Handelshögskolan vid Umeå universitet. Sid 1 (6) 2016)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handelshögskolan vid Umeå universitet. Sid 1 (6) 2016)"

Transkript

1 Sid 1 (6) Dokument: Förteckning Betydande och övriga hållbarhetsaspekter, USBE:s arbete för en hållbar utveckling utgår från verksamhetens betydande hållbarhetsaspekter och deras påverkan på miljö och hållbar utveckling. I fokus i USBE:s arbete inom ledningssystemet för hållbar utveckling är de indirekta hållbarhetsaspekterna som finns inom verksamhetens kärnverksamheter; utbildning, forskning och samverkan. Betydande påverkan på miljön och därmed även en hållbar utveckling sker också vid tjänsteresor, energiförbrukning, upphandling och inköp samt vid förbrukning av papper och uppkomst av avfall. När det gäller att påverka och förändra samt mäta och följa upp påverkan är det vid USBE idag endast möjligt att mäta förändringar vad gäller tjänsteresor från flyg och pappersförbrukning. När det gäller energi, avfall så kan dessa endast mätas och följas för det hus, Samhällsvetarhuset, i vilket USBE förhyr 17% av lokalytan. Vad gäller upphandlingar och inköp behöver USBE i mångt och mycket förhålla sig till statliga ramavtal och universitetets lokala upprättade avtal, och där de inte kan ställa krav utöver dem. Påverkan från de direkta hållbarhetaspekterna; energi, tjänsteresor, generering av avfall, vattenförbrukning, köldmedier, pappersförbrukning ger framförallt upphov till miljöpåverkan i form av olika typer av mer eller mindre förorenade utsläpp till mark, luft och vatten. De innebär också att resurser förbrukas. USBE:s och universitets och högskolors största miljö- och hållbarhetspåverkan och därmed viktigaste aspekter är dock indirekta och kopplade till organisationernas kärnverksamheter. Den kultur och kunskap kopplat till hållbar utveckling som USBE förmedlar till studenterna under deras studietid har en stor påverkan på deras förhållningssätt och ageranden såväl privat som i efterkommande yrkesliv. Att bidra till ny kunskap och ett kritiskt förhållningssätt är därmed en viktig uppgift bland annat genom att frågor om hållbar utveckling integreras i kärnverksamheten utbildning och undervisning. Ytterligare områden med indirekt påverkan är forskningen och samverkansuppgiften där ett proaktivt arbete kan leda till ökad kommunikation inom hållbarhetsområdet med övriga samhällsaktörer. Effekterna från de indirekta hållbarhetsaspekterna är dock svårare att mäta. Utifrån hållbarhetsaspekterna har mål, lagar och andra regelverk som är relevanta för verksamheten identifierats. Också t för respektive aspekt har bedömts, se tabell/matris nedan.

2 Sid 2 (6) Hållbarhetsaspektsregister Värdering Betydande hållbarhetsaspekter Hållbarhetsaspekt Resultat från analys av hållbarhetsaspekt De viktigaste orsakerna till miljö- och hållbarhetspåverkan har angivits Verksamhetsel USBE förbrukade totalt kwh under år Per anställd: 926 kwh Per m 3 : 34 kwh Miljöpåverkan från elförbrukning är direkt kopplat till vilka källor som används för elproduktionen och under år 2013 utgjordes dessa till 100 % av förnyelsebara. Miljöpåverkan från elförbrukning är direkt kopplat till vilken källa som används för elproduktionen. Eldas fossila bränslen resulterar det i luftutsläpp av främst koldioxid (växthuseffekten) och kväveoxider (försurning av mark och vatten, övergödning och marknära ozon). Produceras elen i kärnkraftverk eller vattenkraftverk resulterar i andra miljöaspekter, såsom radioaktivt avfall och förändring av landskapsbilden. Värme och fastighetsel USBE förbrukande under år kwh övrig energi (värm+fastighetsel) Per anställd: 1480 kwh Per m3: 53,6 kwh Miljöpåverkan från värmeförbrukningen är direkt kopplat till vilka källor som används och 2013 nyttjades fjärrvärme bränslemix från Umeå energi som kunde räknas som förnyelsebar till 75 %. Fjärrvärme produceras i huvudsak av förnyelsebara råvaror samt olika typer av avfall. Olja och kol tillsätts också för att förbättra förbränningen. Utsläppen varierar beroende på fördelningen av de material som används för förbränningen. Dessutom varierar bränslemixen ofta på en och samma produktionsenhet. Miljö- och hålbarhets -påverkan från aspekt Intresse av att arbeta med apekten Bedömning 1 1 Liten påverkan/lågt (Grön = ingen 2 1 Liten påverkan/högt (Gul = styrning krävs men detta görs helt och hållet av fastighetsägaren)

3 Sid 3 (6) Vattenförbrukning Pappersförbrukning Tjänsteresor med flyg År 2013 förbrukades xx m 3 vatten i Samhällsvetarhuset. Miljöpåverkan från vattenförbrukning är främst en fråga om hushållning med naturresurser och energi i samband med vattenrening. Förbrukning av vatten och generering av avlopp påverkar miljön negativt. Vattentillgången i vårt land är stor men globalt sett är vattenanvändning en rättvise- och naturresursfråga varför det alltid är relevant att minska dess användning. Miljöpåverkan från Avlopp från Handelshögskolan bedöms vara mycket ringa, i det snaraste försumbart. Studieverksamhet är relativt papperskrävande och år 2013 köptes kg A4 papper in till USBE. Papper tillverkas av en förnyelsebar resurs. Skogsavverkningen är dock idag i nivå med eller över nivån som är långsiktigt hållbar. Vid tillverkningen, som är energikrävande, uppkommer utsläpp till vatten och luft. Syreförbrukande substans (påverkar ekosystem och kan leda till döda bottnar), kväve och fosfor (övergödning) släpps ut i avloppet. Svavel (försurning), koldioxid (växthuseffekten) och kväveoxider (övergödning och försurning) är de största luftutsläppen. Vid trycksaksproduktion sker utsläpp till luft av lösningsmedel, kemikalier släpps ut i avloppsvattnet. Energi förbrukas och avfall uppkommer. Tjänsteresor utgörs av bil, tåg och flygresor men också via buss, cykel och till fots. Det har inte varit möjligt att få en översikt av relevant data vad gäller bil och tåg utan emissionsdata presenteras endast för tjänsteresor med flyg. Förbrukning av fossila bränslen vid resor med bil genererar utsläpp till luft av främst koldioxid (vilket påverkar växthuseffekten) och kväveoxider (vilket leder till försurning, övergödning och marknära ozon). Avgaserna innehåller dessutom partiklar och andra hälsoskadliga ämnen. År 2013 innebar USBE:s flygresor ett sammanlagt CO2-utsläpp på 192 ton och 1255 kg per anställd. På universitetet centralt följs även utsläpp från tåg upp. Flygresor är klart dominerande vad gäller emissioner av fossilt koldioxid. 1 1 Liten påverkan/lågt (Grönt = ingen 1 2 Liten påverkan/högt (Gul = styrning krävs) 2 1 Hög miljöpåverkan/lågt (Gul = styrning krävs)

4 Sid 4 (6) Köldmedieanvändning Utbildning Forskning Samverkan I Samhällsvetarhuset finns sammanlagt 4 st kylmaskiner med köldmediet HFC, som är omfattade av årlig kontroll. Utbildningen inom USBE bidrar till att t.ex. öka kunskapen om etik, socialt ansvarstagande, hållbarhetsredovisning, naturresursförbrukning och sambanden mellan människans aktiviteter och miljön vilket leder till positiv miljöpåverkan på sikt. Utbildning för studenter utgör ett viktigt påverkansområde kopplat till miljö/hållbar utveckling. Universitetet genomför även vissa interna utbildningsinsatser för de anställda. Under 2013/14 innehöll 3 kursmoment som helt kopplade om hållbar utveckling och 128 moment som inte gjorde det alls. 11 moment hade ett eller flera lärandemål kopplat till hållbar utveckling och i 14 kursmoment fanns hållbar utveckling med i kursbeskrivningen. Hållbar utveckling inkluderas i forskningen, ex. projekt kring naturresursförbrukning, styrmedel, miljöpolitik, demografi, gröna räkenskaper. Forskning är en indirekt och betydande hållbarhetsaspekt i det avseendet att ny kunskap genereras via forskningen. Denna kan i sin tur ligga till grund för en mer hållbar samhällsutveckling i alla avseenden. Inom USBE ryms den mest framstående forskargruppen i Europa inom miljö- och naturresursekonomi vilka i sin forskning utvärderar effekterna av olika policyinstrument. USBE har också tidigare lett det största programmet i världen när det gäller hållbar kapitalförvaltning för att utvärdera det ekonomiska utfallet av olika typer av hållbara och ansvarsfulla investeringsstrategier Miljö- och hållbar utveckling i forskningen utgör möjligheter att utveckla och sprida kunskap kring dessa områden. Under 2013 publicerades av 110 vetenskapliga publikationer 44 st med koppling till hållbar utveckling. Genom samverkan mellan forskargrupper, andra universitet och discipliner, och även mellan forskare och allmänheten kan kunskapsutbytet öka, vilken i förlängningen leder till att medvetenheten om aktuella hållbarhetsfrågor sprids i och utanför Sveriges gränser. Samverkan mellan olika aktörer, samhällssektorer och kulturer är en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling och universitetet med sin forskning och 1 1 Liten påverkan/lågt (Grönt =ingen 2 2 Stor påverkan/högt (Röd = förbättringsarbete) 2 2 Stor påverkan/högt (Röd = förbättringsarbete) 2 2 Liten påverkan/ högt (Röd = förbättringsarbete)

5 Sid 5 (6) Upphandling/Inköp Generering av avfall utbildning/kunskapsspridning innehar en viktig roll. Aspekten är dock svår att mäta. USBE anger att under 2013 genomfördes 2 samverkansaktiviteter med koppling till hållbar utveckling. När det gäller inköp och upphandlingar USBE liten möjlighet att själva påverka i vilken utsträckning miljö- och etiska krav ska ställas. I många fall reglerar statliga ramavtal vad som kan köpas in. De statliga ramavtalen skall innehålla miljökrav, där så myndigheten föreskrivit detta. Genom att öka andelen offentliga upphandlingar med välformulerade miljökrav, ex en mera energieffektiv upphandling såsom energisnåla datorer samt energieffektiva fönster, eller krav på miljömärkning, kan universitetets totala miljöpåverkan minska. Att ställa välformulerade miljökrav vid upphandlingar kan bidra till att minska den totala miljöpåverkan. I dagsläget finns ej uppföljningssystem för detta, men under de senaste tre åren manuella uppskattningar av andelen registrerade anskaffningar under året genomförts vid universitetet centralt och driftskostnader vid USBE har beräknats. Driftkostnader utom personal och lokaler var vid USBE xxx tkr år Det finns ett behov av mer och utökad kompetensutbildning inom området, för att öka andelen upphandlingar med miljö- och etiska krav. Avfall vid Umeå universitet källsorteras enligt universitetets källsorteringsrutin. Sådant hushållsavfall som blir över efter källsortering förbränns. Vid förbränning av avfall tas energin tillvara. Förbränningen orsakar dock utsläpp som kan vara giftiga, övergödande och försurande och bidrar till växthuseffekten. Avfallsmängder i Samhällsvetarhuset 2013 Blandpapper ,50 kg Glasförpackningar, färgat 321,90 kg Glasförpackningar, ofärgat 110,20 kg LDPE film färgad 201,04 kg Metallförpackningar 88,80 kg Plastförpackningar, hårda 133,20 kg Wellpapp, butiksbalad 4 271,60 kg 2 1 Liten påverkan/högt (Gul = styrning kan krävas men detta görs i första hand på central/statlig nivå) 1 1 Liten påverkan/lågt (Grönt = ingen

6 Sid 6 (6) Brännbart avfall kg

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB.

Tydliggöra BLR:s informationsresurser om hållbar utveckling i databaser, litteratur, länksamlingar etc. till studenter på alla nivåer på HB. Utbildning Högskolan i Borås ska integrera hållbar utveckling i utbildningen så att studenterna bidrar till en hållbar samhällsutveckling genom att sprida insikter och förhållningssätt i sina framtida

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE

RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING - INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE MILJÖLEDNINGSSYSTEM M1 1171091 0110 Sida 1 av 8 dnr 1171091 RUTIN FÖR ÖVERVAKNING OCH MÄTNING INTERNT FÖRBÄTTRINGSARBETE Syfte Syftet är att säkerställa att Högskolan i Borås miljöarbete följs upp och

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Polisens miljöarbete. Planering av miljöförbättrande aktiviteter inom arbetet med verksamhetsplanen

Polisens miljöarbete. Planering av miljöförbättrande aktiviteter inom arbetet med verksamhetsplanen Polisens miljöarbete Planering av miljöförbättrande aktiviteter inom arbetet med verksamhetsplanen Inledning Polismyndigheten ska sträva efter att bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle. Begreppet

Läs mer

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax

KONKURRENSVERKET Adress Telefon Fax KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Redovisning av miljöledningsarbetet 2015 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet

Läs mer

Miljöpåverkande aktiviteter 2012

Miljöpåverkande aktiviteter 2012 1 (5) 2012 5-6 innebär som har stor miljöpåverkan. Statistik är hämtad från första halvåret 2012 och uppräknad för att gälla helåret, om inte annat anges. Listan ser alla verksamheter inom om inte annat

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun

Miljöutbildning. Miljödiplomering i Laxå kommun Miljöutbildning Miljödiplomering i Laxå kommun Finns det miljöproblem? Klimatförändringen vår tids största miljöproblem! Utsläpp av ämnen som är hälsofarliga, förorenar, övergöder och försurar Avfall

Läs mer

Miljöutredning. Specialpedagogiska skolmyndigheten April/maj 2011

Miljöutredning. Specialpedagogiska skolmyndigheten April/maj 2011 Miljöutredning Specialpedagogiska skolmyndigheten April/maj 2011 Goodpoint AB Norrlandsgatan 18 SE-111 43 Stockholm Sweden Tel +46 8 789 04 00 Fax +46 8 789 04 01 E-mail info@goodpoint.se www.goodpoint.se

Läs mer

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4

Svanenmärkning av Tryckerier. Utbildningspaket till kriterieversion 4 Svanenmärkning av Tryckerier Utbildningspaket till kriterieversion 4 Varför finns Miljömärkningen Svanen? Samhället är inte hållbart Vår vision är ett hållbart samhälle Vårt syfte är att bidra till arbetet

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej

2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter som kan påverka miljön (dvs miljöaspekter)? X Ja Nej Riktlinjer för statliga myndigheters redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS X Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning

Läs mer

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014

Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 Ma l, ma luppfyllelse 2011-2013 och resultat fo r fo rsta halva ret 2014 1. Energi Mål för perioden 2011-2013 Högskolan i Borås ska i samarbete med fastighetsägare minska energianvändningen räknat per

Läs mer

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda?

10. Kommuniceras resultatet av miljöledningsarbetet till de anställda? SMHIs redovisning av miljöledningsarbete 2009 Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad? Ja ISO14001 Ja EMAS Nej 2. Har myndigheten gjort en miljöutredning och identifierat vilka aktiviteter

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 2009-2015 1 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket 2012-02-16 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Arbetsmiljöverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte

Läs mer

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum

Dokumentnamn Övergripande miljömål ISO-bet Sida nr 1. Datum Miljöhandbok för Högsby Kommun MA 2003:38 Dokumentnamn ISO-bet 4.3.3-1 Sida nr 1 Avsnitt och detaljerade miljömål Sidor tot 3 Datum 2008-02-25 Rev dat. Sign. AG Godk. 4.3.3-1 Högsby kommun har efter den

Läs mer

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET

KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 KONKURRENSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET 2013 Dnr 17/2014 Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Läs mer

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007

Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 1(7) Fastställd av rektor Kåre Bremer 2008-02-28 Dnr: 83-0334-08 Uppföljning och bedömning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2007 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning och bedömning

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2009-2015 Mätning budgetår 14-15 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras.

Läs mer

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25

Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Miljödeklaration - Dörrskåp E30D25 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler.

Hyresvärd är Stiftelsen Clara, vars enda uppgift är att försörja Södertörns högskola med lokaler. 2011-02-02 Avdelningen för lokalplanering Dnr 143/10/2011 Till UTBILDNINGSDEPARTEMENTET NATURVÅRDSVERKET REDOVISNING AV MILJÖLEDNINGSARBETET VID SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA I bilaga redovisas miljöledningsarbetet

Läs mer

Miljödeklaration - Hurts E30E14

Miljödeklaration - Hurts E30E14 Miljödeklaration - Hurts E30E14 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003 EFG utvecklar,

Läs mer

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016

KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 KONKURRENSVERKET Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 2017-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2016 Konkurrensverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1

Läs mer

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008

Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 1(5) Anmäld för rektor Kåre Bremer 2009-03-12 Dnr: 83-0574-09 Uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms universitet 2008 Inledning Detta dokument avser miljörådets uppföljning av miljöarbetet vid Stockholms

Läs mer

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HÖGSKOLEGEMENSAMMA MÅL FÖR HÅLLBAR UTVECKLING dnr 55513 Sida 1 av 8 Institutioner och enheter ansvar för att i en treårig handlingsplan ta fram institutions/enhetsspecifika mål för perioden 2014201 samt att ta fram delmål och aktiviteter för resp.

Läs mer

Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2002

Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2002 Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 22 Meddelande 23:9 Angående frågor och synpunkter på rapporten, kontakta Stefan Lundvall Länsstyrelsen i Jönköpings län 551 86 Jönköping Telefon direkt:

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering

Läs mer

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009

Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 1 (5) 2010-04-12 Dnr SU 83-0941-10 Jenny Lilliehöök Miljökoordinator Uppföljning av Stockholms universitets miljöarbete för 2009 Inledning Stockholms universitet har sedan 1997 har arbetat med att förbättra

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet 2018-02-22 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Luleå tekniska universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten miljöcertifierad?

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet 2013-02-19 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR)

Atmosfär. Cirkulär ekonomi. Delningsekonomi. Albedo. Corporate Social Responsibility (CSR) Albedo Ett mått på en ytas förmåga att reflektera solens strålar och kasta tillbaka ljuset till rymden. När måttet är 1.00 betyder det att 100% reflekteras. Havsytans X är 0.08 medan nysnö har 0.9 (reflekterar

Läs mer

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna

Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna Miljö- och hållbarhetsmål för Högskolan Dalarna 2016-2019 Beslut: Rektor 2016-02-15 Revidering: 2018-03-26 Dnr: HDa 1.2-2016/168 Gäller fr o m: 2018-03-26 Ersätter: - Relaterade dokument: Miljöpolicy Ansvarig

Läs mer

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87

Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Miljödeklaration Arbetsbord OFI S sitta/stå, A94C87 Företaget EFG European Furniture Group AB Box 1017 573 28 TRANÅS Org.nr: 556236-7259 ISO 14001 certifikat nr: 194848 FSC-COC certifikat nr: EUR-COC-061003

Läs mer

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE

Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE Triolabs HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖARBETE 212-215 Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Handlingsplanen beskriver de övergripande målen och hur de skall genomföras. Dessa kan brytas ned för respektive

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer

UL 3.2 Miljöpåverkande aktiviteter

UL 3.2 Miljöpåverkande aktiviteter Godkänt den: 2018-07-03 Ansvarig: Johan Wadman Gäller för: Kollektivtrafikförvaltningen UL 3.2 iljöpåverkande er Totalpoäng 5, 6 och L (som betyder lagkr) innebär er som har stor. = målsatt i mål och handlingsplan

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket 2011-02-04 AKS 2011/1001 188 1 (8) Enheten för statistik Helene Swartz, 08-730 93 06 arbetsmiljoverket@av.se Redovisning av miljöledningsarbetet 2010 Arbetsmiljöverket Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

MILJÖHANDBOKEN. HFN:s miljöaspekter. HFN:s betydande miljöaspekter

MILJÖHANDBOKEN. HFN:s miljöaspekter. HFN:s betydande miljöaspekter Sida 1 av 8 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.3 Planering 4.3.2 Miljöaspekter Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.3.1.2.HFNrd1 Redovisande dokument F8 1115/05 0 5 Upprättad av Fastställd

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad Miljöaspektlista för Upprättad : Upprättad av : Maria Henje MH, Lasse Larsson LL, Nils-Eric Anderson NEA Fastställd : 2011-11-01 av prefekt Ola Wetterberg Diarienummer :.. Miljöhandbokens dokumentnummer

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008

Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisning av Fastighets AB Umluspens miljöarbete under 2008 Redovisningen av miljöarbetet och sammanställning av den miljöpåverkan som Umluspens verksamhet förorsakar. Redovisningen följer de punkter

Läs mer

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012

Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Konkurrensverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 KONKURRENSVERKET BESLUT 2013-02-21 Dnr 70/2013 t Swedish Competition Authority Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av miljöledningsarbetet

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

MEDDELANDE NR 2006:11. Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2005

MEDDELANDE NR 2006:11. Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2005 MEDDELANDE NR 2006:11 Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2005 Miljöredovisning för Länsstyrelsen i Jönköpings län år 2005 MEDDELANDE NR 2006:11 Meddelande nr 2006:11 Referens Stefan

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson

Måluppfyllelse Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-2013, inklusive årlig uppföljning av 2013. 3/24/2014 Högskolan i Borås Birgitta Påhlsson Högskolans hållbarhetsarbete Målperioden 2011-, inklusive årlig uppföljning av 3/24/2014 Högskolan i Borås Innehållsförteckning 1. Mål och måluppfyllelse för perioden 2011-... 3 1.1 Energi... 3 1.2 Tjänsteresor...

Läs mer

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter

6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter 2018-05-18 11207 1 (10) 6.1 Identifiering och värdering av miljöaspekter samt förteckning över miljöaspekter Sammanfattning Riktlinjen beskriver hur identifierar och värderar de aktiviteter som påverkar

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Elsäkerhetsverket Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Miljöpåverkande aktiviteter 2012

Miljöpåverkande aktiviteter 2012 IJÖEDNINGSSYSYTE iljöpåverkande er U.2 201-04-10 Sidan 1 12 iljöpåverkande er 2012 5, 6 och (som betyder lagkr) innebär er som har stor miljöpåverkan. = målsatt i mål och handlingsplan för U år 201. Faktaunderlag

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet 2012-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Uppsala universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Miljöredovisning 2014

Miljöredovisning 2014 Miljöredovisning 2014 Vi är stolta över vår fjärrvärmeproduktion som nu består av nära 100 % återvunnen energi. Hans-Erik Olsson Kvalitetsstrateg vid Sundsvall Energi Miljöfrågorna är viktiga för oss.

Läs mer

Hållbar utveckling i ditt dagliga arbete

Hållbar utveckling i ditt dagliga arbete Hållbar utveckling i ditt dagliga arbete Institutionen för Hälsa, vård och samhälle 2007-08-22 Elisabeth Gierow, miljöchef Lunds universitet Maria Larsson, miljösamordnare Lunds universitet Vad är en hållbar

Läs mer

Goda exempel på miljöledning

Goda exempel på miljöledning Goda exempel på miljöledning Nedan har vi tagit fram några goda exempel på miljöpolicy, miljömål och miljöuppfyllelse från redovisningen Miljöledning i staten. Exemplen är hämtade från Försvarets materielverk,

Läs mer

Miljöutredning 2001 Reviderad 2007

Miljöutredning 2001 Reviderad 2007 Miljöutredning 2001 Reviderad 2007 INNEHÅLL Miljöutredning...1 1. INLEDNING... 3 2. BESKRIVNING AV KÖPINGS BOSTADS AB... 3 Miljöorganisationen enligt nedan...4 Ledningsgruppen...4 Anders Nordqvist VD...4

Läs mer

Mötesdatum Rektors beslutsmöte

Mötesdatum Rektors beslutsmöte PROTOKOLL Mötesdatum Rektors beslutsmöte 2019-02-18 Plats och tid B19 kl. 10:00-12:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Pär Weihed (vice ordförande) (Stf rektor) Cathrine Norberg (Prorektor) Staffan

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Rutin för identifiering och värdering av miljöpåverkande aktiviteter

Rutin för identifiering och värdering av miljöpåverkande aktiviteter 1(5) miljöpåverkande aktiviteter Syfte Syftet med denna rutin är att klargöra hur identifiering och värdering av aktiviteter som påverkar den yttre miljön ska gå till. Omfattning Denna rutin omfattar de

Läs mer

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE

Plan för. miljöarbetet. Rehabiliteringspolicy. med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE Plan för Rehabiliteringspolicy miljöarbetet med riktlinjer och handlingsplan BESLUTAT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2010-09-13 1 2 OMSLAGSFOTO: PAUL SUNDELIN. INFORMATIONSAVDELNINGEN NOVEMBER 2010. Plan för miljöarbetet

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Version: 10

MILJÖLEDNINGSSYSTEM Version: 10 er 1 (6) er 5,6 innebär er som har stor. Alla siffror är hämtade från statistik för 2011 om inget annat anges. L= Lagkr finns = ålsatt i mål och handlingsplan för VF år 2012 Följande er har identifierats

Läs mer

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen?

Växthuseffekt. Vad innebär det? Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? Vad innebär det? Växthuseffekt Vilka ämnen påverkar växthuseffekten? Vilka är källorna till dessa ämnen? 1 Ola Wong UNT 26 sept 2010 Snar framtid? Vad händer just nu? -En kines släpper ut lika mycket koldioxid

Läs mer

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen

;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef Vice rektor Hållbar utveckling Miljö- och byggnadsavddningen Beslut Beslutsinstans Rektor Beslut fattat av P eter Guclmundson? 7 Föredragande Birgitta Westin Datum 2012-10-18 Beslut expedierat ;2CI ;2 ll -c2~ w Beslut delges för åtgärd skolchefer Förvaltningschef

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten

Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten Miljöledningsrapport 2014 Specialpedagogiska skolmyndigheten Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter och förordning (SFS 2014:480) om myndigheters inköp av energieffektiva varor,

Läs mer

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019

Avfallsplanering Dalarna. Uppföljning 2019 Avfallsplanering Dalarna Uppföljning 2019 Nyttan med avfallsminimering och källsortering Dalarna 2019 Klimatpåverkan hushållens avfall (LCA) Fraktion CO2 minskning förebygga material (tillverkning ny råvara)

Läs mer

Miljöhandlingssplan 2017

Miljöhandlingssplan 2017 Miljöhandlingssplan 2017 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

Miljöledningssystem. Rapport till Regeringen 2007-04-01

Miljöledningssystem. Rapport till Regeringen 2007-04-01 Miljöledningssystem Rapport till Regeringen 2007-04-01 - 1 - Innehåll Innehåll... 1 Projektplan för införandet av miljöledningssystem... 2 Miljöutredning... 3 Miljöpolicy... 3 Handlingsplan... 5 Miljökrav

Läs mer

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR

ENERGIKÄLLOR FÖR- OCH NACKDELAR ENERGIKÄLLOR Vindkraft släpper i stort sett inte ut någon koldioxid alls under sin livscykel Har inga bränslekostnader. Påverkar det omgivande landskapet och ger upphov till buller Beroende av att det

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008

Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Redovisning av myndigheters miljöledningsarbete 2008 Miljöledningssystemets miljöeffekter (besvaras frivilligt år 2008) Blanketten följer Miljödepartementets riktlinjer 2008-06-17 Inramade gultonade fält

Läs mer

MILJÖ- och Energiledningssystem Version: 1

MILJÖ- och Energiledningssystem Version: 1 andstingsservice iljöpåverkande SU 3.2 IJÖ- och Energiledningssystem 207-0-2 Sidan 8 iljöpåverkande istan över miljöpåverkande är uppdelad i 6 kategorier: Fastighetsdrift/lokaler Kemikalieanvändning Avfallshantering

Läs mer

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB

Miljöutredning Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Miljöutredning 2017 Utredning av miljöpåverkan samt GAP-analys mot ISO 14001 Rapport av Mårten Ericson, VEGA SYSTEMS AB Innehåll 1 Inledning och syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Miljöutredning ISO 14001...

Läs mer

MILJÖHANDBOKEN. Samtliga miljöaspekter vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

MILJÖHANDBOKEN. Samtliga miljöaspekter vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten Grundeleme n t: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3 Planering 4.3.1 Miljöaspekter Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.3.1.2 UFN RD1 Redovisande dokument UFN F8/05:202 0 5 Upprättad av Fastställd

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012

Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012 Sida 1 av 10 Uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete 2012 Denna uppföljning av KI:s miljö- och hållbarhetsarbete under 2012 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KI:s handlingsplan för miljö-

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ och HÅLLBAR UTVECKLING 2017 Triolabs miljöpolicy Triolab skall alltid sträva efter att använda alternativ med låg miljö- och klimatpåverkan i sin verksamhet. Handlingsplan för miljö

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Regionala effekter. Lokala effekter. Globala effekter. Kretsloppstänkande. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys

Regionala effekter. Lokala effekter. Globala effekter. Kretsloppstänkande. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys - En metod att beskriva en potentiell miljöpåverkan av en nyttighet (produkt, tjänst eller aktivitet) under hela dess livscykel. -en av de mest etablerade metoderna för miljösystemanalys Lokala effekter

Läs mer

Välkommen till REKO information Fjärrvärme

Välkommen till REKO information Fjärrvärme Välkommen till REKO information Fjärrvärme REKO Information 2012-12-01 Vad vill vi säga? 1. Vad är REKO 2. Vad har hänt de senaste året 3. Ekonomi 4. Hur ser prisutvecklingen ut 5. Fjärrvärmens miljöpåverkan

Läs mer

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg 1 (8) 2015-09-15 Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg Syftet med miljöaspektlistan är att utgående från SLU:s miljöpolicy hitta de miljöaspekter

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2018

Miljöhandlingsplan 2018 Miljöhandlingsplan 2018 Stressforskningsinstitutet Innehållsförteckning Stockholms universitets miljöpolicy 3 Ur Stockholms universitets miljöledningssystem, SU FV- 2.10.1-3630-13 3 Stockholms universitets

Läs mer

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT

FINSPÅNGS TEKNISKA VERK MILJÖBOKSLUT FINSPÅNGS TEKNISKA VERK 2014 MILJÖBOKSLUT Finspångs Tekniska Verk bedriver flera tillståndspliktiga och anmälningspliktiga verksamheter enligt Miljöbalken, kapitel 9 och 11. Inom verksamheterna producerar

Läs mer

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22

Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 Datum Sida 2010-02-22 1(16) Lokala miljömål för Tibro kommun Antagna av kommunfullmäktige 2010-02-22 2(16) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Strategiskt miljöarbete... 4 Miljöpolitiskt

Läs mer

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11

Miljöpolicy och miljömål 2009-2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna 2009-03-11 Miljöpolicy och miljömål -2011 Miljöpolicyn är antagen av Stadsbyggnadsnämnden 2007-02-14 och miljömålen är antagna -03-11 Stadsbyggnadsförvaltningen är miljöcertifierad Stadsbyggnadsförvaltningen är

Läs mer

Utbildningspaket Konsumtion

Utbildningspaket Konsumtion Utbildningspaket Konsumtion Hur och vad? Resurser Vi berättar om olika resurser och konsekvenserna av att vi använder dem. Hushållssopor Vi berättar om hushållssopor och vem som ansvarar för dem. Vad är

Läs mer

Inledning ANALYS MILJÖKVALITETSMÅL

Inledning ANALYS MILJÖKVALITETSMÅL 1 (8) ANALYS MILJÖKVALITETSMÅL Stab Sjöfartspolitik Handläggare, direkttelefon 2016-01-22 : 15-02288 Reidar Grundström, +46104784906 Delredovisning av uppdrag att analysera hur Sjo fartsverket ska verka

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg

Miljöaspektlista som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg 1 (8) som resultat av miljöutredning för verksamheter vid Skogsmästarskolan, Skinnskatteberg Syftet med miljöaspektlistan är att utgående från SLU:s miljöpolicy hitta de miljöaspekter som under året ska

Läs mer