Detaljplan för Nordstjärnan 13

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detaljplan för Nordstjärnan 13"

Transkript

1 Stadsbyggnadsnämnden Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen SBN/2015:74 Gustaf Nyman (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Nordstjärnan 13 Förslag till beslut Förslag till detaljplan för Nordstjärnan 13, daterad antas. Ärendebeskrivning Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för nybyggnation av student- eller ungdomsbostäder på Nordstjärnan 13. Planen medger även centrumändamål för att möjliggöra för olika typer av verksamhet. Planen ska komplettera kvarteret Nordstjärnans kvartersstruktur och ta hänsyn till kulturmiljöhistoriska värden. Handlingar Planbeskrivning, dat Plankarta, dat Utlåtande, dat Samrådsredogörelse, dat STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Planavdelningen Anna Ekwall Planchef Gustaf Nyman Planarkitekt FPR/MSA Eskilstuna den stolta Fristaden

2

3 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (16) Stadsbyggnadsförvaltningen SBN/2015: Planavdelningen Gustaf Nyman, Antagandehandling Detaljplan för Nordstjärnan 13 Norr Eskilstuna kommun Planbeskrivning Planprocessen Standardförfarande I detaljplanen ges en samlad bild av markanvändningen och hur miljön är tänkt att förändras eller bevaras. Under plansamrådet ges berörda möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Om synpunkter lämnas, ska dessa redovisas och berörda underrättas innan planen antas. Därefter sker en bearbetning av planförslaget som sedan ställs ut för granskning. Om samtliga berörda i sakägarkretsen skriftligt godkänner förslaget under plansamrådet kan det tas upp direkt till beslut om antagande i stadsbyggnadsnämnden. Efter antagandet har ej tillgodosedda sakägare möjlighet att överklaga detaljplanen innan den kan vinna laga kraft.

4 Eskilstuna kommun 2 (16) INLEDNING Planprocess Detaljplanen är upprättad enligt standardförfarande i PBL (2014:900). Handlingar Underlag Bakgrund Syfte Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser och illustration Samrådsredogörelse Utlåtande Behovsbedömning Fastighetsförteckning Trafikbullerutredning (Structor Akustik AB, , rev ) Fördjupad riskbedömning (Structor Miljöteknik AB, ) Översiktlig miljöteknisk markundersökning (Structor Miljöteknik AB, ) Eskilstuna kommunfastigheter AB inkom i maj 2014 med en ansökan om planbesked för nybyggnation av studentbostäder på de kommunalt ägda fastigheterna Nordstjärnan 13 och delar av 9. I skissförslag från AQ Arkitekter daterad redovisades förslag på ett flerbostadshus med 86 studentlägenheter. Stadsbyggnadsnämnden gav planavdelningen i uppdrag att starta detaljplan för Nordstjärnan 13. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra för nybyggnation av student- eller ungdomsbostäder på Nordstjärnan 13. Planen medger även centrumändamål för att möjliggöra för olika typer av verksamhet. Planen ska komplettera kvarteret Nordstjärnans kvartersstruktur och ta hänsyn till kulturmiljöhistoriska värden. Skissförslag från AQ arkitekter dat Illustrationen visar tilltänkt nybyggnation från Västra Storgatan.

5 Eskilstuna kommun 3 (16) Plandata Läge och areal Planområdet är beläget i stadsdelen Norr i centrala Eskilstuna och är ca 650 m 2 stort. Planområdets avgränsning Markägande Planområdet består av fastigheten Nordstjärnan 13 och del av fastigheten Nordstjärnan 9. Planområdet avgränsas av Västra Storgatan i söder och bostadsbebyggelse i norr, väst och öst. Marken ägs av Eskilstuna kommunfastigheter AB. Kommunala ställningstaganden Översiktsplan Årsplan Detaljplan Grönstrukturplan Miljöbedömning Enligt Översiktsplan 2030 antagen den är huvudprincipen för ny bebyggelse att begränsa stadens utbredning genom att förtäta den inifrån och ut. Nordstjärnan 13 ligger inom förtätningszonen för Eskilstuna centrum. I översiktsplanen pekas fastigheten inte ut som utredningsområde för bebyggelse, dock är planen förenlig med översiktsplanens intentioner om att förtäta Eskilstuna centrum med fler bostäder. I kommunens Årsplan 2015 sätts fokus på stadsläkning, förtätning och att utveckla kopplingarna mellan stadsdelarna i enighet med översiktsplanen. Minst 300 nya bostäder ska byggas varje år. Allmännyttan ska bygga 150 bostäder per år. Detaljplanen för Nordstjärnan 13 är en viktig del i att uppnå målen i kommunens årsplan då förtätning med nya bostäder möjliggörs för allmännyttan. Planområdet finns inte utpekat i Eskilstuna kommuns grönstrukturplan, antagen Gällande detaljplan för området är stadsplan för Norr från Planområdet är i stadsplanen planlagd som bostäder med prickmark, område som inte får bebyggas. För att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning enligt PBL har en behovsbedömning gjorts av planförslaget. Planen är förenlig med hushållningsbestämmelserna i kap 3, 4 och 5 i miljöbalken. Inga naturvärden eller kulturmiljövärden berörs påtagligt. Inga miljökvalitetsnormer överskrids. Planförslaget bedöms därför inte innebära någon betydande påverkan på miljön. En miljökonsekvensbeskrivning enlig PBL upprättas därför inte. Övrigt Eskilstuna kommuns riktlinjer för bostadsförsörjningen anger att kommunen årligen ska färdigställa detaljplaner för 300 bostäder. För att ta höjd för en större befolkningstillväxt ska kommunkoncernen ha beredskap för planering av 600 bostäder. Riktlinjerna anger även att kommunens allmännyttiga bostadsbolag Kommunfastigheter AB och Torshälla fastigheter AB årligen ska bygga minst 150 lägenheter samt säkerställa produktionen av hyresrätter i kommunen.

6 Eskilstuna kommun 4 (16) FÖRUTSÄTTNINGAR OCH FÖRÄNDRINGAR Natur och kultur Mark och vegetation Geotekniska förhållanden Markradon Planområdet består i dagsläget av hårdgjord yta. Planområdet har god närhet till grönska och park, bl.a. finns stadsparken 200 meter sydöst om planområdet. Planförslaget inför en grönytefaktor för friytor. Kommunens övergripande geotekniska kartering kartlägger marken som finsediment, lös lera. Det finns en geoteknisk utredning utförd 1950 inom planområdet tillgängliga i stadshuset arkiv (diarienr 11570). I samband med den miljötekniska undersökningen har även markens beskaffenhet undersökts. Markundersökningen visade att det på fastigheten förekommer en fyllning med varierande mäktighet på 0,3-0,5 meter som följs av torrskorpelera med en mäktighet om ca 0,5 meter och därefter lera med okänd mäktighet innan berg. Planområdet ligger utanför det utpekade högriskområdet för markradon. Nordstjärnan 13 har en registrerad förorening i EBH-stödet med riskklass 3. På fastigheten har det tidigare funnits en tankanläggning som var en del av Volvos verksamhet. Tankanläggningen var placerad vid fastighetsgränsen mellan Nordstjärnan 9 och 13. I byggnaden på fastigheten som idag är riven har det tidigare funnits en däckverkstad. Ett flertal miljötekniska undersökningar finns genomförda på fastigheten. Dessa finns sammanfattade i en fördjupad riskbedömning utförd av Structor Miljöteknik AB, dat Även en kompletterande miljöteknisk undersökning är genomförd efter att byggnaden revs av Structor Miljöteknik AB, dat I de första geotekniska undersökningarna anges att förhöjda halter av aromater, alifater, BTEX, PAH och metaller har uppmätts i marken utanför den idag rivna byggnaden. Även i grundvattnet har förhöjda halter av föreningar påträffats. I den miljötekniska undersökningen som tagits fram efter att byggnaden rivits visar analyserna att den översta metern består av en blandad fyllning som ställvis är förorenad av metaller i halter som varierar mellan nivån för mindre känslig markanvändning till att överskrida nivån för farligt avfall avseende koppar. Halterna för PAH överskriver också nivån för känslig markanvändning. Slutsatsen är att fyllningen som har en mäktighet om 0,7-1 meter är i behov av efterbehandlingsåtgärd innan byggnation sker. Den underlagrade leran bedöms inte vara förorenad och bedöms således inte vara i behov av någon åtgärd. Åtgärdsmålen kommer utgöras av Naturvårdsverkets generella riktvärden för känslig markanvändning, KM. Markföroreningar Efterbehandling Under byggnation kommer omfattande schakter att utföras för grundläggning och i andra syften. Valet av åtgärdsmetod för markföroreningarna kommer ske i form av schakt och avlämning på deponi. De geologiska förutsättningarna har underlättat valet att välja schakt som åtgärdsmetod eftersom föroreningarna främst förekommer i fyllningen ovan lera.

