BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BOKEN PÅ DUKEN. Lärarhandledning"

Transkript

1 BOKEN PÅ DUKEN Lärarhandledning

2 Inledning Barn ser alltmer rörliga bilder och läser allt färre böcker men de båda medierna står inte i något motsatsförhållande till varandra. Film ger upphov till starka upplevelser och spännande samtal, men är också ett effektivt och lustfyllt sätt att väcka barns och ungas läslust. Syftet med skolbioprojektet Boken på duken är att öka barns och ungas lust att läsa och att göra detta med filmen och filmanalysen som verktyg samt att förstå filmens språk och uppbyggnad. Målet ska vara att fler barn än i dag regelbundet ska läsa, såväl facklitteratur som skönlitteratur, att förmågan och viljan att läsa ska öka och att kunskapen om att det är viktigt att kunna läsa för att kunna ta aktiv del i samhällslivet ska öka. En berättelse kan berättas på många olika sätt. Boken har i många år varit det självklara valet i skolan de senaste 50 åren. Idag ser våra unga alltmer rörlig bild. Tillgången har blivit lättare och vi har ändrat våra vanor i takt med att samhället utvecklat fler möjligheter. Allt fler rapporter kommer om att våra barn läser alltför lite och har dålig läsförståelse. Senaste Litteraturutredningen slog larm om detta och föreslår i den Ett läslyft för Sverige, ett projekt som ska pågå under fem år. Därmed kan projektet ses som ett led i litteraturutredningens satsning Ett läslyft för Sverige. Handledningen ska hjälpa dig att jobba med Boken på duken i undervisningen. Genom att analysera boken och filmen, jämföra de olika språken, får eleverna en större medvetenhet och kunskap om bilden och textens språk som förhoppningsvis ger lust till läsning. Vi måste få eleverna att kritiskt och medvetet förstå både boken och filmens språk. Denna handledning är en generell handledning och inte kopplad till någon speciell film/bok eller årskurs. Du som lärare anpassar film, bok, diskussioner och aktiviteter så att arbetet för dina elever hamnar på rätt nivå. Bra att tänka på att när man analyserar film och böcker, är att barn tolkar och förstår en berättelse utifrån egna erfarenheter. Det finns inget som säger vad som är rätt eller fel, varje elev har rätt till sin egen tolkning och tankar om berättelsen. Ta tillvara på de olikheter som eleverna har. Förståelse för andras åsikter stärks. I vilken ordning man väljer, film eller bok först, spelar ingen roll. För en del kan det vara lättare att läsa boken efter det att man sett filmen och för andra tvärt om. Boken När boken är färdigläst kan du låta eleverna berätta om någon scen de speciellt blivit berörda av. Diskutera i klassen.

3 Filmen Samma som ovan. Tänk på att det finns tid direkt efter det att filmen visats. Boken och filmen Nu är det dags att jämföra de olika sätten att berätta. Vilken scen var starkast i filmen? Var det samma sätt i boken? Om inte, varför upplevde du det annorlunda? Saknade du något från boken som inte var med i filmen? Tvärtom? Vad tror du författaren tycker är viktigast i sin historia? Vad tror du manusförfattaren tycker är viktigast i sin? Konflikten och Delkonflikter Konflikten är problemet som ska lösas, dvs huvudhandlingen. Det kan vara ett moraliskt dilemma eller något annat. Ofta handlar den om mänskliga problem och känsloladdningar. Det är huvudkonflikten som gör att publiken inte reser sig upp och går. Därför följer den med genom hela filmen, från början ända tills den till slut löses i slutet. Skulle det bara finnas en enda konflikt i berättelsen skulle den upplevas som en väldigt enkel historia och berättelsen upplevs som långtråkig. Precis som i verkliga livet har berättelser inte bara en huvudkonflikt utan även flera delkonflikter som dyker upp här och där. Dessa behöver inte vänta ända till slutet innan de löses. Delkonflikterna gör att berättandet blir intressantare och mer spännande och publiken/läsaren stannar kvar och vill veta hur det går. Dramaturgi För att få en publik att lyssna till en historia antingen man berättar den muntligt, skriver ned den eller filmar den, behövs mer än bara en bra historia. Man måste också berätta den på ett sätt som gör att den blir intressant. Alla författare till både böcker och filmmanus tänker noga igenom hur de vill berätta sin historia. De bestämmer vilken stämning som berättelsen ska ha, hur den ska börja, vad som ska hända sen och hur den ska sluta. Man kallar det för att de arbetar med historiens dramaturgi. För att få läsarna och publiken att bli intresserade av huvudkonflikten så lägger författaren och manusförfattaren ner mycket arbete på att presentera den på ett intressant sätt och tidigt i berättelsen. Huvudpersonen presenteras också tidigt. Redan i början får läsarna och publiken reda på vilken slags historia den kommer att få ta del av, och när och var den utspelar sig.

