Rapport från besök vid BaoShan College of Traditional Chinese Medicine, Kina 28/4-5/5, 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från besök vid BaoShan College of Traditional Chinese Medicine, Kina 28/4-5/5, 2017"

Transkript

1 Rapport från besök vid BaoShan College of Traditional Chinese Medicine, Kina 28/4-5/5, 2017 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid Fakulteten för hälsa och samhälle BAKGRUND Besök från BaoShan College of Traditional Chinese Medicine, september 2016 En förfrågan inkom under våren 2016 om att en delegation från BaoShan College of Traditional Chinese Medicine (BCTCM) i Kina önskade komma till Malmö högskola, Fakulteten för hälsa och samhälle (HS) i syfte att undersöka möjligheterna till utbyte inom utbildning och forskning. En delegation bestående av 6 personer med dåvarande rektor Li Ming och 5 andra kollegor i ledande befattningar kom tillsammans med tolk för ett en-dagars besök i september, Resultaten av diskussionerna mellan de 6 kinesiska deltagarna och flera av HS kollegor sammanfattades av Tommy E. och Anna C. i flera möjliga samarbetsprojekt, vilka listas nedan:

2 Det finns ett intresse från BCTCM att skicka lärare till HS för en veckas program kring äldrevård. Schemat skulle kunna innehålla studiebesök vid äldreboende, organisation av äldrevård i Sverige samt utbildningsinslag av äldrevård. Det BCTCM erbjuder lärare och studenter vid HS är en veckas program kring Traditionell kinesisk medicin. Programmet skulle innehålla både teoretiska, praktiska och kulturella inslag med besök på sjukhus för att ta del av hur den västerländska och den traditionella kinesiska medicinen samarbetar kring patienters behandlingar, besök på kryddmarknad och plockning av olika örter och kryddor för behandling, Tai chi samt akupunktur. Vi resonerade kring att kunna skicka 10 studenter (5 från Sjuksköterskeprogrammet och 5 från Farmaceutprogrammet) samt 2 lärare (1 från Sjuksköterskeprogrammet och 1 från Farmaceutprogrammet). Den tid som identifierades som lämplig för utbytena var för båda lärosätena augusti månad, 1 g/år. Den kinesiska delegationen visade stort intresse för alla de olika forskningsprojekt som presenterades men visade speciellt intresse för samarbete inom äldrevård. Den starkt ökade äldre populationen i Kina ställer krav på innovationer och utveckling och en fortsatt diskussion önskas föras med Margareta R. Ett stort intresse visades också för den validerade LIMM-modellen som presenterades av Tommy E. Enligt Vice rektorn vid BCTCM, Jiang Tianming, skulle en modifierad form vara intressant att testa i Kina. Rektor, Li Ming, bjöd också in Tapio S., Tommy E. och Anna C. till ett besök vid BCTCM för att vidareutveckla detaljerna kring de föreslagna utbytena, någon gång mellan oktober maj Om ett bilateralt avtal då signeras skulle utbytesveckorna kunna vara tillgängliga från augusti Tapio Salonens besök vid BCTM januari, 2017 En formell överläggning genomfördes med BCTCM:s nye rektor, professor Chen Linxing ( @qq.com) och hennes två vicerektorer. Ingen av dessa behärskade engelska särskilt väl utan överläggningen skedde med tolkar. Besöket som gjordes på MAH i september var dock färskt i minnet och överläggningen kom att uteslutande handla om de två första punkterna (de två sista punkterna som rör forskning får tas upp i det fortsatta utbytet). Sammanfattningsvis var de överens om att försöka få igång ett ömsesidigt utbyte på årsbasis som avser: - En grupp av lärare och ev studenter från BCTCM erbjuds ett veckolångt program vid HSfakulteten kring äldrefrågor. - En grupp lärare och studenter (4 + 20) från HS-fakulteten erbjuds ett veckolångt program i TCM. Vi var överens om att augusti månad är idealt för detta utbytesprogram och att kostnaderna löses enligt följande:

