Stadsutvecklingsnämnden 22, Dnr MHSTAD/49/2018. Bilagor: Gällande stadsplaner för kvarter 9 i stadsdelen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadsutvecklingsnämnden 22, Dnr MHSTAD/49/2018. Bilagor: Gällande stadsplaner för kvarter 9 i stadsdelen"

Transkript

1 Ändring av stadsplanen och tomtndelningen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by del av lägenheten Rnr 2:25 samt tomtndelning för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 11, 12 och 13 (stplnr 1098 Dnr MHSTAD/49/2018 Stadsutvecklingsnämnden 22, Bilagor: Gällande stadsplaner för kvarter 9 i stadsdelen Kasberget; A - SUN 22 Ortokarta för kvarter 9 i stadsdelen Kasberget; B - SUN 22 Markanvändningsillustraton för kvarter 9 i stadsdelen Kasberget, alternatv 1, ; C - SUN 22 Markanvändningsillustraton för kvarter 9 i stadsdelen Kasberget, alternatv 2, ; D - SUN 22 Markanvändningsillustraton för kvarter 9 i stadsdelen Kasberget, alternatv 3, ; E - SUN 22 Anhållan Staden initerar gm stadsarkitektkansliet en planändring av tomter för ferbostadshus i stadsdelen Kasberget omfatande kvarter 9. Bakgrund Gällande stadsplaner

2 Planområdet berörs av tre fastställda stadsplaner. Planområdet omfatar 4 tomter. För de två norra tomterna är gällande stadsplan från år Markanvändningen är BV, kvartersområde för bostadsvåningshus. På tomterna anges en byggnadsyta som får bebyggas i ½ II ½ IV våningar, två separata parkeringsplatser, et område reserverat för en allmän gång-, cykel- servicetraik och traik tll parkeringsplatserna samt område som planteras. Byggnadsrät per tomt är 1400 m² våningsyta vilket ger et exploateringstal om 0.6. Tomterna är inte mäta. Tomten söder om de ovan har en gällande stadsplan från år Planeringen av tomten såsom byggnadsytor, byggnadsrät och antal våningar är samma som för tomterna norrom. Tomten är mät som tomt nr 3. Den södra tomten har en gällande stadsplan från år Planeringen av tomten såsom byggnadsytor, byggnadsrät och antal våningar är samma som för tomterna norr om. Tomten är mät som tomt nr 4. Generalplanen Generalplanen är inte fastställd och därför inte juridiskt bindande. Generalplanen är godkänd av fullmäktge år I generalplanen stpuleras för planområdet markanvändningarna BV, våningshusdominerad bostadsbebyggelse och R, rekreatonsområde. Antalet våningar stpuleras tll IV våningar och exploateringstalet tll0.6. Utbyggnad av området Inom området inns utbyggt en transformatorbyggnad och ledningar dragna tll denna. För övrigt är planområdet obebyggt. Stadsarkitektkansliet konstaterar Stadsfullmäktgeledamöter har genom en moton Stds 99/2016 lyf fram behovet av bostäder och tomter för barnfamiljer och uppmanat staden at ta fram tomter för byggande av egnahem, parhus och radhus. Stadsutvecklingsnämnden behandlade motonen vid sit möte den och som en åtgärd tog upp ändringen av bostadsvåningshustomterna vid Kasberget tll småhusbebyggelse. Uppdraget togs in i stadsutvecklingsnämndens verksamhetsplan för För tllfället har staden en reserv på forton lediga egnahemstomter. Stadsplanen för Södra Lillängen har tagits fram och kommer at antas under året. Utbyggnaden kan ske tdigast Under tden kunde småhustomterna vid Kasberget ges ut genast när stadsplaneförslaget träder i kraf. Området väster och söder om de aktuella tomterna består av egnahem och i öster av naturmark med branta berg i dager som utgör en del av en genom staden löpande nordsydlig grönkorridor. I norr angränsar sig tomtraden tll stadens gräns mot Jomala. Kasbergsvägen som matar området är avsedd för blandtraik där genomfartstraiken inte är tllåten. Kommunaltekniken inns vid tomtgränsen. Mit i området har en eltransformatorstaton placerats, vilket orsakar begränsningar för områdets planering. De närmaste busshållplatserna inns vid Sjukhusbacken och Uppgårdsvägen. Daghemmet för norra staden inns i Backeberg och skolan i Strandnäs.

3 Stadsarkitektkansliet har tagit fram tre markanvändningsalternatv för området i samråd med infrastruktursektorn. Alternatven utgår ifrån at inga nya gator behöver anläggas och at den beintliga eltransformatorstatonen kvarstår där den står. Den branta bergsslutningen öster om tomterna förblir park i naturtllstånd. Alternativ 1 Området byggs med nio egnahem. Tomtstorleken varierar mellan 356 m2 och 594 m2. Den sammanlagda våningsytan är 1850 m2 och exploateringstalet på området Byggnaderna i ½ I och II våningar placeras där det är lämpligast med tanke på terrängen. Byggnaderna vid Kasbergsvägen byggs på tomtgräns med garagen indragna från gatan för at åstadkomma en sammanhållen stadsbild. Alternativ 2 Området består av fyra tomter för sammanlagt tolv parhus som grupperats runt gemensamma vistelsegårdar. Placeringen av byggnaderna och bilplatserna har anpassats tll terrängen. Våningstalet är ½ I eller II beroende på terrängen. Den sammanlagda våningsytan är 2750 m2 och exploateringstal Alternatvet ger 24 bostäder. Alternativ 3 Alternatvet är en kombinaton av sju egnahem och tre tomter för sammanlagt sex parhus. Egnahemstomterna är slutningstomter på m2 med våningstalet på ½ I. Parhusen placeras vid tomtgräns mot Kasbergsvägen för at skapa en sammanhållen stadsbild och lämna tllräckligt med utrymme på tomten för vistelsegårdar. Den sammanlagda våningsytan är 2650 m2 och områdets exploateringstal Alternatvet ger 19 bostäder. Sammantaget minskar våningsytan på tomterna jämfört med gällande plan från 5600 m2 tll 2750 m2 eller mer beroende på alternatvet och antal bostäder från 70 tll Exploateringstalet på området minskar från 0.6 tll 0.4. Et stadsplaneutkast kommer at tas fram utgående från det valda markanvändningsalternatvet som kommer at bearbetas vidare. Övrigt Stadsarkitektkansliets bedömning är at anhållan följer generalplanens intentoner vad gäller antal våningar och exploateringstal och avviker vad gäller markanvändning. Ärendet behandlas som en komplicerad planprocess. Planärendet innebär en betydande förändring jämfört med gällande plan varför et samrådsförfarande under beredningsskedet är ändamålsenligt. Efer at planförslaget behandlats av stadsstyrelsen inför stadsfullmäktge ställs förslaget ut i 30 dagar. Stadsarkitektens förslag: Stadsutvecklingsnämnden inbegär et utlåtande från infrastrukturnämnden över de framtagna markanvändningsalternatven med en kalkyl över deras utbyggnadskostnader och preliminärt uppskatade inkomster från tomtförsäljning. Utlåtandet bör innas tllhanda vid stadsutvecklingsnämndens nästa möte den 11 juni 2018 för val av alternatv.

4 Beslut: Förslaget godkänns. Infrastrukturnämnden 50, Samhällstekniska chefens beredning: Infrastrukturen för området är färdigt utbyggd. Vaten och avlopp är klart utbyggt, förutom de nya tomtanslutningar som behövs beroende på stadsplanealternatv, men tomtägarna betalar för tomtanslutningarna. Så totalt set är de nya kostnaderna marginella. Föreslagna ändringar tll stadsplanen leder tll det at två eller tre VA-intag måste byggas om. Kostnad ca euro per et nyt intag som betalas av blivande tominnehavare. Förlust 2 376,62 euro per outnytjat VA-intag byggt år Den beintliga transformatorstatonen i området kan inte fytas tll någon annan plats utan betydande tekniska och ekonomiska konsekvenser, och i så fall utanför stadsgränsen. Den beintliga infrastrukturen byggdes ut samtdigt för samtliga kvarter i området; Apalängen kvarter 7 (väster om Kasbergsgatan), Kasberget kvarter 9 (öster om Kasbergsgatan), Apalängen kvarter 8 och 9 (Länsmansgränd) och Kasberget kvarter 4 (Åsgränd). De totala kostnaderna var då år 2005 ca euro och är fördelade på alla tomter i området. Tomtpriserna är uträknade för at täcka stadens kostnader för utbyggnad av infrastruktur, markköp, planläggning och utgivning. Vid utgivning var tomtpriset för Kasberget kvarter 9 ca euro vilket idag efer indexjustering motsvarar ca euro vilket då är även den summa som staden behöver få tllbaka för at inte gå på förlust. De tre olika markanvändningsalternatven skiljer sig åt när det gäller prissätning och utgivning. Alternatv 1 består av nio stycken egnahemstomter och ges därför ut i första hand tll privatpersoner. Priset på tomterna behöver i snit vara ca euro för at följa gällande regelverk om prissätning fastställt av stadsfullmäktge. Deta pris är betydligt högre än de euro som är det högsta priset som de övriga tomterna i området har sålts för, där prisspannet varit euro. Alternatv 2 består av fyra tomter med tre parhus på varje, som därför är riktat tll företag. Priset på tomterna behöver i snit vara ca euro för at följa gällande regelverk. Priset bör anses som helt rimligt med tanke på at varje tomt innehåller sex lägenheter. Efersom de ges ut tll förtag så ges de även ut på anbud som kan generera et högre pris om det är många budgivare. Alternatv 2 saknar den instruktva allmänna gångstgen som inns på södra sidan av området och som inns i alternatv 1 och 3. Utan gångstgen så har inte allmänheten möjlighet at ta sig upp på berget och tll Dalbo denna väg. Alternatv 3 är en kombinaton av tomter för privatpersoner och företag. Priset för egnahemstomterna behöver i snit vara ca euro och priset för parhustomterna ca euro för at följa reglerna och även kan generera högre pris vid budgivning. Problemet med alternatv 3 är de gemensamma infarter som kan förorsaka stridigheter angående skötsel och underhåll.

5 De nuvarande tomterna i Kasberget kvarter 9 har varit svårsålda och en fexibel stadsplan skulle öka möjligheterna at få tomterna sålda. Möjligheten at kunna bygga husen i et plan ökar också möjligheten at sälja tomter tll privatpersoner. Infrastrukturdirektörens förslag: Nämnden föreslår at stadsplanen görs fexibel för at öka möjligheterna at få tomterna bebyggda. Nämnden förordar i första hand alternatv 2 och i andra hand alternatv 1 med ovan presenterade tomtpriser. Alternatv 2 ger fera invånare medan alternatv 1 ger efertraktade egnahemstomter, speciellt om de kan bebyggas i et plan. Nämnden föreslår at en instruktv allmän gångstg tas in någonstans i området även i alternatv 2. Beslut: Förslaget godkänns. Stadsutvecklingsnämnden 31, Infrastrukturdirektörens förslag tll infrastrukturnämnden är at i första hand förorda markanvändningsalternatvet 2, fyra tomter med tre parhus varje tomt, och i andra hand markanvändningsalternatvet 1, nio egnahemstomter. Därtll betonas at stadsplanen görs fexibel för at öka möjligheten at få tomterna bebyggda. Därtll föreslår infrastrukturdirektören at en instruktv allmän gångväg tas in i planeringen. Stadsarkitektkansliet konstaterar at markanvändningsalternatven som anpassats tll terrängförhållandena utnytjar planområdet olika efektvt och ger möjlighet tll olika antal bostäder för olika kundgrupper. Alternatv 1 är traditonella egnahemstomter. Områdets sammanlagda byggnadsrät, antalet bostäder och antalet invånare är lägst av alternatven. Alternatv 2 är tre parhus grupperade på en tomt. Planområdet omfatar fyra tomter och områdets sammanlagda byggnadsrät, antalet bostäder och antalet invånare är högst av alternatven. I alternatv 3 kombineras parhus med egnahem och områdets sammanlagda byggnadsrät, antalet bostäder och antalet invånare är lägre än i alternatv 2 och högre än i alternatv 1. Alternatv 2 och 3 är mer jämförbara dock kan alternatv 2 ge et större urval av bostadstyper. Stadsarkitektens förslag: Stadsutvecklingsnämnden tar ställning tll vilket av de framtagna markanvändningsalternatven skall vara underlag för framtagning av et utkast tll ändring av stadsplanen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by, del av lägenheten Rnr 2:25. Beslut: Ärendet bordläggs. Stadsutvecklingsnämnden 36, Stadsarkitektens förslag: Stadsutvecklingsnämnden tar ställning tll vilket av de framtagna markanvändningsalternatven skall vara underlag för framtagning av et utkast tll ändring av stadsplanen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by, del av lägenheten Rnr 2:25.

6 Beslut: Stadsutvecklingsnämnden omfatar alternatv 2 som underlag för den fortsata planeringen och beslöt at förvaltningen begär av Elnät en kostnadsuppskatning för fytning av transformatorstatonen. Stadsutvecklingsnämnden 52, Bilagor: Illustraton tll planförslag, stadsarkitektkansliet august 2018; F - SUN 52 Utkast tll ändring av stadsplanen och tomtndelningen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by del av lägenheten Rnr 2:25 samt tomtndelning för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 11, 12 och 13 (stplnr 1098), ; G - SUN 52 Stadsarkitektkansliet har efer en närmare analys av terrängförhållanden och efer diskussion med Mariehamns Elnät Ab vidare bearbetat parhusalternatvet som valdes tll underlag för den fortsata planeringen. Byggnaderna har fytats neråt i terrängen och grupperats i tre tomter med tre tll fyra byggnader var. Byggnaderna öppnar sig mot de gemensamma vistelseytorna och promenadstråket inne på tomten. Parkeringsplatserna är samlade på plan mark och byggnaderna följer terrängens former för at undvika synliga sprängda bergsväggar. De tvåvånings gatuhusen bildar en sammanhållen fasad mot Kasbergsgatan medan våningstalet för byggnaderna inne på tomten varierar från II tll ½ II utgående från terrängens höjdlägen. Stadsarkitektkansliet har eferhört av Mariehamns Elnät Ab en kostnadsuppskatning för fytning av transformatorstaton på tomtmark vid Kasbergsgatan. Mariehamns Elnät Ab konstaterar at kostnaden av fytningen påverkas om det måste sprängas och at en kostnadsuppskatning exklusive sprängning är I fall omplacering av transformatorstatonen skulle vara aktuellt borde den nya platsen vara vid områdets södra gräns. Efersom denna placering skulle vara problematsk med tanke på gällande regelverk angående minimiavstånd tll bostadsbyggnader utgår planutkastet från den beintliga placeringen. Förslag till planutkast Tomterna i gällande stadsplan för stadsdel Kasberget kvarter 9 nr 1-4 ändras tll tre nya tomter nr 11, 12 och 13 och tll et parkområde PN omfatande 1831 m². I planområdet ingår et mindre parkområde söder om tomterna omfatande 162 m². Arealen för tomt nr 11 är 1836 m², för tomt nr m² och för tomt nr m². Markanvändningen för tomterna ändras från BV, kvartersområde för bostadsvåningshus tll BER, kvartersområde för egnahem, radhus och kopplade byggnader för bostadsändamål.

7 Tomterna struktureras så at mot Kasbergsgatan placeras en byggnadsyta med 220 m² våningsyta som skall bebyggas i II våningar och et område för parkering, i tomtens mellersta del placeras anpassade tll terrängen 2-3 fristående byggnadsytor som får bebyggas i II våningar och ½ II våningar där byggnadsräten varierar per byggnadsyta mellan 120 m² våningsyta 300 m² våningsyta samt tomtens östra del där den naturliga växtligheten och terrängen skall bibehållas och där anläggande av parkering och infart och sprängning inte är tllåten. Byggnadsräten per tomt varierar så at byggnadsräten för tomt nr 11 är 820 m² våningsyta och exploateringstalet blir 0.45, för tomt nr 12 är 1000 m² våningsyta och exploateringstalet blir 0.39 och för tomt nr 13 är 1000 m² våningsyta och exploateringstalet blir Den sammanlagda våningsytan för tomterna är 2820 m². Planområdets östra del ändras från kvartersmark tll parkområde med beteckningen PN, parkområde som skall bevaras i naturligt tllstånd. I planområdets södra del utökas kvartersmarken med ca 65 m² in på parkområde P som minskas i motsvarande grad. Möjligheten at anlägga en gångväg från Kasbergsgatan tll Kasbergets park- och naturskyddsområde kvarstår. Beintlig transformatorstaton på tomtmark kvarstår och placeringen redovisas på plankartan. Utkastet kompleteras vid förslagsskedet och förses med en planbeskrivning inklusive en studie av planeringens konsekvenser såsom vid uppgörande av generalplan (ÅPBL 19 generalplanens innehåll). Tomtndelningen ingår som en del av stadsplanen. Till förslagsskedet tas tomtndelningsmaterialet fram. Övrigt Stadsarkitektkansliets bedömning är at den sökta ändringen följer generalplanens intentoner vad gäller antal våningar och exploateringstal och avviker vad gäller markanvändning. Ärendet behandlas som en komplex planprocess. Den föreslagna markanvändningen, sänkningen av antalet våningar och sänkningen av byggnadsräten innebär en markant ändring av tomtens exploatering. Stadsarkitektkansliet bedömer at planändringen har större verkan och därför är et samrådsförfarande enligt lagen under beredningsskedet ändamålsenligt. Framtaget planförslag ställs ut i 30 dagar. Stadsarkitektens förslag: Stadsutvecklingsnämnden omfatar utkastet tll ändring av stadsplanen och tomtndelningen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by del av lägenheten Rnr 2:25 samt tomtndelning för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 11, 12 och 13 av den och arrangerar et samråd över planutkastet. Beslut: Förslaget godkänns.

Stadsutvecklingsnämnden 22, Dnr MHSTAD/49/2018. Bilagor: Gällande stadsplaner för kvarter 9 i stadsdelen

Stadsutvecklingsnämnden 22, Dnr MHSTAD/49/2018. Bilagor: Gällande stadsplaner för kvarter 9 i stadsdelen Ändring av stadsplanen och tomtndelningen för stadsdelen Kasberget, kvarter 9, tomterna 3 och 4 och ändring av stadsplanen för Sviby by del av lägenheten Rnr 2:25 samt tomtndelning för stadsdelen Kasberget,

Läs mer

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1098 J SUN 64

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1098 J SUN 64 J SUN PLANSKRIVNING STPLNR 0 MARIEHAMNS STAD Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kasberget, kvarter, tomterna och och ändring av stadsplanen för Sviby by, del av lägenheten Rnr : samt tomtindelning för

Läs mer

Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter 2, tomt 7 (stplnr 1091), Ålandsvägen 57, hotell Esplanad (tll stge)

Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter 2, tomt 7 (stplnr 1091), Ålandsvägen 57, hotell Esplanad (tll stge) Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter 2, tomt 7 (stplnr 1091), Ålandsvägen 57, hotell Esplanad (tll stge) Dnr MHSTAD/47/2018 Stadsutvecklingsnämnden 4, 05.02.2018 Bilagor: Ansökan om

Läs mer

Stadsutvecklingsnämnden 11, Bilagor:

Stadsutvecklingsnämnden 11, Bilagor: Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för stadsdelen Nyängen, kvarter 18, tomterna 11 och 12 samt tomtindelning för stadsdelen Nyängen, kvarter 18, tomterna 14 och 15 (Stplnr 1059) Strandgatan

Läs mer

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD

Bilaga D PLANBESKRIVNING STPLNR 1066 MARIEHAMNS STAD Bilaga D PLANSKRIVNING STPLNR MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för Sviby by, lägenheten Rnr : samt tomtindelning för stadsdelen Klinten, kvarter, tomterna av den..

Läs mer

Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:2 (stplnr 1078) Mariepark (stfge)

Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:2 (stplnr 1078) Mariepark (stfge) Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:2 (stplnr 1078) Mariepark (stfge) Dnr SUN 10/2016, Dnr Stds 23/2017 Stadsutvecklingsnämnden 2, 16.01.2017 Bilagor: Illustration

Läs mer

Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen. för stadsdelen Norrböle, kvarter 6, tomt 14 och

Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen. för stadsdelen Norrböle, kvarter 6, tomt 14 och Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för stadsdelen Norrböle, kvarter 6, tomt 11 och kvarter 16, tomt 1, del av gatuområdet 21K jämte Dalkarby by, del av lägenheten Rnr 4:61 samt tomtindelning

Läs mer

Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Västernäs, kvarter 2, tomt 1 av den 27.01.2015

Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Västernäs, kvarter 2, tomt 1 av den 27.01.2015 C SUN PLANBESKRIVNING STPLNR 0 MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Västernäs, kvarter, tomt av den.0.0 PLANPROCESSEN Godkänd av stadsutvecklingsnämnden Godkänd av stadsstyrelsen

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET

JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET JOMALA KOMMUN ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR CENTRALOMRÅDET BESKRIVNINGEN AVSER PLANFÖRSLAGET SOM ÄR DATERAT DEN 15 MARS 2018. Ortofoto från lantmäteriverkets fastighetsdatatjänst (FDS), mars 2018. 1.

Läs mer

Flerbostadstomter vid Lotsgatan. Tomtinformation för anbudsgivare

Flerbostadstomter vid Lotsgatan. Tomtinformation för anbudsgivare Flerbostadstomter vid Lotsgatan Tomtinformation för anbudsgivare 13.10.2016 Innehåll Mariehamns stad säljer tomter vid Lotsgatan genom anbud... 2 Tomter till salu... 2 Planläggningsläge... 2 Planbestämmelser...

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY.

BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY MÖCKELÖ STRAND BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 2 OCH 3 I KVARTER 42026 SAMT PARKOMRÅDE I MÖCKELÖ BY. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 8 augusti

Läs mer

Stadsplanenämnden 28, 21.03.2011

Stadsplanenämnden 28, 21.03.2011 Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Främmanberg, kvarter 1, tomt 3 jämte del av allmänt område 478-1-9903-0, Sjöfartsläroverket (till stfge) DnrSTN6/2011 Stadsplanenämnden 28, 21.03.2011

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 25 februari 2019. Områdesbestämning: Detaljplaneneändring för del av kvarteret 4363 och lantbruksområde.

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

N SUN 37 PLANBESKRIVNING STPLNR 993 MARIEHAMNS STAD

N SUN 37 PLANBESKRIVNING STPLNR 993 MARIEHAMNS STAD N SUN PLANSKRIVNING STPLNR MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Främmanberg, kvarter, tomt jämte del av allmänt område --0-0 (Navigationsskolan) av den.0. PLANPROCESSEN Godkänd

Läs mer

Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter 2, tomt 7 av den

Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter 2, tomt 7 av den L SUN PLNBESKVNNG STPLN 0 MEHMNS STD Ändring av stadsplanen för stadsdelen Kvarnberg, kvarter, tomt av den.0.0 PLNPOCESSEN Godkänd av stadsutvecklingsnämnden 0.0.0 Samråd.0 0.0.0 Godkänd av stadsutvecklingsnämnden

Läs mer

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1054 L SUN 45

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1054 L SUN 45 L SUN 45 PLANBESKRIVNING STPLNR 1054 MARIEHAMNS STAD Stadsplan och ändring av stadsplanen för stadsdelen Sveden kvarteren 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14 och 16 och tomterna 6-11 i kvarter 4, tomterna

Läs mer

Stadsplanenämnden 50, 15.06.2009. Bilagor: Förslag till utvecklingsplan för absoluta centrum, 12.02.2009; A SP 50

Stadsplanenämnden 50, 15.06.2009. Bilagor: Förslag till utvecklingsplan för absoluta centrum, 12.02.2009; A SP 50 Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Storängen, kvarter 3 tomterna 10 och 13, kvarter 16 tomterna 2 och 3 samt del av gatuområdet 3K (stfge) Dnr Stds 165/2011 Dnr STN7/2011 Stadsplanenämnden

Läs mer

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018.

Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. 1 JOMALA KOMMUN BESKRIVNING ÖVER DETALJPLANEÄNDRING Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 16 mars 2018. Områdesbestämning: Detaljplaneneändringen omfattar kvarteren 4245 och 4246 samt

Läs mer

Stadsutvecklingsnämndens

Stadsutvecklingsnämndens Bilaga I Stfge 158 Stadsutvecklingsnämndens Verksamhetsplan 2018 1 Stadsutvecklingsnämnden Verksamhetsområde och verksamhetsidé Nämnden handhar de uppgifter som utgör de fysiska förutsättningarna för stadsutvecklingen.

Läs mer

Ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042)

Ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042) Ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042) M SUN 29 ANTECKNINGAR FRÅN SAMRÅDSMÖTE 30 OKTOBER 2014 KL 18-19.40 I STADSHUSET

Läs mer

Stadsbildsmässig studie av Strandgatan och Servicegatan för området Nyängen kvarteren 16 och 18 (Stfge)

Stadsbildsmässig studie av Strandgatan och Servicegatan för området Nyängen kvarteren 16 och 18 (Stfge) Stadsbildsmässig studie av Strandgatan och Servicegatan för området Nyängen kvarteren 16 och 18 (Stfge) Dnr SUN 6/2015, Stds 79/2015 Stadsutvecklingsnämnden 26, 18.05.2015 Bilagor: Gällande stadsplaner;

Läs mer

Infrastruktursektorn

Infrastruktursektorn 2/4 Beräkningarna för infrastruktursektorn baserar sig på de givna siffrorna för de olika planalternativen, där skillnaden dels ligger i antalet invånare och dels olika typer av boende. Största delen av

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, del av kvarter 21 ändras till cykel- och gångväg Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER

Läs mer

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1059 G SUN 11. PLANPROCESSEN Samrådsförfarande Godkänd av stadsutvecklingsnämnden xx.xx.

MARIEHAMNS STAD PLANBESKRIVNING STPLNR 1059 G SUN 11. PLANPROCESSEN Samrådsförfarande Godkänd av stadsutvecklingsnämnden xx.xx. G SUN PLANBESKRIVNING STPLNR MARIEHAMNS STAD Förslag till ändring av stadsplanen och tomtindelningen för stadsdelen Nyängen, kvarter, tomterna och samt tomtindelningen för stadsdelen Nyängen, kvarter,

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1

Bilaga 1. PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat BÖLE, HEMSKOG 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 8.8.2013, justerat 28.2.2014 BÖLE, HEMSKOG 1 Sida 1 Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt 63 i markanvändnings-

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen. område , Sjöfartsläroverket (till stfge) Stadsplanenämnden 28,

Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen. område , Sjöfartsläroverket (till stfge) Stadsplanenämnden 28, Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Främmanberg, kvarter 1, tomt 3 jämte del av allmänt område 478-1-9903-0, Sjöfartsläroverket (till stfge) Dnr STN6/2011, Stds 90/2015 Stadsplanenämnden

Läs mer

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G

VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M P L A N B E S K R I V N I N G Sid 1/3/ Ängelholms kommun Detaljplan för VEJBY 142:1, 147:1 OCH 152:1 M M i Vejbystrands samhälle P L A N B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Planhandlingarna består under samrådstiden av - Plankarta i skala

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL ) Planläggningsavdelningen..0, justerat.8.0 SMEDSBY, GÄDDA II Ändring av detaljplan Sida Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt i markanvändnings-

Läs mer

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090

Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet vid Nyskogsvägen Planens nummer: 1090 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1. Idenfikationsuppgifter Kommun: 905 Vasa Stadsdel: 31. Fastighet: 905-402-17-2 Planeringstyp: Detaljplan, ändring av detaljplan och tomtindelning Planens namn: Daghemmet

Läs mer

Frågor och svar om Svinö holme

Frågor och svar om Svinö holme Stadsarkitektkansliet 1/5 23.06.2015 Frågor och svar om Svinö holme På stadsfullmäktiges uppdrag har stadsarkitektkansliet tagit fram tre alternativa skisser gällande markanvändning för Svinö holme. En

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 7.6.2016 EN DEL AV KVARTER 92 samt gatu- och rekreationsområden Ak 218 ÄNDRING AV DETALJPLANEN 7:e stadsdelen, en del av kvarter 92 samt gatu- och rekreationsområden

Läs mer

:1000 Mätningsavdelningen

:1000 Mätningsavdelningen 2 1:26 1 1 1 2 8 6 5 10 7 5 4 2 3 6 5 7 4 6 3 7 2 1 4 5 3 6 3 1:105 Roskarlsvägen Lomgränd Svanvägen Svärtesgränd Labbgränd 9 12 18 15 0 25 m 19 17.01.2011 1:1000 Mätningsavdelningen Nr 920 SMÅHUSOMRÅDE

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING INFÖR DETALJPLANEÄNDRING Tomt 8-7-44, Kokkolan Terästalo Oy DETALJPLANEOMRÅDETS UNGEFÄRLIGA LÄGE Karleby stads planläggningstjänster har utarbetat detta program för

Läs mer

Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042) (stfge)

Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042) (stfge) Förslag till ändring av stadsplanen för Öfvernäs by, del av lägenheten Rnr 2:0 samt del av allmänt område 6L (Rönnbergs torg) (Stplnr 1042) (stfge) Dnr SUN 30/2013 Stadsutvecklingsnämnden 90, 04.11.2013

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kållby detaljplan, kv och samt grönområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kållby detaljplan, kv. 210-211 och 221-229 samt grönområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599407201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden

Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren samt gatu-, rekreations- och specialområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING BILAGA _ BORGÅ Ölstens norra STADSDELEN 31 Tomt 3 i kvarteret 3206 och kvarteren 3218 3221 samt gatu-, rekreations- och specialområden Ändringen av detaljplanen gäller

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län

PLANBESKRIVNING. Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län Grankningshandling Januari 2017 Ändring av detaljplan för Del av Åsbro samhälle (Fastigheten Åsbro 1:17) Askersunds kommun, Örebro län PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Stadsarkitekten Bilagor: Slutrapport för byggande av docka till fyrmastbarken Pommern, ; bilaga A

Stadsarkitekten Bilagor: Slutrapport för byggande av docka till fyrmastbarken Pommern, ; bilaga A Förslag till ändring av stadsplanen för stadsdelen Dalberg, kvarter 22, tomt 1 och del av hamnområdet 2L1 och del av parkområdet 2P samt Öfvernäs by del av lägenheten Rnr 2:2 (Stplnr 1069) Sjöpromenaden

Läs mer

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA Bostadsområdet med storslagen vy Bostadsområdet ligger på Kasbergets högst belägna delar på uppåt ca 65 meter över havet. Många tomter erbjuder vidsträckta vyer över Ålands

Läs mer

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING.

~ 1 ~ HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. HAMMARLANDS KOMMUN PRÄSTGÅRDEN, OMRÅDET STORÄNG PLANBESKRIVNING ÖVER DETALJPLANÄNDRING. Beskrivningen avser detaljplanekartan som är daterad den 18 januari 2018. Genom detaljplanändringen möjliggörs en

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA

FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA FÅGELBERGET I SVIBY, JOMALA Bostadstomter med storslagen vy Bostadsområdet ligger på Kasbergets högst belägna delar på uppåt ca 65 meter över havet. Många tomter erbjuder vidsträckta vyer över Ålands hav,

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET)

FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET) Nr 916 PLANBESKRIVNING FÖRSLAG TILL STADSPLAN FÖR YTTERNÄS BY, LÄGENHETERNA ELLER DEL AV LÄGENHETERNA RNR 2:92, 2:97, 2:101, 2:102, 2:109 2:113 (LÖKSKÄRSBERGET) Godkänd av stadsplanenämnden Godkänd av

Läs mer

TECKENFÖRKLARING OCH BESTÄMMELSER

TECKENFÖRKLARING OCH BESTÄMMELSER sid 1/(5) TECKENFÖRKLARING OCH BESTÄMMELSER Gräns för planområde. Gräns för område och del av område. A HB HB-1 BV BS BT R R-1 SBL Område för offentlig service och förvaltning. Område för handel, förvaltning,

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Detaljplan nr 1087 KORSNÄSTÅGETS CENTRUM Detaljplane- och tomtindelningsändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 25.1.2019 Planeringsobjekt Detaljplanen berör 29 stad8sdelens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Skytten 1, Pajala. Pajala kommun, Norrbottens län HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Skytten 1, Pajala. Pajala kommun, Norrbottens län HANDLINGAR Detaljplan för Skytten 1, Pajala Pajala kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration. Plankartan blir juridiskt bindande när detaljplanen vinner laga kraft.

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden 1 Detaljplan 429 BESKRIVNING AV DETALJPLAN 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter HAIKO, LASARETTET Stadsdel 33 Kvarteren 3554 3561 och gatu-, parkerings-, special- och parkområden

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET)

FASTIGHETERNA OCH , ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN (MAJBERGET) FASTIGHETERNA 638-13-6009-1 OCH 638-13-6009-2, ANSÖKAN OM UNDANTAG, ASUNTO OY PORVOON ANKKALINNA, TARKMANSVÄGEN 11 13 (MAJBERGET) StUN 219 Beredning och tilläggsuppgifter: planläggningstekniker Kjell Magnusson,

Läs mer

MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER

MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER MARIEHAMNS STAD LEDIGA TOMTER BOSTADSKVARTERET NÄSHAGEN I STADSDELEN APALÄNGEN del 1 30.6.2011 OMRÅDET Kvarteret Näshagen ligger i nordvästra Mariehamn i stadsdelen Apalängen. Trafikmatningen sker via

Läs mer

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6

Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y6 Ändring av del av strandgeneralplan för Överlappfors sjöar (Dal 5:50) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994162016Y6 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH

Läs mer

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER

KONSEKVENSER FÖR FASTIGHETER Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Anna Steinwandt 0455-06 PLAN 09/ 05-0-6 Datum Detaljplan för GÄNGLETORP 5:0 M FL., KARLSKRONA KOMMUN, BLEKINGE LÄN Granskningshandling 05-0-6 KONSEKVENSER

Läs mer

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län

Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2011-06-21 Dnr KS2006/133 Tillägg till Detaljplan för Övre Taserud Arvika kommun, Värmlands län Antagande 2011-10-17 Laga kraft 2011-11-08 Tillägg till detaljplan för Övre Taserud Planbeskrivning

Läs mer

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2

Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y2 Ändring av Östensö delgeneralplan (Norrgård 599-412-6-46) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994122018Y2 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten i stadsdelen Bredäng (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-11-23 Handläggare: Agneta Larsson Tfn 08-508 265 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av område vid kv Utsikten

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping

ANTAGANDEHANDLING. Enkelt planförfarande. 1(10) Planbeskrivning. tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9. inom Pryssgården i Norrköping 1(10) Planbeskrivning tillhörande detaljplan för fastigheten Frukten 9 inom Pryssgården i Norrköping den 19 september 2014 reviderad den 22 oktober 2014 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2014-11-11, 221

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER.

TECKENFÖRKLARINGAR OCH DETALJPLANEBESTÄMMELSER Z Z Z Z Z Z Z Z :895:0: Jomala. Mariehamn 11:2 BYNUMMER. KVARTERSNUMMER. 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 47870000056 39 38 478070060003 47807006000 478070060001 / 4780700004 47870000056 DETALJPLAN SOM UPPHÄVS NY DETALJPLAN 4 38 Havsörnsvägen Jomala 46 46 SVIBY 6:6

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL 1 (5) ANTAGANDEHANDLING Ändring av detaljplan för del av Lomma 28:1 LILLEVÅNG Lomma, Lomma kommun, Skåne län TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen omfattas av följande handlingar: - Fastighetsförteckning

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun

Ändring av detaljplan för Kv. Cykelstyret, Bråstorp, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING ÄDP 29 Handlingen består av: Tillägg till planbestämmelser Beskrivning till ändring av detaljplan Genomförandebeskrivning till ändring av detaljplan Utlåtande Ändring av detaljplan för

Läs mer

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB.

Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman Erik Wallin AB. Maria Tingström Ytterstad Telefon: 08-508 265 74 maria.tingstrom@expl.stockholm.se Till Exploateringsnämnden 2008-01-24 Markanvisning för bostäder inom del av fastigheten Älvsjö 1:1 i Hagsätra till Byggnadsfirman

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Åkersenapen 15 i stadsdelen Hässelby Villastad, S-Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Åkersenapen 15 i stadsdelen Hässelby Villastad, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2013-12-04 Tfn 08-508 27 251 1(8) Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Åkersenapen 15 i stadsdelen Hässelby Villastad, S-Dp 2013-14032

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar

Program för Gråberget DAGORDNING. Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar DAGORDNING Välkomna till samrådsmöte! Inledning Politiska mål Planprocessen Bakgrund och förutsättningar 40 min Förslag till bebyggelse Fortsatt arbete Frågestund 50 min Medverkande: stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN. bostäder. (tidigare: för affärs- och bostadsvåningshus)

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN. bostäder. (tidigare: för affärs- och bostadsvåningshus) FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR BYGGNADSPLAN OCH STADSPLAN kod färg/ utseende beteckning textförklaring tidigare förklaring 1 A Kvartersområde för allmän byggnad. (A=allmän) 2 AF Kvartersområde för

Läs mer

Ramlösa Hälsobrunn mm

Ramlösa Hälsobrunn mm Redaktionellt ändrad "DAG månad ÅR" Ändring av stadsplan (1283K-10684) för Ramlösa Hälsobrunn mm Ramlösa, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 3 augusti 2017 FÖRENKLAT STANDARDFÖRFARANDE

Läs mer

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN

KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Nabbskata detaljplan Utkast till påseende 9.6. 10.7.2016 KOMMUNENS OCH PLANLÄGGARENS BEMÖTANDEN TILL ÅSIKTER OCH UTLÅTANDEN Följande åsikter och utlåtanden framfördes under tiden för påseende till detaljplaneutkastet:

Läs mer

SAMHÄLLE, TINGSRYDS KOMMUN KRONOBERGS LÄN.

SAMHÄLLE, TINGSRYDS KOMMUN KRONOBERGS LÄN. ANTAGANDEHANDLING Sid 1 (4) VÄCKELSÅNG 6:14 m fl VÄCKELSÅNGS SAMHÄLLE, TINGSRYDS KOMMUN KRONOBERGS LÄN. DETALJPLAN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, genomförandebeskrivning

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179

Stadsfullmäktige 76 10.06.2015. Stadsplaneringsnämnden 18.11.2014 179 Stadsfullmäktige 76 10.06.2015 L35 Gränsbevakningsgatan, stadsdel 2 Ahtsalmi, ändring av detaljplanen och tomtfördelningen för en del av kvarter 224 samt rekreations-, parkerings- och gatuområde Stadsplaneringsnämnden

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun

del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Detaljplan för PLA 2003/20034-1 del av KV SEGERDAL, GREDELBY 21:4 Knivsta kommun Enkelt planförfarande PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen har följande handlingar upprättats:

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kråkebacken 7:161-7:193 samt del av 7:138 i Kågeröds samhälle Svalövs kommun, Skåne län. Antagen 2003-08-18 Laga kraft 2003-09-08 Tillägg till PLANBESKRIVNING Planområdet markeras med skraffering

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby

Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby 2015-08-18 Dnr MSN/2015:673 Planutskottet Start-PM Detaljplan för fastigheten Holmia 9 i stadsdelen Hersby Ärendet Ägaren till Holmia 9 (Villa Solgården) har sökt planbesked i syfte att ändra användning

Läs mer

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden Planens syfte och huvuddrag att möjliggöra utbyggnad av fastigheten Floda 3:43 och delar av 3:742 till större delen med friliggande villor för helårsboende i ett naturnära läge; att förbättra vägstandarden

Läs mer

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för BOGESUND 1:230 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 5 juli 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer