ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder"

Transkript

1 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder

2 Produerad av Föreningen Svenska Teknare (FST) Svenska Fotografers Förbund (SFF) Tredje upplagan 1999

3 ATT KONTAKTA SOM KÖPARE Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS) Drottningholmsvägen 10, Stokholm. Tel Fax E-post: Bildleverantörernas Förening (BLF) Sliparvägen 4, Tullinge Tel Fax E-post: Fotosekretariatet Nordiska Museet Box 27820, Stokholm Tel Fax E-post: Föreningen Svenska Teknare (FST) Götgatan 48, 2 tr, Stokholm. Tel Fax E-post: info@svenskateknare.se Svenska Fotografers Förbund (SFF) Götgatan 48, 1 tr, Stokholm. Tel Fax E-post: sff@sfoto.se Broshyren beställs hos: Föreningen Svenska Teknare Svenska Fotografers Förbund (även via hemsidan)

4 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE Upphovsrättslagen är enkel: Fråga först! Upphovsrättslagen ger upphovsmannen rättsligt skydd till sitt verk. Preis som exempelvis patenträtten skyddar uppfinnarens konstruktion skyddar upphovsrättslagen bildens återgivning av ett motiv. Att visa respekt för upphovsmannens verk är en sjävklarhet för alla seriösa bildköpare. Att alltid fråga först är en bra tumregel. Upphovsrättslagens regler gäller för såväl analog som digital användning. Att alltid fråga först gäller därför okså när en bild ska användas till exempel på internet/intranet eller på en CD-skiva. Den här lilla uppslagsboken ger endast en kort vägledning om upphovsrättslagen. Den gör inga anspråk på att svara exakt på alla frågor in i minsta detalj. Har du funderingar, kontakta alltid någon av yrkesorganisationerna.

5 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE Vad är bild oh original? Med bild menas olika typer av bilder, som till exempel fotografier, tekningar, illustrationer eller ollage. Med original menas den bild som upphovsmannen levererar.

6 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 1 Vad köper jag? När du beställer en bild köper du bara rätten att använda den i ett bestämt sammanhang. All övrig användningsrätt upphovsrätt är alltid upphovsmannens.

7 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 2 Vem äger bilden? Äganderätten till den levererade bilden är alltid upphovsmannens. För att få behålla bilden krävs en särskild överenskommelse med upphovsmannen.

8 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 3 Hur får bilden användas? En bild får bara användas i det sammanhang som har överenskommits med upphovsmannen. Det gäller till exempel en viss typ av tryksak med angiven upplagestorlek oh spridning eller publiering av en hemsida på internet under en viss tid. Skulle något ändras efter överenskommelsen måste upphovsmannen först kontaktas.

9 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 4 Vad gäller när bilden ska återanvändas? Så snart en bild ska återanvändas måste upphovsmannen kontaktas. Tänk på att återanvändning kan innebära ny ersättning.

10 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 5 Får bilden ändras? Inga ändringar får göras i bilden utan upphovsmannens tillstånd. Det gäller beskärningar, retusher, digital manipulering eller andra metoder. Ibland finns dok en praxis där beskärning av bilden kan tillåtas, förutsatt att dess innehåll inte förvanskas. Men upphovsmannen ska då känna till beskärningen i förväg. I redaktionella- oh informationssammanhang ska namnet sättas ut. I reklamsammanhang bör namnet sättas ut.

11 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 6 Hur länge är bilden skyddad? Ensamrätten att bestämma över bilden gäller i 70 år efter upphovsmannens dödsår. En fotografisk bild som inte betraktas som verk är istället skyddad i 50 år efter framställningsåret. För att betraktas som fotografiskt verk måste bilden ha en viss individualitet, originalitet oh särprägel. Med det menas att två personer, oberoende av varandra, inte ska kunna framställa samma bild.

12 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 7 Får jag göra nya exemplar? Nya exemplar av bilden får inte framställas utan upphovsmannens tillstånd, oavsett om det sker i tidningar, tryksaker, som fotostatkopior eller på internet/- intranet et.

13 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 8 Får bilden överföras till data? Att överföra en bild till ett digitalt system är detsamma som att framställa ett nytt exemplar. Det gäller även vid överföring av en bild från ett digitalt system till ett annat eller vid utskrift av bilden. Upphovsmannen måste därför alltid först ge sitt tillstånd. Numera är digital lagring av bilder ett moment i trykproessen. Upphovsmannes medgivande till att en bild får trykas anses okså gälla nödvändig trykteknisk lagring. Men den lagrade bilden får inte användas i något annat sammanhang utan måste avlägsnas efter produktionen.

14 ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE 9 Vad gäller vid köp av arkivbild? Vid köp av arkivbild köper du endast rätten att använda bilden i ett bestämt sammanhang. Den levererade bilden ska alltid returneras i oskadat skik efter användandet. Återanvänds bilden måste upphovsmannen alltid ha fått lämna sitt godkännande i förväg.

15 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder

16 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN Upphovsrättslagen är enkel: Fråga först! Upphovsrättslagen ger upphovsmannen rättsligt skydd till sitt verk. Preis som exempelvis patenträtten skyddar uppfinnarens konstruktion skyddar upphovsrättslagen bildens återgivning av ett motiv. Att visa respekt för upphovsmannens verk är en sjävklarhet för alla seriösa bildköpare. Att alltid fråga först är en bra tumregel. Upphovsrättslagens regler gäller för såväl analog som digital användning. Att alltid fråga först gäller därför okså när en bild ska användas till exempel på internet/intranet eller på en CD-skiva. Den här lilla uppslagsboken ger endast en kort vägledning om upphovsrättslagen. Den gör inga anspråk på att svara exakt på alla frågor in i minsta detalj. Har du funderingar, kontakta alltid någon av yrkesorganisationerna.

17 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN Vad är bild oh original? Med bild menas olika typer av bilder, som till exempel fotografier, tekningar, illustrationer eller ollage. Med original menas den bild som upphovsmannen levererar.

18 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 1 Vad säljer jag? När du får en beställning på en bild säljer du bara rätten att använda den i ett bestämt sammanhang. All övrig användningsrätt upphovsrätt är alltid din.

19 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 2 Vem äger bilden? Äganderätten till den levererade bilden är alltid din. För att köparen ska få behålla bilden krävs en särskild överenskommelse med dig.

20 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 3 Hur får bilden användas? En bild får bara användas i det sammanhang som har överenskommits med dig. Det gäller till exempel en viss typ av tryksak med angiven upplagestorlek oh spridning eller publiering av en hemsida på internet under en viss tid. Skulle något ändras efter överenskommelsen måste du först kontaktas.

21 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 4 Vad gäller när bilden ska återanvänds? Så snart en bild ska återanvändas måste köparen först kontakta dig. Tänk på att du har rätt till ny ersättning vid återanvändning.

22 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 5 Får bilden ändras? Inga ändringar får göras i bilden utan ditt tillstånd. Det gäller beskärningar, retusher, digital manipulering eller andra metoder. Ibland finns dok en praxis där beskärning av bilden kan tillåtas, förutsatt att dess innehåll inte förvanskas. Men du ska då känna till beskärningen i förväg. I redaktionella- oh informationssammanhang ska namnet sättas ut. I reklamsammanhang bör namnet sättas ut.

23 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 6 Hur länge är bilden skyddad? Ensamrätten att bestämma över bilden gäller i 70 år efter upphovsmannens dödsår. En fotografisk bild som inte betraktas som verk är istället skyddad i 50 år efter framställningsåret. För att betraktas som ett fotografiskt verk måste bilden ha en viss individualitet, originalitet oh särprägel. Med det menas att två personer, oberoende av varandra, inte ska kunna framställa samma bild.

24 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 7 Får köparen göra nya exemplar? Nya exemplar av bilden får inte framställas utan ditt tillstånd, oavsett om det sker i tidningar, tryksaker, som fotostatkopior eller på internet/intranet et.

25 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 8 Får bilden överföras till data? Du har ensamrätt att framställa nya exemplar av bilden. Att överföra en bild till ett digitalt system är detsamma som att framställa ett nytt exemplar. Det gäller även vid överföring av en bild från ett digitalt system till ett annat eller vid utskrift av bilden. Du ska därför alltid först ge ditt tillstånd. Numera är digital lagring av bilder ett moment i trykproessen. Ditt medgivande till att en bild får trykas anses okså gälla nödvändig trykteknisk lagring. Men den lagrade bilden får inte användas i något annat sammanhang utan måste avlägsnas efter produktionen.

26 ATT TÄNKA PÅ SOM UPPHOVSMAN 9 Vad gäller vid försäljning av arkivbild? I köpet ingår endast rätten att använda bilden i ett bestämt sammanhang. Den levererade bilden ska alltid returneras i oskadat skik efter användandet. Återanvänds bilden måste du alltid ha fått lämna ditt godkännande i förväg.

27 ATT KONTAKTA SOM UPPHOVSMAN Bildkonst Upphovsrätt Sverige (BUS) Drottningholmsvägen 10, Stokholm. Tel Fax E-post: Bildleverantörernas Förening (BLF) Sliparvägen 4, Tullinge Tel Fax E-post: Fotosekretariatet Nordiska Museet Box 27820, Stokholm Tel Fax E-post: Föreningen Svenska Teknare (FST) Götgatan 48, 2 tr, Stokholm. Tel Fax E-post: info@svenskateknare.se Svenska Fotografers Förbund (SFF) Götgatan 48, 1 tr, Stokholm. Tel Fax E-post: sff@sfoto.se Broshyren beställs hos: Föreningen Svenska Teknare Svenska Fotografers Förbund (även via hemsidan)

28 Idé, utformning oh tryk: Eva Elander, Maria Lindberg-Howard, Lena-Maria Trast, Åke Sandström Halmstad Trykeri AB 1999 Produerad av Föreningen Svenska Teknare (FST) Svenska Fotografers Förbund (SFF) Tredje upplagan 1999

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Bildleverantörernas Förening Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet

Läs mer

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet Svenska Konstnärsförbundet

Läs mer

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv Bildpolicy När nya bilder beställs för Mariehamns stad, används denna bildpolicy som ett hjälpmedel och verktyg, dels för att söka bilder vid bildbeställningar och dels för att fotografen eller illustratören

Läs mer

PRISGUIDE 2005 INGE LENNMARK. Dykeri & Undervattensfoto. Telefon: Hörnet. GSM 070-207 29 17 www.lennmark.se inge@lennmark.se

PRISGUIDE 2005 INGE LENNMARK. Dykeri & Undervattensfoto. Telefon: Hörnet. GSM 070-207 29 17 www.lennmark.se inge@lennmark.se PRISGUIDE 2005 INGE LENNMARK Dykeri & Undervattensfoto Adress: Telefon: Hörnet Tel 018-37 30 39 740 30 BJÖRKLINGE Fax 018-37 30 49 Sweden GSM 070-207 29 17 www.lennmark.se inge@lennmark.se UTGIVEN MED

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering

Riktlinjer för bildhantering Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen 1(5) Riktlinjer för bildhantering Bilagor: 1. Tillgänglighet vid bildpublicering

Läs mer

UPPDRAGSFOTOGRAFERING

UPPDRAGSFOTOGRAFERING UPPDRAGSFOTOGRAFERING Priser Pris inkluderar fotografens tid och avtalad användningsrätt. Mervärdesskatt 25% tillkommer på alla priser. Redaktionell fotografering 6 000 kr/ dag 700 kr/ timme Kommersiell

Läs mer

UPPDRAGSFOTOGRAFERING

UPPDRAGSFOTOGRAFERING Pris lis ta 2007 Trig ger Phot o Ma ga sinet S- 79 1 3 1 Fal un te l +46 2 3 6 33 33 mo bi l +46 70 5 20 99 36 fa x +46 2 3 6 38 91 info @trig gerphoto.s e www. tri gg erp ho to. se UPPDRAGSFOTOGRAFERING

Läs mer

Leveransvillkor. Innehåll. Priser och leveransvillkor FOTO FILM VIDEO. 1. Fotografiska arbeten. Rekommendationer

Leveransvillkor. Innehåll. Priser och leveransvillkor FOTO FILM VIDEO. 1. Fotografiska arbeten. Rekommendationer Priser och leveransvillkor FOTO FILM VIDEO Rekommendationer Sammanställningen är utgiven av Svenska museiföreningen i samarbete med Fotosekretariatet, Museifotograferna, Nordiska museet, Etnografiska museet

Läs mer

DAGSPRESS PRISLISTA

DAGSPRESS PRISLISTA DAGSPRESS PRISLISTA 2012 2013 GÄLLER 1 april 2012 31 december 2013 AVTAL MELLAN MEDIEFÖRETAGEN OCH BLF ANGÅENDE PRESSBILDER mm BLF BILDLEVERANTÖRERNAS FÖRENING Förrådsvägen 18 141 46 Huddinge Telefon:

Läs mer

GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial

GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial GRUNDVILLKOR för enskilda upphovsrättsavtal om kulturarvsinstitutioners storskaliga nyttjande av upphovsrättsligt skyddat bildmaterial Mellan kulturarvsinstitution som Samordningssekretariatet för digitalisering

Läs mer

VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna.

VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna. Ett material från Mediekompass Tidigare Tidningen i Skolan 3 Kolla källan VEM ÄGER VAD Nummer tre i en serie på tre om journalistik som en arbetsmetod i skolan. Från Tidningsutgivarna. Klicka! Klicka!

Läs mer

Frilansrekommendationen består dels av ett rekommenderat arvode, dels en beskrivande text, om hur vi kommit fram till detta rekommenderade arvode.

Frilansrekommendationen består dels av ett rekommenderat arvode, dels en beskrivande text, om hur vi kommit fram till detta rekommenderade arvode. 1 Journalistförbundets frilansrekommendation 2015 Denna rekommendation är avsedd för Journalistförbundets medlemmar som regelmässigt eller tillfälligt utför frilansuppdrag. Med frilansar avser vi alla

Läs mer

Upphovsrätt samt lagar och etik

Upphovsrätt samt lagar och etik Upphovsrätt samt lagar och etik Får jag fotografera människor på exempelvis Drottning gatan? Ja, du får fotografera vem du vill, var du vill. Det spelar ingen roll om du fotograferar flera personer i en

Läs mer

Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD

Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD Uppdaterad 01.06.2017 Innehåll Varför en bildpolicy?... 3 Om bilderna... 3 Bildspråk... 3 Ledord... 4 Motiv... 4 Jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv...

Läs mer

VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete

VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete VADÅ UPPHOVSRÄTT? Att använda andras material i skolarbete Hämtar du material från Internet till dina skolarbeten? Bränner du ditt färdiga arbete på en cd-skiva för att visa inför klassen? Publicerar du

Läs mer

Erbjudande om köp av Bo Janssons samling av Arbogafotografier

Erbjudande om köp av Bo Janssons samling av Arbogafotografier Kommunstyrelsen 2012-09-11 9 Blad 33 Ks132 Au 137 Dnr 146/2012-876 Erbjudande om köp av Bo Janssons samling av Arbogafotografier samt en samling bilder som dokumenterar riksdagsjubileet i Arboga 1935 Fritids-

Läs mer

Upphovsrätt och fotografier

Upphovsrätt och fotografier Växjö, Utvandrarnas Hus 1 februari 2010 Upphovsrätt och fotografier Catharina Ekdahl, förbundsjurist Liten meny Upphovsrätt och fotografier Om att teckna avtal med fotografer Om människor på bild Befintliga

Läs mer

Avtalets innehåll 1 Avtalet innehåller följande avsnitt, nämligen

Avtalets innehåll 1 Avtalet innehåller följande avsnitt, nämligen ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KOPIERING INOM FOLK- HÖGSKOLOR ANSLUTNA TILL RIO FR.O.M. 2012/2013 Inledning Lärare har såväl pedagogiska som praktiska behov av att kunna kopiera upphovsrättsligt skyddat material

Läs mer

Fotografering. Din familj fotograferas av en professionell fotograf, med mycket erfarenhet av barn och familjporträtt.

Fotografering. Din familj fotograferas av en professionell fotograf, med mycket erfarenhet av barn och familjporträtt. Fotografering Din familj fotograferas av en professionell fotograf, med mycket erfarenhet av barn och familjporträtt. Ni kommer att uppleva väldigt roliga stunder, med mycket lek och skratt, som senare

Läs mer

Skolkopieringsavtalet 2012/2013 regler när du kopierar för din undervisning

Skolkopieringsavtalet 2012/2013 regler när du kopierar för din undervisning regler när du kopierar för din undervisning Avtalet gäller alla skolor Avtalet gäller för alla kommunala och landstingskommunala grund- och gymnasieskolor friskolorna omfattas inte utan tecknar själva

Läs mer

En informationsbroschyr från. SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen

En informationsbroschyr från. SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen N A En informationsbroschyr från SMFF, Svenska Musikförläggareföreningen 1 & NOTER AVTAL innehåll UPPHOVSRÄTT 7 NOTER OCH SÅNGTEXTER 8 ARRANGEMANG 11 KOPIERING AV MUSIKALISKA VERK OCH TEXTER I SKOLAN 12

Läs mer

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete UPPHOVSRÄTT Skyddar skapande arbete Vad är upphovsrätt? Ett skydd för skapande arbete En lagstadgad rätt som tillfaller en person som skapat ett verk Upphovsmannen får bestämma hur hens verk används Gör

Läs mer

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter)

AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL. (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Avtal Datum Dnr Sid 1 (5) AVTAL OM RÄTT ATT NYTTJA UNDERVISNINGSMATERIAL (Avsnitt inom parentes skall ersättas med för avtalet aktuella uppgifter) Parter 1. Umeå universitet, institutionen för (namn),

Läs mer

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik

Henry Olsson. Copyright. Svensk och internationell upphovsrätt. Åttonde upplagan. Norstedts Juridik Henry Olsson Copyright Svensk och internationell upphovsrätt Åttonde upplagan Norstedts Juridik Innehållsförteckning Förord 11 Förkortningar 17 1. Inledning 19 Immaterialrätt 19 Upphovsrättens huvudinnehåll

Läs mer

Prislista eller guide till prissättning. fördelar och nackdelar ur ett svenskt perspektiv

Prislista eller guide till prissättning. fördelar och nackdelar ur ett svenskt perspektiv Prislista eller guide till prissättning fördelar och nackdelar ur ett svenskt perspektiv Fotosekretariatet En nationell funktion för svensk kulturhistorisk fotografi Finns vid Nordiska museet i Stockholm

Läs mer

Creative Commons en guide för lärare

Creative Commons en guide för lärare Creative Commons en guide för lärare Information om bilderna i denna broschyr finns på s 7. Exempel på hur man kan använda Creative Commons Tobias, en elev i klass 8 på en skola i Jönköping, är intresserad

Läs mer

Hem DFU 289. En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala

Hem DFU 289. En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala Hem DFU 289 En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala ingår i den statliga myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Vi använder oss av

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen HÖGSKOLEAVTALET 2014

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen HÖGSKOLEAVTALET 2014 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen HÖGSKOLEAVTALET 2014 Avtalet gäller alla lärosäten Avtalet omfattar högskoleutbildning enligt högskolelagen samt sådan utbildning som kan leda fram

Läs mer

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen?

Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Hur lång är skyddstiden? Vad skyddas av upphovsrätten? Vad innebär symbolen? S V E R I G E S F Ö R FAT TA R F Ö R B U N D I N F O R M E R A R O M U P P H OV S R ÄT T E N i Vad är upphovsrätt och hur uppstår den? Upphovsrättslagen ger upphovsmän ensamrätt att förfoga över sitt verk

Läs mer

Samarbetssamtal. Ett stöd för föräldrar vid separation

Samarbetssamtal. Ett stöd för föräldrar vid separation Alla kommuner ska kunna erbjuda samarbetssamtal till föräldrar som ska eller har separerat, eller som inte har levt tillsammans. I den här foldern beskrivs kortfattat vad samarbetssamtal är. Samarbetssamtal

Läs mer

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen

Upphovsrätten i informationssamhället ändringar i upphovsrättslagen Cirkulärnr: 2005:60 Diarienr: 2005/1478 Handläggare: Agneta Lefwerth Sektion/Enhet: Juridiska enheten Datum: 2005-06-22 Mottagare: Gemensam kommunadministration Kultur Bibliotek Grundskola Gymnasieskola

Läs mer

Creative Commons. en guide för lärare. En guide för lärare

Creative Commons. en guide för lärare. En guide för lärare Plastic globes at the Museum für Kommunikation, Berlin av Tup Wanders http://www.flickr.com/photos/tupwanders/79476476/ en guide för lärare Creative Commons En guide för lärare 1 Creative Commons Vad är

Läs mer

En liten introduktion till Community på GR-SLI

En liten introduktion till Community på GR-SLI 151112 En liten introduktion till Community på GR-SLI www.grkom.se/gr-sli 2 3 Innehåll Välkommen till Community!...4 Om Community...4 Hur du går med...4 Bekanta dig med Community...5 Händelser...5 Grupper

Läs mer

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet

Upphovsrätt. Upphovsrättens grunder. Universitetsjurist Martin Putsén. Juristfunktionen, Linköpings universitet Upphovsrätt Upphovsrättens grunder Universitetsjurist Martin Putsén Juristfunktionen, Linköpings universitet 2012-10-19 Upphovsrättens grunder Bakgrund Upphovsrättsliga grunder Exempel Litteratur Webbaserat

Läs mer

UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER

UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER UPPHOVSRÄTT EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN MUSIKFÖRLÄGGARNA OM NOTER UPPHOVSRÄTT innehåll NOTER UPPHOVSRÄTT 7 NOTER OCH SÅNGTEXTER 8 ARRANGEMANG 11 KOPIERING AV MUSIKALISKA VERK OCH 12 TEXTER I SKOLAN TEXT:

Läs mer

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER INOM KOMMUNALFÖRVALTNINGEN

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER INOM KOMMUNALFÖRVALTNINGEN FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER INOM KOMMUNALFÖRVALTNINGEN 1 Inom kommunalförvaltningen kopieras årligen över 500 miljoner sidor, varav 100 miljoner i samkommuner. Av dessa kopior tas 4,4 % av material som

Läs mer

EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SMFF OM

EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SMFF OM EN INFORMATIONSBROSCHYR FRÅN SMFF OM 1 TEXT: SMFF LAYOUT: Johanna Lundborg FOTOGRAF: Peter Hallbom FOTOGRAF FÖR S.9: Michael Anderberg BILDER FRÅN: SMFFs demoklubb Almost Famous samt Lidingö Gospel TRYCK:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1962:652) om Sveriges författarfond; SFS 2014:1522 Utkom från trycket den 19 december 2014 utfärdad den 11 december 2014. Regeringen föreskriver

Läs mer

Rätten till ett foto. Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation

Rätten till ett foto. Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation Rätten till ett foto Hur upphovsrätten fungerar och vikten av kringinformation UPPHOVSRÄTT EN FRÅGA OM SKYLDIGHETER Samla för att använda Våga använda! Kringinformation! VAD SÄGER LAGEN? Lag (1960:729)

Läs mer

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013

Fotograf Emma Erkers www.erkersfoto.se. Innehar F-skattesedel BRÖLLOPSOFFERT 2013 BRÖLLOPSOFFERT 2013 Varje bröllopsfotografering är unik, det som finns kvar efter bröllopet är ringar, minnen & så klart fotografierna. Fotografierna som ni i framtiden kan titta på tillsammans med nära

Läs mer

AVTAL OM KOPIERING INOM HÖGSKOLEOMRÅDET

AVTAL OM KOPIERING INOM HÖGSKOLEOMRÅDET O /35 t/oé AVTAL OM KOPIERING INOM HÖGSKOLEOMRÅDET Mellan å ena sidan Linköpings universitet och å andra sidan Bildleverantörernas Förening, Föreningen Svenska Kompositörer Av Populärmusik, Föreningen

Läs mer

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG

FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG FOTOKOPIERING AV TRYCKSAKER I FÖRETAG 1 Årligen kopieras det över 1 miljard sidor i finska företag. Enligt undersökningar består 2 till 15 procent av alla kopior av upphovsrättsskyddat material såsom tidningar,

Läs mer

Rekommendation från Bildleverantörernas Förning och Svenska Fotografers Förbund angående pressbilder mm gäller från januari 2016

Rekommendation från Bildleverantörernas Förning och Svenska Fotografers Förbund angående pressbilder mm gäller från januari 2016 2016 DAGSPRESSguiden Rekommendation från Bildleverantörernas Förning och Svenska Fotografers Förbund angående pressbilder mm gäller från januari 2016 Rekommendation till avtal och priser mellan medlem

Läs mer

Lathund för webbpublicering av bilder

Lathund för webbpublicering av bilder Lathund för webbpublicering av bilder Innehåll Lathund för webbpublicering av bilder... 1 Vilka bilder får du publicera på webben?... 2 Bilder på Google... 3 Creative Commons bilder... 4 Bilder utan upphovsrätt

Läs mer

Bildhanteringspolicy

Bildhanteringspolicy POLICY 2014-03-26 1(12) Bildhanteringspolicy Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Osby kommun 283 80 Osby Telefon 0479-52 80 00 vx Fax 0479-52 82 97 E-post kommun@osby.se Hemsida www.osby.se PlusGiro

Läs mer

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier

Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Policy för Skånes Ridsportförbunds närvaro i sociala medier Vi vill uppmuntra till användning av sociala medier i arbetetssyfte men också påminna om att du representerar din arbetsgivare/förbundet, både

Läs mer

D I G I TALT S KA PA N D E

D I G I TALT S KA PA N D E DIGITALT SKAPANDE Innehåll ILLUSTRATION... 4 Översiktsplan för arbetets olika moment... 4 Intervjuguide... 4 Inlämning fredagen den 18 oktober...5 Redovisning onsdagen den 23 oktober...5 Kommentarer...5

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 21 februari 2017 T 1963-15 KLAGANDE JL Ombud: Jur.kand. ST och jur.kand. PÖ MOTPART MA Ombud: Advokat TR SAKEN Upphovsrättsintrång ÖVERKLAGAT

Läs mer

FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE

FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE FÖLJESLAGARE OCH RÅDGIVARE Fylgia är namnet på den nordiska mytologins ständigt närvarande personliga skyddsande. Någon som alltid står vid din sida. Det är också så vi ser på oss själva, som en juridisk

Läs mer

Rabatt vid tidig beställning!

Rabatt vid tidig beställning! Rabatt vid tidig beställning! Vid beställning t.o.m. fredag får du på kortpriset. Vid beställning t.o.m. fredag får du på kortpriset. Så här beställer du dina julkort PÅTRYCK - STANDARDHÄLSNING Korten

Läs mer

Guide för ansökan om.fi-domännamn

Guide för ansökan om.fi-domännamn Guide för ansökan om.fi-domännamn Varje finländare kan lägga upp webbsidor vare sig det handlar om ett företag, ett innebandylag, en syförening eller en privatperson. Till internets grundläggande rättigheter

Läs mer

Samlande DFU 293. En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala

Samlande DFU 293. En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala Samlande DFU 293 En frågelista från Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala Vi är många som samlar och vi samlar på en mängd olika saker, till de vanligare sakerna hör frimärken, kapsyler, böcker, dockor,

Läs mer

Upphovsrättligt skyddat material

Upphovsrättligt skyddat material 1 Upphovsrättligt skyddat material Beskrivande framställningar i tal och skrift Datorprogram Filmverk Fotografiska verk, alster av bildkonst Alster av byggnadskonst eller brukskonst Andra verk Förutsättning

Läs mer

Rabatt vid tidig beställning!

Rabatt vid tidig beställning! 2012 Rabatt vid tidig beställning! Vid beställning t.o.m. fredag 26 oktober får du 15% rabatt på kortpriset. Vid beställning t.o.m. fredag 16 november får du 10% rabatt på kortpriset. Så här beställer

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk Publicerad den 21 juni 2018 Utfärdad den 14 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Kontrakt för lån av personlig Samsung/Dell Chromebook

Kontrakt för lån av personlig Samsung/Dell Chromebook Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-08-06 1 (5) Kontrakt för lån av personlig Samsung/Dell Chromebook 1 Bakgrund Boxholms kommun vill skapa goda förutsättningar för en utbildning där modern informationsteknik

Läs mer

Lag. om ändring av upphovsrättslagen

Lag. om ändring av upphovsrättslagen Lag om ändring av upphovsrättslagen I enlighet med riksdagens beslut ändras i upphovsrättslagen (404/1961) 17, 45 7 mom., 46 3 mom., 48 4 mom., 49 3 mom., 49 a 3 mom., 50 c 1 och 3 mom. samt 54 1 mom.

Läs mer

Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck.

Dessa villkor (Avtalsvillkoren) gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Avtalsvillkor Dessa villkor ("Avtalsvillkoren") gäller för köp hos Lunds universitet, Media-Tryck. Allmänt Media-Tryck säljer böcker i olika format via Internet till dess kunder ("Kund") i Sverige och

Läs mer

Var finns din närmaste hjärtstartare?

Var finns din närmaste hjärtstartare? Var finns din närmaste hjärtstartare? Det kan hända vem som helst, var som helst och när du minst anar det! Plötsligt händer det. Någon drabbas av ett plötsligt hjärtstopp mitt framför dig. Det kan hända

Läs mer

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete. Kopiosto

UPPHOVSRÄTT. Skyddar skapande arbete. Kopiosto UPPHOVSRÄTT Skyddar skapande arbete Vad är upphovsrätt? Ett skydd för skapande arbete En lagstadgad rätt som tillfaller en person som skapat ett verk Upphovspersonen får bestämma hur hens verk används

Läs mer

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT

ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT 200880_upphovsratt.qxd:COPYRIGHT-1.qxd 08-10-15 21.12 Sida 2 MUSIK ÄR SLÖSERI MED DIN TID! GLÖM DET! ÅH! ARCO VILL STUDERA MUSIK, MEN HANS FÖRÄLDRAR ÄR EMOT DET. DET ÄR ORÄTTVIST! VARFÖR SKULLE INTE JAG

Läs mer

HISTORISKT

HISTORISKT onus presskopia 2006-02-21 Mathias Willdal 08-545 429 04 mathias.willdal@b-pk.se Linköpings universitet Rektor 581 83 LINKÖPING Kopieringsavtal Vi har via Utbildnings- och kulturdepartementet mottagit

Läs mer

Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08

Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08 Sidan 1 av 7 Webbjuridiska regler vid publicering på Region Skånes hemsidor 2009-06-08 1. Syfte Syftet med detta dokument är att ur ett juridiskt perspektiv förtydliga vilka regler, utöver lagarna, som

Läs mer

Porträttfotografering. Sandra Jensen

Porträttfotografering. Sandra Jensen Porträttpriser 2014 Porträttfotografering Det är det äkta mötet mellan människor och kameran som gör att jag älskar fotografering. Jag tror inte på den allt för arrangerade bilden, utan jag drivs av att

Läs mer

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser.

Att boka konferens. En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Att boka konferens En köpguide som riktar sig till dig som bokar möten och konferenser. Konferenser, möten och andra sammankomster är en förutsättning för att företag och medarbetare ska kunna utvecklas,

Läs mer

Nordiskt upphovsrättssymposium 09/2019 Vad har hänt under de två senaste åren? Upphovsrättsråd Viveca Still

Nordiskt upphovsrättssymposium 09/2019 Vad har hänt under de två senaste åren? Upphovsrättsråd Viveca Still Nordiskt upphovsrättssymposium 09/2019 Vad har hänt under de två senaste åren? Upphovsrättsråd Viveca Still Ny lagstiftning 2 Nationellt genomförande av EU:s läsnedsättningsdirektiv 2017/1564 Lag 9.11.2018/849

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen Uppdaterad 2014-05-26 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET 2014 Avtal gör kopiering möjlig Alla kommunala och landstingskommunala förskolor och grund- och gymnasieskolor

Läs mer

Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami.

Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami. SKOLKLASSER, LAG OCH FÖRENINGAR! Tjäna enkelt 20.500:- Gör som 15 000 grupper gjort sedan 1992. Sälj Sveriges mest köpta salami. Enkelt att komma igång! Niklas Wikegård coachar! Lätt att sälja! Ger mycket

Läs mer

Avtalet berör inte den rätt att kopiera och tillgängliggöra som följer av annan bestämmelse i upphovsrättslagen än 12, 42 c och 42 h.

Avtalet berör inte den rätt att kopiera och tillgängliggöra som följer av annan bestämmelse i upphovsrättslagen än 12, 42 c och 42 h. ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR KOPIERING OCH TILLGÄNGLIGGÖRANDE I SKOLORNA FR.O.M. 2018 1. Utgångspunkter för avtalet Lärare och elever har pedagogiska och praktiska behov av att kunna kopiera och tillgängliggöra

Läs mer

Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar

Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN Staben Karlstad 2010-09-06 Riktlinjer för hantering av bilder, filmer och ljudupptagningar Bakgrund Personalen vid kommunens skolor och förskolor använder bilder, filmer

Läs mer

Bredband på 1Mbit/s för alla

Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1Mbit/s för alla Bredband på 1 Mbit/s för alla Konsumenter och företag har fr.o.m. 1.7.2010 rätt att få en bredbandsanslutning på 1 Mbit/s till sin permanenta bostad eller företagets verksamhetsställe.

Läs mer

Köp- och Leveransvillkor

Köp- och Leveransvillkor Köp- och Leveransvillkor Köp För att handla hos oss måste du vara 18 år. Vi bekräftar köpet genom en orderbekräftelse som automatiskt skickas till angiven e-postadress efter godkänd betalning. Vi polisanmäler

Läs mer

Alla kan bidra till förbättring

Alla kan bidra till förbättring Alla kan bidra till förbättring Programkatalog Active Employees Sweden AB www.activeemployees.com 1 Utbildning för chefer/ledare Så ökar du medarbetarnas engagemang och delaktighet i förbättringsarbete

Läs mer

2. Vad skyddar upphovsrätten? 4. Vem får upphovsrätten?

2. Vad skyddar upphovsrätten? 4. Vem får upphovsrätten? Upphovsrättens ABC 1. Vad är upphovsrätt? 2. Vad skyddar 3. Hur uppstår 4. Vem får Upphovsrätt är ett skydd för skapande arbete. Filmer, musik, böcker eller serietidningar har alla upphovsmän. Upphovsrätten

Läs mer

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder

Pictogram. för dem som behöver kommunicera med bilder Pictogram för dem som behöver kommunicera med bilder Bilder kan se olika ut beroende på vad de ska ha för funktion i kommunikationen. Berättar man om när man varit i sin sommarstuga kan en fotografisk

Läs mer

Creative Commons en guide för lärare

Creative Commons en guide för lärare Creative Commons en guide för lärare Vad är Creative Commons? Alla texter, bilder, filmer och ljudinspelningar ja nästan allt du skapar ägs av dig som upphovsman. Detta ägande gör det möjligt för dig att

Läs mer

Enkät resultat 2013. Bygglov 74 skickades ut 32 svarade 43% deltog.

Enkät resultat 2013. Bygglov 74 skickades ut 32 svarade 43% deltog. Enkät resultat 2013 Bygglov 74 skickades ut 32 ade 43% deltog. Kundenkät bygglov Åtvidabergs kommun, Byggkontoret genomför enkätundersökningar bland alla som har ansökt om bygglov. Resultaten i enkäterna

Läs mer

Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället

Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället IP/97/1100 Bryssel den 10 december 1997 Förslag till direktiv om upphovsrätt och närstående rättigheter i informationssamhället Europeiska kommissionen har på initiativ av kommissionsledamoten med ansvar

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 30/9 2004 Många rättsområden! IT-rätt Intro 30/9 2004 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Vattenfall Vindkraft Tritteboda. MarkCheck Maj 2011

Vattenfall Vindkraft Tritteboda. MarkCheck Maj 2011 Vattenfall Vindkraft Tritteboda MarkCheck 4. Resultatredovisning Bakgrundsuppgifter Kön Man Kvinna 0% 46% 54% Ålder Yngre än 45 år 45-64 år 65 år eller äldre 35% 33% 32% Är du... Permanent boende på orten

Läs mer

Disposition. Bakgrund 2014-11-24. Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry?

Disposition. Bakgrund 2014-11-24. Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry? Question B To what extent does the principle of exhaustion of IP rights apply to the on-line industry? Advokat Alexander Jute alexander.jute@marlaw.se 18 november 2014 Advokatfirman MarLaw AB Sveavägen

Läs mer

Musik och bibliotek - upphovsrätt

Musik och bibliotek - upphovsrätt Musik och bibliotek - upphovsrätt Musikmuseet den 17 april 2007 Susanna Broms Om det är något man vill göra, är det troligtvis förbjudet! 2007-04-17 Susanna Broms 2 Upphovsrättens reglering Bern-konventionen

Läs mer

Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter. Upphovsrätt. Enköpings kommun

Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter. Upphovsrätt. Enköpings kommun Så här använder du bilder, texter och musik i kommunens verksamheter Upphovsrätt Enköpings kommun Upphovsrätt det här gäller för dina och andras verk när du använder dem i kommunens verksamheter När du

Läs mer

Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg

Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg Bröllop på Gotland 2015 Fotograf Ulrika Finnberg Det man har kvar efter bröllopet är mannen, ringen och bilderna Ulrika Finnberg Myrstigen 36, Visby fotograf@ulrikafinnberg.com Mobil: 0733-185870 www.ulrikafinnberg.com

Läs mer

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN

Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Optimala bildinställningar för leverans TEORIHÄFTE TILL KURSEN Färgrymd Vad är egentligen en färgrymd? Digitala enheter (tex skärmar, skrivare, scanners) kan inte återge alla färger som det mänskliga ögat

Läs mer

Operatörsbyte Fiber Villa, Fiber Lägenhet och Fiber Småföretag (FTTH)

Operatörsbyte Fiber Villa, Fiber Lägenhet och Fiber Småföretag (FTTH) Operatörsbyte Fiber Villa, Fiber Lägenhet och Fiber Småföretag (FTTH) Rutinbeskrivning 2014-12-18 T 21329 Rev 1.0 Allmänt om operatörsbyte (FTTH) Skanova erbjuder i FTTH-produkterna Fiber Villa, Fiber

Läs mer

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET 2014

Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET 2014 Användning av bilder, texter och noter i undervisningen SKOLKOPIERINGSAVTALET 2014 Avtal gör kopiering möjlig Alla kommunala och landstingskommunala förskolor och grund- och gymnasieskolor har kopieringsavtal

Läs mer

Antagning & arbetsprover 2014. Designprogrammet Hållbar utveckling 180 hp (LNU-51001)

Antagning & arbetsprover 2014. Designprogrammet Hållbar utveckling 180 hp (LNU-51001) Antagning & arbetsprover 2014 Designprogrammet Hållbar utveckling 180 hp (LNU-51001) ANMÄLAN OCH INLÄMNING Anmälan med dokument som styrker din behörighet görs till VHS. Anmälan görs på www.antagning.se

Läs mer

Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design

Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design OTOGRAF ISTA FÖR F L S I R P. K E R ERING 2011 Kreativ fotograf - Reklambyrå - Design Att anlita fotograf... Fotograf är ett konstnärsyrke och varje fotograf har sin egen stil. Det fina med det är att

Läs mer

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt

K.L. Photography. Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt K.L. Photography Fotograf Kimmo Lång Modell-Porträtt-Familje-Bröllop-Barn-Dop Reklam- Produkt Om, K.L. Photography och fotografen Kimmo Lång Fotografering handlar om att fånga ögonblicket. Att vara med

Läs mer

Driot de suite. Följerätt en kort presentation av ett nytt lagförslag. Katarina Renman Claesson maj 2007

Driot de suite. Följerätt en kort presentation av ett nytt lagförslag. Katarina Renman Claesson maj 2007 Driot de suite Följerätt en kort presentation av ett nytt lagförslag maj 2007 Theas akvarell Föregående bild pryddes av Thea Bucht Renmans akvarell. Tavlan är såld vid en utställning till ett företags

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER

VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER VANLIGA FRÅGOR OM KOPIERING AV NOTER Trossamfundet Svenska kyrkan (Svenska kyrkan) har med sin omfattande kör och annan musikverksamhet att, som alla andra, rätta sig efter Upphovsrättslagens bestämmelser.

Läs mer

FÖRLAGSAVTAL UTGIVNING AV TRYCKTA LÄROMEDEL

FÖRLAGSAVTAL UTGIVNING AV TRYCKTA LÄROMEDEL FÖRLAGSAVTAL UTGIVNING AV TRYCKTA LÄROMEDEL Mellan (Förlaget), och 1. 2. 3. 4. (n), har härmed följande avtal träffats beträffande utgivning av ns verk med titeln: (Verket) avsett för (målgrupp). 1 UPPLÅTELSE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i internationella upphovsrättsförordningen (1994:193); SFS 2008:851 Utkom från trycket den 18 november 2008 utfärdad den 18 september 2008. Regeringen föreskriver

Läs mer

JURIDIK FÖR MODEOCH DESIGNFÖRETAG

JURIDIK FÖR MODEOCH DESIGNFÖRETAG JURIDIK FÖR MODEOCH DESIGNFÖRETAG Föreläsning för Mötesplats Mode &Design 22 mars 2007 Niclas Ihrsén Punkter för dagens presentation Immateriella Rättigheter upphovsrätt, varumärken, design/mönster, patent.

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005 Många rättsområden! IT-rätt Intro 15/6 2005 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument

Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument Etiska regler för försäljning och marknadsföring via telefon till konsument INNEHÅLL Inledning 3 1. Definitioner 3 2. Inför påringningen 3 3. Vid Påringning 3 3.1 Identifiering 3 3.2 Begränsningar i tid

Läs mer

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Syftet med den här guiden är att hjälpa till vid förverkligandet och leveransen av tryckbart material till oss. En del av instruktionerna baserar sig på att vi antar att de element

Läs mer

Autogiro. för enklare betalning

Autogiro. för enklare betalning Autogiro för enklare betalning Förenkla betalningen använd autogiro Autogiro innebär att pengarna automatiskt dras från ditt konto varje gång din räkning ska betalas. Med autogiro slipper du posta räkningarna

Läs mer