1 (6) /62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (6) 30.12.2013 777/62/2014. Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte 9.4.2013 1. TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER"

Transkript

1 1 (6) Promemoria Tukes diarienr /62/2014 Referens: Tukes Valvira samarbetsmöte TRYGGHETSTELEFONTJÄNSTER OCH ANDRA MOTSVARANDE TJÄNSTER Syftet med trygghetstjänster som ordnas med hjälp av trygghetstelefon och kompletterande utrustning, såsom rörelse och dörrdetektorer, är att tillhandahålla hjälp i situationer i vilka en person av någon anledning inte klarar sig helt självständigt i sitt eget privata hem, i en servicebostad eller inom effektiverat stödboende och då hjälp ska vara tillgänglig dygnet runt. Den största användargruppen för trygghetstelefontjänster är äldre som bor kvar i privatbostäder. Tjänsterna ska fungera pålitligt så att den äldre får hjälp när han eller hon behöver den. En trygghetstjänst är en komplex helhet och kravet på tillgänglighet gäller alla dess element, såsom säkerhetsanordningar (radio och teleterminalutrustning), mottagningen av larm och hjälpen som ges till följd av den. 2. LAGSTIFTNING SOM GÄLLER TRYGGHETSTJÄNSTER Bestämmelser om denna fråga ges i lagstiftning på många olika förvaltningsområden. Det har visserligen varit en tolkningsfråga när en trygghetstjänst betraktas som sådan socialservice som avses i socialvårdslagen (710/1982, nedan SVL) och lagen om privat socialservice (922/2011) och när konsumentsäkerhetslagen (920/2011, nedan KonSäkL) ska tillämpas på den. Endast trygghetstelefontjänster och andra motsvarande tjänster som tillhandahålls i privatbostäder blir aktuella för bedömning som objekt som eventuellt omfattas av KonSäkL. På trygghetstjänster tillämpas dessutom bl.a. lagstiftning om privata trygghetstjänster, räddningsväsendets bestämmelser om släckanordningar samt lagstiftning om hälso och sjukvården. Exempelvis hälso och sjukvårdslagen (1326/2010) tillämpas på genomförandet och innehållet av hälso och sjukvård som kommunen har ansvaret för att ordna, medan utrustning avsedd för övervakning av sjukdom omfattas av lagen om produkter och utrustning för hälso och sjukvård (629/2010). Nedan beskrivs i första hand tillämpligheten av socialvårdslagstiftningen och konsumentsäkerhetslagstiftningen på klientsäkerheten inom trygghetstjänster.

2 2 (6) 2.1. Lagstiftningen om socialvård Trygghetstjänster som produceras av privata producenter Trygghetstjänster som produceras av privata producenter har tolkats ingå i den privata socialservice som avses i lagen om privat socialservice, mer exakt i stödservice inom hemservice, om serviceproducenten uppfyller villkoren i lagen om privat socialservice. Privat socialservice kan utgöras av de tjänster som avses i 17 i SVL, såsom hemservice, som specificeras i 9 i socialvårdsförordningen (607/1983, nedan SVF). Som stödservice till hemservice nämns i förordningen måltids, klädvårds, bad, städ, transport eller följeslagarservice och tjänster som främjar socialt umgänge Eftersom förteckningen inte är uttömmande jämförs även trygghetstjänster som behövs för att klienten ska klara sig hemma med stödservice inom hemservice. Om en trygghetstjänst produceras av en privat serviceproducent, tillämpas på verksamheten lagen om privat socialservice, som är en speciallag i relation till KonSäkL. När en service är privat socialservice i enlighet med lagen om privat socialservice: 1. gör serviceproducenten en anmälan i den kommun där serviceproducenten är verksam 2. ingår serviceproducenten serviceavtal med klienten, alternativt bygger givandet av tjänsten på förvaltningsbeslut av kommunen 3. gör serviceproducenten upp en serviceplan tillsammans med klienten 4. har serviceproducenten utsett en ansvarig person för tjänsternas kvalitet 5. har serviceproducenten en plan för egenkontroll Producenten av stödservice inom hemservice ska innan verksamheten inleds lämna in en anmälan i enlighet med 11 i lagen om privat socialservice till kommunens ansvariga myndighet för socialvården, som också har det primära ansvaret för övervakningen av servicen. Privat socialservice som kommunen ordnar baseras på förvaltningsbeslut och privat socialservice som klienten skaffar självständigt baseras på ett skriftligt avtal mellan klienten och serviceproducenten. Grunden till behovet av socialvård antecknas i serviceplanen. Enligt 6 i lagen om privat socialservice ska varje producent av privat socialservice utarbeta en plan för egenkontroll som omfattar serviceproducentens alla former av socialservice och den samlade service som ordnas för en klient. Serviceproducenten ska hålla planen för egenkontroll offentligt framlagd och följa upp hur den förverkligas. Anvisningarna om klientsäkerheten inom privat socialservice ges i Tillstånds och tillsynsverket för social och hälsovården Valviras föreskrift om planen för egenkontroll Dnr 7754/2011, punkt På verksamhet som bedrivs av privata producenter av socialservice tillämpas dessutom bestämmelserna om tillgodoseende av servicebehov (kap. 3) och om säkerställande av kvaliteten på tjänsterna (kap. 4) i lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social och hälsovårdstjänster för äldre (980/2012, dvs. den s.k. äldreomsorgslagen).

