Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati 2009"

Transkript

1 IAKCO Projektansökan jämställdhet, integration och demokrati Bakgrund Den ideella föreningen Internationella Afghanska Kvinnocenter Organisation, nedan kallat IAKCO, har varit verksam sedan Det är en förening med över 300 medlemmar av olika nationalitet, varav ca 60 personer är bosatta i Bergsjön. Föreningen är politiskt och religiöst obunden. Föreningen erbjuder sina medlemmar och övriga intresserade såväl individuellt stöd som gemensamma aktiviteter och uppmärksamhet. I Bergsjön, Biskopsgården och Angered bor många invandrare. Föreningen har medlemmar i dessa stadsdelar i Göteborg. Olika kulturer möts där konflikter uppstår p g a okunskap. Man har med sig föreställningar om hur ett samhälle fungerar från hemlandet, men inte kunskap om det nya landet och detta även ur ett jämställdhetsperspektiv. Detta gäller såväl inom som utom den aktuella familjen. Föräldrarnas anpassning till det nya samhället har en betydligt långsammare takt än ungdomarnas, vilket fördjupar generationsklyftor och för att bidra till ömsesidig förståelse av problematiken ordnas olika former av paneldiskussioner på flera platser i Bergsjön. 2. Mål med projektet - är att verka för integration och jämställdhet tillsammans med sina medlemmar och andra intresserade i det svenska samhället. - att initiera, samordna och organisera verksamheter som kan bidra till integration och jämställdhet. - att öka kunskaperna om det svenska samhället i den t ex persisktalande gruppen. Jämställdhet är ett viktigt mål i IAKCO. Målet definieras som främjande av jämställdhet mellan kvinnor och män i samhället. Med jämställdhet menas lika rättigheter och skyldigheter för kvinnor och män och det är både en fråga om mänskliga rättigheter och en förutsättning för en rättvis, effektiv utveckling. Avsikten är att åstadkomma fördjupad kunskap om det svenska samhällets och integrationens betydelse. 3. Genomförande - de olika arbetsmomenten Organisationen planerar i samarbete med många olika myndigheter. Genom dessa kontakter planerar organisationen att erbjuda sina medlemmar och övriga intresserade såväl individuellt stöd som gemensamma aktiviteter, att utveckla goda relationer både mellan individer och mellan etniska grupper. Genom att sprida kunskap om samhällsstruktur och lagar i Sverige samt genom aktiviteter där vi mixar olika samhällsgrupper har vi möjlighet att öka förståelse och tolerans mellan människor samt avveckla gamla myter. Slutsatser från diskussioner dokumenteras för att senare utgöra teman. Tänkta deltagare är föräldrar, ungdomar och barn. Avsikten är att åstadkomma fördjupad kunskap om det svenska samhället och integrationens betydelse. Föräldrautbildningen kombineras med föreläsningar för att höja deras

2 kunskap om uppfostran och barnens behov. Besök till adekvata platser skall främja förståelsen av det nya, gemensamma landet. Organisationen anser att invandrarnas isolering och utanförskap är ett stort hot mot demokratin och vill försöka vända den negativa trenden genom aktiviteter, information, konferenser, seminarier, kurser och temadagar. Den andra delen består av *Samordna träff mellan ungdomar, vuxna afghaner och arbetsförmedling för att de ska bli medvetna om arbetsmarknaden och att de skriver in sig på arbetsförmedlingar. Temadag anordnas i ämnet. *Samordna träffar mellan afghanska och svenska ungdomar och uppfölja deras möte. Naturliga mötesplatser skapas, som kommer att leva vidare av egen kraft. *Öppen diskussion med ungdomar om vardagslivet och hur man ska klara sig i livet. *Samordna utflykt för ungdomarna och bjuda in olika myndigheter för att berätta om deras verksamhet bl.a. polis och politiker. En poäng är att skapa en miljö där även de besökande får ny kunskap med sig och en inblick i de problem som kan drabba olika samhällsgrupper, så ett visst utbyte ur kulturell och gruppspecifik vinkel kommer att ske så att även de besökande får behållning av projektet. *Demokratiprojekt under sommaren (läger), fördjupa kunskapen om den svenska demokratin, syftande till ökat valdeltagande bland persisktalande bergsjöbor och boende i andra delar av Göteborg i kommande val. * Undervisning av samhällskunskap genom olika forum, temadagar och studiebesök. * Studiecirklar i aktuella ämnen som t ex kvinnligt och manligt?, samhällskunskap, demokrati, familjekunskap, arbetspolitik... * Kurser av kortare format eller som syftar till att ge kunskap som kan användas praktiskt, t ex hur gör jag när jag söker arbete?, Hur ser samhället på integration, demokrati och jämställdhet? * Temadagar där specifika ämnen utifrån diskussioner kommer att utgöra plattformen för ämnesval. Med inbjudna parter som t ex Säkerhetspolisen, mansjour och kvinnojour, politiker m fl. * Öppna diskussioner för att ta del av varandras erfarenheter och skapa en grund för temadagarna där frågeställningarna tas upp ur olika perspektiv och vi bjuder in föreläsare eller andra stödpersoner. * Utflykt med färdiga aktiviteter och övningar. * Samordnade träffar mellan ungdomar och föräldrar. * Sport med mixade grupper. * Musik, dans m.m Genom byggande av inspelningsstudio skapas den här möjligheten.

3 4. Målgruppen Avser medlemmar i IAKCO och andra intresserade i flera olika områden i Göteborg med omnejd. Både med annan nationell bakgrund och infödda. Vi avser blanda ålder, kön, härkomst och kunskapsnivåer. Målgruppen kan bli upp till 400 personer. 5. Målgruppens egna insatser IAKCO har över 100 medlemmar som är föräldrar med egna nätverk varigenom man kan nå relativt många familjer i olika stadsdelar. Därför tror vi att ett bra resultat kommer att presenteras genom våra kommande verksamheter. Vi jobbar bl a med förebyggande arbete inriktat mot ungdomar för att skydda dem mot narkotika och brottslighet. Genom spridande av information om projektet har vi möjlighet att ta in nya människor som kan ta del av för samhället och individen viktig information. Dessa personer har fått verktyg för att lättare kunna orientera sig i samhället samt påverka olika situationer de ställs inför med sin kunskap. Genom dialoger gör vi kartläggning av vilka insatser som är angelägna, dels genom de planerade diskussionsforum som vi redogör för ovan, dels genom kända behov. Genom intervjuer och enkäter genomförs utvärderingar. 6. Visionen för framtiden I framtiden är målet att bli en stark, aktiv hjälporganisation som arbetar för jämställdhet och demokrati. Genom den här satsningen skapar vi naturliga plattformar för kulturutbyte och gemenskap oavsett ålder, kön, kunskap och härkomst. Redan nu ser vi ett gensvar i den verksamhet vi bedrivit som gör att vi behöver utöka tid och aktiviteter, detta medför ökade kostnader. Erfarenheten vi har fått är positiv och vi gör skillnad med projektet. Vi dokumenterar och tar med oss reflektioner in i nästa år. 7. Marknadsföring av projektet Genom respektive samarbetspartners naturliga kanaler, happening, broschyrer, affischer, hemsida, radioverksamhet och genom uppsökande verksamhet i de olika områdena som omfattas av projektet. Eftersom vi haft ett positivt gensvar har projektet börjat sprida sig från mun-tillmun. Detta är glädjande och en snabb marknadsföringsväg. 8. Förvaltning och implementering av förvärvade kunskaper Nya och gamla arenor som skapats genom projektet kommer att bli plattformar för fortsatt arbete i den riktning projektet stakat ut. Kunskapen förs vidare till nya intresserade som involveras i det fortsatta arbetet. Varje part som involverats kommer att ta del av utvärdering. Projektet har mottagits positivt från inblandad Stadsdelsnämnd då de ser att aktiviteter med blandade grupper kvinnor och män, tjejer och killar samt nationaliteter ökar i området och dessutom av den karaktär som stärker hälsan.

4 9. Långsiktighet, med sikte på framtiden Olika arbetsformer som workshops, utbildningar, temakvällar och happenings kommer att fungera som mötesplatser för att bevara den kunskap som förvärvats genom projektet. Samarbete kommer att fortsätta med SDF Bergsjön, Medborgarskolan och IAKCO. Uppföljningsprojekt kan komma i fråga med punktinsatser där behov uppstår. Vi förnyar oss då vi ser att det finns behov av olika forum t ex hedersvåld i familjer där vi behöver en attitydförändring i tidig ålder. Planer på att skapa mötesplatser för dessa ungdomar finns, detta kommer vi att komplettera med sedan då vi inte lyckats få rätta kontakterna ännu gällande lokaler. 10. Finansiering och ekonomisk plan Projektledare kronor Marknadsföring kronor (bl a affischer, uppsökande via exempelvis telefon, utskick) Ungdomsverksamhet och Föräldrautbildning kronor (Föreläsare, lägerverksamhet, material) Studioverksamhet inkl lön kronor Temadagar kronor Studiebesök kronor Lokalkostnader kronor Övriga utgifter kronor Radiosändning kronor Hemsida med information kronor Summa kronor Ytterligare kostnader som inte är upptagna här se samverkanskparternas insatser, kronor Medborgarskolan. 11. Utvärdering och kvalitetssäkring En ständig inventering och utveckling med tillvaratagande av bra idéer pågår under projekttiden. Dels gemensamma möten samverkansparter, dels var och en för sig. Egna reflektioner dokumenteras.

5 12. De olika samverkansparternas insatser Medborgarskolan Administration (utvärdering, sammanställning och uppföljning). Bygger inspelningsstudio där låtskrivande och inspelning kommer att äga rum tillsammans med tjejer och killar. Utbildning av personer som skall sköta utrustning m m. Bistår med viss utrustning vid behov. Stöd genom eget kontaktnät. Hjälper till med framställning av t ex affischer m m kronor egen insats utöver äskat stöd. SDF Bergsjön Ekonomiskt stöd, kontakter, utvärdering, lokaler och support med kunskap där det behövs kronor IAKCO En av målgrupperna och resurs när det gäller kontaktnät. Idrotts- och Föreningsförvaltningen i Göteborg Ekonomiskt stöd kronor Familjebostäder Hjälper till med lokaler.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor.

Förvaltningen föreslår att föreningen beviljas kronor. Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2014 1. Tensta kvinno- och tjejjour Föreningens verksamhet riktar sig till kvinnor och flickor som är eller har varit utsatta för våld. Målet

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar

Föreningsbidrag sammanställning av inkomna ansökningar Föreningsbidrag 2016 - sammanställning av inkomna ansökningar Nedan presenteras samtliga föreningar som har ansökt om föreningsbidrag för verksamhetsåret 2016. Först listas de 22 föreningar som föreslås

Läs mer

Spånga Blåbandsförening

Spånga Blåbandsförening VIA KVINNOR för och med kvinnor i ett Idéburet Offentligt Partnerskap Spånga Blåband söker härmed ett Ideellt Offentlig Partnerskap/IOP för VIA KVINNOR - en verksamhet för kvinnor i utanförskap 1, där

Läs mer

Föreningsbidrag 2016

Föreningsbidrag 2016 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND Stöd och Processer Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Föreningsbidrag 2016 Förvaltningens förslag till beslut Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Föreningsbidrag 2016

Föreningsbidrag 2016 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND Stöd och Processer Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2015-11-16 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Föreningsbidrag 2016 Förvaltningens förslag till beslut Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12)

Kulturskolan i storstan minskat utanförskap genom samverkan 3 (12) 3 (12) Detta dokument är en projektplan avseende Stockholms delprojekt inom - minskat utanförskap genom samverkan. Projektägare är Kulturskolerådet, riksföreningen för Sveriges musik- och kulturskolor,

Läs mer

Mötesplats för kvinnor

Mötesplats för kvinnor Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-20 Handläggare Ditte Westin Telefon: 08-508 033 76 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Mötesplats för kvinnor Förvaltningens

Läs mer

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP

HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH GEMENSKAP Integration med hjälp av handboll i Vivalla och Brickebacken Örebro SK Handboll Herr Projektansvarig: Vice Ordförande Jerker Lindgren Bakgrund HANDBOLL FÖR HJÄRTA OCH

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2016

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2016 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2016 1. Grekiska föreningen Grekiska föreningen är en förening som har som mål att vara ett stöd för sina medlemmar. Man anordnar även svenskundervisning

Läs mer

Ledarutveckling över gränserna

Ledarutveckling över gränserna Handlingsplan för jämställdhet i (ESF projekt 2011-3030037) Bakgrund Vi vill genom olika ledarutvecklingsinsatser ge deltagarna större möjlighet till en framtida karriär som chef. Programmet genomförs

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa Kontaktperson Programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 317, mobil 070.45 10 317 E-post;

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2019 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2019 1 Inledning Internationella Kvinnoföreningen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 5-72/2012 SID 1 (2) 2012-04-25 Handläggare: Ida Malmborg Telefon: 508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA

PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE INSATSER BLAND UNGDOMAR GENOM LOKALA FÖRÄLDRAVANDRINGAR I FARSTA S FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRSKOLA, FRITID OCH KULTUR SID 1 (5) 2007-03-02 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm PROJEKTANSÖKAN GÄLLANDE FÖREBYGGANDE

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se

Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) Sociala nämndernas förvaltning 2015-03-17 Dnr: 2013/249-IFN-730 Yvonne Pettersson - snsyp01 E-post: yvonne.pettersson@vasteras.se Kopia till Länsstyrelsen i Kronobergs län Ersättning

Läs mer

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007

Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Eskilstuna 080225 SLUTRAPPORT OM PROJEKTET BAVAN 2006-2007 Firat Nemrud Projekt ledaren Kurdiska föreningen i Eskilstuna Ali Karimi Projektledaren Kurdiska föreningen i Eskilstun SLUTRAPPORT OM PROJEKTET

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer.

VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. VAD VILL VI GÖRA? Nyttja och synliggöra lokala resurser effektivare. Skapa en plattform för kommunikation och samverkan mellan aktörer. Öka kunskap om finansiering, idéburen utveckling och social innovation.

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Det civila samhället och dess ansvar för god integration

Det civila samhället och dess ansvar för god integration Det civila samhället och dess ansvar för god integration Slutsatser från ny enkätundersökning i Växjö kommun Växjö 10 december Daniel Folkesson Praktiskt genomförande av Institutet för lokal och regional

Läs mer

Projekt: Integration i Andersberg 2019

Projekt: Integration i Andersberg 2019 Projekt: Integration i Andersberg 2019 För projekt Integration i Andersberg har vi sökt och fått pengar från Kommunstyrelsen sedan 2010. Under åren som gått har stadsdelen förändrats med fler och fler

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply

Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply Verksamhetsplan 2018 Ålands Feministparaply Bakgrund Ålands feminist paraply - nätverk för jämställdhet vill möta och samla det intresse och engagemang för ett jämställt samhälle som finns på Åland. Föreningen

Läs mer

Om möten, mötesplatser och arenor

Om möten, mötesplatser och arenor Om möten, mötesplatser och arenor 58 Röster om folkbildning och demokrati Några röster Många med mig är vana att arbeta väldigt konkret. Det här sättet att arbeta i nätverk kan bli mycket frustrerande

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2017 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF, är sedan 1970 en väletablerad ideell förening

Läs mer

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte

SAMHÄLLSKUNSKAP. Ämnets syfte SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnet samhällskunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det har sin bas inom statsvetenskap, sociologi och nationalekonomi, men även andra samhällsvetenskapliga och humanistiska discipliner

Läs mer

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt

Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Återrapportering av ekonomiskt stöd till lokalt brottsförebyggande projekt Det sker mycket brottsförebyggande arbete runtom i landet, både som projekt och i den löpande verksamheten. Några av dessa insatser

Läs mer

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära?

