Promemoria Brasilia. Landrapport Brasilien juli 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Promemoria Brasilia. Landrapport Brasilien juli 2016"

Transkript

1 Promemoria Landrapport Brasilien juli 2016 Huvudstad: Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 204,5 miljoner år 2015 Yta: m² Valuta: Real Stats- och regeringschef: (interim)president Michel Temer (PMDB) Vicepresident: - Utrikesminister: José Serra (PSDB), inklusive utrikeshandel Finansminister: Henrique Meirelles Försvarsminister: Raul Jungmann (PPS) Större politiska partier: PMDB (Partido do Movimento Democrático Brasilieiro - mitten) PT (Partido dos Trabalhadores- mitten/vänster) PSDB (Partido da Social Democracia Brasilieira - mitten) PP (Partido Progressista - höger) PSB (Partido Socialista Brasileiro - mitten/vänster) DEM (Democratas - höger) Nästa val: Lokalval oktober 2016; President-och kongressval 2018 Rösträtt: Obligatorisk rösträtt från 18 till 70 år. Frivillig rösträtt mellan år och över 70 år samt för analfabeter BNP: 2 186,9 miljarder USD år 2014 och 1 534, 8 miljarder förväntad 2016 BNP per capita: USD i januari år 2016 BNP-tillväxt: -1,4 procent i januari 2016 Offentlig arbetslöshet: 6,8 procent år 2015 och 11 procent juli 2016 (IMF) Inflationstakt: 9,0 procent i 2015 och 8,7 procent förväntad 2016 (IMF). Viktigaste exportprodukter: Malm, råolja, soja, socker och kött Viktigaste handelspartners: EU, Kina, USA och Mercosul Varuhandel med Sverige: Brasilien importerade varor från Sverige för ca 7,3 miljarder SEK under Samma år exporterade Brasilien varor till Sverige för 5 miljoner SEK (SCB).

2 Sveriges Ambassad Promemoria 2(13) Allmänt om Brasilien Brasilien är det femte största landet i världen, såväl till storlek som till befolkning. Det är ett land som karakteriseras av stora kontraster och stor ojämlikhet; vissa delar av landet har en utvecklingsgrad som ligger i nivå med industriländer, medan andra regioner ligger långt efter och har stora utvecklingsbehov. Befolkningen är etniskt blandad och många har rötter i andra delar av världen. Mer än hälften av landets invånare identifierar sig som av afro-brasilianskt ursprung. De senaste två decennierna har Brasilien genomgått en positiv utveckling när det kommer till att minska fattigdomen och de sociala klyftorna. Detta tack vare god tillväxt som skapat jobb och möjliggjort utbyggnaden av omfattande statliga omfördelningsprogram. Brasilien var år 2014 rankat som världens sjunde största ekonomi, men tappade under 2015 två placeringar på grund av fallande råvarupriser i kombination med en illa skött ekonomi och stora korruptionsskandaler där bla statsägda oljebolaget Petrobras är inblandat. I samband med uppdagandet av korruptionsskandalen som går under namnet Lava Jato (biltvätt) uppstod politisk turbulens i landet som har lett till att en rad högt uppsatta politiker och inflytelserika företagsledare tvingats avgå, betala böter eller avtjäna fängelsestraff. Detta, men framför allt den dåligt skötta ekonomin, tvingade president Dilma Rousseff att avgå -i alla fall tillfälligt- den 12 maj 2016 efter omröstning om riksrätt i både senat och deputeradekammaren som oppositionen vann med god marginal. Hon är anklagad för misskötsel av statsbudgeten. Som interimspresident tog hennes vice-president Michael Temer över. Han representerar det stora centerorientarade maktpartiet Partido do Movimento Democrático Brasilieiro (PMDB), som var det parti som ledde riksrättskampanjen mot Dilma. Detta innebär att Temer och hans regering styr landet under max under 180 dagar, dvs längst tills september 2016 (troligtvis i slutet av augusti), då det slutgiltigt kommer att röstas i Senaten om Dilmas avsättning. Avsätts hon blir Temer president fram till nästa val Relationen med Sverige Sverige och Brasilien har ett strategiskt partnerskap som omfattar sju områden: politisk dialog och samarbete i multilaterala fora; handel och investeringar; bioenergi och biodrivmedel; försvar; klimatförhandlingar och hållbar utveckling; vetenskap, innovation och högteknologi samt kulturellt utbyte och utbildning. Brasiliens beslut att gå vidare med Gripenprojektet i december 2013, vilket följdes upp med undertecknandet av huvudkontraktet i oktober 2014, får effekter på det bilaterala strategiska partnerskapet i sin

3 Sveriges Ambassad Promemoria 3(13) helhet. Gripen NG är ett unikt projekt, dels på grund av sin potentiella volym (Brasilien kan på sikt bli världens största Gripenanvändare), dels på grund av ambitionen att göra Brasilien till en fullt delaktig partner i Gripensystemets utveckling och produktion. Det handlar om ett nära samarbete som kommer att pågå de närmste åren. Beskedet har redan gett de bilaterala relationerna en viktig impuls och kommer att bidra till en fortsatt fördjupning och breddning av våra kontakter på många områden. Besöksutbytet har varit omfattande de senaste åren med statsbesök av dåvarande president Lula da Silva i Sverige 2007 och statsbesök av kungaparet i Brasilien President Lula besökte också Sverige i samband med EUordförandeskapet Kungaparet, statsministern, biståndsministern och miljöministern ingick i den svenska delegationen till konferensen Rio Samma år besökte även dåvarande vice-president Temer med delegation tillsammans med utriksministern Patriota Sverige för bilaterala överläggningar. I januari 2015 var Stefan Löfven på plats i Brasilien för att närvara vid Rousseffs presidentinstallation. Under 2015 följde en rad besök av svenska representanter i Brasilien. I maj kom näringsminister Damberg med en stor Team Sweden-delegation på besök för bilaterala överläggningar med flera brasilianska regeringsföreträdare. President Rousseff reste samma år i oktober till Sverige med syfte att ytterligare fördjupa det bilaterala partnerskapet mellan länderna. I slutet av augusti reste försvarsutskottet till Brasilien i samband med Saabprojektet följt av infrastrukturminister Anna Johansson som i november deltog i en WHO-konferens angående Road Safety i São Paulo. De täta besöken fortlöper under 2016 då en miljödelegationen i mars besökte Brasilien för att fördjupa det MoU på miljöområdet som våra länder har. Även konstitutionsutskottet var på besök i och Manaus i mars Under de olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti kommer kungaparet samt, folkhälso-, sjukvårds och idrottsministern Gabriel Wikström. Under Paralympics kommer barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér närvara. Uppskattningsvis 220 svenska företag finns i Brasilien, varav ett antal har produktion i Brasilien med export till tredje land. Sammanlagt sysselsätter dessa företag över personer och omsätter ca 130 miljarder SEK (Swedchams och Business Swedens uppskattning). De första svenska företagen, som Johnsonrederierna, kom till Brasilien redan för över 100 år sedan. Ericsson firade nyligen 90-årsjubileum och svenska handelskammaren i São Paulo 60 år. São Paulo är efter Göteborg Sveriges främsta industriregion.

4 Sveriges Ambassad Promemoria 4(13) Gripensamarbetet kommer att innebära en ny plattform för den svenska industriella närvaron i Brasilien och skapa nya möjligheter. Bland nyetableringar i Brasilien märks företag som Elekta, Kreab, Spotify, izettle och Hyper Island. Sverige har ett handelsöverskott i relation till Brasilien och importerade 2015 varor från Brasilien till ett ungefärligt värde av 5 miljarder SEK där kaffe och verkstadsprodukter var de största varugrupperna. Brasilien importerade samma år varor från Sverige till ett värde av 7,3 miljarder SEK, framförallt maskiner, kemikalier samt transportprodukter. Av de flera tusen svenska medborgare som finns bosatta i Brasilien bor de flesta i São Paulo-området. Rio de Janeiro och nordöstra Brasilien är attraktiva destinationer för svenska turister. Omkring brasilianska medborgare är bosatta i Sverige. Tack vare Gripen-samarbetet bor det i Linköping nästan hundra brasilianska familjer med SAAB-anknytning. Relationen mellan Brasilien och Sverige har en speciell karaktär på grund av HM Drottning Silvias barndomsband till landet, arbetarpartiets tidiga kontakter med den svenska fackföreningsrörelsen (främst Metall) samt anknytningar på idrottsområdet. Fotbollskontakterna inte minst minnet av Brasiliens första VM-seger 1958 i Sverige är högst levande i Brasilien än idag. Inrikespolitik President Dilma Rousseff tillträdde år 2011 och blev i oktober 2014 omvald för en andra mandatperiod. Rousseffs vinstmarginal var i det senaste valet bara tre procentenheter gentemot motståndaren Aécio Neves socialdemokratiska PSDB (mittenparti). Inte sedan 1989 har polariseringen under ett presidentval varit så stor och gav Dilma en dålig start för sin andra presidentperiod. Petrobrasskandalen- kopplat till statliga företaget Petrobras som uppdagades ledde till ett stegrande politiskt missnöje bland befolkningen och sänkte drastiskt internationella investerares förtroende för Brasilien. Väljarnas förtroende för Rousseff blev därför historiskt lågt och hon tappade stöd även i de nordöstra delarna, där PT traditionellt har sina kärnväljare. Under våren och sommaren 2015 genomfördes flera stora protester runt om i landet den första med hela två miljoner demonstranter mot Rousseff och hennes regering. I mitten på augusti deltog hundratusentals demonstranter i demonstrationer i samtliga av landets delstater.

5 Sveriges Ambassad Promemoria 5(13) Dilmas politiska motståndare grep chansen att få henne avsatt och inledde en riksrättsprocess mot henne. I deputeradekammarens omröstning om Rousseffs riksrätt april i år röstade 367 av de 513 ledamöterna för att hon skulle ställas inför riksträtt, vilket med god marginal översteg de två tredjedelar som behövdes. Den brasilianska senaten röstade därefter med siffrorna 55 röster för att ställa presidenten inför riksrätt och 22 mot och Rousseff tvingades därmed lämna över posten som Brasiliens president till vice-presidenten, Michael Temer (PMDB). Rousseff är misstänkt för att ha brutit mot budgetlagar då hon lånat pengar från statsbanker för att finansiera offentliga utgifter. Även om missnöjet mot Dilma var stort bland befolkningen solkades processen av att den drevs av den dåvarande talmannen i den brasilianska deputeradekammaren, Eduardo Cunha (PDMB) som är under utredning för bla korruption och pengatvätt. Cunha har tvingats avgå och har ersatts av den mer diskrete Rodrigo Maia från partiet DEM. Temer kommer att inneha presidentposten under minst i 180 dagar till dess att utredningen, som leds av den högsta valdomstolen, kring Rousseff är klar. Ifall det visar sig att hon har gjort sig skyldig till anklagelserna kommer hon automatiskt tas ifrån sin roll som Brasiliens president.temer och hans ekonomiska team har aviserat ambitiösa planer på att försöka balansera budgeten bl. a. genom att sätta ett tak på offentliga utgifter, pensionsreform och initiativ för att öka privata investeringar. Med tre avsatta ministrar de första veckorna är det dock oklart vilket reformutrymme Temer-regeringen har i nuläget. Utrikespolitik Brasiliens främsta utrikespolitiska mål anses vara att erhålla en permanent plats i säkerhetsrådet. Eftersom Brasilien av tradition ogärna lägger sig i andra länders interna angelägenheter, kritiseras man av många för att vara alltför passivt för att kunna axla ett större internationellt ansvar. Detta återspeglas t.ex. i Brasiliens syn på situationen i Ukraina, där man propagerar för återhållsamhet. Dock kan nämnas att Brasilien erkände Palestina i slutet av Brasilien spelar oundvikligen en ledande roll i Latinamerika, men försöker undvika att framstå som alltför dominerande. Man vinnlägger sig om nära bilaterala relationer med de enskilda länderna på kontinenten, inte minst för att förebygga uppkomsten av en spansktalande front. Brasilien har varit en

6 Sveriges Ambassad Promemoria 6(13) aktiv men diskret medlare i regionala frågor. Man verkar för ökad regional integration, men de geopolitiska förutsättningarna härför är inte de bästa då Brasilien uppfattas som för stort för att kunna accepteras som motor i en sådan integration. Förutom samarbetet inom Mercosur, framhäver Brasilien ofta samarbetet inom den sydamerikanska organisationen UNASUR på bekostnad av samarbetet inom den latinamerikanska organisationen CELAC. Detta på grund av att rivalen Mexiko inte är med i UNASUR. Brasilien är en, för Sverige och EU, viktig samarbetspartner och aktör inom de tre stora förhandlingarna det senaste året: de nya hållbara utvecklingsmålen post 2015, finansieringen av den nya utvecklingsagendan och det nya klimatavtalet. Detta i egenskap av BRICS-land, att man befinner sig någonstans mellan det som kallas nord och syd samt att man i många fall har förmågan att få med sig övriga G77. Brasilien är fortsatt en stark företrädare av syd-syd samarbetet och är noga med att framhäva utvecklingsländernas avsikt att skapa hållbar ekonomisk-, social- samt miljöutveckling. Brasiliens inhemska erfarenheter av fattigdomsbekämpning och utveckling anses vara en fördel för landet i dess växande roll som icke-traditionell givare. Brasilien har på senare år utökat sina internationella fredsbevarande insatser i konfliktzoner. Exempelvis leder man den militära delen av FN:s stabiliseringsuppdrag MINUSTHA på Haiti och samordnar FN-aktiviteter i Guinea-Bissau. Brasilien har också ökat sitt finansiella stöd till det internationella humanitära arbetet. Försvarspolitik och Försvarmakten Brasilien är det helt dominerande landet i Sydamerika; ekonomiskt, militärt och storleksmässigt. Försvarsmakten är i särklass störst även om utrustningen i mångt och mycket är föråldrad. De militära hotbilderna är otydliga, men högsta prioritet i säkerhetspolitiken är skyddet av Amazonas och den långa kustremsan med tillhörande territorialvatten där stora mängder olja upptäckts. I brasilianska gränsområden i Amazonas finns problem kopplade både till gerillaaktiviteter och till illegal verksamhet såsom drogsmuggling. Det inträffar att brasilianska flygvapnet släpper bomber på illegala start- och landningsstråk som knarksmugglare byggt i Amazonas. Det är viktigt att känna till att Amazonas är ett känsligt ämne i Brasilien. I Amazonas verkar en stor mängd NGO:s (Non Governmental Organisations), som brasilianarna ofta är kritiska till och som anklagas för att gå USA:s

7 Sveriges Ambassad Promemoria 7(13) (eller det internationella samfundets ) ärenden. Brasilien har därför infört hårdare kontroll över de organisationer som verkar i Amazonas. Brasilien är en regional stormakt men har även större utrikespolitiska ambitioner. Landet vill vara så oberoende som möjligt av USA och agerar för att stärka sin egen roll och minska USA:s roll i närområdet. USA har vid ett antal tillfällen nekat Brasilien teknologi inom försvarsområdet, bl.a. inom rymd-, raket- och jaktrobotområdet vilket brasilianarna ser mycket negativt på. Helikoptrar, havsövervakningsflygplan och ubåtar har införskaffats och president Rousseff tog i december 2013 beslut om anskaffning av Gripen. Försvarsmakten lider samtidigt av strukturella problem där huvuddelen av budgeten går till fasta kostnader i form av löner och pensioner, vilket gör att utrymmet för nyinvesteringar är mycket begränsat. Som en konsekvens av detta har brasilianska försvarsindustrin under 90-talet haft svårt att överleva. Ny politisk fokus har dock lagts på att lämna stöd till industrin, bl.a. genom framtagandet av en ny nationell försvarsindustripolitik. Vid alla större upphandlingar kräver Brasilien teknologiöverföring. Detta har blivit en del i en nationell strategi för att lyfta den teknologiska nivån så att landet kan utvecklas på sikt. Teknologiöverföring prioriteras mycket högt i alla samhällssektorer och är en stor och viktig del i Gripenupphandlingen. Handels- och industripolitik Brasilien har under större delen av 1900-talet skyddat sin ekonomi från extern konkurrens. Detta var ett viktigt skäl till de stora svenska industriföretagens tidiga etablering i landet. En viss omsvängning skedde under 1990-talet, mest tydligt under president Fernando Henrique Cardoso ( ). Öppnandet av den brasilianska ekonomin har haft en tydlig påverkan på landets utveckling, inte minst till följd av stora utländska investeringar, bl a inom tjänstesektorn. Under Lula da Silvas administration utvecklades det regionala samarbetet på handelsområdet, företrädelsevis inom tullunionen Mercosur. Handeln med EU är viktig för Brasilien även om EU:s betydelse har minskat något senaste åren. År 2015 exporterade EU produkter till Brasilien för 34,6 miljarder EUR och importen utgjorde 31 miljarder EUR. Brasiliens export till EU28 består framförallt av jordbruksprodukter och råvaror, medan Brasiliens import därifrån i första hand består av förädlade produkter såsom maskiner, transportutrustning och kemikalier. De senaste uppdateringarna från 2013 om EU:s direktinvesteringar i Brasilien uppgick då till ett värde av 35,6 miljarder

8 Sveriges Ambassad Promemoria 8(13) EUR, en ökning med 22,2 miljarder EUR från Brasiliens direktinvesteringar till EU28 under 2013 ökade till 21,5 miljarder EUR, en kraftig ökning från 2,2 miljarder EUR året innan (Eurostat). Ekonomisk situation Den brasilianska ekonomin har grundläggande strukturella problem i form av höga offentliga utgifter, ökande budgetunderskott, för låg andel investeringar och priskontroller för att stävja inflationen. Andra strukturella hinder i ekonomin är de som i folkmun kallas den brasilianska kostnaden (Custo Brasil) vilket är en sammanfattande benämning på det höga skattetrycket och det ineffektiva skattesystemet, den oflexibla arbetsmarknaden, den bristfälliga infrastrukturen, korruption och den tungrodda byråkratin. I världsbankens sammanfattning Ease of Doing Business hamnade Brasilien på plats 120 av 189 länder år Givet ovan utsåg president Rousseff i början av sin andra mandatperiod ett nytt ekonomiskt team som uppfattades som marknadsvänligt med potential att ta ett fast grepp om den ansträngda brasilianska ekonomin. Den politiska polariseringen och det splittrade parlamentet medförde dock att finansminister Levy inte kunde få igenom sin politik och så småningom fick avgå. När Temer kom till makten i maj tillsatte även han ett marknadsvänligt team med finansminsitern Henrique Meirelles i spetsen. Detta för att snabbt kunna få ordning på ekonomin, men utmaningarna är många. Brasiliens ekonomi minskade med 5,3% under årets första kvartal. Tillväxten har varit negativ de senaste fem kvartalen och trenden ser dessvärre inte ut att vända inom den en snar framtid. OECD:s bedömning är att ekonomin kommer att krympa med 4,3 % i år, medan centralbanken förutspår 3,8 %. OECD tror också att recessionen kommer att fortsätta under 2017 givet den politiska instabiliteten. IMF förutspådde dock nyligen att BNP växer med 0,5% under Arbetslösheten nådde för Brasilien rekordhöga 11.2% i april. Inflationen är fortfarande hög runt 9,3% vilket är betydligt över målet 6,5%. Centralbanken har, efter en längre tids kontinuerliga höjningar, aviserat att de avser behålla styrräntan på 14,25%. Troligtvis för att undvika att ytterligare bidra till den negativa tillväxten.

9 Sveriges Ambassad Promemoria 9(13) Bytesbalansen har dock förbättrats vilket framförallt beror på deprecieringen av valutan. Den brasilianska realen har minskat med drygt 50% gentemot dollarn de senaste två åren. Underskottet i bytesbalansen var i mars 2,3% av BNP medan motsvarande siffra 2015 var 4,2% av BNP. Detta beror framförallt på en förbättrad handelsbalans och minskade remitteringar från investeringar. Trots Brasiliens låga kreditvärdighet - flertalet ratinginstitut har nedgraderat investeringsgraden och lagt till en negativ outlook - är valutareserven fortfarande solid på 380 miljarder USD dvs 20% av BNP. De flesta bedömare, och även regeringen, tycks vara ense om att investeringar nu måste ta över som tillväxtmotor. Stora investeringar krävs i energisektorn (kraftverk, olja och gas) och för att förbättra den bristfälliga infrastrukturen (vägar, järnvägar, flygplatser och hamnar). Även om framsteg har uppnåtts avseende koncessioner, där flygplatsprojekten har kommit längst, går processen långsamt. Infrastruktur och investeringsplaner Brasiliens infrastruktur är underutvecklad i jämförelse med andra medelinkomstländer och en hämmande faktor för landets tillväxt och handel. Stora investeringar krävs framöver. Enligt en undersökning genomförd av brasilianska transportkonfederationen CNT 2014 är enbart 12 % av landets totala vägnät, (1,7 miljoner km) asfalterade. Detta är 18 gånger lägre än i USA och 14 gånger lägre än i Kina. Bristerna är stora även vad gäller säkerhet och kapacitet. Kvalitets- och kapacitetsbristerna i vägnätet medför hög bensinförbrukning, snabb förslitning på fordon och en hög olycksfrekvens. Satsningarna på att förbättra vägar, hamnar och flygplatser är särskilt nödvändiga inte bara för att förbättra Brasiliens konkurrenskraft utan även med anledning av Brasiliens värdskap inför OS i Rio de Janeiro Facit från VM var att ingen av flygplatserna i värdstäderna hann bli helt klar även om driften i princip fungerade väl. Som särskilda hinder för att genomföra denna typ av projekt anges godkänd finansiering och miljöprövningar. Den stora korruptionsskandalen inom Petrobras där ju de flesta byggföretag är inblandade har också inverkat. Klimat, miljö och energi Brasilien är världens sjunde största utsläppsland och stod 2014 för ca 4,17 procent av de globala utsläppen. Traditionellt kommer utsläppen framförallt från avskogning, men mellan 2004 och 2013 lyckades man minska

10 Sveriges Ambassad Promemoria 10(13) avskogningen med nära 80 procent. Detta delvis p.g.a. regeringens handlingsplan för minskad avskogning som bl.a. inneburit ökad övervakning och stärkta polisinsatser mot illegal verksamhet samt etablerandet av nya skyddsområden i Amazonasregionen. Även ökad medvetenhet bland konsumenter samt frivilliga initiativ från företag och branschöverenskommelser (såsom sojaodlare och köttproducenter) att inte använda produkter som kommer från avskogad mark, har bidragit till att minska trycket på regnskogen. Det brasilianska löftet under klimatmötet i Paris 2015 var att minska landets totala utsläpp med 37% procent t.o.m och med 43% fram till 2030 vilket var det mest ambitiösa bland icke-annex 1- länderna. För att uppnå detta måste landet få stopp på den olovliga avskogningen till år 2030 och återplantera 12 miljoner hektar skog. Vad gäller energiproduktion har Brasilien en betydligt renare energimatris än många andra länder. Runt hälften av den totala energiförsörjningen härstammar från förnybara energikällor och runt 70 procent av den inhemska produktionen av elektricitet kommer från vattenkraft. Det är problematiskt för Brasilien att vara så pass beroende av vattenkraft, då landet de senaste åren drabbats av ovanligt långa torrperioder som nästan tömt vattenreservoarerna. Torkan har särskilt drabbat de sydöstra delstaterna, som å ena sidan har färre vattentillgångar och å andra sidan utgör landets ekonomiska motor. Bakomliggande orsaker är dels globala klimatförändringar och avskogning, men inte minst den undermåliga infrastrukturen. Torkan har lett till att Brasilien tvingats importera energi samt använda sig av icke förnybara energikällor. Vissa investeringar sker inom andra förnyelsebara energikällor som sol- och vindenergi, men utnyttjas enligt bedömare i alltför liten utsträckning. Brasilien är en av världens största producenter av biodrivmedel från sockerrör. En stor del av landets bilar kan köras på både etanol och bensin. Etanolproduktionen har kritiserats för att tränga ut livsmedelsproduktionen, men från brasiliansk sida framhålls att mindre än en procent av landets yta upptas av sockerodling samt att livsmedelsproduktionen ökar snabbare än etanolproduktionen. Befolkning och religion Brasilien har en relativt ung befolkning, men medelåldern har ökat beroende på minskade födelse- och dödstal. Brasilien har idag världens näst största svarta befolkning (efter Nigeria), det största antalet japaner utanför Japan och fler människor med påbrå från Libanon och Syrien än dagens befolkning i

11 Sveriges Ambassad Promemoria 11(13) dessa länder. Enligt den senaste folkräkningen (2010) betraktar sig ca personer som urfolk. Dessa består av över 300 folkgrupper som talar omkring 270 språk. Urfolkens rättigheter garanteras i konstitutionen från 1988, inklusive rätten att utöva sin kultur samt rätten till traditionell mark. För närvarande finns ca 660 urfolksområden, vilka utgör ca 13 procent av landets totala yta. Markregleringen pågår fortfarande och allvarliga konflikter kring detta förekommer. Det koloniala arvet är påtagligt. De ledande skikten består fortfarande nästan uteslutande av europeiska ättlingar trots att svarta och den stora andelen av befolkningen med blandat ursprung utgör över hälften av medborgarna. Brasilien har till antalet fler romerska katoliker än något annat land. Katolicismen tappar dock medlemmar till bl.a. pingströrelsen och evangeliska samfund vars anhängare har fördubblats det senaste årtiondet. I dagsläget säger sig drygt 60 procent av landets befolkning vara katoliker. Katolicismen är också delvis uppblandad med afro-brasilianska religioner, såsom Candomblé och Umbanda. Dessa samlar utövare även utanför den afrobrasilianska befolkningen främst i de större städerna och i de nordöstra delarna av landet. Sociala förhållanden och mänskliga rättigheter Sedan början av 2000-talet har drygt 30 miljoner brasilianare lyfts ur fattigdom och medelklassen utgör för första gången mer än hälften av landets befolkning. Minimilönen har höjts markant. Dock bör man ha i åtanke att många fortfarande arbetar i den informella sektorn av jobben i storstäderna är nästan en femtedel informella och att denna andel förväntas öka med den stigande arbetslöshet som är en konsekvens av den pågående ekonomiska krisen. De olika välfärdsprogram som Brasilien introducerat det senaste decenniet har varit en del av förklaringen till fattigdomsbekämpningen. Programmet Bolsa familia ger ekonomiskt stöd till marginaliserade familjer och är villkorat till att barnen går i skolan och följer det statliga vaccinationsprogrammet. Bolsa Familia har även gett finansiellt stöd till småskaliga familjejordbruk och gratis luncher i de offentliga skolorna, åtgärder som bidragit till att minska antalet människor med osäker tillgång till mat från 50 till 30 miljoner. Särskilt stora effekter har setts i urbana områden. Brasilien är alltjämt ett av de länderna i världen med mest ojämlik inkomstfördelning och bolsa familia har inte lyckats nå de allra fattigaste. Dock har situationen förbättrats. Mellan 2000 och 2012 ökade medelinkomsten för

12 Sveriges Ambassad Promemoria 12(13) den fattigaste femtedelen av befolkningen tre gånger så snabbt som för den rikaste femtedelen. De regionala skillnaderna är fortsatt mycket stora (78 % av de extremt fattiga bor i landets norra och nordöstra delar) och afrobrasilianare samt ursprungsbefolkning är överrepresenterade bland de fattiga (68 % av de extremt fattiga är svarta). I storstäderna har det saknats kapacitet att hantera inflyttningen från landets fattigare delar, varför betydande delar av stadsinvånarna tvingas bo i favelor (kåkstäder) där bostadsförhållandena är undermåliga. För att förbättra bostadssituationen för landets låginkomsttagare lanserade den förre presidenten programmet Minha Casa, Minha Vida (Mitt Hus, Mitt Liv). Hittills har projektet stått för uppbyggnaden av över en och en halv miljon bostäder och under 2016 ska ytterligare 2,3 miljoner hus och lägenheter ha byggts. Det genomsnittliga antalet skolår i Brasilien har enligt officiell statistik ökat från 5,5 år till 7,3 år under det senaste decenniet, men ligger fortfarande under genomsnittet för regionen (7,9 år). Grundskolan är obligatorisk och skolnärvaron för barn mellan 6-14 år ligger nu på ca 98 procent. Endast omkring en tredjedel av eleverna fortsätter dock till gymnasiet och fler pojkar än flickor hoppar av skolan. De offentliga skolorna är gratis, men håller ofta lägre kvalité, vilket innebär att det framför allt är barn som gått på privatskolor som klarar inträdesproven till landets kostnadsfria universitet. Brasilien har antagit i princip alla FN:s konventioner om mänskliga rättigheter och omsatt dessa i en omfattande nationell lagstiftning. Dock återstår problem vad gäller efterlevnaden av dessa lagar på delstats- och lokal nivå. Betydande framsteg har gjorts, framför allt på det sociala och ekonomiska området, men fortfarande kvarstår svåra utmaningar som undermåliga fängelseförhållanden, polisvåld, överbelastat och ineffektivt rättssystem, straffrihet, könsrelaterat våld, trafficking, sexuell exploatering av barn samt strukturell diskriminering. Allvarliga markkonflikter förekommer liksom arbete under slavliknande förhållanden. Kvinnor har en svagare förankring på arbetsmarknaden, är oftare arbetslösa och tjänar mindre än män (oavsett utbildningsnivå), trots att de utgör majoriteten av de universitetsstuderande. Trots att antalet kvinnor på beslutsfattande politiska poster har ökat under de senaste åren, är kvinnor alltjämt starkt underrepresenterade i politiken. Det är sedan 2009 lagstadgat att minst 30 % av ett partis parlamentskandidater ska vara kvinnor, vilket först uppnåddes i det senaste valet Lagen har alltjämt inte inneburit någon större förändring när det gäller andelen valda kvinnliga parlamentariker, då partistrukturer och finansiellt stöd främjar männen. Brasilien har 9,9 %

13 Sveriges Ambassad Promemoria 13(13) kvinnliga parlamentariker och Temers interimsregering innehåller inga kvinnliga ministrar alls. Brasiliens homosexuella har efter beslut i Högsta Domstolen rätt att ingå äktenskap och adoptera, men våld och mord med homofobiska motiv förekommer samtidigt i hög utsträckning. En växande polarisering och ett allt hårdare debattklimat råder vad gäller MR-frågor i kongressen. Enligt sociala rörelser försämras ursprungsfolksgruppernas rättigheter i praktiken, trots att de är fortsatt goda på pappret. Mordhot och mord av ursprungsfolksrepresentanter förekommer fortfarande frekvent. Ofta kretsar konflikter kring landrättigheter. Vidare är Funai, den myndighet som ansvarar för ursprungsfolksfrågor, allvarligt försvagad både vad gäller arbetskraft och finansiella medel, samt alltmer marginaliserad från den politiska arenan. Regeringen har de senaste åren försökt genomföra satsningar på att bekämpa våld och brottslighet genom att stärka social inkludering i fattiga områden. Dessvärre rapporteras det på senare tid om ett försämrat säkerhetsläge i Rio, vilket lett till ett ifrågasättande angående huruvida pacificeringen har lyckats eller ej. Även i São Paulo har våldspiralen ökat på senare tid, mycket beroende på den krigsliknande situation som råder mellan militärpolisen och stadens narkotikakarteller och annan organiserad brottslighet. Även i den nordöstra regionen har våldet ökat avsevärt det senaste årtiondet.

Promemoria Brasília. Landrapport Brasilien januari 2017

Promemoria Brasília. Landrapport Brasilien januari 2017 Promemoria Brasília Landrapport Brasilien januari 2017 Huvudstad: Brasília Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 204,5 miljoner år 2015 Yta: 8 547 400 m² Valuta: Real Stats- och

Läs mer

Promemoria 2015-10-09. Brasilia. Landrapport Brasilien oktober 2015

Promemoria 2015-10-09. Brasilia. Landrapport Brasilien oktober 2015 Promemoria Landrapport Brasilien oktober 2015 Huvudstad: Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 201 miljoner år 2014 Yta: 8 547 400 m² Valuta: Real Stats- och regeringschef: Dilma

Läs mer

Promemoria 2014-09-30. Brasilia. Landrapport Brasilia september 2014

Promemoria 2014-09-30. Brasilia. Landrapport Brasilia september 2014 Promemoria Landrapport september 2014 Brasilien är det femte största landet i världen, såväl till yta som till befolkning, och världens sjunde största ekonomi. Landet har två bra decennier bakom sig, men

Läs mer

Landöversikt Brasilien April 2011. 1. Basfakta

Landöversikt Brasilien April 2011. 1. Basfakta 1 1. Basfakta Officiellt namn: República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien Huvudstad: Brasilia (2,6 miljoner, IGBE 2010) Folkmängd: 194,4 miljoner 2009 (EIU 2011) Storstäder: Officielt

Läs mer

República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien

República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien 1 1. Basfakta Officiellt namn: República Federativa do Brasil / Federala republiken Brasilien Huvudstad: Brasilia (2,6 miljoner, IGBE 2010) Folkmängd: 192 miljoner (IBGE 2010) Storstäder: Språk: Yta: Statsskick:

Läs mer

Telemeddelande Sid. 1(13) 2013-07-04. Brasilia. Amnr BRAS20130704 Landrapport Brasilien juli 2013

Telemeddelande Sid. 1(13) 2013-07-04. Brasilia. Amnr BRAS20130704 Landrapport Brasilien juli 2013 Telemeddelande Sid. 1(13) 2013-07-04 Brasilia Amnr BRAS20130704 Landrapport Brasilien juli 2013 Huvudstad: Brasilia Språk: Portugisiska Statsskick: Federativ republik Folkmängd: 194,7 miljoner (EIU) Yta:

Läs mer

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1

Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 Telemeddelande (A) Sid. 1(7) Mnr BRAS/20101215-2 2010-12-15 Brasilia Annika Markovic Brasilien i förändringens tider president Lula ut, president Dilma in 1 När president Lula lämnar sitt ämbete vid årsskiftet

Läs mer

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015

VALUTAPROGNOS FEBRUARI 2015 VALUTA FEBRUARI 2015 3.40 3.30 3.20 3.10 3.00 2.90 2.80 2.70 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN BRL/SE K 0.17 0.16 0.15 0.14 0.13 0.12 0.11 0.10 INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN INR/SE + 9,2% K + 16,3%

Läs mer

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016

Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 2016 Finansiell månadsrapport AB Familjebostäder maj 216 Bolagets skuld Skulden uppgick vid slutet av månaden till 4 365 mnkr. Totalt är det är en ökning med 9 mnkr sedan förra månaden, 77% av ramen är utnyttjad.

Läs mer

Europa Anne Graf

Europa Anne Graf Europa 2020 Anne Graf Fler jobb i ny EU- strategi Utmaningar Ekonomiska krisen Arbetslöshet Fattigdom Högutbildade kvinnor måste välja mellan jobb och familj Lågt barnafödande Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM61. Meddelande om EU:s handlingsplan. mot olaglig handel med vilda djur och växter. Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om EU:s handlingsplan mot olaglig handel med vilda djur och växter Miljö- och energidepartementet 2016-04-01 Dokumentbeteckning KOM (2016) 87 Meddelande från

Läs mer

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark

Brasilien. Fattigdomen skall bekämpas! Danmark Brasilien Idag lever 1.4 miljarder människor i fattigdom, och 925 miljoner är undernärda. Med djup beklagan anser Brasilien att något borde göras för att rädda den svältande befolkningen världen över.

Läs mer

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET

FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET Europaparlamentet 2014-2019 Plenarhandling B8-1365/2016 9.12.2016 FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION TILL RÅDET i enlighet med artikel 134.1 i arbetsordningen om EU:s prioriteringar inför det 61:a mötet i FN:s

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Handelsstudie Island

Handelsstudie Island Handelsstudie Island Juni 2013 Andreas Thörnroos 2013-06-05 Sammanfattning Handelns utveckling totalt Sverige är ett av världens mest globaliserade länder och handeln har en avgörande betydelse för svensk

Läs mer

Lägesrapport om den ekonomiska situationen

Lägesrapport om den ekonomiska situationen #EURoad2Sibiu Lägesrapport om den ekonomiska situationen Maj 219 FÖR ETT MER ENAT, STARKT OCH DEMOKRATISKT EU EU:s ambitiösa agenda för sysselsättning, tillväxt och investeringar och dess arbete med den

Läs mer

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010

Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 2012-01-02 UF2012/ Port-au-Prince p.t. Stockholm Ambassadör Claes Hammar Läget i Haiti - 208 år efter självständigheten, snart 2 år efter jordbävningen 2010 Sammanfattning Haiti är 208 år efter sin självständighet,

Läs mer

BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR

BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR 1.1.2007 8b/2006 BULGARIEN OCH RUMÄNIEN BLIR EU MEDLEMMAR Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Europeiska unionen den 1 januari 2007. Enligt Europeiska kommissionens

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män 15.12.2016 2017/0000(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE med ett förslag till Europaparlamentets rekommendation

Läs mer

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C

12606/16 rr/ee/ss 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 27 september 2016 (OR. en) 12606/16 SOC 565 EMPL 375 ECOFIN 837 EDUC 302 FÖLJENOT från: till: Ärende: Kommittén för socialt skydd Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen

Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning på den finansiella krisen Telemeddelande (A) Sid. 1(8) Mnr BRAS/20090217-2 2009-02-17 Brasilia Ambassadrådet Christian de Filippi +55 61 8127 4623 Praktikant Therese Sandell UD-AME Dnr 17 Ekonomisk rapport för Brasilien Betoning

Läs mer

Översikten i sammandrag

Översikten i sammandrag OECD-FAO Agricultural Outlook 2009 Summary in Swedish OECD-FAO:s jordbruksöversikt 2009 Sammanfattning på svenska Översikten i sammandrag De makroekonomiska villkor som bildar underlaget för den här halvtidsrapporten

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008

Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008 2008-03-05 Sid. 1(8) Brasilia Handel och investeringar Sverige-Brasilien 2008 Handeln i Brasilien ökade under år 2007 jämfört med året innan. Exporten från Sverige till Brasilien ökade med 17% under 2007

Läs mer

Guide till EU-projektansökan

Guide till EU-projektansökan Guide till EU-projektansökan 2014-2020 1 Inledning Kommunens verksamheter kan ur EU:s program och fonder söka stöd till projekt som utvecklar verksamheten samt det omgivande samhället, såväl lokalt som

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018

SOS Barnbyar Kina. Landinfo 2018 SOS Barnbyar Kina Landinfo 2018 Om Kina Den 1 oktober 1949 utropades Folkrepubliken Kina och landet stöptes om efter socialistisk modell, efter kommunisternas seger i inbördeskriget som då pågått under

Läs mer

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark

Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte november 2013 Danmark Landrapport från Island NBO:s styrelsemöte 14.-15. november 2013 Danmark Nyckeltal för Island Folkmängd 325.010 Förväntad BNP-utveckling 2,2 % Inflationstakt 3,5 % Arbetslöshet 4,8 % Styrränta 7,0 % Bolåneskuld

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition Sid 1 (6) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i 2011 års budgetproposition I budgetpropositionen är regeringen betydligt mer pessimistiska om den ekonomiska utvecklingen jämfört med i vårpropositionen.

Läs mer

Extremism och lägesbilder

Extremism och lägesbilder Extremism och lägesbilder Kongressbeslut 2015 Inriktningsmål nummer fem för kongressperioden 2016-2019 anger att: SKL ska verka för att medlemmarna har tillgång till goda exempel på lokala och regionala

Läs mer

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet

MAKROEKONIMI. Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONIMI Ekonomisk tillväxt Mäta ekonomin Konjunktur Arbetslöshet MAKROEKONOMISKA MÅL Makroekonomi är en analys av samhället som helhet. Den aggregerade (totala) effekten i fokus; de totala utgifterna,

Läs mer

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare

Ibörjan av 2000-talet enades världens ledare Nådde vi millenniemålen? Succé eller fiasko? Arbetet för att nå millenniemålen får ett blandat slutbetyg. Stora framsteg har gjorts inom i stort sett alla mål, dessutom större framsteg än de flesta trodde,

Läs mer

Brasiliens program för accelererad tillväxt

Brasiliens program för accelererad tillväxt Telemeddelande (A) Sid. 1(5) Mnr BRAS/20110420-1 2011-04-20 Brasilia Pierre Liljefeldt Praktikant Sonya Ayeb Karlsson UD-AME Dnr 34 Brasiliens program för accelererad tillväxt Sammanfattning Brasilien

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Juni 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler än

Läs mer

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008

Nyckeltal 2010 (prog.) 2009 2008 Sid. 1(5) Moskva Anders Eriksson Rysk ekonomi september 2010 Den ryska ekonomin visar åter tillväxt, prognosen för 2010 är 4%. Tillväxten avmattas dock, försiktighet råder och ovissheten om styrkan i återhämtningen

Läs mer

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning

Save the world. Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Save the world Nord/syd; I-land/U-land; fattigdom; resursfördelning Olika indelningar av världen Olika indelningar av världen Första, andra och tredje världen Olika indelningar av världen Första, andra

Läs mer

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i

Uganda. Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Resultatstrategi för Sveriges internationella bistånd i Uganda 2014 2018 103 39 Stockholm Tel: 08-405 10 00, Webb: www.ud.se Omslag: UD-KOM, Tryck: Elanders Grafisk Service 2014 Artikelnr: UD 14.039 Regeringsbeslut

Läs mer

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning

Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Utvecklingspolitisk resultatrapport 2018 Sammanfattning Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete ger resultat Resultatrapporten om Finlands utvecklingspolitik 2018 presenterar resultat av Finlands

Läs mer

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker

Öppna gränser och frihandel. - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Öppna gränser och frihandel - Risker och möjligheter för svensk industri i dagens EU Cecilia Wikström Europaparlamentariker Hotet mot Schengensamarbetet Konsekvenser för transportsektorn Det europeiska

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken

Förslag till RÅDETS BESLUT. om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen och Syriska Arabrepubliken EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 31.8.2011 KOM(2011) 543 slutlig 2011/0235 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om tillfälligt upphävande av delar av samarbetsavtalet mellan Europeiska ekonomiska gemenskapen

Läs mer

FÖRSLAG TILL RAPPORT

FÖRSLAG TILL RAPPORT GEMENSAMMA PARLAMENTARISKA AVS EU-FÖRSAMLINGEN Utskottet för ekonomisk utveckling, finanser och handel ACP-EU/101.516/B/13 18.08.2013 FÖRSLAG TILL RAPPORT om syd-syd-samarbetet och triangelsamarbetet:

Läs mer

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation

Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Höstprognosen 2014: Långsam återhämtning med mycket låg inflation Bryssel, 04 november 2014 Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer den ekonomiska tillväxten

Läs mer

Nya aktörer på världsmarknaden

Nya aktörer på världsmarknaden Nya aktörer på världsmarknaden Global marknadsöversikt för jordbruksprodukter en kortversion Argentina, Brasilien, Indien, Kina, Ryssland och Ukraina Länderna är idag stora producenter inom livsmedelsproduktionen

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010

Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011. OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen för 2011 OFRs RAPPORTSERIE OFFENTLIG SEKTOR I FOKUS 1/2010 Sid 1 (5) Den svenska ekonomin enligt regeringens bedömning i budgetpropositionen

Läs mer

Resultatstrategi för Bangladesh

Resultatstrategi för Bangladesh Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 Resultatstrategi för Bangladesh 2014-2020 1 1. Förväntade resultat Denna resultatstrategi styr användningen av medel som anslås under anslagsposten 6 Asien i regleringsbrev

Läs mer

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar.

Tentamen. Makroekonomi NA0133. Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Jag har svarat på följande fyra frågor: 1 2 3 4 5 6 Min kod: Institutionen för ekonomi Rob Hart Tentamen Makroekonomi NA0133 Augusti 2015 Skrivtid 3 timmar. Regler Svara på 4 frågor. (Vid svar på fler

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5)

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) d Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bruxelles, août 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) SOCIODEMOGRAFISK INRIKTNING Ekonomiska

Läs mer

Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?"

Tal vid seminarium Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga? SPEECH/07/501 Margot Wallström Vice-President of the European Commission Tal vid seminarium "Den svenska modellen och ett social Europa kompletterande eller oförenliga?" Arrangerat av Ekonomiska och sociala

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI

Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI Sverige i siffror Snabba och enkla fakta med övningar för dig som läser SFI SCB Sverige i siffror 1 Innehåll SCB beskriver Sverige med statistik 4 Människorna i Sverige 6 Utbildning, jobb och pengar 14

Läs mer

Finansiella risker och lösningar

Finansiella risker och lösningar Finansiella risker och lösningar Jonas Rybring, Deputy General Manager Swedbank Shanghai Branch Shanghai 2008-03-10 1 Lång erfarenhet i Kina Swedbank har gjort affärer i Kina i över 20 år Representationskontor

Läs mer

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2015-07-01 Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna Priserna på världsmarknaden för jordbruksprodukter väntas ligga kvar ungefär på dagens nivåer

Läs mer

Tipspromenad. Fråga X

Tipspromenad. Fråga X Hållbar Fråga 1 Världens länder har kommit överens om 17 ambitiösa mål som fram till år 2030 ska hjälpa oss att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikhet och ojämställdhet och lösa klimatkrisen. De

Läs mer

Investera i Europas framtid

Investera i Europas framtid Investera i Europas framtid 1 Femte rapporten om den ekonomiska, sociala och territoriella sammanhållningen En ny sammanhållningspolitik för ett nytt årtiondes utmaningar I. Bakgrund II. III. IV. Sammanhållningspolitikens

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 3 mars 2005 Baltikum snabbväxande ekonomier men få nya jobb skapas Bland de nya EU-medlemmarna är det de baltiska länderna som framstår som snabbväxare. Under perioden 1996-2004

Läs mer

Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1

Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1 Svensk finanspolitik 2014 Sammanfattning 1 Sammanfattning Huvuduppgiften för Finanspolitiska rådet är att följa upp och bedöma måluppfyllelsen i finanspolitiken och den ekonomiska politiken. De viktigaste

Läs mer

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län.

Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Bostäder och kollektivtrafik Sammanfattning Författare: Emil Johansson, utredare LO-distriktet i Stockholms län. Full sysselsättning i Stockholmsregionen Stockholms

Läs mer

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG.

DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. DET ÄR ALLDELES FÖR LÅNGT FRÅN MIN VARDAG. Jag, min kommun och europeiseringen Rutger Lindahl Centrum för Europaforskning (CERGU) Göteborgs universitet INTERNATIONALISERING och GLOBALISERING inte bara

Läs mer

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen

Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Europeiska kommissionen - Pressmeddelande Ekonomisk prognos våren 2015: Medvind ger stöd till återhämtningen Bryssel, 05 maj 2015 Den ekonomiska tillväxten i Europeiska unionen drar nytta av ekonomisk

Läs mer

Vart tar världen vägen?

Vart tar världen vägen? Vart tar världen vägen? SBR, 24 november 2015 Klas Eklund Senior economist Stor ekonomisk osäkerhet USA: konjunkturen OK Europa och Japan: svagt Kina och Emerging Markets: bromsar in Ny fas i den globala

Läs mer

VALUTAPROGNOS OKTOBER 2014

VALUTAPROGNOS OKTOBER 2014 VALUTA OKTOBER 2014 BRASILIANSKA REAL MOT SVENSKA KRONAN INDISKA RUPIE MOT SVENSKA KRONAN BRL/SEK 3,45 3,25 3,05 2,85 2,65 2,45 INR/SEK + 8 % + 16 % 0,15 0,14 0,13 0,12 0,11 0,10 2,25 BRLSEK BRL/SEK 0,09

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden

Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Sverige i den globala ekonomin nu och i framtiden Göran Wikner, Hanna Norström Widell, Jonas Frycklund Maj 2007 Trender för svenskt företagande Bilaga 1 till Globala affärer regler som hjälper och stjälper

Läs mer

Standard Eurobarometer 90

Standard Eurobarometer 90 Undersökningen som ligger till grund för den här rapporten har beställts och koordinerats av Europeiska kommissionen, Generaldirektoratet för kommunikation. Rapporten har producerats för den Europeiska

Läs mer

Uppföljning av målen i Europa 2020

Uppföljning av målen i Europa 2020 Rapport 216:2 Uppföljning av målen i Europa 22 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning, Europa 22, under parollen "smart och hållbar tillväxt för alla". Europa

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt.

MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. INGEN FATTIGDOM MÅL 1: Målet är att få slut på all form av fattigdom överallt. Slut på fattigdomen! Det betyder bland annat: Den extrema fattigdomen ska avskaffas och antalet personer som lever i fattigdom

Läs mer

Investment Management

Investment Management Investment Management Konjunktur Räntor och valutor Aktier April 2011 Dag Lindskog +46 70 5989580 dag.lindskog@cim.se Optimistens utropstecken! Bara början av en lång expansionsperiod Politikerna prioriterar

Läs mer

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016

UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 UTRIKESHANDEL I GÖTEBORGSREGIONEN 2016 En region med lång erfarenhet av utrikeshandel Sjöfart och internationell handel har präglat Göteborgsregionen i snart 400 år. Visserligen är varorna inte desamma

Läs mer

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner

Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Storstadens tillväxt och samspel med andra regioner Ann-Katrin Berglund, WSP Analys & Strategi Vid nordisk konferens i Göteborg 15-16 mars 2012 WSP och Ann-Katrin WSP är ett globalt analys- och teknikföretag

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013

DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 2 AV 3: GODSTRAFIK I SKÅNE MAJ 2013 Mer än en miljon lastbilar passerar varje år Skåne på väg till och från andra destinationer - det blir tretton fordon i bredd genom hela Sverige. enom Skåne

Läs mer

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug

Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2889 av Markus Wiechel (SD) Somalia, Somaliland, Puntland och Galmudug Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Res med Plan till Brasilien!

Res med Plan till Brasilien! Res med Plan till Brasilien! Ta chansen och följ med på ditt livs resa och bli berörd! Resperiod: 19 februari till 7 mars 2015 1 Resans innehåll Ta del av Plans arbete på plats, träffa ditt fadderbarn

Läs mer

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning

Vårprognosen Mot en långsam återhämtning EUROPEISKA KOMMISSIONEN - PRESSMEDDELANDE Vårprognosen 2012 2013 Mot en långsam återhämtning Bryssel den 11 maj 2012 - Efter produktionsnedgången i slutet av 2011 anses EUekonomin nu befinna sig i en svag

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Uppföljning av målen i EU 2020 VGR Analys 2018:11. Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard

Uppföljning av målen i EU 2020 VGR Analys 2018:11. Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard Uppföljning av målen i EU 22 VGR Analys 218:11 Koncernavd Data och analys Enhet samhällsanalys Cecilia Olbin Gard 1 Sommaren 21 lanserade EU-kommissionen en ny strategi för tillväxt och sysselsättning,

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Agenda. Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs

Agenda. Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs Agenda Finans- och skuldkris Konjunkturuppdatering Räntor, valutor och börs Åke Linnander Anna-Maria Najafi BNP-prognoser BNP-prognos BNP prognos prognos bidrag till tillväxt 2011 2012 2013 2014 i Mdr

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 30 6 oktober 2005 Vår aktuella Kinapanel: Temperaturen har sjunkit något Enligt vår senaste Kinapanel i september i år har överhettningsindikatorn sjunkit till 6,6 jämfört

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28

ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utveckling 2011/2019(BUD) 5.5.2011 ÄNDRINGSFÖRSLAG 1-28 (PE462.791v01-00) Mandatet för trepartsmötet om förslaget till budget för 2012 (2011/2019(BUD)) AM\866542.doc

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa

Sveriges ekonomi fortsätter att bromsa Den 26 oktober 2016 släpper Industriarbetsgivarna sin konjunkturrapport 2016:2. Nedanstående är en försmak på den rapporten. Global konjunktur: The New Normal är här för att stanna Efter en tillfällig

Läs mer

Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna

Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2016-07-04 Marknad i balans ger svag utveckling i råvarupriserna 2016-2025 Utbudet matchar efterfrågan för de flesta råvarorna vilket ger en blygsam prisutveckling

Läs mer

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010

Sverige idag, i morgon. Hägringar. och därefter. Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 Sverige idag, i morgon Hägringar och därefter Björn Lindgren Växjö 24 mars 2010 onomiska läget Svenskt Näringsliv September 2009 Tänkt innehåll DEN SVENSKA EKONOMISKA UTVECKLINGEN AVTALSRÖRELSEN VALET

Läs mer

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna

1. Sammanfattning av läget för de mänskliga rättigheterna Denna rapport är en sammanställning grundad på Utrikesdepartementets bedömningar. Rapporten kan inte ge en fullständig bild av läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Information bör sökas också

Läs mer

ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN. Belem, januari 2010 SLUTDEKLARATION

ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN. Belem, januari 2010 SLUTDEKLARATION BRASILIENS RÅD FÖR EKONOMISK OCH SOCIAL UTVECKLING Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ANDRA RUNDABORDSKONFERENSEN EU BRASILIEN Belem, 25 26 januari 2010 SLUTDEKLARATION Rundabordskonferensen för

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Blekinge, 8 mars 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av februari 2013 Vissa ljuspunkter på en mörk arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas i hög grad av den ekonomiska

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET 2003 Landsorganisationen i Sverige LO 03.10 10 satser EXTRA 1 Rapportens syfte Att utifrån det rika materialet i undersökningen Röster om facket och jobbet ge en fördjupad bild

Läs mer

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017

SOS Barnbyar Togo. Landinfo 2017 SOS Barnbyar Togo Landinfo 2017 Om Togo Togo ligger i västra Afrika och har tidigare varit både tysk och senare fransk koloni. 1960 blev landet självständigt men fick inte demokratiskt styre förrän år

Läs mer

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna

Stark efterfrågan driver världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-06-07 Stark efterfrågan driver världsmarknaderna Världsmarknadspriserna på spannmål väntas minska något i reala termer de kommande tio åren, i takt

Läs mer

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN

RYSSLAND OCH CENTRALASIEN RYSSLAND OCH CENTRALASIEN Sedan 2014 har krisen i Ukraina och Rysslands olagliga annektering av Krim lett till nya ramar för de bilaterala relationerna mellan EU och Ryssland. Under senare år har den oroande

Läs mer

Produktion - handel - transporter

Produktion - handel - transporter Produktion - handel - transporter Kunskapskrav E C A Eleven kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras, och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation

Läs mer

Demokrati. Folket bestämmer

Demokrati. Folket bestämmer Demokrati Folket bestämmer Demokratins grundpelare Alla människors lika värde Regelbundna och allmänna val Rättssäkerhet Fri opinionsbildning, tryckfrihet och yttrandefrihet Majoritetsprincipen Hänsyn

Läs mer

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen!

Valutabevis. Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Valutabevis Låt dina pengar upptäcka världen! Reporäntan i dag: 0 % Så här fungerar valutabevis Löptid på cirka två år Nominellt belopp 10 000 kr/post Fyra

Läs mer

Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008

Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008 Sverige och globaliseringen Utmaning och möjlighet Fabian Wallen Svenskt Näringslivs Lärarfortbildningsdagar Växjö, 16 april, 2008 Vad är globalisering? Ökat utbyte av Varor/tjänster Kapital Människor

Läs mer

Rika och fattiga länder

Rika och fattiga länder Att dela in världen - I-länder Länder som industrialiserats U-länder Länder där utvecklingen gått långsammare - Stor skillnad mellan I-länder storskillnad mellan I-länder och U-länder - BNI Bruttonationalinkomst

Läs mer