PM KULTURMILJÖVÄRDEN LÄNGS VÄG 890 FÖRBI ÅSELET, SKELLEFTEÅ KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM KULTURMILJÖVÄRDEN LÄNGS VÄG 890 FÖRBI ÅSELET, SKELLEFTEÅ KOMMUN"

Transkript

1 Uppdragsnr: (7) PM KULTURMILJÖVÄRDEN LÄNGS VÄG 890 FÖRBI ÅSELET, SKELLEFTEÅ KOMMUN 1 Bakgrund Trafikverket planerar en ombyggnad av väg 890 på sträckan Stryckfors Myrheden i Skellefteå kommun. Väg 890 är utpekad som ett viktigt transportstråk för skogsnäringen samt är en viktig turistväg och är även klassad som värdefull vägmiljö. Vägen håller låg standard till följd av kurvig och kuperad plan och profil samt får under tjällossningsperioden vissa bärighetsproblem. Föreliggande PM har upprättats av Daniel Johnson, miljöingenjör WSP och har kvalitetsgranskats av Johanna Alton, landskapsantikvarie WSP. 2 Syfte och avgränsningar Föreliggande PM syftar till att beskriva hur kulturmiljövärden längs en sträcka av ca 5 km förbi byn Åselet berörs av planerad vägombyggnad. Avgränsningen redovisas i översiktskarta nedan. Geografisk avgränsning av föreliggande PM Orienteringskarta. Ungefärlig avgränsning förbi byn Åselet längs väg 890. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm

2 Uppdragsnr: (7) 3 Landskapet Byskeälven är en av två större oreglerade skogsälvar i Norrland. I samband med Inlandsisens avsmältning förde isälvsvatten med sig stora mängder sand, grus och sten som samlats i dalgången mellan Blankselet väster om Åselet ned till Åselet. Den strömmande älven flyttar ständigt detta material och strax uppströms sjön Åselet finns ett deltaområde med holmar bestående av sedimentjordar. Bild 1. Utblick över byn Åselet och Byskeälven från väg 890. Väg 890 löper i öst-västlig riktning parallellt med Byskeälven och norr om den äldre bykärnan i byn Åselet. Vägen slingrar sig fram längs dalgångens norra sida och följer väl terrängens vindlingar. Vägen går i huvudsak genom skogsmark men vid byn Åselet öppnar sig ett odlingslandskap. Nordost om nuvarande väg höjer sig en skogklädd, avgränsande bergsrygg. Bild 2. Utdrag ur storskifteskarta från år 1817 över Åselets by (Lantmäteristyrelsen forskningsarkiv aktnr: Z14-194:1). Området befolkades redan under stenålder, då dalgången gav goda förutsättningar för fiske. Det finns noteringar om att Åselet under 1500-talet utgjort en viktig plats för gädd- och laxfiske. Några kända fasta fornlämningar från de yngre skedena av vår förhistoria (bronsålder och järnålder) finns dock inte i området. Förutom jordbruk bedrev Åselets invånare jakt, fiske, kolning och tjärframställning. I Byskeälvens biflöden fanns flera kvarnanläggningar för bland annat ett sågverk (se utdrag ur storskifteskartan från år 1817, nedan).

3 Uppdragsnr: (7) Bild 3. Utdrag ur storskifteskarta från år 1817 över Åselets by(lantmäteristyrelsen forskningsarkiv aktnr: Z14-194:1). Det första nybygget i Åselet avsynades år En viktig tillgång för nybyggarna var sannolikt de sedimentrika jordarna i älvens deltalandskap vilka gav näringsrikt vinterfoder. I början av 1800-talet bestod byn Åselet av sex gårdar som tillhörde kronan. Bebyggelsen var indelad i en man- respektive en fägård. Mangården bestod av bostadsbebyggelsen, vilken låg söder om vägen ner mot älven. Fägården bestod av ekonomibyggnader såsom ladugård och loge. Den låg norr om den äldre vägsträckningen genom byn med kontakt ut mot skogen som nyttjades till betesmark. Dagens bebyggelse har behållit denna struktur och kan idag upplevas ha karaktären av en radby med de två parallella grusvägarna som går genom byn. I början av 1800-talet bestod odlingsmarken dels av åkermark, belägen mellan den nedre vägen och älven i anslutning till bostadshusen och dels av ängsmark. Ängsmarken var huvudsakligen belägen på de små holmarna i deltaområdet samt på mark på den utskjutande udden på södra sidan älven, den så kallade Storön, men även på den mark i anslutning till bebyggelsen som inte brukades som åker. Kommunikationerna har utgjorts av ett vägnät på land och även säsongsvis på vatten då vattnet var mindre strömt eller på is vintertid. Väg 890 löper längs Byskeälvens norra dalgångssida från Byske i öster till Myrheden i väster. Vägen sammanlänkar dalgångsbygden med dess pärlband av byar och tillhörande odlingsmarker och de två kyrkbyarna Fällfors och Byske. Vägen löper genom stora skogspartier omväxlande med öppen odlingsmark i anslutning till bebyggelsen. Vägens sträckning följer landskapet topografi. Dess bredd, beläggning och angränsande diken utgör ett karakteristiskt exempel på en äldre vägmiljö i Västerbottens dalgångsbygder. De kilometerstolpar i planhuggen sten med kilometerangivelser som kantar praktiskt taget hela vägsträckningen vittnar om vägsträckningens betydelse och anrika ålder, sannolikt från medeltid. Kilometerstenarna är placerade på ett regelbundet avstånd av en kilometer på vägkantens södra sida. Längs vägen finns även en stenmur med stengardister. Vägen finns utritad på generalstabskartorna från 1895 och 1940 samt den ekonomiska kartan från Landskapet vid Åselet är kuperat och sluttar mot älven i söder. Kring bebyggelsen söder om väg 890 är markerna hävdade och byggnaderna ligger i ett öppet odlingslandskap. På delar av odlingsmarken har byborna anlagt en enklare golfbana.

4 Uppdragsnr: (7) Byskeälven utgör ett natura-2000område och en våtmark vid Åselet har i Länsstyrelsen våtmarksinventering klassats som hösta naturvärde. Kring Åselet finns även skog med höga naturvärden. Artrika vägkanter finns längs en sträcka på 5 km genom byn Åselet. Här har i inventeringen riklig förekomst av ljus fjällvedel och i övrigt hävdgynnade arter som blåklocka konstaterats. Den nuvarande landsvägen (väg 890) följer gränsen mellan öppen mark och skogsmark, en vanlig vägdragning i det äldre kulturlandskapet eftersom den då inte inkräktar på den brukade marken. Åselet utgör en av de mer kulturhistoriskt intressanta byarna där älvlandskapet fortfarande är ett aktivt delta med flätade strömmar och många små holmar som förr slogs. Slåtter upphörde på 1950-talet, men ännu finns enstaka lador kvar och markerna är fortfarande hävdade. 4 Kulturmiljövärden Byskeälvens dalgång utgör ett område av riksintresse för kulturmiljövården (Byskeälven K:AC 21, Jörns, Fällfors och Byske socknar). Uttrycket för riksintresset är: Lämningar från forntida fångstkultur i form av boplatser och hundratals fångstgropar längs älven. Rikligt med spår från den samiska nomadkulturen i form av härdar, visten,kåtatomter m m. med lång historia bakåt i tiden. Minnen från kolonisationsepoken under 1800-talet med gårdar och byar i kulturlandskap samt från skogsbruket i form av kolbottnar, tjärdalar och flottningsanläggningar. Dalgången ingår i det regionala bevarandeprogrammet för odlingslandskapet. I bevarandeprogrammet utpekas bland annat byn Åselet som klass 1-miljö med högsta bevarandevärden. Delar av bebyggelsen i Åselet har i en bebyggelseinventering utförd av Skellefteå museum klassificerats som kulturhistoriskt värdefull miljö. Bebyggelsen norr om landsvägen är mer splittrad när det gäller ålder, färgsättning och autenticitet. På bild 4 redovisas kartutdrag ur Riksantikvarieämbetets fornminnesregister, FORNSÖK. Det är ett register som kan ge information om förekomst av fasta fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar såsom förhistoriska gravar, boplatser och aktivitetsytor men även vissa historiska lämningar såsom lämningar efter skogsnäringen såsom tjärdalar, kolmilor och fångstgropar. Varje rund ring representerar en lämning och de blå ytorna utgörs yttäckande lämningar. I Åselet finns det ett stort antal lämningar från jakt och andra binäringar. När det gäller jakten finns det lämningar i form av fångstgropar. De är mestadels placerade norr om vägen. På vissa ställen bildar fångstgroparna stora system av gropar. Här finns även lämningar efter förindustriella verksamheter såsom tjärdalar, kolningsanläggningar. I Byskeälvens biflöden har det funnits kvarnanläggningar för bla annat sågverk.

5 Uppdragsnr: (7) Bild 4. Identifierade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar kring Åselet enligt Riksantikvarieämbetets fornminnesregister, FORNSÖK. Väg 890 är klassificerad som kulturväg enligt Trafikverkets redovisning, Värdefulla vägmiljöer i Norrbottens och Västerbottens län. Enligt klassificeringen representerar den en medeltida vägsträckning genom att den sammanlänkar en medeltida kultur där kyrkorna var centrala mötesplatser, vilka placerades strategiskt på lättillgängliga platser för kyrkans församlingsbor. Väg 890 var sannolikt en viktig färdväg till kyrkan i Fällfors och kyrkan i Byske som även hade en kyrkstad. Vidare var vägen viktig för att knyta ihop byarna längs älvdalen. Detta värde lyfts fram som vägens främsta vägvärde. Det är en sträcka på omkring 59 km mellan Byske och Myrheden som innehar höga kulturmiljövärden. Skälet till att aktuell väg är utpekad som en så kallad kulturväg är bland annat att det är en väg med lång kontinuitet med välbevarade väganknutna lämningar i form av kilometerstolpar i huggen sten. Vägens anpassning till topografin längs med Byskeälvens dalgång mellan byarna och dess ålderdomliga dimensioner och vägbeläggning bidrar till klassificeringen. Den aktuella vägsträckningen av väg 890 som är föremål för detta PM kännetecknas av vindlande väg som följer topografin längs Byskeälvens dalgång. Det är vägens blygsamma bredd, dess grusade beläggning tillsammans med dess samspel med det kuperade, ömsom öppna bebyggda och ömsom skogsbevuxna landskapet som skapar karaktären av en äldre vägmiljö. De regelbundet utplacerade kilometerstenarna på södra sidan om vägen saknas förbi Åselet. I Trafikverkets redovisning betonas relationen mellan vägen, byarna och Byskeälven, vilken man rekommenderar, skall vara fortsatt tydlig. Enligt redovisningen rekommenderas vidare att den kurviga och kuperade sträckningen bland annat genom Åselet bör behållas. Enligt landskapsprogrammet för driftområde Skellefteå Norra anges att vägen ska bevaras i dess sträckning och med bibehållet utseende.

6 Uppdragsnr: (7) 5 Föreslagen ombyggnad av väg 890 Föreslagen ombyggnad av väg 890 innebär en uträtning och viss breddning. För att minimera damning och öka hållbarheten kommer vägen förbi Åselet att beläggas med MJOG, mjukt oljegrus, vilket är en form av ytbehandling som liknar asfalt. Det ursprungliga förslaget innebar att ca m 2 av ängsmarken vid byn Åselet skulle tas i anspråk på grund av den nya slänten. För att minimera markintrånget har ett nytt alternativ tagits fram som innebär en mindre breddning av vägen samt att slänterna på vissa sträckor avslutas med gabioner. Detta förslag innebär att ca m 2 av ängsmarken tas i anspråk. I bilaga 1 och bilaga 2 redovisas ursprunglig planritning respektive aktuellt förslag. I bilaga 3 redovisas skillnaderna i markintrång mätt i kvadratmeter. I bilaga 4 redovisas tre sektioner av slänten mot söder med föreslagna gabioner. 6 Bedömning av påverkan på kulturmiljövärden Breddningen av vägbanan samt mindre justeringar i plan och profil skapar ett bredare och rakare vägrum. Genom att ta till vara avbaningsmassor från befintliga vägslänter och återanvända dessa kan de artrika vägkanterna på sikt återetableras. Som redovisats ovan finns inga väganknutna kulturobjekt längs aktuell sträcka förbi byn Åselet. Då ingreppen i vägen, i form av plan- och profiljustering, är relativt små och gjorda med omsorg om vägens kulturhistoriska värden bedöms den negativa påverkan på vägens karaktär i detta avseende bli liten. Relationen mellan vägen, byn och Byskeälven bedöms inte förändras. Den föreslagna ytbeläggningen innebär dock att vägens kulturmiljövärde som grusväg försvinner. Föreslagen ombyggnad bedöms ej påverka någon av de fasta fornlämningar som identifierats längs aktuell sträcka. Åtgärden tar dock i anspråk delar av den ängs- och åkermark som utgör del av motiveringen till att området pekats ut som värdefullt ur kulturmiljösynpunkt. Påverkan av det öppna landskapet som breder ut sig i byn Åselet bedöms bli marginell. Dock kan en viss del av upplevelsen av vägens autenticitet i egenskap av äldre vägsträckning, gå förlorad. Den marginella minskningen av odlingsmarken bedöms inte utgöra någon avgörande betydelse för utkomstmöjligheterna av marken. Om en fast fornlämning påträffas under arbetets gång skall kontakt tas med länsstyrelsens kulturmiljöenhet vilka avgör behovet av eventuella utredningar innan arbetet kan fortsätta.

7 Uppdragsnr: (7) KÄLLOR OCH UNDERLAG Kulturhistorisk bebyggelseinventering i Skellefteå kommun, 24. Byarna i Jörns socken. Inventering utförd 1991 av Skellefteå museum på uppdrag av kommunfullmäktige i Skellefteå kommun. Det värdefulla odlingslandskapet, Program för bevarande av natur- och kulturmiljövärden. Länsstyrelsen i Västerbotten, meddelande 2, Miljökonsekvensbeskrivning för arbetsplan väg 890. Värdefulla vägmiljöer i Norrbottens och Västerbottens län. Vägverket, publikation 2001:22. Landskapsprogram driftområde Skellefteå Norra, Vägverket Region Norr, publikation 2009:

8

9

10 Väg 890 Stryckfors - Myrheden Förändrade markanspråk på grund av justerad sträckning i Åselet Tidigare väglinje Ny väglinje som följer bef. väg Skillnad Skogsmark Ängsmark Tillf. Nyttj. Ansl. Skogsmark Ängsmark Tillf. Nyttj. Ansl. Skogsmark Ängsmark Tillf. Nyttj. Ansl. m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 Åselet 1: Åselet 1: Åselet 2: Åselet 8: Åselet 2: Åselet 2: Åselet 8:

11

Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu.

Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu. Bilaga 1. Karta 1. Karta med miljöintressen, delen Kilvo-Purnu. Karta 2. Karta med miljöintressen, delen Purnu-Mukkavaara. Figur 1. Palohuornas, allé längs med vägen. Figur 2. Mukkavaara, allé längs med

Läs mer

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 RUNNAMÅLA Förslag: Klass 3 Skogslandets jordbruk: Utmärkande för byn är de flera hundra meter vällagda stenmurarna från 1900-talet. De finns både runt åkrar och i skogen på berghällar. Åkermarkerna i byn

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24

Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum. Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 Kulturmiljöutredning inför ny väg till planerad bergtäkt vid Alstrum Alsters socken, Karlstads kommun, Värmlands län 2016:24 1 VÄRMLANDS MUSEUM Kulturarv Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax:

Läs mer

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan

Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Väg 657 Backaryd-Hjorthålan Backaryds socken, Ronneby kommun Kulturlandskapsutredning Blekinge museum rapport 2009:16 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Bakgrund...2 Utredningsområdet...2 Kulturhistoriska

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län

Linneberg 1:1. Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län Linneberg 1:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför småhusbyggnation inom fastigheten Linneberg 1:1, Höreda socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:39 Jörgen

Läs mer

E22 Karlskrona- Kalmar delen Lösen - Jämjö

E22 Karlskrona- Kalmar delen Lösen - Jämjö E22 Karlskrona- Kalmar delen Lösen - Jämjö Lösen, Ramdala och Jämjö socknar, Karlskrona kommun Blekinge museum rev.rapport 2008:28 Mikael Henriksson och Thomas Persson Bakgrund Som ett led i pågående utredning

Läs mer

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne

Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps kommun Skåne kulturlandskap och arkeologi rapport 2017:5, 247 92 Södra Sandby Kulturlandskapsanalys med arkeologisk utredning, steg 1 Flyttning av kraftledning väster Hjärup Flackarps och Uppåkra socknar Staffanstorps

Läs mer

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge

2.10 Kulturmiljö. Allmänt. Områdets skogklädda del. Nuläge 2.10 Kulturmiljö Allmänt År 1993 gjordes ett planeringsunderlag med inriktning på forn lämningar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (Artelius med fl era, 1993). Inför denna vägutredning framförde

Läs mer

Långbro. Arkeologisk utredning vid

Långbro. Arkeologisk utredning vid Arkeologisk utredning vid Långbro Särskild arkeologisk utredning inom del av fastigheten Långbro 1:1, Vårdinge socken, Södertälje kommun, Södermanland. Rapport 2010:52 Kjell Andersson Arkeologisk utredning

Läs mer

Gång- och cykelväg i Simris

Gång- och cykelväg i Simris UV SYD RAPPORT 2002:23 ARKEOLOGISK UTREDNING Gång- och cykelväg i Simris Skåne, Simris socken, Simris 35:6 Annika Jeppsson Gång- och cykelväg i Simris 1 Riksantikvarieämbetet Avdelningen för arkeologiska

Läs mer

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Ske mus dnr 14/2011 Utsikt mot sydost från platsen för planerade verk nr 1 i Fjällboda. Foto Lage Johansson. Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Jörns socken,

Läs mer

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund

Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken Stenungsunds kommun Rapport 2005:10 Oscar Ortman Kulturhistorisk förstudie Råvattenledning Hällungen-Stenungsund Ödsmåls socken

Läs mer

STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7

STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7 Rapport Arendus 2015:25 STENKUMLA PRÄSTGÅRDEN 1:3 OCH KUBE 1:7 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING DNR 431-1973-15 Stenkumla socken Region Gotland Gotlands län 2016 Christian Hoffman Arkeologisk förundersökning

Läs mer

Vindkraft på höglandets hjässa, del II

Vindkraft på höglandets hjässa, del II Kulturhistorisk förstudie Vindkraft på höglandets hjässa, del II Kulturhistorisk förstudie, del II inför planerade vindkraftsområden Almesåkra och Bringetofta socknar i Nässjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS

Läs mer

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB

Västerhaninge 477:1 ARKEOLOGISTIK AB Västerhaninge 477:1 Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av boplats Västerhaninge 477:1 inom fastigheten Årsta 1:4, Västerhaninge socken, Haninge kommun, Stockholms län Göran Wertwein ARKEOLOGISTIK

Läs mer

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT

Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Riksintresse för kulturmiljövården Eriksgatan" Önnersta - Aspa (fd Penningby) (D43) KUNSKAPSUNDERLAG Stenvalvbro vid Ökna, foto KBT Värden Kunskapsvärde Ursprunglig vägsträckning, kontinuerligt brukad

Läs mer

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden

Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Naturmiljövärde, landskapsbild och ekologisk känsliga områden Kring Nodre Älvs dalgångar finns det naturområden som är skyddade i naturreservat. Öxnäs by, det omkringliggande odlingslandskapet och Bärbykullen

Läs mer

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett

2003 års undersökning Norr om väg 695 fanns sammanlagt 13 hus, huvudsakligen fördelade på två gårdslägen. Det södra gårdsläget var beläget invid ett Sammanfattning Under 2002 och 2003 genomfördes en stor arkeologisk undersökning vid Kättsta by i Ärentuna socken, Uppsala kommun. Utgrävningen utgjorde ett av de största delprojekten inom ramen för vägbyggnadsprojektet

Läs mer

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid

glömstavägen Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid Rapport 2013:04 En schaktkontroll vid glömstavägen Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll vid boplatsen RAÄ Huddinge 328:1, Huddinge socken och kommun, Södermanland. Tina Mathiesen Läs rapporten

Läs mer

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson

arkivrapport Inledning Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping Sörmlands museum, Ingeborg Svensson Nr 2013:08 KN-SLM12-150 arkivrapport till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Agneta Scharp 611 86 Nyköping från. Sörmlands museum, Ingeborg Svensson datum. 2013-10-10 ang. förenklad rapport över arkeologisk

Läs mer

E18, Västjädra-Västerås

E18, Västjädra-Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:65 E18, Västjädra-Västerås En bullervall vid Råby gård Särskild utredning RAÄ 710 Dingtuna-Råby 2:1 Dingtuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning

Läs mer

Gärdslätt Västergård 2:13

Gärdslätt Västergård 2:13 Rapport 2008:47 Arkeologisk förundersökning Gärdslätt Västergård 2:13 RAÄ 159 Rinna socken Boxholms kommun Östergötlands län Viktoria Björkhager Ö S T E R G Ö T L A N D S L Ä N S M U S E U M A V D E L

Läs mer

PM utredning i Fullerö

PM utredning i Fullerö PM utredning i Fullerö Länsstyrelsens dnr: 431-5302-2009 Fastighet: Fullerö 21:66 m fl Undersökare: SAU Projektledare: Ann Lindkvist Inledning Utredningen i Fullerö utfördes under perioden 15 oktober -

Läs mer

Bytomten Sund. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning.

Bytomten Sund. Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:42 Bytomten Sund Arkeologisk förundersökning i form av schaktningsövervakning. Fornlämning Österlövsta 866 och 847 Sund 1:26 m.fl. Österlövsta socken Tierps kommun

Läs mer

RAPPORT SKELLEFTEÅ MUSEUM

RAPPORT SKELLEFTEÅ MUSEUM RAPPORT Arkeologisk utredning med anledning av ny detaljplan, inom fastigheterna Bergsbyn 5:79 m.fl. i Norra Bergsbyn, Skellefteå stad och kommun, Västerbottens län SKELLEFTEÅ MUSEUM 2017.09.20 SKELLEFTEÅ

Läs mer

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2

ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 ROSTOCK-ROSTOCKAHOLME Klass 1-2 Lyckebyån som resurs: Arkeologiska lämningar, husgrunder, efter en borganläggning från 1200-talet, exempel på ett tidigt utnyttjande av det strategiska läget. Slåttermader

Läs mer

Planerad bergtäkt i Stojby

Planerad bergtäkt i Stojby Planerad bergtäkt i Stojby Ryssby socken, Kalmar kommun, Småland Arkeologisk utredning, 2005 Håkan Nilsson Rapport november 2005 Kalmar läns museum 1 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av en

Läs mer

SAMMANFATTNING. Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv.

SAMMANFATTNING. Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv. 2010-04-06 Av: Paul Hansson SAMMANFATTNING Riksintresset för kulturmiljövård M77 Alnarp Burlöv ur ett innehållsmässigt och upplevelsemässigt perspektiv. Innehållsmässigt kan riksintresset indelas i två

Läs mer

Gummarpsnäs, Edshult

Gummarpsnäs, Edshult Gummarpsnäs, Edshult Arkeologisk utredning inför detaljplaneläggning inom Gummarp 2:9, Edshults socken i Eksjö kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:37 Ann-Marie Nordman

Läs mer

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B

Detaljplan för Viksberg 3:1, område B 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-20 Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Detaljplan för Viksberg 3:1, område B Dnr: 12/13 Sammanfattning av ärendet Samhällsbyggnadskontoret har sänt ut ett

Läs mer

Skrehällabergets skugga

Skrehällabergets skugga ARKEOLOGGRUPPEN AB, RAPPORT 2015:24 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 2 Tomtavstyckning i Skrehällabergets skugga Norra Bro 5:7, Örebro kommun, Gällersta socken, Närke, Örebro län Johnny Rönngren ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Bakgrund. Syfte och metod. Utredningsområdet.

Bakgrund. Syfte och metod. Utredningsområdet. PM Arkeologisk utredning, etapp 1, Karlskronaviken, Heliodal, Solliden och Södra Ekdalen i Rönninge, Salems kommun. Bakgrund Stiftelsen Kulturmiljövård arbetar med en särskild arkeologisk utredning, etapp

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1

Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1 Adelöv 6:2 och Nostorp 5:1 Arkeologisk utredning etapp 1 inför utvidgning av bergtäkt, Adelövs socken i Tranås kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2013:42 Jörgen Gustafsson

Läs mer

ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT

ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT ÄLDRE VÄG VID HÄLLA GAMLA TOMT ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING, BADELUNDA SOCKEN (RAÄ 179), VÄSTERÅS KOMMUN, VÄSTMANLAND ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING RAPPORTER FRÅN ARKEOLOGIKONSULT 2009:2346 BJÖRN HJULSTRÖM

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18. By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9

Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18. By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9 1 Kulturmiljöutredning inför upprättande av detaljplan inom fastigheten Säffle 6:18 By socken, Säffle Kommun, Värmlands län 2017:9 VÄRMLANDS MUSEUM Uppdrag Box 335 651 08 Karlstad Tel: 054-701 19 00 Fax:

Läs mer

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland

Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Kulturhistorisk utredning inför kraftvärmeverk i Transtorp, Madesjö socken, Nybro kommun, Småland Håkan Nilsson Kalmar läns museum Rapport 2007 Sammanfattning Denna kulturhistoriska utredning av ett område,

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN 1(12) Miljö- och byggkontoret OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR SLUNGSÅS I GNOSJÖ KOMMUN BESKRIVNING Upprättad 2002-10-22 Reviderad 2003-06-06 Antagen 2004-04-29 Laga kraft 2004-05-28 2(12) HANDLINGAR Till områdesbestämmelserna

Läs mer

OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605

OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605 Rapport Länsmuseet Gävleborg 2012:20 OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605 Särskild utredning Alfta och Ovanåkers socknar Ovanåkers kommun Hälsingland 2012 Leif Andersson Inga Blennå OVANÅKER TILL MALVIK VÄG 605

Läs mer

Lisselberga. Antikvarisk kontroll. Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland

Lisselberga. Antikvarisk kontroll. Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2009:47 Lisselberga Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 1371 (f.d. 710, Skerike socken) Lisselberga 3:5 Västerås socken Västmanland Anna-Lena Hallgren och Jan Ählström

Läs mer

Historiska lämningar i Kråkegård

Historiska lämningar i Kråkegård Arkeologisk utredning etapp 1 Historiska lämningar i Kråkegård utredning inför bostadsbyggande Bäckseda socken i Vetlanda kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2005:13 Fredrik

Läs mer

Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga

Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga uv öst rapport 2008:44 kulturhistoriskt planeringsunderlag Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga Anslutning av väg 210 till E4 Skärkinds socken Norrköpings kommun Östergötland Dnr 421-3151-2008

Läs mer

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland.

Torshälla. Gång- och cykelväg längs Ringvägen. Arkeologisk utredning. Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2013:30 Torshälla Gång- och cykelväg längs Ringvägen Arkeologisk utredning Torshälla 19:1 Torshälla 5:8 Torshälla socken Södermanland Jenny Holm Innehåll Inledning 3

Läs mer

Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28

Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28 Arkeologisk schaktkontroll Häle 1 :9, 1:10 Kebene 1:7, 1 :23 Siröd 1 :28 Stenkyrka socken Tjörns kommun Rapport 1999:1 Agneta Gustafsson Antikvarisk schaktkontroll HAle 1:9, 1:10 Kebene 1 :7, 1 :23 Siröd

Läs mer

Ny småhusbebyggelse i Unnerstad

Ny småhusbebyggelse i Unnerstad Rapport 2011:15 Arkeologisk förundersökning Ny småhusbebyggelse i Unnerstad Intill RAÄ 16 Unnerstad 2:1 Gammalkils socken Linköpings kommun Östergötlands län Olle Hörfors Ö S T E R G Ö T L A N D S M U

Läs mer

Inför jordvärme i Bona

Inför jordvärme i Bona UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför jordvärme i Bona Småland Bredestad socken Aneby kommun Fastighet Bona 1:7 Dnr 3.1.1-03074-2014 Marita Sjölin UV RAPPORT 2014:150 ARKEOLOGISK UTREDNING Inför

Läs mer

KULTURMILJÖUTREDNING NORRA ANRÅS. Kulturmiljöutredning inför detaljplanering av Anrås 1:2 och 2:2 Stenungsunds kommun

KULTURMILJÖUTREDNING NORRA ANRÅS. Kulturmiljöutredning inför detaljplanering av Anrås 1:2 och 2:2 Stenungsunds kommun KULTURMILJÖUTREDNING NORRA ANRÅS Kulturmiljöutredning inför detaljplanering av Anrås 1:2 och 2:2 Stenungsunds kommun 2016-10-26 Kulturmiljöutredning inför detaljplanering av Anrås 1:2 och 2:2, Stenungsunds

Läs mer

Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet

Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet UV ÖST RAPPORT 2007:77 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1 OCH 2 Fågelsta-Sjökumla Ombyggnad av ledningsnätet Fivelsta och Västra Stenby socknar Motala kommun Östergötland Dnr 421-326-2006 Clas Ternström UV

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

Rapport Arendus 2014:35. Myrungs 1:30. Arkeologisk utredning. Myrungs 1:30 Linde socken Region Gotland Gotlands län 2014 Dan Carlsson

Rapport Arendus 2014:35. Myrungs 1:30. Arkeologisk utredning. Myrungs 1:30 Linde socken Region Gotland Gotlands län 2014 Dan Carlsson Rapport Arendus 2014:35 Myrungs 1:30 Arkeologisk utredning Myrungs 1:30 Linde socken Region Gotland Gotlands län 2014 Dan Carlsson Omslagsbild: En välbevarad och restaurerad sojde, belägen centralt i utredningsområdet.

Läs mer

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län.

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län. Projekt nr:1632 1 (2) meddelande till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson 611 86 Nyköping från. Sörmlands Arkeologi AB, Patrik Gustafsson Gillbrand datum. 2017-05-24 ang. slutfört arkeologiskt

Läs mer

TEKNIKHUS OCH MAST I BYN ÅS

TEKNIKHUS OCH MAST I BYN ÅS Rapport Länsmuseet Gävleborg 2015:11 TEKNIKHUS OCH MAST I BYN ÅS Arkeologisk förundersökning i form av schaktövervakning Gnarps-Berge 3:10 RAÄ 37 Gnarps socken Nordanstigs kommun Hälsingland 2015 Inga

Läs mer

Planbeskrivning Utställningshandling april 2011

Planbeskrivning Utställningshandling april 2011 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Planarkitekt Tel: 0278 251 18 E-post: bashir.hajo@bollnas.se Planbeskrivning Utställningshandling april 2011 Bollnäs kommun, Gävleborgs län Dnr:10-6927 Samråd: 7 mars

Läs mer

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3

RUNNAMÅLA SÖDERGÅRD Förslag: Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Skala 1:8000 Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast

Läs mer

RISINGEN BREDASJÖ, DJURAMÅLA, HULAN, STOLPABÄCK Klass 3

RISINGEN BREDASJÖ, DJURAMÅLA, HULAN, STOLPABÄCK Klass 3 RISINGEN BREDASJÖ, DJURAMÅLA, HULAN, STOLPABÄCK Klass 3 Lyckebyåns vägar: Slingrande grusväg med äldre sträckning. Skogslandets jordbruk: Faluröd traditionell träbebyggelse. Äldre mindre ladugård. Källarbyggnad.

Läs mer

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun

Backarna i Bälinge. Arkeologisk kontroll. Hans Göthberg. Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun Backarna i Bälinge Arkeologisk kontroll Hans Göthberg Fornlämning Bälinge 11:1, 14:1, 15:1 Fastighet Högsta 1:7, 2:2 Bälinge socken Uppsala kommun 2 Upplandsmuseets rapporter 2016:11 Backarna i Bälinge

Läs mer

BUSSHÅLLPLATS VÄSTERRÅ

BUSSHÅLLPLATS VÄSTERRÅ Rapport Länsmuseet Gävleborg 2018:13 BUSSHÅLLPLATS VÄSTERRÅ Arkeologisk förundersökning Västerrå 3:6 RAÄ 36:1 Hälsingtuna socken Hudiksvalls kommun Hälsingland 2017 Inga Blennå BUSSHÅLLPLATS VÄSTERRÅ

Läs mer

Kulturvärdesinventering inför utvidgat sandmagasin, Björkdalsgruvan, Skellefteå kommun, Västerbottens län

Kulturvärdesinventering inför utvidgat sandmagasin, Björkdalsgruvan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Diarienr 146/2007 Högdalsroddet, i bakgrunden grusvall vid dagbrottet i Björkdalsgruvan. Kulturvärdesinventering inför utvidgat sandmagasin, Björkdalsgruvan, Skellefteå kommun, Västerbottens län Skellefteå

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus

Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes Förhandsbesked, nybyggnad av 2 st enbostadshus Handläggare Datum Ärendebeteckning Ian Cortes 2017-02-02 2016-4922 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Fastighetens adress: Jegerhjelms väg 32 Sökande: Braatz, Ingemar Ärende: Förhandsbesked, nybyggnad

Läs mer

Snösätra station, samrådsunderlag Arkeologi och kulturmiljö

Snösätra station, samrådsunderlag Arkeologi och kulturmiljö Uppdragsnr: 10211085 1 (9) PM Snösätra station, samrådsunderlag Arkeologi och kulturmiljö Nuläge Riksintresse för kulturmiljövården Det utpekade utredningsområdet för ledningar och alternativa stationslägen

Läs mer

Vindkraftsprojekt Tokaryd

Vindkraftsprojekt Tokaryd Vindkraftsprojekt Tokaryd Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun Åryds socken, Karlshamn kommun Kulturlandskapsutredning Blekinge museum rapport 2008:34 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Bakgrund...2

Läs mer

6.1. Övergripande förutsättningar 6.2. Påverkan, effekter och konsekvenser Alternativ 1 Förhistoria

6.1. Övergripande förutsättningar 6.2. Påverkan, effekter och konsekvenser Alternativ 1 Förhistoria 6. Kulturmiljö 6.1. Övergripande förutsättningar Vattendragen var landskapets livsnerver innan vägar och järnvägar byggdes ut i stor skala. De gav utkomst i form av fiske och översvämningsmarker gav foder

Läs mer

Viggbyholm STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland.

Viggbyholm STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM. Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland. Viggbyholm Arkeologisk utredning av del av detaljplanområde för Viggbydalen, Täby socken och kommun, Uppland. Rapport 2000:18 Göran Werthwein STOCKHOLMS LÄNS MUSEUM Tidsaxel Mats Vänehem Stockholms läns

Läs mer

Utredning vid Närtuna-Ubby

Utredning vid Närtuna-Ubby ARKEOLOGGRUPPEN AB RAPPORT 2016:76 ARKEOLOGISK UTREDNING, ETAPP 1 Utredning vid Närtuna-Ubby RAÄ-nr Närtuna 208:1, 209:1 och 209:2, Närtuna socken, Norrtälje kommun, Uppland Ola Winter ARKEOLOGGRUPPEN

Läs mer

Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning

Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning RAPPORT 2015:60 ARKEOLOGISK FÖRUNDERSÖKNING I FORM AV SCHAKTNINGSÖVERVAKNING Schaktkontroll inför nedläggning av VA-ledning Inom RAÄ 312:1 och 358 på fastigheten Harvestad 9:1 Östergötland Linköpings kommun

Läs mer

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl.

Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. SAMRÅDSHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Upphävande av del av byggnadsplan för Stora Halsjön (F19), Östanfors 20:1 m.fl. Folkärna S N Avesta kommun Dalarnas län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Arkeologisk schaktövervakning Ny energibrunn och rörledning Njutångers kyrka Hälsingland 2014 Katarina Eriksson Bild 1. Schaktets sträckning inom kyrkogården i Njutånger.

Läs mer

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun

Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Kulturmiljöutredning för Ladugården till Viks gård, Vik 1:81, Hammarby socken, Upplands Väsby kommun Täby 6 september 2013 Dan Larsson Byggnadshistoriker JL Projekt AB Disavägen 16 187 70 Täby 1 Innehåll

Läs mer

Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET

Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET Kulturmiljöutredning inför planerad kraftledning mellan Stöllet och Stöllsäterberget, Torsby kommun 2017 PROJEKT: STÖLLSÄTERBERGET 2017-10-25 ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se

Läs mer

Kompletterande jobb utefter väg 250

Kompletterande jobb utefter väg 250 Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2006:40 Kompletterande jobb utefter väg 250 Antikvarisk kontroll Kolsva-Åsby 1:8, 1:17 och Myra 1:2 Kolsva socken Västmanland Anna-Lena Hallgren Innehållsförteckning

Läs mer

Rapport 2012:26. Åby

Rapport 2012:26. Åby Rapport 2012:26 Åby Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll intill fornlämning RAÄ 168:1 och 169:1 inom fastigheten Åby 1:4, Hölö socken, Södertälje kommun, Södermanland. Tove Stjärna Rapport

Läs mer

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne

Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning. Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne wallin kulturlandskap och arkeologi rapport 2005:19 Arkeologisk utredning i form av sökschaktsgrävning Strövelstorp 31:1>2 och 32:1 Strövelstorps socken Ängelholms kommun Skåne Bo Bondesson Hvid 2005 wallin

Läs mer

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård

Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Antikvarisk kontroll Gravar och murrester på Södra Hestra kyrkogård Schaktarbeten för el-ledningar på Södra Hestra kyrkogård Södra Hestra socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM

Läs mer

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN

OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN OMRÅDESBESTÄMMELSER FÖR BONDARV 8:7 M FL I SÖDRA JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN BESKRIVNING Handlingar Till områdesbestämmelserna hör följande handlingar: Karta Områdesbestämmelser Denna beskrivning Områdesbestämmelsernas

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

Balder Arkeologi och Kulturhistoria

Balder Arkeologi och Kulturhistoria PM Balder Arkeologi och Kulturhistoria Schaktningsövervakning RAÄ 29:1 Ovanåkers kyrka Ovanåkers socken Hälsingland 2016 Rapport 2016:02 Katarina Eriksson Balder Arkeologi och Kulturhistoria 2016 Gruvgatan

Läs mer

Översiktlig geoteknisk undersökning, Foskvågen och Tegeltjär, Ljusdals kommun 2010-08-30. Närheten till Ljusnan. Foskvågen

Översiktlig geoteknisk undersökning, Foskvågen och Tegeltjär, Ljusdals kommun 2010-08-30. Närheten till Ljusnan. Foskvågen Uppdragsnr: 10139143 1 (2) PM Översiktlig geoteknisk undersökning, Foskvågen och Tegeltjär, Ljusdals kommun 2010-08-30 WSP Samhällsbyggnad har på uppdrag av Ljusdals kommun genomfört en översiktlig geoteknisk

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

KULTURVÄRDESINVENTERING för planerad kraftledning från Ytterberg, Malå till Örträsk, Norsjö, Västerbottens län

KULTURVÄRDESINVENTERING för planerad kraftledning från Ytterberg, Malå till Örträsk, Norsjö, Västerbottens län Ske mus dnr 119/2009 Vy från Stor-Bjärnknölen mot norr. KULTURVÄRDESINVENTERING för planerad kraftledning från Ytterberg, Malå till Örträsk, Norsjö, Västerbottens län Skellefteå museum 2009 Lage Johansson

Läs mer

Lunden 1:24. Raä 306

Lunden 1:24. Raä 306 : Arkeologisk förundersökning Lunden 1:24. Raä 306 Tegneby socken Orust kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2005:6 Joakim, Åberg Rapport från utförd arkoolouisk undorsöklinu IENTIFIEIIINGSUPPGIFTBI ID'!131-78581-2003

Läs mer

MAJAS I ÄNGA. Arkeologisk förundersökning/schaktövervakning. Bollnäs-Änga 5:4 RAÄ 380:1 Bollnäs Socken Bollnäs Kommun Hälsingland 2012.

MAJAS I ÄNGA. Arkeologisk förundersökning/schaktövervakning. Bollnäs-Änga 5:4 RAÄ 380:1 Bollnäs Socken Bollnäs Kommun Hälsingland 2012. Rapport Länsmuseet Gävleborg 2013:05 MAJAS I ÄNGA Arkeologisk förundersökning/schaktövervakning Bollnäs-Änga 5:4 RAÄ 380:1 Bollnäs Socken Bollnäs Kommun Hälsingland 2012 Inga Blennå MAJAS I ÄNGA Arkeologisk

Läs mer

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län

Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta Kramfors kommun, Västernorrlands län Titel: Vägplan Väg E4, Ullånger-Docksta PM inventering av naturmiljöer 2014-01-22 Upprättad av: Maria G Andersson, Vectura Uppdragsansvarig:

Läs mer

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson

arkeologi Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Särskild utredning Ingeborg Svensson arkeologi Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona socken, Nyköpings kommun, Södermanlands län Ingeborg Svensson Arkeologiska meddelanden 2002:22 Särskild utredning Stenbro Stenbro 1:8, Helgona

Läs mer

SKUREBO Förslag Klass 3

SKUREBO Förslag Klass 3 Emmaboda kommun Kulturmiljöprogram D Särskilt värdefull kulturhistorisk byggnad/ bebyggelseområde Utdrag ur Riksantikvarieämbetets FMIS (fornsök): ^` Huvudområde Kärnområde Kulturlämning Fast fornlämning

Läs mer

Blidsäter 1:1 och Ekhult 1:2

Blidsäter 1:1 och Ekhult 1:2 Rapport 2011:50 Arkeologisk utredning etapp 1 Blidsäter 1:1 och Ekhult 1:2 Björsäters socken Åtvidabergs kommun Östergötlands län Kjell Svarvar Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M A V D E L N I N G E

Läs mer

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet

Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Ny Järnvägsgata och rondell i Tändsticksområdet Arkeologisk förundersökning i form av schaktkontroll inom RAÄ nr 50, inför ny järnvägsgata och rondell inom Tändsticksområdet, Jönköpings stad och kommun,

Läs mer

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås

Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2007:62 Kv Krankroken, Erikslund, Västerås Särskild utredning Kv Krankroken m fl Dingtuna socken Västmanland Jan Ählström Innehållsförteckning Inledning... 1 Målsättning

Läs mer

BUSSHÅLLPLATSER I BERGSJÖ

BUSSHÅLLPLATSER I BERGSJÖ Rapport Länsmuseet Gävleborg 2017:12 BUSSHÅLLPLATSER I BERGSJÖ Arkeologisk förundersökning Bergvik 3:2, 4:1 RAÄ 24:1-4, 21:7 Bergsjö socken Nordanstigs kommun Hälsingland 2017 Inga Blennå BUSSHÅLLPLATSER

Läs mer

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40

Stavsborg. Tina Mathiesen. Rapport 2012:40 Rapport 2012:40 Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande syfte av gravfältet RAÄ 29:1 i Färentuna socken, Ekerö kommun, Uppland. Tina Mathiesen Stavsborg Arkeologisk förundersökning i avgränsande

Läs mer

Fållinge-Nygård. Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län

Fållinge-Nygård. Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län Fållinge-Nygård Arkeologisk utredning etapp 1 inför byggnation av VAledning, Villstad socken i Gislaveds kommun, Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Arkeologisk rapport 2011:80 Jörgen Gustafsson Fållinge

Läs mer

Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby

Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby Hällristningar i Blekinge Agdatorp-Bjärby Nättraby socken, Karlskrona kommun Inventering och dokumentation Blekinge museum rapport 2009:13 1:e antikvarie Thomas Persson Innehåll Inledning...2 Bakgrund...2

Läs mer

ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 RAPPORT 2015:28 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR

ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 RAPPORT 2015:28 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR RAPPORT 2015:28 ARKEOLOGISK UTREDNING ETAPP 1 BERGTÄKT I LJUNGEBO LJUNGEBO 2:2 GÄRDSERUMS SOCKEN ÅTVIDABERGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN KJELL SVARVAR Bergtäkt i Ljungebo Innehåll Sammanfattning.........................................................

Läs mer

Arkeologisk utredning inför detaljplan, del av Vimmerby 3:3, Vimmerby socken och kommun, Kalmar län, Småland

Arkeologisk utredning inför detaljplan, del av Vimmerby 3:3, Vimmerby socken och kommun, Kalmar län, Småland Arkeologisk utredning inför detaljplan, del av Vimmerby 3:3, Vimmerby socken och kommun, Kalmar län, Småland KNATON AB Rapport november 2015 Omslag: Näs prästgård med ägor år 1696. Av den rektifierade

Läs mer

Rapport Arendus 2014:24 DUCKER 1:58. Arkeologisk förundersökning. Ducker 1:58 Bunge socken Region Gotland Gotlands län 2014.

Rapport Arendus 2014:24 DUCKER 1:58. Arkeologisk förundersökning. Ducker 1:58 Bunge socken Region Gotland Gotlands län 2014. ! Rapport Arendus 2014:24 DUCKER 1:58 Arkeologisk förundersökning Ducker 1:58 Bunge socken Region Gotland Gotlands län 2014!! Dan Carlsson ! Arendus AB Färjeleden 5, 621 58 Visby. Org. nr: 556907 4411.

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Påtorp - Fornanäs. Ronneby socken, Ronneby kommun. Kulturmiljöutredning. Blekinge museum rapport 2006:14 Mikael Henriksson

Påtorp - Fornanäs. Ronneby socken, Ronneby kommun. Kulturmiljöutredning. Blekinge museum rapport 2006:14 Mikael Henriksson Påtorp - Fornanäs Ronneby socken, Ronneby kommun Kulturmiljöutredning Blekinge museum rapport 2006:14 Mikael Henriksson Bakgrund Inför fortsatt planutvecklingen av området Påtorp Fornanäs bedömde Ronneby

Läs mer

Arkeologisk utredning, Nyskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län

Arkeologisk utredning, Nyskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län Arkeologisk utredning, Nyskoga socken, Torsby kommun, Värmlands län Kolningslämningar och husgrund på gränsen till Norge Stig Swedberg Kulturlandskapet rapporter 2018:8 Arkeologisk utredning, Nyskoga

Läs mer

Pagelsborg 6:1. Arkeologisk förundersökning. Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun. Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson

Pagelsborg 6:1. Arkeologisk förundersökning. Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun. Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson Pagelsborg 6:1 Arkeologisk förundersökning Bräkne-Hoby socken, Ronneby kommun Blekinge museum rapport 2011:7 Björn Nilsson Bakgrund I samband med kabelnedläggningar i Järnaviksområdet under våren 2011

Läs mer

HULAN BREDASJÖ, DJURMÅLA, RISINGEN, STOLPABÄCK Klass 1-2

HULAN BREDASJÖ, DJURMÅLA, RISINGEN, STOLPABÄCK Klass 1-2 Kartan justeras HULAN BREDASJÖ, DJURMÅLA, RISINGEN, STOLPABÄCK Klass 1-2 Lyckebyåns vägar: Utpekad värdefull vägmiljö. Skogslandets jordbruk: Gårdsnära öppet odlingslandskap med stenmurar och odlingsrösen,

Läs mer