7 Eskilstuna kommun 5 (16) Exploatören, Eskilstuna kommunfastigheter AB, ansvarar för efterbehandling av området. Volvo har ett delansvar som tidigare verksamhetsutövare för föreningar av bensin (aliftaer, aromater, BETX). Exploatören och Volvo har en överenskommelse om den finansiella fördelningen av ansvaret. Saneringsplan är framtagen och behandlas av kommunens miljökontor. Sanering av området kommer att påbörjas när planen vunnit laga kraft. I detaljplanen införs en administrativ bestämmelse om att markförorening ska vara åtgärdad innan bygglov kan beviljas. Historik Fastigheten Nordstjärnan 13 har tidigare använts för småindustriändamål. Volvo har tidigare ägt fastigheten och bedrivit bensinstation mellan talet. Kvarteret Nordstjärnan präglas i övrigt av bebyggelse från tal. Bebyggelsen i kvarteret är huvudsakligen utförd med puts- och plåtfasader i fyra våningar, med undantag för angränsande bostadshus på Nordstjärnan 9 i åtta våningar. Kvarteret Nordstjärnan ligger i nära anslutning till Munktellstaden, ett område som etablerades under 1830-talet av Munktells mekaniska verkstad och var en central del i industristaden Eskilstuna. Viktiga symbolvärden är tegelarkitekturen, med fasadtegel i rött som sammanhängande element, varav många med vackra, bearbetade fasader, som idag speglar olika expansionsfaser av stadens industrihistoria. Byggnaderna är 1-3 våningar höga (ej att förväxla med våningshöjd för bostäder), samt en begränsad grönska. Munktellstaden har förändrats kraftigt under 1990-talet och framåt, även om industrikaraktären är intakt. Eskilstuna kommun har aktivt arbetat för att utveckla Munktellsområdet till en i dag levande stadsdel med huvudinriktning mot kultur, idrott och kunskapsföretag. De röda tegelbyggnaderna används idag som museum hotell, konferenslokaler, sportanläggning (Munktellarenan med bland annat båg- och pistolsytte och badminton), konstmuseum, Munktell Science Park och konserthall, och här ryms också ett antal mindre företag med skilda verksamheter. Kulturmiljövärden Hela planområdet ligger inom riksintresset för kulturmiljövården; Eskilstuna stad, enl. 3 kapitlet 6 miljöbalken. Länsstyrelsen har nyligen genomfört en revidering för riksintresset för kulturmiljövården i Södermanlands län. Här poängteras att riksintresset D5 Eskilstuna, har renodlats som Smides-, manufaktur- och industristad. Flera projekt pågår inom den aktuella delen av riksintresseområdet Eskilstuna D5 som medför att området omvandlas från industriområde till att vävas in i centrala Eskilstuna. I närområdet för Nordstjärnan 13 pågår för närvarande ett flertal detaljplaner för bostäder, samt byggnation av ny arena och nytt badhus. Detaljplanens påverkan på riksintresset bör ses i ljuset av de samlade förändringarna och i sitt sammanhang som komplement i ett befintligt kvarter. Detaljplanen anpassar sig främst till kulturmiljön genom reglering av nockhöjd på byggnader för att passas in i kvartersstrukturen. Detaljplanen reglerar inte val av fasadmaterial eller kulörsättning. Närområdet präglas av en stor variation på material och kulörsättningar och PBL (2010:900) kap 2. 6 ska

8 Eskilstuna kommun 6 (16) beaktas vid bygglovsprövningen, d.v.s. att byggnadsverk ska utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden på platsen och intresset av god helhetsverkan. Detaljplanen vill inte binda upp sig vid ett alternativ utan öppna upp för olika lösningar som kan bidra till att bebyggelsen kan bidra till en god anpassning till den befintliga. Eskilstuna kommun har tillgång till stadsantikvarie och stadsarkitekt för bedömning av påverkan på kulturmiljö vid bygglovsprövningen. De anpassningar som regleras i detaljplanen, dess ringa omfattning och hänsyn till PBL (2010:90) kap 2. 6 vid bygglovsprövningen medför att kommunens bedömning är att detaljplanen för Nordstjärnan 13 inte medför påtaglig skada för riksintresset. Fornlämningar Inga kända fornlämningar finns inom, eller i nära anslutning till planområdet. Bebyggelseområden Bostäder Verksamheter Placering, utformning, material, byggnadsteknik Planförslaget medger bostadsändamål för flerbostadshus. I skissförslag från AQ arkitekter framtaget på uppdrag av Eskilstuna kommunfastigheter AB presenteras ett förslag med 86 studentlägenheter, alternativt små ungdomsbostäder. Planförslaget medger centrumändamål för t.ex. café, restaurang eller annan verksamhet som är förenligt för ändamålet. Kvarteret Nordstjärnan präglas av bebyggelse från tal. Bebyggelsen i kvarteret är huvudsakligen utförd med puts- och plåtfasader i fyra våningar, med undantag för angränsande bostadshus på Nordstjärnan 9 i åtta våningar. Inom Nordstjärnan 13 finns en lägre byggnad som används för småindustriändamål som avses rivas. Byggrätten avgränsas av fastighetsgräns. Reglering av nockhöjd syftar till att förhålla nytillkommet bostadshus till omkringliggande bebyggelse och förhålla sig såväl till angränsande fyravåningshus som till den högre byggnaden i åtta våningar. Fasadillustration (ny bebyggelse markerad med röd streckad linje) från söder vilket visar på detaljplanens reglering av nockhöjd i förhållande till omkringliggande byggander. Service Planområdets centrala läge har god tillgänglighet till samhällsservice. Inom en km finns gott utbud av grundskolor, gymnasieskolor, förskolor och vårdcentral. Avstånd till Eskilstunas planerade nya högskolecampus är ca 500 meter.

9 Eskilstuna kommun 7 (16) Friytor Innergård Innergård i planförslaget är planlagd med plusmark där enbart komplementbyggander för t.ex. cykelförråd får placeras. Innergården har en grönytefaktor på 20 % för att garantera grönska, vegetation och fördröjning av dagvatten. Grönytefaktorn regleras i plankartan med bestämmelsen n 1. Gator och trafik Gatunät och trafik Gång- och cykelvägar Kollektivtrafik Parkering Planområdet nås från Västra Storgatan, inga förändringar på allmän plats behövs för planens genomförande. Planområdet har god närhet till Eskilstunas gång- och cykelvägnät. Kollektivtrafikförsörjningen sker längs Västra Storgatan. Närmsta busshållplats finns på Västra storgatan (Linje 6) mindre än 100 meter från området. Parkeringsplatser för bostäderna anordnas på kvartersmark inom respektive fastighet. Antal platser för parkering och cykelparkering utgår ifrån gällande parkeringsnorm vid bygglovsprövningen. Gällande riktvärden för parkeringsbehov utgår från Parkeringsnormer för ett Eskilstuna i förändring, antagen av stadsbyggnadsnämnden Eskilstuna har en flexibel parkeringsnorm som gäller i centrum. Grunden för parkeringsbehovet är individuellt för varje fastighet och utgår från ett spann på 0-6 platser/1000 kvm BTA. Siffran kan höjas och sänkas beroende på läge, restidskvoter och målgrupp. Studenter, ungdomar och äldre är målgrupper som kan motivera en lägre siffra. Föreslagen bebyggelse för Nordstjärnan 13 är studentlägenheter, vilket motiverar ett lågt parkeringsbehov som kan lösas inom den egna fastigheten. För andra typer av lägenheter och verksamheter i byggnaden krävs att parkering kan lösas på annan plats. Kommunen har relativt gott om kommunala parkeringsplatser i närliggande område och frågan bör belysas under bygglovsprövningen. Störningar Buller Structor Akustik har på uppdrag av Eskilstuna kommunfastigheter AB tagit fram en trafikbullerutredning för att utreda ljudnivåer orsakade av vägtrafik på omgivande vägar, där den dominerande bullerkällan är Västra Storgatan söder om planområdet. Bullernivåer har beräknats med såväl gällande trafikflöden på omkringliggande gator, såväl som E20 och Väg 53 samt för beräknade trafikflöden efter utbyggnaden av arena och badhus som sker i närheten av planområdet. Gällande bedömningsgrunder Regeringen beslutade i en ny förordning för trafikbuller (Svensk författningssamling SFS 2015:216, Förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader) som trädde i kraft att riktvärden vid nybyggnation av bostäder bör buller från vägtrafik och spårtrafik inte överskrida 55/60 db(a) ekvivalent nivå vid fasad samt 50 db(a) ekvivalent

