Sekretessmärkning. Företagsintern 1 av 10. Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sekretessmärkning. Företagsintern 1 av 10. Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år"

Transkript

1 Instruktion /9.0 Företagsintern 1 av 10 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Branteryd, Kristina Arbetstillstånd interna regler 1 Syfte Arbetstillstånd används för att säkerställa att entreprenör eller person hemmahörande på annan avdelning/arbetsplats får information om risker i sin omgivning, för det aktuella området, innan de påbörjar ett arbete samt för att säkerställa att driftpersonalen får kännedom om att extern personal finns i anläggningen (observera att alla externa som är i anläggningen inte behöver har ett arbetstillstånd, även annan anmälningsplikt kan vara aktuell). (Representant/arbetsledare för entreprenör eller person hemmahörande på annan avdelning/arbetsplats kommer framöver att benämnas som utföraren.) 1.1 Ändringar i tidigare version Punkt 2: Ny skrivelse angående Underhållsenheten. Punkt 2: Särskilt riskfyllda arbeten borttaget. Vid särskilt riskfyllda arbeten ska riskbedömning utföras. Punkt 2.1: Stycket om undantag justerat, exv. tydliggjort att risker ska beaktas då undantag beslutas. Punkt 3.2: Tydliggörande om godkännande då individ från annan avdelning utses till utfärdare. Punkt 3.2: Stycket om att arbetstillstånd kan utfärdas i förväg har tagits bort. Punkt 3.4: Stycket om uppföljning och arkivering uppdaterat. Punkt 3.6 (punkt 9): Tydliggjort att arbetstillståndet är en genomgång av risker. Övrigt: Småjusteringar för att tydliggöra texten. 1.2 Ändringar i denna version Mallen för arbetstillstånd uppdaterad med kontroll av arbete i slutet utrymme. 1.3 Ersätter Dokument version 7.0.

2 Företagsintern 2 av 10 2 Omfattning Instruktionen gäller för arbeten på SSAB i Oxelösund. Arbetstillstånd ska utfärdas vid: Arbetsplatser som har någon form av risk enligt mall Arbetstillstånd för tillfälliga arbeten som innebär risker 1), som utförs av entreprenör eller person hemmahörande på annan avdelning. Behovet bedöms utifrån risken. T ex är det troligt att byte av armaturer ute i driften kräver arbetstillstånd medan byte av armaturer inne på kontor inte gör det. Arbetet ska dessutom inte vara dagligt förekommande. (Vid dessa tillfällen ska annan riskbedömning finnas.) 1) Blanketten för arbetstillstånd återfinns som mall på Steelnet. Den läggs in på de arbetsflöden/ arbetsplatser där den behövs. Respektive administratör kan hjälpa till med det. Blanketten finns även som mall på engelska; Work permit for temporary works which cause hazards. Underhållsenheten är undantagen arbetstillstånd förutsatt att det finns en (eller flera) dokumenterade riskbedömningar som uppfyller följande: Innefattar de risker som underhållspersonalen kan utsättas för och som visar på att riskbilden är acceptabel? Beskrivning av arbetssättet som säkerställer att personalen kan utföra arbetsuppgifterna utan att utsättas för risk (ska finnas med i riskbedömningen), samt innefattar hur risker som plötsligt uppkommer i verksamheten kommer underhållspersonalen till känna och hur de hanteras. Riskbedömningen kan anpassas till den nivå som anses lämplig. Vissa risker kan hanteras i Inventering av arbetsmiljörisker eller i en annan övergripande riskbedömning och andra risker kan t ex hanteras i en 30-sekundersanalys med riskbedömning. Riskbedömningen ska stämmas av med aktuell driftavdelning. Dock kan underhålls medarbetare alltid själva välja att efterfråga ett arbetstillstånd. Om arbetsuppgiften ändras eller utföraren får kompletterande uppgifter att utföra ska arbetstillståndet uppdateras eller ett nytt arbetstillstånd skrivas. Observera att syftet med blanketten är att informera om specifika risker i anläggningen. Den ska alltså inte användas för att upplysa en elektriker om risker vid elektriska arbeten, däremot kan den ta upp t ex traverser, gaser eller trafik i området där elektrikern ska arbeta. Risker som tillhör den specifika arbetsuppgiften ska riskbedömas av personens arbetsgivare/chef. Denna riskbedömning ska kunna presenteras vid förfrågan.

3 Företagsintern 3 av 10 Notis Arbetstillståndet är inte tänkt för personal som kontinuerligt lånas ut till annan avdelning. Förutsättningen i dessa fall är att den utlånade personen har fått utbildning och introduktion på den arbetsplatsen den lånas ut till. Vid tillfällig utlåning, där medarbetaren inte är van vid den nya arbetsplatsen och dess risker, ska arbetstillståndet användas som vanligt. 2.1 Undantag Avsnittschef för området där arbetstillståndet ska skrivas bestämmer tillsammans med aktuell individs chef om eventuellt undantag ska/kan ske. Då undantag beslutas ska risker beaktas, bedömas och hanteras så att undantagna individer arbetar säkert. Om undantag finns ska avsnittschef upprätta två listor, en för internt anställda och en för entreprenörer. Enhetschef följer upp att detta utförs och listorna kan sammanställas för hela enheten om så önskas. Avsnittschef ska hålla listorna uppdaterade och tillgängliga. Undantagen ska motiveras (väl) i listan för undantag. Se exempel på hur undantag för arbetstillstånd kan se ut under punkt 3.7 och 3.8. Arbeten av extern individ kan utföras utan arbetstillstånd om en van ledsagare/guide som känner till riskerna är med under hela arbetets utförande. 3 Genomförande/Beskrivning Arbetstillstånd ska utfärdas samma dag men innan arbetet påbörjas, och vara giltigt max 24 timmar i taget. Om arbete bedrivs under längre tid kan arbetstillstånd undantagsvis utfärdas veckovis, om det anses lämpligt. Om riskerna förändras ska arbetstillståndet uppdateras. Ett arbetstillstånd ska utfärdas för ett arbete åt gången. 3.1 Gemensamt arbetsställe Vid ett gemensamt arbetsställe (d v s då vi har en eller flera entreprenörer inne som utför arbete) är SSAB samordningsansvarig. Arbetsuppgifterna för samordningsansvaret sköts av SAMO. SAMO ska redovisas i arbetstillståndet så det är tydligt vem som har rollen och hur denne nås. Finns en ersättare ska även detta framgå av arbetstillståndet. 3.2 Utfärdare av arbetstillstånd Arbetstillståndet ska utfärdas av en utfärdare hemmahörande på den avdelning där arbetet ska utföras. Då utfärdare från annan avdelning anses lämplig (exv. från underhållsorganisationen) ska både individens chef samt driftavsnittets chef ha godkänt individen som utfärdare. Ska arbete utföras på flera avdelningar ska ett arbetstillstånd för varje avdelning utfärdas.

4 Företagsintern 4 av 10 Avsnittschef utser personer för att utfärda arbetstillstånd. Utfärdaren ska ha god kännedom om riskerna på arbetsplatsen. Avsnittschef ansvarar för att aktuell lista finns tillgänglig på vilka som utsetts till utfärdare av arbetstillstånd. På listan ska båda cheferna ha signerat då utfärdare från annan avdelning utses (se 3.2, första stycket). Listorna kan sammanställas för hela enheten om så önskas. Om en utfärdare endast skriver arbetstillstånd för vissa jobb eller för ett specifikt område ska detta tydligt framgå av listan över utfärdare. Om fler personer kan skriva arbetstillstånd för samma geografiska område, under samma tidsperiod, måste dessa ha kontakt med varandra för att kunna upptäcka nytillkomna risker. Utfärdarens uppgift är att bedöma om arbetstillstånd krävs och att utfärda tillståndet. Då entreprenör eller SSAB-personal utanför sin ordinarie avdelning begär ett arbetstillstånd bör sådant utfärdas oavsett vilken bedömning utfärdaren gjort. Utfärdare ska finnas tillgänglig under de tider på dygnet då en utförare kan behöva ett arbetstillstånd. (Se även punkt 2.1, tredje stycket.) 3.3 Arbetsgång Anmälningsplikt råder alltid till driftcentral/kontrollrum eller dylikt innan arbetet påbörjas. Ett arbetstillstånd utfärdas för ett företag eller för aktuell grupp med intern personal som ska utföra ett arbete Besök på arbetsplatsen och genomgång av risker Utfärdaren besöker tillsammans med utföraren arbetsstället för att se avgränsningar för arbetet samt intilliggande risker. Då det har skett allvarligt tillbud på grund av kommunikationsbrister är denna punkt väldigt viktig och besök på arbetsplatsen ska alltid genomföras. Utfärdaren går tillsammans med utföraren igenom risker och åtgärder för att undvika dessa. Blanketten Arbetstillstånd för tillfälliga arbeten som innebär risker 1) fylls i. 1) Blanketten för arbetstillstånd återfinns som mall på Steelnet. Den läggs in på de arbetsflöden/ arbetsplatser där den behövs. Respektive administratör kan hjälpa till med det. Blanketten finns även som mall på engelska; Work permit for temporary works which cause hazards. Särskilda försiktighetsåtgärder som måste vidtas vid Heta arbeten framgår av SSABs Heta arbeten interna regler. Även dessa återfinns under arbetsflödet Arbetsmiljö & Hälsa.

5 Företagsintern 5 av 10 Då arbetstillståndet är klart ska utfärdaren ha försäkrat sig om att utföraren har förstått det som står i arbetstillståndet. Därefter ska det signeras av både utfärdaren och utföraren. Då utföraren är representant för en grupp av personer ska representanten förmedla riskerna till samtliga som medverkar vid genomförandet av arbetet Under arbetets gång När arbetstillståndet är giltigt ska det finnas tillgängligt och väl synligt på lämplig plats, t ex i kontrollrum. Detta beslutas lokalt på varje avdelning. Vid behov ska utföraren kunna kontakta utfärdaren. Är detta ej möjligt och nya risker har uppkommit ska arbetet kunna avbrytas tills utfärdaren kan kontaktas och arbetstillståndet kan revideras Efter avslutat arbete Efter slutfört arbete ska utföraren kvittera på arbetstillståndet att arbetet är utfört och att arbetsplatsen är städad samt lämna blanketten till utfärdaren, som också kvitterar blanketten. Därmed är tillståndet inte längre giltigt. Vid veckovis utfärdat tillstånd skall den externa personalen varje dag efter arbetets slut ta med sig arbetstillståndet. 3.4 Uppföljning och Arkivering Kvartalsvis sammanställning av status på efterlevnad av arbetstillstånd görs per driftavdelning (den verksamhet som arbetstillståndet berör). Av sammanställningen ska framgå kvalitet på förebyggande åtgärder (stickkontroll), om listan för utfärdare är uppdatarad, samt om listan för undantag är uppdaterad. Sammanställningen redovisas och följs upp på Enhetens arbetsmiljökommitté. Arbetstillståndet arkiveras på driftavdelningen där arbetstillståndet utfärdats under minst tre år.

6 Företagsintern 6 av Termer och begrepp Entreprenör eller inhyrd personal En enkel definition för entreprenörer och inhyrd personal är följande: Entreprenör: Inhyrd personal: Arbetskraft som SSAB köper in och som har egen arbetsledning. Arbetskraft som SSAB köper in och som går under vår arbetsledning Gemensamt arbetsställe Gemensamt arbetsställe är SSAB då det är fler arbetsgivare som bedriver arbetar på SSAB. Detta kan exempelvis vara vid installation av en maskin, då vi har en el flera entreprenörer inne för att utföra vissa jobb.

7 Företagsintern 7 av Förklaring till blanketten

8 Företagsintern 8 av 10 Samtliga punkter ska besvaras för giltigt arbetstillstånd! 1. Tydlig beskrivning av platsen där arbetet kommer att utföras. 2. Tydlig beskrivning av arbetets omfattning. 3. Ifylles med datum. Arbetstillstånd ska utfärdas samma dag men före arbetet påbörjas, och vara giltigt max 24 timmar i taget. I vissa fall kan arbetstillstånd utfärdas veckovis. 4. Här anges under vilka tider arbetet får bedrivas. 5. Fyll i namn och telefonnummer för samordningsansvarig. Samordningsansvarig ska finnas då det är fler arbetsgivare som utför arbete på arbetsplatsen. 6. Fyll i ersättare (namn och telefonnummer) för samordningsansvarig. Ange inom parentes vilken tid som aves, t ex natt, helg. 7. All extern personal ska ha information om de lokala riskerna på arbetsplatsen, t ex gasrisker, trafik, krav på personlig skyddsutrustning. Giltighetstiden för sådan information varierar mellan olika arbetsplatser. Om den externa personalen inte fått sådan information ska den ges innan arbetet får påbörjas. 8. För SSAB-anställda kan detta innebära antingen lokal gas- och säkerhetsutbildning eller övergripande gas- och säkerhetsinformation. För entreprenörer innebär det gas- och säkerhetsutbildning för entreprenörer. 9. Denna punkt är en genomgång av risker som processen/arbetsplatsen eller exempelvis annan entreprenör kan orsaka utföraren. Utfärdaren ska, tillsammans med utföraren, gå igenom samtliga risker som finns angivna i den vänstra kolumnen. I första hand ska risken elimineras, men om det inte är möjligt ska tydliga förebyggande åtgärder samt ansvarig för genomförande av dessa anges i den högra kolumnen. Om inget av detta är möjligt är det viktigt med information och för situationen rätt personlig skyddsutrustning OBS! Ordinarie skyddsutrustning ska alltid användas! En förutsättning för att göra en bra riskgenomgång är ofta att tillsammans gå ut på plats och fylla i blanketten. 10. Vid ja på frågan om heta arbeten; se SSABs interna regler för heta arbeten. Heta arbeten är svetsning, skärning, slipning, varmluftspistol, lödning och annat arbete som kan orsaka brand. 11. Kontrollera förarbevis innan arbete påbörjas. För att få framföra kran krävs förarbevis från intern SSAB-utbildning samt tillstånd från SSAB-chef/SSABanläggningsägare. För truck, skylift och mobil plattform finns krav på giltigt och godkänt förarbevis (skriftligt tillstånd från arbetsgivaren) och ett körtillstånd som utfärdats av transportskolan på SSAB och signerats av SSABchef/SSAB-anläggningsägare.

9 Företagsintern 9 av Fyll i om arbete kommer att utföras i närheten av järnvägsspår, d v s inom 2,2 m från närmaste räls. Om ja ska lokförare alltid kontaktas innan arbetet påbörjas. 13. Säkerställ att all energi (hydraulik, pneumatik, el och gas) till anläggningen är bruten och låst, och att anläggningen är trycklös innan arbete påbörjas. 14. Fyll i om personalen har gasvarnare eller om det inte är aktuellt. Utfärdare beslutar om gasvarnare behövs. 15. Företag där den externa personalen är anställd. (Ev huvudentreprenören om utföraren är en underentreprenör). Gäller det SSAB-personal, ange detta samt avdelningstillhörighet. 16. Antal personer som arbetstillståndet gäller för. 17. Namn på extern kontaktperson för utföraren. 18. Namn på SSABs utfärdare. 19. Det är mycket viktigt att tydligt fylla i telefonnummer där man kan nå den externa personalen medan arbetet pågår, i händelse av nödsituation. 20. När arbetstillståndet fylls i ska utfärdare och utförare besöka arbetsplatsen tillsammans för att se avgränsningar för arbetet samt intilliggande risker. Datum för besöket fylls i och utfärdare och utförare signerar att besök har skett. 21. Efter slutfört arbete kryssas rutan i och datum fylls i. Extern personal och SSABs utfärdare signerar arbetstillståndet som inte längre är giltigt. Arbetstillståndet arkiveras enligt avdelningens rutin för detta.

10 Företagsintern 10 av Exempel på blankett för undantag av arbetstillstånd internt anställda 3.8 Exempel på blankett för undantag av arbetstillstånd entreprenörer

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan Instruktion 676349/1.0 Företagsintern 1 av 8 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2019-09-02 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Kullman, Johan 2019-08-26 2022-08-26 Risker innan arbete

Läs mer

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof Instruktion 101911/5.0 Företagsintern 1 av 7 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2015-10-26 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Stark, Per Olof 2015-10-26 2018-10-26 Bryt och lås

Läs mer

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23

Validity Date Reg No 10 år HMSS-331. Unit Reviewer Approver Version HMS&K Anne-Louise Thäng Helén Axelsson 23 ANVISNING 1(7) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

Rutin. Säkra stopp. Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador.

Rutin. Säkra stopp. Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador. Säkra stopp Rutin Syfte Syftet med säkra stopp är att ge säkra rutiner för ingrepp i arbetsutrustningars riskområde för att förhindra personskador. Tillämpning Rutinen skall tillämpas vid alla tillfälliga

Läs mer

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331

Document Name ANVISNING 1(6) Validity Date Reg No 10 år 2014-02-25 HMSS-331 ANVISNING 1(6) SÄKER JOBBANALYS (SJA) - "MIN TAKE 2" RISKINVENTERING DRIFTPERSONAL 1 SYFTE Säker JobbAnalys (SJA) är ett verktyg för att systematiskt utvärdera underhålls- eller projektarbeten, normala

Läs mer

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014

ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 ARBETSMILJÖANSVAR I ENTREPRENÖRSFÖRHÅLLANDEN REGIONTRÄFFARNA VÅREN 2014 Ansvar enligt Arbetsmiljölagen - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens ansvar - Rådighetsansvar och ansvar för inhyrda - Samordningsansvar

Läs mer

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav.

Skanska Sverige. Arbete med eller nära spänning skall utföras av, eller under ledning av, en för arbetet ansvarig person, se kompetenskrav. 1 (6) 1. Allmänt Arbete i närheten av och med elledningar är en vanlig och farlig situation för oss, endera väl synlig luftledning eller som ledning under mark. Nedan finns beskrivet arbetssättet som ska

Läs mer

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob

Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob Instruktion 101911/9.0 Företagsintern 1 av 11 Författare Datum Arkiveringstid Hultman, Sören 2019-05-06 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Sandberg, Jacob 2019-05-08 2022-05-06 Bryt, lås och

Läs mer

REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER

REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER STYRDOKUMENT Dnr V 2016/294 REGLER OCH HANDLÄGGNINGSORDNING RÖRANDE NATTARBETE, ENSAMARBETE SAMT ÖVERNATTNING I GÖTEBORGS UNIVERSITETS LOKALER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion Beslutsdatum Giltighetstid

Läs mer

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö Dokumenttyp Utfärdat av Telefon Sida Lokal rutin Karin Bülow 508 12 065 1 ( 1 ) Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den Arbetsmiljö 2012-09-11 2017-08-08 5. Arbetsmiljö Källa/ Hänvisning: Stockholms

Läs mer

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning

Ansvarsregler och Ansvarsfördelning Ansvarsregler och Ansvarsfördelning SveMin-seminarium i Luleå 2015-11-18 Maria Hagberg Forss Hagberg Forss Juridik AB 1 Arbetsmiljölagens regler om ansvar - Arbetsgivarens huvudansvar - Arbetstagarens

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön?

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 Viktigt

Läs mer

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling

Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling ATEX och Brand 2013 Explosionsskyddsdokument ett ledningssystem i miniatyr under utveckling 1 Bakgrund ATEX : Lagar och föreskrifter Två delar Direktiv 94/9/EG Beslutade 23 mars 1994 Produktdirektivet

Läs mer

LSR Site Ste - Heta arbeten

LSR Site Ste - Heta arbeten Referenser till andra rutiner... 1 1 SYFTE OCH MÅL... 1 2 OMFATTNING... 1 3 ROLLER OCH ANSVAR... 2 4 MINIMIKRAV... 2 Gasfrihetsmätning... 2 Brandvakt... 2 Heta arbeten med öppen låga... 3 Hetarbeten...

Läs mer

SAM vid uthyrning av

SAM vid uthyrning av SAM vid uthyrning av personal Maria Morberg, Almega Lagstiftning Arbetsmiljölagen AML Arbetsmiljöförordningen AMF Arbetsmiljöverkets föreskrifter AFS Klicka här för Arbetstidslagen att ändra ATLformat

Läs mer

INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN

INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN ANVISNING 1(8) INTRÄDE I SLUTNA UTRYMMEN Innehållsförteckning: 1 SYFTE 2 DEFINITIONER 3 ANSVAR 4 BESKRIVNING 4.1 Inträdesvakt 4.2 Blindningar 4.3 Godkännande av blindningslista 4.4 Montering/demontering

Läs mer

Rutin för uppgiftsfördelning till laborationsansvarig

Rutin för uppgiftsfördelning till laborationsansvarig DNR: P 2016 /44 Beslutad av rektor: 2016-12-19 Dokumentägare: HR-avdelningen Rutin för uppgiftsfördelning till laborationsansvarig Akademichef/avdelningschef ska fördela arbetsmiljöuppgifter till en lärare

Läs mer

ABB SE har fattat beslut om att samtliga entreprenörer och konsulter skall certifieras i arbetsmiljö- och säkerhet

ABB SE har fattat beslut om att samtliga entreprenörer och konsulter skall certifieras i arbetsmiljö- och säkerhet ABB SE har fattat beslut om att samtliga entreprenörer och konsulter skall certifieras i arbetsmiljö- och säkerhet SSG Entré kommer att vara en förutsättning för att arbeta åt ABB. Från och med 1 januari

Läs mer

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg

Arbetsmiljö och ansvar. Anna Varg Arbetsmiljö och ansvar Anna Varg Arbetsmiljöverket 11-11-16 1 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över bl a arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter Utfärda föreskrifter med stöd

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Instruktioner för byggnadsställningar hos SSAB EMEA AB, Oxelösund

Instruktioner för byggnadsställningar hos SSAB EMEA AB, Oxelösund Instruktion 213413/3.0 Företagsintern 1 av 9 Författare Datum Arkiveringstid Collings, Hugh 2017-02-20 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Branteryd, Kristina 2017-01-31 2020-01-23 Instruktioner

Läs mer

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar

DRI-103 Entreprenörsarbete i Käppalaförbundets anläggningar Syfte med dokumentet Detta dokument fastställer de arbets- och miljökrav som en entreprenör/leverantör och underleverantör (kallad E) som arbetar på uppdrag av Käppalaförbundet skall känna till. Det gäller

Läs mer

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET

REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET STYRDOKUMENT Dnr V 2018/657 REGLER FÖR UPPGIFTSFÖRDELNING I DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Eva Wiberg Personalenheten

Läs mer

ID06-kort för tredjelandsmedborgare

ID06-kort för tredjelandsmedborgare ID06-kort för tredjelandsmedborgare Sida 1 av 6 1. Tredjelandsmedborgare som är anställda i svenskt företag 1.1 Tredjelandsmedborgare som har ett uppehålls- och arbetstillstånd utfärdat av Migrationsverket

Läs mer

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion

Resultat av inspektion 2017 hos Produktion TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Lexinger/Martina Adiels Balk 2017-04-18 SFN 2017/0076 50446 Servicenämnden Resultat av inspektion 2017 hos Produktion Förslag till beslut Servicenämnden

Läs mer

Entreprenörssäkerhet. Tips och råd vid anlitande av entreprenörer

Entreprenörssäkerhet. Tips och råd vid anlitande av entreprenörer Entreprenörssäkerhet Tips och råd vid anlitande av entreprenörer I gruvbranschen anlitas många företag för olika typer av arbeten. Det är mycket viktigt att beställarföretaget och företagen samverkar för

Läs mer

ID06-kort för tredjelandsmedborgare

ID06-kort för tredjelandsmedborgare ID06-kort för tredjelandsmedborgare Sida 1 av 6 1. Tredjelandsmedborgare som är anställda i svenskt företag 1.1 Tredjelandsmedborgare som har ett uppehålls- och arbetstillstånd utfärdat av Migrationsverket

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Säkerhetsföreskrifter

Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket Säkerhetsföreskrifter Halmstadverket 2 Hälso- och säkerhetsföreskrifter för entreprenörer anlitade av E.ON Värmekraft Sverige AB samt E.ON-anställda. Syftet med föreskrifterna är att verka

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 1 Sid 1 av 14 Det systematiska arbetsmiljöarbetet ska hjälpa företaget att arbeta förbyggande med arbetsmiljön. Detta ska göras genom att verksamheten ska undersökas, bedrivas och följas upp så att ohälsa

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner Hantera risker : systematiskt miljöarbete PDF LÄSA ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Göran Davidsson. Den här boken beskriver hur man kan undersöka arbetsmiljön utifrån mänskliga, tekniska

Läs mer

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning

Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Avtal om användande av personlig skyddsutrustning Jag har mottagit den personliga skyddsutrustningen i bilaga 1.1. Jag har fått information om när den ska användas Jag är personligen ansvarig för att utrustningen

Läs mer

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum

Rutiner för arbetsmiljö. Förskola. Datum Rutiner för arbetsmiljö Förskola Arbetsplats Genomförd av Datum Rutiner och regler Som en grund till ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete ska ni se till att ni har rutiner i er verksamhet för att genomföra

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Xxxxx Användning av truckar

Xxxxx Användning av truckar AFS 2014:XX 2014:20 Xxxxx Användning av truckar Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2006:5) om om användning av truckar Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom

6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom 1 (6) 6.3 Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall och tillbud samt anmälan av arbetssjukdom Utredning/syfte Utredning skall återge en inträffad händelse - med beaktande av sådana

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2015-01-23 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom arbetsmiljö. 2. Förutsättningar

Läs mer

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN

HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN HANDBOK FÖR SÄKERHETSORGANISATIONEN 1. Säkerhets- och miljöskyddsförklaring 2. Ägarförhållande 3. Säkerhets- och miljöansvarig 4. Ansvar och befogenheter 5. Kompetens och utbildning 6. Checklistor för

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige

2012-12-03 Tills vidare S2 Värmeverket/Askersund/Sverige VATTENFALL HEAT SWEDEN OPERATIONS Verksamhet Säkerhet-Hälsa-Miljö DMS 1002413952:6 Handläggare Christer Gustafson Granskat av Stefan Karlsson Godkänt av Berit Sanded Giltig från Giltig till S-klass Anläggning/Ort/Land

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete

Systematiskt Arbetsmiljöarbete 2001-09-03 Systematiskt Arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det behöver inte ta mycket tid att jobba med arbetsmiljön och samtidigt uppfylla myndigheternas

Läs mer

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd

En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd En säkrare arbetsdag för dig som är bemanningsanställd 1 Du har rätt till en säker arbetsdag Bemanningsanställd, inhyrd eller konsult. Titlarna kan skilja sig åt men uppdraget är detsamma att utföra sitt

Läs mer

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området.

1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Uppgiftsfördelning 2011-12-15 1. Syfte Syftet är klargöra uppgiftsfördelningen för att säkerställa en effektiv ledning och styrning inom SMART-området. 2. Förutsättningar

Läs mer

Rutin för introduktion av sommarjobbare samt checklistor

Rutin för introduktion av sommarjobbare samt checklistor 1 (5) Urban Funck Rutin för introduktion av sommarjobbare samt checklistor Arbetsmiljöansvaret för de sommarjobbande ungdomarna åvilar Arbetsmarknadsförvaltningen. Eftersom denne inte känner verksamheten

Läs mer

Utdrag ur Bevakningshandbok

Utdrag ur Bevakningshandbok Sid 1 (5) Utdrag ur Bevakningshandbok Version 1.2 Sid 2 (5) Bevakningsriktlinjer LKAB sätter säkerheten först. Därför ska LKABs bevakning medverka till att stärka skyddet för liv och hälsa för medarbetare,

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Dokumentnamn Entreprenadarbeten produktion Fjärrvärme. Godkänd/ansvarig Leif Holmberg

Dokumentnamn Entreprenadarbeten produktion Fjärrvärme. Godkänd/ansvarig Leif Holmberg 1(7) Ordnings- och Skyddsföreskrifter för entreprenadarbeten på Hässleholm Miljö AB, Värmeverket, PC 500, med tillhörande produktionsanläggningar i Hässleholm och Tyringe, (nedan kallat HMAB). Innan Ditt

Läs mer

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid Övik Energis produktionsanläggningar

Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid Övik Energis produktionsanläggningar Ordnings- och säkerhetsföreskrifter vid Övik Energis produktionsanläggningar Giltig fr.o.m. 2014-07-03 1(6) Denna skrift innehåller information för att kunna utföra ett säkert arbete vid Övik Energis produktionsanläggningar.

Läs mer

Samordningsansvaret för arbetsmiljön

Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön Samordningsansvaret för arbetsmiljön När två eller flera företag eller andra arbetsgivare samtidigt arbetar på samma arbetsställe ska de samarbeta för att ordna säkra

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Underhåll av tekniska anordningar

Underhåll av tekniska anordningar Underhåll av tekniska anordningar I många verksamheter används tekniska anordningar (arbetsutrustning) som hjälpmedel i produktionen. För att dessa ska fungera bra för bland annat en säker arbetsmiljö

Läs mer

Säkerhetsregler för entreprenörer vid SSAB EMEA i Oxelösund

Säkerhetsregler för entreprenörer vid SSAB EMEA i Oxelösund Instruktion 31414/1.0 Företagsintern 1 av 15 Författare Datum Arkiveringstid Lundbergh, Klas 2012-11-21 5 år Fastställare Giltigt fr o m Giltigt t o m Lundbergh, Klas 2012-11-20 2015-11-20 Säkerhetsregler

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering

ARBETSMILJÖ. Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering 2015-10-14 1(6) Iggesunds Bruk Rutiner vid utredning av arbetsolycksfall, 0-skador, färdolycksfall, arbetssjukdom, tillbud och riskobservationer. Händelserapportering Det är av yttersta vikt att alla arbetsmiljöhändelser

Läs mer

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö

ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE. Ansvaret för elevernas arbetsmiljö ARBETSPLATSFÖRLAGT LÄRANDE Ansvaret för elevernas arbetsmiljö 2 Informationen i den här broschyren gäller arbetsplatsförlagt lärande (apl) för elever inom lärlingsutbildning och skolförlagd yrkesutbildning

Läs mer

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR

SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR SÄKERHETS- & ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR VISTELSE OCH ARBETE I STADENS LEDNINGSTUNNLAR INNEHÅLL 1 BEHÖRIGHET SID 1 VID AKUT BEHOV AV HJÄLP: RING 112 2 ANMÄLAN SID 3 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Välkomna. Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson

Välkomna. Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson Välkomna Arbetsmiljöingenjör/Strålskyddsexpert Annhild Larsson 031-786 1136 0705-640457 annhild.larsson@gu.se Arbetsmiljö är lokaler, maskiner och utrustning farliga ämnen arbetets organisation arbetsuppgifternas

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar

Säkerhets- & ordningsföreskrifter. för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar Säkerhets- & ordningsföreskrifter för vistelse och arbete i stadens ledningstunnlar 1 Vid akut behov av hjälp: Ring 112 2 Innehåll 1 Behörighet Sid 4 2 Anmälan Sid 6 2.1 Innan arbete påbörjas 2.2 Avanmälan

Läs mer

Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA

Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA MÖLNDALS STAD Årlig Redovisning av Arbetsmiljöarbetet... ÅRA med utgångspunkt från Arbetsmiljölagen och AFS 2001:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete. MÖLNDALS STAD Kerstin Olofsson Arbetsmiljösamordnare,

Läs mer

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas

Vem är ansvarig för arbetsmiljön? Med arbetsmiljö menas Vem är ansvarig för arbetsmiljön? 1 Med arbetsmiljö menas fysiska psykologiska sociala förhållanden på arbetsplatsen Vi kommer att fokusera på de fysiska arbetsmiljöriskerna och hur de åtgärdas. 2 1 Lagstiftning

Läs mer

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Teknikförvaltningen, 2008-08-14 Inledning En god och utvecklande arbetsmiljö bidrar till att förebygga arbetsskador och ohälsa,

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Projektrapport Arbete med berg

Projektrapport Arbete med berg 2017-04-24 2014/119396 1 (6) Enheten för region nord Fredrik Hedlund, 010-730 91 60 Projektrapport Arbete med berg 1. Sammanfattning Huvudmålet med projektet var att förbereda och genomföra en tillsyn

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Sidan 1 av 21 Lednings- och verksamhetsstöd Datum Sid 2016-03-10 Dnr 1 (1) Kommunstyrelsen Systematiskt arbetsmiljöarbete I syfte att förbättra och förtydliga det systematiska arbetsmiljöarbetet i Östhammars

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror

Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker är fler och närmare än du tror Kemiska arbetsmiljörisker Kemiska arbetsmiljörisker orsakas av farliga kemiska ämnen på din arbetsplats. Ämnena är ofta inköpta kemiska produkter,

Läs mer

Intern kontroll av arbetsmiljöplaner

Intern kontroll av arbetsmiljöplaner Tjänsteskrivelse 1(1) 2016-10-06 Dnr: TN 2016/289 Tekniska nämnden Intern kontroll av arbetsmiljöplaner Förslag till beslut Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden godkänner redovisning av intern kontroll

Läs mer

Rutin, Riskbedömning inför ändringar

Rutin, Riskbedömning inför ändringar Rutin, Riskbedömning inför ändringar Allmänt: Processägare: Denna rutin beskriver hur CSG ska arbeta för att leva upp till kravet på genomförande av riskbedömning inför ändring enligt AFS 2001:1 8. HR

Läs mer

SSG Säkerhetskonferens 2008. Ringhals AB. Stefan Carlsson. Utvecklingsingenjör på skyddsenheten för operativt skyddsarbete (specialområde: utbildning)

SSG Säkerhetskonferens 2008. Ringhals AB. Stefan Carlsson. Utvecklingsingenjör på skyddsenheten för operativt skyddsarbete (specialområde: utbildning) SSG Säkerhetskonferens 2008 Ringhals AB Stefan Carlsson Utvecklingsingenjör på skyddsenheten för operativt skyddsarbete (specialområde: utbildning) Arbeta säkert Förutsättningar för att få arbeta på Ringhals

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

ID06-kort för tredjelandsmedborgare och de med LMA-kort.

ID06-kort för tredjelandsmedborgare och de med LMA-kort. ID06-kort för tredjelandsmedborgare och de med LMA-kort. 1 Asylsökande med LMA-kort som anställs eller får praktikplats på företag. Ett företag som önskar beställa ett ID06-kort till en asylsökande person

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt

Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Systematiskt brandskyddsarbete på Stora objekt Typ: större gymnasieskola/industri>20anställda/samlingslokal>150besökare/ varuhus/hotell/kulturbyggnader/motsvarande Följande exempel är en beskrivning av

Läs mer

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning

Att vara gasföreståndare. Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning Att vara gasföreståndare Arbetsuppgifter Ingrepp i gasanläggning BRANDFARLIGA VAROR Tillstånd för lagerhållen volym av: Brandfarliga gaser Kan antändas i luft vid 20 C och atmosfärstryck Brandfarliga vätskor

Läs mer

Hantering av enskildes medel och ekonomi

Hantering av enskildes medel och ekonomi Diarienummer: Verkställighet/genomförande Rutin Hantering av enskildes medel och ekonomi Gäller från: 2018-01-01 Gäller för: Socialförvaltningen Fastställd av: Socialförvaltningens ledningsgrupp Utarbetad

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri

Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Systematiskt brandskyddsarbete Nivå Högre Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under respektive

Läs mer

Lisa kortmanual. Version 10.1 2015-08-27. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.

Lisa kortmanual. Version 10.1 2015-08-27. Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 371 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata. Lisa kortmanual Version 10.1 2015-08-27 Miljödata AB Ronnebygatan 46 Tel. 0455-33 35 30 87 Karlskrona Org. nr 556324-4036 www.miljodata.se Systematisk uppföljning av arbetsmiljön Lisa är en förkortning

Läs mer

Kompetens inom arbetsmiljöarbetet tecknas på baksidan av detta dokument

Kompetens inom arbetsmiljöarbetet tecknas på baksidan av detta dokument I min egenskap av rektor/skolledare för tilldelar jag dig angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde: Delegats för- och efternamn Befattning Program Ansvarsområde Arbetsmiljöuppgifter: fortlöpande

Läs mer

Ordnings & Skyddsregler 1

Ordnings & Skyddsregler 1 Ordnings & Skyddsregler 1 För under- och sidoentreprenörer på arbetsställen där Leif Andersson har samordningsansvar 1. Syfte Dessa regler avser att belysa skydds- och ordningsregler som gäller för relationen

Läs mer

Hot och våld - skydd av medarbetare

Hot och våld - skydd av medarbetare Hot och våld - skydd av medarbetare Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 12 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD

BYGGNADS- VERKSAMHETS- BRANDSKYDDSBESKRIVNING SAMT RISKBILD Systematiskt brandskyddsarbete Komplicerad Större industri Följande exempel är en beskrivning av hur det systematiska brandskyddsarbetet kan se ut och verka för en större industri. Informationen under

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler 005-00 (5) Utfärdare: Nina Höm 202-02-7 Diarienummer LSU20-0203 Granskare: T. Collin, S. Hill, O.Henriksson Processägare/avd.chef/ enhetschef: Ingemar Lindström 202-02-3 202-02-7 Ärende/Titel: Godkännare:

Läs mer

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter

Arbetsmiljö- Arbetsmiljöförordningen. Arbetsmiljöverket. fastställer grundläggande regler. ger. rätt att ge ut föreskrifter Arbetsmiljö- lagen fastställer grundläggande regler Arbetsmiljöförordningen ger Arbetsmiljöverket rätt att ge ut föreskrifter 1 Lagens syfte Förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Även i övrigt uppnå

Läs mer

Utrymme för vård och omsorgsarbete

Utrymme för vård och omsorgsarbete Utrymme för vård och omsorgsarbete Arbetsutrymme Arbetsutrymme Utrymme som behövs för hjälpmedel. Utrymme som behövs för hjälpmedel. DET ÄR VIKTIGT att det finns tillräckligt med plats för vårdarbete.

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete att lägga förvaltningens svar till HR-strategiska avdelningen till handlingarna.

Tjänsteskrivelse. Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete att lägga förvaltningens svar till HR-strategiska avdelningen till handlingarna. Malmö stad Serviceförvaltningen 1 (2) Datum 2015-12-21 Vår referens Robert Johansson Ingenjör robert.d.johansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete 2015 SN-2015-2186

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag.

Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Checklista Uthyrning av arbetskraft Denna checklista är framtagen som grund för dialog om arbetsmiljön vid inspektion på bemanningsföretag. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete

Läs mer

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering

Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Arbetsmiljön är viktiga frågor vid avfallshantering Viveca Wiberg Handläggare ergonomi 2014-02-26 Arbetsmiljöverkets uppdrag Tillsyn över arbetsmiljölagen (AML), arbetstidslagen (ATL) och våra föreskrifter

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN

RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN RIKTLINJER FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETSMILJÖARBETET I NORRTÄLJE KOMMUN Norrtälje kommun vill med denna riktlinje säkerställa att det systematiska arbetsmiljöarbetet är ändamålsenligt utifrån vad lagstiftning

Läs mer

Arbetsmiljö. Anders Ingwald,

Arbetsmiljö. Anders Ingwald, Arbetsmiljö Anders Ingwald, anders.ingwald@lnu.se Om.. vem som har arbetsmiljönsvaret för eleven? Huvudmannen för skolan ansvarar för att skaffa platser för det arbetsplatsförlagda lärandet och att detta

Läs mer

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA

Behörighet. Växelkontrollant. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor F /SI10 Leverans Anläggning Björn Svanberg, LA Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 2.0 BVS 544.94010 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-01-19 2 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F08-3369/SI10 Leverans Anläggning Björn

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet 1 (12) Årlig av det systematiska arbetsmiljöarbetet Enligt Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) 11 ska arbetsgivaren följa upp det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) en gång

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

rutin modell plan policy program regel riktlinje strategi taxa rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Barn- och utbildningsförvaltningen

rutin modell plan policy program regel riktlinje strategi taxa rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Barn- och utbildningsförvaltningen modell plan policy program regel rutin rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet inom Barn- och riktlinje strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser

Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Strängbetongs allmänna ordnings- och skyddsregler för byggarbetsplatser Dessa regler gäller vid alla Strängbetongs byggarbetsplatser för anställda och för inhyrd personal. Utöver dessa regler gäller beställarens

Läs mer

Karlsborgs ~ kommun J

Karlsborgs ~ kommun J Karlsborgs ~ kommun J Rutin för delegering av medicinska arbetsuppgifter Dokumenttyp: Reviderad rutin Diarienummer: 2017-62 Beslutande: Socialchefen Gäller fr.o.m.: 2017-05-02 Reviderad: 2013-11-28, 2014-05-20,2016-01-18,

Läs mer