Empati är en förmåga till inlevelse och hur man stimulerar den andres förmåga att själv finna lösningen på sina problem.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Empati är en förmåga till inlevelse och hur man stimulerar den andres förmåga att själv finna lösningen på sina problem."

Transkript

1 HUR DIGITALISERAR VI UTBILDNING DÄR EMPATI ÄR CENTRAL? Empati är en förmåga till inlevelse och hur man stimulerar den andres förmåga att själv finna lösningen på sina problem. Hjälpmedelcenter Sverige (HMC Sverige) kom till av en anledning. VI HAR ETT STORT INOM VÅRDEN VI BLIR SJUKA AV ATT VARA STILLA. Vi blir sjuka av att inte röra på oss. För en person med funktionshinder eller sviktande hälsa är de vardagliga förflyttningarna ofta den enda rörelse de mäktar med.

2 Denna rörelse är därför livsviktig för att de inte ska bli sjuka, eller sjukare. FÖRFLYTTNINGAR ÄR FÖRFLYTTNINGAR ÄR Varje dag dör tre personer av fallskador, det är den vanligaste dödsorsaken för våra äldre. FÖRFLYTTNINGAR ÄR Vården av de som skadas av förflyttningar är svindyr. Dessutom kostar sjukskrivningar av personal skjortan och ger yrket dåligt rykte. Samtidigt behöver vi attrahera oerhört många fler inom vården för att kunna ta hand om våra alltfler äldre.

3 Istället för att ha många unga som försörjer och tar hand om våra gamla. så kommer vi snart att ha en omvänd situation. FÖRFLYTTNINGAR ÄR Fatta frustrationen för oss! Vi har jobbat med detta i över 20 år.

4 FÖRFLYTTNINGAR ÄR Vi vet hur man gör förflyttningar effektiva och säkra för alla inblandade, men vi når inte ut: 1) Vi är inte tillräckligt många för att hinna resa runt i landet och 2) Vi får inte den tid som krävs för att utbildningarna ska hålla kvalitet. Många tekniker har tagits fram för att hjälpa personalen som förflyttar. Men problemet är att man i dessa tekniker glömmer vad vem! man flyttar. Det inte är lådor som förflyttas det är din mamma, din farfar, din syster. Det krävs att vi inser att vid förflyttningar av människor måste man kunna anpassa förflyttningen efter patienten, brukaren, kunden - efter människan.

5 Det krävs kunskap förflyttningskunskap. En förståelse för din patient, ett empatiskt förhållningssätt. Förflyttningsteknik fokuserar på vårdpersonalen. VÅRD- PERSONAL MÖTER MÄNNISKA ANDRAS PEDAGOGIK Först därefter kan, möjligen, fokus hamna på hjälpmedel och patient. MÄNNISKA VÅRD- PERSONAL MÖTER MÄNNISKA OCH DEN FYSISKA MILJÖN

6 VÅR PEDAGOGIK HMC Sverige vänder på detta. MÖTER VÅRDPERSONAL MÄNNISKA OCH DEN FYSISKA MILJÖN MÄNNISKA Med HMC Sveriges metod får människan tillvarata så mycket av sin egna förmåga som möjligt. Genom att människan får hjälpa till, minskas också arbetstyngden för vårdpersonalen Därefter tar vi hänsyn till den fysiska miljön - vilka fysiska förutsättningar finns eller kan vi skapa som människan kan dra nytta av, vilka hjälpmedel finns som passar personen? OCH DEN FYSISKA MILJÖN

7 Sedan fokuserar vi på mötet vem är det som ska hjälpa patienten i förflyttningen, vilka förutsättningar har den personen? Hur skapar den personen ett förtroende hos patienten? MÖTER VÅRDPERSONAL På detta sätt skapar vi en pedagogisk metod som ger dig ett oändligt antal möjligheter i varje förflyttningssituation, vilket behövs eftersom någon som inte är en låda har en tendens att hamna i olika förflyttningssituationer hela tiden. I varje steg utvärderar vi också vilka risker finns med förflyttningen, baserat på de unika förutsättningar som finns i just denna situation med just denna patient. En förflyttning ska aldrig vara farlig eller tung! VÅR PEDAGOGIK MÄNNISKA OCH DEN FYSISKA MILJÖN MÖTER VÅRDPERSONAL Vår pedagogik följer ett antal principer och ett logiskt flöde av frågor. Vi lär våra deltagare att ställa rätt typ av frågor för att på så sätt ta sig framåt i ett flöde och landa i ett svar. Som del i dessa frågeställningar ingår att förstå på vilket sätt som patienten själv kan hjälpa till. Det är små saker som påverkar! Vet vårdpersonalen detta kan vårdpersonalen inte bara lätta sin egen börda utan också se till att patientens befintliga muskulatur faktiskt får syresättas.

8 Vi lär också ut ett skapa kontakt, vikten av att få vårdtagaren att vilja få hjälp, och att som vårdgivare förstå det blir då centralt. Inga konstigheter egentligen. Men visst krävs det lite tid för att lära sig hur man gör. Om vårdpersonal alls får utbildning i detta idag är det oftast under 2 eller 4 timmar (eller den längsta tid arbetsgivaren anser att man kan avvara personalen). Det kan vi sucka hur mycket vi vill åt, men det är ju också rätt självklart: vi har inte resurser till att låta all Sveriges vårdpersonal gå på en fem till nio-dagarskurs inom förflyttningskunskap. Men vi har heller inte resurser till att ta hand om alla arbetsskador och patientskador som dagens läge innebär. GE PATIENTEN EN BEHOVSPRÖVAD FÖRFLYTTNING Arbeta med förflyttningar utifrån patientcentrerat perspektiv: - Ge patienten en behovsprövad förflyttning - Implementera ett metodiskt arbete med förflyttningar IMPLEMENTERA ETT METODISKT ARBETE MED FÖRFLYTTNINGAR

9 GE PATIENTEN EN BEHOVSPRÖVAD FÖRFLYTTNING IMPLEMENTERA ETT METODISKT ARBETE MED FÖRFLYTTNINGAR Vi satte följande mål för vår digitaliseringsprocess: INTENSIFIERA BIBEHÅLLEN PATIENT- CENTRERING EFFEKTIVISERA RISK- ORIENTERAT ARBETSSÄTT - Intensifiera: kortare utbildningstid - men inte nödvändigtvis över tid, men i hur lång tid som behöver avsättas i ett sträck. - Nå ut till fler - effektivisera - Fokusera på patienten: FÖRÄNDRING AV ARBETSSÄTT att empatisk förståelse på djupet, greppa metoden, ej endast mekanisk förståelse, genom att skapa kreativitet i lösningarna, att ej arbeta med färdiga lösningar) - Att göra riskbedömningar i förväg - Att direkt förändra arbetssättet Hur bibehåller vi vår höga kvalitet och vår metodik? Vi har satt en ära i att vi inte ger färdiga mallar, utan istället en metod, för att man ska kunna möta alla sorters situationer på rätt sätt. Men det är svårt att sätta fokus på patienten eftersom det leder till parametrar som måste processas och det ställer krav på mottagaren. Det är svårt att det finns många olika potentiella lösningar och endast principiella exempel. Men vi kan bara koppla in en sladd i vårdpersonalens hjärna och tanka upp vår metod. Vi måste ha en förståelse för undersköterskornas arbetssituation, som är precis som oss andra: för att ändra arbetssätt måste den nyvunna kunskapen leda till en direkt förbättring i arbetssituationen. HMC SVERIGES METOD Samtidigt har det också varit en bekräftelse på att vi i många år uppenbarligen arbetat med saker som är svinhippa idag, såsom design thinking och user centered design, utan att ens veta om det. I mötet med våra samarbetspartners RISE Interactive och Funkis Multimedia har vi kunnat se att detta innebär att vår pedagogik verkligen passar för digitalisering!

10 Våra workshops lett till en hypotes att utbildningen ska vara sekundär, dvs att bortse från utbildningen som en linjär envägskoppling från utbildare till elev. Istället prövar vi nu ett beslutsstöd som ger vårdpersonalen konkreta svar men där du måste knappa in parametrar och där mötet med patienten är utgångspunkten. På så sätt använder du vår metod i ditt dagliga arbete. För kanske är det så att vissa saker måste man inte kognitivt processa, utan bara göra, och börja analysera först efter när om! ett behov uppstår,. Ger metoden resultat, ger den acceptans och vi kan få vårdpersonal som är mer öppna för att analysera varför de gör som de Oavsett, har vi påverkat vilka frågor de ställer till sig själva genom att vi etablerat patientcentreringen som grunden för arbetet.

