*************************

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "*************************"

Transkript

1 SEKRETESS, SAMVERKAN, ANMÄLNINGSPLIKT OCH RÄTTSSÄKER DOKUMENTATION ************************* SAMVERKAN I PERSPEKTIV AV LAGAR, METODER OCH GOD ETIK ****************************** FÖRELÄSNING I KARLSHAMN 3 MAJ 2018 I PROJEKTET PERSONAL INKLUDERINGSKOMPETENS COPYRIGHT : STAFFANOLSSON45@GMAIL.COM

2 DISPOSITION AV DAGEN Barnkonventionen blir svensk lag Varför samverka och några faktorer som gynnar samverkan Sekretessbestämmelser i förskola/skola- som hinder eller möjlighet för samverkan Sekretessbrytande bestämmelser som uppmanar till samverkan Att dokumentera när, hur och varför? Och kort om ny dataskyddslagstiftning Om ett barn far illa lagstiftning och samverkan med socialtjänsten.

3

4 FN:s BARNKONVENTION ÄR EN GRUNDLÄGGANDE BAS FÖR ALL SAMVERKAN. BLIR SVENSK LAG 2020 Några viktiga artiklar i konventionen: Alla barn lika mycket värda och har samma rättigheter, ingen får diskrimineras (art. 2) Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn (art. 3) Ett barn har rätt att återförenas med sin familj om familjen splittrats (art. 10)

5 FN:s BARNKONVENTION ÄR EN GRUND- LÄGGANDE BAS FÖR ALL SAMVERKAN Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad (art. 12) Varje barn har rätt till yttrandefrihet, att tänka, tycka och uttrycka sina åsikter (art. 13) Staten ska regelbundet se till att ett barn som är omhändertaget av myndigheterna behandlas bra (art. 25) Alla barn och vuxna har rätt att få reda på vad som står i barnkonventionen (art. 42) I skollagen finns barns rätt allmänt inskriven i t.ex. 1 kap. 5 (Värdegrunden) och 1 kap. 10 (Särskild hänsyn till barnets bästa)

6 VARFÖR SAMVERKA? Samverkan ger ökad kunskap och samsyn Samverkan bidrar till fortbildning i mötet med andra Samverkan öppnar stängda dörrar, när den sker i nära kontakt med den/de som samverkan gäller Men samverkan är inget självändamål- den ska användas då vinster finns att hämta

7 FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR SAMVERKAN TYDLIGA MÅL OCH TYDLIG STRUKTUR I ARBETET GOD KUNSKAP OCH IDÉER OM SAMVERKANS INNEHÅLL BESLUTSFATTARNAS OCH LEDNINGENS INSTÄLLNING PERSONALOMSÄTTNING UNDER KONTROLL GEMENSAMT SPRÅK OCH TERMINOLOGI GEMENSAMT BARNPERSPEKTIV

8 FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR SAMVERKAN SKA VARA FÖRANKRAD HOS LEDNINGEN KONTINUITET BÖR FINNAS I ARBETSGRUPPER/NÄTVERK INTRESSE, ENGAGEMANG OCH ATT PÅVERKA ATTITYDER MANDAT ATT AGERA RIMLIGA FÖRVÄNTNINGAR PÅ RESULTAT ATT IDENTIFIERA SKILLNADER OCH LÄRA SIG ATT HANTERA DESSA HÅLLBARA STRUKTURER/METODER FÖR SAMVERKAN. FÅR INTE BERO PÅ ELDSJÄLAR, SOM KAN FÖRSVINNA ELLER SLUTA BRINNA

9

10 OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Yttrandefrihet för medborgare Förstärkt yttrandefrihet för tjänstemän (inte för privatanställda) Allmänna handlingars offentlighet (finns inga allmänna handlingar hos det privata) Meddelarfrihet/Meddelarskydd, d.v.s. rätt att lämna upplysningar till massmedierna för publicering (från 1 juli 2017 i princip samma regler vid friskolor )

11 INNAN JAG BESKRIVER SEKRETESS I SAMVERKAN- TÄNK PÅ DETTA Mycket i skolan och en del i socialnämnden är offentligt och skyddas inte av sekretess (mer om detta senare) Ett samtycke från den det gäller öppnar upp och gör känsliga uppgifter tillgängliga för andra. Så här sägs i offentlighets- och sekretesslagen (OSL) 12:2: En enskild kan helt eller delvis häva sekretess som gäller till skydd för honom eller henne, om inte annat anges i denna lag Genomtänkta rutiner och metoder bidrar till att samverkan blir möjlig och effektiv Den inre sekretessen vid en myndighet är begränsad- de flesta kan vid behov utbyta känslig information med varandra

12 NÅGRA GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER I SEKRETESSKYDDET FÖR ENSKILD PERSON Sekretessen är en juridisk fråga, men minst lika mycket en fråga om metoder i arbetet och om etik. ****************************** Endast de i vår egen verksamhet som behöver uppgiften för sitt arbete har rätt att ta del av känslig information. En inre sekretess och tystnadsplikt ska alltså följas även om den inte är lagreglerad annat än i sjukvården vi bör alltså informera varandra på skolan och i socialtjänsten endast vid behov.

13 NÅGRA GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER I SEKRETESSKYDDET FÖR ENSKILD PERSON Sekretess mellan skilda myndigheter (OSL 8:1) (t.ex. mellan skola, socialtjänst och landstingets hälso- och sjukvård) Sekretess mellan olika och självständiga verksamhetsgrenar inom samma myndighet (OSL 8:2) (t.ex. mellan skolsköterska/skolläkare och övrig personal i skolan) I OSL finns bestämmelser om handlingssekretess och tystnadsplikt. Ingen sekretess för en god man, vårdnadshavare, familjehemsföräldrar eller för fritidsgårdens och olika föreningars personal i sin verksamhet

14 SKOLANS SEKRETESS SKOLSKÖTERSKA/SKOLLÄKARE ELEVHÄLSANS MEDICINSKA INSATS (SJÄLVSTÄNDIG VERKSAMHETSGREN): OSL 25:1- Sträng sekretess och tystnadsplikt mot annan skolpersonal PSYKOLOG, KURATOR OCH DEN SOM UTFÖR SPECIALPEDAGOGISK INSATS: OSL 23:2,3,5 - Sträng sekretess ÖVRIG PERSONAL I SKOLANS ELEVSTÖDSVERKSAMHET: OSL 23:2, st. 2 - Mindre sträng sekretess FÖRSKOLAN (MÖJLIGEN SEKRETESS MOT SKOLAN I ÖVRIGT- OSÄKERT RÄTTSLÄGE): OSL 23:1 - Sträng sekretess

15 Elevers närvaro/frånvaro INGEN SEKRETESS I SKOLAN FÖR Studieprestationer inkl. betyg och provresultat Beslut som skolan tar i elevstödjande sammanhang, t.ex. åtgärdsprogram samt beslut om anpassad studiegång, särskild undervisningsgrupp och enskild undervisning Disciplinära beslut t.ex. avstängning och skriftlig varning *************************** För kommunalt anställd elevstödspersonal gäller yttrandefrihet i dessa fall. Det underlättar samverkan.

16 SOCIALTJÄNSTSEKRETESSEN OSL 26:1 Sekretess gäller inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men (sträng sekretess) ********************** Ingen sekretess gäller för beslut enligt tvångslagstiftning: 1. beslut om omhändertagande av en enskild, 2. beslut om vård utan samtycke, 3. beslut om sluten ungdomsvård (OSL 26:7) Och vid en anmälan då ett barn far illa kan anmälaren som huvudregel numera få viss återrapportering av information se avsnittet om anmälningsplikt.

17 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSSEKRETESSEN OSL 25:1 Sekretess gäller inom hälso- och sjukvården för uppgift om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men (sträng sekretess)

18 NÅGRA GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER I SEKRETESSKYDDET FÖR ENSKILD PERSON I OSL och även i andra lagar finns bestämmelser om att uppgifter i vissa fall får lämnas ut trots att de är sekretesskyddade.

19 NÅGRA VIKTIGA BESTÄMMELSER I ÖVRIGT SOM GENOMBRYTER SEKRETESSEN Uppgiftsskyldigheten (t.ex. vittnesplikt och anmälnings- och uppgiftsskyldighet vid misstanke om att ett barn far illa- SoL 14:1) För att den utlämnande myndigheten ska kunna fullgöra sin egen verksamhet (OSL 10:2) Vissa uppgifter om brott, bl.a. mot barn

20 VILKA BROTT MOT/AV BARN FÅR POLISANMÄLAS? För alla som möter barnen: Bl.a. vissa brott mot barn - BrB 3, 4 och 6 kap, d.v.s. frihetsberövanden, misshandel och sexualbrott samt dessutom könsstympningsbrott. (OSL 10:21) Socialtjänsten + sjukvården: Brott för vilket är stadgat lägst 1 års fängelse samt försök till brott för vilka är stadgade lägst 2 års fängelse. (OSL 10:23) Skolans möjlighet polisanmäla är betydligt större, bl.a. med stöd av generalklausulen En god man får polisanmäla allt, binds ju inte av tystnadsplikt. Likaså fritidsgårdspersonal.

21 GENERALKLAUSULEN GER SKOLAN GOTT STÖD I SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGA Sekretessbelagd uppgift får lämnas till annan myndighet, om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas har företräde framför det intresse som sekretessen skall skydda den s.k. generalklausulen. (OSL 10:27) Gäller t.ex. för skola, polis och kriminalvård, men inte för hälsooch sjukvård, socialtjänst eller i fristående verksamhet!

22 DOKUMENTATION I FÖRSKOLANS OCH SKOLANS ARBETE

23 HANDLING PRIVAT HANDLING ALLMÄN HANDLING Offentlig uppgift i allmän handling Hemlig uppgift i allmän handling En allmän handling kan begäras utlämnad. Därför är det viktigt veta vad en sådan handling är.

24 VIKTIGA BEGREPP ENLIGT TRYCKFRIHETSFÖRORDNINGEN KAP. 2 ALLMÄN HANDLING: Inkommen till eller upprättad hos myndigheten och förvarad där. INKOMMEN: När handlingen anlänt till myndigheten eller kommit en behörig befattningshavare tillhanda.

25 ÄRENDEHANDLÄGGNING Handlar om myndigheternas beslutande verksamhet. Börjar med att ärendet inleds och avslutas genom beslut eller avgörande. Motsatsen till ärendehandläggning är s.k. faktiskt handlande, t.ex. en patients besök hos skolsköterska/ kurator, en lärares extra anpassningar eller undervisning. Även genomförande av beslut ligger utanför ärendehandläggningen.

26 VARFÖR DOKUMENTERA? * Rättssäkerhetsaspekt * Dokumentationen ska visa att åtgärder och insatser är underbyggda och beslut motiverade. Många beslut kan dessutom överklagas. * Att dokumentera ingår i professionen och är dessutom till stora delar lagreglerad

27 NÄR MÅSTE MAN DOKUMENTERA? Vid ärendehandläggning eller om det framkommer att ett ärende kan aktualiseras, t.ex. vid behov av stöd eller vid kränkande behandling. Vid journalföring för den som är skyldig föra journal (läkare, sköterska, psykolog). I övrigt när det i lag, förordning eller lokala föreskrifter anges att dokumentation ska ske, t.ex. vid betygsättning, utvecklingssamtal, klagomål, rektorsbeslut, överenskommelser med elever/vårdnadshavare vid utvecklingssamtal.

28 NÄR SKA JAG DOKUMENTERA? Skolkurator, specialpedagog, lärare m.fl.: Vid ärendehandläggning eller när ett ärende kan aktualiseras Vid behov kan kortvariga minnesanteckningar föras även i andra sammanhang, t.ex. vid vanliga samtal med elever/föräldrar. Om anteckningarna renskrivs eller sparas blir de allmänna handlingar.

29 NÅGOT OM ARBETET MED EXTRA ANPASSNINGAR I Skolverkets Allmänna råd från 2014 Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram finns inget nämnt om att arbetet med extra anpassningar behöver dokumenteras. Min uppfattning är att de bör dokumenteras. Flera skäl för detta: 1) Elev och vårdnadshavare ska tydligt informeras om vari anpassningarna består 2) Räcker inte dessa anpassningar kan särskilt stöd aktualiseras. I den utredningen är det viktigt att tidigare anpassningar är tydliggjorda 3) En lärare kan vara inblandad i flera/många extra anpassningar. För sitt minne är anteckningar väsentliga Jag har utarbetat ett förslag till dokumentationsmall vid extra anpassningar inom ramen för en lärares undervisning se bilaga.

30 NÅGOT OM DEN NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN

31 DOKUMENTATION OCH PERSONREGISTRERING KAN SKE PÅ OLIKA SÄTT 1) I pappersform 2) Helt eller delvis automatiserad behandling av personuppgifter, då gäller bestämmelser i GDPR och kompletterande svensk lagstiftning. PUL försvinner 25 maj 2018

32 VAD INNEBÄR DEN NYA DATASKYDDSFÖRORDNINGEN? I stora delar de bestämmelser som tidigare har funnits i gamla PUL Men vissa områden förstärks tydligt: Blir ett tydligare skydd för den enskildes rättigheterpersonuppgifter ska behandlas för bestämda ändamål, utifrån den enskildes samtycke eller lagenlig grund. Var och en ska få tillgång till insamlade uppgifter som rör hen och vid behov få rättelse. Tydligare ansvar och skyldigheter/skadestånd för den som behandlar personuppgifter. Rättsligt stöd behövs för varje behandling. Öppenhet ska gälla den som registreras ska förstå hur hens uppgifter behandlas och varför. Lagringsminimering- uppgifter ska inte sparas under längre tid än vad som är nödvändigt.

33 GDPR- RÄTTSLIG GRUND FÖR BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER Samtycke Behandlingen är nödvändig för t.ex.: Avtal Rättslig förpliktelse Myndighetsutövning Uppgift av allmänt intresse Grundläggande intressen

34 GDPR I FÖRSKOLAN/SKOLAN Viktigt att klargöra för elever och vårdnadshavare vilken personregistrering som sker, var den sker och för vilket ändamål Registreringen måste ha rättsligt stöd. Annars fordras samtycke av den registrerade En registrerad kan invända mot registreringen, begära rättelse eller hävda att registrering inte får ske. Då måste visas att registreringen vilar på rättslig grund. Elevhälsan kan registrera som tidigare men viktigt att vara försiktig med extraregistrering hos enskilda medarbetare utan rättsligt stöd. Uppge för den personuppgiftsansvarige (= huvudmannen) vilka slag av registrering som sker i er verksamhet. Datainspektionen har hos regeringen begärt att en kompletterande svensk lag ska tydliggöra hur personuppgifter ska kunna hanteras inom utbildningsväsendet. Blir nog ingen sådan.

35

36 ANMÄLNINGSPLIKT TILL SOCIALNÄMNDEN (14 KAP. 1 SOL) EN SKYLDIGHET ATT ANMÄLA FÖR BL.A. FÖRSKOLOR, SKOLOR OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD: St. 1: Följande myndigheter och yrkesverksamma är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa: 1. myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom 2. andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, annan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten, Kriminalvården, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen 3. anställda hos sådana myndigheter 4. de som är verksamma inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och fullgör uppgifter som berör barn och unga

37 UPPGIFTSSKYLDIGHET TILL SOCIALNÄMNDEN (14 KAP. 1 SOL) St. 3: Myndigheter, befattningshavare och yrkesverksamma som anges i första stycket är skyldiga att lämna socialnämnden alla uppgifter som kan vara av betydelse för utredning av ett barns behov av stöd och skydd.

38

39 SAMVERKAN MELLAN FÖRSKOLA/SKOLA OCH SOCIALTJÄNST I socialtjänst- och skollagen sägs tydligt att man ska samverka i frågor som gäller barn Även i övrigt framgår av lagstiftningen att samverkan ska ske Sekretess och tystnadsplikt är alltså inget självändamål men en markering att vägar för samverkan ska sökas som så långt möjligt bygger på den enskildes delaktighet

40 NY LAGSTIFTNING FRÅN 2013 SoL 14: 1 a : Socialnämnden bör erbjuda barnet, vårdnadshavaren och den som gjort anmälan enligt 1 ett möte om det med hänsyn till barnets bästa är lämpligt. SoL 14:1 b : Socialnämnden bör informera den som gjort anmälan enligt 1 om att utredning har inletts, inte har inletts eller redan pågår. Sådan information ska på begäran lämnas till anmälaren om det med hänsyn till omständigheterna inte är olämpligt att göra detta.

41 VILKA SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER HAR FÖRSKOLANS PERSONAL ATT INFORMERA SOCIALNÄMNDEN? En möjlighet till avidentifierad konsultation vid oro för ett barn Anmälan till socialnämnden vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa en skyldighet En skyldighet lämna uppgifter till socialnämnden vid en utredning som gäller oro för ett barn En möjlighet att fortlöpande efter en anmälan lämna ny och viktig information till socialnämnden

42 VILKA MÖJLIGHETER HAR SOCIALNÄMNDEN ATT INFORMERA FÖRSKOLANS PERSONAL? Uppgifter som redan är kända Uppgifter som inte är hemliga, t.ex. att ett barn hos er enligt LVU (lagen om vård av unga) omedelbart omhändertas eller att tvångsvård beslutas Med stöd av ett samtycke från vårdnadshavarna till ett yngre barn då måste den informationen lämnas Information som framkommer vid det möte som socialnämnden bör erbjuda familjen och anmälaren Information i de flesta fall till en anmälare om att en utredning har inletts, inte har inletts eller redan pågår

43 SAMMANFATTNINGSVIS När samverkan behövs och samtycke saknas finns många sekretessbrytande bestämmelser som ger utrymme för samverkan mellan olika verksamheter. Genomtänkta metoder, tydliga samverkansdokument och kunskap om samverkanspartners arbete underlättar konkret samverkan. Ju mer man vet om de andra, desto lättare blir det att ställa adekvata krav på dem.

44 SAMMANFATTNINGSVIS En genomtänkt samverkan för är alltid möjlig för den som tycker den är viktig. Sekretessen är ett hinder i samverkan för den som inte kan lagen och därför inte förstår de möjligheter lagen faktiskt ger Staffan Olsson

45 VARFÖR INTE ANVÄNDA DENNA SLOGAN? Hos oss bygger vi stabila broar i samverkan för barn och unga som vi möter

GOD SAMVERKAN FÖR BARNENS BÄSTA VEM GÖR VAD OCH HUR?

GOD SAMVERKAN FÖR BARNENS BÄSTA VEM GÖR VAD OCH HUR? GOD SAMVERKAN FÖR BARNENS BÄSTA VEM GÖR VAD OCH HUR? En föredragning vid konferensen Elevhälsan 2018, arrangerad av abilitypartner. Staffan Olsson staffanolsson45@gmail.com 070-2770737 Se mina svar på

Läs mer

SEKRETESS I SAMVERKAN

SEKRETESS I SAMVERKAN SEKRETESS I SAMVERKAN En föredragning vid konferensen UTMANINGAR FÖR ELEVHÄLSAN- 2018 Arrangör: Gothia Fortbildning. Staffan Olsson staffanolsson45@gmail.com 070-2770737 Se mina svar på www.elevhalsan.se

Läs mer

Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen

Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen 2018 års regionala familjecentralskonferens i Skåne Hur kan vi arbeta med sekretessen på familjecentralen för Kommunförbundet Skåne i samverkan med Region Skåne Linda Larsson, regionjurist, Region Skåne

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Hur ser regelverket ut? Lagar Patientdatalagen (SFS 2008:355;

Läs mer

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet

Handlingsplan mot alkohol och droger i Söderområdet 1 Handlingsplan mot alkohol och droger i 2018-01-08 2 Handlingsplan mot alkohol och droger i Missbruk av alkohol och droger leder till ohälsa och nedsättning av en persons förmåga att utföra sitt arbete.

Läs mer

Samverkan och sekretess i barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv

Samverkan och sekretess i barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv Föreläsning för grundläraroch socionomstudenter den 6 maj 2015 Lillemor Brantefors socionom/adjunkt Institutionen för sociala och psykologiska studier Några exempel

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15

Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Samverkan psykiatri och socialtjänst Lagstiftning mm. Robert Larsson Agneta Widerståhl 2015-01-15 Dagordning Styrande lagstiftning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården Samordnad individuell plan

Läs mer

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Sekretess inom missbruksoch beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Offentlighetsprincipen - Yttrandefrihet - Tryckfrihet - Meddelarfrihet - Allmänna handlingar 2 Handlingar

Läs mer

Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor. Motala kommun, Bildningsförvaltningen

Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor. Motala kommun, Bildningsförvaltningen Policy, riktlinjer och handlingsplan gällande alkohol och narkotika på Motala kommuns skolor Motala kommun, Bildningsförvaltningen Beslutsinstans: Bildningsnämnden Datum: 2018-05-23 Reviderande instans:

Läs mer

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem:

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: en sammanfattning 2 INNEHÅLL Grundregel för statlig och kommunal verksamhet: offentlighet

Läs mer

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015

Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Gäller fr.o.m. 11.07.01 Barn- och ungdomsförvaltningen Elevhälsoplan för Rättviks kommun 2011-2015 Foto: Anita Hogeborn-Kullander INNEHÅLL 1. Inledning...3 2. Mål och syfte...3 3. Elevhälsans organisation...3

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH Juristprogrammet Termin 6 Vårterminen 2015 Lars Bejstam YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information

Läs mer

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten Åtta sidor om sekretess inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten 1 Offentlighet och sekretess Sekretesslagen Sekretesslagen (1980:100) och sekretessförordningen (1980:657) innehåller bestämmelser

Läs mer

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan 112591, 1 Bilaga 3, version 1.0 PM Till: Inera AB Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan Syfte Syftet

Läs mer

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 )

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Får ej röja uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGEN SIDAN 1. och sekretess. September 2012

STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGEN SIDAN 1. och sekretess. September 2012 SIDAN 1 Samverkan, informationsutbyte tb t och sekretess Äldrecentrum September 2012 Regeringsformen Tryckfrihets- förordningen Yttrandefrihetsgrundlagen Offentlighet och sekretesslagen EG-RÄTT Hälso-och

Läs mer

Delegation och sekretess. Den 14 september 2017

Delegation och sekretess. Den 14 september 2017 Delegation och sekretess Den 14 september 2017 Upplägg: Vem beslutar om vad i kommunen? Vad innebär det att fatta beslut med stöd av delegation? Offentlighetsprincipen Hur gör man en sekretessprövning?

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Box 5006, Lillbybacken 3 163 05 SPÅNGA 08-508 43 610 Elevhälsan Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan.

Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Elevhälsoteam Näshulta Friskola. Verksamhetsplan. Inledning: EHT är en del av elevhälsan på Näshulta Friskola. I EHT finns permanent rektor, skolkurator, skolsköterska samt specialpedagogisk resurs. Skolverket

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Barn- och elevhälsoplan

Barn- och elevhälsoplan Dokumenttyp: Strategi/Policy/Plan Giltighetstid: Årligen Beslutad av: Gäller från: BUN Dokumentansvarig: Diarienr: Barn- och elevhälsoplan Till ledning för förskolechefer, rektorer och personal vid förskolor

Läs mer

Anställd Befattning:. Tjänsteställe:.. Personnummer: Namn:...

Anställd Befattning:. Tjänsteställe:.. Personnummer: Namn:... SEKRETESSFÖRBINDELSE I och med att man är verksam inom Gymnasie- och Vuxenutbildnings verksamhetsområde måste man följa sekretessbestämmelserna. De bestämmelser som gäller finns i informationsskriften

Läs mer

Missbruk vad säger lagen?

Missbruk vad säger lagen? Missbruk vad säger lagen? Härnösand 12 december 2017 Ulrika Ekebro Innehåll 9:30 Övergripande om socialtjänstens ansvar Lagreglerat ansvar och begränsningar Förebygga Upptäcka Motivera Tvångslagstiftning

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (6) Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! - För anmälan eller konsultation om eller att ett barn/ungdom (0-18 år) far illa, eller misstänks fara illa Den här skriften är en vägledning för alla som i sin yrkesutövning

Läs mer

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN Offentlighet och sekretess hinder för samordning? 17 oktober 2011 Lars Bejstam OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Grundlagsskyddad rätt att ta del av allmänna handlingar Gäller för enskilda

Läs mer

Utlämnande av allmän handling

Utlämnande av allmän handling Riktlinje Process: 1.2.3.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2018-12-31 Faktaägare: Anna Widströmer, Regionjurist Fastställd av: Ulrika Gustafsson, Kanslidirektör

Läs mer

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i VO-grupp Ansvarig: SAS Gäller från: 2016-04-01 Uppdaterad: POLICY Uttrycker ett

Läs mer

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy

Överförmyndarförvaltningen. Information Sida 1 (7) Integritetspolicy Överförmyndarförvaltningen Information Sida 1 (7) 2018-05-22 Vi vill att du ska känna dig trygg med hur vi behandlar dina personuppgifter. Därför ser vi till att dina personuppgifter alltid är skyddade

Läs mer

Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet

Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet 2017-05-12 13076 1 (5) Anmälningsskyldighet med tillhörande uppgiftsskyldighet Sammanfattning Denna riktlinje sammanfattar viktigare regler när det gäller anmälningsskyldighet och uppgiftsskyldighet. För

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Skollagen, 14 a kap. Åtgärder mot kränkande behandling 10. Om huvudmannen eller personalen får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit

Läs mer

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR

ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR 2012 05 30 ALKOHOL OCH DROGPLAN FÖR UMEÅ KOMMUNS GYMNASIESKOLOR Inom Umeå gymnasieskolor UGS är vår vision; lärande, utveckling och framtidstro för alla våra elever. Vårt mål är en drogfri skola där ingen

Läs mer

Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun

Barnhälsoplan Tallbackens förskola. Knivsta kommun Barnhälsoplan 2016-2017 Tallbackens förskola Knivsta kommun Reviderad ht-2016 Barnhälsoarbetet utgår från Skollagen och Läroplanen för förskolan Lpfö-98 rev 2010 Förskolans uppdrag Skollagen (2010) 8 kap

Läs mer

Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150)

Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150) Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) OSL (Prop. 2008/09: 150) OSL reglerar såväl tystnadsplikten i det allmännas verksamhet som handlingssekretessen och anknyter därmed både till RF:s yttrandefrihetsskydd

Läs mer

(5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM. Allt missbruk kan behandlas.

(5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM. Allt missbruk kan behandlas. 2016-08-01 1 (5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM Vision Allt missbruk kan behandlas. Att motverka och förhindra missbruk och ohälsa är viktigt. När individen inte längre har förmågan att ta ansvar

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Vård- och omsorgsnämnden, 2015-09-29 Utbildningsnämnden Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumentinformation Riktlinje för samverkan mellan socialtjänst barn

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Björn Jennbacken Offentlighetsprincipen HISTORIK Sverige föregångsland, År 1766 fick vi vår första TF SYFTE Främja rättssäkerheten Främja effektiviteten i folkstyret Främja effektiviteten

Läs mer

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt Denna information vänder sig till samtliga personer som är verksamma inom förskolor, fritidshem, förskoleklasser, grund- och gymnasieskolor som drivs i enskild

Läs mer

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp Socialförvaltningens ledningssystem Dokumenttyp: Information Titel: Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens

Läs mer

2012-01-25 12/32. Friskolor

2012-01-25 12/32. Friskolor 2012-01-25 12/32 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) fvb till skolledare/förskolechefer, elevhälsopersonal och förskolekooperativ Friskolor

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Lars Bejstam 24-25 januari 2018 1 YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information kunskap i vår

Läs mer

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun Information om Sekretess utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2010 Innehållsförteckning Gemensamma regler 2 Samtycke... 4 Sekretess inom Barn- och familjenämnden..

Läs mer

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR

HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR HEDERSRELATERAT VÅLD VÅLD I NÄRA RELATIONER SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR Mikael Thörn Socialkonsulent Länsstyrelsen Västra Götalands Län 031-60 52 08 mikael.thorn@o.lst.se SOCIALTJÄNSTENS ANSVAR 1 kap 2 SoL

Läs mer

Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess

Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess Barn- och ungdomsförvaltningen Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess Förutom den sekretess var och en omfattas av i sin yrkesroll gäller dessutom sekretesslagens bestämmelser för förskola och

Läs mer

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet

Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst. Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Samverkansrutiner mellan skola och socialtjänst Barn från 1 år till utgången av gymnasiet Bakgrund till samverkan Samverkansrutinerna är utarbetade utifrån ett uppdrag av förvaltningsledningen inom bildningsförvaltningen

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Utlämnande samt sekretessprövning av handling Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 158/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från

Läs mer

HANDLINGSPLAN mot droger på Falkenbergs gymnasieskola

HANDLINGSPLAN mot droger på Falkenbergs gymnasieskola Sida 1 av 10 HANDLINGSPLAN mot droger på Falkenbergs gymnasieskola (2004-01-29, reviderad 2015-04-01) Sida 2 av 10 Handlingsplan mot droger på Falkenbergs Gymnasieskola Missbruk av alkohol och narkotika

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens lagar Ett urval. Socialtjänstens lagar. Ett urval.

Hälso- och sjukvårdens lagar Ett urval. Socialtjänstens lagar. Ett urval. Övergripande lagstiftning Frivilliga målinriktade ramlagar - Hälso- och sjukvårdslagen, HSL -, SoL Förvaltningsrättslig översikt Hälso- och sjukvård Socialt arbete Offentlighet och sekretess Annika Staaf

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje. Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS, Karin Paust, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningenf

Läs mer

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015

Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Handlingsplan och arbetsgång för elevhälsan LKC 7-9 2014-2015 Elevhälsans mål: Elevhälsan ska bidra till att skapa miljöer som främjar elevernas lärande, utveckling och hälsa. I lagen anges att elevhälsan

Läs mer

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn

Sekretess i lokal samverkan för ensamkommande barn 2015-09-07 15/108 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Skolstyrelsen (motsv) fvb till rektorer/skolledare/förskolechefer, elevhälsopersonal och förskolekooperativ

Läs mer

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET -VARFÖR DOKUMENTERAR NI? -VAD HAR DOKUMENTATIONEN FÖR RÄTTSLIG STATUS? SKÄLTILL DOKUMENTATION RÄTTSSÄKERHETSSYNPUNKT BEVISA NÄR? VAR? HUR? VEM? INGÅR I PROFESSIONEN INGEN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist Offentlighet och sekretess Rebecka Isaksson, kommunjurist Yttrandefrihet Tryckfrihet Meddelarfrihet Handlingsoffentlighet Centrala regelverk Offentlighetsprincipen Grundlag: regeringsformen (RF), yttrandefrihetsgrundlagen

Läs mer

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel.

2014-09-26 1 (5) I detta dokument avses med drog alkohol och dopingmedel, narkotika samtnarkotikaklassade läkemedel. 2014-09-26 1 (5) Drogpolicy för SG/Broby På Sunne Gymnasieskola/Broby accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö.

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser. Antagen av Skolledning

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser. Antagen av Skolledning DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan för drogförebyggande och åtgärdande insatser Antagen av Skolledning 20180619 handlingsplan för drogförebyggande insatser och åtgärder på dlg De la Gardiegymnasiet arbetar

Läs mer

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz Offentlighet och sekretess våren 2012 Sverker Scheutz Vad är allmänna handlingar? Tryckfrihetsförordningen 2 kap Tryckfrihetsförordningen 2 kap Behandlar rätten att ta del av allmänna handlingar Till främjande

Läs mer

Allt missbruk kan behandlas.

Allt missbruk kan behandlas. 2014-08-01 1 (5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM Vision Allt missbruk kan behandlas. Att motverka och förhindra missbruk och ohälsa är viktigt. När individen inte längre har förmågan att ta ansvar

Läs mer

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24.

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24. KOD: Kurskod: PM1613 Kursnamn: Etik och Juridik Provmoment: Juridik, Ordinarie tentamen Ansvarig lärare: Jesper Lundgren Tentamensdatum: 31 januari, 2014 Tillåtna hjälpmedel: Inga Denna tentamen innehåller

Läs mer

Reviderad

Reviderad Reviderad 2018-05-01 Innehåll Central elevhälsoplan Ale kommun...2 Lokal organisation av elevhälsan i Ale...2 En samlad elevhälsa...2 Elevhälsa utifrån Partanen...2 Elevhälsoteam (EHT)...2 Journalföring...3

Läs mer

Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl.

Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl. Meddelandeblad Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl. Nr 4/2010 Juli 2010 Hälso- och sjukvårdens ansvar för information, råd och stöd till vissa

Läs mer

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken

Drogpolicy fo r SG/So dra Viken Drogpolicy fo r SG/So dra Viken INLEDNING På SG/Södra Viken accepterar vi inga droger. Vi vill att våra elever och studenter skall ha en drogfri studietid i en trygg och trivsam arbetsmiljö. Vi ska verka

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 AKTUELL LAGSTIFTNING Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 Berörda lagar en översikt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) HSL Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1988:870) om

Läs mer

Orosanmälan. sid. 1 av 5. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Orosanmälan. sid. 1 av 5. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Orosanmälan Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 135/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2015-06-22 Senast reviderad

Läs mer

Barn som anhöriga - pyramiden

Barn som anhöriga - pyramiden Barn som anhöriga - pyramiden Modell för utveckling av arbete runt barn som anhöriga inom hälso- och sjukvården www.lio.se Barn som anhöriga - pyramiden Barn som anhöriga-pyramiden är tänkt att vara ett

Läs mer

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58)

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-11 Handläggare: Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2011-12-15 Skolans dokument - insyn och sekretess

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter Övergångar Inledning Detta dokument klargör vilka juridiska ramar som gäller då barn och elever går från en verksamhet till en annan. Som berörd tjänsteman är det viktigt att ha sikte på både de rättsliga

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande

Information till legitimerade tandhygienister. Barn. som far illa. vägledning anmälningsförfarande SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Barn som far illa vägledning anmälningsförfarande TANDHYG Inledning Att arbeta inom tandvården innebär att man ibland träffar barn och ungdomar som

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO Herman Pettersson Inspektör / Jurist Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO De viktigaste lagarna som berör medicinska insatsen Det går inte att välja vilka lagar som

Läs mer

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24.

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24. KOD: Kurskod: PM1613 Kursnamn: Etik och Juridik Provmoment: Juridik, Omtentamen Ansvarig lärare: Jesper Lundgren Tentamensdatum: 4 juni, 2014 Tillåtna hjälpmedel: Inga Denna tentamen innehåller 10 frågor.

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk

Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk För Alléskolan, Nästegårdsskolan, Lagmansgymnasiet och fritidsgårdarna Gäller fr.o.m. 2016-08-01 Antagen av bildningschef 2016-08-01 Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015

Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 Verksamhetsplan för Nordmalings elevhälsa 2014/2015 En samlad elevhälsa i Nordmalings kommun Bakgrund I och med den nya skollagen (2010:800) samlades skolhälsovården, den särskilda elevvården och de specialpedagogiska

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901 DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Antagen av Skolledning 20150901 handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk bland elever på dlg Kommunfullmäktige i Lidköping har beslutat

Läs mer

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess Dokumenthantering i EU-projekt Lagar och regler - Offentlighet och sekretess OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Forskning som bedrivs av myndigheter t.ex. statliga universitet och högskolor lyder under reglerna om

Läs mer

Dokumentation och journalföring

Dokumentation och journalföring Remissversion av avsnittet Dokumentation och journalföring till uppdateringen av vägledningen för elevhälsan. Dokumentation och journalföring I nuvarande version av vägledningen heter det här är det kapitel

Läs mer

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar

Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar Handläggning av vålds- och sexualbrott mot barn & ungdomar En informationsskrift från Barnahuset Trollhättan Vänersborg Lilla Edet Juni 2012 När ska man göra en anmälan till socialtjänsten? När du känner

Läs mer

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården

Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors. Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården 2015-09-15 1(7) Nordisk tillsynskonferens 2015, Helsingfors Seminarie B1: Tillsynen i gränsområdet mellan social- och hälsovården Samverkan mellan socialtjänst och hälso- och sjukvård när det gäller personer

Läs mer

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Syfte Syftet är att tydliggöra skolans arbetssätt vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna rutin är en del av skolans likabehandlingsplan samtidigt som den ingår i verksamhetshandboken.

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (5) Information till nyanställda inom barn- och Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden är en myndighet som

Läs mer

LOKAL ELEVHÄLSOPLAN. Vedby skola

LOKAL ELEVHÄLSOPLAN. Vedby skola 150909 LOKAL ELEVHÄLSOPLAN Vedby skola Inledning Enligt skollagen (2010:800) som trädde i kraft den 1 juli 2011 behandlas elevhälsan i 2 kap 25-28. I dessa paragrafer regleras allt från personalens kompetenser

Läs mer

xe8&feature=related

xe8&feature=related LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM LOB lag om omhändertagande av berusade personer LSU Lag om verkställighet

Läs mer

Socialtjänstens arbete med barn

Socialtjänstens arbete med barn Socialtjänstens uppgift 5 kap 1 SoL Socialnämnden skall - verka för att barn och ungdom växer upp under goda och trygga förhållanden - i nära samarbete med hemmen främja allsidig personlighetsutveckling

Läs mer

Elevhälsoplan. för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017

Elevhälsoplan. för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017 Elevhälsoplan för Bräcke kommuns skolområden 2014-2017 Elevhälsans vision är att varje elev får ett livslångt lärande i en trygg och lustfylld skola 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Syfte... 4 1.3

Läs mer

Samtycke. sid. 1 av 7. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje

Samtycke. sid. 1 av 7. Gäller från och med Styrdokument Riktlinje Samtycke Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS och MAS Skribent SAS och MAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 251/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med 2016-10-24 Senast

Läs mer

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete

Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Samverkan hur och varför? Ledarskap från riktlinjer till konkret samarbete Särskilt om socialtjänstens ansvar för samverkan kring barn och unga SoL 5:1a Socialnämnden ska i frågor som rör barn som far

Läs mer

LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen) EE316B4AD438/10638/

LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen)  EE316B4AD438/10638/ LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen) http://www.socialstyrelsen.se/nr/rdonlyres/eea81f8a-e973-4612-9b4d- EE316B4AD438/10638/20021147.pdf 2. Utdrag ur sekretesslagen (1980:100) 7 kap. Sekretess

Läs mer

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM

FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM FYRISSKOLAN & UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM 1 FYRISSKOLAN Götgatan 17-21 UPPSALA ESTETISKA GYMNASIUM Skolgatan 53 ENHETSREKTOR: RUNAR KRANTZ 018-7279790 runar.krantz@uppsala.se 2 3 Skolmiljön ska vara fri

Läs mer