Äskande om universitetslektorat (2 st) från Avdelningen för arbets- och miljömedicin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Äskande om universitetslektorat (2 st) från Avdelningen för arbets- och miljömedicin"

Transkript

1 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (1) Äskande om universitetslektorat (2 st) från Avdelningen för arbets- och miljömedicin Vi äskar härmed om att få inrätta två stycken lektorat, ett i Arbets- och miljömedicinsk kemi och ett i Miljömedicinsk epidemiologi. Strategiska överväganden Arbets- och miljömedicin har en stark ställning inom epidemiologi framförallt baserad på hög kompetens inom såväl register- och biobanksbaserad forskning som arbets- och miljömedicinsk kemi. Även andra avdelningar inom Medicinska fakulteten har stor nytta av dessa kompetenser, t ex kan nämnas samarbetet med Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö, vilket resulterat i mer än 50 vetenskapliga publikationer. Det finns även internationella samarbeten, exempelvis inom fem EU-projekt, två anslag från NIH och två stora anslag från VR (SIMSAM). Det är därför av stor vikt att säkerställa kompetensen och stärka forskningsaktiviteten inom arbets- och miljömedicinsk kemi och miljömedicinsk epidemiologi vid Institutionen för laboratoriemedicin. Vinster och risker Vinsterna med att inrätta två lektorat vid Arbets- och miljömedicin är framför allt en förstärkning av detta viktiga forskningsområde vid Institutionen, vilket kommer att vara till nytta för såväl samverkan med sjukvården i form av teknikutveckling inom medicinsk analytisk kemi som inom epidemiologi baserad på registerdata och biobanker. Den kemist som leder det laborativa arbetet, docent Christian Lindh, är anställd av Region Skåne. Han är mycket meriterad och söker nu andra tjänster och har bland annat blivit kallad till intervju för två professurer. Det är bara en tidsfråga innan han kommer att få ett erbjudande från annat universitet vilket skulle vara förödande för verksamheten vid laboratoriet. När det gäller registerbaserad forskning så har VR gjort riktade satsningar mot att stärka denna forskning (s k SIMSAM-medel). Enheten för miljöepidemiologi i Lund har hittills erhållit drygt 35 miljoner i anslag och som koordinator för detta fungerar Anna Rignell-Hydbom. Det är av största vikt att säkra hennes position för det fortsatta SIMSAM-arbetet. Ett sätt att göra detta är genom att inrättande av ett lektorat. Riskerna med inrättande av tjänsterna är minimala eftersom problemen med miljöföroreningar är mycket långt från en lösning. Detta visar sig tydligt i de anslag som de båda kompetenserna har. Arbetsuppgifter De huvudsakliga arbetsuppgifterna är forskning inom Arbets- och miljömedicin är studier av miljöföroreningar men kompetenserna kan även användas inom en rad andra tillämpningar. Kommande personalförsörjning Befintliga resurser De eftersökta kompetenserna är unika och det är för närvarande brist på lektorat inom dessa ämnen vid Medicinska fakulteten i Lund.

2 Jämställdhet/mångfald För de bägge äskade lektoraten så finns det som framgår ovan såväl en manlig som en kvinnlig kandidat. Infrastruktur Vid Avdelningen för arbets- och miljömedicin finns en stark tradition av att utveckla och implementera resultat från forskning inom sjukvården. De tänkta lektorerna förväntas bidra till detta. Språkkunskaper Kunskaper i svenska är en nödvändighet eftersom en av arbetsuppgifterna är undervisning vid medicinska samt naturvetenskaplig fakultets grundutbildningar. Internationell erfarenhet Erfarenhet av internationella miljöer är meriterande, då spjutspetsforskning kräver internationella samarbeten. Lund Bo Jönsson Stf avdelningsföreträdare Avdelningen för arbets- och miljömedicin

3 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (2) Äskande om universitetslektorat i klinisk hematologi (kombinationstjänst) Vilka strategiska överväganden ligger till grund för anställningen ur ett fakultets- och institutionsperspektiv? Hematologisk forskning har utvecklats mycket starkt i Lund under det senare årtiondet och befinner sig idag i den nationella och internationella frontlinjen. Dock gäller detta framförallt den experimentella och diagnostiska forskningen, medan den behandlingsrelaterade kliniska forskningen inte utvecklats i samma omfattning. Som ett resultat finns idag få forskare med aktiv behandlingsrelaterad klinisk forskning. Även om dessa idag har en internationellt sett stark verksamhet, blir det allt svårare att upprätthålla den kliniska forskningsverksamheten p g a pensionsavgång (Marja Ekblom) och mycket begränsat tjänsteutrymme i befintliga sjukvårdstjänster. Ur ett utbildningsperspektiv finns dessutom akuta behov i den kliniska hematologin p g a pensionsavgång (Marja Ekblom). Ansvaret för ovanstående delas idag mellan ILML och IKVL, varför en samordning mellan dessa institutioner i denna fråga ter sig lämplig. Vilka specifika vinster och eventuella risker leder denna rekrytering till? Att kompetens för behandlingsrelaterad klinisk forskning inte förloras utan istället kan utvecklas ytterligare. Sådan kompetens och verksamhet är avgörande för att Lund framöver ska kunna fortsätta att utvecklas som hematologiskt forskningscentrum i internationell toppklass. Vilka arbetsuppgifter ska ingå i den aktuella tjänsten, t ex utbildning, forskning, klinisk tjänstgöring, ledningsuppdrag? Finns det önskemål att tjänsten är kopplad till hälso- och sjukvården, andra fakulteter vid Lunds universitet, näringslivet eller annan verksamhet? Uppgifterna skall vara i första hand klinisk forskning, kombinerat med utbildningsuppdrag. Tjänsten bör vara kombinerad med klinisk tjänstgöring. Hur ser kommande personalförsörjning och pensionsavgångar ut inom det aktuella ämnesområdet och närliggande områden? Inom området finns f n tre professorer: Marja Ekblom pension Gunnar Juliusson f. 54, Johan Richter (adj) f. 55. Går behovet att uppfylla med de personalresurser som redan finns inom fakulteten? Kan man omfördela arbetsuppgifter, omorganisera verksamheten, internrekrytera, kompetensutveckla befintlig personal? Inom fakultetsorganisationen finns inga sådana möjligheter. Kompetens och verksamhet finns idag inom sjukvårdsorganisationen, men fakulteten och sjukvården måste gemensamt skapa förutsättningar för att denna ska kunna fortsätta och utvecklas. Hur är jämställdheten och mångfalden inom det aktuella ämnesområdet? Vilka åtgärder kan initieras för att jämna ut eventuell ojämn köns- och/eller mångfaldsfördelning? Finns det tänkbara sökande kandidater av underrepresenterat kön? Tänkbara sökande kandidater finns inom sjukvårdsorganisationen.

4 Finns det behov av särskild infrastruktur för anställningen? Nej. Finns det särskilda krav på språkkunskaper för anställningen? Då klinisk tjänstgöring och undervisning skall ingå i tjänsten krävs kunskaper i svenska. Finns det behov av erfarenhet av internationella miljöer för anställningen? Erfarenhet av internationellt samarbete med andra kliniska hematologiska centra är i varje fall starkt önskvärt. Lund Urban Gullberg Avdelningsföreträdare Avdelningen för hematologi & transfusionsmedicin *** Stöd för tjänsteäskande gällande återbesättning av undervisningslektorat i hematologi (kombinerad tjänst) 2017 Marja Ekblom, professor i hematologi (50/50 kombinationstjänst), som har stått för huvudandelen av organsiation och undervisning inom läkarprogrammet, hematologi (T6) pensioneras inom några månader. Det bedöms mycket angeläget att för framtiden värna om och stärka den hematologiska undervisningen för T6-studenterna och även mer generellt för yngre läkare. Detta mot bakgrund av att prevalensen av hematologiska cancersjukdomar stiger som följd av ökad långtidsöverlevnad, med eller utan seneffekter, p g a nya och förbättrade behandlingsalternativ på området. Det medför att de läkarstuderande och nyutbildade yngre läkarna i allt större utsträckning kommer att möta patienter som antingen har eller har haft en blodcancersjukdom. Det skulle därför vara av stort värde att åter inrätta ett kombinationslektorat inom hematologi för säkerställa att dagens undervisning kan vidareutvecklas och att även stärkas för framtiden. Vi föreslår därför att det inrättas en kombinationstjänst specialist/överläkare + lektor med inriktning hematologi med placering vid Institutionen för laboratoriemedicin. I tjänstebeskrivningen ska ingå att bedriva undervisning på läkarprogrammet, samt ev även på andra program t ex sjuksköterskeutbildningen, vid sidan av klinisk verksamhet och forskning inom klinisk-experimentell hematologi. Lund, 16 Juni 2016 Stefan Scheding, avdelningsföreträdare stamcellscentrum, LU Anders Lindblom, sektionschef hematologi, SUS

5 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (3) Äskande om universitetslektorat (2 st) från Avdelningen för klinisk genetik Vi äskar härmed om att få inrätta två stycken lektorat i cancergenomik vid Institutionen för laboratoriemedicin. Strategiska överväganden Genetik tar en allt större plats inom medicin i allmänhet och inom cancerområdet i synnerhet. Idag sker en mycket snabb utveckling av nya terapier baserade på kunskap inom cancergenomik, något som ställer stora krav på kunskap och teknikutveckling inom detta område. Inom sjukvården utförs allt fler genetiska analyser med avancerade s k next generation sequencing (NGS)-tekniker. Det är därför av stor vikt att säkerställa kompetensen och stärka forskningsaktiviteten inom cancergenomik vid Institutionen för laboratoriemedicin. Vinster och risker Vinsterna med att inrätta två lektorat i cancergenomik är framför allt en förstärkning av detta viktiga forskningsområde vid Institutionen, vilket kommer att vara till nytta för såväl samverkan med sjukvården i form av teknikutveckling inom NGS som för fakultetens grundutbildningar. Riskerna med inrättande av tjänsterna torde vara minimala eftersom NGSteknikens genombrott redan är ett faktum, samtidigt som fältet kräver så stor metodologiskt kompetens att verksamheten måste skötas via kompetenscentra. Ett sådant kompetenscentrum under stark tillväxt är just konstellationen ILM-Labmedicin Skåne där ett Centrum för Molekylär Diagnostik just bildats. Arbetsuppgifter De huvudsakliga arbetsuppgifterna är forskning inom cancergenomikområdet, tekniskt utvecklingsarbete avseende NGS-tekniker samt undervisning på fakultetens grundutbildningar. Kommande personalförsörjning Det finns idag inga lektorer men däremot tre professorer inom ämnet Klinisk genetik, samtliga födda i början av 60-talet. För att säkerställa att Institutionen håller jämna steg med den snabba utvecklingen inom cancergenomiken är det nu av yttersta vikt att rekrytera yngre forskare och lärare. Detta är inte minst viktigt ur ett grundutbildningsperspektiv, där det är helt nödvändigt att undervisningen innehåll är högaktuellt. Befintliga resurser Den eftersökta kompetensen är unik och saknas idag hos lektorerna på Medicinska fakulteten. Jämställdhet/mångfald De tre professorer som idag finns inom ämnet Klinisk genetik är samtliga män. Inom Institutionen för Laboratoriemedicin finns ett stort underskott på kvinnliga lärare, med idag enbart 2/26 (8%) kvinnliga professorer (båda går i pension under 2016) och 4/12 (33%) kvinnliga lektorer. Det bör därför vara högt priorieterat att rekrytera fler kvinnliga lärare till institutionen. För de äskade lektoraten i cancergenomik finns två mycket meriterade möjliga kvinnliga kandidater vid Avdelningen för klinisk genetik, nämligen Kajsa Paulsson och Anna Andersson, som båda idag har tjänst som forskare efter att ha erhållit Högre cancerforskartjänster från Cancerfonden respektive Barncancerfonden.

6 Infrastruktur Det finns behov av NGS-faciliteter, vilka redan är under uppbyggnad vid såväl fakulteten som vid Medicinsk Service/Labmedicin. Vid Avdelningen för klinisk genetik finns en stark tradition av att utveckla och implementera resultat från forskning inom sjukvården. De tänkta lektorerna förväntas bidra till detta. Språkkunskaper Eftersom en del av arbetsuppgifterna är undervisning på fakultetens grundutbildningar, inklusive läkarutbildningen, är kunskaper i svenska nödvändiga. Internationell erfarenhet Erfarenhet av internationella miljöer är meriterande, då spjutspetsforskning kräver internationella samarbeten. Lund Thoas Fioretos Avdelningsföreträdare Avd för klinisk genetik David Gisselsson Nord Stf avdelningsföreträdare Avd för klinisk genetik

7 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (4) Äskande om universitetslektorat (2 st) inom Immungenetik och Immunoterapi Vi äskar medel för två lektorat, att inrättas vid den nya Centrumbildningen för Immungenetik och Immunoterapi. Denna nya forskningsmiljö har etablerats under de sista 4-5 åren på B13, BMC. Grupperna verkar inom en för fakulteten nytt forskningsområde med fokus på immungenetik, immunoterapi och nya biologiska läkemedel (se t månadens artikel juli 2016). Till nyckelgrupperna hör bl a de ledda av Björn Nilsson, Catharina Svanborg och Mauno Vihinen och miljön inkluderar även ett stort antal internationella och nationella samarbetspartners samt samarbeten med sjukvård och Biotec-industri. Konkurrenskraften framgår av publikationer i topptidskrifter som Science Translational Medicine, Journal of Clinical Investigation, Immunity, Nature Communications, Nature Genetics, Nature Biotechnology och Nature Medicine. Vi anhåller nu om fakultetsfinansiering för två universitetslektorat syftande till att konsolidera och utvidga denna verksamhet. Dessa tjänster kommer att besättas i öppen konkurrens och ha följande inriktningar: a) Imunomodulerande tekniker och nya biologiska läkemedel. b) Immungenetik. Strategiska överväganden Immungenetik och Immunoterapi är snabbt växande områden inom modern medicinsk forskning, med stor diagnostisk och terapeutisk potential t ex inom onkologi, reumatologi, hematologi och infektionsmedicin. På BMC B13 har nu skapats en internationellt konkurrenskraftig verksamhet inom ämnet. Exempelvis har identifierats nya alternativ till antibiotikabehandling med konkreta läkemedelskandidater, nya predispositionsgener för cancersjukdomar utgående från immunförsvarets celler, och nya gener som styr antikroppsbildning och infektionskänslighet. För konsolideraring och långsiktighet krävs att resurser från externa finansiärer kompletteras med tjänster vid fakulteten. Vinster och risker Vinsterna för fakulteten är stora, då man etablerar ett nytt forskningsområde och en enhet med stor konkurrenskraft såväl nationellt som internationellt. Riskerna om man väljer att inte stödja denna verksamhet är påtagliga, då fakulteten riskerar att förlora viktig infrastruktur och ledarkompetens och internationella kontakter. Arbetsuppgifter Forskning och undervisning. Kommande personalförsörjning Seniora personer i miljön kommer att ha möjlighet att söka tjänsterna i konkurrens. Befintliga resurser Resurser för lektorat inom immunmodulering och immungenetik saknas för närvarande vid Medicinska fakulteten i Lund. Jämställdhet/mångfald Jämställdhet kommer att noga beaktas vid tillsättning av tjänsterna.

8 Infrastruktur Vid enheten på B13 finns all state-of-the-art-utrustning inom fältet. Språkkunskaper Goda kunskaper i engelska. Internationell erfarenhet Erfarenhet av internationella miljöer är en förutsättning. Lund den 15 augusti 2016 Catharina Svanborg Avdelningsföreträdare Avd för mikrobiologi, immunologi och glykobiologi (MIG) Björn Nilsson Universitetslektor Avd f hematologi och transfusionsmedicin

9 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (5) Äskande om universitetslektorat (plur.) inom experimentell hematologi Vilka strategiska överväganden ligger till grund för anställningen ur ett fakultets- och institutionsperspektiv? Experimentell hematologi har vuxit fram som ett fakultetens starkaste forskningsområden under det senaste årtiondet. Linnémiljön HematoLinné lade grunden till mycket av denna utveckling. Miljön som idag är centrerad till två avdelningar vid Institutionen för laboratoriemedicin (Molekylärmedicin och genterapi samt Molekylär hematologi) består nu av 20 självständiga forskargrupper och är idag en av de största och mest framgångsrika miljöerna inom experimentell hematologi i Europa. Sedan 2012 har inte mindre än 10 unga forskargruppsledare rekryterats till miljön genom uppstartsbidrag i olika former såsom startbidrag från VR (7 st), Ragnar Söderberg forskare (3 st), SSMF:s stora anslag (3 st) Wallenberg Academy Fellows (2 st) och Cancerfonden Young Investigator Award (2 st). Vidare har två forskare intervju i årets utlysning av ERC Starting Grants. Sammantaget har detta inneburit en enorm förstärkning av miljön och skapat helt nya dimensioner och möjligheter för forskningen. Parallellt med detta har miljöns redan etablerade verksamhet ytterligare förstärkts genom exempelvis två KAW projektbidrag och två ERC Consolidatorbidrag. Alla förutsättningar finns således för miljön att fortsätta utvecklas och bli världsledande på området under de kommande åren. En förutsättning för denna fortsatta utveckling är att det skapas tjänster för de unga forskargruppsledare som anslutit till miljön under senaste 5 åren. Vilka specifika vinster och eventuella risker leder denna rekrytering till? För närvarande saknar 13 av miljöns 20 forskargrupper fast lärartjänst. För att bibehålla och förankra denna snabbt framväxande miljö är det av stor strategisk betydelse för såväl institutionen som fakulteten att fasta lärartjänster i form av lektorat inrättas för området (experimentell hematologi). Inga uppenbara risker föreligger då ett stort antal högt kvalificerade kandidater redan finns inom miljön. Vilka arbetsuppgifter ska ingå i den aktuella tjänsten, t ex utbildning, forskning, klinisk tjänstgöring, ledningsuppdrag? Finns det önskemål att tjänsten är kopplad till hälso- och sjukvården, andra fakulteter vid Lunds universitet, näringslivet eller annan verksamhet? Arbetsuppgifterna är huvudsakligen forskning men även utbildning ingår. Verksamheten är nära knuten sjukhuset men tjänsten avses inte förknippas med klinisk tjänstgöring. Hur ser kommande personalförsörjning och pensionsavgångar ut inom det aktuella ämnesområdet och närliggande områden? Som beskrivits ovan är verksamheten snabbt framväxande och personalförsörjningen ligger därför efter inom ämnesområdet. Två av miljöns professorer (Marja Ekblom och Stefan Karlsson) närmar sig pension. Går behovet att uppfylla med de personalresurser som redan finns inom fakulteten? Kan man omfördela arbetsuppgifter, omorganisera verksamheten, internrekrytera, kompetensutveckla befintlig personal? Huvudsyftet med äskandet är att skapa förutsättningar för unga forskargruppsledare inom miljön att konsolidera sin verksamhet.

10 Hur är jämställdheten och mångfalden inom det aktuella ämnesområdet? Vilka åtgärder kan initieras för att jämna ut eventuell ojämn köns- och/eller mångfaldsfördelning? Finns det tänkbara sökande kandidater av underrepresenterat kön? Jämställdheten behöver förbättras genom att få en ökad andel kvinnliga lektorer och professorer. Flera av de unga forksargruppsledare inom miljön som är tänkbara kandidater för lektorstjänst är kvinnor. Finns det behov av särskild infrastruktur för anställningen? All nödvändig infrastruktur finns inom miljön Finns det särskilda krav på språkkunskaper för anställningen? Nej. Finns det behov av erfarenhet av internationella miljöer för anställningen? Internationell erfarenhet är av stort värde för anställningen. Lund Jonas Larsson Avdelningsföreträdare Avdelningen för molekylärmedicin & genterapi Mikael Sigvardsson Avdelningsföreträdare Avdelningen för molekylär hematologi

11 Tjänsteäskande inför resursfördelning 2017, ILM (6) Äskande om universitetslektorat från Avdelningen för translationell cancerforskning Undertecknad föreslår inrättandet av ett universitetslektorat i "Preklinisk prostatacancerforskning". Strategiska överväganden, vinster och risker Avdelningen för translationell cancerforskning (TCR) inom Institutionen för laboratoriemedicin är en vetenskapligt sammanhållen och väl fungerade samling av forskargrupper som bedriver preklinisk tumörbiologisk forskning i nära kontakt med kliniska forskare på fakulteten. TCR-gruppen upprätthåller en konceptuell och metodologisk kompetens inom tumörbiologisk forskning och utgör därmed en väsentlig resurs för fakultetens cancerforskning. Det föreslagna lektoratet är av väsentlig betydelse för att stärka och utveckla TCR:s verksamhet. En satsning på preklinisk tumörbiologi kring prostatacancer är av betydelse för att kunna möta och vidareutveckla klinisk forskning och undervisning inom detta område, både på fakultets- och på institutionsnivå. Det aktuella forskningsområdet, tumörbiologi, attraherar substantiella externa anslag och TCR-forskarnas deltagande i fakultetetens undervisning på fakulteten inom läkar- och biomedicinprogrammen ökar. Vidare anlitas de aktuella lärarna/forskarna i forskarutbildningskurser och i forskningsförberedande kurser. Att arbetsbrist skulle uppkomma utgör en risk, om än en begränsad sådan. Arbetsuppgifter I den tänkta tjänsten skall främst de centrala kärnverksamheterna ingå, det vill säga forskning och undervisning. Det bör i sammanhanget påpekas att mycket av TCR-gruppens verksamhet är kopplad till kliniska frågeställningar och i flera fall pågår forskning på kliniskt material. Innehavaren av det planerade lektoratet förutsätts fortsätta denna forskningsinriktning och då orienterat mot forskning kring prostatacancer. Inom avdelningen TCR och på ILM kommer det att, inom en inte allt för avlägsen framtid, uppstå ett behov av lärare som är villiga och lämpliga att åtaga sig ledningsuppdrag. Det är en fördel om den innehavaren av tjänsten har visat lämplighet för denna typ av stödverksamhet. Kommande personalförsörjning, befintliga resurser Vid Avdelningen för translationell cancerforskning har en professor sagt upp sig (K. Rubin), en professor som varit verksam inom området prostatasekretens biokemi har pensionerats (Å. Lundvall) och en professor pensioneras 2017 (S. Påhlman). Ett behov har därför uppstått av ytterligare en lärartjänst (lektorat). Jämställdhet/mångfald Inom det specifika forskningsområdet finns forskare av underrepresenterat kön verksamma, det finns alltså god möjlighet att det föreslagna lektoratet kan bidra till att utjämna den påtagliga och besvärande snedfördelning avseende könsfördelning i lärarkollektivet som utmärker ILM. Infrastruktur All nödvändig infrastruktur finns inom miljön. Språkkunskaper Inga särskilda behov.

12 Internationell erfarenhet Internationell erfarenhet är av stort värde för anställningen. Lund Håkan Axelson Avdelningsföreträdare Avdelningen för translationell cancerforskning

Strategi för att tillgodose medicinska fakultetens kompetensförsörjningsbehov med avseende på universiteslektorer och professorer

Strategi för att tillgodose medicinska fakultetens kompetensförsörjningsbehov med avseende på universiteslektorer och professorer 2016-05-18 1 Strategi för att tillgodose medicinska fakultetens kompetensförsörjningsbehov med avseende på universiteslektorer och professorer 2017-2027 Dekanus tillsatte en arbetsgrupp i februari 2016

Läs mer

Rekryteringsbehov under åren för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från , MEDFARM 2018/806

Rekryteringsbehov under åren för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från , MEDFARM 2018/806 Rekryteringsbehov under åren 2019-2023 för Institutionen för Medicinska Vetenskaper Svar på anmodan från 2018-08-08, MEDFARM 2018/806 Nulägesbeskrivning Institutionen för medicinska vetenskaper (IMV) har

Läs mer

Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten

Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten 2009-03-25 Sid 1 (8) Kompetensförsörjning vid den medicinska fakulteten Fakulteten har kartlagt kommande pensionsavgångar (se bilaga) inom professorsoch lektorskategorierna och prövar frågan om nyanställning

Läs mer

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter

Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens synpunkter Bilaga till rektorsbeslut 2016-06-14 (KI:s dnr 1-272/2016) Datum 2016-06-07 Yttrande över betänkandet Trygghet och attraktivitet en forskar-karriär för framtiden (SOU 2016:29) - Rekryteringsstrategigruppens

Läs mer

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Medicinska fakulteten UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Tillsammans skapar vi morgondagens Hälsa Politisk känslig verksamhet Topp 100-listan Ca 17 000 lärosäten i världen. Ca 23 i Sverige

Läs mer

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa

PROGRAMFÖRKLARING Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa PROGRAMFÖRKLARING 2013-2016 Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa Fo rord Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin och hälsa stödjer forskning inom allt från forskning på molekylär- och cellnivå

Läs mer

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning.

Härefter kommer en genomgång av de anställningar som har diskuterats med förslag till beslut/vidare beredning. Kompetensförsörjning vid SPL ( 11-15) Institutionsstyrelsen har under flera sammanträden sedan institutionsstyrelsens strategidag diskuterat och överlagt om behoven av strategiska rekryteringar med anledning

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr F HANDLINGSPLAN 2017-2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad 2017 03 Beslutsfattare Magnus Braide, Chatrine Butler, Claes Gustafsson och Anders Oldfors

Läs mer

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte

Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak. Informationsmöte Strategisk satsning biträdande universitetslektorat NJ-fak Informationsmöte 2015-09-15 Strategisk satsning Beslut i Fakultetsnämnden 21 april 2015 om satsning på meriteringsanställningar, d v s biträdande

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Anna Olson föredrar ärendet. Beslut: stipendium inom forskarutbildningen.

UMEÅ UNIVERSITET. Anna Olson föredrar ärendet. Beslut: stipendium inom forskarutbildningen. Sid l (7) Närvarande: Fatrik Danielson, ordförande Anna Arnqvist Marie Bixo Kristina Lejon Susanne Fahlgren Hanna Nilsson J en ny Bagglund Ylva Hagervall David Eriksson, pp. 343-345 Peter Fors gren, pp.

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjningsplan

Strategisk kompetensförsörjningsplan Strategisk kompetensförsörjningsplan 2017-2019 Institutionen för idé- och samhällsstudier Fastställd 2016-11-25 Institutionens diarienummer: Idésam 1.1-102-16 Beredning Föregående års kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin.

Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin. 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin och experimentell medicin. 120 högskolepoäng (hp) Nivå A LADOK VABIM Programbeskrivning Masterprogrammet innehåller

Läs mer

Rutiner vid läraranställningar - Utlysning. Uppdaterad

Rutiner vid läraranställningar - Utlysning. Uppdaterad Innehåll CHECKLISTA UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR samt LEKTOR... 2 1. Förslag... 2 2. Beslut om rekryteringsgrupp... 2 3. Rekryteringsunderlag... 2 A. Rekryteringsgrund... 2 B. Sökandeunderlag...

Läs mer

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet

Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid Medicinska fakulteten, Umeå universitet Sid 1 (5) Instruktioner till sakkunniga: Beskrivning av bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet Vid bedömning av anställning som universitetslektor vid, Umeå universitet,

Läs mer

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska högskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (5) s förvaltning SLL Forskning och innovation Jan Andersson 2017-09-25 s forskningsberedning Avtal om att inrätta ett medicintekniskt centrum med Karolinska Institutet och Kungliga

Läs mer

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar

Informationsmöte ALF maj Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Informationsmöte ALF maj 2018 Kristina Åkesson prodekan med ALF-ansvar Vad är ALF? ALF står för Avtal om Läkarutbildning och Forskning Avtal mellan svenska staten och vissa landsting om samarbete om grundutbildning

Läs mer

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET

Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga. vetenskapsområdet UPPSALA UNIVERSITET UPPSALA UNIVERSITET TEKNAT 2014/214 Riktlinjer för befordran av biträdande universitetslektor till universitetslektor vid teknisknaturvetenskapliga vetenskapsområdet Dessa riktlinjer tillämpas vid befordran

Läs mer

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR Ansökan skickas via e-mail till respektive handläggare på (Rekryteringsenheten) Ansvarig Fyll i datum (beräknad tid)

Läs mer

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011

UMEÅ UNIVERSITET. Institutionen för medicinsk biovetenskap. Verksamhetsberättelse 2011 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för medicinsk biovetenskap Verksamhetsberättelse 2011 I enlighet med direktiv från universitetsledningen följer verksamhetsberättelsen till stor del samma struktur som verksamhetsplanen.

Läs mer

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-04-01 Dnr EHL 2008/46 Styrelsen Personalstrategisk plan för Ekonomihögskolan vid Lunds universitet 2008-2012 Personalstrategiplanen bygger på följande dokument: Strategisk plan för Lunds universitet

Läs mer

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK

Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Policy för externa projektansökningar från självfinanserade forskare vid MMK Typ av dokument Beslutad av Policy Beslutsdatum 2018-09-13 Dnr Giltighetstid Ersätter dokument - Ansvarig förvaltningsavdelning

Läs mer

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare

Region Skåne. Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Redovisningsrevision 2012 Granskning av lönehantering vid mer än en arbetsgivare Revision KPMG AB Antal sidor: 7 Antal bilagor: 1 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 2

Läs mer

Närvarande Lärarrepresentanter Gunilla Westergren-Thorsson professor, dekanus ordförande Lars Dahlin professor, prodekanus ordförande 35

Närvarande Lärarrepresentanter Gunilla Westergren-Thorsson professor, dekanus ordförande Lars Dahlin professor, prodekanus ordförande 35 Lunds universitet PROTOKOLL 1 av 8 2017-03-21 Närvarande Lärarrepresentanter Gunilla Westergren-Thorsson, dekanus ordförande Lars Dahlin, prodekanus ordförande 35 Anna Forsberg Martin Garwicz Erik Renström

Läs mer

Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Gustav Amberg Henrik Christensen Eva Malmström Lars-Göran Mattsson Seshadri Seetharaman

Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Gustav Amberg Henrik Christensen Eva Malmström Lars-Göran Mattsson Seshadri Seetharaman PROTOKOLL Rekryteringsnämnden Sammanträdesdatum 2004-03-31 Protokoll nr 5/04 Närvarande: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Gustav Amberg Henrik Christensen Eva Malmström Lars-Göran Mattsson Seshadri

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Strategisk plan

Strategisk plan 1 (7) -04-26 Beslutad på IS -06-08 Strategisk plan -2018 A. Lägesbeskrivning En av tidigare strategisk plan (2013-2015) visar att vi de tre senaste åren arbetat med fortsatt integration inom institutionen,

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR

CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR CHECKLISTA I SAMBAND MED UTLYSNING AV ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR, UNIVERSITETSLEKTOR Ansökan skickas via e-mail till respektive handläggare på (Rekryteringsenheten) Ansvarig Fyll i datum (beräknad tid)

Läs mer

Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Di

Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Di Bilaga IMHIP 10/6.5 IMH:s synpunkter på autonomiutredning Nedanstående synpunkter har inhämtats genom dialog med styrelse och ledningsråd inom IMH. Diskussioner har förts separat inom avdelningarna under

Läs mer

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37 Del 1. Vidtagna åtgärder i denna ansökan utifrån den kritik som lämnades av Högskoleverket... 7 vid bedömningen 2007 2008 Programmets grundläggande struktur... 7 Pedagogisk modell för integration av teori

Läs mer

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37

Del 4. Läkarprogrammets styrning och ledning... 37 4.1 Fakulteten för Medicin och Hälsa... 37 Del 1. Vidtagna åtgärder i denna ansökan utifrån den kritik som lämnades av Högskoleverket... 7 vid bedömningen 2007 2008 Programmets grundläggande struktur... 7 Pedagogisk modell för integration av teori

Läs mer

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området

4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området Promemoria 2012-09-11 4 miljarder till forskning och innovation med fokus på life science-området 2 Regeringen satsar 4 miljarder på forskning och innovation med fokus på life science-området Regeringen

Läs mer

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr

Uppsala universitet. Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth Reg.nr Uppsala universitet Utvärderingsavdelningen Brita Bergseth 2002-06-18 Reg.nr 641-1001-01 Ansökan om rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen Uppsala universitet ges rätt att utfärda röntgensjuksköterskeexamen.

Läs mer

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar

Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden Strategisk satsning på meriteringsanställningar Utdrag ur underlag till fakultetsnämnden 2015-03-03 SLU ua 2015.1.1.1-1090 Strategisk satsning på meriteringsanställningar Fakultetsnämnden uppdrog 2014-12-10 till prodekanus Pär Forslund och forskningssekreteraren

Läs mer

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE

CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE FÖRSLAG 1 2005-09-19 Rev 2005-10-24 Dnr: MA 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Förslag CENTRUM FÖR PRIMÄRVÅRDSFORSKNING I SKÅNE Bakgrund Utvärderingens förslag Under 2004

Läs mer

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid

Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Rev. 2014-09-16 (del.) SU FV-1.9-2638-14 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN STYRDOKUMENT Dnr V 2015/304 HANDLINGSPLAN 2015-2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 VID INSTITUTIONEN FÖR BIOMEDICIN Publicerad 2015-03 Beslutsfattare Handläggare Anders Oldfors Magnus Braide, Chatrine Butler,

Läs mer

Wallenbergstiftelserna

Wallenbergstiftelserna Wallenbergstiftelserna - Är en av Europas största privata forskningsstiftelser - Stiftelserna delar nästa år ut 2 miljarder till: - Större forskningsprogram - Wallenberg Scholars - Wallenberg Academy Fellows

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan

Kompetensförsörjningsplan 1 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 2 Kompetensförsörjningsplan 2015-2017 3 Innehåll Allmänt... 4 Personalkategorier... 4 Utbildning... 5 Förutsättningar... 5 Behov...

Läs mer

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU

Ur Anställningsordning för Stockholms universitet, AOSU 1 (7) BESLUT ON/FN 2013-06-10 Carina Nymark Utredare Kriterier för bedömning av vetenskaplig och pedagogisk skicklighet vid anställning som biträdande lektor och anställning som eller befordran till universitetslektor

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan,

Kompetensförsörjningsplan, Kompetensförsörjningsplan, 2009-2016 Bakgrund: Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap står inför för en förändrad situation med utökad läkarutbildning, regionalisering och kommande pensionsavgångar.

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin

Forskningen måste inriktas på individanpassad medicin En utskrift från Dagens Nyheter, 2016 03 24 21:32 Artikelns ursprungsadress: http://www.dn.se/debatt/forskningen maste inriktas pa individanpassad medicin/ DN Debatt Forskningen måste inriktas på individanpassad

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 2016 Naturvetenskapliga området

Verksamhetsplan 2015 2016 Naturvetenskapliga området Verksamhetsplan för Naturvetenskapliga området 2015-2016 1 Verksamhetsplan 2015 2016 Naturvetenskapliga området Verksamhetsplan för Naturvetenskapliga området 2015-2016 3 Verksamhetsplan för Naturvetenskapliga

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam

Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Kallelse/Dagordning 2014-06-27 Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Per Capsulam Datum: 2014-06-27 Svar Ledamöter: Adjungerande: Svar lämnas till FHL fhl@lnu.se senast den 2 juli 2014 kl 18.00.

Läs mer

CRC styrelse möte 2010-09-30

CRC styrelse möte 2010-09-30 Förslag till beslut 1 2010-09-22 CRC styrelsen CRC Clinical Research Centre Hugh Connell CRC föreståndare CRC styrelse möte 2010-09-30 Punkt 9 Lokalfördelning till Jan Sundquist, Inst. f. kliniska vetenskaper,

Läs mer

Biobanksavdelningar i Södra sjukvårdsregionen tillhörande Biobank i Landstinget Blekinge, Region Halland, Landstinget Kronoberg eller Region Skåne

Biobanksavdelningar i Södra sjukvårdsregionen tillhörande Biobank i Landstinget Blekinge, Region Halland, Landstinget Kronoberg eller Region Skåne savdelningar i Södra sjukvårdsregionen tillhörande i Landstinget Blekinge, Region Halland, Landstinget Kronoberg 136 Region Skåne ansvarig Tf. Medicinsk direktör Rita Jedlert ssamordnare Marie Sverud 136

Läs mer

IMHIP 2010/10.3:5 MALL - ANSTÄLLNINGSPROFIL - FORSKARASSISTENT Anställningsprofil för forskarassistent i experimentell njurmedicin Ämnesområde: Experimentell njurmedicin Beskrivning av ämnesområdet: Ämnet

Läs mer

Masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna

Masterprogrammet i molekylära tekniker inom livsvetenskaperna Masterprogrammet i molekylära tekniker inom na 5MT15 Inrättad av rektor 2014-06-10 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-06-17 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2014-12-17 Sid 2 (5) 1. Basdata

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden

HISTFILFAK 2016/108. Mål och strategier. Historisk-filosofiska fakulteten. Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden HISTFILFAK 2016/108 Fastställda av Historisk-filosofiska fakultetsnämnden 2016-12-20 Innehållsförteckning Inledning 3 Utbildning 3 Mål 3 Strategier 3 Forskning 4 Mål 4 Strategier 5 Arbetsmiljö och samverkan

Läs mer

Jämställdhetsstatistik

Jämställdhetsstatistik Jämställdhetsstatistik Medicinska fakulteten 2015-01 Personalbefattningar Doktorander n=1149 Postdoktorer n=67 Bitr forskare n=161 Laboratorieforskare n=61 Forskarassistenter n=33 Forskare=94 Universitetsadjunkter

Läs mer

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed,

Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, Presentation of Uppsala University as employer for young researchers (in Swedish) Mats Larhed, 2017-03-22 UU är ett brett universitet Stora skillnader mellan verksamheter (små ämnen utan externmedel, stora

Läs mer

LTH:s strategiska forskningssatsningar

LTH:s strategiska forskningssatsningar LTH:s strategiska forskningssatsningar 1 2014-11-25 Dnr Anders Axelsson Rektor LTH LTH:s strategiska forskningssatsningar 1. Inledning I samband med budgetarbete sammanställs de strategiska satsningarna

Läs mer

Tjänstestrategi för lärare och forskare MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET

Tjänstestrategi för lärare och forskare MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET Tjänstestrategi för lärare och forskare MEDICINSKA FAKULTETEN VID LUNDS UNIVERSITET 2014-2017 Förord. Föreliggande Tjänstestrategi vid Medicinska fakulteten har sin utgångspunkt i fakultetens strategiska

Läs mer

Masterprogram i biomedicin Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin. Masterprogram i biomedicin, inriktning experimentell medicin

Masterprogram i biomedicin Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin. Masterprogram i biomedicin, inriktning experimentell medicin UTBILDNINGSPLAN Dnr M 2009/226 1 Medicinska fakultetstyrelsen Masterprogram i biomedicin Masterprogram i biomedicin, inriktning laboratoriemedicin Masterprogram i biomedicin, inriktning experimentell medicin

Läs mer

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87

Starka tillsammans. Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier. Stockholm 2013 SOU 2013:87 Starka tillsammans Betänkande av Utredningen om nationell samordning av kliniska studier Stockholm 2013 SOU 2013:87 Sammanfattning Uppdraget Utredningens uppdrag har varit att föreslå ett system för nationell

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR

MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR MEDICINSKA FAKULTETEN, LUNDS UNIVERSITET RIKTLINJER VID ANSTÄLLNING SOM PROFESSOR Anställning och befordran av lärare vid högskolor och universitet regleras i Högskoleförordningen. Behörig att anställas

Läs mer

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet Uppsala universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Annika Vänje 08-563 08587 Annika.vanje@hsv.se

Läs mer

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS

Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor, CBH Monica Lindgren, professor, ITM Bo Wahlberg, professor, EECS 17/2018 1 (7) Beslutsorgan Anställningsutskottet Anställningsutskottet Datum för mötet: 2018-11-27 Närvarande (beslutande): Lärarrepresentanter Sören Östlund, professor, SCI, ordförande Åsa Emmer, professor,

Läs mer

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet

Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Fastställd 20 mars 2014 Jämställdhetsplan för Institutionen för biokemi och biofysik, Stockholms universitet Den av Institutionsstyrelsen utsedda jämställdhetsgruppen, bestående av tre representanter för

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Informationsmöte ALF 2019

Informationsmöte ALF 2019 Informationsmöte ALF 2019 Kristina Åkesson, prodekan med ALF-ansvar Hannie Lundgren, Forskningschef Region Skåne Camilla Andersson, Enhetschef ALF-ekonomi Region Skåne Liselott Gelkner, Ekonom ALF-ekonomi

Läs mer

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan

Medicinsk kemi och biofysik Verksamhetsplan 1. Ett universitet som gör det möjligt 1.1 Långsiktighet möjliggör högt risktagande 1.1.1 Fakulteten har utvecklat ett system för finansiering av högre lärarbefattningar (lektorat och professurer) med

Läs mer

Universitetslektor. Allmän kravprofil och bedömningsgrunder

Universitetslektor. Allmän kravprofil och bedömningsgrunder Universitetslektor Allmän kravprofil och bedömningsgrunder Allmän kravprofil och bedömningsgrunder 3 Medicinska fakulteten, allmän kravprofil och bedömningsgrunder vid anställning som universitetslektor

Läs mer

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05. Lars Holst, ordförande Lena Häggström

PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05. Lars Holst, ordförande Lena Häggström PROTOKOLL Anställningsutskottet Sammanträdesdatum 2005-10-12 Protokoll nr 12/05 Närvarande ledamöter: Lärarrepresentanter Lars Holst, ordförande Lena Häggström Studeranderepresentanter Martin Grimheden

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study Programme in Biomedical Laboratory Science 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Jämställdhetsstatistik. Medicinska fakulteten

Jämställdhetsstatistik. Medicinska fakulteten Jämställdhetsstatistik Medicinska fakulteten 2014-01 Förord Det övergripande målet för Medicinska fakulteten vid Lunds universitet är att jämställdhet råder inom samtliga verksamhetsområden. En jämn könsfördelning

Läs mer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer

PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer PM rådgivning i statistik vid ansökan om forskningsmedel för kliniska studier till nationella forskningsfinansiärer Bakgrund: Klinisk forskning omfattar sådan forskning som använder hälso- och sjukvårdens

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015

FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Bilaga 4b. Institutionen för hälsovetenskaper FORSKNINGSSTRATEGISK HANDLINGSPLAN 2015 Förord Institutionens forskningsstrategiska plan utgör institutionsstyrelsens direktiv till prefekten och ledningsgruppen

Läs mer

Medicinska fakulteten Sid 1 (7)

Medicinska fakulteten Sid 1 (7) Medicinska fakulteten 2009-03-11 Sid 1 (7) Medicinska fakultetens jämställdhetsplan 2009 2011 Medicinska fakultetens jämställdhetsplan är treårig. Planen innehåller en kartläggning vad avser antalet anställda,

Läs mer

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent

Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Riktlinjer för antagning som oavlönad docent Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden 20-02-02 Reviderad 203-02-3 Reviderad 205-2-02 Reviderad 206-09-07 Dnr 20/76 Riktlinjer för antagning som oavlönad

Läs mer

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10

Verksamhetsplan 2011 Medicinska fakulteten. Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Verksamhetsplan Medicinska fakulteten Beslutad av fakultetsnämnden vid medicinska fakulteten Dnr 211-2890-10 Medicinska fakultetens verksamhetsplan 1 Bakgrund Målen i medicinska fakultetens verksamhetsplan

Läs mer

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows

Hanteringsordning för programmet National SciLifeLab Fellows Forsknings- och innovationskontoret (FIK) Ulrika Hjelm Forskningsrådgivare ulrika.hjelm@gu.se 031-786 9504 HANTERINGSORDNING FÖR NATIONAL SCILIFELAB FELLOWS 2014-06-25 dnr F 2014/65 1 / 6 Hanteringsordning

Läs mer

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare)

Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) Sammanhållen karriär som klinisk forskare/forskande kliniker (läkare) vid UmU och VLL Landsting Forskar AT läkare (postdoc el. doktorand) Bilaga 1 Månaderna betalas ur handledares anslag (inkl ALF) eller

Läs mer

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET

FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET FORSKNINGSSTRATEGISK PLAN 2015-2019 INSTITUTIONEN FÖR HÄLSOVETENSKAPER VID LUNDS UNIVERSITET Förord Institutionen för hälsovetenskaper har tagit fram denna forskningsstrategiska plan i syfte att tydliggöra

Läs mer

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet

Samlad expertis för bästa finansieringsutfall. Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Samlad expertis för bästa finansieringsutfall Birgitta Larsson Forskningsservice Lunds Universitet Disposition Forskningsfinansiering Lunds universitet Vad gör Forskningsservice? Strategiska forskningsområden

Läs mer

Utlysning/Inbjudan att nominera till Wallenberg Academy Fellows

Utlysning/Inbjudan att nominera till Wallenberg Academy Fellows Utlysning/Inbjudan att nominera till Wallenberg Academy Fellows Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse finansierar ett långsiktigt program för unga forskare, Wallenberg Academy Fellows. Under programmets

Läs mer

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666

Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Lunds universitet UTBILDNING, FORSKNING OCH INNOVATION SEDAN 1666 Ett universitet i världsklass Grundat 1666 47 000 studenter Nästan 3 000 forskarstuderande 6 800 anställda Omkring 650 professorer 800

Läs mer

Handlingsplan för

Handlingsplan för TEKNAT 2015/6 Handlingsplan för teknisk-naturvetenskapliga fakulteten 2016-2017 Utgående från Mål och strategier för teknisknaturvetenskapliga fakulteten (TEKNAT 2015/6) Fastställd av fakultetsnämnden

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen DIARIE NR V 2017/68 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam, prefekt KONTAKTPERSON: Anna-Karin Ingelström, administrativ

Läs mer

Förslag till Strategisk plan Förord

Förslag till Strategisk plan Förord Förslag till Strategisk plan 2019-2024 Förord Det moderna universitetet är en av mänsklighetens sinnrikaste uppfinningar, och det är något fantastiskt att vi alla får vara med och lägga grunden för framtidens

Läs mer

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17

Dnr: 2014/396-1.1. Regeldokument. Språkpolicy. Beslutat av Rektor. Gäller från 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Regeldokument Språkpolicy Beslutat av Rektor Gäller från 2014-11-17 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 2014-11-17 Dnr: 2014/396-1.1 Innehåll Inledning 3 Linnéuniversitetet en kreativ kunskapsmiljö

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Strokecentrum Väst Om stroke Var 17:e minut insjuknar någon i Sverige med stroke I Västra Götaland cirka 5 000 fall varje år Stroke är den vanligaste orsaken till funktionshinder hos

Läs mer

Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv. Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö

Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv. Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö Sjukhusfysikerns framtid ur ett akademiskt perspektiv Lars E. Olsson Lunds Universitet Translationell Medicin, Malmö Nuläge legitimerad utbildning 5 år hög andel med forskarutbildning 35% med forskarutbildning

Läs mer

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020

Fakulteten för teknik. Strategi 2015 2020 Fakulteten för teknik Strategi 2015 2020 Attraktivt utbildningsutbud. Starka forskningsmiljöer. Samhörighetskänsla, ansvar och tydliga mål. Välkommen till Fakulteten för teknik! Fakulteten för teknik Strategi

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 1BA10 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-01-24 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2009-10-09 Sid 2 (7) 1. Basdata 1.1. Programkod 1BA10

Läs mer

T Rapportperiod: Organisation: i Laboratoriemedicin, Lund

T Rapportperiod: Organisation: i Laboratoriemedicin, Lund 1 T1 2019 Status: Påbörjad Rapportperiod: 2019-04-30 Organisation: i314200 Laboratoriemedicin, Lund Chefens sammanfattning År: 2019 Period: April Kostnadsställe: i314200 Laboratoriemedicin, Lund Resultaträkning

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 11 november, 2015... Hallands sjukhus Halmstad Klinisk mikrobiologi Sjukhus Ort Klinik Tomas Bergström, klinisk mikrobiologi... Inspektörer

Läs mer

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab:

2 Förutom styrelsen finns följande organ vid SciLifeLab: Bilaga A. Arbetsordning för styrning och ledning av SciLifeLab Kap. 1. Inledning 1 Nationellt centrum för livsvetenskaplig forskning (Science for Life Laboratory, SciLifeLab) är ett nationellt resurscentrum

Läs mer

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Lena Dillner Verksamhetschef Klinisk mikrobiologi Labmedicin Skåne Labmedicin Skåne Ny organisation från 1/1 2009 All laboratoriemedicin i samma

Läs mer

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin

Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin Utbildningsplan för masterprogrammet i biomedicin 4BI08 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2006-11-22 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2008-01-08 Reviderad av Styrelsen för utbildning 2008-10-28

Läs mer

SOF Strategiplan

SOF Strategiplan SOF Strategiplan 2018-2020 Strategier för Svensk Ortopedisk Förening 2018-2020 Baserat på en analys av styrkor, svagheter, hot och möjligheter Fastställd 2017-11-28 av SOF styrelse efter (i) beredning

Läs mer

Diarienummer STYR 2014/973

Diarienummer STYR 2014/973 Diarienummer STYR 2014/973 Naturvetenskapliga fakulteten Vid befordran till en anställning som professor vid naturvetenskapliga fakulteten tillämpas högskoleförordningen (SFS 2010:1064, inledande text)

Läs mer

Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro

Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro Förslag till nationellt reglerad specialistutbildning samt masterutbildning i Örebro Christina Karlsson/Anita Hurtig Wennlöf Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro universitet Innehåll Utbildningssystemet

Läs mer