Riktlinjer för val av korrosionsskydd för permanenta bergbultar baserat på utförda vattenanalyser Underlag för projektering av bygghandling...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för val av korrosionsskydd för permanenta bergbultar baserat på utförda vattenanalyser Underlag för projektering av bygghandling..."

Transkript

1 Dokument Nr: Cityanan i Stockholm Riktlinjer för val av korrosionsskydd för permanenta ergultar aserat på utförda vattenanalyser Underlag för projektering av ygghandling Lars Rosengren Roerth Colliander, WSP Sverige Roerth Colliander, WSP Sverige Rosengren Bergkonsult AB/WSP, Sverige Lars Hässler, Golder-ELU Peder Thorsager, Ramöll Lars Hässler, Golder-ELU Peder Thorsager, Ramöll Carl-Olof Söder, Sweco Carl-Olof Söder, Sweco Upprättad av Granskad av Godkänd av Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc

2 Innehållsförteckning 1 Inledning Syfte och mål Krav enligt BV Tunnel Val av korrosionsskydd för permanenta ergultar aserat på utförda vattenanalyser Slutsatser och riktlinjer Referenser...8 Bilagor Bilaga 1: Provtagningspunkter inom U8 Bilaga 2: Provtagningspunkter inom U9 Bilaga 3: Provtagningspunkter inom U10 Bilaga 4: Analysresultat från vattenprovtagning i kärnorrhål och efintliga tunnlar inom uppdrag U8, U9 och U10. Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 2 (8)

3 1 Inledning Den planerade Cityanan mellan Tomteoda i norr och Södra Station i söder utgörs huvudsakligen av en undermarksanläggning estående av ergtunnlar. Inom projekt Cityanan har det under systemhandlingsskedet ildats en Berggrupp estående av representanter från konsultuppdragen U8, U9, U10 och U12 samt representanter från eställaren (Banverket). Berggruppens uppgift har l.a. varit att ta fram gemensamma riktlinjer för den kommande ygghandlingsprojekteringen av t.ex. ergförstärkning och tätning, samt vattenoch frostisolering. Val av korrosionsskydd för ergultar är en eständighetsfråga för det ärande huvudsystemet, men påverkar också såväl yggkostnader som framtida kostnader för underhåll. Vid diskussioner om kostnadsesparande åtgärder i samand med framtagandet av systemhandlingen har frågan om system för korrosionsskydd av ergultar aktualiserats. I systemhandlingen har det förutsatts att samtliga ultar och ulttillehör (ricka, kula och mutter) skyddas med s.k. duplexehandling vilket inneär varmförzinkning och epoxiehandling enligt specificerade krav i BV Tunnel. Föreliggande dokument redovisar riktlinjer för val av system för korrosionsskydd av ultar för permanent ergförstärkning aserat på utförda vattenanalyser. Riktlinjerna ska gälla för projektering av ygghandling. 2 Syfte och mål Syftet med föreliggande dokument är att: redovisa det underlag som legat till grund för att välja system för korrosionsskydd redovisa vilket system som valts för korrosionsskydd av permanenta ergultar redovisa motiven till valet av korrosionsskyddssystem. Målet är att valt system för korrosionsskydd för ergultar ska uppfylla i BV Tunnel ställda krav med avseende på eständighet. Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 3 (8)

4 3 Krav enligt BV Tunnel Den tekniska livslängdsklassen för det ärande huvudsystemet ska, enligt BV Tunnel, avsnitt 4.3.1, väljas till TLK 120. Kraven i BV Tunnel med avseende på eständighet för det ärande huvudsystemet inneär att miljön i och omkring tunnlar indelas i: (1) inre miljö och (2) yttre miljö (se Figur 3-1). Yttre miljö Inre miljö Figur 3-1 Indelning i inre och yttre miljö i och omkring en ergtunnel. Den inre miljön styrs av den planerade användningen av respektive utrymme, t.ex. Banmiljö som avser trafikutrymme, Uppvärmt och ventilerat utrymme, etc. Den yttre miljön styrs av de förhållanden som råder eller kommer att råda i omgivande erg, jord och vatten och delas in i marin miljö och övrig miljö. Marin miljö anses enligt BV Tunnel föreligga l.a. då grundvattnet klassificeras som aggressivt. Enligt BV Tunnel, ska grundvatten etraktas som aggressivt om det vid analys enligt VVMB 905 Bestämning av vattens korrosiva egenskaper (Vägverket) uppvisar någon eller några av följande egenskaper: ph < 6,5 vattenhårdheten < 20 mg (Ca+Mg)/l (totalhårdhet) alkaliniteten < 1 mekv/l ledningsförmågan > 100mS/m. När inre och yttre miljö estämts längs tunneln estäms korrosivitetsklasser och vilket korrosionsskydd ultarna måste ha för att uppfylla dessa. När det gäller korrosivitetsklasser för ultar kan ulten delas in i: (1) ingjuten del, d.v.s. den del som efinner sig i yttre miljö och (2) utstickande ultände (den del av ulten som inte är ingjuten i erget), d.v.s. den del som efinner sig i inre miljö. Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 4 (8)

5 Yttre miljö Då den yttre miljön klassificeras som övrig miljö får korrosivitetsklass Im1 tillämpas om grundvattnet inte är aggressivt och om systematisk förinjektering utförs i aktuellt ergparti eller vid förhållanden där särskilda tätningsåtgärder inte erfordras (se BV Tunnel, Taell 4.3-2). Korrosivitetsklass Im1 inneär, enligt BV Tunnel, Taell 5.2-2, att en oehandlad ult kan användas om den gjuts in med cementpasta (vct 0,32) och så att det lir ett minst 10 mm tjockt skikt av cementpasta mellan stålmaterialet och erget (se BV Tunnel, avsnitt ). Då yttre miljö klassificeras som marin miljö, t.ex. då aggressivt vatten föreligger, ska korrosivitetsklass tillämpas. För att uppfylla ska ulten förses med duplexehandling och gjutas in med samma krav som för Im1 (se BV Tunnel, Taell 5.2-2). Inre miljö I inre miljö kan en ult skyddas antingen genom att ett täckskikt av t.ex. sprutetong appliceras på den utstickande ultänden (inklusive ricka, kula och mutter) enligt Taell i BV Tunnel eller genom att ulten ehandlas med korrosionskydd estående av varmförzinkning och expoxi, s.k. duplexehandling enligt Taell i BV Tunnel. Vid luftexponerad ult i inre miljö (d.v.s. då täckande etongskikt inte används) ska, enligt BV Tunnel avsnitt , duplexehandling tillämpas för samtliga korrosivitetsklasser (d.v.s. C3, C4 och C5-M enligt Taell i BV Tunnel). Ovanstående inneär att man kan erhålla två olika korrosivitetsklasser och därmed två olika system för korrosionsskydd för en och samma ult: en för den ingjutna delen av ulten och en för den utstickande ultänden, inklusive ricka, kula och mutter. Detta är dock inte särskilt praktiskt från utförandesynpunkt eftersom det skulle inneära att en ult då skulle ehöva skyddas partiellt med olika korrosionsskyddssystem. Om t.ex. den yttre miljön kräver korrosivitetsklass, d.v.s. duplexehandlade ultar, ör rimligen även duplexehandling väljas för den utstickande ultänden och ulttillehören (ricka, kula och mutter), eftersom detta rostskyddssystem klarar alla förekommande korrosivitetsklasser i inre miljö (se dokument nr Riktlinjer för val exponerings- och korrosivitetsklasser samt korrosionsskydd för ergförstärkning ). Därmed ehöver inget täckskikt appliceras på den utstickande ultänden eller på ulttillehören med hänsyn till kraven på korrosionsskydd. 4 Val av korrosionsskydd för permanenta ergultar aserat på utförda vattenanalyser 4.1 Allmänt Som tidigare nämnts estäms den yttre miljön omkring tunnlarna av förhållandena i omgivande jord, erg och vatten. För att estämma vilka vattenkemiska förutsättningar som råder har det, längs Cityanans sträckning och dess omgivning, utförts vattenprovtagning som sedan analyserats i laoratorium. Provtagning av vatten har l.a. utförts i erg (kärnorrhål), jord (grundvattenrör) och i efintliga tunnlar (läckvatten). Eftersom detta dokument Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 5 (8)

6 avgränsas till att ehandla korrosionsskydd för ultar i ergtunnlar redovisas endast provtagningar utförda i kärnorrhål och i efintliga tunnlar. 4.2 Utförda provtagningar och analyser av grundvatten längs Cityanan I Bilagorna 1-3 redovisas läget för provtagningspunkter utförda inom uppdragen U8, U9 och U10. Bilaga 4 redovisar analysresultaten med avseende på de fyra kemiska komponenter som avgör om vattnet ska klassificeras som aggressivt eller inte, se avsnitt 3 ovan. Av Bilaga 4 framgår att samtliga provtagningspunkter utom två överskrider gränsvärdet (100 ms/m) för ledningsförmåga (konduktivitet). I en av punkterna (04GA21k) misslyckades laoratoriet med analysen av ledningsförmågan. Utöver ovan redovisade provtagningar har ytterligare 8 stycken provtagningar utförts i SL:s tunnlar, samt i ytterligare 3 stycken kärnorrhål vid Norra Latin, Vattugaraget respektive World Trade Center. Provtagningen i SL:s tunnlar har utförts på läckvatten i dräner och pumpgropar och på läckvatten från ergsprickor i tunnelväggar. Provtagningen utfördes på tunnelanesträckorna Odenplan-S:t Eriksplan, T-Centralen-Östermalmstorg, Mariatorget-Slussen och T-Centralen-Rådhuset. Analysresultaten från provtagningarna i SL:s tunnlar visar på en ledningsförmåga mellan 111 och 170 ms/m och en ledningsförmåga mellan 110 och 330 ms/m för de tre kärnorrhålen, d.v.s. samtliga prover överskrider gränsvärdet för ledningsförmåga (100 ms/m). Baserat på ovan redovisade analysresultat av grundvatten i kärnorrhål och av läckvatten i efintliga tunnlar torde det inte råda något tvivel om att s.k. aggressivt vatten föreligger längs Cityanans tunnelsträckning. Orsaken till den höga ledningsförmågan i grundvattnet är inte självklar men har sannolikt ett samand med de relativt höga kloridhalterna. Höga kloridhalter kan i sin tur orsakas av vägsalt och/eller relikt (gammalt kvarvarande) havsvatten. Det ör dock i detta sammanhang nämnas att det framförts tvivel om analysresultatens riktighet. Dessa tvivel har aserats på efogad misstanke om att vatten från ovanförliggande jordlager kan ha runnit ned i kärnorrhålen varvid det vatten som provtagits kan tänkas inte vara representativt för grundvattnet i erget. Orsaken till denna misstanke är att tätning inte utförts vid foderrörens anslutning mot erget. Denna misstanke kan dock inte riktas mot vare sig provtagningar gjorda i kärnorrhål som orrats från efintliga tunnlar eller mot provtagningar av läckvatten i efintliga tunnlar. För att kontrollera att utförda provtagningar i kärnorrhål som orrats från markytan är representativa har kontrollprovtagning utförts i två kärnorrhål. Dessa kontrollprovtagningar redovisas i avsnitt 4.3 nedan. 4.3 Kontrollprovtagningar För att kontrollera att de provtagningar som redovisats i avsnitt 4.2 är representativa med hänsyn till använd provtagningsmetod har kontrollprovtagningar utförts i 2 stycken kärnorrhål inom uppdrag U8. Vid kontrollprovtagningen har orrhålet stängts av med hjälp av gummimanschett Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 6 (8)

7 för att förhindra att markvatten rinner ned i orrhålet. Efter avstängning har inläckande vatten omsatts minst tre gånger innan provtagning av vattnet utförts. Kontrollprovtagningarna utfördes i orrhålen 04W_04k (vid Norra Station) och 04W_12k (vid Station Odenplan), se Bilaga 1. Analysresultatet med avseende på ledningsförmåga från kontrollprovtagningarna redovisas i Taell 4-1 tillsammans med analysresultat från tidigare utförda provtagningar i samma orrhål (se även Bilaga 4). Taell 4-1 Analysresultat från kontrollprovtagningar i orrhål 04W_04k och 04W_12k. Borrhål Ledningförmåga vid kontrollprovtagning Ledningsförmåga vid tidigare provtagning (enligt Bilaga 4) [ms/m] [ms/m] 04W_04k W_12k Som framgår av Taell 1 är analysresultaten för orrhål 04W_12k i samma storleksordning (110 respektive 120 ms/m), vilket indikerar att den tidigare mätningen är tillförlitlig. För orrhål 04W_12k skiljer sig dock resultatet från kontrollmätningen avsevärt från den tidigare mätningen (170 respektive 300 ms/m). Orsaken till den stora skillnaden är svår att exakt estämma. Tillförlitligheten för samtliga provtagningar i kärnorrhål har dock utretts och redovisas separat i PM T Kontrollprovtagning av grundvatten i kärnorrhål 04W_04k och 04W_12k. Slutsatsen från denna PM är följande: Denna utredning indikerar starkt att det inte finns någon anledning att tvivla på riktigheten i de analyssvar som erhållits vid provtagningar av erggrundvatten i kärnorrhål inom projektet. Detta inneär att grundvattnet i erg ska etraktas som aggressivt enligt BV Tunnels definition på aggressivt vatten. 4.4 Korrosionsskydd för ergultar Både de tidigare provtagningarna och kontrollprovtagningarna indikerar starkt att aggressivt vatten föreligger längs Cityanans tunnlar. Detta inneär, som tidigare nämnts, att den yttre miljön ska klassificeras som marin och att korrossivitetsklass ska tillämpas (se Bilaga 4). Godkänt rostskyddssystem för ingjuten ult i korrosivitetsklass ska enligt BV Tunnel, Taell 5.2-2, estå av duplexehandling och ingjutning. Krav på varmförzinkning och epoxiehandling framgår av BV Tunnel, avsnitt Krav på ingjutningen framgår av avsnitt i BV Tunnel. Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 7 (8)

8 5 Slutsatser och riktlinjer Baserat på utförda provtagningar och analyser av vatten i såväl kärnorrhål som läckvatten från efintliga tunnlar kan slutsatsen dras att s.k. aggressivt vatten med stor sannolikhet föreligger längs Cityanans tunnlar. Detta inneär att den yttre miljön omkring tunnlarna ska etraktas som marin, vilket i sin tur inneär att korrosivitetsklass ska tillämpas. Baserat på ovanstående redovisning kan följande riktlinjer avseende korrosionsskydd av ultar för permanent ergförstärkning ges: Bergultar som används för permanent förstärkning i yttre miljö (ingjuten ultdel) för förstärkning av ärande huvudsystem ska utföras i korrosivitetsklass, d.v.s. vara duplexehandlade med varmförzinkning och epoxiehandling samt ingjutna enligt krav i BV Tunnel, avsnitt respektive Utstickande ultände (inklusive ricka, kula och mutter) som används i samand ergultar för permanent förstärkning ska utföras i korrosivitetsklass, d.v.s. vara duplexehandlade med varmförzinkning och epoxiehandling enligt krav i BV Tunnel, avsnitt Referenser Banverket (2005) BV Tunnel, Standard BVS Vägverket (1993) VVBM 905, Bestämning av vattens korrosiva egenskaper, Pulikation 1993: Riktlinjer för val exponerings- och korrosivitetsklasser samt korrosionsskydd för ergförstärkning, WSP, T Kontrollprovtagning av grundvatten i kärnorrhål 04W_04k och 04W_12k, WSP, Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc 8 (8)

9 Bilaga 1: Provtagningspunkter inom U8 04W_01k 04W_03k 04W_02k 04W_70k 04W_71k 04W_04k 04W_05k 04W_07k 04W_08k 04W_11k 04W_29k 04W_12k 04W_13k 04W_30k 04W_16k 04W_17k 04W_18k 04W_36k =Provtagning i kärnorrhål

10 Bilaga 2: Provtagningspunkter inom U9 04GA12k 04GA21k 04GA31k =Provtagning i kärnorrhål Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc

11 Bilaga 3: Provtagningspunkter inom U10 Fortum, SM200 04R_KBH0 3 SL, Tunnelana Telia Sonera, TS1 =Provtagning i kärnorrhål =Provtagning i efintlig tunnel (läckvatten) Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc

12 Bilaga 4: Analysresultat från vattenprovtagning i kärnorrhål och efintliga tunnlar inom uppdrag U8, U9 och U10 Provtagningspunkt ph Vattenhårdhet (Totalhårdhet) Alkalinitet Konduktivitet (Ledningsförmåga) Yttre miljö Korrosivitetsklass för yttre miljö Gränsvärde<6,5 Gränsvärde<20 mg Ca/l Gränsvärde<1 mekv/l Gränsvärde>100 ms/m 04W_01k 6,9 71 4,0 66 Övrig Im1 04W_02k 7, ,9 120 Marin 04W_03k 7, ,3 87 Övrig Im1 04W_04k 7, ,9 300 Marin 04W_05k 6, ,8 560 Marin 04W_07k 7, Marin 04W_08k 7, Marin 04W_11k 7, Marin 04W_12k 7, ,4 120 Marin 04W_13k 7, ,0 130 Marin 04W_16k 7, ,7 310 Marin 04W_17k 7, ,8 350 Marin 04W_18k 7,5 86 2,3 120 Marin 04W_29k 7, ,4 220 Marin 04W_30k 7, ,4 120 Marin 04W_36k 7,9 91,4 7,7 218 Marin 04W_70k 7, ,7 120 Marin 04W_01k 7, ,1 310 Marin 04GA12k 7, ,1 107 Marin 04GA21k 8,3 48 5,7 Analys misslyckades på?? la 04GA31k 7, ,9 120 Marin 04R_kh03 7, ,6 110 Marin Fortum, SM200 8, ,8 180 Marin (Läckvatten) Telia Sonera, TS1 7, ,2 170 Marin (Läckvatten) SL, Tunnelana 8, ,9 130 Marin (Läckvatten) Skrafferade fält indikerar överskridande av gränsvärde för enskild kemisk komponent Riktlinjer för val av korrosionsskydd för ultar_ doc

Lars Hässler, Golder-ELU Peder Thorsager, Ramböll Carl-Olof Söder, Sweco Upprättad av Granskad av Godkänd av

Lars Hässler, Golder-ELU Peder Thorsager, Ramböll Carl-Olof Söder, Sweco Upprättad av Granskad av Godkänd av Dokument Nr: 9564-13-025-005 Citybanan i Stockholm Riktlinjer för val av exponerings- och korrosivitetsklasser samt korrosionsskydd för bergförstärkning Underlag för projektering av bygghandling..................

Läs mer

Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.... Lars Rosengren

Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.... Lars Rosengren PM T1-0802-0702-0122 Citybanan i Stockholm Förslag till principer för utformning av förstärkningssystem.................. Lars Rosengren Roberth Colliander, WSP Sverige Roberth Colliander, WSP Sverige

Läs mer

Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.... Lars Rosengren

Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling.... Lars Rosengren Dokument Nr: 9564-13-025-012 Citybanan i Stockholm Riktlinjer för val av geoteknisk klass för bergtunnlar Underlag för projektering av bygghandling FÖR GRANSKNING.................. Lars Rosengren Marie

Läs mer

Bestämning av vattens korrosiva egenskaper

Bestämning av vattens korrosiva egenskaper Publikation 1993:32 Bestämning av vattens korrosiva egenskaper Metodbeskrivning 905:1993 1. Orientering... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Provtagning... 3 4. Provning... 4 4.1 ph-värde... 4 4.2 Vattenhårdhet

Läs mer

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge.

Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i Tullinge. Sida 1 av 5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Botkyrka kommun Att: David Arvidsson Munkhättevägen 45 147 85 Tumba PM Klargörande gällande potentiellt förorenade markområden inom detaljplan 4 på f.d. F18 i

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) NORRTÄLJE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 3412237-002 MELLINGEHOLM, NORRTÄLJE GEOTEKNISKT UNDERLAG FÖR DETALJPLANELÄGGANDE AV MELLINGEHOLM 2:4, NORRTÄLJE VÄSTERÅS 1(8) Sweco Ingenjör Bååths Gata 17 Box 8 SE-721

Läs mer

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING

PM GEOTEKNIK MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE MJÖLBY KOMMUN REVIDERAD GRANSKAD AV SWECO CIVIL AB GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK MJÖLBY KOMMUN MJÖLBY 40:5, INDUSTRIOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER 2204231 GEOTEKNISK UTREDNING 2015-11- 06 REVIDERAD 2015-12-22 SWECO CIVIL AB GRANSKAD AV BJÖRN PETTERSSON CLAES MAGNUSSON 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR

SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR SPÄNNARMERING INOM KRAFTINDUSTRIN SAMT KORROSIONSSTUDIE AV BERGBULTAR Kraftindustrins betongdag 20170422 Peter Lundqvist Vattenfall/Energiforsk KÄRNKRAFT Spännarmering används främst i reaktorinneslutningar

Läs mer

Riktlinjer för val av system för karaktärisering och klassificering av berg Underlag för projektering av bygghandling

Riktlinjer för val av system för karaktärisering och klassificering av berg Underlag för projektering av bygghandling Dokument Nr: 9564-13-025-002 Citybanan i Stockholm Riktlinjer för val av system för karaktärisering och klassificering av berg Underlag för projektering av bygghandling Upprättad av Granskad av Godkänd

Läs mer

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun

Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Vegastaden Dpl 2 Haninge kommun Geoteknisk undersökning PM Geoteknik Stockholm 2008-01-21 Uppdragsnummer: 215668 Stephan Hellgren Tyréns AB Vegastaden Dpl 2 PM GEOTEKNIK 2 (8) Stephan Hellgren 08-566 41

Läs mer

Bolts and shotcrete at the Northern Link implementation of Tunnel 95

Bolts and shotcrete at the Northern Link implementation of Tunnel 95 BULTAR OCH SPRUTBETONG I NORRA LÄNKEN EN TILLÄMPNING AV TUNNEL 95 Bolts and shotcrete at the Northern Link implementation of Tunnel 95 Magnus Bergman, Itasca Geomekanik AB Lars Rosengren, Itasca Geomekanik

Läs mer

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson

PM Geoteknik. Projekt Gropen. MarkTema AB Uppdragsnummer: Datum: Rev: Datum: Rev: Granskad av: Jonas Jonsson Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se PM Geoteknik Projekt Gropen MarkTema AB Uppdragsnummer: 4552 Upprättad av: Johan Wagenius Datum: 2017-02-24 Rev: Granskad

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer

Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station. Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Miljöprövning för tunnelbana från Akalla till Barkarby station Bilaga 6 Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Redogörelse för påverkan på miljökvalitetsnormer Miljöprövning för tunnelbana från

Läs mer

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN

PM KONTROLLPROGRAM SVÄRTTRÄSK 2.0 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM YT- OCH GRUNDVATTEN TILL Sveriges geologiska undersökning DATUM 2015-06-25 KOPIA FRÅN johan_hornsten@golder.se UPPDRAGSNUMMER 1451230460 FÖRSLAG TILL KONTROLLPROGRAM, SVÄRTTRÄSKGRUVAN 1.0 BAKGRUND Sveriges geologiska undersökning

Läs mer

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

RAPPORT. Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 KALMAR KOMMUN SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING GEOTEKNISK UNDERSÖKNING RAPPORT KALMAR KOMMUN Ljungbyholm 30:1 m.fl. UPPDRAGSNUMMER 2293032000 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SWECO INFRASTRUCTURE AB VÄXJÖ MARK OCH PLANERING ANDERS PETERSSON HENRIK MALMBERG repo001.docx 2012-03-2914

Läs mer

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg

Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg PM Miljötekniska förutsättningar för anläggning av gångoch cykelväg samt gata inom planområdet Kv Malmen och Charleshill, Varberg Datum: 2018-01-25 Uppdrag: 1318-012 För: Varbergs kommun Stadsbyggnadskontoret

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK SANDTORP ETAPP 2 NORRKÖPINGS KOMMUN SWECO CIVIL AB GRANSKARE TOMAS REBLIN HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON UPPDRAGSNUMMER NORRKÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1181128 NORRKÖPING 2017-01-10 SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE TOMAS REBLIN 1 (5) S w e co Luntgatan 28 BOX 3063 SE-600 03 Norrköping, Sverige www.sweco.se

Läs mer

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002

R-02-16. Brunnsinventering i Tierp Norra. Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB. Januari 2002 R-02-16 Brunnsinventering i Tierp Norra Jan-Erik Ludvigson GEOSIGMA AB Januari 2002 Svensk Kärnbränslehantering AB Swedish Nuclear Fuel and Waste Management Co Box 5864 SE-102 40 Stockholm Sweden Tel 08-459

Läs mer

Projektnamn Uppdragsgivare Kontaktperson Tid Citybanan Bygghandling, BHU 7, Etapp. WSP Marie von Matérn 1201-1212 3-5 Osäkerheter i bergprognoser vid

Projektnamn Uppdragsgivare Kontaktperson Tid Citybanan Bygghandling, BHU 7, Etapp. WSP Marie von Matérn 1201-1212 3-5 Osäkerheter i bergprognoser vid 1 (10) WSP Marie von Matérn 1201-1212 3-5 Osäkerheter i bergprognoser vid Bergab/Trafikverket Joakim Karlsson 1201-1212 utförande av infrastrukturtunnlar Utökad studie Västlänken, AKF6 Bergab/Trafikverket

Läs mer

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors Umeå tingsrätt Miljödomstolen Box 138 902 04 UMeå Vår ref: Umeå 2008-05-07 Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors I egenskap av ombud för Urban Zingmark

Läs mer

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson

JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN. Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29. Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson JAKOBSBERG 1:1 M.FL., KALMAR DETALJPLAN Översiktlig geoteknisk utredning 2009-09-29 Upprättad av: Daniel Elm Granskad av: Torbjörn Johansson BESTÄLLARE Kalmar kommun, kommunledningskontoret KONSULT WSP

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPLANDS-BRO KOMMUN KUNGSÄNGENS - TIBBLE 1:21 OCH 1:41 PLANERADE BOSTÄDER I GRÖNA DALEN ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING PM NR 1 BETR. MARK- OCH GRUNDLÄGGNINGSFÖRHÅLLANDEN PLANERINGSUNDERLAG Stockholm

Läs mer

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten

PM- Vattenanalyser. Analysresultat, Sörfjärdens ytvatten Uppdragsnr: 10137017-Sörfjärden VA utredning 1 (5) PM- Vattenanalyser Följande PM är en bedömning av analysresultaten från vattenprovtagning vid Sörfjärden 2010-07-12 och 2010-08-11. De numeriska analysresultaten

Läs mer

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP

UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP PM GEOTEKNIK UTREDNING MASSHANTERING OCH DAGVATTEN, PÅARP SLUTRAPPORT 2012-10-19 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Undersökningsmaterial... 4 2.1 Tidigare undersökningar... 4 2.2 Nu utförda undersökningar...

Läs mer

PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm

PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm G E O K O N S U L T T E N N E A B PM Berg Kv. Bysten, Skulptörvägen Stockholm Structor Bygg Stockholm AB Geokonsult Tenne AB 2013-05-16 2013-06-25 kompletterad avseende sprängningskostnader Mats Tenne

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28

Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Kompletterande grundvattenprovtagning Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress, Sundsvik 7:28 Grontmij AB Karlstad Förstudie med riskbedömning för Sunne kemiska tvätt och kostympress,

Läs mer

KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL. Översiktlig geoteknisk utredning

KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL. Översiktlig geoteknisk utredning KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL Översiktlig geoteknisk utredning 2016-10-28 KVASTMOSSEN, DJURHULT 1:5 M.FL. FASTIGHETER, NYBYGGNAD KOMBITERMINAL KUND Oskarshamns kommun

Läs mer

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25

Geoteknisk utredning PM Planeringsunderlag. Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34 Bollebygd Kommun 2011-03-25 Upprättad av: Sara Jorild Granskad av: Michael Engström Uppdragsnr: 10148220 Detaljplan Malmgården Flässjum 1:7, 1:8 och 1:34

Läs mer

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02

NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel. PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 NACKA KOMMUN Neglinge 2:1, nybyggnad för handel PM Geoteknik UNDERLAG FÖR DETALJPLAN 2012-09-02 Upprättat av: Hakan Güner Granskad av: Erik Westerberg Godkänd av: Anders Rydberg NACKA KOMMUN Neglinge 2:1,

Läs mer

VTlnotat Nummer : V 102 Datum: Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län

VTlnotat Nummer : V 102 Datum: Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län VTlnotat Nummer : V 102 Datum: 1989-08-10 Titel: Vintervägsaltets miljöpåverkan - Uppföljning av miljöundersökningar i Skaraborgs län Författare: Lars Bäckman Avdelning: Vägavdelningen Projektnummer :

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR DAGGKÅPAN 2 M.FL. YSTAD KOMMUN. PM GEOTEKNIK 2 APRIL 2015 Upprättad av: Granskad av: Magnus Palm Fredrik Griwell Innehållsförteckning 1 Objekt... 3 2 Utförda undersökningar

Läs mer

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov

Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Så tolkar du provsvaret på ditt vattenprov Inledning Denna folder är en vägledning vid tolkning av analysprotokollet. För att man säkrare skall kunna bedöma ett vattens kvalitet krävs både mikrobiologisk

Läs mer

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB.

RAPPORT. Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 KALMAR KOMMUN. Översiktlig geoteknisk undersökning. Sweco Infrastructure AB. KALMAR KOMMUN Majavallen, Lindsdal Uppdragsnummer 2292867000 Översiktlig geoteknisk undersökning Växjö 2011-09-19 Sweco Infrastructure AB Växjö Markbyggnad Anders Petersson Tommy Ivarsson 1 (5) Sweco Sweco

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PMGEO) KARLBERG, STOCKHOLM VÄG OCH VA INGENGÖRERNA I SVERIGE AB SWECO CIVIL AB VÄSTERÅS PROJEKTERINGSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 2174880 000

PM GEOTEKNIK (PMGEO) KARLBERG, STOCKHOLM VÄG OCH VA INGENGÖRERNA I SVERIGE AB SWECO CIVIL AB VÄSTERÅS PROJEKTERINGSUNDERLAG UPPDRAGSNUMMER 2174880 000 VÄG OCH VA INGENGÖRERNA I SVERIGE AB UPPDRAGSNUMMER 2174880 000 PROJEKTERINGSUNDERLAG SWECO CIVIL AB VÄSTERÅS ELIN THORSSELL Sweco INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Objekt 1 2 Planerad bebyggelse 2 3 Underlag för

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2012 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln

RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln RAPPORT Temperaturflöden i järnvägstunnlar - Åsatunneln Statusrapport 2014 Trafikverket Postadress: Trafikverket, 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport

Läs mer

EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns

EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns EUROKOD 1997-1, TILLÄMPNINGSDOKUMENT BERGTUNNLAR OCH BERGRUM Eurocode 1997-1, Application document Rock tunnels and Rock caverns Beatrice Lindström, Golder Associates AB Thomas Dalmalm, Trafikverket Rolf

Läs mer

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG

RAPPORT. Brunnsäng 1:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN STOCKHOLM/GEOTEKNIK TEKNISKT PM GEOTEKNIK UPPDRAGSNUMMER PROJEKTERINGSUNDERLAG SÖDERTÄLJE KOMMUN Brunnsäng 1:1 UPPDRAGSNUMMER 2177001000 TEKNISKT PM GEOTEKNIK STOCKHOLM/GEOTEKNIK VICTOR STENBERG Innehållsförteckning 1 Uppdrag och syfte 2 2 Underlag 2 3 Objekt 2 3.1 Befintliga förhållanden

Läs mer

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler

Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Miljöavdelningen Kundtjänst: 0910-73 50 00 www.skelleftea.se Provtagning av dricksvatten från större vattentäkter och mindre vattentäkter med speciella regler Följande undersökningar ska göras vid dricksvattenanläggningar:

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) KÖPINGS KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175657 SKOGSLEDENS FÖRLÄNGNING, KÖPING SWECO CIVIL AB Sweco Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Underlag 2 3 Objektsbeskrivning 3 4 Geoteknisk kategori 3 5 Utförda undersökningar

Läs mer

Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON HOLLÄNDAREPLATSEN. Göteborg

Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON HOLLÄNDAREPLATSEN. Göteborg Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus BOSTADS AB POSEIDON Göteborg 2010-06-23 Översiktligt Geotekniskt PM För byggnation av nytt bostadshus Datum 2010-06-17 Uppdragsnummer 61441039748000

Läs mer

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike

Resultatrapport - Provtagning av ytvatten och sediment i Styrstad dike Handläggare Per Axelsson Telefon +46105052920 Mobil +46705202083 E-post per.j.axelsson@afconsult.com Mottagare Norrköpings kommun Elke Myrhede Trädgårdsgatan 21 601 81 Norrköping Datum 2018-11-02 Projekt-ID

Läs mer

Kommitténs arbete under 2012 har följt den upprättade arbetsplanen, med de ändringar som under hand beslutats, och har omfattat:

Kommitténs arbete under 2012 har följt den upprättade arbetsplanen, med de ändringar som under hand beslutats, och har omfattat: Samarbetskommittén för Alnarpsströmmen Denna rapport ingår i Årsrapport av den 11 april 2013 Verksamhet Allmänt Kommitténs arbete under har följt den upprättade arbetsplanen, med de ändringar som under

Läs mer

PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK

PROJEKTERINGS PM/GEOTEKNIK VARBERGS KOMMUN, STADSBYGGNADSKONTORET Adjunkten 6 m.fl., Varberg ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING OCH UTREDNING FÖR DETALJPLAN UPPDRAGSNUMMER 12703597 STATUS: FASTSÄLLD SWECO CIVIL AB HALMSTAD GEOTEKNIK

Läs mer

PM GEOTEKNIK OXELÖ 8:39, OXELÖSUND PEAB BOSTAD AB SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE

PM GEOTEKNIK OXELÖ 8:39, OXELÖSUND PEAB BOSTAD AB SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE PEAB BOSTAD AB UPPDRAGSNUMMER 3372025500 PROJEKTERINGSUNDERLAG NYKÖPING SWECO INFRASTRUCTURE AB NYKÖPING GEO OCH MÄT MARTIN JANSSON HANDLÄGGARE PER ENGSTRÖM GRANSKARE 1 (5) S w e co Hospitalsgatan 22 SE-611

Läs mer

PM RADON CENTRUMTOMT NYKVARN, BOKLOK, SKANSKA SVERIGE AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av

PM RADON CENTRUMTOMT NYKVARN, BOKLOK, SKANSKA SVERIGE AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av PM RADON CENTRUMTOMT NYKVARN, BOKLOK, SKANSKA SVERIGE AB UPPRÄTTAD: Upprättad av Granskad av Godkänd av Ylva Vård Fredrik Andersson Fredrik Andersson Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3

Läs mer

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun

Förtydliganden och rekommendationer avseende risker kring förorenat berggrundvatten inom fastigheten Falkenbäck 25, Varbergs kommun Handläggare Ann-Sofie Östlund Telefon +46 10 505 32 32 Mobil +46 0 32 6 395 E-post ann-sofie.ostlund@afconsult.com Till Varbergs kommun Att: Fredrik Olausson Samhällsutvecklingskontoret 432 80 Varberg

Läs mer

Södra Infarten Halmstad Vägutredning

Södra Infarten Halmstad Vägutredning Södra Infarten Halmstad Vägutredning PM Geoteknik 2004-03-15 Region Väst Geoteknik Handläggare: Gunilla Franzén Bitr handläggare: Annika Andréasson Antal sidor: 9 Utskriven: 2005-05-09 Säte i Stockholm

Läs mer

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR)

VASSARA 10, GÄLLIVARE. Markteknisk undersökningsrapport (MUR) VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) 2017-01-23 VASSARA 10, GÄLLIVARE Markteknisk undersökningsrapport (MUR) KUND Gällivare kommun KONSULT WSP Samhällsbyggnad Smedjegatan 24 972

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD

DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD DECEMBER 2017 BORÅS STAD DETALJPLAN FÖR SÖRMARKEN, BANKBUDET 5, BORÅS STAD ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DECEMBER 2017 BORÅS

Läs mer

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST

PM GK3 E SYNPUNKTER PÅ HANDLING RITNINGAR 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA KAI PALMQVIST Bergab, Stampgatan 15, 416 64 Göteborg Org.nr 556173-2396 www.bergab.se 19 JUNI 2018 TRAFIKVERKET VÄSTLÄNKEN ETAPP E04, HAGA PM GK3 E04-001 SYNPUNKTER PÅ HANDLING 6.8.1.1 RITNINGAR KAI PALMQVIST TRAFIKVERKET,

Läs mer

PM GEOTEKNIK TOFFELGATAN 5 KOBBEN 2 LAHOMLSHEM AB UPPDRAGSNUMMER SWECO Civil AB Halmstad Infra. Sweco. repo001.

PM GEOTEKNIK TOFFELGATAN 5 KOBBEN 2 LAHOMLSHEM AB UPPDRAGSNUMMER SWECO Civil AB Halmstad Infra. Sweco. repo001. UPPDRAGSNUMMER 2351011 TOFFELGATAN 5 KOBBEN 2 LAHOMLSHEM AB SWECO Civil AB Halmstad Infra 2012-03-2914 Sweco Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Syfte 1 3 Befintliga förhållanden 1 3.1 Omgivning, topografi

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN STABILITET MOT SILBODALSÄLVEN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25

ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN STABILITET MOT SILBODALSÄLVEN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK. Örebro 2013-04-25 ÅRJÄNGS KOMMUN SILBODALSKOLAN STABILITET MOT SILBODALSÄLVEN GEOTEKNISK UTREDNING PM GEOTEKNIK Örebro 2013-04-25 WSP Samhällsbyggnad Box 8094 700 08 Örebro Lars O Johansson tfn; 010/722 50 00 2013-04-25

Läs mer

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan

PM Geoteknisk undersökning för detaljplan 2011-01-27 10145578 SANDBACKA - STRÖMSBRO Nytt bostadsområde PM Geoteknisk undersökning för detaljplan Handläggare: Magnus Larsson WSP Samhällsbyggnad Norra Skeppargatan 11 803 20 Gävle Tel: 026-54 38

Läs mer

Markundersökningsrapport (MUR) Geoteknisk undersökning Detaljplan för Del av Luspen 1:158, Storumans kommun Projektnummer:

Markundersökningsrapport (MUR) Geoteknisk undersökning Detaljplan för Del av Luspen 1:158, Storumans kommun Projektnummer: Detaljplan för Del av Luspen 1:158, Storumans kommun Projektnummer: 10192673 2014-04-11 Upprättad av: Mikael Persson Granskad av: Joakim Alström RAPPORT Detaljplan för Del av Luspen 1:158 Kund Storumans

Läs mer

Innehållsförteckning:

Innehållsförteckning: Version: 2.3 Sid1(7) Godkännes analysansvarig: Innehållsförteckning: Innehållsförteckning:... 1 Varför vattenanalys... 1 Definitionen på s.k. enskild brunn (privat brunn)... 2 Dricksvattenanalyser som

Läs mer

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag

Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden. Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Miljöprövning för tunnelbana till Arenastaden Bilaga 1 Konsoliderad version av villkorsförslag Villkorsförslag, 2017-06-15 1. Villkorsförslag 1.1 Slutliga villkor Allmänt villkor 1. Verksamheten ska bedrivas

Läs mer

Tibbleängen, Kungsängen, Upplands Bro kommun

Tibbleängen, Kungsängen, Upplands Bro kommun Bro kommun Stockholm Beställare: Villamarken exploatering AB Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna Grahn Structor Geoteknik Stockholm AB, org nr: 55 69 59 11 17 Solnavägen 4, 113 65 Stockholm

Läs mer

Näsby 8:1 och 8:3, Tyresö

Näsby 8:1 och 8:3, Tyresö Underlag för detaljplan Näsby 8:1 och 8:3, Tyresö (Rgeo) Stockholm Beställare: Beställarens projektbeteckning: Näsby 8:1 och 8:3, Tyresö Structor Mark Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anders Hugner Handläggare:

Läs mer

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka

VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Tekniskt PM Geoteknik VÄG E18 Busshållplatser, norr om trafikplats Danderyds kyrka Danderyds Kommun, Stockholms Län UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-04-01 Uppdragsnummer: 107294 Dokumenttitel: Projekterings PM

Läs mer

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER:

PM GEOTEKNIK. Geoteknik Sandviken ÖSTERSUNDS KOMMUN SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING UPPDRAGSNUMMER: ÖSTERSUNDS KOMMUN Geoteknik Sandviken UPPDRAGSNUMMER: 12703837 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN ÖSTERSUND SWECO CIVIL AB ÖSTERSUND GEOTEKNIK 1 (7) Sweco Bangårdsgatan 2 Box 553

Läs mer

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord

PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Uppdragsnr: 10209867 1 (5) 10209867 Tyresö centrum etapp 1 PM - Resultatsammanställning från kompletterande analyser av jord Forellen 15, Tyresö kommun 2015-05-18 Nina Andersson WSP Sverige AB Box 502

Läs mer

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl.

KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD. PM Översiktlig Miljöteknisk markundersökning Antal sidor: 8 (inkl. KV BLÅKLOCKAN, ÖR, SUNDBYBERG NY FÖRSKOLA med 8 AVD PM Översiktlig Miljöteknisk Antal sidor: 8 (inkl. denna) PM Översiktlig miljöteknisk Ör förskola, Sundbybergs stad 1 (4) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun.

Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna Hejaren 2 och Hejaren 3 i Sundbybergs kommun. PM UPPDRAG Markundersökning Hejaren UPPDRAGSNUMMER 1155638 UPPDRAGSLEDARE Leo Mille UPPRÄTTAD AV Leo Mille DATUM 2010-11-25 Undersökning av förekomst av metallförorening i ytlig jord, bostadsrättsföreningarna

Läs mer

Väg 73 Trafikplats Handen

Väg 73 Trafikplats Handen Väg 73 Trafikplats Handen Tpl Handen Tpl Jordbro Arbetsplan UTSTÄLLELSEHANDLING 2012-09-17 4G140001.docx Dokumentinformation Beskrivning 1 PM Geoteknik Beskrivning 2 Beskrivning 3 Beskrivning 4 Information

Läs mer

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN

ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN PM GEOTEKNIK KARLSTADS KOMMUN Karlstad Del av Dingelsundet 2:21 UPPDRAGSNUMMER 2337151100 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING SAMT RADONMÄTNING AVSEENDE NY DETALJPLAN UTREDNINGSUNDERLAG 2017-02-23 KARLSTAD

Läs mer

Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden

Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden PM 2015-10-07 Säffle, Ekenäs Hamnområde och camping Beskrivning av jord- och grundläggningsförhållanden Uppdrag På uppdrag av Säffle kommun har Sweco Civil AB utfört geoteknisk undersökning för rubricerat

Läs mer

Solberga Bollplan, Stockholms Stad

Solberga Bollplan, Stockholms Stad Uppdragsnr 1458 Solberga Bollplan, Stockholms Stad Nybyggnad av flerbostadshus Projekterings PM Projekteringsunderlag 2013 11 01 Beställare Wallenstam AB Magnus Caspi Upprättad av: Mattias Hammarstedt

Läs mer

GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR NYEXPLOATERING PÅ FASTIGHETEN MOLKOM 1:58 MED TILLHÖRANDE RAPPORT

GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR NYEXPLOATERING PÅ FASTIGHETEN MOLKOM 1:58 MED TILLHÖRANDE RAPPORT AKTIEBOLAGET MOLKOMS BRUK Molkom 1:58 UPPDRAGSNUMMER 12704740 GEOTEKNISK UNDERSÖKNING FÖR NYEXPLOATERING PÅ FASTIGHETEN MOLKOM 1:58 MED TILLHÖRANDE RAPPORT KARLSTAD GEOTEKNIK JOAKIM PERSSON Sweco Sandbäcksgatan

Läs mer

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013

Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 Beskrivning av använd metod, ingående data och avvägningar som gjorts vid klassificering av näringsämnen i sjöar och vattendrag i Värmlands län 2013 1. Allmänt om klassificeringen Klassificeringen baseras

Läs mer

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport

Uppdrag: Medverkande. Revideringar. Tyréns AB. 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan. Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Uppdrag: 253909, Geoteknik Kantgatan detaljplan Titel på rapport: Markteknisk undersökningsrapport Status: Slutrapport Datum: 2014-03-13 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Skellefteå kommun Jonas Johansson

Läs mer

Kravstilling. - Kontroll av utförda förstärkningar. Thomas Dalmalm

Kravstilling. - Kontroll av utförda förstärkningar. Thomas Dalmalm Kravstilling - Kontroll av utförda förstärkningar Thomas Dalmalm Både väg och järnväg 6500 anställda Övergripande organisationsstruktur 40 miljarder per år Varav nyinvestering 17 miljarder 45 vägtunnlar

Läs mer

Vårbergstoppen, miljögeoteknik

Vårbergstoppen, miljögeoteknik PM Vårbergstoppen, miljögeoteknik Underlag för provtagningsplan inom detaljplan Vårbergstoppen, del av fastigheten Skärholmen 2:1 m.fl. - grundvatten och deponigas WSP Environmental Sverige 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Hassla 2:78 m fl, Falköpings kommun

Hassla 2:78 m fl, Falköpings kommun s kommun Samråd juni 2013 Structor Mark Göteborg AB, Kungsgatan 18, 411 19 Göteborg, Org.nr. 556729-7832 Projektledning och administration Beställare Falköpings kommun Datum Konsult Structor Medverkande

Läs mer

PM GEOTEKNIK (PM/GEO)

PM GEOTEKNIK (PM/GEO) PM GEOTEKNIK (PM/GEO) ESKILSTUNA KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 2175606 ÅRBY NORRA, ESKILSTUNA 2016-11-03 SWECO CIVIL AB Max Årbrink repo001.docx 2015-10-05 Sweco Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Underlag 2

Läs mer

Projekterings-PM Geoteknik

Projekterings-PM Geoteknik Projekterings-PM Geoteknik Almarevägen, Järfälla kommun www.bjerking.se Sida 2 (5) Projekterings-PM Geoteknik Uppdragsnamn Almarevägen Järfälla kommun Kärnhem Bostadsproduktion AB Box 217 35105 Växjö Uppdragsgivare

Läs mer

PM GEOTEKNIK SUNDSÄNGEN SYDNÄRKES BYGGFÖRVALTNING SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE LARS MALMROS UPPDRAGSNUMMER

PM GEOTEKNIK SUNDSÄNGEN SYDNÄRKES BYGGFÖRVALTNING SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE LARS MALMROS UPPDRAGSNUMMER SYDNÄRKES BYGGFÖRVALTNING UPPDRAGSNUMMER 706 NORRKÖPING 08-07-06 SWECO CIVIL AB HANDLÄGGARE VIKTOR KARLSSON GRANSKARE LARS MALMROS (6) S w e co Hospitalsgatan B 607 Norrköping, Sverige www.sweco.se S we

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

1986L0278 SV

1986L0278 SV 1986L0278 SV 20.04.2009 004.001 8 BILAGA 1 A GRÄNSVÄRDEN FÖR HALTER AV TUNGMETALLER I MARKEN (mg/kg torr vikt i ett representativt prov, enligt definitionen i bilaga 2 C, från mark med ett ph mellan 6

Läs mer

Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun

Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun Ekerö Närlunda 5:2, 5:11 och 5:35, Ekerö kommun Stockholm Beställare: SHH Bostadsproduktion AB Structor Geoteknik Stockholm AB Uppdragsansvarig: Anna Grahn Structor Geoteknik Stockholm AB, org nr: 55 69

Läs mer

SYDÖSTRA KUMMELNÄS (OMRÅDE G)

SYDÖSTRA KUMMELNÄS (OMRÅDE G) NACKA KOMMUN SYDÖSTRA KUMMELNÄS (OMRÅDE G) Befintlig överbyggnad väg PM nr 2 Geoteknik. 2011-04-07 rev 110504 Beställare Nacka kommun Konsult WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen

Läs mer

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21.

Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG. PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer. Uppdragsnummer: 40144. Stockholm 2015-10-21. Danderyds Kommun BRAGEHALLEN, ENEBYBERG Uppdragsnummer: 40144 PROJEKTERINGS PM Grundläggningsrekommendationer Stockholm ELU Konsult AB Geoteknik, Stockholm Jimmie Andersson Handläggare Johan Olovsson Uppdragsledare

Läs mer

2 (6) RAPPORT FÖRENINGSTORGET, ESLÖV. \\semmafs001\projekt\2217\ \000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\ pm.

2 (6) RAPPORT FÖRENINGSTORGET, ESLÖV. \\semmafs001\projekt\2217\ \000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\ pm. 2 (6) \\semmafs001\projekt\2217\2217597\000\3 genomförande\35 arbetsmaterial\geoteknik\2217597 pm.docx repo001.docx 2012-03-29 Innehållsförteckning 1 Uppdrag 1 2 Objekt 1 3 Utförda undersökningar 1 4 Geotekniska

Läs mer

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26

Teknisk PM Geoteknik. Detaljplan Hällebäck. Stenungsund 2013-08-26 Detaljplan Hällebäck Stenungsund 2 (6) Beställare Samhällsbyggnad Plan 444 82 Stenungsund Daniela Kragulj Berggren, Planeringsarkitekt Konsult EQC Karlstad Lagergrens gata 8, 652 26 Karlstad Telefon: 010-440

Läs mer

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG

PM/GEOTEKNIK - PLANERINGSUNDERLAG SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET, LAHOLMS KOMMUN Mellbystrand Centrum, Laholm UPPDRAGSNUMMER: 2351262 ÖVERSIKTLIG GEOTEKNISK UNDERSÖKNING OCH UTREDNING FÖR DETALJPLAN SWECO CIVIL AB HALMSTAD GEOTEKNIK HANDLÄGGARE:

Läs mer

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten

Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten 2013-06-14 Uppdrag Porgasmätning och analys av grundvatten med avseende på klorerade alifatiska kolväten Uppdragsledare Anna Sorelius Datum 2014-12-15 Uppdragsnummer 1210188100 Upprättad av Anna Sorelius

Läs mer

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/28 28-7-4 Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Bakgrund Tekniska förvaltningen

Läs mer

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB

Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning. Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Mobilisering av arsenik vid jordtvätt och schaktning Maria Gustavsson, Länsstyrelsen Västra Götaland Anna Pantze, Tyréns AB Exempel Gudarp sanering genom jordtvätt Kort sammanfattning CCA-impregnering,

Läs mer

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover

Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover LULEÅ KOMMUN 2014-06-30 1 (6) Förklaringar till analysresultat för dricksvattenprover Provtagningen i din fastighet orsakas av att du klagat på dricksvattenkvaliteten. Proverna undersöks och bedöms efter

Läs mer

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA

ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA OKTOBER 2013 ATRIUM LJUNGBERG AB SICKLAÖN 346:1, NACKA ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna Sverige TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se PM GEOTEKNIK PLANERINGSUNDERLAG PROJEKTNR.

Läs mer

Grundvattenkemi intensiv/integrerad Version 1:1:

Grundvattenkemi intensiv/integrerad Version 1:1: 1 Programområde: Skogsmark : Grundvattenkemi, Intensiv/integrerad Mål och syfte med undersökningstypen Provtagning och analys av grundvatten utförs enligt denna undersökningstyp för att registrera långsiktiga

Läs mer

PM Geoteknik. Sundbyberg kommun. Kv. Blåklockan, Ör. PM Geoteknik. Stockholm REV A PM GEOTEKNIK

PM Geoteknik. Sundbyberg kommun. Kv. Blåklockan, Ör. PM Geoteknik. Stockholm REV A PM GEOTEKNIK PM Geoteknik Sundbyberg kommun Kv. Blåklockan, Ör PM Geoteknik Stockholm 2012-03-27 REV A 2012-04-23 PM GEOTEKNIK Kv. Blåklockan, Ör Sundbyberg kommun PM Geoteknik Datum 2012-03-27 (REV A 2012-04-23) Uppdragsnummer

Läs mer

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun

G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING. Tingstorget, Botkyrka kommun G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING Tingstorget, Botkyrka kommun 2015-04-29 Upprättad av: Sanna Uimonen Granskad av: Inger Johansson Godkänd av: Maria Lindberg G-PM MILJÖTEKNISK PROVTAGNING, TINGSTORGET, BOTKYRKA

Läs mer

Söderhöjden, Jakobsberg

Söderhöjden, Jakobsberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm 08 410 363 00 info@iterio.se www.iterio.se Söderhöjden, Jakobsberg PM Geoteknisk bedömning till detaljplan Järfällahus Uppdragsnummer: 4588 Upprättad av: Johan

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Projektnamn Västlänken och Olskroken planskildhet Dokumenttyp Ärendenummer PM TRV 2016/3151 Skapad av Filnamn Samuel Brudefors MPU02-01-036-GV10_0001 Godkänt av Godkänt datum Version Karl Persson 2017-09-14

Läs mer

Översiktligt geotekniskt PM

Översiktligt geotekniskt PM -14 UPPDRAG 52510 Södra staden etapp 2 UPPDRAGSLEDARE Henrik Malmberg DATUM UPPDRAGSNUMMER 2293229000 UPPRÄTTAD AV Henrik Malmberg Översiktligt geotekniskt 1 (6) S w e co Lineborgsplan 3 SE-352 33 Växjö,

Läs mer