Stöd till placerade barns föräldrar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stöd till placerade barns föräldrar"

Transkript

1 FoU i Väst Stöd till placerade barns föräldrar Hur ser det ut idag och hur kan det förbättras? Intervjuer med socialtjänstpersonal i åtta GR-kommuner Anna Melke, forskare Elin Pettersson, praktikant 1 (16)

2 Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans. Vi driver utvecklingsprojekt, har myndighetsuppdrag, forskar, ordnar utbildningar och är storstadsregionens röst i Västsverige, bland mycket annat. I våra nätverk träffas politiker och tjänstepersoner för att utbyta erfarenheter, bolla idéer och besluta om gemensamma satsningar. Allt för att regionens en miljon invånare ska få ett så bra liv som möjligt. Göteborgsregionen, augusti 2018 FoU i Väst Box 5073, Göteborg fou@goteborgsregionen.se 2 (16)

3 Innehåll 1. Inledning... 4 Bakgrund... 4 Syfte och frågeställningar... 4 Tillvägagångssätt... 4 Läsanvisning Samhällsvård av barn och unga... 6 Lagstiftning vilket stöd har föräldrar rätt till?... 6 Hur många barn och unga placeras utanför hemmet?... 6 Vad visar utredningar och forskning om föräldrastöd? Stöd till placerade barns föräldrar sammanfattning av intervjuerna... 9 Hur organiseras stödet till placerade barns föräldrar idag?... 9 Vad innehåller stödet inför, under och efter en placering?... 9 Vilka idéer finns om hur stödet kan förbättras och finns det några idéer som har testats sedan workshoppen? Vad skulle vara värdefullt att göra i ett eventuellt GR-gemensamt utvecklingsarbete? Avslutande reflektioner Referenser Bilaga 1. Intervjuguide Bilaga 2. Modell som tillämpats under intervjutillfällena för att strukturera samtalet (16)

4 1. Inledning Bakgrund Under en studieresa med IFO-chefsnätverket på Göteborgsregionen 2015 väcktes frågan om hur stödet till placerade barns föräldrar är utformat och hur det skulle kunna stärkas. Studieresan var förlagd till Oslo där bland annat personal vid Kirkens Bymisjon och Tor Slettebö, professor i socialt arbete, berättade om en nationell vägledning och om olika försök att testa nya former av föräldrastöd, t.ex. stödgrupper. Det norska arbetet uppfattades som inspirerande och lite omskakande vilket stöd får egentligen placerade barns föräldrar i våra kommuner? Fokus i Sverige har närmast legat på att förbättra stödet till barnen och till familjehemsföräldrarna har vi glömt bort att även de biologiska föräldrarna behöver stöd? Frågan har sedan resan funnits på nätverkets agenda och i maj 2017 bjöds Tor Slettebö in för att medverka i en workshop för representanter från socialtjänsten i GR-kommunerna. Ett 40-tal personer deltog och det föreslogs att GR vid ett senare tillfälle skulle följa upp om några av de idéer som kom fram under workshoppen hade förverkligats. Under våren 2018 fick därför Elin Pettersson, praktikant på GR och masterstudent på Förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, i uppdrag att genomföra intervjuer med representanter från de kommuner och stadsdelar som hade deltagit. Syfte och frågeställningar Syftet med intervjuerna var att ge en bild av nuläget, men också av vad som i framtiden skulle vara önskvärt att arbeta vidare med lokalt eller regionalt. Hur organiseras stödet till placerade barns föräldrar idag, och vad kan det innehålla inför, under och efter en placering? Vilka idéer finns om hur stödet kan förbättras och finns det några idéer som har testats sedan workshoppen? Vad skulle vara värdefullt att göra i ett eventuellt GR-gemensamt utvecklingsarbete? Tillvägagångssätt Vid workshoppen deltog personal från nio kommuner. Från Göteborgs Stad deltog personal från tre stadsdelar. Alla workshopdeltagare kontaktades inledningsvis via e- post, med information om uppföljningen och en förfrågan om deltagande i intervju. Personerna uppmanades att själva fundera över vilka som skulle delta i intervjun och om det var en eller flera personer som bäst kunde ge en bild av det som efterfrågades. Intervjuer genomfördes sedan med personal från alla kommuner utom en. Intervjuerna genomfördes på respektive arbetsplats, bortsett från två intervjuer som genomfördes via telefon. Respondenterna kom från Ale, Göteborg (tre stadsdelar), Kungsbacka, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille och Stenungsund. En 4 (16)

5 del intervjupersoner hade deltagit i workshoppen, andra inte (t.ex. därför att den som deltagit inte längre arbetade kvar eller därför att fler personer än de som deltagit ville vara med på intervjun). Som minst deltog en person vid intervjun; som mest fem personer. Vid fem intervjuer har personerna arbetat på olika enheter, och vid resterande fyra kom de från samma enhet. Totalt intervjuades 24 personer. Figur 1. Intervjupersonernas hemvist och funktion/befattning Myndighetsutövande enhet Utförarenhet Enhetschef Enhetschef Förste socialsekreterare Arbetsledare Barnsekreterare Metodutvecklare Familjebehandlare Familjehemssekreterare Familjepedagog Majoriteten av intervjuerna genomfördes av Elin Pettersson. Vid två tillfällen deltog Anna Melke, forskare vid FoU i Väst/GR (en telefonintervju samt den första gruppintervjun). Under fem intervjutillfällen deltog även två studenter från socionomprogrammet, för att ställa kompletterande frågor till ett examensarbete om föräldraskap i relation till barnets bästa. Intervjuerna varade i 1 1,5 timme. Variationen beror på hur många intervjupersoner som deltog, men också på hur utförliga svaren var, och om intervjuerna utförts av en person eller flera. Läsanvisning I följande kapitel görs en kortfattad beskrivning av stöd till placerade barns föräldrar utifrån lagstiftning, forskning och lokal statistik. Därefter följer en redovisning av intervjuerna och avslutningsvis förs en kort diskussion om vilka frågor som tycks viktiga att gå vidare med. 5 (16)

