Telemeddelande Sid. 1(13) Brasilia. Amnr BRAS Landrapport Brasilien juli 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Telemeddelande Sid. 1(13) 2013-07-04. Brasilia. Amnr BRAS20130704 Landrapport Brasilien juli 2013"

Transkript

1 Telemeddelande Sid. 1(13) Brasilia Amnr BRAS Landrapport Brasilien juli 2013 Huvudstad: Brasilia Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 194,7 miljoner (EIU) Yta: m² Valuta: Real Stats- och regeringschef: Dilma Rousseff (PT) Vicepresident: Michel Temer (PMDB) Utrikesminister: Antônio Patriota Större politiska partier: Arbetarpartiet (Partido dos Trabalhadores, PT, vänster); brasilianska demokratiska rörelsen (Partido do Movimento Democrático Brasilieiro, PMDB, mittenparti); socialdemokratiska partiet (Partido da Social Democracia Brasilieira, PSDB, mitten/höger); brasilianska socialistpartiet, PSB, vänsterparti), Demokraterna (Democratas, DEM, högerparti); brasilianska progressiva partiet (Partido Progressista, PP, höger); Gröna Partiet (Partido Verde, PV, mitten/vänster) Nästa val: President- och kongressval hösten 2014 Rösträtt: Obligatorisk rösträtt from 18 år och före 70 år. Frivillig rösträtt mellan år och över 70 år samt för analfabeter. Personer i obligatorisk militärtjänstgöring röstar ej. BNP: 2, 258 miljarder USD (EIU) BNP per capita: USD (köpkraftsjusterat) år 2012 (EIU) Real BNP-tillväxt: 0,9 procent år 2012 (EIU) Offentlig arbetslöshet: 5,3 5,5 procent (omfattar bara formella anställningar i de sex främsta storstadsområdena) år 2012 (IBGE) Inflationstakt: Genomsnitt 5,8 procent år 2012 (EIU) Viktigaste exportprodukter: malm, råolja, soja socker och kött. Viktigaste handelspartners: EU27, Kina, USA och Mercosur Varuhandel med Sverige: import 11,7 miljarder SEK, export 4,2 miljarder SEK (Kommerskollegium)

2 2(13) Allmänt om Brasilien Brasilien är det femte största landet i världen, såväl till storlek som till befolkning. Brasilien har gemensam gräns till samtliga Sydamerikanska länder förutom Chile och Ecuador. Det är ett land som karakteriseras av stora kontraster och inkomstskillnader; vissa delar av landet har en utvecklingsgrad som ligger i nivå med industriländer, medan andra regioner ligger långt efter och har stora utvecklingsbehov. Befolkningen är etniskt blandad och många har rötter från andra delar av världen, som Europa, Afrika och Asien. Landets storlek, uppdelning och språk (portugisiska bland sina spansktalande grannar) har gjort att Brasilien traditionellt har präglats av en relativ isolering mot omvärlden. De senaste två decennierna har Brasilien genomgått en positiv utveckling. Landet har nått makroekonomisk balans och stabil tillväxt. Fattigdomen och de sociala klyftorna har minskat. Brasilien är idag världens sjätte största ekonomi (fjärde största utanför EU). Landet tog sig väl igenom den globala finansiella krisen genom en stabil makroekonomisk politik, hög global efterfråga på råvaror och statliga investeringsprogram och andra stimulansåtgärder. Brasilien tar gradvis en större plats på den internationella scenen. Under 2014 står man värd för fotbolls-vm och två år senare hålls sommar-os i Rio de Janeiro. Inrikespolitik Brasilien är en federativ republik, indelad i 26 delstater och ett federalt distrikt (med huvudstaden Brasilia). Nationalkongressen består av två kammare: Deputeradekammaren (513 medlemmar) och senaten (81 medlemmar). Antalet ledamöter varje delstat har i deputeradekammaren beror på invånarantal, men är inte proportionellt; delstater med liten befolkning gynnas. I senaten har varje delstat, samt det federala distriktet, tre ledamöter. Vart fjärde år är det val till deputeradekammaren och vart åttonde till senaten. Den nuvarande presidenten, Dilma Rouseff (PT), tillträdde den 1 januari Liksom för föregångaren, Lula, är regeringen Dilmas huvudfokus fattigdomsbekämpning samt sysselsättning, tillväxt, ekonomisk stabilitet och inflationskontroll. Ett steg mot att konsolidera landets demokratiska utveckling togs under hösten 2011 i och med inrättandet av den sanningskommission som har i uppgift att undersöka MR-brott begångna under militärdiktaturen Samtidigt antogs även en ambitiös offentlighetslagstiftning. I början av juni bröt omfattande protester ut runt om i Brasilien. Gnistan var höjda busspriser i São Paulo, men demonstrationerna spred sig snabbt både vad gäller antalet deltagare och anspråk. Kulmen nåddes den 21 juni då runt en miljon människor demonstrerade i ett hundratal brasilianska städer. Manifestationerna sammanföll med att Brasilien stod värd för det s.k. för-vm

3 3(13) och mycket av kritiken riktade sig mot de enorma (och enligt många suspekta) summor som spenderas på att rigga landet inför de aktuella fotbollsevenemangen. Detta samtidigt som bl.a. skolan, sjukvården och kollektivtrafiken är eftersatt. Även om demonstrationerna omfattat många olika särintressen och saknar tydligt ledarskap, finns det ett övergripande krav som återkommer: slut på korruptionen! President Dilma har som svar lanserat ett reformpaket i fem delar. Paketet innehåller bl.a. åtgärder för att bekämpa inflationen och för att förbättra sjukvården, ett löfte om att samtliga oljeintäkter ska gå till utbildningssystemet samt stora investeringar i kollektivtrafiken. Sedan demonstrationerna inleddes har presidentens stöd dalat betydligt och det ses inte längre som lika självklart att hon kommer segra i första omgången i nästa års presidentval. Vid sidan av att få bukt med demonstrationsyttringarna är regeringens främsta prioritet ökad tillväxt. Andra utmaningar på kort sikt består i att hålla inflationen inom målet, att stärka industrins konkurrenskraft, samt att diversifiera exporten (som i dagsläget till stor del utgörs av råvaror). Samtidigt vill man genomföra de omfattande och nödvändiga investeringsprogrammen (PAC) i den eftersatta infrastrukturen. Utöver detta är Brasiliens utbildningssystem ytterligare en nyckelfråga. Det råder en stor brist på bland annat teknisk arbetskraft för industrin samt högkvalificerade ingenjörer. För att råda bot på detta lanserade regeringen 2011 programmet Ciência sem Fronteiras (Vetenskap utan gränser), genom vilket ca studenter, inom särskilt prioriterade vetenskapliga områden, ska kunna studera utomlands. Även reformer av Brasiliens komplexa skattesystem bedöms betydelsefulla för att kunna säkra landets ekonomiska tillväxt på medellång sikt. Under president Dilmas första år fick sex ministrar lämna sina poster efter korruptionsanklagelser (som dock ännu inte fått några rättsliga efterspel). Hösten 2012 fälldes flera högt uppsatta politiker för första gången för korruption, pengatvätt och organiserad brottslighet. Rättegången (i folkmun kallad mensalão, den stora månadspengen) är historisk eftersom det är första gången tidigare så högt uppsatta politiker döms för korruptionsbrott. Målet är dock ännu ej helt slutbehandlat. Samtidigt som demonstrationerna i juni arresterades en kongressledamot misstänkt för korruption. Det är första gången sedan demokratins återinförande som en sittande parlamentariker häktas. Brasilien har även höjt profilen vad gäller korruptionsbekämpning internationellt och är en av grundarna till initiativet Open Government Partnership där bl.a. Sverige ingår.

4 4(13) Utrikespolitik Under president Dilmas första regeringsår har demokrati och mänskliga rättigheter betonats något mer än tidigare, och Brasilien tar något tydligare avstånd från olika auktoritära regimer. Brasilien har också gjort en förnyad markering om sin beslutsamhet att försvara nationella handelsintressen och att, vid behov, införa åtgärder för att skydda ekonomin. Presidenten har samtidigt givit ny tonvikt åt strävan att åstadkomma mer högteknologiskt samarbete med omvärlden. Brasiliens främsta utrikespolitiska mål anses vara att erhålla en permanent plats i säkerhetsrådet. Detta kan endast ske inom ramen för en reform av säkerhetsrådet, men till skillnad från Sverige tycks dock Brasilien ej förespråka några grundläggande förändringar i rådets arbetssätt eller maktrelationerna mellan permanenta och icke-permanenta medlemmar. Ett toppmöte EU-Brasilien hölls i januari Prioriterade frågor i det strategiska partnerskapet mellan EU och Brasilien innefattar energi, klimatförändringar och mänskliga rättigheter. En ny dialoggrupp för internationell säkerhet bildades. Förhandlingarna mellan EU och Mercosur om ett frihandelsavtal fortskrider, om än långsamt. Det finns vaga förhoppningar om tullbudsväxling mot slutet av året. President Dilma har visat ett stort engagemang i MR-frågor. Inom FN har Brasilien utkrävt ett större ansvar av länder att leva upp till de mänskliga rättigheterna och kritiserat regeringar som misslyckats med detta. Brasilien är fortsatt en stark företrädare av Syd-Syd samarbetet och är noga med att framhäva utvecklingsländernas avsikt att skapa hållbar ekonomisk-, socialsamt miljöutveckling. Brasiliens inhemska erfarenheter av fattigdomsbekämpning och utveckling anses vara en fördel för landet i dess växande roll som icke-traditionell givare. Brasilien spelar oundvikligen en ledande roll i Latinamerika, men försöker undvika att framstå som alltför dominerande. Man vinnlägger sig om nära bilaterala relationer med de enskilda länderna på kontinenten, inte minst för att förebygga uppkomsten av en spansktalande front. Brasilien har varit en aktiv men diskret medlare i regionala frågor. Man verkar för ökad regional integration, men de geopolitiska förutsättningarna härför är inte de bästa (Brasilien är för stort för att kunna accepteras som motor i en sådan integration). Brasilien ingår i UNASUR, ett samarbetsorgan mellan tullunionerna Mercosur och Andinska gemenskapen med totalt 12 medlemsländer. Förutom ekonomiskt och politiskt samarbete förs en dialog om ett framtida försvarssamarbete i regionen. Brasilien har tagit initiativ till ett gemensamt försvarsråd inom UNASUR.

5 5(13) Brasilien har på senare år utökat sina internationella fredsbevarande insatser i konfliktzoner. Exempelvis så leder man den militära delen av FN:s stabiliseringsuppdrag MINUSTHA på Haiti och samordnar FN-aktiviteter i Guinea-Bissau. Brasilien har också ökat sitt finansiella stöd till det internationella humanitära arbetet. Handelspolitik Brasilien har under större delen av 1900-talet skyddat sin ekonomi från extern konkurrens. Detta var ett viktigt skäl till de stora svenska industriföretagens tidiga etablering i landet. En viss omsvängning skedde under 1990-talet, mest markant under president Cardoso ( ). Öppnandet av den brasilianska ekonomin har haft en tydlig påverkan på landets utveckling, inte minst till följd av stora utländska investeringar, bl. a inom serviceindustrin. Under President Lulas administration utvecklades det regionala samarbetet på handelsområdet, företrädelsevis inom tullunionen Mercosur. Lula-regeringens handelspolitik inkluderade en bredare marknadsorientering och offensiva satsningar genomfördes särskilt i Afrika och Asien. Denna politik har fortsatt under Dilma, även om hennes internationella agerande är mer begränsat än företrädaren. Kina är sedan 2009 Brasiliens största enskilda handelspartner och står för 15,3 procent av Brasiliens export och 14,1 procent av Brasiliens importerade varor. I vissa branscher, exempelvis leksaker, är den sistnämnda siffran så hög som 60 procent. I augusti 2011 lanserades Plano Brasil Maior (ett starkare/större Brasilien), ett policypaket för handels- och industripolitiken för Planen innefattar en rad stimulansåtgärder särskilt för små och medelstora företag, samt riktade satsningar för att främja innovation och konkurrenskraft. Huvudsyftet är att främja en varaktig ekonomisk tillväxt trots negativa omvärldsfaktorer genom att bl. a tvinga internationella aktörer att påskynda planer att etablera fabriker och forskning i landet. Handeln med EU är viktig för Brasilien. 23,2 procent av Brasiliens import ( miljoner EUR) kom från EU27 och 22,5 procent av exporten ( miljoner EUR) hade EU som destination Handeln med Brasilien utgjorde därmed 2,3 procent av EU27:s export och 2,2 procent av importen vilket gör Brasilien till EU27 s nionde största handelspartner. Brasiliens export till EU27 består framförallt av jordbruksprodukter och råvaror, medan Brasiliens import därifrån i första hand består av förädlade produkter såsom maskiner, transportutrustning och kemikalier. EU27:s direktinvesteringar i Brasilien uppgick till 28,4 miljarder EUR under 2011, ner från 43,9 miljarder året dessförinnan. Brasiliens direktinvesteringar till EU27 under 2011 uppgick

6 6(13) till ett värde av 3 miljarder EUR, en minskning från 10,2 miljarder EUR året innan. (Eurostat) För Sveriges del importerades varor från Brasilien till ett ungefärligt värde av 4,2 miljarder SEK år 2012, vilket motsvarar 0,4 procent av det totala importvärdet. Kaffe och verkstadsprodukter var de dominerande importvarorna. Brasilien tog samma år emot varor från Sverige till ett värde av 11,7 miljarder SEK, eller 1 procent av det totala exportvärdet. Det exporterades framförallt maskiner, kemikalier samt transportprodukter. Landet är därmed den 19:e största utländska marknaden för Sverige. Investeringsflödet för 2011 hamnade på miljoner kr och för första tre kvartalen 2012 på -475 miljoner kr. Svenska direktinvesteringstillgångar i Brasilien var 30 miljarder kronor (Kommerskollegium) Svenska företags närvaro i Brasilien är väletablerad inom många sektorer, med över anställda på ca 220 svenska företag som 2011 omsatte ca 20 miljarder USD. Förutom produktion för den inhemska marknaden bidrar företagen även till den Brasilianska exporten, främst inom Sydamerika. Enligt en undersökning som genomfördes 2012 av handelskammaren i São Paulo ser de svenska företagen positivt på affärsmöjligheterna de kommande åren och majoriteten planerar att investera och nyanställa. Företagen ser skatter och tullar följt av det höga kostnadsläget som de främsta utmaningarna på marknaden. Hälften av företagen identifierade bristen på högutbildad och kvalificerad personal som ett problem. En tredjedel såg affärsmöjligheter inför fotbolls-vm och OS eller nya djuphavsfyndigheterna av olja. Huvuddelen av den svenska företagsnärvaron är koncentrerad till São Paulo följt av Curitiba och Rio de Janeiro. Ekonomisk situation Tillväxten blev 0,9 % 2012 och nationalbankens prognos för 2013 (juni) är 2,7 %. Såväl sparande- som investeringsgrad för Brasilien är de lägsta på 10 respektive fem år. Styrräntan är i juni %. Inflationen stiger och har tangerat taket på 6,5 %. Den brasilianska realen har sjunkit markant mot dollarn. Den höga sysselsättningsgraden i framförallt tjänstesektorn medför risk för ökad löneinflation under Det ökade handelsutbytet med framförallt Kina har föranlett en omfattande omfördelning bland de varor som utgör landets export - där kvoten av produktionsvaror minskat till fördel för råvaror. De fem främsta exportråvarorna; malm, råolja, soja, socker och kött, utgjorde tillsammans nästan hälften av Brasilians totala export under första delen av 2011, att

7 7(13) jämföra med 28 procent år Denna omfördelning, tillsammans med den kraftigt apprecierade valutan, har bidragit till en de-industrialisering av ekonomin; en nästintill obefintlig tillväxt inom industrisektorn. Den svaga tillväxten i industrin har även andra orsaker. Hit hör flera strukturella hinder i ekonomin, det som i folkmun kallas Den brasilianska kostnaden ( Custo Brasil ). Uttrycket har myntats som sammanfattande beteckning på en kombination av högt skattetryck och komplext skattesystem, bristfällig infrastruktur, höga räntor, byråkrati och korruption. Arbetslösheten har fortsatt att minska över tid. Den offentliga arbetslösheten under 2012 låg på 5,3 procent. Siffran måste dock sättas in i sitt rätta sammanhang. Den fångar inte in de många människorna utanför den ordinarie arbetsmarknaden, och inte Brasiliens omfattande informella sektor. Brasilien har ett av världens mest svåröverskådliga skatte- och momssystem. Ett exempel för att illustrera detta är att ett medelstort brasilianskt företag i genomsnitt beräknas förbruka 2,600 tim/år för skatteadministration. Detta att jämföra med genomsnittet inom OECD-länderna på 284 timmar per år för samma uppgift (Världsbanken 2011). Ingen president har hittills satsat politiskt kapital på ordentlig skattereform. Det ligger ett reformförslag i kongressen för behandling, nämligen syftande till en sammanslagning av de nu delstatliga momssystemen. Klimat, miljö och energi Avskogning av Amazonas har länge varit Brasiliens största klimatpåverkan och detta i kombination med stora utsläpp från jordbrukssektorn har gjort Brasilien till ett stort utsläppsland. Regeringen har de senaste åren drivit en tydligare klimatpolitik och har spelat en aktiv och konstruktiv roll i de internationella klimatförhandlingarna. Det brasilianska löftet att minska landets koldioxidutsläpp med procent tom 2020 jämfört med Business as Usual är sannolikt det mest ambitiösa bland icke-annex 1-länderna. Målsättningarna har även omvandlats till nationell lagstiftning och man har kommit en god bit på väg att formulera specifika regleringar för utsläppsminskningar inom olika samhällssektorer. Regeringens handlingsplan för minskad avskogning från 2004 som bl.a. inneburit ökad övervakning och stärkta polisinsatser mot illegal verksamhet samt etablerandet av nya skyddsområden i Amazonasregionen anses ha fått positiv effekt. Även ökad medvetenhet bland konsumenter samt frivilliga initiativ från företag och branschöverenskommelser (såsom sojaodlare och köttproducenter) att inte använda produkter som kommer från avskogad mark, har bidragit till att minska trycket på regnskogen. Genom att minska

8 8(13) avskogningen kan Brasilien minska växthusgasutsläppen utan att behöva hindra utvecklingen i energisektorn, vilket innebär en fördel gentemot andra länder. Mätningar i slutet av 2012 visar att avskogningsnivån nu är den lägsta sedan mätningarna inleddes Samtidigt som den övergripande trenden är positiv, ökar avskogningen i vissa delstater. Mycket tyder dock på att regeringen kommer uppnå målet om minskad avskogning med 80 procent till 2020 långt i förväg. Att balansera starka jordbruks- och boskapsindustriintressen med miljöhänsyn är och förblir en stor utmaning för Brasilien. Balansgången har inte minst synliggjorts i diskussionerna kring den skogslagstiftning (codigo florestal) som kunde antas i slutet av 2012, först efter att presidenten lagt in sitt veto för att säkerställa högre krav på återplantering av skövlade områden än vad den inflytelserika jordbrukslobbyn förespråkat. Vad gäller energiproduktion har Brasilien en betydligt renare energimatris än många andra länder. Runt hälften av den totala energiförsörjningen härstammar från förnybara energikällor och nära 85 procent av den inhemska produktionen av elektricitet kommer från vattenkraft. Arbete pågår för att bygga ut vattenkraften ytterligare bl.a. i form av det omtalade vattenkraftverket Belo Monte i norra Brasilien som orsakat kontroverser och mött motstånd från så väl miljöaktivister som företrädare för ursprungsbefolkningen. I början av 2013 kom larmrapporter om en eventuellt förestående energikris pga. exceptionellt låga nivåer i de brasilianska vattenreservoarerna. Trots detta står regeringen fast vid den prissänkning på el som tidigare utlovats. Brasilien är i princip självförsörjande vad gäller olja som utgör ca 40 procent av landets energimatris och tack vare de nya djuphavsfyndigheterna förväntas Brasilien också bli en stor oljeexportör. Bristande raffineringskapacitet gör dock att man importerar bensin och diesel. Vissa investeringar sker inom andra förnyelsebara energikällor såsom sol- och vindenergi, men utnyttjas enligt bedömare i alltför liten utsträckning. Regeringen har även för avsikt att bygga ut sin kärnkraftskapacitet. Målet är att möta det ökande inhemska energibehovet samt minska Brasiliens beroende av energiimporter. Brasilien är en av världens största producenter av biodrivmedel. Landets etanolprogram har sitt ursprung i 70-talets oljekris och är idag i princip helt utan subventioner. En stor del av landets bilar kan köras på både etanol och bensin. Etanolproduktionen har kritiserats för att tränga ut livsmedelsproduktionen, men från brasiliansk sida framhålls att mindre än en procent av landets yta upptas av sockerodling samt att livsmedelsproduktionen ökar snabbare än etanolproduktionen. Flera år av underinvestering, låg produktivitet och dåliga skördar, samt en ökande

9 9(13) inhemsk efterfrågan har dock öppnat dörrarna för den amerikanska etanolen och Brasilien importerar nu mer än vad man exporterar. Infrastruktur och investeringsplaner Brasiliens infrastruktur är underutvecklad i jämförelse med andra medelinkomstländer och en hämmande faktor för landets tillväxt och handel. I en rapport från nationella transportkonfederationen (CNT) i november 2011 angavs att 57 procent av landets vägar hade allvarliga brister 27 procent var i kritiskt tillstånd. Enligt Brasiliens organisation för spannmålsexportörer sker omkring 60 procent av transporterna i Brasilien med lastbil, men bara 12 procent av vägarna är asfalterade. För att komma till rätta med problemen var det enligt CNTs rapport nödvändigt att investera 200 miljarder BRL, långt mer än de 9 miljarder BRL som investerades Siffrorna tjänar som ytterligare en påminnelse om att andelen av BNP som går till investeringar i landet är lågt; 18 procent av Brasiliens BNP, att jämföra med den förväntade andelen i andra tillväxtekonomier på 40 procent av BNP. I egenskap av att vara en av världens största ekonomier, och den främsta portalen till övriga länder i Sydamerika, är även hamnar och flygplatser eftersatta i fråga om kapacitet. Regeringen lanserade 2007 ett omfattande investeringsprogram för ökad tillväxt (Programa de Aceleraçãode Crescimento PAC ). Syftet var att öka och samordna utvecklingsinvesteringar inom områden såsom bl.a. infrastruktur, hälsa, sjukvård, energi och utbildning. För åren avsattes sammanlagt 504 miljarder BRL till programmet budgeterades ytterligare 142 miljarder BRL till programmet, detta för att tackla den globala finanskrisen samt för att möjliggöra exploatering av den nyfunna pre-salt oljan utanför Rio de Janeiros kust. Under de fyra första åren bidrog PAC till att fördubbla de offentliga investeringarna i Brasilien (1,62 procent av BNP 2006 till 3,27 procent år 2010) samt att generera en ökad sysselsättning 8,2 miljoner arbetstillfällen skapades under perioden. Under 2010 lanserades en andra fas för att försäkra kontinuitet i de stora investeringarna, som sedan ökade med 27 procent under För har det inom PAC II avsatts 959 miljarder BRL. Liksom i den första fasen blir energisektorn mottagare av de största investeringarna. Det har hittills varit svårt att spendera pengarna i PAC. Satsningarna på att förbättra vägar, hamnar och flygplatser är i dagsläget särskilt nödvändiga inte bara för att förbättra Brasiliens konkurrenskraft utan även med anledning av Brasiliens värdskap för fotbolls-vm 2014 och OS i Rio de Janeiro Många av programprojekten dras med kraftiga förseningar, exempelvis de planerade privatiseringarna av flygplatserna och

10 10(13) hamnarna i landet. Flygplatsen i Natal blev först att tas i privat drift i augusti 2011, följt av de internationella flygplatserna i Campinas, São Paulo och Brasilia. I december 2012 annonserades nya privatiseringar av de internationella flygplatserna i Rio och Belo Horizonte (skall utauktioneras hösten 2013), samtidigt som regeringen utfäste egna investeringar om 7,3 miljarder BRL i 270 regionala flygplatser. I augusti 2012 lanserades ett nytt nationellt logistikprogram för att stödja PAC genom privata investeringar i koncessioner för infrastrukturprojekt med fokus på järnvägar (10,000 km framförallt för godstrafik) och motorvägar (7,500 km). Omfattande korruption och inkompetens inom transportområdet rapporteras ha bidragit till beslutet. Över 133 miljarder BRL förväntas investeras genom programmet till För att få snabba resultat kräver dock regeringen att 79,5 miljarder BRL ska investeras redan de första fem åren. Ett nytt statligt bolag, Planerings- och logistikbolaget (Empresa de Planejamento e Logística, EPL), skapades för att skapa en integrerad planeringsprocess för motorväg, järnväg, hamnar, flygplatser och vattenleder. EPL kommer även delta i projektet med högfartståg mellan Rio och São Paulo. Under 2010 lanserade regeringen en ambitiös nationell bredbandsplan (Plano Nacional de Banda Larga PNBL ) som innebär stora statliga investeringar för att bygga ut bredbandsanslutning i hela landet. Målsättningen med PNBL är att 70 procent av de brasilianska hushållen ska få tillgång till bredband till och med Under de första två åren ökade antalet 3G-användare med hela 270 procent - från 15,2 miljoner i maj 2010 till 56,3 miljoner i maj Befolkning och religion Brasilien har en relativt ung befolkning, men medelåldern har ökat beroende på minskade födelse- och dödstal. Brasilien har idag världens näst största svarta befolkning (efter Nigeria), det största antalet japaner utanför Japan och fler människor med påbrå från Libanon och Syrien än dagens befolkning i dessa länder. Enligt den senaste folkräkningen (2010) betraktar sig ca personer som urfolk. Dessa består av över 300 folkgrupper som talar omkring 270 språk. Urfolkens rättigheter garanteras i konstitutionen från 1988, inklusive rätten att utöva sin kultur samt rätten till traditionell mark. För närvarande finns ca 660 urfolksområden, vilka utgör ca 13 procent av landets totala yta. Markregleringen pågår fortfarande och allvarliga konflikter kring detta förekommer. Det koloniala arvet är påtagligt. De ledande skikten består fortfarande nästan uteslutande av europeiska ättlingar trots att svarta och den stora andelen av befolkningen med blandat ursprung utgör över hälften av medborgarna.

11 11(13) Brasilien har till antalet fler romerska katoliker än något annat land. Katolicismen tappar dock medlemmar till bl.a. pingströrelsen och evangeliska samfund vars anhängare har fördubblats det senaste årtiondet. I dagsläget säger sig knappt 70 procent av landets befolkning vara katoliker. Katolicismen är också delvis uppblandad med afrikanska religioner. Samlingsnamnet för dessa är macumba. Candomblé är ett exempel på de riter med afrikanska rötter som utvecklats och lever vidare. Den samlar utövare också utanför den svarta delen av befolkningen främst i de större städerna och i de nordöstra delarna av landet. Det finns också urfolksreligioner och moderna sekter. Sociala förhållanden Sedan början på 2000-talet har över 30 miljoner människor lyfts ur fattigdom och målet är att den extrema fattigdomen ska vara utrotad innan år 2014 är till ända. För att uppnå detta lanserades Brasil sem miseria (Brasilien utan misär) Programmet är en vidareutveckling av Brasiliens mest kända sociala program, bolsa familia, och innehåller förutom ekonomiskt stöd, insatser för att förbättra tillgången till offentlig service samt för att få människor i arbete. Dessutom har minimilönen höjts markant från en nivå på 151 BRL 2000 till 678 BRL Trots dessa förbättringar fortsätter Brasilien att vara ett av de länder i världen med mest ojämlik inkomstfördelning. De regionala skillnaderna är fortsatt mycket stora och landets svarta samt ursprungsbefolkning är fortsatt överrepresenterade bland de fattiga. Fortfarande räknas drygt 16 miljoner brasilianare som extremt fattiga, dvs. de lever i hushåll där den sammanlagda inkomsten ger mindre än 70 reais (ca 230 kronor) per person och månad. Det genomsnittliga antalet skolår i Brasilien har enligt officiell statistik ökat från 5,5 år till 7,3 år under det senaste decenniet, men ligger fortfarande under genomsnittet för regionen (7,9 år). Grundskolan är obligatorisk och skolnärvaron för barn mellan 6-14 år ligger nu på ca 98 procent, inte minst tack vare att familjestödsprogrammet bolsa familia är villkorat till barnens skolgång. Endast omkring en tredjedel av eleverna fortsätter dock till gymnasiet och fler pojkar än flickor hoppar av skolan. De offentliga skolorna är gratis, men håller ofta lägre kvalité, vilket innebär att det framför allt är barn som gått på privatskolor som klara inträdesproven till landets kostnadsfria universitet infördes ett kvoteringssystem för att minska den sociala snedrekryteringen till de federala universiteten. Fortfarande är utbildningskvalitén i många fall låg och Brasilien placerar sig långt ned i internationella jämförelser.

12 12(13) Brasilien har antagit i princip alla FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och omsatt dessa i en omfattande nationell lagstiftning. Dock återstår problem vad gäller efterlevnaden av dessa lagar på delstats- och lokal nivå. Betydande framsteg har gjorts, framför allt på det sociala och ekonomiska området, men fortfarande kvarstår svåra utmaningar som undermåliga fängelseförhållanden, oproportionerligt polisvåld, överbelastat och ineffektivt rättssystem, straffrihet, könsrelaterat våld, trafficking, sexuell exploatering av barn samt strukturell diskriminering. Allvarliga markkonflikter förekommer liksom arbete under slavliknande förhållanden. Kvinnor har en svagare förankring på arbetsmarknaden, är oftare arbetslösa och tjänar mindre än män (oavsett utbildningsnivå), trots att de utgör majoriteten av de universitetsstuderande. Enligt UNWomen tjänar en vit kvinna två tredjedelar och en svart kvinna en tredjedel av en vit mans lön. Trots att antalet kvinnor på beslutsfattande politiska poster har ökat under de senaste åren, är kvinnor alltjämt starkt underrepresenterade i politiken. Brasiliens homosexuella har efter beslut i Högsta Domstolen 2011 fått rätt att ingå partnerskap och adoptera, men våld och mord med homofobiska motiv ökar. Regeringen genomför satsningar på att bekämpa våld och brottslighet genom att stärka social inkludering i fattiga områden. I Rio de Janeiro har man t.ex. upprättat särskilda polisiära pacificeringsenheter (unidades da polícia pacificadora, UPP) som har trängt undan narkotikagäng vilka tidigare har dominerat många slumområden (favelas) och banat vägen för sociala institutioners närvaro i dessa områden. I São Paulo har våldspiralen ökat på senare tid, mycket beroende på den krigsliknande situation som råder mellan militärpolisen och stadens största narkotikakartell och annan organiserad brottslighet. Brasilien har kommit att bli både ett viktigt transitland för kokain och slutmarknad för kokain, cannabis och kemiska droger. För att bekämpa detta har regeringen lanserat åtgärder dels för att bekämpa narkotikasmugglingen till och från grannländerna och vid landets hamnar samt dels för att förebygga och bekämpa det drogmissbruk som blivit allt mer utbrett. Relationen med Sverige Sverige och Brasilien har ett strategiskt partnerskap som omfattar sju områden: politisk dialog och samarbete i multilaterala fora; handel och investeringar; bioenergi och biodrivmedel; försvar; klimatförhandlingar och hållbar utveckling; vetenskap, innovation och högteknologi samt kulturellt utbyte och utbildning. Besöksutbytet har varit omfattande de senaste åren med statsbesök av dåvarande president Lula i Sverige 2007 och statsbesök av kungaparet i Brasilien besökte president Lula återigen Sverige

13 13(13) inom ramen för det toppmöte mellan EU och Brasilien som hölls i Stockholm under Sveriges EU-ordförandeskap ägde den första politiska konsultationen rum på utrikesministernivå. I maj 2011 besökte statsminister Fredrik Reinfeldt Brasilien i tre dagar och under 2011 och 2012 har sammanlagt fyra riksdagsdelegationer besökt Brasilien. Talmannen besökte Brasilia i mars Kungaparet, statsministern, biståndsministern och miljöministern ingick i den svenska delegationen till konferensen Rio+20 som hölls i juni I augusti samma år besökte först vicepresident Temer med delegation, sedan utrikesminister Patriota Sverige för bilaterala överläggningar. Vid utrikesministerns besök undertecknades ett avtal om utvecklingssamarbete. För närvarande är samarbetsavtal på miljöområdet under utarbetande. Handelsminister Björling och näringsminister Lööf besökte, tillsammans med företagsdelegationer, Brasilien våren Uppskattningsvis 220 svenska företag finns närvarande i Brasilien, varav ett antal har produktion i Brasilien med export till tredje land. Företag såsom Ericsson och Johnsonrederierna kom till Brasilien för över 100 år sedan, Scania och Tetra Pak är verksamma i landet sedan över 50 år. Andra exempel på väletablerade företag är Alfa Laval (över 50 år) och Volvo (över 30 år). São Paulo är tillsammans med Göteborg Sveriges främsta industricentra. Det finns ett stort och växande intresse från svenska företag att etablera sig i Brasilien. Av de flera tusen svenska medborgare som finns bosatta i Brasilien bor de flesta i São Paulo-området. Rio de Janeiro och nordöstra Brasilien är attraktiva destinationer för svenska turister. På motsvarande sätt är omkring brasilianska medborgare är bosatta i Sverige. Allt fler brasilianska studenter har valt att studera vid svenska universitet och högskolor. Med det brasilianska stipendieprogrammet Ciência sem Fronteiras (Vetenskap utan gränser) är förhoppningen att antalet ska öka ytterligare. Inom ramen för programmet erbjuds 2000 platser på 26 olika universitet runt om i Sverige. Relationen mellan Brasilien och Sverige har en speciell karaktär på grund av HM Drottning Silvias barndomsband till landet, arbetarpartiets tidiga kontakter med den svenska fackföreningsrörelsen (främst Metall) samt anknytningar på idrottsområdet. Fotbollskontakterna inte minst minnet av Brasiliens första VM-seger 1958 i Sverige är högst levande i Brasilien än idag. ROBACH

Promemoria 2014-09-30. Brasilia. Landrapport Brasilia september 2014

Promemoria 2014-09-30. Brasilia. Landrapport Brasilia september 2014 Promemoria Landrapport september 2014 Brasilien är det femte största landet i världen, såväl till yta som till befolkning, och världens sjunde största ekonomi. Landet har två bra decennier bakom sig, men

Läs mer

Landöversikt Brasilien April 2011. 1. Basfakta

Landöversikt Brasilien April 2011. 1. Basfakta 1 1. Basfakta Officiellt namn: República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien Huvudstad: Brasilia (2,6 miljoner, IGBE 2010) Folkmängd: 194,4 miljoner 2009 (EIU 2011) Storstäder: Officielt

Läs mer

Promemoria 2015-10-09. Brasilia. Landrapport Brasilien oktober 2015

Promemoria 2015-10-09. Brasilia. Landrapport Brasilien oktober 2015 Promemoria Landrapport Brasilien oktober 2015 Huvudstad: Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 201 miljoner år 2014 Yta: 8 547 400 m² Valuta: Real Stats- och regeringschef: Dilma

Läs mer

República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien

República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien 1 1. Basfakta Officiellt namn: República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien Huvudstad: Brasilia (2,6 miljoner, IGBE 2010) Folkmängd: 192 miljoner (IBGE 2010) Storstäder: Språk: Yta: Statsskick:

Läs mer

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr BRAS/20101215-2 2010-12-15 Brasilia Annika Markovic Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 När president Lula lämnar sitt ämbete vid årsskiftet

Läs mer

Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008

Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008 2008-03-05 Sid. 1(8) Brasilia Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008 Handeln i Brasilien ökade under år 2007 jämfört med året innan. Exporten från Sverige till Brasilien ökade med 17% under 2007

Läs mer

Promemoria Brasília. Landrapport Brasilien januari 2017

Promemoria Brasília. Landrapport Brasilien januari 2017 Promemoria Brasília Landrapport Brasilien januari 2017 Huvudstad: Brasília Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 204,5 miljoner år 2015 Yta: 8 547 400 m² Valuta: Real Stats- och

Läs mer

Promemoria Brasilia. Landrapport Brasilien juli 2016

Promemoria Brasilia. Landrapport Brasilien juli 2016 Promemoria Landrapport Brasilien juli 2016 Huvudstad: Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 204,5 miljoner år 2015 Yta: 8 547 400 m² Valuta: Real Stats- och regeringschef: (interim)president

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr BRAS/20090217-2 2009-02-17 Brasilia Ambassadrådet Christian de Filippi +55 61 8127 4623 Praktikant Therese Sandell UD-AME Dnr 17 Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Företagspolitik i en nordisk kontext

Företagspolitik i en nordisk kontext Företagspolitik i en nordisk kontext 2 FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT FÖRETAGSPOLITIK I EN NORDISK KONTEXT 3 Alla prognoser visar att tjänstesektorn kommer att fortsätta växa under de kommande åren,

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör

Stockholmsregionens styrkor och utmaningar. Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Stockholmsregionens styrkor och utmaningar Mats Hedenström, Tillväxtdirektör Det går bra för Stockholms län Ur ett tillväxtperspektiv står sig Stockholm i varje jämförelse 24 000 nystartade företag 2011

Läs mer

ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN. Belem, januari 2010 SLUTDEKLARATION

ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN. Belem, januari 2010 SLUTDEKLARATION BRASILIENS RÅD FÖR EKONOMISK OCH SOCIAL UTVECKLING Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN Belem, 25 26 januari 2010 SLUTDEKLARATION Rundabordskonferensen för

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Översikten i sammandrag

Översikten i sammandrag OECD-FAO Agricultural Outlook 2009 Summary in Swedish OECD-FAO:s jordbruksöversikt 2009 Sammanfattning på svenska Översikten i sammandrag De makroekonomiska villkor som bildar underlaget för den här halvtidsrapporten

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Brasiliens program för accelererad tillväxt

Brasiliens program för accelererad tillväxt Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr BRAS/20110420-1 2011-04-20 Brasilia Pierre Liljefeldt Praktikant Sonya Ayeb Karlsson UD-AME Dnr 34 Brasiliens program för accelererad tillväxt Sammanfattning Brasilien

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Ekonomiska basfakta 2014-03-11

Ekonomiska basfakta 2014-03-11 Ekonomisk rapport Qatar Ekonomiska basfakta Valuta: Qatarisk Riyal (QAR) BNP per capita: Cirka 102 000 USD (2013) Export: Cirka 127 miljarder USD (2013) Främsta exportvara: Naturgas, råolja Största exportpartners:

Läs mer

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler

För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler För att kunna utveckla ekonomin bör Bhutan fokusera på de fem juvelerna, vattenkraft, jordbruk, turism, småföretag och mineraler I går, vid en sammankomst av det tredje parlamentet, och elva månader efter

Läs mer

Delårsrapport. januari september 2014

Delårsrapport. januari september 2014 Delårsrapport januari september 2014 VIKING MALT ÄR EN AV EKN:S KUNDER. DE PRODUCERAR OCH EXPORTERAR MALT FRÄMST TILL NORRA EUROPA MEN ÄVEN TILL SYDAMERIKA, AFRIKA, JAPAN OCH RYSSLAND. Perioden i korthet

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi

Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3296 av Håkan Svenneling m.fl. (V) med anledning av skrivelse 2015/16:48 Regeringens exportstrategi 1 Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

São Paulo (10,9 milj. invånare 2007, med förstäder ca 20 milj.), Rio de Janeiro (6,1; Rio med omnejd ca 11 milj.), Salvador 2,9, Brasilia DF 2,5

São Paulo (10,9 milj. invånare 2007, med förstäder ca 20 milj.), Rio de Janeiro (6,1; Rio med omnejd ca 11 milj.), Salvador 2,9, Brasilia DF 2,5 1 1. Basfakta Officiellt namn: Huvudstad: Folkmängd: Storstäder: Språk: Yta: Statsskick: República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien Brasilia (2,5 miljoner invånare 2007, IBGE) 191,5

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas

Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas 1(5) 2010-04-21 Peking Markus Lundgren Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. 2009 uppgick handeln till 75,2 miljarder

Läs mer

BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR

BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR 1.1.2007 8b/2006 BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Europeiska unionen den 1 januari 2007. Enligt Europeiska kommissionens

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Nationalekonomi på högskolan består av: Mikroekonomi producenter och konsumenter Makroekonomi hela landet Internationell ekonomi handel mellan länder Varför

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Handelshinder När varor säljs till ett land från ett annat utan att staten tar ut tull eller försvårar handeln så råder frihandel Motsatsen kallas protektionism Protektionism Med

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

EUROPAS TILLVÄXTKÄLLOR

EUROPAS TILLVÄXTKÄLLOR EUROPAS TILLVÄXTKÄLLOR Presentation av J.M. Barroso, Europeiska kommissionens ordförande, vid Europeiska rådets möte den 23 oktober 2011 En färdplan för stabilitet och tillväxt 1. Reagera beslutsamt på

Läs mer

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Tanzania. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Tanzania 2013 2019 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-PIK-INFO, Tryck: Elanders Grafisk Service 2013 Artikelnr: UD 13.015

Läs mer

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015 VALUTA FEBRUARI 2015 3.40 3.30 3.20 3.10 3.00 2.90 2.80 2.70 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN BRL/SE K 0.17 0.16 0.15 0.14 0.13 0.12 0.11 0.10 INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN INR/SE + 9,2% K + 16,3%

Läs mer

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE

ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE ETT RÄTTVISARE EUROPA FÖR ARBETSTAGARE EFS PROGRAM FÖR VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 kommer att

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för ekonomisk utveckling, finanser och handel ACP-EU/101.516/B/13 18.08.2013 FÖRSLAG TILL RAPPORT om syd-syd-samarbetet och triangelsamarbetet:

Läs mer

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium

Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar. Niels Krabbe, Kommerskollegium Transatlantisk frihandel? Hinder mot handeln mellan EU och USA och möjliga lösningar Niels Krabbe, Kommerskollegium 120330 Kommerskollegium och EU:s yttre handelspolitik Sammanställer svenska intressen,

Läs mer

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen?

Hur kan vi stärka solidariteten och bekämpa fattigdomen i världen? RÅDSLAG VÅR VÄRLD F Ö R O S S SO C I A L D E M O K R AT E R Ä R M Ä N N I S K A N M Å L E T hennes utveckling och frihet, vilja att växa, ansvarskänsla för kommande generationer, solidaritet med andra.

Läs mer

Hur hänger utbildning och tillväxt ihop? Pär Hansson ITPS och Örebro universitet

Hur hänger utbildning och tillväxt ihop? Pär Hansson ITPS och Örebro universitet Hur hänger utbildning och tillväxt ihop? Pär Hansson ITPS och Örebro universitet Frågeställningar Leder ökade utbildningsinvesteringar till ökad produktivitet? Hur påverkas efterfrågan på kvalificerad

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Vart tar världen vägen?

Vart tar världen vägen? Vart tar världen vägen? SBR, 24 november 2015 Klas Eklund Senior economist Stor ekonomisk osäkerhet USA: konjunkturen OK Europa och Japan: svagt Kina och Emerging Markets: bromsar in Ny fas i den globala

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 26.6.2012 B7-0297/2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION i enlighet med artiklarna 90.2 och 110.2 i arbetsordningen om handelsförhandlingarna mellan EU och Japan (2012/2651(RSP))

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 216 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 365 mnkr. Totalt är det är en ökning med 9 mnkr sedan förra månaden, 77% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005

EUROPAPARLAMENTET. Plenarhandling B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION. till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 EUROPAPARLAMENTET 2004 Plenarhandling 2009 11.1.2006 B6-0036/2006 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av fråga för muntligt besvarande B6-0345/2005 i enlighet med artikel 108.5 i arbetsordningen från Margrete

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006

FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006 FöreningsSparbanken Analys Nr 7 28 mars 2006 Konkurrensen om arbetskraften i Baltikum hårdnar Arbetskraftskostnaderna i Estland och Lettland ökar snabbast av de nya EU-länderna. Sedan 2001 har den genomsnittliga

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru

Rapport. EULAC konferens 14 16 november 2011. Chiclayo, Peru Rapport EULAC konferens 14 16 november 2011 Chiclayo, Peru Rapport från EULAC-konferensen i Lambayeque, Peru 14/11-16/11, 2011 Bakgrund Göteborgs stad fick 2007 en förfrågan om deltagande i styrgruppen

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer

Policy Brief Nummer 2018:5

Policy Brief Nummer 2018:5 Policy Brief Nummer 2018:5 Kött och klimat hur påverkar EU:s stöd utsläppen av växthusgaser? Subventioner till aktiviteter som påverkar klimatet kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser och motverka

Läs mer

Nya aktörer på världsmarknaden

Nya aktörer på världsmarknaden Nya aktörer på världsmarknaden Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter en kortversion Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina Länderna är idag stora producenter inom livsmedelsproduktionen

Läs mer

För en bred energipolitik

För en bred energipolitik 2008-07-09 För en bred energipolitik 1 Socialdemokraterna ENERGISAMTAL Det behövs en bred energiuppgörelse Det är nu två år sedan centerpartiet ensidigt bröt den breda och mångåriga blocköverskridande

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa

Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Europeiska sysselsättningsstrategin Arbeta för att stärka sysselsättningen i Europa Ett socialt Europa Europeiska kommissionen Vad är den europeiska sysselsättningsstrategin? Alla behöver ett jobb. Vi

Läs mer

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT

Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN UNIONENS HÖGA REPRESENTANT FÖR UTRIKES FRÅGOR OCH SÄKERHETSPOLITIK Bryssel den 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Gemensamt förslag till RÅDETS BESLUT om ingående, på

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Uppföljning av målen i Europa 2020

Uppföljning av målen i Europa 2020 Rapport 216:2 Uppföljning av målen i Europa 22 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 22, under parollen "smart och hållbar tillväxt för alla". Europa

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

Tillsammans kan vi få Europa att växa.

Tillsammans kan vi få Europa att växa. Tillsammans kan vi få Europa att växa. Jag gillar EU EU blir vad vi gör det till. Europas framtid ligger i EU EU speglar samtiden och står idag inför frågor som måste lösas gemensamt och över gränser:

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 33 24 november 2005 God potential för en ökad tjänsteexport De svenska företagen får bättre betalt för sina exporttjänster än för exporten av varor. Under perioden 1995-2004

Läs mer

1.1 En låg jämviktsarbetslöshet är möjlig

1.1 En låg jämviktsarbetslöshet är möjlig 7 1 Sammanfattning Sveriges ekonomi har återhämtat det branta fallet i produktionen 8 9. Sysselsättningen ökade med ca 5 personer 1 och väntas öka med ytterligare 16 personer till och med 1. Trots detta

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

PUBLIC 14761/15 1 DG C 1A LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE PV CONS 68 RELEX 984

PUBLIC 14761/15 1 DG C 1A LIMITE SV. Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE PV CONS 68 RELEX 984 Conseil UE Europeiska unionens råd Bryssel den 11 december 2015 (OR. fr) 14761/15 LIMITE PUBLIC PV CONS 68 RELEX 984 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3430:e mötet i Europeiska unionens råd (UTRIKES FRÅGOR)

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM63. olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s strategi mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljödepartementet 2014-03-13 Dokumentbeteckning KOM (2014) 64 slutlig Meddelande från kommissionen

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Det ekonomiska läget och inriktningen för budgetpropositionen

Det ekonomiska läget och inriktningen för budgetpropositionen Det ekonomiska läget och inriktningen för budgetpropositionen Finansminister Magdalena Andersson 16 augusti 2018 Finansdepartementet 1 Sammanfattning God tillväxt, arbetslösheten sjunker, de offentliga

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Att använda EU-program som verktyg bakgrund. Halmstad, 22 maj 2014

Att använda EU-program som verktyg bakgrund. Halmstad, 22 maj 2014 Att använda EU-program som verktyg bakgrund Halmstad, 22 maj 2014 Vilka EU-program finns det? EU-program 2014-2020 Internationellt Nationellt Regionalt Kreativa Europa 1,3 miljarder Erasmus+ 14,7 miljarder

Läs mer

Arbetsmarknad i förändring: 1930-, 1970 och 2010-tal

Arbetsmarknad i förändring: 1930-, 1970 och 2010-tal Arbetsmarknad i förändring: 1930-, 1970 och 2010-tal 26/11 Jan Jörnmark 1930-tal Keynesianska revolutionen Trögrörlighet In the long run we re all dead Total/aggregerad efterfrågan den väsentliga för ekonomin

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

1(5) 2010-05-06. Peking. Markus Lundgren. Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas

1(5) 2010-05-06. Peking. Markus Lundgren. Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas 1(5) 2010-05-06 Peking Markus Lundgren Det ekonomiska utbytet mellan Kina och Sverige går in i en ny dynamisk fas Kina är Sveriges största handelspartner i Asien. 2009 uppgick handeln till 75,2 miljarder

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

De senaste årens utveckling

De senaste årens utveckling Arbetsmarknaden Sedan 1997 har antalet sysselsatta ökat med 22 personer, om man jämför de tre första kvartalen respektive år. Antalet sysselsatta är dock fortfarande cirka 8 procent lägre än 199. Huvuddelen

Läs mer

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum?

Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december Vad driver tillväxten i Baltikum? Swedbank Östersjöanalys Nr 6 1 december 2006 Vad driver tillväxten i Baltikum? Utmärkande för de baltiska staterna är den starka expansionen inom handel- och transportsektorn. Den svarar för en betydligt

Läs mer

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Lagstiftningsöverläggningar (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen) U2014/6874/IS Kommenterad dagordning Rådet (utbildning, ungdom, kultur och idrott) 2014-12-01 Utbildningsdepartementet Rådets möte (utbildning, ungdom, kultur och idrott) den 12 december 2014 Kommenterad

Läs mer