Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010"

Transkript

1 Justerat Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö

2 Ingress Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, fritidsgårdar, Kulturskolan, föreningsstöd, kulturverksamhet, uthyrning av lokaler och anläggningar, turism, naturreservat, naturstigar, badplatser, lotteritillstånd och offentlig utsmyckning. Nämnden delar också ut årliga utmärkelser och ett stipendium för unga. Kultur- och fritidsnämnden ska särskilt samverka med barn- och utbildningsnämnden, socialnämnden och Rådet för hälsa och hållbar utveckling samt aktörer inom kultur- och fritidsområdet. Nämnden ska också medverka i kommunens översiktliga fysiska planering och miljö- och bostadsförsörjning, för att nå visionen om Tjörn möjligheternas ö. Vision Tjörn ska vara den bästa platsen att leva och bo på. Kultur- och fritidsnämndens vision är att Tjörn ska bli en av de bästa kulturoch fritidskommunerna i Västra Götaland. Kommunfullmäktiges vision är att Tjörn ska vara den bästa platsen att leva och bo på. Detta betyder olika saker för dig, mig och alla andra människor på Tjörn. Därför krävs det att vi alla ska ha frihet och möjlighet att förverkliga våra drömmar om ett gott liv. Tjörnborna vet bäst hur man ska leva sitt liv. Målet med vår politik är att riva hinder och skapa förutsättningar inte bestämma hur detta ska gå till. Kund (vem är vi till för?) Kultur- och fritidsnämndens kunder är alla människor som bor, verkar och vistas i Tjörns kommun. Barn och unga är prioriterade. Ett strategiskt arbete ska genomföras under budgetår 2010, där bemötande av kunderna ska analyseras för att ge underlag till förbättringar. Rutiner för detta ska tas fram och genomföras under året. Kundnöjdheten inom området kultur och fritid mäts årligen av SCB. Kundenkäter ska under 2010 genomföras inom biblioteks-, kultur-, fritidsgårds-, och kulturskoleverksamheten samt under sommarsäsongen på kommunens badplatser och inom turistverksamheten. Sida 2 (10)

3 Uppdrag åt Kultur- och fritidsnämnden 2010 Verka för att våra anläggningar även fortsättningsvis drivs av föreningarna. Ideella föreningar som arbetar för barn och ungdomar ska prioriteras. De ideella föreningarna ska ha en långsiktig och hållbar utveckling. Regelverket för föreningsbidraget ska premiera barn och ungdom. Detta görs genom en procentuell fördelning av föreningsbidragen. Kultur- och fritidsförvaltningen ska under 2010 påbörja utvecklingen av föreningsturismen i samverkan med föreningar, andra kommunala aktörer, näringslivet med flera. De föreningsdriva anläggningarna ska stärkas och stöttas genom förvaltningens stimulans och verkan för samarbete mellan olika idrotter och anläggningar. Ideella ledare och funktionärer ska rekryteras genom aktivt arbete, till exempel med utbildningsinsatser. Det regionala samarbetet för att stärka det lokala föreningslivet ska fortsätta. Barn- och ungdomskulturprogrammet ska, genom dess handlingsplan, tillsammans med skolan, Kulturskolan och Nordiska Akvarellmuseet genomföras under en treårsperiod. Kultur- och fritidsförvaltningen ska under 2010 skapa hållbara strukturer till handlingsplanen för att möjliggöra visionen för barn- och ungdomskulturprogrammet. Detta görs genom att - Samordna, inventera och synliggöra kunskaper och kompetenser - Kompetensutveckla, kompetensväxla och ta fram kravspecifikationer för anställda - Inventera och införskaffa teknik, lokaler, verktyg och inventarier - Anställa en facilitator (person som får olika grupper att arbeta mot gemensamt resultat) - Arenor och mötesplatser ska skapas, bland annat i form av Öppen Scen Unplugged på Häggvall (med stöd av en nyinrättad teknikpool) - Forum på webben (med redaktör) samt pedagogiska kaféer för alla som arbetar med barn och ungdomar. Barn och ungas estetiska uttrycksförmåga ska utvecklas och därigenom öka deras möjligheter till samverkan och kontakt med andra människor. Det interna samarbetet inom kultur- och fritidsförvaltningens olika verksamheter ska öka för att främja barn och unga. De berörda avdelningarna är bibliotek, fritidsgårdar, Kulturskolan samt barn- och ungdomskultur. Sida 3 (10)

4 Stärka det gemensamma arbetet kring utsatta barn och ungdomar i samverkan med socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. Kultur- och fritidsförvaltningen ska arbeta främjande och förebyggande med barn och ungdomar via den verksamhet som bedrivs inom fritidsgårdar, föreningar, bibliotek, Kulturskolan och kulturverksamheten. Förvaltningen ska också arbeta aktivt och gränsöverskridande i samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, föreningslivet med flera aktörer. Förvaltningen ska verka för meningsskapande aktiviteter och stärka barn och ungas delaktighet. Starta ett kommunövergripande arbete kring hur kulturen kan bli en ännu starkare utvecklingsfaktor för Tjörns kommun så kallad cultural planning. Arbetet med Cultural planning intensifieras under I den första fasen görs en inventering som följs av möten mellan olika aktörer (bland annat politiker, tjänstemän och konstnärer). Kultur- och fritidsförvaltningen ska enligt beslut i nämnden ta fram en kulturstrategi och ett kulturpolitiskt dokument i samband med att Cultural planning förankras i kommunen. Turismen är viktig för Tjörn. Tjörn ska fortsätta vara en evenemangs-, kultur- och upplevelsekommun. Detta är ett fokusområde för nämnden såväl under 2010 som framåt. Kultur- och fritidsförvaltningen ska ta fram en handlingsplan utifrån strategin för natur- och kulturturism. Förvaltningen ska också samverka kring föreningsturismen, arbeta aktivt för att evenemang förläggs till Tjörn samt medverka till att utbudet av kulturprogram intensifieras under turistsäsong. Samverkan mellan näringslivet, föreningar och kommunen ska stärkas och möjliggöras genom skapandet av mötesplatser och nätverk. Informations- och marknadsföringsinsatser ska öka och utvecklas. Sundsby säteri ska utvecklas till ett välkänt besöksmål med inriktning mot kultur- och naturarv. Bland annat ska en långsiktigt handlingsplan, , tas fram för skötsel av park och övriga omgivningar. Sida 4 (10)

5 Kultur- och fritidsnämnden ska arbeta för att Tjörns kommun ska utses till en säker och trygg kommun i enlighet med WHO:s riktlinjer. Medarbetare, föreningar, arrangörer, utövare, publik med flera ska känna trygghet inom kultur- och fritidsförvaltningens verksamheter. Förvaltningen ska därför bedriva ett systematiskt brandskydds- och säkerhetsarbete. All personal ska utbildas i att rapportera enligt systemet för avvikande händelser, så att förvaltningen får den överblick som krävs för ett bra säkerhetsarbete. Arbetet med Trygg och säker kommun ska integreras i ordinarie verksamheter och styrdokument. Förvaltningen ska också arbeta efter Socialdepartementets vision 2010, Nationell handlingsplan för handikappolitik. I övrigt överlåter vi åt kultur- och fritidsnämnden att göra prioriteringar inom ram. Servicen ska säkerställas och kvalitén förbättras på kommunens badplatser och vandringsleder Under 2010 ska kultur- och fritidsförvaltningen ta fram avtal, rutiner och skötselplaner för badplatser och vandringsleder inom Tjörns kommun. En strukturförändring ska leda till att cirka 40 procent av badplatserna tas över i föreningsform, vad gäller skötsel och ansvar. Tillgängligheten på en av badplatserna ska öka, för att nå upp till Socialdepartementets vision 2010, Nationell handlingsplan för handikappolitik. Förvaltningen ska verka för ökad samverkan mellan Tjörns kommun, Västkuststiftelsen och föreningar inom arbetet med Tjörns vandringsleder. Syftet är att öka tillgängligheten på vandringslederna genom bättre skötsel, information och tydligare markeringar. Biblioteken ska vara tillgängliga för alla och främja läsning, utbildning och kunskapsutveckling samt erbjuda upplevelser, underhållning och förströelse Biblioteken ska utformas så att det syns att barn och unga är prioriterade. En handlingsplan för biblioteksverksamheten utifrån biblioteksplanen ska tas fram. Antal arrangemang och aktiviteter ska öka i bibliotekets lokaler. Skolbiblioteken och de föreningsdrivna biblioteken ska utvecklas i enlighet med biblioteksplanen. Enligt planen ska också arbetet med RFID (säkerhetssystem för självutlåning) införas för att öka kundens integritet, förhindra mediastöld, öka tillgängligheten samt förbättra ergonomin för medarbetarna. Biblioteket ska arbeta med personalutveckling och fortbildning i bemötande och användande av ny media. Samverkan ska ske med kultursekreteraren med flera aktörer för ökade aktiviteter för målgruppen äldre i och utanför äldreboenden. Sida 5 (10)