10 Eskilstuna kommun 8 (16) nivå och 70 db(a) maximal nivå vid uteplats. För bostäder om högst 35 kvm gäller det högre värdet, d.v.s. 60 db(a) ekvivalent nivå vid fasad. Inomhus gäller Boverkets byggregler, BBR21 som föreskriver 30 db(a) ekvivalent och 45 db(a) maximal nivå. Redovisning av resultat Resultatet från trafikbullerberäkningarna redovisas nedan. Färgskalan är relaterad till riktvärdet så att gränsen mellan grönt och gult motsvarar riktvärdet för bostäder, d.v.s. 50 dba dygnsekvivalent nivå. Gränsen mellan gult och orange motsvarar riktvärdet för bostad om högst 35 kvm, d.v.s. 60 dba dygnsekvivalent ljudnivå. Ekvivalent ljudnivå vid fasad vid beräkning av nuvarande trafikflöden. 3D-vy från Sydväst (Västra storgatan) till höger samt 3D-vy från nordöst. Ekvivalent ljudnivå 2 meter över mark vid nuvarande trafikflöden.

11 Eskilstuna kommun 9 (16) Ekvivalent ljudnivå vid fasad vid beräkning av simulerade trafikflöden efter arenan och badhusets utbyggnad. 3D-vy från Sydväst (Västra storgatan) till höger samt 3D-vy från nordöst. Ekvivalent ljudnivå 2 meter över mark vid simulerade trafikflöden efter arenan och badhusets utbyggnad. Resultatet från trafikbullerberäkningarna visar att för merparten av planerade studentlägenheter innehålls riktvärdet för ekvivalent ljudnivå om 60 db(a) vid fasad både för nuläget och för framtidsalternativet. I nuläget överskrids riktvärdet med som mest 3dB(A) för lägenheter på våning 2-4 med fasad mot Västra storgatan. För framtidsalternativet överskrids även riktvärdet för lägenheter på våning 5 med fasad mot Västra storgatan. På den tysta sidan innehålls 55 db(a) dygnsekvivalent nivå och 70 db(a) maximal ljudnivå nattetid. En gemensam uteplats kan anordnas på innergård där riktvärdet 50 db(a) innehålls. Trafikbullret kommer att ställa höga krav på byggnadens fasadisolering. Ljudisolering rekommenderas att utredas av akustiker i projekteringsstadiet. Nivåer för trafikbuller inomhus kan innehållas med lämpligt val av fönster, fasad och uteluftsdon. Om större lägenheter än 35 kvm byggs måste avstegsfall klaras för lägenheter med fasad mot Västra storgatan samt delar av den östra kortsidan om lägenheterna görs genomgående med hälften av bostadsrummen orienterade mot bullerdämpad sida. Lägenheterna som placeras i hörnet mot trafikerad väg är mest bullerutsatta.

12 Eskilstuna kommun 10 (16) Åtgärder Utredningen visar på att ny bebyggelse kan klara sig inom riktvärdena om olika åtgärder utförs i hänseende till fönstersättning på balkong och planlösning. Om balkonger med balkongskärm med minst 75 % inglasning anordnas på fasad som vetter mot Västra storgatan kan riktvärdet om 60dB(A) för små lägenheter klaras och enkelsidiga lägenheter kan byggas. I bilden till vänster visas vilka lägenheter som behöver balkonger med balkongskärmar. För de gulmarkerade lägenheterna klaras riktvärdet genom att dessa är genomgående med tillgång till bullerdämpad sida mot innergård. För de grönmarkerade lägenheterna klaras riktvärdet genom att balkonger med balkongskärm byggs mot Västra storgatan. Ovan visas förslag till placering av balkongskärmar samt en detaljerad redovisning av ekvivalent ljudnivå vid fasad efter åtgärd. En alternativ lösning är att utforma byggnadskroppens form så att den medger att lägenheterna med fasad mot Västra Storgatan kan göras genomgående och således få tillgång till den ljuddämpade sidan på innergården. En planlösning som medger blandade lägenhetsstorlekar är att bygga lägenheter om högst 35 kvm i det bullerutsatta hörnet där fönster placeras på kortsidan där riktvärdet 60 db(a) ekvivalent ljudnivå klaras. En större lägenhet kan då planeras med fasadvägg i mitten av den bullerexponerade fasaden där hälften av bostadsrummen får tillgång till bullerdämpad sida. Förslag till planlösning med blandade lägenhetsstorlekar redovisas i bilden till vänster. För de gulmarkerade mindre lägenheterna (mindre än 35 kvm) klaras riktvärden genom att dessa är genomgående med tillgång till bullerdämpad sida

13 Eskilstuna kommun 11 (16) mot innergård. För den grönmarkerade lägenheten klaras riktvärdet genom att balkonger med balkongskärm byggs mot Västra Storgatan. För den blåmarkerade större lägenheten klaras riktvärden genom att den är genomgående med tillgång till ljuddämpad sida mot innergård för hälften av bostadsrummen. Bestämmelse om omgivningsbuller Med hänsyn till ovanstående slutsatser från bullerutredningen så införs en bestämmelse på plankartan om bullerskydd som både tar hänsyn till ett scenario där lägenheter om 35 kvm eller mindre bebyggs, såväl som ett scenario för större lägenheter. För enkelsidiga lägenheter om högst 35 kvadratmeter skall balkong med inglasad balkongskärm med minst 75 % inglasning anordnas på fasad som vetter mot Västra storgatan från våning 2 och uppåt. För lägenheter större än 35 kvadratmeter som vetter mot Västra Storgatan så skall minst hälften av bostadsrummen ha tillgång till bullerdämpad sida. Solstudie Planavdelningen har utfört en enkel solstudie för att visa på skuggningsbild före och efter detaljplanens genomförande. Studien redovisas med fyra scenarion med tre före och efterbilder för respektive årstid. Respektive årstid redovisas med tre olika tidpunkter per valt datum, med undantag från vinterexemplet där enbart kl 12:00 visas. I studien ingår enbart byggnader i kv. Nordstjärnan varför skuggningar från övriga befintliga byggnader saknas i studien. Exempel vinter 20 januari 20 Januari kl 12:00 före och efter Exempel vår 20 april 20 april kl 8:00 före och efter

14 Eskilstuna kommun 12 (16) 20 april kl 12:00 före och efter Exempel 20 april kl 16:00 före och efter Exempel sommar 20 juni 20 juni kl 8:00 före och efter 20 juni kl 12:00 före och efter

15 Eskilstuna kommun 13 (16) 20 juni kl 16:00 före och efter Exempel höst 20 oktober 20 oktober kl 8:00 före och efter 20 oktober kl 12:00 före och efter 20 oktober kl 16:00 före och efter

16 Eskilstuna kommun 14 (16) Teknisk försörjning Vatten och avlopp El, tele, bredband och värme Avfall Dagvatten Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) är huvudman för vatten- och avloppsnätet inom planområdet. Eskilstuna Energi och miljö bedömer att kapaciteten är tillräcklig. Ledningar från vilka anslutning kan ske finns vid Västra Storgatan. Planområdet är anslutet till tele-, el-, stadsnät och fjärrvärmenätet. Möjlighet till källsortering ska finnas inom fastigheten. Närmaste förpacknings och tidningsinsamling finns på Västergatan, ca 350 meter öster om planområdet. Planområdet är i dagsläget hårdgjort och planens genomförande ger därmed inte någon betydande förändring av situationen gällande dagvattenhantering. Eftersom planområdet har begränsad möjlighet till fördröjning av dagvatten finns inga specifika bestämmelser om fördröjning införda i plankartan. Dock har friytorna en grönytefaktor på 20 % för att fördröja dagvatten såväl som att skapa en mer attraktiv gårdsmiljö. I övrigt leds dagvatten in i det befintliga systemet som enligt Eskilstuna Energi och Miljö har kapacitet att klara av dagvattenflöden även efter planens genomförande. GENOMFÖRANDE Organisatoriska frågor Tidplan Oktober 2015 Februari 2016 Mars 2016 April 2016 Samråd Granskning SBN antar detaljplanen Detaljplanen vinner laga kraft förutsatt att den inte överklagas. Genomförandetid Huvudmannaskap Ansvarsfördelning Genomförandetiden är 5 år från den dagen planen vinner laga kraft. Planen omfattar ingen allmän platsmark och således anges ingen huvudman. Exploatören ansvarar för och bekostar samtliga arbeten som ska utföras inom kvartersmark. Exploatören ansvarar för och bekostar eventuell flyttning av vatten-, avlopps-, fjärrvärme- och elledningar samt tele/bredbandsledningar inom kvartersmark. Exploatörerna ska samråda med ansvarigt bolag inom Eskilstuna energi och Miljö AB eller annan ledningsägare som berörs.

17 Eskilstuna kommun 15 (16) Om det blir aktuellt att utföra arbeten på Västra Storgatan och arbetena behöver utföras på grund av exploateringen, så tar kommunen ut gatukostnadsersättning av exploatören för nedlagt arbete och utförda anläggningar. Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM AB) ansvarar för anläggande samt drift och underhåll av vatten- och avloppsledningar, fjärrvärmeledningar, elledningar och bredband fram till anslutningspunkt. Telia Sonera AB ansvarar för anläggande samt drift och underhåll av teleledningar fram till kopplingspunkt. Fastighetsrättsliga frågor Berörda fastigheter Fastighetsbildning Upphävande av Tomtindelning Berörda fastigheter är Nordstjärnan 9 och 13. Nordstjärnan 9 ägs av Eskilstuna kommun där Eskilstuna kommunfastigheter AB har tomträtt. Nordstjärnan 13 ägs av Eskilstuna kommunfastigheter AB. Planförslaget innebär att mark behöver föras över genom fastighetsreglering från Nordstjärnan 9 till Nordstjärnan 13. Det tomträttsavtal som finns för Nordstjärnan 9 behöver också skrivas om så det endast berör den del av Nordstjärnan 9 som är kvar efter fastighetsregleringen. Fastighetsbildningen ombesörjs och bekostas av exploatören. Detaljplanen innebär att tomtindelningen Nordstjärnan, akt 0484K-1052C, upphör att gälla inom planområdet. Ekonomiska frågor Kostnader Detaljplanen bekostas av exploatören och regleras genom plankostnadsavtal mellan exploatören och Eskilstuna kommun. Exploatören bekostar rivning av befintliga byggnader inom Nordstjärnan 13. Exploatören bekostar och utför de byggnader och anläggningar på kvartersmark som möjliggörs enligt detaljplanen, samt nya in- och utfarter från området och parkeringar. Exploatören bekostar anslutning av kvarteret till elnät, vatten- och avloppsnät samt till fjärrvärmenät enligt gällande taxa. Exploatören bekostar och utför sanering av marken innan bygglov beviljas. Exploatören bekostar den fastighetsbildning som behövs för att genomföra detaljplanen

18 Eskilstuna kommun 16 (16) Tekniska frågor Parkering Dagvatten Marksanering Övrigt Parkeringsplatser för bostäderna anordnas på kvartersmark inom respektive fastighet. Antal platser för parkering och cykelparkering utgår ifrån gällande parkeringsnorm vid bygglovsprövningen. Friytorna inom detaljplanen har en grönytefaktor på 20 %. Grönytorna inom kvarteret kan med fördel användas för att fördröja dagvattnet som därefter och i övrigt leds in i det befintliga dagvattennätet. Eskilstuna kommunfastigheter har för avsikt att riva befintlig byggnad och påbörja sanering av marken innan planens antagande. Saneringsplan är inlämnad till kommunens miljökontor. I detaljplanen är bygglov villkorat att markföroreningarna ska vara åtgärdade innan bygglov ges. Detaljutformning av innergårdar, parkeringsplatser, dagvattenhantering och teknisk försörjning till området fastställs under projekteringen. ARBETSGRUPP Arbetet med detaljplanen har bedrivits i projektform. Medverkande tjänstemän har varit: Camilla Björkman Jörgen Westerlund Peter Jensen-Urstad Anna Götzlinger KLK/Mark och Exploatering EEM/VA MoR/Miljökontoret KoF/Stadsmuséet Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Anna Ekwall Planchef Gustaf Nyman Planarkitekt FPR/MSA

19 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen SBN/2015: Planavdelningen Gustaf Nyman, Detaljplan för Nordstjärnan 13 Norr Eskilstuna kommun Sammanställning av synpunkter från samråd Inledning Allmänt Samrådskrets Plansamråd Inkomna synpunkter Sammanställningen av synpunkterna gör för ett standardförfarande och sammanfattar inkomna synpunkter från detaljplanesamrådet. Samanställningen redovisar planavdelningens förslag och motiveringar till hur synpunkterna ska beaktas under den fortsatta hanteringen av planärendet. Sammanställningen av synpunkterna redovisar ytterligare eventuella förändringar som har gjorts efter plansamrådet samt informerar om den fortsatta handläggningen av planärendet. Samråd har skett med berörda fastighetsägare, kommunala förvaltningar och statliga myndigheter, Länsstyrelsen, Lantmäteriet och intresseorganisationer. Planförslaget skickades ut till berörda för samråd och var utställt i foajén i Värjan, under tiden 22 oktober 19 november Sakägare fick även möjlighet under samrådstiden att boka kommunens planerare för visning och frågor av förslaget. Sju skriftliga yttranden har inkommit under detaljplanesamrådet, varav sex med synpunkter. En sammanfattning över skriftliga inkomna synpunkter och planavdelningens svar redovisas nedan. Samtliga skriftliga yttranden finns tillgängliga i sin helhet på planavdelningen för granskning.

20 Eskilstuna kommun 2 (8) Länsstyrelsen Södermanlands län Sammanfattning över inkomna synpunkter Länsstyrelsen har mottagit förslag till detaljplan för Nordstjärnan 13 för samråd och behovsbedömning. Detaljplanen handläggs med standardförfarande. Länsstyrelsens samlade bedömning Planens syfte är att möjliggöra nybyggnad av student- eller ungdomsbostäder samt olika typer av centrumverksamhet. Planförslaget är otydligt vad gäller utformning av bebyggelse och utemiljö beroende på målgrupp för bostäderna och bullerproblematiken. Detaljplanen behöver kompletteras och förtydligas för att säkerställa att riktvärden för trafikbuller inte överskrids och att markföroreningar åtgärdas på ett bra sätt. För att tillgodose riksintresset för kulturmiljövården Eskilstuna (D 5) är det väsentligt att den nya byggnaden anpassas till omkringliggande bebyggelse. Synpunkter på sådant som kan aktualisera prövning Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripandegrunderna i 11 kap. 10 plan- och bygglagen, PBL och nu kända förhållanden, att frågor som berör hälsa och säkerhet måste lösas på ett tillfredsställande sätt i enlighet med vad som anges nedan för att ett antagande inte skall prövas av Länsstyrelsen. Markföroreningar Enligt planbeskrivningen har miljötekniska markundersökningar utförts inom planområdet, verkstadsbyggnaden har rivits och marksaneringen pågår. En planbestämmelse om villkor för bygglov har införts på plankartan. Länsstyrelsen anser att området inte är undersökt och avgränsat i tillräcklig omfattning då provtagning saknas för marken under verkstadsbyggnaden. Nu när byggden är riven tillgängliggörs marken för undersökning. En reviderad riskbedömning behöver utföras efter att undersöknings- och analysresultat inkommit så hela området ingår i riskbedömningen. Detaljplanen föreslår ändrad markanvändning från industrimark till bostadsändamål. Länsstyrelsen bedömer att de framräknade PSRV (platsspecifika riktvärden) inte uppfyller kraven för markens lämplighet för bostäder. Innan detaljplanen kan antas ska det vara säkerställt att marken är lämplig för dess ändamål och undersöknings- och utredningsskedet ska vara avklarat. Då är det också möjligt att använda planbestämmelsen om villkor för lov i enlighet med punkt 4 i 4 kap. 14 PBL, d.v.s. att lov endast får ges under förutsättning att markens lämplighet för bebyggande har säkerställts genom att en markförorening har avhjälpts. Trafikbuller Den bullerutredning som hör till planförslaget visar att i nuläget överskrids bullerriktvärdet för bostäder vid del av fasad mot V. Storgatan, oavsett om det byggs bostäder om högst 35 m2 eller större. När hänsyn tas till framtida trafik överskrids bullerriktvärdet ännu mer.

21 Eskilstuna kommun 3 (8) Enligt utredningen klaras riktvärdena för mindre lägenheter om balkonger mot gatan glasas in till 75 %. Riktvärdena kan också klaras genom att bygga genomgående lägenheter som har minst hälften av bostadsrummen vända mot gården. Det anges också att höga krav måste ställas på byggnadens fasadisolering. I planförslaget finns inga bestämmelser som säkerställer att dessa åtgärder utförs. Bullerfrågan ska istället lösas i bygglovsskedet. Länsstyrelsen anser att planförslaget måste kompletteras med bestämmelser om utformning, utförande och lägenhetsfördelning/storlek som säkerställer att riktvärden för trafikbuller vid nybyggnad av bostäder klaras. Då detaljplanen påbörjats efter den 2 januari 2015 ska planbeskrivningen innehålla en redovisning av beräknade värden för omgivningsbuller. Kulturmiljö - riksintresse och fornlämningar Länsstyrelsen delar bedömningen att kvarteret Nordstjärnan lika mycket är en del av riksintresset som Munktellstaden i kvarteret bredvid. För det aktuella planförslaget är det väsentligt att ta hänsyn till bebyggelsens tidstypiska utformning, som är en del av stadssaneringen av bostadsbebyggelsen på Norr under mitten av 1900-talet. Länsstyrelsen delar också bedömningen att gestaltningen av den nya bebyggelsen inte ska vara något som visuellt konkurrerar med den intilliggande industrimiljön i Munktellstaden. Däremot är det väsentligt att den nya byggnaden anpassas till omkringliggande bebyggelse vad gäller höjd, placering och utformning. I planförslaget sker detta främst genom reglering av nockhöjd på byggnader för att passa in i kvartersstrukturen. Då nockhöjd reglerar byggnadens faktiska höjd kan det vara lämpligt att kombinera detta med en planbestämmelse om byggnadshöjd, då det är fasaden ut mot gatan man upplever snarare än den faktiska höjden. Bestämmelse om byggnadshöjd kan med fördel reglera både högsta och minsta byggnadshöjd. Detaljplanen reglerar inte val av fasadmaterial eller kulörsättning. De riktlinjer som framgår av planbeskrivningen utifrån 2 kap. 6 PBL, d.v.s. att byggnadsverk ska utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan, bör framgå även av planbestämmelserna. Det är bra att stadsantikvarie och stadsarkitekt kommer att delta i bygglovprövningen för bedömning av påverkan på kulturmiljön. Inga kända fornlämningar finns inom eller i nära anslutning till planområdet. Behovsbedömning Kommunen bedömer att förslaget inte innebär betydande påverkan på miljön. Länsstyrelsen delar kommunens åsikt. Övrigt I handläggningen av ärendet har Ebba Gillbrand och Per Gustafsson (kulturmiljö) samt Caroline Halsius (förorenad mark) deltagit.

22 Eskilstuna kommun 4 (8) Svar: Angående markföroreningar så har en kompletterande markundersökning genomförts av Structor Miljöteknik AB (dat ) som bifogas till planhandlingarna. Även planbeskrivningen kompletteras med uppgifter från markundersökningen. Åtgärdsmålen kommer utgöras av generella riktvärden för känslig markanvändning och platsspecifika riktvärden enligt tidigare riskbedömning kommer inte användas. Angående trafikbuller så kompletteras plankartan med en bestämmelse. Planbeskrivningen kompletteras med ytterligare redovisningar av beräknade värden för omgivningsbuller. Ang. Kulturmiljö och byggnadshöjd I granskningsförslaget har en kompletterande bestämmelse om nockhöjd för att bättre passa in byggnaden mot angränsande byggnad införts. Lantmäteriet Detaljplanen innebär att tomtindelningen Nordstjärnan, akt 0484K-1052C, upphör att gälla inom det område som planläggs. Det är en fastighetsrättslig konsekvens av den nya detaljplanen. Det bör framgå av planbeskrivningen att dessa bestämmelser upphör att gälla inom det område som planläggs på nytt. LM har inte utrett kvalitén på gränserna inlagda i registerkartan för fastigheterna Nordstjärnan 9 och Nordstjärnan 13 då akterna med de enligt lag gällande gränserna inte finns i LMs digitala arkiv. Akterna finns att hitta i Eskilstunas stadsarkiv. Om grundkartan är hämtad från den digitala registerkartan bör kommunen utreda gränserna för att undvika eventuella problem vid genomförandet av planen. Svar: Genomförandebeskrivningen kompletteras efter inkommen synpunkt i antagandehandlingen. Projekt- och gisavdelningen har vid framtagande av grundkarta utrett gränserna. Miljökontoret, Eskilstuna kommun Vi har två synpunkter på planbeskrivningen: Sid 4, markföroreningar. Här står att saneringen pågår, det stämmer inte. Man har rivit byggnaden och håller på med kompletterande provtagning, men man har inte lämnat in någon saneringsanmälan ännu. Sid 7, buller Under "gällande bedömningsgrunder" kanske man skall lägga till en mening om att förordningen skall tillämpas planläggning, bygglov, och förhandsbesked. När det gäller bygglov och förhandsbesked är det ett förtydligande jämfört med tidigare reglering. Svar: Planbeskrivningen har reviderats efter inkomna synpunkter.

23 Eskilstuna kommun 5 (8) Miljö- och räddningsförvaltningen, Räddningstjänsten Funderade över åtkomlighet till byggnaden. Eftersom den är så pass hög så måste vi kunna ställa upp höjdfordon för att kunna vara den andra utrymningsvägen. Med nuvarande placering/utbredning på tomten så kommer fastigheten själva inte ha rådighet över åtkomligheten då det kräver att Nordstjärnan 2 inte bebyggs så vi kommer åt alla lägenheten. Förslagsvis dras BC och eventuellt n1 in minst 3 meter från planområdesgränsen så att fri väg finns runt byggnaden. Alternativet är begränsningar i utformning av byggnaden med genomgångslägenheter så att alla lägenheter nås från Västra Storgatan och prickmarken väster om BC. Då får inte parkeringar uppföras som kan blockera vår framkomst. Svar: Under möte med Sabine Hedlund från miljö- och räddningsförvaltningen ( ) framkom tre potentiella lösningar på åtkomlighet vid utrymningsarbeten. Ett alternativ är anlägga en portik genom byggnadskroppen som är minst 4,5 meter hög och 3 meter bred från Västra Storgatan och leder in till innergården. De övriga två alternativen är genom olika lösningar i byggnadens planlösning, antingen genom att en loftgång anordnas där lägenheterna blir genomgående eller genom att bygga huset med TR2-trapphus. Valet av lösning kan fastställas under bygglovsprövningen och detaljplanen kommer således inte att reglera detta med bestämmelse. TS Skanova Access AB Skanova har kablar och rör i området. Se bifogad kartskiss. Blå sträckning på kartskissen önskas U-område. Flytt av kablar/rör bekostas av byggherren. Svar: Eskilstuna kommunfastigheter AB har inlett dialog med TS Skanova Access AB gällande flytt av befintliga kablar och rör inom planområdet. Efter överenskommelse mellan Eskilstuna kommunfastigheter AB och TS Skanova Access AB så kommer Eskilstuna kommunfastigheter AB att bekosta flytt av kabel på kvartersmark. Kabel i trottoar behöver ej flyttas. Boende på Västra Storgatan 20 Vi privatpersoner boende på Västra storgatan 20 är djupt bekymrade över de nya förslag som presenterats av Kommunfastigheter. Det var tal om ett trevåningshus, vilket vi ändå hade kunnat acceptera. För en byggnad i sig förstår vi att det kommer byggas. Men när ni föreslår ett bygge av ett sjuvåningshus, för studenter eller ungdomar. Det är rena mardrömmen och vi vill lägga in en protest mot det tilltänkta höghuset med följande synpunkter: Höjden: Enligt er planritning kommer vi drabbas av ständig insyn från studenter/ungdomar, att det blir mörkt i våra lägenheter. Vi kommer bli berövade solsken under sommaren då den tilltänkta byggnaden kommer skymma. Vår frihet i bekvämligheten av våra hem kommer att sjunka, och det protesterar vi mot! Balkongen: Vi motsätter oss balkongen in mot våra balkonger på grund av den insyn som det kommer att resultera i, dessutom att den är planerad som en gemensam balkong. En planritning som strider mot den faktiska utformningen

