Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0525/15 Repronummer 65/15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0525/15 Repronummer 65/15"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0525/15 Repronummer 65/15 Stadsutveckling Neda Sherafat Telefon E-post: Val av planeringsinriktning Korsvägen Förslag till beslut I kommunstyrelsen: Planeringsinriktning för Korsvägen ska utgå från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik och genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel. Sammanfattning Trafiknämnden beslutade den 5 februari 2015 att föreslå kommunstyrelsen att fastställa en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel. En lösning där biltrafiken även i framtiden går i markplan skapar bäst förutsättningar för en stad i samklang med tankarna i Trafikstrategi för en nära storstad (Trafiknämnden, 6 februari 2014). En tunnel skulle ge en högre kapacitet för biltrafik än dagens lösning, vilket riskerar att motverka ambitionen i trafikstrategin. En god trafiklösning för alla trafikslag går att finna för Korsvägen med en marklösning, en lösning som också ger bättre förutsättningar för utformning av stadsmiljön. Arbete med detaljplan för ytan runt station Korsvägen pågår och en principiell planeringsinriktning om hur Korsvägen ska utformas i framtiden behövs för fortsättningen av detta arbete. Beslutad planeringsinriktning för trafiklösningen i Korsvägen har också betydelse för fortsatt projektering av Västlänken. Ekonomiska konsekvenser I Avtal om genomförande av Block 2 och förlängning av avtal om genomförande av Block 1 (Kommunstyrelsen, 4 december 2013) till Västsvenska paketet finns avtalat planerings- och projekteringsmedel för projekt 409 Korsvägen, med beskrivningen: Projektet utgör en första etapp i arbetet att skapa, dels en levande och effektiv kollektivtrafikknutpunkt i Korsvägen, där resandet med region- och pendeltåg, spårvagnar, bussar, bilar och cyklar samverkar på ett funktionellt sätt, dels en förnyad gatustruktur i anslutning till denna knutpunkt, som en del i områdets stadsförnyelse. Inom Västsvenska paketet finns i planering avsatt 1 miljard kronor i 2009 års prisnivå (1,15 miljarder kronor i 2014 års prisnivå) för kommunala investeringar för stadsförnyelse i och med ombyggnad av kollektivtrafikknutpunkten Korsvägen. Trafikkontoret har gjort en preliminär kostnadsanalys för att bedöma 1 (13)

2 investeringskostnader för tunnel- respektive markalternativet. Kostnadsanalysen visar att en lösning med begränsad biltrafik i markplan har cirka en miljard lägre investeringskostnad jämfört med en lösning med tunnel. Alternativet med tunnel ryms inte i sin helhet inom avsatta medel i Västsvenska paketet. Trafikkontorets slutsats är vidare att de åtgärder som krävs för Korsvägens funktion med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel med marginal ryms inom ramen för planerat avsatta medel inom Västsvenska paketet. Detta innebär att det kan skapas förutsättningar för eventuell omfördelning av medel inom Västsvenska paketet för andra angelägna K2020-åtgärder (kollektivtrafikåtgärder) även i ett vidare område än Korsvägen. Detta hanteras vid framtagande av kommande blockavtal inom Västsvenska paketet. Barnperspektivet En lösning som är bra ur klimatsynpunkt gynnar framförallt kommande generationer. Barnperspektivet bör särskilt beaktas vid detaljutformning av miljöerna för oskyddade trafikanter. Därför bör miljöerna för oskyddade trafikanter göras lättorienterade. I närheten av Skånegatan finns en rad skolor. En utformning med tunnel skulle innebära en ökad trafik på Skånegatan, det vill säga en mindre god lösning för barn och ungdomar. Jämställdhetsperspektivet En inriktning som innebär minskad biltrafik kan öka användandet av kollektivtrafik, vilket är positivt för både män och kvinnor. Idag använder fler kvinnor än män kollektivtrafik som sitt huvudfärdmedel. Vid kommande detaljutformning av ytor kring stationen är det dock viktigt att skapa förutsättningar för en god tillgänglighet och orienterbarhet för alla trafikanter. Det är viktigt att undvika skapandet av otrygga miljöer. Mångfaldsperspektivet En lösning i markplan följer trafikstrategins intentioner, vilket i förlängningen innebär att det skapas förutsättningar för att människor med olika bakgrund i större utsträckning möts, bland annat genom att kollektivtrafiken utvecklas och tillgängliggörs alltmer. En bättre kollektivtrafik gynnar även grupper med mindre ekonomiska möjligheter. Vid kommande detaljutformning av Korsvägen är det viktigt att skapa goda förutsättningar för alla de grupper som har mål i området; till evenemang och museer, arbetsplatser och utbildning. Miljöperspektivet Genom att välja en lösning i markplan underlättas arbetet med att minska biltrafiken. En tunnellösning skulle öka kapaciteten vilket skulle generera mer biltrafik och därmed även mer luftföroreningar. Minskad biltrafik innebär lägre utsläpp av växthusgaser, kväveoxider och partiklar. En tunnellösning genererar mindre buller på Korsvägen än en lösning i markplan. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (13)

3 Omvärldsperspektivet Genom valet av en lösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel följer Göteborg trenden av ett ökat värdesättande världen över av det offentliga rummet i städer. Det blir möjligt att utveckla goda platser i Korsvägens närområde och valet bidrar i förlängningen till möjligheten att skapa goda platser i hela Göteborg. Korsvägen, evenemangsområdet och i någon mån hela Göteborg får en stärkt identitet som fotgängar-, cykel- och kollektivtrafikstad. En tunnellösning är inte i linje med Trafikstrategi för en nära storstad (Trafiknämnden, 6 februari 2014) eftersom den riskerar ett medföra en ökad efterfrågan på ytterligare framkomlighetshöjande åtgärder med Korsvägen som prejudicerande exempel. I utredningen Alternativvalsstudie för Korsvägen (se bilaga 3) påtalas att forskningen nu pekar på att ökad vägkapacitet skapar ny trafik. Fenomenet kallas för inducerad trafik. Ett viktigt skäl till att välja marklösningen är således att förändra mönstret för hur vi reser i framtiden. En god kapacitet för biltrafik i Korsvägen, vilket en tunnellösning innebär, skulle riskera att även öka biltrafik på andra vägar i staden. Bilaga 1 Trafiknämndens protokollsutdrag och tjänsteutlåtande, 23, Bilaga 2 Tilläggsyrkande M, FP, KD Bilaga 3 Alternativvalsstudie för Korsvägen Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3 (13)

4 Ärendet Trafiknämnden beslutade den 5 februari 2015 att föreslå kommunstyrelsen att fastställa en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel. Bakgrund Trafiknämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för 2014 gett trafikkontoret i uppdrag att vid den fortsatta planeringen av Korsvägen utreda hur biltrafiken kan planeras strategiskt och vara viljestyrd i enlighet med inriktningen i stadens trafikstrategi. Trafikkontoret har därför tagit fram en alternativvalsstudie med utgångspunkt i stadens trafikstrategi i nära samarbete med stadsbyggnadskontoret. De principiella slutsatserna presenterades vid trafiknämndens sammanträde i december Slutsatserna har därefter stämts av med tjänstemän från stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, park- och naturförvaltningen, stadsdelsförvaltning Centrum, Evenemangsområdesgruppen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Trafikverket projekt Västlänken och Mölndals stad. Evenemangsområdesgruppen består av företrädare för Universeum, Liseberg, Svenska Mässan, Bergakungen, Parkeringsbolaget, Göteborg & Co, park- och naturförvaltningen samt miljöförvaltningen. Synpunkter sammanfattas i alternativvalsstudie, bilaga 3. Platsen Korsvägen Korsvägen är en viktig plats i Göteborg för alla trafikslag samtidigt som flera av stadens besökstäta målpunkter ligger i närområdet. Utöver Universeum, Svenska Mässan, Göteborgs universitet och Liseberg finns ett stort antal skolor i området. Många barn och ungdomar passerar därför Korsvägen och närområdet. Den täta stenstaden möter här evenemangsstråket vilket ger förutsättningar för ett rikt varierande stadsliv. Tågtunneln Västlänken kommer att ha en station på Korsvägen och detaljplanearbete pågår för ytan kring stationen med ett kommande detaljplanesamråd preliminärt under kvartal 3, Som en del av planeringen för ytan kring Västlänkens station utreder staden hur den framtida trafiklösningen i Korsvägen ska se ut. En biltunnel under Korsvägen har varit ett alternativ i detta arbete. Hittillsvarande planering, K2020 och Västsvenska paketet De senaste åren har planeringsinriktningen för trafiksystemen i staden formulerats i olika strategier. I arbetet med Kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen, K2020, antaget i april 2009, konstaterades att kollektivtrafikens anspråk skulle öka kraftigt fram till år 2025 och att det därför var nödvändigt att se över trafiklösningen i Korsvägen. Det skissades på flera olika trafiklösningar, bland annat en lösning med biltrafiken i tunnel under Korsvägen. När avtalet om Västsvenska paketet tecknades år 2010 avsattes medel i huvudavtalet till åtgärder i enlighet med K2020, där Korsvägen nämndes som exempel. I blockavtal 2, Västsvenska paketet finns planerings- och projekteringsmedel till projekt 409 Korsvägen, med beskrivningen: Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4 (13)

5 Projektet utgör en första etapp i arbetet att skapa, dels en levande och effektiv kollektivtrafikknutpunkt i Korsvägen, där resandet med region- och pendeltåg, spårvagnar, bussar, bilar och cyklar samverkar på ett funktionellt sätt, dels en förnyad gatustruktur i anslutning till denna knutpunkt, som en del i områdets stadsförnyelse. Trafikstrategi för en nära storstad I februari 2014 antog trafiknämnden i Göteborg Trafikstrategi för en nära storstad, en strategi för trafiksystemens utveckling i Göteborg med sikte mot år Kommunstyrelsen har uttalat att trafikstrategin ska ses som ett väsentligt planeringsunderlag som förtydligar översiktsplanens intentioner. Andra pågående arbeten I samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborg, Mölndal och Partille pågår arbete med att ta fram en målbild för stadstrafikens stomkollektivtrafiknät med sikte på år I arbetet undersöks hur kollektivtrafiken kan utvecklas vidare utifrån grunden i K2020. Ett dialogmaterial väntas bli färdigt under våren Ett arbete med stadsutvecklingsprogram för området Korsvägen med en vidare omgivning har inletts i analogi med stadsutvecklingsprogrammet för Centralenområdet. Trafikkontoret har inlett ett arbete med att ta fram en trafiknätsplan för södra centrum i Göteborg, vilken även omfattar platsen Korsvägen. Trafiknätsplanens syfte är att vara en målbild för strukturen för framkomligheten för fotgängare, cyklister, kollektivtrafikanter och bilister i staden. Den ska också visa hur näringslivets transporter och distribution ska ske i området. Sammanfattning av Alternativvalsstudie, Trafikkontoret För att svara på hur biltrafiken kan planeras strategiskt och vara viljestyrd i enlighet med stadens trafikstrategi har trafikkontoret undersökt Korsvägens roll i biltrafiksystemet och dess roll som plats i staden. Detta arbete har genomförts i nära samverkan mellan stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret och sammanställts i en alternativvalsstudie. Två principlösningar utvärderas; begränsad biltrafik ovan mark och biltrafik i tunnel. Alternativvalsstudien följer mallen för en så kallad åtgärdsvalsstudie men har av tidsskäl begränsats till att på en övergripande nivå utvärdera de två principlösningarna. Målsättningarna för trafiken i Göteborg är mycket tydliga. I stadens trafikstrategi anges att målen innebär en fördubbling av antalet fotgängare och cyklister, en fördubbling av antalet kollektivtrafikresor och en minskning av antalet biltrafikresor med en fjärdedel. Alla målsättningar gäller mellan år 2011 och år Korsvägen kommer vid tiden för Västlänkens öppnande (år 2026) att vara en av Göteborgs allra bäst kollektivtrafikförsörjda platser. Korsvägen ligger dessutom centralt i Göteborg, med närhet till flera stora målpunkter. Om målsättningarna i trafikstrategin ska kunna uppnås totalt i Göteborg innebär det att en plats som Korsvägen i hög grad måste bidra till målet om minskat antal biltrafikresor. Göteborg arbetar med en viljestyrd trafikplanering. Redan 1970 infördes zonsystemet vilket minskade genomfartstrafiken i city. Därefter har biltrafiken minskat i centrala Göteborg genom en rad åtgärder. Även i Korsvägen finns en historik med minskad biltrafik. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5 (13)

6 Figur: Biltrafikens utveckling i Korsvägen visar en tydligt vikande trend mot Byggtiden för Västlänken uppges av Trafikverket till cirka fem år i Korsvägen. Under denna tid blir det kraftigt begränsad framkomlighet för biltrafiken i Korsvägen, särskilt i nord-sydlig riktning. Detta innebär att invanda körmönster kommer att brytas och att nya resvanor kommer att etableras. Den generella målsättningen om minskat antal bilresor i Göteborg med 25 procent till år 2035 bedöms för Korsvägen innebära en minskad biltrafik om 35 procent eller mer eftersom området kommer att vara mycket väl försett med kollektivtrafik. Inom arbetet med alternativvalsstudien har det studerats vilka biltrafikvolymer i markplan som bedöms vara möjliga att hantera i Korsvägen, givet de gång- cykel- och kollektivtrafikvolymer som ska dimensioneras för i enlighet med målsättningarna i trafikstrategin. Resultatet av denna studie är att biltrafikvolymerna behöver minst halveras jämfört med 2011 års trafik, vilket är en större minskning än den som målsättningen i enlighet med trafikstrategin indikerar (35 %). Detta innebär konkret att viss biltrafik (max cirka fordon/dygn år 2035) behöver ledas om till andra gator i Göteborg. Analyser visar att dessa fordon sprids jämnt över systemet. Med en fortsatt vikande trend för mängden biltrafik i staden kommer dessa fordon inte att innebära en ökad biltrafik jämfört med 2011 års nivåer. En biltunnel skulle öka framkomligheten och den relativa attraktiviteten för bilresor. Tunnelns strategiska läge skulle ge risk för ökade biltrafikmängder, främst i centrala staden, och skulle därmed motverka målsättningen i trafikstrategin om minskat antal bilresor. Korsvägen är en unik plats med en unik potential för utveckling. För planering och framtida utveckling av Korsvägen och dess närområde är det viktigt med så stora frihetsgrader som möjligt. En tunnelanläggning skulle begränsa frihetsgraden att omdisponera det offentliga rummet, främst i Örgrytevägen och Skånegatan. En lösning med biltrafik i tunnel under Korsvägen skulle skapa den bästa möjligheten att utveckla avgränsat i själva platsen Korsvägen eftersom ytor frigörs. Det skulle dock ge negativa effekter för möjligheten att nå målsättningarna om ett ökat hållbart resande och negativa effekter för möjligheten att utveckla det offentliga rummet i närområdet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6 (13)

7 Korsvägen med en begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel skulle skapa bäst förutsättningar för en stad i samklang med tankarna i trafikstrategin även god förutsättningar för attraktiva stadsmiljöer och ett rikt stadsliv. Det är också en lösning som tar tillvara den omställning som ändå sker under bygget av Västlänken vid Korsvägen. En vägtunnel skulle både skapa viss inducerad (ökad) trafik och flytta över trafik från andra gator och trafikslag då framkomligheten i Korsvägen med bil skulle förbättras jämfört med dagens situation. Stadsledningskontorets överväganden Korsvägen är redan idag en viktig kollektivtrafikknutpunkt. Med anläggandet av Västlänken och Station Korsvägen kommer platsen att bli ännu viktigare, för kollektivtrafik men även för andra trafikslag. Dessutom kommer utvecklingen av besöksanläggningar i Korsvägens närhet att fortsätta. Inför samråd för detaljplan för Station Korsvägen samt inför projekt Västlänkens kommande arbete med anläggandet av järnvägstunnel är det nödvändigt att kommunstyrelsen beslutar om en planeringsinriktning för Korsvägen, antingen med begränsad biltrafik i markplan eller med biltrafik i tunnel. Utredningen Alternativvalsstudie för Korsvägen (bilaga 3) visar att en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel är positiv för stadsutvecklingen och följer intentionerna i trafikstrategin. I studien påtalas även att forskningen pekar på att ökad vägkapacitet skapar ny trafik. Fenomenet kallas för inducerad trafik. Ett viktigt skäl till att välja marklösningen är således att förändra mönstret för hur vi reser i framtiden. En god kapacitet för biltrafik i Korsvägen, vilket en tunnellösning innebär, skulle riskera att även öka biltrafik på andra vägar i staden. Studien visar även att biltrafikvolymerna minst behöver halveras till år 2035 jämfört med 2011 års trafik, vilket är en större minskning än den som målsättningen i enlighet med trafikstrategin indikerar (35 %). En halvering innebär ungefär att bilar per dygn fortfarande kan passera Korsvägen, enligt trafikkontorets uppskattning. Begränsningen av biltrafiken i Korsvägen innebär att biltrafikflöden behöver hanteras, till exempel genom omledning till andra gator i Göteborg. Det är därför viktigt att en framsynt planering av hur biltrafiken ska kunna hanteras i hela stadsområdet sker, och att detta också inkluderas i kostnadskalkyler för ombyggnad av Korsvägen. Trafiknämnden har i samband med beslut om planeringsinriktning för Korsvägen gett trafikkontoret i uppdrag att tillsammans med stadsbyggnadskontoret utreda och säkerställa att den biltrafiken som inte kan hanteras i Korsvägen får andra lösningar så att framkomligheten för de olika trafikslagen i området säkerställs. Stadsledningskontoret tillstyrker de slutsatser som trafiknämnden har dragit. Stadsledningskontoret Neda Sherafat Planeringsledare Ylva Löf Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7 (13)

8 Bilaga 1 Trafiknämndens protokollsutdrag och tjänsteutlåtande 23 Diarienummer 0676/14 Val av planeringsinriktning Korsvägen Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Nummer 1/15 Förslag till beslut enligt trafikkontorets tjänsteutlåtande. Sofia Hellberg och Sören Gustafsson redogör för val av planeringsinriktning Korsvägen. Antecknas till protokollet. Tilläggsyrkande (M), (FP), (KD), bilaga Ordföranden yrkar bifall till kontorets förslag samt bifall till tilläggsyrkandet från (M), (FP), (KD). Nämnden beslutar att bifalla kontorets förslag med tilläggsyrkandet från (M), (FP), (KD) att att att att att förorda en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel informera byggnadsnämnden och fastighetsnämnden om sitt ställningstagande föreslå att kommunstyrelsen fastställer en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel förklara att uppdraget i 2014 års mål- och inriktningsdokument i den del som gäller planeringen vid Korsvägen är genomfört ge trafikkontoret i uppdrag att tillsammans med stadsbyggnadskontoret utreda och säkerställa att den biltrafik som inte kan hanteras i Korsvägen får andra lösningar så att framkomligheten för de olika trafikslagen i området säkerställs. Vid protokollet Eva Nordqvist Justerat Johan Nyhus Axel Josefson Rätt utdraget intygar i tjänsten Eva Nordqvist Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8 (13)

9 TN 23/15 Tjänsteutlåtande Strategisk Planering Trafiknämnden Sofia Hellberg Telefon Diarienummer 0676/14 E-post: Val av planeringsinriktning Korsvägen Förslag till beslut Trafiknämnden föreslås besluta att förorda en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel att att att informera byggnadsnämnden och fastighetsnämnden om sitt ställningstagande föreslå att kommunstyrelsens fastställer en planeringsinriktning för Korsvägen som utgår från framtida behov för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik genom en trafiklösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel förklara att uppdraget i 2014 års mål- och inriktningsdokument i den del som gäller planeringen vid Korsvägen är genomfört. Sammanfattning Trafiknämnden har i sitt mål- och inriktningsdokument för 2014 gett trafikkontoret i uppdrag att vid den fortsatta planeringen av Korsvägen utreda hur biltrafiken kan planeras strategiskt och vara viljestyrd i enlighet med inriktningen i stadens trafikstrategi. Vi har därför tagit fram en alternativvalsstudie med utgångspunkt i stadens trafikstrategi och i nära samarbete med stadsbyggnadskontoret. De principiella slutsatserna presenterades vid trafiknämndens sammanträde i december Slutsatserna har därefter stämts av med tjänstemän från stadsbyggnadskontoret, fastighetskontoret, park- och naturförvaltningen, stadsdelsförvaltning Centrum, Evenemangsgruppen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Trafikverket projekt Västlänken och Mölndals stad. Detaljplanen för station Korsvägen i Västlänken ska ut på samråd under första halvåret Inför det samrådet behöver trafiknämnden formulera en Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9 (13)

10 principiell ståndpunkt om hur Korsvägen ska utformas i framtiden, med begränsad biltrafik i markplan eller med biltrafik i tunnel. Dessutom behöver projekt Västlänken besked om huruvida de ska ta hänsyn till en vägtunnel i sin projektering. Vår bedömning är att med en lösning där biltrafiken även i framtiden går i markplan skapar vi bäst förutsättningar för en stad i samklang med tankarna i trafikstrategin. En tunnel ger en högre kapacitet för biltrafik än dagens lösning, vilket riskerar att motverka ambitionen i trafikstrategin. En god trafiklösning för alla trafikslag går att finna för Korsvägen med en marklösning. Ekonomiska konsekvenser Inom ramen för det Västsvenska paketet finns medel avsatta för att skapa en levande och effektiv kollektivtrafikknutpunkt i Korsvägen och en förnyad gatustruktur i anslutning till denna knutpunkt. Indikationen är att 1 miljard kr (2009 års prisnivå) finns avsatt. Vi bedömer att de åtgärder som krävs för Korsvägens funktion med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel med marginal ryms inom ramen för det Västsvenska paketet. Barnperspektivet En lösning som är bra ur klimatsynpunkt gynnar framförallt kommande generationer. Barnperspektivet bör särskilt beaktas vid detaljutformning av miljöerna för oskyddade trafikanter. Därför bör miljöerna för oskyddade trafikanter göras lättorienterade. I närheten av Skånegatan finns en rad skolor. En utformning med tunnel skulle innebära en ökad trafik på Skånegatan, det vill säga en mindre god lösning för barn och ungdomar. Jämställdhetsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några aspekter utifrån jämställdhetsperspektivet i nuvarande skede. Men vid kommande detaljutformning av ytor kring stationen är det viktigt att skapa förutsättningar för en god tillgänglighet och orienterbarhet för alla trafikanter. Det är viktigt att inte skapa otrygga miljöer. Mångfaldsperspektivet Trafikkontoret har inte funnit några aspekter utifrån mångfaldsperspektivet i nuvarande skede. Men vid kommande detaljutformning av platsen är det viktigt att skapa goda förutsättningar för alla de grupper som har mål i området; till evenemang och museer, arbetsplatser och utbildning. Miljöperspektivet Genom att välja en lösning i markplan underlättas arbetet med att minska biltrafiken. Minskad biltrafik innebär lägre utsläpp av växthusgaser, kväveoxider och partiklar. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10 (13)

11 Omvärldsperspektivet Genom valet av en lösning med begränsad biltrafik i markplan utan vägtunnel följer Göteborg trenden av ett ökat värdesättande av det offentliga rummet i städer världen över. Det blir möjligt att utveckla goda platser i Korsvägens närområde och valet bidrar i förlängningen till möjligheten att skapa goda platser i hela Göteborg. Korsvägen, evenemangsområdet och i någon mån hela Göteborg får en stärkt identitet som fotgängar-, cykel- och kollektivtrafikstad. Stefan Eglinger Trafikdirektör Suzanne Andersson Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11 (13)

12 Bilaga 2 Tilläggsyrkande M, FP, KD Bifogas som PDF-fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12 (13)

13

14 Bilaga 3 Alternativvalsstudie för Korsvägen Bifogas som PDF-fil Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13 (13)

15 Alternativvalsstudie för Korsvägen Rapport 2015: X Trafikkontoret

16 Dokumenttitel: Alternativvalsstudie för Korsvägen Uppdragsansvarig: Sofia Hellberg, Trafikkontoret Medverkande konsulter: Raja Ilijason, Lerga trafikkonsult samt Joachim Karlgren, Trivector Diarienummer: 0676/11

17 Sammanfattning Korsvägen är en viktig plats för hela staden Göteborg och för alla trafikanter som rör sig i området. Tågtunneln Västlänken kommer att ha en station här och detaljplanearbete pågår därför just nu för att Västlänken ska kunna byggas. Parallellt med planeringen för Västlänkens station så utreder staden hur den framtida trafiklösningen i Korsvägen ska se ut. De senaste åren har planeringsinriktningen för trafiksystemen i staden gradvis förändrats. Göteborg har en nyligen antagen trafikstrategi som har hållbart resande i fokus, och som också visar hur ambitionerna om ett ökat resande till fots, med cykel och med kollektivtrafik har ett samband med att resandet med bil samtidigt måste minska. Målsättningarna för stadsmiljön i Göteborg är också mycket tydliga. I stadens trafikstrategi framhålls attraktiva stadsmiljöer och ett rikt stadsliv som ett eget strategiområde. I Göteborgs trafikstrategi anges att målen innebär en fördubbling av antalet fotgängare och cyklister, en fördubbling av antalet kollektivtrafikresor och en minskning av antalet bilresor med en fjärdedel. Alla målsättningar gäller mellan år 2011 och år Korsvägen kommer vid tiden för Västlänkens öppnande (år 2026) att vara en av Göteborgs allra bäst kollektivtrafikförsörjda platser. Korsvägen ligger dessutom centralt i Göteborg, med närhet till flera av stadens mest kända och publikdragande platser. Om målsättningarna i trafikstrategin ska kunna uppnås totalt i Göteborg innebär det att en plats som Korsvägen i hög grad måste bidra till att målen uppnås, både vad gäller det hållbara resandet och attraktiva stadsmiljöer. Syftet med denna s.k. alternativvalsstudie har varit att analysera hur dels en principlösning med biltunnel under Korsvägen och dels en principlösning med begränsad biltrafik i markplan står sig gentemot de målsättningar för trafiken och stadsmiljön som är politiskt beslutade i Göteborg. En effektbedömning har genomförts inom ramen för alternativvalsstudien. Den visar att biltrafik i tunnel under Korsvägen visserligen ger ett mycket positivt bidrag till måluppfyllelse för själva Korsvägen, men att måluppfyllelse i närområdet och på större avstånd inom Göteborg är negativa jämfört med idag. Effektbedömningen visar också att en lösning för Korsvägen med en begränsad mängd biltrafik kvar i markplan fortfarande kan ge ett positivt bidrag till måluppfyllelse i själva Korsvägen, samtidigt som måluppfyllelsen är positiv också i närområdet och på större avstånd inom Göteborg jämfört med idag. Slutsatsen är därför att stadens inriktning i fortsatt planering för Korsvägen bör vara en principlösning med begränsad biltrafik i markplan, eftersom biltrafik i en tunnel under Korsvägen skulle motverka målen om en ökad andel hållbart resande i Göteborg. En lösning utan biltunnel i Korsvägen faller också ut som det naturliga valet utifrån fyrstegsprincipen, enligt vilken stora nyinvesteringar i infrastruktur ska undvikas om det finns enklare och billigare lösningar.

18 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1. Bakgrund Varför behövs en alternativvalsstudie för Korsvägen nu? Olika sätt att se på Korsvägens roll i staden Arbetsprocess och organisering av arbetet Anknytande planering Syfte och övergripande mål 4 2. Avgränsningar för studien Geografisk avgränsning Innehåll och omfattning Tidshorisont för genomförande av åtgärder Jämförelsealternativet nuvarande förhållanden och utveckling Korsvägsområdet idag Förväntad utveckling av Korsvägsområdet Dagens trafik och resande Framtida trafik och resande Problem, funktioner och mål Behov, brister och problem Mål för Korsvägen Alternativa lösningar och deras effekter Fyrstegsprincipen Potentiella effekter och konsekvenser översiktlig beskrivning Principlösning: Biltrafik i tunnel under Korsvägen Principlösning: Begränsad biltrafik ovan mark i Korsvägen Uppskattad kostnad för alternativen Utvärdering av alternativen - effektbedömning Sammanställning av utvärderingen Slutsatser Förslag till inriktning och fortsatt arbete Förslag till inriktning Konsekvenser för det fortsatta arbetet Inkomna synpunkter Synpunkter under arbetets gång hösten Synpunkter på slutsatser december 2014 och januari

19 1. Bakgrund Korsvägen är en viktig plats i Göteborg för alla trafikslag samtidigt som flera av stadens besökstäta målpunkter ligger i närområdet. Utöver Universeum, Svenska mässan, Göteborgs Universitet och Liseberg finns ett stort antal skolor. Många barn och ungdomar passerar dagligen Korsvägen och närområdet. Den täta stenstaden möter här evenemangsstråket vilket ger förutsättningar för ett levande stadsliv. Idag är stadsmiljön inte utvecklad eftersom få ytor är tillgängliga för annat än transporter, främst kollektivtrafik och bilar. I arbetet med Kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen, K2020, konstaterades att kollektivtrafikens anspråk skulle öka kraftigt fram till år 2025 och att det därför var nödvändigt att se över trafiklösningen i Korsvägen. Det skissades på flera olika trafiklösningar, bland annat en lösning med biltrafiken förlagd i tunnel under Korsvägen. När avtalet om det västsvenska paketet tecknades år 2010 avsattes medel i huvudavtalet till åtgärder i enlighet med K2020, där Korsvägen nämndes som exempel. I blockavtal 2 till det västsvenska paketet har avsatts planerings- och projekteringsmedel till projekt 409 Korsvägen, med beskrivningen: Projektet utgör en första etapp i arbetet att skapa, dels en levande och effektiv kollektivtrafikknutpunkt i Korsvägen, där resandet med region- och pendeltåg, spårvagnar, bussar, bilar och cyklar samverkar på ett funktionellt sätt, dels en förnyad gatustruktur i anslutning till denna knutpunkt, som en del i områdets stadsförnyelse. Trafikkontoret har sedan 2012 arbetat med fördjupade utredningar om trafiklösning i Korsvägen i samband med detaljplanearbetet för Västlänkens station Korsvägen, med planeringsinriktningen att förlägga biltrafiken i tunnel. 1.1 Varför behövs en alternativvalsstudie för Korsvägen nu? Det händer mycket i Göteborg. Många stora infrastrukturprojekt är i långt framskridna planeringsfaser och flera stora programarbeten och detaljplaner håller på att färdigställas i centrala Göteborg. Samtidigt händer det mycket med stadens målsättningar och strategier för den fortsatta stadsutvecklingen. En eventuell biltunnel bör ingå i detaljplan för Korsvägen Tågtunneln Västlänken byggs för tre stationslägen i Göteborg, varav Korsvägen är ett. Inom projektet ansvarar Trafikverket för att bygga tågtunneln och tillhörande anläggningsdelar under mark, medan staden ansvarar för Korsvägens angränsande lösningar för trafiken och stadsmiljön ovan mark. Parallellt med planeringen för Västlänkens station så utreder staden hur den framtida trafiklösningen i Korsvägen ska se ut. En biltunnel under Korsvägen har länge varit del av denna trafiklösning och om en biltunnel ska kunna anläggas så bör den ingå i detaljplanen för Korsvägen. En tågstation i Korsvägen för med sig utvecklingskraft En regional tågstation i Korsvägen gör att tillgängligheten till området ökar kraftigt. Detta ger en potential för hela området att utvecklas, och en potential att förändra den trafikfunktion som 1

20 området idag har. Tidigare planering för Korsvägen har koncentrerats till funktion och utveckling av själva platsen Korsvägen. Göteborg har fått en trafikstrategi I februari 2014 antog trafiknämnden i Göteborg Trafikstrategi för en nära storstad, en strategi för trafiksystemens utveckling i Göteborg med sikte mot år Kommunstyrelsen har därefter också uttalat att trafikstrategin ska ses som ett väsentligt planeringsunderlag som förtydligar översiktsplanens intentioner. I grova drag innebär Göteborgs nya trafikstrategi att bilresandet ska minska, medan fler människor ska resa kollektivt, cykla och gå i framtiden. I tidigare planering för Korsvägen har målsättningar för ett ökat hållbart resande ingått som dimensioneringsförutsättning men inte ett successivt minskat resande med bil. Trafiknämnden har begärt en översyn av planeringen för Korsvägen I trafiknämndens, byggnadsnämndens samt fastighetsnämndens mål- och inriktningsdokument för år 2014 gav trafiknämnden i uppdrag till trafikkontoret Att vid den fortsatta planeringen av Korsvägen utreda hur biltrafiken kan planeras strategiskt och vara viljestyrd i enlighet med inriktningen i stadens trafikstrategi. Denna alternativvalsstudie är en del i utförandet av detta uppdrag. 1.2 Olika sätt att se på Korsvägens roll i staden Korsvägens identitet är idag intimt förknippad med dess roll som trafikplats för alla trafikslag. Tidigare planering för Korsvägen har utgått från att denna roll ska behållas och förstärkas samtidigt som stadsmiljön ska utvecklas. Detta har lett fram till lösningsförslaget om att förlägga biltrafiken i en tunnel under Korsvägen för att få plats i markplan med övriga trafikslag och skapa en attraktiv plats. Med ett alternativt synsätt ges Korsvägen istället en roll där de olika trafikslagens anspråk anpassas till platsens och närområdets framtida villkor och i enlighet med målsättningarna för staden. Genom att förändra Korsvägens framtida roll för framförallt biltrafiken får man nya förutsättningar för den pågående planeringen. 1.3 Arbetsprocess och organisering av arbetet Alternativvalsstudie Begreppet alternativvalsstudie är en förenklad variant av en s.k. åtgärdsvalsstudie, som är en arbetsmetodik enligt fyrstegsprincipen som tagits fram av Trafikverket, Sveriges kommuner och landsting samt Boverket 1. Fyrstegsprincipen innebär att varje infrastrukturprojekt ska prövas i flera steg, utifrån möjligheten att lösa problemen med så enkla och billiga åtgärder som möjligt. Stora och dyra byggåtgärder ska endast komma ifråga i sista hand. Alternativvalsstudien för Korsvägen syftar till att fastställa den principiella skillnaden mellan att bygga en biltunnel eller ha kvar en begränsad mängd biltrafik i markplanet. Exakta tekniska lösningar blir en senare fråga och behandlas efter alternativvalsstudien

21 Planeringsprocessen för Korsvägen Den hittillsvarande kommunala planeringen för Korsvägen har inte genomgått någon alternativvalsstudie, utan varit inriktad på dels att möjliggöra en tågstation i Korsvägen och dels att tillgodose ytanspråket för framtidens kollektivtrafik, fotgängare och cyklister i dagens struktur. Planeringen har genomförts med fokus på själva platsen Korsvägen. Med den förutsättningen har man konstaterat att biltrafiken riskerar att inte få plats i Korsvägen, vilket i sin tur har motiverat förslaget om att bygga en biltunnel. Efter att staden antagit trafikstrategin och trafiknämnden särskilt uppdragit till trafikkontoret att se över planeringen för biltrafiken i Korsvägen, inleddes ett arbete att undersöka Korsvägens roll i biltrafiksystemet och dess roll som plats i staden. Detta arbete har genomförts i nära samverkan mellan stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret. Arbetets utgångspunkt har varit målsättningarna i trafikstrategin och inom ramen för arbetet har undersökts hur målen kan påverka utformningen av Korsvägen. Resultatet har blivit ett utformningsförslag med begränsad biltrafik i markplan och ett större beaktande av stadsmiljökvaliteter och potential både i Korsvägen, dess närområde samt påverkan på övriga staden. Beslut om att sammanställa dessa kunskaper i en alternativvalsstudie fattades i september 2014 på trafikkontoret jämte ett beslut om att gå vidare med en fördjupad studie av lösningsalternativ för Korsvägen utan tunnellösning. Planeringen för Korsvägen har under processens gång involverat många parter. Alternativvalsstudien har tagits fram under stark tidspress under hösten 2014 och har därför inte kunnat följa gängse rutiner för förankring. Arbetet har dock skett med största möjliga transparens och synpunkter från berörda parter har inhämtats genom flera informationstillfällen och utskick av arbetsmaterial för synpunkter och frivillig respons. 1.4 Anknytande planering Målbild för stadstrafikens stomkollektivtrafik i Göteborg, Mölndal och Partille Ett arbete pågår i samverkan mellan Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborg, Mölndal och Partille för att ta fram en målbild för stadstrafiken med sikte på år I arbetet undersöks hur kollektivtrafiken kan utvecklas vidare utifrån grunden i K2020. Arbetet med målbilden pågår och ett dialogmaterial väntas bli färdigt under våren Detta kan komma att påverka dimensioneringen för framtidens kollektivtrafik i Korsvägen. Cykelprogram för Göteborg Ett cykelprogram för Göteborg med målår 2025 har varit på remiss och väntas kunna antas av trafiknämnden i Göteborg under våren Cykelprogrammet är en fördjupning av trafikstrategin och innehåller målsättningar för ett kraftigt ökat cyklande i Göteborg. Fotgängarprogram för Göteborg Ett arbete har inletts med att revidera fotgängarprogrammet för Göteborg, med avstamp i trafikstrategin. Stadsutvecklingsprogram för Korsvägen Stadsbyggnadskontoret har inlett ett arbete med ett stadsutvecklingsprogram för området Korsvägen med omgivning i analogi med stadsutvecklingsprogrammet för Centralen. Stadsutvecklingsprogrammet har olika förutsättningar att arbeta med beroende av vilken trafiklösning 3

22 för biltrafiken som väljs för Korsvägen. Det kommer även att tillsammans med programmet för Centralen att arbetas in i det övergripande stadsutvecklingsprogrammet för södra centrum. Stadsutvecklingsprogram för södra centrum I stadsbyggnadskontorets produktionsplan för år 2015 ingår stadsutvecklingsprogram för södra centrum i Göteborg, centrumdelen söder om Göta älv. Stadsutvecklingsprogrammet syftar till att ta ett helhetsgrepp över utvecklingsmöjligheterna i centrumområdet. Detta programarbete är nära kopplat till trafiknätsplan för södra centrum. Trafiknätsplan för södra centrum Arbete pågår med trafiknätsplan för södra centrum, centrumdelen söder om Göta älv. Trafiknätsplanen syftar till att ta fram en planering för hur trafiken (alla trafikslag) ska organiseras i södra centrum. Detta kan sedan användas som stöd i kommande detaljplanering. Trafiknätsplanen tar sin utgångspunkt i tre nyckelprojekt som är strukturbildande för hela trafiksystemet i södra centrum; Korsvägen, bangårdsviadukten och ny spårväg i centrum. Detta arbete är tätt kopplat till stadsutvecklingsprogrammet för södra centrum. Observera att alternativvalsstudien för Korsvägen ingår som en del i trafiknätsplan södra centrum. De val som görs för Korsvägen kommer att starkt påverka trafikstrukturerna för alla trafikslag i centrala Göteborg. Stadslivet i centrala Göteborg Göteborgs Stad har tagit fram en studie av stadslivet i centrala Göteborg. Den visar var på våra gator, torg och parker som människor helst vill vistas, var de faktiskt rör sig mest och vad i stadens form som påverkar detta. 1.5 Syfte och övergripande mål Syfte Huvudsyftet med denna alternativvalsstudie är att analysera dels hur en principlösning med biltunnel under Korsvägen, dels hur en principlösning med begränsad biltrafik i markplan, uppfyller de målsättningar för trafiken och stadsmiljön som är politiskt beslutade i Göteborg och manifesterade i trafikstrategin. Ett underliggande syfte med studien är att redogöra för de samband som finns mellan hur vi bygger staden och trafiksystemet, och hur staden och trafiksystemet sedan används. Göteborg 2035 Trafikstrategi för en nära storstad Trafikstrategin blev antagen av trafiknämnden den 6 februari 2014, och ska därmed vara vägledande för den fortsatta planeringen och utformningen av trafiksystemet och gaturummen i Göteborg. Kommunstyrelsen har angett att den ska vara ett väsentligt planeringsunderlag som fördjupar översiktsplanens intentioner. Strategin beskriver hur en kommande stark förtätning av staden ställer krav på nya resvanor, vilket i sin tur kräver ett förändrat trafiksystem. Planeringen behöver i högre utsträckning inriktas mot att minska bilbehovet och på att betydligt fler istället ska kunna lösa sitt vardagsresande till fots, med cykel och med kollektivtrafik. Trafikstrategins mål för färdmedelsfördelningen motsvarar en minskning av antalet bilresor med 25 procent jämfört med år Nås effektmålen om ökade färdmedelsandelar för fotgängare, cyklister och kollektivtrafikresor och den tekniska utvecklingen leder till betydligt mer klimatsmarta fordon nås även målen för persontransporternas utsläpp av klimatgaser i Göteborg. 4

