Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD"

Transkript

1 Mariehamns stads bildpolicy RIKTLINJER OCH RÅD Uppdaterad

2 Innehåll Varför en bildpolicy?... 3 Om bilderna... 3 Bildspråk... 3 Ledord... 4 Motiv... 4 Jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv... 4 Bildtyper... 5 Profilbilder... 5 Översiktsbilder... 5 Detaljbilder... 5 Illustrationer... 5 Fotoinspiration... 6 Bilder och upphovsrätt... 7 Rekommendation för vidare läsning (7)

3 Bildpolicyn för Mariehamns stad är ett tillägg till stadens grafiska profil. Den ger riktlinjer för hur bilder ska användas i vår kommunikation, både stillbilder och rörliga bilder. Bildpolicyn gäller såväl internt som externt producerat material samt tryckt och digitalt material. Varför en bildpolicy? Bilder är en mycket viktig del av stadens kommunikation. Idag är vi allt fler anställda som jobbar med visuell kommunikation på olika sätt, t.ex. genom stadens hemsida, sociala medier, trycksaker och annat informationsmaterial. Det kan vara allt från att kommunicera viktig allmännyttig information till att locka till inflyttning eller nya medarbetare. Syftet med bildpolicyn är att ge den visuella kommunikationen en enhetlighet som stärker Mariehamns stads profil och förtydligar bilden av Mariehamn. Ett enhetligt och konsekvent grafiskt uttryck och bildspråk signalerar stabilitet och professionalitet, och skapar trygghet bland medborgare, näringsliv och andra intressenter. En avsändare som blandar bildmanér sänder ut ett otydligt budskap, använd bildpolicyn för att undvika det. Mariehamns stad ska ha en professionell visuell framtoning i all kommunikation. När vi själva tar fram eller beställer nya bilder för Mariehamns stad och våra verksamheter, används denna bildpolicy som ett hjälpmedel. Dels för att söka bilder vid bildbeställningar och dels för att fotografen, illustratören eller filmskaparen ska veta på vilket sätt nytt material ska tas fram. Om bilderna Det första ögat registrerar i en annons, broschyr, i ett nyhetsflöde eller på en hemsida är just bilden. Därför har bilden en mycket viktig roll i allt kommunikationsmaterial. En bild som känns äkta förstärker textens trovärdighet och budskap. Vid inköp av fotograftjänster väljs motiv och platser alltid från Mariehamn och stadens verksamheter. Bildspråk Ett dynamiskt och kontrastrikt bildspråk eftersträvas, i både motivval och sätt att fotografera eller illustrera. Färgerna i bilderna ska vara verklighetsnära och inte övermättade. Variera mellan översiktsbilder, med långt skärpedjup, som visar helhet och sammanhang, samt kontrasten - bilder med ett kort skärpedjup som skapar känsla, stämning, mystik och bara antyder ett sammanhang. Önskvärt är också bilder med ett tydligt formspråk, ett spel med linjer, riktningar, färger och former ger en dynamisk känsla. Bilderna bör även förmedla en närvarokänsla. Med det menas att motivet på bilden är väldigt närvarande, eller att bilden förmedlar en känsla av att vara där. Denna närvarokänsla bör även finnas i döda ting. Se stadens Pommernbilder som exempel. Även om Pommern inte är en människa, så förmedlar bilderna en närvarokänsla av fartyget Pommern, både som motiv och känsla av att vara där på plats vid Pommern. 3 (7)

4 Ledord Bilder visar nutiden men också framtiden, de är starka bärare av värderingar och bygger på känslor. Väl valda bilder förtydligar den önskade bilden av Mariehamn. Till hjälp använder vi oss av ledord. Känslan och värderingarna vi ska sträva efter att bilderna signalerar är: VÄLKOMNANDE med välkomnande menar vi inbjudande, inkluderande även delaktighet och gemenskap. Alla är välkomna till Mariehamns stad där vi trivs tillsammans. TRYGG med trygg menar vi öppenhet, trovärdighet, säkerhet, jämlikhet och mångfald. Mariehamn är en stad med livskvalitet för alla. FRAMÅT med framåt menar vi modern, drivande, innovativ och öppen för nya idéer. Stadens verksamhet präglas av ett hållbarhetstänk och en vilja att hjälpa alla utvecklas. Motiv Mariehamn är en kontrastrik stad och motiven ska gärna visa den spännvidden i motiven; fart - lugn, nytt - traditioner, kvinna - man, gammal - ung, olika etniska ursprung, hav - land, skärgård stadsliv och så vidare. Det här är viktigt för att spegla en levande stad och mångfalden av människor som bor och rör sig i Mariehamn. En mångfald som bilderna ska förmedla. Jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv På samma vis som vi ska visa på kontraster och spännvidd i motiven ska vi även välja motiv så att alla människor inkluderas och kan identifiera sig med personerna i bilderna. Alla människor, oavsett kön, könsidentitet, hudfärg, religion, funktionsförmåga, sexuell läggning och ålder ska känna att Mariehamns stad har identifierat dem som en viktig del av vår gemenskap. Vår bildkommunikation ska spegla det mångfasetterade samhälle som Mariehamns stad faktiskt är och även vill vara. Vid val av bilder och motiv behövs ett kritiskt förhållningssätt, gällande vad bilderna förmedlar för budskap om genus och normer. Det handlar inte bara om vilken typ av personer som figurerar på bilderna, utan även vad de gör och i vilket sammanhang de avbildas. En klassisk traditionell bild är t.ex. en flicka som kramar en docka eller en pojke aktiv med att klättra i ett träd. Ofta får personer som inte tillhör normen i samhället bara finnas med just som representanter för sin grupp. Konsten är att inkludera utan att markera. Att låta vem som helst få representera människan i vilket sammanhang som helst. Bilder med detta perspektiv främjar inte automatiskt jämställdhet och jämlikhet, utan upplevelsen beror på vilka bilder som används var och i vilket sammanhang. Det här betyder inte att vi ska sluta använda traditionella bilder. Det behövs både traditionella bilder och de som utmanar stereotypa syner på män och kvinnor för att alla ska känna sig inkluderade. 4 (7)

5 Bildtyper När en bild används i vår kommunikation ska den alltid ha en relevant koppling till texten och inte användas endast som dekoration eller utfyllnad. Profilbilder Det är bilder som används främst i marknadsföring och ska stärka Mariehamns stads varumärke och profil, visioner och värden som staden vill stå för. Det kan vara kännspaka motiv från staden och bilder som speglar och visar bredden i stadens verksamhet. Det kan vara både inomhus- och utomhusbilder från olika verksamheter, t.ex. studerande vid Medborgarinstitutet eller anställda i arbete. Bilder som visar glada aktiva människor som gör saker. Översiktsbilder Det är bilder som används när en förvaltning exempelvis vill visa sina lokaler på stadens hemsida. Då används översiktsbilder med långt skärpedjup för att visa helhet och sammanhang, d.v.s. med skärpa rakt igenom hela bilden, ändå från förgrunden till bakgrunden för att framhäva hela vyn. Detaljbilder Det är bilder som används för att förstärka budskapet i texten och i samband med övriga bilder. Detaljbilderna bör vara fotograferade med kort skärpedjup för att skapa en stämning och känsla i bilden, d.v.s. bilder som har en oskarp bakgrund och detaljerna i fokus. Illustrationer Mariehamns stad ska alltid i första hand använda fotografiska bilder, men ibland passar det bättre med en illustration. Var då konsekvent, använd t.ex. inte ClipArt-bilder utan illustrationer som andas stadens bildspråk, kärnvärden och som är enhetliga. 5 (7)

6 Bildexempel Illustration: Studio Ö. 6 (7)

7 Bilder och upphovsrätt Enligt lagen om upphovsrätt till konstnärliga och litterära verk har en upphovsman rättsligt skydd till sin bild. Med bild menas olika typer av bilder, som till exempel fotografier, teckningar, illustrationer, konstverk och collage. Upphovsrättslagens regler gäller för såväl analog som digital användning. När du beställer en bild, ett filmklipp eller en illustration genom ett uppdrag eller från ett arkiv köper du bara rätten att använda den i ett bestämt sammanhang, om inte annat avtalas. Till exempel för en viss trycksak med angiven upplagestorlek och spridning, eller för publicering på webben under en viss tid. I vissa fall kan fotografen eller illustratören kräva att hens namn ska anges vid användandet av bilden. Vid avtal om användande vid ett specifikt tillfälle betyder det att återanvändning av bilden kräver nytt tillstånd och ny ersättning. All övrig användningsrätt upphovsrätt är alltid upphovsmannens. Grundregeln är därför att vi ska avtala om att friköpa alla bilder och övrig media. Det vill säga att de kan användas på det sätt vi önskar i våra egna kanaler, utan tidsbegränsning och med rätt att beskära och retuschera fotografiet. Det ska även ingå rätt att använda bilder och media i de sammanhang där Mariehamns stad lyfts i andra kanaler, exempelvis i en tidningsannons eller artiklar på webben. Inför en fotografering ska alla människor som återges på bild och kan kännas igen tillfrågas samt skriftligen ge sitt medgivande till att bilderna används av Mariehamns stad. När minderåriga återges på bild krävs dessutom vårdnadshavares medgivande för publicering. För att underlätta insamlandet av medgivande använd blanketten Medgivande för fotografi och film som finns på stadens intranät. Samtliga inköpta fotografier och filmer ska även överlämnas som digital kopia till stadskansliet tillsammans med information gällande rättigheter och vad som avtalats om för respektive bild. Materialet sparas i Mariehamns stads mediabank och kan användas för hela organisationen. Rekommendation för vidare läsning Mariehamns stads grafiska profil Mariehamns stads jämställdhetspolicy Bilder som förändrar världen, Gävle kommuns bildhandbok 7 (7)

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv

Bildpolicy. Bildpolicy. Bildtyper. Bildspråk. Motiv Bildpolicy När nya bilder beställs för Mariehamns stad, används denna bildpolicy som ett hjälpmedel och verktyg, dels för att söka bilder vid bildbeställningar och dels för att fotografen eller illustratören

Läs mer

Bildpolicy för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Bildpolicy för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Bildpolicy för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet Detta är en bildpolicy för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Bildpolicyn ger riktlinjer för hur bilder används i skolans kommunikation.

Läs mer

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014

Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Kommunicera med bilder RIKTLINJER FÖR BILDKOMMUNIKATION INOM SÖDERTÄLJE KOMMUN 2014 Inledning Tillsammans med logotyp, färger, typografi och grafiskt element är det fotografiska bildmaneret en av de centrala

Läs mer

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

Att tänka på som köpare. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet Svenska Konstnärsförbundet

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Liten uppslagsbok om bilder och upphovsrätt Producerad i samarbete mellan Bildleverantörernas Förening Föreningen Svenska Tecknare Konstnärernas Riksorganisation Svenska Fotografers Förbund Svenska Journalistförbundet

Läs mer

BILDPOLICY. Equmeniakyrkan 2015

BILDPOLICY. Equmeniakyrkan 2015 BILDPOLICY Equmeniakyrkan 2015 BILDER ÄR KOMMUNIKATION Att uttrycka sig konsekvent i bild och text är betydelsefullt för vår kommunikation och identitet. Bilder kan visa människor, platser och upplevelser

Läs mer

Klimatrådet Grafiskt manér

Klimatrådet Grafiskt manér Klimatrådet Grafiskt manér Igenkänning och trovärdighet Klimatrådet är ett nätverk bestående av vitt skilda organisationer från offentlighet, näringsliv och idéburen sektor. En del i att knyta ihop rådets

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-01-24, 7 Status: Gällande Giltighetstid: Tillsvidare Linköpings linkoping.se Diarienummer: KS 2016-674 Dokumentansvarig:

Läs mer

Grafisk identitet Manual. Februari 2019 Version 1

Grafisk identitet Manual. Februari 2019 Version 1 Grafisk identitet Manual Februari 2019 Version 1 Förord från Klas Wåhlberg Den grafiska identiteten är en central del av s varumärke. Ett enhetligt och konsekvent formspråk förmedlar en samlad och entydig

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1)

Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Svedala Kommuns 1:38 Författningssamling 1(1) Kommunikationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2016-06-08, 84 En kommunikationspolicy har framtagits eftersom det i samhället skett en betydande utveckling

Läs mer

Regler för kommunikation

Regler för kommunikation Vår ref: Tobias Edoff Kommunikatör Datum: 2018-11-06 Regler för kommunikation 1. Inledning Reglerna tar sin utgångspunkt i Tranemo kommuns kommunikationspolicy KS/2018:629. 2. Syfte Syftet med reglerna

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text

Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text 1 (5) Vår handläggare Geza Simon Vård- och omsorgsförvaltningens synpunkter/förslag till ändringar är markerade med över- respektive understruken text Katrineholm kommuns kommunikationspolicy Policy ett

Läs mer

Älmhults kommuns kommunikationspolicy

Älmhults kommuns kommunikationspolicy Älmhults kommuns kommunikationspolicy Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-12-15 Diarienummer: Dnr 2014/170-534 Gäller från 2014-12-15 Innehållsförteckning Inledning... 3 Koppling till andra interna styrdokument

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FOTOGRAFISK BILD. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FOTOGRAFISK BILD Fotografiet blir en allt viktigare kommunikationsform, och människor möts dagligen av meddelanden i form av fotografiska bilder med olika avsändare och varierande syften. Den digitala

Läs mer

Riktlinjer för bildhantering

Riktlinjer för bildhantering Kommunledningskontoret Anna Sandström, 0531-52 60 25 anna.sandstrom@bengtsfors.se RIKTLINJER Antagen av Kommunstyrelsen 1(5) Riktlinjer för bildhantering Bilagor: 1. Tillgänglighet vid bildpublicering

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

Kommunikationspolicy 2015

Kommunikationspolicy 2015 Kommunikationspolicy 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Syfte 3. Kännetecken 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Riktlinjer och förhållningssätt 7. Ansvar Värmdö kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande

Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande Vår grafiska manual Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige. Brandskydds föreningen är ett ledande kunskapscentrum som ökar fram tidens brandsäkerhet

Läs mer

Kommunikationspolicy för Region Skåne

Kommunikationspolicy för Region Skåne Kommunikationspolicy för Region Skåne Arbetsmetod En avgörande del av framställningen av kommunikationspolicy och övergripande strategiskt varumärkesarbete har varit den interna förankrings-, påverkans-

Läs mer

Välkomna! www.ljk.se

Välkomna! www.ljk.se Välkomna! www.ljk.se Loredana Jelmini Varumärke Identitet så som ni när, med styrkor och svagheter Image bilden av er, den ägs av gästen och är alltid utifrån dennes perspektiv och således alltid sann

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

Grafisk manual Våren 2014 Besök vår webb: www.lillahjartatipitea.se Eller maila på: info@lillahjartatipitea.se Vår grafiska manual Här hittar du riktlinjer och praktiska exempel på hur vår profil ska användas.

Läs mer

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy

Svenska Cykelförbundets kommunikationspolicy s kommunikationspolicy 1. Bakgrund s kommunikationspolicy utgör grunden för en gemensam syn på intern och extern kommunikation och anger ramarna för vårt arbete med kommunikation. Policyn fastställer Svenska

Läs mer

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal...

Budskap. Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Budskap Kommunikationens verktyg - budskapet, ska formuleras och formas till en helhet som når ut till mottagaren genom en kanal... Den grafiska formen tillsammans med formuleringen av budskapet - en kanal

Läs mer

Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden"

Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden En förstudie om Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden" Omfattning: 40 % 151201-160630 Nu kör vi! Johanna Viberg Regional ordförande VO-College Örebro län Stefan Kailing Projektmedarbetare

Läs mer

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning

kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy inledning kap 1. Fotografisk bildspråkspolicy sid 1 inledning Svenska kyrkan är inte en geografiskt begränsad plats. Vår bildvärld måste därför omfatta mycket mer än verksamheten som pågår innanför kyrkobyggnadens

Läs mer

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen?

Kommunikationspolicy. Kommunikationsansvar. Ledord. Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Kommunikationspolicy var Ledord Kommunikationsansvar Extern kommunikation Intern kommunikation Massmediakontakter Kriskommunikation Vad säger lagen? Innehåll Ledord 4 Kommunikationsansvar 5 Extern kommunikation

Läs mer

Sociala medier. Riktlinje. Kommunikationsdirektör. Fastställt av. Datum för fastställande

Sociala medier. Riktlinje. Kommunikationsdirektör. Fastställt av. Datum för fastställande Sociala medier Riktlinje Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2017-05-02 Giltighetstid Ansvarig funktion 2019-12-31. Riktlinjen ses över en gång per år och uppdateras vid behov.

Läs mer

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER

BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER BILDPOLICY ANVISNINGAR FÖR DIG SOM FOTOGRAFERAR OCH LEVERERAR BILDER STF guidar till upptäckter vid sidan av vägen, längre in i skogen och högre upp på fjället. Det är STF som gör det otillgängliga tillgängligt

Läs mer

Textilgruppen. Grafisk profil

Textilgruppen. Grafisk profil Textilgruppen Grafisk profil En grafisk profil är i korta ordalag ett slags grafiskt regelverk. På ett enkelt sätt ska denna grafiska manual ge den vägledning som hjälper samtliga medarbetare i ditt företag

Läs mer

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad

Kommunikationspolicy. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Kommunikationspolicy Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2019-01-28 Innehållsförteckning Kommunikationspolicy... 3 Inledning... 3 Grundläggande värderingar... 3 Övergripande mål...

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun TRA2000, v 2.0, 2011-06-08 Vår ref: Anette Nordberg Informationssamordnare Datum: 2012-06-11 Informations- och kommunikationspolicy för Tranemo kommun 1. Inledning All kommunal verksamhet i Tranemo kommun

Läs mer

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll

Riktlinjer för strategisk kommunikation. Innehåll STYRDOKUMENT RIKTLINJE 2018-03-28 DNR: 2018-000063 Antagen av kommunstyrelsen den 13 mars 2018. Gäller från och med den 14 mars 2018 tills vidare. Riktlinjer för strategisk kommunikation Innehåll Inledning...

Läs mer

Sundbybergs stad Grafisk profil. v

Sundbybergs stad Grafisk profil. v Sundbybergs stad Grafisk profil v 1.0 2017-04-21 Förord Det sätt vi väljer att uttrycka oss på påverkar hur vi uppfattas. Inte bara när vi uttrycker oss i ord, utan även när vi förmedlar budskap med hjälp

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Bildframställning. Redskap för bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun

Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Kommunikationspolicy för Linköpings kommun Fastställd av kommunfullmäktige i december 2012 Våra kärnvärden Modiga Att ligga i framkant innebär att vi vågar gå vår egen väg. Att våga välja otrampade stigar,

Läs mer

Linda Carlsson Processledare Vård- och omsorgscollege Örebro län ,

Linda Carlsson Processledare Vård- och omsorgscollege Örebro län , Linda Carlsson Processledare Vård- och omsorgscollege Örebro län 019-602 63 68, 070-612 63 68 linda.carlsson@regionorebrolan.se VO-College Örebro län hemsida VO-College Örebro läns Facebooksida Sök: Vård-

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun

Kommunikationsstrategi för Tibro kommun Kommunikationsstrategi för Tibro kommun 1. Bakgrund, grundläggande begrepp 1.1 Vision Tibro 2017 Tibro kommun har tagit fram en framtidsvision, Vision Tibro 2017, samt ett antal program och aktiviteter

Läs mer

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN

INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN DALS-EDS KOMMUN INFORMATIONPOLICY FÖR POLITIKER OCH TJÄNSTEMÄN I DALS-EDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2005-03-23, 12 Godkänd av kommunfullmäktige efter översyn 2008-11-26 114 Innehållsförteckning

Läs mer

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild

ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild ESN lokala kursplan Lgr11 Ämne: Bild Övergripande Mål: kommunicera med bilder för att uttrycka budskap, skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material, undersöka

Läs mer

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01

Örebro Kommunikationsplattform. Version 1.2 2015-10-01 Örebro Kommunikationsplattform Version 1.2 2015-10-01 Innehåll Inledning................................... 3 Målet med vår marknadsföring....................... 4 Våra kärnvärden...............................

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film

Bildproducent -4 dgr. Inriktning bild eller film Bildproducent -4 dgr Inriktning bild eller film Kurspaketet ger dig grundläggande kunskaper inom bildproduktion. Du lär dig behärska de programvaror som används i reklambranschen, att kommunicera ut ditt

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte

3. Kursplaner 3.1 BILD. Syfte BL BILD 3. Kursplaner 3.1 BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala,

Läs mer

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679

Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/679 2012-08-20 Kommunstyrelsen Kommunikationspolicy för Knivsta kommun KS-2012/679 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Likabehandlingsplan Slättens förskola

Likabehandlingsplan Slättens förskola Likabehandlingsplan Slättens förskola Främjande arbete på Slättens förskola Främjandearbetet utgår från förskolans övergripande uppdrag att verka för demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Läs mer

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL

GRAFISK PROFILMANUAL GRAFISK PROFILMANUAL 1 GRAFISK PROFILMANUAL 3 Innehåll LOGOTYPEN 6 FÄRGER 8 TYPOGRAFI 10 ANNONS 12 ROLL-UP 13 VEPA/BANDEROLL 14 VISITKORT 15 BREVPAPPER/FAXBLAD 16 KUVERT 17 FLAGGOR 17 PROFILKLÄDER 18 WEBB 19 BILDMANÉR 20

Läs mer

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter Gemensamma förvaltningen Fastighets- och serviceenheten, Ylva Beckman samt för Kommunikationsenheten, Jessica Glanzelius Framtaget i april 2016, i samråd med en referensgrupp av medarbetare på institutions-

Läs mer

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015.

Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. Riktlinjer för information och kommunikation i Simrishamns kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 17 juni 2015. kontrasterna i en levande kommun gör alla dagar bättre ALLA ÄR KOMMUNIKATÖRER Information

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015

KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 STADSLEDNINGSKONTORET KOMMUNIKATIONSSTABEN Bilaga 2 DNR 050-2895/2010 SID 1 (5) 2011-06-22 KOMMUNIKATIONSPROGRAM FÖR STOCKHOLMS STAD 2012-2015 Detta program är ett långsiktigt måldokument där kommunfullmäktige

Läs mer

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION

POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION POLICY FÖR DIGITAL KOMMUNIKATION Inledning PRO är beroende av att medlemmar och omvärlden har ett starkt förtroende för organisationen. Det är av stor betydelse hur vi kommunicerar så att det inte innebär

Läs mer

#Equmenia. Inledning. Bakgrund. - En normkritisk analys av Equmenias användning av sociala medier

#Equmenia. Inledning. Bakgrund. - En normkritisk analys av Equmenias användning av sociala medier #Equmenia - En normkritisk analys av Equmenias användning av sociala medier Inledning Denna rapport är en sammanfattning av den normkritiska granskning Arbetsgruppen för mångfald och inkludering har genomfört

Läs mer

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder

ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE. Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder ATT TÄNKA PÅ SOM KÖPARE Liten uppslagsbok om upphovsrättslagens regler för bilder Produerad av Föreningen Svenska Teknare (FST) Svenska Fotografers Förbund (SFF) Tredje upplagan 1999 ATT KONTAKTA SOM KÖPARE

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL

EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL EN GUIDE FÖR GRAFISK PROFIL 1 Innehåll Grafisk profil 2 Uppdrag och kärnvärde 3 Tilltal och tonläge 3 Bildspråk 4 Logotypen 5 Ortnamnsmontering 6 Verksamhetslogotyper 6 Vinjetter 7 Typsnitt 8 Färgpalett

Läs mer

Uppdaterad Riktlinjer för intern och extern kommunikation

Uppdaterad Riktlinjer för intern och extern kommunikation Uppdaterad 2017-10-03 Riktlinjer för intern och extern kommunikation Innehåll Syfte... 3 Vad är kommunikation?... 3 Ansvar för kommunikation... 3 Grafisk profil... 3 Att skriva texter i jobbet... 3 Jämställdhet

Läs mer

Grafisk manual GRAFISK PROFIL OCH BILDSPRÅK

Grafisk manual GRAFISK PROFIL OCH BILDSPRÅK Grafisk manual GRAFISK PROFIL OC BILDSPRÅK GRAFISK MANUAL / INNEÅLL INNEÅLL INLEDNING 4 Vem ska använda den grafiska manualen 4 LOGOTYP 5 Varianter 6 Placering och filformat 7 FÄRGER 8 Färger som identitet

Läs mer

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25

RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 RIKTLINJER FÖR KOMMUNIKATION ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 ÖVERGRIPANDE RIKTLINJER Gislaveds kommuns kommunikation ska bidra till att nå och förverkliga våra mål och kommunens vision. I syfte att

Läs mer

Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer

Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer 1(8) Antagen Kommunfullmäktige 2014-03-03, 13 Ansvarig Kommunledningskontoret Policy för information och kommunikation med etiska riktlinjer 2 1 Innehåll 1.1 Sammanfattning... 3 2 Policy 2.1 Grafisk profil...

Läs mer

Män och normer inom vård och omsorg

Män och normer inom vård och omsorg Män och normer inom vård och omsorg Två delrapporter: Befintlig kunskap om obalans mellan könen Genus, jämställdhet och den könssegregerade arbetsmarknaden Befintlig kunskap om obalans mellan könen (SCB-statistik

Läs mer

Alingsås kommun. Brand book

Alingsås kommun. Brand book Alingsås kommun Brand book En liten inledning En brand book ska skapa en känsla för varumärket och vad som är viktigt när det ska kommuniceras. Den här brand booken har Alingsås vision 2019 och kommunens

Läs mer

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i

Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Grafisk profil EN KULTURSKOLA I RÖRELSE 2011 03 07 Denna grafiska manual tillhör festivalen En Kulturskola i Rörelse som arrangeras av Kulturskolan i Göteborgs Stad. Bakgrund En Kulturskola i Rörelse är

Läs mer

Dokumentnamn: DokumentID Version:

Dokumentnamn: DokumentID Version: TJÄNSTESKRIVELSE Datum: Sida: 2012-09-21 1 (5) Dokumentnamn: DokumentID Version: Kommunikationspolicy Diarienr 1 Kommunikationspolicy Kommunikationspolicyn är ett gemensamt förhållningssätt i informations-

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy Enligt beslut av kommunstyrelsen 2012-01-09 Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 3 2 Krav på kommunikationsarbetet... 4 2.1 Grafisk profil... 4 3 Ansvar och organisation... 5 4 Våra gemensamma

Läs mer

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun

Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun www.hassleholm.se Kommunikationspolicy - ramar och förhållningssätt för kommunikationen i Hässleholms kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Kännetecken för kommunikationen... 1 2.1 Öppen och

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30)

SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) SALSTENTAMEN BILD TILLVAL, TILLFÄLLE 2 (11gf31, C46B30) 2018-01-26, kl. 14-18 (Marie Fahlén) 18 p - G: 10 p, VG: 15 p FRÅGA 1 A. Vilka problem kan ev. uppstå när du bedömer elevers kunskaper i bild i årskurs

Läs mer

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid

Sociala medier. Riktlinje. Fastställt av. Kommunikationsdirektör. Datum för fastställande Giltighetstid Sociala medier Riktlinje Fastställt av Kommunikationsdirektör Datum för fastställande 2018-10-09 Giltighetstid 2019-12-31. Riktlinjen ses över en gång per år och uppdateras vid behov. Ansvarig funktion

Läs mer

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN

Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN Grafisk profilmanual FÖR REGION JÖNKÖPINGS LÄN INLEDNING En region, ett varumärke, många möjligheter Den grafiska manualen beskriver Region Jönköpings läns visuella identitet, det vill säga hur vi presenterar

Läs mer

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger

Inledning 4 6. Märke. Typsnitt 7 9. 10. Färger GRAFISK PROFIL INNEHÅLL 3. Inledning 4 6. Märke Huvudmärke. Varianter. Tillämpning. 7 9. Typsnitt Huvudtypsnitt. Webbtypsnitt. 10. Färger Huvudfärger. Komplementfärger. Webbfärger INLEDNING Den grafiska

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Kommunikationspolicy. 21 Dnr 2016/00446 Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 21 Den 2017-04-24 21 Dnr 2016/00446 Kommunikationspolicy Kommunfullmäktiges beslut Kommunikationspolicyn fastställs enligt utarbetat

Läs mer

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN

INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN INFORMATIONS- OCH KOMMUNIKATIONSPOLICY FÖR PITEÅ KOMMUN Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kommunikationsstrategi 2013-2014

Kommunikationsstrategi 2013-2014 Kommunikationsstrategi 2013-2014 Antagen av Östhammars kommunfullmäktige 84 i september 2010. Omarbetad i december 2012 och antagen av kommunstyrelsen xx/2013 Innehåll ANSVAR FÖR INFORMATION OCH KOMMUNIKATION

Läs mer

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov...

Bildanalys. Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Bildanalys Några frågor: 1. Varför fotograferar vi? 2. Varför visar vi våra bilder för andra? Det handlar om allmänmänskliga behov... Fråga1 har många olika svar. Några är: Vi vill dokumentera livet, händelser

Läs mer

UPPDRAGSFOTOGRAFERING

UPPDRAGSFOTOGRAFERING UPPDRAGSFOTOGRAFERING Priser Pris inkluderar fotografens tid och avtalad användningsrätt. Mervärdesskatt 25% tillkommer på alla priser. Redaktionell fotografering 6 000 kr/ dag 700 kr/ timme Kommersiell

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi Kommunikationsstrategi 2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Sammanfattning 3. Bakgrund och syfte 4. Kommunikation som verktyg 5. Målgrupper 6. Kännetecken 7. Strategier 8. Kanaler 9. Tidplan 1 1.

Läs mer

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60

Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 1(17) Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsrapport Läsåret 2016/2017 Lilla Grönhög, Grönhögsvägen 58-60 Linköpings kommun linkoping.se 2 Innehåll SAMMANFATTNING... 3 NORMER OCH VÄRDEN (2.1

Läs mer

UPPDRAGSFOTOGRAFERING

UPPDRAGSFOTOGRAFERING Pris lis ta 2007 Trig ger Phot o Ma ga sinet S- 79 1 3 1 Fal un te l +46 2 3 6 33 33 mo bi l +46 70 5 20 99 36 fa x +46 2 3 6 38 91 info @trig gerphoto.s e www. tri gg erp ho to. se UPPDRAGSFOTOGRAFERING

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi

Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jimmy Rudelius 2018-05-03 KFN 2018/0113 50661 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens kommunikationsstrategi Förslag till beslut Kultur-

Läs mer

Katrineholms kommuns kommunikationspolicy

Katrineholms kommuns kommunikationspolicy Styrdokument Katrineholms kommuns kommunikationspolicy Senast reviderad av kommunfullmäktige, 9 Giltighetstid 2013-12-16--2017-12-31 2 (9) Beslutshistorik Giltighetstid 2013-12-16 2017-12-31 Antagen av

Läs mer

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande.

POLICY FÖR. Kommunikationschef. Antaget Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. POLICY FÖR Kommunikation Antaget av Kommunfullmäktige Antaget 2018-05-07 52 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst fyra år efter antagande. Kommunikationschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattform 1(11) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Malin Bergkvist Kommunikationsplattform för Kristianstads kommun, KS 2011/1002 2013-02-11 044-13 21 00 malin.bergkvist@kristianstad.se Kommunikationsplattform

Läs mer

Policy för kommunikation

Policy för kommunikation Policy för kommunikation Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om den 11 december Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Policy för kommunikation Kommunfullmäktige 2017-12-11

Läs mer

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador

GRAFISK MANUAL. Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador GRAFISK MANUAL Samverkan för ett Jönköpings län fritt från alkohol- och drogrelaterade skador Vikten av att ha grafiska riktlinjer I Insikt/Utsikt ryms en mängd olika aktörer såsom myndigheter och frivilligorganisationer.

Läs mer

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn...

Kommunikationspolicy. Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. 1 Syftet med policyn... POLICY Dokumentets syfte Syftet är att beskriva vårt förhållningssätt vad gäller kommunikation. Dokumentet gäller för Samtliga medarbetare i Nacka kommun. Innehållsförteckning 1 Syftet med policyn... 2

Läs mer

Del 1. Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1

Del 1. Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1 Del 1 Grundstenarna i vår profil GRAFISK PROFILMANUAL VERSION 2015:1 INNEHÅLL INNEHÅLL Tillsammans bygger vi ett starkt varumärke 3-4 Grundelement 5 Logotyp 6-7 Färger 8 Typografi 9 Bild och formspråk

Läs mer

Den grafiska profilieringen för roar

Den grafiska profilieringen för roar Den grafiska profilieringen för roar 2013 edition INNEHÅLL LOGOTYP 04 LOGOTYPENS FRIZON 05 TYPOGRAFI 06 FÄRGER 07 KONTORSMATERIAL 08 ANNONS & BILDER 10 BROSCHYR 12 GRAFISKA ELEMENT/BYXMÄRKE 14 WEBBSIDA

Läs mer

Kommunikationspolicy. Motala kommun

Kommunikationspolicy. Motala kommun Kommunikationspolicy Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 09/KS 0403 Datum: 2009-01-12 Paragraf: Reviderande instans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 15/KS 0095 Datum: 2018-12-10

Läs mer

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen

Grafi skprofi l. för. Kanal 7 Tjejkanalen Grafi skprofi l för Kanal 7 Tjejkanalen Kanal 7 Tjejkanalen Ska vara tydlig som avsändare i all produktion och det som förmedlas ska stämma överens med det som varumärket Kanal 7 Tjejkanalen står för.

Läs mer

VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL

VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL VARUMÄRKESPLATTFORM OCH GRAFISK MANUAL VARUMÄRKESPLATTFORM 3 4 5 6 Tillsammans bygger vi varumärket Karlskrona Varumärkesplattformen Det som gör platsen unik och känslan vi förmedlar Målgrupper och budskap

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 8 8 8 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Verksamhetsspecifika symboler Skyltar Mallar Audiell profil

Läs mer

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun

Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun Tjänsteskrivelse Sida 1 av 10 Information och kultur Christina Nilsson Kommunikationsstrategi Söderköpings kommun 2014-2016 antagen av kommunfullmäktige 2014-06-18 Tjänsteskrivelse Sida 2 av 10 Inledning

Läs mer

INFORMATIONS- POLICY

INFORMATIONS- POLICY INFORMATIONS- POLICY 2011-07-21 Inledning Utgångspunkten för vårt informationsarbete är att vi alla vill, kan och förväntas utbyta relevant information med varandra inom kommunorganisationen, med kommuninvånare

Läs mer

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll?

Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Slutrapport 2015-03-04 Sammanställning av diskussioner kring filmen Spelar kön någon roll? Inledning Kommunstyrelsen i Skellefteå kommun har beslutat att jämställdhetsfrågorna ska integreras i all verksamhet

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation

Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation Informations- och kommunikationspolicy för Ånge kommun med Riktlinjer för information och kommunikation All information och kommunikation ska vara: korrekt tydlig och begriplig trovärdig lättillgänglig

Läs mer

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN

GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN GRAFISK PROFIL TIDAHOLMS KOMMUN INNEHÅLL 2 3 4 5 6 7 9 10 10 10 Varför grafisk profil? Övergripande riktlinjer Logotyper Kommunvapen Tidaholmslogotyp Grafiska element Verksamhetsspecifika symboler Skyltar

Läs mer