24 Eskilstuna kommun 6 (8) av de redan existerande bostadshusen som har balkonger mot gatan vilket är mer rimligt, och inte skulle besvära oss i samma utsträckning. Ljudnivån från festandet som ett ungdoms/student boende skulle medföra. Så som högljudda berusade röster och musik mellan fastigheterna. Platta tak: Även det platta taken önskar vi att ni ser över, för vi ska inte behöva lida för att andra skall ha det bättre. De kommer inbjuda de tilltänkta hyresgästerna en ypperlig plats för större fester med ännu mer oväsen, rökning, och alkoholkonsumtion. Dessutom har vi en ventilation som inte går att stänga, så våra vardagsrum kommer lukta cigarett oavsett om vi vill det eller inte. Vilket är oacceptabla levnadsförhållanden för oss icke rökare. Avståndet mellan fastigheterna: Enligt er planritning kommer det planerade avståndet mellan fasaderna enbart bli ynka åtta meter. Ett avstånd som är orimligt med tanke på alla de ovanstående punkter, insynen, störande momenten i form av musik och berusade ungdomar med allt vad det innebär, att vi kommer bli skymda av den nya fastigheten. Svar: Eskilstuna kommun växer och har ett underskott på bostäder, framförallt allmännyttiga hyresrätter. I kommunens årsplan 2015 är den politiska målsättningen att minst 300 nya bostäder ska byggas varje år, varav allmännyttan ska stå för 150 av dessa. Detaljplanen för Nordstjärnan 13 har även stöd i kommunens Översiktsplan 2030 och är således en viktig del i att uppnå kommunens mål för bostadsförsörjningen. I ett så centralt läge som Nordstjärnan 13 är det viktigt att utnyttja marken på bästa sätt. I planarbetet ska kommunen väga allmänna intressen mot enskilda intressen. Nedan redogörs hur kommunen har resonerat kring era synpunkter. Ang. Höjden Planavdelningen har genomfört en solstudie som införs i planbeskrivningen. Under sommartid visar solstudien att skuggning på er fasad inte påverkas nämnvärt. Solstudien finns redovisad i planbeskrivningen på sid 11. Förvisso ger den nya byggnaden en smärre ökning av skuggbild på er fasad under höst och vår, men just sommartid är skillnaden marginell. Ang. Balkonger Förslaget har reviderats gällande balkonger och är borttagna från det tidigare föreslagna läget. Eventuella balkonger kommer placeras mot Västra Storgatan. Ang. Platta tak Eskilstuna kommunfastigheters hyresgäster har inte tillgång till taken i deras fastigheter. Det är således inte möjligt för hyresgästerna att beträda taket, taket är ej heller avsett för vistelse. Ang. Avståndet mellan fastigheterna. Avståndet mellan den nya fasaden på Nordstjärnan 13 och befintligt bostadshus på Nordstjärnan 9 är mellan 9-10 meter som minst. I en stadsmiljö med tät kvartersstruktur är det ett rimligt avstånd, jämfört med övriga staden är det snarare norm än undantag.

25 Eskilstuna kommun 7 (8) BRF Nordstjärnan 2 Ang. höjden på fastigheten anser vi att den bör gå i liv med redan befintlig byggnad d.v.s. 4 våningshuset. Med tanke på att Mälardalens högskola i framtiden kommer att flytta sin verksamhet till Västerås behövs inte så många lägenheter. Placeringen av balkongerna bör flyttas till Västra Storgatan för att utnyttja dagsljuset och slippa ekot mellan husen. Vi har sovrummen inåt gården och är oroliga för oväsen från festande studenter. På sommaren har de flesta av oss fönstren öppna inåt gården. Vid ev. platt tak är vi oroliga för fester på detta tak. Vi önskar också att placeringen av byggnaden går i liv med befintliga byggnader. Närheten till vår fastighet gör att det blir mörkt och instängt på innergården där vi bl.a. har en uteplats som utnyttjas sommartid. Svar: Eskilstuna har en stor brist på centralt belägna bostäder i allmänhet, och studentbostäder i synnerhet. I och med högskolans nya campus i Eskilstuna ser kommunen snarare att antalet studerande på MDH kommer att öka än att minska i framtiden. Gällande byggnadshöjd så är planförslaget anpassat så att höjden på den nya byggnaden ska förhålla sig till angränsande 4-våningshus såväl som för angränsande 8-våningshus. I ett så pass centralt läge som Nordstjärnan 13 bör marken utnyttjas på bästa sätt. Planavdelningen ser ingen anledning att revidera höjden på byggnaden i planförslaget. Placeringen på balkongerna har reviderats efter inkomna synpunkter. Eventuella balkonger kommer placeras mot Västra Storgatan. Eskilstuna kommunfastigheters hyresgäster har inte tillgång till taken i deras fastigheter. Det är således inte möjligt för hyresgästerna att beträda taket. En skuggstudie har genomförts av planavdelningen som redovisas i planbeskrivningen på sid 11. Där redovisas hur den nya byggnaden påverkar skuggbilden på er fastighet. Planavdelningen bedömer att även om skuggbilden ökar något är det inte av den grad att det kräver en revidering av detaljplanen. Skugga är inte enbart av ondo, för många är skugga viktigt för att kunna nyttja en yta under sommartid för svalka. Under samrådsmöte med representanter för BRF Nordstjärnan 2 framgick att föreningen ingår i en samfällighetsförening för innergården som helhet. Även om det blir en viss ökad yta på er fastighet som skuggas så är det en liten del av den totala gårdsytan som helhet. Dessutom har Eskilstuna kommunfastigheter åtagit sig att gå med i samfälligheten för att bidra till investeringar och underhåll av gården.

26 Eskilstuna kommun 8 (8) Yttranden utan erinran Eskilstuna kommunfastigheter AB har inkommit med ett yttrande utan erinran. Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen Anna Ekwall Planchef Gustaf Nyman Planarkitekt FPR/MSA

27 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (4) Stadsbyggnadsförvaltningen SBN/2015: Planavdelningen Gustaf Nyman, Detaljplan för Nordstjärnan 13 Norr Eskilstuna kommun Granskningsutlåtande Allmänt Granskning Inkomna synpunkter Granskningsutlåtandet omfattar: Inkomna synpunkter under samrådsskedet, se bilagd sammanställning av synpunkter daterad En sammanfattning över skriftligen inkomna synpunkter under granskningsskedet. Förslag till politiskt beslut. Förslag till tidplan för den fortsatta politiska behandlingen av ärendet. Fullständiga handlingar och underrättelse skickades till de berörda fastighetsägare, kommunala förvaltningar och statliga myndigheter, Länsstyrelsen och Lantmäteriet. Underrättelse skickades till berörda hyresgäster inom grannfastigheten. Övriga har kallats via annons i lokalpressen. Detaljplanen har under granskningstiden varit utställd i foajén i Värjan, Alva Myrdals gata 5. Handlingarna har också varit tillgängliga på kommunens hemsida. Utställningen pågick från och med den 25 januari 2016 till och med den 15 februari Fem skriftliga yttranden inkom under granskningstiden, varav tre med synpunkter. Ytterligare ett yttrande inkom efter granskningstidens slut. En sammanfattning över skriftliga inkomna synpunkter och planavdelningens svar redovisas nedan. Samtliga skriftliga yttranden finns tillgängliga i sin helhet på planavdelningen.

28 Eskilstuna kommun 2 (4) Länsstyrelsen Södermanlands län Sammanfattning över inkomna synpunkter Länsstyrelsen har mottagit förslag till detaljplan för granskning enligt 5 kap. 20 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Detaljplanen handläggs med standardförfarande. Syftet med planen är att möjliggöra studentbostäder och centrumändamål. Detta granskningsyttrande ersätter Länsstyrelsens yttrande daterat Länsstyrelsen har i sitt samrådsyttrande, daterat framfört synpunkter om mark-föroreningar, trafikbuller och vikten av anpassning till omkringliggande bebyggelse. Länsstyrelsens synpunkter ingripandegrunder enl. 11 kap. 10 PBL Eskilstuna kommun har efter Länsstyrelsens första granskningsyttrande förtydligat hur markföroreningsfrågan ska hanteras. Länsstyrelsen bedömer med hänsyn till ingripande-grunderna i 11 kap. 10 PBL och nu kända förhållanden att markföroreningsfrågan går att lösa men att detta inte tillräckligt tydligt framgår av granskningshandlingarna. Övriga synpunkter under samrådet bedöms ha tillgodosetts. Hälsa eller säkerhet Markföroreningar Vid samrådet påtalade Länsstyrelsen behovet av att även undersöka marken under den rivna byggnaden och att därefter göra en reviderad riskbedömning för hela planområdet. En kompletterande översiktlig miljöteknisk markundersökning har gjorts ( ). Prover togs under den rivna byggnaden och föroreningar påträffades i halter överstigande riktvärden för känslig markanvändning. I vissa provpunkter förekom halter över nivån för farligt avfall. I granskningshandlingen beskrivs att det finns ett åtgärdsbehov för fyllning 0,7-1 meter innan fastigheten kan bebyggas med bostäder. Inför antagandet behöver planhandlingarna förtydligas så att det framgår vilken typ av saneringsåtgärd som krävs för att marken ska vara lämplig för bostadsändamål. Föroreningarnas art, omfattning och läge ska beskrivas samt hur och när saneringen ska ske och vem som ansvarar för efterbehandlingen av området innan det bebyggs. Först när antagandehandlingarna på ett godtagbart sätt beskriver föroreningarna och hur de ska åtgärdas har Länsstyrelsen möjlighet att godta kommunens beslut att anta detaljplanen. Övrigt I handläggningen av ärendet deltog Jenni Johansson (förorenade områden) och Ebba Gillbrand (kulturmiljö). Svar: Planbeskrivningen kompletteras med förtydliganden gällande markföroreningarna och saneringen.

29 Eskilstuna kommun 3 (4) Lantmäteriet Lantmäteriets synpunkter finns inte med i samrådsredogörelsen. I övrigt framförs samma synpunkter på granskningshandlingarna som på samrådshandlingarna. Kommentar: Lantmäteriets inkomna synpunkt under samrådsskedet finns redovisad i bifogad samrådsredogörelse med svar. Eskilstuna Energi och Miljö Att beakta regler för placering, utformning och tillgänglighet av miljöhus avfallsutrymme, regelverk för avfallshantering i Eskilstuna kommun Kommentar: Synpunkten noteras och förs vidare vid bygglovsprövning och projektering av ärendet. För sent inkomna yttranden Boende V. Storgatan 20 Här kommer mina synpunkter på Västra Storgatan 18. Ni ska bygga bredvid Västra Storgatan 20. Kommer och ligga för nära utsikt och insyn blir väldigt försämrad. Dem som kommer och bo mitt i mot oss kommer och se rakt in i våran lägenhet. Det kommer och bli mycket oväsen när huset ska byggas, för jag hörde bra mycket av det när Eskilstuna Kommunfastigheter byggde snett över på andra sidan. Balkongen som är planerad kommer och vara vänd i mot vårat håll och inte i mot gatan. Eftersom det är öppen ventilation så kan det ju innebära att det kommer in oönskade lukter. Jag kan föreslå att ni kan bygga det på den stora tomten som ligger bredvid Gränsgatan. Min man och jag är eniga om det här. Kommentar: Avståndet mellan den nya fasaden på Nordstjärnan 13 och befintligt bostadshus på Nordstjärnan 9 är mellan 9-10 meter som minst. I en stadsmiljö med tät kvartersstruktur är det ett rimligt avstånd, jämfört med övriga staden är det snarare norm än undantag. Ang. Balkonger Förslaget har reviderats i granskningsförslaget gällande balkonger. Balkongerna är borttagna från det tidigare föreslagna läget. Eventuella balkonger kommer placeras mot Västra Storgatan. Yttranden utan erinran Räddningstjänsten och Eskilstuna Kommunfastigheter AB har yttrat sig utan erinran.

Nordstjärnan 13. Sammanställning av synpunkter från samråd. Inledning. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun

Nordstjärnan 13. Sammanställning av synpunkter från samråd. Inledning. Detaljplan för. Norr Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (7) Stadsbyggnadsförvaltningen 2016-01-04 SBN/2015:74 1.40 Planavdelningen Gustaf Nyman, 016-710 87 05 Detaljplan för Nordstjärnan 13 Norr Eskilstuna

Läs mer

Detaljplan för Nordstjärnan 13

Detaljplan för Nordstjärnan 13 Stadsbyggnadsnämnden 2015-12-23 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen SBN/2015:74 Gustaf Nyman 016-710 87 05 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Nordstjärnan 13 Förslag till beslut Förslag till

Läs mer

Kv. Nordstjärnan 13, Eskilstuna Trafikbullerutredning för detaljplan

Kv. Nordstjärnan 13, Eskilstuna Trafikbullerutredning för detaljplan L:\2015\2015-1 MB Kv_ Nordstjärnan, Trafikbuller, Structor Miljöteknik AB\Rapporter\2015-1_r01_Kv_Nordstjärnan_Trafikbullerutredning.docx Rapport nummer: 2015-1r01 Datum: 2015-08-10, Eskilstuna Trafikbullerutredning

Läs mer

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7

Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Stadsbyggnadsnämnden 2016-08-04 Planavdelning SBN/2015:328 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Skeppsgossen 3 och 7 Förslag till beslut Förslag till ändring

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-09-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

Ändring av detaljplan för Linden 2

Ändring av detaljplan för Linden 2 Stadsbyggnadsnämnden 2016-05-25 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:382 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Ändring av detaljplan för Linden 2 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28

Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Stadsbyggnadsnämnden 2016-03-22 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning SBN/2015:441 Inga Krekola 016-710 11 19 1 (1) Stadsbyggnadsnämnden Detaljplan för Odalmannen 26 och 28 Förslag till beslut Förslag

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018

Detaljplan- Samrådshandling. För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Björken 4, Götene tätort, Götene kommun, april 2018 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor Fasighetsförteckning Grundkarta Genomförandetid

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

Del av Slagsta 1:13 och 3:1

Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-22 SBN/2016:82 3.13 Planavdelningen Anna Ekwall, 016-710 10 21 Detaljplan för Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Måsta

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1

Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Planbeskrivning Detaljplan för Sangis 38:1 Kalix kommun Norrbottens län Samrådshandling juni 2019 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och huvuddrag... 2 Plandata... 2 Planområdets läge och areal... 2

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Drothems-Broby 1:65 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-03-06 Reviderad: 2018-03-02 Godkänd

Läs mer

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Druvan 2 i Eslöv Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-05-15 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

Björknäs Talluddsvägen, Nacka kommun

Björknäs Talluddsvägen, Nacka kommun L:\2015\2015-189 ÅSN 10_Detaljplaner Nacka kommun, Nacka kommun\rapporter\5. bilagor\2015-189-5 r01 rev01.docx Rapport nummer: 2015-189-5 r01 rev 01 Datum: 2016-02-22 Revideringsdatum: 2016-06-17 Utredning

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Planbeskrivning. Planprocessen Standardförfarande. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-01 SBN/2017:377 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Granskningshandling Ändring av detaljplan för

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING JANUARI 2014. DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR DEL AV JUNOSUANDO 7:14 Bostäder och kontor Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I SAMRÅDSSKEDET Planbeskrivning Plankarta med illustrationsskiss Fastighetsförteckning

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Kv. Hästhoven / Kv. Kattmyntan i Borås

Kv. Hästhoven / Kv. Kattmyntan i Borås Rapport nummer: 2015-092 r03.2 Datum: 2015-12-17 Reviderad Kv. Hästhoven / Kv. Kattmyntan i Borås Bullerutredning för ny detaljplan C:\jag jobbar hemma\2015-092 MS kv Hästhoven 1, Borås, Structor Miljö

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utökning av verksamheten för Macken i Lekeberg AB och stänga av

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012

Planbeskrivning GRANSKNINGSHANDLING. upprättad i september 2012 Vår beteckning Dnr 2012/124 GRANSKNINGSHANDLING (Enkelt planförfarande) Detaljplan för del av kvarteret Sims inom centrumområdet i Borlänge kommun, Dalarnas län upprättad i september 2012 HANDLINGAR Planhandlingarna

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR DEL AV STRÖVELSTORP 6:27, STRÖVELSTORP, ÄNGELHOLMS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING Antagen av KF 2018-05-31 Laga kraft 2018-07-06 ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. Detaljplan för del av Studenten 1 Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser Denna planbeskrivning Fastighetsförteckning

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av Mariehov 5:26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-23 Godkänd

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande.

Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Plankartan med bestämmelser blir juridiskt bindande efter antagande. SAMRÅDSHANDLING Detaljplan Hamnholmen, som berör Ytterbyn 86:1 m.fl. Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar utgör förslaget: Plankarta i skala 1:1000 med planbestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser.

Dnr P 414 PLANBESKRIVNING. Antagandehandling Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser. Dnr P 414 PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2007-03-09 Detaljplan för KV DANMARK 2 M.FL. Tillskapande av parkeringsplatser Uddevalla kommun ILLUSTRATION 12 nya parkeringsplatser varav 1 är handikappanpassad

Läs mer

Samrådshandling Dnr: SBN 2017/30. Planbeskrivning till: Detaljplan för Verktyget 3, Trosa kommun, Södermanlands län

Samrådshandling Dnr: SBN 2017/30. Planbeskrivning till: Detaljplan för Verktyget 3, Trosa kommun, Södermanlands län Samrådshandling Dnr: SBN 2017/30 Planbeskrivning till: Detaljplan för Verktyget 3, Trosa kommun, Södermanlands län Inledning Planhandlingar Planen omfattar följande handlingar: - Plankarta i skala 1:1000

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Läraren 11. Miljö och samhällsbyggnad. Detaljplaneändring för del av stadsplan för område vid Skarpås i Ulricehamn.

Läraren 11. Miljö och samhällsbyggnad. Detaljplaneändring för del av stadsplan för område vid Skarpås i Ulricehamn. Detaljplaneändring för del av stadsplan för område vid Skarpås i Ulricehamn. Berörd fastighet: Läraren 11 i Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Standardförfarande enl. 5 kap 7 PBL Diarienummer: 2016/00501

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(9) tillhörande ändring av Detaljplan OBS! för en del av Ljura 1:1 m.fl. (Ljurafältet) inom Ljura i Norrköpings kommun den 27 augusti 2018 Plangräns för tillägg ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län

Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av tillägg till stadsplan för Söderköping stad, Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp

Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp Stadsbyggnadskontoret Micael Johansson Telefon +46 (0)8-508 27 181 2018-09-19 Sida 1 (8) Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Värsta Gård 17 i stadsdelen Solhem, Dp 2017-12502 Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun

Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Kopparslagaren i Sävsjö Sävsjö kommun GRANSKNINGSHANDLING Handlingar Planhandlingarna består av: plankarta med planbestämmelser (separat karta) denna planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde

Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Planområde Tranås kommun Detaljplan för Slakthuset 4 och del av Ängaryd 4:1 i Tranås stad Upprättad i december 2009 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 288/09 Planområde Antagen av byggnadsnämnden

Läs mer

KVARTERET ÅKERMANNEN

KVARTERET ÅKERMANNEN DETALJPLAN FÖR KVARTERET ÅKERMANNEN I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE granskningsstid 7 juli 17 augusti 2016 Granskningsutlåtande 2016-10-27 Pob 2016-47 Projektnr 9320 INNEHÅLL Kvarteret Åkermannen...

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Ola Andreasson Stadsarkitekt 2018-11-27 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor

Läs mer

Husaren:1 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan för. Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen

Husaren:1 PLANBESKRIVNING TILLÄGG TILL. tillhörande ändring av detaljplan för. Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAG A N D E H A N D L I N G tillhörande ändring av detaljplan för Husaren:1 Maratonvägen 2a mfl, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande, KS 2013/0412 Kommunstyrelsen 2014-01-07

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur

FÖRUTSÄTTNINGAR. Kommunala ställningstaganden. Natur och kultur Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (8) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-05-28 SBN/2011:233 1.21 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Antagandehandling Detaljplan för Mesta 3:3 Borsökna

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Ändring av detaljplan för del av Bergslagssjukhuset, Läkaren 7 Fagersta kommun Västmanlands län Följande detaljplan berörs: S 99 - Stadsplan för Brinellvägens nya sträckning mellan

Läs mer

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun.

Datum Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. KROKOM1000, v1.0, 20121009 Datum 20190409 1 (5) Krokoms kommun Detaljplan för Täng 2:28 samt 2:46, Ås, Krokoms kommun. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd 19 februari 2018 till

Läs mer

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN

PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN PLANBESKRIVNING UTSTÄLLNINGSHANDLING II DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHET KULLTORP 2:2 (KLOCKAREGÅRDEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Fastighetsförteckning

Läs mer

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11

i Stenungsund Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola Dnr: 0321/11 Dnr: 0321/11 Antagandehandling 2014-10-02 Justerad 2014-12-18 Tillägg till PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Hallerna, etapp 1 Ändringen avser fastigheten Kyrkenorum 5:67, bostad och förskola i

Läs mer

Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling

Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling Detaljplan för Katten 14, Strömsunds kommun. Granskningshandling Upprättad av miljö- och byggavdelningen Strömsunds kommun 2017-08-10 2 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av: - Planbeskrivning

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET 56 och 20 inom Sandbacka Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00169 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna VÄSTRA BÄCKGÄRDET

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

DETALJPLAN GRANSKNING Dnr Enligt sändlista

DETALJPLAN GRANSKNING Dnr Enligt sändlista Datum Vår bet 2019-02-25 Dnr 2018-18 Er bet Adressat DETALJPLAN GRANSKNING Enligt sändlista Härmed översändes handlingar för: Tillägg till Detaljplan för Junkaremålen 2:1,(Junkaremålens strand) m.fl. i

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 1 (8) Detaljplan för ABBORREN 2, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 1 (8) Detaljplan för ABBORREN 2, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 1 (8) Detaljplan för ABBORREN 2, Eslövs kommun, Skåne län. Planbeskrivning och genomförandebeskrivning PLANBESKRIVNING 2016-05-17 SAMRÅDSHANDLING 2 (8) Planbeskrivning

Läs mer

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande

Planbeskrivning. Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av. Essunga kommun Västra Götalands län. Dnr: Utökat förfarande Dnr: 2018-000140 Utökat förfarande Planbeskrivning Tillhörande upphävande av detaljplan Åsaka 3:12 del av Essunga kommun Västra Götalands län Samrådshandling Samrådshandling 2019 2019 Upphävande av detaljplan

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING

GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING 2012-09-04 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för kv Länspumpen m.m. inom stadsdelen Ursviken Skellefteå kommun, Västerbottens län Detaljplan för kv Länspumpen m.m. inom stadsdelen Ursviken,

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 1(10) PLANBESKRIVNING Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 2(10) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Syftet med planförslaget är att möjliggöra för att, på fastigheten Ärlan 1, sammanbygga bostadshuset med friggeboden

Läs mer