RAPPORT. Skara Reservvatten Axvall - Vattenskyddsområde. Skara Energi AB. Sweco Environment AB

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT. Skara Reservvatten Axvall - Vattenskyddsområde. Skara Energi AB. Sweco Environment AB"

Transkript

1 Skara Energi AB Skara Reservvatten Axvall - Vattenskyddsområde Uppdragsnummer TEKNISKT UNDERLAG MED FÖRSLAG TILL OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER Göteborg Sweco Environment AB Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Emelie Persson Civilingenjör Vattenresurser Telefon direkt Mobil emelie.persson@sweco.se

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning Bakgrund och motiv för inrättande av vattenskyddsområde Uppdragets omfattning och genomförande Underlagsmaterial Syfte och användning av denna tekniska beskrivning 3 2 Skara reservvattentäkt i Axvall Anläggningens läge och utformning Vattenbehandling Försörjningsområde Vattenförbrukning Vattentäktens värde Ägandeförhållanden Vattendom och tillstånd Dimensionerande uttag 6 3 Områdesbeskrivning Verksamheter och Markanvändning Geologi Hydrologi Nederbörd Ytvatten Hydrogeologi Hydrogeologiska egenskaper Grundvattenbildning Egenskaper Grundvattenmagasinets mäktighet Grundvattenmagasinets bredd Hydraulisk konduktivitet Naturliga gradienter vid Axvall Naturliga barriärer och sårbarhetsbedömning Hydraulisk barriär Vattenkvalitet Grundvattenkvalitet Allmän grundvattenkvalitet enligt VISS 15 4 Planbestämmelser och markanvändning Översiktsplan Skara kommun Riksintressen och Naturreservat Markanvändning 17

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 5 Inventering av potentiella risker i anslutning till Axvalls vattentäkt Genomförande Riskkällor Klimatförändringar och översvämningar Sabotage, kris och krig Vägar och transporter Jord- och skogsbruk Bebyggelse Övriga större riskkällor/riskobjekt 21 6 Riskbedömning inom tillrinningsområdet Skyddsbehov Identifierade riskkällor Riskbedömning Behövliga åtgärder att minska riskerna 27 7 Utformning av vattenskyddsområde Krav och allmän metodik Skyddszonernas utformning Arbetsmodell för lutande grundvattennivå Beräkningsmodell och valda egenskaper Vattentäktszon Beräkning för Primär skyddszon Beräkning för sekundär skyddszon Tertiär skyddszon Genomförande samt motiv till gränsdragningar Strategi och generella motiv Platsspecifika motiv 34 8 Bakgrund till föreslagna skyddsföreskrifter Skyddsbehov Lagstiftning Skyddsföreskrifternas syfte och funktion Riskanalysens överföring till vattenskyddsföreskrifter Andra typer av riskreducerande åtgärder Skyddsföreskrifternas restriktionsnivå Generella krav Restriktionsnivå med avseende på identifierade risker Generella restriktioner 41 Bilaga 1 Förslag till vattenskyddsföreskrifter Bilaga 2 Föreslagen utbredning av vattenskyddsområde för Axvalls vattentäkt.

4

5 1 Inledning På uppdrag av Skara kommun/skara Energi har Sweco upprättat föreliggande tekniskt underlag samt förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Skara reservvattentäkt i Axvall. 1.1 Bakgrund och motiv för inrättande av vattenskyddsområde Skara reservvattentäkt i Axvall är en ny grundvattentäkt som saknar vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Den nya vattentäkten är framprospekterad under På samma ställe finns även Axvall reservvattentäkt, en grundvattentäkt i drift, men denna använder vatten från den övre akvifären och inget vattenskyddsområde finns upprättat. Axvalls reservvattentäkt är planerad att tas ur drift när Skara reservvattentäkt i Axvall tas i drift. Vattenskydd enligt miljöbalken syftar ytterst till att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. En sådan utveckling bygger på insikten att naturen har ett skyddsvärde och att människans rätt att förändra och bruka naturen är förenad med ett ansvar att förvalta naturen väl. Krav finns på inrättande av vattenskyddsområden i den svenska lagstiftningen i 2 samt 7 kap. miljöbalken och i 6 kap. 5 1 p. vattenförvaltningsförordningen. Krav finns även på skydd genom införandet av dricksvattendirektivet (80/778/EEG) ändrat genom 98/83/EG via: Livsmedelslag (2006:804); Livsmedelsförordning (2006:813); Statens livsmedelsverks föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Vattenmyndigheten ställer i åtgärdsprogrammet krav på kommunerna att upprätta nya vattenskyddsområden som behövs för framtida dricksvattenförsörjning 1. I Naturvårdsverkets handbok för vattenskyddsområden från anges att syftet med vattenskyddsområden är att ge vattenförekomster, som är viktiga för dricksvattenförsörjningen, ett tillräckligt gott skydd så att råvattentillgångar säkras i ett långsiktigt perspektiv ett flergenerationsperspektiv. Vattenförekomster och vattentäkter måste därför skyddas mot såväl nutida som framtida risker. Risker kan vara tillfälliga utsläpp i samband med olyckshändelser samt kontinuerliga, diffusa och koncentrerade läckage. Skyddet för viktiga råvattentillgångar bör ha en mycket hög prioritet för att syftet med skyddet ska kunna uppnås. 1.2 Uppdragets omfattning och genomförande Uppdraget har omfattat upprättande av tekniskt underlag och förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Skara reservvattentäkt i Axvall i enlighet med Naturvårdsverkets riktlinjer angivna i handbok för vattenskyddsområden 2. 1 Åtgärdsprogram Västerhavets vattendistrikt, 2010:4 sid 90 2 Naturvårdsverket, Handbok 2010:5 Vattenskyddsområde med allmänna råd 2003:16 1 (43)

6 För genomförande av uppdraget har följande moment utförts: Teknisk beskrivning av vattentäkten Sammanställning av befintligt material och information. Områdesbeskrivning Beskrivning av geologi, hydrogeologi, sårbarhet och skyddsbehov. Identifiering och kartläggning av potentiella föroreningskällor Riskinventering i fält samt sammanställning av befintligt material. Översiktlig riskbedömning av väsentliga riskkällor för vattentäkten Utvärdering och förslag till vattenskyddsområde Vattentäktszon, primär- och sekundär skyddszon samt tertiär zon inrättas, vilka tillsammans bildar vattenskyddsområdet. 1.3 Underlagsmaterial Utredningsarbetet har baserats på genomgång och analys av befintligt material, delvis tillhandahållet av Skara kommun och Skara Energi. Underlagsmaterialet har främst utgjorts av: A) Geologisk karta. B) Naturvårdsverkets Handbok 2010:5 om vattenskyddsområden. C) Naturvårdsverkets handbok med allmänna råd om vattenskyddsområde, Handbok 2003:6. D) Skara kommuns översiktsplan, E) Förorenade områden Skara kommun, Miljö- och byggnadskontoret F) Telefon- och mail-kontakt med Skara kommun, Samhällsbyggnadskontoret G) Utkast till kommunen: Tekniskt underlag med förslag till skyddsområde och skyddsföreskrifter, Axvalls reservvattentäkt, Sweco VIAK, Ej publicerat. H) Långtidsprovpumpning Skara reservvattentäkt i Axvall, Sweco, I) SGU, Ser Ah nr 9 Hydrogeologisk karta. J) MKB till Arbetsplan rv49, Vägverket, K) Koncept Mars 2011 till Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för ansökan om tillstånd till vattenverksamhet, Skara reservvattentäkt i Axvall, Sweco L) Koncept Mars 2011 till Teknisk beskrivning av Skara reservvattentäkt i Axvall för tillståndsansökan, Sweco (43)

7 1.4 Syfte och användning av denna tekniska beskrivning Denna tekniska beskrivning är ett underlag för beslut till vattenskyddsområde och föreskrifter. Syftet är inte och kan inte vara att utgöra ett fullständigt eller tillräckligt underlag för att bedöma specifika ansökningar om tillstånd enligt skyddsföreskrifterna. Skälen är bl.a. att varje ansökan, verksamhet och plats utgör en unik kombination av detaljerade förutsättningar som i alla varianter inte kan förutses här, samt att detaljeringsgraden enligt de allmänna råden är avpassad för att avgränsa vattenskyddsområdet till, och inte inom, fastighetsskala. 3 (43)

8 2 Skara reservvattentäkt i Axvall 2.1 Anläggningens läge och utformning Vattentäkten utgörs idag av två större produktionsbrunnar (B10 och B11) och två mindre brunnar (B8, B6). Eventuellt tillkommer senare ytterligare en brunn, B14, som placeras mellan B6 och B7. Uttagsbrunnarna B10, B11 och B6 är förlagda på samma fastighet som tidigare vattentäkt (Axvall 1:41), medan uttagsbrunnen B8 ligger på fastigheten Axvall 1:19 (Figur 1). Produktionsbrunnarna, B10 och B11, har diametern 219 mm och är 38,3 m respektive 39,5 m djupa. Brunnsfiltren är placerade på djupen 34,3-38,3 m respektive 36,7-39,5 m. De mindre brunnarna (B8, B6 och en eventuell B14) är tänkta att fungera som komplement till de större och är borrade till 36,0 m samt 44,0 m. Någon nedträngning av ytvatten vid brunnarna bedöms ej ske. Figur 1. Brunnsområde vid Skara reservvattentäkt i Axvall. 4 (43)

9 2.2 Vattenbehandling Tillfällig vattenförsörjning av Skara skall framöver baseras på en grundvattentäkt. Vattenkvaliteten är god. Vid behov av tillfällig vattenförsörjning kan vattnet utan föregående behandling, men efter genomspolning av ledningar, pumpas direkt ut på ordinarie dricksvattennät. Vattenverket på platsen är idag kapacitetsmässigt dimensionerat för 565 m 3 /dygn (6,5 l/s), och kommer inte användas till Skara reservvattentäkt, men befintlig byggnad kommer att behållas en tid framöver. 2.3 Försörjningsområde Antalet invånare i Skara kommun är ca personer (år 2011) där de flesta bor i Skara, Axvall och Varnhem (Figur 2). Av dessa är i dag ca anslutna till den kommunala vattenförsörjningen. Dessa får normalt vatten från Vättern via Borgunda vattenverk. Borgundaverket drivs av Skaraborgsvatten, som bildades i mitten på talet av Skara, Skövde och Falköping kommuner. Reservvattenförsörjning har skett genom tre vattentäkter; Brogården, Brunsbo och Axvall. Täkterna Brogården och Brunsbo har lagts ner av kvalitetsproblem och det är därför vattentäkten i Axvall har byggts ut till Skara reservvattentäkt. Vattenförbrukningen uppgick 2010 till ca 2,2 Mm 3 /år (70 l/s). I dagsläget finns inga fastställda ökningar i långtidsprognoser för vattenförbrukningen i Skara kommun. Figur 2. Antalet invånare i Skara, Axvall och Varnhem. Uppgifter från Skara Kommuns ÖP (43)

10 2.4 Vattenförbrukning Skara reservvattentäkt i Axvall är idag dimensionerad med avseende på brunnarna för ett uttag om totalt ca 51 l/s. Eftersom snittförbrukningen i Skara med tillhörande tätorter idag uppgår till ca 70 l/s täcker reservvattentäkten inte riktigt behovet. Framtida driftsdata kan visa att uttagsmöjligheten är större än vad beräkningarna visar. De nya brunnarna i Axvall har sedan de anlades varit inkopplade mot dricksvattennätet för att kunna nyttjas i händelse av en nödsituation. Under ett par dygn sommaren 2010, och under ett antal timmar i April 2011, användes brunnarna eftersom reservvatten krävdes. 2.5 Vattentäktens värde Värdet på en vattentäkt beror bl.a. på uttagbara vattenmängder, nuvarande och framtida vattenutnyttjande, kostnader för en alternativ vattentäkt med samma kvantitet och kvalitet samt på tillgång på reservvattentäkter. För vattenförsörjningsändamål är värdet på uttagskapaciteten av störst intresse. Vattentäktens värde bestäms ofta av kostnaden för att ersätta vattentäkten med ett likvärdigt alternativ i händelse av att den blir obrukbar. Enligt Naturvårdsverkets indelningsgrund i fyra värdeklasser har Skara reservvattentäkt i Axvall ett högt skyddsvärde. Till vattentäkter med högt skyddsvärde räknas allmänna reservvattentäkter Ägandeförhållanden Brunnsområdet ligger på fastigheten Axvall 1:41 vilken ägs av Skara kommun, samt fastigheten Axvall 1:19 som ägs av Axvall folkhögskola. Brunnsområdet gränsar till fastigheten Axvall 1:1 som idag ägs av Fortifikationsverket. 2.7 Vattendom och tillstånd Tillståndsansökan för Skara reservvattentäkt i Axvall lämnades in till domstolen våren 2013 och dom för uttag av 50 l/s erhölls i mål nr M den 15 oktober För den tidigare vattentäkten lokaliserad i den övre akvifären finns en befintlig vattendom (A 83/1954) som medger ett uttag på 6,5 l/s (565 m 3 /d). Vattentäkten har inget vattenskyddsområde, 2.8 Dimensionerande uttag Det dimensionerade uttaget för vattenskyddsområdets utformning sätts 50 l/s. Efter en genomförd provpumpning av Sweco till bedöms akvifären 3 Naturvårdsverket Handboken för Vattenskyddsområde 2010:5 6 (43)

11 medge ett kontinuerligt uttag på mer än 50 l/s 4. Framtida driftsdata kan visa på större uttagsmöjligheter. Nytt tillstånd för vattenuttag får då sökas. De två produktionsbrunnarna är dimensionerade för ett kontinuerligt uttag om 20 l/s vardera. Från de mindre brunnarna, bör uttaget i B8 inte överstiga 7 l/s och från B6, inte mer än 4 l/s. Enligt utvärderingen av provpumpningen kan uttaget troligtvis överstiga 50 l/s för korta perioder, men med hänsyn till brunnarnas dimensionering kommer detta troligtvis inte ske förutom i undantag och vattenskyddet dimensioneras därför till 50 l/s. 4 Koncept Mars 2011 till Teknisk beskrivning av Skara reservvattentäkt i Axvall för tillståndsansökan, Sweco (43)

12 3 Områdesbeskrivning Axvall ligger ca 7 km öster om Skara och 3,5 km norr om Hornborgasjön, se Figur 3. Axvalla hed är lokaliserat mellan Axvalls tätort och rv49. Vattentäkt Figur 3. Orienteringskarta för Axvall. Lantmäteriverket. Ärende nr M2006/ Verksamheter och Markanvändning Axvall samhälle ligger i övergången mellan ett mindre skogsområde i väster och ett större hedområde i öster. Axvalla hed är avsatt som Natura2000-område. Mot söder sluttar hedområdet ner mot Vingsjön. Bördig åkermark utbreder sig söder om Vingsjön ända ner till Hornborgasjöns strandängar. Området mellan Axvalla hed och Varnhem i öster är påtagligt småkulligt med åtskilliga vattenfyllda sänkor och blötområden. I hela området förekommer dödisgropar och erosionsrännor. Avrinningen från området sker storskaligt från norr mot söder. Markanvändningen utgörs i huvudsak av betesmark och odlingsmark. Åtskilliga skogsdungar med buskar och lövträd finns, men något storskaligt skogsbruk bedrivs inte. 3.2 Geologi Berggrunden i området stupar i stora drag från Billingen och Varnhem i öster mot en nord-sydlig förkastning i väster, belägen under centrala delarna av Axvall samhälle. Jorddjupen i höjd med Axvall är ca m för att successivt minska mot öster. 8 (43)

13 Jordlagren består generellt sett av ett övre lager av friktionsjord, ca m mäktigt, ovan ett lager med silt och lera med ca 15 m mäktighet. Under silten och leran finns ytterligare vattenförande sand och gruslager med ca 10 m mäktighet och där under kommer berget. Jordartskartan för området visas i Figur 4. Figur 4. Jordartskarta över Axvall med omgivningar. Förkastningens ungefärliga läge markerad med prickad linje. Sveriges geologiska undersökning (SGU). Utförda borrningar i området visar på en komplex geologi. Vissa punkter uppvisar homogena lager medan andra uppvisar återkommande varvighet av finkorniga ler- och siltlager med sand emellan. 9 (43)

14 3.3 Hydrologi Nederbörd Nettonederbörden i området är av storleksordningen 275 mm/år och grundvattenbildningen uppskattas därför till 200 mm/år (6,3 l/s km 2 ) Ytvatten Området vid Axvalla hed kännetecknas främst av torra enbuskmarker. I lågpartierna finns några mindre våtmarker. Rinnande ytvattendrag saknas i princip inom området och huvuddelen av nederbörden bildar grundvatten i den övre akvifären. Eventuell ytavrinning sker mot söder och Vingsjön, som i sin tur avvattnar till Hornborgasjön. Vingsjön bedöms ha kontakt med det övre grundvattenmagasinet och både inläckage och utströmning av grundvatten kan ske. På heden finns även vattenfyllda lågpartier som kallas Gåsahålan, Svackorna och Drågen. Gåsahålan är en dödisgrop. Bildningen av Svackorna och Drågen är mer osäker. Enligt uppgift sinar inte svackorna på sommaren, inte ens under mycket varma och torra förhållanden 5, vilket skulle kunna antyda att lågpartierna står i kontakt med grundvattnet i den övre akvifären. 3.4 Hydrogeologi Hydrogeologiska egenskaper Generellt kan sägas att det över stora delar av området finns två akvifärer, en övre öppen akvifär och en undre sluten akvifär. I en öppen akvifär avgränsas grundvattnet uppåt av en fri vattenyta vid vilken det hydrostatiska trycket är lika med atmosfärstrycket. I en sluten akvifär överlagras de vattenförande jordlagren av ett relativt tätt lager och grundvattnets trycknivå ligger högre än akvifärens övre gränsyta. Det övre sand- och gruslagret har stor utbredning och är starkt vattenförande i de nedre delarna av lagret. Mäktigheten på det övre lagret varierar från några meter i öster till flera tiotals meter i söder och väster. Silt- och lerlagret, som skiljer akvifärerna åt, varierar i mäktighet från några meter i söder till ca 20 m i norr. I flera undersökningspunkter återfinns flera lager av lera med vattenförande sand- och gruslager mellan. Det undre sand- och gruslagret verkar vara något mindre mäktigt än det övre, ca 10 meter mäktigt. Mot öster är materialet mer finkornigt och mäktigheten minskar. Det undre sand och gruslagret är det som vattentäkten anlagts i och som provpumpats under Flödet i den undre akvifären är under opåverkade förhållanden riktat mot söder. I Axvall samhälle finns ett stort antal grävda brunnar där flera av dem tidigare har försörjt flera hushåll eller mindre industrier, t.ex. mejeri och bryggeri. 5 Utkast till kommunen: Tekniskt underlag med förslag till skyddsområde och skyddsföreskrifter, Axvalls reservvattentäkt, Sweco VIAK, Ej publicerat. 10 (43)

15 På Axvalla hed finns tre större schaktbrunnar som försörjt de militära verksamheterna med vatten under en mycket lång tid. I västra delen av heden finns även två äldre kommunala schaktbrunnar som tidigare har försörjt Axvall och Varnhem med vatten. Söder om Vingsjön återfinns sannolikt någon form av randbildning under markytan. Materialet är här både grovt och mäktigt med mycket goda förutsättningar för betydande grundvattenuttag. Det som här reglerar den uttagbara vattenmängden är inte markens hydrauliska egenskaper utan tillrinningen av vatten. Det är svårt att exakt bestämma var vattendelaren för området är belägen åt norr och öster eftersom akvifärerna i området har mycket stor utbredning. Mot norr skulle en grundvattendelare kunna finnas i höjd med Eggby, ca 6 km norrut. Den skulle enligt SGU 6 även kunna vara belägen vid Lerdala, ca 12 km norrut (Figur 5). Vid planerat vattenuttag breder förmodligen en grundvattendelare i anslutning till Husabysjön ut sig mot öster. Tyvärr saknades mätpunkter så långt österut vid den provpumpning som gjordes hösten Mot söder finns indikationer från provpumpningen att en grundvattendelare bildas strax norr Vingsjön. Under opåverkade förhållanden är det inte känt hur långt söderut som grundvattendelaren är belägen, men sannolikt är det i anslutning till Hornborgasjön. 6 Hydrogeologiska kartan över grundvattnet i Skaraborgs län, SGU ser Ah nr (43)

16 Figur 5. Utdrag från SGU:s hydrogeologiska länskarta serie Ah nr 9 Sveriges geologiska undersökning. Medgivande: / Grundvattenbildning Grundvattenbildningen till vattentäkten bedöms generellt ske genom infiltration av nederbörd längs hela isälvsavlagringen, Den regionala strömningsriktningen sker från norr mot söder och Hornborgasjön, och grundvattenbildningen i området bedöms vara ca 6,3 l/s km Egenskaper Förhållandet mellan uttag och avsänkning indikerar att transmissiviteten är i storleksordningen m 2 /s i brunnarnas närhet. 12 (43)

17 Provpumpningsdata indikerar mer specifikt att transmissiviteten i området längre bort från brunnarna är 3, m 2 /s åt väster 7 och 3, m 2 /s åt nordost 8. Magasinskoefficienten uppskattas till mellan och innebär förhållandevis slutna förhållanden, dvs. ett semipermeabelt skikt finns. Vid den sydöstra delen av området ökar magasinkoefficienten vilket indikerar mer öppna förhållanden Grundvattenmagasinets mäktighet Det undre sand och gruslagret verkar vara något mindre mäktigt än det övre, ca 10 meter mäktigt. Mot öster är materialet mer finkornigt och mäktigheten minskar Grundvattenmagasinets bredd Osäkerheten rådande akvifärens bredd är stor. Akvifärens utbredning kan enligt bedömning på vissa håll vara upp emot 5 km, men det bedöms som mest troligt att den inte har en homogen form. Vid beräkningar används därför uppskattningen att akvifären är 1,5 km bred, 0,5 km åt väster och 1 km åt öster Hydraulisk konduktivitet Den hydrauliska konduktiviteten i den undre akvifären vid Axvall har genom utvärdering av provpumpning och borrningsdjup beräknats. I brunnarnas närhet beräknas den hydrauliska konduktiviteten i medeltal vara ca m/s (typiskt 3, m/s) 9. Den hydrauliska konduktiviteten i den övre akvifären är inte känd men har grovt beräknats till 2,5-4, m/s 10 i samband med en provpumpning av den kommunala schaktbrunnen Naturliga gradienter vid Axvall Regionalt uppskattas grundvattengradienten vara riktad från norr till söder med gradienten (i) 0,002 i den undre akvifären. Detta har beräknats utifrån de grundvattenytor som uppmättes i området innan genomförd provpumpning. Nivålinjerna ligger på ett relativt konstant avstånd vilket indikerar homogena förhållanden i nord-sydlig riktning hos det undre lagret. Nivålinjernas konvergering mot punkterna B1 och B2 (Figur 6) indikerar att där antingen läcker ut grundvatten och/eller sker ett uttag av grundvatten. Lerans mäktighet vid B2 är liten, så ett utflöde av grundvatten skulle mycket väl kunna ske. Ett visst uttag av grundvatten sker sannolikt vid Härlingstorps gård. Det skall dock påpekas att antalet observationspunkter mot söder är begränsat och att de är något för få i förhållande till områdets storlek för att säkra slutsatser skall kunna dras om flödesriktningar i det undre grundvattenmagasinet i södra delen av området. 7 Rb B5. 9 T~3,1*10-3 m 2 /s utifrån avstånds-avsänkningsanalys H~10 meter,=> K~3,1*10-4 m/s. 10 T = 0,005-0,007 m 2 /s, H~15-20m. 13 (43)

18 Figur 6. Nivålinjer uppmätta innan påbörjad provpumpning Lantmäteriverket. Ärende nr M2006/ Naturliga barriärer och sårbarhetsbedömning Sårbarhet betecknar markens och vattnets känslighet för att påverkas av en förorening, eller med andra ord, markens brist på förmåga att reducera en förorenings farlighet under transporten i mark och vatten Hydraulisk barriär Naturliga barriärer kan vara ett skyddande ler-/siltlager som minskar ett områdes sårbarhet, men kan också vara en uppåtriktad gradient som motverkar en föroreningstransport från markytan och ner till magasinet. I området i anslutning till uttagsbrunnarna utgörs geologin överst av meter sand och grus. Under det övre sand- och gruslagret finns ett ca 15 m mäktigt lager med finkornigt material. Under det finkorniga lagret finns den undre akvifären som består av ca 10 m sand och grus. Provpumpning 2010, av vattentäkten visade på en läckande akvifär. Det innebär att den provpumpade undre akvifären diffust tillförs vatten från en annan akvifär. Detta sker antingen från ovan (den övre akvifären), från sidan (angränsande akvifärer) eller underifrån (sandsten och urberg). Vid Axvalla hed finns förutsättningar för alla tre läckagemodellerna, även om det bedöms som att huvuddelen av det tillkommande vattnet härrör från den övre akvifären, en mindre del från underliggande berggrund och 14 (43)

19 bara till en liten del från angränsande akvifärer. Detta medför att sårbarheten för den undre akvifären bedöms som liten i åtminstone närområdet (ca 0,5 km) runt uttagsbrunnarna. En knapp kilometer mot sydväst gav provpumpningen även indikationer på öppna förhållanden och där kan då sårbarheten vara större. Strömningstiden till vattentäkten är emellertid lång och en teoretisk inflexionspunkt är även den beräknad till ca 1 km nedströms vattentäkten vid ett kontinuerligt uttag om 50 l/s. Summerat bedöms sårbarheten för Skara reservvattentäkt i Axvall som måttlig Vattenkvalitet Den provpumpning med 34 l/s som genomfördes under 6 veckor hösten 2010 ger en bild av vattenkvaliteten. Vattenprover från brunn B10 togs efter två veckor och efter fem veckor. Vattenproverna har analyserats med avseende på bakterieinnehåll samt fysikaliska och kemiska parametrar inklusive metaller, petroleumprodukter och pesticider Grundvattenkvalitet Grundvattnet bedöms utifrån dessa resultatet vara stabilt och av god kvalitet bortsett från något hög turbiditet och hög järnhalt. Spår av bekämpningsmedel har inte påträffats i råvattnet från B10. Spår av petroleumprodukter har inte påträffats i råvattnet från B10. Bakteriehalterna är låga. Mot bakgrund av det påtagliga uttaget ur B10 förväntas vattenkvaliteten i de andra brunnarna vara ungefär densamma som i B Allmän grundvattenkvalitet enligt VISS 12 Grundvattnet i magasinsgruppen; Rösjön, Hornborga, Valle, Timmersdala, där Axvall ingår har år 2009 allmänt klassificerats som otillfredsställande (exklusive kvicksilver) grundvattenstatus 13. Gränserna för bekämpningsmedelrester överstigs i magasinet, och det omfattas därför av ett generellt undantag, i form av tidsfrist till 2021, för miljökvalitetsnormen god kemisk status 14. Provtagningsplatsen för magasinet anges ej och den i VISS klassificerade avlagringen är 3 mil lång råder osäkerhet om hur detta påverkar Skara reservvattentäkt i Axvall. Provtagning från B10 under provpumpningen visar inte på några bekämpningsmedel Vattenskyddsområde. Handbok med allmänna råd. NV 2010:5 12 VattenInformationsSystem Sverige; Vattenförekomst Magasinsgrupp Rösjön Hornborga Valle Timmersdala 13 VISS, utdrag VISS, utdrag Långtidsprovpumpning Skara reservvattentäkt i Axvall, Sweco, (43)

20 4 Planbestämmelser och markanvändning Möjliga motstående intressen är planbestämmelser samt verksamheter. Konflikter gällande markanvändningen bottnar oftast i anspråk på att få använda samma ytor för flera ändamål, t.ex. för bebyggelse, vägsträckning, industrilokalisering och vattentäkter. En säker och hälsosam dricksvattenförsörjning är en nödvändig grund för ett samhälles fortlevnad och utveckling. Vattentäktens huvudman har skyldighet att säkra vattnets kvalitet och konsumenternas hälsa. Detta innebär att skyddet av vattentäkten kan komma i konflikt med andra verksamheter som kan påverka vattnet negativt genom de restriktioner som läggs på verksamheterna. 4.1 Översiktsplan Skara kommun Översiktsplanen för Skara kommun från 2005 innehåller detaljplaner för Axvalls samhälle och riktlinjer, samt beskrivning av Axvalla hed. Axvalla hed tillhör områden med särskilda riktlinjer, då det finns riksintresse för kulturminnesvård, naturvård och friluftsliv förutom att större delen av området är ett Natura2000-område 16. Riktlinjerna för bebyggelse inom Axvalla hed inkluderar stor restriktivitet mot ny bebyggelse. Undantag kan göras för mindre byggnader för folkhögskolans, försvarets, turismens eller betesdriftens behov förutsatt att det inte kommer i konflikt med bevarandeintresset Riksintressen och Naturreservat Axvalla hed och Valle är klassade som områden av riksintresse för kulturmiljövård och täcker in ett stort område omkring Axvall. Områdena finns inom det så kallade Kambrosilurområdet vilket anknyter till traktens långvariga jordbruks- och landsbygdshistoria omkring Falbygden. I Axvalla hed finns ett särskilt intresse att bevara anläggningar från länets försvarspolitiska historia så som Axvalla hus vid husgärdet med tillhörande bebyggelse. Området ingår i museets inventering av värdefulla bebyggelseoch fornlämningsmiljöer. Valle är ett område rikt på kulturhistoriska lämningar från brons- och järnålder och klassas som ett av de viktigaste bronsåldersområdena i länet. Följande områden ingår i dessa riksintresseområden. Axvalls tätort Hela Axvalla tätort är belägen inom ett område av riksintresse för kulturminnesvården. I området finns bl.a. Axvalla folkhögskola. Norra Ving/Härlingstorp Detta område ingår i museets inventering av värdefulla bebyggelse- och fornlämningsmiljöer. I områdets sydöstra delar finns kulturhistoriskt värdefulla platser som innefattar fornlämningar. Dessa är sannolikt spår efter den forntida byn Norra Ving. Norra Vings 16 ÖP, Skara Kommun, ÖP, Skara Kommun, (43)

21 kyrka är ett s.k. byggnadsminne med höga kulturhistoriska värden. Då den är uppförd före 1940 är den skyddad enligt kulturminneslagen. Skålltorp-Skärv Området omfattar odlingslandskap och kulturlandskap vid Skärv. Flera fornlämningsfynd har gjorts i området och där finns också välbevarade 1800-talsgårdar. Tranum I Tranum, beläget sydöst om Axvall, finns ett område klassat som hänsynsområde enligt länsstyrelsens program för odlingslandskapets natur- och kulturvärden som pågick 1992 och Med hänsyn till att Tranum ligger i den fornlämningsrika Vallebygden är möjligheterna till fornfynd stora i området. 4.3 Markanvändning Axvalla hed är idag ett Natura 2000-område vilket begränsar användningen av området. Under sommarhalvåret används heden som betesmark, medan den under resten av året endast används som strövområde. Söder om heden finns större jordbruksmarker men även uppströms vattentäkten finns åkermark. I närheten av vattentäkten finns även Axvalla folkhögskola och Axvall samhälle. 17 (43)

22 5 Inventering av potentiella risker i anslutning till Axvalls vattentäkt 5.1 Genomförande En översiktlig riskinventering genomfördes inom tillrinningsområdet till Skara reservvattentäkt i Axvall Föreliggande MIFO-sammanställning, kommunens övriga riskinventeringsinformation om beaktansvärda riskkällor och objekt samt tidigare riskinventering genomförd av Sweco 2005 var underlag för riskinventeringen. Riskkällor inom tillrinningsområdet för Skara reservvattentäkt i Axvall beskrivs nedan. Dessa avser både platsspecifika riskobjekt och risker som är förknippade med en viss typ av markanvändning. 5.2 Riskkällor Vatten som kommer att tas ut i vattentäkten är grundvatten, därför bedöms en långsam försämring av grundvattenvattenkvaliteten vara den största risken för grundvattentäkten. De verksamheter eller företeelser som kan innebära risker i området kan grupperas i följande riskkällor: o o o o o o Klimatförändringar och översvämningar Sabotage, kris och krig Vägar och transporter Jord- och skogsbruk Bebyggelse Övriga riskkällor De olika riskkällorna beskrivs och sammanställs nedan Klimatförändringar och översvämningar Mycket talar för att stora delar av Sverige går mot ett mildare och blötare klimat. Det medför att risken för översvämningar ökar och att föroreningar därmed lättare kan spridas till yt- och grundvatten. Mer extrema väderförhållanden leder till ökad risk för bl.a. häftiga nederbördstillfällen och perioder av extrem torka. Likt vad tidigare erfarenheter från perioder med höga regnmängder visar kan extrema nederbördstillfällen medföra följande risker: o o o o o o Bräddning av avlopp Stora dagvattenmängder Översvämning och bortspolning av föroreningar från pågående och nedlagda verksamheter på markområden i anslutning till vattendrag och sjöar Ökad olycksfrekvens, t.ex. underminering av vägar Ökad grumlighet i ytvattendrag Skred 18 (43)

23 I täktens närområde finns inga utpekade områden där risken för ovanstående risker bedöms vara hög Sabotage, kris och krig Vattenförsörjningen är en känslig sektor för sabotage och i samband med kris och krig. Risker rör bland annat åverkan på fasta installationer vilket motverkas genom fysiskt skydd. Dessa risker har inte analyserats i denna rapport. En särskild riskanalys bör inarbetas i kommunens beredskapsplan. Aktsamhet beträffande informationsspridning om vattentäktens utformning och sårbarhet bör också iakttas Vägar och transporter Norr om vattentäkten går rv49 mellan Skara och Skövde. Avståndet till vattentäkten är ca 800 meter. Rv49 har idag en belastning på ca 9000 fordon/dygn, varav 10 % är tung trafik 19. Hastighetsbegränsningen är 90 km/h. En ombyggnad av vägen planeras vilket innebär en breddning av rv49, utbyggnad av väg 2747 förbi pansarmuseet och ut till en ny påfart vid rv49. Påfarten från Hedvägen till rv49 kommer att försvinna. Hedvägen med måttlig trafik går väster om vattentäkten i en nord-sydlig riktning på ca 300 meters avstånd. Söder om vattentäkten finns Skaravägen med måttlig trafikbelastning. De riskkällor som kan identifieras i samband med vägarna och transporter är främst: o o Olyckor med farligt gods Vägdagvatten från rv49 Olyckor med farligt gods Olyckor sker statistiskt sett på alla typer av vägsträckor men speciellt utsatta delar utgörs av vägavsnitt där trafiksituationen är komplex och där trafikmängden hög. Sannolikheten för att en olycka med transport av farligt gods ska inträffa på Hedvägen eller rv49 bedöms som liten. En olycka kan troligen få konsekvenser på vattentäkten om stora mängder farligt gods kan läcka ut. Risken för detta kan minskas avsevärt om dagvattnet från vägen tas omhand, samt om vägen förses med t.ex. avkörningsvänliga väggrenar. Vägdagvatten Dagvatten från vägar utgör en diffus och intermittent föroreningskälla. Vägdagvatten innehåller ofta höga halter av tungmetaller i form av koppar, bly och kadmium samt opolära alifatiska kolväten och PAH (polycykliska aromatiska kolväten). Kontinuerligt 18 ÖP, Skara Kommun, Vägverket, MKB till Arbetsplan rv (43)

24 slitage där små partiklar frigörs från däck och vägbana samt emissioner från biltrafiken bidrar till förorening av vägdagvatten som sprids vidare via ytavrinning. Eftersom trafikmängden på rv49 är måttlig och avståndet till vattentäkten är relativt stort bedöms risken för att vattentäkten ska påverkas av vägdagvatten som liten. Risken för att vattentäkten ska påverkas av saltning på vägen eller annat vägunderhåll bedöms vara liten Jord- och skogsbruk Jord- och skogsbruk utgör i olika delar av verksamheten varierande hot för vattentäkten. Inom jordbruket är det framförallt spridning av bekämpningsmedel och gödselmedel som kan förorsaka försämrad vattenkvalitet. Skogsbruket innebär en risk för försämrad vattenkvalitet dels genom näringsläckage, dels genom markskador och läckage från de arbetsfordon och tankar som används i verksamheten. Jordbruksmark finns norr och söder om vattentäkten men inte i dess direkta närhet. Potentiella riskkällor vid jord- och skogsbruk är: o o o o Bekämpningsmedel Växtnäringsämnen Mobila bränsletankar Djurhållning Bekämpningsmedel Industrin står i allmänhet för en mycket stor del av försäljningen av bekämpningsmedel (~75 %), därefter kommer jordbruket (~15 %). Skogsbruket står generellt sett endast för en mycket liten del av samhällets användning av bekämpningsmedel (<< 1 %). Av växtskyddsmedel (ogräsmedel) svarade jordbruket dock för ca 75 % och hushållskonsumtionen ca 15 %. 20 Grundvattenförekomsten är i VISS klassad som otillfredsställande kemisk status på grund av förekomst av bekämpningsmedel 21. Bekämpningsmedelsrester har dock inte påträffats under provpumpningen 2010 i undre akvifären. Växtnäringsämnen Det finns huvudsakligen två typer av gödselmedel; handelsgödsel (kemiskt framställt) och naturgödsel (djurspillning). Naturliga gödselmedel utgör en risk för vattenkvaliteten främst genom dess innehåll av mikrobiella föroreningar, vilka kan överleva under lång tid. Alla typer av växtnäringsämnen utgör dock en risk för spridning av näringsämnen till omgivningen. Hantering av växtnäringsämnen omfattar bland annat lagring, transport och spridning. Förhöjda kvävehalter har inte påträffats under provpumpningen 2010 i undre akvifären. 20 Kemikalieinspektionen, Bekämpningsmedel VISS, (43)

25 Mobila bränsletankar Mobila tankar för petroleumprodukter inom jord- och skogsbruksverksamhet, som enligt gällande krav ska vara dubbelmantlade, kan medföra en risk för grund- och ytvattenförorening främst genom spill i samband med tankning och vid stöld Bebyggelse Överallt där människor bor och vistas förekommer en rad potentiella risker för en närbelägen vattentäkt. Riskerna är dels förknippade med boende, dels med olika typer av verksamheter. All hantering av för yt- eller grundvattnet skadliga ämnen som kan komma i kontakt med vattentäktens tillrinning utgör en risk för vattentäkten. Olyckor kan inträffa som orsakar stora utsläpp av skadliga ämnen, men även kontinuerliga diffusa utsläpp riskerar att hota vattentäkten. Energibrunnar och fordonstvätt är två exempel på risker länkade till bebyggelse. Den för vattentäkten närmaste bebyggelsen är Axvalls Folkhögskola, ca 100 m öster om brunnarna. Axvalls samhälle är lokaliserat ca 500 m S-SÖ om vattentäkten. Bebyggelsen bedöms inte utgöra någon stor risk för vattentäkten Övriga större riskkällor/riskobjekt Större riskobjekt redovisas utan inbördes ordning nedan och i Figur Figur 7. Identifierade MIFO-objekt och riskobjekt från riskinventering. Lantmäteriverket. Ärende nr M2006/ MIFO-inventering, Sweco 2005, Riskinventering (43)

26 MIFO-Objekt 1) Ving 17:1 På fastigheten Ving 17:1, 600 m söder om vattentäkten, fanns under 1960-talet en kommunal avfallsdeponi; före detta Valle kommuns soptipp. Troligtvis har avfallsupplaget använts för hushållsavfall, mejeriavfall och bryggeriavfall och marken klassificerades 1986 som Riskklass 4. Det har förekommit klagomål om dålig lukt från närboende, vilket resulterat i att marken dränerats. Klagomål från närliggande hus angående sättningar i marken har också förekommit de senaste åren. 2) Axvall 1:4 På fastigheten 500 m sydväst om brunnarna ligger Axvalls bensin och service upptäcktes oljeföroreningar på fastigheten, kring oljeavskiljaren. 24 ton jordmassor förorenade av petroleum grävdes upp och transporterades bort. Insitu sanering genomfördes för den kvarvarande oljeförorenade jorden under byggnaden. Saneringen avslutades Fastigheten klassas som Riskklass 2. Dagens föroreningsnivå är okänd. 3) Axvall 1:51 Taxistation och bensintapp fanns på fastigheten fram till flytt Riskklass 2, men inga uppgifter om föroreningsnivån finns. Dagens föroreningsnivå är okänd. Avstånd till vattentäkten är ca 510 m. 4) Kuletomten 1:231 På fastigheten, ca 520 meter sydväst om vattentäkten, fanns förut en bensinstation som lades ner på eller 1960-talet. Marken klassas som riskklass 2. Det finns stora spridningsförutsättningar och mycket hög känslighet men få uppgifter om verksamheten. Dagens föroreningsnivå är okänd. 5) Axvall 1:39 På fastigheten, ca 600 m sydväst om täkten, fanns tidigare en bensinstation som lades ner i början av 1950-talet. Marken är klassad som Riskklass 2 Hög farlighet samt mycket stor känslighet. Dagens föroreningsnivå är okänd. 6) Axvall 1:49 Ca 720 m sydväst om vattentäkten ligger fastigheten där det tidigare fanns en bensinstation som lades ner i slutet av 1950-talet. Marken är klassad som Riskklass 2 Hög farlighet samt mycket stor känslighet. Dagens föroreningsnivå är okänd. 7) Axvall 1:50 Axvalls Autoservice HB bedrev skrotning och demontering av MC på fastigheten, ca 450 m söder om brunnarna. Verksamheten är nu nedlagd, dock tidigast (43)

27 Marken är klassad som Riskklass 2 Stor känslighet. Inga uppgifter finns om föroreningsnivån. 8) Ving 16:22 Fram till 1947 fanns GL Johanssons Mekaniska verkstad på fastigheten som ligger 500 m söder om brunnsområdet. Klassas som branschtypisk riskklass 3, med höga spridningsförutsättningar och mycket hög känslighet. 9) Kuletomten 1:232 Från bryggeriet på fastigheten har det tidigare förekommit läckage av mäsk som kommit ut i Vingsjön. Fastigheten finns i mitt i Axvall samhälle, ca 800 m sydväst om vattentäkten. Ytterligare information saknas men fastigheten klassas som Riskklass 3 Hög känslighet för Vingsjön. Stora spridningsförutsättningar. Objekt från riskinventering a) Axvall 1:1 Idrottsplats Idrottsplatsen i Axvall, 440 m väster om brunnarna, består av två fotbollsplaner som används regelbundet. Vid upprepade tillfällen har det tillförts både bekämpningsmedel och konstgödsel som kan förorena marken och spridas till vattentäkten. b) Axvall 1:1 Axvall folkhögskola På Axvalla folkhögskola bedöms det finnas trädgårdsmaskiner samt förvaring av bekämpningsmedel, petroleumprodukter och gödning i mindre skala. Folkhögskolan ligger precis till väster om brunnsområdet, <300 m. c) Axvall 1:1 Skjutbana Väster om heden, 750 m från vattentäkten, finns en skjutbana placerad som har drivits av Axvalls skytteförening sedan I vilken utsträckning skjutbanan används idag är okänd. Skjutriktningen är riktad bort från heden. Föroreningar har tidigare dokumenterats i marken på fastigheten och spridning genom isälvsgruset till heden kan inte uteslutas. Risken för förorening av vattentäkten bedöms dock som mycket låg men kan inte uteslutas. d) Axvall 1:1 Före detta Pansarmuseum Öster om Axvalla hed och ca 460 m om vattentäkten, fanns tidigare ett pansarmuseum för militära fordon. Inga undersökningar av marken är genomförda men marken bedöms vara förorenad på grund av tidigare uppställning av fordon och tankning av dessa. e) Axvall 1:1 Drivmedelsanläggning I anslutning till det före detta pansarmuséet finns en drivmedelsanläggning, som består av 6 25 m 3 tankar i mark, 1 3 m 3 tank ovan mark samt 6 påfyllnads- 23 (43)

28 pumpar och en spolplatta med oljeavskiljare 23. Undersökningsborrningar genomförda 1995 visade ingen förorening av grundvattnet. f) Axvall 1:1 Djurhållning på Axvalla hed Användandet av heden som betesmark under sommarhalvåret innebär en stor risk för mikrobiell förorening av grundvattnet i övre akvifären genom betesdjurens spillning. Risken för undre akvifären bedöms som liten. g) Axvall 1:1 Försvarets nedlagda anläggningar Försvarsmakten har tidigare använt heden som militärt övningsfält och bedrivit verksamhet i Axvall i mer än hundra år. Framför allt aktiviteterna på fältet bör ha resulterat i ammunitionsrester och andra föroreningar (såsom oljeförorening från fordon) i det övre marklagret på heden. h) Axvall 1:1 Deponi. På fastigheten, väster om Hedvägen, och ca 640 m från vattentäkten, finns en mindre deponi av jordmassor. Information om denna saknas. i) Husgärdets småhusområde Strax nordöst om heden, ca 900 m från brunnarna, finns området Husgärdets småhusområde, med fem åretruntbostäder, tre sommarstugor samt mindre stugor såsom gäststugor. I området finns sju enskilda vattentäkter samt ett antal spillvattenutsläpp. Risken för att spillvattnet ska förorena grundvattnet har av Skara kommun bedömts som stor. Inga nya hus tillåts i området innan VA och en bättre trafiklösning till närliggande rv49 har åtgärdats. Hur grundvattnet strömmar i detta område är okänt. Riskinventeringen som gjordes av Sweco 2005 drog slutsatsen, efter inmätningar i området, att grundvattnet i övre jordlagren strömmar vanligen ned mot Husgärdessjön och inte mot heden förutsatt att en gynnsam transportväg finns. j) Husgärdet 6:1 På fastigheten har det bedrivits en omfattande avfallshantering och sortering, men verksamheten är nu avlutad eller under avveckling. Tidigare har hantering och blandning av avloppsreningsslam med åkerjord pågått och företaget anmäldes 2003 till länsstyrelsen. Länsstyrelsen beslutade om återställning av marken och kontrollprogram för provtagning av tungmetaller i grundvattnet. Provtagningarna visade på förhöjda blyhalter. Fastigheten omfattas av förbud mot slamspridning fram till Fastigheten finns öster om heden, och ca 950 m från vattentäkten. Grundvattenströmningen i övre akvifären bedöms vanligen inte ske mot Axvalla hed. 23 Utkast till kommunen: Tekniskt underlag med förslag till skyddsområde och skyddsföreskrifter, Axvalls reservvattentäkt, Sweco VIAK, Ej publicerat. 24 (43)

29 k) Riksväg 49. Se tidigare beskrivning i kapitel (43)

30 6 Riskbedömning inom tillrinningsområdet 6.1 Skyddsbehov Vattentäktens värde och sårbarhet styr behovet och omfattningen av skyddet. Förekomst av riskkällor i vattentäktens närområde är också styrande för skyddsbehovet. Skara reservvattentäkt i Axvall har högt värde som en viktig reservvattentäkt för Skara kommun. Vattentäktens sårbarhet bedöms vara måttlig eftersom en förorening hindras av det semipermeabla lagret innan den når den undre akvifären. Skyddsbehovet för Skara reservvattentäkt i Axvall bedöms därför vara stort. Inrättande av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter är ett sätt att öka skyddet. 6.2 Identifierade riskkällor Följande riskkällor förekommer inom tillrinningsområdet för Skara reservvattentäkt i Axvall och ingår därför i den översiktliga riskbedömningen: Dagvatten från bebyggda ytor Djurhållning Energianläggning i berg och jord Enskilda avlopp Fordonstvätt Förvaring av avfall Hantering av bekämpningsmedel Hantering av handelsgödsel Hantering av hemkemikalier Hantering av naturgödsel Hantering av petroleumprodukter Husbehovstäkt Markarbeten Olyckor med farligt gods på väg Olyckor på väg Skjutbanor Spridning av vägsalt Timmerupplag Upplag av snö Upplag av vägsalt Utfyllning med orena massor Vägdagvatten 6.3 Riskbedömning Riskbedömningen är en sammanvägd bedömning av sannolikheten för att en föroreningskälla kan komma att påverka vattentäkten negativt samt bedömningen av konsekvensen för vattentäkten vid en oönskad händelse. Sannolikhetsbedömningen baseras på nedanstående faktorer, vilka tillsammans uttrycker sannolikheten för att en oönskad händelse bedöms kunna inträffa. 26 (43)

31 Sannolikhet för riskförekomst inom vattentäktens tillrinningsområde Sannolikhet för emission vid riskförekomst inom vattentäktens tillrinningsområde Sannolikhet för ogynnsam transportmöjlighet till vattentäkten Konsekvensbedömningen baseras på nedanstående faktorer, vilka tillsammans bestämmer den negativa konsekvensen för vattentäkten av en eventuell oönskad händelse. Markens och vattnets sårbarhet uttryckt som systemets inneboende känslighet för påverkan Avståndets inverkan på reduktion av föroreningen genom nedbrytning, fastläggning och spädning fram till vattenuttaget Emissionens inneboende förmåga att motstå nedbrytning och fastläggning Emissionens farlighet Belastning, mängd, volym av emissionen Utbredning av riskförekomst De riskkällor som bedöms utgöra störst risk för Skara reservvattentäkt i Axvall är: Djurhållning Hantering av bekämpningsmedel Hantering av handelsgödsel Hantering av hemkemikalier Hantering av naturgödsel Hantering av petroleumprodukter Dagvatten från bebyggda ytor Olyckor med farligt gods på väg Olyckor på väg Vägdagvatten från rv Behövliga åtgärder att minska riskerna Flertalet identifierade risker hanteras i föreslagna skyddsföreskrifter som följs upp med aktiv tillsyn inom vattenskyddsområdet med tillräcklig frekvens. Förutom detta finns det flera typer av riskkällor som varken är möjliga eller lämpliga att reglera genom skyddsföreskrifter. I syfte att uppnå önskad riskminskning inom Axvall vattenskyddsområde kommer föreskrifterna bara vara en del i arbetet att uppnå ett säkert vattenskydd. Föreskrifterna kompletteras med aktivt arbete med övriga typer av riskreducerande åtgärder. De åtgärdstyper som kan bidra till riskminskning, och därmed ett ökat vattenskydd, utöver vattenskyddsföreskrifter utgörs främst av följande; 27 (43)

32 Indirekt lagstiftning inom vattenskyddsområde Beredskapsplan Detaljerad riskanalys Riktlinjer för planering Tillsyn Fysisk åtgärd Information Olika typer av riskreducerande åtgärder bidrar på olika sätt till ett ökat vattenskydd. Vilka åtgärder som är lämpliga varierar för olika risker och beror på förutsättningar i enskilda fall samt på riskens allvarlighetsgrad och hot, något som bör framgå i en detaljerad riskanalys. 28 (43)

33 7 Utformning av vattenskyddsområde Utifrån vattentäktens hydrogeologiska förhållanden samt resultatet av riskbedömningen och handboken 2010:5 föreslås ett vattenskyddsområde enligt Bilaga Krav och allmän metodik Det övergripande målet med vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter är att preventivt försöka skydda en vattentäkt eller område möjligt för vattentäkt. Skydd av grundvattentäkter regleras genom Miljöbalken (SFS 1998:808, 7 kap). Naturvårdsverket ger i sina allmänna råd (NVFS 2003:16) och handbok för vattenskyddsområden (2010:5) anvisningar för skydd av vattentäkter. Vattenskyddsområdet för en vattentäkt bör i princip, enligt gällande råd och anvisningar omfatta hela tillrinningsområdet. Av hydrogeologiska skäl begränsas ibland området när skyddsförhållandena är goda, uppehållstiden är tillräcklig eller det inte anses skäligt att införa restriktioner inom så stora områden. Varje vattenskyddsområde som inte omfattar hela tillrinningsområdet är dock alltid associerat med en viss risk. Exempelvis att en förorening precis utanför gränsen, som således inte omfattas av restriktionerna, inte hinner dämpas tillräckligt mycket innan det når vattentäkten. 7.2 Skyddszonernas utformning I Naturvårdsverkets handbok anges att avgränsningen och vattenskyddsområdet för en grundvattentäkt bör resultera i fyra skyddszoner med olika restriktionsnivåer. En uppdelning av vattenskyddsområdet i olika skyddszoner gör att skyddsföreskrifterna blir mer nyanserade och skäliga, samt att lägre respektive högre krav kan ställas på verksamheter inom olika områden beroende främst på närheten till uttagsbrunnarna. Speciella infiltrationsområden kan behöva högre skyddsbehov än vad strömningstiden till uttagsbrunnarna anger Arbetsmodell för lutande grundvattennivå De rådande hydrogeologiska förhållandena innebär att grundvattnets regionala strömningsriktning är mot söder i riktning mot Hornborgasjön. Tillrinningsområdet för Skara reservvattentäkt i Axvall bedöms vara hela isälvsavlagringen som sträcker sig i nord-sydlig riktning. Enligt uppskattningar och SGU:s hydrogeologiska karta finns en grundvattendelare belägen vid Lerdala, ca 12 km norrut, men den nordliga grundvattendelaren skulle även kunna finnas vid Eggby, ca 6 km norrut. Därmed kan allt vatten som transporteras i magasinet uppströms vattentäkten teoretiskt på sikt nå uttagsbrunnen. Troligtvis sker det in- och utläckage av grundvatten till magasinet längs avlagringen. De långa transporttiderna medför bedömningen att vattenskyddsområdet inte behöver innefatta hela tillrinningsområdet uppströms. I vattentäktens direkta närområde sker en relativt cirkulär strömning mot brunnen vid uttag, även om den är något utdragen i strömningsriktningen. Figur 8 redovisar en principprofil norr till söder, samt hur grundvattennivåerna principiellt uppträder. 29 (43)

TEKNISKT UNDERLAG LÄSANSVISNING

TEKNISKT UNDERLAG LÄSANSVISNING LIDKÖPINGS KOMMUN OCH GÖTENE KOMMUN UPPDRAGSNUMMER 1311805000 TEKNISK UNDERLAG MED FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER Sweco Environment AB Vattenresurser, Göteborg Sweco FÖRORD Föreliggande

Läs mer

Planerade vattenuttag

Planerade vattenuttag Området Planerade vattenuttag Nuvarande råvattenförbrukning: 20 m³/dygn vinter och max 90 m³/dygn sommar. Planerat vattenuttag är detsamma som nuvarande uttag eftersom det inte bedöms finnas mer vatten

Läs mer

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD

PM HYDROGEOLOGI VALBO KÖPSTAD 2013-09-04 Upprättat av: Anna Lundgren Granskat av: Irina Persson Sweco Environment AB Stockholm Vattenresurser Gävle-Valboåsens vattenskyddsområde Bakgrund Delar av det område som planeras exploateras

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras.

Sammanställning över objekt som ingår i riskanalysen samt hur dessa eventuellt ska regleras. Bilaga Sammanställning över objekt som ingår i samt hur dessa eventuellt ska regleras. Objekt som ingår i Materialtäkt 1 Sannolikheten att materialtäkt i grus ska påverka grundvattenkvaliteten i området

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffarna med lant- och skogsbrukare respektive övriga verksamhetsutövare den 22 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är

Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är Följande bilder är det bildspel som visades vid dialogträffen med boende den 28 november 2016 Skyddsföreskrifterna som diskuterades vid träffarna är ett första förslag och kommer sannolikt att förändras

Läs mer

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt

Information om skyddsområde för Kroa vattentäkt Om en olycka inträffar! Om det inträffar ett läckage eller en olycka som kan innebära risk för att yt- eller grundvattnet förorenas ska du omedelbart anmäla det till Räddningstjänsten på telefon 112. Kontakta

Läs mer

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen

Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Vattenskyddsområde för Båstads vattentäkter vid Axelstorp och Idrottsplatsen Varför vattenskyddsområde? Värdefullt vatten Vattentäkterna vid Axelstorp och Idrottsplatsen är av stor betydelse för Båstads

Läs mer

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT

BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT BILAGA 6 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR MALEXANDERS VATTENTÄKT ALLMÄNT Skyddsområdet är indelat i vattentäktszon, primär skyddszon, sekundär skyddszon och tertiär skyddszon. Följande föreskrifter

Läs mer

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco

Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde. Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Helen Eklund, Sweco Helgenäs och Edsåsens vattenskyddsområde Information om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter 2014-04-02 Helen Eklund, Sweco 1 Dagordning o Vattentäkten och befintligt vattenskyddsområde o Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, ROSSÖN VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, ROSSÖN VATTENVERK Dokumentnamn: Bilaga 2 - Förslag vattenskyddsområde Dokumentet gäller för: VA-försörjning, dricksvatten Strömsund kommun Framtaget av: Ansvarig för dokumentet: Anna Norman, ProVAb VA-chef, Strömsund kommun

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

9. Grundvatten av god kvalitet

9. Grundvatten av god kvalitet 9. Grundvatten av god kvalitet Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag. Målet innebär i ett generationsperspektiv

Läs mer

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990.

03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. 1(5) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN ISSN 0347-1659 03FS 1990:1 Utkom från trycket den 12 januari 1990. Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för de kommunala grundvattentäkterna

Läs mer

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden

Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde. i Sörfjärden Välkommen till informationsmöte angående vattenskyddsområde i Sörfjärden Dagordning Inledning Information om vattentäkten Varför upprättas vattenskyddsområden? Föreslagen utbredning av vattenskyddsområdet

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer

RAPPORT. Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt. Åre Kommun. Sweco Environment AB. Sundsvall Vatten. Uppdragsnummer Åre Kommun Förslag till vattenskyddsområde för Edsåsens vattentäkt Uppdragsnummer 1654920113 Sweco Environment AB Sundsvall Vatten Elodie Benac Hans Fridholm 1 (12) S w e co Södra Järnvägsgatan 37 Box

Läs mer

Dalarnas läns författningssamling

Dalarnas läns författningssamling Dalarnas läns författningssamling Länsstyrelsen 20 FS 2008:86 Utkom från trycket den 1 juli 2008 Föreskrifter inom vattenskyddsområdet vid Sångån i Gagnefs och Leksands kommuner; beslutade den 12 april

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB Västervik Miljö och Energi AB Helgenäs och Edsåsen vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Uppdragsnummer 1311370 Göteborg 2014-05-06 Sweco Environment

Läs mer

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde

Att bo eller verka inom RENSJÖNS. vattenskyddsområde Att bo eller verka inom RENSJÖNS vattenskyddsområde RENSJÖN VATTENTÄKT Primär skyddszon Sekundär skyddszon Ávreluoppal Rensjön Vattenskyddsområden Tillgången på vatten för vattenförsörjning är en av våra

Läs mer

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar

VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE. Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar VATTENSKYDDSOMRÅDE BRUNNE Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar Vattenskyddsområde Brunne Förslag till vattenskyddsföreskrifter med motiveringar INLEDNING Detta dokument redovisar föreslagna

Läs mer

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter

Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter Bra dricksvatten från Färgelandas grundvattentäkter viktigt för invånarna i Färgelanda kommun Vatten vårt viktigaste livsmedel Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Alla vill ha tillgång till ett

Läs mer

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden

Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Information om skyddsområde för vattentäkten vid Norrudden Vi vill med denna informationsbroschyr upplysa om vattenskyddet och kort förklara vad bestämmelserna i föreskrifterna innebär. Är det något du

Läs mer

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997

03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 1(6) Uppsala läns författningssamling LÄNSSTYRELSEN 8826-92 2470- ISSN 0347-1659 03FS 1997:9 Utkom från trycket den 6 mars 1997 Kungörelse om vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för grundvattentäkter

Läs mer

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet

Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Vattenskyddsområden och vattendomar Hjälp och stöd i arbetet Magnus Svensson Vattenhandläggare, Länsstyrelsen i Västmanlands län Magnus.svensson@lansstyrelsen.se 010-2249357 Varför vattenskyddsområde?

Läs mer

Slussporten bergsskärning

Slussporten bergsskärning Beställare: Calluna AB Slussporten bergsskärning Hydrogeologisk bedömning Bergab Berggeologiska Undersökningar AB Projektansvarig Anna Almerheim Specialist Annika Nilsson L:\Uppdrag\ Hydrogeologisk bedömning

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna?

Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Naturgrusutvinning och grundvattentäkt intressen möjliga att samordna? Presentation vid Berg och Grus 2011 Per-Olof Johansson Miljöbalken, 9:6 b (ändring 2009) n En täkt får inte komma tillstånd om: 1.

Läs mer

Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt

Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt Riktlinje för markanvändning inom Uppsala- och Vattholmaåsarnas tillrinningsområde ur grundvattensynpunkt Ett normerande dokument som kommunfullmäktige fattade beslut om 23 april 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik

Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter. Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik Hur vi använt SVU-rapporten som hjälp vid framtagande av föreskrifter Linda Randsalu Grundvattenplanerare Kristianstads kommun, C4-Teknik FAKTISKA UTTAG NORRA 1,34; 6% 0,90; 4% 0,82; 4% 8,88; 41% 6,46;

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling

Sveriges geologiska undersöknings författningssamling Sveriges geologiska undersöknings författningssamling ISSN 1653-7300 Sveriges geologiska undersöknings föreskrifter om kartläggning och analys av grundvatten; beslutade den 8 augusti 2013. SGU-FS 2013:1

Läs mer

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun

Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Information om förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Östra Listerlandets vattentäkter, Sölvesborgs kommun Sölvesborg Energi ansvarar för kommunens allmänna vattenanläggningar, till

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Länsstyrelsen 14 FS 2011:41 Utkom från trycket den 1 juli 2011 Omtryck Länsstyrelsens i Västra Götalands län föreskrift om ändring i föreskrift 14 FS 2009:89 om

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK BILAGA 2 RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, FLOXENS VATTENVERK 1. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) utfördes i en projektgrupp med personal på Nordmalings kommun.

Läs mer

SKALLSJÖ VATTENSKYDDSOMRÅDE

SKALLSJÖ VATTENSKYDDSOMRÅDE Lerums kommun SKALLSJÖ VATTENSKYDDSOMRÅDE Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Göteborg 2010-10-04 Uppdragsnummer 1310948.020 ra02s 2008-06-03 SWECO Gullbergs Strandgata

Läs mer

Hänger grundvatten och ytvatten ihop?

Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Hänger grundvatten och ytvatten ihop? Mattias Gustafsson SGU Enheten för Hållbar vattenförsörjning Vattnets kretslopp Nederbörd Transpiration och avdunstning Kondensation Nederbörd Grundvattenbildning

Läs mer

Västra Götalands läns författningssamling

Västra Götalands läns författningssamling Västra Götalands läns författningssamling Tanums kommun 14 FS 2010:120 Utkom från trycket den 26 februari 2010 Länsstyrelsens i Västra Götalands län tillkännagivande av Tanums kommun beslut om vattenskyddsområde

Läs mer

Kättilstorp vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB

Kättilstorp vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB Falköping kommun Kättilstorp vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Uppdragsnummer 1311715 Koncept Göteborg 2014-01-02 Sweco Environment AB Sweco

Läs mer

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter.

Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. 2015-04-21 Handläggare Anna Sandahl Sanna Mäkinen Samhällsbyggnadsavdelningen 212TN/15 Tekniska nämnden Ansökan om revidering av Stavsnäs vattenskyddsområden, gränsdragning och skyddsföreskrifter. Förslag

Läs mer

Hjälp i vattenarbetet. Vattenskydd Vattendomar

Hjälp i vattenarbetet. Vattenskydd Vattendomar Hjälp i vattenarbetet Vattenskydd Vattendomar Uppdrag a) förstärka arbetet med inrättande av vattenskyddsområden och förkorta handläggningstiderna vid inrättande av vattenskyddsområden b) genomföra systematisk

Läs mer

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140

Version I KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT 1(19) Krokom kommun. Projekt nr 180080140 1(19) KROKOM KOMMUN HÄGGSJÖVIK FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE FÖR HÄGGSJÖVIKS GRUNDVATTENTÄKT Version I Krokom kommun Projekt nr 180080140 Östersund 2012-10-29 2(19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MOTIV FÖR ANSÖKAN...

Läs mer

Stockakällan-Floby, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB

Stockakällan-Floby, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB Falköpings kommun Stockakällan-Floby, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Uppdragsnummer 1311715 Koncept Göteborg 2014-01-02 Sweco Environment

Läs mer

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet

Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet 1 (6) Nymölla vattentäkt, Bromölla kommun Utredningssamråd enligt 6 kap miljöbalken med anledning av tillståndsansökan för vattenverksamhet Sökanden Bromölla Energi och Vatten AB Storgatan 40 295 31 Bromölla

Läs mer

Vattenskydd syfte och vårt regelverk

Vattenskydd syfte och vårt regelverk Vattenskydd syfte och vårt regelverk - Vatten är ett livsmedel enligt Livsmedelsverket. - Tillgången på vatten för dricksvattenförsörjning är en av samhällets viktigaste intressen. - Det ställer krav på

Läs mer

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD

VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD VATTENFÖRSÖRJNING HÖGESTAD Provpumpning av Centralborran Arbetsmaterial Malmö 2003-12-19 SWECO VIAK AB Södra regionen Granskad Claes Regander Johan Landberg Uppdragsnummer 1240289 SWECO VIAK Geijersgatan

Läs mer

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon.

Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. Erfaringer fra drikkevannsforsyning fra grunnvann i Sverige. Praksis for områdebeskyttelse og desinfeksjon. 21 november 2016 Lena Maxe SGU Sveriges geologiska undersökning Förvaltningsmyndigheten för landets

Läs mer

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion

Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion Vattenskyddsområde för Svensbyfjärden Populärversion 2017-01-12 Bakgrund Vattnet är vårt viktigaste livsmedel och tillgången och kvaliteten på vatten för vattenförsörjning är en av våra mest betydelsefulla

Läs mer

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie

Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Vattenskyddsområde för VA SYDs vattentäkt vid Grevie Varför vattenskyddsområde? Vattenskyddsområden inrättas för att skydda vattentillgångar som är viktiga för den allmänna vattenförsörjningen. Målet är

Läs mer

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun

Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. Inledning. TJÄNSTESKRIVELSE. Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun TJÄNSTESKRIVELSE Nämnden för Teknik Kungsbacka kommun Riktlinjer för skogsbruk inom vattenskyddsområde för Lygnern vattentäkt. 1 (6) Datum 2014-02-21 Inledning. Lygnern- Fjärås Bräcka vattentäkt är Kungsbacka

Läs mer

BERGS KOMMUN LJUNGDALENS GRUNDVATTENTÄKT POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

BERGS KOMMUN LJUNGDALENS GRUNDVATTENTÄKT POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 BERGS KOMMUN LJUNGDALENS GRUNDVATTENTÄKT POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS Projekt nr 14106 Östersund 2016-01-15 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 Orientering... 3 3 Potentiella

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag medförslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Tekniskt underlag medförslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSNUMMER 1311846 TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Tekniskt underlag medförslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Sweco Environment AB Göteborg repo001.docx 2012-03-2914 Sweco

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VAGNDALEN RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Vagndalen reservvattentäkt Status: Slutgiltig Datum:

Läs mer

Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar , Valbo distributionsområde

Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar , Valbo distributionsområde Sida 1 (6) Strategiskt viktiga områden för nya vattenförsörjningsanläggningar 170915, Valbo distributionsområde Bakgrund Gävle försörjs idag med dricksvatten från vattentäkter som är belägna i Gävle-Valboåsen

Läs mer

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde

Till dig som bor i ett vattenskyddsområde Till dig som bor i ett vattenskyddsområde ALLA VATTENSKYDDSOMRÅDEN HAR SPECIFIKA FÖRESKRIFTER SOM GÄLLER I RESPEKTIVE OMRÅDE Vatten är den naturresurs vi inte klarar oss utan. Det vatten som finns på jorden

Läs mer

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter

Skyddsföreskrifter. - Malmsjöåsens vattentäkter Skyddsföreskrifter - Malmsjöåsens vattentäkter Telge Nät AB Tel vxl 08-553 220 00 Org.nr 556558-1757 Box 633 151 27 Södertälje Fax 08-553 222 04 Säte i Södertälje Besöksadress Holmfastvägen 31, Södertälje

Läs mer

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN

FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN 1 FÖRSLAG TILL SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR IGELSTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE, SKÖVDE KOMMUN Bilagan är uppdelad i två delar. I den första delen anges de skyddsföreskrifter som föreslås gälla inom Igelstorp vattenskyddsområde

Läs mer

SÄTILA VATTENTÄKT. Marks kommun. Tekniskt underlag samt vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Göteborg 2007-11-27. Uppdragsnummer 1310581.

SÄTILA VATTENTÄKT. Marks kommun. Tekniskt underlag samt vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Göteborg 2007-11-27. Uppdragsnummer 1310581. Hr Marks kommun SÄTILA VATTENTÄKT Tekniskt underlag samt vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Göteborg 2007-11-27 Uppdragsnummer 1310581.600 SWECO VIAK VATTEN & MILJÖ Gullbergs Strandgata 3 Box 2203,

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

Åsarp, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB

Åsarp, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter. Sweco Environment AB Falköpings kommun Åsarp, Vattenskyddsområde Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Uppdragsnummer 1311715 Koncept Göteborg 2014-01-02 Sweco Environment AB Sweco Gullbergs

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT

SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT RAPPORT SAMRÅDSUNDERLAG FÖR VÄSTRA SYNINGE RESERVVATTENTÄKT 2017-04-25 UPPDRAG 269660, Grundvattenkonsult för Norrvatten Titel på rapport: Samrådsunderlag för Västra Syninge reservvattentäkt Status: Slutgiltig

Läs mer

Örebro läns författningssamling

Örebro läns författningssamling Örebro läns författningssamling Länsstyrelsen 18FS 2008:98 Utkom från trycket den 11 december 2008 Länsstyrelsens i Örebro län beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för ytvattentäkten Tisaren,

Läs mer

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt

Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Senast uppdaterad Läsanvisning till revidering av tekniskt underlag samt skyddsföreskrifter vattenskydd Forsheda vattentäkt Nedan anges de revideringar som gjorts jämfört med tidigare versioner av tekniskt

Läs mer

Norrbottens läns författningssamling

Norrbottens läns författningssamling Norrbottens läns författningssamling Skyddsföreskrifter för Laukers vattentäkt i Arvidsjaurs kommun 25 FS 2012:28 A 21 Utkom från trycket den 26 oktober 2012 Beslutade av kommunfullmäktige i Arvidsjaurs

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag med avgränsning av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

RAPPORT. Tekniskt underlag med avgränsning av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1311846 TRANEMO KOMMUN NITTORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Tekniskt underlag med avgränsning av vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Sweco Environment AB Göteborg Sweco

Läs mer

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun

Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun Yt- och grundvattenförhållanden inom fastigheten Frötuna- Nodsta 11:1, Norrtälje kommun SAMMANFATTNING Utredningsområdet omfattar både befintligt och planerat deponiområde och kan hydrologiskt indelas

Läs mer

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark

Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark -14 UPPDRAG Svanå 2:58 FO UPPDRAGSNUMMER 11000685-700 UPPDRAGSLEDARE Per Crona UPPRÄTTAD AV Ingela Forssman DATUM Svanå 2:58, Skultuna - Riskbedömning avseende förhöjda kobolthalter i mark Bakgrund och

Läs mer

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öbbön grundvattentäkt i Munkedals kommun

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öbbön grundvattentäkt i Munkedals kommun Uppdragsnummer 1311044100 Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Öbbön grundvattentäkt i Munkedals kommun Västvatten AB 2014-03-05, Rev 2015-12-17 SWECO ENVIRONMENT

Läs mer

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN

Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN Västmanlands läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1691 19FS 2015:7 Utkom från trycket den 24 april 2015 Länsstyrelsen i Västmanlands läns beslut om vattenskyddsområde och föreskrifter för grundvattentäkten

Läs mer

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde

Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde Föreskrifter för Segersjö vattenskyddsområde INNEHÅLL 1. BRUNNSOMRÅDE... 4 2. INRE SKYDDSZON... 4 2.1 Hantering av petroleumprodukter, kemikalier m.m.... 4 2.2 Täktverksamhet och andra schaktningsarbeten...

Läs mer

Ett vattenskyddsområde skydd för människors dricksvatten

Ett vattenskyddsområde skydd för människors dricksvatten 2018-06-20 Ett vattenskyddsområde skydd för 700 000 människors dricksvatten Fler än 700 000 människor är beroende av det dricksvatten som kommer från vattentäkterna i Göta älv och i Vänersborgsviken. Kommunerna

Läs mer

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE LAXSJÖ POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS

KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE LAXSJÖ POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS BILAGA 2 KROKOMS KOMMUN VATTENSKYDDSOMRÅDE LAXSJÖ POTENTIELLA FÖRORENINGSKÄLLOR OCH RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS VERSION 1 Projekt nr 600 219 Östersund 2012-06-30 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Skyddsföreskrifter Fastställda av kommunfullmäktige 2007-11-27 SKYDDSFÖRESKRIFTER BJÖRKETORP VATTENTÄKT, MARKS KOMMUN Informationen är uppdelad i två delar vattenskyddsområde

Läs mer

Jönköpings läns författningssamling

Jönköpings läns författningssamling Jönköpings läns författningssamling Länsstyrelsen ISSN 0347-1551 Kungörelse av Länsstyrelsens beslut om skydd för grundvattentäkt i Vaggeryd, Vaggeryds kommun; 06 FS 2007:23 Saknr Ö11/07 Utkom från trycket

Läs mer

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen

Referens Anders Forsberg. Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Referens Anders Forsberg Behovsbedömning av detaljplan för del av Kv Rotemannen Tumba, februari 2011 Behovsbedömningen av detaljplan för del av kvarteret Rotemannen är framtagen som ett underlag inför

Läs mer

Vattenskyddsområden - Bor du i ett?

Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Bilaga 5 Information till hemsidan Vattenskyddsområden - Bor du i ett? Varför har vi vattenskyddsområden? Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan välja bort olika livsmedel, men utan

Läs mer

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hällevadsholm grundvattentäkt i Munkedals kommun

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hällevadsholm grundvattentäkt i Munkedals kommun Uppdragsnummer 1311044400 Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hällevadsholm grundvattentäkt i Munkedals kommun Västvatten AB 2014-03-05, Rev 2015-12-17 SWECO

Läs mer

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK

RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK Bilaga - Förslag vattenskyddsområde Lövberga (6) 0-0-0 BILAGA RISKINVENTERING OCH RISKANALYS, LÖVBERGA VATTENVERK. Identifiering av risker Identifiering av risker (potentiella föroreningskällor) har utförts

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN DALSTORPS VATTENSKYDDSOMRÅDE

RAPPORT. Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter TRANEMO KOMMUN DALSTORPS VATTENSKYDDSOMRÅDE repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1311846 TRANEMO KOMMUN DALSTORPS VATTENSKYDDSOMRÅDE Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Sweco Environment AB Göteborg Sweco

Läs mer

TEKNISKT UNDERLAG. Rösäter VSO VÄSTVATTEN AB VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER

TEKNISKT UNDERLAG. Rösäter VSO VÄSTVATTEN AB VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER VÄSTVATTEN AB Rösäter VSO UPPDRAGSNUMMER 1352102000 FÖRSLAG TILL VATTENSKYDDSOMRÅDE OCH SKYDDSFÖRESKRIFTER 2016-09-06 VÄNERSBORG VATTEN OCH MILJÖ HANS BJÖRKMAN UPPDRAGSLEDARE KRISTINA HAGLUND HANDLÄGGARE

Läs mer

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN

SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Sida 1 av 5 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR ÖRSJÖ VATTENTÄKT, NYBRO KOMMUN Länsstyrelsen i Kalmar län fastställde 1994 nedanstående skyddsföreskrifter för den kommunala vattentäkten i Örsjö (i de fall lagar, förordningar

Läs mer

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning

Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Sid 1(5) 1897/2017-08-25 Botkyrka kommun Bedömning av förutsättningar för vattenförsörjning Ritning -01 Planerad bostäder Byrsta, omr för uttagsbrunnar, vattenverk, plan. Skala 1:1000 Ritning -02 Planerad

Läs mer

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde

1 Skyddsföreskrifternas mål och tillämpningsområde BILAGA 2: SKYDDSFÖRESKRIFTER Vattenskyddsområde Magra vattentäkt, Alingsås kommun Nedan angivna föreskrifter skall gälla inom det vattenskyddsområde som utmärkts på bifogad karta, se Ritning 1. Skyddsområdet

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

Kalmar läns författningssamling

Kalmar läns författningssamling Kalmar läns författningssamling Länsstyrelsen Föreskrifter om skyddsområde och skyddsbestämmelser för grundvattentäkt - Eriksmåla vattentäkt, Emmaboda kommun, meddelade av Länsstyrelsen i Kalmar län Utkom

Läs mer

RAPPORT. Vattenförsörjningsplan 2017 SKÖVDE KOMMUN REMISSHANDLING UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB. Göteborg.

RAPPORT. Vattenförsörjningsplan 2017 SKÖVDE KOMMUN REMISSHANDLING UPPDRAGSNUMMER Sweco Environment AB. Göteborg. SKÖVDE KOMMUN Vattenförsörjningsplan 2017 UPPDRAGSNUMMER 1312234000 REMISSHANDLING 2017-01-13 Sweco Environment AB Göteborg Sweco Sweco Skånegatan 3 Box 5397 SE 402 28 Göteborg, Telefon +46 31 62 75 00

Läs mer

Hallands läns författningssamling

Hallands läns författningssamling Hallands läns författningssamling 1(8) Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Hallands län fastställelse av vattenskyddsområde med föreskrifter för vattentäkten Ragnhilds källa på fastigheten Grimeton 5:17 i Varbergs

Läs mer

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Bayer CropScience UPPDRAGSNUMMER 1275544 Avgränsning av förorenat område E SLUTGILTIG MALMÖ 1 (30) Sweco Hans Michelsensgatan 2 Box 286, 201 22 Malmö Telefon 040-16 70 00 Telefax 040-15 43 47 www.sweco.se

Läs mer

Vattenskyddsområden. Monica Andersson

Vattenskyddsområden. Monica Andersson Vattenskyddsområden Monica Andersson Skydda dricksvatten Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden Tillstånd

Läs mer

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Välkommen till det första mötet för att bilda Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten Kristianstadsslättens grundvatten som vi ser det Michael

Läs mer

Kolåsens vattenskyddsområde

Kolåsens vattenskyddsområde Kolåsens vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka

Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka Regler för vattenskyddsområde Lygnern-Fjärås bräcka 1 DEFINITIONER AV BEGREPP Definitioner av begrepp, se bilaga 1. 2 VATTENTÄKTSZON Inom vattentäktszonen är all annan verksamhet än vattentäktsverksamhet

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva maj 2008 10:4 SKYDDSFÖRESKRIFTER FÖR KOMMUNENS VATTENTÄKT PÅ MALMSJÖÅSEN Södertälje kommun förklarar med stöd av 7 kap. 21 miljöbalken (MB) det område sommarkerats

Läs mer

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE

BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Hr Marks kommun BJÖRKETORP VATTENSKYDDSOMRÅDE Tekniskt underlag samt vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter Göteborg 2007-11-27 ra02s 2005-02-10 Uppdragsnummer 1310581.740 SWECO VIAK Gullbergs Strandgata

Läs mer

Skyddsområden för grundvattentäkter

Skyddsområden för grundvattentäkter Skyddsområden för grundvattentäkter Dricksvatten av god kvalitet vill alla ha Förbättrat skydd för våra grundvattentäkter En av våra viktigaste naturresurser är tillgången till vatten för vår vattenförsörjning.

Läs mer

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hedekas grundvattentäkt i Munkedals kommun

Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hedekas grundvattentäkt i Munkedals kommun Uppdragsnummer 1311044600 Tekniskt underlag med förslag till vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Hedekas grundvattentäkt i Munkedals kommun Västvatten AB 2014-03-05, Rev 2015-12-17 SWECO ENVIRONMENT

Läs mer