6 Fritidsgårdar ska utvecklas till kultur- och fritidscentra med verksamhet riktad mot alla ungdomar mellan år Fritidsgårdarna och den riktade verksamheten ska genom att ta tillvara besökarnas erfarenheter och kunskaper stärka ungdomarnas självtillit och sociala färdigheter samt stödja dem i att blir trygga och harmoniska vuxna. Detta görs bland annat genom att låta besökarna delta i demokratiska processer samt att erbjuda aktiviteter som bidrar till en hälsosam livsstil med tydligt avstånd från alkohol, droger och tobak. Samarbetet mellan fritid-, kultur- och idrottsverksamheten ska utvecklas kontinuerligt, liksom med olika föreningar och offentliga aktörer. Fritidsgårdarna ska också samarbeta med fältassistenter, socialtjänsten, polis, skola, föräldrar och olika föreningar för att skapa trygga och stödjande nätverk för och runt ungdomar. Nyckeltal Minst ett nyckeltal för varje uppdrag. Det ska vara mätbara nyckeltal. Budget 2010 Budget Övergripande: SCB:s 70/70 68/68 63/64 kundmätning av idrott/kultur Trygg och säker kommun: 75 % Andel medarbetare med säkerhetsutbildning senaste 5 åren (brand, HLR) Marknadsföring: Antal besök på webbplatsen Det händer på Tjörn Bibliotek: Antal besökare Bibliotek: Antal utlån (inkl bokbuss) Bibliotek: Nöjdkundenkät Simskola: Antal elever totalt (kommunala och föreningsdrivna) Badplatser: Nöjdkundenkät Badplatser: Antal badplatser i föreningsform Lokaler: Antal uthyrningstimmar/antal uthyrningsbara timmar Lokaler: Aktivitetstimme (en grupp 0-20 år, en träning) / / / / Sida 6 (10)

7 Föreningar: Antal medlemmar 0-20 år Föreningar: Andel flickor/pojkar i procent Föreningar: Nöjdkundenkät /50 50/50 49/51 48/52 Kultur: Antal 90/ /7 200 arrangemang/besökare (BoU) Kultur: Antal deltagare i pedagogisk verksamhet (BoU) Kultur: Antal 60/ / /2 845 arrangemang/besökare Vuxna Barn och ungdom: Antal 10 samarbeten/nätverksträffar Fritidsgård: Antal besök ,5 60 (snittvärde v. 11 och 42) Fritidsgård: Andel 40 % 25 % 15 % 13 % medlemmar jämfört med åldersgrupp i kommunen, år Fritidsgård: Nöjdkundenkät 4,6 4,5 4,3 4,3 Sundsby: Nöjdkundenkät Turism: Antal besök på turistbyrån Turism: Antal omnämningar på Södra Bohusläns Turisms hemsida Sida 7 (10)

8 Ekonomi Prestation och resultat i fokus (KS:s mål) Utveckla uppföljning av vad vi presterar och vad vi når för resultat God ekonomisk hushållning Kommunfullmäktiges budget definierar de uppdrag som verksamheterna ska bedriva. Verksamheten kan vara organiserad i förvaltning eller bolag. God ekonomisk hushållning är att uppdragen utförs med tilldelade resurser, att de utnyttjas på ett effektivt sätt till rätt kvalitet. Kultur- och fritidsnämnden ska ha en ekonomi i balans och ska i största möjliga mån frigöra medel för verksamhetsutveckling och skapa utrymme för oförutsedda kostnader. Under 2010 ska förvaltningen utveckla arbetet kring att ta fram verksamhetsmål och indikationer för att mäta måluppfyllelse. Förvaltningen ska också arbeta med att få till stånd en mer tillförlitlig redovisning som visar på avvikelser mot uppställda mål. Sida 8 (10)

9 Resultaträkning Budget Budget Bokslut Bokslut (tkr) INTÄKTER Externa intäkter Interna intäkter Summa intäkter KOSTNADER Personalkostnader Externa kostnader Kapitalkostnader Interna kostnader Summa kostnader Resultat Kommunbidrag Avvikelse Avdelning Intäkter Kostnader Resultat Kommun- Avvik- Externa Interna Summa Externa Interna Summa Summa bidrag else Övergrip Bibliotek Kultur Fritidsgård Fören.bidr Frit/badpl Lokal/anl Sundsby Saga Kulturskola Turism Summa Sida 9 (10)

10 Medarbetare Tjörns kommun ska vara en arbetsgivare som är attraktiv och lockar bra och kunnig personal. Biblioteket ska arbeta intensivt med personalutveckling och bemötande. Kunskap ska genomsyra verksamheten, som ska erbjuda service av hög kvalitet genom kompetent personal och ett professionellt förhållningssätt som vägleder kunderna. Kultur- och fritidsförvaltningen ska arbeta med att tydliggöra strukturer och rutiner inom administration, information, och marknadsföring och ekonomi. Förvaltningen ska stötta och verka för att öka möjligheten till heltidsarbete inom Tjörns kommun. Genom en god och trivsam miljö ska sjukfrånvaron minska och frisktalen öka. Medarbetarna ska entusiasmeras att besvara Tjörns kommuns medarbetarenkät. Resultatet ska följas upp och eventuella förbättringar och förändringar göras Årsarbetare 27,2 28,8 Sjuktal, % 13,6 16,1 Medarbetararindex 4,42 3,98 Sida 10 (10)

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2012

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2012 Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2012 Godkänd av kultur- och fritidsnämnden 2011-11-07, KFN 2011 60 Reviderad av kultur- och fritidsnämnden 2012-04-23, KFN 2012 25 Tjörn Möjligheternas ö Ingress

Läs mer

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef

2016 är dansens år. Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden. Evike Sandor, förvaltningschef 2016 är dansens år Budget 2016 för kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor, förvaltningschef 2015-10-01 1 Innehåll Inriktningsmål och prioriterade mål för kultur- och fritidsnämnden 4 Medarbetare 12 Ekonomi

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018

Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämndens detaljbudget 2018 Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, kulturverksamhet, Cultural planning, kultur- och fritidscentra (öppen och riktad verksamhet),

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010

Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Kommunstyrelsens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2013

Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument 2013 Kultur- och fritidsnämndens budgetdokument Godkänd av kultur- och fritidsnämnden -11-12, KFN 60 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för kommunens bibliotek, kultur- och fritidscentra,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010

Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010 Bilaga BoU-nämnden 2009-11-05 78 Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för verksamheterna förskola, pedagogisk omsorg (tidigare

Läs mer

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden

Budget och verksamhetsplan Kultur och fritidsnämnden och verksamhetsplan 2019 Kultur och fritidsnämnden Innehållsförteckning Verksamhetsplan... 3 Uppdrag... 3 Driftbudget... 3 Styrkort... 4 Verksamhetsplan... 5 Verksamhetsmått... 5 Utblick 2020-2021... 6

Läs mer

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010

Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörns Miljö AB Budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Ändamålet med bolagets verksamhet är med iakttagande av kommunala självkostnads- och likställighetsprinciper fullgöra det ansvar som till

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens. budgetdokument Tjörn Möjligheternas ö

Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämndens. budgetdokument Tjörn Möjligheternas ö Barn- och utbildningsnämnden 2010-10-21 59 Barn- och utbildningsnämndens budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för verksamheterna förskola, pedagogisk

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument 2010

Socialnämndens budgetdokument 2010 Socialnämndens budgetdokument 2010 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Beskriv kort nämndens verksamhet Socialnämndens ansvarsområde är kommunal hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionshinder samt individ

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2014 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011

Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Kommunstyrelsens Budgetdokument 2011 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Nämndplan med budget 2013

Nämndplan med budget 2013 Kultur- och fritidsnämnden Nämndplan med budget 2013 www.ale.se Nämndplan och budget för Kultur och fritidsnämnden 2013 1. Nämndens uppdrag Kultur - och fritidsnämnden ansvarar enligt reglementet för:

Läs mer

Kulturplan

Kulturplan Dokumenttyp och beslutsinstans Plan år Dokumentansvarig Maria Bäckersten Dokumentnamn Kulturplan 2018-2020 Tjörns kommun Dokumentet gäller för [Klicka och skriv] Fastställd/Upprättad /2018-04-2 Giltig

Läs mer

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015

Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörns Bostads AB budgetdokument 2015 Tjörn Möjligheternas ö Ingress TBAB tillhandahåller bostäder för kommunens invånare, kommersiella lokaler samt lokaler för kommunens verksamheter. TBAB har en speciell

Läs mer

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016

Kommunfullmäktiges strategiska område inspirerande livsmiljö 2016 Fritids- och kulturförvaltningen Nämndsekreterare/utvecklare, Pernilla Larsson 0589-874 62, 073-765 74 62 pernilla.larsson@arboga.se Datum 2015-11-12 1 (6) Mål och mått 2015/2016 Kommunfullmäktiges strategiska

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur, fritid och näringsliv

Verksamhetsplan Kultur, fritid och näringsliv Verksamhetsplan 2019 Kultur, fritid och näringsliv Verksamhetsplan 2019 2(10) Innehållsförteckning INLEDNING... 4 VAD ÄR DET MER ÄN STYRMODELLEN SOM STYR OSS?... 4 NULÄGESANALYS... 4 MÅLOMRÅDEN... 5 ÖVERGRIPANDE

Läs mer

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET

2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2015-xx-xx NÄMNDSPLAN OCH NYCKELTAL KULTURVERKSAMHET FRITIDSVERKSAMHET 2016 Innehåll 1. INLEDNING... 3 2. VISIONER... 3 3. NÄMNDSMÅL... 3 3.1 Nämndsmål 1, övergripande 4 3.2 Nämndsmål 2, fritidsgård och

Läs mer

budget 2014 Godkänd av kultur- och fritidsnämnden , KFN Kultur- och fritidsnämnden

budget 2014 Godkänd av kultur- och fritidsnämnden , KFN Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens budget Godkänd av kultur- och fritidsnämnden 2013-11-11, KFN 2013 51 Benita Nilsson Ordförande Kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor Förvaltningschef Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden

Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende. Budget 2016 för Socialnämnden Den sinnliga trädgården vid Lilldals äldreboende Budget 2016 för Socialnämnden Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen Inledning Uppdrag till

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2020 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-12-13 196 2 Biblioteksplan för Vänersborgs kommun Inledning och syfte Biblioteksplanen för Vänersborgs kommun reglerar Vänersborgs biblioteksverksamhet.

Läs mer

budget 2015 Godkänd av kultur- och fritidsnämnden , KFN Kultur- och fritidsnämnden

budget 2015 Godkänd av kultur- och fritidsnämnden , KFN Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämndens budget Godkänd av kultur- och fritidsnämnden -12-15, KFN 77 Benita Nilsson Ordförande Kultur- och fritidsnämnden Evike Sandor Förvaltningschef Kultur- och fritidsförvaltningen

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5

Strategiskt program. för ett Sandviken fritt från. främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Strategiskt program för ett Sandviken fritt från främlingsfientliga och rasistiska krafter KOMMUNFULLMÄKTIGE 2005 BIHANG NR 5 Innehållsförteckning Sid BAKGRUND...3 PLATTFORM...4 SYFTE...4 ORGANISATION...4

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] Sammanträdesdatum 2014-09-01. Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(18) (&)[18] 2014-09-01 Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn kl 17:00 19:08 Utses att justera Leif Göbel (S) Justeringens

Läs mer

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje

Biblioteksstrategi. Program Strategi Policy Riktlinje Biblioteksstrategi Program Strategi Policy Riktlinje S i d a 2 Dokumentnamn: Biblioteksstrategi Berörd verksamhet: Kultur- och fritidsnämnden Fastställd av: Kultur- och fritidsnämnden 2018-12-05,, dnr

Läs mer

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö

Plan för kultur på äldreboenden. Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12. Tjörn Möjligheternas ö Plan för kultur på äldreboenden Kultur- och fritidsförvaltningen Maria Bäckersten 2014-05-12 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (12) Innehåll 1 Uppdrag 5 2 Mål 6 3 Inledning 7 4 Förutsättningar 8 5 Metod och

Läs mer

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd

Nämnd- och bolagsplan 2015. Kulturnämnd Kulturnämnd Innehållsförteckning Ledning... 3 Förutsättningar för verksamhetsåret... 4 Mål och mått... 6 Budget... 9 Bilagor... Fel! Bokmärket är inte definierat. 2 (9) Ledning Förvaltning: Ordförande:

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Budgetdialog

Budgetdialog KULTUR OCH FRITID Budgetdialog 2017-2019 2016-04-05 Budget 2016 Fördelning kostnader Totalt 158 mkr, finansieras 84 % av kommunbidrag, 133 mkr 16 % av övriga intäkter, 25 mkr Omvärldspåverkan Hur möter

Läs mer

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun

Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Kultur- och fritidsplan samt Biblioteksplan 2013-2015 Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-02-13 5. Dnr BUN 2012007 012 Innehållsförteckning... 2 Gemensamma mål... 3 Övergripande fokusområden...

