söker ett mästerskap eller en världscuptävling. Och ofta finns inte de kommersiella förutsättningarna för att få arrangemanget att bära sig ekonomiskt, vilket däremot ofta är fallet med stora evenemang i stora idrotter. Även i större, och kommersiellt starkare idrotter, är det stora svårigheter att få arrangemang för damer att klara sig utan extra stöd. De flesta förbund får t.ex. producera TV-sändningar på egen bekostnad, medan andra förbund får mångmiljonbelopp för att visa evenemanget i TV. Vi har egen erfarenhet av bl.a. Challenge Bernadotte, en av de få Grand Prix - tävlingar, som arrangeras i svensk idrottsrörelse och en av fyra tävlingar med denna status i fäktvärlden. Statens stöd till arrangemang bör ha som utgångspunkt, att staten bl.a. genom ökade momsintäkter tjänar på dem. Ett nytt stöd till arrangemang bör självfallet inte påverka framtidens stöd till idrotten i övrigt på ett negativt sätt. Det är väsentligt att RF genom intensifiera idrottspolitiskt arbete försöker nå framgång i denna fråga. Goda exempel på statens stöd till arrangemang finns bl.a. i Danmark. Uppgradera resurser för att stödja uppförande och underhåll av idrottsanläggningar Tillgången till ändamålsenliga idrottsanläggningar är en nödvändig förutsättning för en framgångsrik utveckling av svensk idrott. Vi vill starkt framhålla, att DF, som är RF: s regionala organisation, bör göra anläggningsinventeringar i dialog med alla specialidrotter, inte endast med några. Det finns en tendens att koncentrera arbetet på de stora lagidrotternas behov och glömma källarlokalernas idrotter, där fäktningen finns tillsammans med mängder av andra idrotter. Det är viktigt att genom idrottspolitiska insatser få till stånd ett starkt kommunalt stöd till hyreskostnader för de idrotter som ännu inte har en självklar plats bland de kommunala anläggningarna. Speciellt viktigt är det i storstäderna, där hyrorna i privata lokaler har ökat kraftigt under senare år. 7 (11)

8 Skapa nya inkomster Svenska Fäktförbundet är positivt till detta förslag. Det har sedan RF-stämman för två år sedan varit möjligt för RF att göra detta. Några förslag i en utredning behövs inte. Ett avtal med Svenska Spel har också nyligen träffats. Det är dock viktigt att hänsyn tas till SF: s möjlighet att på egen hand skapa nya inkomster. Centrala sponsoravtal får inte hindra SF från att sluta egna avtal eller medföra att SF bryter mot dem genom egna sponsoravtal. Om så sker måste de SF som berörs kompenseras för förluster som uppkommer, då de inte kan sluta egna sponsoravtal. Vi beklagar att det första avtalet tecknades med Svenska Spel. På olika sätt blir svensk idrott därmed ytterligare beroende av detta bolag, samtidigt som idrottsledare överallt i landet blir försvarare av det beroende som nu finns. Svenska Fäktförbundet skrev i remissen över RF: s finansieringsutredning följande: För oss är stödet till idrotten lika självklart som satsningar på t.ex. skola, sjukvård och brandförsvar. Det är för oss en viktig princip. En sådan ordning leder också till, att idrottsrörelsen inte heller behöver stå till svars vare sig för spelautomater eller för pokerspel. Förändringarna av statsstödet, t.ex. ökad respekt för idrottsrörelsens självständighet, förutsätter en ökad idrottspolitisk aktivitet av den svenska idrottsrörelsens ledning. Inom detta område finns fortfarande en del övrigt att önska. Riksidrottsstyrelsen har under senare år heller aldrig på allvar ifrågasatt t.ex. kopplingen till Svenska Spel. En ny organisationsstruktur för Svensk Idrott Utredarna föreslår att RF och SOK ska gå samman, samtidigt som SISU bör vara en självständig organisation. Skälet till det senare är, enligt utredarna, att den sammanslagningen inte är akut. Vår tolkning är att behovet av en sammanslagning mellan RF och SOK känns akut för utredarna. Vi har en annan mening. Vi vill samtidigt framhålla, att Svenska Fäktförbundet vill slå vakt om SISU: s självständighet och notera, att vi var motståndare till den sammanslagning av kanslierna som skedde likväl som till ordningen, att SISU nu får medel direkt från utbildningsdepartementet och därvid skiljer sig från andra studieförbund. Svenska Fäktförbundet vill inledningsvis framhålla att vi endast har en central organisation inom svensk idrott. Det är RF, som är ansvarigt, i dialog med förbunden och efter beslut på stämmor, för bl.a. elit- och breddidrottsutveckling, barn- och ungdomsidrott, arbete mot doping och mycket mer. RF är också den organisation som ska företräda svensk idrott mot riksdag, regering och myndigheter, även om stora förbund ständigt försöker skapa egna plattformar i det avseendet. 8 (11)

9 SOK: s uppdrag är begränsat till att i första hand förbereda OS-trupper, representera Sverige vid olympiska spel och förvalta de olympiska rättigheterna för de 35 förbund, som är medlemmar i SOK. Utredningen har inte gjort någon analys av vilka konsekvenser en sammanslagning av RF och SOK skulle få, speciellt för SOK: s medlemsförbund. Varken för- eller nackdelar redovisas. För Svenska Fäktförbundet är inte endast påståenden tillräckliga för en sammanslagning, oavsett om de kommer från en utredning, från fria debattörer eller från riksidrottsstyrelsen. För Svenska Fäktförbundet är det viktigt, att också förbund med lägre kommersiella intäkter får möjlighet till utveckling. Den möjligheten är tryggad för Svenska Fäktförbundet inom SOK, förutsatt att svenska fäktare är i toppklass. Då utgår stöd från SOK, ibland till enskilda individer, vilket vi inte har haft anledning att anmärka på. Med ett förstärkt stöd direkt under toppen, som en effekt av en samlad elitidrottssatsning, kommer kraften i svensk fäktning att öka ytterligare. Ett stöd för den nuvarande ordningen är ett stöd för mångfalden i svensk idrott. I flera dokument betonas, att de mindre olympiska förbunden inte ska få sämre resurser efter en sammanslagning. För detta kan naturligtvis inte ges några garantier. Den ekonomiska utvecklingen, som vi beskrivit ovan, visar tvärtemot att skillnaderna mellan ekonomiskt starka och svaga förbund har ökat. Varför skulle riksidrottsstyrelsen nu klara av att göra ett trendbrott, när viljan tidigare inte har funnits? Förslag om hur de olympiska rättigheterna ska förvaltas i framtiden finns inte. Om en sammanslagning med positiva konsekvenser ska bli möjlig måste tilliten byggas upp. Den saknas för närvarande. Bristen på tillit har sin grund bl.a. i den ekonomiska utvecklingen med ökade skillnader mellan förbunden men också i den tveksamma demokratiska processen med anledning av utredningen. Bristen på tillit förstärks också av att riksidrottsstyrelsens sammansättning helt domineras av större och kommersiellt starkare förbund med starka kopplingar till Svenska Spel. RF: s valberedning har en viktig uppgift att försöka komma till rätta med denna dominans. Bristen på tillit förstärks av det inte heller finns några garantier för att den kompetens som finns inom SOK, och det sätt att arbeta som präglar organisationen, får fortsätta i en ny sammanslagen organisation. Vi bedömer SOK: s arbete med elitidrottsfrågor som oerhört kompetent. Organisationen präglas av erfarenhet, kvalitetskontroll och snabba beslutsvägar. En förutsättning för inflytandet för mindre förbund är rösträttsreglerna vid SOK: s årsmöte, där varje förbund har en röst. 9 (11)

10 Utredningen skriver, att antalet stämmodeltagare per förbund behöver se över kan däremot vara riktigt vid en sammanslagning. Något förslag om en förändrad röstfördelning i en sammanslagen organisation har dock inte lämnats vare sig av utredningen eller av riksidrottsstyrelsen. Svenska Fäktförbundet skrev så här i remissen över den statliga idrottsstödsutredningen: Svenska Fäktförbundet har grundsynen, att samarbetet mellan RF och SOK på många sätt kan och bör förbättras. Om och när detta samarbete blir framgångsrikt, kanske det blir allt naturligare med en sammanslagning. En sammanslagning av organisationerna förutsätter beslut i stadgefrågor av en kvalificerad majoritet på respektive stämma/årsmöte. Det är viktigt, att de icke-olympiska förbunden får ökat stöd till sin elitverksamhet. Av de totalt 1, 9 miljarderna borde några medel kunna frigöras för detta. Det är RF: s sak att genomföra detta. Det är lika självklart, att SOK: s elitstöd till de olympiska förbunden måste garanteras vid en sammanslagning. En framtida sammanslagning förutsätter, tror Svenska Fäktförbundet, också att rösträttsreglerna förändras, så att de mindre förbunden får ett ökat inflytande på den gemensamma stämman. Med ett ökat inflytande för mindre förbund under senare år är Svenska Fäktförbundet övertygat om att de klyftor inom svensk idrott som utredningen visar upp inte hade blivit så allvarliga. Förändrade rösträttsregler på RF-stämman skulle därmed kunna få flera goda effekter, i linje med både utredningens och Svenska Fäktförbundets önskemål om framtiden. Svenska Fäktförbundet vill avslutningsvis framhålla att dagens situation med ständiga energislukande gräl mellan RF och SOK, inte kan och får fortsätta. 10 (11)

11 Svenska Fäktförbundet förutsätter, att den gemensamma elitidrottsorganisationen nu byggs upp genom god samverkan mellan RF och SOK, och att riksidrottsstyrelsen inte längre driver frågan om sammanslagning mellan RF och SOK. RF-stämman har inte hittills givit riksidrottsstyrelsen ett sådant uppdrag. Farsta den 9 februari 2009 SVENSKA FÄKTFÖRBUNDET Lars Liljegren förbundsordförande 11 (11)

Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015

Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015 Riksidrottsförbundet Idrottens Hus 114 73 STOCKHOLM Kraftfull idrottspolitisk offensiv - Motion till RF-stämman 2015 Idrottsrörelsen detta stolta slagskepp i moder Sveas i övrigt sjunkande folkrörelseflotta

Läs mer

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning:

Styrelsen har beslutat sig för att föreslå följande vision för svensk fäktning: Farsta i november 2003 Till föreningar och SDF För tre månader sedan skrev jag ett brev till föreningarna och berättade om resultatet av rådslaget Fäktningen inför framtiden som föreningar, SDF och några

Läs mer

Samordning av elitidrottsstödet

Samordning av elitidrottsstödet 13.3.2-5 Motion nr 1, 2, 3 och 4: Ang elitidrottsstödet 13.3.2-5 Motioner nr 1, 2, 3 och 4 1. Svenska Friidrottsförbundet, 2. Svenska Fäktförbundet, 3. Svenska Golfförbundet, 4. Svenska Innebandyförbundet:

Läs mer

- Hur strategin ska se ut framöver, för att involvera flera i organisationen - Hur vår totala ekonomi används för att möjliggöra detta förslag

- Hur strategin ska se ut framöver, för att involvera flera i organisationen - Hur vår totala ekonomi används för att möjliggöra detta förslag Förslagsställare Dalarnas skolidrottsförbund Bakgrund Skolidrottsförbundet har succesivt förändrats under en rad år, där SDF:n fått mindre engagemang, många skolidrottare har hoppat av sina SDF-roller

Läs mer

IdrottsAB-utredningen

IdrottsAB-utredningen Riksidrottsförbundet Idrottens Hus 114 73 STOCKHOLM IdrottsAB-utredningen Svenska Fäktförbundets remissvar Sammanfattning Svenska Fäktförbundet vill med kraft avslå utredningens förslag om att enskilda

Läs mer

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017

Förbundsmöteshelg på Bosön. 4-5 mars 2017 Förbundsmöteshelg på Bosön 4-5 mars 2017 Programmet på Bosön 13.00 2016 och de viktigaste framtidsfrågorna Lars Liljegren - Nyckeltal för framtiden 14.00 OS-satsningen 2016 och framtida Henning Österberg

Läs mer

RIKSKONFERENS 23/ Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi

RIKSKONFERENS 23/ Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi RIKSKONFERENS 23/11-2012 Svenska Fotbollförbundets Mål &Strategi 2013-2017 rikskonferens innehåll & Syfte Presentera vad som framkommit under sommarens ordförande konferens och höstens Rådslag samt redovisa

Läs mer

Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten i fokus

Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten i fokus 10.14.1-3 Motion nr 15, 16 och 17: Utredning av idrottens organisation och samverkan 10.14.1 Motion nr 15 Svenska Ishockeyförbundet m fl. En slagkraftig organisation på central och regional nivå med idrotten

Läs mer

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN. Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014

FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN. Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014 FÄKTNINGEN INFÖR FRAMTIDEN Ett diskussions- och planeringsmaterial för föreningarna om mål och nyckeltal 2014 Förord Förbundsmötet 2004 antog programmet Fäktningen inför framtiden efter en bred remissverksamhet

Läs mer

Remiss: Internationella riktlinjer

Remiss: Internationella riktlinjer Remiss: Internationella riktlinjer Remiss: Remissinstanser: Riksidrottsstyrelsen (RS) har, utan eget ställningstagande, beslutat att revideringen av de internationella riktlinjerna ska skickas på remiss

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

Strategi för svensk fotboll

Strategi för svensk fotboll Strategi för svensk fotboll 2018 2022 Processen fram till strategin Process Arbetet med svensk fotbolls strategi 2018-2022 har tagit sin utgångspunkt i strategidokumentet för 2013 2017, samt förslag från

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer

13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer 13.2 RS och FS förslag: Verksamhetsinriktning 2018 2019 med ekonomiska planer Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att anta förslaget till gemensam verksamhetsinriktning med ekonomisk plan (RF)

Läs mer

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning

Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Idrottens strategiarbete och förslag på verksamhetsinriktning Strategiarbetet Uppdraget RF-stämman 2013 beslutade att uppdra till RS: att genomföra ett strategiarbete om Svensk idrotts framtid att ge förslag

Läs mer

Capoeirastrategi 2025

Capoeirastrategi 2025 Capoeirastrategi 2025 Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Capoeira Bakgrund Ett långsiktigt arbete mot Världens Bästa Idrott Vi bedriver idrott i föreningar för att ha roligt, må bra och utvecklas