6 2. Samhällsvård av barn och unga Lagstiftning vilket stöd har föräldrar rätt till? När barn och unga 1 av någon anledning inte kan bo kvar hos sina föräldrar kan socialtjänsten besluta om en placering i familjehem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende enligt socialtjänstlagen (SoL) eller lagen om vård av unga (LVU). Placeringar som genomförs med föräldrars och barns samtycke sker enligt SoL, men det finns även möjlighet att placera ett barn mot föräldrars och/eller barns vilja. Då grundas beslutet på LVU. Det kan handla om att föräldrarna inte klarar av sin föräldraroll, så kallad omsorgssvikt, på grund av sin egen livssituation eller på grund av barnets egna svårigheter. Placeringen kan vara akut under begränsad tid (t.ex. jourhem, akutplacering, skyddsplacering) eller en planerad och stadigvarande insats då beslutet om placering enligt lagstiftningen omprövas var sjätte månad. Vid frivilliga placeringar (vilket är den vanligaste formen) kan placeringen när som helst avbrytas om föräldrar eller familjehem begär det eller om socialtjänsten bedömer att det är lämpligt. Det är ovanligt att det initialt finns något avtal om hur långvarig en stadigvarande placering ska vara (Wissö et al 2017). Det är de biologiska föräldrarna som behåller vårdnaden om sitt barn även under en placering, men om placeringen pågår i tre år ska socialtjänsten överväga om en vårdnadsöverflyttning ska ske och i så fall pröva detta i domstol (Föräldrabalken kap 6, SoL kap 6). Utifrån de uppföljningar och studier som gjorts tycks det vara mycket ovanligt att en överflyttning prövas; föräldrarna behåller alltså oftast vårdnaden även vid långa placeringar (Socialstyrelsen 2006; Wissö et al 2017). När ett barn placeras ska socialtjänsten utse en särskild socialsekreterare som följer upp hur barnet har det och som tar beslut om när placeringen ska upphöra. Enligt SoL har föräldrar, vårdnadshavare och familjehemsföräldrar rätt till råd, stöd och annan hjälp som de behöver, men det finns inte någon motsvarande skrivning om att en särskild person ska utses för uppgiften. Socialtjänsten är också skyldig att genomföra samtal med dessa parter och att särskilt uppmärksamma barnets relationer till anhöriga och andra närstående. Lagstiftaren har således inte specificerat vilken funktion inom socialtjänsten som ska utföra stödet, inte heller vad det ska innehålla, utan bara att det ska ges. Hur många barn och unga placeras utanför hemmet? Under ett år är det drygt barn och unga som omfattas av socialtjänstens heldygnsinsatser. Familjehemsplaceringar är vanligast och de flesta placeringar gäller åldrarna år (Socialstyrelsen 2016). Det saknas statistik över hur långa placeringarna är, liksom vilken problematik som ligger till grund för beslutet. Antalet placeringar har varit ungefär desamma över tid, bortsett från när det kommit många ensamkommande barn till Sverige. 1 För läsbarheten används barn i texten. Med barn avses personer under 18 år. 6 (16)

7 Av tabell 1 framgår hur många minderåriga barn och unga i GR-kommunerna som var placerade i samhällsvård enligt den senaste statistiken. Andelen barn som placeras varierar relativt mycket mellan olika kommuner. Tabell 1. Barn i samhällsvård i GR-kommunerna 2016 Kommun Ale 68 Alingsås 111 Göteborg Härryda 88 Kungsbacka 153 Kungälv 81 Lerum 77 Lilla Edet 43 Mölndal 250 Partille 115 Stenungsund 66 Tjörn 47 Öckerö 29 Totalt antal placeringar Per tusen barn och unga i befolkningen, i åldrarna: ,2 20,8 5,4 22,6 6,9 27,4 4,4 14,4 2,4 13,3 3,8 12,2 1,4 15,2 6,1 20,1 4,3 21,4 5,9 18,3 7,0 14,7 5,2 20,0 2,7 16,9 Källa: Kolada 2018 Vad visar utredningar och forskning om föräldrastöd? Utgångspunkten när vi talar om föräldraskap är att föräldrar är viktiga för sina barn oavsett om de är bra eller dåliga föräldrar och oavsett om de lever med sina barn eller inte. Det gäller under barndomen, men även därefter. Vilka föräldrar vi har påverkar vår hälsa, vår livsstil och våra prestationer, vilket i sin tur påverkar vår livssituation i form av livskvalitet, inkomst etc. Att stödja föräldrar att vara så bra föräldrar de förmår framstår därför som ett viktigt samhällsuppdrag. Det kan ske på många sätt, men i Sverige har föräldrastödsprogram lyfts fram under senare år; strukturerade program som vänder sig till föräldrar utan särskilda problem (generellt stöd) eller riktat stöd till föräldrar vars barn har viss problematik (t.ex. utagerande beteende). 2 Det finns däremot relativt lite kunskap om stöd till placerade barns föräldrar. Såväl utredningar som studier och revisioner pekar dock på förbättringsbehov. I den så kallade LVU-utredningen konstaterades att behovet av stöd är stort, men att det ofta är bristfälligt eller till och med helt saknas (SOU 2015:71, s. 553). Föräldrar kan behöva stöd med många saker beroende på egen förmåga och på situationen. Det kan exempelvis handla om rättigheter och skyldigheter, men också om att inse vilket värde de har för sina barn, och att få hjälp att identifiera vilka dimensioner av föräldraskapet som de kan utöva även om de inte bor tillsammans med barnet (för lättillgängliga svenska studier se t.ex. Höjer 2007, Spånberger Weitz 2016). När föräldrar intervjuas framkommer att många saknar kunskap om vilka rättigheter de 2 Se Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för Familjerätt och Föräldraskapsstöd för kunskapsöversikter m.m. 7 (16)