3 3 (6) Trygghetstjänster som produceras av kommunerna På övervakningen av socialservice som kommunerna producerar själva tillämpas SVL (56 57 ) samt äldreomsorgslagen, som fäster särskild uppmärksamhet vid säkerheten av tjänster som är avsedda för äldre. Äldreomsorgslagen tillämpas på den del av befolkningen som är i en ålder som berättigar till ålderspension och på äldre personer vilkas funktionsförmåga är kraftigt nedsatt på grund av sjukdomar som börjat eller försämrats i och med åldrandet eller på grund av fysiskt förfall som beror på åldrandet. I äldreomsorgslagen finns uttryckliga bestämmelser om tjänsternas säkerhet och kvalitet. I 23 i äldreomsorgslagen föreskrivs bl.a. om att ordna egenkontroll i syfte att säkerställa att servicen är högkvalitativ, säker och tillbörlig. I lagen ges Tillstånds och tillsynsverket för social och hälsovården Valvira fullmakt att meddela närmare föreskrifter om vad planen för egenkontroll ska innehålla och hur den ska utarbetas samt om uppföljningen av den. Valvira ger offentliga serviceproducenter bl.a. föreskrifterna om egenkontroll av klientsäkerheten före , när paragrafen om egenkontrollen ska börja tillämpas. Föreskrifterna bereds vid Valvira under Situationen har för lagstiftningens del blivit klarare efter att äldreomsorgslagen trädde i kraft Före detta innehöll SVL, som ska tillämpas på socialservice som kommunen producerar själv, mer bristfälliga allmänna krav på tjänsternas säkerhet. Likväl gav bestämmelserna om tillsynen även före äldreomsorgslagen tillsynsmyndigheterna inom socialservice rätt effektiva redskap att ingripa i missförhållanden i kommunens verksamhet som äventyrade klientsäkerheten. SVL och äldreomsorgslagen är speciallagstiftning i relation till KonSäkL Tillsynen över trygghetstjänster inom socialvården Ansvaret för tillsynen över trygghetstjänster inom socialvården innehas av det organ som har ansvaret för tillsynen över socialvården i kommunen, regionförvaltningsverken och Tillstånds och tillsynsverket för social och hälsovården Valvira. En trygghetstjänst kan alltid anses vara en sådan stödservice för hemservice som avses i 9 i SVF då kommunen ordnar tjänsten för sina klienter. Om en trygghetstjänst som kommunen ordnar produceras av en privat serviceproducent, ges bestämmelser om tjänstens kvalitet i lagen om privat socialservice, och tjänsten övervakas enligt denna lag. Även när en person har ett socialvårdsbaserat behov av trygghetstjänst och personen anskaffar utrustning och trygghetstjänsten i anslutning till den av en privat serviceproducent, tillämpas lagen om privat socialservice på verksamheten, och verksamheten övervakas enligt denna lag. Serviceproducenten ska uppfylla de villkor som föreskrivs i lagen om privat socialservice. Då kommunen producerar en tjänst inom socialvården själv eller då klienten anskaffar eller hyr trygghetstelefonutrustning från en annan leverantör men

4 4 (6) kommunen producerar själva trygghetstjänsten (hemservice, hemsjukvård, nattpatrull), ankommer övervakningen av verksamheten på motsvarande sätt på socialvårdsmyndigheterna Lagstiftningen om konsumentsäkerhet Målet med KonSäkL är att säkerställa att konsumtionsvaror och konsumenttjänster är säkra. Med stöd av KonSäkL är den s.k. förordningen om uppgifter (613/2004) och den s.k. förordningen om säkerhetsdokument (1110/2011) väsentliga bestämmelser på lägre nivå med tanke på konsumenttjänster. KonSäkL gäller konsumtionsvaror och konsumenttjänster (KonSäkL 3 1 mom. punkterna 1 och 2 samt 2 och 3 mom.). Med konsumenttjänst avses i lagen tjänster som är avsedda att användas för eller som i betydande omfattning används för enskild konsumtion. Innan tjänsteleverantören, som avses i 6 i KonSäkL, börjar tillhandahålla en konsumenttjänst ska denne göra en skriftlig anmälan till tillsynsmyndigheten i den kommun där tjänsten ska tillhandahållas. Enligt 6.1 punkt 13 gäller anmälningsskyldigheten trygghetstelefoner och andra motsvarande tjänster. Enligt förarbetena till lagen är det fråga om tekniska lösningar som avser att förbättra äldre personers möjligheter att bo kvar i sitt eget hem i stället för en vårdinrättning. Anmälningsförfarandet gäller endast nya aktörer som inlett sin verksamhet efter att lagen trädde i kraft samt aktörer vilkas tjänst förändrats i väsentlig grad. Enligt 7 ska en tjänsteleverantör, som är skyldig att göra en anmälan enligt 6 till tillsynsmyndigheten, dessutom med beaktande av tjänstens natur och verksamhetens omfattning upprätta ett säkerhetsdokument med en plan för identifiering av faror och hantering av risker samt för informationen om dessa till de personer som medverkar vid tillhandahållandet av tjänsten. Säkerhetsdokumentet motsvarar den plan för egenkontroll som producenten av privat socialservice upprättar. Skyldigheten att upprätta ett säkerhetsdokument gäller även sådana tjänsteleverantörer som avses i 6 som har börjat tillhandahålla tjänster innan KonSäkL trädde i kraft Den allmänna konsumentsäkerhetslagstiftningens subsidiaritet och komplementaritet KonSäkL är en subsidiär och komplementär allmän lag. Enligt 4 i lagen tillämpas lagen på konsumtionsvaror och konsumenttjänster till den del det inte när det gäller förebyggande av sådan fara för hälsa och egendom som dessa varor och tjänster medför finns sådana bestämmelser i annan lag där det med beaktande av alla aspekter som hänför sig till de berörda konsumtionsvarornas och konsumenttjänsternas säkerhet krävs minst samma säkerhetsnivå som i denna lag. Utöver detta föreskrivs i lagen om möjligheten (skyldigheten) för myndigheter som övervakar efterlevnaden av annan lagstiftning att vid behov tillämpa bestämmelserna i KonSäkL om den andra lagstiftningen inte innehåller bestämmelser som exempelvis ger tillräckliga administrativa tvångsmedel (18 ). Speciallagstiftningen om socialvården är sådan annan lagstiftning som avses i 4 i KonSäkL. Eftersom bestämmelser om säkerheten av trygghetstjänster som produceras som socialservice (stödservice inom hemservice) ges i lagstiftning som är speciallagstiftning i relation till KonSäkL, ankommer tillsynen över klientsäkerheten på de myndigheter som avses i speciallagstiftningen om trygghetstjänster, medan KonSäkL endast kan tillämpas komplementärt på

5 5 (6) säkerheten inom trygghetstjänster inom socialservicen på det sätt som avses ovan. De skyldigheter att göra anmälan eller upprätta säkerhetsdokument som avses i KonSäkL 6 7 kan inte tillämpas på konsumenttjänster som ingår i tillämpningsområdet för annan lagstiftning, t.ex. på socialservice. Tillsynsmyndigheter i enlighet med KonSäkL har endast behörighet att övervaka säkerheten inom trygghetstjänster som faller utanför tillämpningsområdet för speciallagstiftningen och som anskaffas av en privat serviceproducent som en tjänst som inte produceras som socialservice Utrustning som används inom trygghetstjänster På utrustning som används i trygghetstelefontjänster och andra motsvarande tjänster tillämpas lagen om radiofrekvenser och teleutrustningar (1015/2001), som innehåller bestämmelser bl.a. om krav på teleterminalutrustningar samt om marknadstillsynsmyndigheter och övervakningsmetoder. I 26 i lagen om radiofrekvenser och teleutrustningar föreskrivs att övervakningen av överensstämmelsen och säkerheten av dessa teleterminalutrustningar ankommer på Kommunikationsverket. Kommunikationsverket kan bl.a. ingripa i försäljning och annan överlåtelse av teleutrustning, t.ex. i uthyrning. Nämnda lag (1015/2001) är speciallagstiftning i förhållande till KonSäkL, även beträffande uthyrning av trygghetstelefonapparater, och därför kan KonSäkL tillämpas på utrustningen endast på ett sådant komplementärt sätt som avses i 18 i KonSäkL. Den behöriga myndigheten är Kommunikationsverket. Övervakningen av utrustningen ankommer i alla situationer på Kommunikationsverket även då kommunen ordnar en tjänst som socialvårdsservice eller då en privatperson avtalar om mottagning och uppföljning av larm med en person i sin närmaste krets. 3. SAMMANFATTNING Om en privatperson skaffar en trygghetstelefon och överenskommer t.ex. med en privatperson som tillhör hans eller hennes närmaste krets om att denne tar emot och följer upp larm och det inte är fråga om tillhandahållande av en tjänst som näringsverksamhet, kan socialvårdslagstiftningen och KonSäkL inte tillämpas på verksamheten. Alla trygghetstjänster som produceras som stödservice inom hemservice övervakas av de aktörer som ansvarar för tillsynen över socialvården. Ansvaret för tillsynen över trygghetstjänsterna inom socialvården innehas av det organ som har ansvaret för tillsynen över socialvården i kommunen, regionförvaltningsverken och Valvira. På övervakningen av socialservice som kommunerna producerar själva tillämpas SVL (56 57 ) samt äldreomsorgslagen, som fäster särskild uppmärksamhet vid säkerheten av tjänster som är avsedda för äldre. Tillsynen enligt lagen om privat socialservice omfattar trygghetstjänster som kommunen skaffar för sina klienter av en privat serviceproducent samt tjänster som en privatperson skaffar direkt av en privat producent som socialvårdsservice.

6 6 (6) Utifrån det som framförs ovan ingår i praktiken endast en marginell del av utbudet av trygghetstjänster (trygghetstelefontjänster) i KonSäkL:s tillämpningsområde. Då villkoren i 6 i KonSäkL uppfylls ska en anmälan om trygghetstelefoner och andra motsvarande tjänster som ingår i KonSåkL:s tillämpningsområde lämnas till kommunens tillsynsmyndighet och om tjänsten utarbetas ett säkerhetsdokument som motsvarar planen för egenkontroll för en privat serviceproducent. Enligt Tukes uppfattning är trygghetstjänster som produceras som konsumenttjänst uteslutande för privatpersoner så gott som obefintliga på marknaden. Om det vid tillsynen uppstår en situation i vilken en producent av privat trygghetstjänst inte har lämnat anmälan till kommunen om produktion av socialservice eller om verksamhetsutövaren anser att verksamhetsutövaren inte är en producent av socialservice (utan att det är fråga om en konsumenttjänst) och det föreligger behov att inrikta övervakning på serviceproducenten, bör konsumentsäkerhetsmyndigheterna, innan de vidtar åtgärder, ge serviceproducenten instruktionen att ta kontakt med den aktuella kommunens socialmyndighet (organ). Kommunens socialmyndighet ska på enskild prövning av fallet ta ställning till huruvida tjänsten i fråga ska betraktas som socialservice. Om socialmyndigheten anser att det inte är fråga om en producent av socialservice förblir tjänsten inom tillämpningsområdet för KonSäkL. Det anses för närvarande inte nödvändigt att inrikta övervakning på trygghetstelefontjänster och andra motsvarande tjänster som ingår i KonSäkL:s tillämpningsområde, utan kommunernas konsumentsäkerhetsmyndigheter ges instruktionen att endast övervaka dem reaktivt, utifrån anmälningar.

Anvisning 1/ (6)

Anvisning 1/ (6) Anvisning 1/2015 1 (6) Enligt sändlista Tillämpning av lagstiftningen om privat social- och hälsovård på social- och hälsovårdstjänster som produceras av privata utbildningsanordnare Bakgrund och anvisningens

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd RIKSDAGENS SVAR 162/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre samt lag

Läs mer

Hvordan velge tilsynsobjekter Risikovurdering i tillsyn av barnskydd

Hvordan velge tilsynsobjekter Risikovurdering i tillsyn av barnskydd Hvordan velge tilsynsobjekter Risikovurdering i tillsyn av barnskydd Överinspektör Eine Heikkinen Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira) 10.6.2011 Tähän esityksen nimi/tekijä

Läs mer

Föreskrift 1/ (9)

Föreskrift 1/ (9) Föreskrift 1/2014 1 (9) Föreskrift om planen för egenkontroll för privat socialservice och offentlig äldreomsorg: innehåll, uppgörande och uppföljning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om privat

Läs mer

Föreskrift 4/2010 1/(6)

Föreskrift 4/2010 1/(6) Föreskrift 4/2010 1/(6) Anmälan från yrkesmässiga användare om riskhändelser i samband med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Ordnande av tjänster som tillhandahålls i hemmet i kommunerna i Västra och Inre Finland

Ordnande av tjänster som tillhandahålls i hemmet i kommunerna i Västra och Inre Finland Ordnande av tjänster som tillhandahålls i hemmet i kommunerna i Västra och Inre Finland Niina Lehtinen Aija Ström Ritva Haapala Basservice, rättsskydd och tillstånd 27/2017 Publikationer från regionförvaltningsverket

Läs mer

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE

ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 4900 Nr 1241 Bilaga ÖPPENVÅRD OCH INSTITUTIONSVÅRD SAMT GRÄNSDRAGNINGEN MELLAN PRIVAT OCH OFFENTLIG SERVICE 1. Institutionsvård Vård som ordnas för en person är alltid institutionsvård då vården har ordnats

Läs mer

RP 148/2018 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019.

RP 148/2018 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2019. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av mervärdesskattelagen och temporär ändring av 35 och 38 i mervärdesskattelagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst

RP 154/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 6 och 6 e i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Pehr Löv pehr.lov@gmail.com Organisation som svaret representerar Svenska pensionärsförbundet

Läs mer

Anvisning 10/ (5)

Anvisning 10/ (5) Anvisning 10/2016 1 (5) Enligt sändlista Egenkontroll av tidsfrister för utkomststöd Grunderna för utkomststöd Valvira övervakar iakttagandet av tidsfristerna för behandling av ansökningar om utkomststöd

Läs mer

Huvudsakligt innehåll

Huvudsakligt innehåll LAGFÖRSLAG nr x/2011-2012 Datum 2011-xx-xx Till Ålands lagting Privat socialvård Huvudsakligt innehåll Landskapsregeringen föreslår att landskapets blankettlagstiftning om privat socialservice ändras från

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2014 1354/2014 Lag om ersättning som betalas av statens medel till producenter av skyddshemstjänster Utfärdad i Helsingfors den 30 december

Läs mer

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008.

RP 34/2007 rd. Bestämmelserna om servicesedlar för hemservice trädde i kraft vid ingången av Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2008. RP 34/2007 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 29 b i socialvårdslagen samt om ändring av folkhälsolagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL MOTIVERING I propositionen

Läs mer

UPPGIFTER OM SERVICEPRODUCENTEN/SERVICESEDELFÖRETAGAREN. Serviceproducentens namn: Adress: FO-nummer: Kontaktperson: Telefonnummer: E-postadress:

UPPGIFTER OM SERVICEPRODUCENTEN/SERVICESEDELFÖRETAGAREN. Serviceproducentens namn: Adress: FO-nummer: Kontaktperson: Telefonnummer: E-postadress: 1 ANSÖKAN OM ATT BLI GODKÄND SOM SERVICESEDELPRODUCENT FÖR PERSONLIG ASSISTANS, STADEN JAKOBSTAD, SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSVERKETS SAMARBETSOMRÅDE (Jakobstad, Pedersöre, Nykarleby, Larsmo) Mottagare: Ankomstdatum:

Läs mer

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET

RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET RADIOANLÄGGNINGAR SOM INTE BEHÖVER TILLSTÅND LVR 1 / 2010 KOMMUNIKATIONSVERKET Radioanläggningar som inte behöver tillstånd 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 2. DE VIKTIGASTE FÖRFATTNINGARNA OM

Läs mer

Personal och behörighetsvillkor Dimensionering Privat småbarnspedagogik Informationsresursen

Personal och behörighetsvillkor Dimensionering Privat småbarnspedagogik Informationsresursen Personal och behörighetsvillkor Dimensionering Privat småbarnspedagogik Informationsresursen Lagen om småbarnspedagogik (540/2018) 1 6 kap. Personal och behörighetsvillkor 25 Tillräcklig personal tillräckligt

Läs mer

Föreskrift 2/2010 1/(7)

Föreskrift 2/2010 1/(7) Föreskrift 2/2010 1/(7) Anmälan till produktregistret gällande produkter och utrustning för hälso- och sjukvård Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård

Läs mer

Anvisning 2/ (9)

Anvisning 2/ (9) Anvisning 2/2018 1 (9) Anvisning om tillämpning av anmälningsförfarandet enligt 13 i hälsoskyddslagen, Verksamhetsenheterna inom socialvård och småbarnspedagogik 1. Inledning Med stöd av 13 1 mom. i hälsoskyddslagen

