Minnesanteckningar kommittén för internationalisering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2014-05-09"

Transkript

1 Sida 1 (5) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Informationspunkter Nils Strategidag Lnu Det har genomförts en dag om framtida strategi med ledning och styrelsen som var lyckad. Det framkom önskemål om att lyfta internationaliseringen ytterligare vid Lnu och att förtydliga detta i den nya strategiska policyn som är under framarbetande. Man diskuterade även om man skulle byta ut termen attraktiv till kreativ i beskrivningen av Lnu. Med denna terminologi är det viktigt att Lnu levererar ett innehåll som motsvarar det vi utlovar. Diskussion följde kring vikten av att värna om kvalitén i undervisningen i de klassrum som har många internationella studenter. IK s arbetsgrupp som arbetar med frågan kan ge ett förslag till universitetsdirektören på hur man använder de administrativa medlen som följer med de betalande studenterna för att öka kvalitén i undervisningen. Linnaeus University Summer Academy Starten av Linnaeus University Summer Academy närmar sig och det är 6 kurser som kommer att ges i sommar. Kursen English for Academic Studies fick 180 (145 är antagna som betalat) ansökningar och alla måste antas för vi utlyste med platsgaranti. Efterfrågan var större än förväntat på denna kurs. Det är 171 internationella studenter är antagna, varav 69 betalande. 220 svenska studenter är antagna. Glassdesign har 30 antagna studenter, men fick inga betalande studenter p g a kostnaden. I schemat för sommarprogrammet har studenterna har en del dagar där de har interdisciplinära studier som alla deltar i, utöver de ämnen de är antagna inom. Förslag från IK är att ta fram en kurs som handlar om academic writing, (preparatory course), som kan vara förberedande för studenter som är antagna på terminsstudier. Förslaget har även framkommit i diskussioner mellan ER och internationella koordinatörer på FEH och FTK, som en obligatorisk förberedande kurs för studenter som läser inom 3+1 samarbeten vid Lnu, med målet att ta skriva uppsats och ta ut en examen från vårt lärosäte (fortfarande betalstudenter). Linnéuniversitetet Avdelningen för externa relationer Växjö Besöksadress Lückligs väg 1, Växjö Telefon E-post charlotte.skoglund@lnu.se Lnu.se

2 Sida 2 (5) Utvärderingen av Shanghaikontoret Bra utvärdering av Shanghaikontorets arbete. Utvärderingen är tidigare utskickad till IK för kännedom. Tilldelning av medel för staff mobility utanför Erasmus Emil har skrivit ett underlag till att ändra fördelningen av mobilitetsmedel utanför Europa; antingen att ha en löpande ansökan eller att fördela ut medlen till fakulteterna som får besluta om hur de ska fördelas. Kommentarer: även att det befintliga system vi har är bra, men kanske kräver viss modifiering. Det är viktigt att det både finns en större plan på respektive fakultet för hur de strategiska medlen ska användas och vad man prioriterar. Det är samtidigt viktigt att det finns medel som kan användas på ett mer flexibelt sätt. Ett förslag är att vi ska premiera projekt (utbyten) som involverar mer än en person och som har en tydlig plan för hur man ska arbeta vidare i framtiden och hur erfarenheterna sprids i organisationen. Kan detta läggas in i kriterierna för nästa utlysning? Frågan kommer också om man kan avsätta en del medel för att ta emot lärare som reciprocitet inom de lärarutbytena som vi gör? Möjligt är det men det skulle krävas mycket medel eftersom dessa stipendier behöver vara heltäckande. IK vill läsa exempel på ansökningar och deras rapporter för att se vad deras outcome blev (mail till Lena Kulmala om exempel på ansökningar och rapporter 13 maj) ER och Nils undersöker vidare om man ansöka två gånger om året istället för en och att ha den ena utlysningen tidigare, under hösten året innan de ska användas. Om vi kan försäkra oss om att medlen finns under exempelvis 3 år, kan man göra mer långsiktiga planeringar, både på central- och fakultetsnivå. Beslut: att arbeta för en 3-års plan för att möjliggöra mer långsiktiga planeringar. 2 ansökningsomgångar per år för all personalmobilitet, förslag 15 mars och 15 september så det fungerar med tjänsteplaneringen. Kriterierna för stipendierna ses över. Sprid informationen om möjligheter och långsiktighet i alla Lnu-medier och på fakulteter (Lena Kulmala, ER). Lena skriver förslag till ER för kommentarer till den 11 september. Utarbetat förslag går sen till Nils för kommentarer. Outcomes from Study Abroad- Beyond it was great Tankarna kring förslaget Emil har skickat in började för flera år sedan i det tidigare nätverket för internationalisering vid Vxu. Emil har tillsammans med Camilla Lundqvist på ER startat en grupp som önskar ge seminarier innan, under och efter Lnu-studenters utlandsstudier. De medel de söker till projektet ska gå till lärare och handledare som ska involveras under projektets gång.

3 Sida 3 (5) Från den inskickade projektplanen: projektidén är: Det finns ingen ambition att försöka mäta hur global en Lnu-student är, men vi vill erbjuda ett praktiskt kvalitativt perspektiv på de mål universitetet vill uppnå med utlandsstudier. Vi vill erbjuda studenterna ett vidgat perspektiv på sina utlandsstudier genom att medvetengöra den process man går igenom under utlandsvistelsen, samt aktivt jobba med reflektion för att studenterna också ska kunna medvetengöra och verbalisera vad interkulturell kompetens betyder för dem själva och hur de hanterar denna kompetens. Den direkta vinsten för studenterna skulle vara ökad anställningsbarhet genom att mer direkt kunna påvisa mervärdet av utlandsstudier. Detta ska göras genom en seminarieserie, där det ska ingå både Lnu-lärare och ett internationellt inslag genom David Wick, Director of Study Abroad, Santa Clara University, USA. Kommentarer på projektet: hur gör man detta attraktivt för studenter? Det är svårt att engagera studenter. Idag är ambitionen att börja med 20 studenter första året. Att involvera återvändande studenter är viktigt. Man planerar att även involvera David Wick från Santa Clara University och studenter från hans lärosäte i projektet, för att få ytterligare en dimension. Beslut: IK är positiva till projektet, Outcomes from Study Abroad- Beyond it was great blir ett strategiskt projekt för IK. Emil Tyberg och Camilla Lundqvist, ER, blir ansvarig för att driva projektet. Medel sökta beviljas. Hur får Linnéuniversitetet ut fler studenter på utbyte? IK följer frågan och tar upp den vid behov. Vi ser projektet Outcomes from Study Abroad- Beyond it was great kan vara något som i förlängningen även kan bidra till att öka intresset för utlandsstudier. Lnu s deltagande i EU-programmen (under titeln Erasmus+) Joint Master Program and Capacity Building for Higher Education Presentation av Ulf Rosén och Sven Nordebo (electrical engineering), FTK Introduktion av Ulf Rosén (se bifogad PPT) En ansökan om Joint Master Programme är gjord av FTK. Sven Nordebo och kolleger inom matematiken är involverade i ansökan. 27 mars var deadline för ansökningsomgången för 1st JMD call for proposals. Programmet om det beviljas startar i augusti för ett förberedelse år och programmet kommer att starta hösten Projektet heter WaveSlm- Waves Signals and Imaging. Master programme on Applied mathematics with emphasis on mathematical modelling of waves, signals and images. Det är 8 partners involverade. Det är ett program på 120 poäng. Första terminen ska studenterna läsa vid Lnu, andra i Torino och sen får studenterna välja studieort.

4 Sida 4 (5) Programmet ger fulla stipendier och minst 75 % av studenterna ska komma utanför partnerländerna. Programmet kommer att resultera i double eller multiple degrees, i dagsläget gör de ingen joint degree. EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) är kontoret i Bryssel som ansvarar för programmet. Vad betyder det för FTK om projektet beviljas? - 39 stipendier (13 x 3 år) Tuition fees, insurance, travel, installation, living allowance ( Euros) - Management and Academic staff mobility ( Euros) - Quality improvement of courses and teaching - Development of new high quality courses - Development of new methodologies and techniques of education - Scientific and methodological cooperation and exchange - Internationalisation of studies - Exchange of innovative teaching experiences Lnu kommer att vara det lärosäte som antar studenterna som söker till programmet. Vem ansvarar för agenterna i Kina och Utbytesstudenter och programstudier Dessa punkter diskuterades inte eftersom Marcelo inte närvarade vid mötet. Lägesavstämning utvalda arbetsgrupper- Indikatorer/utvärdering (Emil, Jonas, Andreas, Mattias, Camilla Lundqvist, ER) Gruppen har träffats en gång och de har påbörjat ett dokument som de ska använda som ett levande dokument under arbetets gång. Sammanfattningsvis kom de fram till att indikatorer var bra som ett mått på det vi gör. Mindre justeringar på indikatorerna bör göras och vi bör arbeta med att följa upp indikatorerna. Det är viktigt att få med kvantitativa och kvalitativa indikatorer. Kommentar: hur väger man in framtida ambitioner och projekt? Kan IK även ha med en ram för hur de strategiska medlen kan användas på fakulteten (d v s att fokusera på internationalisering på grundutbildningsnivå, att de inte ska användas till kontorshyra etc.)? Undervisning för internationella studenter/internationella klassrummetinnehåll och uppföljning (Emil, Jonas, Soniya, Ulrika) Gruppen har träffats. Mer information om deras diskussion kommer i ett senare skede. Vi ska rekrytera studenter via bra kvalité på utbildning och word of mouth, inte via agenter. Gruppen önskar träffa UPE i september för att diskutera hur de kan samarbeta.

5 Sida 5 (5) Kommentar: diskussioner har förts mellan ER, FTK och FEH om olika sätt att förbättra klassrumssituationen hos dessa fakulteter. Ett enkelt sätt (att börja med) är att Lnu arbetar mer aktivt med att sprida de betalande studenterna på de olika programmen, istället för att rekrytera ett stort antal studenter till ett fåtal program. Kan vi kräva ett GRE eller GMAT för våra master program? Det skulle öka kravet på studenterna. Övrigt Fördelning av administrativa medel från betalstudenter på fakultet/gemensam förvaltning. Uppföljning från , IK önskade då mer information om hur medel till UB skulle utnyttjas, verksamhetsplan och studieverkstadens uppdrag skickades med kallelsen. Även fördelning av medel från betalstudenter till fakulteterna har insamlats och bifogades kallelsen till 9 maj. Beslut beträffande betygsskalan A-F vid Linnéuniversitetet Emil tar upp frågan att ett nytt betygssystem ska införas på Lnu på kurser där vi har där internationella studenter. (Studenterna får även de svenska betygen). Synpunkter framförs att beslutet verkar ha tagits i en hast och inte är förankrat i verksamheten. IK hann inte med att diskutera frågan vid mötet 9 maj, den lyfts vid ett senare möte. (Rektorsbeslut är bifogat minnesanteckningarna). Besöksrutiner för (nya eller befintliga) internationella samarbetspartners besök vid Linnéuniversitetet Efter beslutet att fastställa Regler för etablering av internationella samarbetsavtal där fakulteternas avtalshantering decentraliserades har det efterfrågats ett förtydligande om vem som tar emot vilka internationella besök vid Linnéuniversitetet. ER har därmed tagit fram dokumentet Besöksrutiner för (nya eller befintliga) internationella samarbetspartners besök vid Linnéuniversitetet. Dokumentet är spridit till avtalsansvariga på respektive fakultet och det kommer att ligga på Medarbetare inom kort. Internationell frukost 16 maj i Kalmar Tema LUSA, platser finns kvar för anmälan. ICC Staff Training Week 9-13 juni, Läs mer på: Nästa möte 25 september, i Kalmar. Lokal Bruunska 16. Kallelse kommer ca 1 vecka innan mötet.

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06 Sida 1 (6) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-03-06 Närvarande: 1. Helén Anderson, ordförande 2. Charlotte Skoglund, sekreterare 3. Catherine Legrand, FHL 4. Soniya Billore, FEH

Läs mer

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Sida 1 (6) Växjö 2013-04-12 Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Deltagare: Nils Nilsson, ordförande Charlotte Skoglund, sekreterare Judy Chow Marcelo Milrad Anna Lund Hannes Juhlin, Linnéstudenterna

Läs mer

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering

Minnesanteckningar kommittén för internationalisering Sida 1 (6) Minnesanteckningar kommittén för internationalisering 2015-01-30 Närvarande: 1. Nils Nilsson, ordförande 2. Charlotte Skoglund, sekreterare 3. Marcelo Milrad, FTK 4. Catherine Legrand, FHL 5.

Läs mer

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal

Uppdaterad 2014-05-19. Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Uppdaterad 2014-05-19 Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Innehåll Inledning 3 Översikt för etablering och avslut av internationella samarbetsavtal 4 Bilateralt universitetsövergripande

Läs mer

Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET

Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET Hva kjennetegner en god søknad? PÄR SVENSSON, EXTERNA RELATIONER, LUNDS UNIVERSITET Innehåll DEL 1: Vad kännetecknar en god ansökan? DEL 2: Vilka ramar ger E+ ICM? DEL 3: Hur har Lunds universitet arbetat

Läs mer

Strategiska partnerskap inom Erasmus+ erfarenheter från första ansökningsomgången

Strategiska partnerskap inom Erasmus+ erfarenheter från första ansökningsomgången 2014 05 19 Jari Rusanen Strategiska partnerskap inom Erasmus+ erfarenheter från första ansökningsomgången Programdagarna 2014 Hasseludden Aktiviteterna måste vara länkade till målen för programmet samt

Läs mer

International Office (IO)

International Office (IO) International Office (IO) http://lnu.se/student/studera-utomlands/mobilitetsgruppen Jobbar med utresande utbytesstudenter och inresande utbytesstudenter. Vi på International Office är 5 internationella