3 - Inga kostnader tas ut för själva programinnehållet från den part som arrangerar ett veckoprogram - Arrangerande part står för logikostnader och ett mål om dagen för deltagarna - Reskostnader får resande part stå för. Vi var överens om, ifall det är praktiskt möjligt, att detta utbyte redan kommer igång augusti 2017, annars nästa år. När väl alla detaljer klarats ut den närmaste tiden kan ett formellt avtal undertecknas. Syfte med besöket, våren 2017 Uppdraget som beskrivs nedan utgår från de diskussioner som HS hade med en delegation från BCTCM, september 2016 samt från Tapio Salonens besök vid BCTCM:s i januari, Resultaten av diskussionerna utmynnade i flera möjliga samarbetsprojekt, vilka listas nedan tillsammans med beskrivningar av mervärden för institutionerna vid HS: Det finns ett intresse från BCTCM att skicka lärare till HS för en veckas program kring äldrevård. Schemat skulle kunna innehålla studiebesök vid äldreboende, organisation av äldrevård i Sverige samt utbildningsinslag av äldrevård. Denna vecka skulle kunna erbjudas under augusti månad, 2018 och involvera kollegor från både IVV och ISA. Den kinesiska delegationen visade speciellt intresse för samarbete inom äldrevård, då den starkt ökade äldre populationen i Kina ställer krav på innovationer och utveckling. Gemensamma forskningsintressen kring äldrevård finns vid både ISA, IVV och vid BCTCM och som kan initieras vid vårt besök. Det BCTCM erbjuder lärare och studenter vid HS är en veckas program kring Traditionell kinesisk medicin. Programmet skulle innehålla både teoretiska, praktiska och kulturella inslag med besök på sjukhus för att ta del av hur den västerländska och den traditionella kinesiska medicinen samarbetar kring patienters behandlingar. Besök på Herbatorium, kryddmarknad och bergsutflykt för plockning av olika örter och kryddor för medicinskt bruk, massage, Tai chi samt akupunktur ingår också. Vår förhoppning är att kunna skicka 10 studenter (5 från Sjuksköterskeprogrammet och 5 från Farmaceutprogrammet) samt 2 lärare (1 från Sjuksköterskeprogrammet och 1 från Farmaceutprogrammet). Den planerade tiden för utbytet är juli Förslag för avtalsperiod är för kalenderåret 2018 och efter utvärdering därefter eventuellt förlängas. Gemensamt för både Sjuksköterskeprogrammet och Farmaceutprogrammet är läkemedelsbehandlingar och även om sjuksköterskor och farmaceuter i Sverige inte ordinerar alternativa behandlingar bedömer vi vikten av att ha god kännedom om traditionell kinesisk medicin, då många patienter använder sig av olika alternativa metoder. Avsikten för studenter vid HS är inte att kunna utföra behandlingsmetoderna utan syftar till att öka kunskapen generellt kring ett relativt outforskat område. Ett annat mervärde ser vi också i det interprofessionella lärandet. Det finns ett ökat internationellt intresse för alternativa behandlingsmetoder som vi bl a kan finna i 2015 års Nobelpris i medicin/fysiologi som gavs till forskare som tagit

4 naturen till hjälp och använt sig av denna maktkamp för att utveckla läkemedel mot parasiter som t ex Malaria. Ett stort intresse visades också för den validerade LIMM-modellen som presenterades av Tommy E. Enligt Vice rektorn vid BCTCM, Jiang Tianming, skulle en modifierad form vara intressant att testa i Kina. Vi tog med en presentation avseende denna modell i förhoppning att tydliggöra strukturen för berörda kollegor vid BCTCM. Vår avsikt med resan var att undersöka hinder och möjligheter att genomföra ovan nämnda utbyten. BESÖKET BaoShan BaoShan College of Traditional Chinese Medicine ligger i staden BaoShan i Yunnan-provinsen i den sydvästra delen av Kina, inte långt från gränsen till Burma. Staden ligger på ca 1500 meters höjd över havet och har ett behagligt klimat året om (20-25 gr). Regionen BaoShan har cirka invånare men i centrala BaoShan bor endast cirka invånare. Staden är utbredd över ett stort geografiskt område eftersom de flesta hus har en angränsande åkermark för privat odling. Området är bergigt med jordbävningsrisk. Det finns ett hundratal vulkaner i området med många heta källor och termalbad. Här växer en ofantlig mängd av medicinalväxter som transporteras, framför allt, till andra delar av Kina. Flera medeltida väl bevarade byar/städer finns i omgivningarna som t ex staden Huachin från 1400-talet, som betyder Floden i harmoni och staden Tengchong som har en lång historia med handel av siden och jade. BaoShan College of Traditional Chinese Medicine BCTCM är ett alldeles nybyggt campus med cirka 3000 studenter. Hälften av byggnaderna är studentbostäder, då alla studenter bor på campus.

5 Rektor Chen Linxing, som ersatt den förre rektorn Li Ming, hade tvingats resa till Kunming akut men ersattes av vice rektor Yang Chaolli och som tog väl emot oss. De utbildningar som bedrivs där, som överensstämmer med program på HS, är sjuksköterskeprogrammet och farmaceut-programmet. Endast ca 10% av studenterna vid BCTCM behärskar engelska språket i tillräcklig utsträckning för att kunna delta i kurser som ges på engelska. Ett utbyte finns med Melbourne i Australien och i Chiang Mai i Thailand. Vid dessa utbyten deltar lärare och studenter i ett 1-2 veckors utbyte med temat Traditionell kinesisk medicin. Program Programmet som var väl förberett för oss (Tove Sandberg och Anna Carlsson) var sammansatt av de internationella koordinatorerna Winne och Michael Hu. Programmet innehöll besök vid alla de delar som är inplanerade i den veckolånga kurs i Traditional Chinese Medicine, som erbjuds studenter och lärare från HS:s sjuksköterskeprogram och farmaceutprogram. Vi träffade också representanter från farmaceutprogrammet som tog oss upp i bergen för att plocka medicinalväxter och som informerade om olika behandlingseffekter vid olika diagnoser. För att få mer kunskap om olika växters behandlingseffekter besökte vi också ett herbatorium och en kryddmarknad.

6 Vi besökte även The School of Nursing där vi togs emot av sjuksköterskestudenter Utbildningsprogrammen vid The School of Nursing använde sig helt av Problembaserat lärande (PBL) och ett starkt fokus fanns på den verksamhetsförlagda utbildningen. Sjuksköterskeprogrammet är 3-årigt varav 1 år är kliniska studier. År 2007 etablerades en strävan och ett fokus på att nå hög kvalitet på pedagogiken och i forskning samt att fokusera på nya utmaningar som sjukvården står inför i framtiden. Ett starkt fokus på Äldrevård finns också i både utbildning och forskning. En stor del av de 40 antagna doktoranderna inom Omvårdnad studerar Vård av äldre. Doktorandutbildningen vid The School of Nursing har högt renommé i Kina. Ageing and Management är en strimma genom utbildningarna och som också är ett av deras forskningsfokus. Det finns ett starkt intresse i kollegiet och bland studenterna för utbyte både inom utbildning och forskning. Kollegiet består av en prefekt, Professor Jaipin, två docenter, och 17 lektorer/adjunkter. Sjuksköterskestudenter i klinisk examination

7 Massagelektion Schema för besöket Time Content Notes April 28 14:00p.m receiving at the Baoshan Airport Traveling around Baoshan staves:winne, Michael and driver April 29 Travel in Tengchong visiting Tengchong Winne will send you to the bus station April 30 Return to Baoshan May 1 Baoshan Traveling around Baoshan May 2 Visisting Baoshan College of TCM 1. 9:00-10:00 a.m visiting herbarium, Gaoligong Mountain Nationality Medical Exhibition Room (in the old campus) 2. 10:30-11:30a.m Visiting the new campus: 3. 11:30a.m lunch at the canteen in the new campus 4.14:00-15:30p.m observing TCM classes 5.15:40-17:00p.m meeting with the heads of Nursing Department 6.17:30 p.m supper staves:winne, Michael and driver May 3 Visiting the Mount Gaoligong Natural Park 8:00 a.m-16:30 p.m Visiting the Mount Gaoligong Natural Park staves:winne, Michael, Yang Fajian and driver

8 May 4 1.9:00-10:00 a.m meeting with President Chen Linxing 2. visiting TCM market in Baoshan 3. 18:00 departure staves:winne, Michael, Yang Fajian and driver REFLEKTIONER och SLUTSATSER Möjligheter och hinder Det finns generellt ett stort intresse från BCTCM att finna samarbetsformer inom både utbildning och forskning. Då väldigt få personer talar engelska (tolk användes vid alla de officiella besöken) kan detta utgöra ett visst hinder. Vi föreslog gemensamt att vi skulle kunna starta med utbildningsutbytet för att bedöma möjligheterna till ett eventuellt framtida forskningssamarbete. Ett annat eventuellt hinder kan vara de svårigheter kinesiska medborgare har med att söka visum för utlandsvistelse. Ansökan måste göras kalenderåret före utresa och utbytet kan vara i max 5 dagar inklusive resdagar. Detta skulle innebära att de lärare som skulle kunna komma till HS för att delta i workshops kring Äldrevård endast kunde stanna tre dagar i Sverige. Om besöket avser två länder kan 8 dagars vistelse eventuellt beviljas. Ett annat eventuellt hinder är kostnaderna. En resa t/r till Köpenhamn från BaoShan kostar nästan motsvarande SEK medan det kostar cirka Sek från Köpenhamn t/r till BaoShan. The School of Nursing har undersökt möjligheterna till finansiering för ett utbyte med HS och har beslutat att stödja de studenter och lärare som vill åka, med hälften av kostnaden för flygresan. Inga studenter har uppgett att de kan stå för den resterande kostnaden så i nuläget ser vi inte att studenter från BCTCM kan komma för ett utbyte vid HS. Däremot menar prefekten vid The School of Nursing att det skulle vara större chans att genomföra det med några av lärarna i kollegiet. Det förslag som nu arbetats fram gäller därför att upp till 5 lärare från BCTCM kommer till HS för att delta i ett tre dagar långt program inom Äldrevård (enligt tidigare beskrivning). Fem studenter från sjuksköterskeprogrammet och fem studenter från farmaceutprogrammet vid Mah samt en lärare från respektive program deltar i en veckolång kurs i Traditionell Kinesisk Medicin i juli månad, 2018 (enligt tidigare beskrivning). HS:s lärare och studenter erbjuds en spännande vecka med 6 arbetsdagar innehållande besök på det gamla campuset med museum och herbatorium, lektioner i Traditionell Kinesisk Medicin, växtplockning i bergen (med en övernattning), lektioner i massage och akupunktur, besök på kryddmarknad och stadsrundtur i BaoShan. Deltagarna får boende på studentbostäder i det nya campuset. Om HS beslutar att fullfölja denna satsning är Anna C. ombedd att skriva ett förslag på underlag för ett Bilateralt avtal, tidig höst 2017 (med start juli, 2018)!

9 Kontaktperson: Michael Huo, (tel: ) //Anna Carlsson

Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid

Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid Rapport från resa till Nelson Mandela Metropolitan University, Port Elizabeth, Sydafrika 15-20/8, 2016 Anna Carlsson, Internationell koordinator vid Fakulteten för hälsa och samhälle Bakgrund Vid Dekan

Läs mer

KONTAKTRESA MED STÖD AV KONTAKTRESEMEDEL, Anna Carlsson 2018

KONTAKTRESA MED STÖD AV KONTAKTRESEMEDEL, Anna Carlsson 2018 KONTAKTRESA MED STÖD AV KONTAKTRESEMEDEL, Anna Carlsson 2018 Elisabeth Mangrio (Lektor vid Institutionen för vårdvetenskap) och Anna Carlsson (Lektor och Internationell koordinator vid Fakulteten för hälsa

Läs mer

Statistik om internationell mobilitet bland doktorander och lärare

Statistik om internationell mobilitet bland doktorander och lärare Swedish Higher Education Authority Statistik om internationell mobilitet bland doktorander och lärare Jan-Åke Engström Carin Callerholm 2013-04-15 Sidan 1 Bakgrunden till insamlingen Varför? Krav i förordning

Läs mer

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport

Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport Mitt utbyte i Shanghai, Kina hösten 2011 Reserapport 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet i Norrköping. 2. Vilket Universitet, land och stad åkte du till? Jiao Tong University i Shanghai,

Läs mer

Internationell kommitté 2015 02 11 för omvårdnadsutbildning

Internationell kommitté 2015 02 11 för omvårdnadsutbildning LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationell kommitté 2015 02 11 för omvårdnadsutbildning Närvarande Boel Hovde Karin Björkman Björkelund Anneli Sundberg Anne Lundwall

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag är jätteglad och nöjd över att jag gjorde utbytesstudier. Under både min praktik och mina kurser lärde jag mig väldigt mycket om mig själv, om kommunikation och jag fick kunskaper om den holländska

Läs mer

Reserapport Kina maj 2011 06 28

Reserapport Kina maj 2011 06 28 TeknikochsamhälleDatavetenskap ReserapportKinamaj20110628 Namnpåresenärer: MiaPersson,FaridNaisan Område: Teknikochsamhälle Datum: 20110518 20110529 Universitetsombesökts:GenchCollege,Shanghai,ThreeGorgesUniversity,Yichang,Tsinghua

Läs mer

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011

Reserapport Namibia. Johanna, ssk, ht 2011 Reserapport Namibia Johanna, ssk, ht 2011 1. Vilket program läser du på? Jag läser på sjuksköterskeprogrammet i Linköping. 2. Vilket universitet, land och stad åkte du till? Jag åkte till University of

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag har lärt mig mycket om min blivande yrke, fått nya vänner från andra länder och haft jätteroligt under tiden. Jag tycker verkligen att alla som har möjlighet ska ta chansen att åka på utbytesstudier,

Läs mer

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig.

Jag kommer hem som en ny starkare människa eftersom jag vet att jag kan åka till ett land helt ensam och kan klara mig. Jag är jätteglad och nöjd över att jag gjorde utbytesstudier. Under både min praktik och mina kurser lärde jag mig väldigt mycket om mig själv, om kommunikation och jag fick kunskaper om den holländska

Läs mer

Sammanställning av kursutvärdering

Sammanställning av kursutvärdering Sida 1 / 5 Sektionen för omvårdnad Sammanställning av kursutvärdering Vård vid akuta sjukdomstillstånd 15 hp campus HT14 (1SJ008) 64 av 102 studenter som gick hela kursen, besvarade enkäten (63%) Styrkor

Läs mer

Lena Isaksson, Kultur och samhälle, Globala politiska studier 17 mars 23 mars 2018 University of Central Florida

Lena Isaksson, Kultur och samhälle, Globala politiska studier 17 mars 23 mars 2018 University of Central Florida Reserapport för beviljade Kontaktresemedel Lena Isaksson, Kultur och samhälle, Globala politiska studier 17 mars 23 mars 2018 University of Central Florida Kerstin Hamann Pegasus Professor, Department

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning

Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Forskningsanknytning av vårdutbildningarna, en utmaning Maria Eriksdotter Prefekt, Professor i geriatrik Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Karolinska Institutet Överläkare Tema

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

I. Kur-SPA terapeut utbildning i JÖNKÖPING HT-08. II. Medicinsk Kur-Spa terapeut vidareutbildning i JÖNKÖPING HT-09

I. Kur-SPA terapeut utbildning i JÖNKÖPING HT-08. II. Medicinsk Kur-Spa terapeut vidareutbildning i JÖNKÖPING HT-09 Jönköping, 2008 I. Kur-SPA terapeut utbildning i JÖNKÖPING HT-08 Kur-SPA Kurs nivå I distansutbildning, 2 terminer Medicinsk baskurs termin 1 MediSpa/Kur-Spa kurs termin 2 Antagningskriterier * 2 eller

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng

Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Utbildningsplan för arbetsterapeututbildningen 120 poäng Study programme in occupational therapy 120 credits (=180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning, 2000-01-14. Reviderad 2004-01-16,

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Programme in Nursing 180 higher education credits

Programme in Nursing 180 higher education credits Dr G 2013/27 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse 2013-03-20 1. Beslut om fastställande

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFUansvarig läkare) inom Landstinget i Östergötland avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet. Uppdragsbeskrivningen för VFU-ansvarig

Läs mer

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten:

Bakgrund Utgångspunkten för uppdragsbeskrivningen är de för Region Östergötland och Hälsouniversitetet gemensamma dokumenten: Uppdragsbeskrivning för verksamhetsförlagd utbildningsansvarig läkare (VFU-ansvarig läkare)/primärvård, Region Östergötland, avseende läkarutbildningen vid Hälsouniversitetet Uppdragsbeskrivningen för

Läs mer

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet

Medicinska fakulteten Sammanträdesdag Internationella kommittén för läkarprogrammet LUNDS UNIVERSITET PROTOKOLL Medicinska fakulteten Sammanträdesdag 2018-04-06 Internationella kommittén för läkarprogrammet Närvarande: Jesper Petersson, ordf Lars Hagander Kristina Källén Elisabeth Axell

Läs mer

Vem gör vad? Ansvarsfördelning vid utlandspraktik. Sjuksköterskeprogrammet. Röntgensjuksköterskeprogrammet. Specialistsjuksköterskeprogrammet

Vem gör vad? Ansvarsfördelning vid utlandspraktik. Sjuksköterskeprogrammet. Röntgensjuksköterskeprogrammet. Specialistsjuksköterskeprogrammet Sida 1 av 7 Vem gör vad? Ansvarsfördelning vid utlandspraktik Sjuksköterskeprogrammet Röntgensjuksköterskeprogrammet Specialistsjuksköterskeprogrammet Barnmorskeprogrammet Sida 2 av 7 VEM GÖR VAD? Syftet

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen

UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen UTBILDNINGSPLAN Kandidatexamen i omvårdnad 130 poäng med möjlighet till etappavgång vid 120 poäng för sjuksköterskeexamen Dnr. 613/333-00 Fastställd av institutionsstyrelsen 2000-06-07 2 SJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY

FAST TRACK GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY ACCELERATE YOUR BUSINESS WITH GERMANY INBJUDAN PROGRAMSTART DEN 9 MAJ 2017 Ser du Tyskland som nästa steg i den internationella satsningen? Eller känner du att befintliga affärer behöver utvecklas ytterligare?

Läs mer

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen

Kvalitetssäkring av avtalsprocessen Kvalitetssäkring av avtalsprocessen 2015-09-08 -internationella samarbetsavtal inom grundutbildning steg för steg Avsikten med detta stöddokument är att kvalitetssäkra internationella samarbetsavtal inom

Läs mer

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet

Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet Ulf P Andersson Miljösamordnare Göteborgs universitet. www.mls.adm.gu.se 2006-11-15 21 september Vad är hållbar utveckling? Sverker Molander, Miljösystemanalys, Chalmers, visade lite på begreppet hållbar

Läs mer

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet

Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet UTLYSNING 1 (8) Datum Diarienummer 2017-06-09 2017-03018 Utveckling av lärosätenas samverkanskapacitet Fullständiga ansökningar En utlysning inom Vinnovas program Kunskapstriangeln VERKET FÖR INNOVATIONSSYSTEM

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2014 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Högskolan Dalarna Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala

Läs mer

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015

Reserapport. - Shanghai, Jan-April 2015 Reserapport - Shanghai, Jan-April 2015 1. Jag läser Sjuksköterskeprogrammet på Linköping Hälsouniversitet och via Jiao Tong University s och Linköpings Hälsouniversitet relation med varandra så fick jag

Läs mer

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV

Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV 2013-02-21 1 (5) Tillväxtverket Ärendeid: 00164872 Diarienummer: 2011004691 Lägesrapport II i projektet Entreprenörskap inom HVV l. l Fokus: Pedagogisk utveckling i fokus I verksamhetsberättelsen 2013

Läs mer

SVK Kirurgisk vård i Kina T7 2LK064 ht Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter.

SVK Kirurgisk vård i Kina T7 2LK064 ht Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. SVK Kirurgisk vård i Kina T7 2LK64 ht 215 respondenter: 15 : Svarsfrekvens: 7, % Jag uppfattar att jag genom denna kurs utvecklat värdefulla kunskaper /färdigheter. Jag uppfattar att jag genom denna kurs

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016

Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 Specialistsjuksköterskeprogrammet 2015/2016 60 / 75 HP UPPSALA DISTANS 50%, CAMPUS 100%, CAMPUS 50% Specialistsjuksköterskeprogrammet är för dig som vill fördjupa dina kunskaper och självständigt ansvara

Läs mer

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet

Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet 2011-07-21 Bekräftelse av fältstudieresa till Kina för Thomasgymnasiet Resa till Peking, Zhengzhou och Shaolin den 16-29 november, 2011, 14 dagar Vår resa går till Peking och därefter direkt vidare till

Läs mer

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal

Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal Hjärnan beteende kultur och hälsa Kursresa till Kina 27 augusti - 5 september 2012 Kursprogram sjukvårdspersonal KursSKinaLakare12 1(6) Hjärnan beteende kultur och hälsa 27 augusti - 5 september Kursgivare:

Läs mer

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli

Kick-off Utbytesstudier utanför Europa. Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli Kick-off Utbytesstudier utanför Europa Johanna Persson Thor Koordinator Filosofiska fakultetens kansli 2018-03-08 2 Vad händer nu? Ansökan till partneruniversitet Försäkring CSN och stipendium Begrepp

Läs mer

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16

Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Informationsmöte för utresande utbytesstudenter VT16 Måndagen den 14 december 2015 kl.15.00-16.30, Ekosalen Åsa Landes & Marta Parzonka Studentavdelningen Dagens agenda Information på webben Registrera

Läs mer

Reserapport för kontaktresemedel - University of South Australia

Reserapport för kontaktresemedel - University of South Australia Reserapport för kontaktresemedel - University of South Australia Rebecka Cowen Forssell Reserapport för kontaktresemedel till University of South Australia Personuppgifter: o Rebecka Cowen Forssell o Urbana

Läs mer

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND

Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Studera utomlands! UNDER TIDEN DU LÄSER I LUND Välkomna till Lunds universitet! Christina Grossmann Chef, Internationella avdelningen LTH http://www.lu.se/studera/studera-utomlands Lunds universitets strategiska

Läs mer

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan

Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Ji Stockholms läns landsting Ankom Stockholms läns landsting 2011-09- 2 0 DnrV2011-0599 Doss 16 Avtal om samverkan mellan Stockholms läns landsting och Kungliga Tekniska högskolan Stockholms läns landsting

Läs mer

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete

Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i Mittuniversitetets visions och strategiarbete Underlag till diskussion kring Internationalisering Referensgruppsmöte i s visions och strategiarbete 2018-01-09 Instruktion På mötet den 9 januari kommer vi att fokusera på att formulera och konkretisera

Läs mer

Course Program China including Dental fair in Shanghai 19/10-1/11-2012

Course Program China including Dental fair in Shanghai 19/10-1/11-2012 Course Program China including Dental fair in Shanghai 19/10-1/11-2012 Docent Leif Lysell och Tandläkare Mats Peterson håller kursen: Från terapiplanering till uppföljning av färdig implantatbehandling

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola. Jobbskuggning

Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola. Jobbskuggning Rapport angående utbyte inom Kompetensutveckling för framtiden steg 1 Katrinebergs folkhögskola Projektdeltagare, namn Christina Lindström Huvudsaklig typ av mobilitet Kurs/konferens Jobbskuggning x Mottagande

Läs mer

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande:

NÄRVARANDE. Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi. Ordförande: 1 (6) NÄRVARANDE Ordförande: Anders Gustafsson, professor, Institutionen för odontologi Ledamöter: Jan Ekstrand, professor, Institutionen för odontologi Lena von Koch, docent, studierektor tillika programkoordinator

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet T6 V12

Sjuksköterskeprogrammet T6 V12 Sjuksköterskeprogrammet T6 V. Antal studieterminer Besvarad av: 70 (97%) Ej besvarad av: (3%) Language Svenska 70 (00%) 0 (0%) Besvarad av: 7 (99%) Ej besvarad av: (%) Hur många terminer har du studerat

Läs mer

Avtal mellan högskolan och personal nr 29445-IC-1-2008-1-SE-ERASMUS-EUCX-1. Högskola: Högskolan Dalarna SFALUN01

Avtal mellan högskolan och personal nr 29445-IC-1-2008-1-SE-ERASMUS-EUCX-1. Högskola: Högskolan Dalarna SFALUN01 STIPENDIEAVTAL PERSONAL Avtal mellan högskolan och personal nr 29445-IC-1-2008-1-SE-ERASMUS-EUCX-1 Högskola: Högskolan Dalarna SFALUN01 Adress: S-791 88 Falun Telefon: 023-778153 E-post: sco@du.se i det

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se

STUDIEHANDLEDNING. Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail: tony.falk@fhs.gu.se STUDIEHANDLEDNING Integrativ vård 7,5 högskolepoäng Kurskod OM3310 Kursen ges som valbar kurs inom institutionens sjuksköterskeprogram Vårterminen 2011 Kursansvarig: Tony Falk Telefon: 0708-350142 e-mail:

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Utbildningsplan för kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 7KS15 Inrättad av Rektor 2014-12-09 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2014-12-18

Läs mer

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14.

Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Fakulteten för skogsvetenskap Forskarutbildningen Riktlinjer för forskarutbildningen Gäller från och med 2011-01-01. Fastställda av fakultetsnämnden 2010-12-14. Innehåll 1. Allmänt 2. Utlysning och antagning

Läs mer

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-523 /2006 Sida 1 (5) SPA-PROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Spa Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 25 mars 2003 av fakultetsnämnden

Läs mer

Sustainable Use of Natural Resources in North America, International Course, 7,5 hp Information 22:a september 2015 i Sal A

Sustainable Use of Natural Resources in North America, International Course, 7,5 hp Information 22:a september 2015 i Sal A Sustainable Use of Natural Resources in North America, International Course, 7,5 hp Information 22:a september 2015 i Sal A Kurssida: https://student.slu.se/en/studier/kurser/?anmkod=50024.1516 OBS! Ej

Läs mer

Fysioterapeutprogrammet

Fysioterapeutprogrammet 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Fysioterapeutprogrammet 180 högskolepoäng (hp) Nivå G VGFYT Programbeskrivning Fysioterapeutyrket Fysioterapeuter är den tredje största professionen inom hälso- och sjukvården

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS).

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Thomas Strandberg Adm PM 20150121, Dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS). Beslut i olika är delegerade rektor

Läs mer

Internationell mobilitet på forskarnivå

Internationell mobilitet på forskarnivå Internationell mobilitet på forskarnivå Det finns två slags mobilitet bland de inresande studenterna på forskarnivå. 1. Utländska studenter på forskarnivå som är antagna till forskarutbildning i Sverige

Läs mer

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio?

Student Portfolio. Vad är en Student Portfolio? Hur används en Student Portfolio? Akademin för hälsa, vård och välfärd Vad är en Student Portfolio? Student Portfolio Student Portfolio är studentens dokument och är ett medel för måluppfyllelse. Den ska fungera som ett stöd samt ge en

Läs mer

Strategigrupp Bredd och spets

Strategigrupp Bredd och spets UPPDRAG Datum 2017-04-12 1 (1) Strategigrupp Bredd och spets Vid ALF-ledningsgrupps retreat den 5-6 april beslöts att bilda en strategigrupp kallad bredd och spets. Där konstaterades att Medicinska fakulteten

Läs mer

Socialpsykologi. Anvisningar till kursen (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12

Socialpsykologi. Anvisningar till kursen (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12 STOCKHOLMS UNIVERSITET Psykologiska institutionen Psykologprogrammet Termin 1, Ht 2015 Anvisningar till kursen Socialpsykologi (P1-SOC) 7,5 högskolepoäng 2/11 2/12 Senaste uppdatering: 2015-10-26 Välkommen

Läs mer

Texas Christian University

Texas Christian University Texas Christian University Snabba TCU-fakta: Grundat år 1873 Privat universitet i staden Fort Worth (45 min från Dallas) ca 10400 studenter Maskot: Horned Frog (Därav kallas studenterna för Frogs ) A

Läs mer

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde

Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde INSTITUTIONEN FÖR SPRÅK OCH LITTERATURER Anhållan om inrättande av kinesiska som huvudområde Datum: 2015-09-19 Dnr: G 2015/650 Mottagare: Humanistiska fakultetsstyrelsen Fristående kurser i kinesiska har

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

Inledning. Antagningsprocess

Inledning. Antagningsprocess SISU HT 2011 Inledning Jag vill inleda med att tacka för förtroendet till mitt stipendium från IA. Det gav mig möjlighet att betala hyran på mitt boende under min termin i Shanghai samt gav mig utrymme

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/316 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Programkod: V2ANV 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Bedömning av pedagogisk skicklighet

Bedömning av pedagogisk skicklighet Bedömning av pedagogisk skicklighet utveckling av ett belöningssystem vid Lunds Tekniska Högskola Thomas Olsson LUNDS UNIVERSITET Lunds Tekniska Högskola 2008 Lunds universitet Grundat 1666 8 fakulteter

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points

UTBILDNINGSPLAN. RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points INSTITUTIONEN FÖR VÅRDVETENSKAP OCH OMSORG UTBILDNINGSPLAN RÖNTGENSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET, 120/160 poäng Diagnostic Radiology Nursing Programme, 120/160 points Utbildningsplanen är fastställd av Fakultetsnämnden

Läs mer

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS)

Beslut och beredning vid Fakulteten för teknik och samhälle (TS) MAH / Fakulteten för teknik och samhälle 1(5) Birgitta Magnusson Kvalitetskoordinator PM 20160512 Dnr LED 1.3 2016/232 Ersätter dnr TS 122013/496 och dnr TS 122015/116 Beslut och beredning vid Fakulteten

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng

SAHLGRENSKA AKADEMIN. Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G2018/317 SAHLGRENSKA AKADEMIN Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot distriktssköterska, 75 högskolepoäng Programkod: V2DIS 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning intensivvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning intensivvård Medicinska fakultetsstyrelsen (MFS) Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning intensivvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASIN Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda specialistsjuksköterskor

Läs mer

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng

Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng Växjö universitet Dnr 19/2004-510 Institutionen för pedagogik Utbildningsplan för musikproduktionsprogrammet, 80 poäng 1. Beslut om inrättande av programmet Universitetsstyrelsen har genom beslut 2003-06-13

Läs mer

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete

Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete RESEBERÄTTELSE Namn År och termin för utbyte Magnus Jansson Utbytesuniversitet Kyushu University Utbildningsprogram Exchange Studies, Språk och Examensarbete 2015 HT- 2016 VT Innan avresa När jag valde

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2019 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits

Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng. Programme in Nursing 180 higher education credits Dnr G217 4700/06 Utbildningsplan för Sjuksköterskeprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Nursing 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelse 2006-11-24 Reviderad av dekanus

Läs mer

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 I februari 2011 åkte jag som utbytesstudent från sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping, till Universidad del Desarrollo i Santiago

Läs mer

Karolinska Institutets Pedagogiska Akademi

Karolinska Institutets Pedagogiska Akademi s Pedagogiska Akademi Lärare som är involverade i s utbildningar är välkomna att ansöka om att få sina pedagogiska meriter bedömda för att antas som ledamot till s Pedagogiska Akademi. Lärare som kontinuerligt

Läs mer

Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster

Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster Uppsala universitet Bilaga 5 Kiwi-projekt: utbildningskommunikation på webben Personas för utbildningskommunikation Specifika behov av innehåll och funktion/tjänster PRIORITERADE PERSONAS: Anna 18 Potentiell

Läs mer

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer.

Innehållet bör täcka en kort beskrivning av staden och dess omgivningar samt ev. personliga kommentarer. TAIPEI Staden Taipei ligger på Taiwans nordligaste spets nära havet och omgärdat av berg och skog. Det är en riktig storstad med China Town känsla med mycket människor, mopeder och bilar (det lever 7 miljoner

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning barnsjukvård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) VASBS Programbeskrivning Utbildningen syftar till att utbilda specialistsjuksköterskor

Läs mer

Protokoll. Läkarsektionen 2008/10/28

Protokoll. Läkarsektionen 2008/10/28 Läkarsektionen 2008/10/28 Protokoll Tid. 17.00 Plats. Puben, nedervåningen MF Närvarande. Paulina Arntyr, Mikael Finder, Martin Hult, Karin Johnsson, Madeleine Kronblad, Ulrika Liliemark, Astrid Moëll,

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier.

Reserapport efter utbytesstudier. Reserapport efter utbytesstudier. Shanghai Kina. Karl SSK hösten 2012 1) Vilket program läser du på? Jag läser till sjuksköterska på campus Norrköping och är nu inne på min femte termin. 2) Vilket universitet,

Läs mer

INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER

INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER INFORMATIONSDAG UTLANDSSTUDIER Vårterminen2013 Internationalisering Vilka stipendier kan man söka att studera utomlands? NORDPLUS STIPENDIER Vi har utbyten inom 2 nätverk DANOSFI NORLYS DANOSFI Högskolan

Läs mer

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018

Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 2012-02-24 Forskningsplan för tandvården i Region Skåne 2013-2018 Forskningsplanen är framtagen i enighet mellan representanter för Region Skåne, Folktandvården Skåne, Privattandläkarna Skåne, Odontologiska

