Dokumentation från workshop om Forskningskommuner steg II, Ringsjöstrand

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumentation från workshop om Forskningskommuner steg II, Ringsjöstrand"

Transkript

1 Datum Beteckning Dokumentation från workshop om Forskningskommuner steg II, Ringsjöstrand Deltagare: Thomas Andersson, Båstads kommun Öjvind Hatt, Bromölla kommun Ingemar Jönsson, Högskolan Kristianstad Karen Lagercrantz, Kommunförbundet Skåne, Lund Anitha Ljung, Trelleborgs kommun Sven-Erik Magnusson, Kristianstads kommun Biosfärkontoret Vattenriket Lennart Mårtensson, Högskolan Kristianstad Birgitta Nordén, Malmö högskola Clara Norell, ISU, Malmö Stad/Malmö högskola Patrik Olsson, Regionmuseet Kristianstad Thomas Palo, Kommunförbundet Skåne, SLU Johanna Perlau, Örkelljunga kommun Bengt Persson, SLU Alnarp Kamilla Rydahl, Region Skåne Jonna Sandin, Malmö Stad Magnus Sjeldrup, Båstad kommun Susanne Weidemanis, Kristianstad kommun Stefan Winberg, Kommunförbundet Skåne, Lund Presentationer Karen Lagercrantz, förbundssekreterare, presenterade bakgrund till FoI miljö och samhällsbyggnad. En rapport om forskningsbehov hos Skånes kommuner har publicerats och finns att beställa på Kommunförbundet Skånes hemsida, Prioriterade områden som framkommit är bl.a. översiktsplanering, förtätning, stad och land. Nätverk och plattform för samverkan mellan SLU, Alnarp och KFSK inom landskap och miljö är upprättad och ett seminarium om landskapsfrågan genomförs den 12 mars, 2013 i Hässleholm. Vidare genomförs ett event om klimatfrågan i samarbete med SLU Alnarp och Lunds universitet den 15 april 2013 i Lund. Under vårterminen 2013 kommer en forskningscirkel om översiktsplanering att erbjudas. Postadress: Box 53, Lund. Besöksadress: Porfyrvägen 8, Lund. Telefon: Telefax: Plusgiro: Bankgiro: Organisationsnummer: E-post: kansliet@kfsk.se Webb:

2 Några sammanfattande slutsatser från den workshop som genomfördes i april presenterades: En forskningskommun inser att samverkan med lärosätena stärker deras egen möjlighet till utveckling! Tid för deltagande i forskningsprojekt skall inrymmas i tjänsten Samverkan med akademi säkrar kvalitet! Thomas Palo, forskningsledare miljö och samhällbyggnad, Kommunförbundet Skåne, redogjorde för skäl till en ökad kontakt mellan kommuner och forskning. Vad innebär kommunbaserad forskning? Analys och resultat från genomförda kommundialoger, workshop och tankesmedjor redovisades. Dagens workshop skulle bl.a. avgränsa vad som är forskning och vad som är något annat. Thomas avlutade med att intressant forskning pågår kring ljummet restvatten. Bengt Persson, samverkanslektor vid SLU, Alnarp redogjorde för SLU:s ambitioner med kontakter mot kommunerna. Man har möjlighet till att ta emot trainees och det finns för närvarande 80 förslag till olika traineeprojekt. Det finns också möjlighet till samverkan via MOVIUM där SLU har 50% handledning. Här kan man ha s.k. Prova-på-licentiand på 6 månader, där adepten genomgår stegen i en fullständig licentiatavhandling. Det innebär problemformulering, arbetsplan, empiriinsamling, försvar av egna och opponering av andras arbeten. Syftet är också att bidra till den egna kommunens utveckling och kompetens. Medlemskap i MOVIUM kostar per år för kommunen och de kan ta emot 5 trainee per år. Områden som är särskilt prioriterade är mark/vegetation inom urban miljö, klimatsmart stadsbyggnad, staden som livsmiljö, det offentliga rummet, barn och unga. MOVIUMS nästa utlysning om licentiat-trainees, inom utpekade områden, kommer i januari 2013, ansökan kring 15 mars, start 1 september 2013 och disputation omkring 1 mars SLU Alnarp har tillsammans med Kommunförbundet Skåne lämnat in en idéskiss till FORMAS för Kommundoktorander inom forskningskommuner, miljö och samhällsbyggnad i Skåne Thomas Palo visade resultaten från workshop forskningskommuner I från april, där deltagarna identifierade kriterier för begreppet forskningskommun. Vidare redogjordes för vilka kriterier som gäller för ett excellent projekt och hur man startar processen med att formulera ett projekt med forskningsdimension. Kriterierna är ofta tuffa och projektet kommer att undergå kritisk granskning där forskningsfrågan, forskningsförmågan och samhällsnyttan utvärderas. För gruppdiskussioner skickades följande frågor till grupperna; Vad är det vi vill veta? Vad ska studeras? Hur ska jag ta reda på svaren? Vilken kunskap behövs? Vilken metodik kan tillämpas? Hur kommer jag igång? Hur länge ska vi hålla på?

3 Grupp 1 Johanna Perlau Kamilla Rydahl Clara Norell Ingemar Jönsson Magnus Sjeldrup Karen Lagercrantz Gruppen började med att bolla upp angelägna områden att beforska: Forskning på tvärs är viktigt! Kulturbegreppet inom miljö och samhällsbyggnad, konst inom det offentliga rummet. Exempel ges från Wannås kulturutställning. Man bör koppla kultur till kommunernas attraktivitet. Viktigt med kollektivtrafik. Spetskompetens inom olika områden behövs. ESS/Max lab drar till sig folk från hela världen. Här bör också attraktivitetsbegreppet komma in. Stor skillnad mellan stora och små kommuner. Förtätning är mer av ett storstadsproblem. Forskare bör kunna gå in i kommunernas projekt och inte tvärtom. Forskning om havsmiljö behövs. Kustkommunerna bör gå samman och starta projekt! Det finns för få anslagsgivare mellan F och praktiska projekt. Fler FoI inriktade satsningar skulle behöva göras. Sammanfattningsvis Kulturspecialister i några kommuner Havsmiljöproblematik Forskare ut i kommuner Kulturen som brygga till hållbar stadsutveckling Fler anslagsgivare i mellanrummet! Vad vill vi veta? Forskningsområden: Hållbar utveckling, trivsel, gröna infrastrukturer. Landsbygdsperspektiv över förvaltningsgränserna. Attityder till biodiversitet. Attraktiv by. Förändra beteende. Psykologi och tvärvetenskaplighet. Nytt tänkande. Förändra attityder och normer. Kulturens roll för hållbar stadsutveckling. Är det en fjärde dimension som behövs? Vad skall studeras? Kulturens roll för hållbar utveckling Attityder till Beteendeförändringar Bryta upp normer som är befästa Är det samma mekanismer bakom människans behov av kultur som behov av grönska?

4 Hur skall jag ta reda på svaren? Metodik. Aktionsforskning Interventioner Tvärvetenskap Vilken kunskap behövs? Multidisciplinär. Ett projektförslag är t ex att studera kommunernas miljöpolicy och ta reda på hur de omsätts i praktiken samt hur väl de stämmer överens med aktuell forskning inom olika områden. Ett steg på väg mot mer kunskapsbaserade kommuner. Kulturen som fjärde dimension i begreppet hållbar utveckling och kulturens roll i hållbar stadsutveckling är en process som är påbörjad i Malmö. En första workshop genomförs den 12 november och KFSK bjuds in att delta i processen genom Karen Lagercrantz. Det kan också bli aktuellt att gå vidare med ovan beskrivna studie kring kommunernas miljöpolicy. Grupp 2 Bengt Persson Lennart Mårtensson Susanne Weidemanis Jonna Sandin Öjvind Hatt Stefan Winberg Följande områden lyftes fram som angelägna att forska kring: - Hur förmå olika yrkesgrupper att ta till sig nya rön, ny teknik, nya arbetsmetoder för att effektivisera arbetet? Varför använder man inte den kunskap som finns tillgänglig? - Djupdykningar i det digra kunskapsunderlag som sammanställts inom Region Skånes arbete med Strukturbild för Skåne. Kvarstående frågetecken och vita fläckar som behöver belysas ytterligare. - Malmö har tillsatt en kommission för att titta på hälsa och välfärd, för att bl.a. försöka finna orsaker till varför medellivslängden skiljer sig med 8 år mellan olika stadsdelar. Intressant med en fördjupad analys kopplad till stadsplanering, förtätningsstrategi. Det konstaterades också under diskussionen att miljökontoret i Malmö är bäst bland Sveriges kommuner på att hämta hem extern finansiering till olika utvecklingsprojekt. - Vad kan göras för att ytterligare stimulera hållbart byggande? Hur kan kostnaderna hållas ner? - Krav i PBL och miljöbalken innebär kostnader som i mindre orter är svåra att ta ut av slutanvändaren. Nuvarande generella krav gynnar tillväxt i de områden som redan har stark tillväxt. Finns det lösningar som kan motverka detta? - Miljön för barn och unga i små orter. Hur motverka att alla ungdomar dras till större städer.

5 - Mindre kommuner har en generell tendens att planera kortsiktigt när exploatörer anmäler intresse för en etablering i kommunen. Förhåller sig inte till sina översiktsplaner. Gruppen konstaterade vid eftermiddagens efterföljande grupparbete att det inte fanns något av uppslagen från förmiddagen som direkt gick att omsätta till en projektansökan. Grupp 3 Thomas Andersson Sven-Erik Magnusson Birgitta Norell Patrik Olsson Anitha Lund Thomas Palo Diskussionen började med att olika teman dryftades, bl.a. biogasutvecklingen. Här behövs ökad kunskap om biogas kan bedrivas småskaligt eller om det måste bygga på stordrift. Trelleborgs kommun har ambitionen att omställa samhället till gasbaserad energiproduktion. Det finns behov av nulägesanalys av ex. lantbrukets förutsättningar för gasproduktion och attityder kring energifrågan. Det framkom att problem finns med storskalighet, som exempel nämndes biogasanläggningen i Kristianstad där det är svårt att få ekonomi i produktionen. Ett annat område som diskuterades var ekosystemtjänster i kustområden. Här menade några att projekten måste vara konkreta och förslaget om att skapa en processgrupp kring frågan om ekosystemtjänster i översiktsplaneringen togs emot positivt av deltagarna. Uppgiften om att naturattraktionen i kustkommunerna renderar en intäkt på en halv miljard årligen tyder på att det finns en potential till utveckling. Ett projekt skulle kunna belysa relationer mellan land och hav med en total syn från fiskeproduktion, turism, kultur och effekter av klimatförändringen. Grundfrågan är hur ekosystemtjänster kan utnyttjas för kustkommunernas utveckling och attraktivitet. Viktigt i en process menade några är att man bygger steg för steg och implementerar idén och att någon konsult kan bistå i en ev. ansökningsomgång. Det beslutades att KFSK tar rollen som samordnare av den fortsatta diskussionen om ekosystemtjänster i kustkommuner. Sammanfattande slutsatser Workshopen gav upphov till många kreativa och inspirerande diskussioner. Det kan konstateras att begreppet forskningskommun nu håller på att få fäste och att ett flertal kommuner, stora och små, är engagerade i processen med att ta fram kriterier och tillskapa projekt. Samtliga lärosäten är engagerade i utvecklingen av forskningskommuner. De prova på licentiander och forskningstrainees som SLU Alnarp kommer att erbjuda framöver utgör en reell möjlighet för kommunerna att gå vidare och fördjupa sin kunskapsbas. Forskningskommunerna börjar definitivt närma sig ett operativt skede. Resultatet av dagen blev att två processgrupper bildades, ekosystemstjänster för kustkommunernas utveckling och attraktivitet och kulturen som ett fjärde ben i hållbarhetsbegreppet.

6 Simrishamn har angett önskemål att tillsammans med KFSK sammankalla kustkommunerna och Malmö stad arbetar, tillsammans med Malmö högskola, vidare med kulturens roll i hållbarhetsbegreppet. Nästa mötesplats blir tankesmedjan i Malmö den 16 november! Lund 29 oktober 2012 Karen Lagercrantz Thomas Palo Stefan Winberg

När kommunerna sätter forskningsagendan

När kommunerna sätter forskningsagendan När kommunerna sätter forskningsagendan Presentation av ett pågående projekt inom Formas utlysning Hållbart samhällsbyggande Stockholm 17 november 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp En av

Läs mer

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp

När kommunerna sätter forskningsagendan. Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp När kommunerna sätter forskningsagendan Plattformsdagar med konvent Stockholm 10 december 2015 Samverkanslektor Bengt Persson, SLU Alnarp En av SLUs 19 samverkanslektorer Ansvarig för samverkan inom SLU

Läs mer

Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad. Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne

Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad. Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne Skånska forskningskommuner inom miljö och samhällsbyggnad Samverkanslektor Bengt Persson SLU Alnarp/Kommunförbundet Skåne 2015-03-12 En av SLUs 19 samverkanslektorer Ansvarig för samverkan inom SLU Landskap

Läs mer

Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum

Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum Datum Beteckning 2011-05-31 Karen Lagercrantz 0709-719934 Dokumentation från tankesmedjan gröna visioner den 26 april 2011, Fulltofta naturcentrum Deltagare Thomas Andersson, Ordförande i samhällsbyggnadsutskottet,

Läs mer

Välkomna Advisory Board

Välkomna Advisory Board Agenda Välkomna Advisory Board Den 16 nov. 13.00-15.00 Välkommen Omvärldsbevakning FoU Forskningskommun-konceptet bakgrund, nuläge och framtid KFSK arbete med FoU-frågor framöver och Advisory Boards roll

Läs mer

Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016

Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016 Datum Beteckning 2016-03-29 Advisory board Minnesanteckningar Advisory board 29 mars 2016 Närvarande Hannie Lundgren, Region Skåne Peter Andreasson, Örkelljunga kommun Lena Ekelund, SLU Gerd Johansson,

Läs mer

Minnesanteckningar Advisory board 11 maj 2017

Minnesanteckningar Advisory board 11 maj 2017 Datum Beteckning 2017-05-11 Advisory board Minnesanteckningar Advisory board 11 maj 2017 Närvarande Hannie Lundgren, Region Skåne Erik Swietlicki, Lunds universitet Lena Ekelund, SLU Alnarp Ulf Ramberg,

Läs mer

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling Datum 2014-12-01 Beteckning Dnr 14-7-57 Avdelning socialtjänst, vård och omsorg Skånes kommuner Nytt förslag på regional utvecklingsenhet för socialtjänsten i Skåne med uppdrag att stödja kunskapsutveckling

Läs mer

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009

Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Datum Beteckning 2009-11-18 Mötesanteckningar Advisory Board 16/11 2009 Närvarande: Inger Björkvist Lars Edgren Karen Lagercrantz Roger Larsson Åsa Ratcovich Margareta Rämgård Ingvar Wiberg Anders Wigerfelt

Läs mer

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner

Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner 151110 Länsstyrelsen Skåne och Skånes kommuner Dialog om ett förbättrat samspel Kommunförbundet Skåne driver sedan 2014, tillsammans med Skånes kommuner, ett nätverk för planerare. Nätverket träffas två

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB

En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets dnr N2015/5036/PUB Datum Beteckning 2015-10-07 Dnr 15-2-8 Yttrande Dnr N2015/5036/PUB Näringsdepartementet 103 33 Stockholm En ny regional planering ökad samordning och bättre bostadsförsörjning (SOU 2015:59) Regeringskansliets

Läs mer

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne

Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Datum Beteckning 2010-10-20 Siv Wilborgsson 0709-719938 Samordning och organisation för en En skola på vetenskaplig grund inom FoU Skåne Under hösten 2009 förde ett antal kommuner en dialog med Malmö högskola

Läs mer

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost:

Närvarande ledamöter från socialnämnder och socialchefer motsv. i Sydost: Datum Beteckning 2013-05-31 Handläggare Katarina Rasmusson Telefon: 046/71 99 43 Minnesanteckningar från dialogkonferens mellan Beredningen för Vård- och omsorgsfrågor och socialnämndspresidier och socialchefer

Läs mer

Forskningsbehov kring Översiktlig planering i Skånes kommuner

Forskningsbehov kring Översiktlig planering i Skånes kommuner Datum Beteckning 2014-09-04 Karen Lagercrantz 0728854753 Forskningsbehov kring Översiktlig planering i Skånes kommuner Bakgrund Det långsiktiga plantänkandet som tidigare har varit karaktäristiskt för

Läs mer

Tankesmedja Bli en forskningskommun! Grand hotell, Lund, 2011-11-11

Tankesmedja Bli en forskningskommun! Grand hotell, Lund, 2011-11-11 Datum 2011-12-02 Skånes Forskningsarena Miljö och Samhällsbyggnad Tankesmedja Bli en forskningskommun! Grand hotell, Lund, 2011-11-11 Inledning Kommunförbundet Skåne (KFSK) genomförde en tredje tankesmedja

Läs mer

Implementering av ekosystemtjänstbegreppet i kommunal verksamhet. K. Ingemar Jönsson Projektledare Högskolan Kristianstad

Implementering av ekosystemtjänstbegreppet i kommunal verksamhet. K. Ingemar Jönsson Projektledare Högskolan Kristianstad Implementering av ekosystemtjänstbegreppet i kommunal verksamhet K. Ingemar Jönsson Projektledare Högskolan Kristianstad Övergripande syftet med ECOSIMP Att undersöka hur ekosystemtjänstbegreppet tas emot

Läs mer

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne

ULF försöksverksamhet. Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne ULF försöksverksamhet Elena Zukauskaite FoU Skola Kommunförbundet Skåne 2019-04-08 Vad är ULF? ULF Utveckling, Lärande, Forskning En nationell försöksverksamhet 2017-2021 På uppdrag av regeringen 125 mkr

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet Handlingsplan för fortsatt arbete 27 april 2016 Arbetsgruppens fortsatta arbete På kort sikt: Fortsätta arbeta med idé och erfarenhetsutbyte i nätverks- och seminarieform.

Läs mer

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009

Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Datum Beteckning 2009-08 30 Minnesanteckningar vid Advisory Board: Kommunförbundet Skåne 27/8 2009 Närvarande: Stig Ålund, Ingvar Wiberg, Inger Björkvist, Åsa Ratcovich, Karen Lagercrantz, Margareta Rämgård

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

HELA STADEN argument för en grönblå stadsbyggnad

HELA STADEN argument för en grönblå stadsbyggnad HELA STADEN argument för en grönblå stadsbyggnad Agneta Persson, avdelningschef Offentliga rummet, C4 teknik, Kristianstads kommun, agneta.persson@kristianstad.se Ett initiativ från Lunds kommun Partnerskapsprojekt

Läs mer

Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner

Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner Minnesanteckningar från workshop om ekosystemtjänster i Skånes kommuner Tid och plats: 19 september 2014 i Malmö Inledning Karen Lagercrantz hälsar välkomna. Therese Jephson är dagens moderator. Dagens

Läs mer

Marint centrum. där havet är en tillgång

Marint centrum. där havet är en tillgång Marint centrum där havet är en tillgång Program 10 FEB 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Forskningsstudien ECOSIMP i ett Simrishamnsperspektiv, Thomas Palo 13.30 14.00 Rapport från Innovatten, Marint Centrum

Läs mer

Mötesanteckningar Advisory board 31 maj 2010

Mötesanteckningar Advisory board 31 maj 2010 Datum Beteckning 2010-06-04 Mötesanteckningar Advisory board 31 maj 2010 Deltagare: Inger Björkqvist Paul Jensén Karen Lagercrantz Roger Larsson Mats Rydby Margareta Rämgård Ingvar Wiberg Anders Wigerfelt

Läs mer

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp)

Gunilla Nordgren (m) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne. Kommunförbundet Skåne Ej närvarande: Said Racic (fp) Datum Beteckning 2011-01-11 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 11 januari 2011, kl. 09.00-10.45,, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars Ahlkvist (m), ordförande

Läs mer

Perspektiv på landskap

Perspektiv på landskap INBJUDAN 2014-12-12 Perspektiv på landskap En universitetskurs om landskapsperspektiv och den europeiska landskapskonventionen (7,5hp) Tid: Plats: Kostnad: Anmälan: Avanmälan: Frågor: Kursen genomförs

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02

Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Datum Beteckning 201-03-17 046-71 99 38 Minnesanteckningar Utvecklingsledare/kvalitetsstrateger 2011-03-02 Närvarande: Birgit Nilsson Viveca Olsson Krister Dagneryd Yvonne Sjöstrand Anna Karlsdotter Lisbeth

Läs mer

Forskningsmessige utfordringer for kollektivtransporten K2s FoU process. www.k2centrum.se

Forskningsmessige utfordringer for kollektivtransporten K2s FoU process. www.k2centrum.se Forskningsmessige utfordringer for kollektivtransporten K2s FoU process www.k2centrum.se K2 - Sveriges nationella kunskaps- och kompetenscentrum inom kollektivtrafikområdet Verksamhetsidé: Målsättningen

Läs mer

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling

Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Mistra Urban Future Centrum för Hållbar Stadsutveckling Första fas 2009-2011 Förbereder nästa fas Bygger på samverkan staden akademi och institut näringsliv och konsulter 1 Definition av Affärsdriven

Läs mer

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne

Christer Rasmusson (fp) Helsingborg Mattias Andersson (c) Övriga Jan-Åke Johansson Kommunförbundet Skåne Datum Beteckning 2012-10-23 Minnesanteckningar Beredningen för utbildningsfrågor Tid och plats Tisdagen den 23 oktober 2012, kl. 09.00-11.15, Kommunförbundet Skåne, Porfyrvägen 8, Lund Närvarande Lars

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Strategisk energiplanering i Borås Stad

Strategisk energiplanering i Borås Stad Strategisk energiplanering i Borås Stad Susanne Arneborg Energisamordnare E-post: susanne.arneborg@boras.se My-Linda Lorentsson Strategisk planerare E-post: my-linda.lorentsson@boras.se CO 2 -utsläpp från

Läs mer

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest

Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Jan Lannér Skogsstyrelsen, Skånes distrikt Koordinator Helge å Model Forest Konceptet Model Forest Model Forest sex grundprinciper 1 Partnerskap etablera ett neutralt forum med frivilligt deltagande intressenter

Läs mer

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen

Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Avsiktsförklaring gällande ULF-försöksverksamhet med praktiknära forskning i Skåneregionen Bakgrund I Skåneregionen finns sedan 2011 en regional samverkansorganisation för en skola på vetenskaplig grund,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Datum Beteckning 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 14 december 2015 Plats: Kommunförbundet Skåne, Gasverksgatan 3A, Lund, 4:e våningen Tid: 09.00 12.00 Närvarande:

Läs mer

Noteringar från möte i Samrådsgrupp för hjälpmedelsfrågor

Noteringar från möte i Samrådsgrupp för hjälpmedelsfrågor Datum 2015-12-10 Representanter från regionen Susanna Stenevi Lundgren, SUS Malmö Charlotte Sönne, Hjm Helsingborg Yvonne Sommerfeldt, Hjm Skåne Cecilia Nilsson, VuxHab Lund Representanter från kommuner

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012 Datum Beteckning 2012-06-03 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte för En skola på vetenskaplig grund den 27 april 2012 Närvarande: Tomas Johansson, Åsa Melkersson, Siv Wilborgsson

Läs mer

Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel

Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel Kommunförbundet Skåne EU & Bryssel Brysselnätverket 31 augusti 2017 Johanna Haward, EU-samordnare Kristina Jauhiainen Larsson, Samordnare Brysselkontoret Välkomna till Hässleholm och Brysselnätverksträff!

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB

Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB Mångfaldskonferensen 2008 Seminarium: Kumulativa effekter Seminarieledare: Lennart Folkesson, VTI och Martin Ljungström, Sweco Infrastructure AB Inledning Med kumulativa effekter avses den samlade effekten

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013.

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Datum Beteckning 2013-12-04 Telefon 0709719926 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppens för hjälpmedelsfrågor styrgrupp den 4 december 2013. Närvarande: Ann Letorp Seth Pettersson

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Bo Fransman Miljöhandläggare 044-309 32 69 Bo.Fransman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-05 Dnr 1501205 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden s Miljövårdsfond - ansökningar

Läs mer

Till DIG. Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun. Från Sollefteå kommun och. som är boende i västra.

Till DIG. Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun. Från Sollefteå kommun och. som är boende i västra. Till DIG som är boende i västra Edseleområdet Karta från www.vindkraftnorr.se Från Sollefteå kommun och Projekt MedVind Västra - en bra bit av Sollefteå kommun 1 Den här informationen vänder sig till DIG

Läs mer

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik HANDBOK TANKESMEDJA - en modell för möten mellan forskning och praktik VAD ÄR EN TANKESMEDJA? använd metoden när ni vill... En mötesplats mellan forskare och praktiker. Deltagare väljs utifrån ämnet för

Läs mer

Energiting Sydost Småland och Öarna. program/smaland och oarna.html

Energiting Sydost Småland och Öarna.   program/smaland och oarna.html Småland och Öarna https://tillvaxtverket.se/eu program/smaland och oarna.html 1 Vi öppnar dörrar och river barriärer för ett Sverige med fler företag som vill, kan och vågar Nationell myndighet med regional

Läs mer

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011

Klusterutveckling. Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Klusterutveckling Reglab Årskonferens, workshop 2 februari 2011 Samverkan kring kluster 4Kluster för Innovation och Tillväxt VINNOVA och Tillväxtverket 4Kluster för Regional Utveckling Region Dalarna 4Lärprojektet

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012

Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Datum 2012-11-15 Birgitta Henecke 0709 71 99 29 Minnesanteckningar från styrgruppsmöte En skola på vetenskaplig grund 24 okt 2012 Närvarande: Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten, Åsa Melkersson,

Läs mer

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning

Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Miljöforskningsanslaget vår modell för samverkan mellan forskning och miljöförvaltning Ny kunskap driver miljöarbetet framåt För att hantera samhällets utmaningar är det viktigt att statsförvaltningen

Läs mer

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg

Härligt. Skapa ny kontakt med vattnet: Helsingborg 2 1 3 4 Härligt Att platser upplevs fantastiska och härliga är viktigt rent mänskligt men även för att kunna konkurrera i vårt mobila samhälle där folk är villiga att pendla för att bosätta sig där det

Läs mer

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering

Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Verksamhetsplan för temagrupp samhällsplanering Bakgrund Regionens eller länets utveckling och tillväxt är beroende av proaktiv samverkan mellan länets offentliga aktörer, högskola och näringsliv. Detta

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Skånes färdplan för biogas med litet LOVA-nytt Gösta Regnéll, Miljöavdelningen - Fiske och vattenvård, efter ett material från Helena Nilsson, Landsbygd - miljö Biogas i Skåne Länet med mest biogasanläggningar

Läs mer

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN

SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN SOCIAL HÅLLBARHET EN FRÅGA FÖR OCH UTANFÖR SAMHÄLLSPLANERINGEN 2019-04-04 Av: Ekologigruppen Den fysiska planeringen kan inte ensam skapa ett socialt hållbart och inkluderande samhälle. Men den kan bidra

Läs mer

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling

Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Forskarkompetens på förvaltningsnivå som medel i skolutveckling Seminarium Högskolan Kristianstad Skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborgs Stad Johan Olsson Swanstein, Utvecklingschef Bakgrund Helsingborgs

Läs mer

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20

Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. ÅF Samhällsplanering Mia Söderberg Ansvarsstafetten 2013-05-20 Att bygga socialt hållbart. Och lönsamt. Mia Söderberg Arkitekt SAR/MSA och Civilekonom Arbetar med samhällsplanering: Social och ekonomisk hållbarhet i stadsutveckling Hållbar och värdebaserad stadsplanering

Läs mer

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning

Syfte. Fakta om utlysningen. Utlysningens inriktning utlysning 2008 Bakgrund I internationella jämförelser intar den svenska vården ofta en ledande position; den har tillgång till unika register och system, är förhållandevis väl utbyggd, jämlik och skapar

Läs mer

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS)

Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lic-Forskarskola för lärare och förskollärare: Vetenskapen i skolan skolan i vetenskapssamhället (CSIS) Lunds universitet /Campus Helsingborg Malmö högskola Högskolan Kristianstad Högskolan i Halmstad

Läs mer

Skåne Forskningsarena Miljö och samhällsbyggnad Tankesmedja, Grand Hotell, Lund, 2010-12-06

Skåne Forskningsarena Miljö och samhällsbyggnad Tankesmedja, Grand Hotell, Lund, 2010-12-06 Datum Beteckning 2010-12-20 Skåne Forskningsarena Miljö och samhällsbyggnad Tankesmedja, Grand Hotell, Lund, 2010-12-06 Inledning Kommunförbundet Skåne (KFSK) genomförde en tankesmedja kring området Miljö

Läs mer

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden

Second call. Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens. Biosfärsområden Second call Svenska IALE och Östra Vätterbranternas biosfärsområde inbjuder till konferens Biosfärsområden en modell för samverkan och hållbart brukande av landskap 4-5 oktober 2018 i Jönköping Östra Vätterbranterna

Läs mer

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs

Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs TJÄNSTEUTLÅTANDE Strängnäs Business Park Handläggare Catarina Berglund Lars Ekström Kommunstyrelsen Dnr KS/2017:282-011 2017-04-19 1/3 Lokal destinationsutveckling, Case Strängnäs Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

STOCKHOLM ON THE MOVE

STOCKHOLM ON THE MOVE STOCKHOLM ON THE MOVE UtställninG, debatter, seminarier och workshops om StockholmreGionens framtida utveckling 22 november 2012 24 mars 2013 på FärGfabriken STOCKHOLM O N T H E M O V E InnehållsförteckninG

Läs mer

Det här är Forum för miljösmart konsumtion. Örebro Emma Schütt

Det här är Forum för miljösmart konsumtion. Örebro Emma Schütt Det här är Forum för miljösmart konsumtion Örebro 181116 Emma Schütt Presentation Konsumentverket uppdrag inom området Forum för miljösmart konsumtion Fokus beteende och metoder Fokus jämställdhet Frågor

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne 2020

Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Seminarium TEMA 2 Hållbar infrastruktur och mobilitet Malmö den 31 augusti 2017 Program förmiddag del 1 Inledning 09.00 Välkomna! Jeanette Schlaucher, chef miljöstrategiska

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013

Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Datum Beteckning 2012-07-04 Birgitta Henecke Tfn 0709-71 99 29 Minnesanteckningar från möte i styrgruppen för FoU Skola den 19 juni 2013 Närvarande: Tomas Johansson, Eva Liljekvist-Borg, Kerstin Melén-Gyllensten,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016

Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016 Datum Beteckning 2016-09-27 072-885 4868 Styrgruppen Minnesanteckningar från möte med Samverkansgruppen för hjälpmedelsfrågors styrgrupp den 27 september 2016 Närvarande: Anneli Flink Ulrika Hjort Seth

Läs mer

Projektplan Utsläpp av växthusgaser

Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1(5) Vår referens Göran Jansson Bo Persson Projektplan Utsläpp av växthusgaser 1. Bakgrund I verksamhetsplanen för Miljösamverkan Skåne 2005-2007 anges att ett delprojekt Utsläpp av växthusgaser skall

Läs mer

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne

Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur. Strukturbild för Skåne Markanvändning, tillgänglighet och flerkärnig ortsstruktur Strukturbild för Skåne Strukturbild för Skåne överbrygga glappet mellan det regionala utvecklingsprogrammet och den kommunala översiktsplaneringen

Läs mer

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB

Vindkraft Öst. Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB Vindkraft Öst Tillsammans utvecklar vi det hållbara Vindbruket! Lokalt möte 22 maj 2013, BMB VKÖ-träff, program 22 maj, Lindesberg 09.00 Samling, kaffe & smörgås 09.30 Inledning, syfte med dagen, deltagarpresentation

Läs mer

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad

Malmö staden som samverkansarena. Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Malmö staden som samverkansarena Jonas Kamleh, Enhetschef, Klimat och naturresurser, Miljöförvaltningen, Malmö stad Kommunen, en trög och byråkratisk koloss. Eller...? Ja. och kanske lite mer.. Den stora

Läs mer

Reflektion från seminarium 5

Reflektion från seminarium 5 Reflektion från seminarium 5 Jonas Borglund Projektledare för GOS-projektet Erfarenheter från forskningsprojekten Klimatsmarta och attraktiva transportnoder och Urbana stationssamhällen - Ulf Ranhagen,

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland,

Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, UFV 2016/965 Handlingsplan för Uppsala universitet - Campus Gotland, 2017-2021 Fastställt av rektor 2017-03-27 Inledning I Program för Uppsala universitet- Campus Gotland 2017-2021, fastställt av konsistoriet

Läs mer

Skånes färdplan för biogas

Skånes färdplan för biogas Minnesanteckningar workshop med färdplanens arbetsgrupper Eslöv den 25 januari 2012 Närvarande Se separat deltagarlista längst bak i dokumentet. Totalt 33 personer Dagordning Kort sammanfattning av färdplansarbetet

Läs mer

Uppdrag till miljö- och kulturmyndigheter om samverkan för att främja en hållbar stadsutveckling

Uppdrag till miljö- och kulturmyndigheter om samverkan för att främja en hållbar stadsutveckling Regeringsbeslut 3 2009-09-10 Ku2009/1620/KV Kulturdepartementet Boverket Box 534 371 23 KARLSKRONA Formas Box 1206 111 82 STOCKHOLM Riksantikvarieämbetet Box 5405 114 84 STOCKHOLM Arkitekturmuseet 111

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Skåne (nedan benämt förbundet)

Stadgar för Kommunförbundet Skåne (nedan benämt förbundet) Datum Beteckning 2011-05-13 Stadgar för Kommunförbundet Skåne (nedan benämt förbundet) Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Skåne är en sammanslutning av Skånes primärkommuner med uppgift att inom

Läs mer

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering

Strukturbild för Skåne. - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Strukturbild för Skåne - dialog om Skånes utveckling kopplat till fysisk planering Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive

Läs mer

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA!

Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Förskole konferens 3 juni 2014 Det professionella uppdraget i förändring VARMT VÄLKOMNA! Vardag, vetenskap och vision hur möts de i förskolan? Serie med fem seminarier december 2013 april 2014 - Dokumentation

Läs mer

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV

SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SAMVERKAN OCH SAMARBETE FÖR LÅNGSIKTIGA LÖSNINGAR - ETT MALMÖ HÖGSKOLEPERSPEKTIV SUHF-seminarium om lärosätenas roll i arbetet med flyktingar 2016-02-16 Patricia Staaf 2 AV 4 PRIORITERINGAR 2016: Att utveckla

Läs mer

HAREC verksamhetsberättelse 2014

HAREC verksamhetsberättelse 2014 HAREC verksamhetsberättelse 2014 Bakgrund HAREC är en centrumbildning vid Lunds universitet som drivs gemensamt med Högskolan i Kristianstad, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Malmö högskola och Sveriges

Läs mer

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö

Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Datum Beteckning 2009-02-13 Dnr 09-7-45 Länsstyrelsen i Skåne län Sociala enheten 205 15 Malmö Delrapport nr 3 för regionalt stöd för standardiserade bedömningsinstrument - ASI ett samarbetsprojekt mellan

Läs mer

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012

Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop. 25 januari 2012 Omstart av färdplanens arbetsgrupper - workshop 25 januari 2012 Dagordning för förmiddagen Kort sammanfattning av färdplansarbetet 2011 Alla får kort presentera sig och sitt arbete i färdplanen Nya resurser

Läs mer

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne

Strukturbild för Skåne. Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Strukturbild för Skåne Strategier för Den flerkärniga miljonstaden Skåne Region Skåne har ansvar för Hälso- och sjukvård samt tandvård Kollektivtrafik - Skånetrafiken Regional utveckling inklusive näringslivsutveckling,

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se

Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Vi tar Sverige till en tätposition inom hållbart samhällsbyggande. iqs.se Det finns många skäl att satsa på forskning och innovation (FoI). För organisationer och företag kan det vara ett sätt att utveckla

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011

Kommittédirektiv. Delegation för hållbara städer. Dir. 2011:29. Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Kommittédirektiv Delegation för hållbara städer Dir. 2011:29 Beslut vid regeringssammanträde den 24 mars 2011 Sammanfattning En delegation ska verka för hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden.

Läs mer

Uthålliga kommuner i Skåne Klimat- & energifrågor i fysisk planering. Workshop i Malmö

Uthålliga kommuner i Skåne Klimat- & energifrågor i fysisk planering. Workshop i Malmö Uthålliga kommuner i Skåne 2020 - Klimat- & energifrågor i fysisk planering Workshop i Malmö 2018-04-12 Program 9.30 Välkomna! Kristina Westlin, projektledare Uthålliga kommuner i Skåne 2020 Diana Skoglund,

Läs mer

Konferens Restvärme. En resurs för städer och matproduktion

Konferens Restvärme. En resurs för städer och matproduktion Konferens 2015 09 17 Restvärme En resurs för städer och matproduktion Programmet Urban food och Urban health, två nyttor av restvärmeanvändning, Håkan Sandin programledare SSE C Hur säkerställer vi att

Läs mer

Sammanträde med vetenskapliga rådet

Sammanträde med vetenskapliga rådet 1 av 5 Sammanträde med vetenskapliga rådet Tid: 2015 03 12 kl. 13.00 15.00 Plats: Högskolan Kristianstad, 5 208 Närvarande: Anna Karin Edberg, ordförande Ann Margreth Olsson, ordinarie ledamot, socialt

Läs mer

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK

Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Endast för egen användning av medlemmar i Advisory Board KFSK Utlysningen Forskningsprop 2012 och Regleringsbrev 2013, 2014, 2015 1. 100 miljoner kronor förstärkning till forskning om hållbart samhällsbyggande

Läs mer

STRATEGISK AGENDA

STRATEGISK AGENDA STRATEGISK AGENDA 2019 2022 Fortes strategiska agenda utgör strategin för att uppnå Fortes vision om ett samhälle med god hälsa, hållbart arbetsliv och hög välfärd. Det är ett högt mål att arbeta mot.

Läs mer

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99)

Planering och beslut för hållbar utveckling (SOU 2015:99) Datum Beteckning 2017-01-13 Dnr 16-2-9 Sofia Edward YTTRANDE Handläggare Dnr 16-2-9 0728-85 47 34 sofia.edward@kfsk.se Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Remiss Planering och beslut för hållbar

Läs mer

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA

Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA En sammanfattning 2 (12) Januari 2019. Kortversion av rapporten Trygg stadsplanering enligt Hyresgästföreningen LITA. Författare: Kenneth Berglund, utredare Stadsutveckling, Hyresgästföreningen, kenneth.berglund@hyresgastforeningen.se

Läs mer

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016

Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Strategi för regional tågtrafik i Skåne och över Öresund fram till år 2050 Anders Jönsson Region Skåne Pågatåg Nordost den 27 maj 2016 Vad har hänt sedan sist vi sågs? Frukostmöte med Gunnar Alexandersson

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer?

Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Hur bygger vi ett hållbart samhälle och skapar attraktiva städer? Eva Hägglund Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting 1 Hållbar stadutveckling SKL:s Positionspapper

Läs mer