Faktadel Täbys klimatoch energistrategi. Remissversion FOTO: OLOF HOLDAR.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Faktadel Täbys klimatoch energistrategi. Remissversion FOTO: OLOF HOLDAR. www.taby.se"

Transkript

1 Faktadel Täbys klimatoch energistrategi Remissversion FOTO: OLOF HOLDAR

2 2 (57)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bilaga 1 - Förklaring av vision och mål Vision Mål 2020 för Täbys geografiska område Mål 2014 & 2020 för kommunens interna verksamhet Bilaga 2 - Bakgrund och nuläge Varför behövs en klimat- och energistrategi i Täby? Energi- och klimatmål - från det globala till det kommunala Strategins roll och omfattning Hur klimat- och energistrategin kommit till Hur nulägesbeskrivningen tagits fram Nuläge Totala utsläpp av växthusgaser i Täby Total energianvändning i Täby Sektorsvis energianvändning Historisk energianvändning inom kommunen Energianvändning för el och värme Transporter i Täby Kollektivtrafi k och kollektivtrafi kens klimatpåverkan Transporternas klimatpåverkan Konsumtion och avfall i Täby Avfall Klimatpåverkan från den kommunala verksamheten Energianvändning och klimatpåverkan från kommunala byggnader Energianvändning och klimatpåverkan från kommunala transporter Klimatpåverkan från kommunala tåg- och fl ygresor Konsumtion och avfall i den kommunala verksamheten Energiproduktion i Täby idag och potential för förnybar energi Energiproduktion i Täby idag Potential för förnybar energiproduktion i Täby Vindkraft Solenergi Solel Solvärme Geoenergi Bioenergi Biogaspotential från avfall och avlopp Avfall Avlopp Bilaga 3 - Energislag och växthusgaser i Täby Bilaga 4 - Miljöbedömning av energi- och transportsystemets klimatpåverkan...54 Bilaga 5 - Litteraturförteckning (57)

4 FAKTADEL Faktadelen av Klimat- och energistrategi för Täby kommun förklarar de mål kommunen tagit fram samt sätter dem i sitt sammanhang. Nuläge och målvärden förklaras i Bilaga 1 och vilka åtgärder som är särskilt viktiga för att nå målen presenteras. Faktadelen innehåller en omfattande nulägesbeskrivning, Bilaga 2, som beskriver energianvändning och klimatpåverkande utsläpp inom kommunens geografiska område idag samt den energianvändning och klimatpåverkan kommunens interna organisation ger upphov till. I Bilaga 3 beskrivs de olika energislagen och de klimatpåverkande växthusgaserna. I Bilaga 4 presenteras hur miljöbedömningen av energi- och transportsystemets miljöpåverkan har gjorts. Bilaga 5 innehåller en litteraturförteckning. 4 (57)

5 BILAGA 1 VISION & MÅL I denna bilaga förklaras visionen och målen. En beskrivning av hur det ser ut idag och vilka åtgärder som är särskilt viktiga för att nå målen presenteras. Mer om de olika åtgärderna går att läsa i huvuddokumentet Klimat- och energistrategi för Täby kommun, avsnittet Handlingsplan med åtgärdsförslag. Vision 2050 Täby är klimatneutralt och ses som en föregångskommun då vi ligger i framkant med klimatarbetet Både EU och Sverige har antagit två-gradersmålet vilket innebär att medeltemperaturen på jorden inte får öka med mer än två grader över förindustriell nivå. För att nå målet behöver vi globalt minska våra utsläpp med omkring procent till Även om temperaturen inte ökar mer än två grader kommer klimatet dock att förändras, vilket motiverar ännu ambitiösare utsläppsminskningar. I Täby, Stockholmsregionen och Sverige har vi goda möjligheter att minska vår klimatpåverkan. Vi har resurser, teknik och vilja som gör att vi kan formulera visioner om klimatneutralitet Täbys vision om att vara klimatneutralt år 2050 innebär att kommunen inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser år 2050 och överensstämmer med den nationella visionen om ett Sverige utan nettoutsläpp år Mål till 2020 för Täbys geografiska område De klimatpåverkande utsläppen är 25 % lägre per invånare än 2009 Målet är marginellt ambitiösare än det regionala målet för minskade utsläpp. Det regionala målet är att minska utsläppen med 19 % totalt till 2020 jämfört med 2005 (Klimat- och energistrategi för Stockholms län, Länsstyrelsen 2013). Täbys mål innebär att vi totalt minskar utsläppen med 20 % från 2005 till 2020 om invånarantalet år 2020 följer målet om att Täby då ska ha invånare. För uppföljning av målet används två mätvärden. Ett från nationella emissionsdatabasen (RUS) som är jämförbart med andra kommuner, länet och Sverige som helhet. Då RUS siffror ej redovisar energianvändningen i kommunen utan endast den energi som produceras inom kommungränsen används även ett sammanslaget mått från RUS och SCB för att inkludera även energianvändningen. Basår 2009: 1,8 ton koldioxidekvivalenter per invånare (RUS), 2,6 ton koldioxidekvivanenter per invånare (RUS & SCB). Mål år 2020: 1,35 ton koldioxidekvivalenter per invånare (RUS), 1,95 ton koldioxidekvivalenter per invånare (RUS & SCB). Samtliga föreslagna åtgärder i handlingsplanen har bäring på detta över- 5 (57)

6 gripande mål om att totalt minska de klimatpåverkande utsläppen. Åtgärder föreslås inom kommunens verksamhet samt inom kommunens geografi ska område. Särskilt viktiga åtgärder är fjärrvärmeutbyggnaden, planering av hållbara transporter, hållbart byggande och energirådgivning/miljökommunikation. Även år 2010 var utsläppen per invånare 1,8 ton koldioxidekvivalenter (RUS). De klimatpåverkande utsläppen som energianvändningen (el och värme) ger upphov till minskar med 30 % per invånare jämfört med 2008 Målet är ambitiösare än det regionala målet för minskade utsläpp inom energisektorn. Det regionala målet är att minska utsläppen från energianvändningen med 30 % per invånare jämfört med För Täby används 2008 som basår. För uppföljning av målet används statistik från SCB över energianvändning i hushåll, offentlig verksamhet (ex. sjukvård, skola, vattenrening, gatubelysning) samt övriga tjänster (ex. kontor, handel). Att Täbys mål är skarpare än regionens beror på den beräknade effekten av fjärrvärmeutbyggnaden, som innebär en sänkning av utsläppen inom energisektorn med cirka ton koldioxid till Basår 2008: 1191 kg koldioxidekvivalenter per invånare. Mål år 2020: 834 kg koldioxidekvivalenter per invånare. Flera åtgärder i handlingsplanen har bäring på målet om minskad klimatpåverkan inom energisektorn i kommunen. Den allra viktigaste åtgärden är utbyggnaden av fjärrvärme men även energirådgivning, hållbart byggande och kartering av solcellspotential är viktiga åtgärder för att nå målet. Energianvändningen (el och värme) har minskat med 20 % per invånare jämfört med 2009 Målet är en modifi ering av det regionala målet för minskad energianvändning. Det regionala målet är att regionens energianvändning är 20 procent effektivare år 2020 jämfört med år 2008, mätt i energiintensitet (tillförd energi per BNP-enhet i fasta priser). (Klimat- och energistrategi för Stockholms län, Länsstyrelsen 2013) Offi ciell statistik över energiintensitet saknas dock idag och målet har därför modifi erats. Täbys mål betyder att vi ska använda mindre energi samt använda energin effektivare än vad vi gör idag. För uppföljning av målet används statistik från SCB över energianvändning i hushåll, offentlig verksamhet (ex. sjukvård, skola, vattenrening, gatubelysning) samt övriga tjänster (ex. kontor, handel). Basår 2009: kwh/ invånare. Mål år 2020: kwh/ invånare. För detta mål är hållbart byggande samt energirådgivning till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag viktiga åtgärder. Även energieffektivise- 6 (57)

7 ring av kommunens byggnader inverkar på målet, men endast marginellt då de kommunala byggnaderna utgör en mycket liten del av det totala byggnadsbeståndet i kommunen. 20 % förnybart bränsle i transportsektorn Målet är ambitiösare än det regionala målet för ökad andel förnybara bränslen i transportsektorn. Målet för regionen är 16 % förnybara bränslen i transportsektorn år 2020 (Klimat- och energistrategi för Stockholms län, Länsstyrelsen 2013). Målet är en utmaning för Täby där transporterna står för en stor del av utsläppen. Då regeringens mål är en fossilfri fordonsfl otta år 2030 bör målet vara rimligt och åtgärder förväntas vidtas även på nationell nivå. De inblandade delarna etanol i bensin samt FAME (fettsyrametylestrar som kan baseras på olika oljeväxter, till exempel rapsolja) i diesel kan till exempel komma att höjas från de 5 procenten som inblandas idag. För uppföljning av målet används två mått: andel registrerade personbilar i kommunen som drivs på förnybara bränslen samt andel förnybart bränsle som säljs inom kommungränsen. Då statistiken över bränsleförsäljning år 2009 är bristfällig och då de två försäljningsställena för biogas ej etablerats då används istället 2011 som basår. Basår 2011: 8,5 % av de registrerade personbilarna inom Täby kommuns geografi ska område drivs på förnybara bränslen (elbilar, etanolhybrider, övriga hybrider samt gasbilar) (Trafi kanalys). 45 % av det drivmedel som säljs inom kommungränsen är förnybart, att andelen är så stor kan bero på att antalen tankställen för biogas i Stockholms län är begränsat. Totalt fi nns tjugotvå tankställen för biogas i länet varav två fi nns i Täby. I kommunen fi nns även två platser med elladdstolpar, Såstaholm samt Max hamburgerestaurang i Arninge. Mål år 2020: Minst 20 % av de registrerade personbilarna inom Täby kommuns geografi ska område kan drivas på förnybara bränslen (elbilar, etanolhybrider, övriga hybrider samt gasbilar). Andelen såld mängd förnybara drivmedel inom kommungränsen överstiger 45 procent och antalet platser med elladdstolpar i kommunen överstiger två platser. För att öka andelen förnybara bränslen i transportsektorn bör kommunen föregå med gott exempel och själv använda förnybara bränslen i sina bilar. Vidare är en etablering av fl er tankstället för förnybara bränslen och el en möjlighet att göra förnybara bränslen mer lättillgängliga och attraktiva för invånarna i kommunen. Även åtgärder som underlättar alternativa färdmedel som kollektivtrafi k, gång och cykel föreslås i handlingsplanen. 7 (57)

8 Mål för kommunens verksamhet Mål till % förnybar energi (el och värme) i kommunens verksamhet Målet är ambitiöst och innebär att all olja för uppvärmning av kommunens fastigheter ersätts med förnybara alternativ, till exempel fjärrvärme. Målet innebär även att kommunen endast upphandlar förnybar el, år 2020 bör den inköpta elen även vara miljömärkt. Basår 2009: 90 kwh olja per kvadratmeter i kommunens fastigheter (totalt MWh energi från olja). Mål år 2020: Noll procent olja i kommunens fastigheter samt endast förnybar och miljömärkt el. För att nå målet krävs även att kommunen upphandlar 100 procent förnybar och miljömärkt el till den kommunala verksamheten och att alla oljepannor byts ut. År 2011 hade oljeanvändningen minskat med cirka 11 procent per kvadratmeter samt sex procent totalt jämfört med 2009 (normalårskorrigerade värden). Upphandling av förnybar el i kommunens verksamhet genomfördes under Elförbrukningen i kommunens byggnader ska minska med minst 10 % jämfört med 2009 Målet är rimligt då förbrukningen av el väntas öka för uppvärmning till följd av att alternativ uppvärmning ersätter oljepannor. Basår 2009: 143 kwh el per kvadratmeter i kommunens fastigheter (fastighetsel, verksamhetsel och elvärme, normalårskorrigerat för elvärme). Mål år 2020: Högst 129 kwh el per kvadratmeter i kommunens fastigheter (fastighetsel, verksamhetsel och elvärme, normalårskorrigerat för elvärme). För att nå målet behöver energisparande åtgärder genomföras. Krav på energieffektiv belysning och energieffektiva vitvaror kan till exempel ställas vid inköp. Klimatskal i byggnader förbättras, driften optimeras och ventilationssystem med dålig värmeåtervinning byts ut till system med hög återvinningsgrad. År 2011 var elanvändningen per kvadratkilometer 122 kwh, vilket innebär att målet redan kan sägas vara uppnått, dock väntas elanvändningen öka något kommande år då oljepannor byts ut till värmepumpar i områden där fjärrvärmen ej kommer att byggas ut. 8 (57)

9 100 % av kommunens personbilar ska vara miljöklassade enligt gällande statlig miljöbilsdefinition Målet är rimligt, i synnerhet då Täby redan idag ställer krav på att upphandlade bilar ska vara miljöklassade. Defi nitionen av miljöklass som gäller 2012 återfi nns i förordning (2009:1) om miljö- och trafi ksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor. Defi nitionen har dock ändrats från januari 2013 och kan komma att ändras igen i takt med teknikutveckling och dylikt. Uppföljning kommer därför att ske genom förordning (2009:1) samt defi nitionen av miljöbil Idag: 42 av 46 personbilar är miljöklassade enligt förordning 2009:1, det vill säga 91 procent. Inga av kommunens bilar är klassade enligt miljöbil Mål år 2020: 100 procent miljöklassade fordon. För att nå målet behöver miljökrav fortsatt ställas vid upphandling av bilar. Vid kravställande ska gällande statlig miljöbilsdefi nition kontrolleras. 60 % av kommunens lätta lastbilar (< 3,5 ton) ska vara miljöklassade enligt gällande statlig miljöbilsdefinition Målet är rimligt att uppnå. Anledningen till att de lätta lastbilarna särskiljs från kommunens personbilar beror på den låga utbytestakten hos de lätta lastbilarna. Många av bilarna används i över tjugo år innan de byts ut. Defi nitionen av miljöklass som gäller 2012 återfi nns i förordning (2009:1) om miljö- och trafi ksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor. Defi nitionen har dock ändrats från januari 2013 och kan komma att ändras igen i takt med teknikutveckling och dylikt. Uppföljning kommer därför att ske genom förordning (2009:1) samt defi nitionen av miljöbil Idag: 1 av 13 lätta lastbilar är miljöklassade enligt förordning 2009:1, det vill säga 7,6 procent. Inga lätta lasbilar är klassade enligt miljöbil Mål år 2020: 60 procent miljöklassade lastbilar. För att nå målet behöver miljökrav fortsatt ställas vid upphandling av bilar. Vid kravställande ska gällande statlig miljöbilsdefi nition kontrolleras. Minst 50 % av kommunens fordonsflotta ska bestå av miljöbilar drivna på förnybara bränslen eller förnybar el. Detta gäller såväl kommunägda som leasade bilar Målet innebär att bilarna, utöver att de är miljöklassade, till minst 50 procent ska drivas på förnybara drivmedel. Idag: 6 av kommunens 51 personbilar och lätta lastbilar kan drivas på förnybara bränslen, det vill säga 12 procent. Endast 0,1 procent av inhandlat drivmedel utgörs dock av förnybart drivmedel enligt tillgänglig statistik. Mål år 2020: 50 procent av kommunens bilinnehav, leasade och ägda består 9 (57)

10 av miljöbilar drivna på förnybara bränslen. Andel förnybara bränslen ska ha ökat till minst 50 procent av kommunens totalt inköpta volym bränslen. För att nå målet krävs utökade krav vid upphandling av nya fordon, kommunen behöver när så är möjligt efterfråga fordon drivna på förnybara bränslen. Anställda som nyttjar kommunens bilar ska informeras om att förnybart bränsle ska väljas i fl exifuelbilar när så är möjligt. Alla tjänsteresor ska vara klimatneutrala Målet innebär att samtliga av kommunens resor ska klimatkompenseras. Målet kräver uppföljning av klimatpåverkande utsläpp från kommunens resor samt statistik kring hur många resor som klimatkompenseras. Idag: Inga uppgifter fi nns angående klimatkompenserade resor i kommunen. Mål år 2020: 100 procent av kommunens resor klimatkompenseras. För att nå målet krävs information om varje resas klimatpåverkan, denna information erhålls enligt avtal från kommunens upphandlade resebyrå samt genom uppföljning av bränsleanvändningen i kommunens bilar. Även biltransporter inkluderas om intern klimatkompensation tillämpas, köper kommunen klimatkompensation kan detta göras genom resebyrån och ev. ska då endast resor med fl yg, tåg och båt klimatkompenseras. Vid intern klimatkompensation är det viktigt att resor dokumenteras per verksamhet. Samtliga verksamheter källsorterar matavfall, förpackningsoch tidningsmaterial. Matavfallet ska omhändertas så att biogas kan produceras och växtnäring tas tillvara Målet innebär en investering för att skapa möjlighet till källsortering i samtliga av kommunens byggnader. Målet innebär också att hämtning av respektive material upphandlas. Idag: Inga uppgifter fi nns idag om hur många av kommunens verksamheter som källsorterar matavfall, förpacknings- och tidningsmaterial. Mål år 2020: Samtliga verksamheter har möjlighet att källsortera matavfall, förpacknings- och tidningsmaterial. Målet innebär att möjlighet till källsortering fi nns i samtliga av kommunens byggnader. Målet innebär också att hämtning av respektive material upphandlas. För att kunna följa upp hur stor andel av kommunens avfall som källsorteras bör statistik föras över detta. 10 (57)

11 Mål till 2014 Oljeanvändningen i de kommunala byggnaderna ska minska med minst 50 % jämfört med 2009 Målet är rimligt då fl era av oljepannorna är i behov av utbyte, inte enbart ut klimatsynpunkt utan även på grund av slitage. Basår 2009: 90 kwh olja per kvadratmeter i kommunens fastigheter (normalårskorrigerat för elvärme). (Totalt MWh energi från olja). Mål år 2014: Högst 45 kwh per kvadratmeter energi från olja i kommunens fastigheter. (Totalt MWh energi från olja). För att nå målet behöver ett antal oljepannor ersätts med förnybar uppvärmning, till exempel fjärrvärme. År 2011 hade energianvändningen från olja minskat till cirka 80 kwh per kvadratmeter, alltså med cirka elva procent. Elförbrukningen i byggnaderna ska minska med minst 5 % jämfört med 2009 Målet är rimligt då förbrukningen av el väntas öka för uppvärmning till följd av att alternativ uppvärmning ersätter oljepannor. Basår 2009: 143 kwh el per kvadratmeter i kommunens fastigheter (fastighetsel, verksamhetsel och elvärme, normalårskorrigerat för elvärme). Mål år 2014: Högst 136 kwh el per kvadratmeter i kommunens fastigheter (fastighetsel, verksamhetsel och elvärme). För att nå målet behöver energisparande åtgärder genomföras. Exempelvis kan energieffektiv belysning och vitvaror köpas in. Fläktar och pumpar byts ut för att öka återvinningsgraden. År 2011 var elanvändningen per kvadratkilometer 122 kwh, vilket innebär att målet redan kan sägas vara uppnått, dock väntas elanvändningen öka något kommande år då oljepannor byts ut till värmepumpar i områden där fjärrvärmen ej kommer att byggas ut. 100 % förnybar el i kommunens verksamhet Målet innebär att kommunen upphandlar 100 procent förnybar el till sin verksamhet. Målet är rimligt då krav på förnybar eller miljömärkt el redan ställs i kommunens elupphandlingar. Idag: Upphandling av förnybar el i kommunens verksamhet genomfördes under Mål år 2014: 100 procent förnybar el i kommunens verksamhet. För att nå målet krävs att kommunen fortsatt upphandlar 100 procent förnybar eller miljömärkt el till den kommunala verksamheten. 11 (57)

12 Kommunen ska ha en uppdaterad förteckning över sitt fordonsbestånd samt antalet miljöbilar enligt gällande statlig miljöbilsdefinition. Målet innebär att någon funktion i kommunen ges ansvar att ajourhålla en förteckning över kommunens fordonsbestånd. Defi nitionen av miljöklass som gäller 2012 återfi nns i förordning (2009:1) om miljö- och trafi ksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor. Defi nitionen kan dock komma att ändras i takt med teknikutveckling och dylikt, bland annat kommer defi nitionen att ändras från och med januari Idag: Inget utpekat ansvar fi nns för att upprätthålla en förteckning över kommunens fordon. Mål år 2014: Ansvar för att föra en uppdaterad förteckning över kommunens fordonsbestånd är framtaget. För att nå målet krävs att ansvar för förteckningen pekas ut. Alla tjänsteresor (exklusive bil) ska vara klimatneutrala Målet innebär att samtliga av kommunens tåg-, fl yg- och båtresor ska klimatkompenseras. Målet kräver uppföljning av klimatpåverkande utsläpp från kommunens resor samt information om antal resor som klimatkompenseras. Idag: Inga uppgifter fi nns angående klimatkompenserade resor i kommunen. Mål år 2020: 100 procent av kommunens tåg-, fl yg- och båtresor klimatkompenseras. För att nå målet krävs information om varje resas klimatpåverkan, denna information erhåller enligt avtal från kommunens upphandlade resebyrå. Klimatkompensationen kan göras för varje resa eller samlat för varje år. Eventuellt föreslås intern klimatkompensation då bör kompensationen göras för varje år, viktigt är då att resor dokumenteras per verksamhet. Samtliga verksamheter har förutsättningar att källsortera matavfall, förpacknings- och tidningsmaterial Målet innebär att samtliga av kommunens verksamheter har förutsättningar för att källsortera, detta betyder att hämtning av källsorterat material behöver säkerställas, liksom utrymme för materialet dels för insamling och dels för upphämtling av materialet. Idag: Hämtning av källsorterat material har upphandlats i början av I vissa verksamheter behöver dock utrymme för källsorterat material fortsatt säkerställas. Mål år 2020: Samtliga verksamheter har förutsättningar at källsortera matavfall, förpacknings- och tidningsmaterial. För att nå målet krävs att insamling av källsorterat material upphandlats samt att utrymme för källsortering säkerställs i kommunens verksamheter. 12 (57)

13 BILAGA 2 BAKGRUND & NULÄGE Bakgrund Varför behövs en klimat- och energistrategi i Täby? Klimatförändringarna är en av vår tids stora utmaningar och Täby kommun har en viktig roll att spela i energi- och klimatarbetet. Klimatfrågan prioriteras allt mer i kommunen, vilket framgår av Miljöplanen som antogs av kommunfullmäktige I miljöplanen pekas minskad klimatpåverkan ut som en av kommunens prioriterade miljöfrågor. Med strategin utvecklas Täbys arbete med att ställa om till en mer hållbar energianvändning som bidrar till minskade utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser. Vi tar därigenom vårt ansvar för att vara med och skapa en hållbar framtid. Klimat- och energistrategin ska utgöra Täbys energiplan och uppfyller därför kraven i lagen om kommunal energiplanering (1977:439) där det bland annat står: I varje kommun skall det fi nnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och användning av energi i kommunen. Lagen poängterar även att möjligheter till samverkan med andra kommuner och betydande intressenter på energiområdet ska tas tillvara i planeringen. Klimatfrågan kan kommunen inte lösa själv. Det är oerhört viktigt att samarbeta med andra aktörer som till exempel högskolor och universitet, det lokal nä ringslivet, kommuninvånarna och exploatörer. Energi och klimatmål från det globala till det kommunala Globalt sett är koldioxid den gas som står för det största bidraget till växthuseffekten, men även övriga växthusgaser står för ett betydande bidrag. I Sverige släppte vi under 2010 ut 66,2 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Av utsläppen i Sverige utgör inrikes transporter den största utsläppskällan, därefter följer industrin samt el- och värmeproduktion. (Naturvårdsverket, 2012) Mål inom energi- och klimatområdet fi nns på fl era nivåer. EU har tagit fram mål till år 2020 som brutits ned och i vissa fall skärpts i Sveriges nationella mål för klimatarbetet. 13 (57)

14 EU MÅL 2020 Utsläppen av växthusgaser ska minska med minst 20 procent jämfört med Energianvändningen ska vara 20 procent effektivare än Andelen förnybar energi ska motsvara 20 procent av all energianvändning i EU. Biodrivmedel ska utgöra minst 10 procent av den totala drivmedelsanvändningen inom transportsektorn. NATIONELLA MÅL 2020 Minst 50 procent av energin ska vara förnybar. Minst 10 procent förnybar energi i transportsektorn. 20 procent effektivare energianvändning jämfört med år Utsläppen av växthusgaser ska minska med 40 procent jämfört med REGIONALA MÅL 2020 Länets utsläpp av växthusgaser utanför handeln med utsläppsrätter minskar med 19 procent till år 2020 jämfört med år Verksamheter som regleras av handel med utsläppsrätter minskar samtidigt sina utsläpp med 30 procent till år Regionens energianvändning är 20 procent effektivare år 2020 jämfört med år 2008, mätt i energiintensitet. De klimatpåverkande utsläpp som energianvändningen ger upphov till minskar med 30 procent per invånare till år 2020 jämfört med år 2005, och med 40 procent till år procent av energianvändningen i transportsektorn är förnybar. Energiproduktionen i länet sker till 90 procent med förnybara bränslen, spetslastproduktionen oräknad. 14 (57)

15 KOMMUNALA MÅL I ANDRA STYRDOKUMENT TÄBYS MILJÖPLAN MINSKAD KLIMATPÅVERKAN GOD VATTENMILJÖ Utsläpp av luftförore ningar och växthusgaser i Täby ska följa de mål för minskningar och halter som anges i de regionala miljömålen. Täby ska aktivt arbeta för att minska de klimatpåver kande utsläppen. HALVA TÄBY GRÖNT GOD BEBYGGD MILJÖ MILJÖPLAN Täbys energiförsörj ning ska främja resurshushållning, förnyelsebara bränslen och minskad klimatpåverkan. för Täby kommun Utbyggnad av fjärrvärme ska ske. Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Avfallsplan för Danderyds kommun, Järfälla kommun, Lidingö stad, Sollentuna kommun, Solna stad, Sundbybergs stad, Täby kommun, Upplands Väsby kommun och Vallentuna kommun i samarbete med SÖRAB Planering av nybyggnad ska ske med god kol lektivtrafikförsörjning och energiförsörjning med låg klimatpåverkan. Naturen ska förvaltas så att de rekreations- och kulturhistoriska värdena och den biologiska mångfalden gynnas. Täby kommun Antaget av kommunfullmäktige 15 december Gäller från och med 1 januari AVFALLSPLAN 2020 Det ska det finnas etablerad återbruksverksamhet i kommunen. 50 procent av hushållsavfallet ska återvinnas genom materialåtervinning inklusive biologisk behandling. Minst 35% av matavfallet från hushåll och verksamheter ska återvinnas genom biologis behandling. GRÖNPLAN Halva Täby ska vara grönt Träd och grönska tar upp koldioxid och omvandlar den till syre vilket gör att all koldioxid vi släpper ut inte går rakt ut i atmosfärden. Grönskans upptag av koldioxid och andra föroreningar minskar klimatpåverkan och ger en bättre luftkvalitet i kommunen vilket gör att målet halva Täby grönt, utöver rekretativa, kulturella och biologiska värden gör stor nytta även för klimatet. Det nya Täby ÖVERSIKTSPLAN ÖVERSIKTSPLAN Skapa energisystem som främjar god resurshushållning, förnyelse bara bränslen och minska klimatpåverkan. DET NYA TÄBY Närhet till sjöar och hav Täby växer ÅTAGANDEN I RUFS 2010 Skolor i toppklass Effektivisera energiför sörjningen och ställ om till förnyelsebara energikällor. Expandera, förstärk och koppla samman försörjningssystemen. 15 (57)

16 Strategins roll och omfattning Täby är beläget i den nordöstra delen en växande Storstockholmsregion. De regionala sambanden gör Stockholmskommunerna beroende av varandra för en positiv utveckling. Sambandskedjorna är komplexa, bland annat vad gäller kommunikationer, fl yttning, arbetstillfällen, skolval etcetera. I Täby bor år 2012 omkring invånare och i kommunen fi nns cirka bostäder. Fördelningen mellan bostäder i fl erbostadshus respektive småhus är jämn. Andelen småhus är något större än andelen lägenheter i fl erbostadshus. Figur 1. Täbys geografiska område. I Täby pednlar omkring invånare ut från kommunen för att till exempel arbeta eler studera. Omkring personer pendlar istället till Täby från andra kommuner (personer som är 16 år eller äldre). Hela 83 procent av kommunens befolkning i åldern år förvärvsarbetar. Under lång tid har befolkningstillväxten i Täby varit låg och planeringen har i huvudsak haft till syfte att möta den befi ntliga befolkningens behov. Men då Stockholmsregionen växer, med Täby som en av de regionala stadskärnorna, riktas nu utvecklingen mot ett växande Täby. År 2020 väntas Täby ha omkring invånare, vilket är nästan fl er än Kommunen ska bygga över 6000 bostäder till 2020 och antalet verksamheter samt arbetstillfällen ska öka. En sådan utveckling ställer ökade krav på hållbarhetsarbete och en klimatsmart utveckling. Ett mer stadsmässigt Täby kan samtidigt ge förutsättningar för hållbarhet genom ökad tillgänglighet, ett högre serviceutbud, fl er arbetsplatser inom kommunen samt underlag för förbättrad kollektivtrafi k. 16 (57)

17 Klimat- och energistrategin ska bidra till att ställa om Täbys energianvändning till att bli mer hållbar och bidra till minskad klimatpåverkan. Strategin innefattar kommunen som geografi skt område, Figur 1, och den kommunala verksamheten. Hur klimat- och energistrategin kommit till Klimat- och energistrategin har tagits fram med en arbetsgrupp från stadsbyggnadskontoret och med referensgruppsdeltagare från fl era av kommunens förvaltningar. Strategin har diskuterats inom arbets- och referensgrupperna och skickats på remiss internt till kommunens olika förvaltningar samt externt till kommunerna i Stockholm Nordost, Naturskyddsföreningen i Täby, SÖRAB (Söderhalls renhållningsverk AB), AGA Gas AB, Länsstyrelsen i Stockholms län, Energimyndigheten, E.ON, Fortum, Vattenfall, Norrvatten, Käppalaförbundet, Trafi kförvaltningen SLL (SL), Tillväxt miljö och regionplanering (TMR) och Kommunförbundet Stockholms län (KSL). Konsult för arbetet har varit Sweco, som inhämtat material, sammanställt statistik samt beräknat och analyserat klimatpåverkan i kommunen. Prioritering av mål och åtgärder har gjorts av kommunen och Sweco utifrån nuläget. Sweco har sammanställt ett första utkast till rapport som reviderats av kommunen efter inkomna synpunkter från remisser. Hur nulägesbeskrivningen tagits fram Nulägesbeskrivningen inkluderar energianvändning och klimatpåverkan från kommunens geografi ska område och den kommunala verksamheten. I avsnittet Nuläge, ges en förklaring av utsläppen och dess eventuella förändring över tid. Information och statistik har samlats in, bearbetats och sammanställts för att beskriva nuläget inom kommunen. För att få en så komplett bild som möjligt över energifl öden och utsläpp i Täby kommuns geografi ska område används statistik om energianvändning från SCB (Statistiska centralbyrån) i kombination med utsläppsdata från RUS (Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet). Statistik och uppgifter för den kommunala verksamheten har erhållits från kommunens ekonomiska uppföljningssystem, egna energiavläsningar, upphandlande resebyråtjänster samt från Kommunfastigheters inventeringar av energianvändning samt arbete med att energieffektivisera kommunens byggnader. Det basår som används i strategin är främst SCB:s databas för år 2009 redovisar statistiken mer översiktligt jämfört med tidigare år på grund av nya redovisningsregler. För energiredovisningen innebär detta bland annat att fl era kategorier av energislag har slagits samman till en gemensam kategori vilket sänker detaljnivån avsevärt. Exempelvis har bensin, diesel och eldningsolja, som tidigare redovisats var för sig, slagits ihop till kategorin Flytande (icke förnybara). Utöver sammanslagningarna har fl era kategorier blivit sekretessbelagda vilket har bidragit till att felmarginalen för en del av den presenterade statistiken kan vara stor. Energistatistik för 2008 har därför i vissa fall använts som jämförelse och basår. Utsläppsdata som presenteras i RUS är av generell karaktär. Statistik från RUS används för redovisning av utsläpp av växthusgaser inom kommungränsen. Statistiken omfattar koldioxid (CO 2 ), metan (CH 4 ), dikväveoxid (N 2 O), HFC (hydrofl u- orkarboner), PFC (perfl uorkarboner) och SF 6 (Svavelhexafl uorid). 17 (57)

18 Nuläge I följande kapitel presenteras nuläget i Täby kommun, både för det geografi ska området och för den kommunala verksamheten. Statistik från SCB, RUS och Täby kommun varvas med en beskrivning av den kommunala organisationens struktur samt hur kommunen arbetar med energifrågor. År 2009 är det basår som används för mål och nuläge. I de fall statistik saknas för 2009, till följd av SCB:s ökade sekretess, presenteras istället siffror från Totala utsläpp av växthusgaser i Täby De totala utsläppen av växthusgaser inom Täby kommun uppgick enligt RUS till ton koldioxidekvivalenter under år Detta motsvarar mindre än en procent av de totala utsläppen i Sverige och 1,8 ton per invånare. Jämförelsevis släppte varje invånare i Stockholms län ut cirka 2,6 ton koldioxidekvivalenter år 2009 enligt RUS siffror. Täbys utsläpp är alltså lägre än genomsnittet för länet. Detta beror till viss del på att Täby inte har någon större industriverksamhet. I den kommunala statistiken fi nns inte heller konsumtionens klimatpåverkan presenterad. Konsumtionens klimatpåverkan är svår att mäta och det fi nns ingen statistik om till exempel Täbybornas fl ygresor, shoppingvanor eller livsmedelsinköp. Konsumtionen bidrar dock med höga utsläpp och presenteras därför i ett eget avsnitt Konsumtion och avfall. I RUS utsläpp ingår för energisektorn endast den energi som produceras i kommunen. För att få in statistik även för energianvändningen i kommunen kompletteras därför RUS siffror med statistik från SCB. När RUS statistik kompletteras med SCBs får att vi i Täby släppte ut cirka ton koldioxidekvivalenter år 2009, detta motsvarar 2,6 ton per person och år. Båda dessa siffror används för uppföljning av strategin då RUS siffror ger möjlighet till jämförelse med övriga kommuner, länet och Sverige. Fördelningen av olika växthusgaser i kommunen redovisas i Diagram 1. Av de totala utsläppen av växthusgaser står koldioxid för nästan 90 procent. Övriga växthusgaser utgörs av metan, N 2 O (dikväveoxid, även kallat lustgas) och HFC (hydrofl uorkarboner). Utsläppen av resterande växthusgaser PFC (perfl uorkarboner) och SF 6 (Svavelhexafl uorid) är så låga att de inte syns i Diagram 1. I Diagram 1 framgår det tydligt att koldioxid är den klart dominerande växthusgasen i kommunen och därför är det viktigt att fokusera på att minska utsläppen av koldioxid för att minska den totala klimatpåverkan. 18 (57)

19 Diagram 1. Utsläpp av växthusgaser (koldioxidekvivalenter) inom Täby kommun Koldioxidutsläppen härrör från ett fl ertal olika källor, se Diagram 2. I diagrammet framgår det att transporter och energianvändning står för den största utsläppsdelen i kommunen. Övriga utsläpp kommer från arbetsmaskiner och lösningsmedel. Fördelningen av utsläpp per sektor i Täby är relativt lik den för Stockholms län som helhet, även i länet utgör transporter och energianvändning en betydande del av utsläppen. Diagram 2. Koldioxid fördelat per utsläppskälla i Täby, år 2009, källa: RUS & SCB. 19 (57)

20 Koldioxidutsläppen står för 88 procent av växthusgasutsläppen. Därtill bidrar metan, dikväveoxid samt HFC (hydrofl uorkarboner) till utsläpp av växthusgaser inom kommungränsen, se Diagram 3. Metan- och dikväveoxidutsläppen är väldigt spridda och kan inte härledas till en specifi k källa medan HFC oftast har sitt ursprung i kylskåp och kylanläggningar. Diagram 3. Utsläpp av övriga växthusgaser (ton CO 2 -ekvivalenter), år Total energianvändning i Täby Den totala användningen av energi i Täby var GWh år 2009, se Diagram 4. I den totala energianvändningen ingår samtliga sektorer som förbrukar energi i kommunen. Dessa sektorer är jordbruk, industri, offentlig verksamhet, transporter, övriga tjänster, småhus, fl erbostadshus samt en sammanslagen övrig kategori för jordbruk/transporter/fritidshus och övrigt där energianvändning som ej kan härledas till en specifi k källa ingår. Se diagram 5 för information om de olika sektorernas energianvändning. Totalt sett stod Flytande (icke förnybara) energislag såsom bensin, diesel och eldningsolja tillsammans med elförbrukning för de två i särklass största energislagen inom kommunen år 2009, 44 % respektive 49 %. Den sammanslagna posten Flytande (icke förnybara) energislag är för 2008 års statistik uppdelat per bränsleslag. Om fördelningen antas vara liknande för 2009 som för 2008 utgör bensin det största bidraget inom kategorin fl ytande icke förnybara energislag följt av diesel. Gas (icke förnybar), trädbränslen, och annan fast biomassa och fjärrvärme utgjorde resterande mängd använd energi inom kommunen 2009, se diagram (57)

21 Diagram 4. Slutanvändning 2009 uppdelat efter energislag (GWh). Källa: SCB Sektorsvis energianvändning Den sektorsvisa energianvändningen för 2009 är uppdelad enligt Diagram 5. Den totala energianvändningen var GWh. De olika kategorier som redovisas i SCB:s statistik är jordbruk, industri, offentligt verksamhet, transporter, övriga tjänster, småhus och fl erbostadshus. Fyra av kategorierna (jordbruk, transport, övriga tjänster och fritidshus) presenteras med ofullständig information på grund av sekretess på SCB för Detta ger en restpost på 22 GWh som inte går att fördela mellan de fyra kategorierna, vilket förklarar varför dessa presenteras som en gemensam post i slutet av diagrammet. Diagram 5. Energianvändning uppdelad sektorsvis (GWh). Källa: SCB 21 (57)

22 De olika sektorernas energianvändning beskrivs utförligare nedan: Inom jordbruk användes cirka 2 GWh från fl ytande fossila energislag år Utöver dessa används även el. Denna post är emellertid sekretessbelagd. Industrin använde cirka 31 GWh till deras olika verksamheter år Det som är redovisat detta år är gas (icke förnybar) och fjärrvärme vilka stod för 17 MWh respektive 0,5 GWh. Övrig energi utgörs av el och fl ytande fossila energislag men är ej redovisade. Baserat på statistik från 2007 står dock el för den största delen av energiförsörjningen (kring 85 %) medan fl ytande fossila energislag står för cirka procent. I den offentliga verksamheten användes cirka 133 GWh år Av det utgjorde Flytande (icke förnybara) bränslen, det vill säga främst eldningsolja 1 och diesel cirka 44 GWh. Resterande energi fördelas mellan fjärrvärme och el som är sekretessbelagt. Det är svårt att anta någon viktning mellan energislagen. Alla energislag (olja, diesel, fjärrvärme och el) har mellan åren varierat väldigt mycket utan några tydliga trender. Inom transport användes lite drygt 486 GWh i form av fl ytande (icke förnybara) drivmedel. Bland dessa inkluderas bensin och diesel samt låginblandning av etanol och RME i bensin respektive diesel. I kategorin övriga tjänster används lite drygt 208 GWh där el står för den huvudsakliga förbrukningen stod el för cirka 199 GWh av den totala energianvändningen medan Flytande (icke förnybara) stod för cirka 9 GWh. Även fjärrvärme bidrar till användningen men är dock sekretessbelagd. Småhusens energianvändning uppgick år 2009 till cirka 299 GWh. Kategorin Flytande (icke förnybara) bränslen, som främst syftar på diesel och eldningsolja 1 stod för cirka 3 GWh år Kategorin Fast (förnybara) bränslen som huvudsakligen avser trädbränslen utgjorde cirka 13 GWh samma år. Fjärrvärme antas vara noll vilket baseras på att det var noll även för åren Dessa siffror bedöms dock utgöra endast en bråkdel av den totala energianvändningen. El förväntas vara den absolut största posten (baserat på tidigare års statistik) men redovisas inte för 2009 års energianvändning. I fl erbostadshus användes totalt cirka 96 GWh år Flytande (icke förnybara) bränslen, eldningsolja 1 och diesel (antaget på statistik från 2008) utgjorde cirka 9,5 GWh. Fjärrvärme och el är sekretessbelagt. Till skillnad mot småhus antas fjärrvärme ha en central roll för uppvärmning av fl erbostadshus. Åren stod fjärrvärme för cirka 50 procent av energitillförseln till fl erbostadshusen. Samma år stod el för 25 procent och fl ytande bränslen för 25 procent. 22 (57)

23 Historisk energianvändning inom kommunen I följande fi gurer presenteras energianvändningen från år 1990 till slutet av I Diagram 6 visas diesel- och bensinanvändningen i kommunen. Förbrukningen har totalt ökat något mellan år 1990 och 2008 och det är tydligt att dieselandelen har ökat i relation till bensin de senaste åren. Mellan år 2000 och 2008 har dieselanvändningen ökat sin andel från 22 procent till cirka 30 procent. Diagram 6. Bensin- och dieselförbrukning inom kommungränsen (GWh). Källa: SCB Diagram 7 visar en stadig nedgång av oljeanvändningen i kommunen sedan Den minskade oljeanvändningen beror troligtvis på att olja för uppvärmning har ersatts av andra uppvärmningsalternativ såsom fjärrvärme eller värmepump. Användningen av olja med högre svavelhalt (eldningsolja > 1) har reducerats till nära noll. Diagram 7. Oljeanvändning inom kommungräns (GWh). Källa: SCB 23 (57)

24 Elförbrukningen låg 2008 på nästan 600 GWh i kommunen vilket kan ses i Diagram 8. Ingen tydlig trend går att urskilja de senaste åren för den totala elanvändningen. Diagram 8. Elförbrukning samt el/capita inom kommungräns (GWh). Källa: SCB Den slutliga energianvändningen för 2008 uppdelat på energislag kan ses i Diagram 9. Totalanvändningen låg år 2008 på GWh. Diagram 9. Slutanvändning 2008 uppdelat på energislag (GWh). Källa: SCB 24 (57)

25 Energianvändning för el och värme Tillsammans med transporter utgör energianvändningen den källa som bidrar till de största koldioxidutsläppen inom kommunen, enligt RUS och SCBs siffror.i Diagram 10 visas fördelningen av enerigproduktion i kommunen. Där ingår dock ej all energi som används i kommunen, bland annat saknas information om el och fjärrvärme. Diagram 10. Koldioxidutsläpp från energiförsörjning fördelat per källa (%). Källa: RUS. Då mål har formulerats för minskad klimatpåverkan från Täbys energianvändning räcker det inte att endast använda RUS statistik, som enbart visar den energi som produceras i kommunen. Detta ger utsläpp på cirka 400 kg koldioxidekvivalenter per invånare. De utsläpp som presenteras i RUS siffror inkluderar alltså inte den energi som förbrukas inom kommunens gränser. Ses istället till den energi som förbrukas inom kommungränsen släppte varje invånare ut cirka 1190 kg koldioxidekvivalenter per person år Statistik över den energi som förbrukas för el och värme inom kommunens gränser är svår att tillgå från SCB till följd av uppdelningen i olika sektorer samt till följd av att elanvändningen är sekretessbelagd. För att få en indikation på hur stor energianvändningen i kommunen är samt energianvändningens klimatpåverkan har uppgifter från RUS kompletterats med SCBs statistik för energianvändning i sektorerna hushåll (småhus, fl erbostadshus, fritidshus), offentlig verksamhet (utbildning, hälso- och sjukvård, gatu- och vägbelysning, avloppsrening med mera) samt övriga tjänster (kontor, lager, parti- och detaljhandel med mera) tillsammans med statistik från Fortum över total användning av el inom kommunens gränser. Det effektivaste sättet att minska utsläppen från energiförsörjning är att minska energianvändningen, det vill säga den energi som aldrig behöver produceras genererar inte heller något utsläpp. Det är också viktigt att ersätta fossila källor med andra, förnybara energikällor. 25 (57)

26 Transporter i Täby Enligt SCB användes lite drygt 486 GWh i form av fl ytande, icke förnybara drivmedel (bland annat bensin, diesel, låginblandning av etanol och RME i bensin och diesel) i Täby år Statistik över bränsleförbrukning inom transportsektorn har även hämtats från de försäljningsställen av drivmedel som fi nns i kommunen. Där visas att cirka 532 GWh bensin och diesel såldes år 2010 och att mängden såld etanol under samma år var cirka 34 GWh. År 2011 såldes cirka GWh biogas och GWh naturgas inom kommungränsen. Detta ger en fördelning på cirka 45 procent förnybart och 55 procent fossila sålda bränslen inom kommungränsen år 2010/2011. Inom kommunen fanns det registrerade fordon under år I Diagram 11 redovisas alla fordon registrerade i kommunen 2009 uppdelade på fordonstyp. Personbilar, lätta lastbilar och motorcyklar utgör den absolut största delen av de registrerade fordonen medan mopeder, traktorer och terrängskotrar utgör en relativt liten del av det totala beståndet. År 2010 var bilinnehavet 430 bilar per 1000 invånare i Täby. I Stockholms län var bilinnehavet samma år 390 bilar per 1000 invånare. Diagram 11. Antal registrerade fordon I Täby år 2009 fördelat på fordonstyp. Källa: TRAFA Den största delen av de registrerade fordonen i Täby är personbilar, 88 procent. Bland personbilarna är bensindrivna modeller, 74 procent, klart dominerande. Dieselbilar utgör knappt 9 procent av det totala personbilsbeståndet och elbilar, etanolhybrider, övriga hybrider samt biogas- och naturgasbilar utgör de resterande 6 procenten. Diagram 12 visar fördelningen av olika biltyper. 26 (57)

27 Diagram 12. Antal fordon registrerade i Täby Källa: TRAFA Antalet nyregistrerade personbilar var stycken år 2009 och fördelningen bland de nyregistrerade bilarna skiljer sig avsevärt jämfört med det existerande beståndet. Antalet dieselbilar som registrerades inom kommunen har ökat i jämförelse med det existerande beståndet. Fordon drivna med alternativa drivmedel (etanol, gas, hybrid) utgjorde även en betydande del av nyregistreringarna under året, se Diagram 13. Inga elbilar fanns bland de nyregistrerade bilarna under Diagram 13. Antal nyregistrerade personbilar i Täby år Källa: TRAFA För 2011 höll trenden i sig. Andelen dieseldrivna fordon ökade i förhållande till bensindrivna. Fordon med förnybara bränslen (etanol, gas, hybrid) utgjorde 7 procent av de nyregistrerade fordonen i Täby, i länet utgjorde de totalt 10 procent samma år. Totalt var 34 procent av de nyregistrerade fordonen miljöbilar, näst intill lika stor andel som i länet, 38 procent. Nyregistrerade fordon i Täby 2011 visas i Diagram 14. Diagram 14. Antal nyregistrerade personbilar i Täby år Källa: TRAFA 27 (57)

28 Transporternas klimatpåverkan Såväl i Sverige som i Täby står transporterna för cirka 40 procent av de totala koldioxidutsläppen (Naturskyddsföreningen, 2012; RUS & SCB; 2009). Vid en granskning av fördelningen av koldioxidutsläpp från transportsektorn framkommer att personbilar står för den helt dominerande andelen 70 %, medan lätta och tunga lastbilar tillsammans står för 27 %, se Diagram 15. Diagram 15. Koldioxidutsläpp fördelat per transportslag tsla (%) år 2009, Källa RUS. Hur stora utsläpp som genereras från ett fordon beror på vilken bil som körs, men framförallt på vilket drivmedel som används. Nedan ges en förenklad bild av påverkan på klimatet från likvärdiga bilar, men med olika drivmedel. Bilarna i tabellen nedan har jämförts med en motsvarande bil som drivs på bensin. Det bör noteras att jämförelsen inte är exakt utan endast visar en ungefärlig nivå. (Miljöfordon.se, 2012) TYP AV FORDON/ BRÄNSLE El PÅVERKAN PÅ KLIMATET JÄMFÖRT MED EN LIKVÄRDIG BIL SOM KÖRS PÅ BENSIN Väldigt låg om förnybar el ungefär som en motsvarande bensinbil om elen kommer från kolkraftverk. El-hybriddrift Minskning med % Biogas Minskning med ca % Naturgas Minskning med ca 20 % Etanol / E85 Minskning med ca 40 % Tabell 1. Klimatpåverkan från personbilar som drivs på olika bränslen. Källa: miljofordon.se 28 (57)

29 Transportfrågan ligger högt på agendan i Täby och fl era insatser görs redan för att främja miljövänliga resealternativ. Bland annat är en cykelplan under framtagande med syftet att öka framkomligheten på cykel inom kommunen. Inom arbetet med cykelplanen ses cykelvägnätet och dess brister över för att dessa ska kunna åtgärdas samtidigt som det ska bli lättare att välja cykeln. Dessutom planerar Täby, Danderyd och Trafi kverket för en cykelstrada mellan Arninge och Stockholm för att underlätta för cykelpendling. Ett arbete för att sänka parkeringsnormen i kommunen har initierats under 2012 och tanken är att även en norm för cykelparkering ska införas. Bild 1. Parkeringsplats i Täby Kollektivtrafik och kollektivtrafikens klimatpåverkan i Täby Täby ingår i SLs (numer Trafi kförvaltningen SLL) trafi kområde Norrort. Norrort trafi kerades under år 2012 av 197 stycken dieselbussar med låginblandning av 5 procent biodiesel samt av 40 etanolbussar. Andelen förnybar energi för busstrafi ken var totalt 14 procent i Norrort år I länet var andel förnybar energi i bussfl ottan totalt 43 procent samma år. För Roslagsbanan används endast förnybar el som produceras av vind, vatten eller biomassa, detsamma gäller all spårtrafi k i länet. Från januari 2013 drivs även all busstrafi k i Norrort med förnybara drivmedel vilket ger att kollektivtrafi ken från och med år 2013 till 100 procent drivs av förnybara energikällor. (Trafi kförvaltningen SLL, 2013) År 2010 gjorde Täby en översiktlig utredning över var behovet av kollektivtrafi k inom kommunen är som störst. Analysen visade var brister fi nns i dagsläget samt var det är viktigast att utveckla kollektivtrafi ken för framtiden. I analysen har SLs resmatriser för år 2008 och 2030 använts, dels för resor med kollektivtrafi k och dels för resor som sker med bil. Resdata för år 2030 är prognoser av fram- 29 (57)

30 tida resor och baseras på de utbyggnadsplaner som fi nns i kommunen. En ingående analys av matriserna visar att fl ertalet framtida bilresor skulle kunna ske med kollektivtrafi k om nya kollektiva trafi krelationer utvecklas. Analysen visar att nya kollektivtrafi kförbindelser till 2030 bör införas i följande resrelationer för att ge kommuninvånarna alternativ till bil: a. Gribbylund- Arninge, inklusive nya utbyggnadsområdet Ullna. b. Gribbylund- Det nya utbyggnadsområdet på Galoppfältet. c. Gribbylund- Täby Centrum. d. Vallabrink- Skarpäng. Behovet av en attraktiv kollektivtrafi kförbindelse mellan dessa områden styrks av dagens efterfrågan som syns i resmatrisen för år I dagsläget företas ett stort antal resor med bil som skulle kunna företas med kollektivtrafi k om möjligheten gavs. Detta är främst resor till Arninge, Täby C, Norskogen och Gribbylund. Direktbussen (linje 609) mellan Gribbylund och tunnelbanan vid Danderyds sjukhus bör utökas vad gäller tidtabell och möjlighet att kunna resa med bussen i bägge riktningarna. Om direktbusslinjen även skulle stanna i anslutning till Täby centrum skulle ytterligare resenärer, som annars väljer att resa dit med bil, kunna fångas upp. Att kollektivtrafi k fi nns räcker dock ej alltid för att locka över biltrafi kanter till kollektiva färdmedel. För att åstadkomma en attraktiv kollektivtrafi k gentemot bilen kan även andra åtgärder krävas såsom exempelvis den översyn av infartsparkeringar som genomförs i kommunen, prioriterade körfält för bussar samt en aktiv samhällsplanering som ger förutsättningar för en god och attraktiv kollektivtrafi k. Kriterierna kollektivtrafi k fi nns, kollektivtrafi kförbindelse kan/bör förbättras, kollektivtrafi kförbindelse bör upprättas och bil är ett rimligt alternativ har använts vid bedömning av resrelationerna och vad som bör prioriteras. Defi nitionen av en hållbar resa i Täby kommer att utvecklas när Stadsbyggnadskontoret tar fram en Trafi kstrategi för kommunen. Bild 2. Roslagsbanan, foto: Janto Marzuki. 30 (57)

Remissversion Remissversion

Remissversion Remissversion REMISSHANDLING 2012 Faktadel Täbys klimatoch energistrategi FOTO: OLOF HOLDAR STADSBYGGNADSKONTORET www.taby.se Framtagen av stadsbyggnadskontoret, Täby kommun www.taby.se 2 (57) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Bilaga

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning

Uppföljning av Energiplan 2008 Nulägesbeskrivning Nulägesbeskrivning Lerum 2013-04-10 Innehåll Energiplan 2008 uppföljning 4 Sammanfattning 6 Uppföljning Mål 7 Minskade fossila koldioxidutsläpp... 7 Mål: År 2020 har de fossila koldioxidutsläppen minskat

Läs mer

Indikatornamn/-rubrik

Indikatornamn/-rubrik Indikatornamn/-rubrik 1 Begränsad klimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären skall i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan

Läs mer

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Projektbeställare Kent Gullberg Huvudprojektledare Alexander Bergström Datum 2018-06-04 Version 1.0 Diarienummer KS 2018/0171 Godkänd av styrgrupp 2018-06-04

Läs mer

Energi och koldioxid i Växjö 2012

Energi och koldioxid i Växjö 2012 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö 212 Inledning Varje år sedan genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Energiöversikt Arjeplogs kommun

Energiöversikt Arjeplogs kommun Energiöversikt Arjeplogs kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com

Energibalans Skåne län 2010. Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Energibalans Skåne län 2010 Magnus Strand, praktikant Länsstyrelsen i Skåne mgnsstrand@gmail.com Tel. 0736-434402 Energiläget i Skåne mellan 1990 och 2010. Slutlig energianvändning Per bränslekategori

Läs mer

Energiöversikt Haparanda kommun

Energiöversikt Haparanda kommun Energiöversikt Haparanda kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Energiöversikt Överkalix kommun

Energiöversikt Överkalix kommun Energiöversikt Överkalix kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial

Åtgärdsworkshop Valdemarsvik. Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 2020? Hemläxa och bakgrundsmaterial Åtgärdsworkshop Valdemarsvik Hur kan kommunen bidra till att skapa ett hållbart energisystem 22? Hemläxa och bakgrundsmaterial 1 Detta dokument innehåller de fakta kring Valdemarsviks nuläge, alternativ

Läs mer

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n

Energiöversikt Arvidsjaurs kommun. F r a m t a g e n Energiöversikt Arvidsjaurs kommun F r a m t a g e n 2 0 1 8 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna

Läs mer

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel

Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel Tyresö kommuns energiplan Beslutsdel WSP Environmental 30 september 2008 1 1 Bakgrund Enligt lagen om kommunal energiplanering (1977:439) ska det finnas en aktuell plan för tillförsel, distribution och

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

DECEMBER 2012 KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI FOTO: OLOF HOLDAR. Remissversion. STADSBYGGNADSKONTORET www.taby.se

DECEMBER 2012 KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI FOTO: OLOF HOLDAR. Remissversion. STADSBYGGNADSKONTORET www.taby.se DECEMBER 2012 KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI FOTO: OLOF HOLDAR Remissversion STADSBYGGNADSKONTORET www.taby.se Förord Framtagen av stadsbyggnadskontoret, Täby kommun www.taby.se Täby Kommun Klimat och energistrategi

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Stockholms län

Klimat- och energistrategi för Stockholms län MILJÖFÖRVALTNINGEN Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-05-02 Handläggare Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-05-21 p 19 Remiss från Kommunstyrelsen,

Läs mer

Energi. Den årliga energistatistiken publiceras i statistiska meddelanden, serie EN 11 och på SCB:s webbplats, www.scb.se.

Energi. Den årliga energistatistiken publiceras i statistiska meddelanden, serie EN 11 och på SCB:s webbplats, www.scb.se. 12 Statens energimyndighet har ansvaret för den officiella statistiken inom energiområdet men har uppdragit åt Statistiska centralbyrån att producera statistiken. Tabellerna i detta kapitel är hämtade

Läs mer

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne

Strategi för energieffektivisering. Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Strategi för energieffektivisering Anna-Karin Olsson, Kommunekolog Höör 2013-01-30 Johan Nyqvist, Energikontoret Skåne Interna miljöregler, 1996 kontorspapper ska vara Svanenmärkt glödlampor byts till

Läs mer

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04

Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Klimatstrategi Lägesrapport kortversion 2013-02-04 Denna folder presenterar kort hur utsläppen av växthusgaser m.m. har utvecklats under senare år. Klimatredovisningen i sin helhet kan läsas på www.kristianstad.se

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun 1 (7) Datum 2016-08-05 Diarienummer KS 2016-203 Handläggare Dennis Lundquist Direkttelefon 0380-51 80 38 E-postadress dennis.lundquist@nassjo.se Kommunstyrelsen Energi- och klimatstrategi för Nässjö kommun

Läs mer

Energiöversikt Pajala kommun

Energiöversikt Pajala kommun Energiöversikt Pajala kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi 1(9) Energi- och klimatstrategi Godkänd KU 63 2009-03-13 2(9) Inledning Att fossilbränsleanvändning påverkar den globala uppvärmningen är inget nytt, däremot måste vi hitta nya och effektivare vägar för

Läs mer

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun

Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun Klimat- och energistrategi för Tyresö kommun 2010-2020 2010-06-09 Reviderad 2016-XX-XX 1 Förord Klimatfrågorna har under de senare åren hamnat i fokus i takt med att nya forskningsrapporter visar på ökande

Läs mer

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 -

Klimatstrategi. för minskad klimatpåverkan. Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 2016-04-19 - 1 - Klimatstrategi för minskad klimatpåverkan Lägesrapport från Kommunfullmäktiges klimatberedning 216-4-19-1 - INLEDNING Kristianstads kommun arbetar aktivt med att minska utsläppen av växthusgaser samt med

Läs mer

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling

Eskilstunas klimatplan. Så skapar vi en hållbar utveckling Eskilstunas klimatplan Så skapar vi en hållbar utveckling Vi tar ansvar för framtiden I Eskilstuna är vi överens om att göra vad vi kan för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. Eskilstuna är

Läs mer

Energigas en klimatsmart story

Energigas en klimatsmart story Energigas en klimatsmart story Vad är energigas? Naturgas Biogas Vätgas Gasol Fordonsgas Sveriges energitillförsel 569 TWh TWh Vattenkraft 66 Gas 17 Biobränsle 127 Värmepumpar 6 Vindkraft 3 Olja 183 Kärnkraft

Läs mer

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan Utkast 2 Bilaga till prospekt Ekoenhets klimatpåverkan Denna skrift syftar till att förklara hur en ekoenhets etablering bidrar till minskning av klimatpåverkan som helhet. Eftersom varje enhet etableras

Läs mer

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder

ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder ENERGI- OCH KLIMATPLAN GAGNEFS KOMMUN 2013 2020 mål och åtgärder Innehåll 1. SAMMANFATTNING AV PLANENS MÅL OCH ÅTGÄRDER...3 2. LÅNGSIKTIGA OCH ÖVERGRIPANDE MÅL...3 3. DELMÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR ENERGI TILL

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA AVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-05-08 Handläggare: Solveig Nilsson Telefon: 08-508 04 052 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2013-06-13

Läs mer

KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI

KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI KLIMAT- OCH ENERGISTRATEGI Foto: Olof Holdar www.taby.se Förord Vi i Stockholmsregionen har ett världsrykte för vår miljömedvetenhet och den goda livsmiljön vi skapat. För att regionen och Täby kommun

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

Förnybarenergiproduktion

Förnybarenergiproduktion Förnybarenergiproduktion Presentation av nuläget Energiproduktion och växthusgasutsläpp 1.Statistik 2.Insatser 3.Förväntad utveckling 1. Statistik Energitillförsel El, import Förnybara bränslen Fasta:

Läs mer

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning

Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Status och Potential för klimatsmart energiförsörjning Projektets huvudaktiviteter HA 1 - Status och potentialer för klimatsmart energiförsörjning HA 2 - Klimatsmarta energisystem vision och praktik HA

Läs mer

Bilaga 1. Klimatstrategin uppföljning och nulägesbeskrivning

Bilaga 1. Klimatstrategin uppföljning och nulägesbeskrivning Datum 2015-01-26 Uppdaterat 2016-02-06 Bilaga 1. Klimatstrategin 2007 - uppföljning och nulägesbeskrivning Nyköpings kommuns klimatstrategi antogs 2007 med det övergripande målet att: Nyköpings kommun

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi

Information. om remiss av ny klimat- och energistrategi Information om remiss av ny klimat- och energistrategi Dagordning Bakgrund Nuläge Förslag på ny strategi o Vision och mål o o Fokusområden Gemensamma satsningar och vägval Remissen Frågor Bakgrund Hur

Läs mer

Energi. energibalanserna.

Energi. energibalanserna. Energi Statens energimyndighet har ansvaret för den officiella statistiken inom energiområdet men har uppdragit åt Statistiska centralbyrån att producera statistiken. Tabellerna i detta kapitel är hämtade

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Nytt program för energi och klimat i Örebro län Arbetsgruppen Transporter Anna Åhlgren, Energikontoret Regionförbundet Örebro Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen i Örebro Dagordning Allmänt om mål Mål

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Energiöversikt Kiruna kommun

Energiöversikt Kiruna kommun Energiöversikt Kiruna kommun Framtagen 2018 Om rapporten Denna rapport är framtagen av Energikontor Norr och bygger på uppgifter i statistikverktyget Energiluppen, energiluppen.se. Uppgifterna i Energiluppen

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Bräcke kommun 2008-2012

Bräcke kommun 2008-2012 Målsättningar for Energi- och klimatstrategi Bräcke kommun 2008-2012 Antagen av Bräcke kommunfullmäktige 118/2007 Energi- och klimatstrategi for Bräcke kommun 2008 2012 2 1. I n l e d n i n g Föreliggande

Läs mer

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd

Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Klimatkommunen Kristianstad Elin Dalaryd Var kommer de lokala utsläppen ifrån? Dikväveoxid 16% HFC 0,4% Metan 17% Koldioxid 67% Utsläpp av växthusgaser per invånare: år 1990 9,7 ton år 2006 6,5 ton Lokala

Läs mer

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv

Hållbart Resande ur ett Boxholmsperspektiv ur ett Boxholmsperspektiv Fakta om Boxholm 5 222 invånare Kommunens areal 527,6 kvkm 9,9 invånare per kvkm Skattesats 31:84 Centralt läge utmed södra stambanan och riksväg 32 Stålverk, sågverk, osttillverkning,

Läs mer

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10

Energi- och klimatarbete i Stockholms stad 2013-09-10 Energi- och klimatarbete i Stockholms stad The Capital of Scandinavia Styrdokument Sida 2 Vision 2030 Ett övergripande dokument som stakar ut huvudriktningen inom stadens alla verksamhetsområden. Målinriktningen

Läs mer

Strategi för energieffektivisering 2011-2020

Strategi för energieffektivisering 2011-2020 Samhällsbyggnadsförvaltningen Strategi för energieffektivisering 211-22 Förslag 211-3-31 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nulägesanalys... 4 Byggnader... 4 Area... 4 Energianvändning... 5 Kostnad...

Läs mer

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem

Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad. Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Mobilitet och bränsle - Bränslebranschens utmaningar Framtiden är vår viktigaste marknad Helene Samuelsson Kommunikationschef Preem Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Export Marknad Transporter

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI

PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI PowerPoint-presentation med manus för Tema 3 energi TEMA 3 ENERGI Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Energisektorn bidrar med totalt 25 miljoner ton växthusgaser per år, vilket innebär att medelsvensken

Läs mer

Klimat- och energiplan - 2014-2016. Motala kommun

Klimat- och energiplan - 2014-2016. Motala kommun Klimat- och energiplan - 2014-2016 Motala kommun Beslutsinstans: KF Diarienummer: 13/KS 0064 Datum: 2013-12-16 Paragraf: KF 120 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-12-16 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Vilka mål ska programmet för förnybar energi innehålla?

Vilka mål ska programmet för förnybar energi innehålla? Vilka mål ska programmet för förnybar energi innehålla? Arbetsgrupp Fredrik Karlsson, LST Päivi Lehtikangas, Energikontoret Efwa Nilsson, E.ON Jörgen Amandusson, Skogsstyrelsen Kristian Petersson, LRF

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050

Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING STADSUTVECKLING Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2013-05-06 Handläggare Anna Bolinder Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svar på remiss från kommunstyrelsen Förvaltningens förslag

Läs mer

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås.

Fossilbränslefritt och. och energieffektivt Borås. Fossilbränslefritt och energieffektivt Borås Borås Stad minimerar utsläpp av växthusgaser. Förnybara energislag används till kollektivtrafik, person- och godstransporter, uppvärmning och el. Genom resurssnålhet,

Läs mer

Ny klimat- och energistrategi för Skåne

Ny klimat- och energistrategi för Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Landskrona Miljöforum 4 oktober 2017 Tommy Persson, Länsstyrelsen Skåne Ny klimat- och energistrategi för Skåne Strategin ska ge vägledning och stöd för att utveckla

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

begränsad klimatpåverkan

begränsad klimatpåverkan begränsad klimatpåverkan Växthuseffekten innebär att växthusgaser som koldioxid, metan och vattenånga, men även ozon och lustgas, hindrar värmestrålning från att lämna jorden. Växthuseffekten håller jordens

Läs mer

Gröna, smarta Haninge. Klimatstrategi

Gröna, smarta Haninge. Klimatstrategi Gröna, smarta Haninge Klimatstrategi Haninge kommun arbetar för ett hållbart samhälle. För att ta de rätta stegen, göra kloka vägval måste vi veta var vi befinner oss och i vilken riktning vi bör gå. Syftet

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Klimat. bokslut. Jämförelsetal. Halmstads Energi & Miljö

Klimat. bokslut. Jämförelsetal. Halmstads Energi & Miljö Klimat bokslut 2017 Halmstads Energi & Miljö Jämförelsetal 2018-04-27 ,3 För varje kg CO2e som HEMs verksamhet gav upphov till under 2017 så bidrog HEM samtidigt till att utsläpp av 2,3 kg CO2e kunde undvikas

Läs mer

Energistrategi 2035. -en kortversion

Energistrategi 2035. -en kortversion Energistrategi 2035 -en kortversion Augusti 2011 Producerad av Emma Sjödahl utifrån Helsingborgs energistrategi 2035 som producerades av Infab. ISBN: 978-91-8586720-2 2 Innehåll Helsingborg ska ligga i

Läs mer

Uppföljning målområde transporter 2017

Uppföljning målområde transporter 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde transporter 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Västra Götalandsregionens person- och

Läs mer

Vägval för energi och klimat

Vägval för energi och klimat Vägval för energi och klimat Underlag för vägledande debatt i KF 2014-01-07 U N D E RL A G F Ö R V Ä G L E D A N D E D E B A T T I K F Vägval för energi och klimat Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon

Läs mer

Beskrivning av ärendet

Beskrivning av ärendet Planen innehåller mål och åtgärder för områdena: 1. Energihushållning och energieffektivisering 2. Energitillförsel 3. Resor och transporter 4. Fysisk planering Planen innehåller totalt 25 åtgärder. Uppföljningen

Läs mer

Miljöledning i staten 2016

Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 Miljöledning i staten 2016 En sammanfattning av rapport 6761, april 2017 3 Sammanfattning För verksamhetsåret 2016 har samtliga 185 myndigheter som omfattas av förordning (2009:907)

Läs mer

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050.

Förslag till Färdplan för ett fossilbränslefritt Stockholm 2050. MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN OCH MILJÖ TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-12-19 Handläggare: Örjan Lönngren Telefon: 08-508 28 173 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 17 Förslag till Färdplan för

Läs mer

Klimatmål, strategier och åtgärder januari 2016

Klimatmål, strategier och åtgärder januari 2016 Sammanställning Klimatmål, strategier och åtgärder januari 2016 Bakgrund och syfte Energi- och klimatfrågan är en av de största utmaningar som världen och Luleå kommun står inför. Det sätt som vi arbetar

Läs mer

Energiläget för Hylte kommun år Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010

Energiläget för Hylte kommun år Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010 Energiläget för Hylte kommun år 2008 Isabel Isaksson - Energirådet Halland Rapport framtagen år 2010 Sammanfattning År 2008 uppgick den totala energitillförseln i Hylte kommun till 2 480 GWh, vilket är

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport

Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos Geografirapport Miljöfordonsdiagnos - Geografirapport 217 har genomförts av Miljöfordon Sverige och Clevery. Pernilla Hansson, projektledare Miljöfordon Syd 217-2-1 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Energihushållning. s 83-92 i handboken

Energihushållning. s 83-92 i handboken Energihushållning s 83-92 i handboken 13 mars 2013 Innehåll Vad är energi? Energikällor Miljöpåverkan Grön el Energieffektivisering Energitips Hur ser det ut i er verksamhet? Vad behövs energi till? bostäder

Läs mer

Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos

Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos Koldioxidutsläpp från transportsektorn Nulägesbeskrivning och prognos Underlagsrapport till Klimatprogram 2012 Västerås stad 2011-10-10 2(12) 3(12) Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 4 1.1 Utsläpp

Läs mer

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019

Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna. Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Klimat, biodrivmedel och innovationer i de gröna näringarna Kristian Petersson, Niklas Bergman, LRF, Nässjö 27 mars 2019 Sveriges klimatmål Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser

Läs mer

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB

Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål. SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö. Nordic Road Safety AB Materialeffektivt system Broräcke med höghållfast stål SF H2 High Det hållbara valet för ekonomi och miljö Nordic Road Safety AB 2017-09-06 GLOBALA HÅLLBARHETSMÅL 2030 3 SVERIGES KLIMATMÅL 3 TRAFIKVERKETS

Läs mer

Energimål Byggnader och industri. Peter Åslund Energikontoret

Energimål Byggnader och industri. Peter Åslund Energikontoret Energimål Byggnader och industri Peter Åslund Energikontoret Energimål - 20 % till 2020 7 Handlingsplanen för energieffektivitet 2011, KOM(2011) 109 Mål överblick Klimatvision (övergripande mål) begränsad

Läs mer

Energi- och klimatstrategi

Energi- och klimatstrategi Energi- och klimatstrategi 2017-2030 2018-01-24 Dokumenttyp Strategi Giltighetstid fr.o.m. t.o.m. 2017-11-07 2030-12-31 Gäller för målgruppen Den kommunala organisationen Antagen av Antagande dnr, beslutsparagraf

Läs mer

Rapportering av energianvändning och utsläpp av växthusgaser 2012

Rapportering av energianvändning och utsläpp av växthusgaser 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN ENERGI OCH KLIMAT TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-01-18 Handläggare: Emma Hedberg Telefon: 08-508 28 749 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-02-05 p. 20 Rapportering av energianvändning

Läs mer

AVRAPPORTERING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP I STOCKHOLM ÅR 2009

AVRAPPORTERING AV VÄXTHUSGASUTSLÄPP I STOCKHOLM ÅR 2009 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2009-12-17\dagordning\tjänsteutlåtande\23.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2009-11-30 Adi Musabasic Handläggare Telefon 08-508 28

Läs mer

Energiläget för Södermanland 2016

Energiläget för Södermanland 2016 Energiläget för Södermanland 2016 Rapport 2016:11 Titel: Energiläget för Södermanland 2015 Utgiven av: Länsstyrelsen Södermanland Utgivningsår: 2016 Författare: Emelie Österqvist Foto framsida: Staffan

Läs mer

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun

Oskarshamns Kommun. Roger Gunnarsson Box 706 572 28 OSKARSHAMN. Strategi 1(9) 2010-002757 33657-1. Olov Åslund. Kommun/Landsting. Oskarshamns Kommun 1(9) Handläggare Olov Åslund Oskarshamns Kommun 21-2757 Roger Gunnarsson Box 76 572 28 OSKARSHAMN Strategi Kommun/Landsting Oskarshamns Kommun Antal årsarbetskrafter: 2496 Antal invånare: 26131 Målsättning

Läs mer

Regionala miljömål för Östergötland inom området Begränsad klimatpåverkan

Regionala miljömål för Östergötland inom området Begränsad klimatpåverkan Regionala miljömål för Östergötland inom området Begränsad klimatpåverkan Kortversion 1 Förord i din hand håller du nya mål för Östergötlands klimat- och energiarbete fram till 2020. Målen är väl förankrade

Läs mer

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT

Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Sekretess HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Ton CO2 LFV D-LFV 2009-035287 1(7) HANDLINGSPLAN FÖR MINSKADE UTSLÄPP TILL LUFT Klimatfrågan är av central betydelse för det civila flygets utveckling och LFV arbetar kraftfullt med att minska verkets

Läs mer

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov

Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag på matcher Klimatrådet 29 nov Förslag till ställningstagande Att Klimatrådet ställer sig bakom en av nedanstående förslag på match Transportmatchen, Platsmatchen eller. Att inventering sker hos

Läs mer

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län

Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel , Länsstyrelsen i Dalarnas län Workshop om Infrastruktur för elfordon och förnybara drivmedel 2018-10-03, Länsstyrelsen i Dalarnas län Agenda för förmiddagen Introduktion och uppvärmning (45 min) Presentations runda Nationella mål samt

Läs mer

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten

2020 så ser det ut i Sverige. Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 så ser det ut i Sverige Julia Hansson, Energimyndigheten EU:s 20/20/20-mål till 2020 EU:s utsläpp av växthusgaser ska minska med 20% jämfört med 1990 års nivå. Minst 20% av

Läs mer

Klimatoch energistrategier

Klimatoch energistrategier www.gislaved.se Klimat- och energi åtgärdsplanen 2011 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-09-29 118 Gemensam åtgärdsplan 2011-2014 för Gislaveds kommuns Klimatoch energistrategier Reviderad. juni 2011 Inledning

Läs mer

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10

1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 3 MÅL 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 INLEDNING 3 2 NULÄGESBESKRIVNING 4 2.1 Byggnader 4 2.2 Transporter 5 3 MÅL 7 3.1 Byggnader 7 3.2 Transporter 7 4 ÅTGÄRDER OCH HANDLINGSPLAN 8 5 UPPFÖLJNING 10 1 Inledning Denna strategi syftar till att

Läs mer

Huvudet - Index för måluppfyllelse

Huvudet - Index för måluppfyllelse Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i vägtrafiken (H) MWh/capita 6 8 4 6 8 4 6 8 3 Måluppfyllelse (H) Fossil energianvändning 9 8 7 6 5 4 3 9 8 7 6 5 4 3 Procentuell uppfyllelse

Läs mer

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017

SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 SVENSK KLIMATSTATISTIK 2017 OCH EN FÖRSTA UPPFÖLJNING AV KLIMATMÅLET 2030 FRUKOSTSEMINARIUM 30 NOVEMBER 2017 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-11-30 1 Sveriges territoriella

Läs mer

Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping

Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping Datum 2014-12-17 Bilaga 3. Framtidsbild Nyköping Vad kan Nyköping uppnå från 2015 och till år 2020 när det gäller energieffektivisering, förnyelsebar energi och utsläpp av bland annat koldioxid? Om vi

Läs mer

På väg in i framtidens återvinning och återbruk

På väg in i framtidens återvinning och återbruk Söderhalls Renhållningsverk AB, SÖRAB, org.nr 556197-4022 Torggatan 11, plan 2, Box 63, 18621 Vallentuna Tel: 08-505 804 00 info@sorab.se www.sorab.se På väg in i framtidens återvinning och återbruk Idag

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Energi. s 83-92 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Energi. s 83-92 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk s 83-92 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Innehåll Vad är energi? källor Miljöpåverkan Grön el effektivisering råd Hur ser det ut i er verksamhet? Vad är energi? Allt som kan omvandlas till

Läs mer

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt.

Miljöstrategi. En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Miljöstrategi En färdplan för ett långsiktigt företagande med miljömål på kort och lång sikt. Fastigheter påverkar miljön under hela sin livscykel, från projektering, byggande och förvaltning till ombyggnad

Läs mer

Energibalans för Skåne

Energibalans för Skåne Energibalans för Skåne Titel: Utgiven av: Författare: Kontakt: Copyright: Energibalans för Skåne Länsstyrelsen Skåne Magnus Strand Länsstyrelsen Skåne Miljöavdelningen 205 15 Malmö Telefon 040-25 20 00

Läs mer

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning

Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Harry Frank Energiutskottet KVA Transportsektorn - Sveriges framtida utmaning Seminarium 2 dec 2010 Harry Fr rank KVA - 1 12/3/2010 0 Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien rank KVA - 2 Förenklad energikedja

Läs mer

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet!

Björn Isaksson Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Björn Isaksson 2018-09-14 Tillsammans driver vi omställningen till fossilfrihet! Källa: SOU 2016:47 Klimatutmaningen Källa: SOU 2016:47 För Sveriges del - Transportutmaningen Clean Power for transport

Läs mer