Riktlinjer för förbundets internationella arbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för förbundets internationella arbete"

Transkript

1 Riktlinjer för förbundets internationella arbete

2 Sveriges Kommuner och Landsting Stockholm, Besök Hornsgatan 20 Tfn , Fax Sveriges Kommuner och Landsting Grafisk form och produktion Ordförrådet Tryck åtta.45, Solna 2007 Best nr 5122

3 Förord I din hand håller du riktlinjerna för Sveriges Kommuner och Landstings internationella arbete. De är till för dig som antingen företräder eller arbetar i vårt förbund. Alla måste vara medvetna om och agera utifrån det faktum att det som sker bortom Sveriges gränser i hög utsträckning påverkar vardagen bland våra uppdragsgivare: kommuner, landsting och regioner i Sverige. Det handlar inte minst om beslut inom EU som på ett eller annat sätt påverkar en stor del av vardagen på lokal och regional nivå. Men kom då ihåg att EU inte är två bokstäver. Det är politiker och tjänstemän i Kommissionen, Europaparlamentet, Regionkommittén, men även i Sveriges riksdag och regering, som i slutändan formar de beslut som fattas inom unionen. Det ligger i vårt uppdrag att få dem att väga in den svenska lokala och regionala nivåns intressen och behov innan besluten tas. Vår europeiska samarbetsorganisation Council of European Municipalities and Regions (CEMR) och Europarådet är två andra centrala arenor för att få genomslag för förbundets ståndpunkter. Sveriges Kommuner och Landstings internationella arbete handlar självklart om mer än intressebevakning. Det handlar om att utbyta erfarenheter. Genom goda kontakter med andra nationella systerförbund och med våra internationella samarbetsorganisationer kan vi både lära av andra och lära andra. Genom vårt engagemang i bland annat SALA IDA AB kan vi hjälpa svaga eller nya demokratier att utveckla fungerande och demokratiska lokala och regionala nivåer. Så låt dessa riktlinjer bli en naturlig och integrerad del av ert dagliga arbete för förbundet. Anders Knape Ordförande Sveriges Kommuner och Landsting

4 Riktlinjer för Sveriges Kommuner och Landstings internationella arbete Vårt arbetsfält är världen De senaste åren har världen sett en aldrig tidigare skådad globalisering. Ökad rörlighet för människor, varor och tjänster och ett allt större ömsesidigt beroende mellan olika delar av världen gör att gamla gränser suddas ut. Det får tydliga konsekvenser för kommuner, landsting och regioner i Sverige. Nya former för samverkan och kunskapsutbyte växer fram, samtidigt som den gemensamma välfärden, sysselsättning och tillväxt ställs inför nya utmaningar och möjligheter att utvecklas. Parallellt med den tilltagande globaliseringen har Europeiska Unionen ökat i betydelse som forum för gemensamma initiativ och beslut i frågor som tidigare avgjordes på nationell nivå. Mer än tolv år av svenskt EU-medlemskap har fått betydande effekter på den lokala och regionala nivån i Sverige. Idag räknar vi med att minst 60 procent av verksamheten i kommuner, landsting och regioner direkt eller indirekt påverkas av EU. Att den europeiska nivån är en integrerad del av inrikespolitiken är därför en självklarhet. När beroendet av omvärlden ökar och en del av de politiska besluten fattas på europeisk nivå blir det internationella arbetet allt viktigare för att kunna slå vakt om våra medlemmars intressen. Våra medlemmar finns i Sverige, men vårt arbetsfält är Europa och resten av världen.

5 Tre konkreta mål Det internationella arbetet i Sveriges Kommuner och Landsting har tre huvuduppgifter: Intressebevakning som ger resultat. Förbundet ska bedriva en effektiv intressebevakning för att nå inflytande över EU:s politik inom områden som har betydelse för kommuner, landsting och regioner. Omvärldsorientering av hög kvalitet. Stimulera utbyte av idéer, erfarenheter och kunskaper på internationell nivå för att förbundet ska kunna sköta sitt uppdrag och skapa mervärde för medlemmarna. Främja lokal och regional demokrati. Bidra till att utveckla former för samverkan, demokrati och självstyrelse på lokal och regional nivå i såväl Europa som i andra delar av världen. Ökad politisk förankring Förankring bland förbundets förtroendevalda är avgörande för att lyckas i det internationella arbetet. Ambitionen är att internationella frågor ska ta större plats i styrelsens arbete, och därför har arbetsutskottet fått ett tydligt ansvar för samordning och utveckling av förbundets EU-arbete och agerande i internationella organisationer. Internationella beredningens roll är bland annat att uppmärksamma frågor inom EU- och det internationella området av sektorsövergripande karaktär, ansvar för samarbete med utländska kommun- och regionförbund, decentraliserat samarbete samt att främja det internationella arbetet i förbundet. Samtidigt har övriga beredningar i förbundet i uppdrag att integrera det europeiska och internationella perspektivet inom sina sakområden. Flera olika åtgärder bör vidtas för att öka diskussionerna kring EU-ärenden och internationella förhållanden i beredningarna.

6 Internationell profilering För att Sveriges Kommuner och Landsting ska kunna öka sitt inflytande i internationella samarbetsorganisationer krävs en aktiv profilering av både förbundet och dess ledande politiker. Det kan också handla om att stödja medlemmarnas internationella arbete. Förbundet ska vara känt som en intressant och pålitlig aktör med trovärdiga företrädare som driver frågor i internationella sammanhang. Förbundet ska bära samma kännetecken utomlands som i Sverige, och då krävs att vårt varumärke stärks genom aktivt nätverksbyggande och väl underbyggda ståndpunkter. Förbundet företräds internationellt främst av politiker i arbetsutskottet eller internationella beredningens presidium. Kontinuiteten i delegationerna är avgörande, liksom jämställdhetsperspektivet. För att profilera sig är det viktigt att våra politiska företrädare ges möjlighet att utveckla sina personliga nätverk på internationell nivå, såväl genom bilaterala kontakter som genom att delta vid internationella kongresser och konferenser.

7 Mål 1: Intressebevakning som ger resultat EU-perspektiv på all verksamhet Många politiska beslut som berör den lokala och regionala nivån i Sverige fattas idag i EU:s institutioner. Därför ska EU-perspektivet ha en avgörande plats i all intressebevakning som förbundet bedriver. Varje avdelning och beredning inom Sveriges Kommuner och Landsting har ansvar för att integrera EU- och det internationella perspektivet inom sitt sakområde. Avdelningarna gör sina prioriteringar av vilka frågor som bevakas och hur intressebevakningen sker. Internationella sektionen och förbundets Brysselkontor ansvarar för bevakning av sektorsövergripande frågor, samordning av arbetet och stöd till förtroendevalda och tjänstemän. Arbetsutskottet och den internationella beredningen har båda en strategisk roll i det allmänna EU-arbetet. Påverka tidigt i processen Sveriges Kommuner och Landstings profil som aktiv påverkare och samrådspartner i EU-politiken bör vässas. Förbundet arbetar därför med att utveckla intressebevakningen gentemot såväl regering och riksdag som kommissionen och Europaparlamentet. En väg för att nå bättre resultat är att förbundet intar ståndpunkter i viktiga frågor på ett tidigare stadium än idag, för att därmed kunna agera tidigt i beslutsprocessen. Under 2007 sjösätts en process för att systematiskt behandla strategiska förslag direkt från EU-kommissionen i beredningar och styrelse. Förtroendevalda i SKL kommer också att få utbildning i EU-kunskap. Dialogen med regeringskansliet och riksdagen i EU-frågor bör förstärkas, och därför kommer förbundet att ta nya kontakter i syfte att inrätta former för fasta samråd och konsultationer.

8 Representanter för Sveriges Kommuner och Landsting bör tillfrågas om medverkan när regeringen utser delegationer till internationella sammanhang där den lokala och regionala nivån berörs. Det handlar inte minst om bl.a. relevanta delar av arbetet inom FN. Samverkan med andra Samarbete med andra europeiska kommun- och regionförbund ökar chanserna till genomslag i EU:s beslutsprocess. Sveriges Kommuner och Landsting medverkar i en rad nätverk och samarbetsorganisationer som arbetar med intressebevakning på europeisk nivå. Arbetet i det europeiska kommun- och regionförbundet CEMR är särskilt prioriterat, och förbundet bör sträva efter att ytterligare öka sitt engagemang i organisationen. Arbetsgivarorganisationen CEEP och dess Social Affairs Committee är ett annat viktigt verktyg för påverkan. Frågor som är viktiga för förbundet bör drivas samstämmigt i alla tillgängliga fora. Regionkommittén Svenska delegationen i Regionkommittén, som består av 24 kommun-, landstings- och regionpolitiker, är förbundets formella kanal för påverkan direkt gentemot EU:s institutioner i frågor av lokal och regional karaktär. Förbundets kansli ansvarar för stöd till de svenska ledamöterna. Ambitionen är att säkerställa samstämmighet mellan förbundet och delegationen i centrala frågor för att i större utsträckning få genomslag för förbundets ställningstaganden. Antalet rapportörskap i ärenden som knyter an till SKL:s prioriterade områden bör öka.

9 Mål 2: Omvärldsorientering av hög kvalitet Många länder, särskilt i Europa, står inför liknande utmaningar som Sverige när det gäller utveckling av välfärden. Därför är det allt viktigare att ta del av och värdera hur andra länder löser problem som i Sverige hanteras av kommuner, landsting och regioner. Det förutsätter ett fördjupat samarbete med andra kommun- och regionförbund. Sveriges Kommuner och Landsting samarbetar redan idag med systerorganisationer i Norden och resten av Europa, särskilt i EUfrågor av gemensamt intresse. Fler och tätare bilaterala kontakter även på andra områden kan ge nya impulser till verksamheten och därmed mervärde för medlemmarna. För att fullt ut kunna bevaka det internationella perspektivet inom olika sakområden bör förbundens tjänstemän stimuleras att ha kontakt både med utländska kommun- och regionförbund och att delta i arbetsgrupper i exempelvis CEMR och CEEP. Internationella organisationer Medlemskapen i UCLG och CEMR är viktiga verktyg för omvärldsorientering och erfarenhetsutbyte, eftersom de fungerar som mötesplatser för kommun- och regionförbund från hela världen. Det europeiska perspektivet dominerar förbundets internationella arbete, och därför bör samarbetet inom CEMR prioriteras även i framtiden. Samtidigt bör engagemanget i UCLG bli starkare, eftersom världsorganisationen är vårt enda forum för diskussion kring globala frågor med betydelse för den lokala och regionala nivån. UCLG är även en viktig samtalspartner gentemot FN:s Habitatprogram. Ökat engagemang bidrar till att stärka förbundets inflytande över organisationernas ställningstaganden och verksamhet.

10 Mål 3: Främja lokal och regional demokrati Europarådet UCLG samt Europarådets kongress för lokala och regionala organ (CLRAE) två viktiga kanaler där förbundets politiker kan bidra till demokratiutveckling och mänskliga rättigheter i svaga eller nyblivna demokratier. Kongressen, där 12 svenska kommun- och regionpolitiker finns med, arbetar med övervakning av hur Europakonventionen om kommunal självstyrelse tillämpas, och utformar regler för att stärka lokal och regional demokrati. Valövervakning är en annan uppgift för kongressens ledamöter. Europarådet med sina 46 medlemsländer fokuserar en stor del av sitt arbete på länder i Östeuropa. Utvecklingssamarbete Det bilaterala utvecklingssamarbetet för att stödja lokal demokrati och självstyre bedrivs genom förbundets biståndsbolag SALA IDA. Bolaget ansvarar även för finansiering av decentraliserat samarbete där svenska kommuner, landsting och regioner medverkar. SALA IDA genomför oftast sina projekt med stöd av Sida, och hämtar expertis både från förbundet och från dess medlemmar. Fungerande samverkansformer mellan lokala och regionala myndigheter är en förutsättning för att bygga stabil närdemokrati och utveckla former för lokalt självstyre. Sveriges Kommuner och Landsting bör förstärka sina insatser internationellt för att bidra till uppbyggnaden av kommun- och regionförbund, exempelvis genom att samarbeta ännu tätare med SALA IDA. Formerna för detta bör utredas och diskuteras ytterligare.

11 Förkortningar m m UCLG (United Cities and Local Governments) är en världsorganisation för kommuner och städer. UCLG driver bl.a. frågor av lokal och regional karaktär gentemot FN. CEMR (Council of European Municipalities and Regions) är en paraplyorganisation för nationella kommun- och regionförbund som arbetar främst med påverkan gentemot EU:s institutioner. Här medverkar politiker och tjänstemän från SKL i arbetsgrupper och politiska kommittéer. CEMR är den europeiska sektionen av UCLG. CEEP (European Centre of Enterprises with public Participation and of Enterprises of General Economic Interest) är en organisation för offentliga arbetsgivare, som bedriver påverkansarbete inom EU:s sociala dialog. SKL ansvarar för den svenska sektionen inom CEEP. CLRAE (Congress of Local and Regional Authorities of Europe) är Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter. FN Habitat (the United Nations Human Settlements Program) är ett FN organ som arbetar för socialt och miljömässigt hållbara städer. SALA IDA (Swedish Association of Local Authorities and Regions International Development Agency) är ett bolag som ägs av Sveriges Kommuner och Landsting. SALA IDA arbetar med lokala utvecklingsprojekt över hela världen.

12 Best nr 5122 Trycksaker från Sveriges Kommuner och Landsting beställs på eller på tfn , fax Stockholm, Besök Hornsgatan 20 Tfn , Fax

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla

Sveriges Kommuner och Landsting. verksamhet som angår oss alla Sveriges Kommuner och Landsting verksamhet som angår oss alla Det som får samhället att fungera Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är en medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi LANDSTINGET I VÄRMLAND PM Ulla Höglund 2011-11-0306-14 LK/110273 Internationell strategi 2011 2014 Landstinget i Värmland påverkas alltmer av sin omvärld. EU-direktiv och förordningar, rörligheten för

Läs mer

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner

Internationell strategi. Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Internationell strategi Ett gemensamt styrdokument för Linköpings och Norrköpings kommuner Vi lever i en allt mer globaliserad värld som ger ökade möjligheter men som också ställer nya krav. Linköpings

Läs mer

SKL: EU och internationellt Oscar Wåglund Söderström Göteborgsregionens kommunalförbund 22 februari 2007

SKL: EU och internationellt Oscar Wåglund Söderström Göteborgsregionens kommunalförbund 22 februari 2007 SKL: EU och internationellt Oscar Wåglund Söderström Göteborgsregionens kommunalförbund 22 februari 2007 1 Ny internationell sektion i juli 2006 Internationella Sektionen Stockholm Bryssel 2 Internationella

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet. Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang Riktlinjer för Örebro läns landstings internationella engagemang är ett av flera styrdokument i landstinget.

Läs mer

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23

SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken. Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 SKL och EU hur arbetar vi och varför samt aktuella frågor inom sammanhållningspolitiken Helena Gidlöf avd Tillväxt och Samhällsbyggnad 2014-10-23 Sveriges Kommuner och Landsting Är en intresse- och arbetsgivarorganisation

Läs mer

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018

Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Datum Dnr 2017-12-20 16 075 Årsplan för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang för år 2018 Syfte I enlighet med Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Läs mer

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang

Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Datum Dnr 2016-11-02 16-075 Inriktningsdokument för Regionförbundet Sörmlands internationella engagemang Bakgrund Sörmland påverkas alltmer av sin omvärld. Den ökade globaliseringen av arbetsmarknad, näringsliv

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Ledningskansliet ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Riktlinjer för internationellt engagemang 2011-2014 2 Riktlinjer för internationellt engagemang Inledning Landstingsfullmäktige antog i juni 2003 en policy för Örebro

Läs mer

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra

Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra Europaforum Norra Sverige är ett politiskt samarbete en mötesplats för politiker på lokal, regional, nationell och europeisk nivå i de fyra nordligaste länen. Syftet är att öka kunskapen och medvetenheten

Läs mer

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige

För ytterligare information. Europaforum Norra Sverige  Europaforum Norra Sverige Europaforum Norra Sverige www.europaforum.nu North Sweden European Office www.northsweden.org Mid Sweden European Office www.midsweden.se Tryck: Luleå Grafiska, 2013 För ytterligare information Europaforum

Läs mer

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Utbildningsnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Utbildningsförvaltningen Bilaga 14 Ledningsstaben Sida 1 (6) 2013-12-30 Handläggare Monica Söderman Telefon: 08-508 33 889 Till Utbildningsnämnden 2014-01-16 Förvaltningens förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden

Läs mer

Internationell strategi

Internationell strategi Internationell strategi 1 Inledning Den globaliseringsprocess världen genomgår gör Sverige och Skellefteå allt mer beroende av omvärlden och dess utveckling. Eftersom Skellefteå kommun är en del av en

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

YTTRANDE. Datum 2016-06-02 Dnr 1601273. Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Regionstyrelsen Maria Lindbom Handläggare 040-675 32 30 Maria.Lindbom@skane.se YTTRANDE Datum 2016-06-02 Dnr 1601273 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remiss. Betänkandet EU på hemmaplan (SOU

Läs mer

EU-strategi för Strängnäs kommun

EU-strategi för Strängnäs kommun Strategi 1/10 Beslutad: KF 2011-04-26 126 Gäller fr o m: 2011-05-01 Diarienummer: Myndighet: Ersätter: KS/2011:83-0061 Kommunstyrelsen Strategi för Strängnäs kommuns internationella kontakter, beslutad

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-02-10 Vår referens Fredrik Elg Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad (Styrelsemöte i Förvaltnings AB Framtiden 2014-12-09) Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad - Policy/riktlinjer/regler Gällande from 2014-06-05 Handläggare: Helena Mehner

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Mona Nettelman Kristina Ossmer

Mona Nettelman Kristina Ossmer Cirkulärnr: 1997:78 Diarienr: 1997/1401 P-cirknr: 1997-2:24 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: EU Claes-Håkan Jacobson Mona Nettelman Kristina Ossmer Förhandling Datum: 1997-05-20 Mottagare: Rubrik:

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010

Riktlinje. Riktlinje för internationellt arbete. Diarienummer: KS 2010/232. Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Riktlinje 2010-06-02 Riktlinje för internationellt arbete Diarienummer: KS 2010/232 Beslutad av kommunstyrelsen den 7 juni 2010 Om riktlinjen Riktlinje för internationellt arbete är en gemensam riktlinje

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål

Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Norrstyrelsens styrgrupp för internationellt samarbete 1 Vision Verksamhetsidé Inriktningsmål Gustav Malmqvist Huvudsekreterare 2 Internationell context Trender och tendenser i omvärlden EU som policyskapare

Läs mer

Stockholms stad. Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete.

Stockholms stad. Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete. Sida 1 (5) 2017-11-21 Handläggare Jesper Sjöberg 0850827055 jesper.sjoberg@ Till Fastighetsnämnden 2017-12-12 Vägledande principer för fastighetsnämndens EUpolicyarbete. Förslag till beslut Fastighetsnämnden

Läs mer

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete

Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete Strategi för Riksidrottsförbundets internationella arbete RS 2013-04-08--09 Bilaga A till RS-prot nr 16/11-13 Strategi fö r Riksidröttsfö rbundets internatiönella arbete 2013-2017 Inledning Idrotten är

Läs mer

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige

Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-05-17 Sektionen för demokrati och styrning Björn Kullander Arbetsrättssektionen Sophie Thörne Kulturdepartementet 10333 STOCKHOLM Förslag till en nationell institution för

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser

Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Den subnationella nivåns deltagande i EU:s beslutsprocesser Föredrag Norrstyrelsens visionsseminarium 2009-10-22 Fil. dr. Linda Berg Centrum för Europaforskning (CERGU) / Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01

Verksamhetsplan. för internationellt arbete. Diarienummer: KS2013/0195. Gäller från: 2013-11-01 Diarienummer: KS2013/0195 Verksamhetsplan för internationellt arbete Gäller från: 2013-11-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Anette Olsson Revideras senast: 2018-06-01

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter på kommunal nivå MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 4 2014-06-13 Vårt dnr 14/1994 Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse mellan staten och

Läs mer

Regional kulturverksamhet Louise Andersson

Regional kulturverksamhet Louise Andersson Regional kulturverksamhet Louise Andersson Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges största arbetsgivarorganisation. Intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen. Erbjuder medlemmar stöd och

Läs mer

Policy för internationellt arbete

Policy för internationellt arbete 1/7 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-11-03 121 Gäller fr o m: 2014-11-03 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2014:368-003 Ersätter: EU-strategi för Strängnäs kommun, 2011-04-26, 126 Ansvarig: Stabsavdelningen

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Regionförbundet Östsams Internationella strategi

Regionförbundet Östsams Internationella strategi 1(5) Regionförbundet Östsams Internationella strategi Regionförbundet Östsams Internationella strategi har antagits av Regionfullmäktige den xxxxx 2010 ( x) och gäller för förbundets verksamhet. Strategins

Läs mer

KommITS maj 2006 Hur kan och vill Sveriges Kommuner och Landsting bidra?

KommITS maj 2006 Hur kan och vill Sveriges Kommuner och Landsting bidra? KommITS maj 2006 Hur kan och vill Sveriges Kommuner och Landsting bidra? 1 Exempel: Bredbandsutbyggnaden Hultsfred Hearing på Hornsgatan Samarbete med utredningen Förhandlingar mellan förbunden och departementet

Läs mer

internationell strategi 1

internationell strategi 1 Internationell strategi internationell strategi 1 Internationell strategi Bakgrund Vi lever idag i ett globaliserat samhälle där ländernas gränser suddas ut. Fler reser, studerar eller bor i andra länder,

Läs mer

Internationell policy för Tranemo kommun

Internationell policy för Tranemo kommun Internationell policy för Tranemo kommun 2012-2013 Fastställd av kommunfullmäktige (datum) Innehållsförteckning 1. INLEDNING 2. SYFTE 3. FRAMTIDSBILD 4. ÖVERGRIPANDE MÅL 5. FRAMGÅNGSFAKTORER 6. PRIORITERADE

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad

En ny strukturfondsperiod. Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad En ny strukturfondsperiod Ellinor Ivarsson Avd för tillväxt och samhällsbyggnad EU:s långtidsbudget 2014-2020 Skydd och förvaltning av naturresurser 33,90% 38,90% Frihet, säkerhet och rättvisa EU som global

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 171-186 Tid: 2015-11-02, kl 13:00-15:30 Plats: Regionens Hus, sal A 181 RJL2015 /1943 Internationell policy Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet

CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet CONCORD SVERIGES STRATEGI - Antagna av årsmötet 2018-04-26 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan

Agenda I riktning mot en hållbar välfärd. Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 I riktning mot en hållbar välfärd Kortversion av nulägesbeskrivning och förslag till handlingsplan Agenda 2030 kräver en samhällsomställning där hållbar utveckling är ett övergripande mål för

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29

CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 CONCORD Sveriges strategi - Antagna av årsmötet 2014-04-29 1. Vår vision: Vår vision är en hållbar värld utan fattigdom och orättvisor, där politiken utformas för rättvisa, jämställdhet, jämlikhet och

Läs mer

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete

Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Utbildningsförvaltningen Staben EU-policyarbete Sida 1 (5) 2017-11-03 Riktlinjer för utbildningsförvaltningens EU-policyarbete Sammanfattning Stadsledningskontoret har uppdragit utbildningsnämnden att

Läs mer

Betänkande av utredningen Delaktighet i EU (SOU 2016:10) EU på hemmaplan

Betänkande av utredningen Delaktighet i EU (SOU 2016:10) EU på hemmaplan YTTRANDE Vårt dnr: 2016-06-10 Avdelningen för administration Internationella sektionen Karin Flordal Kristin Ivarsson Kulturdepartementet 103 33 Stockholm E-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande

Läs mer

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165)

STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) 1(6) STYRSYSTEM FÖR MARKS KOMMUN (Kf2009-11-24 165) BILAGA Bilagan sammanställs och revideras utifrån Styrsystemets avsnitt 6.1 Styrdokument som fastställs av fullmäktige: Förutom genom särskilda styrdokument

Läs mer

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun

Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Internationell policy 2011-2020 för Södertälje kommun Inriktning Grunden i Södertälje kommuns internationella arbete är denna policy som är antagen av kommunfullmäktige. Internationella policyn anger de

Läs mer

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet

Saco Studentråd Kongress 2014. Verksamhet 2015-2016. Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Saco Studentråd Kongress 2014 Verksamhet 2015-2016 Styrelsens förslag rörande fokusfrågor & verksamhet Innehållsförteckning Verksamhet 2015-2016 1 Extern fokusfråga 2 Ingen ska ångra sin utbildning. En

Läs mer

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2016-05-23 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Dnr KSF 2016/161 157 Yttrande över utredningen EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51

Fotograf Bengt Ekberg. Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete. Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Fotograf Bengt Ekberg Strategi för Värmdö kommuns internationella arbete Antagen av kommunfullmäktige 2009-03-04 51 Övergripande plattform Värmdö kommuns internationella arbete ska vara förankrat i den

Läs mer

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27

Riktlinjer. Internationellt arbete. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Riktlinjer Internationellt arbete Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2002-05-27 Datum: 2012-02-01 Dnr: Sida: 2 (7) Riktlinjer för internationellt arbete Kommunfullmäktiges beslut 62/02 Bakgrund

Läs mer

Strategi för Kristianstads kommuns internationella

Strategi för Kristianstads kommuns internationella STRA- TEGI 1(5) Kommunledningskontoret Kommunikation & tillväxt Kristina Prahl 2011-10-04 Strategi för Kristianstads kommuns internationella arbete Bakgrund Dagens globaliserade värld utgör många viktiga

Läs mer

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering

Handlingsplan. Strategi för ökad internationalisering Handlingsplan genomförande Strategi för ökad internationalisering Skara kommun 2017-01-23 Inledning Skara kommuns strategi för ökad internationalisering uttrycker kommunens ambition och vilja till att

Läs mer

Strategi för internationellt arbete - remissvar

Strategi för internationellt arbete - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-07-21 SN-2015/1199.109 1 (4) HANDLÄGGARE Johan Andersson 08-535 378 05 johan.andersson@huddinge.se Socialnämnden Strategi

Läs mer

Internationell strategi. för Gävle kommun

Internationell strategi. för Gävle kommun Internationell strategi för Gävle kommun Innehåll Inledning Sammanfattning... 4 Syfte med det internationella arbetet... 5 Internationell strategi För invånare, företag och Gävle kommunkoncern Foto: Mostprotos.com

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss

Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss Kyrkogårdsnämnden Tjänsteutlåtande Dnr 1.7-1008-2016 Sida 1 (5) 2016-06-29 Handläggare Mats Larsson Telefon: 08 508 301 01 Till KN 2016-09-21 Internationell strategi för Stockholms stad, svar på remiss

Läs mer

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE

UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE UNGDOMSORGANISATIONERNA, SAMHÄLLET OCH FRAMTIDEN VÅR ROLL OCH VÅRT VÄRDE LSU:s uppdrag och syfte LSU är samarbetsorganet för svenska ungdomsorganisationer. LSU arbetar utifrån demokratisk grund för att

Läs mer

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad

Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy och riktlinjer för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policy för internationellt samarbete i Göteborgs Stad Policyn innebär att Göteborg är öppen för världen. Göteborg är en internationell

Läs mer

Internationell policy. Internationell policy

Internationell policy. Internationell policy Internationell policy Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Internationella samarbeten 3 Europeiska Unionen 3 Syfte 4 Organisation och ansvar 4 Internationell samordnare 4 Falköpings Internationella

Läs mer

Medlemskap i Eurocities

Medlemskap i Eurocities KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Christian Dahlmann 2015-09-07 KSN-2015-1686 Kommunstyrelsen Medlemskap i Eurocities Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att ansöka

Läs mer

RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER

RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER Bilaga STADSLEDNINGSKONTORET STABEN BILAGA 1 SID 1 (7) 2011-03-24 DNR 006-1348/2010 RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER Bakgrund EUROCITIES EUROCITIES

Läs mer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer

De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer De urbana aspekterna i EU:s politik huvudpunkterna i en EU-agenda för städer Christian Svanfeldt Europeiska kommissionen Regional- och stadspolitik Regional & SKL, Stockholm 18 November 2014 EU:s urbana

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25

Internationell policy för Eksjö kommun. Antagen av kommunfullmäktige, , 25 Internationell policy för Eksjö kommun Antagen av kommunfullmäktige, 2018-02-22, 25 2(5) Innehåll Internationell policy för Eksjö kommun...3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Strategi arbetsmetod...

Läs mer

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete

Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete 1(3) 2013-11-25 LiÖ 2012-3713 Landstingsstyrelsen Återrapportering från beredningen för regional utveckling rörande förslag till riktlinjer och handlingsplan för landstingets internationella arbete Arbetssätt

Läs mer

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157

Kommittédirektiv. Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå. Dir. 2014:157 Kommittédirektiv Större genomslag för arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå Dir. 2014:157 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2014 Sammanfattning En kommitté

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1C Ankom Stockholms läns landsting- Dnr: 2011-09- 0 8 2011-09-08 Landstingsstyrelsen LS 1108-1105 UNDSTiNGSSTYRELSFN 1 1-09- 20 * 0 1 0 Yttrande

Läs mer

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun

2013-02-20 Ks 848/2011. Internationell policy Örebro kommun 2013-02-20 Ks 848/2011 Internationell policy Örebro kommun Innehållsförteckning Internationell policy för Örebro kommun... 3 Varför internationellt arbete?...3 Syfte... 3 Mål... 3 Beslutsnivåer... 4 Policy

Läs mer

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B

10667/16 SON/gw 1 DGG 2B Europeiska unionens råd Bryssel den 27 juni 2016 (OR. en) 10667/16 LÄGESRAPPORT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR 36 PECHE 243 CADREFIN 38 Föreg.

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10) 1 (6) Remissyttrande Datum 2016-06-07 Diarienummer RS 1181-2016 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Regeringskansliet per e-post: ku.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande: EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Läs mer

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD

INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD INTERNATIONELL POLICY FÖR MÖLNDALS STAD 2017-2022 1. Mölndal i världen och världen i Mölndal Internationell policy för Mölndals stad, antagen av kommunfullmäktige. Policyn är stadsövergripande och ska

Läs mer

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation

Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Ändring av Regionförbundet Sörmlands politiska organisation Inledning Regionförbundet Sörmland har funnits sedan 2003. En interrimstyrelse tillsattes för de förberedande aktiviteterna och den 12 juni ägde

Läs mer

Vilken roll har den lokala och regionala nivån i genomförandet av Agenda 2030? Kerstin Blom Bokliden SKL

Vilken roll har den lokala och regionala nivån i genomförandet av Agenda 2030? Kerstin Blom Bokliden SKL Vilken roll har den lokala och regionala nivån i genomförandet av Agenda 2030? Kerstin Blom Bokliden SKL SKL skrivelse, november 2017 Välkomnar i allt väsentligt förslagen till en nationell handlingsplan

Läs mer

Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. 1 PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-11-27 LS-LED06-393 99 Ratificering av Europarådet för lokala och regionala organs (CLRAE) deklaration om kampen mot människohandel, trafficking Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Internationell policy för Bengtsfors kommun

Internationell policy för Bengtsfors kommun 2 (7) Internationell policy för Bengtsfors kommun Bakgrund Omvärlden och EU påverkar oss alltmer och sambandet mellan det lokala och det globala blir allt tydligare. Förändringar på den internationella

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM35. Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Meddelande om europeiskt initiativ för hållbarhet - Agenda 2030 Finansdepartementet, Utrikesdepartementet 2016-12-22 Dokumentbeteckning KOM (2016) 739 Meddelande från

Läs mer

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016

EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 PM 2016:99 RI (Dnr 110-523/2016) EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 21 juni 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar

Läs mer

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun

Plan för jämställdhet. för Eskilstuna kommun Plan för jämställdhet för Eskilstuna kommun 2018-2024 Beslutad av kommunfullmäktige 27 september 2018 Plan för jämställdhet, kortversion Det här är en kortversion av Eskilstuna kommuns plan för jämställdhet.

Läs mer

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX

Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun. Antagna XXX-XX-XX Riktlinjer för internationellt samarbete i Tyresö kommun Antagna XXX-XX-XX Tyresö kommun / 2015-04-15 2 (6) Innehållsförteckning 1 Inriktning... 3 2 Prioriterade områden... 3 2.1 Utveckling av kommunens

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Barnens Rättigheter Manifest

Barnens Rättigheter Manifest Barnens Rättigheter Manifest Barn utgör hälften av befolkningen i utvecklingsländerna. Omkring 100 miljoner barn lever i Europeiska Unionen. Livet för barn världen över påverkas dagligen av EU-politik,

Läs mer

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag

Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Datum Bilaga till protokoll styrelsen 2007-12-14 Styrelsekonferensen den 28 29 augusti 2007 Av arbetsutskottet bearbetat underlag Kommunförbundet Skånes vision att anta vision för förbundet enligt bifogade

Läs mer

Internationell strategi för Stockholms stad

Internationell strategi för Stockholms stad Bilaga 2 Dnr 171-482/2016 Sida 1 (8) 2016-06-02 Internationell strategi för Stockholms stad 1. Bakgrund och syfte I en globaliserad värld sammanlänkas det lokala med den globala utvecklingen. Det blir

Läs mer

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd

Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Överenskommelse mellan regeringen och svenska civilsamhällesorganisationer inom Sveriges bistånd Innehåll

Läs mer

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda.

Det här är Saco. Framgången i ett sådant arbete bygger till stor del på engagemanget från våra lokalt fackligt förtroendevalda. Det här är Saco I drygt 70 år har Saco drivit akademikers intresseintresse. Som organisation har Saco bidragit till att utveckla och förbättra anställningsförhållanden och yrkesutövning för Sveriges akademiker

Läs mer

Internationell strategi för Växjö kommun

Internationell strategi för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2013-10-15 Internationell strategi för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Planeringskontoret Dokumentnamn Internationell strategi för Växjö kommun

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (7) 2013-11-01 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden Socialnämndens verksamhetsspecifika EU-positionspapper

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa

PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1. Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa PARLAMENTARISK KONFERENS EUROPEISKA UNIONEN LÄNDERNA I STABILITETSPAKTEN TEMA 1 Parlamentariskt bidrag till stabilitet i sydöstra Europa Bryssel den 17-18 september 2001 DT\441996.doc PE 302.062 PE 302.062

Läs mer

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176

Policy för EU- och internationellt arbete. Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Policy för EU- och internationellt arbete Antagen av kommunfullmäktige den 25 augusti 2016, 176 Inledning Vi lever i en allt mer globaliserad värld där människor reser, handlar, semestrar och arbetar i

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Internationell strategi - Åmåls kommun

Internationell strategi - Åmåls kommun Internationell strategi - Åmåls kommun Det internationella arbetet ska vara ett verktyg för att tillföra kompetens, erfarenhet, ekonomiska resurser och skapa framtidstro i utvecklingen av Åmåls kommuns

Läs mer