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära? Föreningscertifikat Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal Vad kommer certifieringen att innebära? Idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Mölndals stad kommer att ha möjlighet att genomgå

Läs mer

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

HANDBOK. för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS HANDBOK för ansökan av medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Världen angår oss Centerkvinnornas fond Världen angår oss (VAO) är fonden för Centerkvinnornas medlemmar som vill jobba för en

Läs mer

Det här är Forum för miljösmart konsumtion. Örebro Emma Schütt

Det här är Forum för miljösmart konsumtion. Örebro Emma Schütt Det här är Forum för miljösmart konsumtion Örebro 181116 Emma Schütt Presentation Konsumentverket uppdrag inom området Forum för miljösmart konsumtion Fokus beteende och metoder Fokus jämställdhet Frågor

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

Waldorfförskolan Lilla Ellen Keys plan mot diskriminering och kränkande behandling

Waldorfförskolan Lilla Ellen Keys plan mot diskriminering och kränkande behandling Waldorfförskolan Lilla Ellen Keys plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Waldorfförskola 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Waldorfförskola

Läs mer

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar!

Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Kommunikationsplan för Projekt Level Up för ungdomar, med ungdomar! Samordningsförbundet, Västra Skaraborg 1. Sammanfattning Level Up är ett treårigt projekt som drivs av Samordningsförbundet Västra Skaraborg

Läs mer

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie

Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie Hästnäringen i Karlshamns kommun Förstudie 2013-01-29 Karlshamns Kommun Marianne Westerberg och Maria Hjelm Nilsson INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Projektets syfte... 2

Läs mer

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bringåsens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: skola Ansvariga för planen Rektor Britt-Marie Eliasson Vår vision Alla människor

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP

Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Kursplaner SAMHÄLLSKUNSKAP Ämnets syfte Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om människors livsvillkor med utgångspunkt i olika

Läs mer

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets Integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Integrationssatsning på Landsbygden. Namn på förslaget: Det mångkulturella samhället Journalnummer: 2010-68

Läs mer

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget.

Medborgarbudget. Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning av genomförd medborgarbudget. Sida 1 (4) 2019-04-05 Handläggare Jens Westlund Telefon: 08-508-21 150 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2019-04-25 Medborgarbudget Förslag till beslut 1. Stadsdelsnämnden godkänner förvaltningens redovisning

Läs mer

(Policyn antogs på årsmötet Detta är styrelens förslag på en uppdatering som läggs till årsmötet 2018)

(Policyn antogs på årsmötet Detta är styrelens förslag på en uppdatering som läggs till årsmötet 2018) Tamam Presspolicy (Policyn antogs på årsmötet 2014. Detta är styrelens förslag på en uppdatering som läggs till årsmötet 2018) Vem riktar sig policyn till? Policyn riktar sig till dig som är aktiv i Tamam

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Plan mot diskriminering & kränkande behandling

Plan mot diskriminering & kränkande behandling Plan mot diskriminering & kränkande behandling Förskolan Fasanen Tyrestavägen Förskolan Fasanens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår:

Läs mer

MÖTESPLATSEN BACKA BRUNNSBO PILOT MÖTESPLATS FÖR HASSP

MÖTESPLATSEN BACKA BRUNNSBO PILOT MÖTESPLATS FÖR HASSP FÖRSLAG! MÖTESPLATSEN BACKA BRUNNSBO PILOT MÖTESPLATS FÖR HÖSTEN 2018 MED TILLÄGG NPF-NINJAS SVVH Vad är? = Holistic Association Social Science Park: är ett nytt verktyg inom samhällsplaneringen, som angriper

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad

Kommunstyrelsens utskott för integration och arbetsmarknad Tid Tisdagen den 28 maj 2019 kl. 10:10 11:30. Plats Stadshuset, Nelsons loft Omfattning 30-34 ande Dzenita Abaza (S), ordförande Måns Linge (M), vice ordförande Roger Holmberg (S) Erik Ciardi (C) Lasse

Läs mer

Manual för arbete med ungdomar enligt metoden. Train Talk Learn. Real Fighter Sällskap Lund

Manual för arbete med ungdomar enligt metoden. Train Talk Learn. Real Fighter Sällskap Lund Manual för arbete med ungdomar enligt metoden Train Talk Learn Real Fighter Sällskap Lund Train Talk Learn skapa starka individer och välfungerande ungdomsgrupper vi har likheter och gemensamma värderingar

Läs mer

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag

Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag ANSÖKAN Datum: 2014-11-25 Övergångslösning för sociala företag och individstöd för personer i sociala företag Projektägare: Verksamhetsområde AMA Arbetsmarknad, Västerås Stad Projektledare: Smajo Murguz

Läs mer

Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd.

Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd. Projektplan Utveckling av förebyggande insatser genom samverkansformer, för att möta gymnasieelevers behov av stöd. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx

Läs mer

Jollens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jollens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jollens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Avdelningen Jollen. a för planen Alla i arbetslaget: Gun Svensson Susanna Beckler

Läs mer

Nätverksintegration i Härjedalen. NiH. Ett projekt i Härjedalens Kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet

Nätverksintegration i Härjedalen. NiH. Ett projekt i Härjedalens Kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet Delrapport december 2014 Nätverksintegration i Härjedalen NiH Ett projekt i Härjedalens Kommun i samarbete med Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet Jämtlands Län Ingemar Züchner 2015-01-07 1 Bakgrund

Läs mer

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro

Projektnamn. Kontonr. / Bankgiro _xtwxü _ ÇÇ Projektplan Det är obligatoriskt att ta fram en projektplan för projektet. Projektplanen utgör underlag för prioritering mellan ansökningar och för beslut om stöd. Projektplanen ska ha följande

Läs mer

Kursplan: Samhällskunskap

Kursplan: Samhällskunskap Kursplan: Samhällskunskap Ämnets syfte Undervisning i samhällkunskap ska: Förmedla kunskaper om demokrati och de mänskliga rättigheterna såväl de individuella som de kollektiva rättigheterna, samhällsfrågor,

Läs mer

Projektmaterial. Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg

Projektmaterial. Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg Projektmaterial SKAPANDEÄMNET SOM RESURS I ALLMÄNNA ÄMNEN Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg s Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet.

Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Projektplan Tidiga och förebyggande insatser för unga vuxna i riskzon genom gruppverksamhet. Kontaktperson programchef Anna-Lena Christensson Box 24156 104 51 Stockholm Tele: vx 508 10 000 Mail: anna.lena.christensson@ostermalm.stockholm.se

Läs mer

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2

Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Projektplan Gruppverksamhet för barn till föräldrar med psykisk ohälsa år 1 och 2 Kontaktperson Enhetschef Leif Jarlebring Box 24156 1054 51 Stockholm Telefon; direkt 508 10 345, mobil 070/45 10 345 E-post:

Läs mer

Sammanställning av beviljade. projektmedel till. hedersrelaterat hot och våld. under perioden

Sammanställning av beviljade. projektmedel till. hedersrelaterat hot och våld. under perioden Länsstyrelsen i Blekinge 2007:19 Sammanställning av beviljade projektmedel till hedersrelaterat hot och våld under perioden 2004-2007 Rapport, år och nummer 2007:19 Rapportnamn Sammanställning av beviljade

Läs mer

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens syfte är att främja

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen

Granskningsrapport. Brukarrevision. Boendestöd Norra Hisingen Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Norra Hisingen 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till för

Läs mer

U kommun. l!li.ll Burlövs. Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen "FÖRÄNDRINGSAGENTER"

U kommun. l!li.ll Burlövs. Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen FÖRÄNDRINGSAGENTER Sida 1 av 5 Ansökan om medel från samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp Burlövs kommun och Arbetsförmedlingen "FÖRÄNDRINGSAGENTER" Bakgrund Burlövs kommun driver ett ungdomsprojekt PEAK som har startat

Läs mer

Redovisning av projektet MERA ÄN BASKET

Redovisning av projektet MERA ÄN BASKET Redovisning av projektet MERA ÄN BASKET Göteborg, juni 2004 1. ORGANISATIONS NAMN: BOSNA IF Adress: Box 55076, 400 53 Göteborg Telefonnummer: 031-19 29 01 Faxnummer:031-19 29 01 E-post: bosnai_if@hotmail.com

Läs mer

Hur bildar jag en lokalgrupp?

Hur bildar jag en lokalgrupp? Hur bildar jag en lokalgrupp? Innehåll Vilka är vi? Så här gör du för att starta en lokalgrupp Hur går det första mötet till? Det lokala årsmötet Vad kan vi som lokalgrupp göra? Hur finansierar vi verksamheten?

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i riskzonen en samverkansmodell för skola, socialtjänst och barnpsykiatri.

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i riskzonen en samverkansmodell för skola, socialtjänst och barnpsykiatri. ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN SID 1 (6) 2009-04-07 Till Länsstyrelsen i Stockholms län Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser för barn och ungdomar i

Läs mer

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Voxnadalens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen

Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Spårens koppling till gymnasieskolans gymnasiegemensamma ämnen Tema: Hur vi fungerar i våra pedagogiska och fysiska lärmiljöer Spår: Vad vi behöver när vi kunskapar Spåret passar till gymnasieskolans samtliga

Läs mer

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv

Det bästa ur två världar. Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Det bästa ur två världar Stöd i föräldraskap med ett integrationsperspektiv Värmlands Arbetslivsforum har haft som mål att skapa bättre förutsättningar för balans mellan arbete och familjeliv. Projektet

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan

ANSÖKAN medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan ANSÖKAN 2014 37-medel för insatser med stöd av ersättning enligt förordningen (2010:1122) beredskap och kapacitet samt regional samverkan För information och tips om hur ansökan ska fyllas i; se Vägledning

Läs mer

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället

- DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD. Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället - DET CIVILA SAMHÄLLET GÖR SKILLNAD Arbetsförmedlingen i Uppsala & TRIS-tjejers rätt i samhället Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska incitament för individen

Läs mer

Inom hedersrelaterat förtryck och våld. www.tris.se info@tris.se

Inom hedersrelaterat förtryck och våld. www.tris.se info@tris.se Inom hedersrelaterat förtryck och våld TRIS erbjuder bland annat: Föreläsningar och utbildningar om hedersrelaterat förtryck och våld Studiebesök och kommer ut och presenterar vår verksamhet Konsultation

Läs mer

Stångåstaden Ett steg till sysselsättning

Stångåstaden Ett steg till sysselsättning Tjänsteskrivelse 1 (5) Utbildningskontoret Johanna Lensell Rebillon 2018-04-13 Dnr BIN 2018-70 Bildningsnämnden Stångåstaden Ett steg till sysselsättning Förslag till beslut 1. Bildningsnämnden godkänner

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Världsarvsförskolan Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning på landsbygden. Namn på förslaget: Integration Rydaholm Journalnummer: 201-3006

Läs mer

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande

Jämställdhet Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande 2017-01-26 Uppdragsbeskrivning för tillfällig beredning om: Jämställdhet Camilla Westdahl, kommunfullmäktiges ordförande Charlotta Lundberg, kvalitetsstrateg, Strategisk planering och utveckling Innehållsförteckning

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

ESTETISK KOMMUNIKATION

ESTETISK KOMMUNIKATION ESTETISK KOMMUNIKATION Ämnet estetisk kommunikation behandlar kommunikationsprocesser och interaktion mellan människor med hjälp av olika estetiska uttrycksformer. Ämnet handlar om att tolka budskap som

Läs mer

1. Ange i vilken utsträckning du gillar respektive förslag till vision för Svenska Seglarförbundet?

1. Ange i vilken utsträckning du gillar respektive förslag till vision för Svenska Seglarförbundet? Ta ställning! - hjälp oss att bygga Svensk Seglings framtid. 0.0.0 :9 Sammanställning av enkät I följande frågeställningar används skalan - där motsvarar Gillar mycket och motsvarar Gillar inte alls motsvarar

Läs mer

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö

Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Flexibelt lärande för kvinnliga nätverk i Habo/Mullsjö Folkuniversitetet 2013-01-09 Henrik Hermansson henrik.hermansson@folkuniversitetet.se 036-166401 2. Projektets syfte Tidigare har vi med stöd av Folkbildningsrådet

Läs mer

Slutrapport för projekt

Slutrapport för projekt Slutrapport för projekt Vänligen notera att slutrapporten och godkännande för att publicera kontaktuppgifterna (sista sidan) ska sändas i original till Länsstyrelsen, dessutom slutrapporten sändas i digital

Läs mer

Stärka ungas organisering

Stärka ungas organisering Sida 1 (7) [2016-04-21] Projektplan stockholm.se Sida 2 (7) Innehåll Innehåll 2 1 Projektets bakgrund och syfte 3 2 Mål 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 Projektbeskrivning och avgränsningar 4 3.1 Beskrivning

Läs mer

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS

Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Intressepolitiskt Program Antaget av ÅSS Förbundstyrelse i februari 2013 Riksförbundet Ångestsyndromsällskapet ÅSS Inledning Förbundet ÅSS är en rikstäckande organisation. Medlemmar är lokalföreningar

Läs mer

Integrationsplan

Integrationsplan 2018-04-09 Integrationsplan 2018-2020 Munkedals kommun KS 2018-143 Antagen av nämnd datum för beslut, paragrafnr. Reviderad datum för beslut, paragrafnr. Sida 2 av 5 1. Inledning Under den stora flyktingvågen

Läs mer

Skarsjö Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Skarsjö Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Skarsjö Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 161201-171130 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avslå ansökan.

Förslag till beslut Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden föreslås besluta att avslå ansökan. Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2014-11-30 Vår referens Sigrid Saveljeff Sigrid.Saveljeff@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan Radio 123 GYVF-2014-2725 Sammanfattning Romska

Läs mer

INTRESSEPOLITIK. för döva, Hörselhabiliteringen, BUP för döva samt SPSM Östra.

INTRESSEPOLITIK. för döva, Hörselhabiliteringen, BUP för döva samt SPSM Östra. INTRESSEPOLITIK Det intressepolitiska arbetet kommer att framhävas lite extra mer år 2015 och involveras i många av de verksamheter som SDF ordnar. SDF vill se att rätten till teckenspråk och delaktighet

Läs mer

Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör

Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Lotta Gillhardt Telefon: 08-508 14 019 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd

Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd GENERALDIREKTÖREN 2011-06-30 NKC 2010/44 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Regeringsuppdrag Redovisning av uppdraget fördela stimulansmedel till utvärdering och utveckling av föräldrastöd (Ert ärende

Läs mer

Silvia Nörbäk & Sausan Ismail. Ett projekt som drivs av Födelsehuset. Doula/Kulturtolk

Silvia Nörbäk & Sausan Ismail.  Ett projekt som drivs av Födelsehuset. Doula/Kulturtolk www.mammaforum.org Silvia Nörbäk & Sausan Ismail Ett projekt som drivs av Födelsehuset Projektet startade 2008 med utbildning av 10 kvinnor inom språkgrupperna arabiska, somaliska, persiska, turkiska Varför

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2013

Verksamhetsplan och budget 2013 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer