Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt"

Transkript

1 ALL 2014/908 Vägledning SIS-medel till utvecklingsprojekt Fördelningsprinciper och kriterier för likvärdig fördelning Fastställd av Leif Näfver, avdelningschef i samråd med regionchefer Statsbidragsavdelningen

2 ALL 2014/908 Innehåll Utvecklingsprojekt... 2 Ansökan... 2 Vad lämnas bidrag för?... 3 Utvecklingsområde tillgänglighet... 4 Statsbidrag för samordning inom ramen för SiSam-modellen... 4 Slutredovisning och delredovisningar... 5 Uppföljning och effekter... 5 Utvecklingsprojekt Ur myndighetens regleringsbrev: Vidare får medel användas för utvecklingsprojekt och analyser som syftar till att utveckla lärandemiljön för elever med funktionsnedsättning. Ansökningar om utvecklingsprojekt enligt myndighetens beslutade utvecklingsområden ska prioriteras: Ur myndighetens verksamhetsplan : Alla utvecklingsprojekt under 2014 ska bidra till att utveckla strategier för att möta pedagogiska konsekvenser av en funktionsnedsättning. Projekt som syftar till att skapa en tillgänglig lärmiljö ska vara särskilt prioriterade. Det uppdrag myndigheten har att samverka med Statens Institutionsstyrelse, i deras regeringsuppdrag, ska särskilt beaktas vid beslut om statsbidrag som avser fördelning för år 2015 Bidrag kan sökas för att främja lärmiljön och öka delaktigheten för elever med funktionsnedsättning. Utvecklingsprojekt kan innebära att olika pedagogiska arbetssätt prövas i undervisningen av elever med funktionsnedsättning. Utvecklingsprojekt kan även innebära en analys av pedagogiska arbetssätt och lärmiljöer. Ansökan Projektidén Utvecklingsprojekt är nyskapande och kan innebära att skapa ny eller utvecklande lärmiljö i det sammanhang man befinner sig. Det kan vara nyskapande i ett pedagogiskt sammanhang, i ett geografiskt område, i en skolform eller för en åldersgrupp. 2 (6)

3 Projektets bärkraft eller hållbarhet bedöms genom att den sökande beskriver hur erfarenheterna kommer att tas tillvara i den ordinarie verksamheten. Projektet ska vara väl förankrat hos skolhuvudmannens ledning och i verksamheten. Kartläggning En kartläggning av de behov som projektet avser att tillgodose ska bifogas ansökan. En kartläggning ska innehålla Bakgrund. Vad ni har sett eller upplevt. Inventering av projektets målgrupp och behovet av insatser. Beskriv nuläget. Analys av kartläggningen. Vad kartläggningen visade. Det ska framgå av kartläggningen att den sökande har identifierat ett behov av insatsen. I ansökan ingår Mål. Mål ska vara tydligt formulerade och gå att följa upp när projektet ska avslutas. Syfte. Det ska framgå varför man vill genomföra projektet. Planerade insatser. Det ska framgå vilka konkreta aktiviteter som ska genomföras i projektet. Förväntade effekter. Det ska framgå vilka effekter projektet förväntas bidra till på kort och lång sikt. Planerad utvärdering. Det ska framgå på vilket sätt den sökande kommer att utvärdera målet. Målgrupp. Det ska framgå vilken målgrupp barn eller elever med funktionsnedsättning som den sökande vill utveckla strategier för att öka kunskapen om. I ansökan ska det finnas en beskrivning av hur barnens eller elevernas åsikter tas tillvara i projektet. Projektets kostnader och sökt bidrag. Projektets alla beräknade kostnader ska anges i ansökan, även de som är den sökandes egna insatser. Ange sökt bidrag. Vad lämnas bidrag för? Bidrag lämnas i huvudsak till lönekostnader för pedagogtjänster i projektledning och projektgrupp. 3 (6)

4 I projektet ska ingå en slutredovisning med rapport. Ytterligare bidrag kan beviljas för en mer omfattande dokumentation med fördjupade utvärderingar och analysarbeten. Det måste tydligt framgå på vilket sätt dokumentationen skiljer sig från projektets slutrapport. Bidrag kan också lämnas för utvärdering och analys av tidigare genomförda utvecklingsprojekt. Bidraget gäller enbart lönekostnader. Bidrag får lämnas för kostnader till fortbildning som är en avgörande insats för att kunna genomföra projektet. Den ska avse medlemmarna i projektgruppen. Bidrag lämnas inte för: - Kostnader för ombyggnation eller för inköp av material och utrustning. - Produktion av material och läromedel. - Kostnader för fortbildningsinsatser som ingår i huvudmannens arbetsgivaransvar. Utvecklingsområde tillgänglighet Bedömning av tillgänglighetsprojekt utgår ifrån nedanstående kriterier. Skolhuvudmannen ska själv stå för enkelt avhjälpta hinder, enligt Boverkets Byggregler, BBR, som innefattar grundläggande tillgänglighet inom byggnation och teknisk utrustning. Behov av särskilda utvecklingsinsatser som är grund för bidrag ur SIS-medel uppstår när skolan verkar för ytterligare utvecklad tillgänglighet inom verksamheten. Här är tillgänglighetsmodellen vägledande. Insatserna ska gagna specialpedagogisk skolutveckling där olika professioner samverkar, istället för att endast innefatta enstaka lärare eller elever. Insatserna syftar till att ta helhetsgrepp kring tillgänglig lärmiljö. Statsbidrag för samordning inom ramen för SiSam-modellen Alla barn och ungdomar har rätt till en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Det ställer höga krav på aktörerna som arbetar med omhändertagna barn och unga i samhällsvård och placerade på något av Statens institutionsstyrelse, SiS, särskilda ungdomshem. För att eleverna ska få en sammanhängande skolgång pågår projektet SiSam med syfte att utveckla och etablera samverkan genom en strukturerad modell för skolan. SiS och Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, har fått i uppdrag av regeringen att utveckla och pröva en modell för obruten skolgång och stärkt skolförankring för de ungdomar som vårdas hos SiS. Modellen ska omfatta hela den process som startar med att socialtjänsten ansöker om plats och som avslutas efter utskrivning. Den ska användas vid varje placering på SiS ungdomshem, oavsett typ av placering, och för både skolpliktiga och icke skolpliktiga elever. Under institutionsvistelsen ska de inblandade aktörerna fokusera på att inte tappa kontakten med den unges hemskola, oavsett om det handlar om grundskola, gymnasieskola, särskola eller skola kombinerad med praktik. Det gäller både för 4 (6)

5 korta och långa placeringstider. Därför måste skolan på institutionen ha en nära samverkan med elevens hemkommun. Statsbidrag till kommuner Nu kan även de kommuner som tecknar överenskommelse för att implementera SiSam, samverkansmodellen för SiS, skola och socialtjänst, ansöka om bidrag ur dessa medel för samordningsinsatser. Bedömning av projekt med utgångspunkt från SiSam-modellen utgår ifrån nedanstående kriterier. Den sökande ska vara en kommunal skolhuvudman som samverkar med socialtjänsten och Statens institutionsstyrelse vid placering av elever vid de särskilda ungdomshemmen. Kommunen har avtal med SiS att implementera samverkansmodellen utifrån SiSam-projektet. Den sökande är lämpligen chefen för skol- eller utbildningsförvaltningen. Insatsen ska syfta till att ungdomar med funktionsnedsättning som är placerade vid särskilda ungdomshem får en god lärmiljö i en obruten skolgång. Bidrag för samordning kan även innebära att flera kommuner samverkar. Den sökande är då skolhuvudmannen vid en av dessa kommuner. Statsbidrag till SiS ungdomshem SiS ungdomshem kan också ansöka om statsbidrag för utveckling av lärmiljön. Ur anslaget Särskilda insatser på skolområdet kan skolhuvudmän ansöka om bidrag för projekt som riktar sig till att utveckla lärandemiljön för elever med funktionsnedsättning. För skolor inom SiS ungdomshem kan ett utvecklingsprojekt även innebära att utveckla samsynen mellan insatserna för behandling och undervisning. Bedömning av utvecklingsprojekt sker enligt de kriterier som gäller för övriga utvecklingsprojekt enligt ovan. Slutredovisning och delredovisningar Varje projekt slutredovisar i bidragsportalen. Redovisningen innehåller en rapport och en ekonomisk redogörelse. Rapporten ska utformas enligt anvisning på myndighetens webbplats. Slutredovisning ska vara inlämnad enligt beslut eller överenskommelse med myndigheten. Delredovisning som bekräftar att projektet följer de planerade aktiviteterna och kostnaderna ska vara inlämnad på epost senast den 15 december. Uppföljning och effekter Varje region svarar för en årlig plan för uppföljningsbesök som ska genomföras för utvecklingsprojekten. 5 (6)

6 Uppföljningsbesöken dokumenteras efter en fastställd mall i respektive bidragsärende. Om bidragsärendet är avslutat öppnas ett nytt ärende för uppföljningsbesöket som länkas till det aktuella bidragsärendet. Effekter: De förväntade effekter ett projekt visar på medellång sikt och lång sikt utgör de frågeområden som används vid uppföljningsbesök. Effekter på medellång sikt: Planerade insatser genomförs Nya kunskaper hos berörd personal Förändrade perspektiv hos berörd personal Effekter på lång sikt: Överföring av kunskaper/erfarenheter till övrig verksamhet Implementering av projektet med positiv effekt i den ordinarie verksamheten Spridning av kunskap och erfarenheter från projektet Implementering av arbetssätt/förhållningssätt Nya insikter hos berörd personal 6 (6)

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning?

Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Kan vi göra vuxenutbildningen tillgänglig för personer med funktionsnedsättning? Statsbidrag till utvecklingsprojekt Kenneth Drougge, statsbidragsavdelningen kenneth.drougge@spsm.se 010-473 5387 En likvärdig

Läs mer

SiSam Samverkansmodell för placerade barn. Samverkanskonferenser kommuner

SiSam Samverkansmodell för placerade barn. Samverkanskonferenser kommuner SiSam Samverkansmodell för placerade barn Samverkanskonferenser kommuner Uppdraget Uppdraget ges till SiS och SPSM som i samverkan med kommunernas socialtjänst och skola ska åstadkomma: ü Obruten skolgång

Läs mer

Vägledning för bidrag vid vissa studier

Vägledning för bidrag vid vissa studier 2015-02-24 ALL 2015/341 Vägledning för bidrag vid vissa studier Till personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Beslutad 2015-02-13 av Leif Näfver, Avdelningschef Inledning Syftet med den här

Läs mer

Uppföljning av placerade barns utbildning

Uppföljning av placerade barns utbildning SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ola Jeremiasen 2017-04-05 SCN-2017-0193 Kjerstin Tejre Socialnämnden Uppföljning av placerade barns utbildning Förslag till beslut Socialnämnden föreslås

Läs mer

Uppdrag att anpassa en modell för skolsamverkan till att omfatta alla placerade barn och unga

Uppdrag att anpassa en modell för skolsamverkan till att omfatta alla placerade barn och unga Regeringsbeslut I:1 2017-02-16 U2017/00617/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag

Läs mer

Avsnitt 11: Särskilda insatser i skolan (SIS) Så kan det göra skillnad och så söker du

Avsnitt 11: Särskilda insatser i skolan (SIS) Så kan det göra skillnad och så söker du Avsnitt 11: Särskilda insatser i skolan (SIS) Så kan det göra skillnad och så söker du INFORÖST: Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten arbetar för att alla barn, elever och vuxenstuderande oavsett funktionsförmåga

Läs mer

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam

Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller boende (HVB), jourhem och stödboende ny modell Skolsam UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Öqvist Annbritt Thomson Giggi Håkansson Katarina Datum 2017-04-10 Diarienummer UBN-2017-1681 Utbildningsnämnden Skolgången för elever i familjehem, hem för vård eller

Läs mer

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens

Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012. Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens Morgan Henricson Eskilstuna okt 2012 Om tidsenlig utbildning, tillgänglig undervisning och digital kompetens De tre skolmyndigheterna Utbildningsdepartementet Skolverket Skolinspektionen SPSM Alla har

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola fink Beslut Stockholm Lära Aktiebolag Org.nr. 556724-0659 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Dialogskolan belägen i Stockholms kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning

Information om bidrag vid vissa studier. Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Information om bidrag vid vissa studier Till dig som är utbildningsanordnare inom folkhögskola, studieförbund eller kommunal vuxenutbildning Innehåll Inledning... 3 Regler som styr bidraget... 3 Kurser

Läs mer

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29

Kommittédirektiv. Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar. Dir. 2013:29 Kommittédirektiv Kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar Dir. 2013:29 Beslut vid regeringssammanträde den 28 februari 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska i egenskap

Läs mer

Överenskommelse mellan Statens institutionsstyrelse (SiS) och Uppsala kommun avseende elevers skolgång under placering vid SiS ungdomshem

Överenskommelse mellan Statens institutionsstyrelse (SiS) och Uppsala kommun avseende elevers skolgång under placering vid SiS ungdomshem SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ann-Christine Dahlén 2015-04-01 SCN-2015-0150 Socialnämnden Överenskommelse mellan Statens institutionsstyrelse (SiS) och Uppsala kommun avseende elevers

Läs mer

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun

R I K TLINJER. Tilläggsbelopp UTBILDNINGSNÄMNDEN. För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun VERSION 1 DIARIENUMMER UN 2016.091 2017-02-23 R I K TLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Tilläggsbelopp För förskolor och skolor med enskild huvudman samt kommunala verksamheter utanför Vallentuna kommun Antagna

Läs mer

Samverkansavtal - Statens institutionsstyrelse (SiS) och Värmdö kommun

Samverkansavtal - Statens institutionsstyrelse (SiS) och Värmdö kommun Samverkansavtal - Statens institutionsstyrelse (SiS) och Värmdö kommun Detta samverkansavtal syftar till att etablera och utveckla den samverkan som blir nödvändig då socialnämnden i en kommun ansöker

Läs mer

Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och xx kommun

Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och xx kommun Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och xx kommun Detta samverkansavtal syftar till att etablera och utveckla den samverkan kring skolgång som blir nödvändig då socialnämnden i en kommun

Läs mer

På intranätet sök Grundskoleavdelningen, styr- och stöddokument samt på

På intranätet sök Grundskoleavdelningen, styr- och stöddokument samt på 1 Giltig frånvaro En elevs frånvaro är giltig om eleven är sjuk eller har ett liknande tillstånd som innebär att eleven inte kan delta i utbildningen i skolan. En elev har också giltig frånvaro när eleven

Läs mer

Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och

Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och Samverkansavtal Statens institutionsstyrelse (SiS) och Detta samverkansavtal syftar till att etablera och utveckla den samverkan kring skolgång som blir nödvändig då socialnämnden i en kommun ansöker om

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

Inriktning för SiS skola, Vanlig skola, ovanliga förutsättningar

Inriktning för SiS skola, Vanlig skola, ovanliga förutsättningar Inriktning för SiS skola, 2019 2021 Vanlig skola, ovanliga förutsättningar INRIKTNING FÖR SIS SKOLA 2019 2021 Barn och unga som är placerade hos Statens institutionsstyrelse, SiS, är en utsatt grupp som

Läs mer

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd

Bedömning, behov och stöd. En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Bedömning, behov och stöd En enkätundersökning om särskilt utbildningsstöd Innehållsförteckning Inledning... 1 Fördelning av bidraget... 1 Enkäten... 2 Andel deltagare med funktionsnedsättning... 2 Stödperson...

Läs mer

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit!

Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Välkomna! & Tack för att vi fick komma hit! Pelle Skoglund, utvecklingsledare Jan Danielsson & Maude Wildow, rådgivare Specialpedagogiska skolmyndigheten & fristående skolhuvudmän NU RESER VI! 2010-09-27

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla Tillsamman gör vi det möjligt Margareta Bergknut margareta.bergknut@spsm.se 010-4735066 Tre Skolmyndigheter Vem gör vad? 3 Skolmyndigheter Skolverket styrande, stödjande

Läs mer

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm

Regeringens beslut. Regeringsbeslut I: U2018/03106/S. Utbildningsdepartementet. Statens skolverk Stockholm Regeringsbeslut I:4 2018-07-12 U2018/03106/S Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Specialpedagogiska skolmyndigheten Box 1100 871 29 Härnösand Uppdrag att svara för genomförandet

Läs mer

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden

Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden Riktlinjer för hantering av tilläggsbelopp, antaget av Utbildningsnämnden 2018-03-15 Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd datum 2018-03-15 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering

Läs mer

Det var en gång en villrådig student

Det var en gång en villrådig student Det var en gång en villrådig student Som sen blev socionomstudent.. Som så småningom blev skolkurator Som sen blev socialkonsulent Som sen blev statlig utredare. Som sen blev byrådirektör (salig i minnet

Läs mer

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan

Publiceringsår Diskussionsfrågor. Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan Publiceringsår 2016 Diskussionsfrågor Undervisningssituationen för elever som är mottagna i grundsärskolan och får sin undervisning i grundskolan 2 (5) Förslag på diskussionsfrågor Såväl lärare som rektor

Läs mer

Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning av förskoleklass och grundskola Göteborgs kommun angered@angered.goteborg.se efter uppföljning av förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjällboskolan 6-9 i Göteborgs kommun 2(10) Uppföljning av tillsyn i Hjällboskolan 6-9 genomförde

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Stockholms kommun Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Hjulsta grundskola F-9 belägen i Stockholms kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Hjulsta grundskola F- 9 genomförde

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S)

Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76, U2012/6322/S) 2013-05-06 Dnr 10.1-7685/2013 1(8) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp Tillämpningsanvisningar för ansökan om För elever i fristående gymnasieskola med omfattande behov av särskilt stöd extraordinära stödåtgärder Reviderad september 2017 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll

Läs mer

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun Beslut

r'n Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun Beslut r'n Beslut Borås kommun joakim.cannerfors@boras.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Bodaskolan 1-6 i Borås kommun 2(8) Uppföljning av tillsyn i Bodaskolan 1-6 genomförde

Läs mer

Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola Östhammars kommun Beslut efter uppföljnng för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Öregrunds skola belägen i Östhammars kommun ' i Beslut 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Öregrunds skola genomförde

Läs mer

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh

Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Manual till huvudmännen gällande bidragsportalen för omvårdnadsinsatser vid RgRh Innehållsförteckning Inledning... 3 Inloggning i portalen... 4 Information om vänstra menyraden... 9 Elevlistan... 10 Ansökan...

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan

Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ingrid Holström Katarina Håkansson Datum 2016-06-07 Diarienummer UBN-2016-2494 Utbildningsnämnden Förändring av bidrag till utlandsresor i gymnasieskolan Förslag till

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tilläggsbelopp 2016-03-23 Tillämpningsanvisningar för ansökan om - gällande barn och elever i behov av extraordinärt stöd i förskola, grundskola, fritidshem och öppen fritidsverksamhet Linköpings kommun linkoping.se

Läs mer

Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018

Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018 2018-08-08 1 (7) Instruktioner för ansökan om statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling 2018 Ansökan är öppen 15 augusti 17 september 2018 För att göra en ansökan ska du logga in i e-tjänsten för statsbidrag

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling

En likvärdig utbildning för alla. En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling En likvärdig utbildning för alla En rättighet vi främjar genom kunskap, stöd och utveckling Rådgivare Jenny Hübinette Rådgivare Catharina Månsson Syfte: Att få kännedom om vår myndighet samt att få kännedom

Läs mer

111711% Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun.

111711% Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun. 111711% - Upplands-Bro kommun efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tjustaskolan belägen i Upplands-Bro kommun 2 (7) Uppföljning av tillsyn i Tjustaskolan genomförde tillsyn

Läs mer

Kommunikationsstöd i skolan:

Kommunikationsstöd i skolan: Kommunikationsstöd i skolan: Att arbeta för delaktighet, relationer och utveckling Torsdag den 4 oktober, Göteborg Anna-Karin Mattiasson-Ewelind och Katarina Zandén Syfte och frågeställningar Vilka stödbehov

Läs mer

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande 2013-05-02 1 (5) Dnr:02-2013:1030 Yttrande över betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) U2012/6322/S

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Botkyrka kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Brunnaskolan särskola belägen i Botkyrka kommun 2 (10) Uppföljning av tillsyn i Brunnaskolan särskola genomförde tillsyn av Botkyrka

Läs mer

Lika Unikas skolplattform

Lika Unikas skolplattform Lika Unikas skolplattform Fastställd vid Lika Unikas styrelse 23 november 2016. 1. Lika Unikas vision Vi ska ha en skola med höga ambitioner där målet är största möjliga akademiska och sociala utveckling

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan

Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan Statsbidrag för en likvärdig skola statsbidraget ska gå till att stärka likvärdigheten och kunskapsutvecklingen i förskoleklass och grundskolan I skollagen står det om lika tillgång till utbildning, likvärdig

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd extraordinära stödåtgärder utöver programersättningen

Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd extraordinära stödåtgärder utöver programersättningen Tillämpningsanvisningar för ansökan om ersättning för särskilt stöd stödåtgärder utöver programersättningen För elever i kommunal gymnasieskola, gymnasiesärskola och skolor i Region Östergötland Reviderad

Läs mer

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen?

Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? Utbildning för elever med språkstörning vilket stöd behöver skolhuvudmännen? En sammanfattning av rapporten Stöd till elever med språkstörning?, en kartläggning av skolhuvudmännens utbildningsalternativ,

Läs mer

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Tjänsteskrivelse 1 (6) Utbildningskontoret Klas Lind 2019-01-30 Dnr BOU 2019-86 Barn- och ungdomsnämnden Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Förslag till beslut 1. Statsbidraget fördelas till skolor där

Läs mer

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning"

Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2013-03-20 Barn- och ungdomsnämnden 23 Yttrande över Utbildningsdepartementets remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning" Dnr BUN 2013/0133

Läs mer

Ansökan om projektmedel

Ansökan om projektmedel Ansökan om projektmedel Syftet med detta informationsblad och mall för ansökan är att vara ett stöd vid utvecklandet av en idé eller verksamhet. Samordningsmedel kan sökas för att helt eller delvis finansiera

Läs mer

Beslut efter riktad tillsyn. Skolenheten Lidbeckska skolan vid SiS särskilda ungdomshem Margretelund i Lidköpings kommun

Beslut efter riktad tillsyn. Skolenheten Lidbeckska skolan vid SiS särskilda ungdomshem Margretelund i Lidköpings kommun Statens institutionsstyrelse (SiS) Satu Molander satu.molander@stat-inst.se Rektorn för Lidbeckska skolan vid Margretelunds ungdomshem Lotta Granbom lotta.granbom@stat-inst.se efter riktad tillsyn Skolenheten

Läs mer

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden

Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden Arbetsplan Vågen utifrån framtagna förbättringsområden 2019 2020 Månadsrapporten ska utgå från de faktorer vi kan påverka. Följande faktorer ska särskilt beaktas: Undervisningens och utbildningens innehåll

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand

TJÄNSTESKRIVELSE. Anita Lockner. Sida 1(5) Datum 2014-02-27. Hemsida www.harnosand.se. Organisationsnr 212000-2403. Postadress 871 80 Härnösand 1(5) Anita Lockner Riktlinjer och kriterier för tilläggsbelopp bidrag till verksamheter som har barn/elever i behov av extraordinära stödåtgärder och är folkbokförda i Härnösands kommun Enligt skollagen

Läs mer

Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45)

Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45) HANDIKAPP FÖRBUNDEN Sundbyberg 2015-10-20 Dnr.nr: U2015/02268/S Vår referens: o Stefan Eklund Åkerberg Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: SÖK - statsbidrag för ökad kvalitet (SOU 2015:45)

Läs mer

Matematiksatsningen 2011

Matematiksatsningen 2011 OH-mallen Matematiksatsningen 2011 Stöd till lokalt utvecklingsarbete i grundskolan Anders Palm, projektledare anders.palm@skolverket.se 08 527 331 12 Matematiksatsningen 2011 Matematiksatsningen 2011

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Beslut Helsingborgs kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter prioriterad tillsyn i Bårslövs skola belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00

Läs mer

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA

HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA HANDLEDNING Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning FÖRSKOLA OCH SKOLA Ett helt paket för ökad tillgänglighet Det här är handledningen till Värderingsverktyg för tillgänglig utbildning förskola och

Läs mer

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden

Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden Redogörelse över insatser och uppföljningar under strategiperioden 2011-2016 Inriktningsmål 1 Nedan följer en redogörelse i tabellform över insatser eller uppföljningar under inriktningsmål 1 och delmålen

Läs mer

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76)

Remiss - utbildning för elever i samhällsvård och fjärroch distansundervisning (SOU 2012:76) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-03-15 GN-2013/39.630 1 (7) HANDLÄGGARE Ekenstein Kling, Gunilla, Indra Kullenberg 08-535 360 56, 08-535 360 81 Gunilla.Ekenstein-Kling@huddinge.se Indra.Kullenberg@huddinge.se

Läs mer

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM

Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM Nationell konferens RUC 2010-04-27. Greger Bååth GD Christer Fleur. Regionchef södra regionen. Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM SPSM:s uppdrag; Specialpedagogiska skolmyndigheten ska verka för

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundsärskola

Beslut efter uppföljning för grundsärskola Nynäshamns kommun Beslut efter uppföljning för grundsärskola efter tillsyn i Vanstaskolan Grs 7-9 belägen i Nynäshamns kommun 2(6) Uppföljning av tillsyn i Vanstaskolan Grs 7-9 genomförde tillsyn av Nynäshamns

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Med sikte på tillgänglig lärmiljö - resan och utmaningarna

Med sikte på tillgänglig lärmiljö - resan och utmaningarna Med sikte på tillgänglig lärmiljö - resan och utmaningarna Ett flerårigt utvecklingsprojekt Valdemarsro gymnasium Utvecklingspedagoger: Malin Bjärum, Anne-Charlotte Strandberg, Kristina Nolén Verksamheten

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer

Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Utvecklingsavdelningen 2015-02-04 Dnr 8.1.1_2015:183 1 (5) Entreprenörskap i skolan 2015 Ansökan om verksamhetsbidrag till organisationer Skolverket har i uppdrag av regeringen att stimulera arbetet med

Läs mer

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014

Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Utvecklingsavdelningen 2013-10-25 Dnr 2013:422 1 (5) Ansökan om verksamhetsbidrag för entreprenörskap i skolan/statsbidrag till organisationer 2014 Det här dokumentet innehåller information för organisationer

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola

Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola 1 (10) Överenskommelse om samverkan mellan Skolverket och Robertsfors kommun avseende insatser inom ramen för uppdraget om samverkan för bästa skola 1 Parter Skolverket 106 20 Stockholm Telefon: 08-52

Läs mer

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet

Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Bilaga 1 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (9) 2016-10-28 Kvalitetsprogram för elevhälsoarbetet Utgångspunkter, mål och uppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever ska inhämta och utveckla

Läs mer

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners

Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners diu@bett Seminarieprogrammet arrangeras av DIU i samverkan med partners Inkludering, språkutveckling och lärande - med läroplanen som utgångspunkt i ständigt föränderlig omvärld Ett seminarium om praktiknära

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola 3L e kt Cg.'"Le71, Beslut Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Ryaskolan 4-9 i Göteborgs kommun 2(10) Uppföljning

Läs mer

Beslut efter uppföljning för grundskola

Beslut efter uppföljning för grundskola Göteborgs kommun vastrahisingen@vastrahisingen.goteborg.se Beslut efter uppföljning för grundskola efter tillsyn i Sjumilaskolan 7-9 i Göteborgs kommun 2 (9) Uppföljning av tillsyn i Sjumilaskolan 7-9

Läs mer

fin Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Backafors Resursskola belägen i Falu kommun Beslut

fin Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Backafors Resursskola belägen i Falu kommun Beslut fin Beslut Attendo Närsjögläntans HVB-hem AB Org.nr. 556594-3031 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Backafors Resursskola belägen i Falu kommun 2 (8) Uppföljning

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP

ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP ANVISNINGAR FÖR BEDÖMNING AV TILLÄGGSBELOPP Skolformer Tilläggsbelopp finns beskrivet i skollagen (2010:800) och gäller i förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76)

Yttrande över remiss Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Anders Kamstad 2013-03-06 BUN 2013/0133 Maria-Therese Petersson Barn- och ungdomsnämnden Yttrande över remiss "Utbildning för elever i samhällsvård och

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (senaste revidering

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL 6N 1 Neni, Beslut Dnr 43-2015:10022 Stockholms kommun Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Vällingbyskolan belägen i Stockholms kommun 2(9) Tillsyn i Vällingbyskolan har genomfört

Läs mer

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd

Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp för elever med omfattande behov av stöd Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ANVISNINGAR Till rektor för gymnasieskolor och gymnasiesärskolor med elever folkbokförda i Malmö Offentliga bidrag på lika villkor Tilläggsbelopp

Läs mer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer

1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer Mall inklusive anvisningar 1. Kontaktperson för arbetet med jämställdhetsintegrering Namn Telefon E-postadress Mobilnummer 2. Godkännande Undertecknad av GD, datum Namnförtydligande 3. Bakgrund och nulägesbeskrivning

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Tre skolmyndigheter Skolverket Skolinspektionen Specialpedagogiska skolmyndigheten Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola

Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola PPS Power Planning System AB Org.nr. 556504-2255 Beslut efter uppföljning för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Snitz grundskola Odenplan belägen i Stockholm kommun 2 (8) Uppföljning av tillsyn

Läs mer

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd

Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutin för arbete med lärmiljöer, extra anpassningar och särskilt stöd Rutinen är skapad efter att bestämmelserna kring stödinsatser förändrats från och med den 1 juli 2014. I de nya bestämmelserna används

Läs mer

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46)

Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med vissa funktionsnedsättningar (SOU 2016:46) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2016-11-18 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Samordning, ansvar och kommunikation - vägen till ökad kvalitet i utbildningen för elever med

Läs mer

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under

Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under Uppföljande undersökning av föräldraskapsstödjande arbete i kommuner som tilldelades utvecklingsmedel under 2009-2014 MFoF avser att initiera en uppföljande undersökning av arbetet i de kommuner som under

Läs mer

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga

Information om bidrag vid vissa studier. För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Information om bidrag vid vissa studier För personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga Inledning Syftet med den här informationen är att tydliggöra villkor, bedömningskriterier och fördelning

Läs mer

Tilläggsbelopp. information och handledning

Tilläggsbelopp. information och handledning 2015-06-17 Tilläggsbelopp information och handledning 1 2015-06-17 Innehåll 1. Bakgrund tilläggsbelopp... 3 2. Tilläggsbelopp avser... 3 3. Tilläggsbelopp avser inte... 3 4. Kriterier för att söka tilläggsbelopp...

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram Skolinspektionen Värnamo kommun efter uppföljning för gymnasieskola med yrkesprogram efter tillsyn i Finnvedens Gymnasium 2 belägen i Värnamo kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm 2 (7) Uppföljning

Läs mer

Riktlinjer för att söka medel för integrationsprojekt inom föreningslivet

Riktlinjer för att söka medel för integrationsprojekt inom föreningslivet 1 (5) Riktlinjer för att söka medel för integrationsprojekt inom föreningslivet 2016-2018 Kommunstyrelsen fattade i april månad beslut om att avsätta fem miljoner SEK för integrationsprojekt sökbara för

Läs mer

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning

Hjälpreda. Före förskolan. Förskoletiden. Skoltiden Gymnasietiden. Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Hjälpreda Före förskolan Ansvarsfördelning för personal kring barn och ungdomar med synnedsättning Förskoletiden Före förskolan Förskoletiden Skoltiden Gymnasietiden Skoltiden 2010-05-06 (rev 2011-11-01)

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Specialpedagogiska skolmyndigheten Statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för

Läs mer

Redovisning av vidtagna åtgärder med anledning av påtalade brister

Redovisning av vidtagna åtgärder med anledning av påtalade brister Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Sida 1 (8) 2017-01-12 Dnr 1.4.2-57/2016 anledning av påtalade brister Skolinspektionen har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen

Läs mer

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan

Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Psykisk hälsa Lokal handlingsplan Handlingsplan kring området psykisk hälsa utifrån regional analys Psykisk hälsa fastställd av Chefsgrupp Närvård 2016-10-27 Handlingsplan Oktober 2016 ARBETSMATERIAL 0

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp

Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp Barn och elever i behov av extraordinärt stöd i förskola, grundskola, fritidshemrundskola, fritidshem Tillämpningsanvisningar för ansökan om tillläggsbelopp Datum: 2016-06-15 1 Innehåll Inledning 3 Målgrupp

Läs mer

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan

Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Utbildningsdepartementet 2010-08-26 U2010/4818/S Remisspromemoria Inrättande av försöksverksamhet med riksrekryterande spetsutbildning inom grundskolan Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Författningsförslag...

Läs mer

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Juridisk vägledning Reviderad maj 2015 Mer om Elevers rätt till kunskap, extra anpassningar och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt. Vissa elever

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning

Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning Riksgymnasier med Rh-anpassad utbildning 2012-06-18 ALL 2012/30, 31, 32, 33 Innehåll Förord... 3 Riksgymnasieverksamheten... 4 Omvårdnadshuvudmän... 5 Skola... 6 Habilitering... 7 Elevhem... 8 Finansiering

Läs mer