Läs mer

Kommunprogrammet Svar på medborgarnas frågor om servicesedlar

Kommunprogrammet Svar på medborgarnas frågor om servicesedlar Kommunprogrammet Svar på medborgarnas frågor om servicesedlar 1 Medborgarna har ställt frågor om servicesedlarna på sedlarnas Facebooksida. Vilka fördelar medför servicesedlarna för klienterna? Vad avses

Läs mer

Lovisa stad 1 (5) Uppgifter om serviceproducenten

Lovisa stad 1 (5) Uppgifter om serviceproducenten 1 (5) Ansökan om som producent av service mot servicesedel inom regelbunden Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent av service inom regelbunden och tillfällig

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter

Lag. om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter Lag om ändring av lagen om patientens ställning och rättigheter I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om patientens ställning och rättigheter (785/1992) 15 och fogas till lagen ett nytt 2 a kap.

Läs mer

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar

Servicesedel. nya alternativ inom socialservicen. Information om servicesedlar Servicesedel nya alternativ inom socialservicen Information om servicesedlar 1 Servicesedel Användningen av servicesedlar innebär ett nytt sätt att ordna och erhålla stadens tjänster. Vid Helsingfors socialverk

Läs mer

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet

Kriterier för pilotförsöken med valfrihet Kriterier för pilotförsöken med valfrihet 1) Kriterier för deltagande i pilotförsöket med social- och hälsocentraler I projektplanen för den som ansöker om pilotförsök ges det en beskrivning av hur kriterierna

Läs mer

Hälsa och välfärd genom tillsyn

Hälsa och välfärd genom tillsyn Hälsa och välfärd genom tillsyn Tillsynen möter utmaningarna i föränderlig omvärld Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården arbetar för att genom tillsyn, styrning och tillståndsförvaltning

Läs mer

Kriterier för hemvården fr. o. m

Kriterier för hemvården fr. o. m Kriterier för hemvården fr. o. m 1.1 2017 Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvården Funktionsförmåga Servicebehov Servicemängd Målsättning för servicen Serviceform

Läs mer

VALAS Luonnos Svenska

VALAS Luonnos Svenska ENKÄT ANGÅENDE BEGÄRAN OM UTLÅTANDE GÄLLANDE SLUTRAPPORTEN AV ARBETSGRUPPEN FÖR REVIDERING AV HANDIKAPPLAGSTIFTNINGEN (http://stm.fi/lausuntopyynnot) Svarstid (UTC+2) 2015-08-17 15:19:22 VALAS2015 2104Luonnos

Läs mer

Anvisning 9/2014 1 (7)

Anvisning 9/2014 1 (7) Anvisning 9/2014 1 (7) Försäljning av produkter som avses i tobakslagen på internet Bakgrund Lagstiftning Med stöd av 14 i tobakslagen (693/1976) ger Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel inom öppenvårdstjänster för frontveteraner i hemmet; kriterierna för godkännande 1 (5) Med denna ansökan kan en serviceproducent ansöka om att bli servicesedelproducent för Lovisa och Lappträsk frontveteraners öppenvårdsservice i hemmet. Statskontoret bevilr årligen kommunerna ett

Läs mer

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte

LAGUTKAST. 1 kap. Allmänna bestämmelser. 1 Lagens syfte Social- och hälsovårdsministeriet Arbetsgruppen för revidering av handikapplagstiftningen Utkast för samråd 20.8.2014 3.7.2014 LAGUTKAST Syftet med denna lag är att: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens

Läs mer

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009

PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 Social- och hälsovårdsväsendet i Vasa/Socialarbete och familjeservice/ Handikappservice PERSONLIG ASSISTANS FÖR GRAVT HANDIKAPPADE PERSONER TILLÄMPNINGSINSTRUKTIONER FR.O.M. 1.12.2009 ALLMÄNT OM PERSONLIG

Läs mer

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård

Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Kimitoöns kommuns kriterier för beviljande av vårdplats inom effektiverat serviceboende och institutionsvård Godkänd i omsorgsnämnden 20.12.2016 Äldreomsorgen, Kimitoöns kommun Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Anvisning 14/2014 1 (5)

Anvisning 14/2014 1 (5) Anvisning 14/2014 1 (5) Enligt sändlista Tobaksprodukter och rökning från läroanstaltens synpunkt Allmänt Läroanstalter och rökningsförbud Lagen om grundläggande utbildning (1267/2013), gymnasielagen (1268/2013)

Läs mer

ANVISNINGAR OM ANMÄLNINGSPLIKTIG SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH IFYLLNADSANVISNING FÖR ANMÄLNINGSBLANKETTEN

ANVISNINGAR OM ANMÄLNINGSPLIKTIG SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH IFYLLNADSANVISNING FÖR ANMÄLNINGSBLANKETTEN ANVISNINGAR OM ANMÄLNINGSPLIKTIG SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH IFYLLNADSANVISNING FÖR ANMÄLNINGSBLANKETTEN ANMÄLNINGSPLIKTIG VERKSAMHET En producent av privat småbarnspedagogik som producerar annat än småbarnspedagogisk

Läs mer

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar

Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar 27.6.2014 TILL SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET Ärende Bakgrund Allmänt Utlåtande kring regeringens proposition om socialvårdslag och därtill hörande lagar FDUV, eller Förbundet De Utvecklingsstördas

Läs mer

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel; kriterierna för godkännande

Ansökan om godkännande som producent av service mot servicesedel; kriterierna för godkännande Vi ansöker om att bli servicesedelproducent inom fölnde servicesedeltjänster: Regelbunden hemvård Tillfällig hemvård Tillfällig hemservice för barnfamilj Stöd för närståendevård Hemservice för veteraner

Läs mer

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår

Serviceenkät 2015. Ja Inte tillräckligt Nej Vet inte Jag har fått information om mina rättigheter på ett sådant sätt som jag förstår Serviceenkät 2015 1. Är du kvinna eller man? Jag är kvinna. Jag är man. 2. Hur gammal är du? Jag är under 30 år Jag är 30-45 år Jag är 46-60 år Jag är över 60 år 3. Till vilken grupp hör du? Jag är DUV-medlem

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillgänglighet till digital offentlig service Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2004 Utgiven i Helsingfors den 6 juli 2004 Nr 613 617 INNEHÅLL Nr Sidan 613 Statsrådets förordning om uppgifter som skall lämnas om konsumtionsvaror och konsumenttjänster...

Läs mer

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna

Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna Avtal om anslutning till och användning av Kanta-tjänsterna PB 450, 00056 Kela Kanta-modellavtal 2 (10) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Anslutningsförpliktelser och -ansvar... 3 3 Informationssystem som kopplas

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

Främjande av av säkerheten i ridtjänster i Säkerhets- och och kemikalieverket

Främjande av av säkerheten i ridtjänster i Säkerhets- och och kemikalieverket Dnr 1996/03/2015 0 (53) Tukes-anvisning Tukes-anvisning 5/2015 5/2015 Främjande av av säkerheten i ridtjänster i och Dnr 1996/03/2015 1 (53) Innehållstema Främjande av säkerheten i ridtjänster Målgrupper

Läs mer

Lagen om klienthandlingar inom socialvården

Lagen om klienthandlingar inom socialvården Lagen om klienthandlingar inom socialvården Vasa 14.9.2015 Helsingfors 15.9.2015 Åbo 16.9.2015 Thomas Sundell Jurist Regionförvaltningsverkens svenska enhet för bildningsväsendet Regionförvaltningsverkens

Läs mer

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta

VEM ANSLUTER SIG TILL KANTA-TJÄNSTERNA Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna. Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Vem ansluter sig till Kanta-tjänsterna Anvisning för aktörer som ansluter sig till Kanta Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Lagstöd för klientuppgifter inom social- och hälsovården... 1 1.2 Lagstöd för elektroniska

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 29 april 2011 377/2011 Statsrådets förordning om ändring av förordningen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården Utfärdad i Helsingfors

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 42/2016 Datum Ärende 2016-11-09 LF 23/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av barnskyddslagen

Läs mer

VAASAN SEUTU PALVELUSETELI 1

VAASAN SEUTU PALVELUSETELI 1 VAASAN SEUTU PALVELUSETELI 1 ANSÖKAN OM ATT FÅ PRODUCERA SERVICE SOM ANSKAFFAS MED SERVICESEDLAR Med denna ansökan kan företag inom social- och/eller hälsovårdsbranschen ansöka om att bli serviceproducent

Läs mer

Anvisning 10/2013 1 (6)

Anvisning 10/2013 1 (6) Anvisning 10/2013 1 (6) Enligt sändlista Kommunerna och sjukvårdsdistrikten är skyldiga enligt lag att ordna jour dygnet runt för mun- och tandvård Valvira påminner hälsovårdscentralerna och sjukvårdsdistrikten

Läs mer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovårdens avgiftsbelagda prestationer

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovårdens avgiftsbelagda prestationer Bilaga 1 Social- och hälsovårdsministeriets förordning om Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovårdens avgiftsbelagda prestationer 1. Beslut om yrkesverksamhet inom hälsovård samt intyg

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition

Kundens valfrihet. Enligt utkastet till regeringsproposition Kundens valfrihet Enligt utkastet till regeringsproposition 1 - I nuläget är det kommunerna som ordnar de offentliga social- och hälsovårdstjänsterna. Den 1 januari 2020 överförs ansvaret för att ordna

Läs mer

Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården

Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården FÖRESKRIFT 1/2017 1(12) Föreskrift om grunderna för specifikation av åtkomsträttigheter till klientuppgifter inom socialvården Bemyndigande Målgrupp Giltighetstid Lag om klienthandlingar inom socialvården

Läs mer

Anvisning 2/2013 1 (8)

Anvisning 2/2013 1 (8) Anvisning 2/2013 1 (8) Kommuner, samkommuner och kommunala samarbetsområden Privata enheter som dygnet runt erbjuder service inom handikappvården och vården för utvecklingsstörda samt psykisk hälsovård

Läs mer

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras.

RP 207/2018 rd. I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering av frontveteraner ska ändras. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om rehabilitering av frontveteraner PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om rehabilitering

Läs mer

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagförslag,

Utkast till regeringens proposition med förslag till lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården, lagförslag, I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser Lag om kundens valfrihet inom social- och hälsovården 1 Lagens syfte och tillämpningsområde Syftet med denna lag är att för social-

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 25 mars 2015 263/2015 Familjevårdslag Utfärdad i Helsingfors den 20 mars 2015 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Lagens syfte Syftet med

Läs mer

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare

Anvisningen träder i kraft genast och gäller tills vidare Anvisning 2/2018 1(7) ANVISNINGAR FÖR ANMÄLAN AV ÄNDRINGAR I INFORMATIONSSYSTEM AV KLASS A INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDEN Målgrupper Tillverkare av informationssystem för social- och hälsovården Tillverkare

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Organisation som svaret representerar Eventuell precisering Sofia Ulfstedt sofia.ulfstedt@karkulla.fi

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Fredrik Guseff fredrik.guseff@sfp.fi Organisation som svaret representerar Svenska folkpartiet

Läs mer

RP 218/2016 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

RP 218/2016 rd. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre och av 42 i socialvårdslagen

Läs mer

Enkät om psykisk ohälsa

Enkät om psykisk ohälsa Vår referens: Mikael Granholm Tel: (0)18-528 626 PROJEKTRAPPORT Dnr: 2017-279-3 18.9.2017 Distribution: Ålands handikappförbund, åländska socialmyndigheter, Ålands landskapsregering Enkät om psykisk ohälsa

Läs mer

Case: Att lägga ut all socialoch hälsovård i kommunen på entreprenad

Case: Att lägga ut all socialoch hälsovård i kommunen på entreprenad Case: Att lägga ut all socialoch hälsovård i kommunen på entreprenad Nordisk tillsynskonferens 2015 Överinspektör för socialvården, gruppledare Kirsi Kaikko Regionförvaltningsverket (RFV) i Östra Finland

Läs mer

JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL)

JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL) JÄMFÖRELSE, DEN SVENSKA MODELLEN (LOV) OCH DET FINSKA SYSTEMET (SERVICESEDEL) 1.1 Tillämpningsområdet Tekniskt har länderna valt olika lösningar när det gäller beskrivningen av systemens tillämpningsområde.

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 160/2012 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre samt lag om upphävande

Läs mer

DETALJMOTIVERING. Lagförslag. Lag om produktion av social- och hälsotjänster

DETALJMOTIVERING. Lagförslag. Lag om produktion av social- och hälsotjänster DETALJMOTIVERING Lagförslag 3 Definitioner. Det föreslås att till paragrafen fogas som punkterna 6 och 7 definitioner av sjukhus och av tjänsteenhet för krävande socialvård. Definitionerna behövs för att

Läs mer

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De

information och att hen förstår ingreppet som ska göras. En trygg omgivning och trygga människor underlättar även situationen. De En ny klient- och patientlag är länge väntad och viktig. Lagförslaget är dock omfattande och det är svårt att få en helhetsbild av det. Paragraferna och lagens detaljmotiveringar kräver ännu till många

Läs mer

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter

Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning av TSE hos får och getter JORD- OCH SKOGSBRUKSMINISTERIET FÖRORDNING nr 25/2013 Datum Dnr 2.12.2013 2303/14/2013 Ikraftträdande och giltighetstid 1.1.2014 -tillsvidare Upphäver Jord- och skogsbruksministeriets förordning om bekämpning

Läs mer

Lag om särskild med anledning av funktionshinder

Lag om särskild med anledning av funktionshinder Lag om särskild med anledning av funktionshinder 1. 1. Bakgrundsinformation om svararen Förnamn Efternamn E-post Carola Linden carola.linden@jakobstad.fi Organisation som svaret representerar Social- och

Läs mer

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016.

RP 52/2015 rd. Lagen avses träda i kraft den 1 januari 2016. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av i lagen om skada, ådragen i militärtjänst PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om skada,

Läs mer

Anvisning till myndigheter 7/2012 2 (6)

Anvisning till myndigheter 7/2012 2 (6) Anvisning till myndigheter 7/2012 1 (6) Enligt sändlista Ändringarna av tobakslagen ur barnskyddsanstalternas perspektiv Allmänt Tobakslagen (693/1976) ändrades den 1 januari 2010 (698/2010). Ett nytt

Läs mer

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015

Kriterier för stöd för närståendevård. för vård av vuxna 2015 Kriterier för stöd för närståendevård för vård av vuxna 2015 Godkänd av socialnämnden 13.5.2015 Stöd för närståendevård Närståendevård avser vård av och omsorg om en äldre, handikappad eller sjuk person,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 41/2007 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 41/2007 rd RIKSDAGENS SVAR 41/2007 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av livsmedelslagen och upphävande av 1 2 mom. i lagen om Livsmedelssäkerhetsverket Ärende Regeringen har till riksdagen

Läs mer

Reglemente för socialnämnden

Reglemente för socialnämnden 1(5) Reglemente för socialnämnden Detta reglemente är beslutat av kommunfullmäktige den 28 februari 2011, 102. Utöver vad som anges i kommunallagen (1991:900) och i Trelleborgs kommuns reglemente med gemensamma

Läs mer

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL)

PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) 1 (6) PERSONUPPGIFTSLAGEN (PUL) Lagens ikraftträdande PUL trädde ikraft den 24 oktober 1998 och genom PUL:s införande upphävdes 1973-års datalag. För behandling av personuppgifter, som påbörjats före den

Läs mer

hemtjänsterna i skick

hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick hemtjänsterna i skick Vi har i Finland lyckats i vårt gemensamma mål, möjligheten ett njuta av allt längre liv med god hälsa och livskvalitet. Å andra sidan är vi den nation i europa

Läs mer

ANVISNING FÖR IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND

ANVISNING FÖR IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND ANVISNING FÖR IFYLLANDE AV BLANKETT FÖR ANSÖKAN OM TILLSTÅND UPPGIFTER OM SERVICEPRODUCENTEN SERVICEPRODUCENT I tillståndsansökan ska anges serviceproducentens (enskild person, en sammanslutning eller

Läs mer

Revisionsverkets ställningstaganden

Revisionsverkets ställningstaganden Revisionsverkets ställningstaganden Användning av tekniska hjälpmedel vid servicen till äldre i hemmet Revisionen fokuserade på användning av tekniska hjälpmedel som en del av den servicehelhet som stöder

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården

Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården 1 Grunderna för ersättning till producenterna i systemet med valfrihet inom social- och hälsovården I den föreslagna valfrihetsmodellen kan tjänster erbjudas av bolag som ägs av landskapet, av privata

Läs mer

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten

Kundens valfrihet. Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten Kundens valfrihet Enligt regeringens propositionsutkast och riktlinjerna för valfriheten 1 Ändringar utifrån grundlagsutskottets utlåtande Bland annat: Landskapet behöver inte bolagisera sina egna social-

Läs mer

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande

Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 1 Social- och hälsovårdsministeriet PB 33 00023 Statsrådet kirjaamo@stm.fi virpi.vuorinen@stm.fi UTLÅTANDE 17.6.2011 Begäran om utlåtande: Social- och hälsovårdsministeriets begäran om utlåtande 20.4.2011

Läs mer

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019

Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 STM032:00/2017 Utkast 30.3.2017 Ändringar av prehospital akutvård som gäller hälso- och sjukvårdslagen år 2019 39 Prehospital akutsjukvård Landskapen ska organisera den prehospitala akutsjukvården inom

Läs mer

Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard

Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard Regelverk och myndighetsstöd för ökad informationssäkerhet inom dricksvattenförsörjningen (NIS) Anders Östgaard Digitalisering Nivå Digitalisering Incidenter Informationssäkerhet $ Tid NIS-direktivet NIS

Läs mer

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D

ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D ÅLANDSDELEGATIONEN Diarienr D 10 14 01 9 Helsingfors/Mariehamn 15.4.2014 Nr 7/14 Hänvisning Ålands lagtings skrivelse 7.4.2014, nr 45/2014. Till Justitieministeriet Ärende Utlåtande över landskapslag om

Läs mer

Språket inom social- och hälsovård

Språket inom social- och hälsovård Språket inom social- och hälsovård De språkliga rättigheterna hör till individens grundläggande rättigheter. Med tanke på individens grundtrygghet är social- och hälsovård på eget språk viktig i livets

Läs mer

Lag. om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar

Lag. om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar. 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar Lag om Enheten för hälso- och sjukvård för fångar I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Uppgifter och ledning för Enheten för hälso- och sjukvård för fångar 1 Lagens tillämpningsområde Denna

Läs mer

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad

Tillfälligt, under 10 h/månad. Regelbunden, stödd hemvård 10 h/månad. Regelbunden, övervakad hemvård h/månad Kriterier för hemvård från 1.1.2019 Msta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite Kriterier för hemvård Funktionsförmåga Servicebehov Mängden service Mål för service Nedsatt funktionsförmåga

Läs mer

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna

Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Närståendevården i landskapet Åland Tillsyn 2012 Enkät riktad till närståendevårdarna Verksamhet som berörs av den aktuella tillsynen I enlighet med gällande tillsynsplan för socialvårdsbyrån och budget

Läs mer

Anvisningar för tillämpning av anmälningsförfarande enligt 13 i hälsoskyddslagen

Anvisningar för tillämpning av anmälningsförfarande enligt 13 i hälsoskyddslagen HANDBÖCKER 3:2007 Anvisningar för tillämpning av anmälningsförfarande enligt 13 i hälsoskyddslagen Inrättningar och lokaler i socialbranschen Anvisningar för tillämpning av anmälningsförfarande enligt

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 128/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av i socialvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås att socialvårdslagen ändras

Läs mer

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel

Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Kundens valfrihet inom social- och hälsovården ur tjänsteproducenternas och landskapets synvinkel Syftet med social- och hälsovårdsreformen är att se till att alla har tillgång till jämlika och moderna

Läs mer

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls

Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? tillräckligt för lite inte alls DELAKTIGHET I PLANERINGEN AV DEN EGNA VARDAGEN Har ni deltagit i uppgörandet av er vård- och serviceplan?, varför? Har man i samförstånd med er lagt upp målsättningarna i er vård- och serviceplan? Har

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 31 december 2013 1287/2013 Lag om elev- och studerandevård Utfärdad i Helsingfors den 30 december 2013 I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

Läs mer

Förteckning enligt artikel 35.4 i Dataskyddsförordningen

Förteckning enligt artikel 35.4 i Dataskyddsförordningen Datum Diarienr 1 (6) 2019-01-16 DI-2018-13200 Förteckning enligt artikel 35.4 i Dataskyddsförordningen Av artikel 35.1 i dataskyddsförordningen följer att den personuppgiftsansvarige ska utföra en konsekvensbedömning

Läs mer

Föreskrift om väsentliga krav på funktionalitet hos informationssystem för socialoch hälsovården

Föreskrift om väsentliga krav på funktionalitet hos informationssystem för socialoch hälsovården FÖRESKRIFT 2/2016 1(13) Föreskrift om väsentliga krav på funktionalitet hos informationssystem för socialoch hälsovården Bemyndigande 19 a - 19 g i lagen om elektronisk behandling av klientuppgifter inom

Läs mer

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4)

Ansvarsområdet tjänster för äldre producenter 21.4.2011 1(4) 1(4) för serviceboende Bakgrund Lagen om servicesedlar inom social- och hälsovården (569/2009) trädde i kraft 1.9.2009. Användningen av servicesedeln regleras också av lagen om klientavgifter inom social-

Läs mer

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017

SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 SV lausuntopyyntö VaVa Syksy 2017 1. BAKGRUNDSUPPGIFTER Officiellt namn på den som svarar Namn på den person som antecknat svaret Kontaktuppgifter till den person som är ansvarig för svaret Datum för när

Läs mer

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018

Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Anvisningar för stöd för närståendevård i Geta kommun 2018 Godkänd av socialnämnden i Geta kommun den 13.09.2017 61 Arvode justeras årligen, justerat inför 2018 Vad innefattar stöd för närståendevård?

Läs mer

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder

Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 utkast 19.5.2017 Lag om särskild service med anledning av funktionshinder 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna lag är att 1) uppnå likabehandling, delaktighet och deltagande i

Läs mer