Ljussättning konst eller teknik?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ljussättning konst eller teknik?"

Transkript

1 Ljussättning konst eller teknik? All konst står i relation till teknik på ett eller annat sätt. Konsten är i grunden formad av den teknik som står till buds vid tillblivandet av verket. Vill man dra det till sin spets skulle man kunna säga att konsten att göra konst till och med ofta är konsten att behärska tekniken till det yttersta. Att driva teknikens möjligheter ytterligare ett steg. Eller som i viss nutidskonst, låta slumpens påverkan på en teknik utföra verket. Konstyttringen är alltså avhängig och tätt knuten till teknikutvecklingen. I vissa fall ses till och med tekniken som det viktigaste medlet i uttryckssättet för ett konstverk. Med andra ord: konst och teknologi har alltid inspirerat varandra. Under nittonhundratalets konströrelser har de båda nästintill ingått partnerskap allt från konstruktivisterna, dadaisterna, och surrealisterna till postmodernisterna (Jag tänker på den estetik som präglas av tv, video och datorer). Det har alltid funnits olika stilar eller trender inom konsten, men konstens utgångspunkt har alltid varit ett perspektiv i teaterkonsten av idag är det regissörens perspektiv men scenografen, skådespelarna och ljusdesignern blir inte mindre konstnärer för det. Det betyder inte att de behöver bli satta i skuggan av regissören. I stället gör de en resa tillsammans med regissör och scenograf. Ljussättning är idag en erkänd konstnärlig arbetsform. Det jag vill visa på här är den starka knytningen till tekniken och i förlängning även fysiken, i denna konstform. Man måste som ljusdesigner veta vad tekniken kan göra för en. Tekniken måste bli accepterad och uppfattas som osynlig (vilket kanske inte är möjligt eller ens önskvärt vid alla tillfällen rent bokstavligt, faktiskt och fysiskt - men i alla fall i psykologisk bemärkelse) av publiken.precis som ett språk som måste förstås av båda parter, måste tekniken förstås och upplevas som kommunikation innan ljusdesignen som konstform kan få tala i egen sak. Kunskapen om tekniken är en oskiljaktlig del av konstnärligheten vid ljussättning. Detta eftersom ljussättningen måste börja ta form i ljusdesignerns huvud och på papper eller i dator, långt innan den faktiska riggningen kan ske och språket ljuset skall tala måste grundas redan här i planeringsfasen. Allt annat blir efterkonstruktioner, bra eller dåliga.

2 Eftersom den tid man har till förfogande på själva scenen oftast är den bristande faktorn vid teateruppsättningar, måste varje stund på plats utnyttjas tillfullo. Både för att man skall skapa utrymme för den lilla extra tiden mot slutet av repetitionsperioden då allt (ljus, ljud, scenografi, kostym, mask mm) är på plats, då man får möjlighet att finslipa, ta fram, skärpa och förhöja de små detaljerna som kan skilja ut verket från mängden. Det finns idag dataprogram som kan hjälpa ljussättaren i hans eller hennes planeringsarbete. Program som utöver att de räknar ut spridning, infallsvinklar med mera även kan rendera digitala bilder av de tänkta ljusmomenten. Det tekniskt kunnandet hos ljusdesignern är framförallt viktig för att uppnå stringens i framställningen av pjäsen, man skall kunna gestalta det gemensamma språk som uppsättningen ska tala vilket man som ljussättare diskuterat fram med regissör och scenograf under repetitionsperioden. Ljussättningen har, i takt med de möjligheter som skapats av teknikutvecklingen under nittonhundratalet senaste del, idag i hög grad blivit ett verktyg i som påverkat hur man tänker på teaterrummet. Scenrummet ses inte längre som en dekoration kring själva spelet utan som en scenografi, som något betydelsebärande. På samma sätt ser man inte längre ljuset bara som belysning. Dessutom har man börjat gå från att se ljussättningen som funktionell belysning - och ser istället att ljussättningen som något som ska att tolka och understödja den abstraktion som regissören har satt samman omkring föreställningen. Ljuset kan förutom att hjälpa till och stärka dramaturgin, också öppna upp för det mentala rum ljusdesignern delar med regissören, scenografen och skådespelarna. Det är detta som gör ljusdesign till en så spännande och utmanande konstform. Man kan inte förskansa sig bakom uttalanden om konstnärlig frihet, eller djuplodande diskussioner om innehåll. Man måste upp till bevis. Dessutom är det tvunget att man förstår tekniken så att man kan uppnå det intressanta - den dialog som kan uppstå mellan rummet, skådespelarna och ljuset. Om ljuset står ensamt uppstår det ingen dialog utan en monolog. Man kan alltså inte heller vara för tekniskt inriktad och bara göra en fräck grej. Ljuset kan av naturen inte stå ensamt för det symboliserar i grunden en form av brödraskap. Ett brödraskap som genom teknikens möjligheter ljusdesignern kan styra.