11 Digitalisering. När vi pratar som digitalisering har vi ofta en ganska klar bild av vad det handlar om, och våra tankar är begränsade till det som vi själva har upplevt eller har fått berättat för oss. Å ena sidan finns dem som känner ett hot, ett mörker, en våt filt, å andra sidan dem som ser lösningen på allt. Den senare är inte helt sällan den administrativa avdelningen eller den för ekonomi. Optimismen hos den senare gör ofta att det blir just de som driver digitaliseringsfrågan, behovsfrågan. De mer negativa känslorna uppstår ofta på grund av att digitalisering generellt har inneburit att en befintlig process eller rutin har översatts till kod. Sådan digitalisering ger inte utrymme för eller stöd till människors svårigheter inom olika områden - ex. administrativa dyslexi (nyord 2018?). Men vad är digitalisering egentligen? Är det bara att översätta befintligt till kod? Nej, självfallet inte. Digitalisering är en verktygslåda med oerhörda möjligheter. Om vi istället kan dra nytta av de möjligheterna som digitalisering innebär så kommer vi att kunna skapa förändring på riktigt. Att förstå vår användare, dess sammanhang, kraven, behoven, drivkrafterna, organisationen, osv. Det inte är lådor som ska fyllas med information utan människor som ska ta till sig och förstå. Samtidigt med detta är det ju så att det finns oerhörda möjligheter vad gäller ny teknik att tillgå. Att forska kring vilken av dessa som är relevant, intressant, och ekonomiskt möjlig att satsa på blir därför viktig.

12 Våra hypoteser. VÅRDGIVARE HAR INTE TID ATT SÄTTA SIG IN I FRÅGAN VÅRDGIVARE BLIR MER ENGAGERADE OM DE FÖRSTÅR DET ÄR LÄTTARE ATT KÄNNA EMPATI OM EN SER 360-FILM I FÖRSTAPERSON Under december och januari skapade vi innehåll baserat på dessa hypotser. Fokus var innehåll, men också flödet. Att landa i ett svar snarare än i ett varför. DET ÄR LÄTTARE ATT FÖRSTÅ FYSIK OCH KRAFTER MED STRECKGUBBAR OCH PILAR DET ÄR LÄTTARE ATT GÖRA RÄTT VAL OM EN DIGITAL TJÄNST GER DIG RÄTT VAL BASERAT PÅ ETT ANTAL FRÅGOR I ETT FLÖDE ADMINISTRATIONEN BLIR LYCKLIG AV ATT FÅ STATISTIK Flödet som utifrån frågeställningar ger ett resultat i form av ett innehåll, utifrån hypotesen att mottagarna inte har möjlighet att sätta sig in i varför, utan istället behöver få ett svar där och då. Utbildningstiden är å ena sidan är till för att förstå tjänsten och å andra sidan att förstå på en högre nivå vad varför är för något. Varför är för att det är våra familjemedlemmar och vänner som ska få hjälp med förflyttning och inte lådor. Nu ska vi testa och verifiera våra hypoteser. Vi kommer sätta vår produkt i händerna på undersköterskor som är i faktiska situationer. Att göra dessa studier i verkligheten gör att vi snabbt också kan skapa förändringar för att därigenom fånga upp hur detta kommer att VÅRDGIVARE HAR INTE TID ATT SÄTTA SIG IN I FRÅGAN DET ÄR LÄTTARE ATT FÖRSTÅ FYSIK OCH KRAFTER MED STRECKGUBBAR OCH PILAR VÅRDGIVARE BLIR MER ENGAGERADE OM DE FÖRSTÅR DET ÄR LÄTTARE ATT GÖRA RÄTT VAL OM EN DIGITAL TJÄNST GER DIG RÄTT VAL BASERAT PÅ ETT ANTAL FRÅGOR I ETT FLÖDE DET ÄR LÄTTARE ATT KÄNNA EMPATI OM EN SER 360-FILM I FÖRSTAPERSON ADMINISTRATIONEN BLIR LYCKLIG AV ATT FÅ STATISTIK Under mars kommer vi att genomföra initiala tester på vårdhem där vi testar våra hypoteser. Att tid är en faktor det vet vi, språk likaså, frågan är om vår prototyp möter detta? Kommer det vara möjligt att titta på en 360- film? Är det ens kostnadseffektivt? Tyngden kommer ligga i att ge stöd i ett flöde nu initialt och att om vår hypotes kring beslutsstöd verifieras / stämmer så kan vi börja förfina innehållet. Vår förstudie ska vara klar till sommaren.

13 LINA WINKLER Hjälpmedelcenter Sverige ANYA ERNEST RISE Interactive Institute Vi tänker förstärka förståelsen för patientens perspektiv och visuellt förmedla denna till vårdpersonalen. Vi tänker uppmuntra till att använda krafter som påverkar fysisk rörelse. Ni får gärna vara med på resan! Håll utkik på Dela digitalt under våren - eller kontakta oss på lina@hmcsverige.se eller anya@ri.se.

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL

DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL DIGITALISERING FÖR MERVÄRDE EN ILLUSTRERAD GUIDE FÖR SOCIALTJÄNSTEN I SUNDSVALL 1 Användarcentrerad digitalisering av Socialtjänsten i Sundsvall Illustrerad och författad av Caisa Sixtensdotter under handledning

Läs mer

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden

DIARIENUMMER UN VALLENTUNA GYMNASIUM. IT-plan Antagen av utbildningsnämnden DIARIENUMMER UN 2016.040 VALLENTUNA GYMNASIUM IT-plan 2017-2020 Antagen av utbildningsnämnden 2016-12-08 87 IT-plan 2017-2020 Innehåll IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020... 1 1 Inledande ord... 1 2

Läs mer

En nationell strategi för skolans digitalisering

En nationell strategi för skolans digitalisering En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-10 En nationell strategi för skolans digitalisering 2015-06-09 Camilla Waltersson Camilla Grönvall Waltersson Grönvall (M), utbildningspolitisk

Läs mer

Utbildning, kultur och fritid: Alvhemsförskola 2012/2013

Utbildning, kultur och fritid: Alvhemsförskola 2012/2013 Utbildning, kultur och fritid: Alvhemsförskola 2012/2013 1. Verksamhetsbeskrivning Alvhemsförskola består av två avdelningar Loket 1-3 och Vagnen 3-5. Förskolan ligger i Alvhem med Kungsgården med dess

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Kreativitet som Konkurrensmedel

Kreativitet som Konkurrensmedel www.realize.se 1 Kreativitet som Konkurrensmedel Vi är på väg in i Idésamhället. Ord som kreativitet och innovation upprepas som ett mantra. Det är många som vill. Det är färre som kan. Realize AB är ett

Läs mer

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling.

Business Design. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Creosa är ett företag specialiserat på kreativ intelligens ihopkopplat med entreprenörskap och affärsutveckling. Våra lösningar lär dig hur du kan använda din kreativa intelligens som motor i ditt företag,

Läs mer

Välkommen till Creosa.

Välkommen till Creosa. Välkommen till Creosa. Vi hjälper företag och organisationer att tänka kreativt, hitta nya lösningar på olika typer av problem och utmaningar och skapa förutsättningar för att förverkliga kreativa idéer.

Läs mer

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg

Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Diskussionsfrågor till Att sätta betyg Syftet med denna studieguide är att sätta igång diskussioner som vidgar och fördjupar perspektiven och som stöttar en kollegial samsyn kring bedömning och betygssättning.

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium

Utbildningsnämndens arbetsutskott Utbildningsnämnden godkänner förslaget till IT-plan för Vallentuna gymnasium VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-12-01 80 IT-plan Vallentuna gymnasium 2017-2020 (UN 2016.040) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering

Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering Självskattningsfrågor till kunskapsvalidering Namn: Utbildningsort: Adress: Tel: P.nr e-post: Arbetsplats: Du skall utifrån din erfarenhet och kunskap besvara frågorna nedan. Självskattningssvaren lämnar

Läs mer

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag

Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Rektorernas roll i förskolans förändrade uppdrag Naturvetenskap och teknik i förskolan Susanne Thulin & Ann Zetterqvist 2010 01-18 Innehåll Skolverkets förslag till förtydliganden i Lpfö när det gäller

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap Kunskapsprofil i förflyttningskunskap FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (art 26.3) Konventionen ska främja tillgången till kännedom om och användningen av hjälpmedel

Läs mer

Rätt arbetsteknik skapar. hälsa och trygghet. Modern ARBETSTEKNIK. Förflyttningskunskap Självskyddskunskap Föremålshantering

Rätt arbetsteknik skapar. hälsa och trygghet. Modern ARBETSTEKNIK. Förflyttningskunskap Självskyddskunskap Föremålshantering Rätt arbetsteknik skapar hälsa och trygghet Rätt arbetsteknik skapar hälsa och trygghet Förflyttningskunskap Självskyddskunskap Föremålshantering Modern ARBETSTEKNIK Modern Arbetsteknik erbjuder behovsanpassade

Läs mer

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN

DIGITAL UTVECKLINGSPLAN DIGITAL UTVECKLINGSPLAN 2018-2022 1. INLEDNING Digital utvecklingsplan ersätter IT-policy för förskola och grundskola i Ystads kommun 2010. Ystads kommun prioriterar digitaliseringen av utbildningsverksamheten.

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Vilka risker finns? Förflyttning i säng samt mellan säng och rullstol. Toalettbesök. Patienten hamnar på golvet. Sängtransporter mellan avdelningarna.

Vilka risker finns? Förflyttning i säng samt mellan säng och rullstol. Toalettbesök. Patienten hamnar på golvet. Sängtransporter mellan avdelningarna. Inom sjukvården finns risker för belastningsbesvär och arbetsolyckor vid bland annat förflyttningar av patienter. Arbetsmiljöverkets inspektioner av ett stort antal sjukhusavdelningar över hela landet

Läs mer

Patient- och närståendeutbildning

Patient- och närståendeutbildning Patient- och utbildning En uppdatering av PNU-processen med återkopplingsmodell för ömsesidigt lärande mellan patienter, och verksamheten. INTRODUKTION Välkommen och tack för att du tar dig tid att läsa

Läs mer

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN

DIGITAL KOMPETENS I GRUNDSKOLAN ATT GÖRA EN SKILLNAD SOM GÖR EN SKILLNAD Lin Education lever efter mantrat Att göra en skillnad som gör en skillnad. För oss är det inte tekniken som utvecklar skolan, snarare är det så att förändrad pedagogik

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Utarbetad enligt Skol- och fritidsförvaltningens (SFF) riktlinjer. Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Aktivitetsbaserat arbetssätt. Aktivitetsbaserat det nya smarta kontoret

Aktivitetsbaserat arbetssätt. Aktivitetsbaserat det nya smarta kontoret Aktivitetsbaserat arbetssätt Aktivitetsbaserat det nya smarta kontoret FÖRFATTARE: METTE BUNGERFELDT Innehåll AKTIVITETSBASERAT ARBETSSÄTT 3 DET SMARTA KONTORET 3 VAD INNEBÄR AKTIVITETSBASERAT ARBETSSÄTT

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

Delaktighet i hemvården

Delaktighet i hemvården Delaktighet i hemvården Kort överblick Delaktighet och inflytande i vården är en grundläggande förutsättning för hälsa och god vård. Enskilda individer behöver känna att de har möjlighet att påverka sin

Läs mer

Hantera motstånd och få ett bättre liv

Hantera motstånd och få ett bättre liv Hantera motstånd och få ett bättre liv Ett bättre liv betyder olika saker för olika människor men för de flesta innebär det att ha trygghet, glädje och harmoni i sitt liv. Det finns många sätt att skapa

Läs mer

Välkommen till en kollegial workshop. Tillsammans gör vi en pedagogisk planering

Välkommen till en kollegial workshop. Tillsammans gör vi en pedagogisk planering Välkommen till en kollegial workshop Tillsammans gör vi en pedagogisk planering Uppgift Rita en svart hund Har vi samma synsätt? Vad är kvalitet i fritidshem? Hög Kvalitetskurva Proaktivt Kvalitet Låg

Läs mer

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02

Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor. Version 1.0a 2011-02-02 Vision och strategisk plan för pedagogisk utveckling genom satsning på IT i Umeå kommuns skolor Version 1.0a 2011-02-02 Vision för IT i skolan, Umeå Kommun Alla barn och ungdomar i Umeå kommuns förskolor

Läs mer

Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström

Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström Att organisera för lek och fantasi! Evelina Weckström Att organisera för lek och fantasi Vem är jag och varför vet jag det jag gör? 2 Att organisera för lek och fantasi outveckla en pedagogisk miljö som

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lspec11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola Undervisningen

Läs mer

Datalogiskt tänkande är mer än Programmering. Fredrik Heintz Linköpings universitet

Datalogiskt tänkande är mer än Programmering. Fredrik Heintz Linköpings universitet Datalogiskt tänkande är mer än Programmering Fredrik Heintz Linköpings universitet Vad kommer jag säga idag? Datalogiskt tänkande är en uppsättning generella färdigheter och attityder som är viktiga för

Läs mer

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna.

Utveckling av lärandemiljö. Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utveckling av lärandemiljö Tryggare och kunnigare personal i samverkan bidrar till ökad säkerhet för patienterna. Utmaningar En snabb medicinsk utveckling i kombination med en åldrande befolkning ökar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning 1 Övergripande mål och strategier 2 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerheten 3 Struktur för uppföljning och utvärdering 3 Mål för patientsäkerheten 3 Genomförda

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet

Utvecklingsplan. Avdelning: Draken & Trollet Utvecklingsplan Avdelning: Draken & Trollet 2018 2019 1 Normer och värden Bildningsnämndens mål Vi ska arbeta med värdegrundsfrågor och socialt förebyggande och hälsofrämjande. Ogiltig frånvaro ska minska,

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola

Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Regeringsredovisning: förslag till text i Lsam11 om förskoleklass U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Syfte och centralt innehåll för förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola Undervisningen

Läs mer

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull

Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Likabehandlingsplan förskolan Sitting Bull Bakgrund: Den 1 april 2006 trädde Lagen (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. Enligt likabehandlingslagen

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2016 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Retorik & framförandeteknik

Retorik & framförandeteknik Introduktion Vi har läst Lärarhandledning: Våga tala - vilja lyssna, som är skriven av Karin Beronius, adjunkt i språk och retorikutbildare, tillsammans med Monica Ekenvall, universitetsadjunkt, på uppdrag

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014

Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Verksamhetsplan för förskolan Pelikanen 2013/2014 Prioriterade områden 2013/2014 Med utgångspunkt utifrån måluppfyllelse och angivet uppdrag prioriteras följande åtgärder Ökat fokus på barns skriftspråk,

Läs mer

Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun

Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun Handlingsplan IKT - Förskolorna i Falköpings kommun Moderniseringen av Sverige börjar i skolan (Nationell Digitaliseringsstrategi för skolväsendet, Bilaga till regeringsbeslut l:1, 2017 Utbildningsdepartementet)

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN 2015-2016 VÅR VISION ALLA på vår förskola ska känna sig trygga, sedda, bekräftade, respekterade, bemötas och accepteras för den de är. Föräldrar ska känna tillit och förtroende när

Läs mer

Lag, rätt och etikett på nätet

Lag, rätt och etikett på nätet Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer. Lektionsförfattare: Karin Nygårds Till läraren 1. Hur är en schysst och snäll klasskompis? 2. Då blev jag ledsen och arg En digital lektion från

Läs mer

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5

Täby kommun. Verksamhetssystemet Pulsen Combined. Förstudie. Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Verksamhetssystemet Pulsen Combined Förstudie Offentlig sektor KPMG AB 14 september 2016 Antal sidor: 5 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Ansvarig nämnd/styrelse 1 4. Metod 1 5. Projektorganisation

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

PM - Patientsäkerhet i förebyggande syfte

PM - Patientsäkerhet i förebyggande syfte ÖMSESIDIGT LÄRANDE FÖR STUDENTER, PATIENTER OCH PERSONAL PM - Patientsäkerhet i förebyggande syfte Förberett för: Pia Kinhult, Region Skåne Bearbetat av: Lars Lindmark, Jidoka Innovation AB Tomas Kirkhorn,

Läs mer

Bättre arbetsmiljö BAM

Bättre arbetsmiljö BAM EN GRUNDUTBILDNING FRAMTAGEN AV PREVENT Sid 1 av 7 Det är Prevent som tagit fram konceptet för grundutbildningen Bättre Arbetsmiljö BAM. Prevent är en ideell förening inom arbetsmiljöområdet med Svenskt

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad

Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad Podd: Systematiskt arbetsmiljöarbete inom Helsingborgs stad Välkomna till Suntarbetslivs podd. I dag ska vi prata om samverkan. Och med oss har vi två riktiga eldsjälar som jobbar med arbetsmiljöfrågor

Läs mer

Introduktion Sociala medier

Introduktion Sociala medier Introduktion Sociala medier Webinar CAPS 23 jan 2019 Kompetensområde: Digital Marknadsföring BAS MEDIUM AVANCERAD MASTERCLASS (fristående tillfällen) Digital marknadsföring Målgrupp: Marknadsförare och

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (17) Medarbetarundersökning 2014 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 2014: 1857 av

Läs mer

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet

Termometern. Demo. Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Termometern Klimatanalys tar tempen på företagsklimatet Demo Demo Totalt har 36 av 44 slutfört analysen (82 %) Analysdatum: 2011-10-21 Utskriftsdatum: 2013-03-25 Solleftegatan 15 162 53 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI,

HANDLINGSPLAN FÖR REGION VÄSTMANLANDS DIGITALISERINGSSTRATEGI, HANDLINGSPLAN 1 (6) Regionstyrelsen beslutade 2018-01-31 att anta en digitaliseringsstrategi för åren 2018 2020. I den framgår att arbetet ska ske med bibehållen kvalitet och i enlighet med regionplanens

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE

CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE CRASH COURSE I SCARF-MODELLEN FÖR DIG SOM LEDARE YESbox Talent www.yesboxtalent.se info@yesboxtalent.se Vad används SCARF modellen till? SCARF modellen är ett tankeverktyg som gör dig medveten om de faktorer

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

En förskola på kristen grund

En förskola på kristen grund En förskola på kristen grund Arbetsplan 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Värdegrund 2. Organisatoriska förutsättningar 3. Pedagogiska förutsättningar (byta rubrik) 3.1 Miljö och material 3.2 Ett utforskande

Läs mer

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON

Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Användarkraft! SUSANNE GUSTAVSSON Patienter och närstående som medskapare i vården ERFARENHETER FRÅN SKARABORGS SJUKHUS Patientlagen Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet,

Läs mer

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande

Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Vem får tillgång till den nya pedagogiken? Ett samtal om lika förutsättningar för lärande Referat från seminarium i Almedalen Almedalsveckan, måndagen den 1 juli 2013 Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby

Läs mer

Koncept och prototyp. Workshop 3 25 augusti 2016

Koncept och prototyp. Workshop 3 25 augusti 2016 Koncept och prototyp Workshop 3 25 augusti 2016 Vi är här 19/4 Workshop 1 (alla) v. 22-24 Workshop 2 Analysdag (enskilt) 25/8 Workshop 3 (alla) v. 41-43 Workshop 4 Konceptutvärdering (2 & 2) 1/12 Workshop

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Lag, rätt och etikett på nätet

Lag, rätt och etikett på nätet Lag, rätt och etikett på nätet Lektionen handlar om normer och regler i digitala miljöer. Till läraren 1. En schysst och snäll klasskompis 2. Då blev jag ledsen och arg 3. En schysst och snäll nätkompis

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Palettens förskola 2017-2018 161003 Innehållsförteckning Till dig som är barn 3 Till dig som är vårdnadshavare 3 Syfte med planen mot diskriminering

Läs mer

Sammanställning 2. Bakgrund

Sammanställning 2. Bakgrund Sammanställning 2 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 8 november 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013

Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Handlingsplan för Ängstugans förskola läsåret 2012/2013 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 (reviderad 2010) samt Nyköpings kommuns tjänstegarantier.

Läs mer

DIGITAL STRATEGI. Landstingsstyrelsen

DIGITAL STRATEGI. Landstingsstyrelsen DIGITAL STRATEGI Landstingsstyrelsen 170208 VARFÖR? Övergripande mål Invånarna ska erbjudas digitala redskap så de kan vara delaktiga i och/eller ta ansvar för sin egen hälsa, vård och behandling, sina

Läs mer

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M

B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M B A C K A S K O L A N S P E D A G O G I S K A P L A T T F O R M Du läser just nu Backaskolans pedagogiska plattform - vår skolas vision och verksamhetsidé. I denna text berättar vi vad vi vill ska utmärka

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld

IT-strategi för bättre lärande. Värdegrund. Utveckling & Lärande. Kompetens & Omvärld IT-strategi för bättre lärande Utveckling & Lärande Värdegrund Kompetens & Omvärld PYSSLINGEN SKOLORS IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE 2016 1 BAKGRUND Den svenska skolan och även Pysslingen Skolor står inför

Läs mer

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola

Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Lpfö-98 Reviderad 2010 Gubbabackens Förskola Teknik Utveckla o uppmuntra barns intresse för teknik Samarbete samspel Elektronik Konstruktion och bygglek Utveckla sin kreativitet, tänkande, nyfikenhet och

Läs mer

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare

Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Fastställd av Svenska Scoutrådets styrelse 2009-06-13 Pedagogisk grundsyn i utbildning av scoutledare Scouting handlar om att ge unga människor verktyg till att bli aktiva samhällsmedborgare med ansvar

Läs mer

Vårt språk på nätet. En digital lektion från Sida 1 av 5

Vårt språk på nätet. En digital lektion från   Sida 1 av 5 Vårt språk på nätet Den här lektionen handlar om att få eleverna att reflektera kring hur språk och symboler används när vi kommunicerar på nätet. Lektionen är skapad av Filippa Mannerheim (historie- och

Läs mer

Från nationell vision till lokal konkretion hur går vi från ord till handling?

Från nationell vision till lokal konkretion hur går vi från ord till handling? Från nationell vision till lokal konkretion hur går vi från ord till handling? Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Stockholms läns landsting Nya utmaningar kan inte lösas med gamla lösningar!

Läs mer

Sociala medier för företag

Sociala medier för företag Sociala medier för företag Utbildningen ingår i projektet Helikoopter vilket är ett kompetensutvecklingsprojekt som finansieras av Europeiska socialfonden och genomförs i Coompanion Norr och Västerbottens

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Välkomna! Lösningar. 3 november 2015

Välkomna! Lösningar. 3 november 2015 Välkomna! Lösningar 3 november 2015 Välkomna Dagens workshop Detta har hänt Idégenerering Klusstra och välja Konseptualicering och prototypbygge Presentation Vidareutveckling Tack för idag Detta har hänt

Läs mer

Hållpunkter. Lågaffektivt bemötande. Erik Rova leg. Psykolog

Hållpunkter. Lågaffektivt bemötande. Erik Rova leg. Psykolog Erik Rova leg. Psykolog Ungdomsmottagning Skola Projekt Vuxenpsykiatrin Egen verksamhet erik@rovasjogren.se 070-2363200 Vilka är ni? Förkunskaper? Lågaffektivt bemötande Syfte med kvällen: Ge en gemensam

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre

En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre LILLA EDETS KOMMUN KommunRehab Sjukgymnastik/Arbetsterapi En utvärdering efter två år i Projekt Rehabilitering för äldre Nytt arbetssätt för att förbättra kvaliteten på rehabiliteringen riktat mot personer

Läs mer

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef

Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap. för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap för dig som är chef Stöd vid upphandling av fortbildning i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) 2017-04-12 Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning 2016-2017 1. Organisation - Under höstterminen 2016 och vårterminen 2017 har Sandbacka förskola

Läs mer

Digitaliseringen av skolan

Digitaliseringen av skolan Digitaliseringen av skolan Vad ska jag prata om Digitala strategin 28 (4, 8) Framgångsfaktorer för undervisning 44 (9, 11) Framgångsfaktorerför ledarskap 20 (9, 11) Leda digialisering, modulen 13 (1, 2)

Läs mer

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12

LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 LPP för årskurs 2, Matte V.46-51 HT12 Värdegrund och uppdrag Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden

Läs mer

Användningsforum. Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it

Användningsforum. Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it Användningsforum Strategisk dialog kring tillgänglighet och användbarhet i it Uppdrag: Användare, 2015-04-14 Andreas Richter, projektledare för Användningsforums kansli Vad är Användningsforum? Regeringens

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2014/2015 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Så svarade 128 lärare

Så svarade 128 lärare Så svarade 128 lärare Under Berättarministeriets Lärardag, den 16 nov 2015 på Fotografiska museet, fick deltagarna svara på frågor på ipads gällande konferensens tema berättande i undervisningen och digitalt

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Det här dokumentet har vi tagit fram för att ge stöd och inspiration till alla som ska berätta om Scouternas folkhögskola. Det är också utgångspunkten när vi kommunicerar våra utbildningar

Läs mer