Kapacitetsutredning 2016 Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kapacitetsutredning 2016 Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020"

Transkript

1 Rapport 2016:13 Avfall Sveriges Utvecklingssatsning Energiåtervinning ISSN Kapacitetsutredning 2016 Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020

2

3 FÖRORD Rapporten ingår i en årlig uppdatering av tillgång och efterfrågan på svensk avfallsförbränningskapacitet. De tidigare rapporterna är: F2012:03, E2013:04, E2014:03 och 2015:14. Projektet har genomförts av Jenny Sahlin (Profu AB) och har finansierats av Avfall Sveriges Utvecklingssatsning Energiåtervinning (projekt F112). Malmö maj 2016 Ulf Kullh Ordförande Avfall Sveriges Utvecklingssatsning Energiåtervinning Weine Wiqvist VD Avfall Sverige

4

5 SAMMANFATTNING Kapacitetsutredning 2016 beskriver nuvarande och planerad kapacitet i kraftvärme- och värmeverk för avfallsförbränning till år 2020, och jämför med tillgängliga mängder restavfall till energiutvinning, efter biologisk behandling och materialåtervinning. Import av avfallsbränsle beskrivs med avseende på behov, mängder och exportländer. Utredningen undersöker effekter av att befintliga och föreslagna mål för avfallshanteringen nås. Om målen nås påverkas restavfallet som nu går till förbränning, med effekt både på mängd och dess sammansättning. Slutsatser från utredningen: Kapaciteten för avfallsförbränning i Sverige är cirka 6,6 miljoner ton år Då inkluderas en ny panna i Linköping, som går i full drift under Under året tas en panna i Nybro i drift, och kapaciteten ökar till på 6,65 miljoner ton. Det råder ett överskott på förbränningskapacitet under hela perioden för studien. År 2016 ligger överskottet på omkring 1,4 miljoner ton. Om kapaciteten skall fyllas i framtiden kommer importbehovet att ligga mellan 1,1 och 2,0 miljoner ton år Importbehovet beror på utbyggnaden av ny kapacitet, på den ekonomiska tillväxten, som påverkar avfallsmängderna och på vilken grad mål för avfallsförebyggande och materialåtervinning nås. Med hänsyn till att importerade avfallsbränslet (RDF) har ett högre värmevärde än det svenska blandade avfallsbränslet, så motsvarar de behovet av import energiinnehållet i 0,9-1,7 miljoner ton RDF. Den lägre nivån avses om ingen ytterligare kapacitet byggs utöver den som nu är under byggnation, samt vid en medelmässig ökning av avfallsmängderna. Den högre nivån på importbehovet fås om samtliga utbyggnadsplaner realiseras, samtidigt som målen för förebyggande och materialåtervinning nås. Import av avfallsbränsle sker främst från Norge, Storbritannien och Irland. Utredningen görs årligen av Profu AB på uppdrag av Avfall Sverige. Underlaget kommer från Profus intervjuer med marknadsaktörer, samt från dataunderlag från Avfall Sverige och Naturvårdsverket.

6 Kapacitet för avfallsförbränning Figur A beskriver dagens befintliga och planerade kapacitet för avfallsförbränning (hushålls- och verksamhetsavfall) och papper/trä/plast (PTP) i värme- och kraftvärmeverk. Den befintliga kapaciteten (ljusgrå stapel) för förbränning av avfall i Sverige uppgår till cirka 6,6 miljoner ton år Från år 2017 och framåt kan förbränningskapaciteten i Sverige uppgå till mellan 6,7 och 7,0 miljoner ton. Den lägre nivån nås om enbart de planer som idag är under byggnation genomförs, medan den högre nivån nås om samtliga planer genomförs. En detaljerad lista över samtliga värme- och kraftvärmeverk för avfallsförbränning och deras kapacitet redovisas i bilaga [tusen ton] Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd Figur A Befintlig och planerad kapacitet för hushålls- och verksamhetsavfall samt RDF och PTP (tusen ton). Färgmarkering avser om kapaciteten är befintlig, under byggnation alternativt att upphandlingen är klar, har miljötillstånd respektive ännu saknar miljötillstånd.

7 Kapacitet och avfallsmängder I figur B jämförs kapaciteten för förbränning med prognosen för avfallsmängder till år År 2016 ligger överskottet på kapacitet på omkring 1,4 miljoner ton, när en ny panna har tagits i drift. I figuren representerar den röda linjen avfallsmängderna till år Prognosen för avfallsmängderna baseras på historisk avfallsökning (hushållsavfall) och på prognoser för tillväxt av BNP (verksamhetsavfall). I grundfallet är ingen hänsyn tagen till ökande andelar materialåtervinning och biologisk behandling, utan de redovisas i nästkommande figur. De streckade linjerna visar en osäkerhet för avfallsmängderna. Vi har antagit en osäkerhet på +/-1 % jämfört med grundfallets utveckling, baserad på osäkerhet i den ekonomiska tillväxten. I grundfallet har vi antagit konstanta andelar avfall till materialåtervinning och biologisk behandling *tusen ton+ Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd Restavfall (svenskt) efter materialåtervinning Figur B Jämförelse mellan prognos för avfallsmängder och kapacitet för förbränning i Sverige (hushålls- och verksamhetsavfall samt RDF och PTP). Kapaciteten omfattar befintlig kapacitet, kapacitet under byggnation, samt planerad kapacitet.

8 Måluppfyllelse för matavfall, byggavfall och förpackningsavfall Utredningen undersöker effekter av att mål för avfallshanteringen nås. Om målen nås sorteras avfall som skulle gått till förbränning bort till annan avfallsbehandling, eller förebyggs. Följande mål undersöks: Senast år 2018 ska minst 50 % av matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäring tas tillvara, där minst 40 % behandlas, så att även energi tas tillvara (Naturvårdsverket, 2012). Senast år 2020 ska förberedandet för återanvändning, materialåtervinning och annat materialutnyttjande av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall vara minst 70 % (ibid). Materialutnyttjandegraden för förpackningsavfall skall vara 55 % år 2017 och 65 % år 2020 (SFS 2014:1073, Förordning och producentansvar för förpackningar). Matavfallet ska till år 2020 minska med minst 20 %, jämfört med år 2010, sammantaget för hela livsmedelskedjan (Naturvårdsverket, 2013). Profus beräkningar av visar att det är uppfyllelse av målen för matavfall som har störst påverkan på mängden restavfall, medan övriga mål för bygg- rivnings- och förpackningsavfall har mindre inverkan. Den streckade linjen i figuren visar mängden restavfall från hushåll och verksamheter om målen nås. Om målen 50 % utsortering till biologisk behandling och 20 % förebyggande av matavfall nås, leder det till att drygt ton matavfall sorteras ut från förbränning, jämfört med grundfallet. De övriga målen omfattar cirka ton byggavfall och ton förpackningsavfall, som sorteras bort från förbränning om de respektive målen nås. Hänsyn tas till att rejektmängder förs till förbränning när materialutnyttjande av insamlade fraktioner avses i målen. Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd *tusen ton Restavfall (svenskt) efter materialåtervinning Figur C Jämförelse mellan kapacitet för förbränning och måluppfyllelse för avfallsmängder. Den streckade linjen i figuren visar mängden restavfall från hushåll och verksamheter om målen nås.

9 Import av avfallsbränsle Det sker en import av avfallsbränsle för att fylla de svenska avfallsförbränningsanläggningarna. Figur D avser import till avfallsförbränningsanläggningar i Sverige som till någon del eldar restavfall från hushåll. Det importerade avfallsbränslet består av refuse derived fuel (RDF) och restavfall från hushåll och verksamheter. År 2015 uppgick import av avfallsbränsle till avfallsförbränningsanläggningarna till 1,35 miljoner ton, baserat på Profus intervjuer med företrädare för de svenska anläggningarna. Under år 2016 planerar man för en import på omkring 1,3 miljoner ton. Import av utsorterat avfallsbränsle sker även till anläggningar inom cement- och kalkindustrin samt till anläggningar för sorterade avfallsfraktioner som inte tar emot restavfall från hushåll. Centralt för möjligheten för import är om det finns en tillräcklig betalningsvilja i avsändarlandet för att täcka merkostnaden för transport och omlastningar. Betalningsviljan ges av bland annat kostnaden för den alternativa behandlingen i respektive land, inklusive kostnad för eventuella ekonomiska styrmedel [tusen ton] Figur D Importerade mängder avfallsbränsle till de svenska avfallsförbränningsanläggningarna. Källa: Naturvårdsverket till år 2014, Energy Agency i Storbritannien och Profu Främst är det import från Storbritannien och Irland som har ökat sedan år 2013 (figur E). I figuren kan man se att den planerade importen år 2016 väntas vara ungefär densamma som 2014 och Man kan även konstatera att importen från Storbritannien och Irland var ungefär lika stor som importen från Norge under Figur E visar en prognos för importbehovet till år 2020 baserad på olika utveckling av mängder restavfall till förbränning och utbyggnad av kapacitet. I prognosen visas tre fall: Det största importbehovet som uppgår till cirka 2,0 miljoner ton fås om vid en samtidig måluppfyllelse för återvinning till biologisk behandling, av bygg- och rivningsavfall, samtidigt som all planerad kapacitet byggs. Mellannivån för importbehovet cirka 1,4 miljoner ton fås vid en ökad utsortering för att nå mål om 65 % Materialåtervinning år 2030, samtidigt som all planerad kapacitet byggs. Den lägsta nivån för importbehovet cirka 1,1 miljoner ton fås vid en fortsatt, svag ökning av avfallsmängderna enligt historisk tillväxt, om endast den kapacitet som är under byggnation blir av.

10 Sammanfattningsvis kan importbehovet ligga mellan 1,1 och 2,0 miljoner ton år 2020, vid en normalnivå på den ekonomiska tillväxten, och inga drastiska förändringar i konjunkturen, som vi sett tidigare haft en kraftig inverkan på avfallsmängderna. Med hänsyn till att importerade avfallsbränslet (RDF) har ett högre värmevärde än det svenska blandade avfallsbränslet, så motsvarar de beräknade mängderna energiinnehållet i 0,9-1,7 miljoner ton RDF Norge Storbritannien Irland Finland All planerad kapacitet. [tusen ton] Avfallsmängder vid mål för biologisk behandling, förpackningar, bygg- och rivningsavfall All planerad kapacitet Mot mål 65 % MÅV år 2030 Kapacitet under byggnation Medelmässig tillväxt avfallsmängder Figur E Importerade mängder avfallsbränsle till Sveriges avfallsförbränningsanläggningar år och planerad import för år 2016, uppdelat per land (tusen ton). Linjerna avser prognos för importbehov till år 2020 vid olika utveckling av avfallsmängder och utbyggnad av kapacitet. Källa: Profus intervjuer med respektive anläggningsföreträdare, samt på data från Naturvårdsverket och Energy Agency i Storbritannien.

11 SUMMARY The Swedish Waste-to-Energy Capacity Study 2016 describes the current and planned capacities of Swedish waste-to-energy plants (WTE) until 2020 and compares it with the domestic residual waste fuel quantities remaining after source separation for biological treatment and material recycling. Imports of waste fuels (residual waste and RDF) to Sweden are described in terms of demand, quantities and country of origin. The study examines the consequences on waste quantities if existing and proposed targets for waste management are reached. The targets concern recycling and prevention of food waste, construction and demolition waste as well as packaging waste. Conclusions of the study: The capacity for energy recovery through incineration is about 6.6 million tonnes in 2016, including one new boiler in Linköping, in full operation in (See annex 1 for all plants in Sweden). One plant is under construction in Nybro and will be taken into operation during The national capacity increases to 6.65 million tonnes. There is a surplus of capacity compared to domestic residual waste quantities throughout the period of study. In 2016 the surplus of capacity is approximately 1.4 million tonnes. The RDF import needs to Sweden may be between million tonnes in 2020, if the surplus capacity is to be filled. The import needs depend on to what degree new capacities are built, on the economic growth affecting the waste quantities, as well as to what extent targets for waste prevention and material recycling are reached. If taking into account that RDF has a higher calorific value than mixed MSW and commercial and industrial waste, the import needs corresponds to the calorific value of 0,9-1,7 million tonnes of RDF in The lower level of imports will be needed if no additional capacity will be built in addition to the one currently under construction, and at an average rate of increase of waste quantities. The higher level is needed if all expansion plans are realized, at the same time as targets for prevention, reuse and recycling are met. Waste imports for energy recovery mainly come from Norway, the UK and Ireland. The survey is made yearly by the consultancy firm Profu AB on behalf of Avfall Sverige. The data of the survey is based on Profu s interviews with market representatives and data from Avfall Sverige and Naturvårdsverket (The Swedish Environmental Protection Agency).

12 INNEHÅLL 1 Inledning 1 2 Avfallsförbränning Kapacitet nuläge och prognos Jämförelse mellan avfallsmängder och förbränningskapacitet Förändring i värmevärde 4 3 Avfallsmängder vid måluppfyllelse Måluppfyllelse för matavfall Måluppfyllelse 70 % återanvändning och materialåtervinning av bygg- och rivningsavfall Måluppfyllelse 65 % materialutnyttjande av förpackningsavfall 8 4 Import till energiutvinning 9 5 Beräkning av avfallsmängder Hushållsavfall Verksamhetsavfall 12 6 Slutsatser 14 7 Referenser 15 Bilaga 1 Kapacitet för förbränning av avfall och utsorterade fraktioner 16

13 1 INLEDNING Syfte På uppdrag av Avfall Sverige har Profu gjort Kapacitetsutredning Utredningen görs varje år och syftet är att kartlägga befintlig och planerad kapacitet i kraftvärme- och värmeverk för avfallsförbränning, samt att uppskatta och jämföra med tillgängliga avfallsmängder. Med tillgängliga avfallsmängder avses de mängder som återstår efter källsortering till biologisk behandling och materialåtervinning inklusive rejekt från dessa återvinningsmetoder. Mål inom avfallsområdet Mål att förebygga avfall fastställs bland annat i Sveriges första avfallsförebyggande program, som antogs under år 2013 (Naturvårdsverket, 2013). Programmet innehåller mål och åtgärder för att förebygga av avfall och skall fungera som en vägledning för kommuner, myndigheter, branschorganisationer och företag. I Sverige har man dessutom nyligen infört nya, högre satta mål för materialåtervinning och tidigare även till biologisk behandling. Om målen nås påverkas avfall till förbränning, med effekt både på mängden och sammansättning. Effekten på mängden avfall till förbränning om man når följande mål undersöks i studien: Senast år 2018 ska minst 50 % av matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäring tas tillvara, där minst 40 % behandlas, så att även energi tas tillvara (Naturvårdsverket, 2012). Senast år 2020 ska förberedandet för återanvändning, materialåtervinning och annat materialutnyttjande av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall vara minst 70 % (ibid). Materialutnyttjandegraden för förpackningsavfall skall vara 55 % år 2017 och 65 % år 2020 (SFS 2014:1073, Förordning och producentansvar för förpackningar). Matavfallet ska till år 2020 minska med minst 20 %, jämfört med år 2010, sammantaget för hela livsmedelskedjan utom primärproduktionen (det vill säga jordbruk och fiske). (Naturvårdsverket, 2013). EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi och EU:s avfallspaket och Energiunion I EU:s handlingsplan för en cirkulär ekonomi och EU:s avfallspaket finns en tydlig strävan för ökad resurshushållning som bland annat inkluderar skärpta mål inom avfallsområdet. Därtill finns EU:s energiunion som är ett initiativ för att främja en säker, hållbar, konkurrenskraftig och ekonomiskt överkomlig energi för alla i Europa. Man vill minska beroendet av enskilda leverantörer och länder. I EU:s energiunion lyfts bland annat avfallets potential som energiresurs fram, och man avser att samordna politik och mål för energi- och resurseffektivitet liksom cirkulär ekonomi. Det är ännu inte klarlagt vilken roll som energiåtervinning från avfall kan spela i EU:s cirkulära ekonomipaket eller Energiunion. Rollen kommer att undersökas under året i initiativet Exploiting the potential of waste to energy under the energy union framework strategy and the circular economy /ENV/086 docs/2016_env_086_waste_to_energy _en.pdf? utm_source=apsis-anp- &utm_medium= &utm_content=unspecified&utm_campaign=unspecified 1

14 För denna studie är det särskilt intressant att man i initiativet kommer att beakta i vilken utsträckning export av brännbart, ickeåtervinningsbart avfall från medlemsstaterna med en hög deponering men otillräcklig kapacitet för energiutvinning till medlemsstater med överkapacitet kan bidra till att bättre avfallshantering och att en effektivare användning av energiåtervinningsanläggningar i EU. Indata Indata till i rapporten baseras på underlagsmaterial till Svensk avfallshantering 2015 (Avfall Sverige, 2015), på Naturvårdsverkets data om dispensdeponering och import av avfallsbränsle, som bearbetats av Profu. Därtill kommer data från Profus intervjuer med aktörer på den svenska avfallsmarknaden, företrädare för befintliga och planerade behandlingsanläggningar och genom bevakning av tidskrifter samt internetsidor. 2

15 2 AVFALLSFÖRBRÄNNING 2.1 Kapacitet nuläge och prognos Den befintliga kapaciteten (ljusgrå stapel) för avfallsförbränning i Sverige uppgår till 6,6 miljoner ton 2 år 2016 (Figur 1). Figuren visar dagens befintliga och planerade förbränningskapacitet för hushålls- och verksamhetsavfall och utsorterade fraktioner såsom RDF (Refuse Derived Fuel) och PTP (papper/trä/ plast). Under år 2016 går den nya pannan i Linköping i full drift och under året driftsätts också den nya anläggningen i Nybro. Från år 2017 och framåt kan förbränningskapaciteten i Sverige uppgå till mellan 6,7 och 7,0 miljoner ton. Den lägre nivån nås om enbart de planer som idag är under byggnation genomförs, medan den högre nivån nås om samtliga planer genomförs. En detaljerad lista över samtliga inkluderade värme- och kraftvärmeverk för avfallsförbränning och deras kapacitet redovisas i bilaga [tusen ton] Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd Figur 1 Befintlig och planerad kapacitet för hushålls- och verksamhetsavfall samt RDF och PTP (tusen ton). Färgmarkering avser om kapaciteten är befintlig, under byggnation alternativt att upphandlingen är klar, har miljötillstånd respektive ännu saknar miljötillstånd. Det bör noteras att det är möjligt att ytterligare nya planer tillkommer och att vissa av de befintliga planerna ändras eller läggs ner. Särskilt osäkra är de planer som idag saknar miljötillstånd, även om ett miljötillstånd i sig inte är en garanti för att planen förverkligas. Kapacitet och mängder returträflis (RT-flis) ingår inte i sammanställningen. Visserligen klassificeras RT-flis som avfall, men marknaden för RT-flisbränsle verkar till stor del skiljt från de övriga avfallsbränslemarknaderna. 2 Kapaciteten för respektive anläggning sätts antingen av den kapacitet som är given i miljötillståndet, eller av den tekniska kapaciteten, beroende på vilken av dem som är begränsande. 3

16 2.2 Jämförelse mellan avfallsmängder och förbränningskapacitet I figur 2 jämförs kapaciteten för avfallsförbränning med avfallsmängder till förbränning, inklusive en prognos för avfallsmängderna till år Kapaciteten och mängderna avser hela Sverige. Avfallsmängderna omfattar svenskt hushålls- och verksamhetsavfall som återstår efter källsortering till materialåtervinning och biologisk behandling inklusive rejekt från återvinningen. Underlaget för beräkning av avfallsmängderna beskrivs i senare kapitel. De streckade linjerna för prognosen visar en osäkerhet, som vi har antagit till +/- 1 % jämfört med grundfallets utveckling. I grundfallet har vi antagit konstanta andelar avfall till materialåtervinning och biologisk behandling, men att mängderna utvecklas med de totala mängderna. Jämförelsen visar ett fortsatt nationellt överskott på behandlingskapacitet framöver. Idag ligger överskottet på omkring 1,4 miljoner ton. Se vidare om överskott och importbehov i senare kapitel *tusen ton+ Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd Restavfall (svenskt) efter materialåtervinning Figur 2 Jämförelse mellan prognos för avfallsmängder och kapacitet för förbränning i Sverige. Kapaciteten omfattar befintlig kapacitet och planerad kapacitet. 2.3 Förändring i värmevärde I ett tidigare forskningsprojekt Bränslekvalitet Sammansättning och egenskaper för avfallsbränsle till energiåtervinning (Avfall Sverige, 2014b) konstaterades att sammansättning och egenskaper för svenskt avfallsbränsle förändras långsamt och gradvis, när främst mat- och plastavfall i restavfallet minskar i framtiden. Förändringarna väntas ske som en följd av mål, styrmedel och effektivare insamlingssystem. Effekten på avfallsbränslets egenskaper väntas dock i medeltal bli liten, erfar projektet, eftersom egenskaperna hos de förebyggda eller utsorterade fraktionerna till viss del kompenserar för varandra med avseende på bland annat värmevärde och innehåll av fukt. 4

17 Samtidigt som det svenska restavfallet förändras, så importeras allt mer utsorterat avfallsbränsle (RDF) främst från Storbritannien, se senare kapitel. RDF har en annan sammansättning och andra egenskaper. I projekt Bränslekvalitet framgick att det importerade, utsorterade avfallsbränslet i genomsnitt har ett effektivt värmevärde på 13 MJ/kg jämfört med 11 MJ/kg för det blandade avfall som förbrändes i Sverige år 2011 (Avfall Sverige, 2014b). Skillnaden är 18 %. Om man lägger samman de två förändringarna att det svenska restavfallet till energiutvinning har en lägre andel matavfall, samt att vi förbränner mer RDF, så fås effekten att avfallsbränslet i Sverige i framtiden kan ha ett högre värmevärde. Då blir det inte rättvisande att enbart räkna att den överskjutande kapaciteten skall fyllas i ton, utan hänsyn behöver tas till förändringen i värmevärde. Detta givet att majoriteten av de svenska avfallsförbränningsanläggningarna är begränsade av kyleffekt, snarare än av inmatade ton. I kapitel 4 Import till energiåtervinning beräknas att mellan 1,1-2,0 miljoner ton avfall behöver importeras år 2020 för att fylla upp den överskridande kapaciteten. Om vi antar att allt importerat avfall utgörs av RDF, och tar hänsyn till att detta har ett värmevärde på 13 MJ/kg jämfört med dagens 11 MJ/ kg, så motsvarar de beräknade mängderna energiinnehållet i 0,9-1,7 miljoner ton RDF. 5

18 3 AVFALLSMÄNGDER VID MÅLUPPFYLLELSE Inom avfallsområdet finns en genomgående strävan efter en ökad resurshushållning och att nå högre i avfallshierarkin, genom att i större utsträckning förebygga avfall samt att öka återanvändning, återvinning och biologisk behandling. Det gör att man kan förvänta sig att restavfall till förbränning fortsätter att förändras, med effekt både på mängd och sammansättning. Effekten på mängden restavfall om man når följande mål undersöks i studien: Senast år 2018 ska minst 50 % av matavfall från hushåll, storkök, butiker och restauranger sorteras ut och behandlas biologiskt så att växtnäring tas tillvara, där minst 40 % behandlas, så att även energi tas tillvara (Naturvårdsverket, 2012). Senast år 2020 ska förberedandet för återanvändning, materialåtervinning och annat materialutnyttjande av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall vara minst 70 % (ibid). Materialutnyttjandegraden för förpackningsavfall skall vara 55 % år 2017 och 65 % år 2020 (SFS 2014:1073, Förordning och producentansvar för förpackningar). Matavfallet ska till år 2020 minska med minst 20 %, jämfört med år 2010, sammantaget för hela livsmedelskedjan utom primärproduktionen (det vill säga jordbruk och fiske). (Naturvårdsverket, 2013). Profus beräkningar av visar att det är uppfyllelse av målen för matavfall som har störst påverkan på mängden restavfall, medan övriga mål har mindre inverkan (streckad linje visar summan av målen, figur 3). Underlag för beräkningar beskrivs i följande avsnitt *tusen ton+ Befintlig kapacitet Under byggnation Planer med miljötillstånd Planer utan miljötillstånd Restavfall (svenskt) efter materialåtervinning Figur 3 Jämförelse mellan kapacitet för förbränning och utveckling för mängd restavfall från hushåll och verksamheter med eller utan måluppfyllelse 6

19 3.1 Måluppfyllelse för matavfall I avsnittet redogörs för hur mycket matavfall som förebyggs eller sorteras ut till biologisk behandling (rötning och kompostering) från de mängder som idag ingår i restavfallet om målen nås. Utsortering 50 % Till år 2018 finns målet att 50 % av matavfallet skall sorteras ut och behandlas biologiskt, varav minst 40 % med energiåtervinning (Miljödepartementet, 2012; Naturvårdsverket 2016). I beräkningarna här utgår vi från att målet nås till år 2020, Det bedöms vara möjligt enligt Avfallsutredningen (SOU 2012:56) (SOU, 2012), under förutsättning att det samtidigt införs ett krav på att kommunerna skall tillhandahålla adekvata insamlingssystem för medborgarna. Notera dock att Naturvårdsverket i sin uppföljning av etappmålen inte bedömer att målen nås (Naturvårdsverket 2016). Det finns redan en stark vilja i såväl kommunerna som genom nationell styrning att öka utsorteringen av matavfall. En viktig del för att nå målen är utformning av insamlingssystem. Införande av ett nytt insamlingssystem är en utmanande och tidskrävande process för en kommun, som dessutom ofta medför en merkostnad, jämfört med insamling av restavfall. Införande av ett nytt insamlingssystem för matavfall tar cirka 3-7 år, enligt den guide framtagen av Avfall Sverige (Anderzén och Hellström, 2011). Av det matavfall som samlades in till rötning kunde endast 75 % tillgodoräknas vid uppföljning av miljömålet (Naturvårdsverket 2016). Att inte allt kan tillgodoräknas beror på förluster i form av rejektmängder samt att delar av framförallt rötslammet användes för ändamål som inte räknas som återföring av näringsämnen. 20 % förebyggande av matavfall Till år 2020 finns det preliminära målet att matavfall skall minska med minst 20 %, jämfört med år 2010 (Naturvårdsverket 2013b, Förslag till etappmål för minskad mängd matavfall NV ). Målet gäller sammantaget för hela livsmedelskedjan utom primärproduktionen, det vill säga jordbruk och fiske. Konsekvenser för mängder restavfall Om målen 50 % utsortering till biologisk behandling och 20 % förebyggande av matavfall nås, leder det till att drygt ton matavfall ytterligare sorteras ut från restavfallet från hushåll och verksamheter, jämfört med grundfallet. Underlaget hämtas från Holmström med flera (2013), Avfall Sverige (2013), Naturvårdsverket (2016). 3.2 Måluppfyllelse 70 % återanvändning och materialåtervinning av bygg- och rivningsavfall Bygg och rivningsavfall är en av de prioriterade avfallsströmmarna i den nationella avfallsplanen, i Sveriges avfallsförebyggande program, liksom i EU:s föreslagna handlingsplan för en cirkulär ekonomi. Senast år 2020 ska förberedandet för återanvändning och materialåtervinning av icke-farligt byggnads- och rivningsavfall vara minst 70 % (Naturvårdsverket, 2012b). Nya studier uppskattar dock att materialåtervinning av bygg- och rivningsavfall redan idag uppgår till 70 % beroende på en mycket hög återvinning av asfalt, som inte har inkluderats i tidigare års statistik (Naturvårdsverket 2016). Om asfaltåtervinningen exkluderas är nivån 50 % (Naturvårdsverket 2015). 7

20 Konsekvenser för mängder restavfall De avfallsfraktioner som räknas som bygg- och rivningsavfall, och som är intressanta för den här utredningen visas i tabell 1. Där framgår att den största andelen bygg- och rivningsavfall till avfallsförbränningsanläggningar utgörs av rester från sortering, till exempel på en sorteringsplatta eller liknande, baserat på underlag från Naturvårdsverket (2014 och 2015). Tabell 1 Bygg- och rivningsavfall till energiåtervinning (Naturvårdsverket, 2014 och 2015). Mängder (ton) Sorteringsrester Hushållsliknande avfall Annat restavfall från byggnation och rivning (Träavfall, antas till största delen vara RT-flis, som ej går till avfallsförbränningsanläggningar) ( ) SUMMA exkl träavfall Baserat på intervjuer med sorteringsanläggningar bedömer Profu att träavfallet ( ton) i stor utsträckning kan kategoriseras som returträ (RT-flis), som inte går till avfallsförbränningsanläggningar och därför inte inkluderas i den här studien. Det avfall som återstår, och kan antas gå till avfallsförbränning uppgår till ton. Om vi antar en återvinningsgrad idag på 50 % (samma som totalsiffran) ger en ökning till 70 % år 2020 att ytterligare ton av dessa fraktioner skulle sorteras bort från förbränning om målet nås. Uppräknat med en tillväxt av avfallsmängder enligt grundfallet, skulle det innebära cirka ton år 2020, vilket ingår i den streckade linjen i figur 3. Notera att avsnittet genomgående bygger på uppskattningar, och att det finns osäkerheter i alla led. Syftet är här att ge en ungefärlig bild av konsekvenserna för ökad återvinning för mängderna restavfall till förbränning. 3.3 Måluppfyllelse 65 % materialutnyttjande av förpackningsavfall I augusti 2014 beslutade regeringen om att höja materialåtervinningsmålen för förpackningsavfall. Dels sattes mål för enskilda fraktioner, men även en total nivå på 55 % verklig återvinning av förpackningsavfall 2017 och 65 % år Procentsatsen avser verkligt materialutnyttjande och inte som idag insamlade mängder. Konsekvenser för mängder till avfallsförbränning I beräkningen utgår Profu från återvinningsresultaten för år 2014 (FTI 2015). Tabell 2 visar nuvarande nivåer. Profus beräkningar till år 2020 visar att ytterligare omkring ton pappers- och plastförpackningar skulle försvinna från restavfallet om målet nås, vilket illustreras i figur 3 tillsammans med övriga mål. Mängden tar hänsyn till att rejektmängder återförs till förbränning, samt till svagt ökande avfallsmängder. Tabell 2 Återvinningsresultat förpackningar och tidningar för 2014 och mål till år 2020 (1000*ton). (FTI 2015). Tidigare mål % Nya mål % Nuläge % På marknaden 1000*ton Materialutnyttjat 1000*ton Pappersförpackningar (65) 85 77, Plastförpackningar (30) 50 38, Tidningar (75)

21 4 IMPORT TILL ENERGIUTVINNING Det sker en import av avfallsbränsle för att fylla de svenska avfallsförbränningsanläggningarna. Figur 4 avser import till avfallsförbränningsanläggningar i Sverige som till någon del eldar restavfall från hushåll. Det importerade avfallsbränslet består av refuse derived fuel (RDF) och restavfall från hushåll och verksamheter. Det sker även en import av RT-flis till svenska fjärrvärmesystem, men det eldas inte i avfallsförbränningsanläggningar, och ingår inte i den här studien. År 2015 uppgick import av avfallsbränsle till avfallsförbränningsanläggningarna till 1,35 miljoner ton, baserat på Profus intervjuer med företrädare för de svenska anläggningarna. Under år 2016 planerar man för en import på omkring 1,3 miljoner ton. Import av utsorterat avfallsbränsle sker även till anläggningar inom cement- och kalkindustrin samt till anläggningar för sorterade avfallsfraktioner som inte tar emot restavfall från hushåll. Centralt för möjligheten för import är om det finns en tillräcklig betalningsvilja i avsändarlandet för att täcka merkostnaden för transport och omlastningar. Betalningsviljan ges av bland annat kostnaden för den alternativa behandlingen i respektive land, inklusive kostnad för eventuella ekonomiska styrmedel [tusen ton] Figur 4 Importerade mängder avfallsbränsle till de svenska avfallsförbränningsanläggningarna. Källa: Naturvårdsverket till år 2014, Energy Agency i Storbritannien och Profu Främst är det import från Storbritannien och Irland som har ökat sedan år 2013 (figur 5). I figuren kan man se att den planerade importen för 2016 väntas vara ungefär densamma som 2014 och Man kan även konstatera att importen från Storbritannien och Irland var ungefär lika stor som importen från Norge under Figur 5 visar en prognos för importbehovet till år 2020 baserad på olika utveckling av mängder restavfall till förbränning och utbyggnad av kapacitet. I prognosen visas tre fall: Det största importbehovet som uppgår till cirka 2,0 miljoner ton fås om vid en samtidig måluppfyllelse för återvinning till biologisk behandling, av bygg- och rivningsavfall, samtidigt som all planerad kapacitet byggs. Mellannivån för importbehovet cirka 1,4 miljoner ton fås vid en ökad utsortering för att nå mål om 65 % Materialåtervinning år 2030, samtidigt som all planerad kapacitet byggs. Den lägsta nivån för importbehovet cirka 1,1 miljoner ton fås vid en fortsatt, svag ökning av avfallsmängderna enligt historisk tillväxt, om endast den kapacitet som är under byggnation blir av. 9

22 Sammanfattningsvis kan importbehovet ligga mellan 1,1 och 2,0 miljoner ton år 2020, vid en normalnivå på den ekonomiska tillväxten, och inga drastiska förändringar i konjunkturen, som vi sett tidigare haft en kraftig inverkan på avfallsmängderna. Med hänsyn till att importerade avfallsbränslet (RDF) har ett högre värmevärde än det svenska blandade avfallsbränslet, så motsvarar de behovet av import energiinnehållet i 0,9-1,7 miljoner ton RDF Norge Storbritannien Irland Finland All planerad kapacitet. [tusen ton] Avfallsmängder vid mål för biologisk behandling, förpackningar, bygg- och rivningsavfall All planerad kapacitet Mot mål 65 % MÅV år 2030 Kapacitet under byggnation Medelmässig tillväxt avfallsmängder Figur 5 Importerade mängder avfallsbränsle till Sveriges avfallsförbränningsanläggningar år och planerad import för år 2016, uppdelat per land (tusen ton). Linjerna avser prognos för importbehov till år 2020 vid olika utveckling av avfallsmängder och utbyggnad av kapacitet. Källa: Profus intervjuer med respektive anläggningsföreträdare, samt på data från Naturvårdsverket och Energy Agency i Storbritannien. 10

23 5 BERÄKNING AV AVFALLSMÄNGDER 5.1 Hushållsavfall Enligt Avfall Sveriges statistik ökade den behandlade mängden hushållsavfall med 2 % från år 2013 till Totalt behandlades 4,55 miljoner ton hushållsavfall i Sverige år 2014, varav 2,15 miljoner ton till energiåtervinning, en minskning med 4 % jämfört med året innan (Avfall Sverige, 2015). Den svenska mängden restavfall till energiutvinning i framtiden beror på flera faktorer bland annat: den totala mängden avfall som uppstår (och förebyggs) per invånare, befolkningens ökningstakt samt på sortering och kvalitén på utsorterat avfall till övriga behandlingsalternativ. Kvalitén på de fraktioner som sorteras ut påverkar mängden som verkligen kan återvinnas eller återanvändas och ger mängden rejekt som går till förbränning. För att beräkna de nationella mängderna hushållsavfall som är tillgängligt för förbränning under startåret 2014 har vi utgått från och bearbetat Avfall Sveriges statistik (ibid). Prognos I grundfallet för utvecklingen av hushållsavfallsmängderna fram till år 2020 har vi använt historiska värden för avfallsmängderna mellan åren Underlaget kommer från Avfall Sveriges årliga statistik för den totala mängden hushållsavfall i Sverige. Profus bearbetning av data, tillsammans med en prognos för avfallsmängderna visas i figur 6 (Avfall Sverige, ; (äldre data från RVF)). I figuren visas även tre alternativa framskrivningar av avfallsmängderna baserade på den genomsnittliga procentuella ökningen under tidsperioden. Procentsatserna presenteras i tabell 3. Den mellersta linjen representerar den genomsnittliga procentuella utvecklingen under hela perioden sedan år Den övre linjen representerar den motsvarande utvecklingen, men innan finanskrisen med efterföljande lågkonjunktur och minskade avfallsmängder och den lägre linjen representerar den genomsnittliga procentuella utvecklingen sedan år I grundfallet i den här studien används den mellersta utvecklingen motsvarande en ökning med 1,85 procent per år för mängden hushållsavfall till år Vi vill påpeka att det finns osäkerheter i underlaget, eftersom det genom åren har skett förändringar i hur man redovisar avfallsmängderna främst påverkar det mängderna avfall till materialåtervinning. Förändringarna bedöms ha liten inverkan på uppskattningen i den här studien. 11

24 1,2 1,1 1 0,9 0,8 Utveckling för mängden hushållsavfall Index 1 = år 2014 Figur 6 Total nationell mängd hushållsavfall 1985 till 2014 samt framskrivning enligt historisk utveckling. 0,7 +2,4%/år ( ) 0,6 +1,85%/år ( ) 0,5 +1,0%/år ( ) Historik 0, Tabell 3 Genomsnittlig procentuell utveckling för behandlat hushållsavfall under olika perioder, baserat på Avfall Sveriges statistik. Period Genomsnittlig procentuell utveckling ,85 % ,4 % ,0 % 5.2 Verksamhetsavfall Huvudkällor till underlagsdata om verksamhetsavfall har varit rapporten Svensk avfallshantering 2014 (Avfall Sverige, 2015), Avfall i Sverige 2012 (Naturvårdsverket, 2014), och Naturvårdsverkets sammanställning över deponerade mängder med dispens (Naturvårdsverket, 2013) såsom deponeringsrester från bland annat bygg-, rivnings- och verksamhetsavfall, samt fragmenteringsrester från elektronikskrot (fluff). Vi antar att de avfallsmängder som deponeras med dispens är tillgängliga för förbränning. Ytterligare information kommer från Profus intervjuer med företrädare för Sveriges avfallsförbränningsanläggningar och andra aktörer inom avfallsbranschen och databasen AvfallsAtlas 3 för att komplettera och i mindre utsträckning korrigera ovanstående uppgifter. För verksamhetsavfall gäller generellt att datatillgången är sämre än för hushållsavfall, både för nuläget och för historiska mängder. Utöver vad som ingår i föreliggande utredning förbränns avfall också inom andra delar av industrin, främst inom cementindustrin och skogsindustrin inklusive pappersbruk. Dessa avfallsmängder inkluderas inte i kartläggningen, varken mängderna eller behandlingskapaciteten. Hänsyn tas dock till att en utökad produktion av utsorterat avfallsbränsle från svenska avfallsströmmar till cementindustrin på totalt ton. 3 AvfallsAtlas är en databas i vilken Profu kontinuerligt samlar uppgifter som berör avfallsmarknaden. Källor till databasen är intervjuer, tidningsartiklar, hemsidor etc. 12

25 Prognos För prognosen antar vi att mängderna verksamhetsavfall följer utvecklingen för BNP (tabell 4). Konjunkturinstitutet sammanställer kontinuerligt samtliga prognosinstituts uppskattningar av BNPutvecklingen. Tabell 4 Årlig förändring [%] av BNP för åren Källa Konjunkturinstitutet BNP (%) 4,0 3,6 2,6 2,2 1,6 2,0 13

26 6 SLUTSATSER Kapaciteten för energiåtervinning genom är cirka 6,6 miljoner ton år Då inkluderas en ny panna i Linköping, som går i full drift under Under året tas en panna i Nybro i drift, och kapaciteten ökar till på 6,65 miljoner ton. Det råder ett överskott på förbränningskapacitet under hela perioden för studien. År 2016 ligger överskottet på omkring 1,4 miljoner ton. Om kapaciteten skall fyllas i framtiden kommer importbehovet att ligga mellan 1,1 och 2,0 miljoner ton år 2020, vid en normalnivå på den ekonomiska tillväxten, som påverkar uppkomna avfallsmängder. Med hänsyn till att importerade avfallsbränslet (RDF) har ett högre värmevärde än det svenska blandade avfallsbränslet, så motsvarar de beräknade mängderna energiinnehållet i 0,9-1,7 miljoner ton RDF. Den lägre nivån avses om ingen ytterligare kapacitet byggs utöver den som nu är under byggnation, samt vid en medelmässig ökning av avfallsmängderna. Den högre nivån på importbehovet fås om samtliga utbyggnadsplaner realiseras, samtidigt som målen för förebyggande och materialåtervinning nås. Import av avfallsbränsle sker främst från Norge, Storbritannien och Irland. 14

27 7 REFERENSER 1. Avfall Sverige, Svensk avfallshantering. 2. Avfall Sverige, Bränslekvalitet Sammansättning och egenskaper för avfallsbränsle till energiåtervinning. Waste Refinery-projekt Avfall Sverige, Svensk Avfallshantering Avfall Sverige, Malmö. 4. FTI, Återigen överträffar FTI återvinningsresultatet Pressmeddelande Holmström, D., Bisaillon, M., Eriksson, O., Hellström, H., Nilsson, K., Den framtida marknaden för biogas från avfall. Waste Refinery Konjunkturinstitutet, Prognoser från samtliga prognosinstitut, Progtab.xls, senaste besöksdatum Naturvårdsverket, Från avfallshantering till resurshushållning -Sveriges avfallsplan Naturvårdsverket, Förslag till etappmål för minskad mängd matavfall. NV Naturvårdsverket, 2013b. Medgivna dispenser och deponerade mängder med dispens år 2012 och Augusti Naturvårdsverket, Avfall i Sverige Rapport Naturvårdsverket, Analys av lämpliga åtgärder för att öka återanvändning och återvinning av bygg- och rivningsavfall. Rapport Naturvårdsverket Miljömålen. Årlig uppföljning av Sveriges miljökvalitetsmål och etappmål. Rapport SOU 2012:56; Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering, Stockholm

28 BILAGA 1 KAPACITET FÖR FÖRBRÄNNING AV AVFALL OCH UTSORTERADE FRAKTIONER Befintlig och planerad teknisk kapacitet [kton] för förbränning av restavfall från hushålls- och verksamheter, samt avfallsbränsle i form av PTP och RDF. Färgmarkering syftar till om planerna är under byggnation eller att upphandlingen är klar (grå), har miljötillstånd (grön) respektive saknar miljötillstånd (blå). Befintlig avfallsförbränning och PTP [tusen ton] Befintlig avfallsförbränning och PTP [tusen ton] Avesta Sundsvall Boden Södertälje Bollnäs Tidaholm Borlänge Uddevalla Borås Umeå Eda (Åmotfors) Uppsala Enköping Västervik Eksjö Västerås Finspång Ny lokalisering avfallsförbränning Göteborg Nybro 0 50 Halmstad Upplands-Bro (Högbytorp) Helsingborg Hässleholm Söker utökat tillstånd Jönköping Karlskoga Karlstad Kil Kiruna Kumla Köping Landskrona Söker utökat tillstånd Lidköping Linköping Ljungby Malmö Mora Norrköping (Eon) Norrköping (Fiskeby board) Skövde Stockholm Planerar för utfasning av äldre pannor. Oklart ny nettokapacitet. Sigtuna (Brista) Strängnäs

29

30

31 RAPPORTER FRÅN AVFALL SVERIGE :01 Trender för avfallsanläggningar med deponi. Statistik :02 Uppföljning av tekniker för ökad växtnäringskoncentration i biogödsel 2016:03 Insamling av matavfall i flerbostadshus. Goda exempel från kommuner och allmännyttiga bostadsföretag 2016:04 Kritisk utvärdering av metoder för faroklassificering av avfalls ekotoxiska egenskaper (HP14) 2016:05 Metodjämförelse av dioxinprovtagning SRM-AMESA 2016:06 Omvärldsbevakning deponering/avfallsanläggningar. Studieresa Tyskland :07 Hållbart kretslopp av små avlopp 2016:08 Handbok för tillämpning av SS-EN 14181, utgåva 2, Kvalitetssäkring av automatiska mätsystem 2016:09 Råd och tips vid utbrott av salmonella på biogasanläggningar - Erfarenheter från en drabbad anläggning 2016:10 Långväga transport av avfallsbränsle. Kunskaper och erfarenheter 2016:11 Luftade dammar. Optimerat utnyttjande av befintliga resurser för lakvattenbehandling vid deponier 2016:12 Tömning av slamavskiljare. Jämförande studie av heltömning, mobil avvattning och deltömning 2016:13 Kapacitetsutredning 2016 Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020

32 Avfall Sverige är expertorganisationen inom avfallshantering och återvinning. Det är Avfall Sveriges medlemmar som ser till att avfall tas om hand och återvinns i alla landets kommuner. Vi gör det på samhällets uppdrag: miljösäkert, hållbart och långsiktigt. Vår vision är Det finns inget avfall. Vi verkar för att förebygga att avfall uppstår och att mer återanvänds. Kommunerna och deras bolag är motorn och garanten för denna omställning. Avfall Sverige Utveckling 2016:13 ISSN Avfall Sverige AB Adress Telefon Fax E-post Hemsida Prostgatan 2, Malmö info@avfallsverige.se

Rapport E2014:03 ISSN 1103-4092. Kapacitetsutredning 2014. Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020

Rapport E2014:03 ISSN 1103-4092. Kapacitetsutredning 2014. Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020 Rapport E2014:03 ISSN 1103-4092 Kapacitetsutredning 2014. Avfallsförbränning och avfallsmängder till år 2020 FÖRORD I fokus för projektet ligger en balansering mellan tillgänglig behandlingskapacitet

Läs mer

Johan Sundberg. Profu. Profu. Profu

Johan Sundberg. Profu. Profu. Profu Johan Sundberg Delägare i forsknings- och utredningsföretaget. Forskningsledare för avfallsgruppen på Chalmers 1993-2005 (tekn. doktor i avfallssystemanalys 1993). (Projektinriktad forskning och utveckling)

Läs mer

Kapacitetsutredning 2013 Avfallsförbränning till år 2020 ISSN 1103-4092

Kapacitetsutredning 2013 Avfallsförbränning till år 2020 ISSN 1103-4092 Kapacitetsutredning 2013 Avfallsförbränning till år 2020 RAPPORT E2013:04 ISSN 1103-4092 förord I fokus för projektet ligger en balansering mellan tillgänglig behandlingskapacitet för avfallsförbränning

Läs mer

Kapacitetsutredning 2011.

Kapacitetsutredning 2011. Kapacitetsutredning 2011. Tillgång och efterfrågan på avfallsbehandling till år 2020 RAPPORT F2012:03 ISSN 1103-4092 Förord Idag har Sverige en situation med ett inhemskt kapacitetsöverskott för avfallsförbränning.

Läs mer

Det svenske markedet for utsortert trevirke (RT-flis) og avfall. Gjenvinningskonferansen, Arctic Entrepreneur 2017 Mattias Bisaillon, Profu

Det svenske markedet for utsortert trevirke (RT-flis) og avfall. Gjenvinningskonferansen, Arctic Entrepreneur 2017 Mattias Bisaillon, Profu Det svenske markedet for utsortert trevirke (RT-flis) og avfall Gjenvinningskonferansen, Arctic Entrepreneur 2017 Mattias Bisaillon, Profu Mattias Bisaillon Profu (Projektinriktad forskning och utveckling)

Läs mer

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program

Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Nationell avfallsplan Vägledning om nedskräpning Avfallsförebyggande program Hans Wrådhe 18 april 2013 2013-04-23 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Vad behöver vi göra? Naturvårdsverket

Läs mer

Tillgång och efterfrågan på matavfall för rötning i Stockholms län idag och i framtiden

Tillgång och efterfrågan på matavfall för rötning i Stockholms län idag och i framtiden Tillgång och efterfrågan på matavfall för rötning i Stockholms län idag och i framtiden 1 Tillgång på utsorterat matavfall idag Årligen uppkommer nationellt knappt 100 kg matavfall per invånare och år

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Perspektiv på framtida avfallsbehandling

Perspektiv på framtida avfallsbehandling Perspektiv på framtida avfallsbehandling Johan Sundberg, Profu Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se I ett miljöperspektiv så har Sverige världens bästa avfallsbehandling!

Läs mer

Profu. Johan Sundberg

Profu. Johan Sundberg Johan Sundberg Delägare i forsknings och utredningsföretaget Profu. Forskningsledare för avfallsgruppen på Chalmers Profu 1993 2005 (tekn. doktor i avfallssystemanalys 1993). Profu (Projek4nriktad forskning

Läs mer

A3 Från avfallshantering till resurshushållning

A3 Från avfallshantering till resurshushållning A3 Från avfallshantering till resurshushållning Nationella avfallsplanen och programmet för att förebygga avfall. Goda exempel! Catarina Östlund och Maria Ivarsson, NV Europa minskar avfallet Anna-Carin

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092. Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Rapport: U2014:01 ISSN 1103-4092 Avfallsindikatorer Vägledning för hur man kan mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering förord INNehållSförteckNINg 1. Varför indikatorer? 3 2.

Läs mer

Avfallets roll i framtidens energisystem

Avfallets roll i framtidens energisystem Avfallets roll i framtidens energisystem Ambjörn Lätt Futureheat konferens, 2018-11-21 ARFEN Bakgrund Litteraturstudie ARFEN Scenarier Slutsatser Intervjustudie Bakgrund Recap Energiåtervinning uravfall

Läs mer

VafabMiljö - Våra anläggningar

VafabMiljö - Våra anläggningar VafabMiljö - Våra anläggningar Omhändertagna avfallsmängder Försäljning, Nm3/år (tusental) Biogas som fordonsbränsle!! 10 000 9 000 8 000 7 000 6 000 5 000 4 000 Publikt Sopbilar Bussar 3 000 2 000 1 000

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till Sveriges integrerade nationella energi- och klimatplan

REMISSVAR: Förslag till Sveriges integrerade nationella energi- och klimatplan Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2017/02332/Ee Malmö den 16 februari 2018 REMISSVAR: Förslag till Sveriges integrerade nationella energi- och klimatplan Avfall Sverige är kommunernas

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering. Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Avfallsindikatorer I projektet Indikatorer för

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne

VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE. Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne VI SKAPAR SAMHÄLLSNYTTA I SKÅNE Avfallsförebyggande och miljömålen Tommy Persson, miljöstrateg Länsstyrelsen Skåne Länsstyrelsens miljömålsuppdrag Förordning (2007:825) med länsstyrelseinstruktion: 5

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? < Besökt

Avfall Sverige-rapport 2016:28 Vad slänger folk i soppåsen? <  Besökt Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 19 december 2016 SKRIVELSE: Indikator för avfallshantering i byggnaden med koppling till Indikator 4 - Energislag

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren,

AVFALLSRÅDET. Sven Lundgren, AVFALLSRÅDET Sven Lundgren, 2018-09-26 Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering Avfall Sveriges vision Det finns inget avfall Avfall Sveriges uppdrag Påverka - remisser, skrivelser, personliga

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan.

Avfall. Avfall i Sundsvall. Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Avfall Senast uppdaterad: 2019-08-23 Avfall i Sundsvall Det finns flera anläggningar som är viktiga för att hantera avfall i kommuner. Dessa beskrivs nedan. Blåberget Vid Blåbergets avfallsanläggning sker

Läs mer

PM - Klimatutvärdering av fyrfacksystem i Lysekils kommun

PM - Klimatutvärdering av fyrfacksystem i Lysekils kommun PM Mölndal 2014-12-04 PM - Klimatutvärdering av fyrfacksystem i Lysekils kommun Inledning RAMBO har under de senaste åren undersökt förutsättningarna att införa fastighetsnärainsamling av hushållens förpackningar,

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR. Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige

AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR. Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige AVSÄTTNING AVFALLSASKOR - LAGSTIFTNING OCH UTMANINGAR Jakob Sahlén Rådgivare, Avfall Sverige VARFÖR FINNS DET AVFALLSASKOR? VARFÖR FINNS DET RESTAVFALL? Innehåll Om Avfall Sverige Utmaningar avsättning

Läs mer

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT

AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT AVFALLSPAKETET - EN ÖVERSIKT Stockholm 26 september 2018 Christina Jonsson Helen Lindqvist Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-11-02 1 Avfallspaketet en revidering av EU:s avfallslagstiftning

Läs mer

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts.

Sammanfattning Avfall Sverige välkomnar den övergång från delmål till etappmål som har gjorts. Miljödepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2011/1516/Ma Malmö den 31 augusti 2011 REMISSVAR: Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) samt Naturvårdsverkets rapport Miljömålen

Läs mer

Kvalitet och uppströmsarbete NOAH Kundkonferanse Oslo,

Kvalitet och uppströmsarbete NOAH Kundkonferanse Oslo, Framtidens avfallsbränslen- Kvalitet och uppströmsarbete NOAH Kundkonferanse Oslo, 2019-03-06 Framtidens avfallsbränsle och energiåtervinning i cirkulär ekonomi 2 Övergången till en cirkulär ekonomi, där

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget

Mattias Bisaillon. Profu. Delägare i forsknings- och utredningsföretaget Mattias Bisaillon Delägare i forsknings- och utredningsföretaget, 2001- Doktorand i avfallsgruppen på Chalmers 1998-2004 (tekn. doktor i avfalls- och energisystemanalys 2004) (Projektinriktad forskning

Läs mer

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan

Beskrivning och konsekvensanalys av förslag till revidering av föreskrifter och allmänna råd om innehållet i kommunal avfallsplan 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Catarina Östlund Tel: 08-698 10 47 catarina.ostlund@naturvardsverket.se Konsekvensanalys 2005-09-22 Dnr 641-4711-05 Beskrivning och konsekvensanalys av förslag

Läs mer

Stadigt ökande avfallsmängder

Stadigt ökande avfallsmängder Stadigt ökande avfallsmängder Johan Sundberg, Profu / Avfallsgruppen, Chalmers tekniska högskola Mattias Olofsson, Profu / Avfallsgruppen, Chalmers tekniska högskola Mikael Johnsson, Profu Trots alla nya

Läs mer

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar

Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering utifrån ett samhällsansvar Avfall Sverige Branschorganisationen för avfallshantering och återvinning 400 medlemmar kommuner, kommunbolag - Privata företag är associerade medlemmar Verkar för en miljöriktig, hållbar avfallshantering

Läs mer

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171

Sysavdagen Aktuellt från Sysav. Peter Engström. 15 maj 20171 Sysavdagen 2017 Aktuellt från Sysav Peter Engström 15 maj 20171 Fn (2016) lever jordens befolkning som om vi hade 1,6 jordklot istället för det enda vi har Om hela jordens befolkning skulle ta efter den

Läs mer

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering) Sweden Green Building Council Landsvägen 50 A 172 63 Sundbyberg Malmö den 31 augusti 2018 SKRIVELSE: Kommentarer till hearing-version av Miljöbyggnad Drift och förvaltning (inför kommande remittering)

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan

Bilaga 4 Delmålens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Bilaga 4 ens koppling till nationella mål och nationell avfallsplan Planperiod 2013-2016 2 (7) Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 2. SAMSTÄMMIGHET MED NATIONELLA AVFALLSPLANEN... 3 2.1. Hantering av avfall

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR

BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR BRÄNSLEMARKNADS- UTREDNINGAR Biobränslemarknaden Avfallsbränslemarknaden Returträflis- och utsorterade avfallsbränslen Biobränslemarknaden Profus utredning om biobränslemarknaden redovisar marknadspriser,

Läs mer

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018

Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter 2018 Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla förebyggande, återanvändning och avfallshanteringen samt kommunernas

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34)

Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Miljödepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Etappmål i miljömålssystemet (SOU 2011:34) Återvinningsindustrierna, ÅI, har fått Miljömålsberedningens betänkande Etappmål i miljömålssystemet för yttrande.

Läs mer

Avfall Sveriges. ståndpunkter

Avfall Sveriges. ståndpunkter Avfall Sveriges ståndpunkter BAKGRUND OCH UTGÅNGSPUNKTER FÖR STÅNDPUNKTERNA Avfall Sveriges ståndpunkter är det dokument som vägleder ställningstaganden och åtgärder för att utveckla avfallshanteringen

Läs mer

Förbränningsskatt- effekt på biologiskt avfall

Förbränningsskatt- effekt på biologiskt avfall Förbränningsskatt- effekt på biologiskt avfall 2007-09-18 Författare: Jenny Sahlin, Tomas Ekvall, IVL Mattias Bisaillon, Johan Sundberg, (alla tidigare Avfallsgruppen, Chalmers) Agenda Bakgrund Om förbränningsskatten

Läs mer

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1

Hållbar konsumtion. Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Hållbar konsumtion Hans Wrådhe Naturvårdsverket 17 september 2014 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2014-09-17 1 Växthusgaser utsläpp av svensk konsumtion 1993-2010 Naturvårdsverket

Läs mer

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd

REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Boverket Att: Stina Jonfjärd Box 534 371 23 Karlskrona Dnr 6664/2017 Malmö den 9 maj 2018 REMISSVAR: Förslag till ändring i Boverkets byggregler (2011 :6) - föreskrifter och allmänna råd Avfall Sverige

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

Framtidens avfallsbränslen. Inge Johansson SP Energiteknik

Framtidens avfallsbränslen. Inge Johansson SP Energiteknik Framtidens avfallsbränslen Inge Johansson SP Energiteknik OM SP SP-koncernen ägs till 100% RISE Dotterbolag 10 Anställda 1300 Omsättning 1 335 MSEK Kunder Fler än 10 000 FORSKNING OCH VETENSKAP Forskarutbildade

Läs mer

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall

Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall Insamlingssystem för fastighetsnära hämtning av sorterat hushållsavfall En ingående beskrivning av projektet Kompletterande informationsbroschyr till tjänstemannautlåtandet kring nytt insamlingssystem

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

Stockholm 15 november 2018

Stockholm 15 november 2018 Er ref/dnr: Fi2018/04173/S2 Vårt dnr: 2018/0104 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 15 november 2018 Yttrande avseende delar av betänkandet Brännheta skatter! Bör avfallsförbränning och utsläpp

Läs mer

Remissynpunkter RUFS 2050"

Remissynpunkter RUFS 2050 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen Remissynpunkter RUFS 2050" Dnr: TRN 2016-0047 SÖRAB är ett regionalt avfallsbolag i norra Stockholms län som ägs av kommunerna Danderyd,

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef

Om kommunal avfallsplanering. för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef Om kommunal avfallsplanering för dig som är politiskt förtroendevald eller förvaltningschef För varje kommun ska det finnas en renhållningsordning som ska antas av kommunfullmäktige. Renhållningsordningen

Läs mer

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency PRESENTATION AV KOMMISSIONENS MEDDELANDE OM CIRKULÄR EKONOMI Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-04-21 1 Vad är cirkulär ekonomi? En cirkulär ekonomi bygger på kretsloppssystem

Läs mer

Obligatorisk bild Kommunernas expertorg: 289 kommuner samt bolag, privata företag är associerade medlemmar, tot 400 medl.

Obligatorisk bild Kommunernas expertorg: 289 kommuner samt bolag, privata företag är associerade medlemmar, tot 400 medl. 1 2 Obligatorisk bild Kommunernas expertorg: 289 kommuner samt bolag, privata företag är associerade medlemmar, tot 400 medl. Totalt ca 16 000 medarbetare. Vi arbetar med samhällskontakter, dvs lobbying,

Läs mer

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem

AVFALLSPLAN. Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem AVFALLSPLAN Botkyrka Haninge Huddinge Nynäshamn Salem Antagen av kommunfullmäktige: Haninge 2011-11-17 Huddinge 2011-11-07 Nynäshamn 2011-10-19 Salem 2011-11-24 Botkyrka 2011-09-29 Innehåll INLEDNING 4

Läs mer

Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi

Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi Avfallspaketet i Kommissionens förslag om cirkulär ekonomi Avfallsdirektivet Förpackningsdirektivet Deponidirektivet Direktiven om uttjänta bilar, elavfall, batterier och ackumulatorer Naturvårdsverket

Läs mer

Integrerat system för energi ur avfall i Göteborg Energisession 2008 Christer Lundgren, Renova. Utbyggnad av Renovas avfallskraftvärmeverk.

Integrerat system för energi ur avfall i Göteborg Energisession 2008 Christer Lundgren, Renova. Utbyggnad av Renovas avfallskraftvärmeverk. Integrerat system för energi ur avfall i Göteborg Energisession 2008 Christer Lundgren, Renova Utbyggnad av Renovas avfallskraftvärmeverk i Sävenäs Klimatpåverkan från Renovas avfallssystem En grov jämförelse

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi?

Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi? Hur skapas väl fungerande marknader i en cirkulär ekonomi? Avfalls- och återvinningsmarknaden en juristutmaning? Britt Sahleström Återvinningsindustrierna Återvinningsindustrierna Vision: Framtidens ledande

Läs mer

På gång nationellt och inom EU

På gång nationellt och inom EU På gång nationellt och inom EU Större omvärldsfrågor: På gång nationellt inom avfallsomr Utredning om översyn av avfallsområdet (dir. 2011:66): Allmän översyn av avfallsområdet Tre huvuddelar: 1. Avser

Läs mer

Bilaga 5 Miljömål, strategier och lagstiftning inom EU samt på nationell nivå

Bilaga 5 Miljömål, strategier och lagstiftning inom EU samt på nationell nivå X 2017 Bilaga 5 Miljömål, strategier och lagstiftning inom EU samt på nationell nivå 1 INTRODUKTION I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i lagstiftningen under de senaste åren, aktuella

Läs mer

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun 2006-02-23 Avfallsplanering Avfallsfrågor är viktiga element i arbetet mot en hållbar utveckling. Avfall uppstår som ett resultat av de olika mänskliga

Läs mer

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering

Avfallsindikatorer. För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Avfallsindikatorer För att mäta och följa utvecklingen mot en resurseffektiv avfallshantering Johan Sundberg, Profu Åsa Stenmarck, IVL Foto: Avfall Sverige Om projektet Stort forskningsprojekt, hösten

Läs mer

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17

FAKTA OM AVFALLSIMPORT. Miljö och importen från Italien. Fakta om avfallsimport 1 (5) 2012-04-17 1 (5) FAKTA OM AVFALLSIMPORT Fortum genomför test med import av en mindre mängd avfall från Italien. Det handlar om drygt 3000 ton sorterat avfall som omvandlas till el och värme i Högdalenverket. Import

Läs mer

Kapacitet för att ta hand om brännbart och organiskt avfall. RVF rapport 2002:02 ISSN rapport

Kapacitet för att ta hand om brännbart och organiskt avfall. RVF rapport 2002:02 ISSN rapport Kapacitet för att ta hand om brännbart och organiskt avfall RVF rapport 2002:02 ISSN 1103-4092 rapport RVF rapport 2002:02 ISSN 1103-4092 RVF Service AB Tryck: Daleke Grafiska 2002 Upplaga: 1000 ex Förord

Läs mer

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning

Kommunal Avfallsplan 2013-2017. Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Kommunal Avfallsplan 2013-2017 Våra gemensamma steg mot en bättre miljö genom ökad resurshushållning och återvinning Sammanfattning av förslag till Avfallsplan 2013 2017 Dalakommunerna Avesta Borlänge

Läs mer

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning

Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning med energiåtervinning Miljöbyggnad 3.0 Sweden Green Building Council Landsvägen 50A 172 63 Sundbyberg Malmö den 26 augusti 2016 Skrivelse: Synpunkter på hearingversionen av Miljöbyggnad 3.0 angående miljövärdering av avfallsförbränning

Läs mer

2019 7/5 Workshop Styrgrupp och projekt Maj 9/5 Projektgruppsmöte 13/5 Styrgruppsmöte Juni 25/6 Styrgruppsmöte Juli Augusti September 3/9-4/9 Handlingsplanekonferens Oktober 22/10 Styrgruppen godkänner

Läs mer

Om Avfall Sverige Swedish Waste Management

Om Avfall Sverige Swedish Waste Management Ressourcer vigtigere end systemvalg ved udsortering af organisk dagrenovation Angelika Blom Om Avfall Sverige Swedish Waste Management Avfall Sverige är kommunernas expertorgan inom avfall och återvinning

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall

Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall HAPARANDA STAD DECEMBER 2010 2 Alternativ för hantering av Haparanda kommuns matavfall Sofia Larsson Klimatstrateg Kommunledningsförvaltningen december

Läs mer

Koncernkontoret Miljöledningsenheten

Koncernkontoret Miljöledningsenheten Koncernkontoret Miljöledningsenheten 2014-02-05 1 (8) Hållbar resursanvändning Riktlinjer för avfallsförebyggande arbete i 2014-2020 Postadress: 291 89 Kristianstad Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon

Läs mer

Framtidens kretsloppsanläggning

Framtidens kretsloppsanläggning Framtidens kretsloppsanläggning Kretsloppsanläggningen i Högbytorp förvandlar det som ingen vill ha till sådant som alla behöver. Här gör vi el, värme, biogas och biogödsel av avfall. Varför bygger vi

Läs mer

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige

REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi för Sverige Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Dnr M2016/01735/Kl Malmö den 20 oktober 2016 REMISSVAR: Remiss av delbetänkande från Miljömålsberedningen med förslag om en klimat- och luftvårdsstrategi

Läs mer

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin

Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Så ska avfallet lyfta i avfallshierarkin Nationell avfallsplan och avfallsförebyggande program - vad är på gång? Christina Jonsson 22 februari 2012 1 Jag kommer att ta upp: Den kommande nationella avfallsplanen

Läs mer

Bilaga 2 Anläggningar

Bilaga 2 Anläggningar Bilaga 2 Anläggningar 1 1 INLEDNING I det följande beskrivs översiktligt de anläggningar som nyttjas för hantering av avfall från Sigtuna kommun. Omlastning och av hushållsavfall sker vid Brista deponi.

Läs mer

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering

Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Mot framtiden: styrmedel för en mer hållbar avfallshantering Göran Finnveden Professor Miljöstrategisk analys Vice-rektor för Hållbar utveckling KTH Typer av styrmedel Juridiska (t.ex. lagar, förordningar)

Läs mer

Klimatbokslut. Greenhouse gas protocol

Klimatbokslut. Greenhouse gas protocol Klimatbokslut för energiföretag Greenhouse gas protocol Framtaget av World Resources Institute (WRI) och World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Mer info på http://www.ghgprotocol.org/)

Läs mer

Miljöeffekter av avfallsförbränning 1. Fossila utsläpp i dag och i framtiden

Miljöeffekter av avfallsförbränning 1. Fossila utsläpp i dag och i framtiden Miljöeffekter av avfallsförbränning 1. Fossila utsläpp i dag och i framtiden Mattias Bisaillon, Profu Centrum för optimal resurshantering av avfall www.wasterefinery.se Perspektiv på framtida avfallsbehandling

Läs mer

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning

Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Avfallsplan för Eskilstuna kommun 24 augusti 2012 Bilaga 6 Nationella mål, strategier och lagstiftning Remisshandling 2012-08-24 1 1 INLEDNING I denna bilaga beskrivs några förändringar som har skett i

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Datum. Antagen av kommunfullmäktige Dokumentnamn: Strategi för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun

Datum. Antagen av kommunfullmäktige Dokumentnamn: Strategi för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun Datum för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun Utgör del av kommunens renhållningsordning (avfallsplan och renhållningsföreskrifter) enligt 15 kap, 11 MB Antagen av: Kommunfullmäktige 268 2016-12-19

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

Avfallsplan 2009-2012. Kortversion

Avfallsplan 2009-2012. Kortversion Avfallsplan 2009-2012 Kortversion 2 Avfallsplanering I svensk miljölagstiftning krävs att varje kommun har en avfallsplan. Planen ska innehålla uppgifter om avfall inom kommunen och om kommunens åtgärder

Läs mer

Dagens och framtidens bränslen för kraftvärmebranschen. RSM&CO S Energiseminarium, Mattias Bisaillon

Dagens och framtidens bränslen för kraftvärmebranschen. RSM&CO S Energiseminarium, Mattias Bisaillon Dagens och framtidens bränslen för kraftvärmebranschen RSM&CO S Energiseminarium, 2018-03-22 Mattias Bisaillon Mattias Bisaillon Profu (Projektinriktad forskning och utveckling) etablerades 1987. Idag

Läs mer

Uppföljning av deponeringsförbuden

Uppföljning av deponeringsförbuden Uppföljning av deponeringsförbuden Rapport 5383 juni 2004 Uppföljning av deponeringsförbuden NATURVÅRDSVERKET BESTÄLLNINGAR Ordertelefon: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress:

Läs mer

Bygg- och rivningsavfall i Sverige 2012

Bygg- och rivningsavfall i Sverige 2012 Staffan Ågren & Christina Jonsson Samordnare av avfallsstatistiken Enheten för farliga ämnen och avfall Avdelningen för analys och forskning Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Bygg-

Läs mer

Det ska vara lätt att göra rätt

Det ska vara lätt att göra rätt Det ska vara lätt att göra rätt Nedbrutna slutmål för den gemensamma avfallsplanen för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby

Läs mer

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen

Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 9 Aktuella uppgifter till Länsstyrelsen 2 (20) 3 (20) Innehåll 1. SÖRAB-REGIONEN... 5 1.1. Administrativa uppgifter... 5 1.2. SÖRAB-regionens befolkning och struktur... 5 1.3. Avfall som SÖRAB-regionen

Läs mer