3 Ljuset är i grunden för oss människor det viktigaste meningsbärande elementet. Vi kan med andra ord oftast se något långt innan vi kan höra, känna, lukta eller smaka på det Såväl både inom teatern som filmen och i vår dagliga värld fungerar ljuset som kommunikator mellan aktören och betraktaren. Utan ljuset finns ingen visuell kommunikation. Det är med hjälp av ljusets reflektion mot olika ytor, som aktörens agerande når publikens ögon. Tydligheten och meningen i uttrycket av handlingen på scenen påverkas i stor omfattning av ljusets karaktär. En av de tydligaste uttrycken för hur föränderlig publiken är i sin uppfattningen av färgspektrat, är hur vi olika vi uppfattar vad som är rent vitt i olika situationer. Något som sker automatiskt när vi fråntas naturligt (utomhus)ljus.) En ljuskälla som vi uppfattar som vit kan vara alltifrån en glödlampa, till solens strålar. Allt beroende på plats och tillfälle. Skillnaden i färgtemperatur mellan dessa två källor är enorm, närmare bestämt över tiotusen K. (Färgtemperatur är ett mätvärde som uppskattar (i K= Kelvin) temperaturen hos en ljuskälla genom energifördelningen i spektret hos vitt ljus. Inom film och teater brukar det användas som mått på vitheten hos en ljuskälla). Följaktligen uppfattar vi också utomhusljuset som blått och glödlampsljuset som gulrött om vi har dessa två ljuskällor bredvid varandra. Men var för sig accepterar vi utan eftertanke båda som källor av vitt ljus och färgbalanserar utifrån denna referenspunkt. Ljusets färg är ett stämningsförstärkande element som påverkar oss stundligen. Även i vad som kan uppfattas som en ofärgad ljuskällas färgtemperatur påverkas vi av ljusets upplevda färg.. Ett vitt ljus med hög färgtemperatur (d.v.s. blåaktigt) uppfattas överlag som obehagligt eller avslöjande i sitt uttryck. Ett vitt ljus med låg färgtemperatur (d.v.s. gul/rödaktigt) uppfattas istället oftast som varmt och ombonande. Detta gör att det som ljusdesigner är viktigt att i relation till den uppsjö av lampor (och färgfilter kanske?) som står till buds, redan på planeringsstadiet veta vad man behöver för att åstadkomma en viss känsla. Man måste också kunna räkna på, eller i alla fall uppskatta, den önskade ljusstyrkan och spridningen och därigenom också avgöra avståndet från ljuskällan till

4 objektet, eftersom framförallt ljuskällor av glödtrådstyp har helt olika vithet om de används på låg eller hög effekt. När man jobbar med ljussättning måste man vara kunnig både inom additiv färgblandning (hur ljus med olika färg blandas) och subtraktiv dito (hur olika färgpigment blandas). Skillnaden mellan de två systemen är i grunden att den additiva färgblandningen strävar mot vitt (vitt ljus innehåller alla färger), kommer en blandning av olika färgpigment tendera att bli svart (dock uppnås aldrig svart i verkligheten som teorin om subtraktiv färgblandning föreskriver, eftersom verklighetens färger inte enbart består av sina färgpigment utan är utblandade med diverse bindemedel). Dessutom skiljer sig de båda färgblandningarna åt på det sättet att blandningen av samma färger i en generation ger upphov till skilda färger i nästa generation i de olika systemen. Redan vad gäller vad som betecknas som primärfärger (färger som inte kan blandas fram) skiljer sig de olika systemen åt. Ljusets färgcirkel har primärfärgerna rött/grönt/blått (RGB = red/green/blue, vilket är den färgblandning vi stöter på i datorskärmar och TV-apparater mm), medan pigmentcirkeln har rött/gult/blått som primärfärger. I en av mina egna tidigaste ljussättningar råkade jag ut för problem just för att jag tänkte med hjälp av fel färgcirkel. Uppdraget var att göra en ljussättning i en simhall. Föreställningen skulle utspela sig strax bakom bassängen ur publikens ögon sett. Under ett nummer med franska förtecken, var min tanke att jag skulle lägga franska flaggans färger genom undervattensfönstren och på det sättet färga in bassängen. Bassängen lyste jättefint i gult/vitt/blått. Jag hade inte tänkt på att det grönblå bassängvattnet fungerade som ett jättestort filter där lampornas rödfärgade strålar blandades additivt till gulvitt. Hade jag kunnat min färgblandning hade jag vetat att det aldrig går att färga in vattnet i en bassäng i rött, utan kunde ha planerat något annat. På scenen måste man dessutom vara observant på vilka komplikationer som kan uppstå i kombinationerna av additiv och subtraktiv färgblandning vilket gör färgsättningen av en ljusbild till en känslig handling som behöver utföras noga, ofta med mycket praktiskt förarbete. Desto mer man som ljussättare känner till om de olika färgblandningsteknikerna, desto mindre tid behöver läggas på praktiskt testande.

5 En av ljusets viktigaste uppgifter är att få scenografin att framträda mot fonden. Oftast framträder inte scenrummet förrän ljuset träffar de scenografiska elementen och ger dem skulptur, stämning och lyster. Lystern, eller i önskade fall frånvaron av densamma, uppnås genom tidigare nämnda färgblandningar. Behovet av stämningsljuset är genomgående men jag kommer att beröra problematiken kring detta senare. Skulptur eller djup, får scenografin av ljusets följeslagare mörkret och alla mellanting mellan de båda, som skuggor, och halvdagrar.. En av de tekniska möjligheterna att påverka ljusstrålarnas egenskaper i detta avseende finns i strålkastarlinsernas utformning. Mjukt ljus får man då strålarna tillåts divergera i största möjliga mån. Detta gör att ett föremål som belyses får ett oändligt antal skuggor bredvid varandra. Man slipper alltså skarpa kanter på ljuset med denna typ av strålkastare, men man har samtidigt inte samma kontroll över vad som blir upplyst. Man kan jämföra med en disig dag då man inte ser solen. Ljuset verkar komma från alla håll och man får ingen tydlig skugga under sig. Under en disig dag fungerar hela himlen som ljuskälla eftersom solens strålar bryts i atmosfären och studsar i alla riktningar. På scenen gör denna typ av ljus oftast att scenografi och skådespelare uppfattas som tvådimensionella, men synligheten blir mycket god. Film och TV använder nästan uteslutande denna typ av ljussättning, men där slipper också åskådarna se allt det slaskljus som avtecknar sig utanför det område som kameran registrerar. Hårt ljus uppnås istället då man försöker att styra ljusstrålarna i en riktning. En av anledningarna till att man väljer denna typ av strålkastare kan vara att man på så sätt slipper ljus som spiller utanför den plats man tänkt lysa upp. Hårt ljus kallas det för att man i detta fall får en kraftig skugga av objektet eftersom alla strålar kommer från nästan samma punkt. Detta fenomen kan man jämföra med solljuset en klar dag. Solen syns skarp och klar på himlen. Det dominerande ljuset kommer ifrån denna punkt och de strålar som når oss löper alla i samma riktning. Följden blir att skuggorna hamnar på samma plats och ger en hård och tydlig kontur på skuggan. Hårt ljus ger en större upplevelse av djup. Det framhäver ojämnheter och struktur istället för att dölja dessa, så

6 som det mjuka ljuset gör. Användandet av hårt ljus ger också större möjlighet till kontrastverkan (d.v.s. skillnad mellan ljus och mörker) än med mjukt dito. Man strävar oftast efter riktat ljus vid teaterljussättning. Med riktat ljus menar jag att man både har kontroll över ljusets riktning och utbredning. Detta är lättare med hårt ljus men på köpet får man problem med skarpa skuggor i skådespelarnas ansikten. Ytterligheten av hårt riktat ljus kan man se i något som kallas släpljus, vilket är när man låter en mycket smal strimma hårt ljus slå nästintill parallellt med exempelvis en scenografi. Detta ger en mycket dramatisk effekt där minsta ojämnhet i ytan upplevs som stor och kraftig med långa mörka skuggor. Med strålkastare som är menade för hårt ljus kan man dessutom projicera mönster på spelplatsen med hjälp av att sätta i en s.k. gobo (mönster utskurna i plåt alternativt målade på glas) i lamphuset. När man använder gobos har man även möjligheten att utnyttja linsernas brytning av ljusets strålar på ytterligare ett sätt och därigenom framkalla en prismaeffekt i övergången mellan ljus och skugga i mönstret. Man kan på detta sätt få fram färger i ljusbilden utan att använda färgfilter. Man kan naturligtvis även uppnå denna effekt i ljuskäglans kant men det brukar inte vara önskvärt. Det bästa resultatet i en ljussättning brukar man uppnå med en kombination av mjukt och hårt ljus. En annan viktig beståndsdel vid ljussättningen av en föreställning är behovet av rörelse och fokusering. Med hjälp av styrning av ljuset, oftast med ett s.k. minnesljusbord (ljuskontroll med programmerbart minne) påverkar ljussättaren publikens upplevelse av pjäsen. Man kan naturligtvis välja att ha en fast och oföränderlig ljusbild under hela framträdandet. Mer vanligt är att man följer med i spelets gång. Man uppnår genom detta en skiftningar och variationer i ljuset. En förflyttning i fokuseringen på scenen. Detta gör man antingen genom att höja luminansen på vissa punkter och låta ögats naturliga attraktion till det ljusaste objektet dra fokus till denna plats, eller genom att låta delar av scenen hamna i mörker och därigenom inte belasta ögonen hos publiken med onödig information från dessa platser.

7 Med hjälp av denna kontroll av skiftena mellan de olika ljusbilderna i ljussättningen hjälper ljusdesignern regissören att styra publikens upplevda hastighet av händelseförloppet. (Inom film och TV använder man istället klipp för att skapa denna effekt). Precis som att det är viktigt att i ett musikstycke ha både snabbare och långsammare partier, är det viktigt att det i överbländningarna mellan de olika ljusbilderna finns tidsskillnader, både i den faktiska tiden de olika bilderna får synas och i själva överbländningstiderna mellan dem. Det finns de som liknar ljussättaren vid en dirigent till en orkester. Det räcker inte med att de olika instrumenten spelar rätt var för sig. De måste också kunna spela tillsammans för att musiken skall uppstå. Slutligen skall jag ta upp ett område som av mången ljusdesigner upplevs som en begränsning av möjligheterna i deras konstnärliga uttryck, men som istället borde ses som ett måste (i alla fall inom tal- och musikteatern) och därigenom tas som en utmaning. Det är problemet med att spelljuset (det ljus som kommer framifrån, för att lysa upp skådespelarna) har en tendens att ta över och slå ihjäl den vackra stämningsfulla bild av scenrummet som man skapat i samspelet mellan den övriga ljussättningen, färg och scenografielementen. Komplikationen uppstår därför att spelljuset oftast måste vara svagare färgat än övrigt ljus för att skådespelarnas ansikten och mimik skall framträda. Som jag redan i inledningen visade på är ljuset det viktigaste meningsbärande elementet vid de flesta tillfällen. Denna makt över publikens förmåga att tolka innebörden i skådespelet skall ljussättaren bruka med förstånd. Alltså måste man som ljusdesigner förstå att även om inte regissören alltid vet bäst vad gäller ljuset (vilket heller inte är hans eller hennes jobb) så har han eller hon dock rätt att kräva att skådespelarna syns. Man får inte låta stämningsljuset vara viktigare än synligheten. Om inte publiken ser aktörerna har de inte heller möjlighet att ta del av och tolka innehållet. Det finns ett uttryck som säger att om det inte syns hörs det inte och i många fall är det precis så. Visst kan en dramatiskt färgsatt ljusbild vara vacker att se på men det är enligt min mening inte möjligt för åskådaren att få kontakt med skådespelarna förrän de träder fram ur skuggorna.

8 En ljussättning av en föreställning är en lång konstnärlig process där ljusdesignern hela vägen måste försöka uppfatta skådespelets utveckling och fånga dess språk. Ien kontinuerlig dialog med både regissören, scenografen och kostymören. Men även i en fortgående diskussion med sig själv, där man utan att glömma vad som var den första upplevelsen av pjäsen, bildar sig inre bilder av hur man själv upplever händelserna i pjäsen. Hur man själv kan hjälpa till med dramaturgin med hjälp av ljus och färg. Vad man själv önskar uppnå och vad man uppfattar att regissören söker sig mot, vad han eller hon har för inre bilder som man kan hjälpa dem att materialisera. Därför är det viktigt att man har det tekniska kunnandet till att förstå hur man skall uppfylla allt detta när man väl kommer på plats i lokalen för föreställningen. Detta för att man till premiären skall kunna låta allt det som ända tills dess endast finns i ett gemensamt mentalt rum, realiseras och uppstå i ett samspel mellan skådespelarna, scenografin, rekvisitan, ljudet, kostymerna, masken och ljuset. Allt i en gemensam materialisering framför åskådarnas ögon. Hans C. Roupe Publicerad i Tidningen ProScen nr 4-04

9

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger.

Färglära. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Ljus är en blandning av färger som tillsammans upplevs som vitt. Färg är reflektion av ljus. I ett mörkt rum inga färger. Människans öga är känsligt för rött, grönt och blått ljus och det är kombinationer

Läs mer

En samling exempelfoton SB-900

En samling exempelfoton SB-900 En samling exempelfoton SB-900 Det här häftet ger en översikt över olika funktioner för blixtfotografering som finns tillgängliga vid användning av SB-900, samt beskriver med hjälp av exempelfoton olika

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning

Riktlinjer för offentlig belysning. Bilaga 1. Ljus och belysning Riktlinjer för offentlig belysning Bilaga 1. Ljus och belysning Innehåll 1. Ljus och belysning...1 1.1 Funktioner...1 1.1.1 Gestaltning...1 1.1.2 Säkerhet, trygghet och tillgänglighet...1 1.2 Egenskaper...1

Läs mer

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan?

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Forskning visar att aspekter av begrepp om ljus i vardagstänkandet och inom naturvetenskapen skiljer sig åt. Vi vill utmana barnens

Läs mer

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE.

SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. SÄTT DIG NER, 1. KOLLA PLANERINGEN 2. TITTA I DITT SKRIVHÄFTE. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor från föregående lektion? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Optik och

Läs mer

Färgtyper. Färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index

Färgtyper. Färg. Skriva ut. Använda färg. Pappershantering. Underhåll. Felsökning. Administration. Index Med skrivaren får du möjlighet att kommunicera med färg. drar till sig uppmärksamhet, ger ett attraktivt intryck och förhöjer värdet på det material eller den information som du skrivit ut. Om du använder

Läs mer

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild

FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild FÄRGLÄRA Portfolieuppgift i bild Mål: Att lära sig vad färg är och vad som händer när jag blandar olika färger Att lära sig blanda färger Att veta vad en färgcirkel och komplementfärger är Att kunna skilja

Läs mer

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning

Reflektioner om ljus. Helena Björnberg Ljusgestaltning Reflektioner om ljus Helena Björnberg Ljusgestaltning Tack vare Axel Munthe Och stiftelsen san Michele Fick jag möjlighet att reflektera Sinnenas värld - Kommunikation Ljus är kommunikation, allt vi ser

Läs mer

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården

Utblick av Aleksandra Stratimirovic. Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Utblick av Aleksandra Stratimirovic Förslag till konstnärlig gestaltning av Nipängens äldreboende, Bispgården Stockholm, 20 april, 2015 På uppdrag av Ragunda kommun, presenteras här att förslag till konstnärlig

Läs mer

David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign

David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign David Johansson Ljusdesigner, WSP Ljusdesign Synsinnet är anpassat till dagsljus som är varierade: - ljusstyrka - ljusfärg - ljuskaraktär Människan mår inte bra i statisk och monoton ljussättning. Människans

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Bakgrund: Case Study. Lunds Musikteater & Den Bästa av Världar. Medverkande. Folkets Park. Första tankar och möten

Bakgrund: Case Study. Lunds Musikteater & Den Bästa av Världar. Medverkande. Folkets Park. Första tankar och möten Case Study Utbildning Projektplanering, teknisk planering Konstnärlig process Bakgrund: Lunds Musikteater & Den Bästa av Världar Den Bästa av Världar är en nyskriven musikal, inspirerad av Voltaires klassiker

Läs mer

Undervattensbelysning behövs det?

Undervattensbelysning behövs det? 12 Undervattensbelysning behövs det? 13 Ja! Av flera olika anledningar så är det mer viktigt än någonsin med en väl fungerande och anpassad undervattensbelysning. Säkerhet och funktionalitet är såklart

Läs mer

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus.

Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Källa: Fysik - Kunskapsträdet Vi är beroende av ljuset för att kunna leva. Allt liv på jorden skulle ta slut och jordytan skulle bli öde och tyst om vi inte hade haft ljus. Ljusets natur Ljusets inverkan

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer

Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer 6. Paraplyer och ljusspridningen Bland alla ljustillsatser som finns tillgängliga för fotografer är paraplyer de billigaste, och deras låga kostnad gäller både de minsta och de största. Därför brukar nästan

Läs mer

ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14

ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14 ARKITEKTUR 4 LJUSKULTUR 2 / 14 konst Där ljus möter dans aleksandra stratimirovic I föreställningen In Motion målar en konstnär och en koreograf tillsammans upp ett nordiskt landskap med hjälp av ljus

Läs mer

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret 3. Ljus 3.1 Det elektromagnetiska spektret Synligt ljus är elektromagnetisk vågrörelse. Det följer samma regler som vi tidigare gått igenom för mekanisk vågrörelse; reflexion, brytning, totalreflexion

Läs mer

Kuben det föränderliga rummet

Kuben det föränderliga rummet Kuben det föränderliga rummet Utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära - Utveckling och lärande, Förskola Syfte varför? I vår läroplan för förskolan står det att utforskande,

Läs mer

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du:

Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: Om du tittar på dig själv i en badrumsspegel som hänger på väggen och backar ser du: A.Mer av dig själv. B.Mindre av dig själv. C.Lika mycket av dig själv. ⱱ Hur hög måste en spegel vara för att du ska

Läs mer

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013

UNDER COVER OF DARKNESS. Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 UNDER COVER OF DARKNESS Bachelor s thesis for Photography, Media Culture Novia University of Applied Sciences Jakobstad 2013 Copyright Niklas Nabb 2013 Innehållsförteckning Inledning 5 Inspiration 7 Arbetsprocessen

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 1

Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kjell Y Svensson, 2004-02-02,2007-03-13 Denna serie av artiklar ger en grundläggande introduktion och förhoppningsvis en förståelse för hur man skapar realistiska

Läs mer

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING

DUVA. Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING DUVA Språkets makt och maktens språk LÄRARHANDLEDNING Stockholm november 2016 Hej och välkomna till UngaTurs föreställning DUVA. Här kommer en handledning som du som lärare kan använda dig av för att utvidga

Läs mer

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning

Färglära. Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färglära Grundläggande kunskaper om färg och färgblandning Färger är olika frekvenser av elektromagnetisk strålning. En del frekvenser ligger inom det område våra ögon kan se, andra ligger utanför. Vad

Läs mer

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan

Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Kurs i oljemåleri Medborgarskolan Lärare Ragnar Österlund Inledning Detta är en kort sammanfattning av de begrepp som vi går igenom på kursen. Det är tänkt som ett minnesstöd snarare än en introduktionstext

Läs mer

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus

kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING Dramatiskt sidoljus kapitel elva EN LJUSKÄLLA, DRAMATISK FRAMTONING 175 LJUSSÄTTNING 176 Kapitel elva Ljussätt. Plåta. Retuscha. UTRUSTNING Övre blixt: 500-wattsblixt med en softbox på 100 x 100 cm. Inställning för övre blixt:

Läs mer

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy

Fysik A A B C D. Sidan 1 av 9 henrik.gyllensten@tabyenskilda.se. www.tabyenskilda.se/fy www.tabyenskilda.se/y ÖÖvvnni iinn ggssuuppppggi ii teer 1. Lars lyser med en icklampa mot ett prisma. Han kan då se ett spektrum på väggen bakom prismat. Spektrumet innehåller alla ärger. Vilken av dessa

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer

Ljussätt med studioljus. Tobias Fischer Ljussätt med studioljus Tobias Fischer Kapitel ett - Kamerans inställningar Värt att minnas om kamerans inställningar Slutaren Slutaren har mindre betydelse vid fotografering med blixtar än när man fotograferar

Läs mer

LED information från branschen. Belysningsbranschens LED sektion

LED information från branschen. Belysningsbranschens LED sektion LED information från branschen Belysningsbranschens LED sektion LED i press och oseriös marknadsföring LED ersätter alla andra ljuskällor 100-200.000 h livslängd Optimala ljuskällan O.s.v LED branschen

Läs mer

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse

Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Från gurkprickar till ljus och skugga! En pedagogistaberättelse Vilka tankar hade pedagogerna i början? Vilka frågor kan man ställa i insamlandet för att få syn på barns nyfikenhet och intresse? Vad ser

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt.

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt. DEL 1 Bild Vi har alla sett en solnedgång färga himlen röd, men vad är det egentligen som händer? Förklara varför himlen är blå om dagen och går mot rött på kvällen. (Vi förutsätter att det är molnfritt)

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Nattljus pilotprojekt

Nattljus pilotprojekt Nattljus pilotprojekt Planering av pilotprojekt hamngatan för Nattljusfestivalen Av Lukas Lyttkens, Samuel Lillieborg och Klara Eklind Snabba idéer att jobba med Interaktiv ljusinstallation. Föränderligt,

Läs mer

Fenomen som undersöks

Fenomen som undersöks Bland det viktigast är att förmedla glädjen i att experimentera, leka och upptäcka olika fenomen Experimenten behöver inte göras i någon speciell ordning, det går att plocka ut de som är lämpliga för stunden.

Läs mer

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen?

Belysning sida 1. Hur mycket ljus får vi från solen? Belysning sida 1 I flera av de tidigare delkurserna har det varit tal om ljus. Du har fått klart för dig att växter behöver ljus, men du sitter säkert med en mängd frågor kring det här med ljus. Det blir

Läs mer

Vågfysik. Geometrisk optik. Knight Kap 23. Ljus. Newton (~1660): ljus är partiklar ( corpuscles ) ljus (skugga) vs. vattenvågor (diffraktion)

Vågfysik. Geometrisk optik. Knight Kap 23. Ljus. Newton (~1660): ljus är partiklar ( corpuscles ) ljus (skugga) vs. vattenvågor (diffraktion) Vågfysik Geometrisk optik Knight Kap 23 Historiskt Ljus Newton (~1660): ljus är partiklar ( corpuscles ) ljus (skugga) vs. vattenvågor (diffraktion) Hooke, Huyghens (~1660): ljus är ett slags vågor Young

Läs mer

En samling exempelfoton SB-910

En samling exempelfoton SB-910 En samling exempelfoton SB-910 Den här broschyren introducerar flera olika blixttekniker för SB-910 och exempelfoton. 1 Sv Ta ett steg framåt in i kreativ ljussättning Avslöja dina motivs struktur och

Läs mer

grafisk design & layout regler

grafisk design & layout regler & layout regler Grafisk design eller grafisk formgivning är ett kreativt och konstnärligt språk, men till skillnad från en fri konstnär så får en grafisk designer i uppdrag att föra ut ett speciellt budskap.

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

Prata dans - fyra frågor att börja med

Prata dans - fyra frågor att börja med 8A och 8B UTVÄRDERING VT 2014 Efter att vi sett föreställningen Tango på en sopptipp samlades åttorna för att tillsammans prata om upplevelsen, både den egna och den gemensamma. Eleverna delades in i grupper

Läs mer

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt)

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt) Videosignalen Analog/digital Även om vi idag övergår till digital teknik när vi ska insamla, bearbeta och spara videomaterial, så är dock vår omvärld analog. Det innebär att vi i videokameran och TV monitorn

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign

Hinderbelysning. Stephanie Sales WSP Ljusdesign Hinderbelysning Stephanie Sales WSP LJUSDESIGN utför tjänster inom: Belysningsplanering Ljusgestaltning Belysningsteknik Visuell komfort Dagsljusplanering Energieffektivisering Ekonomi, livscykelkostnader

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka

Läs mer

Ljus och färg - Lite teori

Ljus och färg - Lite teori Ljus och färg - Lite teori I samband med musik- och ljud-framträdanden pratar vi om akustik, dvs att ljudet färgas av det material som finns i rummet. En fantastisk flygel kan i en bra konsertlokal låta

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud.

Monica Månsson. Alla som undervisar är präglade av sina personligheter och. akvarellen 3/09. Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Monica Månsson Snäcka från Koster och kykladiskt souvenirhuvud. Det är precis trettio år sedan som Monica Månsson, 23 år gammal, började undervisa i akvarell. Då hade hon redan målat på allvar i fem år

Läs mer

Sankt Petri Kyrka. Konst och kultur

Sankt Petri Kyrka. Konst och kultur 1 Sankt Petri Kyrka Konst och kultur 2 När den senaste teknologin framhäver djupa traditioner Ibland dyker det upp projekt som är lite utöver det vanliga. Gamla anrika byggnader med stora krav på respekt,

Läs mer

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne.

Teater 23 har stöd av Statens Kulturråd, Malmö Stad och Region Skåne. TEATER 23 Teater 23 är en av Sveriges äldsta fria teatrar som gör teater för barn och ungdomar såväl i Malmö som på turné runt om i Sverige. Vi ska göra föreställningar som håller hög kvalité i alla led

Läs mer

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning

Bild- och videoteknik. Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Bild- och videoteknik Adi & Mak Omanovic Föreläsning 2 - Inspelning Inspelning Kamerateknik Bildlösningar, utsnitt, kameravinklar, 180 regeln, känning, oskärpa (tele) närbilder Ljussättning Exponering,

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011

Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Ungdomsutställningen i Hörnefors 2011 Björkskog Fotograf: Josefin Ånger, Hörnefors FK. Björkstammar är något som alltid har fångat mig som betraktare, stammarna med sina svarta ojämna inslag, inget träd

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus

Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus Frågor till filmen Vi lär oss om: Ljus 1. Hur är vår planet beroende av ljus? 2. Vad är ljus? 3. Vad är elektromagnetisk energi? 4. Vad kallas de partiklar som energin består av? 5. Hur snabbt är ljusets

Läs mer

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018

Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Lärarhandledning för Monster&Gudar Orionteatern våren 2018 Hej! Nu ska ni snart gå på teater! Det kommer att bli spännande och klassen har nog en del funderingar och förväntningar inför besöket. Vad handlar

Läs mer

FYSIK ÅK 9 AKUSTIK OCH OPTIK. Fysik - Måldokument Lena Folkebrant

FYSIK ÅK 9 AKUSTIK OCH OPTIK. Fysik - Måldokument Lena Folkebrant Fysik - Måldokument Lena Folkebrant FYSIK ÅK 9 AKUSTIK OCH OPTIK Ljud är egentligen tryckförändringar i något material. För att ett ljud ska uppstå måste något svänga eller vibrera. När en gitarrsträng

Läs mer

Oljemålningar Marie Almqvist

Oljemålningar Marie Almqvist Oljemålningar Marie Almqvist Nosce te ipsum Känn dig själv Ljuset och rummet Marie Almqvist är en både intuitiv och medveten målare. Hennes bilder berättar om livets paradoxer, verklighetens olika sidor

Läs mer

Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken.

Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken. Ljusgestaltning för Gubberoparken Introduktion Nattetid är parken endast upplyst av glest placerade (40m) natriumbestyckade bredstrålande stolparmaturer samt entrébelysningarnas vitare sken. Gubberoparken

Läs mer

Kom igång med din systemkamera

Kom igång med din systemkamera Kom igång med din systemkamera Extra stödmaterial Här har du extra stödmaterial och tips till två avsnitt ur kursen. Du får också lite idéer till hur du kan gå vidare och testa tricket på andra sätt. Kapitel

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm

Research. Erikdalsbadets utomhusbad i Stockholm Framtidens färg Framtidens färg kommer varken att handla om nya kulörer eller färgkombinationer, vilket tidigare ofta har kännetecknat en viss tidsperiod. I framtiden får färgen sin betydelse genom kontexten

Läs mer

LJUSET OCH UPPLEVELSEN

LJUSET OCH UPPLEVELSEN LJUSET OCH UPPLEVELSEN INNEHÅLL Hide-a-lite 6 Allt ljus på ditt projekt 11 Restaurang 16 Kontor 20 Butik 24 Fasad 28 Om oss 32 SIDA 6 HIDE-A-LITE SIDA 7 HIDE-A-LITE I alla miljöer och i alla fastigheter,

Läs mer

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn

Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Soundlight Comfort Ceiling Inspirerande lugn Där ljudet möter ljuset skapas komforten Utmaningarna för kontor Öppen kommunikation har förändrat hur vi arbetar. Kontoret är inte längre en plats man går

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2014/2015. Delprov B. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2014/2015 Fysik Delprov B Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds av Skolverket omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning

PREMIÄR PÅ EN DAG Skapa en färgsprakande föreställning Lärarhandledning www.teatervasternorrland.se Skapa en färgsprakande föreställning PREMIÄR PÅ EN DAG Lärarhandledning Välkommen Teater Västernorrland är länets egen teater, ingår i Scenkonst Västernorrland, och ägs av Landstinget

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar

Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Brf Räven Belysningsförslag - Gårdar Uppdrag Titel på rapport: Brf Räven Belysningsförslag Gårdar Status Förhandskopia Datum: 2014-04-11 Medverkande Beställare: Kontaktperson: Brf Räven Lukas Berglind

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61

Innehåll. Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 Innehåll Förord 7 Jag, Judas 9 Ståthållerskans dröm 35 Efter passionen 61 FÖRORD Påskveckan infaller någon gång i mars eller i april. Det är en intensiv tid på många sätt, också i naturen då vinter möter

Läs mer

Planering av museum och utställningslokaler Projektledning Ljusdesign Utställningsproduk:on

Planering av museum och utställningslokaler Projektledning Ljusdesign Utställningsproduk:on Planering av museum och utställningslokaler Projektledning Ljusdesign Utställningsproduk:on Exempel på en bra armaturs egenskaper: Formbarhet av ljuset Fin ljusbild RäC mängd ljus för uppgifen Dimmbar

Läs mer

Cristian Zuzunaga Kollektion

Cristian Zuzunaga Kollektion Cristian Zuzunaga Kollektion Cristian Zuzunaga Kollektion Hyllade designern Cristian Zuzunaga har skapat en färgrik textilkollektion för Kvadrat som består av design i tre olika utföranden: Skyline och

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

LAMPGUIDEN. Vi hjälper dig hitta rätt ljuskälla!

LAMPGUIDEN. Vi hjälper dig hitta rätt ljuskälla! LAMPGUIDEN Vi hjälper dig hitta rätt ljuskälla! RÄTT LJUSKÄLLA FÖR DINA BEHOV Dekorationsljust En ljuskälla där det viktigaste är hur lampan ser ut, inte att lysa upp rummet. Ljuset ger ett behagligt varmt

Läs mer

LÄRAN OM LJUSET OPTIK

LÄRAN OM LJUSET OPTIK LÄRAN OM LJUSET OPTIK VAD ÄR LJUS? Ljus kallas också för elektromagnetisk strålning Ljus består av små partiklar som kallas fotoner Fotonerna rör sig med en hastighet av 300 000 km/s vilket är ljusets

Läs mer

Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen

Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen Projektplan i Ubicomp En bra start på dagen Team 1 Sebastian, Peter, Leif, Lina och Kicki Kort introduktion I detta projekt skulle vi vilja ta vara på tillfället att skapa ett nytt sätt på hur människor

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 5

Kort introduktion till POV-Ray, del 5 Kort introduktion till POV-Ray, del 5 Kjell Y Svensson, 2004,2007-03-14 Denna del kommer att beskriva hur man modellerar glas, vatten och metall. Vi kommer som vanligt använda oss av lite fördefinierat,

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms

Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Kraftfält i bilden: Utsnittet Motivet fångas, bilden ramas in i höjd och bredd, blickpunkt bestäms Komposition Linje, rymd, ljus, volym och färg - komponeras till helhet Innehåll budskapet som beställare

Läs mer

Ljus och strålning. Klass: 9H

Ljus och strålning. Klass: 9H Ljus och strålning Namn: Klass: 9H Dessa förmågor ska du träna: använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället genomföra systematiska

Läs mer

Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild)

Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild) AKTUELL FORSKNING Dramatik i stjärnornas barnkammare av Magnus Gålfalk (text och bild) Där stjärnor föds, djupt inne i mörka stoftmoln, händer det märkliga och vackra saker. Med hjälp av ett teleskop och

Läs mer

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200

Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Natur och miljö, kurskod: SGRNAT7 Antal verksamhetspoäng: 1200 Genom undervisningen inom kursen natur och miljö ska eleven ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att; använda kunskaper om människa

Läs mer

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp

fångar Eva våren Eva Blixmans fotoblogg är minst sagt välbesökt upp galleri eva blixman Eva fångar våren Våren är på gång och det är hög tid att putsa upp fotoprylar som kan ha samlat damm under vintern. Och vad kan passa bättre som nystart än att fotografera vårens blommor?

Läs mer

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling

KONST på Vallås äldreboende. Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling KONST på Vallås äldreboende Barbro Jönsson Jan Åberg Tommy E Westerling Gårdarna Den konstnärliga utsmyckningen på gårdarna utomhus anspelar på de teman som landskapsarkitekt Kerstin Teutsch angett, nämligen:

Läs mer