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1

Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Kultur- och fritidsnämnden Bilaga 1 Nämndens samtliga mål med indikatorer Nämndens viktigaste mål för verksamheten En attraktiv kommun: Ett rikt och synligt kultur- idrotts- och fritidsliv ska bidra till

Läs mer

Verksamhetsplan Kultur & Fritid

Verksamhetsplan Kultur & Fritid Verksamhetsplan 2017-2020 Kultur & Fritid 1. ÖVERGRIPANDE MÅL/VISION JOKKMOKK - DEN SJÄLVKLARA MÖTESPLATSEN PÅ POLCIRKELN Jokkmokk är en nyskapande kommun med position i framtiden och närvaro i världen

Läs mer

Kvalitetskrav Fritidsgårdar

Kvalitetskrav Fritidsgårdar Kvalitetskrav Fritidsgårdar Barn- och utbildningsnämnden 2016-01-27 Dnr: 185-2016 KVALITETSKRAV BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning Sida 1 Gemensamma rutiner och administrativa system Avvikelser

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden

VERKSAMHETSPLAN 2015 Kultur- och Fritidsnämnden Verksamhetsplan 1(13) VERKSAMHETSPLAN Kultur- och Fritidsnämnden Framtagen av: Annica Skog Datum: -11-25 Version: 1 Diarienummer: /ULN 067 Verksamhetsplan 2(13) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 Vision...

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013

Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013 Kommunstyrelsens budgetdokument år 2013 Tjörn Möjligheternas ö Ingress Kommunkansliet är kommunstyrelsens förvaltning och ska i denna roll utgöra den politiska ledningens verktyg för styrning och ledning

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget 1 (7) Datum Kultur- och turismnämndens handling nr 5/2007-09-04 Antagen av kultur- och turismnämnden 2007-09-04 26 Bilaga 1 Verksamhetsbudget 1. Kultur- och turismnämndens övergripande planering med budget

Läs mer

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden

Bokslutsdialog. Barn- och utbildningsnämnden. Möjligheternas ö Barn- och Utbildningsnämnden Bokslutsdialog Barn- och utbildningsnämnden 2016-02-26 Barn- och Utbildningsnämnden Organisation Barn- och utbildningsnämnden Antal årsarbetare 372,2 Stab Barn- och utbildning Förvaltningschef Resurscentrum

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun

Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Kultur- och fritidsnämnden Ungdomspolitiskt handlingsprogram för Övertorneå kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2008-05-05 RIKSDAGENS MÅL Riksdagen har i budgetpropositionen för 2008

Läs mer

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Åtaganden 2019 Åtagandeförslag 2019 Totalt 21 åtaganden Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Effektiv organisation: 9 åtaganden Koncernövergripande: 7 Socialnämnden:

Läs mer

Kulturpolitisk strategi för Tjörns kommun

Kulturpolitisk strategi för Tjörns kommun Kulturpolitisk strategi för Tjörns kommun 2014-2025 om att spegla historien, utveckla i nuet och planera för framtiden Handläggare: Simon Roos Datum: 2014-03-27 Antagen: Kommunfullmäktige 2014-06-11, KF

Läs mer

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande.

Biblioteken i Tanums kommun utgår i sitt arbete ifrån fokusområdena: erbjudandet, tillgänglighet och lärande. Tanums kommun Biblioteksplan Tanums bibliotek 2014-2016 Kommuner är skyldiga enligt bibliotekslagen att anta en plan för sin biblioteksverksamhet. I denna biblioteksplan finns strategier för kommunens

Läs mer

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö

Cultural Planning på Tjörn. Möjligheternas ö Cultural Planning på Tjörn Tjörns Kommun Ligger på en ö ca en timme norr om Göteborg 15 000 invånare vintertid, 40 000 invånare sommartid Åldrande befolkning Många företagare (1800 företag) Ca hälften

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun

Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Folkhälsorådet Verksamhetsplan 2018 Mariestads kommun Antagen av Mariestads folkhälsoråd 2017-09-25 1 Inledning Folkhälsorådet i Mariestad är ett politiskt övergripande rådgivande organ för Mariestads

Läs mer

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått

Riktningar Övergripande strategier Nämndstrategier Politiska uppdrag Mått Kultur- och fritidsnämnden 2019 2022 Uddevalla kommun är en självklar tillväxtmotor för en mer utvecklad region Företag och individer bemöts positivt med Öppenhet, Respekt och Professionalitet, där vi

Läs mer

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186

Socialnämndens budgetdokument 2014 Socialnämnden 2013-11-20 186 Socialnämndens budgetdokument Socialnämnden -11-20 186 Tjörn Möjligheternas ö Sida 2 (24) Socialnämndens budgetdokument INLEDNING 4 UPPDRAG ÅT SOCIALNÄMNDEN 5 DET SKA VARA TRYGGT ATT ÅLDRAS PÅ TJÖRN. DEN

Läs mer

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132

Folkhälsostrategi 2012-2015. Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Folkhälsostrategi 2012-2015 Antagen: 2012-09-24 Kommunfullmäktige 132 Inledning En god folkhälsa är av central betydelse för tillväxt, utveckling och välfärd. Genom att förbättra och öka jämlikheten i

Läs mer

Budget 2010 Preliminära ramar Atene Tjörn möjligheternas ö

Budget 2010 Preliminära ramar Atene Tjörn möjligheternas ö Budget 2010 Preliminära ramar 2011-2012 Atene Tjörn möjligheternas ö Fokusområden 2010 Vision, sammanhang och mening Fokusering på organisationens egentliga värde Total kommunikation Prestationer och resultat

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg.

Verksamhetsplan För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Verksamhetsplan - För besökare, anställda och alla som vill ha kultur i Helsingborg. Välkommen Kulturen har en betydande roll för Helsingborgs identitet och samhällsutveckling. Stadens befolkning beräknas

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Program för ungdomars inflytande och verksamhet Program för ungdomars inflytande och verksamhet 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2009-06-24, 179 Reviderat enligt kf beslut 2010-10-27, 255; 2014-03-26, 66 Program för ungdomars inflytande och verksamhet

Läs mer

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun. Antagen av Kommunstyrelsen Reviderad genomförandestrategi av Barnkonventionen i Kristianstads kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2018-08-29 Inledning FN:s konvention om barns rättigheter antogs 1989 och gäller för alla under 18 år

Läs mer

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD)

Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Utlåtande 2017:112 RIV (Dnr 106-1450/2016) Meningsfull fritid Motion (2016:103) av Per Ossmer m.fl. (alla SD) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:103) av Per

Läs mer

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kultur- och fritidsnämnden 2010-08-23 1 Plats och tid Stora Tjörnsalen, kommunhuset, Skärhamn, kl 17:00 18:16 ande Övriga närvarande Utses att justera Benita Nilsson (Folkpartiet), ordf Hans Strandberg

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET

Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 KULTURVERKSAMHET Delårsrapport 2018 Driftredovisning Driftredovisning UTFALL PROGNOS UTFALL Nettokostn i tkr Budget Utfall Avvikelse Budget Prognos Avvikelse Fg helår Kulturverksamhet

Läs mer

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020

Nämndsplan KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. - Preliminär nämndsplan år 2020 Nämndsplan 2020-2023 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN - Preliminär nämndsplan år 2020 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3

Läs mer

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. REGIONAL BIBLIOTEKSPLAN JÖNKÖPINGS LÄN 2015 2017 I bibliotekslagens (SFS 2013:801) paragraf 17 står det att kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Vår

Läs mer

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249

Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa. Folkhälsoplan 2015-2018. Vimmerby kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Kultur- och fritidsförvaltning Folkhälsa Folkhälsoplan 2015-2018 Vimmerby kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 249 Folkhälsoplanen 2015-2018 Folkhälsoplanens mål och därmed handlingsplan bygger

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN

KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2013 2015 KULTUR- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN 2 Bakgrund I april 2012 antog kommunfullmäktige ett idrottspolitiskt program för Lund kommun. Det idrottspolitiska programmet har en bred ansats till idrottsbegreppet

Läs mer

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010

Satsa på Eslöv. Kultur - fritid - framtid. Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Satsa på Eslöv Kultur - fritid - framtid Mål för Kultur- och fritidsnämnden t.o.m. 2010 Godkänt av Kultur- och fritidsnämnden 2008-02-07 samt antaget av kommunfullmäktige 2008-04-28 Att välja Eslöv Eslöv

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året.

Utvecklingsarbetet inom verksamheterna följer verksamhetsplanen. Prognosen är att samtliga strategier kommer genomföras under året. 2019-04-16 Annika Magnusson Utvecklingsledare Kultur och fritid annika.magnusson@ekero.se - Verksamhetsredovisning per mars 2019 Dnr KFN19/3-022 Sammanfattning Det ekonomiska utfallet för perioden visar

Läs mer

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04

Folkhälsoplan 2013. Folkhälsorådet Vara. Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Folkhälsoplan 2013 Folkhälsorådet Vara Antagen av Folkhälsorådet 2012-10-04 Inledning En god folkhälsa är en angelägenhet för såväl den enskilda individen som för samhället. Invånarnas hälsa är en förutsättning

Läs mer

Aktiv Fritid Vallentuna

Aktiv Fritid Vallentuna Aktiv Fritid Vallentuna Föreningsmöte 14 april 2015 Fritidsnämnden Aktiv Fritid 14/4 2015 Kvällens hållpunkter 19.00 Fritidsnämnden ny mandatperiod Nämndens uppgift och planer för perioden 19.20 Kultur-

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Programområde Kultur och bibliotek ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten och öppen fritidsverksamhet för 10- till 12-åringar i Västerås för åren TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-01-17 Sida 1 (2) Diarienr GSN 2018/00182-1.3.6 Barn- och utbildningsförvaltningen Torbjörn Berggren Epost: torbjorn.berggren@vasteras.se Kopia till Grundskolenämnden Handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning)

Verksamhetsplan för utskrift (Barn och utbildning) Verksamhetsplan för utskrift - 2019 (Barn och utbildning) Målområden Indelning Beskrivning Ansvarig Övergripande Attraktiv kommun Externt Här känner sig alla välkomna. Här är det enkelt, här är det möjligt

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus

Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Projektplan för Digitalt först med användaren i fokus Uppdraget Regeringen uppdrar åt Kungliga biblioteket (KB) att under 2018-2020 nationellt samordna och finansiera en satsning på de regionala biblioteksverksamheterna

Läs mer

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET

Budget 2019 samt plan för ekonomin åren KULTURVERKSAMHET Budget 2019 samt plan för ekonomin åren 2020-2021 KULTURVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid... 3 Mål...

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Utbildningsnämnden i Lysekils kommun. Kultur- och fritidspolitiskt program Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiskt program 2018-2022 Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2017-2019 Budget 2017 Överförmyndarnämnden Budgetberedningens förslag till Kommunstyrelsen Innehåll Planerings- och uppföljningsprocessen -----------------------------------------------------------------

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Styrdokument Kulturstrategi

Styrdokument Kulturstrategi Dnr. KS/2016-0410 Strömstads kommun Styrdokument Kulturstrategi Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen KF 2017-12-14 153 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Policy och riktlinjer

Policy och riktlinjer Policy och riktlinjer ANDT (ALKOHOL, NARKOTIKA, DOPNING OCH TOBAK) ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 Bakgrund Den 30 mars 2011 antog riksdagen en samlad nationell strategi för alkohol-, narkotika-,

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE 555 1 av 5 2013-06-18 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Barn- och utbildningsnämnden sammanträder torsdagen den 27 juni 2013, kl 17.00, kommunhuset (Stora Tjörnsalen) Inbjudna/Information: 17.00 Tf förvaltningschef

Läs mer

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3)

Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Sammanträdesprotokoll 2019-05-08 Kultur- och fritidsnämnden 21 Verksamhetsredovisning per mars 2019 (KFN19/3) Beslut 1. Kultur och fritidsnämnden godkänner verksamhetsredovisningen per 31 mars 2019 och

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

budget 2015 Godkänd av socialnämnden , SN Socialnämnden

budget 2015 Godkänd av socialnämnden , SN Socialnämnden Socialnämndens budget Godkänd av socialnämnden -11-19, SN 160 Reidun Lorentzon Ordförande Socialnämnden Shujaat Noormohamed Förvaltningschef Socialförvaltningen [ Sida 2 (17) Socialnämndens budgethandling

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap

Socialnämnden Verksamhetsplan Gemenskap - inte utanförskap Socialnämnden Verksamhetsplan 2017 Gemenskap - inte utanförskap Verksamhetsplan Socialt ansvar för våra medmänniskor Det medmänskliga ansvaret i Eskilstuna ska vara starkt. De viktigaste förpliktelserna

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer