Sekretariatet LK/ Plats. Tid. Närvarande. Kerstin. Särskilt inbjudna. I tjänsten. Ej närvarande. ängligheten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sekretariatet 2013-12-16 LK/130175. Plats. Tid. Närvarande. Kerstin. Särskilt inbjudna. I tjänsten. Ej närvarande. ängligheten."

Transkript

1 Minnesanteckningar Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt LK/ Plats Tid Närvarande Landstingshuset, Karlstad, Lokal: Siriuss Måndagen den 166 december, kl. 9:00 12:00 Ingvarr Klang (M), Karlstad, ordförande Anderss Nilsson (V), Nykroppa, vice ordförande Kerstin Einevik Bäckstrand (C), Säffle Görel Hopman (SIV), Kristinehamn Naeimy Johanssonn Blücher ( FP), Kristinehamn Agnes Utter (MP), Kristinehamn Birgitta Gauffin ( S), Karlstad Tommy Glader (S), Charlottenberg Pia Falk (S), Munkfors Anderss Ljungstenn (M), Forshaga Olof Olsson (KD), Säffle Kenneth Johannesson (S), Arvika Ann-Marie Lindström (S), Kristinehamn n Särskilt inbjudna I tjänsten Ej närvarande Anderss Hallberg, forskningschef, Utvecklingsstabenn Karin Lundberg, verksamhetsutvecklare, Utredningg och analyss Marinaa Tilderlindt, beredningssekreterare Anna Högberg (M), Karlstad 1. Sammanträdet öppnas Ordföranden hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av föredragningslistan Beredningen fastställde föredragningslistan. 3. Minnesanteckningar föregåend de sammanträde Hälso-som bl.a. behandlade tillgänglighet. Beredningens ledamöter var nöjda och sjukvårdsberedningen diskuterade föregående sammanträde med föredragshållarnas problematiseringg av telefonssystemet och sättet att mäta telefontillgängligheten. Eftersom landstingen i landet använder sig av olika telefonssystem är det svårt att jämföra resultaten landsting emel- lan. Beredningen ställde sig emellertid fortsatt f frågande till att telefontill- att man i gängligheten inom landstinget kan visa på p så olika resultat, trots länet använder samma telefonssystem. En synpunkt som lyftes var att det i vissa fall finns skillnader i telefontill- gängligheten mellan landstingsdrivna vårdcentralerr och privataa utförare. Man menade att det kan finnas en poängg att lära av varandra för att för- bättra telefontillgät ängligheten.

2 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Beredningen avslutade diskussionen med att konstatera att telefontillgängligheten trots allt har förbättrats under de senaste åren. I senaste nationella mätningen visade landstinget ett resultat på 87 procent (Öppna jämförelser 2013). Det är också viktigt, menade ledamöterna, att skilja på upplevd telefontillgänglighet och faktisk telefontillgänglighet. Under våren 2014 kommer hälso- och sjukvårdsberedningen att följa upp tillgänglighetsarbetet. Bl.a. kommer försöket om utökade telefontider att följas upp. Föregående minnesanteckningar godkändes därefter och lades till handlingarna. 4. Nationella riktlinjer Anders Hallberg och Karin Lundberg föredrog landstingets arbete utifrån Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Socialstyrelsens arbete med nationella riktlinjer Karin Lundberg gick igenom hur processen ser ut för att ta fram en ny riktlinje alternativt revidera en befintlig riktlinje. Socialstyrelsen ger först ut en preliminär version av nationell riktlinje som arbetats fram med hjälp av vetenskapligt välmeriterade experter inom riktlinjeområdet. Den preliminära riktlinjen innehåller rekommendationer för prioriteringsarbetet, bl.a. genom att förtydliga vad som ska göras och vad som inte ska göras. Den preliminära versionen behandlas sedan på regionala kunskapsseminarier för beslutsfattare runt om i landet. När regionerna har genomfört seminarierna, tagit fram praxisbeskrivningar, konsekvensbeskrivningar och lämnat synpunkter gör Socialstyrelsen ytterligare en bedömningsrunda innan slutgiltig version av riktlinje utkommer. Enligt Karin Lundberg och Anders Hallberg, kan processen från att regionerna lämnat sina synpunkter till att slutgiltig version fastställs ta ca sex månader upp till ett år. Landstingets arbetsprocess utifrån Socialstyrelsen riktlinjer Arbetsprocessen påbörjas i landstinget när Socialstyrelsen utkommer med preliminär version av riktlinje. En arbetsgrupp med verksamhetsföreträdare etableras. Landstinget deltar i det regionala kunskapsseminariet. GAP-analyser genomförs för att få information om vad landstinget gör i nuläget och vad som behöver göras för att minska diskrepansen mellan pågående arbete och rekommendationerna i den preliminära riktlinjen. När den slutgiltiga versionen från Socialstyrelsen fastställts och de politiska viljeriktningarna från Uppsala- och Örebroregionen samt landstingsstyrelsen har inkommit, levereras konsekvensbeskrivning till hälso- och sjukvårdsledning och politisk ledning. Efter detta påbörjas sedan arbetet med att ta fram vårdprogram och implementera innebörden i vårdprogrammet. Hälso- och sjukvårdsstaben har i uppdrag att mäta följsamheten i praxis och återrapportera till hälso- och sjukvårdsledning samt till politisk ledning.

3 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Uppföljning av de nationella riktlinjerna Socialstyrelsen följer upp arbetet med den nationella riktlinjen efter 1-2 år. Revidering av riktlinjerna sker löpande i ett intervall om ca 3-4 år. Revidering sker tidigare om det föreligger ett stort förändringsbehov, som exempelvis vid medicinsk innovation. Aktuellt för nationella riktlinjer Uppföljningsseminarium LiV 2014 Preliminärt datum för uppföljningsseminarium kring landstingets arbete utifrån de nationella riktlinjerna är den 7 februari Schizofreni antipsykotiska läkemedel De nationella riktlinjerna för psykosociala insatser vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd kompletteras nu med antipsykotisk läkemedelsbehandling. Den preliminära versionen har släppts och den slutgiltiga versionen planeras vara klar under våren Palliativ vård Den palliativa vården omfattar nu alla diagnoser och inte enbart cancervården. Ett arbete har påbörjats för att utreda vilka som ska sitta i det palliativa rådet. I övrigt arbetar landstinget med PVI och att slutföra GAPanalys och konsekvensbeskrivning. Arbetet ska stämmas av med brukarorganisationerna. Demens Nationell utvärdering i januari-februari Regionalt seminarium kommer att äga rum senare under våren Bröst-, kolorektal- och prostatacancer Slutlig riktlinje kommer under våren Arbetet inom landstinget har påbörjats och arbetsgrupper har tillsatts inom respektive område. Arbetsgrupperna håller på med GAP-analyser och konsekvensbeskrivningar utifrån riktlinjerna i den preliminära versionen. Konsekvensbeskrivningarna har hittills bl.a. visat att landstinget uppfyller allt i riktlinjen för bröstcancer. Konsekvensbeskrivningen av prostatacancerområdet indikerar åtgärder om att genomföra biopsier som innebär att 20 patienter per år tillkommer. Inom tjocktarmsområdet ska tumörer analyseras med en PET-kamera som är en dyr investering. I nuläget är det för få som kan metodiken. Det pågår ett regionalt samarbete för att utreda hur möjligheterna ser ut för nivåstrukturering. Missbruk och beroendevård Preliminär reviderad riktlinje och regionalt seminarium planeras till våren Rörelseorganens sjukdomar Nationell riktlinje utkom Riktlinjeprocessen inom landstinget är genomförd och landstinget arbetar fortsatt med implementering och uppföljning. Nationell utvärdering kommer att äga rum i juni 2014.

4 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Sjukdomsförebyggande metoder Landstingets arbete utifrån riktlinjerna pågår och är i implementeringsfasen. Ett vårdprogram har tagits fram för levnadsvaneområdet som beskriver hur arbetet skall bedrivas. Diabetes Preliminär uppdaterad riktlinje under våren Kommande riktlinjer Till hösten 2014 kommer förmodligen en helt ny riktlinje inom Astma/KOL-området kommer revidering av riktlinje för demens samt för schizofreni avseende psykosociala insatser. Landstingets arbete utifrån de nationella riktlinjerna kommer att läggas ut på den externa webbplatsen liv.se. Vidare diskussion Beredningen förde en diskussion med föredragshållarna om vad Socialstyrelsens nationella riktlinjer haft för betydelse för likvärdigheten inom hälso- och sjukvården. Karin Lundberg menade att man exempelvis kan se i Öppna jämförelser att resultaten landsting emellan har blivit mer likriktade även om det fortfarande finns stora skillnader inom vissa områden. Det är emellertid viktigt att ställa sig frågan vad som beror på de nationella riktlinjerna och vad som beror på annat. En annan viktig pågående och framtida diskussion är frågan om nivåstrukturering. Alla landsting kan inte tillhandahålla all vård och specialistkompetens. Det är därför viktigt att ta beslut om vad vi ska göra i vårt landsting och vad andra landsting ska göra samt hur samarbetet ska se ut däremellan. 5. Öppna jämförelser 2013 Karin Lundberg presenterade resultatet från Öppna jämförelser Syfte och användningsområden Öppna jämförelser syftar till att ge ett underlag till den offentliga debatten, ge landstingen stöd för analys, förbättring och styrning av den egna sjukvården samt bidra till förbättrad datakvalitet avseende resultat och prestationer. Öppna jämförelser är inte en analyserande rapport men över tid kan vissa trender skönjas. I indikatorerna som speglar överlevnad eller död ses exempelvis en positiv trend för hela landet. Man kan också se att skillnader mellan kvinnor och män och skillnader utifrån socioekonomisk bakgrund fortfarande består inom hälso- och sjukvården. Innehåll och analys av data Öppna jämförelser 2013 är den åttonde utgåvan av Öppna jämförelser. Informationen består av 162 indikatorer fördelade på 16 områden, från tillgänglighet och kostnader till medicinska resultat och följsamhet av riktlinjer. I årets upplaga finns njursjukvården inte med vilket beror på en pågående diskussion gällande indikatorerna för området.

5 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Eftersom datamaterialet är så pass omfattande i Öppna jämförelser är det viktigt, menar Karin Lundberg, att understryka att kvalitet är så mycket mer än vad man kan mäta i nationella register. Det finns en risk för att publika jämförelser leder till förenklade tolkningar. Genomgång av materialet kräver därför mycket av läsaren. Karin illustrerade svårigheten med att dra slutsatser av materialet genom att visa en bild (se nedan). Figur 1. När man räknar på vad som kan utläsas av datamaterialet och vad som inte kan utläsas av datamaterialet tydliggörs att olika variationer i population och casemix leder till att en liten del av materialet kan förklaras som kvalitetsskillnader (rutan kvalitetsskillnader längst ned till höger). Resultat Öppna jämförelser 2013 Nedan listas en sammanfattning av de viktigaste resultaten från vårt landsting. Hälsotillstånd, dödlighet med mera Medellivslängden för befolkningen inom landstingets upptagningsområde ligger något sämre än för riket, 83 år för kvinnor och 78,7 år för män (riket: 83,4 år för kvinnor och 79,5 år för män). När det gäller vad man kallar hälsopolitisk åtgärdbar dödlighet ligger landstinget lägre än riket, 38,2 mot 40,1 (avser antal/ invånare). Med hälsopolitiskt åtgärdbar dödlighet menas diagnoser och dödsorsaker som anses möjliga att påverka med bredare hälsopolitiska insatser, exempelvis rökavvänjning, alkoholvanor och trafikolyckor. Med sjukvårdsrelaterade åtgärdbara dödsfall avses dödsfall som orsakats av sjukdomar vilka bedöms kunna påverkas genom medicinska insatser, tidig upptäckt och behandling. Diagnoser som stroke och diabetes har störst påverkan på den sjukvårdsrelaterade dödligheten. Indikatorn i Öppna jämförelser visar på högre dödlighet för män i Värmland jämfört med riket och något högre dödlighet för kvinnor. Resultatet för Värmland avseende självmord i befolkningen har förbätt-

6 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) rats, även om Värmland fortfarande ligger högre än riket. Totalt ligger självmordstalet i Värmland på 18 avser antal/ invånare) medan riket ligger på 15,2. Läkemedelsbehandling Värmland har under flera år varit bland de bästa i landet på indikatorn förekomst av antibiotikabehandling. Värmland ligger på 325,3 antal antibiotikarecept per 1000 invånare medan riket ligger på 362,8 förskrivna antibiotikarecept. Värmland är bäst i riket när det gäller förskrivning av antibiotika till barn. Förtroende och patienterfarenheter När det gäller indikatorerna bemötande-, information- och delaktighet vid besök på akutmottagning urskiljer sig inte landstinget på ett signifikant sätt jämfört med genomsnittet i riket. Resultatet visar inte heller på några märkbara skillnader mellan kvinnor och män. Tillgänglighet Indikatorn läkarbesök inom 7 dagar i primärvården visar ett högre resultat än rikssnittet. I Värmland har 96,8 procent av patienterna fått läkartid inom sju dagar att jämföra med riket där siffran ligger på 93,5 procent. När det gäller indikatorn vårdcentralers tillgänglighet per telefon ligger landstinget sämre än riket. Andelen besvarade samtal under mars 2013 var 87 procent. Detta är det bästa resultat som landstinget uppvisat i den nationella mätningen men är fortfarande under riksgenomsnittet som ligger på 90,7 procent. Landstinget har haft något lägre tillgänglighet än tidigare gällande besök inom 90 dagar i specialiserad vård och operation inom 90 dagar i specialiserad vård. Kostnader Värmland ligger under riket i kostnadsnivå. Enligt indikatorn strukturjusterad hälso- och sjukvårdskostnad hade Värmland 2012 en kostnad på kr per invånare medan medelkostnaden för riket var kr. Strukturjusterad hälso- och sjukvårdskostnad innebär att hänsyn tagits till kostnadspåverkande faktorer som landstinget inte kan påverka, bland annat befolkningssammansättning, sjukdomsförekomst m.m. Graviditets och förlossning med mera Värmland visar ett mycket gott resultat avseende indikatorn för neonatal dödlighet: 1,1 per 1000 födda barn, jämfört med riket: 1,6 per 1000 födda barn. Värmland ligger också bra i jämförelse med riket avseende indikatorn för infektioner hos barn i neonatal vård, 1,7 i Värmland och 5,0 i riket. Rörelseorganens sjukdomar När det gäller indikatorn omoperation av total höftledsoperation ligger Värmland sämre än riket. Enligt Karin Lundberg kan detta dels bero på att vi tar emot patienter som andra landsting inte tar emot samt att vi inom landstinget är tidigare på att omoperera.

7 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Diabetesvård Diabetesvårdens resultat har förbättrats från föregående år. Landstinget har sämre siffror än rikssnittet avseende indikatorn måluppfyllelse för blodsockervärde vid typ 1 diabetes. I Öppna jämförelser 2012 låg Värmland sämst i landet. När det gäller indikatorn om måluppfyllelse för blodsockervärde för barn ligger Värmland något under rikssnittet men har förbättrat sina resultat betydligt från föregående år. Hjärtsjukvård När det gäller indikatorn överlevnad vid hjärtstopp utanför sjukhus ligger Värmland bland de bästa i landet. När det gäller indikatorn dödlighet efter hjärtinfarkt ligger Värmland något under rikssnittet men har förbättrat sina resultat betydande från föregående år. Strokesjukvård och neurologisk sjukvård Värmland ligger något sämre än riket för indikatorn dödlighet efter förstagångsstroke inom 28 dagar. Dödligheten i stroke har minskat och för kvinnor i Värmland ligger dödligheten lägre än för riket. Indikatorn dödlighet inom 28 dagar efter sjukhusvårdad stroke visar också på bättre resultat än föregående år. Här finns också uppgifter som visar hur det ser ut på respektive sjukhus i länet. Arvika och Torsby sjukhus hade under perioden en dödlighet på 16,2 respektive 18,3 procent vilket har förbättrats till 14,0 procent i Arvika och 14,3 procent i Torsby i Öppna jämförelser Cancervård när det gäller cancervården är det några värden som sticker ut. Landstinget visar sämre resultat än riksgenomsnittet avseende indikatorn omoperation vid tjocktarmscancer och dödlighet vid operation för tjocktarmscancer. Landstinget visar också sämre resultat för indikatorn omoperation för ändtarmscancer men bättre resultat för överlevnad vid operation för ändtarmscancer. När det gäller överlevnad vid lungcancer visar landstinget sämre resultat avseende kvinnors överlevnad jämfört med riket medan resultatet för mäns överlevnad i lungcancer är bättre i landstinget än riket. Psykiatrisk vård Landstinget är sämre än riket avseende indikatorn besök inom 30 dagar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det beror bl.a. på ett stort behov av neuropsykiatriska utredningar i kombination med resursbrist, framförallt på psykologer. När det gäller indikatorn ECT-behandling vid svår depression visar landstinget ett resultat över rikssnittet för män men under rikssnittet för kvinnor. Andelen kvinnor med slutenvårdad svår depression som behandlats med ECT är 25 procent, vilket är 34,4 procent sämre än rikssnittet som är 38,1 procent. För män är motsvarande siffra 37,5 procent, att jämföra med rikssnittet på 33 procent. Ögonsjukvård När det gäller indikatorn synfel vid tidpunkt för kataraktoperation visar Värmland ett sämre resultat än rikssnittet. Detta innebär i praktiken att patienterna i Värmland får vänta längre med att bli opererade för grå starr.

8 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) Prioriterade förbättringsområden inom landstinget De prioriterade förbättringsområdena inom landstinget, bl.a. utifrån resultaten i Öppna jämförelser, är självmord i befolkningen, diabetesvården och strokevården. Utöver de prioriterade förbättringsområdena kommer även omoperation av höfter och hjärtinfarkter särskilt att följas upp. Vidare läsning Öppna jämförelser 2013 Karin Lundberg avslutade med att visa ett antal länkar att besöka, bl.a. finns Öppna jämförelser med resultat och kommentarer för de senaste åren på landstingets externa webbplats liv.se. _och_sjukvard_ Program 2014 mötestider och programpunkter Beredningen behandlade liggande förslag på mötestider för vårterminen och höstterminen Beredningssekteraren informerade om att vissa ändringar kan komma att göras avseende vårterminens tider eftersom verksamhetsbesök ännu inte bokats in. Intresse finns bl.a. för att göra verksamhetsbesök på någon av utbildningsvårdcentralerna. Det finns också ett intresse för akademiska vårdcentraler. Beredningssekreteraren fick i uppdrag att skicka ut förslag på mötestider efter eventuella förändringar. 7. Rapport Nationella prioriteringskonferensen 2013 Kenneth Johannesson och Naeimy Johansson Blücher redovisade sina erfarenheter från den Nationella prioriteringskonferensen som ägde rum den oktober Temat var Ansvar för prioriteringar i ett nytt hälsooch sjukvårdslandskap. Nedan följer ett urval av punkter som redovisades av Kenneth Johannesson och Naeimy Johansson Blücher. Prioriteringar hur ska välfärden finansieras i framtiden? Anders W Jonsson, ordförande i riksdagens socialutskott, höll en föredragning som behandlade finansiering av framtidens välfärd. Enligt Anders W Jonsson kommer framtidens ändrade demografi, den tekniska och medicinska utvecklingen i kombination med ökade krav från befolkningen kräva fler arbetade timmar, fler unga ute på arbetsmarknaden, att vi tar tillvara invandrad arbetskraft, att vi jobbar längre i livet och att vi minskar behovet av vård. Även om Sverige ligger bra till i en internationell jämförelse finns kommande finansieringsproblem och detta trots att vi i dag arbetar med tydligare prioriteringar. Enligt Jonsson finns det behov av en

9 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) parlamentarisk utredning som kan skapa ett brett samförstånd gällande utformning och riktlinjer för prioriteringar. Efterlevnad av den etiska plattformen i äldreomsorgen Enligt Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, får kostnadseffektivitetsprincipen ta för stor plats i prioriteringsarbetet inom äldreomsorgen i dag. Prioriteringarna grundar sig i många fall även på en felaktig definition om vad kostnadseffektivitet är. Kostnadseffektivitet är inte att utföra en tjänst på det billigaste sättet. Duschningen ska inte vara kort och effektiv utan vara skön och livgivande. Måltiderna ska inte snabbt avklaras, utan vara en lustfylld stund där den äldre också får i sig viktiga näringsämnen. En efterlevnad efter den etiska plattformen när det gäller prioriteringar inom äldreomsorgen efterlyses. Hur värderas ett liv i kronor? Mikael Svensson, Karlstad universitet, höll en föredragning som handlade om behovet av ökad samordning i samhället för en gemensam värdering av liv och hälsa. Hälso- och sjukvården räknar kvalitetsjusterade levnadsår (OALY) medan andra samhällssektorer, exempelvis trafiksektorn, beräknar kostnadsvinster på förhindrade dödsfall. Varje QALY värderas till 0,5-1 miljon kronor medan ett förhindrat dödsfall i trafiksektorn värderas till 1,2 miljoner kronor. Vem ska få särläkemedel? Lars Sandman, Prioriteringscentrum, behandlade frågan om särläkemedel och vilka etiska principer som ska styra när det gäller dyra läkemedel för några få drabbade. Behovs- och solidaritetsprincipen prioriterar större behov framför mindre, dvs. att en högre kostnad för svårare sjukdomstillstånd accepteras. Kanske behövs en prioritering där högre kostnad för ovanliga tillstånd ges utrymme till bekostnad på lindrigare tillstånd eller mindre effektiva läkemedel? Ska samhället verka för att jämna ut hälsa och vara rättvist eller ska samhället verka för att maximera hälsa? Egenansvar för sjukvård när ska patienten betala själv? Gustav Tinghög, Prioriteringscentrum, höll en föreläsning som handlade om vilket egenansvar patienter kan tänkas ha i sjukvården. Bl.a. ställde han åhörarna frågor om vilket egenansvar patienter har gällande sjukdomar/skador de själva orsakat, exempelvis rökare, idrottsmän osv. Nya dyra läkemedel var ligger prioriteringsansvaret? Paneldiskussion om vart prioriteringsansvaret för nya dyra läkemedel ska ligga. Ska det ligga på landsting, stat, industri eller på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)? Åsikterna gick isär bland paneldeltagarna men en ökad samordning landsting emellan efterfrågades. Vem har ansvar för prioriteringarna politiker eller profession? Paneldiskussion om vilka som prioriterar i hälso- och sjukvården i Sverige i dag och hur det bör vara. Flera av debattörerna var överens om att de stora frågorna bör beslutas av politiker vilket inte innebär att så sker i dag. Ralph Harlid, Västra Götalandsregionen, uppmanade alla politiker att rusta och utbilda sig och skaffa sig mod att fatta de svåra besluten. Samtidigt

10 LANDSTINGET I VÄRMLAND LK/ (10) konstaterades att det är viktigt att tjänstemännen levererar bra beslutsunderlag. Det framkom ett önskemål från beredningen att särskilt skriva i minnesanteckningarna att ingen tjänsteman från Landstinget i Värmland deltog på prioriteringskonferensen i Gävle. 8. Övrigt Inget övrigt. 9. Sammanträdet avslutas Ordförande avslutade sammanträdet med att tacka alla för ett intressant år, önska en god jul och ett gott nytt år. Vice ordförande tackade å beredningens vägnar ordföranden för året och önskade en god jul och ett gott nytt år. Nedtecknat av Marina Tilderlindt Beredningssekreterare

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård

Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Öppna jämförelser Övergripande hälso- och sjukvård Landstinget har goda resultat inom områdena hälsoinriktad vård, intensivvård, ortopedisk sjukvård samt tillgänglighet. I ett flertal indikatorer ligger

Läs mer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer

Övergripande indikatorer. Områdesvisa indikatorer Övergripande indikatorer Hälsotillstånd, dödlighet med mera 1 Återstående medellivslängd. Kv. + 82,9 + 83,2 + 83,4 82,3 + 82,7 + 83,2 83,5 + 82,8 + 82,8 + 83,0 + 83,0 + 83,9 + 83,0 + 82,4 + 82,8 + 82,6

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040 Minnesanteckningar 1 (9) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-03-02 LK/150040 Plats Galaxen, kl. 9.00 15.40 Närvarande Frånvarande Särskilt

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer

Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer www.svnuppsalaorebro.se 2015-01-13 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2014 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 2015-04-17 Maria Branting 2015-04-22 15 nationella riktlinjer Astma och

Läs mer

Öppna jämförelser 2011. Pressinformation 2011-11-28

Öppna jämförelser 2011. Pressinformation 2011-11-28 Öppna jämförelser 2011 Pressinformation 2011-11-28 Medverkande Svante Lönnbark, landstingsdirektör Stefan Back, medicinsk rådgivare Patrik Bergman, utredare Samhällsmedicin Katarina Wijk, chef Samhällsmedicin

Läs mer

Ingvar Klang (M), Karlstad, ordförande Anders Nilsson (V), Nykroppa, vice ordförande

Ingvar Klang (M), Karlstad, ordförande Anders Nilsson (V), Nykroppa, vice ordförande Minnesanteckningar Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNINGEN LK/130175 Plats Lokal: Sirius, landstingshuset, Karlstad, kl. 9.00 16.00 Närvarande Presidiet:

Läs mer

Sekretariatet 2013-08-26 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNINGEN LK/130175

Sekretariatet 2013-08-26 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNINGEN LK/130175 Minnesanteckningar Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSBEREDNINGEN LK/130175 Plats Lokal: Sirius, landstingshuset, Karlstad, kl. 9.00 15.10 Närvarande Presidiet:

Läs mer

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden

Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Vården i siffror för Region Norrbotten många bra resultat men även flera förbättringsområden Norrbottens resultat i Vården i siffror följer mönstret från tidigare år vilket belyser vikten av att fortsätta

Läs mer

En god vård i Dalarna. Dalarnas kvalitetsresultat på Socialstyrelsens övergripande indikatorer,

En god vård i Dalarna. Dalarnas kvalitetsresultat på Socialstyrelsens övergripande indikatorer, En god vård i Dalarna Dalarnas kvalitetsresultat på Socialstyrelsens övergripande indikatorer, 2014-2016 Baserad på öppna jämförelser 2017 En god vård? Övergripande uppföljning utifrån sex frågor om hälso-

Läs mer

Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar

Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar Öppna jämförelser Kroniska sjukdomar I många av indikatorerna inom psykiatrin har landstinget resultat i nivå med riket samt inom områdena; typ-1 diabetes, ortopedi, RA samt delvis inom hjärtsjukvård.

Läs mer

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader

Indikatorer. A Medicinska resultat. B Patienterfarenheter. C Tillgänglighet. D Kostnader Indikatorer A Medicinska resultat allmänna indikatorer läkemedelsbehandling intensivvård cancersjukvård mödrahälso-, förlossnings- och nyföddhetsvård diabetesvård psykiatrisk vård strokesjukvård hjärtsjukvård

Läs mer

Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser

Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser Bilaga 2 19 juni 2006 Landstingsprofiler resultat per landsting i alla jämförelser I huvudrapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet jämförelser mellan landsting 2006

Läs mer

Nationella indikatorer för f r God vårdv

Nationella indikatorer för f r God vårdv Nationella indikatorer för f r God vårdv Birgitta Lindelius Enheten för öppna jämförelser Avdelningen för statistik och utvärdering birgitta.lindelius@socialstyrelsen.se Nationella indikatorer för f r

Läs mer

En god vård? SoS 2018

En god vård? SoS 2018 En god vård? SoS 2018 Ramverk En god vård? Hur mycket betalar vi för hälso-och sjukvården? Har vi tillgång till hälso-och sjukvård när vi behöver? Hur väl bidrar hälso-och sjukvården till att hålla oss

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Bilaga 3 Samtliga indikatordiagram 2 Innehåll Indikatorer 5 Depression och ångestsyndrom vårdens processer och resultat

Läs mer

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år.

Av 500 genomförda medborgardialoger var 126 svar från den specifikt utvalda målgruppen, dvs. unga värmlänningar i åldersgruppen 18-29 år. Medborgardialog 2013 Putte i Parken Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Bakgrund... 3 2.1 Principer för medborgardialog... 4 2.2 Medborgardialogens aktiviteter under 2013... 4 3. Genomförande... 5 3.1 Medborgardialog

Läs mer

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar

Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar Öppna jämförelser 2015 Hälso- och sjukvård vid kroniska sjukdomar ett Västra Götalandsperspektiv Sammanställd 2015-12-15 av Bill Hesselmar Förklaring till bättre eller sämre än riket Sammanställningen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 7 december 2011 kl. 12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

Öppna Jämförelser 2016 Säker vård. FoU-delegationen Lars Good

Öppna Jämförelser 2016 Säker vård. FoU-delegationen Lars Good Öppna Jämförelser 2016 Säker vård FoU-delegationen 2017-01-24 Lars Good Öppna jämförelser av säker vård - Innehåll Ett urval om 52 indikatorer presenteras på landstingsnivå Publiceras 24 januari. 1. Vårdskador

Läs mer

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN V 22 nov Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN V 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041 Minnesanteckningar 1 (6) Framtidsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-02-26 LK/150041 Plats Närvarande Frånvarande Särskilt inbjudna Lokal Rigel, landstingshuset,

Läs mer

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN G 4 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN G 4 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende Claudia Fahlke, professor, leg psykolog Göteborgs universitet, Sahlgrenska universitetssjukhuset Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsen

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick 2013

Öppna jämförelser i överblick 2013 ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Öppna jämförelser i överblick 2013 Öppna jämförelser i överblick 2013 1 Inledning Öppna jämförelser har sin främsta betydelse som underlag för förbättringsarbete på

Läs mer

Nationella riktlinjer

Nationella riktlinjer Nationella riktlinjer Torbjörn rn Malm Socialstyrelsen Socialstyrelsens riktlinjeuppdrag Nationella riktlinjer för god hälso- och sjukvård Nya uppdrag Nationella riktlinjer för god kvalitet i socialtjänsten

Läs mer

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN N 18 okt Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN N 18 okt 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Länk till avsnitt

Läs mer

Frågor och svar om NT-rådet

Frågor och svar om NT-rådet Frågor och svar om NT-rådet NT-RÅDET Vad är NT-rådet? Rådet för nya terapier, NT-rådet, är en expertgrupp med representanter för Sveriges landsting och regioner. NT-rådet har mandat att ge rekommendationer

Läs mer

Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga

Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga Kunskapsstyrning Om ledning och styrning för det bästa möjliga Nämnden för hälsa, vård och klinisk forskning 2015-03-18 Ingrid Östlund Bitr Hälso- och sjukvårdsdirektör Bästa möjliga. Att leda och styra

Läs mer

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete

Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Att följa nationella riktlinjer på ledningsnivå ett utvecklingsarbete Nätverk Uppdrag Hälsa 7 maj 2010 U/Ö-regionen 2009/2010 Gunilla Esbjörn/Maj Halth UPPDRAGET att sammanställa och göra en första bearbetning

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-11-12 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och. Maria Telemo Taube Bo Palaszewski

HSN S 22 nov befolkningens uppfattning om vården. Befolkning, vårdkonsumtion och.   Maria Telemo Taube Bo Palaszewski HSN S 22 nov 2018 Befolkning, vårdkonsumtion och befolkningens uppfattning om vården Maria Telemo Taube Bo Palaszewski Koncernavdelning data och analys sept 2018 http://analys.vgregion.se Befolkningsutveckling

Läs mer

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015

Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Vem behöver vad? underlag för bedömning av befolkningens behov av sjukvård, hälsofrämjande och förebyggande insatser åren 2010-2015 Barbara Rubinstein epidemiolog Karin Althoff vårddataanalytiker Rapportens

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-09-10 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

Indikatorer för jämställd hälsa och vård

Indikatorer för jämställd hälsa och vård Indikatorer för jämställd hälsa och vård 17 indikatorer inom hälso- och sjukvården Författare: Anke Samulowitz Rapporten är utgiven av: Kunskapscentrum för Jämlik vård, KJV Hälso- och sjukvårdsavdelningen

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

(O)hälsoutmaning: Norrbotten

(O)hälsoutmaning: Norrbotten (O)hälsoutmaning: Norrbotten Vi har mer hjärtinfarkt, stroke och högt blodtryck än i övriga riket. 61% av männen och 47 % kvinnorna är överviktiga/feta i åldern16-84 år. Var fjärde ung kvinna visar symptom

Läs mer

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009. Jämförelser mellan landsting

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009. Jämförelser mellan landsting Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting 2009 Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet Jämförelser mellan landsting

Läs mer

Nationella riktlinjer för god vård och omsorg

Nationella riktlinjer för god vård och omsorg Nationella riktlinjer för god vård och omsorg åååå Socialstyrelsens riktlinjearbete för osteoporos Hur dela? Faktagruppens arbete Mats Palmér Endokrinologiska kliniken KS-Huddinge Faktagruppsordförande

Läs mer

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län

Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Kvalitets- och patientsäkerhetsarbete i Landstinget i Kalmar Län Landstingsstyrelsen 2012-02-08 Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, www.ltkalmar.se Svensk sjukvård i världsklass Svensk sjukvård

Läs mer

Innehållsförteckning. 2 Uppbyggnad av nationell rapport... 14 2.1 Bakgrund... 14 2.1.1 Diagram... 14

Innehållsförteckning. 2 Uppbyggnad av nationell rapport... 14 2.1 Bakgrund... 14 2.1.1 Diagram... 14 Analys Öppna jämförelser 2012 L a n ds t i n g e t i K a l m a r l ä n Sida: 2 (14) Innehållsförteckning 1 Resultat... 3 1.1 Inledning...3 1.2 Sammanfattande analys... 3 1.3 Övergripande resultat... 4

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2017 VERKSAMHETSBERÄTTELSE Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen koordinerar arbete med Socialstyrelsens nationella

Läs mer

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV)

Gert Raiml (V) Susanna Göransdotter (V) Eva Hallonsten Wikström (FP) Oscar Karlsson (SIV) Minnesanteckningar 1 (8) Hälso- och sjukvårdsberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-04-27 LK/150040 Plats Lokal Rigel, landstingshuset, Karlstad, kl. 9-15 Närvarande

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (7) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Marina Tilderlindt 2015-05-26 LK/150039 Plats Lokal Skogsstjärnan, Centralsjukhuset (Psykiatrihuset), Karlstad,

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Yttrande från Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping Protokollsutdrag

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Katrin Boström Annika Friberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Beslutad av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen

Läs mer

Statlig styrning med kunskap

Statlig styrning med kunskap Statlig styrning med kunskap hur är det tänkt? BUP-kongress i Uppsala Barbro Thurfjell medicinskt sakkunnig, barn- och ungdomspsykiatri Agenda Socialstyrelsens roll Vad är styrning med kunskap? Rådet och

Läs mer

Varför prioriteria och vad ska man tänkapåförattfåen legitim process?

Varför prioriteria och vad ska man tänkapåförattfåen legitim process? Varför prioriteria och vad ska man tänkapåförattfåen legitim process? Per Carlsson PrioriteringsCentrum och Linköpings universitet Vem är det som ska prata om detta? Tvärvetenskaplig forskarutbildning

Läs mer

Socialstyrelsen god hälsa, social välfärd vård och omsorg på lika villkor socialtjänst hälso- och sjukvård hälsoskydd smittskydd epidemiologi

Socialstyrelsen god hälsa, social välfärd vård och omsorg på lika villkor socialtjänst hälso- och sjukvård hälsoskydd smittskydd epidemiologi Socialstyrelsen har som uppdrag att verka för god hälsa, social välfärd samt vård och omsorg av hög kvalitet på lika villkor för hela befolkningen har verksamhet inom områden som rör socialtjänst, hälso-

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka

Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av nationella riktlinjer för vård av kroniskt sjuka Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Inger Dahlbom TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-19 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (2) HSN 2017-0769 Svar på skrivelse från Miljöpartiet om uppföljning av

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 www.svnuppsalaorebro.se Utkast 2015-11-18 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Sjukvårdsregionens utvecklingsgrupp för nationella riktlinjer 1 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Utvecklingsgruppen

Läs mer

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden

Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden YTTRANDE 1(3) 2013-03-07 LJ 2012/497 Landstingsfullmäktige Motion: Socioekonomiska faktorers påverkan på medellivslängden I en motion till landstingsfullmäktige yrkar Kristina Winberg, sverigedemokraterna

Läs mer

Öppna jämförelser 2009. Pressinformation 091123

Öppna jämförelser 2009. Pressinformation 091123 Öppna jämförelser 2009 Pressinformation 091123 Medverkande Svante Lönnbark Stefan Back Ola Westin Anna Sörebö Inger Malmesjö För mer information: Gunnar Gustafsson hjärtsjukvård Ulf Öhrvall kirurgi Sven-Erik

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård

Uppdragsbeskrivning för bröst-, prostata-, tjocktarms- och ändtarmscancervård BESLUTSUNDERLAG Landstingsstyrelsen Central förvaltning Datum 2015-02-16 Sida 1 (3) Ledningsenhet C-fv Dnr LD14/03577 Uppdnr 947 2015-02-02 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2015-02-16 Landstingsstyrelsen

Läs mer

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220

Sjukhusutskottet 2011-10-28 LK/110220 LK/ccc PROTOKOLL 1 (5) Plats Beslutande I tjänsten Justering Barn- och ungdomspsykiatrin, Lagergrensgatan 3 i Karlstad, konferensrummet Glaskupan kl.09.00-12.30 Elisabeth Kihlström, (KD), ordförande Christina

Läs mer

Öppna jämförelser. En sammanställning av Koncernavdelning data och analys. Maria Telemo Taube & Josefine Sternvik

Öppna jämförelser. En sammanställning av Koncernavdelning data och analys. Maria Telemo Taube & Josefine Sternvik Öppna jämförelser En sammanställning av Koncernavdelning data och analys Maria Telemo Taube & Josefine Sternvik Hälso- och sjukvårdsrapporten 219 Öppna jämförelser Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2013

Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2013 Sydöstra sjukvårdsregionen i Öppna Jämförelser 2013 RSL 11 dec 2013 Henning Elvtegen, Ledningsstaben Östergötland Henning Elvtegen, Ledningsstaben Östergötland Öppna jämförelser 2013 SKL/Socialstyrelsen

Läs mer

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande

Ann-Katrin Järåsen (S), Torsby, vice ordförande Sekretariatet Anders Ajaxson MINNESANTECKNINGAR FRAMTIDSBEREDNINGEN 2011-03-10 LK/110023 Plats Brage, Landstingshuset torsdag 10 mars kl. 09:00-11:55 Närvarande Presidiet Övriga ledamöter Ersättare I tjänsten

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015 Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende Slutlig version publicerad 21 april 2015 Vad är nationella riktlinjer? Stöd vid fördelning av resurser Underlag för beslut om organisation

Läs mer

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar

17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar PROTOKOLLSUTDRAG RE-REV17-0037 Ankom 180302 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENUMMER 2018-02-13 LS-LED17-1879-4 17/18 Yttrande över revisionsrapport - Implementering av politiska viljeinriktningar Diarienummer:

Läs mer

Systematisering av beprövad erfarenhet när evidens inte räcker till

Systematisering av beprövad erfarenhet när evidens inte räcker till Systematisering av beprövad erfarenhet när evidens inte räcker till Kriterier för riktlinjer svåra, kroniska sjukdomar folksjukdomar som rör många tar stora samhällsresurser i anspråk praxisskillnader

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick

Öppna jämförelser i överblick Öppna jämförelser i överblick INDEX FÖR ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2012 Öppna jämförelser i överblick 1 Innehåll Förord... 3 Syfte och metod... 4 Syfte... 4 Indikatorerna... 5 Indexberäkning...

Läs mer

Öppna jämförelser i överblick 2014

Öppna jämförelser i överblick 2014 ÖPPNA JÄMFÖRELSER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Öppna jämförelser i överblick 2014 INDEXBERÄKNINGAR AV ÖPPNA JÄMFÖRELSER AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Öppna jämförelser i överblick 2014 1 Inledning och bakgrund Öppna

Läs mer

Nya nationella riktlinjer för tandvård

Nya nationella riktlinjer för tandvård Nya nationella riktlinjer för tandvård Svensk samhällsodontologisk förening Agenda Socialstyrelsens nationella riktlinjer Nya nationella riktlinjer för tandvård Inför gruppdiskussionerna Agenda Socialstyrelsens

Läs mer

Är gräset grönare hos grannen?

Är gräset grönare hos grannen? Är gräset grönare hos grannen? Om prioriteringar i den svenska hälso- och sjukvården Per Carlsson Prioriteringscentrum Linköpings universitet Vattenbrist hotar i sydöstra Sverige Prioritering av hälso-och

Läs mer

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519

Sammanställning av öppna jämförelser Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 2019-03-14 Karolina Nygren Utvecklingsledare 08 124 57 236 Karolina.Nygren@ekero.se Sammanställning av öppna jämförelser 2018 - Vård och omsorg om äldre Dnr SN19/61-519 Bakgrund Varje år presenterar Socialstyrelsen

Läs mer

Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036

Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036 Minnesanteckningar FRAMTIDSBEREDNINGEN Sekretariatet Anders Ajaxson 2012-09-12 LK/120036 Plats Karlskoga lasarett, onsdag 12 september 2012, kl. 09:30-16:00 Närvarande Från framtidsberedningen: Asso Zand

Läs mer

Nationella riktlinjer för f. Nationella riktlinjer och. Presentationens innehåll. ndas? Hur ska riktlinjerna användas?

Nationella riktlinjer för f. Nationella riktlinjer och. Presentationens innehåll. ndas? Hur ska riktlinjerna användas? Nationella riktlinjer f god vårdv Kristina Eklund Ge en överblick av pågående arbeten Lyfta fram konkreta exempel från praxisundersökningar (levnadsvanor, depression/ångest och demens) Visa att riktlinjerna

Läs mer

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning

Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Nationellt kunskapsstöd för palliativ vård i livets slutskede Vägledning, rekommendationer och indikatorer Stöd för ledning och styrning Socialstyrelsens bedömningar och centrala rekommendationer 2011

Läs mer

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 2 Indikatorbeskrivningar

Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni. Bilaga 2 Indikatorbeskrivningar Nationell utvärdering 2013 vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni Bilaga 2 Indikatorbeskrivningar 2 Innehåll Innehåll 3 Indikatorbeskrivningar 5 Självmord och dödsfall med oklart uppsåt

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt?

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende vad är nytt? Charlotta Rehnman Wigstad, samordnare ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel) charlotta.rehnman-wigstad@socialstyrelsen.se

Läs mer

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning

Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämndens Södra samverkansberedning Datum: 1 december 2008 Plats: Ledamöter: Anmält förhinder: Sekreterare: Medverkande: Hälsoverket, Oxelösund Britta Bergström, (S)

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039

Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Minnesanteckningar 1 (5) Demokratiberedningen Sekretariatet Handläggare Datum Diarienummer Tanja Eklund 2015-10-07 LK/150039 Plats Scandic Winn, kl. 09.00 15.00 Närvarande Malin Berglund (M), ordförande

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden

Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden Katrin Boström, Annika Friberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid depression och ångestsyndrom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-01

Läs mer

Vertikala och horisontella prioriteringar Per Carlsson. PrioriteringsCentrum och Linköpings universitet

Vertikala och horisontella prioriteringar Per Carlsson. PrioriteringsCentrum och Linköpings universitet Vertikala och horisontella prioriteringar Per Carlsson PrioriteringsCentrum och Linköpings universitet VARFÖR? Varför börjar Landstinget i Kronoberg arbeta med prioriteringar nu? Framtiden ser ju ljus

Läs mer

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan

Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Minnesanteckningar Demokratiberedningen Sekretariatet Marina Tilderlindt 2014-05-28 LK/140050 Plats Närvarande I tjänsten Ej närvarande Landstingshuset, Karlstad. Lokal: Nordstjärnan Malin Berglund (M),

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom Anders Wimo, familjeläkare, HC Bergsjö, Hälsingland Adj Professor, NVS, Karolinska Institutet Läget: 160 000 demenssjuka Ca 25 000 insjuknar

Läs mer

Ny, öppen modell för prioriteringar i Västerbottens läns landsting

Ny, öppen modell för prioriteringar i Västerbottens läns landsting Ny, öppen modell för prioriteringar i Västerbottens läns landsting Bakgrund Tydliggjorda, stora investeringsbehov fr.a. i nya medicinska metoder (NR, läkemedel, politiskt initierade verksamheter) Förväntade

Läs mer

Halland. Kungsbacka. Varberg. Falkenberg Hyltebruk. Halmstad. Laholm

Halland. Kungsbacka. Varberg. Falkenberg Hyltebruk. Halmstad. Laholm Halland Kungsbacka Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Agenda Lagstiftning Departement Socialstyrelse Sveriges kommuner och landsting (SKL) Andra nationella institut Samverkan Hälso- och sjukvården

Läs mer

Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna

Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna Så arbetar Socialstyrelsen med uppföljning och revidering av demensriktlinjerna Svenska demensdagarna, 20 maj 2015, Karlstad Pinelopi Lundquist, Nationella riktlinjer, Socialstyrelsen Vera Gustafsson,

Läs mer

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN

BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN BEHOV AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I UPPSALA LÄN Prognos för länsdelarna fram till år 21 Bilagor Kenneth Berglund och Inna Feldman Hälso- och sjukvårdsstaben Landstinget i Uppsala län SAMTLIGA SJUKDOMAR...1

Läs mer

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft

Årsberättelse Programråd Diabetes. Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Datum: [Skriv här] Årsberättelse 2018 Programråd Diabetes Ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft Jarl Hellman, ordförande Violeta Armijo Del Valle, diabetessamordnare Elisabeth

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 Tid: 09:30-14:15 Plats: Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Viktor Rydbergsgatan 12, Göteborg Närvarande

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Anders Berg, projektledare

Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Anders Berg, projektledare Nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom Anders Berg, projektledare Varför nationella riktlinjer? God vård och omsorg på lika villkor Använda resurser effektivt Utveckling och uppföljning

Läs mer

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis

Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Lena Burström Karin Dahlberg Regionala utvecklingsgruppen Politisk viljeinriktning för vård vid Psoriasis Antagen av Samverkansnämnden Inledning Den politiska viljeinriktningen är ett för sjukvårdsregionen

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom

Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Britt Ahl Karin Lundberg 2018-03-23 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård och omsorg vid demenssjukdom Antagen av Samverkansnämnden 2018-06-0X Inledning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning

Hälso- och sjukvårdsberedningeredning Hälso- och sjukvårdsberedningeredning öst Verksamhetsområde: Kalix Överkalix Haparanda Övertorneå Lennart Holm, S Överkalix Britt-Marie Vikström, S Kalix-Nyborg Kurt-Åke Andersson, S Kalix Siv-Britt Harila,

Läs mer

Omvärldsbevakning landsting

Omvärldsbevakning landsting Omvärldsbevakning landsting Jean Odgaard Innehållsförteckning Barnkonventionen, * 1 Kortare väntetider i cancervården, * 1 Nationell samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården,

Läs mer

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S)

Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd (FP) Christina Wahrolin, oppositionsråd (S) Protokoll 1 (5) Landstingsstyrelsens arbetsutskott Sekretariatet 2014-01-21 LK/140107 Plats Beslutande Ersättare Landstingshuset Fredrik Larsson, landstingsråd (M) ordförande Gert Ohlsson, landstingsråd

Läs mer

Sätta dagordningen och fokus

Sätta dagordningen och fokus Sätta dagordningen och fokus VÅRDLYFT FÖR DALARNA BRA VÅRD FÖRE FLER SKATTESÄNKNINGAR RÖSTA DEN 14 SEPTEMBER ETT BÄTTRE DALARNA. FÖR ALLA. socialdemokraterna.se/dalarna 2 (5) En vård av hög kvalitet Vården

Läs mer

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan Mätplan Inledning Mätplan för utgår strikt från Landstingsplan och avser uppföljningen till Landstingsfullmäktige. Så långt det är möjligt föreslås i första hand resultatmått, d.v.s. mått som visar resultatet

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling

Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk. från upptäckt till behandling Länsöverenskommelse för barn och unga i risk- och missbruk från upptäckt till behandling Pågående utvecklingsarbete Samarbete mellan Värmlands läns vårdförbund, Region Värmland, Länsstyrelsen Värmland,

Läs mer

Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar

Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar 1 (11) Kl. 14:00-15:50 41-49 Sammanträde med Programberedning stora folksjukdomar Maria Fälth Petra Larsson Plats Mälarsalen, Landstingshuset Närvarande ledamöter Maria Fälth (KD) (ordförande) Sofia Paulsson

Läs mer

Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre. Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland

Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre. Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland Öppna jämförelser 2015 vård och omsorg äldre Fokus sammanhållen vård och omsorg i Sörmland Inledning Årets rapport vill ge ett aktuellt underlag som kan användas för diskussion, beslutsunderlag och analys

Läs mer

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström

Revisionsrapport. Landstinget Gävleborg. Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer. Lars-Åke Ullström Revisionsrapport Uppföljning höftfrakturer, efterlevnad av nationella riktlinjer Landstinget Gävleborg Lars-Åke Ullström Oktober 2012 1 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning...

Läs mer