Version FÖRSLAG TILL PRINCIPER I. Standard för verifiering av energianvändning. i befintliga byggnader

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Version 2011-10-11 FÖRSLAG TILL PRINCIPER I. Standard för verifiering av energianvändning. i befintliga byggnader"

Transkript

1 Version FÖRSLAG TILL PRINCIPER I Standard för verifiering av energianvändning i befintliga byggnader

2 1 SYFTE OCH BAKGRUND Generellt finns det mycket goda möjligheter att lönsamt minska energianvändningen i befintliga byggnader och anläggningar i Sverige. Historiskt sett har lönsamheten för energisparåtgärder ej varit så god som den nu blivit (för med information se presentation från SIS seminarium ). För att motivera energispararbete och investeringar fodras att verifiering av energianvändning kan ske med god precision. Detta innebär att det finns ett stort behov att utarbeta en standard för att verifiera energianvändningen. Standarden syftar till att minska kostnaderna varför den utgår ifrån de debiteringsmätare som används för att fakturera fastighets-/anläggningsägaren för energikostnader. När lönsamma energisparåtgärder kan identifieras, genomförs och därefter verifieras är detta alltid en god miljöåtgärd. Vid nybyggnation bör mer omfattande metoder än de som beskrivs i detta dokument användas för att fastställa och följa upp energiprestanda etc. Detta dokument innehåller förslag till principiella lösningar i Standard för verifiering av energianvändning i befintliga byggnader. 2 OMFATTNING För att kunna verifiera energianvändning i befintliga byggnader med god precision måste ett antal delar ingå vilka påverkar varandra. Dessa delar är: hur klimatkorrigering ska genomföras hur den del som ej ska klimatkorrigeras ska fastställas hur korrigering vid förändringar i byggnaden ska ske hur inomhusklimatkrav och verksamhetstider ska definieras hur referensnivåer ska fastställas vilken beräkningsmetodik som används när energisparåtgärder genomförs hur uppföljningsrapporterna ska utformas definition av den nomenklatur som ska användas. Om en av ovanstående delar ej finns definierad hur den ska fastställas och olika alternativ finns så kan verifieringen skilja sig åt och precisionen utebli. Driftorganisationer har generellt begränsat med tid för att verifiera energianvändningen. Att verifiera energianvändning är komplext varför hanteringen i detta förslag är inriktad på en medge rationell hantering för att den ska bli så användbar som möjligt. 2 (9)

3 2.1 Förväntade fördelar om en standard finns Standarden bör bl.a.: ge fastighets-/anläggningsägare bra beslutsunderlag vid beslut om energiinvesteringar ge fastighets-/anläggningsägare en god uppföljning underlätta för energitjänsteentreprenörer att prissätta och bedömda risker innebära att programvaror som stödjer standarden kan utvecklas kunna föreskrivas vid upphandling av energisparprojekt och energitjänster underlätta för driftorganisationer att aktivt arbeta med energi-/driftoptimering underlätta vid upphandling av driftentreprenaden som även omfattar energi- /driftoptimering 3 TÄNKBARA KUNDER TILL EN STANDARD Aktörer som arbetar med energianvändning i befintliga byggnader/anläggningar bör vara presumtiva kunder till en standard. Dessa är t.ex.: Fastighetsägare Energibolag Konsulter Energitjänsteentreprenörer Myndigheter Tillverkare av energistatistikprogram 4 PRINCIPER I STANDARDEN 4.1 Indelning i olika delsteg Delarna i standarden anges i olika delsteg för att underlätta användningen av standarden. Delstegen är numrerade i en logisk och kronologisk ordning. 4.2 Delsteg 1 - Identifiering av debiteringsmätare En genomgång företas av ekonomiredovisningssystemets för att kunna identifiera de mätare som belastar fastighets-/anläggningsägaren med energikostnader. Dessa listas och energianvändning per månad de två senaste helårens månadsanvändning samlas in. Observera att värdena/förbrukningarna ej får vara normalårskorrigerade utöver korrigering för att avläsning ej skett vid månadsskiftet. 3 (9)

4 Uppgifterna om energianvändning per månad kan finnas i ett befintligt energistatistiksystem, hos fastighets-/anläggningsägaren eller hos energileverantören. Om uppgifter saknas finns uppgifter alltid på fakturor hos fastighets-/anläggningsägaren eller hos energileverantören. 4.3 Delsteg 2 Insamling av uppgifter om månadsmedeltemperatur Uppgifter om månadsmedeltemperatur för den aktuella orten de två senaste helåren, samlas in. Uppgifter om månadsmedeltemperaturen finns för alla orter i Sverige hos SMHI, både aktuella och historiska uppgifter. 4.4 Delsteg 3 Analys av vad debiteringsmätare försörjer, indelning i referensvärdesgrupper samt fördelningar En analys av vad debiteringsmätarna försörjer utförs och dessa delas in i s.k. referensvärdesgrupper. En referensvärdesgrupp är minsta möjliga grupp av byggnader som kan ringas in med mätare. Denna indelning måste ske eftersom olika förbrukningar och förändringar av förbrukningar påverkar varandra. En referensvärdesgrupp omfattar ofta en eller flera byggnader. Ofta försörjer en fjärrvärmemätare en grupp byggnader och avgör hur stor en referensvärdes grupp blir och ofta ingår flera olika elmätare. Mätarna delas in i värme respektive el. I de fall fördelningar sker av elanvändning dokumenteras detta noggrant så att exakt samma metodik kan användas vid uppföljningen. 4.5 Delsteg 4 Klimatkorrigering av värme Ingen skillnad görs mellan hyresgästel och fastighetsel eftersom utgångspunkten är debiteringsmätare och fokus är att minska de kostnader som fastighets-/anläggningsägaren belastas med. Klimatkorrigeringen endast sker beträffande utomhustemperaturen och månadsmedelvärde för en hel ort används. Detta eftersom fler parametrar kraftigt ökar arbetet kraftigt samt andra klimatparametrar är svåra att hantera rationellt. Månadsmedeltemperaturen för en ort finns månadsvis för hela Sverige. Om t.ex. hänsyn ska tas till solinstrålning och vind måste byggnadens läge i terrängen definieras och kan ändras vid ny- om och tillbyggnad samt om andra byggnader uppförs i närheten. Därefter måste en värdering ske av hur dessa parametrar påverkar den unika byggnaden som system inkl., interna värmelaster etc vilket blir mycket komplext. Användningen av värme summeras per referensvärdesgrupp och månad de senaste per månad de två senaste helåren. Användningen per månad läggs därefter in i ett diagram som punkter månadsvis och i förhållande till månadsmedeltemperaturen. 4 (9)

5 Om ett tydligt samband finns mellan förändring i utetemperaturen och energianvändningen skapas en ekvation med alla punkter i diagrammet förutom de som kan anses vara klimatoberoende. Se exempel nedan: MWh/månad En ekvation* formuleras för linjen Klimatberoende del Klimatoberoende del *Energianvändning = konstant (kwh/grad och månad) * antal grader i månadsmedeltemperaturen + den klimatoberoende delen. Den klimatoberoende nivån och balanstemperaturen fastställs utifrån en manuell bedömning i diagrammet. Fördelarna med att skapa en ekvation är många: - Hela den unika byggnadens påverkan av utetemperaturen som system fångas upp, inkl. interna värmelaster, - Hur stor den del som ska klimatkorrigeras kan utläsas - En energianalytiker kan när denna har ett ekvationsdiagram framför sig enkelt se vad han bör åtgärda för att minska energiförbrukningen. Han ser hur stor varmvattenförbrukningen är samt hur bra klimatskalet är/värmeåtervinningen fungerar. - Hanteringen blir rationell och programvaror kan byggas upp - En normalårsanvändning av energi kan enkelt fastställas - En ekvation erhålls enkelt ur en programvara t.ex. Excel. I det fall ett tydligt samband mellan förändring i utetemperaturen och energianvändningen ej* finns används per månad medelvärdet av de två föregående åren som referensvärde. *Detta kan t.ex. vara fallet vid värmeanvändning i simhallar och ishallar. 5 (9)

6 4.6 Delsteg 5 Kyla Kyla är mycket komplext* att koppla emot utetemperaturen och skiljer sig mycket mellan åren. P.g.a. detta sker ingen klimatkorrigering till ett normalår. *T.ex. påverkas möjligheten att överföra komfortkyla i s.k. kylbafflar av kondensdagpunkten, d.v.s. aktuell luftfuktighet. Kybehovet skiljer sig mycket mellan åren och även en s.k. temperaturskillnadsstyrning kan användas alternativt fasta värden för inblåsingstemperaturer eller rumsluften. Osäkerheterna är många. När fjärrvärme är installerad används medelvärdet av det två senaste åren som referensnivå. När kyla produceras med el via kompressoranläggningar och separat mätning och 24- månaders historik över denna saknas anses denna elanvändning ingå i fastighetselanvändningen. 4.7 Delsteg 6 el som ej är värme För att bygga upp referensvärde för el används per månad medelvärdet av de två föregående åren. 4.8 Delsteg 7 Princip för hantering av förändringar Normalt sker förändringar i en byggnad vilket påverkar energianvändningen. Dessa förändringar påverkar referensnivåerna som kan behöva justeras så att en korrekt verifiering av energianvändningen kan ske. Vilka förändringar som är så betydande att en justering behöver ske kan ibland inte förutses. Nedan listas ett antal förändringar som normalt ger betydande påverkan på referensnivåerna: om-/tillbyggnad eller rivning av byggnad större förändring av antalet personer i byggnaden ombyggnad/nyinstallation inom värme-, kyl-, ventilations-, belysnings-, elsystem, etc. förändring av luftflöden förändring av inomhusklimatkrav ändring av verksamhetstider. I det fall en betydande förändring enligt ovan sker noteras detta. Därefter avvaktas tre månadsrapporter och tillsammans med en beräkning görs en värdering av förändringens storlek. Därefter justeras referensnivån. Justeringen listas i en loggbok innehållande datum justerad energivolym, beräkningar, etc. En ansvarig person för att hantera justeringarna bör utses. 6 (9)

7 4.9 Delsteg 8 Definition av inomhusklimat och verksamhetstider Allmänt De angivna kraven beträffande inomhusklimat ska upprätthållas under verksamhetstiderna. Arbetena med energioptimering syftar till stor del att tillse att systemen för leverans av inneklimat i möjlig mån inte är i drift respektive leveranserna minimeras under resterade tid. Det är av stor vikt att inomhusklimat och verksamhetstider för referensnivån dokumenteras så att förändringar kan identifieras och bedömas Verksamhetstider Det är en stor fördel att verksamhetstiderna anges så exakta som möjligt och att en löpande översyn t ex en gång per år sker. Verksamhetstiderna bör anges per byggnad och för respektive våningsplan/del alternativt om generella verksamhetstyper finns bör verksamhetstiderna anges för dessa. Dessa kan t ex vara: klassrum måndag fredag, kontor måndag fredag, sporthallar måndag fredag och tid därutöver används timer för ventilation Inomhusklimatkrav Det är en stor fördel att inomhusklimatkraven anges så exakta som möjligt. Kraven anges per byggnad och för respektive våningsplan/del alternativt om generella lokaltyper finns anges kraven för dessa. Dessa kan t ex vara: klassrum 20 C, kontor 21 C, sporthallar 17 C, trapphus 15 C, garage 12 C. Krav för koldioxidhalt, om behovsstyrd ventilation med koldioxidgivare finns installerad, anges som ett maxvärde. Dessa kan t ex vara: konferenslokaler max 1000 ppm, gymnastiksal max 900 ppm Delsteg 9 - Utformning av rapporter och rapportering Rapporterna utformas som stapeldiagram per månad med staplarna, verkligt utfall, klimatkorrigerad referensnivå och ev. måltal. Syftet är att driftorganisationen månadsvis, grafisk och rationellt ska kunna ta del av statistiken. Rapporterna summeras per: referensvärdesgrupp per driftområde eller motsvarande samt totalt för alla referensvärdesgrupp. 7 (9)

8 Månadsutfallet bör löpande presenteras för: företagsledningen driftchef eller motsvarande för ansvarig drifttekniker. Exempel på diagram över en referensvärdesgrupps värmeförbrukning Klimatkorrigerad referensnivå Verkligt utfall Klimatkorr referensnivå Verkligt utfall 4.11 Delsteg 10 - Klimatkorrigering månadsvis och årsvis under uppföljningsperioden När en ekvation formulerats för en byggnad och en uppföljningsmånads energianvändning inkommer används den verkliga förbrukningen och referensnivån klimatkorrigeras med uppföljningsmånadens månadsmedelutetemperatur. Detta innebär att för varje månad så jämförs det verkliga utfallet med vilken förbrukningen byggnaden normalt skulle ha haft vid den verkliga månadsmedelutetemperaturen. För årsuppföljning summeras de 12 delmånaderna. 8 (9)

9 4.12 Delsteg 11 - Verifiera av en energianvändning efter en energisparåtgärd och förslag till principiell lösning Efter att en energiåtgärd genomförts är det i princip en ny byggnad som ska klimatkorrigeras och statistik för att fastställa en ny ekvation saknas. För att lösa denna problematik används den ekvation som skapades före energisparåtgärden och en beräkning utförs av vilken energianvändning byggnaden skulle haft om den ej byggts om vid den inomhustemperatur som råder när uppföljningen sker. Det verkliga utfallet jämförs därefter med detta värde och skillnaden visar den verkliga besparingen. Se exempel på nästa sida Nomenklatur x y z å ä ö 9 (9)

Förslag till projekt Metod för väderjustering av energimängder samt uppföljning av energibesparingar

Förslag till projekt Metod för väderjustering av energimängder samt uppföljning av energibesparingar Förslag till projekt Metod för väderjustering av energimängder samt uppföljning av energibesparingar Stig Lundberg Problembild 1 Exempel En ekonomichef beviljar investeringsmedel för ett energiprojekt

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering Sida 1 av 6 Rapport Energideklarering Namn: Brf Havsuttern Adress: Solters plan 1E Postnr: 214 20 Ort: Malmö Datum: 2009-02-26 Fastighetsbet. Havsuttern 17 Adress Solters plan 1A-E - Södra Förstadsgatan

Läs mer

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 26 oktober 2011

Noteringar intressegrupp Energileveranser den 26 oktober 2011 Plats: Föreningen för Förvaltningsinformation, Drottninggatan 26 Stockholm Tid: 2011-10-28 kl 10-12 Närvarande: Johan Lindberg Riksbyggen Tony Ulmehag 5D Kristoffer Olsson Vitec Peter Hiti L.E.B system

Läs mer

Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål

Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål Bilaga 9.2 Beräkning av lönsamhet och om att sätta mål Om att sätta mål för energieffektivisering För att kunna uppnå uppsatta mål behöver normalt ett antal genomgripande åtgärder genomföras som fodrar

Läs mer

En byggnad betraktas som befintlig när den varit i bruk i två år. För nyare byggnader hänvisas till Bedömningsgrunder för nya byggnader.

En byggnad betraktas som befintlig när den varit i bruk i två år. För nyare byggnader hänvisas till Bedömningsgrunder för nya byggnader. GreenBuilding Bedömningsgrunder för befintliga byggnader 2016-01-26 Version 3 Detta är en sammanställning av beslutade kriterier för SGBCs granskning och bedömning av GreenBuilding-certifiering av befintliga

Läs mer

aff Energioptimering 10

aff Energioptimering 10 aff Energioptimering 10 - en lönsam och miljövänlig möjlighet! Bakgrund till möjligheterna med lönsam energibesparing 1 Energiprisutvecklingen Ränteutvecklingen 2 Energiprisutvecklingen, KPI och räntor

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering Sida 1 av 6 Rapport Energideklarering Namn: Brf Loke Adress: Sallerupsvägen 26A Postnr: 21218 Ort: Malmö Datum: 2009-08-19 ÅF: David Hargö Sida 2 av 6 Nu är er energideklaration klar En energideklaration

Läs mer

Våra hem är vår borg. - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi. Margot Bratt, WSP

Våra hem är vår borg. - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi. Margot Bratt, WSP Våra hem är vår borg - Bra funktion och inomhusmiljö - Låga kostnader för energi Margot Bratt, WSP Hur mycket kan energianvändningen minska? Cirka 40 % av dagens bostadslägenheter ägs av bostadsrättsföreningar

Läs mer

Arbets- och näringsministeriets förordning

Arbets- och näringsministeriets förordning UTKAST 7.11.2014 Arbets- och näringsministeriets förordning om rapportering om objeksbesiktningar Utfärdad i Helsingfors den 2014 I enlighet med arbets- och näringsministeriets beslut föreskrivs med stöd

Läs mer

Innovation by experience

Innovation by experience Samarbete för lägre energikostnad Innovation by experience Det finns mycket som tyder på att energipriserna kommer att öka i framtiden. Oljeutvinningen närmar sig sitt kapacitetstak och konflikter i vår

Läs mer

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Getholmen Skärholmen Stockholm Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Augusti 2008 1 Innehåll Bakgrund 3 Genomförande av första etappen 3 Sammanfattning av beräkningar 5 Lönsamhetsbedömning

Läs mer

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning

Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning Checklista Energikrav vid upphandling av entreprenad för målstyrd energiförvaltning 2016-03-16 1 Förord Avtal för målstyrd energiförvaltning är avsett att användas i entreprenader där parterna avtalat

Läs mer

Per Levin. Sveby

Per Levin. Sveby Per Levin Sveby 2014 1 Regelverk för målstyrd energiförvaltning ABT06 Sveby Mätföreskrifter för Energiavtal 12 Sveby Energiavtal 12 Sveby Energiprestandaanalys och verifieringsmall Checklista för Målstyrd

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Norrtäljeanstalten Hus 9

Norrtäljeanstalten Hus 9 Specialfastigheter anstalten Hus 9 Energieffektivisering enligt Totalmetodiken Uppföljning av Etapp 2 och Etapp 3 Beställt av: Petra Kinnerberg, Specialfastigheter Utfört av: och Mari-Liis Maripuu CIT

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket

Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Totalmetodiken Kortrapport av Etapp 1 Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Gamla Byn AB Ramböll Sverige AB april 2014 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket

Läs mer

- Att tänka på som Beställare -

- Att tänka på som Beställare - Energitjänster med besparingsgaranti - Att tänka på som Beställare - Peter Karlsson, Energikonsult Aktea Energy Vad vill vi uppnå? Fokusera på slutresultatet: - Energi - Miljö - Inneklimat - Underhållsbehov

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Björsäter 12:8 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-06-04 Byggnadens adress: Björsäter Fallgärdet 1 54295 Mariestad Utetemperatur: 15

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: NÄVEKVARN 7:350 Besiktningsuppgifter Datum: 2013-02-14 Byggnadens adress: SJÖSKOGSVÄGEN 26 61176 NÄVEKVARN Utetemperatur:

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-01-27 Adress/ort: Lärksångsvägen 9 / Linghem Besiktigad av (certnr): Jonas Johansson (5843) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-05-22 Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Företag: Haggenvägen 17, Västerås Niklas Saar (SC0253-17) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-01-08 Fastighetsbeteckning: Symaskinen 23 Adress/ort: Håkantorpsgatan 110, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg Energibesparing med Solfilm Rapport Helsingborg 2011-03-22 Författare Anna Vesterberg Uppdragsnummer 4019427000 SWECO Kungsgatan 2, 252 21 Helsingborg Telefon: 042-499 00 00 Telefax Sammanfattning Beräkning

Läs mer

Rapport Energideklarering Namn: HSB Brf Järven Adress: Stadiongatan 55 A-E Postnr: Ort: Malmö Datum:

Rapport Energideklarering Namn: HSB Brf Järven Adress: Stadiongatan 55 A-E Postnr: Ort: Malmö Datum: Sida 1 av 6 Rapport Energideklarering Namn: HSB Brf Järven Adress: Stadiongatan 55 A-E Postnr: 217 64 Ort: Malmö Datum: 2008-06-17 Sida 2 av 6 Nu är er energideklaration klar En energideklaration beskriver

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering -. I ' Sida 1 av 7 Rapport Energideklarering Namn:!Adress: lpostnr: Ort: Datum: Brr Malmöhus 52 Östra Stations gatan 19 21236 Malmö 2010-03-25 Thommie HahmolTorgn Pettersson Sida 2 av 7 Nu är er energideklaration

Läs mer

Känslighetsanalys kring simulering av Jokkmokks energibalans i EnergyPLAN

Känslighetsanalys kring simulering av Jokkmokks energibalans i EnergyPLAN Känslighetsanalys kring simulering av Jokkmokks energibalans i EnergyPLAN Sammanfattning En uppdaterad modell av Jokkmokks energisystem har skapats ur nu erhållna data och använts för ett antal scenarion

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering Sida 1 av 15 Rapport Energideklarering Namn: Adress: Postnr: Ort: Datum: Brf Fröknegården Kommendantsvägen 16B 291 36 Kristianstad 29-1-26 ÅF: Björn Nilsson Sida 2 av 15 Nu är er energideklaration klar

Läs mer

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013 Fjärrvärmedagarna Borlänge 17 april 2013 EI R2010:02 Fakturering efter faktisk förbrukning och reglering av mätperiodens längd avseende fjärrvärme. Lagen gäller från 1 januari 2015 Mätning månadsvis Rapportering

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 38232

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 38232 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 554984 Byggnaden - Identifikation Län Kalmar Kommun Nybro Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Heimdal 4 Husnummer 1 Adress Villagatan 14 Prefix byggnadsid

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Sävja 34:20. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala Sävja 34:20 Byggnadens adress Bonadsvägen 100 757 57 Uppsala Datum 2018-05-03 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2018-04-18 Adress/ort: Bygatan 17B, 17C, Våxtorp Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112. Byggnadens adress Lingonvägen 5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Uppsala Storvreta 47:112 Byggnadens adress Lingonvägen 5 74340 STORVRETA Datum 2015-05-16 Utetemperatur 14 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

Beräkning av energiprestanda/primärenergital för några byggnader

Beräkning av energiprestanda/primärenergital för några byggnader Promemoria Datum 2019-01-30 Diarienummer Beräkning av energiprestanda/primärenergital för några byggnader Primärenergital ersatte specifik energianvändning som mått på byggnadens energiprestanda i och

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2018-04-18 Adress/ort: Odens Väg 24A, 24B Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Validitetskontroll energideklaration 2014

Validitetskontroll energideklaration 2014 Validitetskontroll energideklaration 2014 2 Validitetskontroll energideklaration 2014 Titel: Validitetskontroll energideklaration 2014 Utgivare:, juli 2015 Dnr: 1554-2015 Process: 3.4.1 Validitetskontroll

Läs mer

Samlingsrapport energianalys/energideklaration

Samlingsrapport energianalys/energideklaration Samlingsrapport energianalys/energideklaration Unik identifikation: Östersund Genvalla 2:19 Ägarens namn: Pettersson, Urban/Oskarsson, Jennie Fastighetsbeteckning: Genvalla 2:19 Adress: Genvalla 205 Postadress:

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 augusti Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket. Gustav Larsson, ÅF Infrastructure

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 augusti Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket. Gustav Larsson, ÅF Infrastructure Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Storfors Folkets Hus Piteå Kommun Gustav Larsson, ÅF Infrastructure Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1909

Läs mer

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning

Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Energieffektiva myndigheter Riktlinjer och uppföljning Dag Lundblad Energimyndigheten Övergripande om åtgärder valmöjligheter i ett kontinuerligt & systematiskt och strategiskt arbete genomförande under

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33

Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 Lönsamhetskalkyl Kejsarkronan 33 UTFÖRARE Företag: Energikonsult: Fastighetsägarna Stockholm AB AO Teknik Theres Kvarnström BESTÄLLARE Kund: Brf Kejsarkronan 33 Fastighetens adress: Norrtullsgatan 25 UPPDRAGSBESKRIVNING

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-03-29 Fastighetsbeteckning: Kattegatt 15 Adress/ort: Storgatan 46, Torekov Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Bilaga Riktlinjer LCC

Bilaga Riktlinjer LCC Bilaga Riktlinjer LCC Fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar 1 Bilaga: Riktlinjer LCC Augusti 2019 Detta dokument ingår som bilaga till fastighetsförvaltningens projekteringsanvisningar. Denna

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Ekshäradsgatan 172, Farsta Stockholms stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Ekshäradsgatan 172, Farsta Stockholms stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Ekshäradsgatan 172, 123 46 Farsta Stockholms stad Nybyggnadsår: 1962 Energideklarations-ID: 949850 Energideklarationen i sin helhet finns hos byggnadens ägare. För mer

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 183 63

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 183 63 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 574732 Byggnaden - Identifikation Län Stockholm Kommun Täby Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Viggbyholm 82:12 Husnummer 1 Adress Röhällsvägen 38 Prefix

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-10-17 Fastighetsbeteckning: Glimten 17 Adress/ort: Älvkvarnsgatan 3, Helsingborg Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9

Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Stockholm 1 sep 2006 Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Remissvar avseende Boverkets Byggregler (BFS 1993:57), avsnitt 9 Generella synpunkter Vi anser att en skärpning av byggreglerna avseende energihushållning

Läs mer

Metodisk energieffektivisering

Metodisk energieffektivisering Ett seminarium om arbetsmetodik vid genomförandet av energibesparande åtgärder i byggnader Tid & plats: Malmö tisdag 13 april 2010 Stockholm torsdag 15 april 2010 Göteborg onsdag 21 april 2010 Avgift:

Läs mer

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk

Energieffektivisering och hållbara val vid renovering. Katarina Westerbjörk Energieffektivisering och hållbara val vid renovering Katarina Westerbjörk Om mig WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga analyser

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration parhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala- Svartbäcken 8:31.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration parhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala- Svartbäcken 8:31. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration parhus Fastighetsbeteckning Uppsala- Svartbäcken 8:31 Byggnadens adress Ingvarsgatan 71 75334 Uppsala Datum 2016-01-29 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 ENERGIDEKLARATION Kommentarer Kiruna 2015-06-26 Arctic CAD & Teknik Tommy Krekula Sid 1 (4) KOMMENTARER ENERGIDEKLARATION Objekt: Småhus Älven 4, Virvelvägen 69, Kiruna Ägare:

Läs mer

Vi sänker din energiförbrukning!

Vi sänker din energiförbrukning! ENERGIDEKLARATION OCH ENERGIEFFEK TIVISERING Vi sänker din energiförbrukning! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ENERGIBYRÅN 3 2 ENERGIBYRÅNS TJÄNSTER 4 OVK (OBLIGATORISK VENTILATIONSKONTROLL) 4 LAGEN OM ENERGIDEKLARATION

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration småhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Lindsta 1:21. Lindsta Sjötorp 37

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration småhus. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala Lindsta 1:21. Lindsta Sjötorp 37 ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration småhus Fastighetsbeteckning Uppsala Lindsta 1:21 Byggnadens adress Lindsta Sjötorp 37 744 97 Järlåsa Datum 2018-06-07 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Aspviksvägen 27, 975 95 Luleå Luleå kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2000 Energideklarations-ID: 626431

ENERGIDEKLARATION. Aspviksvägen 27, 975 95 Luleå Luleå kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2000 Energideklarations-ID: 626431 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Aspviksvägen 27, 975 95 Luleå Luleå kommun Nybyggnadsår: 2000 Energideklarations-ID: 626431 Energiprestanda: 92 /m² och år Energideklarationen i sin helhet finns hos

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Borgåsvägen 23, 438 32 Landvetter Härryda kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1972 Energideklarations-ID: 648357

ENERGIDEKLARATION. Borgåsvägen 23, 438 32 Landvetter Härryda kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1972 Energideklarations-ID: 648357 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Borgåsvägen 23, 438 32 Landvetter Härryda kommun Nybyggnadsår: 972 Energideklarations-ID: 648357 Energiprestanda: 22 / och år Krav vid uppförande av ny byggnad [jan

Läs mer

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart Värmesmart optimerar fastighetens uppvärmning och sparar energi! Mätning och analys av fler parametrar

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Sandövägen 259, 434 94 Vallda Kungsbacka kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1990 Energideklarations-ID: 669045

ENERGIDEKLARATION. Sandövägen 259, 434 94 Vallda Kungsbacka kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1990 Energideklarations-ID: 669045 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Sandövägen 259, 434 94 Vallda Kungsbacka kommun Nybyggnadsår: 1990 Energideklarations-ID: 669045 Energiprestanda: 81 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Brändövägen 233, 975 97 Luleå Luleå kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1992 Energideklarations-ID: 676704

ENERGIDEKLARATION. Brändövägen 233, 975 97 Luleå Luleå kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1992 Energideklarations-ID: 676704 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Brändövägen 233, 975 97 Luleå Luleå kommun Nybyggnadsår: 1992 Energideklarations-ID: 676704 Energiprestanda: 144 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]:

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Tutviksvägen 32, 136 75 Vendelsö Haninge kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1998 Energideklarations-ID: 661103

ENERGIDEKLARATION. Tutviksvägen 32, 136 75 Vendelsö Haninge kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1998 Energideklarations-ID: 661103 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Tutviksvägen 32, 136 75 Vendelsö Haninge kommun Nybyggnadsår: 1998 Energideklarations-ID: 661103 Energiprestanda: 129 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2017-07-12 Adress/ort: Vintervägen 3, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Fastställande

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-06-17 Fastighetsbeteckning: Källvattnet 126 Adress/ort: Kummelgatan 64C, Ramlösa Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: VIGGBYHOLM 64:2 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-08-27 Byggnadens adress: VINTERVÄGEN 3 18360 TÄBY Utetemperatur: 14 C Expert: Håkan

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-04-20 Fastighetsbeteckning: Rosenbönan 26 Adress/ort: Katterumsvägen 45 / Norrköping Besiktigad av : Jonas Johansson (5843) Företag:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: TJÄRHOVET 5 Besiktningsuppgifter Datum: 2017-05-04 Byggnadens adress: TJÄRHOVSGATAN 9 90420 UMEÅ Utetemperatur: 10 C Expert: Christer

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: GRÖNA BRINKEN 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-10-31 Byggnadens adress: VÄSTHORJAVÄGEN 5 33135 VÄRNAMO Utetemperatur: 6 C Expert:

Läs mer

Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet

Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet 1 Beräkningsexempel för bostadshus från 1960-talet I detta beräkningsexempel anges energiförbrukningen

Läs mer

ENVA. Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS

ENVA. Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS ENVA Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS Augusti 2012 1. Inledning Den här instruktionen har tagits fram av Hållbar utveckling Väst inom projektet ENVA energieffektivisering i kommunala vattenpumpsystem.

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering Sida 1 av 21 Rapport Energideklarering Namn: Adress: Postnr: Ort: Datum: Brf Kanalbrinken Lerholmsväg 1-35 291 46 Kristianstad 29-9-16 ÅF: Björn Nilsson Sida 2 av 21 Nu är er energideklaration klar En

Läs mer

BEN Beräkningsexempel normalisering Äldre flerbostadshus med fjärrvärme Detta beräkningsexempel följer reglerna i BEN 3.

BEN Beräkningsexempel normalisering Äldre flerbostadshus med fjärrvärme Detta beräkningsexempel följer reglerna i BEN 3. Promemoria Datum 2018-05-08 Diarienummer 1690/2016 BEN Beräkningsexempel normalisering Äldre flerbostadshus med fjärrvärme Detta beräkningsexempel följer reglerna i BEN 3. https://www.boverket.se/sv/lag--ratt/forfattningssamling/gallande/ben---bfs-

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson

Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets författningssamling Utgivare: Yvonne Svensson Boverkets föreskrifter om ändring i verkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd; BFS 2016:13 Utkom från trycket den 23 november 2016

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Storgatan 14, 360 65 Boda Glasbruk Emmaboda kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 672874

ENERGIDEKLARATION. Storgatan 14, 360 65 Boda Glasbruk Emmaboda kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 672874 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Storgatan 14, 360 65 Boda Glasbruk Emmaboda kommun Nybyggnadsår: 1909 Energideklarations-ID: 672874 Energiprestanda: 186 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration radhus. Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8. Byggnadens adress. Datum 2015-09-08. Utetemperatur 15.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration radhus. Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8. Byggnadens adress. Datum 2015-09-08. Utetemperatur 15. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration radhus Fastighetsbeteckning Luthagen 52:8 Byggnadens adress Geijersgatan 35A 75231 Uppsala Datum 2015-09-08 Utetemperatur 15 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860 37

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Fjärås Nyponstig 6C, 439 71 Fjärås Kungsbacka kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2015 Energideklarations-ID: 687241

ENERGIDEKLARATION. Fjärås Nyponstig 6C, 439 71 Fjärås Kungsbacka kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 2015 Energideklarations-ID: 687241 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Fjärås Nyponstig 6C, 439 71 Fjärås Kungsbacka kommun Nybyggnadsår: 2015 Energideklarations-ID: 687241 Energiprestanda: 50 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad

Läs mer

Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov. Åsa Wahlström

Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov. Åsa Wahlström Energiprestandaanalys 10 - avvikelse som kan härledas till brukare, verksamhet eller ökat kylbehov Arbetsgrupp Ingvar Andréasson, Familjebostäder Kjell Berndtsson, Riksbyggen Jonas Gräslund, Skanska Kenneth

Läs mer

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter

Användning av energi medför en miljöpåverkan! Energi & egenkontroll för fastighetsägare. Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Infoträff - Energieffektivisering i fastigheter Energi & egenkontroll för fastighetsägare Treårigt projekt, drivs av Miljöförvaltningen i Stockholm Ulrika Persson projektledare Fastighetsägare till flerfamiljshus

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Starby Landsväg 495, 262 95 Ängelholm Ängelholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1840 Energideklarations-ID: 593283

ENERGIDEKLARATION. Starby Landsväg 495, 262 95 Ängelholm Ängelholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1840 Energideklarations-ID: 593283 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Starby Landsväg 495, 262 95 s kommun Nybyggnadsår: 1840 Energideklarations-ID: 593283 Energiprestanda: 75 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [jan 2012]: Energiklass

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19. Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21. Datum 2015-09-12.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19. Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21. Datum 2015-09-12. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Fullerö 44:19 Byggnadens adress Åskmolnsvägen 21 74335 STORVRETA Datum 2015-09-12 Utetemperatur 15 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860 37

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Börje Åkerby 1:14.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Börje Åkerby 1:14. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Börje Åkerby 1:14 Byggnadens adress Börje Åkerby 207 75592 Uppsala Datum 2016-05-09 Energiexpert Peter Sundmark Sammanfattning PS Energideklaration

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: HAVSDJUPET 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-04-01 Byggnadens adress: Torsdaggränd 8 30253 Halmstad Utetemperatur: 0 C Expert:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Skyttstennäs 1:25. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Skyttstennäs 1:25 Byggnadens adress Slingervägen 1 740 21 Järlåsa Datum 2018-03-19 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning Energikompetens

Läs mer

gfedc Pellets Tillägg komfortkyla 5 (19) kwh/år Energiprestanda varav el Referensvärde 1 (enligt nybyggnadskrav) 185 45 90 162 198

gfedc Pellets Tillägg komfortkyla 5 (19) kwh/år Energiprestanda varav el Referensvärde 1 (enligt nybyggnadskrav) 185 45 90 162 198 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.1 55531 Byggnaden - Identifikation Län Kommun Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Ärnevi 2:23 Husnummer 1 Adress Ärnevilundsvägen 43 Prefix byggnadsid 1 Byggnadsid

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 27/02-15 Fastighetsbeteckning: Saturnus 5 Adress/ort: Meteorv 5, Hässleholm Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: SMÖGENÖN 73:1 Besiktningsuppgifter Datum: 2014-05-23 Byggnadens adress: HAMNEN 3 45043 SMÖGEN Utetemperatur: 22 C Besiktningstekniker/ort:

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2014 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter Energitimmen En Energitimme är det första steget mot en effektiv energianvändning för

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration Villa. Fastighetsbeteckning. Byggnadens adress. Datum. Energiexpert. Uppsala - Årsta 52:5. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Fastighetsbeteckning Uppsala - Årsta 52:5 Byggnadens adress Sellerigatan 7 754 49 Uppsala Datum 2016-08-22 Energiexpert Peter Sundmark, Cert nr 5546 Sammanfattning

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (småhus) som skall deklareras inför försäljning. Egen beteckning

Energideklaration. gfedcb Egna hem (småhus) som skall deklareras inför försäljning. Egen beteckning Energideklaration Version: Dekl.id: 2.0 537785 Byggnaden - Identifikation Län Skåne Kommun Kristianstad Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Ullstorp 32:3 Husnummer 1 Adress Ullstorpsvägen 311

Läs mer

Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. Joakim Iveroth projektledare

Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. Joakim Iveroth projektledare Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad Joakim Iveroth projektledare joakim.iveroth@boverket.se Uppdraget Bakgrund Energieffektiviseringsdirektivets artikel 9 har implementerats

Läs mer

Energideklarationsrapport

Energideklarationsrapport Energideklarationsrapport Fastighetsbeteckning: Sannegården 82:20 Adress: Maj På Malös Gata 19, Göteborg. Radhus, uppvärmd yta (A temp): 152 m 2, byggår 2007. Värmesystem: Fjärrvärme (2007), vattenburet

Läs mer

Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR. Fastighetsnyckeltal

Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR. Fastighetsnyckeltal Fastighetsnyckeltal 2018 SAMMANDRAG REGIONER - FOU-FONDEN FÖR REGIONERNAS FASTIGHETSFRÅGOR Fastighetsnyckeltal 2018 1 Förord Varje år samlar regionerna in nyckeltal för fastighetsområdet. Insamlingen är

Läs mer

förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se

förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se newsec Newsec Energy är ett kunskapsföretag inom geoenergi med fokus på stora och medelstora fastigheter. Med rätt kunskap och tekniklösning kan

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Energideklarationen. nu gäller den dig som ska sälja din villa!

Energideklarationen. nu gäller den dig som ska sälja din villa! Energideklarationen nu gäller den dig som ska sälja din villa! Vad kan man göra för att sänka kostnaden för energin? Kan man sänka driftskostnaden och ändå behålla ett bra inomhusklimat? Hur är byggnadens

Läs mer