4 I KLASSRUMMET Vad är det i början av berättelsen som gjorde dig nyfiken? Vilken är huvudkonflikten i boken och filmen? Hur förstår du det? Vilka delkonflikter finns det i boken? Är det samma i filmen? I vilka scener trappas spänningen upp? Hur hade du väntat dig att det skulle gå? Har boken och filmen samma slutscen? Om inte vad skiljer sluten åt? Varför tror du regissören valt att sluta filmen som han/hon gjort? Hur började boken? Vilka förväntningar får man som läsare? Hur började filmen? Vad tror man filmen ska handla om när man bara ser början? Infrias de förväntningarna? Blir man nyfiken och vill se vidare? Om du skulle göra en film av samma historia, vilken scen skulle du börja med? Om du skrev boken, hur skulle du låta den börja. Finns det någon detalj i bokens slutscen som också finns med i början? I filmen? Karaktärerna Varje berättelse kräver en huvudkaraktär/protagonist, en motståndare/antagonist och en tredje kraft. Karaktärerna är de krafter som driver berättelsen framåt. Bara huvudkaraktären behöver egentligen vara en människa/figur. Protagonist: Publiken kan identifiera sig med huvudkaraktären. Vi tar parti för huvudkaraktären oavsett om det är en trevlig eller otrevlig person. Vi

5 håller på huvudkaraktären i vått och torrt. Huvudpersonen/huvudkaraktären finns oftast med redan från första scenen i boken och filmen. Huvudkaraktären är alltid i underläge i början av en berättelse och utvecklas mest. Antagonist: Antagonisten är huvudkaraktärens motståndare. Hens uppgift är att göra livet surt för huvudkaraktären. Hen har sämre förutsättningar än motkraften. Tredje kraften: En tredje kraft brukar man även kalla för hjälpare, för att den hjälper huvudkaraktären att utvecklas på det sätt den behöver för att nå en upplösning. En tredje kraft måste inte nödvändigtvis vara en person utan kan vara en idé, händelse, eller liknande. I boken kan författaren med ord beskriva hur huvudpersonen är och handlar. Manusförfattaren måste istället visa i filmscener hur personen och handlar. För att en person ska bli riktigt trovärdig visar författaren/manusförfattaren både de bästa sidorna och de dåliga. I KLASSRUMMET Vem är huvudperson i boken resp. filmen? Hur förstår du det? Hur presenteras huvudpersonen i boken? Hur möter vi huvudkaraktären i filmen? Hur upplevde du huvudpersonen/huvudkaraktären vid första mötet. Hur är huvudpersonen i boken? Hur är huvudkaraktären i filmen? Skillnad/likheter? Vilka skillnader/likheter finns? Hur skiljer sig personerna i boken från personerna i filmen? Vad är lika med personerna i boken och filmen? Vilka är huvudpersonens/huvudkaraktärens goda sidor? Vilka är de dåliga? Varför tror du att regissören valde att karaktärerna i filmen skulle se ut som de gjorde? Var det samma tredje kraft I boken och filmen? Miljö Miljön i berättelsen är viktig. Den talar om för läsaren och publiken hur det ser ut, vilken stämning det är och när och var historien utspelar sig. Slarvas det med miljöbeskrivningen känns historien konstig och blir inte trovärdig. I boken behöver författaren inte beskriva miljön med alla detaljer, det räcker om hen väljer ut några viktiga delar. Miljön upplevs med alla sinnen, därför brukar författaren också beskriva lukter, ljud och hur det känns. I film visas miljön i bilder, publiken ser och hör den. Bilder kan inte beskriva lukter, utan det måste skapas scener som får publiken att känna lukter.

6 I KLASSRUMMET Dialog Vad skiljer bokens och filmens miljöer åt? Kände du några lukter när du läste boken? När du såg filmen? Berättar miljön något som inte sägs uttryckligt i boken/filmen? Hur tror du historien skulle blivit om den utspelat sig i en helt annan tid? Hur skulle miljön sett ut då? Hade det fungerat? Vad händer om du placerar huvudpersonen/huvudkaraktären i en helt annan miljö? (Om hen lever i ett fattigt område, placera hen i ett rikt...) Hur skulle historien bli då? Dialogen finns för att föra handlingen framåt och för att visa hur personer är eller förhåller sig till varandra. Det viktiga är att läsaren/publiken får en känsla av vem personen är. En tonåring har ju inte samma språk som en gammal dam till exempel. Det är stor skillnad på hur författare och filmmanusförfattare arbetar med dialogen. I film hör publiken hur det låter när personen pratar, den kan staka och harkla sig, har olika dialekter och utrycker känslor. Vi låter olika om vi är glada eller arga. I filmen kan manusförfattaren också använda sig av tystnaden. Istället för ord kanske personen gör en liten gest som säger mycket mer än om hon/han skulle ha talat. I KLASSRUMMET Talar personerna likadant i boken som i filmen? Hörde du några repliker i filmen som författaren skrev bara för att berätta för publiken vad som skulle hända, eller vad som hade hänt? Finns det sådana repliker i boken? Vad skulle hända om huvudpersonen/huvudkaraktären började tala med en helt annan dialekt? När du läste boken, kunde du höra personernas röster inne i ditt eget huvud? Tankar och känslor En av de största skillnaderna mellan film och bok är personernas tankar och känslor. I boken skriver författaren hur personerna känner och deras tankar. I den rörliga bilden gestaltas det med bild, musik, ljud och ljus. Varm belysning ger en känsla av kärlek och trygghet. Blått ljus gör att vi känner kyla och avstånd. I KLASSRUMMET Hur förstår man huvudkaraktärens tankar i filmen? Hur har regissören gjort för att vi som publik ska förstå vad hjälten tänker.

7 Hur vet vi vad personerna tänker i boken? Försök komma ihåg några bra exempel. Hur kan man beskriva vad som har hänt utan att säga ett ord bara i bilder? Kommer ni ihåg någon scen där ingen säger något, men där man ändå förstår precis vad som hänt. Symboler och metaforer I de flesta historier använder sig berättaren av symboler för att säga det hen vill säga. Symbolerna får publiken att tänka till och använda sin fantasi och sin erfarenhet. Då blir också historien mer intressant. Att lyssna till en historia som är övertydlig är tråkigt och man börjar kanske tänka på annat. På samma sätt som symboler är viktiga i historier för att få dem intressanta kan man arbeta med metaforer. Metaforen förstärker känslan av vad filmen vill säga, utan att bli övertydlig. I KLASSRUMMET Finns det några symboler i boken? Finns det några symboler i filmen? Vad tycker du symbolerna betyder? Är symbolerna tydliga eller är det svårt att förstå att de är symboler? Använder sig filmen och boken av samma symboler? Finns det några metaforer i boken? Vad står de för? Hur har filmens regissör översatt dem till filmspråk? Du kan jobba i klassrummet med olika aktiviteter runt temat. Här nedan kommer olika förslag Dela klassen i grupper, ca 4 elever i varje. Dela ut tre bilder till varje grupp. Bilderna representerar början, mitten, slutet. Låt eleverna skapa en berättelse där föremålen på bilderna ska vara med på något sätt. Hur och i vilken ordning föremålen kommer in i berättelsen bestämmer gruppen. De kan skriva, spela upp eller läsa. Valet av hur de vill redovisa ligger hos gruppen. Gör en karaktärsbeskrivning o Namn o Kön o Ålder o Hårfärg o Egenskaper o Familj o Intressen o Bostad o Ekonomi Gör en ny karaktärsbeskrivning. Ge nya egenskaper, exempelvis motsatta, men behåll de andra beskrivningarna. Diskutera vad som händer? Förändras karaktärerna? Hur?

8 Spela upp ett musikstycke i klassrummet. Berätta vad du känner och ser Hitta på en historia till en radioteater (där bara rösterna och ljuden hörs men inga bilder visas), ca 5 minuter lång. Fundera på vilka ljudeffekter som kan ersätta en berättarröst. Spela in din berättelse i Audacity med berättarröster, ljud och ljudeffekter. Gör en kort film, 12 scener, på olika teman. Kontakt: Anna Rydell Utvecklare Film 0722/ anna.rydell@lj.se Kontakt: Jan Fransson IT-/Mediestrateg 036/ anna.rydell@lj.se En del av uppgifterna samt ordlistan är, med tillstånd, från Film i Dalarnas handledning Läs en film

