Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg"

Transkript

1 2/ Svenska utbildningssektionen Aika/Tid , Klo/Kl. 17:00-18:22 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Skogster Antti 17:00-18:22 ordf. Christel Stenius 17:00-18:22 viceordf. Laaksonen Annette 17:00-18:22 ledamot Camilla Långsjö 17:00-18:22 ledamot Kjell Grönqvist 17:00-18:22 ledamot Lindroos Kicka 17:00-18:22 kst. repr. Hannu Ollikainen 17:00-18:22 undervisn.chef Hutukka Mikaela 17:00-18:00 protokollförare Desirée Wirén 17:00-18:00 rektor, LP-koordinator Närvarande 12 Poissa/Frånvarande Rönkkö Manu ungd. repr. Päivämäärä Datum Allekirjoitukset Underskrift Käsitellyt asiat Ärenden Päivämäärä Datum Pöytäkirjan tarkastus justering Pöytäkirja nähtävänä et framlagt Puheenjohtaja/Ordförande Antti Skogster 9-16 Pöytäkirjantarkastaja/juste rare Kjell Grönqvist Pöytäkirjanpitäjä/förare Mikaela Hutukka Pöytäkirjantarkastaja/justera re Camilla Långsjö

2 2/ Luettelo käsitellyistä asioista/ärendeförteckning Otsikko/Rubrik Sivu/Sida 9 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 3 10 Val av protokolljusterare 4 11 Godkännande av föredragningslistan 5 12 Godkännande av Sibbos LP 2016 delområden 6 13 Granskning av klientavgifterna inom morgon- och eftermiddagsverksamheten från och med den 1 augusti Fastställande av verksamhetsprinciper för förskolebarnens morgon-och eftermiddagsverksamhet i Salpar skola och Gumbostrands skola läsåret Delgivningar Fastställande av datum för följande sammanträde 13

3 2/ Svenska utbildningssektionen Sammanträdets laglighet och beslutförhet UTBSEKT 9 Svenska utbildningssektionen Mötet konstaterades lagligen sammankallat och beslutfört.

4 2/ Svenska utbildningssektionen Val av protokolljusterare UTBSEKT 10 Svenska utbildningssektionen Camilla Långsjö och Kjell Grönqvist valdes till protokolljusterare.

5 2/ Svenska utbildningssektionen Godkännande av föredragningslistan UTBSEKT 11 Svenska utbildningssektionen Föredragningslistan godkändes enhälligt.

6 2/ Svenska utbildningssektionen Godkännande av Sibbos LP 2016 delområden UTBSEKT 12 Svenska utbildningssektionen Valmistelija / Beredare: svensk undervisningschef Hannu Ollikainen, hannu.ollikainen(at)sibbo.fi Läroplanen för den grundläggande undervisningen 2016 (LP 2016) tas i bruk i fråga om årskurserna 1-6. Under det läsår som inleds undervisas dock i årskurs 6 i stället för omgivningslära biologi och geografi samt fysik och kemi i enlighet med statsrådets förordning av 2001 (1435/2001) och den läroplan som uppgjorts i enlighet med den. I fråga om årskurs 7 tas läroplanen i bruk , i fråga om årskurs och i fråga om årskurs En läroplan som uppgjorts i enlighet med läroplansgrundernas kapitel 1-12 kan emellertid tas i bruk i alla årskurser Med undantag för de föreskrifter gällande slutbedömning och betyg som ingår i kapitel 6 och de föreskrifter gällande valfrihet i den grundläggande utbildningen som ingår i kapitel 12. I fråga om dessa sker ibruktagandet såsom anges ovan. Sibbo kommun har som mål att ha hela LP 2016 godkänd inom april månad Svenska utbildningssektionen skall bekanta sig med Sibbos LP 2016 delområden i kapitel 7 centrala riktlinjer för hur stödet för lärande och skolgång ordnas i praktiken och kapitel 8 elevvård. Undervisningschefens förslag Svenska utbildningssektionen godkänner Sibbos LP 2016 delområden gällande centrala riktlinjer för hur stödet för lärande och skolgång ordnas i praktiken (kapitel 7) och elevvård (kapitel 8). Föredragandes förslag godkändes enhälligt.

7 2/ Svenska utbildningssektionen Granskning av klientavgifterna inom morgon- och eftermiddagsverksamheten från och med den 1 augusti 2016 UTBSEKT 13 Svenska utbildningssektionen Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt Torsell, kurt.torsell(at)sibbo.fi Bakgrund Riksdagen godkände den 15 december 2015 lagen om ändring av 48 f i lagen om grundläggande utbildning (RP 78/2015). Lagen gör det möjligt att höja klientavgifterna för eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen till högst det dubbla jämfört med nuvarande nivå. Lagen träder i kraft så att klientavgifterna kan höjas från och med den 1 augusti Enligt regeringspropositionen skulle lagen öka kommunernas avgiftsintäkter med ca 18 miljoner euro från och med År 2016 skulle effekten på kommunernas ekonomi vara ca 7 miljoner euro. Utöver intäkterna från avgifterna medför förslaget inbesparingar för kommunerna till följd av minskade understöd till de serviceproducenter av morgon- och eftermiddagsverksamhet som beviljas understöd. Propositionen har inga konsekvenser för de statliga finanserna. Enligt 24 f i lagen om grundläggande utbildning kan en månadsavgift bestämmas för morgon- och eftermiddagsverksamheten. Kommunen beslutar om storleken på avgiften, som för 570 timmar får uppgå till högst 60 euro och för 760 timmar till högst 80 euro. Om barnet deltar mer än 760 timmar i verksamheten under skolåret, kan en av kommunen fastställd avgift uppbäras för de överskridande timmarna. Verksamhetsavgifterna i Sibbo i dag Bildningsutskottet godkände ändringen i avgifterna för eftermiddagsverksamheten, och ändringen trädde i kraft den 1 augusti Avgifterna för högst 3 timmar/dag är 60 euro/månad och för över 3 timmar/dag 100 euro/månad. Antalet dagar under vilka barnet deltar i verksamheten påverkat inte avgiften. Avgifterna gäller elever (elever i åk 1 och 2 samt elever som fått beslut om särskilt stöd) som deltar i den lagstadgade verksamheten. Verksamhetens anordnare bestämmer själv avgifterna för morgonverksamheten och den övriga eftermiddagsverksamheten. Granskning av klientavgifterna från och med den 1 augusti Alternativ: 1) Att hålla klientavgifterna på nuvarande nivå 2) Att höja klientavgifterna enligt index med en avrundning till närmaste 10 euro. 3) Att höja klientavgifterna med 20 euro så att höjningen inte blir alltför kraftig och därmed alltför stor för en del familjer.

8 2/ Svenska utbildningssektionen ) Att höja klientavgifterna med det dubbla i enlighet med ändringen i lagen om den grundläggande utbildningen. I alternativ 2) har i beräknandet av index använts prisindexet för offentliga utgifter inom socialväsendet, som även används för klientavgifterna i dagvården. Poängtalet för ifrågavarande index för 1:a kvartalet år 2015 var 100 och under det sista kvartalet år ,2, vilket för deltids eftermiddagsverksamheten ger en indexhöjd avgift enligt 129,2 / 100 x 60 = 77,52 euro, som avrundas till 80 euro. Klientavgiften för heltids eftermiddagsverksamhet bestämdes år 2009, då poängtalet för indexet var 113,4. För heltids eftermiddagsverksamheten fås således en klientavgift enligt 129,2 / 113,4 x 120 euro = 136,72 euro, som avrundas till 140 euro. (Källa: Juha Nurmi, Esbo stad). Det finns en risk för att höjda avgifter minskar deltagandet i eftermiddagsverksamheten i proportion till hur mycket avgifterna höjs. En höjning av avgifterna kan öka behovet av tjänster inom den övriga klubbverksamheten i skolorna, biblioteken och ungdomsväsendet. Även ansökningarna om befrielse från avgifter eller nedsatta avgifter ökar i proportion till hur mycket avgifterna höjs, vilket ökar arbetet inom förvaltningen. För personalen innebär en höjning av avgifterna att andelen barn ur en viss åldersgrupp som deltar i eftermiddagsverksamheten minskar. Å andra sidan växer åldersgrupperna, vilket innebär att personalstyrkan dvs. behovet av ledare inom eftermiddagsverksamheten troligen kommer att förbli ganska oförändrat. För ekonomin skulle en höjning av avgifterna enligt index innebära att kommunens intäkter ökade. Motiveringarna till beslutsförslaget En höjning av avgifterna med det dubbla skulle som enskild förändring och ökad utgift för familjerna vara betydande, särskilt då man beaktar övriga höjningar av avgifter och ökade kostnader som försvårar familjernas ekonomiska situation. Trots möjligheterna att få befrielse från avgifterna eller sänkta avgifter, skulle en höjning av avgifterna med det dubbla eventuellt innebära att största delen av barnen hamnade utanför eftermiddagsverksamheten. Trots detta föreslås att avgiften höjs enligt indexet men så att avgifterna för morgon- och eftermiddagsverksamhet som räcker såväl under som över tre timmar höjs med endast 20 euro. Således skulle höjningen av avgifterna inte bli alltför stor och leda till problem för familjerna. Bildningsdirektörens förslag Klientavgifterna för eftermiddagsverksamheten i Sibbo kommun höjs så att avgifterna från och med den 1 augusti 2016 är för högst 3 timmar/dag 80 euro/månad och för över 3 timmar/dag 120 euro/månad. Priset för morgonverksamheten som kommunen ordnar fastställs till 25 euro/månad. För eventuellt morgonmål

9 2/ Svenska utbildningssektionen debiteras skilt. Avgifterna gäller elever (elever i åk 1 och 2 samt elever som fått beslut om särskilt stöd) som deltar i den lagstadgade verksamheten. Dessutom gäller avgifterna även förskolebarn som deltar i morgon- och eftermiddagsverksamhet i stället för kompletterande dagvård. Föredragandes förslag godkändes enhälligt.

10 2/ Svenska utbildningssektionen Fastställande av verksamhetsprinciper för förskolebarnens morgon-och eftermiddagsverksamhet i Salpar skola och Gumbostrands skola läsåret UTBSEKT 14 Svenska ubildningssektionen Valmistelija / Beredare: svensk undervisningschef Hannu Ollikainen, hannu.ollikainen(at)sibbo.fi I enlighet med verksamhetsplanen för morgon- och eftermiddagsverksamheten ska verksamheten bygga vidare på den fostrande uppgiften inom småbarnsfostran och förskoleundervisningen och utgå från de allmänna principerna för fostran i den grundläggande utbildningen. Verksamheten ska ordnas och övervakas av professionell och yrkeskunnig personal. I Sibbo ska morgon- och eftermiddagsverksamhet ordnas alla skoldagar och åtminstone 3 timmar per dag, med undantag för eventuella skoldagar som infaller på en lördag. Verksamheten anordnas på vardagar i regel mellan klockan 7.00 och Elever i årskurs 1 och 2, samt elever som omfattas av särskilt stöd i årskurserna 4-6 erbjuds också möjlighet att delta i morgon- och eftermiddagsverksamheten som anordnas i samband med skolan. Skolan kan också fortfarande välja att ordna eftermiddagsverksamhet även för äldre elever. Denna verksamhet är inte lagstadgad, så skolan kan själv fastställa principerna för deltagande samt avgifterna. Svenska utbildningssektionen beslutar om enhetliga fasta månadsavgifter för morgon- och eftermiddagsverksamheten som träder i kraft fr.o.m Antalet dagar under vilka barnet deltar i verksamheten påverkat inte avgiften, utan endast antalet timmar per dag är avgörande. Avgiftspraxisen är enhetlig i alla skolor i Sibbo och gäller elever som deltar i den lagstadgade verksamheten (elever i årskurs 1 2 samt elever som får särskilt stöd), samt elever i förskolan som deltar i morgon- och eftermiddagsverksamhet istället för den kompletterande dagvården. Morgon och eftermiddagsverksamhet som ersätter kompletterande dagvård ordnas vid behov, även om de fastslagna minimiantalen inte uppfylls. Undervisningschefens förslag Svenska utbildningssektionen godkänner att Utbildningstjänster ordnar morgon- och eftermiddagsverksamhet i Salpar skola och Gumbostrands skola för förskolebarnen läsåret enligt behov mellan klockan Avgift för deltagande i morgonoch eftermiddagsverksamhet uppbärs i enlighet med i kraft varande beslut.

11 2/ Svenska utbildningssektionen Föredragandes förslag godkändes enhälligt.

12 2/ Svenska utbildningssektionen Delgivningar UTBSEKT 15 Svenska utbildningssektionen Valmistelija/Beredare: svensk undervisningschef Hannu Ollikainen, hannu.ollikainen(at)sibbo.fi * Sibbo kommuns pedagogiska It-strategi Den erhållna informationen antecknades för kännedom.

13 2/ Svenska utbildningssektionen Fastställande av datum för följande sammanträde UTBSEKT 16 Svenska utbildningssektionen Valmistelija/Beredare: svensk undervisningschef Hannu Ollikainen, hannu.ollikainen(at)sibbo.fi Svenska utbildningssektionens följande möte är 15.3 klockan

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 2/2019 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 04.03.2019, Klo/Kl. 17:30-19:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Festsalen Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira 17:30-19:00 ordf.

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 8/2018 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 05.11.2018, Klo/Kl. 17:30-20:40 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Festsalen, Nybrovägen 39, Nickby Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg 4/2019 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 18.06.2019, Klo/Kl. 17:30-20:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Wessman-huset Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira 17:30-20:00 ordf.

Läs mer

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg. Grönqvist Kjell 17:30-20:00 ledamot Ollikainen Hannu 17:30-20:00 undervisn.chef 17:30-20:00 sekreterare

Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg. Grönqvist Kjell 17:30-20:00 ledamot Ollikainen Hannu 17:30-20:00 undervisn.chef 17:30-20:00 sekreterare 1/2019 1 Svenska utbildningssektionen Aika/Tid 05.02.2019, Klo/Kl. 17:30-20:00 Paikka/Plats Osallistujat/Deltagare Festsalen Nimi/Namn Klo/Kl. Tehtä vä/uppg Läsnä/Närv. Kaiser Elvira 17:30-20:00 ordf.

Läs mer

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

RP 124/2006 rd. I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 48 b och 48 f i lagen om grundläggande utbildning PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås ändringar i bestämmelserna

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet KALLELSESIDA Utfärdat 08.06.2016 3/27 Sammanträdestid Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 18:00 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 19. LAGLIGHETOCH BESLUTFÖRHET 20. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla

Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i Grankulla Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran Svenska nämnden för undervisning och småbarnsfostran 41 04.06.2014 51 18.08.2014 Timfördelning för den svenskspråkiga grundläggande undervisningen i

Läs mer

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 5. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 26.01.2017 Sida 1 / 1 290/2017 02.05.00 5 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.3.2017 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen,

Läs mer

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6

1 Konstaterande av beslutförhet 3. 2 Val av protokolljusterare 4. 3 Fastställande av föredragningslista 5. 4 Anmälningsärenden 6 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2014 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 18.03.2014 kl. 18.30 Plats Bildningskansliet Ärenden som skall behandlas Sida 1 Konstaterande av beslutförhet 3 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 3. Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 30.01.2014 Sida 1 / 1 5226/05.10.00/2013 3 Utredning om principer för eftermiddagsverksamheten och framställan om ändringsbehov Beredning och upplysningar: Miia Loisa-Turunen, tel.

Läs mer

Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården

Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården Verksamhetsplan för morgon- och eftermiddagsvården 1 Innehållsförteckning 1. Principer för ordnande av verksamheten 3 1.1 Målsättningar för morgon- och eftermiddagsverksamheten 3 1.2 Verksamhetens omfattning

Läs mer

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt?

Förlängd läroplikt. Vem omfattas av förlängd läroplikt? Förlängd läroplikt Vem omfattas av förlängd läroplikt? Eftersom beslut om förlängd läroplikt har fattats på mycket olika grunder och den relativa andelen elever med förlängd läroplikt varierar mellan olika

Läs mer

Utkast till lag om klientavgifter inom småbarnspedagogiken. Föredragning och centrala förändringar jämfört med dagsläget

Utkast till lag om klientavgifter inom småbarnspedagogiken. Föredragning och centrala förändringar jämfört med dagsläget Utkast till lag om klientavgifter inom småbarnspedagogiken Föredragning och centrala förändringar jämfört med dagsläget 4.2.2016 Målsättningar En ny lag för reglering av klientavgifter inom småbarnspedagogiken

Läs mer

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN

NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN NYKARLEBY STAD INSTRUKTION FÖR FÖRSKOLEUNDERVISNINGEN 1 Överföring av förskoleverksamhet All förskoleverksamheten i Nykarleby stad har genom beslut i stadsfullmäktige 38 18.05.2000 överförts att administreras

Läs mer

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt

1. Utbildningsdirektörens beslutanderätt BESLUTANDERÄTT I ENLIGHET MED DAGVÅRDSLAGSTIFTNING OCH UTBILDNINGSLAGSTIFTNING FÖR TJÄNSTEMÄN INOM ESBO STADS RESULTATENHET FÖR SVENSK DAGVÅRD OCH UTBILDNING Godkänd 11.3.2009, ändrad 23.9.2009, 27.1.2010,

Läs mer

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011.

KALLELSE 24.11.2011. Denna möteskallelse har utfärdats samt anslagits på anslagstavlan för offentliga kungörelser i Godby den 18 november 2011. FINSTRÖMS KOMMUN SKOLNÄMNDEN KALLELSE 24.11.2011 Nr 7 Tid Torsdagen den 24.11.2011 kl.16.00 Plats Kommungården i Finström Ärenden: 72 MÖTETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 73 PROTOKOLLJUSTERARE 74 FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

Målen för utredningen av servicenätet

Målen för utredningen av servicenätet Svenska utbildningssektionen 31 24.08.2015 Begäran om utlåtande om Bildningsavdelningens servicenätsplan UTBSEKT 31 Svenska utbildningssektionen 24.08.2015 Valmistelija / Beredare: bildningsdirektör Kurt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO 1 Innehåll 1. Utgångspunkterna och riktlinjerna för anordnandet av morgon- och eftermiddagsverksamhet... 3 2. Mål för verksamheten... 4 2.1 Att stödja

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN /09. von Knorringmuseet, Pålsböle. x Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr.

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN /09. von Knorringmuseet, Pålsböle. x Lindblom, Regina, kommunstyrelsens repr. FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 31.08.2009 5/09 Sammanträdestid Måndagen den 31 augusti 2009 kl 19.00-22.00 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR

KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR KOMMUNFULLMÄKTIGE I KÖKAR Sammanträdesprotokoll 5 /2016 Sammanträdestid onsdag 6.7.2016 kl. 19.00-19.30 Sammanträdesplats Kommungården ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Holmström Harry, ordförande

Läs mer

LOHJAN KAUPUNKI LOJO STAD. Bildningssektorn. Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Verksamhetsplan. Lojo stad 1.8.2015

LOHJAN KAUPUNKI LOJO STAD. Bildningssektorn. Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Verksamhetsplan. Lojo stad 1.8.2015 LOHJAN KAUPUNKI LOJO STAD Bildningssektorn Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Verksamhetsplan Lojo stad 1.8.2015 Nämnden för fostran och utbildning 28.1.2015 Innehåll 1. Utgångspunkter för

Läs mer

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 22. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 18.02.2016 Sida 1 / 1 522/2016 02.05.00 22 Ändringar av lagstiftningen om stöd för privat vård av barn samt ändringarnas påverkan på arrangemangen för stöd för privat vård av barn och

Läs mer

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /11. Kommungården, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /11. Kommungården, sammanträdesrummet Sammanträdesdatum Nr SKOLNÄMNDEN 16.02.2011 1/11 Sammanträdestid Onsdagen den 16 februari 2011 kl. 16.00-17.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommungården, sammanträdesrummet x Danielsson Sven-Anders,

Läs mer

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever

Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever Morgon- och eftermiddagsverksamhet för skolelever 2016-2017 www.inga.fi www.eftis.fi www.oph.fi Lagstiftningen är en trygghet för varje barn Ett av de viktigaste målen för morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Geta kommun Biblioteks- och kulturnämnden

Geta kommun Biblioteks- och kulturnämnden Sammanträde 2/2013 Tid och plats: Tisdagen den 2 april 2013 kl. 20.00 21.00 Geta skola Ärenden: 14 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 15 VAL AV PROTOKOLLJUSTERARE 16 GODKÄNNANDE AV FÖREDRAGNINGSLISTAN

Läs mer

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00

-2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 -2, BILDN-SV 2015-04-13 16:00 Möteskallelse Måndag 13.4.2015 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel Hjulfors

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO

VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO VERKSAMHETSPLAN FÖR EFTERMIDDAGS- VERKSAMHETEN I SIBBO Verksamhetsplan fastställd och godkänd av Bildningsnämndens svenska utbildningssektion 5.9.2011 9 Innehållsförteckning sidan 1. Utgångspunkterna för

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN!

VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! VÄLKOMMEN TILL 1. KLASSEN! ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN OCH ANSÖKAN TILL EFTERMIDDAGSVERKSAMHETEN I KARLEBY STAD 2014-2015 ANMÄLAN TILL DEN SVENSKSPRÅKIGA GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

Läs mer

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare

Wikberg Gunilla medlem. Övriga närvarande Kuusimurto Merja chefen för småbarnsfostran, föredragande chefen för stödtjänster, protikollförare Protokoll 4/2015 40 Svenska utbildningssektionen 29.09.2015 Tid 29.09.2015 kl 16:00-17:00 Plats Fullmäktigesalen i Monkola, Karstuvägen 4, Lojo Deltagare Närvarande Weintraub Roger ordförande Heir Björn

Läs mer

Beslutet ändrar ovan nämnda föreskrift enligt följande:

Beslutet ändrar ovan nämnda föreskrift enligt följande: DNR 4/011/2009 Föreskrift Att iakttas som förpliktande Till anordnare av grundläggande utbildning DATUM 16.3.2009 Giltighetstid från och med 16.3.2009 tillsvidare Rätten att meddela Lag om föreskriften

Läs mer

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever. Utbildningsstyrelsen Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten för skolelever Utbildningsstyrelsen Till kommunstyrelserna DNR 5/011/2004 FÖRESKRIFT Lagstadgad, bör iakttas DATUM 27.2.2004 Giltighetstid Fr.o.m. 1.8.2004

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SKOLNÄMNDEN 13.06.2011 5/11 Sammanträdestid Måndagen den 13 juni 2011 kl. 16.00-17.00 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommungården X Danielsson Sven-Anders, ordf. X Gestberg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.3.2019 1/19 Tid: Tisdagen den 26 mars 2019 kl. 9.30 10.45 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Ämbetshuset, hörnrummet nr 322, 3 vån. 24 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista 48

Ämbetshuset, hörnrummet nr 322, 3 vån. 24 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista 48 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2016 44 Fritidssektionen Tid 18.05.2016 kl. 19.00 Plats Ämbetshuset, hörnrummet nr 322, 3 vån. Ärenden som skall behandlas Sida 24 Konstaterande av beslutförhet 46 25 Val av

Läs mer

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015

Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Utbildningsnämndens svenska sektion 01.10.2015 Helsingfors stad Protokoll 7/2015 Tid 16:15-16:45 Plats Ekogatan 2 C Närvarande Ledamöter Hertzberg, Veronica Nordman, Bernt Grimm, Karl-Mikael Helander, Elisabeth Holmén, Thomas Hämäläinen, Nora Sjöberg-Tuominen,

Läs mer

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen April 2011

Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen April 2011 Grunderna för morgon- och eftermiddagsverksamheten inom den grundläggande utbildningen 2011 April 2011 Eftis- och klubbverksamhet Nationellt uppdrag i UBS:s utvecklingsnätverk(15 regionala nätverk) Samarbetsnätverk

Läs mer

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors

Aktuellt inom småbarnspedagogiken. CLL:s Kick-offdag i Tammerfors Aktuellt inom småbarnspedagogiken CLL:s Kick-offdag i Tammerfors 13.9.2016 1 Svenskspråkig utbildning och småbarnspedagogik Svenska enheten för bildningsväsendet Malin Eriksson, Svenska enheten 2 Svenska

Läs mer

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/ ( 14) Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/ ( 14) Svenska förskoleverksamhets- och utbildningssektionen Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2019 1 ( 14) Aika, klo 18:01-19:01 Paikka Kyrkslätts kommunhus 1 vån., sammaträdesrum Ervast, Ervastvägen 2, 02400 Kyrkslätt Käsitellyt asiat 12 Sammanträdets laglighet

Läs mer

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 8.2.2010 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 1/2010 1-9 Sivu Sida 1-3 Kokousaika/ Sammanträdestid 18.00-19.45

Läs mer

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA

SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA SIPOON KUNTA / SIBBO KOMMUN PÖYTÄKIRJASIVU/ PROTOKOLLSSIDA LIITE / BILAGA 6.10.2009 38 liite/bilaga 1 Toimielin Nuorisovaltuusto / Organ Ungdomsfullmäktige 4/09 30-43 Sivu Sida 8-9 Kokousaika/ Sammanträdestid

Läs mer

LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET

LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET MORGON- OCH EFTERMIDDAGS- VERKSAMHET FÖR SKOLELEVER LAGSTIFTNINGEN VERKSAMHETEN LEDARNA ANSVARET Många barn tillbringar långa tider utan en vuxens närvaro. Syftet med morgon- och eftermiddagsverksamheten

Läs mer

Svenskspråkiga utbildningssektionen Svenskspråkiga utbildningssektionen 30 03.05.2016 45 07.06.2016 FÖRSKOLANS LÄROPLAN SVUBS 03.05.2016 30 Beredning och tilläggsuppgifter: utbildningsdirektör Rikard Lindström

Läs mer

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet

KALLELSESIDA Utfärdat Kommungården, nämndrummet KALLELSESIDA Utfärdat 08.06.2016 3/34 Sammanträdestid Onsdagen den 15 juni 2016, kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommungården, nämndrummet Ärendets nummer Ärende 24. LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 25. PROTOKOLLJUSTERING

Läs mer

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016

ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 Bildningsnämnden 17 09.03.2016 ÄNDRINGAR I LAGEN OM SMÅBARNSPEDAGOGIK OCH FÖRORDNINGEN OM BARNDAGVÅRD 2016 BILDN 09.03.2016 17 1.12.2015 108 Beredning och tilläggsuppgifter: direktör för småbarnspedagogik

Läs mer

SKOLNÄMNDEN möte 4/2015 1(11)

SKOLNÄMNDEN möte 4/2015 1(11) 1(11) PROTOKOLLSIDA Sammanträdestid: Torsdag den 11.06.2015 kl 18:30 Sammanträdesplats: Brändö grundskola Beslutande Ordinarie: Personliga ersättare: Marja Tuomola, ordf. Jonny Karlström, vice ordf. Tiina

Läs mer

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1

Esbo stad Protokoll 95. Nämnden Svenska rum Sida 1 / 1 Nämnden Svenska rum 10.12.2015 Sida 1 / 1 4640/2015 03.00.00 95 Ändring av förordningen om barndagvård gällande daghemmens personaldimensionering Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel. 09 816

Läs mer

1992 rd- RP 64 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

1992 rd- RP 64 PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL 1992 rd- RP 64 Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 15 gymnasietagen samt temporär ändring av lagen om statsandelar och statsunderstöd till grundskolor, gymnasier

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 26.9.2018 2/18 Tid: Onsdagen den 26 september 2018 kl. 9.30-11.00 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 16.04.2013 4 Sammanträdestid Tisdagen den 16 april 2013 kl 18.30-20.00 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 19.02.2013 2 Sammanträdestid Tisdagen den 19 februari 2013 kl 18.30-19.45 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /10. Kommungården, sammanträdesrummet

Sammanträdesdatum SKOLNÄMNDEN /10. Kommungården, sammanträdesrummet Sammanträdesdatum Nr SKOLNÄMNDEN 25.10.2010 9/10 Sammanträdestid Måndagen den 25 oktober 2010 kl. 16.00-16.55 Beslutande Föredragande Övriga närvarande Kommungården, sammanträdesrummet X Danielsson Sven-Anders,

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 20.01.2014 1 Sammanträdestid Måndagen den 20 januari 2014 kl 18.30-19.30 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 04.10.2012 7/12 Sammanträdestid OBS! Torsdagen den 4 oktober 2012 kl 18.00 20.10. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Kommunkansliet x Karlsson Rolf, ordförande

Läs mer

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN

ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ORDNANDE AV FÖRSKOLEUNDERVISNING VID PRIVATA VERKSAMHETSSTÄLLEN ANVISNING FÖR PRIVATA TJÄNSTEPRODUCENTER Barnet ska delta i förskoleundervisning som varar ett år eller i annan verksamhet som uppnår förskoleundervisningens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 15.2.2017 1/17 Tid: Onsdagen den 15 februari 2017 kl. 9.30 11.20 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 4/09 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 8.9.2009 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16

8 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 16 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 2/2015 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 28.04.2015 kl. 18.00 19.40 Plats Ämbetshuset, Topeliusesplanaden 7 Ärenden som skall behandlas Sida 8 Konstaterande av beslutförhet 13

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1. Kommungården, sammanträdesrummet FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 24.01.11 1 Sammanträdestid Måndagen den 24 januari 2011 kl 19.00-21.00 Beslutande Föredragande Kommungården,

Läs mer

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid tisdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden:

KALLELSE FÖRBUNDSSTYRELSEN Tid tisdagen den kl. 13. Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26. Ärenden: FÖRBUNDSSTYRELSEN KALLELSE 25.04.2017 Nr 4 Tid tisdagen den 25.04.2017 kl. 13 Plats Förbundskansliet, Ålandsvägen 26 Ärenden: 28 SAMMANTRÄDETS LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET 29 PROTOKOLLJUSTERARE 30 GODKÄNNANDE

Läs mer

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10

BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 BROMARVS FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 02.09.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga x Pia-Maria Blomqvist-Schrey x Uolevi Salminen

Läs mer

Lumparlands bibliotek, Lumparland Måndag kl

Lumparlands bibliotek, Lumparland Måndag kl Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 8.4.2019 2 10-17 Plats och tid Beslutande Lumparlands bibliotek, Lumparland Måndag 8.4.2019 kl. 19.00 20.00. Cecilia Aaltonen-Lindblom, ordförande Jessica Sjölander, vice

Läs mer

T- L S--l.u4. 2;r-(' Vasa stad Direktionen ftir Gerby skola. Gerby skola, Frängsdalsvägen Vasa. PROTOKOLLET OMF'ATTAR Paragrafer

T- L S--l.u4. 2;r-(' Vasa stad Direktionen ftir Gerby skola. Gerby skola, Frängsdalsvägen Vasa. PROTOKOLLET OMF'ATTAR Paragrafer Vasa stad Tid Plats DELTAGARE Ordinarie medlemmar Mikael Snellman Monica Hakala Tommy Håkans Katarina Koivisto Monica Storm Föredragande Fredrik Sundell Onsdagen den kt. 19.00-21.00 Gerby skola, Frängsdalsvägen

Läs mer

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion

LOVISA STAD PROTOKOLL 3/ Nämnden för fostran och bildnings svenskspråkiga utbildningssektion LOVISA STAD PROTOKOLL 3/2019 1 TID 27.05.2019 kl. 18:00-19:17 PLATS Centralen för bildning och välfärd, Karlskronabulevarden 8, 07900 LOVISA NÄRVARANDE Bäcklund Marina ordförande Hannus Daniel viceordförande

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Finströms bibliotek, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 14.04.2015 3 Sammanträdestid Tisdagen den 14 april 2015 kl 18.30-19.15 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

-2, BILDN-SV :00

-2, BILDN-SV :00 -2, BILDN-SV 2016-02-10 16:00 Möteskallelse Onsdagen 10.2.2016 kl. 16.00, Dagvårds- och utbildningsverket Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Brita Brännbacka-Brunell, ordförande Daniel

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN I KÖKAR

KOMMUNSTYRELSEN I KÖKAR KOMMUNSTYRELSEN I KÖKAR Sammanträdesprotokoll 7 /2015 Sammanträdestid: Onsdag 1.6.2016 kl. 19.00-20.30 Sammanträdesplats Kommungården ORDINARIE BESLUTANDE NÄRV. ERSÄTTARE NÄRV Ahlgren-Fagerström Madelene,

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum RÅDET FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTT- NING SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 3/2018 3/19 Sammanträdestid Onsdagen den 12 december 2018, kl. 17:34-17:55 Sammanträdesplats Herberts Hus Beslutande: Ersättare: Sandbacka,

Läs mer

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 6/2006

ÅLANDS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Styrelsen nr 6/2006 Styrelsen nr 6/2006 Kallelse till sammanträde den 11 augusti kl. 13.30 Paragraf Ärende 71 Sammankallande och beslutförhet. 72 Justering av protokoll. 73 Fastställande av föredragningslistan. 74 Ålands

Läs mer

Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola

Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola Läsårsplan för morgon- och eftermiddagsverksamheten samt förskoleklubben i Degerby skola 2018-2019 1 Morgon- och eftermiddagsverksamheten i Degerby skola 2018-2019 Eftermiddagsverksamheten (eftis) i Degerby

Läs mer

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby

Organ Sammanträdesdatum KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Kommungården, Godby FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Organ Sammanträdesdatum Nr KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN 26.01.2015 1 Sammanträdestid Måndagen den 26 januari 2015 kl 18.30-20.45 Beslutande Föredragande Övriga närvarande

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 129/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om stöd för hemvård och privat vård av barn PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Lumparlands bibliotek Måndagen den kl

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Lumparlands bibliotek Måndagen den kl Sammanträdesdatum: 4.3.2019 Nr: 1 Paragrafer: 01-09 Plats och tid Lumparlands bibliotek Måndagen den 4.3.2019 kl. 19.00-20.50 Beslutande Cecilia Aaltonen-Lindblom, ordförande Bror-Erik Jansson Torolf Sjöwall

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 1/ INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 1/2013 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 1 Mötets konstituering BILDNSVES 2 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 3 Godkännande av förslag till verksamhetsberättelsen för svenska skola 2012 BILDNSVES

Läs mer

LukiMat Informationstjänst

LukiMat Informationstjänst LAG OM GRUNDLÄGGANDE UTBILDNING 21.8.1998/628 4 Skyldighet att ordna grundläggande utbildning och förskoleundervisning (23.12.1999/1288) 11 Undervisningens innehåll 14 Timfördelning och grunderna för läroplanen

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 10.03.2015 02/15 Sammanträdestid Tisdagen den 10 mars 2015 kl 18.00 19.30. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång?

Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång. Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? Informationspaket för hemmet om stödet för barnets lärande och skolgång Vad är bra att känna till som förälder om barnets inlärning och skolgång? - 1 - Jag kan inte! Om ett barn har inlärningssvårigheter

Läs mer

MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218

MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218 HELSINGFORS STAD PROTOKOLL NR 1/2018 ÅSHÖJDENS GRUNDSKOLA DIREKTIONEN 8.3.2018 MÖTESTID 8.3.2018 kl. 17.04 18.46 MÖTESPLATS Åshöjdens grundskola, Sturegatan 6, andra våningen rum 218 NÄRVARANDE Ledamöter

Läs mer

INGÅ FÖRSAMLING. Morgon- och eftermiddagsverksamhet

INGÅ FÖRSAMLING. Morgon- och eftermiddagsverksamhet INGÅ FÖRSAMLING Morgon- och eftermiddagsverksamhet Morgon och eftermiddagsverksamhet i Ingå församling Vi inleder en ny termin i morgon- och eftermiddags verksamheten 11.8.2015 för skolåret 2015-2016.

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Sammanträdesdatum: 22.08.2012 Nr: 7 Paragrafer: 115-123 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdagen den 22 augusti 2012 kl. 19.00-20.05 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl

Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag kl Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum Nr Paragrafer 11.6.2019 3 15-18 Plats och tid Beslutande Frånvarande Övriga deltagande Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Tisdag 11.6.2019 kl. 20.00 20.25. Pia Eriksson,

Läs mer

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40

Lumparlands kommun Sammanträdesprotokoll. Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Sammanträdesdatum: 11.04.2012 Nr: 4 Paragrafer: 70-77 Plats och tid Skolans matsal i Klemetsby, Lumparland Onsdag den 11 april 2012 kl.17.00-17.40 Beslutande Brage Wilhelms, kommunstyrelsens ordförande

Läs mer

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015

Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Stadsfullmäktige 11 14.01.2015 Grundtrygghetssektorns avgifter, arvoden och verksamhetsanvisningar 2015 Grundtrygghetsnämnden 16.12.2014 149 Enligt 20 i Lojo stads förvaltningsstadga beslutar en nämnd

Läs mer

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN

ECKERÖ KOMMUN SOCIALNÄMNDEN SAMMANTRÄDESKALLELSE Sammanträdestid Måndagen den kl. 19:00 Sammanträdesplats Kommunkansli F Ö R E D R A G N I N G S L I S T A SN 118 SN 119 SN 120 SN 121 SN 122 SN 123 SN 124 SN 125 SN 126 SN 127 SN 128

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 15.2.2013 1/13 Sammanträdestid Fredagen den 15 februari 2013 kl. 9.30 10.40 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande:

Läs mer

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut

1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2. 2 Val av protokolljusterare 2. 3 Godkännande av föredragningslistan 2. 4 Resultatprognos/Bokslut NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 1/2018 1 Sektionen för stödtjänster Tid 14.03.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, Tornskär Ärenden som skall behandlas Sida 1 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 2 2 Val av protokolljusterare

Läs mer

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI

STADEN JAKOBSTAD PIETARSAAREN KAUPUNKI MÖTESKALLELSE Möteskallelse Onsdagen 16.1.2019 kl. 17.00, mötesrum Carmen (ingång via Tekniska verket). Beslutande Ordinarie ledamöter Personliga ersättare Conny Englund, ordförande Ulrika Rönnback, viceordförande

Läs mer

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING

LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING LAGSTIFTNING GÄLLANDE SPECIALUNDERVISNING SKOLLAGSTIFTNING November 2011 Lag om grundläggande utbildning 1998/628 samt uppdatering av den Nedan följer lagparagrafer och förordningar som berör elevens rätt

Läs mer

Organ Nr Datum Sida 1 SOCIALNÄMNDEN 57-65, 21 K Protokollet officiellt framlagt till påseende: Kumlinge kommunkansli 9 september 2015

Organ Nr Datum Sida 1 SOCIALNÄMNDEN 57-65, 21 K Protokollet officiellt framlagt till påseende: Kumlinge kommunkansli 9 september 2015 1 SOCIALNÄMNDEN 57-65, 21 K- 07.09.2015 22 K Sammanträdestid: 07.09.2015 kl 18.30-19.30 Sammanträdesplats: Kommunrummet Beslutande: Ordinarie ledamöter: Thomas Fredriksen, ordf. Ulla-Karin Newton, vice

Läs mer

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) HELSINGFORS STAD DEGERÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 1/18 (1/2) Datum: 28.2.18 Tid: 17.30 Plats: Degerö lågstadieskola Adress: Borgbyggarvägen 16 Närvarande: Ledamöter Niklas Rönnberg ordförande Heidi Lithén

Läs mer

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

FINSTRÖMS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr SOCIALNÄMNDEN 11.02.2014 02/14 Sammanträdestid Tisdagen den 11 februari 2014 kl 18.00 18.50. Sammanträdesplats Beslutande Föredragande Övriga närvarande Sammanträdesrummet, Kommungården

Läs mer

Styrelsen P R O T O K O L L

Styrelsen P R O T O K O L L Styrelsen 09 2015 P R O T O K O L L 23.11.2015 Styrelsen 23.11.2015 s.2 FÖREDRAGNINGSLISTA 09/2015 Tid: 23.11.2015 kl. 15:00 Plats: Inveon, Edelfeltsstigen ÄRENDEN SOM SKALL BEHANDLAS 1 LAGLIGHET OCH BESLUTFÖRHET

Läs mer

15 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 27

15 Konstaterande av beslutförhet Val av protokolljusterare Fastställande av föredragningslista Anmälningsärenden 27 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 3/2015 1 Sektionen för småbarnsfostran Tid 02.06.2015 kl. 18.00 19.10 Plats Daghemmet Skogsstjärnan, Fjärrgränd 2 Ärenden som skall behandlas Sida 15 Konstaterande av beslutförhet

Läs mer

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10

TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 TENALA FÖRSAMLING PROTOKOLL Nr 3/10 Sammanträdesdatum Blad FÖRSAMLINGSRÅDET 07.09.2010 1 Plats och klockslag Församlingshemmet kl. 18.00 Beslutande Övriga - Charlotta Andström, protokollförare - Christer

Läs mer

PROTOKOLL mötesdatum

PROTOKOLL mötesdatum Tid och plats: 23.11.2010 kl. 17.31-18.20, Munkabacken 51, Lojo På plats Ronny Avellan ordf. Merja Laaksonen, medlem Eino Hellstén, medlem Sakari Kaskenpalo, ersättare Raseborg Sjundeå Högfors Ingå Hanna

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 17.2.2014 1/14 Sammanträdestid Måndagen den 17 februari 2014 kl. 9.30 11.00 Sammanträdesplats Lantbrukskansliet i Godby Ordinarie: Suppleanter: Föredragande:

Läs mer

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Bildningsnämndens svenska sektion nr 3/2011 13.9.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING nr 3/2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING BILDNSVES 19 Mötets konstituering BILDNSVES 20 Tjänsteinnehavarbeslut för kännedom BILDNSVES 21 Arbetsplan för läsåret 2011 2012, svenska skola BILDNSVES 22 Den svenska förskolans

Läs mer

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2)

HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) HELSINGFORS STAD BRÄNDÖ LÅGSTADIESKOLA PROTOKOLL 4/18 (1/2) Datum: 19.9.18 Tid: 17.30 Plats: Brändö lågstadieskola Adress: Ståhlbergsvägen 2 Närvarande: Ledamöter Peter Feiring Henrik Creutz Peik Leka

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Nr 16.3.2018 1/18 Tid: Fredagen den 16 mars 2018 kl. 9.30-11.30 Plats: Lantbrukskansliet i Godby Närvarande: Ordinarie: X Jan Salmén, ordf. Saltvik X Erja Nordqvist,

Läs mer

Stadshuset, stadsstyrelsens rum. 31 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare och justering av protokoll 38

Stadshuset, stadsstyrelsens rum. 31 Sammanträdets laglighet och beslutförhet Val av protokolljusterare och justering av protokoll 38 NYKARLEBY STAD PROTOKOLL 4/2018 1 Ungdomsfullmäktige Tid 18.09.2018 kl. 16.30 Plats Stadshuset, stadsstyrelsens rum Ärenden som skall behandlas Sida 31 Sammanträdets laglighet och beslutförhet 38 32 Val

Läs mer

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola

Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola Läsårsplan för eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 1 Eftermiddagsverksamheten i Västankvarns skola 2015 2016 Eftermiddagsverksamheten (eftis) i Västankvarns skola riktar sig till eleverna

Läs mer