Fågelsundet förslag på avloppslösningar som alternativ till gemensamt reningsverk

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fågelsundet förslag på avloppslösningar som alternativ till gemensamt reningsverk"

Transkript

1 PM Fågelsundets Hamn- och Stugförening Rapport nr Författare Ebba af Petersens, Maja Granath, Peter Ridderstolpe, WRS Uppsala AB WRS Uppsala AB Östra Ågatan Uppsala Certifierade enligt ISO 9001 & Tel

2 Innehåll Inledning 3 Genomförande 3 Kriterier för framtida avloppslösning i Fågelsundet 4 Typboenden 4 Typboende A. Servicehus 6 Föreslagen avloppslösning 6 Latrintömning 8 Typboende B. Båthus 10 Toaletter 10 Individuell avloppslösning för BDT 10 Gemensam avloppslösning för BDT-vatten 12 Föreslagen avloppslösning, alternativ 1 14 Föreslagen avloppslösning, alternativ 2 16 Typboende C. Kokhus 18 Typboende D. Permanenthus, fritidshus, kokhus med egen tomt 18 Individuell avloppslösning för permanenthus, fritidshus samt kokhus med egen tomt 19 Sammanfattning 20 Bilagor: 1. Kravspecifikation 2a-c. Dimensioneringsgrunder 3a-c. Kostnadsberäkningar Sid 2 (20)

3 Inledning Fågelsundet är beläget i Hållnäs i norra delen av Tierps kommun. Det är ett kulturhistoriskt område som bland annat omfattar ett gammalt fiskeläge. Det finns totalt 76 fastigheter inom området varav 26 st har permanentboendestandard, tre fastigheter är fortfarande obebyggda. Flera av fastigheterna med lägre standard utgörs av de befintliga båthusen. Som en del i Leaderprojektet Båtturism efter norra Upplandskusten" har Fågelsundets Hamn- och Stugförening låtit göra en VA-utredning utfört av JAP Entreprenad AB, där förslaget var att dela upp området i två VA-områden med ett avloppsreningsverk för respektive område och ett gemensamt vattenverk med avsaltningsteknik. Syftet var att kunna förse framförallt de båthus som är karakteristiska för Fågelsundet, med vatten och avloppsförsörjning. Idag har dessa hus varken vatten eller avlopp, utan de boende bär vatten i dunkar och häller ut smutsigt vatten i hamnen. Med anledning av den varierande standarden i båthusen, de s.k. kokhusen samt övriga stugor och hus, allt från enkla båthus för förvaring av båt och nät till övernattningsstugor, regelrätta sommarhus eller permanentbostäder, och fastighetsägarnas varierande önskemål och behov, så efterfrågar Fågelsundets Hamnoch Stugförening lösningar på avloppsförsörjningen som medger en större valfrihet för fastighetsägarna. Syftet med uppdraget är därför att ge förslag på alternativa avloppslösningar, utöver tidigare förslag på minireningsverk för rening av blandat avlopp. Förstudien skall ligga till grund för föreningens beslut om hur man går vidare med vatten- och avloppsförsörjningen i området. Genomförande Ett startmöte med fältbesök, ett avstämningsmöte samt ett möte där uppdraget redovisats har hållits med beställaren. Uppdraget har utförts av Ebba af Petersens (projektledare) och Maja Granath (handläggare). Peter Ridderstolpe har fungerat som expertstöd kring tekniska lösningar. De förslagna lösningarna har utarbetats i samråd med beställaren. Sid 3 (20)

4 Kriterier för framtida avloppslösning i Fågelsundet En lista med kriterier för avloppshanteringen har tagits fram med utgångspunkt i såväl miljöbalkens krav på hälsoskydd, miljöskydd och kretslopp, som i föreningens och de boendes behov av praktiskt fungerande och ekonomiskt rimliga avloppslösningar. De framtagna kriterierna innebär bl.a. att den nya avloppslösningen ska möjliggöra indraget vatten i båthus och kokhus, att nyttjandemöjligheten ska utökas jämfört med idag, men att det inte behöver vara vinterstandard på alla delar av systemet. Kriterierna finns samlade i en kravspecifikation i bilaga 1. Typboenden Fyra typboenden med olika förutsättningar och behov har definierats i Fågelsundet; A. Gemensamma servicehus B. Båthus C. Kokhus på ofri grund och på friköpta tomter D. Permanentboende, fritidsboende med permanentstandard Utifrån behov och lämplighet för dessa typboenden har förslag till avloppslösningar tagits fram. Sid 4 (20)

5 Sid 5 (20)

6 Typboende A. Servicehus Två servicehus planeras i området, ett för varje båthuskvarter. De kan placeras i anslutning till/ersätta befintliga torrdassanläggningar. Servicehusen ska ha vinterstandard och ska kunna nyttjas av besökare till området, av boende i området utan egen lösning samt vintertid av boende i området med endast sommarvatten. Servicehusen föreslås omfatta två-tre toaletter och en urinal vardera, därtill kan en till två duschar finnas, tvättmaskin samt diskmöjligheter för eventuella campinggäster och boende under vintern. Servicehusen ska också vara utrustade med tappkran för påfyllning av dricksvattendunk för båtgäster och boende med endast sommarvatten. Ett förslag är att även erbjuda mottagning av latrin och urin från torrtoaletter i området. Föreslagen avloppslösning För att möjliggöra en lättskött avloppslösning som klarar höga miljökrav, enligt kravspecifikationen i bilaga 1, så föreslås ett sorterande system där klosettvatten samlas upp för sig och bad-, disk- och tvättvatten (BDT) behandlas i en markbaserad anläggning placerad i anslutning till respektive servicehus. Den avloppslösning som således föreslås för respektive servicehus, om inga båthus ansluts till samma anläggning, består av självfall till en slamavskiljare och pumpning av slamavskiljt bad-, disk- och tvättvatten till en upphöjd markbädd (inringat i figur på nästa sida). Toalettavloppet transporteras med vakuum till en sluten tank som töms genom kommunens försorg. Ekonomi Uppskattad anläggningskostnad för en avloppsanläggning med vakuumsystem och tank för toalettavloppet, slamavskiljning och markbädd för BDT, är ca kr (ex moms) per servicehus. Anläggningskostnad (kr ex moms) Driftkostnad per år (kr ex moms) Kommentar Markbädd End. servicehus (tillsyn den stora kostnaden)* Installation av VVS och vakuumenhet tillkommer. *Kan tillsyn utföras av föreningen minskar kostnaderna för drift. En detaljerad kostnadsberäkning återfinns i bilaga 3b. Sid 6 (20)

7 Sid 7 (20)

8 Latrintömning Samfälligheten kan även erbjuda husägare med torrtoalett att tömma latrin i den slutna tanken vid ett eller båda servicehusen. Det finns flera olika exempel på latrintömningsstationer. I Fågelsundet kan den vara relativt enkel, men det är viktigt att det finns en tratt att hälla i och att det finns vatten att spola av tunnan med. Hur fungerar en latrinstation? Latrinstationen kan användas för alla typer av latrintunnor och urindunkar. Du som fastighetsägare transporterar själv latrinen till tömningsstationen och tömmer din tunna/dunk. Den slutna tanken töms sedan av kommunens slamentreprenör. Samfällighetsföreningen bestämmer kostnaden för att tömma latrin i tanken. Antingen ansluter fastighetsägaren till ett abonnemang och kan tömma så ofta behovet uppstår eller så blir det ett fast pris per tömning. Det är bra att föra någon slags anteckning om hur många tunnor som töms i tanken för att ha en bättre uppfattning om när tanken behöver tömmas. Latrinstationen kan utformas på olika sätt, se exempel på nästa sida. Den bör vara försedd med en tratt och det bör finnas vatten att skölja ur tunnan med. Den som vill kan även i fortsättningen beställa hämtning av latrin vid tomtgräns, till kommunens ordinarie hämtningstaxa. Hur gör jag för att tömma latrin på stationen? Se till att latrintunnan är ordentligt stängd innan du transporterar den. Föreningen skulle kunna tillhandahålla en pirra eller motsvarande för transport av latrintunnor. Ett tips är att inte vänta tills tunnan är helt full, utan istället tömma den oftare. Sätt på locket på tunnan. På tömningsstationen lyfter du av locket på tunnan. Öppna locket till tratten på den slutna tanken och häll i latrinen. Om tunnan ska användas igen, skölj ur den och häll även i sköljvattnet i den slutna tanken. Sätt sedan på locket. Möjlighet till handtvätt efteråt finns i servicehuset. Sid 8 (20)

9 Enkel tömningsstation i anslutning till sommarstugor. Exempel från Ekonomiska föreningen S:t Anna Skärgård ( Två exempel på latrintömningstationer från Toab Miljö.( En lånepirra för transport av latrintunnor underlättar hanteringen för de boende med torr toalettlösning som vill nyttja föreningens latrinstation. Tömningsstation på en rastplats, Skåneporten i Bromölla. (Bild från seniorerspekulerar.se) Sid 9 (20)

10 Typboende B. Båthus Båthusen har idag inga avloppslösningar och det finns inget vatten indraget. Vatten bärs in i dunkar. Det avloppsvatten som produceras (diskvatten) slängs i vattnet eller på landbacken. Många av båthusen har någon form av torrtoalettlösning. Önskemål finns på indraget vatten. För båthusen planeras gemensamt dricksvatten sommartid, i grunt lagda ledningar för att så mycket som möjligt undvika sprängning. För att möjliggöra en lättskött avloppslösning som klarar höga miljökrav, enligt kravspecifikationen i bilaga 1, så föreslås ett sorterande system för Fågelsundet. Detta innebär att toalettavfall och bad-, disk- och tvättvatten (BDT) behandlas var för sig. BDT kan behandlas individuellt vid varje båthus eller i en gemensam markbaserad anläggning placerad i anslutning till respektive servicehus, enligt nedanstående förslag. I båthusen används torrtoaletter. Möjlighet finns även att nyttja vattentoaletter i gemensamma servicehus. Förslagen ger valmöjlighet och flexibilitet för fastighetsägarna. Standarden på de föreslagna avloppssystemen i båthusen medger endast sommarbruk men de gemensamma servicehusen gör att ägarna kan vistas i sina båthus även vintertid. Vintertid hänvisas båthusägarna således till de kvartersvisa servicehusen för dusch- och diskmöjligheter, där det även ska finnas tappkran för dricksvatten, samt ev. mottagning av latrin i den slutna tanken. Detsamma gäller för kokhus på ofri grund. Toaletter Toalett installeras enskilt i varje hus i form av en torr lösning, oavsett om BDT behandlas individuellt eller gemensamt. Det finns flera olika typer av torrtoaletter som kan passa in i båthusen, såsom separerande toalett, förbränningstoalett eller mulltoa. Om en separerande toalett (t.ex. Separett) används är det viktigt att hanteringen av urinen och fekalierna sker på lämpligt sätt. Den ska samlas upp separat och tömmas på anvisad plats eller på privat bevuxen mark. För eget omhändertagande av urin eller latrin krävs tillstånd från kommunen. Individuell avloppslösning för BDT För det enkla båthusboendet, med tvättställ och diskho (ej badkar eller tvättmaskin), kan vattnet tas omhand i ett enkelt bdt-vattenfilter placerat inomhus eller utomhus, och infiltreras sen i mark (infiltrationsdike). Kapaciteten är max 300 liter per dygn. Infiltrationsdiket fungerar som bortledning, en extra polering samt som ett överlastningsskydd, dvs belastar man anläggningen för hårt så märks det genom att marken blir blöt. Infiltrationsdiket läggs ytligt och kan grävas för hand. Ekonomi Enkla bdt-vattenfilter för sommarbruk kostar mellan ca och kr. Kostnaden för infiltrationsdiket beror på om det grävs för hand av båthusägaren eller om entreprenör anlitas. Sid 10 (20)

11 Individuell avloppslösning Exempel på enkla bdtvattenfilter: Ledningar läggs ytligt och kan grävas ned för hand. Exempel på utlopp till ett infiltrationsdike, med inspektionsrör i mitten. Raita.. För bortledning, extra polering samt överlastningsskydd byggs enkla infiltrationsdiken fyllda med grus eller makadam, ca 0,3x2 m per båthus, med botten ca 0,5 m under mark. Båthusen i Fågelsundet ligger på ofri grund, varför infiltrationsdiken måste placeras på föreningsägd mark. Bdt-vattenfiltren är för sommarbruk och har begränsad kapacitet (ofta max 300 l/dygn). och Mullfiltret. Sid 11 (20)

12 Gemensam avloppslösning för BDT-vatten För att möjliggöra en högre vattenförbrukning, t.ex. med dusch och tvättmaskin, samt inte behöva ordna och sköta en egen lösning, så kan avloppet lösas gemensamt. Ett ledningsnät per kvarter och behandlingsanläggningar gemensamt med de båda planerade servicehusen. BDT-vatten tas omhand gemensamt, och systemet föreslås vara endast för sommarbruk, dvs. stängas av under vintern, för att undvika djupa schakt och sprängning till frostfritt djup. Ledningsdragning Ledningarna läggs ytligt och dras i vägkanten längs med båthusens landsida. Anslutningspunkter förbereds för samtliga båthus och kokhus på ofri grund. Eftersom självfallsledning kräver djup schakt väljs istället transport av avloppsvattnet med vakuumteknik. Detta medför att varje hus ska ha (minst) en mottagningstank, varifrån vattnet sugs iväg till behandlingsanläggningen. Y-vinkel och avstängningsventil installeras i samband med anläggandet för samtliga båthus och kokhus på ofri grund, för att underlätta ev senare påkoppling. Mottagningstank á 16 l till varje hus. Om dusch installeras behövs 2 st mottagningstankar. Ska stå frostfritt. Sid 12 (20)

13 Sid 13 (20)

14 Ekonomi ledningsdragning Ledningskostnaderna omfattar stamledning och servisledning som överskrider 5 m från husen samt vakuumenhet. Utöver det tillkommer kostnader för fastighetsägaren för mottagningstank och installation, samt max 5 m servisledning. I kostnadsberäkningarna för ledningsdragning har vi antagit att det är sammanlagt 39 båthus och 14 kokhus. En alternativ plats för reningsanläggning och servicehus 2 är vid gästparkeringen som ligger på vänster sida vid infarten till området. En placering här skulle innebära ytterligare ca 160 m ledningsdragning. Total ledningslängd (m) Antagen meterkostnad schakt/spräng (kr) Kostnad (kr) *Antagit schakt/spräng 70/30 för stamledning och 50/50 för servisledning. Kostnad per bostad kr (om alla ansluter) (kr) Kommentar Ledningsdragning / Mottagningstank för bdt och max 5 m servisledning tillkommer för resp kokhus/båthus En mer detaljerad kalkyl finns i bilaga 3a. Skulle man välja att frostskydda ledningen för att möjliggöra vinteranvändning, genom att komplettera med frostskyddskabel och isolerlåda, så är kostnaden för detta runt kr extra per meter, dvs drygt kr. Föreslagen avloppslösning, alternativ 1 För detta alternativ föreslås en markbädd vintertid, samma som beskrivits för servicehusen enbart, sid 7. Sommartid, då belastningen är mycket högre än under vintern i och med anslutna båthus och kokhus, så sprids vattnet efter slamavskiljning med bevattningsslangar bland växande träd (resorption). Sid 14 (20)

15 Sid 15 (20)

16 Föreslagen avloppslösning, alternativ 2 I det andra alternativet byggs en anläggning som används såväl sommartid som vintertid, s.k. norskt sprayfilter. Tekniken bygger på samma principer som i en markbädd, men vattnet sprayas ut istället, vilket gör att det sprids effektivare. På detta sätt kan man bygga en mindre ytkrävande anläggning, men få lika bra/bättre reningseffekt. Se figur på nästa sida. Ekonomi för gemensam lösning (servicehus, båthus samt kokhus på ofri grund) Sammanfattning av kostnader, anläggning och drift, för gemensamma lösningar. Mer detaljerade kalkyler finns i bilaga 3b och c. Alternativ 1, Markbädd Resorption Alternativ 2, Norsk spray Servicehus och båthus Servicehus och båthus Anläggningskostnad (kr ex Driftkostnad per år moms) (tillsyn den stora kostnaden)* (tillsyn den stora kostnaden)* Kommentar Installation av VVS och vakuumenhet tillkommer. Installation av VVS och vakuumenhet tillkommer. *Kan tillsyn utföras av föreningen minskar kostnaderna för drift. I beräkningarna är inte kostnader för VVS-installation och mottagningsbrunn till respektive bostad medtaget. En mottagningsbrunn kostar ca kr enligt tillverkare. För de fastigheter där man kommer att installera dusch eller uppskattar att det vid vissa tillfällen kan vara ett högre flöde av vatten från bostaden än vad som kommer från tvättfat och diskho, kan det behövas fler än en mottagningsbrunn. Tillverkaren rekommenderar att det installeras en separat mottagningsbrunn till köksavlopp och handfat och en separat till dusch. Sid 16 (20)

17 Sid 17 (20)

18 Typboende C. Kokhus Avlopp från kokhus på ofri grund, dvs som ej har egen tomt, löses på samma sätt som båthusen, se ovan. Kokhus med egen tomt, löses på samma sätt som övriga fritidshus och permanenthus, se nedan. Typboende D. Permanenthus, fritidshus, kokhus med egen tomt De hus som har egen tomt planeras inte att ingå i en gemensam vatten- eller avloppslösning i föreningens regi. De flesta av dessa har någon form av eget avlopp idag, och kostnaden blir i de flesta fall lägre om man kan lösa avloppet på egen tomt och undvika långa ledningsdragningar. Dessutom finns större behov av vinterstandard för dessa fastigheter, något som föreningen ej planerar att erbjuda. Det som rekommenderas i första hand är kretsloppslösningar, dvs klosettvatten till sluten tank eller torrtoalett, samt separat hantering av bad-, disk- och tvättvatten, vilket också ligger i linje med den gällande detaljplanen ( ) och Tierps kommuns planer för Fågelsundet. För att systemet med klosettvatten till sluten tank inte ska kräva så många tömningar och transporter i området bör spolvattenmängderna hållas nere så mycket som möjligt. En bra metod är att använda vakuumtoaletter. I vakuumsystem för enskilda hus skapas vakuum endast i samband med själva spolningen, till skillnad från t.ex. på fartyg eller i flygplan. Detta system är driftssäkert och enkelt att använda. Varje hushåll har en egen tank för uppsamling av klosettvatten, och möjlighet att koppla på upp till fyra toaletter på sin tank. På marknaden finns idag minst tre leverantörer av vakuumtoaletter anpassade för enskilda hus. BDT-vattnet behandlas i slamavskiljare och efterföljande biologisk rening på tomten. Om möjligt leds vattnet på självfall till slamavskiljaren, där partiklar, fett mm avskiljs. För att slamtömning ska kunna ske placeras slamavskiljaren så att den är åtkomlig från väg. BDT-vatten behandlas lämpligen i en markbaserad anläggning, t.ex. en markbädd. En markbädd består av spridarlager, markbäddssand samt dräneringslager i botten. Det går också använda s.k. kompaktfilter, där spridarlagret ersätts av plastmoduler. För det utpräglade sommarhuset finns även möjligheten att välja ett enklare BDT-filter. Kostnaden för ett system med klosettvatten till tank och BDT-behandling i markbädd ligger i storleksordningen kkr. Driftskostnaden utgörs av tanktömningskostnaden, ca 1 gång per år. Om klosettvattenuppsamling och separat BDT-behandling av någon anledning inte fungerar på fastigheten, så finns det en rad andra lösningar för blandat avlopp som klarar kraven för Hög skyddsnivå, som gäller i Fågelsundet. För detta bör kontakt tas med Miljökontoret först, då blandat avlopp strider mot detaljplanen. Mer information om avloppslösningar finns t.ex. på Sid 18 (20)

19 Individuell avloppslösning för permanenthus, fritidshus samt kokhus med egen tomt Exempel på lösningar för behandling av BDT-vatten: -Traditionell markbädd eller infiltration (ytbehov ca m 3 per hushåll) -Kompaktfilter (moduler) (ytbehov ca 5-10 m 2 per hushåll I första hand rekommenderas en lösning där toalettavloppet tas om hand separat i tank. För att hålla nere kostnaden för slamtömning kan man välja en extremt snålspolande toalett med vakuum. Vanlig toalett 6 l/spolning 13 m 3 /person,år Vakuumtoalett 0,7 l/spolning 1,5 m 3 /person,år Exempel på vakuumtoaletter anpassade för enskilda avlopp: Bagas kompaktfilter. -BDT-boxar med begränsad kapacitet, ofta 300 l/dygn (ytbehov ca1 m 2 /hushåll Se exempel på sid 9. och InDrän från Fann. Fann Wost Man Ecology Jets Jets Ecomotive BDT-vattenfilter Sid 19 (20)

20 Sammanfattning Utredningen utgår från att två servicehus byggs i Fågelsundet, ett för varje båthuskvarter, och ersätter/kompletterar nuvarande dassbyggnader. Servicehusen ska ha vinterstandard och ska kunna nyttjas av besökare till området, av boende i området utan egen lösning samt vintertid av boende i området med endast sommarvatten. Sorterande system, där toalettavfall samlas upp separat från bad-, disk- och tvättvatten (BDT), innebär att en enkla, robusta och säkra anläggningar, med låga driftskostnader, kan byggas i Fågelsundet. Genom att samla upp toalettavfallet för sig, där merparten av näring och smittämnen finns, minskar man utsläpp till havet, minskar risk för påverkan på dricksvattentäkter, samt tar tillvara en näringsrik resurs som kan återföras till odlad mark. Två alternativ för gemensamma BDT-anläggningar beskrivs i rapporten, där den ena är särskilt anpassad till den stora variationen i belastning mellan sommar och vinter. Alla förslagen baseras på att vattentoalett med vakuum finns vid servicehusen, medan båthus och kokhus även fortsättningsvis använder torrtoaletter. För en gemensam BDT-anläggning är ledningsdragningen den stora kostnaden, ca 2 Mkr, vilket motsvarar ca 35 kkr per båthus/kokhus om alla ansluter sig. Själva behandlingsanläggningen beräkna kosta omkring 200 kkr per servicehus. De uppskattade kostnaderna för ledningsdragning för gemensamt BDT avser ett sommarsystem med vakuumtransport på relativt grunt läggningsdjup. För den händelse att intresset för gemensamt BDT-system skulle vara lågt i det ena eller båda båthuskvarteren, har också förslag på en individuell lösning tagits fram. Detta system är inte anpassat för höga flöden från dusch, tvättmaskin osv, utan främst avsett för tvättfat och köksavlopp. Servicehusen är tänkta att fylla en funktion för boende i båthus och kokhus, med möjligheter till dusch och maskintvätt inom gångavstånd. De hus som har egen tomt - permanentboende, fritidshus med permanentstandard och kokhus med friköpt tomt - är inte tänkta att ingå i ett gemensamt BDTsystem i föreningens regi. De flesta av dessa har någon form av eget avlopp idag, och kostnaden blir i de flesta fall lägre om man kan lösa avloppet på egen tomt och undvika långa ledningsdragningar. Dessutom finns större behov av vinterstandard för dessa fastigheter, något som föreningen ej planerar att erbjuda. För dessa hus rekommenderas i första hand sorterande system med sluten tank för toalett, och behandling av BDT i markbaserad anläggning. Sid 20 (20)

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå WC och fosforfilter - Klarar hög skyddsnivå I det här avloppssystemet behandlas avloppsvattnet i en filterbädd med fosforbindande material. Vanlig WC kan användas.

Läs mer

Avloppsrådgivning i Sigtuna

Avloppsrådgivning i Sigtuna Avloppsrådgivning i Sigtuna Skepptuna, 24 september 2015 Ebba af Petersens, WRS Uppsala/VA-guiden; Marie Albinsson, Ecoloop/VA-guiden; avloppsigtuna@avloppsguiden.se 018-265 00 50 Avloppsguiden Nationell

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Information från Miljö- och byggenheten Små avloppsanläggningar Slamavskiljare Enligt miljöbalken får inte avloppsvatten som kommer från hushåll och som inte genomgått längre gående rening än slamavskiljning

Läs mer

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner

Alla produkter klarar Naturvårdsverkets nya krav. Fastighetsägaren 2012-02-09. Avloppsreningens viktiga funktioner 2012-02-09 Informationsträff om enskilda avlopp Ebba af Petersens WRS Uppsala AB & Avloppsguiden AB ebba.af.petersens@w rs.se Ebba af Petersens WRS Uppsala AB ebba@avloppsguiden.se Ornö 9 februari 2012

Läs mer

Informationsträff om enskilda avlopp. Varför ska vi rena avlopp? 2011-10-26. Ebba af Petersens. Ebba af Petersens. WRS Uppsala AB

Informationsträff om enskilda avlopp. Varför ska vi rena avlopp? 2011-10-26. Ebba af Petersens. Ebba af Petersens. WRS Uppsala AB 2011-10-26 Informationsträff om enskilda avlopp Ebba af Petersens WRS Uppsala AB & Avloppsguiden AB ebba.af.petersens@wrs.se Ebba af Petersens WRS Uppsala AB ebba@avloppsguiden.se Kastellholmen, Stockholm

Läs mer

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se

Disposition. Källsorterande teknik. Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Källsorterande teknik Mats Johansson Avloppsguiden / VERNA Ekologi AB mats@avloppsguiden.se / mats@verna.se Disposition Multrum & Torrtoaletter Urinsorterande toaletter Separat behandling av toalettvattnet

Läs mer

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter

Levande kust (2011-2017) 2013-04-29. Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering. Motverka övergödning och dess effekter Torrtoaletter ger också utsläpp - så förbättrar du din latrinhantering Marika Palmér Rivera WRS Uppsala AB marika@wrs.se Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning och dess effekter Åtgärder på land

Läs mer

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank?

Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Har du fått krav på utökad fosforrening (Hög skyddsnivå)? Ska du göra ny avloppsanläggning? Har du toalett till sluten tank? Om du svarat ja på någon av dessa frågor kan ett kretsloppsanpassat avlopp vara

Läs mer

Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås

Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås Kretsloppsanpassat avlopp i Aneby och Tranås En möjlighet för dig som ska göra nytt avlopp, fått krav på hög skyddsnivå eller har toalett till sluten tank. Näring i ett lokalt kretslopp Illustration Uddevalla

Läs mer

Vilken teknik passar var? Idag - ca avlopp. Traditionell teknik produkter i avloppsguidens produktförteckning

Vilken teknik passar var? Idag - ca avlopp. Traditionell teknik produkter i avloppsguidens produktförteckning Vilken teknik passar var? Urinsorterande torrtoalett Torrtoalett utan urinsortering Urinsorterande vattentoalett Extremt snålspolad toalett Konventionell toalett Avlopp & Kretslopp 9 mars 2010 Multrum

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

PM Uppsala 3 oktober 2011. Avloppslösning för Eda lägergård. Syfte

PM Uppsala 3 oktober 2011. Avloppslösning för Eda lägergård. Syfte Sid 1 (11) PM Uppsala 3 oktober 2011 Avloppslösning för Eda lägergård Bakgrund Eda lägergård ägs av Knivsta kommun, men drivs genom avtal ideellt av Eda lägergårdsförening. Lägergården används i uthyrningssyfte,

Läs mer

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

Att installera vakuumtoalett i befintliga hus eller vid nybyggnation

Att installera vakuumtoalett i befintliga hus eller vid nybyggnation Foto: Knivsta kommun LÄSTIPS Enskilt avlopp Vilken teknik passar dina förutsättningar? (www.avloppsguiden.se) LÄNKAR www.havochvatten.se www.avloppsguiden.se www.vastvatten.se/miljo/avlopp-i-kretslopp.html

Läs mer

Att installera vakuumtoalett i befintliga hus eller vid nybyggnation

Att installera vakuumtoalett i befintliga hus eller vid nybyggnation Att installera vakuumtoalett i befintliga hus eller vid nybyggnation RÅD OCH TIPS TILL DIG SOM FUNDERAR PÅ ATT Installera vakuumtoalett i ditt hus Denna broschyr ger tips till dig som planerar att installera

Läs mer

Nyheter inom lagstiftning och teknik

Nyheter inom lagstiftning och teknik Nyheter inom lagstiftning och teknik Ebba af Petersens, Avloppsguiden Entreprenörsfredag, Uppsala Konsert & Kongress 23 april 2012 Havs- och Vattenmyndigheten har sedan 1 juli 2011 tagit över ansvaret

Läs mer

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning?

Levande kust (2011-2017) Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Utsläpp från vattentoalett vad är problemet och hur får du en bra anläggning? Mats Johansson Ecoloop AB Mats.johansson@ecoloop.se avlopp@balticsea2020.org Levande kust (2011-2017) Motverka övergödning

Läs mer

Miljökontoret. Enskilt avlopp. Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning

Miljökontoret. Enskilt avlopp. Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning Miljökontoret Enskilt avlopp Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning Innehåll Inledning 3 Att börja med 4 Från planering till färdigt avlopp 5 1. Sök rådgivning

Läs mer

HJÄLP DIN VIK FÖRBÄTTRA DITT AVLOPP

HJÄLP DIN VIK FÖRBÄTTRA DITT AVLOPP HJÄLP DIN VIK FÖRBÄTTRA DITT AVLOPP VISSTE DU ATT DU BEHÖVER ODLA MINST 180 KG MORÖTTER PÅ TOMTEN FÖR ATT DITT LATRIN INTE SKA BIDRA TILL ÖVERGÖDNINGEN? Bild från Fotoakuten ENSKILDA AVLOPP - STÖRSTA ORSAKEN

Läs mer

Enskilda avloppslösningar i känslig miljö

Enskilda avloppslösningar i känslig miljö Enskilda avloppslösningar i känslig miljö Innehåll: Varför rena avlopp? - Lagar, regler Olika lösningar - Slamavskiljare och infiltration - Slamavskiljare och markbädd - Minireningsverk - Separerande system

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se Information om inventering av Enskilda avlopp Förste miljöinspektör Eva Bayard 012-70 27 eva.bayard@essunga.se Enskilda avlopp Det finns ca 1 700 enskilda avlopp i kommunen, där de flesta är gamla anläggningar

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella bifogade handlingar,

Läs mer

2. Hur används huset? Permanentboende Fritidshus

2. Hur används huset? Permanentboende Fritidshus 1 (6) Enkät angående vatten- och avloppsförhållanden 2019 Använd en enkät per avloppsanläggning. Kontakta Miljöförvaltningen om du behöver fler enkäter, alternativt skriv ut fler från vår webbsida. 1.

Läs mer

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett

En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett En miljösnäll bok för dig som ska välja ny toalett Innehåll 5 Så här säger lagen 6 Olika sätt att hantera latrinavfall 7 Torrdass med latrinkompost 8 Mulltoa 9 Paketeringstoalett 10 Latrinkompost 12 WC

Läs mer

Information om kostnadskalkylen

Information om kostnadskalkylen Information om kostnadskalkylen Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund arbetar mot kretsloppsanpassade avlopp i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner. Syftet med arbetet är att möjliggöra återföring

Läs mer

Hjälp din vik förbättra ditt avlopp

Hjälp din vik förbättra ditt avlopp Hjälp din vik förbättra ditt avlopp 1 Utgivare/copyright: BalticSea2020 Text: Marika Palmér Rivera, Mats Johansson m.fl. Illustratör: Bo Rosander, Maria Gunnarsson Grafisk formgivning: Bild & Kultur AB

Läs mer

Hållbara avloppslösningar för nordiskt klimat RENING AV BDT-VATTEN

Hållbara avloppslösningar för nordiskt klimat RENING AV BDT-VATTEN Hållbara avloppslösningar för nordiskt klimat RENING AV BDT-VATTEN www.bramiljo.se Flexibla lösningar för rening av BDT-vatten. Haco BDT är en flexibel och platsbesparande lösning för rening av bad-, dusch-

Läs mer

Planeringsförutsättningar befintliga anläggningar

Planeringsförutsättningar befintliga anläggningar Bilaga 1. Presentation av resultat från utvärdering av olika alternativ till avloppslösning för Kyrkviken, Ornö Ebba af Petersens och Maja Granath, WRS Uppsala AB Presentation på Ornö, 12 november 2012

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg

Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Tillsyn av enskilda avlopp, Holmön 2019 Ylva Lestander Erik Nilsson Hans Sandberg Miljö- och hälsoskydds tidigare inventeringar Bjännsjön Österlångslädan Själafjärden Piparböle Tavlefjärden Holmsjön Tavelsjö

Läs mer

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning

Enskilt avlopp. Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Enskilt avlopp Information till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanordning Innehåll Inledning 3 Hur kommer jag igång? 4 Vilka avloppsanordningar kräver en kostnadskalkyl? 4 Från planering

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO

POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON E-POST/WEBB ORGANISATIONSNR GIRO avloppsanordning 1 ANMÄLAN Information om personuppgiftsbehandling Sökande Gislaveds kommun kommer att spara och behandla de personuppgifter du lämnar in till kommunen via denna blankett och eventuella

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Sanitary Systems made to please

Sanitary Systems made to please TM TM Sanitary Systems made to please TM Från världens lyxigaste kryssningsfartyg till din stuga eller ditt fritidshus! Jets AS är ett norskt bolag som utvecklar, tillverkar och säljer toalettoch avloppssystem

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar

Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Hur en slambrunn/slamavskiljare fungerar Avloppsslam Slam bildas vid all rening av avloppsvatten. Beroende på typ av avlopp indelas avloppsvattnet upp i svartvatten (toaletter, bad-, disk- och tvättvatten)

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor

För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor För bästa översikt, välj sidlayout: Kontinuerligt - motstående sidor Fastighet Fastigh typ Anslutna_enheter Typ_av_slamavskilj. Reningsanläggning Byggnadsår GNARPS MASUGN 1:129//1: Camping WC+BDT 3 kammar

Läs mer

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll?

Varför kretslopp? Övergödning - Rätt sak på fel plats! Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården. Vad innehåller avlopp från hushåll? Avloppsreningens viktiga funktioner Kretsloppsanpassade avloppslösningar i skärgården Ebba af Petersens, WRS Uppsala AB, ebba.af.petersens@wrs.se Yrkeshögskolan Novia, Ekenäs, Raseborg 8 maj 2012 Hindra

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Stefan Jonsson, Miljökontoret 1 Kretslopp med källsortering av avlopp Lokalt utsläpp från WC = 0 Modern återvinning av WC-avfall:

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden Riktlinje Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2018-03-21 54. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2014-11-19 Riktlinjerna ska vägleda och underlätta

Läs mer

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen

Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Ansökan/ Anmälan enskilt avlopp Samhällsbyggnadsförvaltningen Personuppgifter behandlas i enlighet med PUL, personuppgiftslagen. Du medger att informationen du lämnar får lagras och bearbetas i register

Läs mer

Tips och information läs och spara!

Tips och information läs och spara! Tips och information läs och spara! På de följande sidorna har vi samlat information och exempel för att det ska bli enklare för dig att fylla i din ansökan. Tänk på att det är du som fastighetsägare som

Läs mer

Bergslagens Maskinentreprenad AB

Bergslagens Maskinentreprenad AB Bergslagens Maskinentreprenad AB Ett företag med inriktning på enskilda avlopp! Bildades år 2010 11 anställda Omsättning ca 16 milj (2016) www.ecot.se Information om enskilda avlopp www.ecot.se Sverige

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Befintlig byggnad med befintligt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter

Läs mer

Tryck mars 2008. Din enskilda avloppsanläggning

Tryck mars 2008. Din enskilda avloppsanläggning Tryck mars 2008 Din enskilda avloppsanläggning Vill du veta mer? Vänd dig till miljökontoret, tfn 0650-193 32 eller e-post: miljo.raddningsnamnden@hudiksvall.se Det finns också mycket information att hämta

Läs mer

Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag

Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag Förvaltarträff 4 oktober 2018 Karin Emilsson, Sweco karin.emilsson@sweco.se Tåkern naturreservat Högbonden med 1 vandrarhem UPPLÄGG VAD

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

Välkomna. Presentationen finns på

Välkomna. Presentationen finns på Välkomna Dagens program 18:30 Presentation Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund 19:15 Frågestund 19:30 Presentation VA-rådgivningen 20:00 Frågestund 20:30 Avslutning Presentationen finns på www.smohf.se

Läs mer

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration

2014 / 2015. Terana. Biomoduler. Läggningsanvisning. läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration 2014 / 2015 Terana Biomoduler Läggningsanvisning läggningsanvsing Terana biomoduler / kompaktinfiltration Egenskaper och dimensionering Terana biomoduler är framtagna för effektivare rening av avloppsvatten.

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Information enskilda avlopp

Information enskilda avlopp Information enskilda avlopp HISTORIK-Krav 1949 Slamavskiljning 1969 Slamavskiljare (trekammarbrunn) med efterföljande rening 2007 Reduktionskrav från Naturvårdsverket VARFÖR Hälsoskydd, Grundvatten, Miljöskydd

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin

Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin Information om torra lösningar och eget omhändertagande av latrin och urin Bakgrund Tingsryds Kommun startade 2009 upp ett projekt med inventeringar av kommunens samtliga enskilda avlopp. I kommunen finns

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Enskilt avlopp. Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1

Enskilt avlopp. Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1 Enskilt avlopp Vilken teknik passar dina förutsättningar? 1 Utgivare/copyright: Kunskapscentrum Små Avlopp Illustratör: Bo Rosander Grafisk formgivning: Bild & Kultur AB Uppsala 2011 Denna broschyr är

Läs mer

DC Slamavskiljare. Flik 6 Augusti 2018

DC Slamavskiljare. Flik 6 Augusti 2018 DC Slamavskiljare Flik 6 Augusti 2018 2013-06-17 utgåva 6 DC Slamavskiljare 1600 Dagens avloppsvatten innehåller mer och mer lösningsmedel fetter som gör att den mängden slam som flyter har ökat och avskiljarens

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden och fakturamottagare Fastighetsbeteckning Fastighetens adress

Läs mer

Miljövänlig avloppsrening

Miljövänlig avloppsrening Miljövänlig avloppsrening Paketlösning för avlopp! Typgodkänd slamavskiljare med alla delar för infiltration eller markbädd. Beprövad reningsmetod Låg uppflytningsrisk Hög finish Konkurrenskraftigt pris

Läs mer

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA

Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA Är ditt avlopp grönt, gult eller rött? ÅTGÄRDA FÖRBÄTTRA OK Ställ diagnos på ditt avlopp med hjälp av Svea Avloppsguide. Bildspelet tar cirka fem minuter. Föregående 1 Jag ger dig lite tumregler, men det

Läs mer

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar?

Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Informationsblad 1: Vilka krav gäller för enskilda avloppsanordningar? Detta informationsblad är tänkt som ett komplement till dokumentet Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun och

Läs mer

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun 2007-08-30 Antagen av Miljö- och Byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun 2008-09-24 Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm

Läs mer

Förbättra ditt avlopp

Förbättra ditt avlopp Förbättra ditt avlopp En viktig åtgärd för Björnöfjärden! 1 Utgivare/copyright: BalticSea2020 Text: Marika Palmér Rivera, Mats Johansson m.fl. Illustratör: Bo Rosander Grafisk formgivning: Bild & Kultur

Läs mer

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun

Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Tillsyn enskilda avlopp i Tyresö kommun Resultat av tillsyn 2017 2018-05-28 Maria Högqvist 1 Inledning 1:1 Bakgrund Alla kommuner har ett ansvar att genomföra åtgärder för att klara de miljökvalitetsnormer

Läs mer

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP

SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP SÅ HÄR SKÖTER DU DITT ENSKILDA AVLOPP GENOM ATT TA HAND OM DITT AVLOPP, SPARAR DU BÅDE PENGAR OCH MILJÖN! BYGG- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN KONTROLLERA DIN ANLÄGGNING OFTA Du som fastighetsägare har ansvar

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1

SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1 SÖDRA UDDEVALLA Sammanställning av tillsyn Södra Uddevalla 2010 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Områdesbeskrivning... 3 Arbetet med tillsyn av små avlopp... 4 Förberedelser... 4 Platsbesök... 4 Bedömning...

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Planera för avlopp. Har du frågor om avlopp? Information för dig som planerar att göra en avloppsanläggning

Planera för avlopp. Har du frågor om avlopp? Information för dig som planerar att göra en avloppsanläggning Har du frågor om avlopp? Kontakta gärna oss på Miljö och Stadsbyggnad! Telefon växel: 0522-69 60 00 Servicetelefon för miljö: 0522-69 73 00 E-post: miljostadsbyggnad@uddevalla.se Kontaktpersoner Ingeborg

Läs mer

Förstudie systemanalys av avloppsreningsverk och ledningsnät på Ornö

Förstudie systemanalys av avloppsreningsverk och ledningsnät på Ornö Sid 1 (11) Uppsala 3 december 2012 PM Förstudie systemanalys av avloppsreningsverk och ledningsnät på Ornö Kyrkviken, Ornö. 1. Allmänt Skärgårdsstiftelsen medverkar i projektet Green Islands som under

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

Kretslopp av avloppsfraktioner vad vet vi om avloppsfraktionerna? Anna Richert Richert Miljökompetens anna@richert.se

Kretslopp av avloppsfraktioner vad vet vi om avloppsfraktionerna? Anna Richert Richert Miljökompetens anna@richert.se Kretslopp av avloppsfraktioner vad vet vi om avloppsfraktionerna? Anna Richert Richert Miljökompetens anna@richert.se Nya avfall att ta hand om Urinsortering Klosettvattensortering Minireningsverk Kemisk

Läs mer

Postnummer och -ort Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid. Postnummer och -ort Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid

Postnummer och -ort Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid. Postnummer och -ort Telefonnummer dagtid Telefonnummer kvällstid ANSÖKAN/ANMÄLAN OM AVLOPP Sida 1(5) För inrättande eller ändring av avloppsanordning med eller utan ansluten vattentoalett enligt 9 kap, 6 miljöbalken samt 13-14 i förordningen (SFS 1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015

Avlopp på rätt sätt. Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning. Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Miljönämnden i mellersta Bohuslän 2015 Avlopp på rätt sätt Information och råd till dig som planerar en enskild avloppsanläggning Sotenäs kommun Parkvägen 46, 456 80 Kungshamn 0523-66 40 00 fax: 0523-66

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Välkomna. Presentationen finns på

Välkomna. Presentationen finns på Välkomna Dagens program 19:00 Presentation Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund 19:45 Frågestund 20:00 Presentation VA-rådgivningen 20:30 Frågestund 21:00 Avslutning Presentationen finns på www.smohf.se

Läs mer

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN

ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN JETS VACUUM SANITARY SYSTEMS VILLA OCH FRITIDSHUS ECOMOTIVE A02 BIOLOGISK RENING FÖR BDT-VATTEN KÄLLSEPARERING FRÅN JETS VARFÖR BÖR VI KÄLLSEPARERA AVLOPPSVATTNET? KOMPAKT, ENKEL, TRYGG OCH FRAMTIDSINRIKTAD

Läs mer

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6)

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ifylld blankett skickas via e-post till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Ofullständigt

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Skickas till: Tranås kommun Miljö & Hälsa 573 82 TRANÅS ANSÖKAN/ANMÄLAN om avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanordning (13-14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011

Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Dnr : 2010-0368-446 akt 4 Inventering av enskilda avlopp i Havridaån, Gnosjö kommun 2010-2011 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Havridaån Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer

Exempel på olika avloppsanordningar

Exempel på olika avloppsanordningar Exempel på olika avloppsanordningar Avloppsanordningarna beskrivna nedan är några som har använts länge och några som är nya, dessa kan kombineras för att uppnå de krav som ställs av miljönämnden. Att

Läs mer

Välkommen till Mörbyfjärden och till Ornö Brevik samfällighetsförening Fotograf H. Ahlén

Välkommen till Mörbyfjärden och till Ornö Brevik samfällighetsförening Fotograf H. Ahlén Välkommen till Mörbyfjärden och till Ornö Brevik samfällighetsförening 2017-01-18 Fotograf H. Ahlén o Tillbakablick o Finansiell kris o Beskrivning av anläggningen o Rundvandring o Kaffe o Nuläge - Reflektioner

Läs mer

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening

Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Enskild avloppsanläggning för markbaserad rening Så fyller du i ansökan/anmälan Blanketten är utformad så att den både är en ansöknings- och en anmälningsblankett beroende på vad som ska göras. Gäller

Läs mer

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015

Tillsyn av enskilda avlopp 2014. Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Tillsyn av enskilda avlopp 2014 Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport februari 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 6 Diskussion...

Läs mer

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips:

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips: Enskilt avlopp Ungefär 10 % av de svenska hushållen har enskilt avlopp. Tillsammans släpper de ut lika mycket övergödande ämnen som alla de övriga hushållen, som är anslutna till kommunala reningsverk,

Läs mer

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp MEDDELANDE 1(5) Tomas Waara Miljöenheten tel.: 018-195246 Miljö- och byggnadsnämnden Kungsgatan 42 745 80 Enköping Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp Bakgrund Enköping kommun har till Länsstyrelsen

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ny byggnad eller nytt utsläpp Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012

Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Dnr : 2011-1300-446 akt 10 Inventering av enskilda avlopp i Storån del 2, Gnosjö kommun 2012 Figur 1. Karta över det område som inventerats i projektet Storån del 2 Postadress Besöksadress Telefon Telefax

Läs mer