Läs mer

Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016

Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016 Sida 1 (5) Arbetsdokument 2014-10-21 Study Abroad in Asia- (Kina och Hong Kong) 2015-2016 Landsövergripande information De allra flesta lärosäten i Kina erbjuder kurser på kandidatnivå (Undergraduate,

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016

UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 UTVECKLINGSPLAN FÖR DEN INTERNATIONELLA VERKSAMHETEN VID ÅBO AKADEMI 2012-2016 Antagen av Åbo Akademis styrelse 18.4.2012 Utvecklingsplan för den internationella verksamheten vid Åbo Akademi 2012-16 Inledning

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2014-09-26 Rebecka Herdevall Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet Rebecka Herdevall, International Contact Point Utomeuropeisk mobilitet översikt Bygger vidare på Erasmus Mundus Action 2 Mobilitet för studenter

Läs mer

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige

Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige 2014-11-14 Rebecka Herdevall Kapacitetsuppbyggnad och gemensamma masterprogram i Sverige Capacity Building and Joint Master Degrees Kapacitetsuppbyggnad Capacity Building for Higher Education Rebecka Herdevall

Läs mer

Study Abroad in Asia- (Japan) 2015-2016

Study Abroad in Asia- (Japan) 2015-2016 Sida 1 (7) Arbetsdokument 2014-10-21 Study Abroad in Asia- (Japan) 2015-2016 Landsövergripande information De flesta lärosäten i Japan som har internationella utbyten har ofta skapat program med fokus

Läs mer

Universitets- och högskolerådet Informationsmöte om Erasmus+ gemensamma masterprogram

Universitets- och högskolerådet Informationsmöte om Erasmus+ gemensamma masterprogram Universitets- och högskolerådet Informationsmöte om Erasmus+ gemensamma masterprogram 2014-02-24 Rebecka Herdevall Om myndigheten Bildades 1 januari 2013 Ca 235 medarbetare Huvudkontor i Stockholm och

Läs mer

Bilaga beslut 21 2014-03-07 Fakulteten för teknik Fördelning av strategiska medel inom internationalisering 2014 Linneuniversitetet har avsatt 7 miljoner kronor till strategiska medel till förmån för internationalisering.

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Läkarprogrammet 2012 2013 INLEDNING Högskolor och universitet styrs av omvärldens direktiv och internationalisering har blivit en kvalitetsindikator. Attraktiva och

Läs mer

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012

Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 2012-03- 08 Nätverk för Internationalisering vid Lnu Minnesanteckningar 8 mars 2012 Närvarande Björn Albin, HV (ordförande) Nils Nilsson, vice rector Daiva Balciunaite Håkansson, ELNU Kajsa Higgins, PPI

Läs mer

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2014-11-14 Rebecka Herdevall Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet International Credit Mobility Utomeuropeisk mobilitet översikt Bygger vidare på Erasmus Mundus Action 2 Mobilitet för studenter och personal

Läs mer

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018

Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Linnéuniversitetet Internationalisering 2018 Utgångspunkter för handlingsplanen och med ögonen på Verksamhetsplan och budget 2018 2020 - Internationalisering Universitetsnivån: tydligt koppla internationalisering

Läs mer

Regler för etablering av internationella samarbetsavtal

Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Dnr: 2018/511-1.1.1 Regeldokument Regler för etablering av internationella samarbetsavtal Beslutat av Rektor Peter Aronsson Gäller från 2018-02-26 Beslutat av: Rektor Peter Aronsson Beslutsdatum: 2018-02-26

Läs mer

Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal

Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal Växjö 2015-09-02 Definierade och vanliga begrepp för internationella samarbetsavtal Begrepp Definition Kommentarer Samarbetsavtal Internationella samarbetsavtal Avtal inom utbytesprogram Internationellt

Läs mer

Erasmus Mundus Basinformation

Erasmus Mundus Basinformation 2013-02-12 Erasmus Mundus Basinformation Rebecka Herdevall Vad är Erasmus Mundus? Programmets syfte, struktur etc. Erasmus Mundus EU-finansierat program som inrättades 2004 Europeiska kommissionens utförarorganisation,

Läs mer

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier

Workshop F KVALITETSDRIVET 2016. Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Workshop F KVALITETSDRIVET 2016 Att ta fram internationella och interkulturella lärandemål samt mobilitetsfönster för att främja utbytesstudier Vilka är vi? Helene Elvstrand Programansvarig för Förskollärarprogrammet

Läs mer

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+

Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ Nytt europeiskt utbildningsprogram: Erasmus+ "Erasmus+" är namnet på EU:s nya program för utbildning, ungdom och sport. Det kommer att ersätta det ramprogram som finns idag och starta 2014. Det nya programmet

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Dnr 2015/281 Handlingsplan för internationalisering Fastställd av rektor 2016-06-14 Innehållsförteckning 1. Inledning, utgångspunkt och syfte 3 2 Generella insatser 3 2.1 Nätverk och partnerskap i forskning,

Läs mer

ERASMUS+ MOBILITETS- OCH SAMARBETSPROGRAM. 150213 Maria English, Internationella sekretariatet

ERASMUS+ MOBILITETS- OCH SAMARBETSPROGRAM. 150213 Maria English, Internationella sekretariatet ERASMUS+ MOBILITETS- OCH SAMARBETSPROGRAM 150213 Maria English, Internationella sekretariatet 1. Programmet för livslångt lärande (LLP) v. Erasmus+ 2. Erasmus+ terminologi 3. Vilka utom-europeiska länder

Läs mer

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning utresande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop

Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop Seminariets upplägg Information om UHR och våra program Erasmus+ Frågor och svar om programmen Erasmus Student Network (ESN) presentation& workshop 2014 05 26 Carola Barhammar& Karin Andrén 1 2014 05 19

Läs mer

Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet!

Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet! Åk på utbytesstudier med Göteborgs universitet! Maria Clara Medina Internationell koordinator & programansvarig för Linnaeus- Palme med UWI Jamaica Svarar på frågor om institutionens utbytesavtal och hur

Läs mer

Study Abroad in Asia - (South Korea) 2015-2016

Study Abroad in Asia - (South Korea) 2015-2016 Sida 1 (5) Study Abroad in Asia - (South Korea) 2015-2016 Landsövergripande information De flesta lärosäten i Sydkorea har ett brett kursutbud på engelska. Flera lärosäten i Sydkorea erbjuder kurser på

Läs mer

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter

Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Praktisk handläggningsordning inkommande utbytesstudenter Avsikten med denna praktiska handläggningsordning är att den ska fungera som en riktlinje för internationella koordinatorer på fakultets- och institutionsnivå

Läs mer

SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE

SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. SAHLGRENSKA ACADEMY INTERNATIONAL OFFICE Nyhetsbrev Oktober 2017 På gång på SAIO CARTA-workshop i att söka forskningsanslag - För

Läs mer

Gemensamma utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå - MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR

Gemensamma utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå - MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR Gemensamma utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå - MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR Kristina Miolin KRISTINA.MIOLIN@ER.LU.SE Redan de gamla grekerna - De gemensamma utbildningsprogrammen har funnits

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer

Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer Handbok - information Double Degree Civilekonomprogrammet International Sales and Marketing Programme Marknadsföringsprogrammet Programmet för Internationella Affärer Anna Lindahl Internationell Koordinator,

Läs mer

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017

Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Dnr. Stud 3.5.3-2017/490 1 (av 2) REKTOR BESLUT 2017-05-29 Stipendietilldelning, stipendier som hanteras av centrala stipendiekommittén, våren 2017 Bakgrund Centrala stipendiekommittén har till uppgift

Läs mer

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober

17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning. Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun oktober 17 oktober 2019 Alma Joensen Koordinator för Erasmus+ högre utbildning Breddad rekrytering och mobilitet Möte i NILS-nätverket, Falun 17-18 oktober Breddad rekrytering och mobilitet olika utmaningar Ökat

Läs mer

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu?

Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Minnesanteckningar 2015-04-14 Workshop: Varför och hur samverkar Lnu? Steg 1. Självvärdering och implementering av samverkansstrategi Närvarande: Peter Aronsson, Richard Bucksch, Torbjörn Håkansson, Jan

Läs mer

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ingrid Holström Katarina Håkansson Datum 2016-06-07 Diarienummer UBN-2016-2494 Utbildningsnämnden Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan Förslag till

Läs mer

Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap 2001-06-13.

Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för humaniora och samhällsvetenskap 2001-06-13. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET RÄTTSVETENSKAP MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG The programme of Legal Science with focus on internationalisation, 120/160 points Fastställande av utbildningsplan

Läs mer

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner

Myndighetens syn på. utbildningsplan och kursplaner Myndighetens syn på utbildningsplan och kursplaner 1 2 Utgiven av Myndigheten för yrkeshögskolan 2012 Dnr: YH 2012/3 ISBN-nr: 978-91-87073-03-8 Grafisk form: Markant Reklambyrå AB Myndighetens syn på utbildningsplan

Läs mer

Studenterna och lärandet

Studenterna och lärandet Studenterna och lärandet Per Warfvinge Vicerektor för utbildning och internationella frågor LTH är attraktivt 30 25 LTH:s %-andel av förstahandssökande till de "4 stora" Arkitekter Civilingenjörer 20 15

Läs mer

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01

Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ EU:s nya program för utbildning, ungdom och idrott 2014-01-01 Erasmus+ Sammanhanget Strategi: Europa 2020 Tillväxtstrategi som antogs av medlemsländerna och EUkommissionen 2010. Kom till för att

Läs mer

Delrapport Internationell marknadsföring

Delrapport Internationell marknadsföring Mittuniversitetet Implementering av utbildningsstrategin Sandra Wåger 2013-04-10 Delrapport Internationell marknadsföring Innehållsförteckning Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Problemformulering 1.2 Projektets

Läs mer

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering?

Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? Internationella handläggargruppen Hans Abelius Annelie Hyllner Catharina Miklin Lena Pedersen Utbildningsnämnden V 2016/786 Short Term Mobility - en möjlighet till ökad internationalisering? I Vision 2020

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: 2015/103-1.1 Regeldokument för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Rektor Gäller från 2016-03-01 Inledning 3 1. Prövning av rätten till tillgodoräknande

Läs mer

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet

Möjligheter till utlandsstudier vid Göteborgs universitet Karolina Sahlin, International Office, Göteborgs universitet SYV temadag 11 mars 2009 Internationell organisation på GU Varför utbytesstudier? Möjligheter, mobilitetsprogram Statistik och nationella trender

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola

Lunds Tekniska Högskola Program CSN + registrering Försäkring Learning agreement & stipendium Visum Hemkomst Ambassadörskap Christina Grossmann, chef Internationella avdelningen LTH Goda råd - Sara Gunnarsson, f.d. utbytesstudent

Läs mer

Handlingsplan för internationalisering

Handlingsplan för internationalisering Handlingsplan för internationalisering Biomedicinska analytikerprogrammet 2012 2013 Inledning Biomedicinsk analytiker (engelska biomedical scientist) är ett internationellt yrke och utbildning finns världen

Läs mer

INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER

INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER Vårterminen2013 Internationalisering Vilka stipendier kan man söka att studera utomlands? NORDPLUS STIPENDIER Vi har utbyten inom 2 nätverk DANOSFI NORLYS DANOSFI Högskolan

Läs mer

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle.

Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. Här får du en kort beskrivning av vad det nya utbildningssystemet innebär för dig som studerar vid Högskolan i Gävle. OBS! Extra viktigt för dig som läser fristående kurser. Europa din nya studieort!

Läs mer

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden.

Avdelningen för externa relationer. Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Avdelningen för externa relationer Mission Främja utvecklingen av en ömsesidigt givande relation mellan Linnéuniversitetet och omvärlden. Linnéuniversitetets uppdrag Ur högskolelagen(1992:1434): 2 Staten

Läs mer

RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160 points

RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR BETEENDE-, SOCIAL- OCH RÄTTSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN RÄTTSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 120/160 POÄNG Legal Science Programme with International Approach, 120/160

Läs mer

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet

Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet 1 Dnr M2009/2125 Internationella styrgruppen Policy för Internationalisering Medicinska fakulteten vid Lunds universitet Modern medicinsk vetenskap är beroende av ny teknologi, ökat informationsutbyte

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005.

Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för medicin, naturvetenskap och teknik den 29 april 2005. UTBILDNINGSPLAN PROGRAMMET FÖR SIMULERING OCH DATASPELSUTVECKLING, 120/160 POÄNG Programme in Simulation and Computer Game Development, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Beslutas att fastställa särskild behörighet för masterprogram enligt handling.

Beslutas att fastställa särskild behörighet för masterprogram enligt handling. PROTOKOLL LINKÖPINGS UNIVERSITET Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Dekanus Närvarande: Ulf Nilsson dekanus Ingela Wiklund föredragande Maria Boberg sekr 1 Särskild behörighet för masterprogram

Läs mer

PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Handelshögskolan Utbildningsplan Dnr CF 52-33/2009 Sida 1 (6) PROGNOS- OCH UTVÄRDERINGSMETODIK - MAGISTERPROGRAM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Programme in forecasting and evaluation methodology, 60 Higher Education

Läs mer

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor

Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Minnesanteckningar Datum: 2014-05-06 Minnesanteckningar Kommittén för lika villkor Datum: 2014-05-06 Tid: 13.00-15.00 Plats: UB3018, Växjö Bruunska 24, Kalmar Närvarande: Frånvarande: Lena Fritzén, ordförande

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Annika Holm 013-282615 Jessica Yeh 013-281202 Origo, rum 2201 international@lith.liu.se Vilka är vi och vad gör vi? Vi är internationella

Läs mer

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT

Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Internationaliseringsarbete vid fakulteten för Ekonomi, kommunikation och IT Uppdrag och ansvar Inom nuvarande organisation ligger ansvaret för internationaliseringsfrågor i första hand på fakulteterna.

Läs mer

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016

Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Dnr: 2016/5971-1.1 Pedagogisk handlingsplan för Institutionen för film och litteratur 2016 Beslutat av Prefekten Gäller från 2016-09-01 Beslutat av: Prefekten Beslutsdatum: 2016-11-01 Dnr: 2016/5971-1.1

Läs mer

Speciell satsning för kompetensutveckling i engelska under 2013

Speciell satsning för kompetensutveckling i engelska under 2013 2013-01-15 PA-PUS/ER/Språk Speciell satsning för kompetensutveckling i engelska under 2013 Genom ett samarbete mellan Personalutvecklingssektionen/Personalavdelningen, Avdelningen för externa relationer

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication and Digital Media, 180

Läs mer

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt

Institutionen för folkhälsovetenskap. Språkpolicy vid PHS. Innehåll. BESLUT Dnr SU Beslutad av prefekt 1(5) BESLUT 2018-03-15 Dnr SU-333-2.7-0030-18 Språkpolicy vid PHS Beslutad av prefekt 2018-03-15 Innehåll Syfte och utgångspunkter... 2 Parallellspråkighet... 2 Personalens synpunkter... 3 Medarbetare

Läs mer

1 Särskild behörighet Masterprogram (Till Studiehandboken 2017) Dnr LiU

1 Särskild behörighet Masterprogram (Till Studiehandboken 2017) Dnr LiU PROTOKOLL Delegationsbeslut FST del 2016-061 1(1) Fakultetsstyrelsen för tekniska fakulteten Delegationsbeslut Närvarande: Ulf Nilsson Kia Ölvander Maria Boberg dekanus föredragande sekreterare 1 Särskild

Läs mer

Statistik ICM

Statistik ICM Statistik ICM 2015-2017 2016-09-23 Rebecka Herdevall Uppgifter från interimsrapporteringen i MT+ 1 juni 2016 Totalt antal rapporterade mobiliteter för svenska lärosäten 70 60 61 50 40 30 20 21 Antal rapporterade

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20. Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli LiU Global Get Connected Utbytesstudier 2019/20 Johanna Persson Thor / Lisa Dobrosch Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium

Läs mer

Likheter och skillnader mellan Mobilitetsprojekt och Strategiska partnerskap inom Erasmus+

Likheter och skillnader mellan Mobilitetsprojekt och Strategiska partnerskap inom Erasmus+ Likheter och skillnader mellan Mobilitetsprojekt och Strategiska partnerskap inom Erasmus+ Likheter Det handlar om projekt som ska förena europeiska politiska mål med de deltagande ernas och den vuxnes

Läs mer

Utlysning av utbytesplatser utanför Europa (bilaterala) hösttermin 2020 och vårtermin 2021

Utlysning av utbytesplatser utanför Europa (bilaterala) hösttermin 2020 och vårtermin 2021 2019-09-15 Dnr. STUD 2019/1590 1 (av 5) Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle,, Johanna Boussard, International Relations Officer Meddelande Utlysning av utbytesplatser utanför Europa

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits

UTBILDNINGSPLAN. Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng. Programme in Design of Music and Sound, 120 Higher Education Credits Dnr: 144/2008-515 Utbildningsnämnden för grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap UTBILDNINGSPLAN Programmet för musik- och ljuddesign, 120 högskolepoäng Programme in Design of

Läs mer

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program

Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program Handlingsplan fo r internationalisering pa Folkha lsovetenskapligt program 2012-03-02 1 1. Inledning Svenska lärosäten ska enligt regeringens direktiv bedriva ett aktivt internationaliseringsarbete i syfte

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING AUTOMATISERINGSTEKNIK, DATATEKNIK OCH ELEKTROTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan Socionomprogrammet, inriktning internationellt socialt arbete, 210 hp

Utbildningsplan Socionomprogrammet, inriktning internationellt socialt arbete, 210 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN GRUNDNIVÅ SOCIONOMPROGRAMMET, INRIKTNING INTERNATIONELLT SOCIALT ARBETE Programkod: SGSMK Inriktningskod: INSA Fastställd av HVS-nämnden 2007-11-29 Utbildningsplan Socionomprogrammet,

Läs mer

Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid

Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid Fakulteten för hälsa och samhälle Bakgrund Vid Dekan

Läs mer

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick

Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick Erasmus Charter for Higher Education Analys av svenska lärosätens ansökningar om att få delta i Erasmus+, med nordisk utblick 25/9-2015 Anders Ahlstrand Analys av ansökningar om Erasmus Charter for Higher

Läs mer

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp

Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Masterutbildning i hälsovetenskap, 120 hp Master Programme in Health Science, 120 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Lelav Zandi Inför ansökan, Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet

Lelav Zandi Inför ansökan, Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet 2016-09-23 Lelav Zandi Inför ansökan, Erasmus+ utomeuropeisk mobilitet Tips och råd inför ansökningsomgången 2017 Erasmus+ International Dimension Kapacitetsuppbyg gnadsprojekt (CBHE) Erasmus+ utomeuropeisk

Läs mer

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng

Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram, innovations- och tillväxtekonomi Master's Programme, Economics of Innovation and Growth, 120 credits 120,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT14.

Läs mer

Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet

Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet Dnr: 2013/294-1.5 Rapport Hållbar utveckling i grundutbildningen vid Linnéuniversitetet Författare: Björn Idlinge och Johan Älvgren, Koordinatorer för hållbar utveckling December 2013 Innehåll Inledning

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen 2015-09-08 -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom

Läs mer

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång

Globala Kronobergs. Faktablad EVS. Komma igång Globala Kronobergs Faktablad EVS Komma igång KRONOBERG Globala Kronoberg en del av Nätverket SIP www.globalakronoberg.se Globala Kronoberg är ett internationellt center som drivs av Nätverket SIP. Vi koordinerar

Läs mer

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen

Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Ansökan Sida 1 (6) 2016-11-18 Fylls i av stadsledningskontoret: Diarienummer: 210-1196/2016 Ansökningsnummer: Ansökan om pengar från Kompetensutvecklingssatsningen Fyll i en ansökan för varje kompetensutvecklingsinsats.

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp

Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Programmet för Hälsa och Rehabilitering i arbetslivet, 180 hp Study Programme of Health and Rehabilitation in Working Life, 180 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

Linköpings universitet

Linköpings universitet Linköpings universitet En förnyare av forskning och utbildning Från LiU - Ut i världen! Informationspass för nominerade LiTH-studenter 2013-12-10 Jessica Yeh och Annika Holm, rum 2201 i Origo international@lith.liu.se

Läs mer

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning

Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning 180 högskolepoäng, grundnivå Bachelor s Programme in Public Administration S1OFF 140619 2 (6) 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning

Läs mer

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015

LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 LINNAEUS-PALME KRITERIER OCH PRIORITERINGSGRUNDER VID BEDÖMNING AV ANSÖKNINGAR INOM LINNAEUS-PALME 2013 2014 OCH 2013-2015 Kriterier och prioriteringsgrunder vid bedömning av ansökningar inom Linnaeus-Palme

Läs mer

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor

Agenda. Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor Agenda Vem gör vad Studieplan Tillgodoräkning Frågor 2 Vem gör vad? Utlandsstudier - studieplan och tillgodoräkning Karin Karltorp, utbildningsledare karin.karltorp@liu.se tillgodorakning-il@liu.se +46

Läs mer

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG

INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG UTBILDNINGSPLAN INGENJÖRSPROGRAMMET FÖR PROJEKTLEDNING, INRIKTNING MASKINTEKNIK, 120 POÄNG Programme for Project Management in Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen

Läs mer

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG

MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG UTBILDNINGSPLAN MAGISTERPROGRAMMET I ELEKTROTEKNIK, 160 POÄNG Programme for Electrical and Electronic Engineering, 160 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund

Linda Gerén Sveriges universitetsoch högskoleförbund Sveriges universitetsoch högskoleförbund Linda Gerén 2017-11-01 Tillgodoräknande efter utbytesstudier Sveriges universitets- och högskoleförbunds expertgrupp för studieadministrativa frågor skickade i

Läs mer

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Kostekonomi med inriktning mot ledarskap, kandidatprogram 180 högskolepoäng Food Service Management, Bachelor s Programme 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus

Läs mer

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen

Mall 2 för utvecklingssamtal. 2013-09-19 Personalavdelningen Mall 2 för utvecklingssamtal 2013-09-19 Personalavdelningen Utvecklingssamtal 1 Vid Linnéuniversitetet genomförs utvecklingssamtal årligen. Inför utvecklingssamtalet ska både chef och medarbetare i god

Läs mer

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft

Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Minnesanteckningar Datum: 2015-11-04 Välkomna till möte med Kommittén för samhällelig drivkraft. Minnesanteckningar för möte med Kommittén för samhällelig drivkraft Datum: 2015-11-04 Tid: 10.00-12.00 Plats:

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs.

Immigration Studera. Studera - Universitet. Ange att du vill anmäla dig. Ange att du vill anmäla dig till en kurs. Kurs. - Universitet Jag vill anmäla mig till universitetet. Ange att du vill anmäla dig Jag vill anmäla mig till en. Ange att du vill anmäla dig till en kurs kandidatkurs Kurs avancerad kurs doktorandkurs fulltidskurs

Läs mer