Läs mer

Sjuksköterskeprogrammet. Study Program in Nursing. Svenska. Grundnivå

Sjuksköterskeprogrammet. Study Program in Nursing. Svenska. Grundnivå Dnr: HNT 2015/53 Fastställd 2015-02-23 Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap Utbildningsplan Sjuksköterskeprogrammet Programkod: Programmets benämning: VGSSK Sjuksköterskeprogrammet Study Program

Läs mer

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa

Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa DNR LIU-329/07-41 1(5) Vuxna och äldres hälsa, livsvillkor och ohälsa Programkurs 17,5 hp Living Conditions, Health and Illness for Adults and Elderly 8DIA05 Gäller från: 2019 VT Fastställd av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Allmäntjänstgöring som läkare

Allmäntjänstgöring som läkare Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region

Läs mer

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter

RAPPORT. Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter RAPPORT Kliniska riktlinjer för användning av obeprövade behandlingsmetoder på allvarligt sjuka patienter Förslag från arbetsgrupp: Olle Lindvall, Kungl. Vetenskapsakademien Ingemar Engström, Svenska Läkaresällskapet

Läs mer

Delrapport - urval. Markera vilken kurs du gick Global hälsa

Delrapport - urval. Markera vilken kurs du gick Global hälsa Delrapport - urval Markera vilken kurs du gick Global hälsa Läkarutbildningen - Breddning- och fördjupningskurs period 2 - VT13 Antal respondenter: 93 : 64 Svarsfrekvens: 68,82 % Markera vilken kurs du

Läs mer

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj?

samverkan i fokus Med Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? 2. Med samverkan i fokus Ska formaliserad samverkan lyftas till en mer strategisk nivå och i mindre utsträckning formuleras i detalj? Rapport från lärprojektet Formaliserad samverkan mellan akademi och

Läs mer

Centrum för Klinisk Utbildning (CKU) En för KI och SLL gemensam samverkansstruktur för den kliniska utbildningen i Stockholms län

Centrum för Klinisk Utbildning (CKU) En för KI och SLL gemensam samverkansstruktur för den kliniska utbildningen i Stockholms län Centrum för Klinisk Utbildning (CKU) En för KI och SLL gemensam samverkansstruktur för den kliniska utbildningen i Stockholms län CKU Nordost CKU Nordväst CKU Sydväst CKU Sydost Ett CKU Fyra geografiska

Läs mer

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet

Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Ansökningsmeddelande 2018 för Asienprogrammet Utbildningssamarbete, Japan och Sydkorea 1. Allmänt Utbildningsstyrelsens Asien-program finansierar samarbetsprojekt med högskolor i asiatiska områden som

Läs mer

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund

Reserapport 2012. University of Saskatchewan. (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Reserapport 2012 University of Saskatchewan (Edwards School of Business) Belinda Fagerlund Företagsekonomi FE-10 2013 INNEHÅLL / CONTENTS 1 Före resan... 3 2 Ankomst till Kanada... 3 3 University of saskatchewan...

Läs mer

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941

Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola Dnr HS 15-08/941 Antagen av Fakultetstyrelsen 2006-06-12 Reviderad, antagen av Fakultetstyrelsen 2008-10-23 Vision och uppdrag för Hälsa

Läs mer

Studentrapport från mitt utbyte

Studentrapport från mitt utbyte Partneruniversitet: Fudan University - Shanghai År/termin som du var på utbyte: VT 2019 Vilka kurser läste du och vad tycker du om kvaliteten på undervisningen vid värduniversitetet? Hur var det med studiekulturen

Läs mer

Europaresan Auschwitz/Polen

Europaresan Auschwitz/Polen Europaresan Auschwitz/Polen Vi är 22 elever från de fyra olika inriktningarna på samhällsprogrammet årskurs två, som vill göra denna Europaresa tillsammans. Andra världskriget är något som har satt djupa

Läs mer

Specialistutbildning - Operationssjuksköterska, 60 hp

Specialistutbildning - Operationssjuksköterska, 60 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Specialistutbildning - Operationssjuksköterska, 60 hp Emergency Care Specialist Nursing with focus on Operating Room Nursing, 60 Higher Education Credits Allmänna data om programmet

Läs mer

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET

LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET LATHUND FÖR UTBYTESSTUDIER MEDICINSKA FAKULTETEN LUNDS UNIVERSITET Internationella avdelningen KARIN FRYDENLUND Internationell chef E-post: Karin.Frydenlund@med.lu.se Telefon: 046-222 31 80 TERESA SVARVELL

Läs mer

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG HÄLSOAKADEMIN Utbildningsplan Dnr CF 52-99/2010 Sida 1 (6) SPECIALISTSJUKSKÖTERSKEPROGRAMMET HÄLSO- OCH SJUKVÅRD FÖR BARN OCH UNGDOM, 60 HÖGSKOLEPOÄNG Specialist Nursing Programme Paediatric Care, 60 Higher

Läs mer

Kina-programmet, utlysning 2014

Kina-programmet, utlysning 2014 Asien-programhelhet utbildningssamarbete Kina-programmet, utlysning 2014 1. Allmänt CIMOs Asien-program finansierar projekt inom högskolornas utbildningssamarbete med målområden i Asien som anses speciellt

Läs mer

Projektets längd: Besöket eller utbytet pågår minst en dag och högst 12 veckor.

Projektets längd: Besöket eller utbytet pågår minst en dag och högst 12 veckor. Fondens namn: Grundtvig Mobilitetsstipendier Besök och utbyten Om fonden: Inom programmet Grundtvig är mobilitetsstipendierna individuella bidrag som gör det möjligt för personer anställda inom vuxenutbildningen

Läs mer