Läs mer

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017

SvFF Mål & Strategi 2013-2017. Workshop distrikt. svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 SvFF Mål & Strategi 2013-2017 Workshop distrikt svensk fotboll mål & Strategi 2013-2017 AGENDA 17.00-17.45 Genomgång Mål & Strategi Svensk Fotboll, och distriktens process under hösten. 17.45-18.45 Värdegrunden

Läs mer

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet

Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Strategisk inriktning för Svenska Klätterförbundet Genom fysiska och mentala utmaningar, möjlighet till sociala sammanhang samt att lära sig acceptera risker och ta ansvar är klättring en unik möjlighet

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013

VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 VERKSAMHETSINRIKTNING 2013 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie, bildnings- och utbildningsorganisation. SISU Idrottsutbildarna består av specialidrottsförbund (SF) samt övriga medlemsorganisationer

Läs mer

Välkommen till Utvecklingsträff

Välkommen till Utvecklingsträff Välkommen till Utvecklingsträff Syfte och mål Syfte Få höra vad som är på gång inom Svensk Cricket, var med och påverka och få chans att utveckla er förening för framtiden Mål Att skapa en gemensam utgångspunkt

Läs mer

Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden

Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden 10.5 Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden Motion nr 2: Stärk svensk idrotts position på spelmarknaden Motionärernas förslag: Svenska Bågskytteförbundet att RF-stämman uppdrar till

Läs mer

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015

Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Gemensam strategi för svensk idrotts framtid! SDF-KONFERENS 2015 Dagens arbete Gemensam strategi för svensk idrotts framtid 4 strategiska områden Övergripande målsättningar Verksamhetsinriktningen för

Läs mer

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Verksamhetsinriktning Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten Verksamhetsinriktning 2016-2017 Västerbottens Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll

Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll Förslag till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018-2022 Bakgrund Process och tidplan Här finner du förslaget till Mål och Strategi för svensk fotboll 2018 2022. Arbetet med Mål och Strategi har tagit

Läs mer

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL

STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL STRATEGI FÖR UPPLÄNDSK FOTBOLL 2019 2023 Strategi för uppländsk fotboll 2019 2023 Vision : Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsområden: Fotbollsutveckling Föreningsutveckling Förbundsutveckling

Läs mer

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan

Se till att fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8: Introducera fler barn till idrotten och föreningen i skolan 13.7 Motion nr 8 Svenska Skolidrottsförbundet: Se till fler barn introduceras till idrotten och föreningen i skolan Motionärens

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning 2018 Innehåll 03 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 04 Idrottsrörelsens mål 2025 06 RF:s, DF:s och SISU:s uppdrag 08 Utvecklingsresor mot

Läs mer

Innehållsförteckning. 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska

Innehållsförteckning. 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska Verksamhetsinriktning 2018-2019 Innehållsförteckning 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU Idrottsutbildarna 7) RF:s och SISU:s uppdrag 8) Utvecklingsresor mot 2025 9) - En ny

Läs mer

Remissvar Kontorsremiss utredning beträffande Stockholm möjligheter att arrangera vinter-os och Paralympics Dnr /2016

Remissvar Kontorsremiss utredning beträffande Stockholm möjligheter att arrangera vinter-os och Paralympics Dnr /2016 RF: 91-17/03 Till: Stockholms stad Stadsledningskontoret 105 35 Stockholm 2017-04-06 Remissvar Kontorsremiss utredning beträffande Stockholm möjligheter att arrangera vinter-os och Paralympics 2016. Dnr

Läs mer

10.1 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU för tiden

10.1 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU för tiden 10.1 Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för RF och SISU för tiden 2020-2021 Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att anta förslaget till gemensam verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Läs mer

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE

Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Riksidrottsförbundets strategi för INTERNATIONELLT ARBETE 2018 2025 Innehåll Inledning 4 Övergripande mål för svensk idrottsrörelses

Läs mer

Vision och Verksamhetsplan Svenska Konståkningsförbundet 1 (12)

Vision och Verksamhetsplan Svenska Konståkningsförbundet 1 (12) Vision och Verksamhetsplan 2010-2012 Svenska Konståkningsförbundet 1 (12) VISION Vi ska brett stå för att högt nå! VERKSAMHETSIDÉ Gemensam vision och målsättning Varje förening bedriver en verksamhet utifrån

Läs mer

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund:

Motion nr 1. Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan. Bakgrund: Motion nr 1 Motion angående AIK FF:s förhållningssätt i den s.k. 51 % -frågan Bakgrund: Den s.k. 51 % -regeln, som i Riksidrottsförbundets (RF) stadgar (11:e kap. 3a ) reglerar i vilken mån externt ägande

Läs mer

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar

Ett stärkt ledarskap Ny tränarutbildning/utbildningsstruktur hur ligger vi till? Ledarskapsutveckling i föreningarna Mer än bara att gå utbildningar Teman En ny syn på träning och tävling Trygg idrott Vad är vårt ansvar och hur arbetar vi? Samverkan så att barn/ungdomar kan hålla på med fler idrotter längre (SAMSYN) Individen i centrum hur gör vi det

Läs mer

VERKSAMHETSINRIKTNING. Verksamhetsinriktning MED EKONOMISKA PLANER

VERKSAMHETSINRIKTNING. Verksamhetsinriktning MED EKONOMISKA PLANER VERKSAMHETSINRIKTNING Verksamhetsinriktning 2020 2021 MED EKONOMISKA PLANER 1 RIKSIDROTTSFÖRBUNDET OCH SISU IDROTTSUTBILDARNA VERKSAMHETSINRIKTNING Innehåll 02 Inledning Målen 2025 sätter riktningen. 04

Läs mer

Från RS horisont. En samlad elitsatsning Stöd till SF Regional och lokal organisation Idrotts-AB SM-veckan Riksidrottsgymnasier

Från RS horisont. En samlad elitsatsning Stöd till SF Regional och lokal organisation Idrotts-AB SM-veckan Riksidrottsgymnasier Från RS horisont RF:s organisation RF:s uppgifter RS Verksamhetsinriktning 2010-2011 Svensk idrott världens bästa Svensk idrott en kommunikationsplattform Anslutningsfrågan Från RS horisont En samlad elitsatsning

Läs mer

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden

Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden Skolidrottsförbundet en rörelse i tiden I maj 2015 antog Riksidrottsmötet en ny strategi för framtidens idrott. Kortfattat innebär den nya strategin att Svensk Idrott nu ska bli bredare med målet att erbjuda

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Riksidrottsförbundet 2012 2013

Verksamhetsinriktning. Riksidrottsförbundet 2012 2013 Verksamhetsinriktning Riksidrottsförbundet 2012 2013 STOCKHOLM AUGUSTI 2011 ANDRÈN & HOLM BILD: Bilbbyrån & Helena Björck För riksidrottsstyrelsens (RS) ledning av verksamheten fattar RF-stämman beslut

Läs mer

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet

Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet Jämlikhet och jämställdhet i Svenska Fäktförbundet En kort rapport och remissmaterial från arbetsgruppen för jämlikhet och jämställdhet Innehåll Sid. Till Svenska Fäktförbundets föreningar 2 Jämlikhet

Läs mer

11.7 Svenska Kanotslalomförbundet

11.7 Svenska Kanotslalomförbundet 11.7 Medlemsansökan Svenska Kanotslalomförbundet 11.7 Svenska Kanotslalomförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska Kanotslalomförbundets ansökan

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2014 2015 SISU Idrottsutbildarna Foto: Bildbyrån Grafisk form: Mu ab September 2013 Verksamhetsinriktning 2014-2015 För förbundsstyrelsens (FS) ledning av verksamheten

Läs mer

Stipendium för och hyllning av idrottens medaljörer Motion av Iris Birath (v) (2001:59)

Stipendium för och hyllning av idrottens medaljörer Motion av Iris Birath (v) (2001:59) Utlåtande 2003:55 RII (Dnr 445-1419/2001) Stipendium för och hyllning av idrottens medaljörer Motion av Iris Birath (v) (2001:59) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion 2001:59

Läs mer

Värdegrund bygger på oss

Värdegrund bygger på oss VERKSAMHETSPLAN 2013 Vision: I StHIF står idrotten i centrum och är ett medel för delaktighet och utveckling. Strategiska mål StHIF erbjuder utveckling och utbildning på ett professionellt plan Beckis

Läs mer

11.3 Svenska Cheerleadingförbundet

11.3 Svenska Cheerleadingförbundet 11.3 Medlemsansökan Svenska Cheerleadingförbundet 11.3 Svenska Cheerleadingförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska Cheerleadingförbundets ansökan

Läs mer

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott

Verksamhetsinriktning. för Svensk Friidrott Verksamhetsinriktning för Svensk Friidrott 2011-2013 Förslag till förbundsårsmötet 2010 Svensk Friidrott är Svenska Friidrottsförbundet, distrikten, föreningarna, aktiva och ledare. Tillsammans arbetar

Läs mer

Förslag till verksamhetsplan 2012-2013

Förslag till verksamhetsplan 2012-2013 Förslag till verksamhetsplan 2012-2013 Idrottens framtida finansiering är säkrad Fortsatt verka för ett starkt och ökat samhällsstöd till svensk(skånsk) idrott på såväl nationell som regional och kommunnal

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna

Svensk Fäktning Strategi Remiss till föreningarna Svensk Fäktning Strategi 2028 Remiss till föreningarna Sista svarsdag 21 januari 2018 Den största lilla fäktnationen i världen Styrelsen har under 2017 arbetat med ett förslag till ny strategi för svensk

Läs mer

11.9 Svenska Padelförbundet

11.9 Svenska Padelförbundet 11.9 Medlemsansökan Svenska Padelförbundet 11.9 Svenska Padelförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska Padelförbundets ansökan om medlemskap.

Läs mer

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott

Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott Det som är bra för skolidrott är bra för svensk idrott I många år har Skolidrottsförbundet på olika sätt jobbat för att fler barn och unga ska få möjlighet att röra sig, komma med i en gemenskap och helt

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Svenska Brottningsförbundet

Svenska Brottningsförbundet Svenska Brottningsförbundet Innehållsförteckning Riksidrottsförbundets strategidokument, antagna maj 2015 SBF:s utvecklingsplan SBF - centralt Utveckling Marknad och kommunikation Tävling Elit Riksidrottsförbundets

Läs mer

RS förslag: Översyn av stödformer i relation till mål 2025

RS förslag: Översyn av stödformer i relation till mål 2025 13.5.1 RS förslag: Översyn av stödformer i relation till mål 2025 Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att uppdra till RS att genomföra en översyn av samtliga stöd i nära samverkan med SF, och

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

11.4 Svenska E-sportförbundet

11.4 Svenska E-sportförbundet 11.4 Medlemsansökan Svenska E-sportförbundet 11.4 Svenska E-sportförbundet Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att i enlighet med RS utlåtande, avslå Svenska E-sportförbundets ansökan om medlemskap.

Läs mer

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan

Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan Verksamhetsinriktning med ekonomisk plan 2012-2013 Innehållsförteckning Ridsporten i samhället Så här arbetar Svenska Ridsportförbundet Inriktningsmål Ett förbund vi arbetar tillsammans Nöjdare medlemmar

Läs mer

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete RS 2013-04-08--09 Bilaga A till RS-prot nr 16/11-13 Strategi fö r Riksidröttsfö rbundets internatiönella arbete 2013-2017 Inledning Idrotten är

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna 2016-2017 Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsubildarna, 2015 3 Verksamhetsinriktning 2016-2017 RF och SISU Idrottsutbildarna

Läs mer

Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning. Statusrapport, maj 2019

Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning. Statusrapport, maj 2019 Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning Statusrapport, maj 2019 Inledning En av fyra hörnstenar i idrottens värdegrund, så som den uttrycks i Riksidrottsförbundets stadgar är Allas

Läs mer

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun

Fritidspolitiska mål. Fritidsnämnden. Växjö kommun Fritidspolitiska mål Fritidsnämnden Växjö kommun Fritidspolitiska mål 1. Stöd till fritidsverksamhet Föreningslivet i Växjö kommun stimuleras genom olika stödformer till verksamheter som ger kommuninnevånarna

Läs mer

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur

Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur Styrelsens förslag inför Seglardagen 2015 Ny avgiftsstruktur 1. Bakgrund Efter det att sammanslagningsdiskussionerna med Svenska Båtunionen avslutades vid Seglardagen 2013 gavs styrelsen uppdrag att starta

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna

Verksamhetsinriktning. Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning 2014 Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna la d n a h e b t at n a m m ä t ss r å l l ti g a l Förs Verksamhetsinriktning 2014 för Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Västerbotten

Läs mer

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF

Idrottslyftet. Ansvarsfördelning mellan SF och DF Idrottslyftet Ansvarsfördelning mellan SF och DF Fem utgångspunkter i Nya programmet 1. Koppling till strategiarbetet. 2. Föreningsidrottens egenvärde. 3. RF och SF ledande roll. 4. Stödorganisationer

Läs mer

Omslagsbild. Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån

Omslagsbild. Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån Omslagsbild Filip Ågren, Karlstad, på hästen Cardina Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån 4) Verksamhetsinriktning med ekonomiska planer för VIF och SISU Värmland 7) RF:s och SISU:s uppdrag VIF:s och SISU

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum

VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum VERKSAMHETSPLAN 2017 En attraktiv verksamhet med utövaren i centrum Fokus ska ligga på att utforma verksamhet som är öppen för alla och som upplevs som attraktiv och välkomnande för varje enskild individ.

Läs mer

Presentation av slutsatser Olov Wolf-Watz

Presentation av slutsatser Olov Wolf-Watz Presentation av slutsatser 2018 Olov Wolf-Watz AGENDA 1 Presentation av uppdraget och dess utgångspunkter 2 IL och bidraget till strategin 3 IL en bedömning av kostnadseffektiviteten 4 Diskussion Vårt

Läs mer

Motion nr 12: Satsning på 65+ idrott

Motion nr 12: Satsning på 65+ idrott 10.12 Motion nr 12: Satsning på 65+ idrott Motion nr 12: Satsning på 65+ idrott Motionärernas förslag: Narva Boxningsklubb stämman med tillfredsställelse noterar vissa ansträngningar gjorts för få stöd

Läs mer

Sveriges Föreningars yttrande över delbetänkandet av Riksbankskommittén Tryggad tillgång till kontanter.

Sveriges Föreningars yttrande över delbetänkandet av Riksbankskommittén Tryggad tillgång till kontanter. Remissvar Fi2018/02359/B Finansdepartementet/ Regeringskansliet Vendelsö 2018-10-22 Sveriges Föreningars yttrande över delbetänkandet av Riksbankskommittén Tryggad tillgång till kontanter. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013

Idrottspolitiskt program 2013 2020. kommunfullmäktige 11 november 2013 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige 11 november 2013 Innehållsförteckning Vår vision 5 Folkhälsa 6 Barn- och ungdomsidrott 7 Mångfald 8 Idrottspolitiskt program 2013 2020 kommunfullmäktige

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Blekinge 2014 2015 Verksamhetsinriktning 2014-2015 SISU Idrottsutbildarna består av samma specialidrottsförbund som Riksidrottsförbundet (RF), samt tre ytterligare

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Verksamhetsinriktning Gotlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Gotland Box 1030, 621 21 Visby Tfn: 0498-20 70 53 Fax: 0498-21 54 74 E-post gi@gotsport.se,

Läs mer

FOTBOLLENS RÅDSLAG. 4 oktober i Norrköping

FOTBOLLENS RÅDSLAG. 4 oktober i Norrköping FOTBOLLENS RÅDSLAG 4 oktober i Norrköping Vision Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsidé Svensk fotboll består av tre olika idrotter: Fotboll, Futsal och Beach soccer. Svensk fotboll ska

Läs mer

Svensk barn- och ungdomsidrott. 22 november Värmland

Svensk barn- och ungdomsidrott. 22 november Värmland Svensk barn- och ungdomsidrott 22 november Värmland KARTLÄGGNING -14 % -17 % - 10 % - 15 % Kommun % av deltagartillfällen % av befolkningen Antal sektioner Antal idrotter Karlstad 31% 27% 104 41 Arvika

Läs mer

Värdegrund. Verksamhetsidé. Vision. Vad är era tankar kring Svensk fotbolls vision, verksamhetsidé och värdegrund?

Värdegrund. Verksamhetsidé. Vision. Vad är era tankar kring Svensk fotbolls vision, verksamhetsidé och värdegrund? Vision Fotboll Nationalsporten För alla överallt Verksamhetsidé Svensk fotboll består av tre olika idrotter: Fotboll, Futsal och Beach soccer. Svensk fotboll ska verka för att alla ska få chansen att delta

Läs mer

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen

Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Stockholm 2015-08-28 Referens: dnr M2015/2144/Ee Remissvar avseende Ö versyn av den kommunala energi- och klimatra dgivningen Föreningen EnergiRådgivarna tackar för förfrågan angående remiss av Översyn

Läs mer

Socialdemokraterna i Uppsala kommun

Socialdemokraterna i Uppsala kommun Socialdemokraterna i Uppsala kommun Vi vill göra Uppsala till en av landets bästa idrottskommuner! De senaste årens fantastiska framgångar inom idrotten visar vilka möjligheter Uppsala har att bli en av

Läs mer

11.12 Friskis&Svettis Riks

11.12 Friskis&Svettis Riks 11.12 Medlemsansökan Friskis & Svettis Riks 11.12 Friskis&Svettis Riks Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att att i enlighet med RS utlåtande, bevilja Friskis&Svettis Riks medlemskap i RF; samt

Läs mer

Friidrott för 2010-talet

Friidrott för 2010-talet Friidrott för 2010-talet Hej! Här kommer nu den utlovade sista delen Enhetliga och demokratiska avgifter och sanktioner som en del av det uppdrag årsmötet gav Svenska Friidrottsförbundets styrelse kring

Läs mer

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse

Bilaga 1 A. FokusKorpen KORPEN En roligare rörelse Bilaga 1 A FokusKorpen 2025 KORPEN En roligare rörelse Några ord på vägen Korpen är en organisation i ständig rörelse. Det vi gör, det gör vi tillsammans. Fokus Korpen 2025 är nästa steg i vår förändringsresa.

Läs mer

Svensk idrott strategi 2025

Svensk idrott strategi 2025 Till RF Stockholm den 11 februari 2017 Svensk idrott strategi 2025 Svenska Fäktförbundet har vid sitt styrelsesammanträde den 11 februari 2016 behandlat dokumentet Remiss svensk idrott strategi 2025 och

Läs mer

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten

Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Styrelsens förslag till årsmötet: Rösträtt för föreningar och SDF vid Förbundsmöten Bakgrund Distrikt Mellansverige och Distrikt Västergötland lämnade varsin motion till Förbundsmötet 2015 med förslag

Läs mer

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013

Verksamhetsinriktning. SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna 2012 2013 Vi är där när idrotten lär! Det här är SISU Idrottsutbildarna Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna är idrottens studie- och utbildningsorganisation.

Läs mer

Strategi 2025 En stark parasport

Strategi 2025 En stark parasport Diskussionsunderlag för: Strategi 2025 En stark parasport Alla pratar om parasport! Allt fler specialidrottsförbund har börjat jobba med parasport, och många föreningar har paraidrottare även om föreningarna

Läs mer

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering

Svensk orientering Världens bästa. Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orientering Världens bästa Offensiv orientering vägval till glädje och framgång! Verksamhetsinriktning för Svensk orientering Svensk orienterings vision dit vill vi Svensk orientering vill vara

Läs mer

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015

Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 VERKSAMHETSINRIKTNING 2014-2015 Verksamhetsinriktning SISU Idrottsutbildarna Norrbotten 2014-2015 OM SISU IDROTTSUTBILDARNA SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund skapat av medlemmarna,

Läs mer

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011

Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Utvecklingsresa till Garda 8-11 april 2011 Syftet med resan är att stärka föreningslivets drivande aktivitets- och organisationsledare. SISU avser att stimulera med utbildning och utvecklingsarbete där

Läs mer

välkommen till landslaget

välkommen till landslaget välkommen till landslaget Grattis till din uttagning i landslaget! Du har genom din prestation, som aktiv eller ledare, kvalificerat dig för att representera Sverige. Det är en ära som är få förunnat.

Läs mer

RS förslag: Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning

RS förslag: Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning 13.6.1 RS förslag: Handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning Förslag: RS föreslår att RF-stämman beslutar att att anta Handlingsplan för personer med funktionsnedsättning enligt bilaga;

Läs mer

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund

Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI Västra Götalands Bildningsförbund Förslag VERKSAMHET OCH EKONOMI 2017-2018-2019 Västra Götalands Bildningsförbund Folkbildningen växte fram parallellt med folkrörelserna och blev ett sätt för dessa att utveckla samhället genom att förmedla

Läs mer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer

Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer Socialdepartementet att: lars.x.nilsson@regeringskansliet.se Stockholm 2018-02-28 Svar på utvärderingsfrågor om genomförande av sakråd den 16 januari 2018 angående FNs rekommendationer 1. Tycker ni sakrådet

Läs mer

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad

Fritids- plan 2009-2013. Landskrona stad Fritids- 2009-2013 plan Landskrona stad Plan för idrott och friluftsliv i Landskrons stad 2009-2013 BAKGRUND Idrotten i samhället Statens stöd till idrotten Målet med den nationella idrottspolitiken är:

Läs mer

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA

G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA G. STRATEGI 2020, VERKSAMHETSINRIKTNING OCH EKONOMISKA RIKTLINJER (p.10) Vision Bättre idrott för fler Tillsammans skapar vi bästa möjliga förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att idrotta

Läs mer

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas

Att de förslag som framkommer till stadgeändringar på denna Förbundsstämma beaktas Stadgar Ändamål och värdegrund Motion 43 Motionen kommer ifrån: Hyresgästföreningen Norrmalm Översyn av stadgarna Motion till HGF Förbundsstämma juni 2018 2c ÖVERSYN AV STADGARNA Vi anser stadgarna är

Läs mer

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE

PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET TILL ÅRSMÖTET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE PROPOSITION #1 FRÅN STYRELSEN I SVENSKA KÄLKSPORTFÖRBUNDET SAMMANSÄTTNING AV STYRELSE Styrelsen i Svenska Kälksportförbundet föreslår, till Årsmötet 2018-09-15, en förändring av Förbundsstadgarna som innebär

Läs mer

Idrottens organisation

Idrottens organisation Idrottens organisation Riksidrottsstyrelsen, RS Riksidrottsförbundet RF Förbundsstyrelsen, FS SISU Idrottsutbildarna SOK:s styrelse Sveriges Olympiska Kommitté SOK 71 Specialidrottsförbund SF Styrelser

Läs mer

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015

Bakgrund och process ett strategiarbete framtida förutsättningar till stämman 2015 Svensk idrotts 2025 Bakgrund och process 2011 - Motion om förenklad administration från Boxningsklubben Narva Utredning om förutsättningarna för Framtidens Idrott 2013 - Rapport till RIM 2013 Att uppdra

Läs mer

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun

Idrottspolitiskt program Nyköping kommun Idrottspolitiskt program Nyköping kommun 2018-2022 Innehållsförteckning sid 1. Inledning 1 2. Målgrupp och målsättningar 2 3. Fokusområden och ansvarfördelning 3 4. Uppföljning och revidering 10 Inledning

Läs mer

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Kommunstyrelsen Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2011- Senast reviderat 2008-03-31 Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer