Anställd Befattning:. Tjänsteställe:.. Personnummer: Namn:...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anställd Befattning:. Tjänsteställe:.. Personnummer: Namn:..."

Transkript

1 SEKRETESSFÖRBINDELSE I och med att man är verksam inom Gymnasie- och Vuxenutbildnings verksamhetsområde måste man följa sekretessbestämmelserna. De bestämmelser som gäller finns i informationsskriften Offentlighet och sekretess inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Eslövs kommun. Anställd Befattning:. Tjänsteställe:.. Förtroendevald Personnummer: Namn:... Undertecknad har tagit del av bestämmelserna om tystnadsplikt och förbinder mig att noga iakttaga dessa. Jag har mottagit ett exemplar av sekretessförbindelsen och en informationsskrift. Eslöv.. namnteckning Postadress Eslöv Besöksadress Östergatan 15 Telefon Telefax gymnasie.och.vuxenutbildning@eslov.se

2 ESLÖVS KOMMUN Gymnasie- och Vuxenutbildning Offentlighet och sekretess inom gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Eslövs kommun Kortfattad information Offentlighetsprincipen insynsrätten För kommunal verksamhet gäller offentlighetsprincipen, som innebär att all verksamhet ska vara öppen för insyn från allmänheten. Krav på de anställda Anställda inom gymnasieskola, vuxenutbildning och skolhälsovård ansvarar själva för att de känner till regelverket som gäller offentlighet och sekretess. Uppgifter om offentlighet och sekretess finns bland annat i tryckfrihetsförordningen, sekretesslagen, kommunallagen, förvaltningslagen, patient- och sjukvårdslagen, arkivlagen och personuppgiftslagen. Allmänna handlingar En handling är en framställning i skrift, bild eller annan upptagning, som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas med tekniska hjälpmedel. Exempel är brev, anteckningar, protokoll, e-postmeddelanden, video- och bandupptagningar. En handling kan vara allmän eller icke-allmän. En handling är allmän, om den förvaras hos en myndighet 1, har kommit in till en myndighet eller har upprättats av en myndighet. Det är innehållet, inte adresseringen, som avgör om en handling är allmän. Exempel på allmänna handlingar i skolans värld är betygskataloger, verksamhetsplaner och handlingar som upprättas i samband med konferenser, t.ex. protokoll från ämneskonferenser, klasskonferenser och arbetslagskonferenser. Andra exempel på allmänna handlingar är en ansökan om tjänst som kommer till förvaltningen, ett brev om en elev som kommer till en lärare, ett åtgärdsprogram, ett betyg eller en patientjournal som finns hos skolhälsovården. Även e-post- och faxmeddelanden kan vara allmänna handlingar. Exempel på icke-allmänna handlingar är minnesanteckningar och handlingar som används för kommunikation inom myndigheten. Minnesanteckningar är anteck-ningar som görs som stöd för det egna minnet och avser föredragningspromemorior och andra anteckningar som görs under beredningen av ett ärende och som inte tillför ärendet några nya sakuppgifter. Handlingar som upprättas för någon annans minne är inte minnesanteckningar, varför handlingar som upprättas i samband med konferenser o.dyl. bör betecknas protokoll. 1 Med myndighet i kommunala sammanhang avses styrelse eller nämnd.

3 Offentliga uppgifter Inom skolan och vuxenutbildningen förekommer två sorters uppgifter, offentliga och sekretessbelagda. Till den första gruppen hör uppgifter som rör t.ex. budget, personal, verksamhetsplaner, verksamhetsförändringar, riktlinjer, justerade protokoll m.m. Andra exempel på offentliga uppgifter är klasslistor, uppgifter om elevs frånvaro och närvaro, resultat av kunskapsprov och betyg. Beslut i elevvårdskonferens samt beslut i ärenden om tillrättaförande eller skiljande av elev från vidare studier är också offentliga. Sekretessbelagda uppgifter Sekretessbestämmelserna är en inskränkning i insynsrätten och innebär förbud att lämna ut en handling som innehåller sekretesskyddad uppgift eller att muntligen röja uppgift som är sekretesskyddad. Skyldiga att iaktta sekretess är myndigheter, offentliga funktionärer, kommunala bolag och enskild, som med stöd av lag, förvarar allmänna handlingar. Som huvudregel gäller sekretess såväl mellan myndigheter som mellan olika verksamhetsgrenar. Skolhälsovården utgör en egen verksamhetsgren skild från övrig skolverksamhet. Psykolog- och kuratorsverksamheten ingår däremot i skolverksamhetens s.k. särskilda 2 elevvårdande verksamhet. Sekretessnivåer Det finns tre olika sekretessnivåer: absolut sekretess, stark sekretess och svag sekretess. Absolut sekretess (inget skaderekvisit) innebär att en uppgift alltid är sekretessbelagd. Absolut sekretess gäller för kommunens växeltelefonister. Stark sekretess (omvänt skaderekvisit) innebär att sekretess gäller som huvudregel. Stark sekretess gäller inom förskoleverksamheten, socialtjänsten, skolhälsovården och inom den elevvårdande verksamheten för uppgift som hänför sig till psykologisk undersökning eller behandling samt för uppgift hos skolpsykolog eller skolkurator som rör enskild persons förhållanden. Stark sekretess gäller också för logoped för den del som kan hänföras till hälso- och sjukvård. Svag sekretess (rakt skaderekvisit) innebär att offentlighet gäller som huvudregel. Sekretess gäller först för en uppgift om det kan antas att den enskilde eller någon honom/henne närstående lider skada eller men, om uppgiften röjs. Svag sekretess gäller i förskoleklass, skolans övriga elevvårdande verksamhet och fritidshem. Sekretessbrytande regler Exempel på sekretessbrytande regler är anmälningsplikten och skyldigheten att lämna uppgifter enligt socialtjänstlagen, skyldigheten att lämna uppgifter till försäkringskassan, vittnesplikten samt den s.k. generalklausulen. Generalklausulen innebär att skolan har möjlighet att lämna en sekretessbelagd uppgift 2 Den elevvårdande verksamheten delas i två delar ur sekretessynpunkt, den särskilda elevvårdande verksamheten och elevvårdande verksamhet i övrigt. I den förstnämnda ingår skolpsykologen och skolkuratorn. Till den övriga elevvårdande verksamheten räknas all annan personal i skolan.

4 till en annan myndighet, om det är uppenbart att intresset av att uppgiften lämnas har företräde framför det intresse som sekretessen skall skydda. Utlämnande av handling För främjande av ett fritt meningsutbyte och allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Begäran om att få ta del av allmän handling eller uppgift skall prövas skyndsamt. Sekretessbedömning skall göras varje gång vid förfrågan om utlämnande. Om hinder på grund av sekretess inte finns, skall handlingen lämnas ut genast (eller så snart det är möjligt), utan avgift och på stället. Handlingen får skrivas av. Om vissa delar av handlingen är hemliga, skall övriga delar lämnas ut som kopia eller avskrift, där det som är hemligt har utelämnats. Den som vill har rätt att få kopior mot fastställd avgift. Begäran om utlämnande görs i första hand hos den som förvarar handlingen. Myndigheten får normalt inte fråga vem den sökande är eller varför han/hon vill få ut handlingen. En handling skall inte lämnas ut om den inte är allmän eller om den är allmän, men hemlig. Grunden för att inte lämna ut en handling måste återfinnas i sekretesslagen. Om den som begär att få ut en handling vidhåller sin begäran, skall myndigheten fatta beslut i ärendet. Hos Gymnasie- och Vuxenutbildningsförvaltningen fattas myndighetens beslut av förvaltningschefen. Nämndssekreteraren är ersättare. Ett beslut om att inte lämna ut en handling skall lämnas skriftligt med angivande av sekretessbestämmelse och motivering samt vara åtföljt av en besvärshänvisning. Menbedömning I varje situation, där det är aktuellt att lämna ut uppgifter om enskilds personliga förhållanden, skall det göras en bedömning om det innebär men för den enskilde om uppgiften lämnas ut. Begreppet men syftar i första hand på förhållandet att någon blir utsatt för andras ringaktning om hans/hennes personliga förhållanden blir kända. Vad som avses med personliga förhållanden får bestämmas med ledning av vanligt språkbruk. I princip omfattar det alla uppgifter som kan hänföras till vederbörandes person, såsom uppgift om adress till uppgifter om psykiskt sjukdomstillstånd. Den elev som fyllt 18 år råder själv över sekretessen. För yngre elever gäller att vårdnadsrätten tunnas ut ju äldre barnet blir och barnets rätt till integritet mot vårdnadshavaren ökar. Bedömningen att lämna ut eller inte lämna ut en uppgift måste göras i varje ärende för sig och beror på omständigheterna i det enskilda fallet och på barnets mognad. Sekretess inom det offentliga utbildningsväsendet Undervisning Inom gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, den kommunala vuxenutbildningen, vuxenutbildningen för utvecklingsstörda, svenskundervisningen för invandrare samt kvalificerad yrkesutbildning gäller sekretess för uppgift om enskilds identitet, adress och liknande uppgifter om enskilds personliga förhållanden, om

5 det av särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon honom närstående lider men, om uppgiften röjs. En särskild anledning kan vara känd hotbild. Sekretess inom skolhälsovården och särskild elevvård Sekretess inom skolhälsovården gäller för uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon honom närstående lider men. Sekretessen är stark och gäller högst i 70 år. För uppgift som hänför sig till psykologisk undersökning eller behandling och för uppgift om enskilds personliga förhållanden hos psykolog och kurator gäller sekretess, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men. Sekretessen är stark och gäller högst i 70 år. Sekretess inom elevvården i övrigt Sekretess gäller i skolans elevvårdande verksamhet i övrigt för uppgift om enskilds personliga förhållanden. Sekretessen gäller dock endast om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs. Sekretessen är svag och gäller högst i 70 år. Disciplinärenden Sekretess gäller för uppgift som hänför sig till ärende om tillrättaförande av elev eller om skiljande av elev från vidare studier. Sekretessen gäller dock endast om det kan antas att den som uppgiften rör eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs. Sekretessen är svag och gäller högst i 70 år. Själva beslutet omfattas inte av sekretess. Sekretess inom biblioteksverksamhet För uppgift i biblioteksverksamhetsregister om enskilds lån, reservationer eller andra former av beställningar gäller stark sekretess. Uppgifterna är skyddade i 20 år. Om osäkerhet uppstår om hur lagstiftningen skall tillämpas, rådgör alltid med närmaste chef! Informationen i denna broschyr bygger på underlag som lämnats med välvilligt bistånd av JurArk AB, Tyresö och Sala.

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun

Information om. Sekretess. utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen. för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun Information om Sekretess utdrag ur Offentlighets- och sekretesslagen för Barn- och familjenämnden i Eslövs kommun 2010 Innehållsförteckning Gemensamma regler 2 Samtycke... 4 Sekretess inom Barn- och familjenämnden..

Läs mer

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet

Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet Peronuppgifterna rör barn i förskoleverksamhet I förskolan råder så kallad stark sekretess vilket innebär att information om en enskild person inte lämnas ut om vi inte är helt säkra på att barnet eller

Läs mer

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist

Offentlighet och sekretess. Rebecka Isaksson, kommunjurist Offentlighet och sekretess Rebecka Isaksson, kommunjurist Yttrandefrihet Tryckfrihet Meddelarfrihet Handlingsoffentlighet Centrala regelverk Offentlighetsprincipen Grundlag: regeringsformen (RF), yttrandefrihetsgrundlagen

Läs mer

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun

Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Sekretessförbindelse för VFU i Ekerö kommun Denna försäkran gäller för studenter på de kommunala enheterna i Ekerö kommun. Observera att under en VFU-period kan du komma att möta flera av verksamheterna

Läs mer

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz

Offentlighet och sekretess. våren 2012 Sverker Scheutz Offentlighet och sekretess våren 2012 Sverker Scheutz Vad är allmänna handlingar? Tryckfrihetsförordningen 2 kap Tryckfrihetsförordningen 2 kap Behandlar rätten att ta del av allmänna handlingar Till främjande

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten

Åtta sidor om sekretess. inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten Åtta sidor om sekretess inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten 1 Offentlighet och sekretess Sekretesslagen Sekretesslagen (1980:100) och sekretessförordningen (1980:657) innehåller bestämmelser

Läs mer

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET

DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET DOKUMENTATIONS- SKYLDIGHET -VARFÖR DOKUMENTERAR NI? -VAD HAR DOKUMENTATIONEN FÖR RÄTTSLIG STATUS? SKÄLTILL DOKUMENTATION RÄTTSSÄKERHETSSYNPUNKT BEVISA NÄR? VAR? HUR? VEM? INGÅR I PROFESSIONEN INGEN SAMMANFATTANDE

Läs mer

Information om offentlighet och sekretess

Information om offentlighet och sekretess Information om offentlighet och sekretess MARS 2015 1. Inledning I det följande lämnas information om offentlighet och sekretess som berör alla anställda i Riksbanken. Alla anställda bör känna till vissa

Läs mer

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem:

MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap. Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: MITTUNIVERSITETET Avdelningen för utbildningsvetenskap Sekretess inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem: en sammanfattning 2 INNEHÅLL Grundregel för statlig och kommunal verksamhet: offentlighet

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Björn Jennbacken Offentlighetsprincipen HISTORIK Sverige föregångsland, År 1766 fick vi vår första TF SYFTE Främja rättssäkerheten Främja effektiviteten i folkstyret Främja effektiviteten

Läs mer

Sekretess och tystnadsplikt

Sekretess och tystnadsplikt Sekretess och tystnadsplikt tryckfrihetsförordningen offentlighets- och sekretesslagen patientdatalagen HU 2013-09-04 Susan Ols Landstingsjurist Översikt Offentlighetsprincipen Allmänna handlingar Sjukvårdssekretessen

Läs mer

Delegation och sekretess. Den 14 september 2017

Delegation och sekretess. Den 14 september 2017 Delegation och sekretess Den 14 september 2017 Upplägg: Vem beslutar om vad i kommunen? Vad innebär det att fatta beslut med stöd av delegation? Offentlighetsprincipen Hur gör man en sekretessprövning?

Läs mer

Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess

Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess Barn- och ungdomsförvaltningen Tiga eller tala? Förskolans och skolans sekretess Förutom den sekretess var och en omfattas av i sin yrkesroll gäller dessutom sekretesslagens bestämmelser för förskola och

Läs mer

Allmänna handlingar. Januari 2017

Allmänna handlingar. Januari 2017 Allmänna handlingar Januari 2017 Inledning Denna bildserie har till syfte att informera om hanteringen av allmänna handlingar inom Göteborgs Stad. När är de offentliga eller hemliga, när ska de lämnas

Läs mer

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Sekretess inom missbruksoch beroendevården. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Sekretess inom missbruksoch beroendevården Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Offentlighetsprincipen - Yttrandefrihet - Tryckfrihet - Meddelarfrihet - Allmänna handlingar 2 Handlingar

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH Juristprogrammet Termin 6 Vårterminen 2015 Lars Bejstam YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information

Läs mer

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Reglerande lagar Tryckfrihetsförordningen (TF) 2 kap Offentlighets

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGEN SIDAN 1. och sekretess. September 2012

STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGEN SIDAN 1. och sekretess. September 2012 SIDAN 1 Samverkan, informationsutbyte tb t och sekretess Äldrecentrum September 2012 Regeringsformen Tryckfrihets- förordningen Yttrandefrihetsgrundlagen Offentlighet och sekretesslagen EG-RÄTT Hälso-och

Läs mer

Utlämnande av allmän handling

Utlämnande av allmän handling Riktlinje Process: 1.2.3.0 RGK Leda, styra och organisera Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2018-12-31 Faktaägare: Anna Widströmer, Regionjurist Fastställd av: Ulrika Gustafsson, Kanslidirektör

Läs mer

Beslut om åtgärdsprogram får överklagas hos Skolväsendets överklagandenämnd. Läs mer om hur du överklagar på nästa sida.

Beslut om åtgärdsprogram får överklagas hos Skolväsendets överklagandenämnd. Läs mer om hur du överklagar på nästa sida. Beslut om åtgärdsprogram Undertecknad har i enlighet med skollagen 3 kap. 9 beslutat om åtgärdsprogram för eleven: Elevens namn Personnummer xxxx-xx-xx Vårdnadshavare 1 Telefonnummer Adress Vårdnadshavare

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Utlämnande samt sekretessprövning av handling Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef dnr VON 158/18 Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från

Läs mer

Utlämnande samt sekretessprövning av handling

Utlämnande samt sekretessprövning av handling Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje. Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS, Karin Paust, MAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningenf

Läs mer

Med vård avses i denna lag även undersökning och behandling.

Med vård avses i denna lag även undersökning och behandling. Patientjournallag SFS nr: 1985:562 Utfärdad: 1985-06-13 Ändring införd: t.o.m. SFS 2002:298 Inledande bestämmelser 1 Vid vård av patienter inom hälso- och sjukvården skall föras patientjournal. Patientjournal

Läs mer

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan

Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan 112591, 1 Bilaga 3, version 1.0 PM Till: Inera AB Från: Kent Sangmyr och Charlene Holmström Datum: 9 maj 2012 Angående: Utredning angående regelverket kring vårdens intyg till Försäkringskassan Syfte Syftet

Läs mer

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN

DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN DEN TUDELADE VÄLFÄRDSSTATEN Offentlighet och sekretess hinder för samordning? 17 oktober 2011 Lars Bejstam OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Grundlagsskyddad rätt att ta del av allmänna handlingar Gäller för enskilda

Läs mer

Välkommen! Juridik för kommunikatörer. 28 november 2012

Välkommen! Juridik för kommunikatörer. 28 november 2012 Välkommen! Juridik för kommunikatörer 28 november 2012 Faktiskt handlande Serviceskyldighet (4 ) Tillgänglighet (5 ) Samverkan mellan myndigheter (6 ) Ärendehandläggning Rätt till tolk (8 ) Rätt att anlita

Läs mer

Åtta sidor om sekretess inom hälsooch sjukvården och socialtjänsten

Åtta sidor om sekretess inom hälsooch sjukvården och socialtjänsten Sekretess inför studiebesök T1 Obligatorisk läsning Åtta sidor om sekretess inom hälsooch sjukvården och socialtjänsten Offentlighet och sekretess Sekretesslagen Sekretesslagen (1980:100) och sekretessförordningen

Läs mer

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD

DOKUMENTTYP Riktlinje PUBLICERAD UPPRÄTTAD: 2015-03-18 UTGÅVA: 1 VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN Ledningssystem DOKUMENT Utlämnande av handlingar i socialtjänsten ORGANISATION VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN HANDLÄGGARE Kvalitetshandläggare DOKUMENTTYP

Läs mer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer

Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Att lämna ut en handling och att vägra. Regler, råd och riktlinjer Version 1.0 Upprättad av Stadsledningskontoret/Adm. Maj 2003 2 Allmänna handlingar och rätten att ta del av dem Offentlighetsprincipen

Läs mer

Landstingsövergripande lagar

Landstingsövergripande lagar Landstingsövergripande lagar Landstingsövergripande lagar Kommunallagen Förvaltningslagen Hälso- och sjukvårdslagen Patientlagen Patientdatalagen Tryckfrihetsförordningen Offentlighets- och sekretesslagen

Läs mer

RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN

RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN Socialnämnden RUTIN FÖR SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN Handläggare: Befattning: Eila Medin Socialchef Upprättad: 2015-01-16 Version: 2 SEKRETESS INOM SOCIALTJÄNSTEN VAD ÄR SEKRETESS Alla som arbetar inom

Läs mer

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling

Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling BESLUT Justitieombudsmannen Lars Lindström Datum 2013-03-21 Dnr 440-2012 Sid 1 (5) Kritik mot Länsstyrelsen i Värmlands län angående handläggningen av en begäran om att få ta del av allmän handling Beslutet

Läs mer

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012

Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Dokumentation och sekretess hos de medicinska delarna av elevhälsan Skolsköterskekongress 2012 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Hur ser regelverket ut? Lagar Patientdatalagen (SFS 2008:355;

Läs mer

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering

Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Varför ska man veta om en handling är allmän? Demokrati, allmänhetens insynsrätt Effektivt arbetssätt Säkerhet vid utlämnande och annan hantering Reglerande lagar Tryckfrihetsförordningen (TF) 2 kap Offentlighets

Läs mer

Offentlighet och sekretess

Offentlighet och sekretess Offentlighet och sekretess Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller i regel för alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar

Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Riktlinjer och taxa för begäran om allmänna handlingar Datum för beslut: 2019-06-10 Kommunledningskontoret Reviderad: - Beslutsinstans: Kommunfullmäktige

Läs mer

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm

Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm Sida l (4) KAMMARRÄTTEN T^MA/f Mål nr 2293-12 ^ I STOCKHOLM JJUIVI Avdelning 6 2012-05-16 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Sveriges Utbildningsradio AB 105 10 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Polismyndighetens

Läs mer

KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå. SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar

KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå. SAKEN Utlämnande av allmänna handlingar .. KAMMARRÄTTEN STOCKHOLM Avdelning 01 I Sida l (3) Mål nr 8017-08 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Tommy Engman Sveriges Radio Västerbotten Box 299 931 23 Skellefteå ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arbetsförmedlingens

Läs mer

Förslag till taxa för utlämnande av allmänna handlingar

Förslag till taxa för utlämnande av allmänna handlingar Förslag till taxa för utlämnande av allmänna handlingar 1 Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 1 Allmänt om allmänna handlingar Med allmän handling menas framställning i skrift eller bild samt upptagning

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (5) Information till nyanställda inom barn- och Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden är en myndighet som

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31

Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 REGLER OCH RUTINER FÖR POST OCH E-POST Antagen av kommunstyrelsen 2003-03-18 Reviderad 2011-05-31 2 Allmän handling En handling kan beskrivas som någonting som innehåller information av något slag. Vanligen

Läs mer

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125

8 Sekretess. 8.1 Allmänt. Sekretess, Avsnitt 8 125 Sekretess, Avsnitt 8 125 8 Sekretess Skattesekretess 8.1 Allmänt Den 30 juni 2009 ersattes Sekretesslagen (1980:100) av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). I denna handledning görs hänvisningar

Läs mer

Dnr Fi2005/398

Dnr Fi2005/398 Promemoria 2005-01-21 Dnr Fi2005/398 Finansdepartementet Sekretess hos den kommission och det råd som inrättats med anledning av naturkatastrofen i Asien för uppgift om enskildas personliga och ekonomiska

Läs mer

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58)

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-11 Handläggare: Annika Risel Telefon: 08-508 336 07 Till Utbildningsnämnden 2011-12-15 Skolans dokument - insyn och sekretess

Läs mer

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess

Dokumenthantering i EU-projekt. Lagar och regler - Offentlighet och sekretess Dokumenthantering i EU-projekt Lagar och regler - Offentlighet och sekretess OFFENTLIGHETSPRINCIPEN Forskning som bedrivs av myndigheter t.ex. statliga universitet och högskolor lyder under reglerna om

Läs mer

SEKRETESS. Offentlighet och sekretess. Vilka verksamheter omfattas av sekretesslagstiftningen? Vilka är skyldiga att iaktta sekretess?

SEKRETESS. Offentlighet och sekretess. Vilka verksamheter omfattas av sekretesslagstiftningen? Vilka är skyldiga att iaktta sekretess? SEKRETESS Offentlighet och sekretess Offentlighetsprincipen innebär att varje medborgare ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar (tryckfrihetsförordningen). Undantagen från denna huvudregel har tillkommit

Läs mer

SEKRETESS I SAMVERKAN

SEKRETESS I SAMVERKAN SEKRETESS I SAMVERKAN En föredragning vid konferensen UTMANINGAR FÖR ELEVHÄLSAN- 2018 Arrangör: Gothia Fortbildning. Staffan Olsson staffanolsson45@gmail.com 070-2770737 Se mina svar på www.elevhalsan.se

Läs mer

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-10-03 Dnr. 18/554 Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH Innehållsförteckning Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH 2 1. Offentlighetsprincipen

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 1 Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 1 Allmänt om allmänna handlingar Med allmän handling menas framställning i skrift eller bild samt upptagning som kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas

Läs mer

INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN

INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN Uppdaterad 140814 INTRODUKTIONSRUTIN FÖR NYANSTÄLLD PERSONAL PÅ FÖRSKOLAN KARLAVAGNEN Förskolechef informerar om: Förväntningar/krav från chef (arbetstider, sjukanmälan m.m.) Personalkooperativ, Collectum

Läs mer

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård

Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03. Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighet och sekretess Utbildningstillfälle 2015-03-03 Huvudregistrator Jenny Åtegård Offentlighetsprincipen Yttrande- och meddelarfrihet Offentlighet vid beslutande församlingars sammanträden Allmänna

Läs mer

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS

UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS UTLÄMNANDE AV HANDLINGAR RIKTLINJE VID BEGÄRAN OM JOURNALER OCH ÖVRIGA HANDLINGAR SOL OCH LSS KARLSTADS KOMMUN Beslutad i VO-grupp Ansvarig: SAS Gäller från: 2016-04-01 Uppdaterad: POLICY Uttrycker ett

Läs mer

Samverkan och sekretess i barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv

Samverkan och sekretess i barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv barnskyddsärenden ett rättsligt perspektiv Föreläsning för grundläraroch socionomstudenter den 6 maj 2015 Lillemor Brantefors socionom/adjunkt Institutionen för sociala och psykologiska studier Några exempel

Läs mer

Pass 6: Forskningsjuridik

Pass 6: Forskningsjuridik Pass 6: Forskningsjuridik Offentlighets- och sekretesslagen I förra presentationen gick vi igenom offentlighetsprincipen och vad det innebär att lämna ut en handling som är allmän och offentlig. Nu ska

Läs mer

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen

Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Nämndsekreterare 1 (6) Information till nyanställda inom barn- och utbildningsförvaltningen Myndighet Myndigheter är de organ som ingår i den statliga och kommunala förvaltningen. Barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Har du varit i fosterhem eller på barnhem och söker din historia? Örebro Stadsarkiv

Har du varit i fosterhem eller på barnhem och söker din historia? Örebro Stadsarkiv Har du varit i fosterhem eller på barnhem och söker din historia? Örebro Stadsarkiv Alla har vi minnen av vår barndom. Om man minns den som lycklig eller olycklig är högst personligt. Många människor har

Läs mer

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen. Fastställd av KS 120 Den 11 september 2001 Sida 1:1 Dessa riktlinjer utgör en del av kommunens Informations- och kommunikationsstrategi samt kommunens e-poststrategi och fastställs av Kommunstyrelsen.

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS 1 OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Lösningsförslag till praktikfall 7:e upplagan Björn Jennbacken 2 Uppgift 1 Offentlighetsprincipen syftar till att garantera; Rättssäkerheten Effektiviteten i förvaltningen

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS 1 OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Lösningsförslag till praktikfall 8:e upplagan Björn Jennbacken 2 Uppgift 1 Offentlighetsprincipen syftar till att garantera och främja; Rättssäkerheten Effektiviteten i förvaltningen

Läs mer

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning

Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Rutin för utlämnande och sekretessbedömning av allmän handling vid kommunstyrelsens förvaltning Dokumentansvarig: Kanslichef Antaget: 2017-09-07 RUTIN 2(10) Innehåll Rutin för utlämnande och sekretessbedömning

Läs mer

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet

Utredningens Kap 3 Privata utförare i kommunal verksamhet SIGNERAD Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-08-21 Vår referens Ann-Sofie Nordh Planerings- och antagningschef ann-sofie.nordh@malmo.se Tjänsteskrivelse Förslag till

Läs mer

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se

Maria Nyström Agback. maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Maria Nyström Agback maria.nystrom-agback@socialstyrelsen.se Samordnad individuell plan enligt hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänstlagen Vilka personer kan få en samordnad individuell plan upprättad

Läs mer

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag

LAG OCH REGELSTYRD. Vägledande principer 2013-04-15. Socialtjänstlagen (2001:453) Helhetssyn Målinriktad ramlag med rättighetsinslag LAG OCH REGELSTYRD Socialtjänstlagen SoL Förvaltningslagen Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga LVU Lag om vård av missbrukare i vissa fall LVM Offentlighets och sekretesslagen Lagen om stöd

Läs mer

Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25 10 och av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2015-03-11 34

Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25 10 och av Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden 2015-03-11 34 Riktlinje Riktlinje för hantering av skyddade personuppgifter i förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning i Norrköpings kommun UN 2015/2638 AVN 2015/0040 Antagen av Utbildningsnämnden 2015-02-25

Läs mer

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS

OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS OFFENTLIGHET OCH SEKRETESS Lars Bejstam 24-25 januari 2018 1 YTTRANDEFRIHET Information kan finnas lagrad på olika sätt, t.ex. skriftliga dokument upptagningar, t.ex. datalagrad information kunskap i vår

Läs mer

Taxor för utlämnande av allmän handling

Taxor för utlämnande av allmän handling Taxor för utlämnande av allmän handling Antagen av Kommunfullmäktige 2018-05-14 Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 1 Allmänt om allmänna handlingar Med allmän handling menas framställning i skrift

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 6 kap. 1,

Läs mer

Sekretess på bibliotek

Sekretess på bibliotek Sekretess på bibliotek ÅSA SÖDERLIND JANUARI 2018, KULTUR I VÄST Sekretess på bibliotek och för uppgift om enskilds användning av informationsteknik, Offentlighet och sekretess- paragrafer som berör bibliotek

Läs mer

Styrande lagstiftning i det politiska arbetet. Grundläggande juridik och rättsprinciper Det kommunalrättsliga styrsystemet Offentlighet och sekretess

Styrande lagstiftning i det politiska arbetet. Grundläggande juridik och rättsprinciper Det kommunalrättsliga styrsystemet Offentlighet och sekretess Styrande lagstiftning i det politiska arbetet Grundläggande juridik och rättsprinciper Det kommunalrättsliga styrsystemet Offentlighet och sekretess 1 2 Landstinget och regeringsformen, forts Den offentliga

Läs mer

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp

Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens ledningsgrupp Socialförvaltningens ledningssystem Dokumenttyp: Information Titel: Sekretess, tystnadsplikt, anmälningsskyldighet mm Granskad av: Fastställd av: Fastställd datum: Reviderad datum: Socialförvaltningens

Läs mer

Kommittédirektiv. Sekretess för uppgifter i skolväsendet och vissa andra utbildningsformer och verksamheter. Dir. 2010:25

Kommittédirektiv. Sekretess för uppgifter i skolväsendet och vissa andra utbildningsformer och verksamheter. Dir. 2010:25 Kommittédirektiv Sekretess för uppgifter i skolväsendet och vissa andra utbildningsformer och verksamheter Dir. 2010:25 Beslut vid regeringssammanträde den 18 mars 2010 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen).

Tystnadsplikt. Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Tystnadsplikt Den som är eller har varit verksam i enskilt bedriven förskola omfattas av tystnadsplikt (29 kap. 14 Skollagen). Inledning Förskolan är en arbetsplats där pedagoger kommer i nära kontakt

Läs mer

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter

Riktlinjer för hantering av barn och elever med skyddade personuppgifter 1/6 Beslutad: Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-29, 24 Gäller fr o m: 2014-04-29 Myndighet: Diarienummer: Ersätter: - Ansvarig: Barn- och utbildningsnämnden Utbildningskontoret för hantering av barn

Läs mer

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 24 januari 2012

Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 24 januari 2012 PM 2012:6 RIV (Dnr 001-2134/2011) Skolans dokument - insyn och sekretess (SOU 2011:58) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid 24 januari 2012 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010

AKTUELL LAGSTIFTNING. Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 AKTUELL LAGSTIFTNING Baskurs Missbruks- och beroendefrågor den 26 november 2010 Berörda lagar en översikt Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) HSL Socialtjänstlagen (2001:453), SoL Lagen (1988:870) om

Läs mer

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 )

Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Sekretess inom hälso- och sjukvården (25 kap 1 ) Får ej röja uppgift om enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avdelning 1 2018-03-15 Meddelad i Göteborg 1 KLAGANDE Anders Holmer Hallandsposten Strandgatan 1 301 81 Halmstad ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Halmstads kommuns beslut den

Läs mer

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar

Taxa för utlämnande av allmänna handlingar STYRDOKUMENT Antagen av kommunfullmäktige 2017 69 Gällande från 2018-01-01 Ansvarig handläggare: Maria Blomberg Diarienummer: 2017/00099 Taxa för utlämnande av allmänna handlingar 2(5) Innehållsförteckning

Läs mer

Avgift för kopia av allmän handling. Linköpings kommun linkoping.se

Avgift för kopia av allmän handling. Linköpings kommun linkoping.se Avgift för kopia av allmän handling Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-492 Datum: 2018-03-01 Handläggare: Sandra Bergström, Juridikfunktionen Organisation: kommunledningsförvaltningen

Läs mer

EXAMENSARBETE. Sekretess inom förskola, grundskola och skolhälsovård, samt personalens anmälningsskyldighet. Elin Louise Lantto Simma

EXAMENSARBETE. Sekretess inom förskola, grundskola och skolhälsovård, samt personalens anmälningsskyldighet. Elin Louise Lantto Simma EXAMENSARBETE Sekretess inom förskola, grundskola och skolhälsovård, samt personalens anmälningsskyldighet Elin Louise Lantto Simma Filosofie kandidatexamen Rättsvetenskap Luleå tekniska universitet Institutionen

Läs mer

Taxa för kopiering och avskrift av allmänna handlingar

Taxa för kopiering och avskrift av allmänna handlingar Beslutsdatum: 2017-06-15 Beslutande: Kommunfullmäktige (dnr. KS 0163/16) Giltighetstid: Gäller från och med 2017-06-29 och tills vidare. Dokumentansvarig: Kommunikations- och utvecklingschef Upprättad

Läs mer

Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från Arbetsförmedlingen i ett ärende om ekonomiskt bistånd

Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från Arbetsförmedlingen i ett ärende om ekonomiskt bistånd Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL, Förvaltningschefer Nr 8/2013 Juni 2013 Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från

Läs mer

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan

Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Handlingsplan för elevhälsoarbete Kvarnbyskolan Kvarnbyskolan Box 5006, Lillbybacken 3 163 05 SPÅNGA 08-508 43 610 Elevhälsan Skolan ska se till att eleverna har en bra miljö för sin kunskapsutveckling

Läs mer

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt

KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt KFOs lilla lathund sekretess och tystnadsplikt Denna information vänder sig till samtliga personer som är verksamma inom förskolor, fritidshem, förskoleklasser, grund- och gymnasieskolor som drivs i enskild

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen

RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen RIKTLINJER FÖR DOKUMENTATION UNDER GENOMFÖRANDET av bistånd och insats enligt SoL/LSS och HSL för personal inom äldreomsorgen Vård- och omsorgsförvaltningen i Ulricehamns kommun 1 av 5 Innehåll 1. Bakgrund...

Läs mer

Rutiner för synpunkter och klagomål och hur beslut kan överklagas

Rutiner för synpunkter och klagomål och hur beslut kan överklagas 2018-10-10 Finspångs Kommun - sektor utbildning Rutiner för synpunkter och klagomål och hur beslut kan överklagas Rutiner för synpunkter och klagomål Enligt skollagen 4 kap. 8 och 25 kap. 8 har du som

Läs mer

Riktlinje för. offentlighet och sekretess. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-03-17 46 1 (15) Dnr: KS 2010/810

Riktlinje för. offentlighet och sekretess. Fastställd av kommunfullmäktige 2011-03-17 46 1 (15) Dnr: KS 2010/810 Fastställd av kommunfullmäktige 2011-03-17 46 1 (15) Dnr: KS 2010/810 Riktlinje för offentlighet och sekretess Postadress Besöksadress Telefon Telefax Webbplats E-post 517 83 Bollebygd Ballebovägen 2 033

Läs mer

Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande

Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande 1(6) Användandet av E-faktura inom verksamheten betalningsföreläggande Normalt är det tillåtet att lämna ut svarandens person- och organisationsnummer (och andra uppgifter från målet, exempelvis målnummer)

Läs mer

Tystnadsplikt och sekretess i vården

Tystnadsplikt och sekretess i vården Tystnadsplikt och sekretess i vården 2011 01 01 Tystnadsplikt och sekretess i vården Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) gäller inom offentliga verksamheter. Sjukvårdssekretessen är en del av denna

Läs mer

BESLUT. Fråga bl.a. om i vilken utsträckning en förälder som inte är vårdnadshavare har rätt att få del av information rörande barnets skolgång

BESLUT. Fråga bl.a. om i vilken utsträckning en förälder som inte är vårdnadshavare har rätt att få del av information rörande barnets skolgång BESLUT Justitieombudsmannen Kerstin André Datum 2003-05-07 Dnr 3853-2001 Sid 1 (5) Fråga bl.a. om i vilken utsträckning en förälder som inte är vårdnadshavare har rätt att få del av information rörande

Läs mer

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever

Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Flik 9, uppdaterad 140912 Introduktion för förskollärare- och barnskötare elever Välkommen till förskolan Karlavagnen. Eftersom du ska göra praktik hos oss är det viktigt att läsa detta dokument. Några

Läs mer

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun

Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Karlsborgs... ' '\ 1' kommun Bilaga 12 KF 2012-03-26 Riktlinjer för post- och ärendehantering i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Diarienummer: 287.2011 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 2012-03-26

Läs mer

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun 1(5) 4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10

Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Rutin för utredning enligt skollagen 14 a kap. 10 Skollagen, 14 a kap. Åtgärder mot kränkande behandling 10. Om huvudmannen eller personalen får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit

Läs mer

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV

Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen. Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Linn Kempe, Bolagsverket Sandra Åström Bodin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV Presentation Programmet Statstjänstemannarollen Att handlägga

Läs mer

Ökad insyn i välfärden

Ökad insyn i välfärden Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Sida 1 (8) 2017-01-05 Handläggare Peter Alexanderson Telefon: 08-508 33 714 Johan Adolfsson Telefon: 508 33 926 Till Utbildningsnämnden 2017-02-02

Läs mer

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter

Övergångar. Inledning. Sekretess mellan verksamheter Övergångar Inledning Detta dokument klargör vilka juridiska ramar som gäller då barn och elever går från en verksamhet till en annan. Som berörd tjänsteman är det viktigt att ha sikte på både de rättsliga

Läs mer

Avgiftstaxa för kopior och avskrifter av allmänna handlingar

Avgiftstaxa för kopior och avskrifter av allmänna handlingar Avgiftstaxa för kopior och avskrifter av allmänna handlingar Fastställt av: Kommunfullmäktige : 2014-12-17 Dnr: ATVKS 2014-00471 064 För revidering ansvarar: Kommunledningsförvaltningen Dokumentet gäller

Läs mer