Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick"

Transkript

1 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en modell där kommunens vision övergripande mål strategisk utveckling verksamhetsutveckling värdegrundsarbete sammanhållet skall sättas i ett sammanhang pågår. Vi finns till för andra, är en bra sammanfattning av värdegrunden i en bra kommun. En kommun där det fortfarande finns en del att förändra, utveckla och jobba med. Målkriterier ska Präglas av Hållbarhet Utveckla Attraktivitet Främja Tillväxt Skapa en Trygg kommun tillsammans Ovanstående målkriterier skall prägla målbeskrivningar och beslut på alla nivåer. Kriterierna ska också bidra till de övergripande målen. Övergripande mål 1. Kvalitet Grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för 2. Delaktighet Medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling 3. Kompetensförsörjning Arbetsgivare kan anställa de medarbetare de behöver 4. Klimat Klimatsmarta val underlättas

2 Budgetförutsättningar Budgeten bygger på riktiga framtidssatsningar i en växande kommun. Förskola, skola, omsorg och en modern köksorganisationen är några viktiga områden där satsningar kommer att göras. Budgeten är framtagen under en tid där förbättrat skatteunderlag bidragit till att kommunens prognostiserade intäkter förändrats positivt under processen. Den skattehöjning som beslutats bidrar till att skapa investeringsutrymme nu och i framtiden. Alliansen har klarat av de ekonomiskt svåra åren på ett bra sätt utan att göra några stora neddragningar i verksamheterna. Däremot har vissa nämnder haft problem med att hålla tilldelad budget under några år. I 2015 års bokslut kan man glädjande nog se att de personalintensiva nämnderna gjort, och gör, ett bra jobb. Samtliga nämnder har nu i princip en verksamhet utifrån den budget som kommunfullmäktige fastställt. Genomförda jämförelser med andra kommuner visar att vi bedriver en bra och kostnadseffektiv verksamhet i Värnamo kommun. Jämförelserna är gjorda av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), vår egen analysgrupp samt nämndernas egna kvalitetsuppföljningar. Kommunens medvetna tillväxtarbete har bidragit till fler invånare, vilket är positivt för våra skatteintäkter och ställer krav på expansion även inom den offentliga servicen. Utveckling och effektivitet De kommunala verksamheterna måste hela tiden utvecklas och effektiviseras. Nämnderna har i budgetdialoger presenterat hur de systematiskt jobbar med detta. Det är viktigt att nämnder och förvaltningar tar del av varandras utmaningar och därefter tar gemensamma strategiska beslut. Alliansen har gjort två större verksamhetsgenomlysningar inom verksamheterna i Omsorgsförvaltningen och Medborgarförvaltningen. Här finns åtgärdsplaner och ett utvecklingsarbete har påbörjats. Detta skall slutföras i båda verksamheterna under år 2016 och redovisas till kommunfullmäktige under innevarande år. De samordningseffekter som bildandet av Servicenämnden skall ge, förutsätter ett bra samarbete både från kommunens ledningsgrupp och på nämndsnivå. Här skall de utredningar som låg till grund för beslutet vara vägledande i verksamhetsutvecklingen framåt. Den nya målstyrningsmodellen, med ny vision och nya övergripande mål, är ett viktigt metod- och verksamhetsutvecklingsarbete där nämnderna och kommunledningsförvaltningens utvecklingsavdelning kommer att spela en central roll.

3 Utveckling av budgetmodellen Budgetmodellen måste vidareutvecklas och förfinas. En preliminär budgetram som riktmärke har använts inför de dialoger som skett i årets budgetarbete. Att arbeta efter denna princip har fungerat bra och principen ska använda även i kommande års budgetarbete. Större fokus måste läggas vid att nämnder och förvaltningar beskriver hur man utvecklar sin verksamhet med den budget kommunfullmäktige fattar beslut om. Nämnderna bör tydligare beskriva och analysera sitt målstyrningsarbete, måluppfyllelse, metodutveckling, kompetensförsörjning och arbetsmiljöfrågor. De ska också beskriva och analysera hur dialogen med medarbetarna sker och på vilket sätt medarbetarna är delaktiga i arbetet inom dessa områden. Goda exempel bör lyftas fram och användas i utvecklingsarbetet. Modellen för investeringar har kommunfullmäktige tidigare beslutat om. Inför 2018 kommer det i budgetförutsättningarna ingå en preliminär ram vad gäller investeringar i fastigheter, gator och vägar och inventarier. Tekniska utskottet har här en viktig kommunicerande och beredande roll. De utvecklingssatsningar i kompetensförsörjning, attraktiv arbetsgivare, högre kvalitet och miljösatsningar är bara några exempel där budgetmedel används för att nå våra övergripande mål. Budget Driftsbudgeten år 2017 omfattar nettokostnader för verksamheten på 1,7 miljarder kronor. Tillsammans med de intäkter som verksamheten får blir detta drygt 2,1 miljarder kronor i omsättning. Finansieringen sker via skatter, statsbidrag och avskrivningar. Finansnetto uppgår till 1,78 miljarder kronor. Överskjutande del på 68 miljoner kronor utgör kommunens resultat som skall användas till investeringar bland annat nybyggnad av förskolor, renoveringar av våra skolor och kök till våra verksamheter. Jämfört med 2016 års budget innebär budgetförslaget för år 2017 en ökning av verksamhetens nettokostnader med 70,7 miljoner kronor, eller 4,1 %, samtidigt som skatteintäkter, kommunalekonomisk utjämning och fastighetsavgifter ökar med 82,6 miljoner kronor, eller 4,6 %. Budgeten bygger på att vårt utvecklingsarbete fortsätter och att invånarantalet växer med 0,5 % årligen. Denna tillväxt måste öka till 0,9 % om Värnamo år 2035 skall ha innevånare. En skattehöjning har gjorts 2016 på 0,4 procentenheter till 21,52 %, vilket sammanlagt tillför kommunen 27 miljoner kronor årligen. Skattehöjningen gjordes för att långsiktigt säkra våra satsningar på skola, vård och omsorg. Investeringsbudgeten 2017 omfattar 175 miljoner för de skattefinansierade investeringarna. En samlad budgetpost för gator, vägar och GC vägar finns i budgeten. Tekniska utskottet får uppdrag att prioritera och göra dessa byggnationer för att sedan återrapportera till kommunfullmäktige vid ordinarie budgetredovisningar.

4 Budgeten 2017 innehåller bland annat följande: * Medel för strategisk utveckling innehåller 12 miljoner kronor (4 milj/år) * De 4 senaste budgetåren har Barn och utbildningsnämnden, Omsorgsnämnden och Medborgarnämnden tillförts ca 60 miljoner för verksamhetsutökningar och andra behov. Utöver detta har dessa nämnder också tillförts riktade statliga bidrag på ca 20 miljoner. De tillfälliga budgetförstärkningar som gjorts inom BUN, OMN och MBN behålles på den nivå som gavs i 2016 års budget. *I årets budget görs en kraftig personalekonomisk satsning på kompetensutveckling och verksamhetsutveckling. Detta för att fortsatt vara en attraktiv arbetsgivare, göra vår arbetsorganisation flexiblare, metodutveckla vår verksamhet och minska vår sjukfrånvaro. För ändamålet anslås sammanlagt 30 miljoner för de tre budgetåren. *Inom Omsorgsnämnden görs en kraftig IT-satsning för att metodutveckla och effektivisera personalens arbete. Satsningen är på 40 miljoner under 5 år. *Omsorgsnämnden kompenseras för LOV (Lagen om valfrihetssystem), så att denna viktiga verksamhet kan kompenseras för löneökningar. 2,4 miljoner avsätts under en 3 årsperiod. * Nämnderna garanteras full kompensation för periodens löneökningar som ett normalt avtalsår höjer budgetramarna med cirka 40 miljoner kronor. * Alliansen satsar vidare på ledarskapsutveckling och ledarkraft via vårt Campus. En mycket lyckad satsning. * Årligen satsas 1,1 miljoner på ekologisk mat. 500 tkr tillskjuts i denna budget. * Fortsatt miljösatsning genom att bygga överföringsledningar från Forsheda och Bredaryd till Värnamo nya avloppsreningsverk. Bor finns nu också med i investeringsplanen. *En satsning på en väg att cykla på till Bredaryd och Bor i samband med andra investeringar. *Miljö och stadsbyggnadsnämnden tillförs ytterligare budgetmedel för att klara det ökade behovet av detaljplaner när kommunen växer. *Medborgarbudget till Bor om 3,5 miljoner för en utemiljö vid och omkring Bors skola. Detta för att öka delaktighet och inflytande av sin närmiljö.

5 Tillväxtsatsningar * Nyproduktion av förskolor i Värnamo, Bredaryd och Rydaholm finns med under perioden för att svara upp mot det ökade antalet barn som följer av befolkningsökningen. * Nya exploateringsområden för bostäder och verksamheter har tagits fram och beräknats för att klara av efterfrågan i tillväxtarbetet. En uttalad prioritet är Ekenhaga, Prostsjön, Helmershus men också i våra övriga orter. Flera detaljplaner är under framtagande och godkännande i hela kommunen. * Östboskolan skall byggas om till en ny skola, Bors Högstadieskola renoveras och moderniseras, Trälleborgsskolan skall byggas om och till för att bli en bra F 6-skola i västra delen av Värnamo. Därefter skall såväl Forsheda högstadieskola som Finnvedens Gymnasium renoveras och moderniseras. Längre fram i perioden finns också pengar till en ny skola i centrala Värnamo. * När servicenämnden prioriterat fram en köksutbyggnad skall tre olika kökstyper byggas fram i hela kommunen, så att den måltidspolicy som kommunfullmäktige antagit kan efterlevas. Innan dess byggs köket i Rydaholms skola om. * Våra tidigare satsningar på fiberutbyggnad i kommunen skall fortsätta. Värnamo är bland de bästa kommunerna i landet och fram till 2020 skall denna position bevaras. Diskussion om en finansieringsmodell för ytterligare utbyggnader pågår mellan kommunen och Värnamo Energi. * Satsningar på vårt rika föreningsliv sker genom att nya idrottsanläggningar byggs och planeras i hela kommunen. * Värnamo satsar stort på Sverigeförhandlingen och höghastighetsjärnväg. Värnamo kommun var först ut med ett handslag om ett framtida avtal med Sverigeförhandlarna. Inför 2017 har olika uppdrag givits för att ta fram visionsbilder över Europabanans troliga sträckning samt stationsläget vid Sydsvenska krysset. En ny vision för centrala Värnamo utan centralt stationsområde skall också visualiseras samt kopplingen mellan centrum och det nya stationsläget. Därför höjer vi ambitionsnivån på markförsäljning i hela kommunen vad gäller verksamhetsmark. * Vi har förändrat och förenklat marktilldelningsprincipen. Upp till 0,5 hektar kan kommunen idag sälja direkt vid förfrågan och intresse av exploatör utan markanvisning. Detta är expansivt så att bostads- och verksamhetsutbyggnader sker utan fördröjning. * De senaste åren har mycket verksamhetsmark och bostadsmark sålts. Därför finns pengar i budgeten till exploateringar för både verksamhetsmark och för bostadsändamål.

6 Tillväxtmotorer Tillväxtmotorerna skall vara Hållbara, Attraktiva, Trygga och skapa Tillväxt. * En kvalitativ bra kärnverksamhet med kompetenta medarbetare och vår värdegrund är en viktig faktor. Verksamheter nära medborgaren eller där medborgaren vill ha service är också en viktig faktor. * Ett bra näringslivsklimat för alla näringar inom kommunen och vår region är viktigt. Här jobbar vi aktivt med olika satsningar såsom möten, utvecklande projekt och informationsinsatser. * Bra bostadsområden med olika bostadstyper är ett krav om antalet invånare skall öka. Prostsjöområdets hållbar stadsutveckling måste nu bli verklighet för ett nytt sätt att bo i. Det framtida bostadsområdet vid Helmershus skall prioriteras fram, så att exploateringen av detta område kan påbörjas. * Gummifabriken skall vara den naturliga mötesplatsen och samlingsplatsen för utbildning, näringsliv och kultur för vår kommun och region. Innehållet med ett teknikcenter för att skapa intresse för teknik och företagande i tidig ålder har kommunen och näringslivet efterfrågat länge. En ny scen för uppträdande, livekonserter, evenemang blir verklighet sommaren * Ett bibliotek för tidningsläsaren, studenten, eleven och bokslukaren är en annan viktig del i konceptet GUMMIFABRIKEN den kreativa mötesplatsen. Alliansen fortsätter att satsa cirka 1 % av budgeten på denna viktiga framtida mötesplats. * Bra utbildningar för att kompetensförsörja näringsliv och offentlig sektor är ett uppdrag som Campus har. Utbildningarnas antal och innehåll skall utvecklas efter dialoger med näringsliv och offentlig verksamhet. Campus tillförs nya resurser för att klara den höga kvalitet som våra samarbetspartner förutsätter och kräver. * Idag har vi också ambitioner att på sikt anlägga ett nytt idrottsligt och sportsligt center vid Värnamos sydöstra infart. Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en visionsbild över aktuellt område. Ett idrottsligt/sportsligt center är nästa tillväxtmotor för vår kommun och region med koppling till Europabanan och dess stationsläge vid Sydsvenska krysset. * De miljömål och det miljöprogram som finns skall ständigt efterlevas och följas upp samt utvärderas. Detta skall vara en naturlig del i vårt dagliga arbete och vid utveckling skall dessa program ha en vägledande roll. Det hållbara handlar inte bara om miljö utan är också en del av ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

7 * En god livsmiljö är en del av Folkhälsoarbetet som vi jobbar aktivt med. En god livsmiljö handlar bland annat om att människor ska kunna förverkliga sin bostadsdröm i centralorten men också i hela kommunen. Vi bygger ut gång- och cykelvägnätet i hela kommunen vilket ger god livsmiljö, trafiksäkerheten ökar och allas möjlighet till vardagsmotion ökar. Det folkhälsocenter som satsats på under ett antal år, byggs nu ut i hela kommunen, vilket är mycket bra. *I strategin Jämlik hälsa finns en handlingsplan som kommunen skall bli en aktiv del av. *Det stadsbussprojekt som kommunen tillsammans med Länstrafiken jobbat med något år kommer under 2017 att starta i en första etapp. Ett unikt stadsbussprojekt med elbussar skall minska trafiken i centrum och öka servicegraden för våra medborgare. *Skateparken centralt i Värnamo, kommer att bidra till ett mera levande Centrum och en attraktion i kommunen. Denna invigs *Flera privata aktörer och vårt kommunala bostadsbolag FIBO bygger för närvarande nya bostäder. I vår bostadsförsörjningsplan har kommunen pekat ut en offensiv utbyggnad av bostäder, villor, bostadsrätter och hyresrätter i hela vår kommun. Vi finns till för andra Vår budget kommer att främja tillväxt, hållbarhet, attraktivitet och ge våra kommuninvånare en trygg kommun att leva och verka i. Värnamo Hans-Göran Johansson ( C ) Gottlieb Granberg ( M )

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2017 samt Utblick 2018 2021 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en modell

Läs mer

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035

Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020. Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Alliansen o Miljöpartiets förslag till Budget 2016 samt Utblick 2017-2020 Värnamo, den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare år 2035 Kommunens vision och övergripande mål Efter valet startade ett

Läs mer

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick 2019 2022 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en

Läs mer

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick

Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick Alliansen och Miljöpartiets förslag till Budget 2018 samt Utblick 2019 2022 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga en

Läs mer

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick 2020 2023 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga modellen där kommunens

Läs mer

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick

Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick Alliansens förslag till Budget 2019 samt Utblick 2020 2023 Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Kommunens vision och övergripande mål Arbetet med att bygga modellen där kommunens

Läs mer

Alliansens förslag till budget 2015

Alliansens förslag till budget 2015 Alliansens förslag till budget 2015 BUDGETFÖRUTSÄTTNINGAR Budgeten är framtagen under en tid där ett förbättrat skatteunderlag lett till att kommunens prognostiserade intäkter förändrats positivt under

Läs mer

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken

Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017. Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Socialdemokraternas budget för Värnamo Kommun 2015-2017 Budgetens prioriteringar utgår från budgetdokument K4 på budgetlänken Utmaningar som bakgrund till prioriteringarna Arbetslösheten ligger fast på

Läs mer

Välkommen till Kommunfullmäktige!

Välkommen till Kommunfullmäktige! Välkommen till Kommunfullmäktige! 20 juni 2018 BUDGET 2019 MED UTBLICK 2020-2021 www.varnamo.se/budget2019juni VISION OCH ÖVERGRIPANDE MÅL Antagen vision att gälla också för 2019: Värnamo Den mänskliga

Läs mer

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål

Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål Översikt: Nämndsmål i Verksamhetsplaner utifrån Värnamo kommuns övergripande mål KVALITET grunduppdrag av god kvalitet för den vi är till för Det visar verksamhetens nytta för medborgaren. Vi får ett underlag

Läs mer

Verksamhetsplan för kulturnämnden

Verksamhetsplan för kulturnämnden Verksamhetsplan för kulturnämnden 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 2018-xx-xx, xxx Fastställd av: Kulturnämnden 2018-04-04, 32 Dokumentet gäller från: 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Kulturnämnden

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018

DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Ärende 18 DISKUSSIONS- och INFORMATIONSPUNKT BUDGET- FÖRUTSÄTTNINGAR 2016-2018 Budgetsamordnare Monica Karlsson Biträdande kommunchef Kjell Fransson Läget i världen Återhämning men ingen högkonjunktur

Läs mer

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen

Vision Vision. Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Vision 2040 Vision Diarienummer: KS 2012/817 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beredande politiskt organ: Demokratiberedningen Beslutad av: Kommunfullmäktige Datum för beslut: 2017-02-02 Giltighetstid:

Läs mer

Budgetberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta om ärende enligt nedan.

Budgetberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta om ärende enligt nedan. Beslutsförslag Styrelse/Nämnd: Kommunstyrelsen /Budgetberedning 2018-06-05, kl. 09:30 ca 12.00 Ks-salen Budgetberedning kl 9.30 (behandlar ärendena 1-16) Handlingar till ärende 13-16 skickas ut senast

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Vision. Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen invånare 2035

Vision. Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen invånare 2035 Vision Värnamo - den mänskliga tillväxtkommunen 40 000 invånare 2035 Mål och resultatstyrning i Värnamo kommun KS budgetberedning 2 maj Nämndsmål respektive indikatorer Få mål - Effektivare styrning -

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Mål- och resursplan 2019

Mål- och resursplan 2019 Mål- och resursplan 2019 Politisk viljeinriktning Framtiden är ljus. Lilla Edets kommun är en kommun med fantastiska möjligheter. Vi har en geografiskt attraktiv placering med närhet till Göteborg men

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region

CSR-strategi. Koncernen Stockholm Business Region Bilaga 1 CSR-strategi Koncernen Stockholm Business Region Sammanfattning För att systematiskt styra det sociala hållbarhetsarbetet inom Stockholms Stadshus AB och dotterbolagen har kommunfullmäktige i

Läs mer

Reviderade kommentarer till Vaxholms stad. mål och budget 2015 2017, ny version

Reviderade kommentarer till Vaxholms stad. mål och budget 2015 2017, ny version Vaxholm 2014-11-13 Reviderade kommentarer till Vaxholms stad mål och budget 2015 2017, ny version Miljöpartiets yrkanden och tillägg i kursiv, grön text. Övergripande yrkanden: Bostäder Vaxholm har alltför

Läs mer

Vad har dina skattepengar använts till?

Vad har dina skattepengar använts till? Vad har dina skattepengar använts till? Jan Bohman (s) kommunstyrelsens ordförande Åsa Granat kommundirektör Kommunens organisation Kommunfullmäktige Värdegrundsberedning Barn och bildningsnämnd Fritidsnämnd

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med

VALMANIFEST CENTERPARTIET STRÖMSTAD. FRAMÅT med VALMANIFEST 2018 FRAMÅT med CENTERPARTIET STRÖMSTAD Med kärlek till hembygden och vision för framtiden skapar vi, tillsammans med dig, positiv utveckling i hela Strömstad Vision FRAMÅT 2035 med Centerpartiet

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2018 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun

Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun KS 2016.160 Riktlinjer för mål- och styrdokument Värnamo kommun Beslutad av: Kommunstyrelsen 2016-05-09 231 Dokumentansvarig på politisk nivå; Kommunstyrelsen Dokumentansvarig på tjänstemannanivå; Kommunchef

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

God ekonomisk hushållning

God ekonomisk hushållning God ekonomisk hushållning Fastställt av : Kommunfullmäktige : 2016-06-15, 70 Dnr: 2016-00414 / 003 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Dokumentet gäller för: Alla Dokumentet gäller tillsvidare STYRDOKUMENT

Läs mer

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden

Verksamhetsplan Överförmyndarnämnden Verksamhetsplan 2009-2011 Överförmyndarnämnden Inledning 3 Verksamhetsidé 4 Verksamhet 5 Nöjda medborgare 5 Bra kvalitet 5 Medarbetare 6 Trygg, säker och utvecklande arbetsmiljö 6 Delaktighet och inflytande

Läs mer

KF Ärende 6. Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen

KF Ärende 6. Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen KF Ärende 6 Svar på motion om att införa tioåriga investeringsplaner i kommunkoncernen Tjänsteskrivelse 1 (4) 2017-12-28 KS 2017.0316 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Christian Westas Kommunfullmäktige

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Budget 2020 Plan

Budget 2020 Plan KS/2018:1988 Förslag till Budget 2020 Plan 2021-2022 2019-07-26 Centerpartiet, Miljöpartiet de gröna, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna Inledning Budget för 2020 med plan för 2021 och 2022 har tagits fram

Läs mer

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker

Strategisk inriktning Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet. - i Vingåker Strategisk inriktning 2016-2019 Socialdemokraterna Vänsterpartiet Miljöpartiet - i Vingåker Politisk plattform Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tar gemensamt ansvar för att leda Vingåkers

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2018 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Budgetberedning april 2013

Budgetberedning april 2013 Ärende 24 Tilläggsbudget 2011 Budgetberedning 23 24 april 2013 BUDGET 2014-2016 Ä2013-04-23 Schema Budgetdialoger 23-24 april 2013 Plats: KS-salen i Stadshuset 23 APRIL 08.00-09.10 Intern överläggning

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Budgetrapport 2013-2015

Budgetrapport 2013-2015 1 (6) Budgetrapport 2013-2015 Innehållsförteckning Inledning...2 Arbetsgruppen och dess arbete...2 Resursfördelning 2013-2015...2 Skatteintäkter och statsbidrag...2 Besparingar och effektiviseringar 2012-2015...2

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Av kommunfullmäktiges fem målområden så är likt föregående år endast ett uppfyllt, ekonomimålet. Målen för utbildning, vård

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige

Detaljbudget Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål. Antagen av Kommunfullmäktige Reviderad politisk inriktning med prioriterade områden och övergripande mål Antagen av Kommunfullmäktige 2018-12-12 165 Innehållsförteckning Övergripande... 3 Kommunfullmäktiges beslut... 7 2 Övergripande

Läs mer

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen.

För att förbättra service och tillgänglighet i plan- bygg och miljöfrågor inrättas en särskild reception på samhällsbyggnadsförvaltningen. BUDGETEN I SAMMANDRAG Resultat Det budgeterade resultatet uppgår till 8,8 mkr varav 3,8 mkr avser intäkter från exploateringsverksamheten. Resultatet är tillräckligt för att nå kommunens övergripande ekonomiska

Läs mer

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare.

OBS! Tiden. KALLELSE. Kommunstyrelsens ledningsutskott. Kommunkontoret i Bergsjö. Tid: Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00. 1. Val av justerare. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens ledningsutskott KALLELSE Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom. OBS! Tiden. Plats: Kommunkontoret i Bergsjö. Utskottens presidier och företrädare

Läs mer

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018

Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Miljöpartiets förslag till mål och budget för Strängnäs kommun 2018 Prognos 2017 Läget i flera av kommunens verksamheter är under hård ekonomisk press. Kommunen tappar kompetens och kontinuitet då flera

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

Kortversion av Årsredovisning

Kortversion av Årsredovisning Kortversion av Årsredovisning 2015 Förenklad årsredovisning Ängelholm kommuns årsredovisning är en redogörelse av den verksamhet som har bedrivits under året och hur väl verksamhetens utförande stämmer

Läs mer

Befolkningsprognos

Befolkningsprognos Befolkningsprognos 2019-2029 Innehåll: Bild 3-6 utveckling fram till 2018-12-31 Bild 7: Årets prognos jämfört med prognosen från 2018 Bild 8-12: Prognosförutsättningar och antaganden Bild 13: Prognos antal

Läs mer

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden

Internbudget Barn- och utbildningsnämnden Internbudget 2019 Barn- och utbildningsnämnden 1 Barn- och utbildningsnämndens internbudget 2019 Nämndens uppdrag Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för att förverkliga nationella och kommunala mål

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård

Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivning för Team Hemvård Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

Ändring av Kommunplan Nybro kommun

Ändring av Kommunplan Nybro kommun Ändring av Kommunplan 2017-2019 Nybro kommun Antagen av kommunfullmäktige 19 december 2016 Enligt kommunfullmäktiges beslut ska kommunstyrelseförvaltningen senast under december lämna en ekonomisk avstämning.

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Kurvorna pekar nedåt!

Kurvorna pekar nedåt! Kurvorna pekar nedåt! 2 ½ år av mandatperioden har gått och vi socialdemokrater ser med oro på utvecklingen för Karlstad. Vi har under mandatperioden lagt en rad förslag som skulle påverkat utvecklingen

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

Kommunstyrelsen Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson

Kommunstyrelsen Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson Kommunstyrelsen 2016-11-08 Bitr. kommunchef Kjell Fransson Budgetsamordnare Monica Karlsson Ärende 7 Reviderad investeringsplan 2018-2021, samt investeringsbudget 2017 Ärende 7 Vad har hänt sedan 160616?

Läs mer

Utvecklingsstrategi Vision 2025

Utvecklingsstrategi Vision 2025 Utvecklingsstrategi Vision 2025 År 2014-2016 Din kommun Lindesberg - där Bergslagen och världen möts! Strategi Plan/program Riktlinje Regler och instruktioner Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2013-05-21,

Läs mer

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Budget 2016 Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Det går bra för Örebro kommun 2 019 nya invånare förra året och vi passerar 153 000 invånare 2020. En av

Läs mer

LERUM BUDGET lerum.sd.se

LERUM BUDGET lerum.sd.se LERUM BUDGET 2019 lerum.sd.se Det som överskuggar hela budgeten är att få en välfungerande kärnverksamhet (skola barn- och äldreomsorg). För att möjliggöra detta och skapa en långsikt stark ekonomi krävs

Läs mer

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt!

Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! Nytt ledarskap för Borlänge Framåt! BORLÄNGE Att lyssna är en förutsättning för att leda I Centerpartiets Borlänge lyssnar politikerna på invånarna och medborgardialogen är väl utvecklad. Varje kommuninvånare

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6

Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivning för Team Skola år F-6 Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under året. Teamet

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR

ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 1 ETT STARKARE SAMHÄLLE ETT TRYGGARE GNOSJÖ BUDGETRAMAR 2019 MED PLAN FÖR 2020-2021 Vi är överens med minoritetsstyret

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Verksamhetsplan Målstyrning

Verksamhetsplan Målstyrning www.hassleholm.se Verksamhetsplan Målstyrning 2019-2021 Omsorgsnämnden Mål- och resultatstyrning Mål- och resultatstyrning handlar om att planera och genomföra verksamheten utifrån mål för att därefter

Läs mer

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen.

I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. 1 Näringslivsplan för Melleruds Kommun 2015-2018 I Mellerud finns cirka 9 000 invånare och 800 företag. Näringslivsplanen är framtagen för att bidra till ett bra företagsklimat i kommunen. Syfte och mål

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN

INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN INTERNATIONELLT PROGRAM FÖR UMEÅ KOMMUN Dokumentnamn: Internationellt program Dokumentansvarig: Tillväxt/Näringslivsservice Godkänd av: Kommunfullmäktige Version: [1.0] Dokumentdatum: 2018-03-26 KS-2017/00536-15

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan 1(8) Budget 2018 och plan 2019-2021 Antagen av: Kommunfullmäktige Antagningsdatum: 2017-06-19 Diarienummer: 2017/51 2(8) Inledning Majoriteten i Älvkarleby kommun, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och

Läs mer

A Attraktiv kommun. Socialdemokraterna i Vallentuna Kommunplan 2012-2014. Mål Åtgärder Indikatorer Kommentarer. målsättning 1/3 år 2012

A Attraktiv kommun. Socialdemokraterna i Vallentuna Kommunplan 2012-2014. Mål Åtgärder Indikatorer Kommentarer. målsättning 1/3 år 2012 A Attraktiv kommun 1 Balans mellan antalet bostäder med olika upplåtelseformer Tillse att hyresrätter börjar byggas i kommunen Påbörja planeringen av nästa trygghetsboende Påbörja planläggning av studentlägenheter

Läs mer

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia

Budget Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Budget 2015-2017 Finansborgarrådets förslag The Capital of Scandinavia Konjunkturen Beräknad BNP-tillväxt på 1,8 procent 2014 och 3 procent under 2015 Svag efterfrågan i omvärlden dämpar exporten Återhämtningen

Läs mer

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder

Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Sida 1 (6) Hållbarhetskommissionens rekommendationer och åtgärder Bakgrund Stockholms stad inrättade Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm under 2015 med uppdraget att analysera skillnader i

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Verksamhetsplan för Kommunstyrelsen, Campus Värnamo

Verksamhetsplan för Kommunstyrelsen, Campus Värnamo Verksamhetsplan för Kommunstyrelsen, Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller från: 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Kommunstyrelsen,

Läs mer

Året som gått. Katrineholms kommuns årsredovisning 2016

Året som gått. Katrineholms kommuns årsredovisning 2016 Året som gått Katrineholms kommuns årsredovisning 2016 DE STORA BESLUTENS ÅR Tolvslaget den 31 december 2016 markerade startskottet för Katrineholms nästa århundrade och vilken nyårsafton det blev! Uppslutningen

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos

Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2010-08-24 Delårsbokslut 2010 Januari - juni med helårsprognos 2 Förvaltningsberättelse Sammanfattning Delårsbokslutet är en uppföljning av resultatet under januari-juni 2010 med helårsprognos. Kommunens

Läs mer

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018

Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Kortversion av samrådsförslag Planprogram för Södra Ryd oktober 2018 Södra Ryds framtid i dina händer Södra Ryd är Skövdes största stadsdel och byggdes ut på 70-talet. Stadsdelen var en del av miljonprogrammet

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer