Barn- och ungdomsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Barn- och ungdomsnämnden 2010-06-02 1"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden Förvaltningshuset Haparanda Onsdag kl Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Rauni Paldanius (S) Hans Öhman (S) Jouni Slagner (S) Pekka Hyötylä (V) Tryggve Kenttä (S) Mia Romppainen (S) Lennart Blom (C) Anne Sulila (C) ers för Valle Olsson (C) Kurt Lindfors (M) ers för Peter Juntti (M) Sirkka-Liisa Vuolo (S) ej tjänstg ers Sven Forsberg, förvaltningschef Allan Fjellvind, fritidschef Tapio Salo, kulturchef Kjell Lindgren, kamrer, Hans Kenttä, kamrer, Bertil Segerlund, skolintendent 58 Monica Perdahl Täikkö, sekreterare Jouni Slagner Barn- och ungdomskontoret Monica Perdahl Täikkö Kåre Strömbäck Jouni Slagner Barn- och ungdomsnämnden i Haparanda Stad Barn- och ungdomskontoret Monica Perdahl Täikkö

2 Barn- och ungdomsnämnden Bun 58 Kvalitetsredovisning 2009 Skolintendent Bertil Segerlund presenterar kvalitetsredovisning för år 2009 avseende förskola, fritidshem samt skola. Barn- och ungdomsnämnden tar del av redovisningen och beslutar lägga Kvalitetsredovisning 2009 till handlingarna, bilaga.

3 Barn- och ungdomsnämnden Bun 59 Tertialrapport Kamrerer Lindgren och Kenttä föredrar tertialrapporten för första tertialen 2010 och konstaterar att det råder en god budgetföljsamhet inom Barn- och ungdomsförvaltningen. Barn- och ungdomsnämnden tar del av informationen och lägger rapporten till handlingarna.

4 Barn- och ungdomsnämnden Bun 60 Ansökan om särskilda bidrag kultur - fritid Fritidschef Allan Fjellvind och Kulturchef Tapio Salo presenterar ansökningarna om fördelning av särskilda bidrag till föreningar. Bilaga. att bevilja bidrag med kr enligt bilaga att bidragen till hembygdsföreningar samt Lisbeth Sandberg och Bengt Pohjanen avser bidrag i delar som vänder sig till barn- och ungdomar. Kulturaktiviteter skall vara med tonvikt på ungdomsinslag. att bidrag beviljade för investeringar utbetalas efter inlämnad redovisning av verifierade kostnader. att bidrag för projekt/aktiviteter skall godkänd redovisning lämnas senast annars föreligger återbetalningsskyldighet. att bidrag för Sverigefinlädarnas dag utbetalas och belastar 2011 års budget.

5 Barn- och ungdomsnämnden Delges: Lennart Blom Bun 61 Fyllnadsval efter Eine Pirilä Eine Pirilä har avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i Barn- och ungdomsnämndens utbildningsutskott. Centerpartiets ledamot Anne Sulila föreslår att Lennart Blom väljs som ersättare i Utbildningsutskottet efter Eine Pirilä i enlighet med ledamot Sulilas förslag.

6 Barn- och ungdomsnämnden Bun 62 Lägesrapport förskola -skola Förvaltningschef Sven Forsberg rapporterar om: Planeringen av nästa verksamhetsår har startat Rekrytering av tjänster till grundskolan pågår Den nya skolorganisationen är under utarbetande Förändringar och anpassningar på Språkskolan startas direkt efter skolavslutningen så att förändringarna är genomförda innan skolstarten i höst

7 Barn- och ungdomsnämnden Delges: Skolinspektionen Bun 63 Remissvar till Skolinspektionen Skolverket begär yttrande ang. Nordens Teknikerinstituts ansökan om start av friskola i Haparanda kommun Utbildningsutskottet har i lämnat förvaltningen i uppdrag att komma med förslag till remissvar till Barn- och ungdomsnämnden. Rektor John Waltari lämnar följande tjänsteutlåtande: Remissvar till Skolinspektionen angående Nordens Teknikerinstituts ansökan om start av friskola i Haparanda kommun Skolinspektionens dnr: NTI ansöker om att höstterminen 2011 starta en gymnasieskola med handels- och administrationsprogrammet i Haparanda Gymnasieskolan i Haparanda har vid ingången till läsåret 2009/2010 ca 360 elever. Sjunkande elevantal Gymnasieskolan i Haparanda står inför ett kraftigt sjunkande elevantal på grund av minskande ungdomskullar. Med beräkning utifrån ungdomskullarnas storlek torde elevantalet inom en tre års period ha minskat med en tredjedel. Denna minskning kommer naturligtvis negativt påverka skolan både organisatoriskt och ekonomiskt. Samverkan Ett samverkansavtal med grannkommunen Kalix är tecknat inför läsåret 2010/2011 i syfte att erbjuda elever ett brett utbud av program trots sjunkande elevantal i båda kommunerna.. Samverkansavtalet berör fordonsprogrammet, elprogrammet samt handels- och administrationsprogrammet. Den gemensamma bedömning som gjorts på tjänstemannaplanet och på det politiska planet i Haparanda och Kalix är att det framtida elevunderlaget för fordonsprogrammet och handels- och administrationsprogrammet kräver samverkan över kommungränserna. Genom avtalet förläggs handels- och administrationsprogrammet till Haparanda och fordonsprogrammet till Kalix.

8 Barn- och ungdomsnämnden Samverkan kring elprogrammet omfattar förläggning av inriktningar. Samverkansavtalet gäller från höstterminen Till höst- terminen 2010 har tio elever sökt handels- och administrationsprogrammet som första- handsval. Av dessa sökande kommer nio elever från Haparanda och en från Kalix. Ett ökat utbud av utbildningsplatser inom handels- och administrationsprogrammet riskerar att påverka Haparanda kommuns möjligheter att erbjuda utbildningsvägen. Elevantalet torde bli för lågt för att ekonomiskt klara av att fortsatt erbjuda ett handels- och administrations-program i kommunal regi. Sammanfattningsvis kan vi inte se att NTI:s ansökan om att starta ett handels- och administrationsprogram tillför något gällande utbildningsutbud eller behov i kommunen, Snarare skulle denna utökning riskera att påverka elevernas utbildningsutbud negativt, genom det genomslag utökningen kan medföra för organisation, ekonomi och pedagogik i befintlig och planerad skolverksamhet. att anta rektor Waltaris tjänsteutlåtande utgör Barn- och ungdomsnämndens remissvar.

9 Barn- och ungdomsnämnden Bun 64 Uu 34. Fritids i centralorten En utredning om omorganisation av fritidsverksamheten i centralorten är gjord. I Familjecentralen verksamhet skall en öppen förskola finnas, Barn och ungdomsförvaltningen skall bidra med 1 förskollärartjänst. Starta öppen fritidsverksamhet för att fånga upp elever i åk 4-6. Ett gemensamt fritidshem för Språkskolan och Gränsskolan med en central placering för elever i åk 2-3. För att kunna genomföra förändringen samordnas personalresurserna från Språkskolan och Gränsskolan, från Grankullenskolan överförs 58% tjänsten. För att höja kvalitén i fritidsverksamheten ska under satsning på kompetensutveckling av personalen genomföras. Resursfördelningen: Grankullen F-åk 3 Gränsskolan F- åk 1 Språkskolan F- åk 1 Gemensamt fritidshem åk 2-3 Öppen förskolan Öppet fritidshem åk tjänster 2 tjänster 2 tjänster 1,91 tjänst 1 tjänst 1 tjänst MBL info har varit den 17 maj. Förhandling kommer att ske den 31 maj. I skrivelse från personalen på Språkskolan, Gränsskolan och Grankullen framhåller de sina synpunkter på en sammanslagning av fritidsverksamheten.

10 Barn- och ungdomsnämnden Utbildningsutskottets förslag till Barn- och ungdomsnämnden: att anta den nya organisationen av fritidsverksamheten i centralorten att gälla fr o m ht Ledamot Pekka Hyötylä (V) föreslår en utökning av personalen med 2 st fritidspedagoger som finansieras genom tilläggsäskande. Efter avslutade överläggningar ställer ordföranden proposition på ledamot Hyötyläs förslag och finner att Barn- och ungdomsnämnden avslår förslaget. Votering begärs och verkställs genom öppen omröstning. Ordföranden läser upp följande voteringsproposition som godkännes av Barnoch ungdomsnämnden: Den som vill rösta för ledamot Hyötyläs förslag röstar ja, den som rösta till förmån för Utbildningsutskottets förslag röstar nej. Votering utfaller med 1 ja-röst och 10 nej-röster. Den som lagt sin röst till förmån för ja-propositionen är ledamot Hyötylä. De som lagt sin röst till förmån för nej-propositionen är ledamöterna Kåre Strömbäck, Mia Romppainen, Hans Öhman, Jouni Slagner, Agneta Franzén, Rauni Paldanius, Tryggve Kenttä, Lennart Blom, Anne Sulila och Kurt Lindfors. sålunda att avslå Pekka Hyötyläs yrkande om tilläggsbudgetsäskande för ytterligare 2 fritidspedagogtjänsten. Ledamot Pekka Hyötylä (V) anmäler reservation till förmån för sitt eget yrkande. Inkommer med skriftlig reservation.

11 Barn- och ungdomsnämnden Bun 65 Delges: P Pietinhuhta Uu 35. Ekologiskt odlade livsmedel Kost och lokalvårdens förslag till användning av ekologiska livsmedel: Andelen ekologiskt målsättningen är att öka användningen med 5% av livsmedelsbudgeten för skola och förskola per år Lättmjölk byts ut till ekologisk lättmjölk 2011 Falukorv, köttbullar, köttfärs, pytt i panna Prisskillnaden för dessa produkter för 2011 är c:a kronor. Man har valt dessa produkter då de är volymprodukter, man får bättre priser och det är lättare att byta ut färre produkter. Produkterna är halvfabrikat förutom köttfärsen som man vill ha bättre kvalitet på d v s högre kötthalt och färre tillsatser. Man anser att de halvfabrikat som finns på matsedeln ska vara av så bra kvalitet som möjligt. Utbildningsutskottets förslag till Barn- och ungdomsnämnden: att anta de förslag till användningen av ekologiska livsmedel enl. ovan. enligt utbildningsutskottets förslag.

12 Barn- och ungdomsnämnden Bun 66 Uu 41. Medborgarförslag om obligatorisk drogtest i skolan fr o m årskurs nio Harald Dahlgren har inlämnat följande medborgarförslag: I dag finns i Haparanda ca 20 ungdomar i åldrarna I7-23 år, som är aktiva droganvändare. Runt var och en av dessa 20, beräknar man, finns en "svans" av 5 st ungdomar. Svansen testar olika droger och är snart aktiva knarkare själva. Missbruket har ofta startat redan i års ålder. Inkörsporten är ofta tobaksrökning-haschrökning. Hasch anses tyvärr inte, i drogliberala kretsar, som knark. Bevisligen är just hasch början till bruket av tyngre narkotika, opium, amfetamin m.fl. preparat. Nya narkotiska preparat kommer ständigt på marknaden. Att Tullen i Haparanda den senaste tiden, gjort stora beslag av tung narkotika är mycket berömvärt. Tyvärr sipprar dock alltid mängder av narkotika ut på den lokala marknaden. Beställningar av olika preparat via Internet har gjort det mycket lätt att skaffa narkotika hem i brevlådan. Gruppen missbrukare har ökat i Haparanda. En ungdom som hamnar i narkotikabruk är mycket svår och dyrbar för samhället att rehabilitera. Ofta följer kriminalitet i narkotikans spår. Lidandet för den enskilde, familjen och närstående överskuggar dock alla ekonomiska utlägg. Att tidigt förebygga och förhindra allt narkotikabruk torde vara bästa vägen att få våra ungdomar att inte hamna i knarkträsket. Alla medel skall härvid användas. Information, utbildning och dragtester är tänkbara instrument. Förslag:, Att obligatorisk, oannonserad drogtest, en gång per år, införs i skolan f.o.m årskurs 9.

13 Barn- och ungdomsnämnden Om nu Skolinspektionen, Skolverket, annan myndighet eller Hem och Skolaföreningen anser att drogtesten är ett brott mot den personliga integriteten, så låt oss inleda Överläggningar med dessa institution«och erhålla dispens eller annan överenskommelse, som gör det möjligt att som första kommun i Sverige införa nämnda tester. Låt oss framförallt inte hemfalla åt defaitism inför drogproblemet. Kommunfullmäktige beslutar remittera förslaget till barn- och ungdomsnämnden för beredning och besvarande. Nina Harila, Ola Backe har varit på Barn- och ungdomsnämnden sammanträde den 5 maj och informerat om drogproblemen i Haparanda. Utbildningsutskottet ger förvaltningen i uppdrag att lämna förslag till svar på medborgarförslaget till nämnden den 2 juni. Förvaltningschef Sven Forsberg lämnar följande förslag till svar på medborgarförslaget: Svar medborgarförslag obligatorisk drogtest i skolan från årskurs nio Barn- och ungdomsnämnden är av den uppfattningen att det ej finns anledning eller laglig grund för obligatorisk drogtest i skolan från åk 9. Ställningstagandet grundar sig dels på rådande rättsläge, det idag förebyggande arbetet som bedrivs och att drogtester ej skulle ge avsedd effekt. I den drogpolicy som gäller för skolorna i Haparanda Stad beskrivs hur skolpersonal skall gå tillväga ifall någon elev skulle uppträda alkohol- eller drogpåverkad under skoltid. Ifall eleven är under 18 år så kontaktas vårdnadshavare som uppmanas hämta eleven. Om eleven är myndig tas föräldrakontakt efter samtycke. Vårdnadshavaren informeras om möjlighet till drogtest på vårdcentralen. Socialtjänsten kontaktas där det finns fog för anmälan enligt Socialtjänstlagen 14 kap 1. Eftersom det är en kriminell handling att inneha eller använda narkotika fattas beslut om eventuell polisanmälan, bedömning görs från fall till fall.

14 Barn- och ungdomsnämnden Skolan arbetar idag i nära samverkan med polis och socialtjänst för att tidigt upptäcka barn/ungdomar i riskzon för alkohol- och drog missbruk och kriminalitet. Att en ungdom befinner sig i riskmiljöer där det är känt att det förekommer mycket alkohol eller droger innebär att ungdomen, tillsammans med vårdnadshavare, erbjuds samtal med polis och socialtjänst i ett skede där det ännu inte finns fog för anmälan till polis eller socialtjänst. Skolans personal kommer att utbildas i att se tecken på drogpåverkan och beteenden som kan innebära att det finns ett begynnande missbruk. För att även föräldrar tidigt ska kunna upptäcka riskbeteenden hos sina barn så ges information om tecken på missbruk kontinuerligt på föräldramöten på alla Haparandas skolor. De så kallade nätdroger som lagligt används av många ungdomar idag ger inte utslag på de drogtester som finns, vilket innebär att dessa ungdomar inte skulle kunna identifieras även om drogtest på skolan vore obligatoriskt. Även andra droger går ur kroppen på ganska kort tid, förutom ett längre bruk av cannabis. Sannolikheten för att ett oannonserat drogtest, där det inte finns misstanke om missbruk, ska ge positivt resultat är ganska liten. Undertecknad föreslår att barn- och ungdomsnämnden härmed skall anse medborgarförslaget besvarad. enligt förvaltningschef Forsbergs förslag. Förslagsställare Harald Dahlgren kallas till Barn- och ungdomsnämndens nästa sammanträde i augusti.

15 Barn- och ungdomsnämnden Bun 67 Lägesrapport kultur Kulturchef Tapio Salo lämnar rapport om: Jazz- och bluesfestivalens program klart från tryckeriet IKRA dans och performance festivalen genomförs i juni som en del av med Barents Reunion-arrangemang SKL:s Milleniemålsprojekt stöd till internationell strategi Nationaldagsfirandet sker i Haparanda kyrka med start kl

16 Barn- och ungdomsnämnden Delges: De sökande Bun 68 KoF-u 51 Bidrag till studieförbunden 2010 Kulturchef Tapio Salo redovisar ett förslag till fördelning av bidrag till studieförbunden för Förslaget bygger på de av Kf antagna normerna. Budgeten för bidraget är kr för Kultur- och fritidsutskottets förslag till Barn- och ungdomsnämnden: att fördela bidrag till studieförbundens verksamhet enligt kulturchefens förslag. Bilaga. enligt Kultur- och fritidsutskottets förslag.

17 Barn- och ungdomsnämnden Delges: Hap Teaterfören. Bun 69 Förlängning av avtal avseende drift av Folkets Hus Haparanda Teaterförening har slutit ett nyttjanderättsavtal på 5 år med Haparanda Kommunstyrelse. För att en följsamhet skall erhållas bör även driftsavtalet förlängas på 2 år. Kulturchef Tapio Salo förslår att Haparanda Teaterförenings driftsavtal avseende Folkets hus förlängs med 2 år. enligt kulturchefens förslag samt att uppdra till ordförande Strömbäck att underteckna avtalet.

18 Barn- och ungdomsnämnden Bun 70 Lägesrapport fritid - ungdom Verksamhetsansvarig Valter Pyyny rapporterar om: Station/Fg M-lund/U-rådet Verksamhetsårets avslutningsaktiviteter för Ungdomens Hus genomförs mån-tis 14-15/6 i samband med skolavslutningarna, i detta ingår också fältarbete organiserat av polis-skola-soc och föräldrar. Sommarcaféet med feriearbetande ungdomar startar upp måndag 21/6 och kommer att hålla öppet hela sommaren dagtid t.o.m 20/8. Ungdomsarrangemanget BumbleBeat som vi har tillsammans med Tornio, genomförs på Pikisaari fre 2/7 i samarbete med Kalott Jazz&Bluesfestivalen. Fg Marielunds avslutningsaktiviteter sker tillsammans med Ungdomens Hus. Förhandlingar med fritidsledarlinjen vid PPO/Humak om samarbete inför kommande verksamhetsår fortgår. Ungdomsrådet har genomfört årets Ungdomsting med blandat resultat, en översyn bör göras över hur formerna för kommande ungdomsforum skall genomföras. Ett nytt intressant projekt om ett blivande Ungdomscenter/Nuorisokeskus tillsammans med Tornio är i startgroparna, ett förarbete pågår och skall presenteras till hösten.

19 Barn- och ungdomsnämnden Bun 71 Lägesrapport - fritid Fritidschef Allan Fjellvind rapporterar om: Inga anbud inkommit för drift av simhallen i annan regi. Valfrihet för verksamheten att skriva avtal med någon övrig intressent utan vidare upphandling. Simhallen skall dock vara öppen i samman omfattning som tidigare. Klart före semestern. Länsstyrelsens handläggare Ronny Edin har meddelat att det ej behövs någon dispens för planerade åtgärder i Riekkola. De åtgärder som planeras ryms inom skötselrådet för Riekkola-Välivaara naturreservat. De åtgärder som planeras in i år är att dels ändra åkriktningen på elljusspår samt att förse 5 km förlängningen med belysning. Upptäck Naturen i Riekkola Välivaara har erhållit projektmedel med kr. Samarbete mellan skola och fritidsenheten. Aktivitetsparken på stranden skall åtgärdas under kommande sommar. Den 31 maj påbörjades asfalteringen av f.d tennisplan för att den 7 juni påbörja monteringen av aktivitetsanläggningarna. Personalen på idrottsanläggningarna har besökt Örebro och Västerås fritidsanläggningar maj. Besöket var mycket uppskattat och gav inspiration och ev kan detta utmynna i kunskapsutbyte för personalen i framtiden.

20 Barn- och ungdomsnämnden Delges: Röda korset Bun 72 Dnr: KoF-u 46 Lönebidragsansökning Haparanda Röda korskrets Haparanda Röda Korskrets ansöker om kommunalt lönebidrag för två anställda i sin verksamhet. Kretsen arbetar för de svaga och utsatta i samhället, nationellt samt internationellt. Kultur- och fritidsutskottets förslag till Barn- och ungdomsnämnden: att bevilja Haparanda Röda Korskrets kommunalt lönebidrag för Kristiina Miinala samt Jan Damberg. Bidraget är kr/mån för 100% anställning och gäller fr o m t o m enligt Kultur- och fritidsutskottets förslag.

21 Barn- och ungdomsnämnden Delges: HT-bandy Bun 73 Dnr: KoF-u 47 Ansökan om lönebidrag HaparandaTornio Bandyförening HaparandaTornio Bandyförening ansöker om kommunalt lönebidrag för två anställda i sin verksamhet. Kultur- och fritidsutskottets förslag till Barn- och ungdomsnämnden: att bevilja HaparandaTornio Bandyförening lönebidrag för Jukka Sadinmaa samt Vesa Vuokila fr o m t o m att avslå HaparandaTornio Bandyförenings ansökan om retroaktivt lönebidrag. enligt Kultur- och fritidsutskottets förslag.

22 Barn- och ungdomsnämnden Bun 74 Drift av simhallen Ledamot Pekka Hyötylä (V) föreslår att Simhallen skall divas i kommunal regi och att Barn- och ungdomsnämnden äskar om tilläggsbudget för att kunna genomföra detta. Efter avslutade överläggningar ställer ordföranden proposition på ledamot Hyötyläs förslag och finner att Barn- och ungdomsnämnden avslår förslaget. Votering begärs och verkställs genom öppen omröstning. Ordföranden läser upp följande voteringsproposition som godkännes av Barn- och ungdomsnämnden: Den som vill rösta för avslagsyrkande röstar ja, den som rösta till förmån för ledamot Hyötyläs förslag röstar nej. Votering utfaller med 10 ja-röster och 1 nej-röst. De som lagt sin röst till förmån för ja-propositionen är ledamöterna Kåre Strömbäck, Mia Romppainen, Hans Öhman, Jouni Slagner, Agneta Franzén, Rauni Paldanius, Tryggve Kenttä, Lennart Blom, Anne Sulila och Kurt Lindfors. Den som lagt sin röst till förmån för nej-propositionen är ledamoten Pekka Hyötylä. sålunda att avslå Pekka Hyötyläs yrkande om tilläggsbudgetsäskande för drift av simhall i egen regi. Ledamot Pekka Hyötylä anmäler blank reservation till förmån för egen förslag.

23 Barn- och ungdomsnämnden Bun 75 Delegation lägga följande beslut fattade med stöd av delegation till handlingarna: Sven Forsberg 1 Eva Ryytty 2

24 Barn- och ungdomsnämnden Bun 76 Delgivningar Följande skrivelse mm delges; Haparanda Stad, 1. Mötesanteckningar ledningsgruppen förskola skola Ks Au 62: Skolorganisationen Grankullen-Gränsskolan 3. Verksamhetsplan 2010 för Kost och lokalvården 4. Kf 14: Skolutredning Norrbottens Handikappidrottsförbund, 5. Tackkort för bidrag till Skoltävling 2010 Skolinspektionen, 6. Genomförd kvalitetsgranskning av undervisningen i moderna språk 7. Ans från Discendo AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag till en fristående gymnasieskola i Luleå kommun 8. Ans från NTI utökad rätt till bidrag och statlig tillsyn vid den fristående gymnasieskolan NTI gymnasiet i Luleå kommun 9.

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Gretha Wikgren, 33 Paula Pietinhuhta, kost- och lokalvårdschef, 34-36

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Gretha Wikgren, 33 Paula Pietinhuhta, kost- och lokalvårdschef, 34-36 s Utbildningsutskottet 2010-05-19 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-05-19 kl. 08.30-11:30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Carin Kerttu (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott Kultur- och fritidsutskott 2010-05-19 1 Förvaltningshuset i Haparanda Onsdag 2010-05-19 kl. 13.00 16.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Tryggve Kenttä (S) Mia Romppainen (S) Carina Boman (M) Sven Forsberg,

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare. Barn- och ungdomskontoret 60-69. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskott

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare. Barn- och ungdomskontoret 60-69. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskott s Utbildningsutskottet 2008-08-13 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-08-13 kl. 08.30 11.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2009-09-30 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-09-30 kl. 09.00 11.30 Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Mia Romppainen (S) Hans Öhman (S) Jouni Slagner (S)

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet s Utbildningsutskottet 2009-11-25 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-11-25 kl. 08.30-11.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) 65-68, 70-73 Kurt Lindfors

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden 2009-05-27 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-05-27 kl. 09.00 15.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Agneta Franzén (S) Mia Romppainen (S) Hans Öhman (S) Rauni Paldanius (S)

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer. Barn- och ungdomskontoret 1-7

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer. Barn- och ungdomskontoret 1-7 s Utbildningsutskottet 2008-01-09 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-01-09 kl. 08.30 10.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer John Waltari, rektor, 5-6. Barn- och ungdomskontoret 1-10

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Kjell Lindgren, kamrer John Waltari, rektor, 5-6. Barn- och ungdomskontoret 1-10 s Utbildningsutskottet 2009-01-14 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-01-14 kl. 08.30-10.45 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Kurt Lindfors (m) ersättare

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2009-02-25 1

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2009-02-25 1 s Utbildningsutskottet 2009-02-25 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-02-25 kl. 08.30-12.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2010-04-14 1

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2010-04-14 1 s Utbildningsutskottet 2010-04-14 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-04-14 kl. 08.30-12.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Carin Kerttu (c) ers. Eine Pirilä (c) Kurt

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Kjell Lindgren, sekreterare John Waltari, 43 Arja Martinviita, 44. Barn- och ungdomskontoret

Sven Forsberg, förvaltningschef Kjell Lindgren, sekreterare John Waltari, 43 Arja Martinviita, 44. Barn- och ungdomskontoret s Utbildningsutskottet 2010-08-11 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2010-08-11 kl. 08.30-10:30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Lennart Blom (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Paula Pietinhuhta, kost och lokalvårdschef, 35. Barn- och ungdomskontoret 32-39

Sven Forsberg, förvaltningschef Karin Forsslund, sekreterare Paula Pietinhuhta, kost och lokalvårdschef, 35. Barn- och ungdomskontoret 32-39 s Utbildningsutskottet 2009-05-13 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2009-05-13 kl. 08.30-11.30 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Kurt Lindfors (m) ers.

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott Kultur- och fritidsutskott 2009-09-16 1 Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2009-09-16 kl. 13.00 15.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Tryggve Kenttä (S) Sven Danell (C) ers för Valle Olsson Kurt Lindfors

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14)

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14) Kultur- och fritidsutskott 2008-09-10 1(14) Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2008-09-10 kl. 13.00 16.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Kurt Lindfors (m), ers för Carina Boman Sven

Läs mer

Sven Forsberg, förvaltningschef Allan Fjellvind, fritidschef Annika Hansson, kulturutvecklare, sekreterare. Hans Öhman Barn- och ungdomskontoret

Sven Forsberg, förvaltningschef Allan Fjellvind, fritidschef Annika Hansson, kulturutvecklare, sekreterare. Hans Öhman Barn- och ungdomskontoret Kultur- och fritidsutskott 2009-08-12 1(11) Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2009-08-12 kl. 13.00 15.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Carina Boman (m) Hans Öhman (s), ers för Ann-Sofie

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14)

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (14) Kultur- och fritidsutskott 2008-11-12 1(14) Förvaltningshuset i Haparanda Onsdag 2008-11-12 kl. 13.00-16.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Hans Öhman (s) ers för Ann-Sofie Ailovuo (s)

Läs mer

HAPARANDA STAD sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL. Barn- och ungdomskontoret. ^^a ^^^^^^ Gc^2^,,-

HAPARANDA STAD sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL. Barn- och ungdomskontoret. ^^a ^^^^^^ Gc^2^,,- sida SAMMANTRÄD ESPROTA KOLL s Utbildningsutskottet 0-03-09 Plats och tid Beslutande Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 0-03-09 kl. 08.30 -.00 Kåre Strömbäck (S) ordförande Ida Karkiainen (S) Agneta Franzen

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (23)

Barn- och ungdomsnämnden (23) Barn- och ungdomsnämnden 2008-01-30 1 (23) Förvaltningshuset i Haparanda Onsdag 2008-01-30 kl. 10.00 14.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Mia Romppainen (s) Hans Öhman (s) Tryggve Kenttä (s) Eine Pirilä

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2008-02-27 1(20)

Barn- och ungdomsnämnden 2008-02-27 1(20) Barn- och ungdomsnämnden 2008-02-27 1(20) Förvaltningshuset i Haparanda Onsdag 2008-02-27 kl. 09.00 16.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Mia Romppainen (s) Hans Öhman (s) Tryggve Kenttä (s) Eine Pirilä

Läs mer

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag

ANSLAGSBEVIS Protokollet är justerat och tillkännagivet genom anslag M-nämnden 2009-09-15 1 (13) Plats och tid Rosentorpskolan i Vellinge, 17.00-20.00 ande Övriga deltagare Utses att justera Carina Larsson, ordförande Kristina Fredin Börje Nilsson Christer Tedestål Gun

Läs mer

d^oyura ^n^c^«^^ ci,^'..^1^ ^

d^oyura ^n^c^«^^ ci,^'..^1^ ^ KALLELSE Barn och ungdomskontoret 2012-01-26 Ledamöterna ibarn- och ungdomsnämnden Ersättarna för kännedom Tid: 2012-02-01 kl 08:30 Plats: Hamnskär Föreläsning Focus Matglädje kl 08:30-11:00 Kristina Wikström

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott Kultur- och fritidsutskott 2010-01-13 1 Förvaltningshuset i Haparanda Onsdag 2010-01-13 kl. 13.00-16.30 Kåre Strömbäck (S) ordförande Tryggve Kenttä (S) Carina Boman (M) Mia Romppainen (S) kl 13.45-16.30

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-01-17 1 (10) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, torsdagen den 17 januari 2013, kl. 08.30-11.00 Beslutande Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef Catarina

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (18)

Barn- och ungdomsnämndens Kultur- och fritidsutskott (18) Kultur- och fritidsutskott 2008-01-09 1(18) Förvaltningshuset, Haparanda Onsdag 2008-01-09 kl. 13.00 16.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Tryggve Kenttä (s) Carina Boman (m) Kurt Lindfors (m), ers för Valle

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning PROTOKOLL 2010-09-20 09-25 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2010-09-19 Kommun: HAPARANDA Plats: Residensgatan 17 Dnr: 201-7577-10 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2012-05-30 51 (60) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, onsdagen den 30 maj 2012, kl. 15.00-16.35 Beslutande Robert Skoglund (S) ordf Lars-Gunnar Karlsson (FP) Övriga deltagande Lena Furén, förvaltningschef

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-30 1 (1)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-30 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-30 1 (1) Plats och tid: Stjäneboskolan, Kisa, onsdag 30 januari 2008, kl 08.30-15.00. Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Kerstin Almqvist (m) Birgitta Olaison

Läs mer

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00

Strömstad Gymnasium, Fullriggaren 2010-11-04 klockan 08:00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (11) Plats och sammanträdestid Beslutare Övriga deltagare Justeringens plats och tid Strömstad Gymnasium, Fullriggaren klockan 08:00 12.00 Pia Tysklind (s) Björn-Ole Adamsson

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium och Vuxenutbildning Reviderad juni 2016 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns Gymnasium och vuxenutbildning ska

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande

Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30. Beslutande DALS-EDS KOMMUN Fokusnämnden Sammanträdesprotokoll 2010-03-03 Plats och tid Kommunkontoret, kl 08.30 12.30 Beslutande Britta Carlén (c), ordförande Kerstin Johansson (c) Larsinge Fahlén (s) Tomas Fahlén

Läs mer

,%/lai^ ^^^^ ^/C?cc^^o.,

,%/lai^ ^^^^ ^/C?cc^^o., SAMMANTRxCDESPROTOKOLL Sld Barn - och ungdomsnämnden 2011-09-07 1 Plats och tid Beslutande Förvaltningshuset ihaparanda Onsdag 2011-09-07 kl. 08.00-17.00 Ida Karkiainen (S) ordförande Agneta Franzen(S)

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning PROTOKOLL 2014-09-15 09-23 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: HAPARANDA Plats: Stadshotellet Dnr: 201-10759-14 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012.

Utbildningarna ska starta i augusti 2010 med totalt 115 elever. Fullt utbyggd beräknas skolan ha 345 elever 2012. Dnr KS.2009.219 2009-06-03 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Lärande i Östergötland AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag för fristående gymnasieskola

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden 2006-02-15 2. 1 Dnr 06/BUN47 611. Barn- och ungdomsnämndens beslut

Barn- och ungdomsnämnden 2006-02-15 2. 1 Dnr 06/BUN47 611. Barn- och ungdomsnämndens beslut 2006-02-15 2 1 Dnr 06/BUN47 611 Uppföljning av läs- och skrivundersökning år 3 och 8 under 2005, information Göran Hedström, produktionschef informerade nämnden om uppföljningen av läs- och skrivundersökning

Läs mer

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2008-05-19 1

HAPARANDA STAD. Barn- och ungdomsnämndens Utbildningsutskottet 2008-05-19 1 s Utbildningsutskottet 2008-05-19 1 Förvaltningshuset Haparanda Onsdag 2008-05-19 kl. 08.30 12.00 Kåre Strömbäck (s) ordförande Agneta Franzén (s) Hans Öhman (s) Eine Pirilä (c) Peter Juntti (m), Sven

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12 Tid och plats Onsdagen den 12 september. 2012, kl 17.00 20.00 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lena Gerby (M), ordförande Hanna Svensson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 10 april kl. 16.00 18.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (L)

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor

Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Tobak, alkohol- och drogpolicy för Torsby kommuns skolor Antagen av barn och utbildningsnämnden 2008 03 17 22, reviderad av barn och utbildningsnämnden 2009 06 23 49 torsby.se 3 Målen Målen för Torsby

Läs mer

arbetsutskott 2013-06-04 59 2

arbetsutskott 2013-06-04 59 2 Sammanträdesdatum: Sida: 2013-06-04 1 (12) arbetsutskott Plats och tid Snickaren, Kommunalkontoret, Skillingaryd 4 juni 2013 klockan 13.00 17.30 Beslutande Roger Ödebrink (S) ordförande Gunnel Elg (KD)

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse HAPARANDA STAD BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN 2015 Kallelse Tid: Onsdag 2015-02-11 kl 09:00 Plats: Hamnskär Föredragningslista Nr Ärende Diarienr Föredragande 1 Godkännande av dagordning 2 Val av justerare 3

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20

Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Barn- och utbildningsnämnden 10 maj 2011 1(9) Plats och tid: BUN:s sammanträdesrum kl 13.35-15.20 Beslutande: Torbjörn Parling, ordf. (s) Åsa Hååkman-Felth (s) Ers. Olle Engtröm (s) Ann-Marie Rosö (s)

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Grästorps barn- och ungdomsnämnd

Grästorps barn- och ungdomsnämnd Barn- och ungdomsnämnden 2007-02-16 1 (12) Plats och tid Centralskolan, kl 13.00 15.15 Beslutande Britt-Marie Hermansson (m), ordförande Jens Persson (s) Susann Paulsson (m) Bengt Svensson (c) Maria Toll

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämnden

Kultur- och utbildningsnämnden PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(14) Plats och tid Kommunförvaltningen Pajala, 2017-04-04, kl 0900-1430 ande Evgeny Krakov, S, ordförande Åke Johdet, S, 17-19 Sixten Eriksson, S Linda Jonsson, V Pirkko

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Datum då anslaget tas ned

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Datum då anslaget tas ned 1 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, rum 108 08:30-09:40 Beslutande Daniél Tejera (L), Ulrika Tollgren (S), vice ordförande ordförande Andreas Nilsson (C) Jacob Melin (SD) Christina Silverbern (M) Ersättare

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Kommunfullmäktige 2012-06-05

Kommunfullmäktige 2012-06-05 Kommunfullmäktige 2012-06-05 Plats och tid Förvaltningshuset, klockan 18.00 21.30 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Monica Forsgren (S) Göran Engström (C) Leif Nilsson (S) Rågher Thelin (S) Mildred Eggen

Läs mer

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 11 februari 2004 klockan 08.30-12.00. Inga-Lill Dahlin Sekreterare. Kommunkontoret, 2004-02-16

Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 11 februari 2004 klockan 08.30-12.00. Inga-Lill Dahlin Sekreterare. Kommunkontoret, 2004-02-16 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Bergsjö Onsdagen den 11 februari 2004 klockan 08.30-12.00 Se närvarolista Övriga deltagande

Läs mer

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll

Halmstads kommun Sammanträdesprotokoll Barn- och ungdomsnämnden 2017-04-19 1(9) Plats och tid Nymansgatan 23, 19 april 2017 kl 09:00 Beslutande Ledamöter Tove Bergman (MP), Ordförande Krissi Johansson (S), Vice ordförande Christofer Lundholm

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.35 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-08-29 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Bo-Anders Thornberg (m) ordf Lars Olsson (c) 1:e v ordf Tommy Nilsson (s) 2:e v

Läs mer

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium

Drogpolicy. Älvsbyns Gymnasium Drogpolicy Älvsbyns Gymnasium Reviderad januari 2014 Förebyggande arbete samt handlingsplan vid misstänkt eller bekräftad användning av droger Älvsbyns gymnasium ska vara drogfritt! 2 Vår skola ska erbjuda

Läs mer

Drogpolicy för Helixgymnasiet

Drogpolicy för Helixgymnasiet 1(6) Drogpolicy för Helixgymnasiet Bakgrund På Helixgymnasiet bryr vi oss om våra elever och deras framtid. Drogmissbruk i skolan och på fritiden är en av de faktorer som kan vara avgörande för individens

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2007-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik

Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning och matematik TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Katarina Sandberg 2016-11-01 BUN 2016/0859 0480-45 30 03 Barn- och ungdomsnämnden Remissvar - På goda grunder - en åtgärdsgaranti för läsning, skrivning

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum. Barn- och Utbildningsnämnden

ÖVERKALIX KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum. Barn- och Utbildningsnämnden Barn- och Utbildningsnämnden 2013-02-28 1 Plats och tid Torsdagen den 28 februari 2013, klockan 09:00-15:50 BIC-huset, Skolkontoret, Överkalix Beslutande Jonas Karlsson (s) Bo-Gunnar Wennberg (s) Sven

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2013-03-27 1 Plats och tid Beslutande Skolkansliet, Malung Kl. 08.00-10.00 Sofia Söderström (S), ordförande Ann-Christine Tangen (M) Thomas Fehrm (V) Övriga

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg

Barn- och ungdomsnämnden. Regler Förskola och Skolbarnsomsorg Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Skolbarnsomsorg 2010-07-01 2 I N N E H Å L L sid HAPARANDA STADS FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 3 RÄTT TILL PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och

Läs mer

Bengt Åström(s), ordförande Lisbeth Lundgren(s) Sven Sonesson(m) Anita Ljung(m)

Bengt Åström(s), ordförande Lisbeth Lundgren(s) Sven Sonesson(m) Anita Ljung(m) Barn- och utbildningsnämndens Sammanträdesdatum 2011-11-02 Sida 1 (12) Plats och tid Lilla Sess, kl. 8:30 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lisbeth Lundgren(s) Sven Sonesson(m) Anita Ljung(m) Övriga

Läs mer

Barn- och ungdomsförvaltning Attestant/budgetansvarig Ersättare 1 Ersättare 2

Barn- och ungdomsförvaltning Attestant/budgetansvarig Ersättare 1 Ersättare 2 Beslutad av Datum Giltighetstid Barn- och ungdomsnämnden Tillsvidare Ansvar för omprövning Omprövning Gäller för Barn- och ungdomsnämnden Vid behov Angivna deleganter Attestreglemente för Barn- och ungdomsnämnden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2010-04-28 1-15 Plats och tid: Barn- och utbildningskansliets sammanträdesrum, kl 13.30-17.10 ande: Stefan Widerberg (C) ordförande Glenn Lund (M) Kjell Karlsson (M) ersättare

Läs mer

Ärende Beteckning Sidnummer

Ärende Beteckning Sidnummer Barn- och utbildningsnämnden 2012-01-18 Plats: Lilla Sess Tid: 2012-01-24 kl. 19:00 Kl. 18.00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare. Denna kallelse utgår även till ersättarna

Läs mer

Gymnasienämnden (7)

Gymnasienämnden (7) Sammanträdesdatum 1 (7) Plats och tid Birger Sjöberggymnasiet, Idrottsgatan 7, 2001-08-18, kl 15.00-18.35. Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Orvar Carlsson (kd), ordförande Kjell Nilsson (s),

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c)

Stenbockskolans konferensrum, kl Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.15 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Andreas Eriksson (m) Siv Friedmann Björk (c) Övriga deltagande Gösta Högberg,

Läs mer

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot

Elisabeth Rydström(c), ordförande Jörgen Hellberg (fp), vice ordförande Ing-Marie Elfström (s), ledamot Utbildningsnämndens arbetsutskott 2008-09-30 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Rolands rum, Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2017-03-30 39 UTN 35/17 Yttrande över ansökan om godkännande som huvudman för utökning av befintlig fristående gymnasieskola vid Thoren Business

Läs mer

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors

Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine Carlsson (S) Anders Bengtsson (KD) Anders Bengtsson (KD) Helene Jarefors Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-21 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-16.00 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 10 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 10 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89.

Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier på anna.bonnevier@burlov.se eller 040-625 61 89. Utbildnings- och kulturnämnden 2015-04-08 Plats: Lilla Sess, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-13 kl. 18:00 Kl. 17:00 Gruppmöten Vid eventuellt förhinder var god meddela er nämndsekreterare Anna Bonnevier

Läs mer

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor

Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Drogpolicy för Essunga kommuns skolor Dokumenttyp Fastställd Reviderad Policy 2014-08-18, 46 2018-05-21, 13 av utbildningsnämnden Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig

Läs mer

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER

EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER EN SKOLA MOT ALKOHOL OCH DROGER KLIPPANS GYMNASIESKOLOR Information till elever, föräldrar och personal Klippans gymnasieskolor, 264 80 Klippan. Telefon 0435 280 00vx www.klippan.se/gymnasieskolan HANDLINGSPLAN

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20. Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c)

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20. Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c) 1(1) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-15.20 Annsofi Ramevik (s), Ordförande Magnus Lundquist (s) Siv Friedmann Björk (c) Övriga deltagande Gösta Högberg, Barn- och utbildningschef

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30

PROTOKOLL. Datum Utbildningsnämnden Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 11:00-17:30 Beslutande: Malin Ängerå (S), ordförande Anne Hamrén (S) Örjan Fridner (S) Stina Michelsson (S) Marie Mill (SRD) Conny Englund (V)

Läs mer

Kultur- och utbildningsutskott

Kultur- och utbildningsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2018-10-03, kl 0900-1600 Beslutande Evgeny Krakov, S Linda Jonsson, V Björn Sohlberg, M Övriga deltagande Ingegerd Mäki, kultur-

Läs mer

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189

Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40. Gun-Britt Taivalsaari-Nyberg, sekreterare Birgitta Palo-Johansson,ekonom, 188-189 Barn- utbildning- och kulturnämnden 2009-12-14 1 Plats och tid Plats och tid Förvaltningsbyggnaden i Gällivare, måndagen den 14 december 2009, kl 08.15-09.30 Sammanträdet ajuorneras kl 08.25 08.40 Beslutande

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Sammanträdesdatum Sida s arbetsutskott 2009-06-05 1(8) Plats och tid Åsele Centralskola, kl 08:30 10:45 Beslutande Maria Hakamäki (S) ordförande Brage Sundberg (Kd) vice ordförande Urban Lindström (S)

Läs mer

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson

Kommunstyrelsen 2012-09-27. Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05. Lars-Åke Gustavsson 1 Plats och tid Kommunhuset, Henån, s-rum 1 2012-09-27 17:30-18:05 Beslutande Bengt Torstensson Lotta Husberg Kerstin Gadde Veronica Almroth Claes Nordevik Hans Pernervik Els-Marie Ragnar Bo Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

PROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden Sida 1 av 8 Sida 1 av 8 Tid och plats Onsdagen den 15 maj 2013 kl. 18.45-21.00 Almliden, Bjuv Beslutande Ledamöter Bo Blixt (S),ordförande Kjell-Åke Johnsson (S) Annika B Andersson

Läs mer

Lars-Eric Nilsson Lars Antonsson. Ingrid Noord-Silversten. Lars-Eric Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Lars-Eric Nilsson Lars Antonsson. Ingrid Noord-Silversten. Lars-Eric Nilsson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2014-11-19 Plats och tid Högskolecentrum, hörsalen kl. 13.15-14.55 Beslutande Övriga deltagare Ingrid Noord-Silversten (S) Kerstin Rosenkvist (S) Sune Gustavsson (OPA) Christina

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-03-25 1 Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Louise Branting (C), ordförande Roland Brodin (M),

Läs mer

Förskola och Fritidshem

Förskola och Fritidshem Barn- och ungdomsnämnden Förskola och Fritidshem Regler 2013-01-01 2 I N N E H Å L L sid FÖRSKOLA 3 ERBJUDANDE AV PLATS 4 Barn till förvärvsarbetande och studerande Barn till arbetssökande och föräldralediga

Läs mer

128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september Information Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program.

128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september Information Tingsryds kommuns ungdomspolitiska program. BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-10-26 126 Meddelanden. 127 Anmälan om delegationsbeslut. 128 Ekonomiskt utfall och ekonomisk rapport september 2011. 129 Budget 2012. 130 Redovisning av simkunnighet i

Läs mer

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden

VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Kultur- och utbildningsnämnden VILHELMINA KOMMUN Protokoll 1(12) Plats och tid Vilhelmina Folkets hus, rum 1, 2011-04-14 Kl 13.00-16.00 Beslutande Viveka Abramsson, Ordförande (S) Birgitta Ohlsson, (S) Joakim Sandqvist, (S) Bengt Göran

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11)

Sammanträdesdatum Sida Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Barn- och utbildningsnämnden 2008-05-14 1 (11) Plats och tid: Kommunkontoret, Kisa onsdag 14 maj 2008, kl 09.30-11.45 Beslutande: Jörgen Banck (m), ordförande Torbjörn Mellgren (s) Lars Carlsson (fp) Kerstin

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 17.25

Kommunkontoret kl 14.00 17.25 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 17.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (C) ledamot Marianne Zackrisson,

Läs mer

Allt missbruk kan behandlas.

Allt missbruk kan behandlas. 2014-08-01 1 (5) DROGPOLICY FÖR VOXNADALENS GYMNASIUM Vision Allt missbruk kan behandlas. Att motverka och förhindra missbruk och ohälsa är viktigt. När individen inte längre har förmågan att ta ansvar

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 (S) Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 (S) Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (8) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 17 februari 2014 kl. 08:15-11:25 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00

Kommunstyrelsen 2015-04-14. Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Kallelse Kommunstyrelsen 2015-04-14 Plats: Lilla Sessionsalen, Medborgarhuset, Arlöv Tid: 2015-04-20 kl. 17:00 Denna kallelse utgår även till ersättarna för kännedom. Vid eventuellt förhinder för ledamot

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 1(10) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Therese Leufvén (c), tjänstgörande

Läs mer