TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum"

Transkript

1 Lektion 25 SCIC 21/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum A. Ur Stockholmsprogrammet ( amental_rights_within_european_union/jl0034_sv.htm) Vi måste bekämpa den illegala... en och den... brottsligheten. Uttal: borg borgare medborgare medborgarna medborgerlig medborgarskap Personer i behov av internationellt..., och utsatta grupper såsom... barn, måste garanteras tillträde. Därför måste Frontex (byrån för Europeiska unionens yttre...) roll stärkas så att byrån effektivare kan hantera befintliga och kommande utmaningar Arbetet med att utarbeta en gemensam... -spolitik, samt med att intensifiera regionalt konsulärt samarbete, måste fortlöpa. EU måste utarbeta en omfattande och flexibel migrationspolitik baserad på den europeiska pakten för invandring och.... Stoppa in i texten! asyl ensamkommande gränser gränsöverskridande invandring skydd visering återvändande Dessutom måste den gemensamma migrationspolitiken innefatta en ändamålsenlig och hållbar... -politik samtidigt som arbetet med att förebygga, kontrollera och bekämpa illegal invandring fortlöper.

2 B. EU-samtal om Schengen med bl. a. Cecilia Malmström ( (01:25-04:15) Kombinera ihop uttrycken! Lyssna sedan och kontrollera! 1 Det pågår förhandlingar om ett asylsystem. gemensamt 2 Alla länder ska ha kapacitet att ta emot av alla asylsökande idag. 3 Flyktingmottagandet ska vara barn. rättssäkert och i enlighet med internationella 4 10 länder tar 90% Europa. 5 alla länder ska kunna ta ett solidariskt flyktingar. ansvar och ta emot människor 6 Flyktingarna ska behandlas likriktade. 7 Procedurerna och asylgrunderna ska och EU-normer. vara 8 Man ska ha särskilt skydd för på flykt. ensamkommande 9 Vi ska kunna pola resurser för att på samma sätt i alla EU-länder. 10 Tanken är ett mer solidariskt stanna i ett land och bara en procents chans i ett annat. 11 En person kan ha 75 procents chans ta emot kvotflyktingar. att få C. Malmström: Ord måste omsättas i handling ( Med anledning av vilken händelse / vilka händelser uttalar sig Malmström? Vad vill hon? Notera 1. hur många punkter 2. vilka punkter 3. vilka uttryck som används för att signalera att en ny punkt har inletts (dessutom, också, en annan sak är etc.)

3 D. Efter Lampedusa kan vi inte fortsätta som vanligt (Ur Cecilia Malmströms debattartikel i DN ) EU-kommissionen har redan identifierat några frågor som vi hoppas kommer tas upp på toppmötet: 1. Samordna insatserna 2. Mer medel 3. Lagliga vägar till Europa 4. Ta emot kvotflyktingar 5. Diskutera nya lösningar Kombinera rätt rubrik med rätt stycke! Vi bör lägga särskild kraft på att hitta sätt att se till att de mest utsatta flyktingarna verkligen kan ta sig till EU, inte minst barn, äldre och sjuka. Detta skulle, i särskilda fall, kunna ske genom humanitära viseringar eller genom möjligheten att begära asyl på EU-ländernas ambassader. Stats- och regeringscheferna bör diskutera hur det går att öka samarbetet med migranternas och asylsökandenas ursprungs- och transitländer. Anledningen till att människor är beredda att ge sig ut på knappt sjövärdiga båtar är att deras situation ofta är desperat och att det i dag inte finns några lagliga vägar att söka sig hit. Vi har redan enats om ett partnerskap för bättre rörlighet mellan EU och Marocko. EU-kommissionen vill göra detsamma med Tunisien, Egypten och andra länder i Nordafrika. Ett tydligt åtagande från EU-länderna skulle göra sådana förhandlingar med exempelvis Tunisien lättare, samt förstärka insatserna för demokratiuppbyggnad i Libyen. Vi måste också, tillsammans med dessa länder, på ett effektivare sätt bekämpa verksamheten som ligger bakom dessa dödliga resor, de människosmugglare som utnyttjar människors förtvivlan. Räddningsinsatsen kan bara fungera om alla EU-länder är beredda att avsätta ekonomiska och tekniska resurser, och det brådskar. Experter från EU-kommissionen och Frontex håller just nu på att bedöma vad som kommer att krävas för en sådan räddningsinsats. EU-länderna måste göra tydliga åtaganden om att ta emot flyktingar för vidarebosättning via FN:s flyktingorgan. Här är Sverige ett föregångsland. Vi måste upprätta fler kanaler till Europa för dem som behöver internationellt skydd. Särskilt de länder i EU dit färre asylsökande kommer bör arbeta mer aktivt för vidarebosättning av skyddsbehövande dit. Ett europeiskt samarbete där alla länder tar sitt ansvar kan göra en avgörande skillnad för att förhindra att människor lägger livet i händerna på människosmugglare. De senaste gemensamma räddningsinsatserna som genomfördes av Italien och Malta har räddat många liv och visar att samordnad övervakning är avgörande för att förhindra dödsfall. Därför föreslår kommissionen en omfattande sök- och räddningsinsats i Medelhavet, från Cypern till Spanien, som syftar till att undsätta båtarna tidigare och rädda liv. En sådan åtgärd, tillsammans med modern teknik via samarbetssystemet Eurosur, kommer att göra det möjligt att på ett bättre sätt upptäcka dessa små, rangliga farkoster. Det är i detta sammanhang värt att påminna är det är ett brott mot såväl europeisk lag som internationella konventioner att försöka mota bort båtar med asylsökande.

4 E. Migrationsverket: Svårt att ta sig hit på annat sätt ( 1. Vad berättar Muhammed? 2. Hur ser han på flyktingsmugglarna? 3. Vad säger representanten från migrationsverket? Diskutera: Hur ska man kunna öppna lagliga vägar för att ta sig in i EU? Man borde... F. Flytta fly flyta flyga flytta flyttade flyttat subst: flytt, inflyttning, utflyttning Han flyttade till Malmö eftersom han hade fått jobb där. fly flydde flytt subst: flykt, flykting Familjen flydde från landet av politiska skäl. flyta flöt flutit subst: flytning (med.) Korken flöt på vattenytan. flyga flög flugit subst: flykt (fågel); flygning (flygplan) Nils Holgersson flög på en gåsrygg över landskapet. 1. Vi ska... ut på landet. 2. Vi måste ta ledigt några dagar för att förbereda vår Vi ska boka en...-bil. 4. När vi har kommit i ordning i vårt nya hus ska vi ordna en...-sfest. 5. Öknen och havet var det enda...-vägarna. 6. Båten som hade färdats över Medelhavet i en vecka var full av... från Eritrea och Somalia. 7. När hoten från polisen hårdnade bestämde sig familjen för att...till Sverige.

5 G. Det är alldeles för splittrat ( Ordna texten. Stryk under de ord och uttryck som hjälper dig att ordna texten. Lyssna sedan och rätta! EU vill förbättra kustbevakningen i Medelhavet efter förra veckans svåra olycka utanför den italienska ön Lampedusa. Hittills har över 200 personer hittats döda där efter att en flyktingbåt fattade eld och sjönk nära land. EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström hoppas i dag kunna få politiskt stöd från medlemsländerna för en ökad satsning på kustbevakning. A Vi har mycket kustbevakning runt omkring i Medelhavet, men det är alldeles för splittrat. Vi kanske kan få till stånd någon form av samarbete i hela Medelhavet, från kust till kust, för att rädda fler liv. Den här båten kom mycket, mycket nära land och ingen upptäckte den. Så ska det inte gå till, och vi kanske kan hitta både större och mindre båtar i ett tidigare skede, säger Cecilia Malmström. Sedan får vi naturligtvis diskutera hur vi kan hjälpa till med flyktingarna. Hur vi kan stötta Italien att ta hand om de som kommer, men att också den gemensamma asylpolitiken kommer på plats så vi får ett ordentligt mottagande. Lampedusaolyckan kommer dominera dagens möte med EU-ländernas migrations- och inrikesministrar här i Luxemburg. F Cecilia Malmström hoppas alltså på politiskt stöd för en ökad satsning på kustbevakning i Medelhavet, ända från Cypern till Spanien. I morgon ska Cecilia Malmström besöka Lampedusa, tillsammans med bland andra EUkommissionens ordförande José Manuel Barroso. De vill visa europeisk solidaritet och stöd, men Malmström poängterar att hon i morgon inte kommer kunna visa någon heltäckande strategi för hur man i framtiden ska undvika att flyktingar dör i den här typen av olyckor. Den båten som började brinna och sjönk utanför Lampedusa var mycket nära land. Man måste fråga sig hur den kunde vara bara 100 meter från land utan att den upptäcktes. Den här båten borde ha upptäckts av den italienska kustbevakningen, säger Cecilia Malmström. Där anar jag en viss kritik mot den nationella kustbevakningen. Ska man tolka det som så? Detta utreds naturligtvis i Italien, så jag antar att de tittar på det också, säger EU:s migrationskommissionär. Däremot är hon inte nöjd med hur kustbevakningen agerade i förra veckan. Det kräver i så fall att EU-länderna bistår med mer pengar, personal och båtar. Ännu är det dock oklart hur mycket mer resurser det handlar om, även när den här utökade kustbevakningen kan vara på plats. De senaste åren har det kommit upprepade rapporter om europeiska kustbevakningsfartyg som inte gör tillräckligt för att hjälpa flyktingbåtar i nöd. Cecilia Malmström hävdar att utredningar hittills aldrig har kunnat visa på den typen av felagerande vid operationer som leds av EU:s gränskontrollstyrka Frontex.

6 H. Vi sålde våra hemman ( Vi sålde våra hemman och gav oss sedan ut, Som fågelen bortflyger, när sommaren tar slut. Han kommer en gång åter när våren skrider fram, Men vi får aldrig skåda vårt kära fosterland. Och när vi sedan kom till den Liverpoolska hamn Begynte ångerns tårar så stritt att bryta fram. Det blev en hjärtans sveda i bröstet på var och en. Man talar blott om Sverige och om sitt förra hem. Vi packades tillsammans uti ett osunt kvav. Det var för oss att skåda liksom en öppen grav. Och födan som vi fraktat ifrån vår svenska jord Den blev oss nu förbjuden att taga med ombord. Och när vi hade seglat en vecka eller två, Ett mörker däcket höljde och bredde sig därpå. Ej se varann vi kunde, knappt andas eller gå. Det var en gruvlig plåga för stora och för små. Nu blev en ömklig hunger, med sorg och gråt och gny. En jämmer som sig tränger till himlens höga sky. Och döden gruvligt härjar bland människorna ombord. Man ser de döda kastas i havets vilda flod.

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar

Internationellt engagemang. Påverkansarbete för säkra vägar Internationellt engagemang Påverkansarbete för säkra vägar Påverkansarbete för säkra vägar Vill du engagera dig i Rädda Barnens internationella påverkansarbete? Nu lyfter vi frågan om barn på flykt från

Läs mer

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Lektion 26 SCIC 28/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Besök mellan 10:00 11:00 av... Ur mitt brev till Catrine: Mina frågor: A. Rädda barnen kritiska till asylregler

Läs mer

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik

Vänsterpartiet i EU. För en human flyktingpolitik Vänsterpartiet i EU För en human flyktingpolitik Fotograf: Olivier Hansen Miljoner människor befinner sig på flykt. Vänsterpartiet i Europaparlamentet driver en politik för ökad solidaritet och en human

Läs mer

Fler lagliga vägar in i EU

Fler lagliga vägar in i EU Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1424 av Désirée Pethrus (KD) Fler lagliga vägar in i EU Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 11.12.2014 B8-0362/2014 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan/frågorna för muntligt besvarande B8-0037/2014 och B8-0038/2014 i enlighet med artikel 128.5

Läs mer

Hur ställer du och/eller ditt parti dig/er till införandet av humanitära visum?

Hur ställer du och/eller ditt parti dig/er till införandet av humanitära visum? LARS ADAKTUSSON, Kristdemokraterna Vi behöver skaffa fler lagliga vägar in i EU. Vi har sagt att humanitära visum skulle vara en framkomlig väg förutsatt att det administreras och sköts gemensamt av EU.

Läs mer

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter

Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter 1 Amnesty bedriver en världsomfattande kampanj för flyktingars och migranters rättigheter Det finns över 60 miljoner människor i världen som varit tvugna att lämna sina hem för att söka skydd. Ca 80% av

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information.

Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Utdrag ur Europa Europa program/noter/kampskrift (2014). Se europaeuropa.nu för mer information. Frontex EU:s militanta födelsedagsbarn Den europeiska byrån vars främsta uppgift är att postera ut poliser

Läs mer

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land.

Emigration betyder att man flyttar från sitt land. Vi säger, att man emigrerar från sitt land. Man kan också säga, att man utvandrar från sitt land. Människor har flyttat i alla tider För två miljoner år sedan uppkom de första människorna i Afrika. Allt sedan dess har människor spritt sig över hela jorden. I alla tider har människor också flyttat från

Läs mer

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009

Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och inrikes frågor samt räddningstjänsten (RIF-rådet) i Bryssel den 21 september 2009 Kommenterad dagordning Ju2009/163/EU Justitiedepartementet 2009-09-10 EU-nämndens kansli Riksdagen Kopia: Socialförsäkringsutskottets kansli Kommenterad dagordning för ministerrådsmötet för rättsliga och

Läs mer

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1

Dagordningspunkt: Gemensamma kommittén 1 RIF, Gemensamma kommittén dp. 1 b Rådspromemoria 2015-06-04 Justitiedepartementet Enheten för migrations- och asylpolitik Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 15 16 juni 2015 Dagordningspunkt:

Läs mer

Rätten att söka skydd

Rätten att söka skydd Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:2974 av Johanna Jönsson m.fl. (C) Rätten att söka skydd Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna rätten

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU IP/11/355 Bryssel den 23 mars 2011 EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU Under nödsituationer och kriser, såsom de som inträffat i Japan, Libyen och Egypten, har

Läs mer

Lagliga vägar ö. Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Lisa Pe lling

Lagliga vägar ö. Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Lisa Pe lling Lagliga vägar ö v e r Medelh avet En färd p lan Lisa Pe lling Kan vi skapa lagliga vägar över Medelhavet? Bio Rio 2015-11-26 Lisa Pelling, Viktor Banke, Madelaine Seidlitz, Ida Holmgren Mikael Feldbaum

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM112. Ny partnerskapsram med tredjeländer. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Ny partnerskapsram med tredjeländer Justitiedepartementet 2016-07-15 Dokumentbeteckning KOM (2016) 385 Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska

Läs mer

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa

Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Mottagandet av ensamkommande barn och ungdomar i Europa Länsstyrelsen, Malmö, 12 mars Mikaela Hagan, mikaela.hagan@rb.se, www.connectproject.eu The contents of this presentation can in no way be taken

Läs mer

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt

Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet. Louise Dane, doktorand i offentlig rätt Styrande regelverk i FN, EU och Sverige på asylområdet Louise Dane, doktorand i offentlig rätt louise.dane@juridicum.su.se Migranter och flyktingar ~250 miljoner migranter i världen 65,3 miljoner människor

Läs mer

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees

UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees UNHCR- United Nations High Commissioner for Refugees Innehållsförteckning Definition, antal och förekomsten av flyktingar i världen 1 Flyktingars rättsliga ställning och UNHCR:s arbete 2 Flera internationella

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016

Kommittédirektiv. Lagliga vägar för att söka asyl i EU. Dir. 2016:8. Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Kommittédirektiv Lagliga vägar för att söka asyl i EU Dir. 2016:8 Beslut vid regeringssammanträde den 28 januari 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska utifrån ett brett angreppssätt analysera förutsättningarna

Läs mer

I. MIGRATION. Den yttre dimensionen

I. MIGRATION. Den yttre dimensionen Europeiska rådet Bryssel den 15 december 2016 SN 97/16 Europeiska rådets slutsatser om migration, Cypern och Ukraina (15 december 2016) I. MIGRATION Den yttre dimensionen 1. Europeiska rådet erinrar om

Läs mer

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö.

2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. 2014-08-25 Artikeln är skriven tillsammans med min hustru, Christina Hamnö. Det är det här valet handlar om För de flesta politiker har det politiska engagemanget börjat i en önskan om en bättre värld,

Läs mer

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter

DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERKSKAMPANJEN I TRYGGHET Kampanjen för flyktingars och asylsökandes rättigheter DAGSVERK 2 0 1 7 2 0 1 8 ALANS OCH GYANS OCH DERAS MAMMAS HISTORIA Familjen hotades av ISIS i Syrien och av

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 30 november 2010 (1.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOT

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 30 november 2010 (1.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOT EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 30 november 2010 (1.12) (OR. en) 17223/10 ASIM 120 NOT från: till: Ärende: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté (Coreper)/rådet Gemensamt uttalande från

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för utrikesfrågor 25.5.2012 2011/0366(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för utrikesfrågor till utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0367/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av Europeiska rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om

Läs mer

Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015

Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015 Åtgärder för att möta flyktingkrisen 11 P M NOVEMBER 2015 PM: Åtgärder för att möta flyktingkrisen Det pågår en humanitär kris i världen. Krig, förtryck, islamistiska terrorgrupper samt förföljelse av

Läs mer

med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3418 av Johan Forssell m.fl. (M) med anledning av prop. 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Förslag till

Läs mer

AVSLÖJADE MYTER OM MIGRATION

AVSLÖJADE MYTER OM MIGRATION VIKTIGT MED : AVSLÖJADE ER OM MIGRATION mars 2019 Migration är inte nytt, och inte heller ovanligt. Skött på rätt sätt är migration inte heller något att vara rädd för. Men på grund av felaktig information,

Läs mer

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund 2016/17:FPM72

1 Förslaget. 1.1 Ärendets bakgrund 2016/17:FPM72 Regeringskansliet Faktapromemoria Migration längs den centrala Medelhavsrutten Utrikesdepartementet 2017-03-01 Dokumentbeteckning JOIN(2017) 4 Gemensamt meddelande till Europaparlamentet, europeiska rådet

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2018 COM(2018) 167 final 2018/0079 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om bemyndigande för kommissionen att på unionens vägnar godkänna den globala pakten för säker,

Läs mer

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 SV Schengen Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 Innehåll INLEDNING 1 FRI RÖRLIGHET FÖR PERSONER 2 POLIS- OCH TULLSAMARBETE 2 Inre gränser 2 Yttre gränser 3 SIS (Schengens informationssystem)

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT

Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 21.3.2016 COM(2016) 171 final 2016/0089 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om ändring av rådets beslut (EU) 2015/1601 av den 22 september 2015 om fastställande av provisoriska

Läs mer

Vi gör Sverige tryggare

Vi gör Sverige tryggare Vi gör Sverige tryggare Stoppa den fria rörligheten för kriminella, illegala vapen och narkotika Moderaterna ska göra Sverige tryggare. Det kräver att den fria rörligheten stoppas för kriminella, illegala

Läs mer

Utlänningsrätt 29 mars 2011

Utlänningsrätt 29 mars 2011 Utlänningsrätt 29 mars 2011 Rebecca Stern Raoul Wallenberginstitutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt Politiken och juridiken ligger nära varandra på utlänningsrättens område diskussion om

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Plenarhandling 27.4.2015 B8-0378/2015 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av Europeiska rådet och kommissionen i enlighet med artikel 123.2 i arbetsordningen om

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 26 juni 2015 (OR. en) EUCO 22/15 CO EUR 8 CONCL 3 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (25 och 26 juni 2015) Slutsatser

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna

Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Asyl-, migrations- och integrationsfonden(amif) Funktionen för fonderna Organisationsskiss Funktionen för fonderna Varför finns EU-fonder? Stimulerar medlemsstaterna att genomföra den EUgemensamma politiken.

Läs mer

11088/15 ADD 1 km/ee/ab 1 DPG

11088/15 ADD 1 km/ee/ab 1 DPG Europeiska unionens råd Bryssel den 22 september 2015 (OR. en) 11088/15 ADD 1 PV/CONS 42 JAI 587 UTKAST TILL PROTOKOLL Ärende: 3405:e mötet i Europeiska unionens råd (RÄTTSLIGA OCH INRIKES FRÅGOR) i Bryssel

Läs mer

Manus line by line Asylpolitiken

Manus line by line Asylpolitiken Manus line by line Asylpolitiken 1. Abdulla Jag kom till Grekland med Båt som alla andra. Det var mörkt vi var ca 55 personer i en liten båt som egengligen inte var tänkt ens för 10 personer. Så det är

Läs mer

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD

Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser TIPSPROMENAD Globala veckans tipspromenad 2012 Över gränser Denna tipspromenad är gjord för att unga och äldre ska kunna lösa den tillsammans. Frågorna har varierande svårighetsgrad och kan användas till exempel vid

Läs mer

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift

Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Shakiba ny i Sverige funderingsfrågor och och skrivuppgift Ämne: Svenska, SVA, SFI, Samhällskunskap Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp:

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN

Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Juni 2012 Välkommen till KUSTBEVAKNINGEN Kustbevakningen arbetar för en hållbar havsmiljö och ökad säkerhet till sjöss. Vi finns längs med hela Sveriges kust, där vi räddar, hjälper och övervakar dygnet

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Strategi. för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden

Strategi. för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden Strategi för Sveriges yttre gränskontroll och inre utlänningskontroll för perioden 2014 2016 2 Ett gemensamt ansvar Förord Gränskontroll och inre utlänningskontroll är viktiga delar i arbetet med att bekämpa

Läs mer

EMN: Antalet beviljade uppehållstillstånd i Finland sjönk år 2017

EMN: Antalet beviljade uppehållstillstånd i Finland sjönk år 2017 EMN: Antalet beviljade uppehållstillstånd i Finland sjönk år 2017 Enligt Europeiska migrationsnätverket EMN:s färska översikter minskade i synnerhet antalet uppehållstillstånd som beviljades på grundval

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. Månadens PRIO-lektion Oktober Nyhetsrapporterningen har under höstterminens hittills handlat mycket om människor på flykt, framför allt från krigets Syrien. Nu har du chans att testa en provlektion med

Läs mer

12880/15 KH/ss 1 DG C 1

12880/15 KH/ss 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Luxemburg den 12 oktober 2015 (OR. en) 12880/15 LÄGESRAPPORT från: Rådets generalsekretariat av den: 12 oktober 2015 till: Delegationerna Föreg. dok. nr: 12789/15 Ärende: Rådets

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist

Asylsökande. Anna Eriksson Arne Holmqvist 37 Asylsökande Anna Eriksson Arne Holmqvist Asylansökningar och flyktinginvandring reflekterar händelser i omvärlden; den vanligaste anledningen till flykt är väpnad konflikt i hemlandet. Sverige har tagit

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM66. Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU. Dokumentbeteckning. Sammanfattning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM66. Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om ett instrument för nödhjälp inom EU Justitiedepartementet 2016-04-06 Dokumentbeteckning KOM (2016) 115 Förslag till rådets förordning om tillhandahållande

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM95. Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Dokumentbeteckning Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderad förordning om det europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) Justitiedepartementet 2016-06-07 Dokumentbeteckning KOM (2016) 271 Förslag från kommissionen

Läs mer

FOTO: DREAMSTIME HAV

FOTO: DREAMSTIME HAV FOTO: DREAMSTIME HAV eller 8 världens dödligaste gräns. EU-länderna kring Medelhavet satsar mer på gränskontroll än på att rädda flyktingar och migranter. Fram till 31 maj beräknas cirka 1 800 personer

Läs mer

Varför migrerar människor?

Varför migrerar människor? Migration Begrepp: Migration är att flytta mellan olika platser = geografisk rörlighet. Regional migration är när människor flyttar mellan platser inom en region - till exempel från Tierp till Uppsala.

Läs mer

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att

Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att December 2015 Migrationsverket arbetar med asylsökande och flyktingar genom att ansvara för boendet försöjning ansvara för förvarsverksamheten bistå vid återvändande till hemlandet. Vilka asylsökande får

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter

En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Dagsverksinsamling 2016-2017 En trygg resa? Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter Just nu Det finns över 60 miljoner människor i världen som tvingats lämna sina hem för att söka skydd. Största

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige

Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige Migrationsverket: Allmänna råd om kontroll av rätt att vistas och arbeta i Sverige - Personer som kommer till Sverige för att arbeta - Personer som redan finns här och har permanent uppehållstillstånd

Läs mer

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - -

- - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Europaudvalget 2008-09 EUU Alm.del Bilag 459 Offentligt - - - -CHECK AGAINST DELIVERY - - - - - Statsministerns presentation av ordförandeskapsprioriteringarna i riksdagen den 23 juni Herr/Fru talman,

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 4.10.2013 B7-0442/2013 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av uttalanden av rådet och kommissionen i enlighet med artikel 110.2 i arbetsordningen om EU:s och medlemsstaternas

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid det ovannämnda mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid det ovannämnda mötet. Europeiska rådet Bryssel den 18 mars 2016 (OR. en) EUCO 12/1/16 REV 1 CO EUR 3 CONCL 2 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (17 18 mars 2016) Slutsatser

Läs mer

9111/16 CJS/ab 1 DG C 1

9111/16 CJS/ab 1 DG C 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 23 maj 2016 (OR. en) 9111/16 LÄGESRAPPORT från: av den: 23 maj 2016 till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 8933/16, 9242/16 Ärende: De yttre

Läs mer

DAG HAMMARSKJÖLDS-PRISET

DAG HAMMARSKJÖLDS-PRISET Cecilia Malmström 15 november 2015, Växjö Domkyrka DAG HAMMARSKJÖLDS-PRISET Jag vill rikta ett varmt tack till Smålands Akademi för att vi har samlats här idag. Ni gör ett enormt viktigt arbete med att

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM122. EU-gemensamt system för vidarebosättning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM122. EU-gemensamt system för vidarebosättning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria EU-gemensamt system för vidarebosättning Justitiedepartementet 2016-08-31 Dokumentbeteckning KOM (206) 468 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om inrättande

Läs mer

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK

STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK STÅNDPUNKT ASYLPOLITIK LSU:S ASYLPOLITISKA STÅNDPUNKT LSU är en ideell organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, av och för ungdomsorganisationer. Ungdomsorganisationer samlas i LSU för att gemensamt

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland

Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Vård- och omsorgsberedningens presidiekonferens Västmanland Hallstahammar 2016-05-25 Situationen i EU och Sverige EU 2015-1 255 600 personer sökte asyl, 360 000 från Syrien (626 000 personer sökte asyl

Läs mer

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 10 september 2015 om migration och flyktingar i Europa (2015/2833(RSP))

ANTAGNA TEXTER. Europaparlamentets resolution av den 10 september 2015 om migration och flyktingar i Europa (2015/2833(RSP)) Europaparlamentet 2014-2019 ANTAGNA TEXTER P8_TA(2015)0317 Migration och flyktingar i Europa Europaparlamentets resolution av den 10 september 2015 om migration och flyktingar i Europa (2015/2833(RSP))

Läs mer

Bryssel den COM(2016) 85 final ANNEX 5 BILAGA. till

Bryssel den COM(2016) 85 final ANNEX 5 BILAGA. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 5 BILAGA till meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om lägesrapporten om genomförandet av de prioriterade

Läs mer

Fakta och myter om migration

Fakta och myter om migration Fakta och myter om migration Kring migration cirkulerar många myter och påståenden som är felaktiga. Det här materialet tar sin utgångspunkt i att avliva myter och att lägga fram fakta som stämmer överens

Läs mer

Regeringens asylpolitiska åtgärdsprogram

Regeringens asylpolitiska åtgärdsprogram 8.12.2015 Regeringens asylpolitiska åtgärdsprogram Finlands målsättning på kort sikt är att avbryta den okontrollerade strömmen av asylsökande till vårt land, få asylkostnaderna under kontroll och effektivt

Läs mer

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA

MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA Helsingfors 7.1.2016 Innehåll MOTTAGNING AV FLYKTINGAR I KOMMUNERNA...3 Nya flyktingförläggningar... 3 Undervisning för asylsökandes barn... 4 Inflyttning av asylsökande

Läs mer

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet.

För delegationerna bifogas de slutsatser som Europeiska rådet antog vid mötet. Europeiska rådet Bryssel den 16 oktober 2015 (OR. en) EUCO 26/15 CO EUR 10 CONCL 4 FÖLJENOT från: Rådets generalsekretariat till: Delegationerna Ärende: Europeiska rådets möte (15 oktober 2015) Slutsatser

Läs mer

Dagsverksinsamling 2015-16. Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter.

Dagsverksinsamling 2015-16. Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter. Dagsverksinsamling 2015-16 Kampanjen för flyktingars och migranters rättigheter. Vem är en flykting? En flykting är en person som beviljats asyl utanför sitt hemland. Personen har flytt undan krig, förföljelse

Läs mer

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT

***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT Europaparlamentet 2014-2019 Konsoliderat lagstiftningsdokument 11.12.2018 EP-PE_TC1-COD(2018)0371 ***I EUROPAPARLAMENTETS STÅNDPUNKT fastställd vid första behandlingen den 11 december 2018 inför antagandet

Läs mer

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation:

MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN. Högstadiet / gymnasiet. Världens flyktingar. Mer information om uppgifterna för lärare. Bakgrundsinformation: MER FLYKTINGAR ÄN NÅGONSIN Högstadiet / gymnasiet Världens flyktingar Ta reda på: Vad betyder begreppen flykting och asylsökande? Vilka är kvotflyktingar? Hur många kvotflyktingar tar Finland emot per

Läs mer

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009

KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 KVINNORNAS EUROPA S-kvinnors kandidater Europaparlamentsvalet 7 juni 2009 Kvinnornas Europa S-kvinnors kandidater Den 7 juni 2009 är det val till Europaparlamentet. Det är ett viktigt val och vår chans

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 11 februari 2011 (15.2) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 I/A-PUNKTSNOT från: Generalsekretariatet till: Coreper/rådet Föreg. dok. nr:

Läs mer

asylsökande och flyktingar?

asylsökande och flyktingar? tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige prövar asylansökningar Hur arbetar ansvarar Migrationsverket för boendet med asylsökande och flyktingar? anvisar kommunplats för nyanlända ansvarar

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 FÖLJENOT från: inkom den: 2 mars 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET

BILAGA. till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2016 COM(2016) 960 final ANNEX 2 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET Andra lägesrapporten: De första resultaten

Läs mer

Vid mötet den 8 oktober 2015 antog rådet de slutsatser om återvändandepolitikens framtid som återges i bilagan till denna not.

Vid mötet den 8 oktober 2015 antog rådet de slutsatser om återvändandepolitikens framtid som återges i bilagan till denna not. Europeiska unionens råd Bryssel den 8 oktober 2015 (OR. en) 12856/15 MIGR 48 COMIX 477 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Delegationerna Rådets slutsatser om återvändandepolitikens framtid

Läs mer

Kölnbor söker svar efter övergreppen

Kölnbor söker svar efter övergreppen Kölnbor söker svar efter övergreppen Publicerad 2016-01-09 Tyskland. Två personer har gripits för massövergreppen i Köln på nyårsafton. Av 31 misstänkta som förhörts är 18 asylsökande migranter. Stadens

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.4.2013 2012/2263(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om situationen för ensamkommande minderåriga

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Syriska armenier i Armenien

Syriska armenier i Armenien Sveriges ambassad Jerevan D-post: JERE/2014-07-08/1428 Syriska armenier i Armenien Omkring 12 000 syriska armenier har sökt sig till Armenien sedan konflikten i Syrien började. Inströmningen har minskat

Läs mer

Ramöverenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna om migrationspolitik

Ramöverenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna om migrationspolitik 2011-03-03 Ramöverenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet de gröna om migrationspolitik Sverige ska ha en human asylpolitik och vara en fristad för dem som flyr undan förföljelse och förtryck. Samtidigt

Läs mer

Om ensamkommande barn

Om ensamkommande barn Om ensamkommande barn April 2016 Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar eller vårdnadshavare före eller efter ankomsten

Läs mer