9 ORDLISTA Antagonist/ Motståndaren- Huvudkaraktärens motståndare som är den onda i berättelsen och behöver inte nödvändigtvis vara en människa. Denne driver filmen framåt genom att ständigt stå i vägen för protagonisten. Avtoning I slutet av filmen då huvudkonflikten är löst, när de sista frågorna besvaras eller ställs. I boken heter det slutet. Bipersoner De personer som är med i boken men som inte är huvudpersoner. Biroller De karaktärer som är med i filmen men som inte är huvudkaraktärer. Delkonflikter konflikter i historien som kan börja och avslutas mitt i och inte behöver vänta på att lösas till slutet. Dialog Pratet i boken eller filmen. Dramaturgi På vilket sätt som författaren/manusförfattaren bestämmer sig för att berätta historien. Hur den börjar, vad som händer sedan och hur den slutar. Författare Den som skriver ett bokmanus. Den som skriver ett filmmanus kallas manusförattare. Huvudkaraktär/protagonist berättelsens huvudperson. Den som publiken identifierar sig med. Huvudkonflikt Den motsättning i historien som är viktigast och som följer med från början till slut. Karaktär en av personerna (behöver inte vara en människa kan lika gärna vara tex en anka, Kalle Anka) i filmen. Konflikt En motsättning som måste lösas innan historien tar slut. Manusförfattare Den som skriver ett filmmanus. Metafor En bild eller liknelse som förstärker det man vill säga. Regissör Den som är ansvarig för hur filmen till slut blir. Han/hon instruerar skådespelarna, filmfotograferna och alla andra som håller på med filmen. Replik Ett yttrande av en person i både en bok eller en film. Scen En del av filmen eller boken som hänger ihop i tid och rum. Statist Personer i en film som finns i bakgrunden och som inte säger något

10 Symbol En bild som förstärker historien. Tex kan en bro symbolisera avståndet mellan människor. Synonym Ett ord som betyder samma sak som ett annat ord och som kan bytas ut mot det. Synopsis Ett kortfattat sammandrag av historien både i en bok och i en film. Undertext När någon säger något men menar ett annat. Ironi är texen typ av undertext. Upptrappning När konflikten blir större och större i en film.

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk

LÄS EN FILM. diskutera, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia. en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk LÄS EN FILM, analysera och upptäck två sätt att berätta en historia en studiehandledning från Film i Dalarna av Bisse Falk Film i Dalarna. Kaserngården 13. 79140 Falun. 023-26275. www.filmidalarna.se innehåll:

Läs mer

LÄS EN FILM. Se filmen, läs boken eller tvärtom - och jämför! Boka en klassuppsättning och tillhörande film på Digital pedagogik.

LÄS EN FILM. Se filmen, läs boken eller tvärtom - och jämför! Boka en klassuppsättning och tillhörande film på Digital pedagogik. LÄS EN FILM Se filmen, läs boken eller tvärtom - och jämför! Boka en klassuppsättning och tillhörande film på Digital pedagogik. Kalle och chokladfabriken av Dahl, R. Målgrupp från 7 år. Innehåller ca

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

LÄS EN FILM ALLMÄN STUDIEHANDLEDNING. Kulturutveckling

LÄS EN FILM ALLMÄN STUDIEHANDLEDNING. Kulturutveckling LÄS EN FILM ALLMÄN STUDIEHANDLEDNING Kulturutveckling Till dig som lärare En historia kan berättas på många olika sätt. Ibland berättas samma historia på flera olika vis till exempel när en bok blir film,

Läs mer

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren

VINTERVIKEN. Läs en film-handledning. Bisse Falk och Malin Lagergren VINTERVIKEN Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Läs en film Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad mellan upplevelsen

Läs mer

LPP, Klassiker. Namn: Datum:

LPP, Klassiker. Namn: Datum: LPP, Klassiker Namn: Datum: Svenska Mål att sträva mot att eleven får möjlighet att förstå kulturell mångfald genom att möta skönlitteratur och författarskap från olika tider och i skilda former från Sverige,

Läs mer

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning

Dramats form Var sak har sin tid. anslag presentation fördjupning Dramats form Var sak har sin tid. På samma sätt som det är viktigt i vilken ordning bilderna i en scen klipps efter varan- dra, så är det av betydelse också i vilken ordning saker händer i filmen. För

Läs mer

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren

Kan du vissla Johanna. Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren Kan du vissla Johanna Läs en film-handledning av Bisse Falk och Malin Lagergren 1 LÄS EN FILM Hur kommer det sig att man gör en film, när det redan finns en bok med samma historia? Är det någon skillnad

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

PUMANS DOTTER. Handledning för dig som är lärare eller cirkelledare

PUMANS DOTTER. Handledning för dig som är lärare eller cirkelledare PUMANS DOTTER Handledning för dig som är lärare eller cirkelledare En historia kan berättas på många olika sätt; muntligt, nerskriven, filmatiserad, sjungen, dansad ja, uttryckssätten är många. Ofta låter

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning

Av: Annika Löthagen Holm. Sluka svenska! Lärarhandledning Av: Annika Löthagen Holm Sluka svenska! Lärarhandledning SLUKA SVENSKA! Serien Sluka svenska! riktar sig till elever som läser svenska som andraspråk på låg- och mellanstadiet. Innehållet fokuserar på

Läs mer

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning

AMIRA TIME. Lätt version. Lärarhandledning AMIRA TIME Lätt version Lärarhandledning Amira time lätt version Om programserien Amira time lätt version är en sitcom i 15 avsnitt. Avsnitten är cirka 4 minuter långa. Serien syftar till att bidra till

Läs mer

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN

RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN RADIOSKRIVARKLUBBEN LÄRARHANDLEDNING AV: ANDERS EDGREN ILLUSTRATION: VERONICA GRÖNTE/ PENNVÄSSAREN 1 RADIOSKRIVARKLUBBEN Radioskrivarklubben är ett projekt som UR drivit sedan mitten av 1990-talet. Målet

Läs mer

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Isak är en hjälte VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS EMMA ASKLING Sidan 1 Isak är en hjälte Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Isak som ska tävla i simning tillsammans med några klasskamrater. Isak är en snabb simmare och ska simma första

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO

LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO LÄRARHANDLEDNING FÖR SKOLBIO Högstadiet och gymnasiet Att använda film i skolan är både roligt och lärorikt. Film är ett språk som förmedlar budskap om vår tillvaro. Att förstå filmmediet är viktigt då

Läs mer

Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan.

Att berätta med film. Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Att berätta med film Ett utbildningskompendium för lärare och elever. Framtaget under projektet Filmens Väg i Skolan. Av Jon Rudberg Svenska Filminstitutet & Kultur Malmö 2000 Innehåll Att förstå och analysera

Läs mer

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp:

Bland sådant som kan vara särskilt relevant för årskurs 1-6 tar utställningen till exempel upp: Varför ska vi besöka utställningen Sveriges Historia? Utställningen behandlar tiden från år 1000 till vår egen tid och gestaltar varje århundrade i från varandra olika scenbilder. Genom utställningen löper

Läs mer

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson

HANDLEDNING LÄS EN FILM. Kulturutveckling. Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson LÄS EN FILM HANDLEDNING Filmtitel: Sanning eller konsekvens Regisör: Christina Olofson Boktitel: Sanning eller konsekvens Författare: Annika Thor Årskursrekomendation: För 10-13 år En filmhandledning av

Läs mer

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se

Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Märtas tavlor Författare: Johanna Immonen Bakgrund Det här materialet hör till boken Märtas tavlor som är skriven av Johanna Immonen. Materialet är tänkt som ett stöd för dig som

Läs mer

En bok om film. Ur kursplanen för svenska: Kunskaper om genrer samt berättartekniska. från olika tider, dels i film och andra medier.

En bok om film. Ur kursplanen för svenska: Kunskaper om genrer samt berättartekniska. från olika tider, dels i film och andra medier. En bok om film En bok om film är en exposé över filmmediets framväxt och dess fundamentala betydelse för dagens globala kulturvärld. Boken ger insikter i filmens berättarteknik, genrer och stilistiska

Läs mer

Spelfilmens dramaturgi.!

Spelfilmens dramaturgi.! Spelfilmens dramaturgi.! Dramaturgi!! En väldigt enkel modell: Hjälte Hinder Hinder Mål Spelfilmens dramaturgi!! Många av de spelfilmer vi ser idag följer den amerikanska filmdramaturgin.! Dvs a? filmen

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen

Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Läsnyckel Antik-ligan: Den hemsökta grammofonen Thomas Kingsley Troupe Ill.: Rudy Faber Antik-ligan är tillbaka och den här gången är det en grammofon som blir hemsökt. Ska Vilmer, Juno, Hai och Isa lyckas

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att få komma till ert klassrum med vår föreställning Hamlet - en monolog där alla dör. I föreställningen träffar vi

Läs mer

Vad har boken för teman? Kärlek, sorg, kamp, hat, sorg Hur kommer dessa teman fram i handlingen?

Vad har boken för teman? Kärlek, sorg, kamp, hat, sorg Hur kommer dessa teman fram i handlingen? 1 Bokanalysfrågor Handling Redogör kort för den konkreta handlingen i boken så här långt i läsningen (den så kallade fabeln). Varför tror du boken börjar som den gör? Vilken effekt ger det? Vad har du

Läs mer

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX

LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX LEKTÖRSUTLÅTANDE Bok: XX Författad av: XX 1 Bokens partier Du skriver väldigt bra och jag vidhåller att det här mycket väl är publicerbart. I stort är storyn bra. Enkel men ändå skönt med personyttringar

Läs mer

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA

Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Tema: Varje barns lika värde och rätt till lika behandling LIKA OCH OLIKA Lika och olika Barnkonventionens artikel 2 säger att alla barn har lika värde och samma rättigheter. I svensk lagstiftning finns

Läs mer

The Portal The Present Takers

The Portal The Present Takers The Portal The Present Takers INNEHÅLL: Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET: Lucy blir uppvaktad med hånfulla gliringar och stampande fötter på sin födelsedag. Författaren

Läs mer

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial

Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial Jobba med läsförståelse i skolan ett tipsmaterial AV EMMA FREY-SKÖTT med bidrag från Facebookgruppen En bok för alla Lärare F 6 som brinner för läsning Läs och arbeta med boken Varför är det så viktigt

Läs mer

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman

Läsnyckel. Hästhuvudet. Återberättad av Mats Rehnman Läsnyckel Hästhuvudet Återberättad av Mats Rehnman I vår strävan efter att bemästra ett språk helt och fullt glömmer vi ofta att glädje är den viktigaste ingrediensen för att lyckas tillägna sig ett språk.

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Den blinda floristen ORDLISTA SOFIA BERGVALL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN Sofia Bergvall DEN BLINDA FLO ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN RISTEN SOFIA BERGVALL Evas blomsteraffär går dåligt. Ingen köper blommor. Nu ska hon dessutom ha en praktikant som är blind. Hur ska det gå? www.viljaforlag.se

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 7, Ärentunaskolan På arbetar vi med läromedlet Svenska Direkt i årskurs 7. Vi läser även ett par skönlitterära böcker. Eftersom vi delar material kan planeringen variera mellan klasserna. Kursplanen i svenska delas in i

Läs mer

Novellen. En kort historia

Novellen. En kort historia Novellen En kort historia Hur ska novellen vara? Novellen ska vara som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den uppehåller intresset./okänd Novellen bör verka som

Läs mer

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel.

- att uttrycka sina åsikter i tal och skrift, till exempel i en debattartikel. Denna lektion är hämtad från Svenska Direkt 8 av Cecilia Peña och Lisa Eriksson. Svenska Direkt är ett basläromedel i svenska och svenska som andraspråk för åk 7-9, som tar fasta på att språk uppstår i

Läs mer

Elevmaterial. Ljudbok. Beskriv en plats

Elevmaterial. Ljudbok. Beskriv en plats SIDAN 1 Ljudbok Skådespelare läser ibland in noveller eller böcker som ljudbok. En ljudbok kan man lyssna på i bilen eller när man städar sitt rum. Idag ska du göra en ljudbok. Förbered dig: Läs igenom

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Tarik och Ida hjälps åt. Boken handlar om: Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: SIDAN 1 Författare: Hanne Fredsted Boken handlar om: Tarik kommer till skolan och vill gärna vara med och spela fotboll, men det är så många nya, och svåra, ord att hålla reda på. Att läsa går bra, och

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

Barn och medier. En lättläst broschyr

Barn och medier. En lättläst broschyr Barn och medier En lättläst broschyr Innehåll Inledning 3 Åldersgränser 4 Internet 8 Spel 14 Använder ditt barn medier för mycket? 15 Läsning 16 Alla kan vara medieproducenter 18 2 Inledning Alla barn

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson

LÄRARHANDLEDNING. Text: Jenny Edvardsson LÄRARHANDLEDNING Text: Jenny Edvardsson 1 TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Denna lärarhandledning är framtagen till Mariette Lindsteins bok Sekten på Dimön som är första delen i en trilogi (ViaTerra). De olika uppgifterna

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 15-16

Lokal Pedagogisk Planering Läsåret 15-16 Kurs: Svenska- läsa, skriva, tala, lyssna Tidsperiod v.9-23 Skola Nordalsskolan Årskurs 5 Lärare Lena Gustavsson, Staffan Henning, Anne Sundqvist & Mia Fredriksson Kursen kommer att handla om: Vi kommer

Läs mer

Centralt innehåll årskurs 7-9

Centralt innehåll årskurs 7-9 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Lathund olika typer av texter

Lathund olika typer av texter Lathund olika typer av texter - Repetition inför Nationella Proven i svenska - Brev Alla brev innehåller vissa formella detaljer. Datum och ort är en sådan detalj, i handskrivna brev brukar datum och ort

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström

Lärarhandledning. Illustration: Siri Ahmed Backström Lärarhandledning Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien riktar sig till elever

Läs mer

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor

Orgelbyggaren. Uppgifter och diskussionsfrågor Orgelbyggaren av Robert Åsbackas är en av de första återberättade finlandssvenska böckerna. Bosse Hellsten har återberättat romanen som kom ut år 2008. Orgelbyggaren handlar om Johannes Thomasson, en äldre

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn

Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Svenska Filminstitutet Box 27126, 102 52 Stockholm Besök: Filmhuset, Borgvägen 1 Telefon: 08-665 11 00 Fax: 08-661 18 20 www.sfi.se 2015-03-26 Rapport från klassrummet: Glasblåsarns barn Klass 4 Örnen

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Den döda flickans docka

Den döda flickans docka SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Nina fyller år. Hon har inga kompisar och istället för en mobil får hon en gammal docka i present av sin mamma. Men det är något märkligt med dockan, och Nina

Läs mer

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Språkbruk Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar. Pedagogisk planering klassbok Pojken i randig pyjamas Syfte Genom undervisningen i ämnet svenska ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på att: Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Beth Bracken och Kay Fraser Vad handlar boken om? Boken är tredje delen av den spännande berättelsen om Svarta skogen. Lucy sitter fortfarande fängslad och har fått ett

Läs mer

Bildanalys. Introduktion

Bildanalys. Introduktion Bildanalys Introduktion Ett konstverk kan läsas på många olika sätt, ur flera olika perspektiv. Det finns inte en bestämd betydelse utan flera. Utgångspunkten för all tolkning är den personliga, egna upplevelsen,

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Lärarhandledning Carmen och hemligheten

Lärarhandledning Carmen och hemligheten Lärarhandledning Carmen och hemligheten Illustration: Siri Ahmed Backström VAD GÖR JAG NU? Radioserien Vad gör jag nu? består av tio ljudberättelser där barn ställs inför stora och små dilemman. Serien

Läs mer

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Rolf ser på teve. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Rune Fleischer SIDAN 1 Boken Nypon handlar förlag om: behöver en ny teve. Han går till en lopp-marknad, för att handla en teve. Han hittar en teve, som han gillar. Teven behöver en antenn, för att fungera.

Läs mer

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN

ÄLTA SKOLAS LOKALA KURSPLAN 1(6) Förskoleklass mål för förskoleklass Exempel på genomförande Strävansmål mot år 2 få fonologisk medvetenhet känna lust att lära genom att LÄSA få möjlighet till att LYSSNA, TALA och BERÄTTA utveckla

Läs mer

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11

Lärarmaterial. Rosa och Sally. Vem handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Mål att arbeta med utifrån Lgr11 Lärarmaterial sidan 1 Böckerna om Rosa Författare: Iben Harboe Vem handlar böckerna om? Rosa är en liten tjej som bor tillsammans med sin stressade mamma och sin busiga storebror Max. Rosa har sköldpaddan

Läs mer

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN

Fakta om robotar VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial EVA MOSEGAARD AMDISEN SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi en presentation av robotar. Det finns många olika sorters robotar med olika funktioner och utseende. Det som alla robotar har gemensamt är att

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12.

Uppgiften är uppdelad i 7 skriftliga delar, där varje del sträcker sig från 1 2 till 1 sida, skriftstorlek 12. Skapa en fiktiv person Du har nu jobbat i flera veckor med att bekanta dig med olika termer i språksociologin, samt diskuterat hur de kan användas. Nu är det dags att skapa en person utifrån din egen fantasi

Läs mer

Deckare. Namn: Inledning

Deckare. Namn: Inledning Deckare Namn: Inledning Härmed presenteras en uppsatsuppgift i sann Sherlock Holmes-anda, nämligen deckarskrivning! Uppgiften är ganska fri och du får forma din deckare efter din egen fantasi. Men för

Läs mer

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Smyga till Hallon av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar

Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar Svenska för dig Tala så att andra lyssnar är en kul, lärorik och intressant bok om kommunikation. Eleverna får konkreta tips och tydliga arbetsgångar för att lära

Läs mer

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Hej, snälla! ORDLISTA CHRISTINA WAHLDÉN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN CHRISTINA WAHLDÉN ORDLISTA Kapitel 1 väntar barn, (sida 5, rad 8), är gravid bultar, (sida 6, rad 5), slår hårt för säkerhetsskull, (sida 6, rad 13), för att vara säker maten

Läs mer

The Portal A Christmas Carol

The Portal A Christmas Carol The Portal A Christmas Carol INNEHÅLL Om programmet Teman Glosor Att jobba med Om serien The Portal OM PROGRAMMET I A Christmas Carol viner vinden och snön knarrar under fötterna. Men den sure Mr Scrooge

Läs mer

SKRÄCK årskurs 6, vårterminen 2018

SKRÄCK årskurs 6, vårterminen 2018 Litteraturcirkel SKRÄCK årskurs 6, vårterminen 2018 Namn: Bok: Mina läsarkompisar heter: FÖRSTA MÖTET Sammanfatta kortfattat vad som har hänt i det lästa avsnittet genom att besvara frågorna. PERSONGRANSKARE

Läs mer

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor

Språklekar enligt Bornholmsmodellen Alfabetssånger Dramatiseringsövningar Trullematerialet Rim och ramsor Strävansmål för förskoleklass Exempel på arbetsuppgifter Fridhemsskolans uppnåendemål för förskoleklass Läsa Skriva Kunna känna igen kamraternas namn på namnskyltar Känna igen enkla ordbilder Språklekar

Läs mer

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor!

SKRIVÖVNINGAR NAMN... Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! SKRIVÖVNINGAR Psst... du får gärna fylla i med lite färg inte bara här, utan på alla övningssidor! Du kan börja att skriva på din övningssida och sedan fortsätta på ett eget papper, så att du får plats

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Tala, skriva och samtala

Tala, skriva och samtala Tal och skrift Presentationer, instruktioner, meddelanden, berättelser och beskrivningar Engelska åk 4-6 - Centralt innehåll Språkliga strategier Förstå och göra sig förstådd, delta och bidra till samtal

Läs mer

MIRA i Skolan. Reflektionsbok!

MIRA i Skolan. Reflektionsbok! MIRA i Skolan En bok för reflektion kring kursens olika frågor. I din bok kan du anteckna, rita eller måla tankar och känslor på det språk/sätt som passar dig. Det som du anteckna i din Re-Bok är din egen

Läs mer

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn

Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Nattens lekar en lärarhandledning utifrån Stig Dagermans novell med samma namn Till läraren Det här är en lärarhandledning för dig som vill arbeta med Stig Dagermans novell Nattens lekar. Handledningen

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

KÄRLEK. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att KÄRLEK Under vårterminen i årskurs 8 kommer vi att arbeta med temat kärlek. Alla måste vi förhålla oss till kärleken på gott och ont; ibland får den oss att sväva på små moln, ibland får den oss att må

Läs mer

Sagor i nattmössan. 4 sagoäventyr sammanlagt 10 avsnitt à 7 minuter för skolår 3 5

Sagor i nattmössan. 4 sagoäventyr sammanlagt 10 avsnitt à 7 minuter för skolår 3 5 Sagor i nattmössan 4 sagoäventyr sammanlagt 10 avsnitt à 7 minuter för skolår 3 5 AV-nummer: 101737tv 1 10 Programlängd: 10 x 7 min. Seriebeskrivning Johannes jobbar på bibliotek. Han kånkar böcker och

Läs mer

Skräck i film och litteratur

Skräck i film och litteratur Skräck i film och litteratur Denna fördjupning går ut på att ni ska genomföra följande: Bekanta er med någon/några kända litterära klassiker inom temat skräck Lära er vad som kännetecknar en novell och

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson

Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING. av Anna Holmlin-Nilsson. Formgivning av Johan Theodorsson Musikteater Unna EN BIT AV MIG EN LÄRARHANDLEDNING av Anna Holmlin-Nilsson Formgivning av Johan Theodorsson INLEDNING Pedagogiskt material till: En bit av mig - en föreställning av nyanländas egna berättelser

Läs mer

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE

Vältalaren PROVLEKTION: BLI EN BÄTTRE LYSSNARE Vältalaren Vältalaren är en handbok i den retoriska arbetsprocessen: hur man finner övertygande stoff och argument, hur man ger struktur och språklig dräkt åt sitt budskap och hur man memorerar och framför

Läs mer

Din idé. Innehåll. stephen king

Din idé. Innehåll. stephen king Din idé Jag vill försätta några personer (kanske ett par, kanske bara en ensam människa) i en brydsam situation och sedan se hur de ska klara sig ur det hela. stephen king Det allra viktigaste är förstås

Läs mer

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Jobbigt läge VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Lo och hennes familj. En dag när Lo är på väg hem från träningen ser hon sin pappa sitta på en restaurang och hålla en främmande kvinnas hand.

Läs mer

SKRÄCK Arbete i svenska år 8 v.41-51

SKRÄCK Arbete i svenska år 8 v.41-51 SKRÄCK Arbete i svenska år 8 v.41-51 Nu är det äntligen dags: skräcktemat i svenska!!! Under följande veckor skall ni få chansen att lära er en hel del om skräck i litteraturen; när skräckgenren uppkom,

Läs mer