23 I trafikstrategin redovisas tre effektmål för resor varav följande två är relevanta i detta sammanhang: Minst 35 procent av resorna i Göteborg sker till fots eller med cykel år Minst 55 procent av de motoriserade resorna i Göteborg sker med kollektivtrafik år I en mer allmänt hållen formulering sägs effektmålen innebära: En fördubbling av antalet resor till fots eller med cykel. En fördubbling av antalet kollektivtrafikresor. En minskning av antalet bilresor med en fjärdedel. I anslutning till effektmålen i trafikstrategin redovisas följande illustration av hur resandetillväxten fram till 2035 behöver fördelas över trafikslagen för att effektmålen ska nås. Av illustrationen framgår att bilresorna i Göteborg ska minska med 25 procent, trots en kraftig tillväxt i staden. 5

24 Sambandet mellan resandetillväxt och färdmedelsfördelning i ett framtida Göteborg. Ur Trafikstrategi för en nära storstad från

25 Kollektivtrafikprogram för Göteborgsregionen, K2020 Göteborgsregionens kommunalförbund antog 2009 Kollektivtrafikprogrammet K2020. Där anges en målsättning om att kollektivtrafikens andel av de motoriserade resorna inom, till och från Göteborgsområdet ska vara 40 procent år Detta innebär att andelen i Göteborg måste vara betydligt högre. Målbild tåg 2035 Västra Götalandsregionen antog i juni 2013 Målbild tåg Ambitionen i målbilden är att tågresandet i Västsverige skall trefaldigas från år 2006, till resor/dag år För att möjliggöra detta krävs en ökad kapacitet för tåg till och från Göteborg, vilket tågtunneln Västlänken under Göteborg är en del i att uppfylla. Göteborgs Stads budgetmål De senaste tio åren har Göteborgs Stads budgetmålsättningar om trafiksystemet varit att resandet med kollektivtrafik, gång och cykel ska öka. Sedan 2012 har budgetarna också angett att biltrafiken ska minska. Västsvenska paketet Det västsvenska paketet (VP) är ett infrastrukturpaket där en sammanställning av nationella, regionala och lokala målsättningar har gjorts. De mål som har formulerats för VP redogörs för i rapporten Sammanställning av målen. Målen är uppdelade i övergripande mål och effektmål och visas i bilden nedan. Åtgärderna som ingår i VP ska bidra till uppfyllandet av effektmålen för att därigenom ge en utveckling i riktning mot de övergripande målen. Effektmålen gäller såväl i byggskedet som efter åtgärdens färdigställande. Göteborgs Stad trafiknämndens och trafikkontorets uppdrag Trafiknämndens och trafikkontorets uppdrag är att tillgodose medborgarnas och näringslivets transportbehov, förbättra trafiksäkerheten och minska trafikens miljöstörningar till en acceptabel nivå för både människor och natur. Uppdraget ska utföras med en helhetssyn och i nära 7

26 samarbete med statliga, regionala och kommunala aktörer samt övriga intressenter. I ansvaret ingår också utbyggnad och underhåll av stadens vägar, gator, cykel- och spårvägsnät ( Sveriges miljömål och de transportpolitiska målen Stadens ambitioner för trafiken är vidare kopplade till de målsättningar som finns formulerade på nationell nivå, i form av de transportpolitiska målen och Sveriges miljömål, se faktaruta. Sveriges miljömål 2 Riksdagen har definierat det första miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan enligt följande: Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras. Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås. Även målet God bebyggd miljö är av betydelse för denna åtgärdsvalsstudie. Till varje mål är kopplat ett antal indikatorer. Till målet Begränsad klimatpåverkan är bland annat följande indikator kopplad: Körsträcka med bil. När det gäller uppföljning av indikatorn körsträcka med bil konstateras att Det är positivt att bilresandet har minskat. Transportbehovet och resandet med bil behöver fortsätta att minska. I den senaste årliga uppföljning av huruvida detta mål nås så är bedömningen att Det är inte möjligt att nå målet till år 2020 med i dag beslutade eller planerade styrmedel. De transportpolitiska målen 3 Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgare och näringsliv i hela landet. Under det övergripande målet finns också funktionsmål och hänsynsmål. Funktionsmålet Funktionsmålet handlar om att skapa tillgänglighet för människor och gods. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. Samtidigt ska transportsystemet vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov. Hänsynsmålet Hänsynsmålet handlar om säkerhet, miljö och hälsa. De är viktiga aspekter som ett hållbart transportsystem måste ta hänsyn till. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt. Det ska också bidra till det övergripande generationsmålet för miljö och att miljökvalitetsmålen uppnås, samt bidra till ökad hälsa. Varför transportpolitiska mål? De transportpolitiska målen visar de politiskt prioriterade områdena inom den statliga transportpolitiken. De är en utgångspunkt för alla statens åtgärder inom transportområdet, exempelvis hur myndigheterna ska prioritera bland olika önskemål och behov när de genomför sina uppdrag. Målen ska även vara ett stöd för och kunna inspirera regional och kommunal planering. 2 Merparten av texterna och samtliga uppgifter i detta avsnitt är hämtat från

27 2. Avgränsningar för studien 2.1 Geografisk avgränsning Åtgärdsvalsstudiens utredningsområde har geografiskt avgränsats på tre olika nivåer: Själva Korsvägen, alltså den plats som normalt avses när man hänvisar till platsen Korsvägen. Närområdet och anslutande gator, alltså det närområde som berör och matar Korsvägen med flöden av fotgängare, cyklister, kollektivtrafik och övrig fordonstrafik. På större avstånd inom Göteborg, vilket i detta fall avser hela centrala Göteborg omkring närområdet till Korsvägen. Det finns ingen tydlig gräns för detta område, men Tingstadsområdet, Majorna, centrala Hisingen m m ingår. Själva Korsvägen 9

28 Närområdet och anslutande gator På större avstånd inom Göteborg 10

29 2.2 Innehåll och omfattning Ambitionen för alternativvalsstudien har varit att hålla den så kortfattad som möjligt. Detta beror dels på att utredningen tagits fram under stor tidspress, dels på att syftet är att vägleda beslutsfattare i frågan om vilken av de två principlösningarna som är mest lämplig att gå vidare med, med hänsyn till målformuleringarna som redovisas i kapitel 4. Syftet har varit att så effektivt som möjligt finna de aspekter som är tydligast alternativskiljande. För att denna process ska leda till ett så korrekt val som möjligt har så övergripande mål som möjligt valts som mål för alternativen att bedömas mot. Denna process beskrivs utförligare i kapitel 4 längre fram i rapporten. Utgångspunkten har varit att de båda alternativen ska vara väl fungerande framtida utformningar av Korsvägen och att oavsett vilket alternativ som väljs så kan det i senare arbeten förbättras ytterligare. De två alternativen beskrivs enbart på en principiell och övergripande nivå. Detta beror på att alternativen inte är helt utredda och många detaljer kan komma att ändras under kommande arbete med utformningarna. Avsikten med denna avgränsning är att dessa detaljer inte ska bli avgörande eller ta fokus från de övergripande och alternativskiljande aspekterna. Av denna anledning har heller inga skisser av alternativen bifogats i rapporten. 2.3 Tidshorisont för genomförande av åtgärder Trafikverket planerar att genomföra Västlänken vid Korsvägen mellan år 2018 och år Om lösning med biltrafik i tunnel väljs för Korsvägen behöver denna anläggas i samband med anläggningen av Västlänken. Trafikstrategins målsättningar gäller till år 2035, liksom målsättningarna i Målbild tåg. Det pågående arbetet med Målbild för stomkollektivtrafiken i Göteborg har också horisontår Det är främst kollektivtrafikens framtida utveckling som är avgörande för Korsvägen. Nuvarande dimensioneringsförutsättningar för Korsvägen bygger på antagandet om att hela ökningen i resande med kollektivtrafiken ska ske i befintlig spårvägs- och busstruktur, med hjälp av längre fordon och tätare avgångar. I Målbild för stomkollektivtrafiken undersöks vilka alternativ som finns till detta. I trafikstrategin förutsätts införandet av ett snabbnät i kollektivtrafiken för att detta ska vara tillräckligt attraktivt för att utgöra ett reellt alternativ till många bilresor. Den ökning av trafikering i befintligt system som används för Korsvägen med horisontår 2035 får därför anses vara tillräcklig vid utformning av själva platsen med den vetskap vi har idag. 11

30 3. Jämförelsealternativet nuvarande förhållanden och utveckling 3.1 Korsvägsområdet idag Korsvägen har alltid varit en port till Göteborg från söder och öster och är idag en av Göteborgs viktigaste bytespunkter för kollektivtrafiken. Runt Korsvägen ligger flera av Göteborgs målpunkter som drar till sig många besökare. Målpunkterna kan också uppfattas som barriärer, då de är storskaliga, introverta och saknar ett vardagsliv i gaturummet. På Korsvägen finns en storstadspuls som främst kan härledas till de många rörelserna på platsen, Gothia Towers höga volymer och de lekfulla landmärkena som sticker upp på Liseberg. Platsen omsluts av tät grönska som en motvikt till trafiken, men det gröna är en fond och bidrar inte till stadslivet eftersom det inte är tillgängligt. Landeriet ligger på en kulle utan tydliga gångvägar upp och Lisebergs område är avgiftsbelagt. Man kan orientera sig på platsen med hjälp av byggnaderna, men på markplanet är området svårläst. Korsvägen bidrar inte till att koppla samman omgivande stadsdelar på ett attraktivt och bejakande sätt. Den täta stenstaden vid Eklandagatan och Södra vägen möter här de breda gaturummen utefter Skånegatan, Örgrytevägen och Mölndalsvägen. Gaturum som med sin skala ger en bra miljö för genomfartstrafiken, men däremot blir monotona och blåsiga för cyklister och gående. 3.2 Förväntad utveckling av Korsvägsområdet Storstadspulsen som finns idag behålls men på de gåendes och cyklandes villkor och lockar till vistelse och möten människor emellan. Korsvägen kommer att knyta samman innerstaden och evenemangsstaden. När man kommer upp från Station Korsvägen känner man att man är i innerstaden. På Korsvägen har man en unik möjlighet att nå alla göteborgare. Det är en viktig bytespunkt och många stora målpunkter ligger här. Aktiviteterna vänder sig till olika målgrupper där barn och unga utgör en stor del. Därför är orienterbarheten, säkerheten och tryggheten viktiga. Området runt Korsvägen ska förtätas: bebyggelse, gröna stråk och iordningställda och tillgängliga parker ska stärka platsens identitet. Storskaligheten kompletteras med en mänsklig skala. Kopplingarna i området ska stärkas och byggas ut för att läka ihop de olika stadsdelarna och kanterna ska aktiveras med restaurang- och butikslägen. Pågående planer I området pågår eller planeras arbete med ett flertal planer för stadsutveckling: Universitetet i Renströmsparken vill expandera för att etablera sig som ett cityuniversitet med en exponering mot Korsvägen och Götaplatsen. Svenska Mässan vill expandera österut över Mölndalsån mot Focushuset, och funderar även på hur man kan möta den nya situation som uppstår med en station för Västlänken vid Korsvägen. 12

31 Liseberg vill expandera söderut och förstärka sin södra entré. Södra Gårda skall rustas upp och man diskuterar en ny multisportarena vid Scandinavium. Längs Mölndalsåns dalgång finns utbyggnadsplaner för fler bostäder, kontor och service, liksom tankar om ett sammanhängande grönstråk och större tillgänglighet till Mölndalsån. In mot centrum pågår arbetet med Heden. I arbetet med station Korsvägen finns förväntningar på ny exploatering både i sluttningen upp mot universitetet och på Lisebergssidan. Trafikstrategin beaktar nya boende och nya arbetande i Göteborg, och utbyggnaderna kring Korsvägen utgör en del av detta. 3.3 Dagens trafik och resande Korsvägen domineras idag helt av trafiken, resbehoven och trafikytorna. I mitten ligger hållplatserna som försörjer en stor mängd spårvagnar och bussar. Mittenytan omges av en cirkulationsplats med två och bitvis tre körfält för biltrafiken. Även många cyklister och gående trafikerar Korsvägen vid sidan av kollektivtrafikens alla bytesresenärer som huvudsakligen rör sig inom hållplatsområdet. Biltrafik i Korsvägen Biltrafiken i Korsvägen har minskat stadigt under många år, och utvecklingen följer en nedåtgående trend som finns på många av Göteborgs större gator. Under den senaste 20- årsperioden har trafiken i Korsvägen minskat med nästan 35 procent. Om man betraktar enbart de tre senaste åren så uppgår minskningen till 15 procent. Detta redovisas i diagram på följande sida. Preliminära trafikräkningar pekar mot ytterligare minskning under Diagram och figur på följande sida visar dels hur Korsvägens uppmätta biltrafik stadigt har minskat från början av 90-talet fram till idag, och dels hur biltrafikens omfattning såg ut i Korsvägen år 2013, uppdelat på de anslutande gatorna. 13

32 Diagram över biltrafikens utveckling i Korsvägen f/d f/d f/d f/d f/d Biltrafikmängder på Korsvägens anslutande gator år 2013, mätt i antal fordon per dygn. Totalt inkommande trafik uppgick till fordon per dygn. 14

33 Varje år gör Trafikkontoret en sammanställning av biltrafikutvecklingen i några olika punkter i Göteborg. Dessa sammanställs till nedanstående diagram som visar utvecklingen från indexåret Korsvägen ligger vid det Centrala stadssnittet. Procentsatserna till höger om diagrammet anger förändringen mellan 2012 och 2013 då trängselskatterna infördes. Texterna nedanför kommer från rapporten Trafik- och resandeutveckling 2013, Meddelande 1:2014 Trafikkontoret, sid Centrala Stadssnittet Biltrafiken över Centrala Stadssnittet fortsätter att minska sedan slutet av 1980-talet. Under 2013 minskade antalet fordon med till totalt per vardagsdygn. För de allra flesta gator ingående i det Centrala stadssnittet minskar trafiken. I de västra delarna av området har trafiken fördelats om på grund av ombyggnationer. Dag Hammarsköldsleden har den största faktiska minskningen med i snitt fordon per vardagsdygn (minus 20 %). För minskningarna på Södra vägen (minus 15 %, fordon per dygn) och Nils Ericsonsgatan (minus 16 %, fordon per dygn) är de nya busskörfälten en del av förklaringen. Citysnittet Den största procentuella förändringen ses i Citysnittet där trafiken minskat med 18,6 procent (9 100 fordon/dygn). Flödena har minskat de senaste 25 åren från till dagens fordon per vardagsdygn års nivå motsvarar en fjärdedel av hela områdets trafikmängd på 1970-talet. Den stora minskningen i city 2013 har ett antal olika förklaringar. Dels införandet av trängselskatten och utökad kollektivtrafik och dels ombyggnationerna vid Södra vägen i höjd med Trädgårdsföreningen, Rosenlundsgatan samt Södra Hamngatan söder om Stora Badhusgatan. Ombyggnationerna har omfördelat trafiken så att en ökning ses framförallt på Norra Hamngatan men det påverkar även Surbrunnsgatan och i någon mån Kungsportsavenyn och Slussgatan. 15

34 3.4 Framtida trafik och resande Hur biltrafiken kring Korsvägen utvecklas fram till 2035 kommer att i hög grad bero på vilket val man gör i fråga om att bygga en biltunnel eller inte. Inom forskarvärlden är man numera överens om att vägkapaciteten spelar stor roll för trafikmängderna. En ökning av vägkapaciteten i ett fungerande trafiksystem t.ex. fler körfält eller en ny länk för bil skapar ny trafik. Det är trafik som inte genereras av omflyttning eller liknande, utan enkelt beskrivet beror på att det krävs en mindre uppoffring för att köra bil än det gjorde före förbättringen. Fenomenet kallas för inducerad trafik och gäller också omvänt, alltså när kapaciteten för biltrafiken minskar så minskar också trafikmängderna. Inducerad trafik beskrivs djupare i kapitel 5. Planering för hållbart resande Att planera för lägre bilanvändning syftar ofta till att hantera trafikens miljöpåverkan i form av avgasutsläpp, buller, trängsel och andra störningar. Men för Göteborg handlar det också om att stadens utbyggnadsmöjligheter är starkt kopplade till förmågan att ställa om resandet. En tätare och mer funktionsblandad stad är av nödvändighet en stad med lägre bilanvändning. Att planera generösare för bil med motivet att det kan vara bra med lite marginal kan starkt motverka utvecklingen mot större hållbarhet. Planering för hållbart resande handlar också om att stärka kollektivtrafiken och förbättra villkoren för gående och cyklister, men här är det viktigt att komma ihåg att miljömålen huvudsakligen uppnås genom lägre bilanvändning. Att få fler att åka kollektivt, cykla eller gå är i det perspektivet enbart en metod för att minska bilanvändningen. Resenärer väljer bort bilen först när alternativen uppfattas som mer attraktiva i jämförelse med bilen. Det innebär att aldrig så ambitiösa åtgärder för kollektivtrafik och cykel riskerar att stjälpas av till synes blygsamma förbättringar för bilisternas framkomlighet. Byggtidens påverkan på framtidens resande Byggtiden i Korsvägen är en viktig faktor i frågan om det framtida resandet. Det beräknas ta minst fem år att färdigställa Västlänkens station i Korsvägen, med byggstart Under den tiden blir det kraftigt begränsad framkomlighet för trafikanterna, och bl.a. blir det enligt Trafikverkets nuvarande planering helt stängt för bilar i nord-sydlig riktning. Det innebär att bilisterna redan under byggtiden kommer att erbjudas andra körvägar som ersätter passagen förbi Korsvägen. När det är färdigbyggt och det blir dags att öppna gatorna förbi Korsvägen igen, så blir det i hög grad en fråga om hur många och vilka av bilisterna staden ska bjuda tillbaka till platsen, Begränsningar för biltrafiken i Korsvägen i den riktning som trafikstrategin beskriver skulle idag sannolikt uppfattas som en stor störning, men efter bygget av Västlänken kommer den framtida omställningen att delvis vara etablerad. 16

35 4. Problem, funktioner och mål 4.1 Behov, brister och problem Behovet av åtgärder i Korsvägen beror på att dagens utformning inte kan tillgodose de förväntade behoven för kollektivtrafiken samt gång- och cykeltrafiken i Korsvägen. Alla spårvagnshållplatser behöver till exempel förlängas till 45 meter, och platsen måste kunna ta emot ett kraftigt ökat antal kollektivtrafikfordon. Även cyklisterna väntas bli många fler, liksom fotgängarantalet. 4.2 Mål för Korsvägen Utifrån övergripande målsättningar har följande fyra målformuleringar för Korsvägen tagits fram. Målen kommer att användas när de två alternativa utformningsprinciperna effektbedöms och jämförs mot nuläget. Minskad biltrafik - Den sammanlagda biltrafiken på Korsvägens anslutande gator, mätt i antal fordon per dygn, ska successivt minska med sikte mot trafikstrategins effektmål om 25 % mindre biltrafik totalt i Göteborg 2035 än Ökat hållbart resande - Resandet till fots, med cykel och med kollektivtrafik ska successivt öka med sikte mot effektmålen om fördubbling till år Mer stadsliv - Stadsmiljön på Korsvägen och i den centrala staden ska successivt utvecklas och kopplingarna i staden ska stärkas. Flexibilitet - Korsvägens och stadens ytor ska kunna omdisponeras när behoven för trafiken och stadslivet successivt förändras. Bakgrund Resandemål Inledningsvis listades samtliga mål som ansågs relevanta i sammanhanget. Dessa hämtades ur Västsvenska paketet (VP), både övergripande mål och effektmål, och ur Trafikstrategin. Totalt rör det sig om 31 olika mål som i vissa fall överlappar varandra. Av dessa valdes 16 mål ut som ansågs vara lämpliga att gå vidare med. De som sorterades bort ansågs antingen inte vara relevanta i sammanhanget, inte tillräckligt alternativskiljande eller redan omhändertagna i ett annat mål. Här ska man beakta att de mer övergripande mål som finns för trafiken och miljön ligger inbakade i både VP-målen och trafikstrategin, så som nationella transportpolitiska mål, Sveriges miljömål och lokala miljömål i Göteborg. Från VP valdes följande fem övergripande mål: En mer attraktiv kollektivtrafik med ökad kapacitet; Ökad andel kollektivtrafik; Minskad andel biltrafik till och i regionkärnan; Snabba, trygga, enkla gång- och cykelresor; Minskade utsläpp. Från effektmålen i VP valdes följande sju mål: Trafikens ökande belastning på klimatet bromsas; Nya resmöjligheter genom och förbi Göteborg; Väsentliga steg kan tas mot en utbyggd kollektivtrafik i Göteborgsområdet. Kollektivtrafiken får en ökad attraktionskraft; Effektiviteten i systemet ökar och samhällskostnaderna för köbildningar och restidsgarderingar minskar; Den funktionella arbetsmarknaden vidgas och den regionala tillväxten stimuleras; Transportsystemet 17

36 blir mindre sårbart; Tillförlitligheten för transporter till hamn och viktiga verksamhetsområden ökar. Från Trafikstrategin valdes följande fyra strategier/mål: Effektivisera användningen av vägar och gator; En fördubbling av antalet resor till fots eller med cykel; En fördubbling av antalet kollektivtrafikresor; En minskning av antalet bilresor med en fjärdedel. När dessa mål studerades närmare gjordes bedömningen att de tre sistnämnda målen från trafikstrategin täcker in de mest grundläggande aspekterna av samtliga mål rörande resande och trafik. Mot bakgrund av detta formulerades de första två målen för Korsvägen enligt följande: Minskad biltrafik - Den sammanlagda biltrafiken på Korsvägens anslutande gator, mätt i antal fordon per dygn, ska successivt minska med sikte mot trafikstrategins effektmål om 25 % mindre biltrafik totalt i Göteborg 2035 än Ökat hållbart resande - Resandet till fots, med cykel och med kollektivtrafik ska successivt öka med sikte mot effektmålen om fördubbling till år Bakgrund Stadsmiljömål Vid två workshopar under våren 2014 träffades stads- och samhällsplanerare från Göteborgs Stad, Mölndals stad, Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Trafikverket och diskuterade målsättningar för stadsutveckling på Korsvägen. Initiativet var en del i arbetet med stadsutvecklingsprogram Korsvägen och trafiknätsplan södra centrum. Utgångspunkten var de många målformuleringar som finns på övergripande nivå i översiktsplan, västsvenska paketet, vision älvstaden, trafikstrategin, utbyggnadsplaneringen, rapporten Stadslivet i centrala Götborg etc. Efter bearbetning av workshopresultatet av gruppen som arbetar med stadsutvecklingsprogram Korsvägen har följande aspekter tagits fram som väsentliga för Korsvägen. Korsvägen är en strategiskt viktig punkt i staden som ska stärka sin identitet som entré, målpunkt, länk mellan olika stadsdelar och delar av regionen Stadsliv Stadsliv innefattar här människors aktiviteter och rörelse i stadens rum och platser. Stadsrum Stadsrum är här avgränsat till den offentliga fysiska miljön i staden. Stadsmiljö Stadsmiljö används för att beskriva hela miljön, samspelet mellan stadsliv och stadsrum. (ur Stadslivet i centrala Göteborg, 2012) Korsvägen ska vara en effektiv bytespunkt utan att kompromissa behovet av en trivsam vistelseplats som är tillgänglig för olika målgrupper Korsvägen ska vara en pulserande och levande plats i staden med olika användning och aktiviteter dygnet runt Korsvägen ska ges en tydlig och stadsmässig koppling till centrala Göteborg via Södra Vägen Korsvägen ska ges en tydlig och tillgänglig koppling till Renströmsparken och Campus Näckrosen Korsvägens utformning ska vara flexibel över tid för att klara framtida förändringar som omställning i trafik, nya användningar, osv. 18

37 KONTINUITET Sammanhängande stadsväv, aktiva bottenvåningar, definierade kanter. Det är viktigt att man upplever förbindelserna mellan Korsvägen, innerstaden och sin omgivning som tydliga och attraktiva gångstråk. Med definierade kanter och aktiva bottenvåningar kan man undvika känslan av det glapp i stadsväven som idag finns mellan Södra vägen/eklandagatan och längs med Örgrytevägen. Kontinuitet kan också uppnås genom sekvenser av rum med olika kvaliteter och egenskaper. FLEXIBILITET Flexibilitet i framtiden, flexibilitet över tid; dag/natt, vardag/helg, flexibel användning av platsen, platsen anpassas efter behov. Korsvägen är en viktig pusselbit i staden och mycket händer här hela tiden. Platsen är inte bara en trafikdominerad plats utan är också ett möte mellan olika stadsdelar med olika karaktär. Den lösning som man väljer här behöver vara flexibel för att följa med stadens utveckling och framtida behov. Korsvägens belastning pulserar över tid. I rusningstimmarna vistas många människor här, liksom vid enstaka tillfällen med stora evenemang. Ytorna på Korsvägen skall vara utformade så att de svarar mot de behov som uppstår vid olika användning. De skall kännas generösa när det vistas många här och trygga när inte så många passerar. SAMSPEL Vistelseytor ska samspela med byggnader, hållplatser och gångstråk. Bytesytan och vistelseytan skall integreras i så hög utsträckning som möjligt med stadens befintliga nät för att bidra till intressanta upplevelser. De storskaliga strukturerna i området behöver kompletteras med småskaliga funktioner och intima rumsligheter. Rummen ska ha olika kvaliteter och egenskaper för att tillgodose olika målgruppers behov. Utifrån ovanstående formuleras ytterligare två mål för Korsvägen: Mer stadsliv Stadsmiljön på Korsvägen och i den centrala staden ska successivt utvecklas och kopplingarna i staden ska stärkas. Flexibilitet för framtiden Korsvägens och stadens ytor ska kunna omdisponeras när behoven för trafiken och stadslivet successivt förändras. Avsikten har varit att samla stadsbyggnadsaspekterna och beakta behovet av flexibilitet för stadens kommande omdaning. Diskussion om bortvalda mål Givetvis finns det en rad andra mål på olika nivåer för hur staden önskar att utveckling vid Korsvägen ska bli. Dock har de fyra valda målen formulerats för att vara tillräckligt övergripande för att inte detaljerna ska bli avgörande (eftersom dessa detaljer kan ändras i senare skeden), för att få med de aspekter som har störst betydelse vid jämförelse av de två alternativen, och som kopplar till nationella miljömål som begränsad klimatpåverkan och god bebyggd miljö. Övriga mål som också kunde vara aktuella har övervägts men också bedömts som inte tillräckligt adekvata eller tillräckligt alternativskiljande, alltså att det för måluppfyllelse inte spelar tydlig roll vilket alternativ som väljs. I några fall har bedömningen gjorts att aktuellt mål redan tillgodoses inom något av de fyra nämnda målen. Det finns även angränsande aspekter som medvetet inte beskrivits eller innefattats i målen och som därmed inte tas med i de slutliga utvärderingarna av alternativen, såsom att göra bedömningar utifrån exempelvis boendes, besökares och näringslivets perspektiv. Detta är viktiga grupper att ta hänsyn till och samråda med när den valda principutformningen av Korsvägen ska detaljutformas i senare skede. Men att tillgodose dessa gruppers intressen i detta skede, när en 19

38 av de två principutformningarna ska väljas, kan inte vara rådande över betydelsen av att exempelvis nå målen i trafikstrategin. På liknande sätt kan resoneras om eventuella effekter på trafikflödet på E6. Ökade restider där är av stor vikt för vissa intressenter men i detta skede kan inte dessa intressen vägas in i bedömningarna. Bästa principutformning av Korsvägen kan inte avgöras utifrån effekterna det ger på det övergripande vägnätet. Stadens målsättning, manifesterat i bl a trafikstrategin, är att successivt minska bilresandet, vilket inte klaras om inga kapacitetsminskningar i gatunätet kan tillåtas. Detta kommer med nödvändighet få effekter på det statliga vägnätet, vilket i sin tur minskar den relativa attraktiviteten för bilresande och ökar densamma för övriga trafikslag. Effekterna liknar de som uppkommer när man bygger busskörfält på de större vägarna, eller när man arbetar med trafiksäkerhetshöjande åtgärder på lokalvägnätet. Man ska dock vara klar över att inte alla bilister byter körvägar, utan förändringen bidrar till överflyttning till andra trafikslag. 20

39 5. Alternativa lösningar och deras effekter 5.1 Fyrstegsprincipen Fyrstegsprincipen är en arbetsprocess som handlar om att förbättringar i transportsystemet ska utvärderas i flera steg, för att säkerställa så små och kostnadseffektiva investeringar som möjligt. Traditionellt har planeringen av transportsystemet handlat om att bygga om eller bygga ny infrastruktur, men att bygga nytt är kostsamt och innebär i regel negativ påverkan på miljö samt förbrukning av naturresurser. Det kan finnas andra lösningar på de identifierade problemen som är effektivare för ekonomi och miljö. Kortfattat kan Fyrstegsprincipen beskrivas enligt följande 4 : Steg 1 Tänk om Det första steget handlar om att först och främst överväga åtgärder som kan påverka behovet av transporter och resor samt valet av transportsätt. Steg 2 Optimera Det andra steget innebär att genomföra åtgärder som medför ett mer effektivt utnyttjande av den befintliga infrastrukturen. Steg 3 Bygg om Vid behov genomförs det tredje steget som innebär begränsade ombyggnationer. Steg 4 Bygg nytt Det fjärde steget genomförs om behovet inte kan tillgodoses i de tre tidigare stegen. Det betyder nyinvesteringar och/eller större ombyggnadsåtgärder. Trafikstrategin innebär att stora kostnadsdrivande infrastrukturprojekt i första hand måste avse investeringar i kollektivtrafik och för cykel, med ett tydligt fokus att inte investera så att biltrafiken ökar

40 5.2 Potentiella effekter och konsekvenser översiktlig beskrivning Från prognosstyrd till viljestyrd planering Trafikanterna väljer det resesätt som upplevs kräva den totalt sett minsta uppoffringen, och bilen har väldigt många fördelar på individnivå. På samhällsnivå behöver planerare och beslutsfattare hantera det faktum att trängsel visserligen kan lösas med nya utbyggnader för biltrafiken men det gäller bara tillfälligt. Efter en utbyggnad blir det mer attraktivt att köra bil och trafiken ökar igen, med ny trängsel och nya krav på utbyggnader som följd. De mer hållbara transportsätten hålls på det sättet konsekvent tillbaka genom investeringar i biltrafikåtgärder. Planeringen behöver tydligare inriktas mot att påverka biltrafikmängderna i riktning mot ett mer hållbart resande, för att det gynnar både miljön och stadens utveckling. Det traditionella sättet att hantera framtida biltrafik baseras på idén om att trafiken inte styrs av åtgärder i trafiksystemet, utan av faktiska resbehov som behöver tillgodoses. Trafikplanerarens roll har då varit att utarbeta ett trafiksystem med god framkomlighet för befintlig eller prognostiserad trafik, samt att minimera de negativa konsekvenserna av den trafiken. Arbetsmetoden beaktar med andra ord inte det faktum att det kan skapas inducerad trafik. Ett nyare sätt att se på biltrafikens utveckling bygger på att bilresandets omfattning behöver anpassas till samhällets övriga behov på lokal, nationell och global nivå. Bilresandets storlek beror huvudsakligen på hur attraktivt det är att välja bil relativt andra färdmedel, och bättre kapacitet i vägsystemet bidrar till att fler väljer att köra bil. Med en sådan utgångspunkt måste biltrafiken hanteras utifrån ett helhetsperspektiv, där både stadsfrågorna och de övriga trafikslagens behov är viktiga parametrar. Trafiklösningarna måste tydligare än hittills bidra till miljömålen god bebyggd miljö (levande stad) och begränsad miljöpåverkan (större hållbarhet i resandet), vilket också kan uttryckas som att lösningarna behöver bidra till en successiv övergång till ett lägre bilberoende. Mer plats för stadslivet, för gående, cyklister och kollektivresenärer behöver kombineras med motsvarande begränsningar för biltrafiken. Förbättringar för de övriga trafikslagen ger endast blygsamma positiva effekter om det samtidigt blir förbättringar för biltrafiken. Exempel på vad som händer när det blir mindre attraktivt att köra bil kan vara följande: En del bilister byter färdmedel: En del byter till kollektivtrafiken. Det ger större belastning på kollektivtrafiksystemet, och fler som promenerar i anslutning till åkturen. En del blir cyklister. Det ger fler resenärer på cykelbanorna. En del promenerar. Det ger fler gående i staden och större behov av funktionella gångytor och trottoarer. En del bilister byter färdväg: Det ger omfördelning av trafiken i gatunätet, och en del gator får mindre trafik medan andra får mer. En del bilister väljer att köra vid en annan tidpunkt: Det ger utjämning över tid, bredare maxtimme. Det befintliga gatunätet kan utnyttjas bättre, vilket är resurseffektivt. 22

41 En del bilister ändrar sina resplaner: En del väljer ett annat resmål. Det ger omfördelning av trafiken i gatunätet, och en del gator får mindre trafik medan andra får mer. En del samordnar sitt resande, t.ex. genom att göra fler ärenden per resa, genom samåkning, m m. Det ger totalt sett ett minskat resande. En del låter bli att genomföra resan. Det ger totalt sett ett minskat resande. En del bilister ändrar inställning/toleransnivå: De kör som tidigare, även om det har blivit mindre attraktivt. Med traditionella trafikplaneringsmetoder lyckas vi inte beakta alla dessa förändringar. Inducerad trafik Om kapaciteten för fordonstrafiken ökas så kommer också biltrafikefterfrågan och därmed fordonsflödet att öka. Detta kallas för inducerad trafik: /---/ Ökad vägkapacitet skapar ny trafik. Detta fenomen kallas inducerad trafik och är sedan länge känt och erkänt i såväl internationell som nationell forskning. Fenomenet handlar om att det ekonomiska sambandet mellan utbud och efterfrågan gäller också för trafiken. När vägkapaciteten eller kvaliteten ökar minskar uppoffringen för att färdas på vägen vilket ökar efterfrågan. Inducerad biltrafik definierar den extra biltrafik som nygenereras av utökad vägkapacitet och är alltså biltrafik utöver omfördelningen i tid och rum av den som redan finns i systemet. Den inducerade trafiken består av resor som kunde ha gjorts med annat färdmedel, längre bilresor samt av bilresor som inte hade gjorts alls utan den nya vägkapaciteten. Inducerad trafik inkluderar inte ökad trafik på grund av att befolkning eller ekonomiskt utrymme ökar. Det är inte nya vägar i sig utan den ökade hastigheten och den relativa attraktiviteten med ny vägkapacitet som gör att trafikanter använder de ökade möjligheterna till att öka sina transporter, och därmed det totala trafikarbetet. En ny väg får trafik som omfördelas från övriga vägar. Men trafikanterna utnyttjar också tidsvinsterna som den nya vägkapaciteten ger till att resa oftare och längre. 5 Nivån av trängsel har stor påverkan på förväntad inducerad efterfrågan. Ju mer trängsel och ju mindre marknadsandel bilen har i utgångsläget ju större inducerad efterfrågan förväntas. Trängsel gör att en del trafik i utgångsläget flyttats med sjunkande kapacitet (ökad trängsel) som kommer tillbaka om kapaciteten ökar. Även graden av påverkan på relativ attraktivitet mellan olika färdsättsalternativ påverkar den inducerade efterfrågan. I de situationer där alternativ till bilen har en hygglig marknadsandel finns potentiellt större påverkan på den relativa attraktiviteten mellan färdsätten. Fler av trafikanterna i de olika färdsätten ligger på marginalen och är därmed mer lättpåverkade även med marginella skillnader. 6 På samma sätt som kapacitetsökningar ger inducerad efterfrågan så gäller det omvända om kapaciteten minskas: 5 Trivector, 2011, Inducerad trafikefterfrågan hjälp att hantera fenomenet i planering av trafiksystemet, Trivector Rapport 2011:01, sid 1. Rapporten sammanfattar ett forskningsprojekt (på uppdrag av dåvarande Vägverket) som var ett samarbetsprojekt mellan Anders Hagson, Chalmers, Monica Lundin, TfK Borlänge, Matts Andersson, WSP och Lena Smidfelt Rosqvist, Trivector Traffic. Kontaktperson på Vägverket var Stefan Grudemo. 6 Trivector, 2011, Inducerad trafikefterfrågan hjälp att hantera fenomenet i planering av trafiksystemet, Trivector Rapport 2011:01, sid

42 Liksom ökad kapacitet och minskade restidsuppoffringar för biltrafik inducerar efterfrågan så sker det omvända då attraktiviteten för andra alternativa färdsätt ökar relativt bilalternativet/n. Trängselavgifter är ett mycket tydligt och väl utvärderat exempel på detta. Stockholmsförsöket innebar till exempel en ungefärlig minskning av det totala trafikarbetet i länet med 2 till 3 procent och i innerstaden med cirka 14 procent. Men även andra åtgärder kan ha en motverkande eller kompenserande effekt på inducerad biltrafikefterfrågan. Exempel på åtgärder som styr efterfrågan är: Trängselavgifter/skatt Skatter på bränsle eller kilometer med bil Avgifter/skatter för användning av infrastruktur (t ex broavgifter) Avgifter/skatter för viss typ av trafik (t ex avgifter för tung trafik) Andra exempel på åtgärder som påverkar den relativa attraktiviteten och motverkar inducerad biltrafikefterfrågan är: Utökat utbud och kvalitet i kollektivtrafiken Minskat trafikutrymme för biltrafik (avsmalningar etc) Färre parkeringsplatser vid t ex arbetsplatser Prioriteringar för kollektivtrafikens framkomlighet (t ex bussfält, signal/korsningsprioriteringar, bussgata, prioriterad snöröjning i kollektivtrafikstråk etc) Sänkta hastighetsgränser Lokalisering av verksamheter (t ex arbetsplatser, bostäder, besöksintensiva verksamheter) i kollektivtrafikattraktiva lägen Förtätning av städer Strategiska satsningar på cykeltrafik Förbättrad gångtillgänglighet (kan främja kollektivtrafikanvändning) Samlade program för Mobility Management 7 Övriga effekter och konsekvenser Utöver inducerad trafik och överflyttning till andra resbeteenden och färdmedel så kan en förändring av Korsvägen givetvis leda till en rad andra förändringar, såsom ändrad tillgänglighet med nyetablerade verksamheter som följd, nya vistelseytor med ändrat folkliv, o s v. Vissa effekter och konsekvenser kommer upplevas som positiva och vissa som negativa, delvis beroende på vem man frågar. Varuleveranser, distribution, evenemangstrafik m m, kommer att kunna lösas både med och utan tunnel. Exakt hur det ska lösas behöver inte utredas i detta skede när valet står mellan två principutformningar. Istället hanteras den typen av detaljerade frågor i nästa skede, när principutformning har valts. 7 Trivector, 2011, Inducerad trafikefterfrågan hjälp att hantera fenomenet i planering av trafiksystemet, Trivector Rapport 2011:01, sid

43 5.3 Principlösning: Biltrafik i tunnel under Korsvägen Principen för denna utformning är att biltrafiken går ned i tunnel under Korsvägen via tråg i Örgrytevägen och Skånegatan, fortsätter i en båge under Korsvägen och nästan under Landeriet, och ut ur en öppning strax söder om Korsvägen, mitt emot Universeum. Lösningen innehåller således en korsningspunkt under mark där Örgrytevägen och Skånegatan möts. Huvudsyftet med principlösningen är att frigöra ytor för gång, cykel och kollektivtrafik, för att öka kapaciteten för dessa trafikslag i Korsvägen, samtidigt som lösningen dimensioneras för dagens biltrafik. Viss distributionstrafik måste med nödvändighet finnas kvar på själva Korsvägsytan och det måste gå att nå entréerna med fordonstrafik. Förslaget innehåller ingen koppling mellan tunneln och Södra vägen. Kollektivtrafiken kommer gå ungefär som idag, men med betydligt fler spårvagnar och bussar. Exempel på utformning av Korsvägen med principlösning tunnel. Potentiella effekter och konsekvenser principlösning tunnel I fallet med en biltunnel måste man räkna med att det blir förbättrad kapacitet för biltrafiken totalt sett. Att bygga för dagens trafik i en situation när det konstateras att biltrafikmängderna årligen sjunker, innebär att man bryter trenden för minskande biltrafik. Vidare innebär dagens trafik i ett separat tunnelsystem att bilisterna får bättre framkomlighet när de slipper störningar från gående, cyklister och kollektivtrafik. Eftersom Korsvägen är den kortaste vägen i många körrelationer, så får man också räkna med att tunneln blir attraktiv för bilisterna och delvis kommer att avlasta E6. En tunnel som dimensionerats för dagens trafik kan också ta emot mer trafik om bilisterna väljer att köra med kortare avstånd mellan fordonen, vilket blir allt vanligare i t.ex. högtrafik. Sammantaget medför biltunnel att biltrafiken blir minst så stor eller mer sannolikt större än dagens trafik. Det betyder att man bryter den positiva nedåtgående trend för biltrafikens utveckling i Korsvägen som har pågått de senaste 20 åren. 25

44 5.4 Principlösning: Begränsad biltrafik ovan mark i Korsvägen Principen för denna utformning är att biltrafiken fortsätter köra i markplan på Korsvägen, men med begränsat utrymme och begränsningar i svängrelationerna. Huvudsyftet är att ge god kapacitet åt fotgängar-, cykel- och kollektivtrafiken, samtidigt som både Korsvägen och dess närområde stadsbyggnadsmässigt kan utvecklas och bli en del av den centrala staden. För att begränsa biltrafikflödet så kommer några av de svängrelationer som idag är möjliga för biltrafiken inte att vara möjliga. Ett sådant exempel är att färd från Örgrytevägen direkt till Eklandagatan via Korsvägen inte blir möjlig utan omvägar. Flera olika utformningsvarianter finns för denna princip och kommer att förfinas i kommande arbete. Exempel på utformning av Korsvägen med principlösning begränsad biltrafik ovan mark Potentiella effekter och konsekvenser principlösning ovan mark I fallet med ett markalternativ i Korsvägen kommer biltrafikens totala framkomlighet att minska i området. Det innebär att det relativt sett blir mindre attraktivt att resa med bil och mer attraktivt att åka kollektivt, cykla eller gå. Det gäller för Korsvägen, men i förlängningen även för resten av Göteborg, eftersom Korsvägen systemmässigt hänger ihop med både centrum och det övergripande vägnätet. Sammantaget ger en marklösning minskande biltrafik totalt sett. Med markalternativet blir en del av biltrafiken kvar i själva Korsvägen på övriga trafikanters villkor, medan en del trafik kommer att behöva ledas om till i första hand E6, Ullevigatan och Allén. Begränsningen i själva Korsvägen gör det totalt sett mindre attraktivt att välja bilen, och i takt med att de övriga trafikslagen ökar så kan biltrafiken successivt minskas. Det kan ge allt färre fordon i själva Korsvägen, eller allt färre som behöver ledas om till andra vägar. Det betyder att markalternativet stimulerar den relativa attraktiviteten för övriga trafikslag i relation till bilen, och att den positiva nedåtgående trenden för biltrafikens utveckling kan fortsätta. 26

45 Korsvägen har idag en viktig fördelande roll i trafiksystemet för främst biltrafiken och framtida utformning kommer starkt att påverka hur mycket biltrafik som matas vidare in mot Göteborgs centrum och vilka vägar den trafiken tar. Platsen är på många sätt en regulator i fråga om möjligheterna att åstadkomma ett rikare stadsliv och större hållbarhet i resandet. Därför behöver en framtida lösning i Korsvägen tydligt bidra till att biltrafiken totalt sett minskar i Göteborg. Följande talar för att det är rimligt och trovärdigt att anta att biltrafiken i Korsvägen kan förväntas minska med minst 25 procent mellan 2011 och 2035: Trafiken hade redan minskat med ca 13 procent till år Det kvarstår alltså endast procents minskning på 20 år. Preliminära siffror pekar på att minskningen är 15 procent till år De senaste 20 åren har trafiken i Korsvägen minskat med 33 procent. Det beräknas ta minst fem år att färdigställa Västlänkens station i Korsvägen, med kraftigt begränsad framkomlighet för bilisterna under byggtiden. Bilisterna kommer att erbjudas och vänja sig vid andra körvägar som ersätter passagen förbi Korsvägen, oberoende av vilken den slutliga lösningen blir. En överflyttning från bil till främst kollektivtrafik och cykel kommer också att ske. Utöver den generella biltrafikminskning som kan förväntas (givet en utformning som stödjer detta) så kommer det att krävas att en viss andel bilister väljer annan väg än genom Korsvägen. Tidiga analyser av utformningsförslag visar att det rör sig om maximalt ca bilister. Biltrafikens utveckling i Korsvägen visar en tydligt vikande trend mot Trafikkontorets analysmodell visar att de bilister som inte får plats i Korsvägen i huvudsak istället kommer att välja E6 och Ullevigatan/Allén, samt att det blir en viss spridning av trafiken till ett flertal andra gator. Denna omflyttning av biltrafik blir dock mindre än under byggtiden, då Korsvägen under fem år planeras vara avstängd för biltrafik i nord-sydlig riktning och även ha stora begränsningar för de övriga körrelationerna. Trafiksituationen kommer snarast att upplevas som en relativ förbättring när Korsvägen åter öppnas för trafik efter ombyggnaderna. 27

46 28

Samråd Detaljplan för Västlänken, Station Korsvägen med omgivning inom stadsdelarna Heden, Johanneberg och Lorensberg i Göteborg

Samråd Detaljplan för Västlänken, Station Korsvägen med omgivning inom stadsdelarna Heden, Johanneberg och Lorensberg i Göteborg TN 189/16 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2015-06-15 Diarienummer 2258/12 Avdelningen Samhälle och planering Anna Berlin Telefon 031-368 25 86 E-post: anna.berlin@trafikkontoret.goteborg.se Samråd Detaljplan

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017

Information om åtgärdsvalsstudie Södra Mellanstaden, lägesrapport februari 2017 TN 68/17 TN-Information Trafiknämnden 2017-03-23 Diarienummer 2143/15 Samhälle och planering Per Bratthammar Telefon 031-368 26 21 E-post: per.bratthammar@trafikkontoret.goteborg.se Information om åtgärdsvalsstudie

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

Västlänken - en del av Göteborgs framtid

Västlänken - en del av Göteborgs framtid - en del av Göteborgs framtid Bakgrund Göteborgs lokala arbetsmarknad ska växa med över en halv miljon människor till år 2020 Göteborgs centrala delar, regionens kärna, stärks med fler arbetsplatser, fler

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag

Dagliga leveranser. Staden under byggtiden - information om pågående aktiviteter och uppdrag TN 355/16 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2016-10-27 Diarienummer 1318/15 Dagliga leveranser Malin Schöldstein Telefon 031-368 23 10 E-post: malin.scholdstein@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys 1 Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys Tre regeringsuppdrag 1. Utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av sänkt bashastighet i tätort (20 oktober)

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Långsiktigt investeringsunderlag version Trafiknämnden

Långsiktigt investeringsunderlag version Trafiknämnden Bilaga 3 Jämställdhetsberäkning av trafiknämndens investeringar 2016 2019 version 2017 Diarienummer 3470/16 Pierre Glans Trafikkontoret Samhälle och planering Långsiktigt investeringsunderlag 2016-2019

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stärka detaljhandeln i Göteborg Styrelsehandling 15 Utfärdat 16-11-10 Diarienummer 0218-16 Marknad & Affärsutveckling Carina Bergsten Telefon 0722-557990 E-post: carina.bergsten@p-bolaget.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus

Läs mer

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna

Stadens användning. Göteborgsförslag Max 30 km/h i hela Majorna Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2018-11-06 Utfärdat 2018-09-12 Diarienummer 5542/17 Stadens användning Martina Fahlcrantz Telefon 031-368 26 53 E-post: martina.fahlcrantz@trafikkontoret.goteborg.se Göteborgsförslag

Läs mer

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen

PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Datum Diarienummer Sida 2012-06-29 2012-08-16 0635/11 1/6 Trafikverket Stora projekt Bo Lindgren 405 33 Göteborg PM reviderat 2012-08-16 Stadsutveckling i anslutning till Västlänkens stationslägen Bakgrund

Läs mer

Yttrande detaljplan för Västlänken, station Korsvägen med omgivning (0638/11)

Yttrande detaljplan för Västlänken, station Korsvägen med omgivning (0638/11) Bilaga 9 Sida 1 Styrelsen 2016-06-07 Diarienummer: 0146/16 Handläggare: Anders Söderberg Tel: 031-368 40 18 E-post: anders.soderberg@goteborg.com Yttrande detaljplan för Västlänken, station Korsvägen med

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS

Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande RUFS 1(5) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 18 Information om trafikförvaltningens arbete med trafik och transportsystem i arbetet med kommande

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Trafiksäkerhetsutveckling

Trafiksäkerhetsutveckling Trafiksäkerhetsutveckling Trafiknämndens mål: Med hänsyn till nollvisionen inom trafiksäkerheten bör snabba och effektiva åtgärder genomföras så att antalet dödade och svårt skadade på sikt minskar till

Läs mer

Portinfra Göteborg Utdrag ur trafikstrategin. Mycket på många ställen samtidigt

Portinfra Göteborg Utdrag ur trafikstrategin. Mycket på många ställen samtidigt 1 Portinfra 2018 PETER NÄSLUND TRAFIKSAMORDNARE TRAFIKKONTORET, GÖTEBORGS STAD Göteborg 2035-150 000 nya göteborgare* - 80 000 nya bostäder och arbetsplatser* *Beräknat mellan åren 2015-2035 Utdrag ur

Läs mer

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har

Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har TJÄNSTESKRIVELSE Datum 1(5) Johanna Johansson, 033-35 31 47 johanna.johansson@boras.se Miljö- och konsumentnämnden Borås Stads Trafikstrategi 2035 - Förädla det vi har Yttrande till Kommunstyrelsen ( 2014/KS0184)

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL

Trafikverket. och. Västra Götalandsregionen. och. Region Halland. och. Göteborgs Stad. och. Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL Godkänt av ledningsgruppen för Västsvenska paketet 2017-09-01 Trafikverket och Västra Götalandsregionen och Region Halland och Göteborgs Stad och Göteborgsregionens kommunalförbund PROJEKTAVTAL MARIEHOLMSTUNNELNS

Läs mer

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin

Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen. Norra Latin Trafikanalys uppföljning av de transportpolitiska målen Norra Latin 2018-11-20 ÖVERGRIPANDE MÅL: Transportpolitikens mål är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer

Trafikplan Hässleholms stad, remiss. Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Trafikplan Hässleholms stad, remiss Remiss mars 2017 Drygt 20 inkomna synpunkter Sammanställning och kommentarer Synpunkter Länsstyrelsen ingen formell roll Positivt att arbeta kontinuerligt med översiktlig

Läs mer

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare

Bakgrund. Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare 2014-07-01 Bakgrund Göteborg växer 2035 beräknas: det bo ytterligare 150 000 människor i Göteborg regionen ha växt med 1,5 miljoner invånare Älvstaden - ca 4,6 milj m² - 25 000 bostäder - 45 000 arbetsplatser

Läs mer

tf chef Strategiska avdelningen

tf chef Strategiska avdelningen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-04-08 BN 2016-04-26 Diarienummer 0126/16 Strategiska avdelningen Christian Jönsson och Annelie Kjellberg Telefon 031-368 16 73 / 031-368 19 77 E-post: christian.jonsson@sbk.goteborg.se

Läs mer

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016

Från trafikstrategi till cykelplan. 2 november 2016 Från trafikstrategi till cykelplan Varberg växer 2015-61 000 invånare 2030-80 000 invånare Staden utvidgas i alla väderstreck Stadsutvecklingsprojektet Varberg växer Väst - Stadsutvecklingsprojektet (Varbergstunneln,

Läs mer

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln

Yrkande (SD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2017-05-31 Ärende 2.2.5 Yrkande om nya betalstationer vid Marieholmstunneln Sverigedemokraterna har som enda parti röstat emot trängselskatten från första början. Vi anser

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Hållbar transportplanering Så mycket bättre och ändå så svårt! Lena Smidfelt Rosqvist Trivector Traffic AB

Hållbar transportplanering Så mycket bättre och ändå så svårt! Lena Smidfelt Rosqvist Trivector Traffic AB Hållbar transportplanering Så mycket bättre och ändå så svårt! 1 Lena Smidfelt Rosqvist Trivector Traffic AB Hållbart eller bara miljöanpassat? Trafik med dagens bilpark Trafik med framtidens bilpark 2

Läs mer

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-08-29 Handläggare Hans-Olov Blom 08-508 287 33 Till Trafiknämnden 2016-09-22 Strategisk inriktning för företagsområden. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Samhälle och Planering. Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad

Samhälle och Planering. Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad TN 193/15 Tjänsteutlåtande Trafiknämnden 2015-09-25 Diarienummer 0995/13 Samhälle och Planering Jörgen Einarsson Telefon 031-368 24 89 E-post: jorgen.einarsson@trafikkontoret.goteborg.se Motion av Axel

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017

8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Kulturnämnden 2017-09-19 Sida 56 (90) 8 Trafik- och gatumiljöplan för City. Svar på remiss från stadsbyggnadskontoret Dnr 4.1/2134/2017 Beslut Kulturnämnden beslutar enligt förslag från kulturförvaltningen:

Läs mer

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande

Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Sida 1 (6) 2016-03-08 Handläggare Fariba Daryani 08-508 400 34 Till Trafiknämnden 2016-04-14 Lovisa Strandlund 08-508 261 31 Plan för säkra och trygga skolvägar i Stockholm. Godkännande Förslag till beslut

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering

Växjö kommun Förstudie avseende trafikfrågor och parkering www.pwc.se Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Pär Sturesson Certifierad kommunal revisor Förstudie avseende trafikfrågor och parkering Bakgrund utvecklas med en ökad befolkning och byggnation

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan av fordon i slutserie Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Björn Englund Väg och järnväg Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsgodkännande Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om anmälan

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om en inventering och plan för utbyggnaden av säkra cykelparkeringar Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-02-01 Diarienummer 1242/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson

Läs mer

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING

STOCKHOLMS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING STOCKHOLS ÖVERSIKTSPLAN UTSTÄLLNING Kortversion, maj 2009 Framtida Stockholm formas idag! Stockholm har vuxit kraftigt de senaste åren och mycket pekar på en fortsatt tillväxt. Denna utveckling ställer

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Var bor de som arbetar i regionens kärna?

Var bor de som arbetar i regionens kärna? Var bor de som arbetar i regionens kärna? (En tredjedel av alla arbetsplatser i Göteborgsregionen) Källa: Chalmers Sida 2 Kan man inte bara öka antalet bussar, tåg och spårvagnar? Sida 3 Trafik och resandeutvecklingen

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Kallelse och föredragningslista Tid Klockan 12:00-16:30 Plats Trafikkontoret, Sessionssalen plan 1 Köpmansgatan 20 Paragrafer 1- Presskontakt Lena Johansson, telefon 031-368 25 02 Kallade Ordinarie Johan

Läs mer

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande.

96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2011-05-02 Nummer 5/11 96 Diarienummer 0990/11 Delegation avseende boendeparkering Förslag till beslut enligt Trafikkontorets tjänsteutlåtande. Roland Rydin (M) yrkar

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016.

Bilaga 1. Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg. Remisshandling december 2016. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-17 BN 2016-12-20 Diarienummer 0469/16 Strategiska avdelningen Sara Brunnkvist Telefon 031-368 19 75 E-post: sara.brunnkvist@sbk.goteborg.se Riktlinjer för mobilitets-

Läs mer

Måluppfyllelse på sikt resultat från en workshop. Norra Latin

Måluppfyllelse på sikt resultat från en workshop. Norra Latin Måluppfyllelse på sikt resultat från en workshop Norra Latin 2018-11-20 Uppdraget i regleringsbrevet 2. Fördjupad uppföljning av de transportpolitiska målen Trafikanalys ska, som ett komplement till den

Läs mer

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar

Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic. Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Marcus Andersson, SL Malin Gibrand, Trivector Traffic Spårvägs- och stomnätsstrategi för Stockholmsregionens centrala delar Upplägg Utmaningar i Stockholmstrafiken Varför en strategi? Strategins grundbultar

Läs mer

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11

Göteborgs Stad Norra Hisingen, tjänsteutlåtande 2(5) 1 PM från Västtrafik 2012-09-24 2 TU 2011-08-23, Dnr 1380/11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2013-09-16 Diarienummer N140-0361/13 Utvecklingsavdelningen Birgitta Flärdh Telefon: 031-366 83 55 E-post: birgitta.flardh@norrahisingen.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt

Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Från mål till verklighet så blir det som det var tänkt Lena Smidfelt Rosqvist Sveriges transportpolitiska mål Infrastrukturplanering i Sverige har som övergripande mål att säkerställa en samhällsekonomiskt

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Översiktsplan för Borås

Översiktsplan för Borås Dnr: 2017-00018 Översiktsplan för Borås Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2017-03-15. Att omedelbart justera protokollsparagrafen. Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från

Läs mer

Godstransportstrategi. Västra Götaland

Godstransportstrategi. Västra Götaland Godstransportstrategi Västra Götaland 2015-06-12 Vårt uppdrag Underlag till en godsstrategi Ett arbete i flera steg Sammanställa och konkretisera befintliga mål och visioner inom godstransprotområdet i

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer N /15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-18 Diarienummer N138-0049/15 Utvecklingsavdelningen Erén Andersson Telefon 031-3665000, Fax 031-3666001 E-post: fornamn.efternamn@vastrahisingen.goteborg.se Granskning

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Resandeutveckling kvartal

Resandeutveckling kvartal Resandeutveckling kvartal 2 2017 2017 inleds med fortsatt ökning av resor med kollektivtrafiken Första halvan av 2017 inleds såsom de senaste årens trafikutveckling visat med ökning för kollektivtrafiken

Läs mer

Trafikpolicy för Sollentuna kommun

Trafikpolicy för Sollentuna kommun Trafikpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Trafik är inte bara bilar! För att bättre kunna möta framtidens utmaningar måste både cykel,- gång,- och kollektivtrafik utvecklas och göras mer attraktiva

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dickinson, Joanna Tel: 010-698 10 94 joanna.dickinson@naturvardsverket.se YTTRANDE 2017-10-15 Ärendenr: NV-06931-17 Region Skåne region@skane.se Remissyttrande

Läs mer

Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi

Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi Om arbetet med Mölndal stads trafikstrategi Ulf Bredby Hur reser vi i Mölndal idag? Procentuell utveckling Vi blir fler i Mölndal, men vi verkar inte göra fler bilresor 35% 30% 25% 20% 15% Biltrafik

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister Stråk 6 Workshop 1 Funktion, potential och brister 1 Transportpolitiskt mål Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar

Läs mer

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg

Remissvar Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2017-02-15 Diarienummer: N134-0031/17 Utvecklingsavdelningen Sonja Jonasson/Centrum/GBGStad Telefon: 365 78 65 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: sonja.jonasson@centrum.goteborg.se

Läs mer

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner

Underlags-PM Stadsutvecklingsplaner Fördjupad utredning om trängselskattesystemets utformning på Östra Hisingen Underlags- Stadsutvecklingsplaner Göteborg 1 (28) S w e co Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg, Sverige Telephone

Läs mer

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg

Västlänken. En pulsåder för det moderna Göteborg Västlänken En pulsåder för det moderna Göteborg HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 2 Morgondagens Göteborg Regionen beräknas växa med en och en halv miljon invånare till 2035 Enligt prognoser är vi år 2035

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon

Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Konsekvensutredning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Yvonne Wärnfeldt Väg och järnväg Konsekvensutredning av föreskrifter om tillstånd för försöksverksamhet med självkörande fordon Transportstyrelsens

Läs mer

Länsstyrelsens roll vid urban förtätning. Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten

Länsstyrelsens roll vid urban förtätning. Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten Roger Lind Länsstyrelsen i Västra Götalands län Samhällsbyggnadsenheten En statlig myndighet med lång historia Inrättades av Axel Oxenstierna, år 1634 Landshövding tillsattes som högsta chef Idag, 21 länsstyrelser

Läs mer

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik,

Bilagor 1. Översiktlig karta över området. 2. Fastighetsnämndens beslut om markanvisning till Västtrafik, Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2013-10-28 diarienummer 5097/11 Exploateringavdelningen Maria Brandt telefon 368 10 67 e-post: maria.brandt@fastighet.goteborg.se Återtagande av Västtrafiks markanvisning

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden

Ansökan om planbesked för verksamheter och bostäder vid Packhusplatsen och Kanaltorget, inom stadsdelen Nordstaden Tjänsteutlåtande till Fastighetsnämnden 2017-04-24 diarienummer 1956/17 Strategisk avdelning Åsa Hüffmeier telefon 031-368 10 66 e-post: asa.huffmeier@fastighet.goteborg.se Ansökan om planbesked för verksamheter

Läs mer

MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector.

MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector. MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector MÅLKONFLIKTER MELLAN PROGNOSSTYRD PLANERING PÅ NATIONELL/REGIONAL NIVÅ OCH KOMMUNERNAS

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Trafikutformning Korsvägen

Trafikutformning Korsvägen Trafikutformning Korsvägen Bilaga till Detaljplan för Västlänken Station Korsvägen med omgivning inom stadsdelarna Heden, Johanneberg och Lorensberg i Göteborg, samrådshandling 2016-02-25 Titel: Trafikutformning

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Hållbar planering varför det?

Hållbar planering varför det? Hållbar planering varför det? Staden och trafiken steg mot en hållbar planering Grand Hotel 11 maj 2011 Christer Ljungberg, Trivector Traffic Vilka är Trivector? Grundat 1987 av 4 forskare i Lund Idag

Läs mer

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD

TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD PM TRÄKVISTA - ÖVERSYN AV TRAFIKFRÅGOR INFÖR SAMRÅD SAMRÅDSHANDLING 2017-03-22 Tyréns AB 118 86 Stockholm Besök: Peter Myndes Backe 16 Tel:010 452 20 00 www.tyrens.se Säte: Stockholm Org.nr: 556194-7986

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad, H 57/15

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att anpassa Göteborgs trafikstrategi för en växande stad, H 57/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-19 Diarienummer 0995/15 Repronummer 294/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning 2017-02-28 TSF 2017-169 Handläggare Jonny Geidne Fordonsinformation Stabsenheten Konsekvensutredning av Transportstyrelsens föreskrifter om klimatbonusbilar

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

so Sveriges konununer och landsti.ng

so Sveriges konununer och landsti.ng so Sveriges konununer och landsti.ng 51 Arlandabanan infrastructure AB 52 Green Cargo AB 53 Infranord AB 54 J ernhusen AB 55 SJAB 56 Svevia AB 57 SwedaviaAB 58 SvedabAB 59 Bil Sweden 60 Cykelfrämjandet

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-11 Ärendenr NV-02981-13 Regionförbundet Sörmland Via mail: info@region.sormland.se

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av

Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Yttrande Fördjupning av översiktsplanen för Trelleborgs stad 2025 Sammanfattning Trafikverket ser positivt på många delar av Fördjupning av Översiktsplanen för Trelleborgs Stad 2025. Som tidigare gör kommunen

Läs mer

Förhållande till beslutade styrande dokument

Förhållande till beslutade styrande dokument Tjänsteutlåtande Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-08-31 Utfärdat 2017-08-08 Diarienummer 2231/17 Specialist- och sakområden Hans Magnusson/Trafikkontoret Telefon 031-368 25 84 E-post: hans.magnusson@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan

Handlingsplan för ny översiktsplan. Inriktning. Upplägg av ny översiktsplan. Strukturbild i ny översiktsplan för ny översiktsplan Inriktning Upplägg av ny översiktsplan I maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag ikraft som betonar översiktsplanens strategiska funktion. Genom att översiktsplanen ska aktualitetsförklaras

Läs mer