8 har och att de har svårt att förstå den information de får (t.ex. om själva placeringsbeslutet), eller att de inte upplever att de får någon information. De uppfattar inte heller att de får något stöd i den kris de befinner sig och de känner sig motarbetade både av handläggare och av familjehem (ibid, Karlsson & Mortensen 2017). När det gäller barnens syn på sina föräldrar framkommer en bild av att de i stor utsträckning vill ha kontakt med sina föräldrar både under och efter placeringen. Samtidigt visar forskning att kontakten och relationen mellan föräldrar och deras placerade barn omgärdas av osäkerhet och instabilitet. För barnen kan det upplevas som ett svek när föräldern uteblir från bokade träffar eller inte hör av sig via telefon eller brev. Därmed försämras relationen av föräldrarnas tillkortakommanden. Även om barnen inte vill ha någon nära kontakt med sina föräldrar, känns det bra för dem att veta att föräldrarna får professionell hjälp. När föräldrarna inte får något stöd kan det istället bli barnen som tar ansvar för att hjälpa dem (Spånberger Weitz 2016). 8 (16)

9 3. Stöd till placerade barns föräldrar sammanfattning av intervjuerna Hur organiseras stödet till placerade barns föräldrar idag? Många olika funktioner nämns i intervjuerna. För det första finns det en utredande socialsekreterare/barnutredare som möter föräldern under den utredning som föregår ett placeringsbeslut. Denna person är organiserad inom socialtjänstens myndighetsutövande del, i en enhet för barn och unga. Barnutredaren kan besluta om ett stöd till föräldern för att undvika en placering, eller när en placering förestår. Stödet kan utföras av barnutredaren själv eller av exempelvis en familjebehandlare, vilken är anställd i en enhet, som t.ex. benämns öppenvård, familjeenhet. Stödet kan också utföras av en person som inte är anställd av socialtjänsten, utan t.ex. köps in som en tjänst av ett privat företag eller ideell sektor. Stödet kan initieras av socialtjänsten eller av föräldern själv. När en placering väl är beslutad är det istället en barnsekreterare som tar över ärendet och beslutar om stöd. Denna är också organiserad inom socialtjänstens myndighetsutövande del, men inte nödvändigtvis i samma enhet som barnutredaren utan t.ex. i en familjehemsenhet. En förälder kan även ansöka om stöd från andra enheter, vilka inte har ett specifikt uppdrag att stödja föräldrar utan vuxna, t.ex. en vuxenenhet, biståndsenhet eller missbruksenhet. I intervjuerna beskrivs inte ett föräldrastöd som sker i samarbete mellan personal inom enheter som arbetar med barn respektive vuxna. Vad innehåller stödet inför, under och efter en placering? I intervjuerna beskrivs framförallt det stöd som ges under en placering, men även inför en placering vilket delvis framstår som likartat. Det kan handla om att: ge känslomässigt stöd (t.ex. få föräldern att känna sig lyssnad på) gå igenom utredning och vårdplan (kan behöva ske upprepade gånger eftersom det kan vara mycket att ta in för föräldern) förklara lagstiftningen stötta och/eller motivera föräldern att vara förälder utifrån sina förutsättningar, t.ex. genom att skapa struktur och rutiner i vardagen informera om familjehemmet informera om vad som förorsakat placeringsbeslutet och vad som krävs för att en hemflytt ska bli möjlig erbjuda föräldrastödsprogram motivera till att söka hjälp för sina problem från socialtjänstens andra delar (t.ex. missbruk, försörjningsstöd) eller hos annan aktör (t.ex. psykiatrin) Under placeringen kan stödet också handla om att underlätta umgänge mellan förälder och barn (att t.ex. planera vad föräldrar och barn ska göra när de ses) eller att följa med föräldern till möten i skolan eller andra myndigheter (t.ex. drogtest vid vårdcentral). Det ges i intervjuerna få exempel på stöd efter en placering. En uppfattning som förekommer i intervjuerna är att föräldrar inte vill ha med socialtjänsten att göra efter en placering och att det därför är ovanligt med stödinsatser. En möjlig stödform är 9 (16)

10 familjebehandlare som beskrivs ha funktionen att säkerställa att återflytten fungerar. Andra stödformer som nämns är kontaktperson och kontaktfamilj, men respondenterna uppfattar inte att det är vanligt att föräldrarna ansöker om att få det. Vilka idéer finns om hur stödet kan förbättras och finns det några idéer som har testats sedan workshoppen? Det finns endast ett fåtal exempel på att personerna förverkligat några av de idéer de fick vid workshoppen. Det är lätt att bli inspirerad, men det är svårare att få frågan att leva vidare efteråt eller att faktiskt skrida till handling. Att sprida kunskap från enskilda kompetensutvecklingsdagar är en generell svårighet; man ser inte riktigt hur det ska gå till och utvecklingsfrågor konkurreras ut av det vardagliga arbetet. Vid en intervju visar dock en respondent upp ett material som hen utformat efter de tankar som workshoppen väckte; en tidslinje och sex frågor. Det är en familjebehandlare som velat hitta ett sätt att prata med föräldrar och barn om nuläge och framtid på ett mer strukturerat och pedagogiskt sätt. Syftet är att förenkla i mötet med föräldern. De förbättringsidéer som nämns handlar om att ge mer av det stöd som redan finns. Respondenterna menar att alla föräldrar erbjuds och tar emot något slags stöd, men att det finns anledning att fundera över omfattningen av stödet och på vad som händer när en förälder inte vill ta emot hjälp. Att föräldrar får någon typ av stöd är ju inte samma sak som att de får det stöd de faktiskt behöver. Och vad beror det på att många tackar nej till stöd är det rätt saker som erbjuds? Hur ser motivationsarbetet ut? I samtliga intervjuer för respondenterna fram att de tycker att det är önskvärt att stödet inte utförs av barnutredaren eller barnsekreteraren, utan av en annan part; en part som inte ansvarar för själva placeringen och som inte har huvudansvar för kontakten med barnet. Det finns en rädsla för att om de lägger mer fokus på föräldern så kommer det att innebära mindre fokus på barnet. En sådan annan part är t.ex. familjebehandlare. De familjebehandlare som intervjuats upplever inte att deras kompetens används i särskilt många familjer med placerade barn. En del menade t.ex. att när de får uppdrag kring umgänge handlar det endast om de fall där det finns säkerhetsrisker, och inte utifrån det generella behovet av att få till ett umgänge som barn, föräldrar och familjehem är tillfreds med. De tycker att de har en outnyttjad kompetens i att kunna ge föräldrarna stöd i den kris som de befinner sig i. En annan idé som respondenterna tagit intryck av är föräldrastödgrupper där dessa föräldrar skulle få träffa andra i en liknande situation. Vad skulle vara värdefullt att göra i ett eventuellt GRgemensamt utvecklingsarbete? Vid intervjuerna visade vi den vägledning som Tor Slettebö pratade om vid workshoppen: Oppfolgning av foreldre med barn/ungdom plassert i fosterhjem eller på institusjon (2009). Skulle de vara behjälpta av en sådan gemensam vägledning på svenska? Samtliga svarade att de kunde se ett stort behov, eftersom detta är något som ständigt efterfrågas av barnsekreterare. 10 (16)

11 Andra idéer som lyftes fram av respondenterna var att skapa en kommunöverskridande stödverksamhet liknande Stella i Stockholm, att ta fram en vägledning i hur umgängesbedömning kan göras och att genomföra fler workshoppar om föräldrastöd så att de kunde gå tillsammans med andra enheter från den egna kommunen. Kanske är det också möjligt att göra en fortbildning kring detta inom ramen för den satsning på introduktion för nya socialsekreterare som Göteborgsregionen ansvarar för (Yrkesresan)? De lyfte också behovet av att föra upp frågan om föräldrastöd till beslutsfattande nivåer om förändringar ska ske behöver de beslutas om. Att ge mer föräldrastöd kräver mer resurser. 11 (16)

12 4. Avslutande reflektioner Det är inte lätt att ge en generell bild av hur stödet till placerade barns föräldrar är organiserat eller vad det innehåller, mer än att det finns många parter inblandade (barnutredare, barnsekreterare, olika funktioner inom öppenvård, personal från andra delar av socialtjänst och välfärdssektorn) och att stödet kan innehålla allt från information till samtal, till pedagogiska/behandlande aktiviteter. Det kan också ha olika omfattning, men ingen kan ge en bild av vad som är en genomsnittlig nivå. Sammantaget innebär detta att det är svårt att säga vilket stöd föräldrar får, vilket stöd de borde få och vem som ska ge det. När många aktörer är möjliga finns risken att alla förväntar sig att någon annan ska göra jobbet. De samverkansformer som nämns i intervjuerna är generella sådana såsom Västbus och SIP, men det skulle vara intressant att gå vidare för att se om det även finns specifika arbetssätt som används för att i samverkan stödja föräldern, t.ex. genom att tillsammans kartlägga behov och utforma insatser eller gemensam uppföljning/information. I intervjuerna framkommer inte något tydligt arbetssätt som används för att kartlägga föräldrarnas stödbehov. Det framkommer inte heller att det finns några andra rutiner, rekommendationer eller checklistor som styr vilket stöd föräldrar får. Det medför en risk för att behov osynliggörs och att stödet blir slumpmässigt och möjligen tillfaller vissa grupper i större utsträckning än andra (t.ex. de som själva efterfrågar det eller de våldsamma föräldrarna). Vad krävs för att en förälder ska ta emot det som en handläggare bedömer är nödvändigt för att kunna ha en fortsatt relation till barnet, för att behålla vårdnaden eller för att återta hela föräldraskapet? En del som vi intervjuat tycker att föräldrar får det stöd de vill ha (och att det inte är möjligt att ge dem det stöd de egentligen skulle behöva eftersom de inte vill ta emot det), andra att stödet är starkt eftersatt och att det är ett gammalt dåligt samvete. Att stödja föräldrar beskrivs stå i konflikt till att göra det som är bäst för barnen, men det saknas i materialet konkreta exempel på sådana konflikter. Det hade varit intressant att gå vidare och analysera hur föräldrars stödbehov identifieras och tillgodoses, vilka parter som är mest relevanta för att ge ett sådant stöd och hur ansvar och stödformer kan förtydligas. Det är rimligt att tro att det finns olika slags stödbehov beroende på exempelvis föräldrarnas intellektuella förmåga, sociala nätverk, professionella kontakter och hälsa. Det är också rimligt att förutsätta att stödbehoven varierar med barnets ålder och med svårighetsgraden i omsorgsbristen. Möjligen skulle det vara till nytta med en skriftlig vägledning i dessa frågor, som hjälper beslutsfattare, men också föräldrar att resonera kring vad som är lämpligt. Likaså tycks det relevant med en kunskapsöversikt som kvalitetssäkrar att stödet får ett innehåll som har potential att åstadkomma förbättringar. 12 (16)

13 Referenser Höjer, I (2007). Föräldrars röster hur är det att ha sina barn placerade i fosterhem? Stockholm: Stiftelsen Allmänna Barnhuset 2007:2. Karlsson, S, Mortensen, I (2017). Föräldrastöd till familjehemsplacerade barn. En rapport om de biologiska föräldrarnas upplevelser. En brukarstyrd brukarrevision. Kommunal utveckling i Region Jönköpings län i ett samarbete med Länsbrukarrådet för missbruks- och beroendevården. Norges regering (2009). Oppfolgning av foreldre med barn/ungdom plassert i fosterhjem eller på institusjon. Oslo: Barne og likestillingsdepartementet. Statistisk från Koladas register ( (hämtad ) Socialstyrelsen (2012). Barn och unga i familjehem och HVB. Handbok om socialnämndens ansvar och uppgifter. ( (hämtad ) Socialstyrelsen (2016). Individ- och familjeomsorg. Lägesrapport ( (hämtad ) SOU 2015:71. Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU. Stockholm: Fritzes Offentliga Publikationer. Socialtjänstlagen ( (hämtad ) Spånberger Weitz, Y (2016). Föräldraskap på avstånd om socialtjänstens stöd till familjehemsplacerade barns föräldrar. Stockholm: FoU Nordväst, Forskningsrapport 2016:2. 13 (16)

14 Bilaga 1. Intervjuguide Stöd till föräldrar idag 1. Titta på bilden tillsammans och be dem berätta hur det kan gå till idag. Be dem utgå från verkliga ärenden om det krävs för att göra berättelsen konkret. Använd exempel på sidan 3 om det behövs för att visa vad det kan handla om. Klargör a) Vilka funktioner som deltar b) Vilka olika roller/ansvar de har c) Vilket innehåll stödet har 2. Sker det något samarbete inom socialtjänsten mellan de som är inblandade i föräldrastödet? Hur ser den i så fall ut? 3. Sker det någon samverkan med externa aktörer, t.ex. sjukvården, skolan, frivilligsektor? 4. Finns det gemensamma rutiner kopplat till det vi talat om eller är det upp till varje handläggare? 5. Vad avgör om en förälder får stöd eller ej (vilken bedömning görs)? 6. Vad är styrkan med ert arbetssätt kring föräldrarna idag? Stöd till föräldrar i framtiden 1. Vad är svagheten med ert arbetssätt kring föräldrarna idag? 2. Gav workshopen vi hade förra året några idéer om vad ni skulle vilja göra annorlunda? 3. Har ni provat något nytt efter den? 4. Har ni identifierat något som föräldrarna skulle behöva mer hjälp med inför placeringen? 5. under placeringen? 6. när placeringen avslutats och barnet flyttar hem igen? 7. En idé vi har är att översätta den norska vägledningen för att det ska finnas något att utgå från i arbetet kring en placering. Visa den. a) Ser ni något behov av en sådan? b) Vem skulle ha användning av en sådan? c) Vad krävs för att den skulle bli använd? d) För att den ska leda till ett förbättrat stöd? 14 (16)

15 Avrundning Stort tack för att ni tog er tid att svara på frågorna. Är det något ni vill tillägga? 15 (16)

16 Bilaga 2. Modell som tillämpats under intervjutillfällena för att strukturera samtalet Inför Vad kan föräldrar behöva hjälp med? Vem ansvarar för att identifera ett sådant behov? Vem ansvarar för att utföra stöd/hjälp/insats? Under Vad kan föräldrar behöva hjälp med? Vem ansvarar för att identifera ett sådant behov? Vem ansvarar för att utföra stöd/hjälp/insats? Efter Vad kan föräldrar behöva hjälp med? Vem ansvarar för att identifera ett sådant behov? Vem ansvarar för att utföra stöd/hjälp/insats? 16 (16)

Förälder på avstånd Stöd till placerade barns föräldrar

Förälder på avstånd Stöd till placerade barns föräldrar Förälder på avstånd Stöd till placerade barns Ett 3 årigt praktiknära aktionsforskningsprojekt i samarbete mellan sex team, sju kommuner i två regioner och tre forskare i tre organisationer Anna Melke,

Läs mer

Barns delaktighet i socialtjänsten

Barns delaktighet i socialtjänsten Barns delaktighet i socialtjänsten Erfarenheter av Västernorrlandsmodellen i Västra Sverige FoU Välfärds konferens 2O18, 2O september Jeanette Olsson, Forskare Bakgrund Stiftelsen Allmänna Barnhuset projekt

Läs mer

Ingen skickar blommor när man mister barnet genom att det omhändertas

Ingen skickar blommor när man mister barnet genom att det omhändertas FoU i Väst/Göteborgsregionens kommunalförbund Ingen skickar blommor när man mister barnet genom att det omhändertas Om stöd till föräldrar som har placerade barn, anteckningar från en workshop den 10 maj

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054 Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds

Läs mer

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning

Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Vårdnadsöverflyttning erfarenhetsutbyte utifrån lagstiftning och forskning Dagen inleddes med att en jurist informerade om de juridiska aspekterna av vårdnadsöverflyttning och därefter presenterade forskare,

Läs mer

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs

Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport familjehem. Uppföljning av tidigare granskning av familjehemshandläggningen. Bollnäs Bakgrund Länsstyrelsen genomförde 2004 en tillsyn

Läs mer

Erfarenhet från ett år av Västermodellen

Erfarenhet från ett år av Västermodellen Erfarenhet från ett år av Västermodellen Återkoppling från genomförande och följeforskning i Göteborg Dalheimers hus, 18 oktober 2018 Övergripande reflektioner Förberedelse, urval, kontakt Intervju Seminarium,

Läs mer

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR

Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR Kartläggning av ensamkommande barn i olika boende inom GR per maj OM KARTLÄGGNINGEN Kartläggningen baseras på uppgifter erhållna från samtliga GR-kommuner under perioden 9. Göteborgs uppgifter har erhållits

Läs mer

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd. Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:20 (S) Allmänna råd Socialnämndens ansvar vid behov av ny vårdnadshavare Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och

Läs mer

Samverkan vad, hur och varför?

Samverkan vad, hur och varför? Samverkan vad, hur och varför? Göteborg 23 oktober 2018 Fördjupad introduktion för socialsekreterare vuxenområdet Anna Melke, fil dr offentlig förvaltning, FoU i Väst/GR Göteborgsregionen (GR) består av

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet

Lägesrapport om projektet Stella - det tredelade föräldraskapet Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.2.2-871/2015 Sida 1 (5) 2016-05-25 Handläggare Cecilia Löfgren Telefon: 50825908 Till Socialnämnden 2016-06-14

Läs mer

-----------------------------------------------------------------------------------

----------------------------------------------------------------------------------- ----------------------------------------------------------------------------------- Socialtjänstlag (2001:453) 6 kap. Vård i familjehem och i hem för vård eller boende Allmänna bestämmelser om vård utanför

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i socialtjänstlagen (2001:453); SFS 2012:776 Utkom från trycket den 7 december 2012 utfärdad den 29 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om tvångsvård för barn och unga (S 2012:07) Dir. 2014:87 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juni 2014 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Regeringen

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare

Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Tillämpningsföreskrifter för administrativa rutiner när familjehem blir särskilt förordnade vårdnadshavare Uppdaterade 2007-03-19 En lagändring i socialtjänstlagen (SoL) och lagen med särskilda bestämmelser

Läs mer

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås

Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander, professor, Institutionen för socialt arbete Vårdnadsöverflyttningar Föreläsning vid Temadag om familjehemsvård 2013-01-16 i Västerås Anna Hollander Vårdnaden om barn Vårdnaden om ett barn

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal TILLSYNSRAPPORT 1 (9) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Ljusdal Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun

Familjeenheten. - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Familjeenheten - en del av Individ- och familjeomsorgen i Hofors kommun Hofors kommun 2009 Vad är familjenheten? Familjenheten är en enhet inom individ- och familjeomsorgen som arbetar med stödinsatser

Läs mer

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Förstärkt familjehemsvård Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar

Insats. våldsbejakande extremism reflektionsövningar Insats våldsbejakande extremism reflektionsövningar från Våldsbejakande extremism ett utbildningsmaterial för socialtjänstens arbete med barn och unga vuxna December 2017 Innan du använder presentationen

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten

Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten Utredningar och insatser för barn och unga i socialtjänsten www.upplands-bro.se Foto: Emese/Shutterstock.com Vad gör socialtjänsten? Socialtjänstens barn- och ungdomsenhet arbetar för att se till att barn

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

Förstudie av familjehem

Förstudie av familjehem www.pwc.se Revisionsrapport Stefan Wik Förstudie av familjehem Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Metod... 1 2. Iakttagelser...2 2.1. Om familjeenheten och

Läs mer

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens

Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens Till dig som vårdnadshavare som är en del av en utredning inom socialtjänstens barn- och ungdomsenhet Informationsmaterial från socialtjänstens barn- och ungdomsenhet På barn- och ungdomsenheten inom Socialförvaltningen

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB

Rutin för handläggning vid misstänkta eller konstaterade missförhållanden i familjehem, jourhem eller HVB Kvalitetsledningssystem enligt SOSFS 2011:9 RUTIN FÖR HANDLÄGGNING VID MISSTÄNKTA ELLER KONSTATERADE MISSFÖRHÅLLANDEN I FAMILJEHEM, JOURHEM ELLER HVB Gäller fr o m t o m: 2015-10-09 2017-10-09 Fastställare:

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v)

Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (v) och Jackie Nylander (v) SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN SID 1 (6) 2007-10-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Om hemtagning av myndiga som har varit placerade. Svar på skrivelse från

Läs mer

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun

Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Samarbetsrutin vid placering av barn och unga i annan kommun Placeringskommunens ansvar vid förskoleverksamhet, förskoleklass, skolbarnsomsorg och skola 1 Barn- och ungdomsförvaltningen Gymnasieförvaltningen

Läs mer

Familjehemsplacerade barn

Familjehemsplacerade barn Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-05-05 Handläggare Ann Gardeström Telefon: 08-50825411 Till Socialnämnden Familjehemsplacerade barn

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

Nya vård- och behandlingsinsatser för barn och unga i samarbete mellan GR-kommunerna och Gryning vård

Nya vård- och behandlingsinsatser för barn och unga i samarbete mellan GR-kommunerna och Gryning vård Inspiration och workshop 6 april 2018: Nya vård- och behandlingsinsatser för barn och unga i samarbete mellan GR-kommunerna och Gryning vård Den 6 april 2018 träffades olika chefsnätverk på GR och inom

Läs mer

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn

Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn TILLSYNSRAPPORT 1 (8) Sociala enheten Lars Tunegård Tillsynsrapport. Familjehemshandläggning. Söderhamn Bakgrund Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att under 2006 2007 genomföra tillsyn av familjehemshandläggningen

Läs mer

Bilaga 1 Nyckeltal och mått

Bilaga 1 Nyckeltal och mått 2016-01-31 1 (6) BILAGA NR 1 2015 551/041 Bilaga 1 Nyckeltal och mått IFO barn och unga Mått IFO Barn och unga 2016 Per 2015 2014 dec 2016 Antal aktualiseringar barn och unga Cirka 2 300 2 291 2 088 Antal

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Varför ett material kring umgänge? Materialet om umgänge omfattar

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Varför ett material kring umgänge? Materialet om umgänge omfattar Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående Material till socialtjänsten 2019 Varför ett material kring umgänge? saknas vägledning för socialtjänsten svårt att få umgängesplaner att

Läs mer

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Material till socialtjänsten

Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående. Material till socialtjänsten Barn i familjehem - umgänge med föräldrar och andra närstående Material till socialtjänsten 2019 Varför ett material kring umgänge? saknas vägledning för socialtjänsten svårt att få umgängesplaner att

Läs mer

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i

Socialtjänstens arbete brukar delas upp i Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Samverkansrutin Barn- och ungdomsenheten Hagfors och VISIT, Landstinget i Värmland 1.0 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Barn-

Läs mer

Tema Barn och unga - Placeringar

Tema Barn och unga - Placeringar Beredningen Socialnämnden 2009-02-19 19 48 Dnr 2009/69-751 Tema Barn och unga - Placeringar Bilagor: 1. Ärendets gång 2. BBIC en utredningsmetod med barnets behov i centrum 3. Vård i familjehem 6 kap SoL

Läs mer

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE

Protokoll. Styrgruppen för social välfärd. 1. Lokal ungdomspolitik (Lupp) NÄRVARANDE Protokoll NÄRVARANDE Ledamöter Henrik Ripa (M), Lerum, ordförande Eva Borg (S), Kungsbacka, vice ordförande Sebastian Aronsson (S), Alingsås Marcus Claesson (L), Mölndal Siw Hallbert (S), Härryda Kent

Läs mer

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra?

Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Anmälan Jag misstänker att ett barn far illa i hemmet, men jag är osäker på om jag skall anmäla. Tänk om jag har fel? Hur skall jag göra? Att anmäla en misstanke om t ex barnmisshandel, föräldrars missbruk

Läs mer

Studieresa till Oslo 23-24 september 2015

Studieresa till Oslo 23-24 september 2015 Studieresa till Oslo 23-24 september 2015 Bakgrund IFO-cheferna diskuterade vid heldagen den 21 oktober 2014 hur man kan utveckla insatserna när situationen är den att en placering kan bli nödvändig. Hur

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun

Riktlinjer för handläggning av ärenden som avser familjehem och jourhem samt rekrytering och utredning av familjehem och jourhem i Strängnäs kommun 7:1 7:2 7:3 Beslutad: Socialnämnden 2015-05-26, SN xx Gäller fr o m: 2015-06-01 Myndighet: Individ- och familjeomsorgen Diarienummer: SN/2015:216-700 Ersätter: Allmänna riktlinjer IFO dnr 3/2002-760 Ansvarig:

Läs mer

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871

Andel 02 23% 031. Sjuk- el aktivitetsersättn, otillräckl ersättning 188 105 032. Sjuk- el aktivitetsersättn, väntar på ersättn 35 871 ALE KOMMUN FÖRSÖRJNINGSSTÖD 2010 011. Arbetslös, otillräcklig ersättning 840 329 012. Arbetslös, väntar på ersättning 92 805 013. Arbetslös, ingen ersättning 1 113 313 014. Arbetslös, flyktingar i introduktion

Läs mer

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning

Barn som upplevt våld- Socialtjänstinspektörernas kvalitetsgranskning Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-11-18 Handläggare Anna Forsström 08-508 25 085 Maj-Stina Samuelsson 08-508 25 623 Till Socialnämnden

Läs mer

Katja Dijkstra Anne Forsell

Katja Dijkstra Anne Forsell Katja Dijkstra Anne Forsell -- KOMPETENSLÄGE OCH KOMPETENSBEHOV INOM DEN SOCIALA BARN- OCH UNGDOMS- VÅRDEN I GR KOMMUNER En sammanställning av kommuners svar på Socialstyrelsens inventering: Ale, Alingsås,

Läs mer

MEDDELANDE NR 2008:15. Familjehemsvård i Jönköpings län 2007

MEDDELANDE NR 2008:15. Familjehemsvård i Jönköpings län 2007 MEDDELANDE NR 2008:15 Familjehemsvård i Jönköpings län 2007 Familjehemsvård i Jönköpings län 2007 MEDDELANDE NR 2008:15 Meddelande nr 2008:15 Referens Brigitta Berglund Åhgren, Rättsavdelningen, Sociala

Läs mer

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter

Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Erfarenhetsdag med Södertörns familjehemsenheter Nio Södertörnskommuner har haft en gemensam halvdag för utbyte av erfarenheter om placerade barns umgänge med sina föräldrar och andra närstående. Umgänge

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Alpklyftan Rapport 2017-07-05 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal - Genomförda

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20170403 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson

Stöd ett barn. Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson Stöd ett barn Familjehem, kontaktfamilj och kontaktperson 2 Om den här broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som vill hjälpa och stötta ett barn eller en ungdom. Här kan du läsa om mer om de

Läs mer

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut

Qrut. Ansökan om tidsbegränsat bidrag från föreningen Qrut Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (7) 2017-10-04 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämndens organisations- och föreningsutskott 2017-10-17 Qrut Ansökan om tidsbegränsat

Läs mer

Information om en utredning

Information om en utredning Information om en utredning - Information om utredningar enligt socialtjänstlagen 11 kap. 1 Hofors kommun 2009 Varför görs en utredning? Orsaken till att socialtjänsten inleder en utredning kan vara att:

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Göteborgsregionens läromedelsverksamhet

Göteborgsregionens läromedelsverksamhet Göteborgsregionens läromedelsverksamhet Samt en bild av hur verksamheten kan/ska se ut i framtiden Johan Borvén, Teamledare Göteborgsregionen (GR) består av 13 kommuner som har valt att jobba tillsammans.

Läs mer

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta

Följa upp placering. Detta ska uppföljningen omfatta Därför ska insatser följas upp Genom att följa upp placeringen ska socialtjänsten säkerställa att vården är rättssäker och trygg samt att den utgår från barnets behov Den kontinuerliga uppföljningen ska

Läs mer

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Diarienr. S2014/1332/FST Familjevårdens Centralorganisation:s (FaCO) synpunkter på delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet placeringsformer för barn och unga.

Läs mer

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Öqvist Annbritt Thomson Giggi Håkansson Katarina Datum 2017-04-10 Diarienummer UBN-2017-1681 Utbildningsnämnden Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller

Läs mer

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun

Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Revisionsrapport Familjehem Mora kommun Inger Kullberg Cert. kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1.1 Rekommendationer 1 2 Bakgrund 2 3 Uppdrag

Läs mer

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar

Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB. 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar Program för trygg och säker vård i familjehem och HVB 1. Föreskrifter, allmänna råd och handbok om socialnämndens ansvar 2. Vägledning om placerade barns och ungas utbildning och hälsa 3. Utbildningsmaterial

Läs mer

Erfarenhetsseminarie Västermodellen

Erfarenhetsseminarie Västermodellen Erfarenhetsseminarie Västermodellen 13 september EN HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Agenda 13.00-13.30 13.30-13.50 13.50-14.00 Gun o Ingrid bakgrund och sammanställt material Jeanette presenterar följeforskningsresultat

Läs mer

Uppföljning av placerade barn

Uppföljning av placerade barn Revisionsrapport Uppföljning av placerade barn Motala kommun Lena Brönnert Uppföljning av placerade barn Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund... 2 3 Uppdrag,

Läs mer

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation

Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation april 2019 Reflektionsfrågor för handläggning och dokumentation Stöd för den sociala barn- och ungdomsvården Innehåll Aktualisera 02 Planera utredning 05 Beslutsunderlag 08 Vårdplan 12 Genomförandeplan

Läs mer

Styrgruppen för sociala området

Styrgruppen för sociala området Protokoll Styrgrupp Sociala området 2007-05-07 Lars-Göran Jansson Styrgruppen för sociala området Tid: 7 maj 2007 Plats: GR-huset, Göteborg Närvarande: Jonas Ransgård (m), Göteborg, tjänstgörande ordförande

Läs mer

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF

BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF BARN I FÖRÄLDRAS FOKUS - BIFF Version 3, 2015:01 Det enskilda barnets bästa riskerar ofta att hamna i skymundan. Barn med föräldrar i vårdnadstvister Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter har varje

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun

Föräldrastöd - en investering för framtiden. Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun Föräldrastöd - en investering för framtiden Strategier för ett utvecklat föräldrastöd i Stenungsunds kommun 2011-2014 Inledning Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv. Föräldrar har som

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Information till dig som vill bli familjehem

Information till dig som vill bli familjehem 1 (3) Information till dig som vill bli familjehem Vad innebär det att vara familjehem? Att vara familjehem innebär att ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem och ge det en naturlig hemmiljö och en

Läs mer

Stöd till föräldrar med placerade barn

Stöd till föräldrar med placerade barn Stöd till föräldrar med placerade barn 2018 FÖRSLAGSUNDERLAG FÖR UTVECKLING AV STÖD TILL FÖRÄLDRAR MED PLACERADE BARN INOM SOCIALTJÄNSTEN HELSINGBORG JULIA KJELLBERG HELSINGBORGS STAD Stöd till föräldrar

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Placering av barn och unga

Placering av barn och unga Revisionsrapport Placering av barn och unga Lena Brönnert Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1. Inledning 2 1.1. Bakgrund och revisionskriterier 2 1.2. Revisionsfråga 3 1.3.

Läs mer

Flest sökande till program oavsett behörighet

Flest sökande till program oavsett behörighet Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-06-26 Slutantagningen 2019 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem

Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutiner och checklista vid rekrytering av familjehem Rutinerna följer Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2012:11 (S), Checklistan förvaras, efter att den fyllts i och undertecknats, i

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan apr 2018

Samtliga månadsanställda jan apr 2018 208 jan apr 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 7,6 7,8 6, Ale 8, 8,3 8,7 6, Härryda 7,5 8,5 8,8 6,2 Partille 7,8 8,5 9,6 3,6 Mölndal 7,7 8,7 9,0 6,4 Alingsås 8, 8,7 8,9 6, Stenungsund 7,7 8,8

Läs mer

Granskning av handläggningen av institutionsplaceringar

Granskning av handläggningen av institutionsplaceringar Revisionsrapport Granskning av handläggningen av institutionsplaceringar Uppvidinge kommun Datum 2009-02-18 Författare Stefan Wik Eva Gustafsson 200X-XX-XX Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193

Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Fastställd av socialnämnden 2012-08-15, SN 193 Verksamhetsberättelse för Socialförvaltningens Barn- och familjeenhet år 2011 Viktiga händelser De två enheterna barn- och familjeenheten och socialförvaltningens

Läs mer

RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS

RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS 1 Vård och omsorgsförvaltningen RIKTLINJER för insatser Kontaktperson/ - familj enl SoL, LVU och LSS Antagen av Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-06, 32 2 Innehållsförteckning Lagstiftning... 3 Syfte, mål...

Läs mer

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson

Stöd ett barn. Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Stöd ett barn Att vara familjehem, kontaktfamilj & kontaktperson Om den här broschyren Hej! Vad kul att du läser den här broschyren! Det betyder förhoppningsvis att du vill lära dig mer om de olika uppdragen

Läs mer

Öppenvård, handläggare

Öppenvård, handläggare Kvalitetsindex Öppenvård, handläggare Alpklyftan Vård AB Öppenvård/Träningsboende Rapport 201-01-16 Innehåll SSIL Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive

Läs mer

Samtliga månadsanställda jan aug 2018

Samtliga månadsanställda jan aug 2018 208 jan aug jan aug 208 Övriga Tillsvidareanställda Kungsbacka 6,5 6,3 6,4 6,5 5,2 Ale 8, 7,9 6,8 7, 5,3 Härryda 7,5 7,3 7,3 7,6 5,2 Stenungsund 7,7 7,6 7,3 7,5 6, Alingsås 8, 7,3 7,6 4, Partille 7,8 7,8

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström

Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012. Gunilla Cederström Barnets rättigheter i vårdnadstvister Göteborg den 30 mars 2012 Gunilla Cederström Barn i Sverige år 2011 Cirka 2 miljoner barn Cirka 50.000 barn berörs varje år av föräldrarnas separation Samförståndslösningar

Läs mer

Systematisk uppföljning av placerade barn

Systematisk uppföljning av placerade barn Systematisk uppföljning av placerade barn Ann Christin Rosenlund Systematisk uppföljning av Stadskontoret Malmö placerade barn Utifrån forskning Utifrån kunskap om de lokala behoven Kvalitetsutveckling

Läs mer

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller

Beträffande övriga delar i betänkandet har Advokatsamfundet en från utredningen avvikande mening när det gäller R 7021/2000 2001-01-22 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 oktober 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över LVU-utredningens betänkande Omhändertagen - Samhällets

Läs mer

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING

Riktlinjer 4 KAP. 1 OCH 2 SOCIALTJÄNSTLAGEN BEHANDLINGSENHETERNA SOCIAL & ARBETSMARKNAD LIDKÖPING Riktlinjer för tillämpning av 4 kap, 1 och 2 SoL inom behandlingsenheterna vid Social & Arbetsmarknad i Lidköping (ekonomienheten har egna riktlinjer) "Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller

Läs mer

ABCDE. "Föräldrars samtycke till adoption, m.m." Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut

ABCDE. Föräldrars samtycke till adoption, m.m. Yttrande över Ds 2001:53. Norrmalms stadsdelsnämnd. Förslag till beslut Avdelningen för strategi och stöd N ORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2001-12-14 DNR 510-929/01 Handläggare: Lars B Strand Tfn: 50809023 Norrmalms stadsdelsnämnd "Föräldrars samtycke

Läs mer

Därför behövs familjehem

Därför behövs familjehem Familjehem Därför behövs familjehem Socialtjänsten har flera olika insatser för barn och ungdomar som är i behov av stöd eller skydd. I första hand ges familjen stöd i hemmet för att undvika separation

Läs mer

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder

Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är familjehemsförälder TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-04-03 Socialförvaltningen 1 (5) Åsa Linge Utredare Diarienummer 2012/SN 071 52 Socialnämnden Ersättning till särskilt förordnad vårdnadshavare som inte samtidigt är

Läs mer

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund

Bilaga. Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning. Bakgrund Bilaga Skolsatsning avseende familjehemsplacerade barn projektbeskrivning Bakgrund Socialnämnden och Bildningsnämnden har ett gemensamt ansvar rörande familjehemsplacerade barn och ungdomar. Behov finns

Läs mer

Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande barn och unga 2011-05-11 SIDAN 1 Ensamkommande barn och unga Vad gör socialtjänsten? Ingrid Persson enhetschef, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Stockholm telefon 08 508 01 360 ingrid.persson@stockholm.se Föräldrakontakt.

Läs mer

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande www.pwc.se Revisionsrapport Lena Brönnert Cert. kommunal revisor Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande Marks kommun Uppföljning - insatser för att bli självförsörjande Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer