Fjärrvärme Bas Nya prisavtal. Priser och prisstruktur

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fjärrvärme Bas Nya prisavtal. Priser och prisstruktur"

Transkript

1 Från och med den 1 januari 2018 ersätts prisavtalen Fjärrvärme Trygg (dagens normalprislista), Fjärrvärme Aktiv, Fjärrvärme Invest 24/60 och Fjärrvärme Flexibel med prisavtalet Fjärrvärme Bas, som blir Fortum Värmes nya normalprislista. Till Fjärrvärme Bas kan kunden sedan välja olika tillval enligt nedan. Prisavtalet består av en prislista med tillhörande prisvillkor. Detta dokument innehåller en närmare beskrivning av prisavtalet Fjärrvärme Bas och hur det skiljer sig åt jämfört med den tidigare normalprislistan avseende priser, prisstruktur och prisvillkor. I dokumentet redogörs vidare för hur Stockholm Exergis rekommenderade effekt beräknas. Priser och prisstruktur Fjärrvärme Bas innebär en omfördelning av priset mellan effekt och energi jämfört med Fjärrvärme Trygg. Vi sänker priset för energi, det vill säga den mängd värme fastigheten faktiskt använder. Vi höjer priset för effekt, det vill säga fastighetens maximala värmebehov när det är som kallast ute. Vi höjer och förenklar temperaturbonusen och avgiften, alltså rabatten till dem som utnyttjar fjärrvärmen effektivt så att returvattnet från fastigheten är kallt respektive prispåslaget till dem vars returvatten är varmt. Brytpunkten mellan bonus och avgift är 50 grader. För mer detaljerad information om detta, se nedan under rubriken medelreturtemperatur. Nedan visas skillnaden avseende pris och prisstruktur mellan Fjärrvärme Bas och Fjärrvärme Trygg.

2 Tillval till Fjärrvärme Bas Effektval Kundvald dygnseffekt: Kunden kan göra ett eget val av dygnseffekt som blir debiterbar effekt, till skillnad från Fjärrvärme Bas där Stockholm Exergi rekommenderar en dygnseffekt som blir debiterbar effekt. Uttagen timeffekt: Kostnaden för debiterbar effekt baseras både på uttagen timeffekt och på Stockholm Exergis rekommenderade dygnseffekt. Miljöval Klimatneutral värme: Stockholm Exergi klimatkompenserar för de koldioxidutsläpp som kundens köp av fjärrvärme genererar och vilka inte redan klimatkompenerats i Stockholm Exergis egen verksamhet. För tillvalet betalar kunden en extra avgift (kr/mwh). Värme för miljöcertifiering: Stockholm Exergi tillhandahåller en bränslemix som är anpassad för miljöcertifieringskriterier enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad, framtaget av branschorganisationen Sweden Green Building Council (SGBC). För tillvalet betalar kunden en extra avgift (kr/mwh). Observera att tillvalet inte innebär någon garanti för att den aktuella fastigheten certifieras som Miljöbyggnad. Betalningsval Förskottsbetalning 24/60: Kunden betalar effektkostnaden i förskott, 24 eller 60 månader, och får rabatt och fast energipris under hela bindningstiden. Miljövalen kan väljas i kombination med Fjärrvärme Bas eller andra tillval, övriga tillval går inte att kombinera med varandra.

3 Stockholm Exergis rekommenderade effekt Tvådelad linjär prognos Inför varje nytt år beräknar vi den effekt som fastigheten förväntas behöva vid 15 C. Den förväntade effekten blir vår rekommenderad effekt (för fastigheten) som sedan blir debiterbar effekt. Effekten beräknas utifrån en tvådelad linjär prognos, se svarta linjer i figuren. Som underlag för beräkning av prognosen använder vi både fastighetens faktiska effektuttag (effektuttag = dygnsenergianvändning dividerat med 24 timmar = dygnsmedeleffekt) vardagar under senaste perioden maj april och den genomsnittliga utomhustemperatur som rådde vid dygnets effektuttag. (I figuren representerar varje prick ett dygns effektuttag och den utomhustemperatur som då rådde.) Den horisontella linjen till höger i figuren motsvarar fastighetens varmvattenanvändning, som i princip är oberoende av utomhustemperaturen, och den lutande linjen motsvarar fastighetens uppvärmningsbehov (inklusive varmvattenanvändning). I nedan exempel är det förväntade effektbehovet 575 kw (vid -15 C). På vårt Energikonto hittar du information om just din fastighets rekommenderade effekt. Bedömningskriterier då tvådelad linjär prognos inte är tillämpbar. I de fall Stockholm Exergi bedömer att det är uppenbart att den rekommenderade dygnseffekten (dygnsenergianvändning dividerat med 24 timmar) baserad på en tvådelad linjär prognos inte är representativ för det förväntade effektbehovet vid en utetemperatur på -15 C beräknas rekommenderad effekt som medelvärdet av de tre högsta dygnseffekterna under närmast föregående period november mars. Den tvådelade linjära prognosen är endast undantagsvis inte är tillämpbar. Att prognosen inte är tillämpbar beror på att fastigheten har en stor variation av fjärrvärmeanvändningen vid samma utomhustemperatur, dvs det finns ingen naturlig koppling mellan fjärrvärmeanvändning och utetemperatur.

4 Nedan redovisas ett typiskt normalt mönster för dygnseffekten i relation till utetemperaturen. Dygnseffekten kan ganska väl approximeras med en tvådelad linjär funktion av utetemperaturen. Determinationskoefficienten (R2) är det statistiska mått som enklast sammanfattar hur väl modellen förutsäger uppmätta värden. En perfekt hypotetisk modell skulle ha R2 = 1, dvs två räta linjer. I nedan exempel är R2-värdet 0,90. R2= 0,90 I de fall som R2 är mindre än 0,1 är vår bedömning att det inte går bestämma fastighetens förväntade effektbehov vid -15 C utifrån en tvådelad linjär prognos. I dessa fall beräknas rekommenderad effekt som medelvärdet av de tre högsta dygnseffekterna under närmast föregående period november mars. I nedan exempel är R2-värdet 0. R2 = 0

5 Medelreturtemperatur För att öka kundens incitament till att reducera temperaturen på fjärrvärmevattnet i fjärrvärmecentralen, inkluderas priskomponenten Returtemperaturbonus/avgift vid prissättning av fjärrvärme. Vi vill att fjärrvärmen ska användas så optimalt som möjligt och att den energi som finns i fjärrvärmevattnet utnyttjas på bästa sätt. Ju större avkylning som fjärrvärmevattnet har när det passerar fjärrvärmecentralen desto optimalare utnyttjas fjärrvärmen. Kunden får en bonus eller en avgift beroende på medelreturtemperaturen på fjärrvärmevattnet när vattnet lämnar fjärrvärmecentralen (i kundens fastighet) och transporteras tillbaka till Stockholm Exergi. Om medelreturtemperaturen på fjärrvärmevattnet är lägre än 50 C får kunden en bonus men en avgift om medelreturtemperaturen är högre än 50 C. Med medelreturtemperaturen menas fjärrvärmevattnets energiviktade returtemperaturtemperatur. Vid beräkning av medelreturtemperaturen beaktas förutom temperaturen på fjärrvärmevattnet således även energimängden. Den energiviktade medelreturtemperaturen är baserad på de 30 senaste dygnens energianvändning. Beräkningen sker stegvis enligt följande princip: Per timme: Energianvändning under en timme multiplicerat med den temperatur som fjärrvärmevattnet hade under timmen. Per månad: Summan av månadens timvärden, enligt ovan, dividerat med månadens energianvändning. Bonusen/avgiften baseras på föregående månads medelreturtemperatur och debiteras/krediteras under perioden november mars. Under perioden april oktober utgår ingen bonus eller avgift. På vårt Energikonto hittar du information om just din fastighets medelreturtemperatur. Där kan du även jämföra din fastighets medelreturtemperatur med andra motsvarande fastigheter (byggnadsår och fastighetstyp).

6 Förändringar av prisvillkoren 2018 Nedan beskrivs de huvudsakliga skillnaderna mellan prisvillkoren i Fjärrvärme Trygg (Trygg) och Fjärrvärme Bas (Bas), med utgångspunkt från Bas (språkliga ändringar/omformuleringar redovisas inte). Prisvillkoren för Fjärrvärme Bas och tillvalen återfinns på vår hemsida stockholmexergi.se. Prisavtalet Bas har ingen bindningstid utan gäller tills vidare, till skillnad från Trygg där bindningstiden är 12 månader. 1. Fjärrvärmepris Ny punkt som tydliggör vilka priskomponenter som ingår i Bas 2. Effekt I Trygg heter rubriken Maxeffekt Effekt omnämns genomgående i Bas som effekt till skillnad från Trygg, där effekt omnämns som maxeffekt (dock är det ingen skillnad i hur effekt definieras i Bas respektive Trygg) 2.1 Definition av effekt I Trygg heter rubriken Effektdefinition 2.2 Kostnad för effekt Ny punkt som beskriver hur kostnaden för effekt beräknas Kostnaden för effekt består av två komponenter, effektpris och effektavgift i syfte att åstadkomma motsvarande volymrabatt som erhålls med den volymrabatt som återfinns i Trygg, se punkt 5 i Trygg Sista stycket är hämtat från punkt 2.8 i Trygg 2.3 Debiterbar effekt Punkten återfinns som punkt 2.2 i Trygg, där den har rubriken Abonnerad maxeffekt I Bas baseras debiterbar effekt alltid på Stockholm Exergis rekommenderade effekt, till skillnad från Trygg där debiterbar (abonnerad) effekt även kan baseras på kundvald effekt (se ovan). Information om kundvald effekt i Trygg utgår därmed. 2.4 Rekommenderad effekt Punkten återfinns som punkt 2.3 i Trygg, där den har rubriken Rekommenderad maxeffekt Första stycket anger att rekommenderad effekt bygger på uppmätta effekter under perioden maj april, till skillnad från oktober april som gäller i Trygg. Syftet med att utöka perioden är att på ett bättre sätt kunna beräkna rekommenderad effekt. I tredje stycket tydliggörs att rekommenderad effekt beräknas som medelvärde av de tre högsta effekterna under perioden november mars om det är uppenbart att rekommenderad effekt inte är representativt vid det förväntade effektbehovet vid - 15 C.

7 2.5 Årlig revidering av rekommenderad effekt Punkt 2.5 återfinns som punkt 2.7 i Trygg, där den har rubriken Revidering Andra och tredje stycket i Trygg utgår då informationen avser de fall där kunden valt en egen effekt, dvs en annan effekt än den av Stockholm Exergi rekommenderade. Information om kundvald effekt exkluderas i Bas då detta hanteras via ett separat prisavtal (Kundvald dygnseffekt) Punkt 2.5 Kundval i Trygg utgår då den avser val av egen effekt, se ovan 2.6 Rekommenderad effekt vid nyanslutning Punkt 2.6 återfinns som punkt 2.4 i Trygg med rubriken Rekommenderad maxeffekt vid nyanslutning Sista stycket anger att beräkning av rekommenderad effekt ska ske i samråd med kund, till skillnad från Trygg där det anges att samråd bör ske Punkt 2.6 Övertrassering i Trygg utgår då den avser val av egen effekt 3. Energi Energipriset är indelat i två prisperioder till skillnad från Trygg, där priset är indelat i tre prisperioder Tydliggör att debitering sker månadsvis i efterskott 4. Returtemperaturbonus/-avgift I Trygg heter rubriken Returtemperaturavgift/bonus I Trygg beräknas bonusen/avgiften utifrån kundens returtemperatur jämfört med kundkollektivets returtemperatur (referenstemperatur) till skillnad från Bas, där kundkollektivets returtemperatur ersätts med en fast returtemperatur på 50 C. Syftet är att öka incitamentet för kunden att hålla en låg returtemperatur genom att bonusen/avgiften beräknas utifrån en förutsägbar nivå. 5. Förhandling och medling enligt fjärrvärmelagen (SFS 2008:263) Punkt 5 återfinns som punkt 7 i Trygg Punkten har kompletterats med information om kundens rätt att begära medling om Stockholm Exergi vidtar en ensidig ändring av prisvillkoren till kundens nackdel Punkt 5 Volymrabatt i Trygg utgår då det inte finns någon sådan priskomponent i Bas. (Volymrabatten i Bas har ersatts med ny struktur för prissättning av effekt, se punkt 2.2 ovan.) 6. Pris- och prisvillkorsändringar Punkten återfinns som punkt 1 i Trygg Andra och tredje stycket i Trygg utgår då Bas inte har någon bindningstid (se ovan) Punkt 6 Rekommendation i Trygg utgår då punkten är en informationspunkt och inte ett villkor för prissättning Punkt 8 Reduktion av fjärrvärmepriset vid industriell verksamhet i Trygg utgår då punkten är en informationspunkt och inte ett villkor för prissättning.

8 När vi förändrar pris och villkor har du rätt till förhandling, medling och uppsägning enligt fjärrvärmelagen Stockholm Exergi har genom detta utskick aviserat pris- och prisvillkorsändringar. Som kund har du därmed rätt enligt fjärrvärmelagen (SFS 2008:263) att begära förhandling inom tre veckor från underrättelsen. Använd gärna blanketten Begäran om förhandling på vår hemsida stockholmexergi.se. Skulle vi inte komma överens vid förhandlingen har du möjlighet att ansöka om medling hos Fjärrvärmenämnden inom tre veckor från den dag förhandlingen avslutades. Du har även rätt att säga upp ditt fjärrvärmeavtal till följd av pris- och prisvillkorsändringarna inom två månader från dagen för underrättelse. Avtalet upphör då att gälla tre månader från dagen för uppsägningen. Utdrag ur fjärrvärmelagen gällande rätten till förhandling, medling och uppsägning finns på vår hemsida. Den fullständiga fjärrvärmelagen hittar du på riksdagen.se. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på telefon vardagar klockan eller på

den nya Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme invest 24/60

den nya Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme invest 24/60 den nya Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme invest 24/60 Du har nu fått den första fakturan med ditt valda fjärrvärmeabonnemang. Vi hoppas att denna broschyr ska ge bra stöd och förståelse för de nya begreppen

Läs mer

Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme aktiv

Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme aktiv den nya Fjärrvärmefakturan 2012 Fjärrvärme aktiv Du har nu fått den första fakturan med ditt valda fjärrvärmeabonnemang. Vi hoppas att denna broschyr ska ge bra stöd och förståelse för de nya begreppen

Läs mer

Fjärrvärmefakturan 2012 fjärrvärme flexibel

Fjärrvärmefakturan 2012 fjärrvärme flexibel den nya Fjärrvärmefakturan 2012 fjärrvärme flexibel Du har nu fått den första fakturan med ditt valda fjärrvärmeabonnemang. Vi hoppas att denna broschyr ska ge bra stöd och förståelse för de nya begreppen

Läs mer

Fjärrvärmepriser Fjärrvärmepriser Frukostmöte 2 oktober Kundmöte 21 september 2012

Fjärrvärmepriser Fjärrvärmepriser Frukostmöte 2 oktober Kundmöte 21 september 2012 Fjärrvärmepriser 2013 Fjärrvärmepriser Frukostmöte 2 oktober 2013 2012 Kundmöte 21 september 2012 Agenda Fjärrvärmepriser 2013 Konkurrensläget för olika uppvärmningsalternativ Förändringar 2013 Kommunikation

Läs mer

Presentation av Fjärrvärmepriser 2012

Presentation av Fjärrvärmepriser 2012 Presentation av Fjärrvärmepriser 2012 Frukostmöte Fastighetsägarna Stockholm 2011-09-27 Brita Natanaelsson & Johan Tjernström 1 AGENDA Vår vision Nya prismodeller och ny effektberäkningsmetod Prisändring

Läs mer

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Uddevalla

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Uddevalla UDDEVALLA ENERGI VÄRME AB 2018-05-16 Fredrik Jostby Prisändringsmodell för fjärrvärme i Uddevalla 1. Inledning Uddevalla Energi vill behålla och stärka det förtroende vi har hos våra kunder. Fjärrvärmens

Läs mer

Fjärrvärme företag och flerfamiljshus. Prislista 2015

Fjärrvärme företag och flerfamiljshus. Prislista 2015 Värme Fjärrvärme företag och flerfamiljshus Prislista 2015 Bekymmerfri och driftsäker värmeförsörjning. Det finns tre prisalternativ för dig som är fjärrvärmekund och du väljer själv det som passar dig

Läs mer

Fjärrvärmepriset är uppdelat i tre delar; energi-, effekt och flödespris. Priset för fjärrvärmen bestäms dels av kostnaderna för att driva,

Fjärrvärmepriset är uppdelat i tre delar; energi-, effekt och flödespris. Priset för fjärrvärmen bestäms dels av kostnaderna för att driva, Fjärrvärmepriset är uppdelat i tre delar; energi-, effekt och flödespris. Priset för fjärrvärmen bestäms dels av kostnaderna för att driva, underhålla och utveckla produktionsanläggningar och nät, dels

Läs mer

Ny prissättning för fjärrkyla. Resurssmart och påverkbar

Ny prissättning för fjärrkyla. Resurssmart och påverkbar Ny prissättning för fjärrkyla Resurssmart och påverkbar Ny prissättning från 2018 Värme och kyla i kretslopp Fjärrkyla är en klimatsmart och resurseffektiv energiform som bidrar till ett mer hållbart samhälle

Läs mer

Ny prismodell för fjärrvärme. Företag

Ny prismodell för fjärrvärme. Företag Ny prismodell för fjärrvärme Företag Ny prismodell för fjärrvärme 2016 Den 1 juli 2016 inför vi en ny prismodell som är mer rättvis, speglar våra kostnader bättre och gynnar energibesparingsåtgärder. Genom

Läs mer

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten Reviderad och fastställd av styrelsen den 25 april 2013. Reviderad och ånyo fastställd av styrelsen den

Läs mer

Tycker du om att spara?

Tycker du om att spara? E.ON Försäljning Tycker du om att spara? Då har vi rätt prismodell för dig. Jag kan inte direkt påverka mitt pris när jag snålar eftersom åtgärderna först slår igenom om några år. Du vet väl vilken fin

Läs mer

Vattenfall Värme Prissättningspolicy. Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder

Vattenfall Värme Prissättningspolicy. Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder Vattenfall Värme Prissättningspolicy Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder Vattenfall Värme Prissättningspolicy Inledning Prissättningspolicyns

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten Reviderad och fastställd av styrelsen den 25 april 2013. Reviderad och ånyo fastställd av styrelsen den

Läs mer

Vattenfall Värme Prissättningspolicy. Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder

Vattenfall Värme Prissättningspolicy. Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder Vattenfall Värme Prissättningspolicy Principer och prisstruktur som ligger till grund för prissättningen för företags- och privatkunder Inledning Prissättningspolicyns syfte är att skapa förståelse och

Läs mer

Prissättningspolicy för fjärrvärme

Prissättningspolicy för fjärrvärme Prissättningspolicy för fjärrvärme Prissättningsprinciper gällande standardprislista fjärrvärme för företag och privatkunder. Reviderad av Vattenfall Värme Sveriges ledningsgrupp, Solna 2016-10-21 Innehåll

Läs mer

För företag. Ny prismodell för fjärrvärme

För företag. Ny prismodell för fjärrvärme För företag Ny prismodell för fjärrvärme Vi blir alla vinnare Du som valt fjärrvärme har gjort ett bra val för miljön. Du gynnar en resurseffektiv uppvärmningsform som produceras lokalt och bidrar därmed

Läs mer

Till dig som är företagskund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme

Till dig som är företagskund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Till dig som är företagskund ny prismodell FJÄRRVÄRME 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Först och främst, stort tack! Genom att du har fjärrvärme är du med och bidrar till ett hållbart samhälle

Läs mer

Manual till PRISMO Fjärrvärme. Excelverktyg

Manual till PRISMO Fjärrvärme. Excelverktyg Manual till PRISMO Fjärrvärme Excelverktyg Om BeBo BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges mest framträdande fastighetsägare inom energiområdet och har varit verksamt sedan

Läs mer

Prissättningspolicy för fjärrvärme

Prissättningspolicy för fjärrvärme GEAB Prissättningspolicy för fjärrvärme Prissättningsprinciper gällande standardprislista fjärrvärme för företag och privatkunder. Reviderad av GEAB Värme Visby Version 1.0. 2017-12-01 Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Välkomna Informationsmöte om fjärrvärmen i Stockholm Onsdagen den 24 oktober 2012

Välkomna Informationsmöte om fjärrvärmen i Stockholm Onsdagen den 24 oktober 2012 Välkomna Informationsmöte om fjärrvärmen i Stockholm Onsdagen den 24 oktober 2012 Agenda En hållbar uppvärmning av Stockholm Ulf Wikström, miljöchef Fortum Värme Fjärrvärmen en konkurrenskraftig uppvärmning

Läs mer

Prisändringsmodell Nyköping 2017

Prisändringsmodell Nyköping 2017 Prisändringsmodell Nyköping 2017 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2017 Företag, föreningar och organisationer... 4 Priser 2017 - Privatkunder... 4 Prognos

Läs mer

Prisdialogen 2014. Ragnar Hörndahl 2014-03-20. Prisändringsmodell för Fortum Värme

Prisdialogen 2014. Ragnar Hörndahl 2014-03-20. Prisändringsmodell för Fortum Värme PM Ragnar Hörndahl 2014-03-20 Prisdialogen 2014 Prisändringsmodell för Fortum Värme Heat Org.nr 556016-9095 MomsNr SE556016909501 Säte Stockholm AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad PM 1 (18) 1 INLEDNING...

Läs mer

Vid prisändringar följer Vattenfall fjärrvärmelagen samt Prisdialogens och Svensk Fjärrvärmes regler:

Vid prisändringar följer Vattenfall fjärrvärmelagen samt Prisdialogens och Svensk Fjärrvärmes regler: Prisändringsmodell Motala & Askersund 2017 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2017 Företag, föreningar och organisationer... 4 Priser 2017 - Privatkunder...

Läs mer

Prisändringsmodell Gustavsberg 2016

Prisändringsmodell Gustavsberg 2016 Prisändringsmodell Gustavsberg 2016 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2016... 4 Prognos 2017 och 2018... 4 Ny Prismodell 2016... 5 Effekt... 5 Energi... 7

Läs mer

RAPPORT. Effektstyrning Skeppsholmen. Sustainable Innovation AB. Handläggare Alexander Larmérus. Telefon 010-505 10 98

RAPPORT. Effektstyrning Skeppsholmen. Sustainable Innovation AB. Handläggare Alexander Larmérus. Telefon 010-505 10 98 Handläggare Alexander Larmérus Telefon 010-505 10 98 Mail alexander.larmerus@afconsult.com Datum 2015-03-23 Sustainable Innovation AB Effektstyrning Skeppsholmen Effektstyrning Skeppsholmen Page 1 (13)

Läs mer

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Vänersborg 1/6 2016

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Vänersborg 1/6 2016 PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Vänersborg 1/6 2016 AGENDA SAMRÅDSMÖTE 2 1. Kortfattad genomgång Prisdialogen och Vattenfall värme (vid behov) 2. Eventuella synpunkter eller återkoppling på protokoll från förra

Läs mer

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Nyköping 26/5 2016

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Nyköping 26/5 2016 PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Nyköping 26/5 2016 AGENDA SAMRÅDSMÖTE 2 1. Kortfattad genomgång Prisdialogen och Vattenfall värme (vid behov) 2. Eventuella synpunkter eller återkoppling på protokoll från förra

Läs mer

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten

FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten FORTUM VÄRMES PRISSÄTTNINGSPOLICY prissättningsprinciper och prisstrukturer för fjärrvärmeprodukten Reviderad och fastställd av styrelsen den 25 april 2013. 1 2 1 INLEDNING... 5 1.1 SYFTE... 5 1.2 OMFATTNING

Läs mer

Ny prismodell för fjärrvärme

Ny prismodell för fjärrvärme FÖR FÖRETAG Ny prismodell för fjärrvärme GÄLLER KROKOMS OCH ÖSTERSUNDS KOMMUN Vi blir alla vinnare Du som valt fjärrvärme har gjort ett bra val för miljön. Du gynnar en resurseffektiv uppvärmningsform

Läs mer

Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes prislista för Företag

Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes prislista för Företag Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes prislista för Företag Innehåll Prisändringsmodell och målsättningar... 3 Övergripande mål... 3 Prisändringsmodell... 3 Övriga principer och målsättningar...

Läs mer

Prisändringsmodell Vänersborg 2016

Prisändringsmodell Vänersborg 2016 Prisändringsmodell Vänersborg 2016 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2016... 4 Prognos 2017 och 2018... 4 Ny Prismodell 2016... 5 Effekt... 5 Energi... 7 Flöde...

Läs mer

Prisändringsmodell Vänersborg 2017

Prisändringsmodell Vänersborg 2017 Prisändringsmodell Vänersborg 2017 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2017 Företag, föreningar och organisationer... 4 Priser 2017 - Privatkunder... 4 Prognos

Läs mer

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Drefviken 24/5 2016

PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Drefviken 24/5 2016 PRISDIALOGEN SAMRÅDSMÖTE 2 Drefviken 24/5 2016 AGENDA SAMRÅDSMÖTE 2 1. Kortfattad genomgång Prisdialogen och Vattenfall värme (vid behov) 2. Eventuella synpunkter eller återkoppling på protokoll från förra

Läs mer

Mer än bara värme Energieffektiv fjärrvärme för ett hållbart Göteborg

Mer än bara värme Energieffektiv fjärrvärme för ett hållbart Göteborg Företag juni 2016 Vill du veta mer? Om du har frågor och funderingar är du alltid välkommen att titta in på goteborgenergi.se eller kontakta vår kundservice på 031-62 62 62. Välkommen! Mer än bara värme

Läs mer

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN

NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN NY FJÄRRVÄRMETAXA FÖR NÄRINGSFASTIGHETER GÄLLER FRÅN 2019-09-01 NY PRISMODELL I arbetet för ett mer hållbart Kiruna inför vi nu en ny prismodell, hållbar både för miljön, för kunder och för oss. Våra kunder

Läs mer

Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes normalprislista för Företag

Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes normalprislista för Företag Göteborg Energis prisändringsmodell avseende fjärrvärmes normalprislista för Företag Innehåll Prisändringsmodell och målsättningar... 3 Övergripande mål... 3 Prisändringsmodell... 3 Övriga principer och

Läs mer

Ny prismodell 1 juli Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund!

Ny prismodell 1 juli Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund! Ny prismodell 1 juli 2016 - Nu blir det enklare att vara fjärrvärmekund! 1 Vad innebär den nya prismodellen för dig som kund? Vi vill ha nöjda kunder som upplever fjärrvärme som ett enkelt, bekvämt och

Läs mer

Vid prisändringar följer Vattenfall Prisdialogens regler, fjärrvärmelagen och nedanstående regler som gäller inom Svensk Fjärrvärmes REKO-system:

Vid prisändringar följer Vattenfall Prisdialogens regler, fjärrvärmelagen och nedanstående regler som gäller inom Svensk Fjärrvärmes REKO-system: Prisändringsmodell Drefviken 2017 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2017 Företag, föreningar och organisationer... 4 Priser 2017 - Privatkunder... 4 Prognos

Läs mer

Prisändringsmodell Vänersborg 2019

Prisändringsmodell Vänersborg 2019 F Prisändringsmodell Vänersborg 2019 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring och prisprognos

Läs mer

Marknadsprissättning utvecklar Malmös bästa uppvärmningsalternativ

Marknadsprissättning utvecklar Malmös bästa uppvärmningsalternativ PRISDIALOG 2016 Prisändringsmodell PRISPOLICY FÖR FJÄRRVÄRME Marknadsprissättning utvecklar Malmös bästa uppvärmningsalternativ Sedan många år tillbaka tillämpar vi på E.ON marknadsprissättning i våra

Läs mer

Prisändringsmodell Nyköping 2019

Prisändringsmodell Nyköping 2019 Prisändringsmodell Nyköping 2019 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring och prisprognos

Läs mer

kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2018

kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2018 kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2018 1. Prisändringsmodellen En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL FÖR FORTUM VÄRME 2017

PRISÄNDRINGSMODELL FÖR FORTUM VÄRME 2017 Ragnar Hörndahl 2014-03-20 PRISÄNDRINGSMODELL FÖR FORTUM VÄRME 2017 Heat AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad Org.nr 5560169095 MomsNr SE556016909501 Säte Stockholm 1 (20) PRISÄNDRINGSMODELL FÖR

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

Ragnar Hörndahl

Ragnar Hörndahl PM Ragnar Hörndahl 2014-03-20 PRISÄNDRINGSMODELL FÖR STOCKHOLM EXERGI 2019 Heat Org.nr 556016-9095 Stockholm Exergi AB MomsNr SE556016909501 Säte Stockholm PM 1 (17) 1 INLEDNING... 2 2 STOCKHOLM EXERGIS

Läs mer

Prisdialogen 2017 Prisändringsmodell för fjärrvärme

Prisdialogen 2017 Prisändringsmodell för fjärrvärme Prisdialogen 2017 Prisändringsmodell för fjärrvärme Avser normalprislista för villor, företag och flerbostadshus i Falun, samt småskalig fjärrvärme i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö Falu Energi & Vatten

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB

PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB 2015-08-24 Innehåll Prisändringsmodellen 2 Prispolicy 3 Prisändring och prisprognos 6 Prismodell i normalprislistan 7 Förslag priser 2016 9 Fjärrvärmens

Läs mer

Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2019

Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2019 S Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2019 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring

Läs mer

Prisändringsmodell. Fjärrvärme

Prisändringsmodell. Fjärrvärme Prisändringsmodell Fjärrvärme Prisändringmodell En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar sina priser. Därför har Riksbyggen,

Läs mer

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014

Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet. 4 november 2014 Välkomna till REKO-kundträff i Lilla Edet 4 november 2014 Agenda Miljö & ekonomi Einar Marknad och kundfrågor Cecilia Fikapaus med kaffe och smörgås Nya prismodellen energispartips Ove Borg Allmänt om

Läs mer

Prisdialogen 2018 Prisändringsmodell för fjärrvärme

Prisdialogen 2018 Prisändringsmodell för fjärrvärme Prisdialogen 2018 Prisändringsmodell för fjärrvärme Avser normalprislista för företag och flerbostadshus i Falun, småskalig fjärrvärme i Bjursås, Grycksbo och Svärdsjö, samt normalprislista för villor

Läs mer

Prisändringsmodell Uppsala 2017

Prisändringsmodell Uppsala 2017 Prisändringsmodell Uppsala 2017 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2017 Företag, föreningar och organisationer... 4 Priser 2017 - Privatkunder... 4 Prognos

Läs mer

Prisdialogen Ragnar Hörndahl Prisändringsmodell för Fortum Värme

Prisdialogen Ragnar Hörndahl Prisändringsmodell för Fortum Värme PM Ragnar Hörndahl 2014-03-20 Prisdialogen 2015 Prisändringsmodell för Fortum Värme Heat Org.nr 556016-9095 MomsNr SE556016909501 Säte Stockholm AB Fortum Värme samägt med Stockholms stad PM 1 (19) PRISDIALOGEN

Läs mer

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar.

Mer än. För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Mer än bara värme För dig som undrar vad du får för dina fjärrvärmepengar. Fjärrvärmen ger kraft åt Göteborg. Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. I det arbetet

Läs mer

Utveckla prismodellerna!

Utveckla prismodellerna! Utveckla prismodellerna! - Dämpning av behovsminskningen - Rättvisare och sparvänligare prissättning - Kunderna har stor förståelse; de flesta blir nöjda - Fjärrvärmens konkurrenskraft ökar - Riskexponeringen

Läs mer

Nätavgiftsbestämmelser

Nätavgiftsbestämmelser Nätavgiftsbestämmelser E.ON Gas Nätavgiftsbestämmelser Nätavgiftsbestämmelserna gäller från 2017-01-01 och tills vidare för näringsidkare. De avser överföring av naturgas till våra kunders anläggningar

Läs mer

Vasa Värmes prismodell för fastigheter

Vasa Värmes prismodell för fastigheter Vasa Värmes prismodell för fastigheter Vasa Värme tillämpar två olika normalprislistor i sina respektive fjärrvärmesystem, en för villor och en för övriga fastigheter. Alla normalprislistor bygger på samma

Läs mer

Nätavgifts bestämmelser

Nätavgifts bestämmelser Nätavgifts bestämmelser Gäller från och med 1 januari 2019 Nätavgiftsbestämmelserna gäller från 2019-01-01 och tills vidare för näringsidkare. De avser överföring av naturgas till våra kunders anläggningar

Läs mer

Prisändringsmodell fjärrvärme

Prisändringsmodell fjärrvärme Prisdialogen Mölndal Energi, näringsidkare 2017-2019 Prisändringsmodell fjärrvärme 2017-2019 Prisdialogen 2016, normalprislista näringsidkare Innehåll Prisändringsmodell & prisåtagande Mölndal Energi 2017

Läs mer

Prissättningspolicy för fjärrvärme

Prissättningspolicy för fjärrvärme Västerbergslagens Energi AB Prissättningspolicy för fjärrvärme Prissättningsprinciper gällande standardprislista fjärrvärme för företag och privatkunder. Innehåll 1. Inledning... 2 Bakgrund... 2 2. Prispolicy...

Läs mer

Ragnar Hörndahl

Ragnar Hörndahl PM Ragnar Hörndahl 2014-03-20 PRISÄNDRINGSMODELL FÖR FORTUM VÄRME 2018 Heat Org.nr 556016-9095 AB Fortum Värme MomsNr samägt med SE556016909501 Stockholms stad Säte Stockholm PM 1 (24) PRISÄNDRINGSMODELL

Läs mer

Prisändringsmodell Uppsala 2018

Prisändringsmodell Uppsala 2018 Prisändringsmodell Uppsala 2018 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring och prisprognos

Läs mer

Prisändringsmodell för fjärrvärme. Luleå Energi AB

Prisändringsmodell för fjärrvärme. Luleå Energi AB Prisändringsmodell för fjärrvärme Luleå Energi AB Prisändringsmodellen En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar sina priser.

Läs mer

kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2019

kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2019 kkkrrvärm Prisändringsmodell Sollentuna Energi & Miljö 2019 1 Prisändringsmodellen En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar

Läs mer

Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2018

Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2018 Prisändringsmodell Drefviken och Gustavsberg 2018 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring

Läs mer

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart.

Nu sänker vi. temperaturen. i göteborg. Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. Nu sänker vi temperaturen i göteborg Och gör fjärrvärmepriset mera påverkbart. 1 Allt för Göteborg Vi på Göteborg Energi har bara en uppgift och det är att ge kraft åt Göteborg. För att uttrycka det lite

Läs mer

Vad är Reko fjärrvärme? Reko fjärrvärme är Svensk Fjärrvärmes system för kvalitetsmärkning av fjärrvärmeleverantörer.

Vad är Reko fjärrvärme? Reko fjärrvärme är Svensk Fjärrvärmes system för kvalitetsmärkning av fjärrvärmeleverantörer. Välkommen Vad är Reko fjärrvärme? Reko fjärrvärme är Svensk Fjärrvärmes system för kvalitetsmärkning av fjärrvärmeleverantörer. Vilka ligger bakom Reko fjärrvärme? VMK Värmemarknadskommittén Fjärrvärmens

Läs mer

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande 2018 2021 1 Innehåll Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande 2018 2021 1 Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prissättningsprincip...

Läs mer

Prisändringsmodell för Heat Sweden Operations 2013

Prisändringsmodell för Heat Sweden Operations 2013 Prisändringsmodell för Heat Sweden Operations 2013 Lars Vestergren 16 september 2013 Inledning... 1 1. Prispolicy... 1 2. Prisändringar och prisprognos... 2 3. Prisstruktur... 3 4. Beskrivning av prisändringen...

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31

Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme Prislista småhus Mini - för hus med låg energiförbrukning Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig.

Läs mer

Prisdialogen ENA Energi AB

Prisdialogen ENA Energi AB Prisdialogen ENA Energi AB Prispolicy Prissättningsprincip ENA Energi använder sig av en kostnadsbaserad prissättning vilket innebär att vi tar betalt för de kostnader vi har för att leverera säker och

Läs mer

Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 2015-03-03

Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 2015-03-03 Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 1 Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm Innehållsförteckning Sammanfattning 4 Inledning 7 Förutsättningar och metod 8 Resultat 9 Diskussion 18 2 3 Sammanfattning

Läs mer

Prisändringsmodell Motala & Askersund 2018

Prisändringsmodell Motala & Askersund 2018 Prisändringsmodell Motala & Askersund 2018 Innehållsförteckning Inledning 3 Prissättningspolicy 3 Inledning 3 Bakgrund 4 Prispolicy 4 Prissättningsprinciper 5 Prisjustering 5 Prisdialogen 5 Prisändring

Läs mer

Prisändringsmodell. avseende prislistor för fjärrvärme för näringsidkare

Prisändringsmodell. avseende prislistor för fjärrvärme för näringsidkare Prisändringsmodell avseende prislistor för fjärrvärme för näringsidkare Innehåll Inledning... 1 1. Prispolicy... 1 2. Prisändring och prisprognos... 5 3. Prisstruktur... 5 4. Fjärrvärmens kostnader...

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL 2016-2018. gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar

PRISÄNDRINGSMODELL 2016-2018. gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar PRSÄNDRNGSMODELL 2016-2018 gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar nnehåll 1. nledning... 3 2. Prispolicy... 3 3. Åtagande om prisändringar 2016-2018... 5 4.

Läs mer

ENERGIGUIDEN REN ENERGI SVERIGE

ENERGIGUIDEN REN ENERGI SVERIGE ren värme ren vinst = ENERGIGUIDEN REN ENERGI SVERIGE Ditt verktyg för lägre värmekostnader Energiguiden ger dig koll på fjärrvärmeförbrukningen! Energiguiden är ett webbaserat och kostnadsfritt verktyg

Läs mer

Välkommen till årets Reko Fjärrvärmeträff

Välkommen till årets Reko Fjärrvärmeträff Välkommen till årets Reko Fjärrvärmeträff Program Presentation av 2012 års fjärrvärmepriser Dan Bergman Information om utvecklingen av prismodellen Karin Ekh Det goda livet David Andersson Övriga frågor

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB

PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB PRISÄNDRINGSMODELL FJÄRRVÄRME JÖNKÖPING ENERGI AB 2014-09-03 Prisändringsmodellen En väl fungerande värmemarknad förutsätter både välinformerade kunder och leverantörer som öppet redovisar hur de ändrar

Läs mer

PRISPOLICY FÖR FJÄRRVÄRME

PRISPOLICY FÖR FJÄRRVÄRME PRISDIALOG 2015 Prisändringsmodell PRISPOLICY FÖR FJÄRRVÄRME Marknadsprissättning utvecklar Norrköpings och Söderköpings bästa uppvärmningsalternativ Sedan många år tillbaka tillämpar vi på E.ON marknadsprissättning

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Du, och miljön Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår, sommar och höst betalar du mindre för fjärrvärmen jämfört med idag och under vintern

Läs mer

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön

Nu tjänar alla på att vara. energieffektiva och miljön Nu tjänar alla på att vara energieffektiva Ni, och miljön 2013-01-18 REV 2013-05-29 HEDENVERKET, KARLSTADS ENERGI HEDEN ETAPP 3 Vad innebär den nya prismodellen för mig som kund? Under vår och höst betalar

Läs mer

Fastighetsägarna Stockholm frukostmöte 1 oktober 2013

Fastighetsägarna Stockholm frukostmöte 1 oktober 2013 Fastighetsägarna Stockholm frukostmöte 1 oktober 2013 Fortum Värme och miljön Lena Gunnarsson Vision 2030 Kundernas efterfrågan, samhällets styrsystem och Fortum Värmes satsningar leder sammantaget till

Läs mer

RAPPORT. Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01

RAPPORT. Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01 RAPPORT Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01 Upprättad av: Ola Larsson Granskad av: Agneta Persson Godkänd av: Agneta Persson

Läs mer

Nätavgiftsbestämmelser

Nätavgiftsbestämmelser E.ON Gas Nätavgiftsbestämmelser Nätavgiftsbestämmelser Nätavgiftsbestämmelserna gäller från 2015-10-01 och tills vidare för näringsidkare. De avser överföring av naturgas till våra kunders anläggningar

Läs mer

Till dig som är privatkund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme

Till dig som är privatkund. ny prismodell FJÄRRVÄRME. 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Till dig som är privatkund ny prismodell FJÄRRVÄRME 2016 inför vi en ny prismodell för fjärrvärme Först och främst, stort tack! Genom att du har fjärrvärme är du med och bidrar till ett hållbart samhälle

Läs mer

En film om fjärrvärme

En film om fjärrvärme Välkommen! En film om fjärrvärme Agenda Vänersborg Om Vattenfall och Värme Vattenfall Värme i Vänersborg - Produktion och Miljö - Kund och Marknad - Ny Prismodell Frågor Om Vattenfall och Värme Jenny Larsson,

Läs mer

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall 22 maj 2015 Slutrapport Reviderad 2015-06-17 SAMMANFATTNING Att utnyttja

Läs mer

Hässleholm Miljö AB - Prisändringsmodell

Hässleholm Miljö AB - Prisändringsmodell Hässleholm Miljö AB - Prisändringsmodell Inledning Prisdialogen är ett branschsamarbete mellan Riksbyggen, SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) och Svensk Fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens

Läs mer

Prisändringsmodell Uppsala 2016

Prisändringsmodell Uppsala 2016 Prisändringsmodell Uppsala 2016 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prisändring och prisprognos... 4 Priser 2016... 4 Prognos 2017 och 2018... 4 Ny Prismodell 2016... 5 Effekt... 5 Energi... 7 Flöde...

Läs mer

Prisändringsmodell Vattenfall AB i Uppsala 2014 Innehåll

Prisändringsmodell Vattenfall AB i Uppsala 2014 Innehåll Prisändringsmodell Vattenfall AB i Uppsala 2014 Innehåll Inledning... 2 Prispolicy... 2 Prisändring och prisprognos... 3 Priser 2015... 3 Prognos 2016 och 2017... 3 Prismodell... 4 Befintlig prismodell...

Läs mer

Så sätter vi vårt fjärrvärmepris Umeå Energis Prisändringsmodell

Så sätter vi vårt fjärrvärmepris Umeå Energis Prisändringsmodell 2018 Så sätter vi vårt fjärrvärmepris Umeå Energis Prisändringsmodell 1 INNEHÅLL INLEDNING... 3 Prisändringsmodellen Bilagor PRISPOLICY... 4 PRISÄNDRING OCH PRISPROGNOS... 5 PRISSTRUKTUR... 6 BESKRIVNING

Läs mer

Prisändringsmodell 2014 i Haninge, Tyresö & Älta Innehåll

Prisändringsmodell 2014 i Haninge, Tyresö & Älta Innehåll Prisändringsmodell 2014 i Haninge, Tyresö & Älta Innehåll Inledning... 2 Prispolicy... 2 Prisändring och prisprognos... 3 Priser 2015... 3 Prognos 2016 och 2017... 3 Prismodell... 4 Befintlig prismodell...

Läs mer

Prisändringsmodell Norrenergi

Prisändringsmodell Norrenergi Prisändringsmodell Norrenergi 2019-2021 Norrenergi AB Kundkontakt 08 475 04 40 kontakt@norrenergi.se Box 1177 171 23 Solna Växel 08 475 04 00 info@norrenergi.se norrenergi.se 1. Inledning I denna prisändringsmodell

Läs mer

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande

Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande 2020 2022 1 Innehåll Prisändringsmodell för fjärrvärme i Kils Energi AB Gällande 2020 2022 1 Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prissättningsprincip...

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar

PRISÄNDRINGSMODELL gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar PRSÄNDRNGSMODELL 2017-2019 gällande normalprislista fjärrvärme för näringsverksamhet och bostadsrättsföreningar nnehåll 1. nledning... 3 2. Prispolicy... 3 3. Åtagande om nya priser 2017-2019... 5 4. Vår

Läs mer

Vad är värdet av en sparad kwh?

Vad är värdet av en sparad kwh? Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Emma Karlsson Simon Andersson Bakgrund 2016 Lönsamhet är nyckeln för att få igenom energieffektiviseringsåtgärder Variationen i fjärrvärmeprismodellernas

Läs mer

Prisändringsmodell 2018

Prisändringsmodell 2018 Prisändringsmodell 2018 avseende prislistor för fjärrvärme för näringsidkare Innehåll Inledning... 1 1. Prispolicy... 1 2. Prisändring och prisprognos... 4 3. Prisstruktur... 4 4. Fjärrvärmens kostnader...

Läs mer