UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2016"

Transkript

1 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2016 TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Lärarutbildningsnämnden Dnr: E 2015/184 Beslut:

2 Innehåll De viktigaste förändringarna jämfört med Uppdrag och anslagsfördelning Inledning Uppdrag till institutioner som medverkar i lärarutbildningen Lärarutbildningens organisation Medverkan i lärarutbildningen Institutionernas uppdrag Kursansvarig institution års lärarutbildning Fristående platser Skolverksuppdrag ULV och VAL Forskarskolan CUL Anslagsfördelning och fördelning av externa medel Anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Anslag från universitetsstyrelsen Externa medel Anslag och externa medel till institutioner Avräkning av anslag och externa medel Stödverksamhet Anslagsfördelning för utbildning på forskarnivå Anslag från universitetsstyrelsen och externa finansiärer Anslag till institutioner Stödverksamhet Bilagor Bilaga 1 Registrering av olika kategorier lärarstudenter Bilaga 2 Regler för LUN:s friståendeuppdrag Bilaga 3 Fakulteter, institutioner och centrum-bildningar För ytterligare information, inklusive planeringsverktyg och kursdatabas, se 2 (25)

3 Tabellöversikt Tabell 1. Anslagsfördelning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Tabell 2. Anslag och debitering av stödverksamhet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Tabell 3. Planeringstal Tabell 4. Planeringstal Ämneslärarprogrammet inriktning mot årskurs Tabell 5. Planeringstal Ämneslärarprogrammet inriktning mot gymnasieskolan Tabell 6. Prislappar för kurser på grundnivå och avancerad nivå samt inom ULV- och VAL-projekten Tabell 7. Budget för stödverksamheter för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 19 Tabell 8. Anslagsfördelning för utbildning på forskarnivå Tabell 9. Uppdrag, ersättning för externfinansierade doktorander och debitering av stödverksamhet för institutioner avseende forskarutbildning Tabell 10. Budget för stödverksamhet för forskarutbildning (25)

4 De viktigaste förändringarna jämfört med Uppdrag och anslagsfördelning 2015 Disposition I Uppdrag och anslagsfördelning 2016 har ambitionen varit att göra en tydligare åtskillnad mellan institutionernas kvalitativa utbildningsuppdrag och den ekonomiska anslagsfördelningen. Fördelningen av medel för utbildning som inte finansieras av universitetets anslagsmedel har också synliggjorts, dvs ULV- och VAL-projekten samt utbildning finansierad av Skolverket. Planeringstal Utbyggnaden av lärarutbildningen fortsätter även år Grundlärarprogrammets alla inriktningar byggs ut år I inriktningen mot arbete i fritidshem görs detta genom att en ny inriktning för studenter med arbetslivserfarenhet startar HT16. Både ordinarie och alternativa KPU byggs ut ytterligare. Ämneslärarprogrammets inriktning mot årskurs 7 9 får två nya förstaämnen, Svenska och Kemi, och i inriktningen mot gymnasieskolan planeras för ytterligare ett ämne i form av Dans som universitetet sökt examenstillstånd för. Studenter kommer att antas till Speciallärarprogrammet och det Specialpedagogiska programmet både vårtermin och hösttermin för att klara utbyggnaden av programmen. Prislappar Alla VFU-kurser inom program har fått samma prislapp. Det innebär en kraftig ökning av ersättningen för VFU, och LUN beslutar därmed med att alla programstudenter ska få ytterligare ett VFU-besök under sin studietid. En förstärkning har även gjorts för kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan vilket innebär att dessa kurser fått en särskild prislapp. Friståendeuppdrag Det totala antalet hst inom friståendeuppdraget ligger på samma nivå som i Uppdrag och anslagsfördelning Det utökade uppdrag som vissa institutioner fått under år 2015 dras därmed tillbaka. Fristående kursplatser som registreras på kurser som ingår i något av lärarprogrammen får samma prislapp som i programmet. Kurser som inte ingår i ett lärarprogram får prislapp 1. Institutionerna kan själva avgöra vilka kurser som friståendeuppdraget ska fördelas på, så länge kurserna ligger inom ramen för LUN:s regler för friståendeuppdrag, se bilaga 2. Forskarskolan CUL Under ett antal år har medel motsvarande fem doktorandtjänster avsatts vilket inneburit konkurrens mellan medverkande fakulteter. År 2016 och 2017 planerar LUN för sex doktorandtjänster vilket innebär en tjänst per medverkande fakultet. Utbildningsadministration För att underlätta utbildningsadministrationen finns uppgifter om registrering och fristående kurser i Bilaga 1 och 2. 4 (25)

5 Inledning Lärarutbildningen är Göteborgs universitets enskilt största utbildningsuppdrag, och en angelägenhet för hela universitetet. Ett trettiotal institutioner vid sju olika fakulteter medverkar i de olika programmen. Lärarutbildningen ställer inte bara krav på samverkan inom universitetet utan förutsätter också ett nära samarbete med skolväsendet. Lärarutbildningen vid Göteborgs universitet samverkar med 900 skolor och förskolor och med 2300 lokala lärarutbildare under studenternas verksamhetsförlagda utbildning. En förutsättning för att utbildningen ska kunna bedrivas effektivt och med hög kvalitet är en väl fungerande samverkan mellan olika enheter och medarbetare såväl inom universitetet som inom skolväsendet. Det är ett gemensamt ansvar för samtliga aktörer som medverkar i lärarutbildningen att all lärarutbildning vid Göteborgs universitet genomgående håller hög kvalitet och efterlever högskoleförordningens krav. En särskild utmaning för 2016 är utbildningarnas expansionen i linje med regeringens ambitioner att hantera den förestående lärarkrisen genom att utbilda fler lärare och förskollärare. En nyhet inför 2016 är att regeringen har aviserat en kvalitetsförstärkning inom lärarutbildningen genom att tillskjuta ytterligare resurser. För institutionernas del har detta resulterat i en förstärkning av prislapparna för kurser inom verksamhetsförlagd utbildning och utbildningsvetenskaplig kärna. Mer om detta kan ni läsa i Uppdrag och anslagsfördelning 2016 till institutioner med verksamhet inom ansvarsområdet för Lärarutbildningsnämnden som fastställdes på Lärarutbildningsnämndens sammanträde den 22 oktober Lärarutbildningsnämndens beslut om uppdrag och anslagsfördelning för 2016 har föregåtts av preliminära uppdrag och en nära dialog med berörda institutioner. Sammantaget är Göteborgs universitet väl rustat för expansionen med fortsatt hög kvalitet i utbildningarna. Samtidigt fortsätter Lärarutbildningsnämnden att driva frågan om att expansionen inom grundutbildningen också måste följas av utökade forskningsresurser för det utbildningsvetenskapliga området. Maria Jarl, ordförande 5 (25)

6 1. Uppdrag till institutioner som medverkar i lärarutbildningen 1.1. Lärarutbildningens organisation Lärarutbildningsnämnden (LUN) är ett särskilt inrättat organ med ansvar för att samordna och säkerställa kvaliteten i universitetets yrkesutbildningar som leder till lärarexamen och för behörighetsgivande fortbildning. LUN samordnar och utvecklar också, i samråd med genomförande fakulteter och institutioner, andra fortbildningsinsatser med anknytning till läraryrket. LUN har ansvar för att samordna och säkerställa kvaliteten i den utbildning på forskarnivå som bedrivs inom Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL). I nämndens ansvar ingår att inom ramen för av universitetsstyrelsen tilldelade medel och uppdrag, ge uppdrag till och fördela medel till berörda institutioner samt årligen göra avräkning av institutionernas prestationer mot tilldelade medel. LUN har även ansvaret för den verksamhetsförlagda utbildningens organisation och formerna för samarbete med huvudmän inom skolväsendet. 1 LUN har inrättat programråd för övergripande och strategisk samordning, utveckling och kvalitetssäkring inom respektive lärarprogram. Programråden är rådgivande och beredande organ till LUN. Respektive programråd består av representanter för kursansvariga institutioner samt av studentrepresentanter. Där så är befogat kan LUN besluta att representant för relevant fakultet ska utses. För varje lärarprogram utser Lärarutbildningsnämnden en programledare. LUN kan även utse biträdande programledare för ett program Medverkan i lärarutbildningen Institutionernas uppdrag För att skapa en lärarutbildning som håller högsta kvalitet krävs både engagemang och samverkan mellan LUN och de institutioner som medverkar i lärarutbildningen. För att skapa ett sådant engagemang och för att underlätta samverkan genomför LUN regelbundet kvalitetsdialoger med samtliga institutioner som medverkar i lärarutbildningen. Vid dessa tillfällen träffar LUN:s ordförande och utbildningschef prefekter och andra som ansvarar för lärarutbildningen vid institutionen. Institutioner med uppdrag inom lärarutbildningen ska hålla sig á jour med information och beslut som berör lärarutbildningen. Protokoll och handlingar från LUN:s sammanträden finns tillgängliga på LUN:s webbplats. Institutionen har också möjlighet att ta del av det elektroniska nyhetsbrev, Lärarutbildningsnytt, som utkommer månatligen. Lärarutbildningens kurser ska bemannas med personal som har relevant akademisk kompetens, professionskompetens och högskolepedagogisk kompetens. Institutioner med uppdrag inom lärarutbildningen ansvarar för kompetensutveckling av sina lärare inom områden som är av relevans 1 Ur Arbetsordning för Göteborgs universitet, dnr V2014/765 6 (25)

7 för lärarutbildningen. I anslagsmedlen från LUN ingår medel för kompetensutveckling av medverkande lärare och administrativ personal. Medarbetare i lärarutbildningen ska hålla sig uppdaterade om lärarutbildningens organisation och utveckling. Institutioner som har tilldelats en eller flera programrådsplatser ansvarar för att bemanna dessa med medarbetare som har för uppdraget relevant kompetens och erfarenhet. Institutionen ska också skapa förutsättningar för medarbetare med programrådsplats att arbeta enligt programrådets uppdrag samt förankra rådets arbete på hemmainstitutionen. Alla institutioner som medverkar i lärarutbildningen ansvarar för att följa den ekonomiska utvecklingen för den egna institutionen och att hålla sig informerad om hur LUN:s anslagsfördelning, uppföljning och avräkning fungerar. Denna information finns, förutom i detta dokument, i uppföljningsverktyget som finns på LUN:s webbplats. Vid behov tillhandahåller LUN utbildning och information om de ekonomiska verktygen och medverkande institutioner kan också kontakta LUN för mer information och utbildning. Institutoner som medverkar i lärarutbildningen ska på förfrågan från LUN redogöra för hur tilldelade kursmedel disponerats Kursansvarig institution LUN utser för varje kurs inom lärarutbildningen en ansvarig institution som har det operativa och administrativa ansvaret för kursen. Kursansvaret löper över tre år. Kursansvariga institutioner ska följa universitetsgemensam policy och regler avseende utbildning på grund- och avancerad nivå. Institutioner med kursansvar inom de olika lärarprogrammen ska dessutom följa de regler och rutiner som fastställts av LUN och som finns beskrivna här och i andra styrdokument för lärarutbildningen. Kursledning och genomförande av kurs Kursansvarig institution är övergripande ansvarig för kursen och har samordningsansvar gentemot övriga medverkande institutioner. Planering, genomförande och uppföljning ska ske i samråd med medverkande institutioner samt respektive programledare och programråd. Den kursansvariga institutionen ansvarar tillsammans med övriga deltagande institutioner för att uppdraget genomförs i enlighet med högskoleförordningen. Kursansvarig institution planerar och genomför kursen enligt gällande kursplan och övriga styrdokument vid Göteborgs universitet och LUN. Kursansvarig institution beslutar, i samråd med övriga medverkande institutioner, om fördelning av medel mellan medverkande institutioner. I fördelningen ska bland annat medel för kursansvar och lokalmedel räknas med. Inom lärarutbildningen ska universitetets regler för intern handel tillämpas (dnr V 2015/378, ). Fastställa kursplaner Kursansvarig institution fastställer kursplaner. Kursplanerna ska innefatta de formella uppgifter om kursen som anges i LUN:s kursdatabas som finns på LUN:s webbplats. Kursplanerna ska lämnas till programledare för samråd i respektive programråd innan kursplanen fastställs av prefekt vid kursansvarig institution. 7 (25)

8 Kursplaner för examensarbeteskurser samt VFU-kurser ska följa de riktlinjer som LUN fastställt. Riktlinjer för examensarbeten samt detaljerade styrdokument avseende genomförande av VFU-kurser finns på LUN:s webbplats Examensarbeten Institutioner med kursansvar för examensarbeteskurser ska följa LUN:s nämndbeslut gällande examensarbeten. Information om examensarbeten inom lärarprogrammen finns på LUN:s webbplats. Där återfinns bland annat fastställda rammål som ska ligga till grund för kursplaner för examensarbeteskurser. Utbildningsadministration Den kursansvariga institutionen ansvarar för att registrera studenter och resultat i Ladok samt att registreringarna är korrekta då avräkningen uteslutande bygger på Ladok-data. I bilaga 1 anges hur olika kategorier av lärarstudenter ska registreras i Ladok. Institutioner med programstudievägledning 2 ansvarar för att kontinuerligt uppdatera databasen Valwebben så att den alltid innehåller aktuell information om studenternas studieplaner. Alla kursansvariga institutioner ansvarar för att löpande informera aktuell programstudievägledare om de får kännedom om att studenter inte följer sin studieplan. Under 2016 kommer studenter att VFU-placeras utifrån Valwebben, vilket ställer ännu högre krav på att studieplanerna är uppdaterade. Kursansvarig institution ansvarar också för behörighetsgranskning för kurser inom program. I medarbetarportalen finns en manual för hur Valwebben kan användas som ett verktyg för behörighetsgranskning till lärarutbildningens kurser. Kursansvarig institution ska enligt LUN:s riktlinjer använda Göteborgs universitets lärplattform GUL för information och som en resurs för studenternas lärande. LUN:s riktlinjer för GUL inom lärarutbildningen finns på LUN:s webbplats. Den kursansvariga institutionen ska publicera kursplan, litteraturlista och schema för respektive kurs på GUL:s öppna sidor. Den kursansvariga institutionen fattar beslut om tillgodoräkning av del av kurs. LUN beslutar om tillgodoräkning av hel kurs. Se även punkt för utbildningsadministration kopplad till fristående kurs, för Skolverksuppdrag och för VAL-, och ULV-projeten samt Bilaga 2 för regler för användning av lärarprogrammens kurser i LUN:s friståendeuppdrag. Kvalitetsarbete Institutionen ansvarar för kvalitetsuppföljning av kurser som den har kursansvar för. Uppföljning ska göras enligt styrdokument vid Göteborgs universitet och LUN. Vidare information finns på LUN:s webbplats. Efter avslutad kurs ska kursansvarig institution ge studenterna möjlighet att genomföra en anonym kursvärdering. Enkäten ska ligga på GUL. Enkäten ska följa LUN:s fastställda riktlinjer för kursvärderingar. Enkätsvaren ska sammanställas och göras tillgänglig på GUL för aktuell stu- 2 Detta gäller också LUN 8 (25)

9 dentgrupp. Kursansvarig institution bör dessutom genomföra dokumenterad muntlig utvärdering med studentgruppen eller representanter från studentgruppen under eller slutet av en kurs. Kursansvarig institution ska sammanställa en kursrapport i enlighet med LUN:s mall för kursrapport. Kursrapport skickas till programledare för aktuellt program och följs upp av respektive programråd. LUN arrangerar regelbundet kollegial kursgranskning. Kursansvarig från de kurser som ska granskas ska delta vid kursgranskningen både i rollen som granskare av andras kurser och som medverkande vid seminariet då den egna kursen granskas års lärarutbildning Under VT16 och HT16 kommer ca 70 respektive 30 studenter som är antagna till Lärarprogrammet (LP01) att studera vid universitetet. LUN:s kansli har upprättat studieplaner för dessa studenter vilka i vissa fall kräver särskilda lösningar för att de ska kunna ta ut en lärarexamen. Det är viktigt att kursansvariga institutioner samverkar med LUN för att hitta lösningar för dessa studenter så att de kan få ut sin lärarexamen Fristående platser Förutom programuppdrag har många institutioner dessutom ett friståendeuppdrag, dvs hst och hpr där studenten inte registreras på något program. Friståendeuppdraget kan användas för studenter med lärarexamen som läser kurser som leder till utökad behörighet i enlighet med Förordning (2011:326) om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare. Friståendeuppdraget kan också användas för att lärarstudenter vid andra lärosäten ska kunna läsa ämnen på Ämneslärarprogrammet som inte erbjuds vid det lärosäte där studenten studerar, om inte LUN bedömer att platsbrist råder. I båda dessa fall kan kurser inom Ämneslärarprogrammet användas, i enlighet med beslut G 2015/325 Användning av programkurser i friståendeuppdraget. I bilaga 2 anges regler för användning av lärarprogramens kurser i LUN:s friståendeuppdrag. Friståendeuppdraget kan också användas för breddande eller fördjupande fortbildning för studenter som har lärarexamen Skolverksuppdrag LUN samordnar och kanaliserar ett flertal fortbildningsuppdrag där Skolverket är uppdragsgivare. Samordningen innefattar kontakter med Skolverket och att utgöra en kanal in till universitetet för skolväsendets aktörer. För uppdrag som berör flera institutioner hanteras avtalsskrivning, fakturering m.m. av LUN:s kansli. För uppdrag som rör en enstaka institution sköts detta normalt av berörd institution. Se bilaga 1 för anvisning om hur studenter inom dessa utbildningar ska registreras ULV och VAL Göteborgs universitet har två regeringsuppdrag som syftar till att ge kompletterande utbildningar som leder till lärarexamen och/eller lärarlegitimation. ULV vänder sig till personer med utländsk lärarutbildning och VAL vänder sig till lärare som är verksamma i skolan men saknar lärarexamen. Vid antagningen till projekten skapas en individuell studiegång för varje student. Vissa kurser i studieplanen är särskilt anpassade för projekten, men många studenter läser dess- 9 (25)

10 utom kurser som ingår i universitetets ordinarie kursutbud. I samband med antagningen kontaktar LUN aktuell institution med information om vilka studenter som antagits till institutionens kurser via projekten. Det är institutionerna som bedömer studentens ämnesbehörighet i samband med antagningen till projekten. Institutionen ger också förslag på vilka kurser som krävs för att nå ämnesbehörighet. Då krävs också uppgifter om kurskod, när och hur kursen ges, antal hp etc. För att institutionen ska ersättas för hst och hpr inom VAL- och ULV-projekten måste studenterna registreras med rätt program och finansieringsform. I bilaga 1 framgår hur dessa studenter ska registreras. Institutionen ansvarar för tillgodoräkning av del av kurs samt av poäng i nedlagd kurs som krävs för utfärdande av äldre examen. LUN ansvarar för tillgodoräkning av hel kurs Forskarskolan CUL I samverkan med medverkande fakulteter lyser CUL årligen ut doktorandtjänster. I samband med utlysningen öppnas också antagning till forskarutbildningen med extern finansiering. Efter sakkunnigbedömning av de sökande, som görs på uppdrag från CUL och koordineras vid respektive fakultet, görs ett slutligt urval av CUL:s ledningsråd. Därefter beslutar LUN om antagning till CUL:s forskarskola. Mottagande institutioner antar därefter doktoranderna i det aktuella forskarutbildningsämnet och bedriver själva forskarutbildningen. Institutionerna ersätts av LUN för löne- och utbildningskostnaderna för de internt finansierade doktoranderna samt för utbildningskostnaderna för de externt finansierade. Institutionen utser handledare, där huvudhandledare vanligen är från värdinstitutionen och biträdande i enlighet med CUL:s grundprincip bör vara från en annan fakultet. 10 (25)

11 2. Anslagsfördelning och fördelning av externa medel 2.1. Anslag för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Anslag från universitetsstyrelsen Inom utbildning på grundnivå och avancerad nivå omfattar det totala uppdraget som LUN får från universitetsstyrelsen 4114 hst vilket motsvarar ett anslag på tkr varav tkr i takbelopp samt en särskild avsättning om tkr Externa medel LUN äskar medel från departementet via Stockholms universitet respektive Umeå universitet för studenter inom ULV- och VAL-projekten. Äskandet baseras på registrerade studenter i LUN:s ULV- respektive VAL-databas. Avtal och ekonomihantering för uppdrag från Skolverket som endast berör en institution hanteras på institutionsnivå. Större uppdrag där flera institutioner berörs administreras av LUN. För samtliga sådana uppdrag gäller att LUN i samråd med berörda institutioner förhandlar med Skolverket och sluter avtal om uppdraget dels med Skolverket, dels med institutionerna. Principerna för ersättning och avräkning ser olika ut beroende på uppdragens art. LUN fakturerar Skolverket och fördelar medel utifrån avtal för respektive uppdrag Anslag och externa medel till institutioner Anslaget till institutioner inklusive medel till LUN för VFU är 4370 hst vilket motsvarar tkr. LUN gör också avsättningar som fördelas vid senare tillfälle. Tabell 1. Anslagsfördelning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Budget 2016 Budget 2015 Anslag Takbelopp Särskild avsättning lärarutbildning Summa anslag Fördelning anslag Fördelning enligt tabell Fristående platser för senare fördelning Examensarbeten Hållbar utveckling Språkhandledning Summa fördelning Resultat I tabell 2 anges anslaget uppdelat på program och fristående. Antalet hst för fristående är detsamma som i Uppdrag och anslagsfördelning 2015, men utan eventuellt ökat uppdrag under det året. I tabellen anges också hur mycket institutionen ska debiteras för LUN:s stödverksamhet, se vidare punkt (25)

12 Tabell 2. Anslag och debitering av stödverksamhet för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. Program Fristående Total Deb. av stödverksamhet, Institution/centrum-bildning hst hpr Ersättning, tkr hst hpr Ersättning, tkr ersättning, tkr tkr Ekonomi och samhälle Institutionen för nationalekonomi med statistik Centrum för konsumtionsvetenskap S:a Handelshögskolan Institutionen för språk och litteraturer */ Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion */ Institutionen för svenska språket */ Institutionen för historiska studier Institutionen för kulturvetenskaper S:a Humanistiska fakulteten Institutionen för tillämpad IT S:a IT-fakulteten Högskolan för Design och Konsthantverk */ Högskolan för scen och musik */ S:a Konstnärliga fakulteten Institutionen för biologi och miljövetenskap Institutionen för marina vetenskaper Institutionen för kemi och molekylärbiologi Institutionen för fysik Institutionen för geovetenskaper Matematiska vetenskaper S:a Naturvetenskapliga fakulteten Institutionen för journalistik, medier och kommunikation Institutionen för socialt arbete Psykologiska institutionen Institutionen för globala studier Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap */ Statsvetenskapliga institutionen */ Centrum för urbana studier S:a Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för pedagogik och specialpedagogik */ Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande */ Institutionen för didaktik och pedagogisk profession */ Institutionen för kost- och idrottsvetenskap */ S:a Utbildningsvetenskapliga fakulteten LUN/VFU Ofördelat, Förskollärarprogrammet Ofördelat, Grundlärarprogrammet Summa */ Ny avräkningsmodell från och med 2015 vilket innebär möjlighet till anslagssparande om plus/minus fem procent 12 (25)

13 Så beräknas anslaget och externa medel till institutioner Antal hst per kurs inom lärarprogrammen beräknas med hjälp av uppgifter från databasen Valwebben samt nya kullar enligt planeringstal. I Valwebben finns uppgifter om studenternas individuella studiegångar. I planeringen görs beräkningar för studieuppehåll och avbrott på utbildningen från det att uppdraget beslutats till kursstart. Andelen avhopp för befintliga studenter varierar beroende på program och i detta ingår bortfall som beror på att studenter har avbrutit utbildningen utan att det syns i Valwebben med anledning av att de inte meddelat studieuppehåll eller avbrott. För studenter som kommer att antas under året görs en beräkning av bortfall mellan kurser under första terminen och inför andra terminen. Avhoppen beräknas till 794 hst vilket motsvarar ca 15 procent av alla studenter. I de ekonomiska rapporterna presenteras beräknat antal studenter både före och efter beräknat avhopp. Institutionens anslag bygger på beräkningar om varje kurs hst, prestationsgrad och prislapp samt institutionens andel av den ekonomiska fördelningen på respektive kurs. Dessa uppgifter anges för varje kurs i planeringsverktyget som du hittar på LUN:s webbplats. I ULV- och VAL-projekten ersätts institutioner i efterhand. Ersättningen baseras på den databas där studenternas individuella studiegångar läggs in. Ingen ytterligare avräkning görs efter ersättning betalats ut. Principerna för ersättning och avräkning för uppdrag från skolverket ser olika ut beroende på uppdragens art. LUN fakturerar Skolverket och fördelar medel till institutionerna utifrån avtal för respektive uppdrag. Planeringstal Nedan presenteras lärarprogrammens planeringstal. Grundlärarprogrammets inriktning mot årskurs F 3 har ökat med 20 platser per termin, och inriktningen mot årskurs 4 6 har ökat med 10 platser per termin. Ordinarie KPU har ökat från 40 till 70 platser, och alternativa KPU har ökat till 40 platser. Grundlärarprogrammets inriktning mot Fritidshem har fått ytterligare en inriktning för studenter med yrkeserfarenhet. Observera att planeringstalet är det antal studenter som kan förväntas komma till programstart. För att uppnå planeringstalet till programstarten antas fler studenter i första och andra urvalet eftersom det alltid sker ett bortfall mellan urval och programstart. Antagningstalet varierar mellan programmen och sätts utifrån erfarenheter från tidigare antagningsomgångar. 13 (25)

14 Tabell 3. Planeringstal Program/inriktning VT16 HT16 Förskollärarprogrammet, för arbete i förskola/förskoleklass Förskollärarprogrammet, för studenter med yrkeserfarenhet inom förskola/förskoleklass Förskollärarprogrammet totalt Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Bild Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, hem- och konsumentkunskap Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Idrott och hälsa Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem, Musik Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshemför personer med yrkeserfarenhet 30 Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem totalt Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1 3 totalt Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6, Bild Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6, Idrott och hälsa Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6, Musik Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6, Naturorienterande ämnen Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6, Samhällsorienterande ämnen Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4 6 totalt Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, ordinarie 70 Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU, förhöjd studietakt 40 Kompletterande pedagogisk utbildning, KPU totalt 110 Yrkeslärarprogrammet Specialpedagogiska programmet Speciallärarprogrammet, Specialisering Utvecklingsstörning Speciallärarprogrammet, Ämnesspecialisering mot matematikutveckling Speciallärarprogrammet, Ämnesspecialisering mot språk-, skriv-, och läsutveckling Speciallärarprogrammet totalt Ämneslärarprogrammet, inriktning mot åk Ämneslärarprogrammet, inriktning mot gymnasieksolan 334 Summa Planeringstal för Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammets inriktning mot årskurs 7 9 har två nya förstaämnen; ämnet kemi har tidigare endast varit andra- och tredjeämne men är nu även förstaämne i kombination med Biologi och Teknik. Ämnet Svenska ges för första gången inom inriktningen mot årskurs 7 9. LUN har ansökt om examenstillstånd för ämnet Dans som planeras erbjudas inom Ämneslärarpro- 14 (25)

15 grammet med inriktning mot gymnasieskolan. Om examenstillstånd beviljas kommer ämnet att erbjudas som huvudämne tillsammans med ytterligare ett ämne. Nedan anges planeringstalen för varje första-, andra- respektive tredjeämne. Antalet baseras på erfarenheter från tidigare antagningsomgångar, men kan förändras beroende på söktrycket. Observera att studenterna inom Ämneslärarprogrammet läser en termin utbildningsvetenskaplig kärna och VFU innan de påbörjar sina ämnesstudier, vilket innebär att ämnesstudierna påbörjas andra terminen. Tabell 4. Planeringstal Ämneslärarprogrammet inriktning mot årskurs 7 9 Ämne 1 (Påbörjas VT17) Ämne 2 (Påbörjas VT18) Bild 10 Bild 6 Bild Ämne 3 (Påbörjas VT19) Planeringstal Planeringstal Planeringstal Biologi Biologi 6 Biologi 1 Engelska 3 Engelska 10 Engelska 32 Franska 4 Franska Franska 3 Fysik Fysik 10 Fysik Geografi Geografi 20 Geografi Historia Historia 22 Historia 9 Hem- och konsumentkunskap 22 Hem- och konsumentkunskap Hem- och konsumentkunskap Idrott och hälsa 23 Idrott och hälsa Idrott och hälsa Kemi 3 Kemi Kemi 7 Matematik 13 Matematik 6 Matematik Religion Religion Religion 33 Slöjd 21 Slöjd 7 Slöjd Spanska 5 Spanska Spanska 9 Svenska 20 Svenska Svenska 14 Svenska som andraspråk Svenska som andraspråk 38 Svenska som andraspråk Tyska 1 Tyska Tyska 4 Summa (25)

16 Tabell 5. Ämne 1 (Start VT17) Planeringstal Ämneslärarprogrammet inriktning mot gymnasieskolan Ämne 2 (Start VT18) Planeringstal Planeringstal Bild 7 Bild 5 Bild, ettämnes 10 Biologi 13 Biologi 6 Dans 10 Dans Engelska 33 Engelska 57 Filosofi 10 Filosofi 14 Franska 6 Franska 11 Fysik Fysik 15 Geografi 9 Geografi 12 Historia 9 Historia 22 Idrott och hälsa 25 Idrott och hälsa 22 Kemi 7 Kemi 2 Latin Latin 10 Matematik 31 Matematik 31 Musik 12 Musik 2 Musik, ettämnes 15 Naturkunskap Naturkunskap 2 Religion 17 Religion 11 Samhällskunskap 42 Samhällskunskap Spanska 7 Spanska 11 Svenska 32 Svenska 9 Svenska som andraspråk 19 Svenska som andraspråk 40 Teater Teater 7 Teater, ettämnes 10 Teknik 4 Teknik 1 Tyska 6 Tyska 9 Summa 334 Prislappar Prislappar för kurser på grundnivå och avancerad nivå Kurser inom lärarutbildningens program har lärarutbildningsprislapp P1 P7. Den eller de prislappar som kursen har vägs samman till en kursprislapp (hst plus hpr enligt beräknad prestationsgrad) som multiplicerat med antal hst ger en kurstilldelning. P1 används för kurser inom hum- och sam- området samt didaktikkurser och förskole- och fritidshemspedagogiska kurser där annan prislapp inte är motiverad samt fristående kurser som inte ingår i ett lärarprogram. P1UK används för kurser inom utbildningsvetenskaplig kärna. 16 (25)

17 P2 används för kurser med något högre krav på individualiserad undervisning, som t ex kurser på Yrkeslärarprogrammet och språkkurser, inklusive svenska. P3 används för kurser med laborativa inslag, som t ex naturvetenskap och hem- och konsumentkunskap. Prislappen används också för kurser där det är visat att ytterligare undervisningsinsatser är nödvändiga för att studenterna ska kunna tillgodogöra sig studierna. P4 används för VFU-kurser. Av prislappen avsätts 41 procent för finansiering av kostnader relaterade till skolhuvudmän för VFU-placering och 59 procent tilldelas institutionerna för planering och genomförande av VFU-kurser. P5a används för examensarbeteskurser på grundnivå. I normalfallet skrivs dessa arbeten i par. P5b används för examensarbeteskurser på avancerad nivå. I normalfallet skrivs dessa arbeten enskilt. P6 används för ämnet idrott. P7 används för estetiska ämnen. Prislappar inom ULV-och VAL-projekten Prislapparna som tillämpas inom ULV-och VAL-projekten är framtagna med utgångspunkt i lärarutbildningens övriga prislappar och har räknats upp med 1,22 procent jämfört med år En viktig skillnad är att ett avdrag är gjort för LUN:s stödverksamhet inom projekten vilket innebär att de hst som avser ULV-och VAL-projekten på institutionens kurser inte ska omfattas av det OH-påslag som institutionen lägger på övriga kurser för att finansiera debiteringen av LUN:s stödverksamhet. Inom projekten ersätts endast hst, vilket innebär att prislappen är anpassad därefter. Prislapparna inom ULV och VAL (UVP 1 UVP5) presenteras nedan: UVP1 används för kurser inom hum- och samområdet med undantag av språk. UVP2a används för kurser inom språk och det utbildningsvetenskapliga området med undantag av AUO. UVP2b och används för AUO-kurs. Prislappen inkluderar ersättning för tillkommande övergripande kursadministration. UVP3 används för kurser inom matematik, naturvetenskap och idrott. UVP4a används för kurser som innehåller VFU men där bedömningsbesök inte ska göras. Institutionerna ersätts med 31 procent för den högskoleförlagda delen av kurserna. Resterande del används bland annat för VFU-ersättning till skolhuvudmän. UVP4b används för kurser som innehåller VFU där bedömningsbesök ska göras. Kursansvarig institution ersätts med 63 procent av för den högskoleförlagda delen av kurserna samt VFUbesöket. Resterande del används bland annat för ersättning till skolhuvudmän. UVP 5 används för uppsats- och examensarbeteskurser. Prislappen för examensarbeten har satts för att överensstämma med prislappen för lärarutbildningens övriga kurser på grund- och avancerad nivå, bland annat med hänsyn till att ett antal examensarbeten skrivs av studenter i par. 17 (25)

18 Tabell 6. Prislappar för kurser på grundnivå och avancerad nivå samt inom ULV- och VALprojekten. Program ULV- och VAL-projekten Prislapp hst, tkr hpr, tkr hst + 92,5% hpr Prislapp hst, tkr P1 36,178 29,648 63,602 UVP1 56,481 P1UK 39,072 32,020 68,691 UVP2a 67,716 P2 43,414 35,577 76,323 UVP2b 69,639 P3 54,267 44,471 95,403 UVP3 84,620 P4 113,317 UVP4a 62,048 P5a 36,178 29,648 63,602 UVP4b 95,349 P5b 72,356 59, ,204 UVP5 84,620 P6 96,303 45, ,494 P7 113,096 75, ,998 Prislappar för fristående kurs Om kurser som tillhör ett lärarprogram inom LP11 används inom friståendeuppdraget används samma hst/hpr-prislapp som i programmet. Övriga fristående kurser tilldelas P1. I uppdraget görs en beräkning om förväntad prislapp på friståendeuppdraget som grundas på friståendeuppdraget föregående år. Vid avräkningen tilldelas de fristående kurserna en prislapp enligt principen ovan. I bilaga 1 framgår hur studenter på fristående kurs ska registreras. Kompensation till kurser med låg ersättning LUN avsätter medel för att stödja de kurser inom program som har låg kurstilldelning som följd av få studenter. Avsättningen gäller, med några få undantag, samma kurser som för Medlen fördelas mellan deltagande institutioner och avräknas vid årets slut. Preliminär fördelning på vissa kurser Eftersom man på förhand inte vet hur många examensarbeten inom LP01 som varje institution kommer att handleda och examinera är den ekonomiska fördelningen mellan institutioner preliminär på kurserna LAU390 och LAU395. I samband med avräkningen justeras den ekonomiska fördelningen utifrån den slutliga fördelningen av examensarbeten mellan institutionerna. På kurserna LAU270 och LAU275 är den ekonomiska fördelningen mellan medverkande institutioner preliminär för den del av kursen som innehåller handledning av projektarbeten. Detta beror på att antalet projektarbeten som varje handledare ansvarar för varierar mellan terminerna. Denna del av kursen får i planeringen en fördelning som baseras på föregående års fördelning av handledare. Innan avräkningen kontrolleras den verkliga fördelningen under året, och fördelningen ändras enligt denna. 18 (25)

19 Avräkning av anslag och externa medel De elva institutioner med störst anslag från LUN avräknas sedan år 2015 enligt samma principer som Göteborgs universitet avräknar mot fakulteter, d.v.s. med ett anslagssparande om plus/minus fem procent. Detta gäller för hela anslaget, d.v.s. program och fristående platser. De berörda institutionerna är markerade i tabell 2. För övriga institutioner tillämpas så kallad skarp avräkning vilket innebär att ersättning utgår enligt utfall för programanslaget och för fristående platser gäller anslaget som ett tak för ersättning. Utfallet vid avräkningen kan vara lägre eller högre än uppdraget vilket innebär att institutionen kan bli återbetalningsskyldig eller få ett högre anslag efter avräkningen. Principerna för avräkning för uppdrag från skolverket ser olika ut beroende på uppdragens art. LUN fakturerar Skolverket och fördelar medel till institutionerna utifrån avtal för respektive uppdrag. Ersättning för ULV- och VAL-projekten avräknas ej Stödverksamhet För att finansiera LUN:s stödverksamhet interndebiteras fakulteterna som för kostnaderna vidare till institutionerna genom fakultetsgemensamma kostnader. Respektive institutions andel av kostnaderna baseras på utfallet av institutionernas uppdrag i kronor vid senast kända bokslut, dvs avräkningen Observera att hst registrerade inom VAL- och ULV-projekten inte ska debiteras för LUN:s stödverksamhet eftersom ett avdrag för detta redan är gjort i prislappen. Tabell 7. Budget för stödverksamheter för utbildning på grundnivå och avancerad nivå Budgetposter per funktion Budget Budget Nämnden Utbildningschef, ledningsgrupp Lokalkostnader Ledning Programråd Adm. för grundutbildning, studievägledning VFU Studentkåren, introduktionsdag mm Internationalisering Lokalkostnader Utbildningsadministration Löner Lokalkostnader Ekonomi- och personaladministration IT-support Valwebb, VFU-databas Information/web, annonsering, lön Adm service, diarie, arkiv Lokalkostnader Infrastruktur och service Summa stödverksamhet Fördelas till externa projekt Fördelas till institutioner (25)

20 2.2. Anslagsfördelning för utbildning på forskarnivå Anslag från universitetsstyrelsen och externa finansiärer För år 2016 uppgår anslaget avseende forskarutbildning inom CUL till tkr. CUL får även ett bidrag från Göteborgs stad för att finansiera doktorander som är knutna till alternativ KPU Anslag till institutioner Anslagsfördelningen 2016 beräknas till tkr varav tkr fördelas till institutioner och tkr avser CUL-gemensamma aktiviteter. Resultatet för året visar därmed ett överskott om tkr. Tabell 8 visar anslagsfördelningen för forskarutbildning Tabell 8. Anslagsfördelning för utbildning på forskarnivå Budget 2016 Budget 2015 Summa anslag till CUL varav basanslag varav tillfällig utökning övrigt 320 Fördelning anslag Fördelning till institutioner varav doktorandkostnader (se tabell 9) varav omkostnader för externfinansierade doktorander (se tabell 9) varav resor mm för nyantagna doktorander CUL gemensamma aktiviteter varav temaverksamheter varav CUL-kurser varav konferenser varav utvecklingsmedel Summa fördelning Resultat Under 2016 finansierar CUL motsvarande 13,5 doktorandanställningar på heltid, inklusive nyantagning av sex doktorander 2016, vilket framgår av tabell 9. Dessa medel ska bekosta doktorandanställningar, handledare, kurser, temaverksamheten m.m. I dessa medel ingår 81 tkr per heltidsdoktorand och år för doktorandomkostnader, vilket avser handledning, disputation, avhandling, kurskostnader mm. CUL fördelar tkr till institutioner för att täcka omkostnader för de externfinansierade doktoranderna, se tabell 9. För externfinansierade doktorander antagna från och med 2013 får institutionerna samma ersättning gällande omkostnaderna som för de internfinansierade. Lönen för externfinansierade doktorander betalas direkt till doktoranderna av arbetsgivaren. 20 (25)

21 Tabell 9. Uppdrag, ersättning för externfinansierade doktorander och debitering av stödverksamhet för institutioner avseende forskarutbildning Institution Antal heltidsdoktorander Internfinansierade Externfinansierade Antal doktorander, 31/ Internfinansierade Anslag, tkr Fördelning Externfinansierade Internfinansierade Omkostnader för ext.fin, tkr Deb. av stödverk verksamhet, tkr Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion 0, S:a Humanistiska fakulteten 0, Institutionen för tillämpad IT 1,50 3, S:a IT-fakulteten 1,50 3, Högskolan för scen och musik 1, Högskolan för Design och 0, Konsthantverk S:a Konstnärliga fakulteten 2, Matematiska vetenskaper 0, Institutionen för kemi och molekylärbiologi S:a Naturvetenskapliga fakulteten Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap S:a Samhällsvetenskapliga fakulteten Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Institutionen för kost- och idrottsvetenskap S:a Utbildningsvetenskapliga fakulteten 0, , , , ,50 5, ,00 8, ,67 7, , ,00 20, NCM 0, Antagning 2016, sex doktorander 1,50 2, Summa 13,49 25, (25)

22 CUL gemensamma aktiviteter Det finns fem teman inom CUL. Till varje tema avsätts 210 tkr, vilket motsvarar totalt 1050 tkr. CUL finansierar även CUL-gemensamma forskarutbildningskurser vilket motsvarar totalt 560 tkr, samt CUL-konferenser i form av internat och seminarier vilket motsvarar 260 tkr. Till utvecklingsmedel avsätts 250 tkr Stödverksamhet För att finansiera LUN:s verksamhet interndebiteras fakulteterna som för kostnaderna vidare till institutionerna genom fakultetsgemensamma kostnader. Respektive institutions andel av kostnaderna baseras på 2016 års anslag, se tabell 9. Tabell 10. Budget för stödverksamhet för forskarutbildning Budgetposter per funktion Budget 2016 Budget 2015 Ledning CUL-administration Antagningskostnader Lokalkostnader Forskningsadministration Ekonomi- och personaladministration Infrastruktur och service Summa (25)

23 Bilagor Bilaga 1 Registrering av olika kategorier lärarstudenter LP01 3 LP11 4 Lärarlyft/ Förskolelyft 5 VAL 6 ULV 7 Fristående 8 Kurstillfälle LUN skapar i Gubas Inst skapar kurstillfälle i Gubas (LUN anmäler för första kurs på program) Inst skapar kurstillfälle i Gubas (särskild antagningsomgång) Inst skapar kurstillfälle i Gubas Inst skapar kurstillfälle i Gubas Inst skapar kurstillfälle i Gubas Finansieringsform Registreras som Studenter finns i Valwebb LUN Program JA LUN Program JA UM Fristående NEJ SÄV Fristående NEJ SÄI Fristående NEJ LUN Fristående NEJ 3 Lärarprogrammet (sista antagning till programmet VT11) 4 Förskollärarprogrammet, Grundskollärarprogrammet, Ämneslärarprogrammet, Yrkeslärarprogrammet, Kompletterande pedagogisk utbildning, Specialpedagogiskaprogrammet och Speciallärarprogrammet. 5 Kurser som upphandlas av Skolverket 6 Vidareutbildning Av lärare utan Lärarexamen, nationellt projekt som finansieras av Utbildningsdepartementet 7 Utländska Lärares Vidareutbildning, nationellt projekt som finansieras av Utbildningsdepartementet 8 Fristående kurser där LUN ersätter institutionen för vissa (eller alla) studenter. 23 (25)

24 Bilaga 2 Regler för LUN:s friståendeuppdrag Vissa institutioner har ett friståendeuppdrag från LUN, se tabell 2. Ersättning och avräkning framgår av avsnitt 2.1.4, sidan 19. Det är institutionen som gör lärarutbildningens programkurser tillgängliga för fristående studenter genom att skapa kurstillfällen med program fristående och finansieringsform LUN. Institutionen hanterar antagning och eventuell annonsering till dessa kurstillfällen. Friståendeuppdraget kan användas för breddande eller fördjupande fortbildning för studenter som har lärarexamen. Institutionen avgör vilka kurser som lämpar sig för sådan fortbildning. Nedan anges hur lärarprogrammens kurser får användas inom friståendeuppdraget. Studenter som kan antas till lärarprogramskurs som fristående kurs: Sökande med lärarexamen som vill utöka sin behörighet med lärarprogramskurser Institutionen kan anta den sökande till fristående plats på lärarprogramskurs. Detta finansieras av LUN. Institutionen skapar ett kurstillfälle för detta och registrerar studenten som fristående med finansieringsform LUN. Lärarstudent från annat lärosäte som vill läsa lärarprogramskurs vid Göteborgs universitet Förekommer då det andra lärosätet inte kan erbjuda de ämnen som studenten efterfrågar. Institutionen skapar kurstillfälle för detta. Detta finansieras av LUN. Studenten registreras som fristående med finansieringsform LUN. På grund av platsbrist och ekonomiska förutsättningar gäller detta endast följande ämneskurser och inte VFU-kurser eller kurser inom utbildningsvetenskaplig kärna: Biologi, Engelska, Filosofi, Franska, Fysik, Geografi, Hem- och konsumentkunskap, Kemi, Latin, Matematik, Naturkunskap, Slöjd, Spanska, Svenska, Svenska som andraspråk, Teknik och Tyska Studenter som inte kan antas till lärarprogramskurs som fristående kurs Ämneslärarstudent vid Göteborgs universitet vill läsa programkurs Studenter som läser på Ämneslärarprogrammet får inte läsa programkurser i andra ämnen än de ämnen de är antagna till, utan ska hänvisas till byte av ämneskombination genom antagning till senare del. Sökande läser för att bli behörig till KPU Om inte särskilt beslut finns gällande aktuellt ämne hänvisas studenten till institutionens ordinarie fristående kursutbud. Finansieringsform ORD. Observera att varken ämnesdidaktik eller VFU krävs för behörighet till KPU. Sökande är allmänt intresserad av fristående plats på lärarprogramskurser Hänvisas till institutionens ordinarie kursutbud. 24 (25)

25 Bilaga 3 Fakulteter, institutioner och centrum-bildningar Fakultet Kortnamn Institution HHFS ES Ekonomi och samhälle HHFS NAEK Institutionen för nationalekonomi med statistik HHFS CFK Centrum för konsumtionsvetenskap HFS SPL Institutionen för språk och litteraturer HFS FLOV Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HFS LIR Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion HFS SVE Institutionen för svenska språket HFS HIST Institutionen för historiska studier HFS KULT Institutionen för kulturvetenskaper ITS ITI Institutionen för tillämpad IT KFS HDK Högskolan för Design och Konsthantverk KFS HSM Högskolan för scen och musik NFS BIOENV Institutionen för biologi och miljövetenskap NFS MARINE Institutionen för marina vetenskaper NFS KMB Institutionen för kemi och molekylärbiologi NFS FYSI Institutionen för fysik NFS GEOV Institutionen för geovetenskaper NFS MV Matematiska vetenskaper SFS JMG Institutionen för journalistik, medier och kommunikation SFS SOCA Institutionen för socialt arbete SFS PSYK Psykologiska institutionen SFS SGS Institutionen för globala studier SFS SOCAV Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap SFS STAT Statsvetenskapliga institutionen SFS CUS Centrum för urbana studier UFS IPS Institutionen för pedagogik och specialpedagogik UFS IPKL Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande UFS IDPP Institutionen för didaktik och pedagogisk profession UFS IKI Institutionen för kost- och idrottsvetenskap 25 (25)

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2013 KPU fakulteter LP11 LP01 prislapp CUL lokalmedel AUO LUN

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2013 KPU fakulteter LP11 LP01 prislapp CUL lokalmedel AUO LUN UPPDRAG OCH CUL ansvar kvalitetsråd fördelning uppdrag prislapp AUO år KPU Ämneslärarprogrammet kurser utbildning samverkan fakulteter LP01 Lärarutbildningsnämnden HFU ANSLAGSFÖRDELNING 2013 TILL INSTITUTIONER

Läs mer

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2014 LP01 LP11 år samverkan hst CUL VFU TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2014 LP01 LP11 år samverkan hst CUL VFU TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR UPPDRAG OCH CUL prislapp fördelning uppdrag ansvar KPU år samverkan LP11 hst doktorand institutioner utbildning fortbildning Ämneslärarprogrammet Lärarutbildningsnämnden HFU ANSLAGSFÖRDELNING 2014 TILL

Läs mer

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2015 LP01 LP11 år samverkan hst CUL VFU TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR

hpr UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2015 LP01 LP11 år samverkan hst CUL VFU TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR UPPDRAG OCH CUL prislapp fördelning uppdrag ansvar KPU år samverkan LP11 hst doktorand institutioner utbildning fortbildning Ämneslärarprogrammet Lärarutbildningsnämnden HFU ANSLAGSFÖRDELNING 2015 TILL

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14

Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM. Tillägg: antagning HT13-VT14 Foto: Johan Wingborg LÄRARPROGRAM Tillägg: antagning HT13-VT14 UTAN LÄRARE - INGEN FRAMTID Var med och påverka Sverige år 2100! Cancerforskare, bilmekaniker, barnmorskor, musiker eller brandmän vilka skulle

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Hösten 2019 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt och självständigt

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

RAPPORT FÖR VAL

RAPPORT FÖR VAL RAPPORT FÖR VAL 2018-01-12 Sammanfattning Utbildningens huvudsakliga styrkor och problemområden Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga styrkor. Beskriv vad som utgör utbildningens tre huvudsakliga

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Ämneslärarprogrammet

Ämneslärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Ämneslärare undervisar i två eller tre ämnen i grundskolans årskurs 7 9 alternativt i ett eller två ämnen i gymnasieskolan. Med ditt engagemang som lärare kommer du att vara med och

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se

Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet. Version 2, 2012. Lärarhögskolan www.use.umu.se Studera till lärare! Lärarprogram vid Umeå universitet Version 2, 2012 Lärarhögskolan www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp...

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer Hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4,5 ÅR, 270 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED Observera att godkänt färdighetsprov i krävs. BIOLOGI

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-11-20 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/701 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 240 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/407 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 270 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Efterled som används i examensbevisen

Efterled som används i examensbevisen som används i examensbevisen I tabellerna nedan framgår vilket kompetensområde respektive inriktning inom Lärarprogrammet ger i efterledet på examensbeviset. Om man läser två inriktningar kommer båda kompetensområdena

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2011

UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2011 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DNR: B1 1809/10 2010-11-16 UPPDRAG OCH ANSLAGS- FÖRDELNING 2011 till institutioner med verksamhet inom ansvarsområdet för Lärarutbildningsnämnden 1 PRODUKTION: Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen

Delrapport SUV : Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Ann-Kari Sundberg Programansvarig utbildningsledare ÄLP för arbetsgruppens räkning 2013-03-27 Dnr LiU-2012-02065 Delrapport SUV 2013-04-09: Översyn av ämnen i ämneslärarutbildningen Bakgrund och definition

Läs mer

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL

LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN RAPPORT FÖR VAL 2015-09-30 Utbildningen i sin helhet Bakgrund 2007 fastställde regeringen en ny förordning (SFS 2007:224) för vidareutbildning av lärare som saknar examen (VAL).

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/701 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme directed

Läs mer

UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2012

UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2012 UPPDRAG OCH ANSLAGSFÖRDELNING 2012 TILL INSTITUTIONER MED VERKSAMHET INOM ANSVARSOMRÅDET FÖR LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DNR: V 2011/199 2011-11-09 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING NÅGRA FÖRKORTNINGAR

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Budget och resurstilldelning

Budget och resurstilldelning Lärarhögskolan Budget och resurstilldelning 2014-12-12 Dnr 212-1855-13 Budget och resurstilldelning 2014 INNEHÅLL BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR... 1 GRUNDUTBILDNING... 2 UPPDRAGSVERKSAMHET... 4 FORSKNING/FORSKARUTBILDNING...

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer HT16 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs. Historia

Läs mer

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle

Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Högskolan i Gävle Akademin för utbildning och ekonomi Lärarprogrammen vid Högskolan i Gävle Programstrukturer och kurser Innehåll FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET (campus och distans)... 1 GRUNDLÄRARPROGRAMMET F-3,

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna

Välkommen. till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Syftet med

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar

Sökande till högre utbildning ht 2014: fokus på lärar- och förskollärarutbildningar Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Carina Hellgren Utredare 010-4700305 carina.hellgren@uhr.se Datum 2014-04-22 Diarienummer Dnr 1.1.1-134-2014 Postadress Box 45093 104

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR FÖRSKOLLÄRARPROGRAMMET 210 HP Gäller från och med VT17 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2. Fastställande... 3 3. Syftet med

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ämneskombinationer ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ämneskombinationer Ämneslärarprogrammet HT 2018 2 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Innehållsförteckning Inriktningar och innehåll... 3 Programansvariga institutioner... 4 Antagning och behörighet...

Läs mer

hp LUN DNR G 2011/40

hp LUN DNR G 2011/40 Utbildningsplan för ÄMNESLärarprogrammet 270 330 hp Lärarutbildningsnämnden LUN 2011-08-24 DNR G 2011/40 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudsakligt område för utbildningen (huvudområde)...

Läs mer

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan 1 / 5 Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan Grundläggande behörighet Särskild behörighet CUL:s forskarskola Forskarskolan följer de förordningar som

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

210 hp. Gäller från och med

210 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Syftet med

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN ALTERNATIV STUDIEGÅNG FÖR MATEMATIK OCH NATURVETENSKAPLIGA ÄMNEN Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Utbildningsbeskrivning

Utbildningsbeskrivning Diarienummer LUN2015/41 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsbeskrivning Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att

Läs mer

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp

Thomas Östholm. Utbildningsledare. Bilaga Anvisningar, Påbyggnadsutbildning till lärare 90 hp 2011-03-10 Delegationsbeslut Dnr LiU-2009-00438 OSU-GUN del 11/06 1(1) Fastställande av ämnesområden som anges i anvisningar för Påbyggnadsutbildning till lärare, grundskolans senare år och gymnasieskolan,

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång 2017-09-18 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013 Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2017:893 Utkom från trycket den 10 oktober 2017 utfärdad den 28 september 2017. Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/290 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET HP UTBILDNINGSPLAN FÖR ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 270 330 HP Gäller från och med HT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning...

Läs mer

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg

Parter. och xxx org.nr:.. Bakgrund. sätt. kommunalförbund. G 2017/691. Sida 1 av 8. lärarutbildning 30 Göteborg Överenskommelse 2018-01-24 D.nr. G 2017/691 ENHETEN FÖR UTREDNING OCH LÄRARUTBILDNING Överenskommelse avseendee verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen vid Göteborgs Universitet Parter Överenskommelsen

Läs mer

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL

Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Speciallärare INFORMATIONSMATERIAL Beställningsuppgifter: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress: skolverket@fritzes.se ISBN: 978-91-7559-141-4 Grafisk

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen Lärarutbiildningsnämnden Sida: 2 (5) 1 Projektförslagets namn för universitetslärare inom och

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN ORDINARIE STUDIEGÅNG Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 3 2.

Läs mer

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Arts 3. Poäng

Läs mer

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen

Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN (LUN) Lärarutbildningsnämnden (LUN) Victoria Nilsson Lissvall Utbildningshandläggare Tel: 031 786 3994 Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen Bakgrund Förordning 2007

Läs mer

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU

Partnerskola: 2 Ansvarsområden för fördjupad samverkan i kvalitetssäkring/kvalitetsutveckling av VFU 1 (av 5) Dnr: Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle 2019-04-12 Tilläggsavtal Partnerskola version 2019-04-12 Utöver avtalet Ramavtal för verksamhetsförlagd utbildning i Lärarutbildningarna

Läs mer

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Original 2018-06-26, senast reviderad 2019-04-02/GJP UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har två ingångar

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/407 SAMORDNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng The Special Subjects Teacher Programme directed

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL

Utbildningsplan. Lärarutbildningsnämnden. Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Diarienummer LUN 2019/63 Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen - VAL Programkod: LGVAL Omfattning: Maximalt 120 hp (SFS 2011:689, 14 ) för att uppnå

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DATUM: 2012-11-27 VERSION: Version 1. AVSÄNDARE: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Maria Jarl, ordförande maria.jarl@gu.se, 031-786

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Stockholms universitet Bilaga punkt 8

Stockholms universitet Bilaga punkt 8 Stockholms universitet 2010-03-17 Bilaga punkt 8 Lärarutbildningskansliet Lärarutbildningsnämnden Kristina Öberg Lars-Erik Olofsson 2010-03-10 Ämnen som kan ingå i en lärarexamen mot grundskolans senare

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

Utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet hp. Gäller från och med Utbildningsplan för ÄMNESLärarprogrammet 270 330 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden 1 Utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet

Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet BESLUT 2010-06-08 Dnr LiU-2009-00464 Senast reviderad 2014-06-05 Utbildningsplan för Lärarprogrammen inom ramen för VAL-projektet vid Linköpings universitet Professional Qualification Course for Teachers

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2017/250 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Förskollärarprogrammet, 210 högskolepoäng The Pre-school Teacher Programme, 210 credits Programkod: L1FÖR 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Sida 1 av 7 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS IN SECONDARY EDUCATION/UPPER SECONDARY EDUCATION Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är fastställd av Fakultetsnämnden 2011-05-26

Läs mer

210 hp. Gäller från och med

210 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskoleutbildning

Läs mer

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014)

Statistik i samband med sista ansökningsdag till vårterminen 2014 (VT 2014) Avdelningen för analys, främjande och tillträdesfrågor Föredragande Fredrik Lindström Statistiker 1-4755 fredrik.lindstrom@uhr.se PM Datum 213-1-17 Diarienummer 1.1.1-393-213 Postadress Box 4593 14 3 Stockholm

Läs mer

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet MITTUNIVERSITETET 2011-02-15 Antagningsordning för utbildning på forskarnivå vid Mittuniversitetet 1. Vad är en doktorand 1 kap 4 HF: Med student avses i denna förordning den som är antagen till och bedriver

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/469 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET GÖTEBORGS UNIVERSITET LÄRARUTBILDNINGsNÄMNDEN Protokoll2014:8, fört vid Lärarutbildningsnämndens sammanträde 2014-09-24, kl. 9.00-15.15, sammanträdesrum Linne, Lärarutbildningsnämnden, Skolgatan 2, Göteborg.

Läs mer

!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%)

!#$%&'()*+%)#,-./--,0)1$#)2$%+%#'),-3,3/3,0$%) !"#$%$&'()$*+',-'$./0$1+2,32(2'445$&6*44,2,7&6575,-',$!"#$%&'(')*+,*-&'./0-%+%1"2(03'(').'*,(3*4'1*!"#$%&'()*+%)#,-./--,0")1$#)2$%+%#'),"-3,3/3,0"$%) Under hösten 2010 ska den slutliga utformningen av

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, (förhöjd studietakt), 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, (förhöjd studietakt), 90 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, (förhöjd studietakt), 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2017/316 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 högskolepoäng Supplementary programme in Master of Programkod: L1KPU Grundnivå, examen på grundnivå

Läs mer

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning

Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning 1 / 5 Behörighetskrav till CUL forskarskola samt respektive forskarutbildningsämne i forskarskolan, 2014 års antagning Grundläggande behörighet Särskild behörighet CUL:s forskarskola Forskarskolan följer

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer